KÄVLINGE KOMMUN. VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KÄVLINGE KOMMUN. VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge"

Transkript

1 VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge KÄVLINGE KOMMUN Grupp 5 Elin Djus Sema Kadir Andreas Kirkby Peter Johansson Jacob Thörnblad

2 Sammanfattning Befolkningen i Kävlinge kommun beräknas öka med 1,5 % per år fram till Behovet av nya bostäder kommer således också att öka. Kommunen har på grund av sitt gynnsamma läge med närhet till exempelvis Malmö och Lund en profil som pendlingskommun. Trots befolkningsökningen vill kommunen i framtiden fortfarande behålla denna profil. För att tillgodose den förväntade efterfrågan på bebyggbar tomtmark har nya områden planerats för bostäder och affärsverksamhet. Ett av de bäst placerade områdena ligger mitt i orten Kävlinge, bredvid järnvägsstationen. För närvarande utgörs området av en gammal industri, men den ska rivas och ge plats åt en ny stadsdel. En ny väg planeras mellan Kävlinge och Löddeköpinge, detta kommer medföra att området norr om Center Syd blir attraktivt för industriellverksamhet. Befolkningsprognos för Kävlinge kommun Kävlinges placering i Öresundsregionen gör att den ökade befolkningstillväxten som har skett i andra delar av regionen, till exempel i Malmö, också skett i Kävlinge kommun. Under de senaste sju åren har befolkningen ökat med ca 3000, motsvarande ca 13 % för hela kommunen, detta framgår av figur år Befolkning Figur 1: Befolkningsökningen i Kävlinge kommun (Kävlinge kommuns hemsida). Ökningen är fördelad i de församlingar som framgår av figur 2 nedan. Figuren visar att i samtliga församlingar i Kävlinge kommun sker en ökning av befolkningen. 17% 17% 8% 11% Kävlinge Västra Karaby Lackalänga-Stävie Löddebygden Figur 2: Befolkningsökning per församling (Kävlinge kommuns hemsida).

3 Denna ökning kommer sannolikt att fortsätta i framtiden och nedan i figur 3 visas kommunens prognos. Ur figuren kan utläsas att den största befolkningsökningen förväntas ske av familjer med barn i skolålder och föräldrar över 40 år. De flesta av dessa kommer att flytta in i småhus. På samma sätt kommer det också att ske en ökning av de äldre åldersgrupperna. Enligt intervju med Tommy Persson, teknisk chef på Kävlinge kommun, flyttar många äldre från sina småhus till lägenheter och dessa villor kan sedan förse de nya familjerna med bostäder. Med andra ord är det främst lägenheter som bör byggas. Den allmänna bilden av kommunen är att unga människor väljer att bo någon annanstans från perioden år. Fram till 2017 kommer befolkningen att öka med ca 15 % som leder till en befolkningsökning på ungefär 4000 nya invånare. Av dessa kommer ungefär 2000 tillhöra den grupp som kan tänkas vilja bo i en lägenhet år 6-15 år år år år år 80 - xx år Figur 3: Framtida prognos över befolkningsökning (Kävlinge kommuns hemsida).

4 Inkomststatistik I figuren nedan visas den sammanräknade förvärvsinkomsten för Kävlinge kommun jämfört med Sverige och Skåne år Med sammanräknad förvärvsinkomst menar man den inkomst som består av inkomst av tjänst och näringsverksamhet. Utifrån figuren kan man se att medelinkomsten ligger högre i Kävlinge kommun än vad den gör i övriga Sverige och Skåne. Arbetslöshet Figur 4: Medelinkomst, 2007 (SCB) Antal arbetssökande i Kävlinge kommun ligger antingen under eller tangerar både riket och länet som ses i figur 5. I Kävlinge kommun uppgår de öppet arbetslösa samt de som inte deltar i något program med aktivitetsstöd till 1 % vardera. Det vanligaste yrket i kommunen är försäljare tätt följt av vård- och omsorgspersonal Sverige Skåne Kävlinge 1 0 Sverige Skåne Kävlinge Figur 5: Arbetslösheten 2008 i Kävlinge kommun, %. (Kävlinge kommuns hemsida)

5 Kommunalskatt Kävlinge kommun har landets näst lägsta kommunalskatt med en total skattesats på 28,90 %, det är enbart Vellinge kommun som har något lägre. Genomsnittet i Skåne län har en total skattesats på 30,68 %. Infrastruktur och pendling Infrastrukturen i hela Skåne är välutvecklad och inbjuder till pendling, så är även fallet i Kävlinge kommun. I figur 6 ses pendlingsmönstren för all trafik. Ungefär 65 % av invånarna pendlar till arbetsplatser som ligger utanför kommungränsen. De två orter i kommunen som har tågstation är Dösjebro och Kävlinge. Till resterande orter finns det kollektivtrafik i form av buss tillgänglig, den är dock av varierande kvalitet. Väster om Löddeköpinge och öster om Kävlinge är kollektivtrafiken begränsad och går knappt att räkna med. Från den största tätorten, Kävlinge, tar man sig med tåg till Lund på ca 8 min och till Malmö på ca 25 min. Vill man hellre åka norrut mot Helsingborg tar det ungefär min. Figur 6: Vilka orter det pendlas till från Kävlinge kommun(rapport 2007:21 Busstrafik i Kävlinge kommun )

6 Väljer man bil eller buss istället går motorvägen E6 genom västra delen av kommunen. Möjligheterna att ta sig till och från Kävlinge med bil kommer att förbättras avsevärt i och med att en ny väg kommer att byggas mellan Kävlinge och Löddeköpinge, se bilaga 1. Den nuvarande vägen begränsar framkomligheten genom att passera samhället Hög och fortsätter genom Löddeköpinge. Efter ombyggnaden kommer vägen att gå utanför samhällena, precis förbi Center Syd, vilket exempelvis tar bort flaskhalsen i Löddeköpinge. Omdragningen av vägen kommer även öppna upp och göra fastigheterna norr om Center Syd mer attraktiva för företagsetableringar, där läget är av stor betydelse. Det planeras även en ny motorvägspåfart på E6:an utanför Hofterup. Den kommer förmodligen ge positiva effekter på samhället i form av möjlig företagsetablering och förenklad in- och utpendling. Total pendling för Kävlinge kommun ses i figur 7. Tomtutbud Figur 7: Pendling 2005 för Kävlinge kommun (SCB ) Marken som detaljplanerades 2002 är i princip fullt exploaterad. Det finns endast några få mindre småhusfastigheter och viss privat industrimark till salu som är obebyggd. Därför utgår denna rapport ifrån den nya översiktsplanen ÖP Enligt Tommy Persson kommer det sannolikt inte göras några större förändringar tills den träder i kraft. För karta över Kävlinge kommun se bilaga 1. Priserna på tomtmark och småhus har ökat stadigt i kommunen de senaste tio åren. Ju längre västerut desto högre pris för bostadsmark, delvis på grund av det attraktiva läget vid kustregionen. Priserna för industrimark ökar däremot desto närmare motorvägen tomterna ligger. Tobins Q i Kävlinge kommun låg 2006 på 1,26 och bör ej ändrats nämnvärt, med andra ord kommer en bostadsbyggnation sannolikt att gå med vinst. Befolkningen har stigit mellan åren , vilket kan förklara en del av prisökningen. Som man kan se i figur 3 antas befolkningen stiga även i framtiden, därmed kan prisutvecklingen antas fortskrida. Nyligen sålde kommunen ett antal fastigheter för småhus i norra delen av orten Kävlinge. Tomterna hade en storlek på kvm och kostade kr exklusive VA- och elanslutning. Ett småhus har kostat drygt 2,3 miljoner kr det senaste året i kommunen enligt programmet Ljungqvist. Dessa kan ses som riktpriser med justering för ovannämnda lägesfaktor. Industritomter brukar däremot kosta runt 400 kr/kvm i närheten av E6:an vid Löddeköpinge och samma pris kan antas gälla vid Hofterup om en ny trafikplats anläggs. De andra aktuella områdena för industriexploatering utanför Kävlinge och Furulund har enligt Tommy Persson ett marknadsvärde på cirka 200 kr/kvm.

7 Relationen köpesumma genom taxeringsvärde i Kävlinge kommun har stigit stadigt de senaste fyra åren, se figur 8. Samma trend återfinns i samtliga grannkommuner vilket visar på Öresundsregionens stabila tillväxt. Figur 8: K/T-värdet i Kävlinge kommun (Ljungqvist) En av de mest attraktiva tomterna är den gamla Scanfastigheten som ligger på östra sidan av järnvägsstationen i centrala Kävlinge. Det är mycket ovanligt att en tätort får tillfälle att bygga en ny stadsdel så centralt med utmärkt befintlig infrastruktur. En annan stor fördel är att marken redan är exploaterad så ingen värdefull åkermark förloras. Det finns även lediga tomter i ortens utkanter samt några som sammanbinder Kävlinge med samhället Furulund. Söder om Furulund finns ett stort område planerat för bostads- samt servicebebyggelse. I orten Löddeköpinge finns ledig mark främst i den östra utkanten men även industrimark norr om Center syd. Det största området med planerad bebyggelse ligger söder om byn Hofterup och skulle fullt utbyggt göra byn dubbelt så stor. På den del av marken som ligger närmast motorvägen får endast industriell verksamhet förekomma, läget är bra då en ny trafikplats planeras mitt i området. Det finns även en del mindre tomter i Kävlinge kommun. En mitt i den östra byn Lilla Harrie och ett par runt den järnvägsförsedda byn Dösjebro. I de dyrare delarna av kommunen har både Barsebäcks by och Barsebäckshamn mindre områden för bebyggelse. Även i Järavallen finns ett par spridda småhustomter. Längre fram när Barsebäcksverket rivits blir en väldigt attraktiv tomt bebyggbar. Även denna tomt har fördelen att ingen god åkermark exploateras. Med sitt havsnära läge, bra vägar och närheten till en av Sveriges mest berömda golfbanor bör kanske ett mer exklusivt boende byggas.

8 Bilaga 1

Kommunanalys. -del 1: Kävlinge Kommun. Patrik Larsson Jonas Lundgren Jens Nilsson Marcus Söderström Pär Öberg

Kommunanalys. -del 1: Kävlinge Kommun. Patrik Larsson Jonas Lundgren Jens Nilsson Marcus Söderström Pär Öberg Grupp 5 VFTA01 Patrik Larsson 2009-09-18 Jonas Lundgren Jens Nilsson Marcus Söderström Pär Öberg Kommunanalys -del 1: Kävlinge Kommun Källa: www.campingguiden.se Handledare Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge

Läs mer

LOKALISERINGSANALYS TILL BABELS AB VFT045, FASTIGHETSEKONOMI HT08 - PROJEKT 2, DEL 2

LOKALISERINGSANALYS TILL BABELS AB VFT045, FASTIGHETSEKONOMI HT08 - PROJEKT 2, DEL 2 2008-10-27 LOKALISERINGSANALYS TILL BABELS AB VFT045, FASTIGHETSEKONOMI HT08 - PROJEKT 2, DEL 2 GRUPP 5 ELIN DJUS PETER JOHANSSON SEMA KADIR ANDREAS KIRKBY JACOB THÖRNBLAD HANDLEDARE INGEMAR BENGTSSON

Läs mer

Fredrik Johansson, Henrik Jörgensen, Martina Larsson, Erik Löfgren och Emma Ramde 10/6/2008

Fredrik Johansson, Henrik Jörgensen, Martina Larsson, Erik Löfgren och Emma Ramde 10/6/2008 VFT 045 FASTIGHETSEKONOMI Klippans kommun Grupp 4 Fredrik Johansson, Henrik Jörgensen, Martina Larsson, Erik Löfgren och Emma Ramde 10/6/2008 Allmänt om Klippan Klippan är en naturskön kommun som består

Läs mer

Kommunanalys Kristianstad

Kommunanalys Kristianstad Kommunanalys Kristianstad Grupp 3 VFT045 Almqvist, Ulrika Borkmann Lousdal, Søren Isacsson, Henrik Magnusson, Gustav Nyström, Johanna Allmänt Kristianstad kommun hade 77 245 invånare år 2007 varav ca 38

Läs mer

Bjuvs kommun. Grupp 10. Anna Andersson. Jenny Ekberg. Anders Fex. Marianne Lindkvist

Bjuvs kommun. Grupp 10. Anna Andersson. Jenny Ekberg. Anders Fex. Marianne Lindkvist Bjuvs kommun Grupp 10. Anna Andersson Jenny Ekberg Anders Fex Marianne Lindkvist Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Demografi... 4 Fördelning av yrken inom kommunen... 4 Inkomst...

Läs mer

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012 Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011 MalmöLundregionen Augusti 2012 Rapporten är framtagen av Avdelningen för samhällsplanering, stadskontoret, Malmö stad Innehållsförteckning

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg?

Hur ser det ut i Trelleborg? Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation 2018-06-20 Befolkning Under 2017 ökade befolkningen med 682 invånare till 44 595 invånare vilket var den näst högsta ökningen ett enskilt

Läs mer

Kommunanalys Klippans kommun

Kommunanalys Klippans kommun VFTF01 National- och företagsekonomi Kommunanalys Klippans kommun Del 1 Grupp 4 Andreas Olsson, Daniel Persson, Malin Persson, Carolina Rasmusson och Sebastian Svensson Lunds tekniska högskola 21/9 2009

Läs mer

Kävlinge kommuns Översiktsplan 2010

Kävlinge kommuns Översiktsplan 2010 Kävlinge kommuns Översiktsplan 2010 - en sammanfattning Hur kommer Kävlinge kommun att utvecklas framöver? Var kommer det att byggas bostäder? Vilka vägar och cykelvägar planeras? Planerad utbyggnad 2010

Läs mer

Exploateringsmöjligheter i Ängelholms kommun

Exploateringsmöjligheter i Ängelholms kommun VFT045 Fastighetsekonomi - Lunds Tekniska Högskola Exploateringsmöjligheter i Ängelholms kommun Lund 2008-10-03 Grupp 9: Viktor Bjelvenfeldt Richard Edenhofer Klang Maria Karlsson Cornelia Lindberg Hans

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation

Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation 2017 06 26 Befolkning Under de senaste drygt 30 åren har allt fler upptäckt fördelen av att bosätta sig i Trelleborgs kommun. Med början

Läs mer

Fler försäljningar och en stark villamarknad. Aktuellt på bostadsmarknaden juli-december 2018

Fler försäljningar och en stark villamarknad. Aktuellt på bostadsmarknaden juli-december 2018 Fler försäljningar och en stark villamarknad Aktuellt på bostadsmarknaden juli-december 2018 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 2 2019 Innehåll 3 Bostadsrätter 3 Skakiga bostadsrättspriser

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp,

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby,, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort,, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Åstorps kommun. - Kommunanalys. Grupp 11 Adam Bove Adriana Contreras Karin Irestål Erik Kasselstrand David Svantesson

Åstorps kommun. - Kommunanalys. Grupp 11 Adam Bove Adriana Contreras Karin Irestål Erik Kasselstrand David Svantesson Åstorps kommun - Kommunanalys Grupp 11 Adam Bove Adriana Contreras Karin Irestål Erik Kasselstrand David Svantesson 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Efterfrågan på mark... 3 2.1 Bostadskarriär

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

Henrik Jörgensen Fredrik Johansson Martina Larsson Erik Löfgren Emma Ramde 10/28/2008

Henrik Jörgensen Fredrik Johansson Martina Larsson Erik Löfgren Emma Ramde 10/28/2008 Konsultrapport Grupp 4 Henrik Jörgensen Fredrik Johansson Martina Larsson Erik Löfgren Emma Ramde 10/28/2008 Lämplig lokalisering för nybyggnation i elva skånska kommuner. Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

BostadStorstad H2 2016

BostadStorstad H2 2016 Februari 2017 Pernilla Johansson Tarek Zaza BostadStorstad H2 2016 Köpkraft och bostadspriser: Lägst risk i Skåne Byggandet går framåt och 2016 blev ett toppår. Men byggandet understiger behovet och priserna

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg?

Hur ser det ut i Trelleborg? Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation Nästan halvvägs (mot 50 000 invånare) 2019-06-28 Befolkning Varje år sedan 1984 har befolkningen ökat i Trelleborgs kommun. Sedan 2016

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp,

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar., Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp och övrig

Läs mer

Lund i siffror 2009:03 1 (9) pendlingen har utvecklats det senaste året. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund.

Lund i siffror 2009:03 1 (9) pendlingen har utvecklats det senaste året. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 46-5546 Jens.nilson@lund.se, 46-5869 (9) Inledning Lund står sig relativt väl i den lågkonjunktur som drabbat Sverige. Lunds attraktivitet som studie-, boende- och arbetsort

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Munka-Ljungby Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby,

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun,, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Lokala värden. Per Johansson, VD

Lokala värden. Per Johansson, VD Lokala värden Per Johansson, VD Lokala värden Stockholm Corporate Finance, 19 september 2017 En attraktiv fastighetsportfölj med stabila kassaflöden skapar fortsatt tillväxt Dagens agenda Vår affär lokala

Läs mer

Kommunanalys. Del 2 Höganäs. Grupp 13 Åsa Hansson Isabella Lundgren Jimmy Lundström. Kristina Nilsson Lina Persson VFTF01 2009-10-02

Kommunanalys. Del 2 Höganäs. Grupp 13 Åsa Hansson Isabella Lundgren Jimmy Lundström. Kristina Nilsson Lina Persson VFTF01 2009-10-02 Kommunanalys Del 2 Höganäs Grupp 13 Åsa Hansson Isabella Lundgren Jimmy Lundström Kristina Nilsson Lina Persson VFTF01 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte och bakgrund... 3 Metod... 3 Analys av kommunval...

Läs mer

I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3

I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3 I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3 Topografi och jordar Vellinge kommun ligger i stort sett helt inom Söderslätt,

Läs mer

Patrik Larsson Jonas Lundgren Jens Nilsson Marcus Söderström Pär Öberg. Kommunanalys. - del 2: Lämpligast exploatering

Patrik Larsson Jonas Lundgren Jens Nilsson Marcus Söderström Pär Öberg. Kommunanalys. - del 2: Lämpligast exploatering Grupp 5 VFTA01 Patrik Larsson 2009-10-05 Jonas Lundgren Jens Nilsson Marcus Söderström Pär Öberg Kommunanalys - del 2: Lämpligast exploatering Bild 1: The Tower of Babel by Pieter Brueghel the Elder (1563)

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 %

Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 % Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 % Del av utvecklingsstrategin Samrådsversion december 2014 Samråd vår-höst 2015 Antagande KsAU-Ks-KF 2015-12-09 Reglerad i lag Varje kommun ska ha riktlinjer för bostadsförsörjning

Läs mer

Hofterup tomtmark. Kävlinge kommun

Hofterup tomtmark. Kävlinge kommun Hofterup tomtmark Kävlinge kommun FASTIGHETSBESKRIVNING Skapa Ditt eget drömhus på ett unikt läge i hästtäta Hofterup. Högt belägen tomt om ca 3 ha hag-/skogsmark med positivt förhandsbesked om nybyggnation

Läs mer

Hässleholms kommun. Grupp 7. Sara Ekstrand Johannes Fält Karin Högberg Jonas Pettersson Anna Wågesson

Hässleholms kommun. Grupp 7. Sara Ekstrand Johannes Fält Karin Högberg Jonas Pettersson Anna Wågesson Hässleholms kommun Grupp 7 Sara Ekstrand Johannes Fält Karin Högberg Jonas Pettersson Anna Wågesson HÄSSLEHOLMS KOMMUN Kommunens översiktsplan Hässleholms kommuns översiktsplan antogs i maj 2007 och innehåller

Läs mer

Konsultrapport. - Rekommendationer för exploatering i Skåne. Grupp 6 Patrik Andersson Ulrika Bengtsson Patrik Carlsson Nina Johansson

Konsultrapport. - Rekommendationer för exploatering i Skåne. Grupp 6 Patrik Andersson Ulrika Bengtsson Patrik Carlsson Nina Johansson Konsultrapport - Rekommendationer för exploatering i Skåne Grupp 6 Patrik Andersson Ulrika Bengtsson Patrik Carlsson Nina Johansson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1 Uppdraget...

Läs mer

Utgårdsvägen. Län Skåne Gatuadress Utgårdsvägen Kommun Kävlinge Storlek 643 m² Område Egnahemsområdet Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse

Utgårdsvägen. Län Skåne Gatuadress Utgårdsvägen Kommun Kävlinge Storlek 643 m² Område Egnahemsområdet Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Kävlinge Storlek 643 m² Område Egnahemsområdet Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Beskrivning A-hus erbjuder flera byggklara villatomter

Läs mer

Viss prisminskning för bostads rätter men villapriserna når nya toppnoteringar i Umeå. Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2017

Viss prisminskning för bostads rätter men villapriserna når nya toppnoteringar i Umeå. Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2017 Viss prisminskning för bostads rätter men villapriserna når nya toppnoteringar i Umeå Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2017 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 5 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Oförändrad skatt till kommunen i Norrköping år 2013. Landstingsskatten höjs i åtta landsting, däribland i Östergötland

Oförändrad skatt till kommunen i Norrköping år 2013. Landstingsskatten höjs i åtta landsting, däribland i Östergötland 2012-12-14 FOKUS: STATISTIK Kommunalskatterna 2013 Norrköping på 76:e plats av 290 kommuner Oförändrad skatt till kommunen i Norrköping år 2013 Landstingsskatten höjs i åtta landsting, däribland i Östergötland

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Åstorps kommun Kommunanalysen, del 1

Åstorps kommun Kommunanalysen, del 1 Åstorps kommun Kommunanalysen, del 1 Grupp 11 Malin Knutsson Anna Konradsson Maria Montelius Gabriella Palmér Viktoria Strömberg Lunds Tekniska Högskola Lund, 2009-09-20 Inledning Bostadsexploatering kräver

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Landareal: 895 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: 895 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 25 kvkm Invånare per kvkm: 489. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: 25 kvkm Invånare per kvkm: 489. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Öckerö Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december Födda barn per kvinna/man,,, Ålder utflyttningar till övriga kommuner i länet till övriga län till utlandet Därav år Andel () av de boende i

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 0,30. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 0,30. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Jokkmokk Landareal: kvkm Invånare per kvkm:, Folkmängd december,,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Positiva trender det första halvåret. Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2018

Positiva trender det första halvåret. Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2018 Positiva trender det första halvåret Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2018 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 7 2018 Innehållsförteckning Bostadsrättspriserna vänder uppåt

Läs mer

Västervik. Folkmängd 31 december Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Flyttningar Födda barn per kvinna/man

Västervik. Folkmängd 31 december Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Flyttningar Födda barn per kvinna/man Västervik Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, Antal barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Antal Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning

Läs mer

Landareal: 26 kvkm Invånare per kvkm: 473. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: 26 kvkm Invånare per kvkm: 473. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Öckerö Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

Landareal: 422 kvkm Invånare per kvkm: 92. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: 422 kvkm Invånare per kvkm: 92. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Ängelholm Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, Antal barn/person,,, Summerad fruktsamhet Antal Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning

Läs mer

Landareal: 484 kvkm Invånare per kvkm: 26. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: 484 kvkm Invånare per kvkm: 26. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Åmål Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 120. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 120. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Trelleborg Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, Antal barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Antal Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning

Läs mer

Landareal: 347 kvkm Invånare per kvkm: 221. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: 347 kvkm Invånare per kvkm: 221. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Exempelbo Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,,, Antal barn/person,,, Summerad fruktsamhet Antal Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning

Läs mer

Landareal: 92 kvkm Invånare per kvkm: 151. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: 92 kvkm Invånare per kvkm: 151. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Åstorp Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december Födda barn per kvinna/man,,, Ålder utflyttningar till övriga kommuner i länet till övriga län till utlandet Därav år Andel () av de boende i

Läs mer

Landareal: 730 kvkm Invånare per kvkm: 6,63. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring M Kv

Landareal: 730 kvkm Invånare per kvkm: 6,63. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring M Kv Landareal: kvkm Invånare per kvkm:, Folkmängd december,,,, Antal barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Antal Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 6,26. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 6,26. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Ovanåker Landareal: kvkm Invånare per kvkm:, Folkmängd december,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 0,31. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 0,31. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Jokkmokk Landareal: kvkm Invånare per kvkm:, Folkmängd december Födda barn per kvinna/man,,,, Ålder utflyttningar till övriga kommuner i länet till övriga län till utlandet Därav år Andel () av de boende

Läs mer

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 120. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 120. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring 8 Trelleborg Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december Födda barn per kvinna/man,,8, Ålder utflyttningar till övriga kommuner i länet till övriga län till utlandet Därav 8 år Andel () av de

Läs mer

Landareal: 168 kvkm Invånare per kvkm: 89. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: 168 kvkm Invånare per kvkm: 89. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Tjörn Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Födelse- Flyttningsöverskott

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 3,46. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 3,46. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Ånge Landareal: kvkm Invånare per kvkm:, Folkmängd december,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Födelse- Flyttningsöverskott

Läs mer

Landareal: 895 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: 895 kvkm Invånare per kvkm: 17. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Älmhult Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Födelse-

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 5,31. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 5,31. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Robertsfors Landareal: kvkm Invånare per kvkm:, Folkmängd december,,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 118. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 118. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Trelleborg Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,, Antal barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Antal Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning

Läs mer

Landareal: 515 kvkm Invånare per kvkm: 19. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring

Landareal: 515 kvkm Invånare per kvkm: 19. Ålder. Folkmängd 31 december 2007 Befolkningsförändring Mellerud Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december,,,, barn/person,,,, Summerad fruktsamhet Födda Döda Ålder Folkmängd december Befolkningsförändring Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 5,38. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 5,38. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Landareal: kvkm Invånare per kvkm:, Folkmängd december Födda barn per kvinna/man,,,, Ålder utflyttningar till övriga kommuner i länet till övriga län till utlandet Därav år Andel () av de boende i M Kv

Läs mer

Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA

Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-05 BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA 400 000 invånare i Uppsala län inom tio år Sveriges befolkning ökar rekordartat. Nästa år kommer Sverige med

Läs mer

BEFOLKNING I FRAMTIDEN

BEFOLKNING I FRAMTIDEN BEFOLKNING I FRAMTIDEN 52 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling År 2015 sammanställdes en befolkningsprognos för Tomelilla kommun. Prognosen baseras på bland annat befolkningsutveckling

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 7,10. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 7,10. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring Filipstad Landareal: kvkm Invånare per kvkm:, Folkmängd december Födda barn per kvinna/man,,, Ålder utflyttningar till övriga kommuner i länet till övriga län till utlandet Därav år Andel () av de boende

Läs mer

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm:

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 113 Folkmängd 31 december 2002 Ålder Män - 90 - Kvinnor - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4 0,6 0,8

Läs mer

Ny rekordnivå på villapriser. Aktuellt på bostadsmarknaden januari-juni 2019

Ny rekordnivå på villapriser. Aktuellt på bostadsmarknaden januari-juni 2019 Ny rekordnivå på villapriser Aktuellt på bostadsmarknaden januari-juni 2019 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 5 2019 Innehåll 3 Sammanfattning 4 Bostadsrätter 4 Högre genomsnittliga

Läs mer

Sysselsättning och utanförskap i Skåne

Sysselsättning och utanförskap i Skåne EN KORT ANALYS OM SKÅNES TILLVÄXT OCH UTVECKLING JANUARI 212 Sysselsättning och utanförskap i Skåne Åldersfördelningen bland Skånes befolkning ger regionen en betydande fördel, då en stor andel av invånarna

Läs mer

Landareal: 10 567 kvkm Invånare per kvkm: 1,19. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2008 Befolkningsförändring 1998 2008

Landareal: 10 567 kvkm Invånare per kvkm: 1,19. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2008 Befolkningsförändring 1998 2008 Landareal: 10 57 kvkm Invånare per kvkm: 1,19 Folkmängd 31 december 2008 Ålder 1,0 0,8 0, % Folkmängd 31 december 2008 Befolkningsförändring 1998 2008 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 471 kvkm Invånare per kvkm: 25. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring 1996 2006

Landareal: 471 kvkm Invånare per kvkm: 25. Ålder. Folkmängd 31 december 2006 Befolkningsförändring 1996 2006 Strömstad Landareal: kvkm Invånare per kvkm: Folkmängd december Födda barn per kvinna/man,,, Ålder utflyttningar till övriga kommuner i länet till övriga län till utlandet Därav år Andel () av de boende

Läs mer

M Kv Tot M Kv Tot. 41 46 43 31 39 35 Uppgift saknas 2 1 1 3 2 2 2 2 2. Förvärvsarbetande 2007 Förvärvsarbetande efter sektor 2007

M Kv Tot M Kv Tot. 41 46 43 31 39 35 Uppgift saknas 2 1 1 3 2 2 2 2 2. Förvärvsarbetande 2007 Förvärvsarbetande efter sektor 2007 Landareal: 69 kvkm Invånare per kvkm: 609 Folkmängd 31 december 2008 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2008 Befolkningsförändring 1998 2008 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 578 kvkm Invånare per kvkm: 22. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2008 Befolkningsförändring 1998 2008

Landareal: 578 kvkm Invånare per kvkm: 22. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2008 Befolkningsförändring 1998 2008 Landareal: 578 kvkm Invånare per kvkm: 22 Folkmängd 31 december 2008 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2008 Befolkningsförändring 1998 2008 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse- Flyttnings-

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Dnr KS14.339 Bostadsförsörjningsprogram 2016-2025 Förslag 2016-07-08 Sektor samhällsbyggnad Innehåll 1 Bostadsförsörjningsprogrammets syfte och roll 3 2 Mål och inriktningar för bostadsbyggandet 4 3 Dagens

Läs mer

Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 2020 (2024)

Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 2020 (2024) Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 22 (224) Del av Riktlinjer bostadsförsörjning Söderköping 216-22 Komplement till Bostadsförsörjningsprogrammet för Söderköpings kommun 215-22 Innehållsförteckning

Läs mer

Landsbygd tätort trender & exempel Ale kommun. Presentation BRG annika.friberg; alex.spielhaupter; magnus.blombergsson;

Landsbygd tätort trender & exempel Ale kommun. Presentation BRG annika.friberg; alex.spielhaupter; magnus.blombergsson; Landsbygd tätort trender & exempel Ale kommun Presentation BRG 161007 annika.friberg; alex.spielhaupter; magnus.blombergsson; victor.axbom@ale.se Ale & utmaningar stad - land Landsbygdsutveckling Skillnader

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Fakta Malmö 290 000 invånare (2008) Ökande befolkning för 22 året i rad 174 nationaliteter 47 % är under 35 år 28 000 arbetstillfällen 55 000 arbetspendlar

Läs mer

Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta

Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/777 2013-08-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta Förslag till

Läs mer

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 115 - 90 -

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 115 - 90 - Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 115 Folkmängd 31 december 2004 Ålder Män - 90 - Kvinnor Riket - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4

Läs mer

Bostadsmarknaden fortsatt positiv i Umeå

Bostadsmarknaden fortsatt positiv i Umeå Bostadsmarknaden fortsatt positiv i Umeå Aktuellt på bostadsmarknaden januari juni 2016 Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 13 2016 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Nyhet från

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Förändringar i pendlingen över Öresund

Förändringar i pendlingen över Öresund EN KORT ANALYS OM SKÅNES TILLVÄXT OCH UTVECKLING OKTOBER 212 Förändringar i pendlingen över Öresund Arbetspendlingen över Öresund har minskat något de senaste åren men är ändå dubbelt så stor jämfört med

Läs mer

Så här vill vi bo. En sammanställning av Landskrona stads undersökning om önskemålen för en framtida tomt. Eivor Johansson, Pia Strand, Angelica Kure

Så här vill vi bo. En sammanställning av Landskrona stads undersökning om önskemålen för en framtida tomt. Eivor Johansson, Pia Strand, Angelica Kure Så här vill vi bo En sammanställning av Landskrona stads undersökning om önskemålen för en framtida tomt Eivor Johansson, Pia Strand, Angelica Kure 2(7) I en fristående villa och gärna bygga i egen regi.

Läs mer

Indikatorer Antal personer

Indikatorer Antal personer Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-01-14 Under december 2013 var antalet nyinskrivna och sökande som fick arbete i stort sett samma som i december 2012. De nyanmälda platserna var

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 0,

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 0, Landareal: 17 735 kvkm Invånare per kvkm: 0,3 Folkmängd 31 december 2003 Ålder Män - 90 - Kvinnor - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4 0,6

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av juli 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av juli 2012 2012-08-167 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av juli 2012 Arbetsmarknadens läge Arbetsmarknaden i Stockholms län har under juli varit stabil. Både antalet sökande som fått

Läs mer

Landareal: 959 kvkm Invånare per kvkm: 150. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 959 kvkm Invånare per kvkm: 150. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 959 kvkm Invånare per kvkm: 150 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 9 kvkm Invånare per kvkm: 5 074. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 9 kvkm Invånare per kvkm: 5 074. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 9 kvkm Invånare per kvkm: 5 074 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Lund i siffror. Sammanfattning. juni 2011 1 (8)

Lund i siffror. Sammanfattning. juni 2011 1 (8) juni 211 Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 46-35546 1 (8) Sammanfattning Den konjunkturförändring som kunde skönjas under slutet av 21 kan sägas ha fortsätt under 211. Arbetslösheten fortsätter och sjunka

Läs mer

Den totala kommunalskatten i Norrköping höjs 0,5 procentenheter år 2016 på grund av förväntat ökat behov inom kommunens verksamheter.

Den totala kommunalskatten i Norrköping höjs 0,5 procentenheter år 2016 på grund av förväntat ökat behov inom kommunens verksamheter. FS 2016:1 2016-01-11 FOKUS: STATISTIK Kommunalskatten 2016 Den totala kommunalskatten i Norrköping höjs 0,5 procentenheter år 2016 på grund av förväntat ökat behov inom kommunens verksamheter. Den totala

Läs mer

Fortsatt positiv prisutveckling för både bostadsrätter och villor i Umeå

Fortsatt positiv prisutveckling för både bostadsrätter och villor i Umeå Fortsatt positiv prisutveckling för både bostadsrätter och villor i Umeå Aktuellt på bostadsmarknaden juni december 2016 gar och n i n d e Utr ter från rappor de planering ipan Övergr nr 2 2017 www.umea.se/kommun

Läs mer

Landareal: 1 814 kvkm Invånare per kvkm: 15. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 814 kvkm Invånare per kvkm: 15. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 814 kvkm Invånare per kvkm: 15 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Tomtköer i Sveriges kommuner 2008

Tomtköer i Sveriges kommuner 2008 Tomtköer i Sveriges kommuner 2008 Björn Nordlund, Utredare Villaägarnas Riksförbund 1. INLEDNING... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Syfte... 4 4. Metod... 4 5. Avgränsningar... 4 6. Resultat... 5 6.1 Kommuner

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport april 2014 Förväntningarna på den nationella ekonomiska utvecklingen har ökat under den senaste tiden. Jämförs medelvärdet för BNP-tillväxten

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Landareal: 95 kvkm Invånare per kvkm: 963. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011

Landareal: 95 kvkm Invånare per kvkm: 963. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 2012 Landareal: 95 kvkm Invånare per kvkm: 963 Folkmängd 31 december 2011 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 1 058 kvkm Invånare per kvkm: 23. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 058 kvkm Invånare per kvkm: 23. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 058 kvkm Invånare per kvkm: 23 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer