Mitt drömhus. Den romerska arkitekturen påverkar oss än idag, se intervju med en arkitekt student i slutet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mitt drömhus. Den romerska arkitekturen påverkar oss än idag, se intervju med en arkitekt student i slutet."

Transkript

1 Teknikprojekt Sofia Distans våren Mitt drömhus Efter att ha bott i Italien nästan ett år har jag gjort mitt drömhus baserat på den gamla romerska arkitekturen. Att bygga huset har varit svårt med lådor, färg etc. Jag är nöjd med resultatet men hade velat ha det mer likt fotot på mitt drömhus. Bakgrund: Grekland var tidigare framgångsrikt och mer utvecklat än det gamla Romarriket, men ca 400 år före Kristus födelse växte Romarriket. Tiden då Romarriket växte som mest var ca 300 år F.Kr. Man utvecklade vad de gamla Grekerna gjort, både inom arkitektur och byggnads teknik. Romarna utvecklade byggnads tekniken genom bland annat ett naturligt cement. Detta gjorde att de kunde bygga på ett sätt som skilde sig från Grekerna. Utvecklingen i Romersk arkitektur byggdes vidare på Grekernas och inspirerades av dem t.ex. genom palats, tempel, pelare. Något som Romarna kunde, genom utvecklingen av byggnads tekniker och med naturligt cement, var att bygga rund bågar som har blev väldigt typiskt för deras arkitektur. Vi kan se sådana även idag på flera kända byggnadsverk tex Colosseum i Rom, Arenan i Verona, Romarnas alla akvedukter och Konstantinbågen i Rom. Denna sistnämnda är en triumfbåge och Triumfbågen i Paris är en kopia av denna. Pelarna var också typiska för den Romerska arkitekturen. De användes för att visa ingångar, alléer och offer platser. De Joniska pelarna är av sådan pelar typ. Peristylen var pelar rader som omgav t.ex. trädgårdar. Då Rom växte behövdes fler privata hus för alla romare. De rika Romarna inspirerades av palatsens arkitektur och många hus hade valv och pelare vid ingången. Än idag används flera ord från denna tid tex Vestibul (hall) och Atrium (hus med en innergård). Romarna var ett folkslag som ville njuta och koppla av. De byggde flera bad anläggningar, både stora Terme Spa för allmänheten och privata i sina hus. Dessa kallas i dag för Romerska bad. Den romerska arkitekturen påverkar oss än idag, se intervju med en arkitekt student i slutet. Beskrivning av mitt Drömhus Utsidan: Mitt drömhus är inspirerat av den Romerska arkitekturen men har byggts på ett modernt sätt. Huset är självklart miljövänligt byggt.

2 Byggnadsmaterialet är av sten för att hålla värmen ute från bostaden. Huset ligger i Italien och där är mycket varmt under stora delar av året. Trä är en brist vara i Italien och fungerar inte lika bra för att hålla ute värmen. Jag har fönsterluckor i trä för att kunna stänga ute solen under dagarna och på så sätt få en lagom varm temperatur inomhus utan att behöva använda Air-condition. Under natten har man då också möjlighet att ha öppna fönster för att släppa in kylig luft men fortfarande ha det mörkt. Solceller finns på taket för att värma vattnet, både för hushållsvatten men även till Poolen, samt för att skapa elektricitet. I Italien finns det väldigt mycket solceller både för varmt vatten och för att skapa elektricitet. Ingången är stor, precis som de gamla Romarna hade det i sina palats, med två stora pelare som avslutar den breda öppna trappan. Känslan jag är ute efter är att man kommer hem till sitt egna palats. Två stora skorstenar finns för att jag har moderna pellets maskiner och vedspisar för att värma upp huset under vinter månaderna. Insidan: Interiören är helt modern med allt vad jag vill ha tex trådlöst nätverk i hela huset, smart styrning av alla lampor, luckor, värme etc. från min Mac Book & iphone. Köket har både energi snål induktions spis och gasol. Materialen är genomgående ljusa och miljöanpassade. Golven är i klinker för att hålla kylan under de varma månaderna. Tomten: En stor tomt med öppna vyer och ett högt läge, man ser ner över medelhavet. Egen pool som Romarna hade som med bad möjligheter. En sten gång leder fram till huset. Palmer, olivträd och mycket blommor finns det givetvis också. Vill även ha en kryddträdgård. Jag vill att mitt hus ska se ut ungefär såhär:

3 Jag valde att göra min modell lite enklare, eftersom att det skulle bli ganska svårt att göra ett sådant hus som på bilden, med bara kartong. Svårt att hitta passande kartonger och färg för en lagom summa pengar. Här kommer lite bilder på min modell:

4 Detta ska föreställa solceller. Här kommer en liten utvärdering på hur jag tycker att detta arbete har gått. Vi var i Rom i vintras och då fick jag massor av inspiration. Nästan alla hus hade pelare, fönsterluckor, valv-fönster m.m. Jag målade upp lite olika skisser och valde sedan ut den bästa. Sedan valde jag kartong, vilket inte var det lättaste att hitta en tillräckligt stor, rätt form m.m. på kartongen. Det var väldigt roligt att måla huset och fixa trädgården. Jag gjorde också en intervju med Hanna Olsson. Det gjorde jag för att dels få reda på lite mer om romersk arkitektur, men även för att ta reda på lite om hur det är att vara arkitekt. Jag har själv lite funderingar på att bli arkitekt. Det jag blev mest nöjd med på min modell var de två palmerna i trädgården och entrén av huset. Det jag blev minst nöjd med var poolen och de två fönsterna som är på framsidan av huset (som är som halvmånar) Min planering ändrades lite eftersom att allting tog längre tid än vad jag hade räknat med. Intervjun med Hanna Olsson (som studerar till arkitekt) 1. Finns det något som är typiskt för Italiensk/Romersk arkitektur? Någon som är väldigt typiskt för romersk arkitektur är Joniska pelare vilket är en typ av pelare med mycket krussiduller högst upp. Denna pelare bar upp och smyckade många av de grekiska templen ca 500 år f.kr. Skickar en länk med bild: Det finns många fina gamla byggnader kvar i rom t.ex. Pantheon. Detta är vad jag vet den första byggnaden med en sådan stor kupol eller "dome" som det också kallas. Denna byggnaden är också väldigt typisk för Rom. Det speciella med denna byggnaden är också att den har ett runt hål i taket, så när det regnar så regnar det in :P Tur att det inte regnar lika ofta i Rom som i Göteborg ;P

5 Länk: _NY8a0I/AAAAAAAAAVA/rMvYpC25_7s/s400/rome-pantheon-lg.jpg 2. 2.Finns det romerska inslag på moderna svenska hus idag? Det har jag faktiskt inte tänkt så mycket på. Men under det som kallades "Supermodernismen" har jag för mig att man använde inslag av äldre arkitektur för att man ville bygga så extremt som möjligt i den moderna arkitekturen. 3. Som arkitekt, ritar man på papper också eller bara i datorn? Första året ritade vi nästan bara för hand. Nu gör vi alla ritningar i datorn med 2D och 3D program. Använder även PhotoShop när vi redigerar bilder och planscher. Men själva skissarbetet inför projekten gör man med papper och penna. Detta för att det är lättare att få ut nya idéer direkt på papper genom penna och inte datormus. Men självklart finns det vissa som skissar i datorn med. Sen är det bra att kunna visa bilder över projektet som inte är ritningar, utan miljöbilder, perspektiv m.m. Dem gör man oftast för hand. Det viktigaste med dessa bilder är ju att förmedla känslan eller intryck som arkitekten vill att man skall få av byggnaden. Det måste alltså inte vara rätt mått osv. Handritade bilder är också oftast mer personliga och det är då ett plus om man gillar att rita. (Detta går hem hos köparen) :) 4. Behöver man ha olika utbildningar för att kunna rita hus/landskap (trädgårdar)? Ja man väljer olika inriktningar. Man går först tre år och tar sedan kandidatexamen. Sen kan man göra praktik i något år på en arkitektfirma eller börja jobba om man har tur att få jobb. Sen väljer vissa att gå en så kallad Master-utbildning på två år där väljer man inriktning och fördjupar sig. Den finns det olika Arkitekturutbildningar utöver det t.ex. Stadsbyggnadsarkitekt, Landskapsarkitekt eller Arkitektur och teknik. I dessa utbildningar inriktar man sig på en viss sak redan första året. 5. Brukar man tänka miljöväligt när man som arkitekt ska rita ett hus t.ex. matrialval och energiförbrukning m.m. Ja man försöker väl göra det. Men mycket får man anpassa efter vad kunden vill ha. Om beställaren inte vill lägga pengar på ett "miljöhus" så kan man inte tvinga den, enbart försöka övertyga om hur viktigt detta egentligen är. Det mesta handlar om pengar så det är bra om man har lite ekonomiskt tänk redan från början som arkitekt. Men det handlar nog om att hitta balansen. Men nu när jag fortfarande går i skolan så uppmanar de en till att testa nya saker, det måste inte alltid vara det bästa. Huvudsaken är att man lär sig något av det. 6. Vad är typiskt för svensk arkitektur? Det typiska för svensk arkitektur tycker jag nog är den röda stugan med vita knutar :) Det är nog den arkitektur som jag gillar bäst med sverige. Den mysiga lantliga röda stugan. 7. Vad är det roligaste med att vara arkitekt, tror du?

6 Jag tror att det roligaste är att man måste lära sig nya saker hela tiden. Inget projekt är likadant och man blir aldrig fullärd. I förra projektet fick vi t.ex. bygga om eller rita nytt åt ett företag i Borås som gör ventilationstrummor och har en verkstadsyta på ca 5000 kvm. När man skall sätta sig in i ett nytt projekt så handlar det om att hitta problem och lösa dem på bästa sätt. Är man en problemlösare så passar verkligen arkitektyrket. Kan jämföra det lite med att vara läkare, man får hela tiden nya patienter och uppdrag som man får lösa på bästa sätt. Och man lär sig aldrig allt, det hinner man nog inte på en livstid :)

7 KÄLLFÖRTECKNING 1. Bussagli Marco. Rom konst & arkitektur. Tandem Verlag GmbH, Hicks Peter. Gudar & Gudinnor i Romarriket. Valentin Förlag, Intervju med Hanna Olsson, studerar till arkitekt, 3/ Wikipedia. Romersk arkitektur. Uppdaterad 3 december (Hämtad 15/4 2012)

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC.

FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC. 4 DRÖMMEN OM Thomas och Helen har byggt tre hus i New England-stil FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC. 5 NEW ENGLAND l med Willa

Läs mer

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring.

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring. Magi MAGI VID SJÖN HEMMA HOS vid sjön Mathias och Christina hade länge drömt om att bygga ett riktigt magiskt hus, med alla de där detaljerna och funktionerna som de längtat efter. Och de visste redan

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Projektet Trulsibrunn

Projektet Trulsibrunn Projektet Trulsibrunn I ett nära och varmt samarbete med våra beställare Ingrid Kristensson och Jan Rosengren har vi ritat ett trähus med många detaljer, på den fina tomten längs Trulsibrunnsvägen i Höllviken.

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

I JUGENDSTIL HEMMA HOS NYBYGGT

I JUGENDSTIL HEMMA HOS NYBYGGT NYBYGGT I JUGENDSTIL En spännande fasad, en personlig planlösning, stora ljusa rum och gott om plats för hela familjen vad mer kan man önska sig? Kanske utsikt över skogen och närhet till havet och staden?

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007.

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Här

Läs mer

Modern funkis med attityd Maria och Jonas hittade inget hus som de ville ha när det var dags att bygga nytt. Så istället ritade de sitt drömhus

Modern funkis med attityd Maria och Jonas hittade inget hus som de ville ha när det var dags att bygga nytt. Så istället ritade de sitt drömhus med attityd Maria och Jonas hittade inget hus som de ville ha när det var dags att bygga nytt. Så istället ritade de sitt drömhus själva och lät fiskarhedenvillan bygga det åt dem. Text Nathalie Carlsson

Läs mer

Utsmyckning i samband med trapphusrenovering

Utsmyckning i samband med trapphusrenovering Utsmyckning i samband med trapphusrenovering Bakgrund: Svenska Bostäder har som ambition att renovera trapphusen på Cervins väg 17-21. Med start på Cervins väg 17, år 2012. ÅWL arkitekter AB fick i uppdrag

Läs mer

MAGasin. Reportage. Möt arkitekterna. Två unika hus med inspiration från Rivieran! Willa Nordic. Ett webbmagasin från www.willanordic.

MAGasin. Reportage. Möt arkitekterna. Två unika hus med inspiration från Rivieran! Willa Nordic. Ett webbmagasin från www.willanordic. Willa Nordic MAGasin Design - Individualitet - Kvalitet Webbmagasin #2 Reportage Möt arkitekterna Nils Nordkvist och Bernt Gunnarsson! Två unika hus med inspiration från Rivieran! Ett webbmagasin från

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Dag ett, 27 april 2011

Dag ett, 27 april 2011 Dagbok: Romresan Dag ett, 27 april 2011 Vi landade på Roms flygplats, Fiumicino, runt elvatiden tror jag. Vädret var på topp och solen lös hela dagen. Det kändes som att man hade åkt fram två månader i

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

och modernt funktionellt Ljust och öppet Modernt

och modernt funktionellt Ljust och öppet Modernt Modernt funktionellt Bertil och Ingrid hade bott i området i nästan tjugo år när granntomten blev till salu. På tomten stod en sommarstuga och paret bestämde sig snabbt för att ta tillfälle i akt och köpa

Läs mer

Huset har fem olika in- och utgångar.

Huset har fem olika in- och utgångar. Huset har fem olika in- och utgångar. Vitt & svart uppe på berget Strax utanför Jönköping uppe på en kulle och med magnifik utsikt över Vättern har Maria och Daniel byggt ett spännande kubistiskt hus i

Läs mer

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Från kontor till modern funkis Luise Ljungby och Rasmus Kjær hade bott mitt emot det gamla kontoret som tillhörde Århus universitet i ett år när det blev till salu. Trots att de bara hade bott i sitt dåvarande

Läs mer

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se Tiunda Park www.rosendaluppsala.se : 55 55 20 MITT I STADEN Ditt nya hem i Tiunda Park Mitt i Uppsalas historiska studentkvarter, ca fem minuter från Universitetshuset, Ekonomikum, Carolina Rediviva och

Läs mer

Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild

Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild VD? VILKET SÄTT? HNDEN Skapande arbete Teknik & Material Kreativitet Egna idéer Drivkraft npassning Bildkomposition FNTSIN HUR? Kommunikation Reflektion

Läs mer

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN INTERIÖR Lägenheterna är modernt designade med öppen planlösning, stora ljusinsläpp och generösa balkonger och uteplatser. Färgskalan

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga!

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga! För dig som gillar att återvinna och bygga! Luftförvärmare Mohammed Muhsin Vi i gruppen byggde en luftförvärmare av återanvänt materiel i detta projekt. För dig som inte vet hur en luftförvärmare ser ut

Läs mer

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE En luftförvärmare är ett miljövänligare och framtidens sätt att värma upp ett rum. Med bara en låda och solljus kan en luftförvärmare värma upp ett helt rum, om inte

Läs mer

villa solgläntan Klimatsmart Miljövänligt och energisnålt boende Ett vanligt hus med ovanliga lösningar och många möjligheter.

villa solgläntan Klimatsmart Miljövänligt och energisnålt boende Ett vanligt hus med ovanliga lösningar och många möjligheter. NEED 4B villa solgläntan från skog till färdigt hus - vägen till ett kärleksfullt hem går genom skogen Ett vanligt hus med ovanliga lösningar och många möjligheter. Klimatsmart Miljövänligt och energisnålt

Läs mer

Elevportfölj A-nivå. Årskurs 6. Teknik. Undersökning av glasögon. Elevens svar:

Elevportfölj A-nivå. Årskurs 6. Teknik. Undersökning av glasögon. Elevens svar: 1 Undersökning av glasögon Gör en undersökning av glasögon med hjälp av dessa frågor: Vilka delar består glasögon av? Varför finns det oftast gångjärn i glasögonbågar och hur fungerar de? Var kan man hitta

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Skapandet är det största i livet

Skapandet är det största i livet Skapandet är det största i livet Helena Langenhed (1917 2002), Flahall gård, Härryda socken, Sävedals härad, Västergötland. Det var det första stället utan ström jag hörde talas om. Redan i slutet av 1970-talet

Läs mer

Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007

Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007 Timo Tidtavla Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007 Att förstå tid Det är inte alltid så lätt att hålla reda på tider och dagar. Vem är inte helt beroende av sin almenacka eller filofax? Ibland

Läs mer

Med största möjliga frihet FAMILJENS SOMMARDRÖM PÅ YXLAN

Med största möjliga frihet FAMILJENS SOMMARDRÖM PÅ YXLAN INREDNING För pappa Peter, mamma Claudine, Hanna 10 år, Clara 8 år samt Wera 4 år har sommarhuset överträffat alla förväntningar. Med största möjliga frihet FAMILJENS SOMMARDRÖM PÅ YXLAN Det kom ett mejl

Läs mer

VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET.

VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET. 6 VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET. FAMILJEN HOLM VILLE HA ETT HUS MED STHLM E TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: ERIK LEFVANDER

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

HUS HELT ENKELT. bygga och inreda

HUS HELT ENKELT. bygga och inreda HUS HELT ENKELT bygga och inreda Text: Mija Kinning, 2014 Foto: Anders Roos Redaktör: Erika Feldt Form: Benny Mårtensson Tryck: Creaprint/Stige, Italien 2014 ISBN: 978-91-86691-91-2 Roos & Tegnér Monbijougatan

Läs mer

ok onve n t ione l l t. Utanför Wien i Österrike ligger ett minst sagt annorlunda hus, högteknologiskt och miljörätt.

ok onve n t ione l l t. Utanför Wien i Österrike ligger ett minst sagt annorlunda hus, högteknologiskt och miljörätt. 92 ok onve n t ione l l t. Utanför Wien i Österrike ligger ett minst sagt annorlunda hus, högteknologiskt och miljörätt. ett aktivt liv Ett kärleksnäste, en ungdomsavdelning, ett separat kontorshus och

Läs mer

DITT NYA HEM I EKÄNGEN

DITT NYA HEM I EKÄNGEN DITT NYA HEM I EKÄNGEN bo BLAND EKAR I EKÄNGEN Välkommen till det nya området Björksäter i omtyckta Ekängen. Sedan det började byggas i Ekängen för 30 år sedan så har området gått från nästan noll till

Läs mer

ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET

ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET Hemuppdrag Efter jullovet kommer vi att jobba med ett tema som vi kallar Huset. Det kommer att pågå under hela vårterminen. Det första hemuppdraget kring detta kommer

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

REDAKTION. Bland navkapslar, stress och korrekturläsning

REDAKTION. Bland navkapslar, stress och korrekturläsning REDAKTION Bland navkapslar, stress och korrekturläsning 4 8 10 12 14 16 17 21 22 24 MED FOKUS PÅ DESIGN Det räcker inte att kunna konsten att blåsa glas, utan det gäller också att kunna överleva som hantverkare.

Läs mer

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför?

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför? INNEHÅLL 4 INTRODUKTION - sammanfattning Projektmål Lokalt sammanhang Lokala utvecklingsmål 6 VARNHEM Klimatförändringar Ekoby - vad och varför? 12 EKOBYN Funktioner Designkriterier 16 23 27 Illustrationsplan

Läs mer

DITT NYA HEM I EKÄNGEN

DITT NYA HEM I EKÄNGEN DITT NYA HEM I EKÄNGEN bo BLAND EKAR I EKÄNGEN Välkommen till det nya området Björksäter i omtyckta Ekängen. Sedan det började byggas i Ekängen för 30 år sedan så har området gått från nästan noll till

Läs mer

Design Opens uppgift var att komma på en idé för hur man kan använda spillvärmen från serverhallar i Sverige.

Design Opens uppgift var att komma på en idé för hur man kan använda spillvärmen från serverhallar i Sverige. Bromangymnasiet Teknikprogrammet, design och produktutveckling åk.2 Johanna Ring Sixten Brännström Jon Bryngelsson Sofia Strandell Handeldare: Katarina Wilhelmsson Inledning Design Opens uppgift var att

Läs mer

Bygg en bättre tillvaro med GRÖN FORM

Bygg en bättre tillvaro med GRÖN FORM Bygg en bättre tillvaro med GRÖN FORM Vi gör alla våra val i livet. En upptäckt lockar fram en annan och snart uppstår ett mönster som vi tidigare inte varit medvetna om. Så var det för oss. Vi var intresserade

Läs mer

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg Bara några få tramptag till city Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg 1 En ny puls i Göteborg Uppskattar du charmiga kvarter med skön avspänd atmosfär? Då är Kvillebäcken

Läs mer

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi Dikter: Robab Moheb Översättning från persiska: Sohrab Rahimi 1 Skorpion på månen i dimma skorpion i taket i dimma skorpion på husets tak i dimma i skorpionens dimma förbryllad garnnystan faller mellan

Läs mer

Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry

Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry Nu står våra pärlor på land och vilar inför kommande säsong. Jag och Stina har just avslutat vår andra säsong med Oriole II och vi börjar så smått lära oss båten.

Läs mer

Huset med de tre. Byggt 1909 Arkitektrenovering. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning.

Huset med de tre. Byggt 1909 Arkitektrenovering. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning. Byggt 1909 Arkitektrenovering Takkuporna är beklädda i en slags cementplatta som kallas för hardiepanel. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning. Huset

Läs mer

Palais de la Cambre. Stilfullt i. sommardrink. svenska lanthus. chicago lockar. husbåten. 8 000 kr N 05 2014. inspirerande läsning

Palais de la Cambre. Stilfullt i. sommardrink. svenska lanthus. chicago lockar. husbåten. 8 000 kr N 05 2014. inspirerande läsning säsongens snyggaste sidobord dynor stolar kuddar bärbart ljud till bryggan 5 inspirerande läsning bryssel São Paulo london dorset melbourne shanghai Warszawa N 05 2014 59 KRONOR 80 NOK vinn digitalt hemsystem

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK Stilguide ALLT FÖR EN DAG PÅ BRYGGAN Shopping HETASTE GRILLARNA I SOMMAR Trend SENASTE NYTT FRÅN MILANO EN DAG PÅ BRYGGAN GRILLARNA I SOMMAR NYTT FRÅN MILANO Stilguide Shopping Trend NUMMER 005 2013 ALLT

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON FÖRSLAG PÅ FRÅGOR OCH AKTIVITETER VAR ÄR MIN KOMPIS? Att Prick blev rädd när Fläck var borta är fullt förståeligt. Att tappa bort sin vän kan skrämma både liten

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla.

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla. Bild i trean: Vi i trean har arbetat med Bild där vi experimenterat, analyserat, reflekterat kring kända konstnärers och barnens egenproducerade verkt. Att analysera och reflektera kring konst tillsammans

Läs mer

POMPEJI inspiration för skolklasser och lärare

POMPEJI inspiration för skolklasser och lärare POMPEJI inspiration för skolklasser och lärare Väggmålning från ett hus i Pompeji. Djur och växter var vanliga motiv längst ner på väggen, i sockeln. 1. Välkommen till Pompeji! Pompeji var en stad i antikens

Läs mer

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: GÖRAN UHLIN

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: GÖRAN UHLIN 56 ATTITYD I JÖ HUS MED ATTITYD ETT TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: GÖRAN UHLIN ARKITEKTENS VAL - ATTITYD 131 57 ÖNKÖPING T MODERNT FUNKISHUS 58 ATTITYD I JÖNKÖPING PÅ HUSETS FRAMSIDA FINNS EN GENERÖS TERRASS,

Läs mer

VÄSTRA HALLERNA STENUNGSUND

VÄSTRA HALLERNA STENUNGSUND VÄSTRA HALLERNA STENUNGSUND BO HAVSNÄRA I STENUNGSUND Stenungsund är en av Sveriges snabbast växande orter. Det är inte förvånande här finns det mesta blomstrande företag, härlig natur, bryggliv, pendelavstånd

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

Johan Östh, VD och grundare

Johan Östh, VD och grundare t mה är r än s j, Jag heter Johan Östh och har jobbat som snickare i hela mitt liv. Inspiration fi ck jag från min morfar som var både byggare och målare och hade byggt huset jag växte upp i. Jag har alltid

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

bidrag till university of gothenburg special edition contest åsa frölander blad 1

bidrag till university of gothenburg special edition contest åsa frölander blad 1 b l a d 1 B a k g r u nd Mitt arbete kom ganska snart att handla om ett citat jag hittade på universitetets hemsida; Uppsaliensare och lundensare kommer att finna, att deras kamrater i Göteborg försvinner

Läs mer

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41 Magiskt i cederträ Med vackra vandringsstråk och branta skidbackar inpå knuten har arkitektbyrån AKB ritat ett modernt hus med fantastiskt ljusinsläpp. Som fasad har man valt cederträ - ett doftande träslag

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

Karlstad - Norra Stockfallet EGNA VAL. Brf Solslingan

Karlstad - Norra Stockfallet EGNA VAL. Brf Solslingan Karlstad - Norra Stockfallet EGNA VAL Brf Solslingan Inredningsstilar Våra inredningsstilar är noga utvalda. I bilderna längre fram ser du exempel på våra stilar som du kan göra som egna val. Vårt grundutförande

Läs mer

P O O L B Y G G E. Bilden tagen utav - Andrej Trnkoczy, ifrån flickr. tisdag 8 april 14

P O O L B Y G G E. Bilden tagen utav - Andrej Trnkoczy, ifrån flickr. tisdag 8 april 14 P O O L B Y G G E Bilden tagen utav - Andrej Trnkoczy, ifrån flickr Det du behöver veta i denna keynote är.. Vad skala är/ hur man räknar med skala Vad omkrets är/ hur man räknar med omkrets Vad area är/

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE

vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE Guida dig själv! 1 km vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE Kontakta oss telefon: 0435-44 21 20 e-post: naturum.soderasen@lansstyrelsen.se Mer info på vår hemsida: www.soderasensnationalpark.se Bra att veta

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

Kurs i konsultationsteknik på Kalymnos i Grekland, maj 2010.

Kurs i konsultationsteknik på Kalymnos i Grekland, maj 2010. Kurs i konsultationsteknik på Kalymnos i Grekland, maj 2010. Den 22 maj åkte jag med 36 andra förväntansfulla kolleger till ön Kalymnos i Grekland för att delta i kursen Konsultationsteknik. Vi träffades

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö. Vision 130706

Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö. Vision 130706 Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö Vision 130706 Ark SAR/MSA Pål Dunér tel: 0381-146 80 ; 070-766 47 66 mail: pal@duner.it VATTENTORNET

Läs mer

DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10

DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10 Ola Jansson 2010 DLI DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10 I handledande av Gunnar Rosqvist Framsidan 8 månader tidigare Bakgrund När

Läs mer

Bygg och bo energismart i Linköping

Bygg och bo energismart i Linköping Bygg och bo energismart i Linköping Snart kommer du att flytta in i ett nybyggt hus i Linköping. Gratulerar! Att få planera och bygga sitt drömhus hör till höjdpunkterna i livet. Det är samtidigt ett stort

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

När materialen får tala

När materialen får tala kök när materialen får tala När materialen får tala HUSET Bostadsrätt om 225 kvm på Östermalm. KÖKET Klassiskt med moderna inslag, ritat av Martin Zetherström och Svante Bengtsson på 2BK Arkitekter. Mycket

Läs mer

LINDBACKEN. Storstensvägen 51-87, - UPPSALA. Storlek: 113,5 kvm Pris: 2 900 000-3 100 000 kr

LINDBACKEN. Storstensvägen 51-87, - UPPSALA. Storlek: 113,5 kvm Pris: 2 900 000-3 100 000 kr LINDBACKEN Storstensvägen 51-87, - UPPSALA Storlek: Byggår: 113,5 kvm 2015/2016 Antal rum: 5 rum & kök Pris: 2 900 000-3 100 000 kr Nybyggt bostadsrättsradhus i attraktiva Lindbacken! Detta moderna och

Läs mer

Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping

Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping Vandra runt med hjälp av kartan och svara på kluriga frågor om förr i tiden. Starta vid Kapellplan, längst upp på Tunnbindaregatan. Kartan och

Läs mer

78 ALLT I HEMMET. Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor.

78 ALLT I HEMMET. Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor. 78 ALLT I HEMMET Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor. Det ljusa köket, Ikea Abstrakt, fanns redan då familjen flyttade in. Spis

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

HÖSTEN i BILD och TEXT

HÖSTEN i BILD och TEXT HÖSTEN i BILD och TEXT Guldhedsskolan Göteborg hösten 2015 klass 6 B HÖSTENS NATUR På hösten faller löv av olika färger röd, gul och grön Och det var då jag skapade min bild. Min bild symboliserar ett

Läs mer

En fotbollsplan Jag har gjort en fotbollsplan. På min fotbollsplan finns det ett fotbollsmål, spelare som är både tjejer och killar, en domare, en hejarklack som bara är killar, en matta som hejarklacken

Läs mer

Bergvärme & Jordvärme. Anton Svedlund EE1C, Kaplanskolan, Skellefteå

Bergvärme & Jordvärme. Anton Svedlund EE1C, Kaplanskolan, Skellefteå Bergvärme & Jordvärme Anton Svedlund EE1C, Kaplanskolan, Skellefteå Innehållsförteckning Sida 2-3 - Kort historik Sida 4-5 - Utvinning av Bergvärme Sida 6-7 - Utvinning av Jordvärme Sida 8-11 - Värmepump

Läs mer

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden.

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden. Konsthistoria Av: Emma Gustafsson f.kr 800 500 1300 1500 1700 1770 1800 1870 1900 1960 Antiken Renässansen Rokoko Impressionismen Modernismen Samtidskonst Medeltiden Barock Konstakademiernas konst Expressionismen

Läs mer

Till dig som besöker Lyan!

Till dig som besöker Lyan! Till dig som besöker Lyan! Vi skall även anmäla till brandkåren om vi skall sova över i Lyan. Observera att de vill ha anmälan inne minst fem dagar i förväg. https://www.brandkaren-attunda.se/privatperson/hem-fritid/tillfallig-overnattning/anmal-tillfal

Läs mer

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research.

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research. Vår kyl och frys består av åtta sektioner som man lätt kan sätta på och stänga av samt reglera temperaturen via en display, på så sätt sänks energiförbrukningen. Vi ser vår produkt som en kombinerad kyl

Läs mer

Anders och Eva arbetar i vinbranschen. Tavlan föreställer slottet Avignon i södra Frankrike, ett av landets främsta vinstäder.

Anders och Eva arbetar i vinbranschen. Tavlan föreställer slottet Avignon i södra Frankrike, ett av landets främsta vinstäder. Ett finger med i varje detalj Golv av vitoljad furu eller jämtländsk kalksten. Innerdörrar av vitoljad ask, ytterdörrar av svartmålad mahogny. För Anders och Eva var en genomgående känsla i hela huset,

Läs mer

Parkstaden vid Brunnsparken i Örebro. 25 nya radhus. med äganderätt

Parkstaden vid Brunnsparken i Örebro. 25 nya radhus. med äganderätt Parkstaden vid Brunnsparken i Örebro 25 nya radhus med äganderätt Parkstaden Parkstaden Parkstaden vid Brunnsparken i Örebro har sin förebild i den klassiska trädgårdsstaden. Området ca 3 km från Örebro

Läs mer

trönninge halmstad Kyrkvägen 22

trönninge halmstad Kyrkvägen 22 trönninge halmstad Kyrkvägen 22 Trevligt familjeboende med bra gemensamhetsytor. Många mervärden, såsom fräscht uterum och nyrenoverat kök. Härlig trädgård och goda lekytor för barnen. 6 rum & kök, totalt

Läs mer