Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr"

Transkript

1 Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

2 Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga på att bygga tempel med pelare. En sådan byggnad är tex Parthenon på Akropolis berget. De tillverkade också mycket vaser och skulpturer. De grekiska skulpturerna var oftast avbilder av deras gudar eller hjältar.

3 Antiken Romersk stil 100 f.kr-500 e.kr Byggnaderna på den romerska antiken var ganska lika de grekiska byggnaderna. Romarna kopierade grekernas byggnader ganska mycket men den stora skillnaden var att romarna kunde göra runda valv. Romarnas statyer var inte avbilder av gudar och hjältar utan av vanliga människor. Mosaik golv kom också på denna tiden.

4 Medeltid Romansk stil År Det som kännetecknar byggnaderna på denna tiden var deras runda bågar. En byggnad i Sverige som har dessa runda bågar är domkyrkan i Lund som ni ser på bilden här ovan. Bilderna som målades under den romanska stilen var inspirerande av kristendomen, paradiset och helvetet. Konstnärerna var inte intresserande av att måla av det realistiska.

5 Medeltid Gotisk stil År Under den gotiska stilen var det inte runda bågar som gällde på byggnaderna utan det nya var att det skulle vara spetsiga bågar(kryssvalv). En byggnad som är byggd med gotisk stil är kyrkan i Köln. I början av denna tid så var konsten inspirerad av det kristna och kyrkliga men i slutet så förvann det och man började att måla mer realistiska bilder från verkligheten.

6 Renässansen År Under renässansen så kom antikens arkitektur tillbaka och det speglades av på byggnaderna, ett exempel är Santa Maria del Fiore. Konsten på denna tid var inte av det religiösa utan man hade ett intresse av att måla av vardagen och privat liv. Porträtt konsten hade precis fötts! Porträtt konsten var ett sätt att visa sin makt och pengar. En bild i porträttkonstens väg är Mona Lisa som målades av Leonardo da Vinci.

7 Barock År 1600-talet Barockens arkitektur var också influerad av antikens. Byggnaderna skulle vara dramatiska och överdrivna. Konsten skulle också vara på detta sättet och om du tittade på en bild så skulle det vara som att du var inne i bilden och kunde känna känslan av den. Men stilleben kom också på denna tiden och den var nästan som raka motsatsen i jämförelse med de dramatiska bilderna.

8 Rokoko År 1700-talet Rokoko handlar om de vågiga, bubbliga och snirkliga formerna som dyker upp på kläder och möbler. Kläderna under rokokon var oftast utsmyckade med rosetter, volanger, puffärmar m.m.. Konsten under rokokon var oftast i ljusa färger och objekten kunde vara flygande bäbisar eller änglar. Pastoral var också en del av rokokon. Marie Antoniette och livet i Versailles var under denna tid.

9 Klassicism/Romantik/Realism År Under klassicismen så var konsten dramatisk och bilderna bestod mycket av kroppar, muskler, starkhet, ståtlighet m.m. Två bilder från denna tid är Napolion och Marats död, båda är målade av fransmannen Jacques-Louis David

10 Klassicism/Romantik/Realism År Det som romantiken handlar om mest är naturen men den handlar också om starka känslor och ensamhet. Under romantikens tid så började konstnärerna bli mer uppskattade. En av dessa konstnärer var en brittisk man som hette William Turner som använde sig av skikttekinken när han målade.

11 Klassicism/Romantik/Realism År Realismen var en tid då man började tänka på människor som var fattiga, eller som inte hade det så bra. Detta speglades av i konsten och man började måla av vardagslivet och fattiga människor.

12 Arts and Crafts År sent 1800-tal Arts and Crafts började i Storbritannien där man först inspirerandes av John Ruskins skrifter. Arts and Crafts tittar tillbaka på medeltiden(gotisk stil)

13 Impressionism År 1870-talet Impressionism var en tid då konstnärerna började använda färger på ett nytt sätt för att kunna måla ljus och skuggor. Tidigare hade man oftast bara skildrat skugga genom att göra ytan svartare men på impressionismens tid så började man använda komplementfärger. Under denna tid så målade man sitt intryck och inte exakt det man såg. Konstnärer från impressionismen är Cézannes och Claude Monet.

14 Expressionism År sent 1800-tal Expressionismen är ett sätt för konstnärer att utrycka sina känslor och sina intryck. Man kan säga att det är som en bro mellan impressionism och medernistisk. En känd bild från denna tid är Skriet som är målad av Edward Munk.

15 Modernism År Kubism Kubismen är skapad av Pablo Picasso och Georges Braque. Kubismen är uppbyggd på mycket former och delar. När Pablo målade kubism så jobbade han mycket med ytan. Bilden till höger är Pablos bild och heter Guernica.

16 Modernism År Abstrakt Abstrakt, eller icke föreställande konst, är konst som inte imiterar något från den yttre världen. Men det kan föreställa en känsla. Abstrakt består mycket av mönster och geometriska former. Man arbetar mycket med färg och form i tanke om att det ska påverka betraktaren.

17 Modernism År Modernismens arkitektur 1930-talet Byggnader från modernismens arkitektur är väldigt lika varandra. Alla har en så kallad funkis stil. Man brukar säga: Det som funkar är snyggt! Det finns också möbler men denna stil.

18 Modernism År Surrealism Surrealism är en tid då man måla mycket drömbilder och fantasibilder. Vissa bilder var galna och vissa var nästan som att det pyrde av dem. Surrealismens bilder behöver man oftast kolla på ganska länge för att få in all information och allt som händer. En konstnär från denna tid är engelskmannen Francis Bacon.

19 Modernism År Pop art Pop art eller på svenska popkonst uppstod i Storbritannien och USA. Det finns 3 saker som kännetecknar pop art och det är: Ofta mycket färg Ofta en bild på en kändis eller välkända föremål eller personer Ofta fler rutor med samma objekt i olika färg

20 Samtidskonst Nutid Konceptkonst Installation Performance Videokonst Graffiti Dokumentär Digital konst Ljud Konst ska inte hänga på väggen, det är något som ska hända. Nutid!

21 Foto År 1980-Nutid Foto är en bild av verkligheten som har skapats genom att ljus fångats på ett ljuskänsligt medium. Ett foto kan vara både svartvitt eller i färg. Man fångar ett ögonblick från verkligheten.

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden.

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden. Konsthistoria Av: Emma Gustafsson f.kr 800 500 1300 1500 1700 1770 1800 1870 1900 1960 Antiken Renässansen Rokoko Impressionismen Modernismen Samtidskonst Medeltiden Barock Konstakademiernas konst Expressionismen

Läs mer

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Impressionism Impressionism kan översättas till intryckskonst. Man målade intrycken av det man såg, inte verkligheten. Impressionismen

Läs mer

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII Modernismen är ett samlingsnamn på flera olika konststilar under 1900talet. Det ismerna har gemensamt är att dom ifrågasätter det traditionella måleriet. Man är

Läs mer

Från Gotik till Romantik

Från Gotik till Romantik Konsthistoria Från Gotik till Romantik Mål som ska ha uppnåtts i slutet av det nionde skolåret - ha kännedom om och kunna beskriva bilder från skilda tider och kulturer, känna till några framträdande bildkonstnärer.

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Interiør & Design, November 2018

Interiør & Design, November 2018 Stilhistoria @Treider Interiør & Design, November 2018 Egypten Vi startar veckan med att prata lite om Egypten. Det har aldrig slagit mig hur mycket historia det faktiskt finns i den forntida Egypten,

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 22 november 2010 (2:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 22 november 2010 (2:a tillfället) Sid 1/7 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 poäng för varje term) a) Fronton b) Karyatid c) Rosfönster d) Transept e) Fresk Sid 2/7 2. Bildfrågor, se Bildbilaga 1: Se bild 1, Ange period

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

Bildens historia. med fokus på väst

Bildens historia. med fokus på väst Bildens historia med fokus på väst Det första konstverket Venus av Willendorf Begynnelsen Vi vet att människans förfäder har använt sig av bilder för att kommunicera i ca 17000 år. De första bilderna gjordes

Läs mer

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII Modernismen är ett samlingsnamn på flera olika konststilar under 1900talet. Det ismerna har gemensamt är att dom ifrågasätter det traditionella måleriet. Man är

Läs mer

Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj

Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj avbildade landskapet utan man målade det synintryck

Läs mer

Modernismen. Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken

Modernismen. Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken Modernismen Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken Modernismens ismer Impressionism Expressionism Futurism Kubism Dadaism Surrealism Impressionismen intryckskonst Fotografiets uppfinning påverkade

Läs mer

Kvinnor och män i surrealism

Kvinnor och män i surrealism Kvinnor och män i surrealism Linnéa Jonsson Karin och Anna Klass 9 År 2010 Innehållsförteckning Kvinnor och män i surrealism 1 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte, frågeställning, metod

Läs mer

Förhistorisk tid. fram skiftningar eller blandade det med någon sorts bindemedel och målade sedan med ett enkelt vassrör eller penslar av djurhår.

Förhistorisk tid. fram skiftningar eller blandade det med någon sorts bindemedel och målade sedan med ett enkelt vassrör eller penslar av djurhår. Förhistorisk tid De första grottmålningarna som upptäcks i modern tid, år 1879, återfanns i Altamira i norra Spanien. En annan känd grotta är Lascaux i Frankrike. Grottorna är underjordiska och är därför

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Uppladdare. Övrig kommentar

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Uppladdare. Övrig kommentar TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn D0019A Formanalys Datum Material Sammanfattning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Uppladdare Övrig kommentar Romansk stil (1050 till

Läs mer

Konsthistoria. Mål som ska ha uppnåts i slutet av det nionde skolåret

Konsthistoria. Mål som ska ha uppnåts i slutet av det nionde skolåret Konsthistoria Mål som ska ha uppnåts i slutet av det nionde skolåret - ha kännedom om och kunna beskriva bilder från skilda tder och kulturer, känna tll några framträdande bildkonstnärer. Mål at sträva

Läs mer

Tidslinje litteratur historia

Tidslinje litteratur historia Tidslinje litteratur historia av Simon Antiken 800 f.kr- 500 e.kr Tiden före Kristus kallas antiken. Antikens litteratur hade sitt centrum i Grekland. Grekland kom också på den moderna demokratin men man

Läs mer

exempelblad skulpturer Norr

exempelblad skulpturer Norr exempelblad skulpturer orr norr :2 Kleopatras nål, 1989 sid 66, skulpturguide umeå Sigurd Persson inspirerades av naturens olika former i sitt skapande. Olika växtdelar som löv, knoppar och grässtrån blev

Läs mer

Interiør & Design, November 2018

Interiør & Design, November 2018 Stilhistoria @Treider Interiør & Design, November 2018 Egypten Vi startar veckan med att prata lite om Egypten. Det har aldrig slagit mig hur mycket historia det faktiskt finns i den forntida Egypten,

Läs mer

1: Introduktion till designens teori och historieskrivning Litt.: Introduktion i Design och konst, del 1; Lucie-Smith, s. 11-18, Inledning i Raizman

1: Introduktion till designens teori och historieskrivning Litt.: Introduktion i Design och konst, del 1; Lucie-Smith, s. 11-18, Inledning i Raizman KOV A15, Läsanvisningar VT 2016, CHS, MHE, BF Delkurs 1: Antiken-1500 1: Introduktion till designens teori och historieskrivning Litt.: Introduktion i Design och konst, del 1; Lucie-Smith, s. 11-18, Inledning

Läs mer

Arkitektur årskurs 9. tema heliga rum. Lena Landström

Arkitektur årskurs 9. tema heliga rum. Lena Landström Arkitektur årskurs 9 tema heliga rum Dagens arkitektur närmar sig alltmer konstens som uttrycksmedel Hagar Qim är ett tempel som finns på Malta och beräknas vara 5.600 år gammalt och anses av de flesta

Läs mer

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika Litteraturhistoria Under några veckor ska vi arbeta med litteraturhistoria på svenskan. Vi kommer att gå igenom alla sju tidsperioder från antiken fram till modernismen. Hur och vad ska vi arbeta med?

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar Symmetribegreppet Vi går igenom symmetribegreppet och undersöker vilka bokstäver i alfabetet som är symmetriska när vi delar dem med hjälp av en lodrät symmetrilinje. Vi målar en symmetrisk målning. Litteraturtips:

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR Flytta en lektion till Katedralen! Nu vill vi satsa lite extra på gymnasieskolorna i Linköping och Katedralen i Linköping vill erbjuda

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall INNEHÅLL 7 19 41 55 75 95 4 Förord Olika sätt att se om bildanalys 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall Kroppsuppfattning, skönhetsideal och

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

- Hjärtligt Välkomna till Sveriges Konstföreningar Gävleborgs internetkurs i arkitekturhistoria vårterminen 2016 och höstterminen 2016!

- Hjärtligt Välkomna till Sveriges Konstföreningar Gävleborgs internetkurs i arkitekturhistoria vårterminen 2016 och höstterminen 2016! - Hjärtligt Välkomna till Sveriges Konstföreningar Gävleborgs internetkurs i arkitekturhistoria vårterminen 2016 och höstterminen 2016! Jan O.M. Karlsson, universitetslektor i konstvetenskap, kursledare

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015 Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015 Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse Tomas Tranströmmer Reaktioner man kan få om man föreslår

Läs mer

KONSTHISTORIA. Utvecklingen från 1800-talets akademiska konsttradition, 1900-talets Modernism till nutida Postmodernism

KONSTHISTORIA. Utvecklingen från 1800-talets akademiska konsttradition, 1900-talets Modernism till nutida Postmodernism KONSTHISTORIA Utvecklingen från 1800-talets akademiska konsttradition, 1900-talets Modernism till nutida Postmodernism -www.lektion.se 1800-TALET Ett omvälvande och händelserikt sekel Europa industrialiserades

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 17 februari 2011 (1:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 17 februari 2011 (1:a tillfället) Sid 1/8 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 poäng för varje term) a) Baptisterium b) Diptyk c) Tessera d) Vimperg e) Ziggurat Sid 2/8 2. Bildfrågor, se Bildbilaga 1: Bild 1) Ange period (mesopotamisk,

Läs mer

I bildanalys talar man om att bilden kan fungera som tecken för något, dessa kallas för symbol, index eller ikon.

I bildanalys talar man om att bilden kan fungera som tecken för något, dessa kallas för symbol, index eller ikon. Bildanalys Bildanalys innebär att man plockar isär en bild i mindre bitar. Syftet är att det ska bli lättare att förstå vad bilder berättar och på vilka sätt bilder berättar. Det handlar alltså om vad

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Mitt drömhus. Den romerska arkitekturen påverkar oss än idag, se intervju med en arkitekt student i slutet.

Mitt drömhus. Den romerska arkitekturen påverkar oss än idag, se intervju med en arkitekt student i slutet. Teknikprojekt Sofia Distans våren 2012. Mitt drömhus Efter att ha bott i Italien nästan ett år har jag gjort mitt drömhus baserat på den gamla romerska arkitekturen. Att bygga huset har varit svårt med

Läs mer

Konst i Mongoliet. Historia

Konst i Mongoliet. Historia Konst i Mongoliet Kulturen i Mongoliet är starkt präglad av den nomadiska livsstil som är vanlig där. Kulturen har även fått stora influenser från Tibet, tibetansk buddism och från Kina. På nittonhundratalet

Läs mer

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahams barn Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahamitiska religioner Mose grundade judendom. Jesus grundade kristendom. Muhammed grundade islam. Abraham Abraham är stamfader till de

Läs mer

Forntid. Världens äldsta, nedtecknade, melodi skriven 1400år före Kristi födelse.

Forntid. Världens äldsta, nedtecknade, melodi skriven 1400år före Kristi födelse. Musikhistoria Fort------------------Forntid Anna!--------------- Antiken Meddela------------ Medeltiden Rektorn att--------- Renässansen Barnen i------------- Barocken Klassen har-------- Klassicismen

Läs mer

Religiösa byggnader i Malmö

Religiösa byggnader i Malmö Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Religiösa byggnader i Malmö Västra Skrävlinge kyrka Övningar för elever Årskurs: 4 6 Material: Eva Hörnblad och Annika Trenneman i samarbete med Västra Skrävlinge kyrka

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med: I år F arbetar eleverna med: År F bildkonstnärer och deras verk. - de vanligaste färgernas namn - olika material såsom kritor av olika slag, vattenfärg, tyg, garn och lera - träna på att använda sax och

Läs mer

Välkommen till Buttle kyrka

Välkommen till Buttle kyrka BUTTLE KYRKA Välkommen till Buttle kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har runda

Läs mer

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kyrkans första 300 år Kyrkans förföljelse slutade med kejsarens Konstantin toleransdekret. Han arrangerade Första konciliet (kyrkomötet) i

Läs mer

Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Uppsala universitet VT17, grundlärarprogrammet f-3, religion. Lektionsplanering Ämne: Religion Årskurs: 3 Lgr 11 Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges

Läs mer

1900-TALETS NYA KONST

1900-TALETS NYA KONST 1900-TALETS NYA KONST Konst och design Konsten, arkitekturen och formgivningen av föremål har betytt mycket för varandra, speciellt under det tidiga 1900-talet. Det har funnits ett ständigt utbyte mellan

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang.

Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang. ESVfoto 50p foto uppgift 1 Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang. A) Ta minst fem bilder med kameran som beskriver ett skeende, dvs något

Läs mer

Några av de mest framstående kompositörerna

Några av de mest framstående kompositörerna RENÄSSANS (1450-1600) Renässansen pågick ungefär mellan 1450 och 1600. Ordet renässans betyder pånyttfödelse, och tidsperioden i sig förknippas med en allmän vilja att utforska och lära sig om sig själv,

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Renässans till rokoko

Renässans till rokoko KRAKOWS JULKRUBBOR Krakow är ett av världens kulturarv med över 8 000 byggnader av historisk bakgrund. Ingenstans i världen ser man så många kyrktorn. Krakow med sin tusenåriga historia bevarar många av

Läs mer

Välkommen till Sjonhem kyrka

Välkommen till Sjonhem kyrka SJONHEM KYRKA Välkommen till Sjonhem kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har

Läs mer

Välkommen till Viklau kyrka

Välkommen till Viklau kyrka VIKLAU KYRKA Välkommen till Viklau kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har runda

Läs mer

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling KONST på Vallås äldreboende Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling Gårdarna Den konstnärliga utsmyckningen på gårdarna utomhus anspelar på de teman som landskapsarkitekt Kerstin Teutsch angett, nämligen:

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Arbetsblad för gymnasiet Passioner

Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor i konsten Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor har skildrats i västerländsk konst sedan antiken. De många olika tolkningar och motiv där känslor spelar en roll visar att känslolivet har setts

Läs mer

Anders Gunge. f. 52, från Roskilde, Danmark. Skola: Nordiska linjen, Kosta Glascenter

Anders Gunge. f. 52, från Roskilde, Danmark. Skola: Nordiska linjen, Kosta Glascenter 20 10 Anders Gunge f. 52, från Roskilde, Danmark Skola: Nordiska linjen, Kosta Glascenter På skolan hade vi Stig Olof Hultman som lärare. Jag iakttog honom en gång då han gjorde trumpeter och frågade om

Läs mer

Klassisk Musikhistoria

Klassisk Musikhistoria Klassisk Musikhistoria Med klassisk musik menar vi lite förenklat den nedskrivna musiken från Europa. Från 1000-talet och framåt fanns den nedskrivna musiken framför allt i kyrkan, som då hade mycket makt.

Läs mer

TREDJE SPRÅKET. Form. Bild. Text. -kommunikation med flera sinnen. Jan-Erik Ander

TREDJE SPRÅKET. Form. Bild. Text. -kommunikation med flera sinnen. Jan-Erik Ander TREDJE SPRÅKET -kommunikation med flera sinnen Text Form Bild Jan-Erik Ander All kommunikation sker med hjälp av språk, men alla språk innehåller inte ord. Peter Bonnici Visual language, the hidden medium

Läs mer

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02 Porträtt Detta är ett utlåningsmaterial från Falsterbo konsthall på tema porträtt. Syftet med mappen är inspirera till att betrakta, upptäcka, prata och skapa. Det finns inget rätt eller fel, bara oändliga

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy sid 1 inledning Svenska kyrkan är inte en geografiskt begränsad plats. Vår bildvärld måste därför omfatta mycket mer än verksamheten som pågår innanför kyrkobyggnadens

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

Religiösa byggnader i Malmö

Religiösa byggnader i Malmö Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Religiösa byggnader i Malmö Västra Skrävlinge kyrka Övningar med lärarinstruktioner Årskurs: 4 6 Material: Eva Hörnblad och Annika Trenneman i samarbete med Västra Skrävlinge

Läs mer

skapande skola bild årskurs 7-9

skapande skola bild årskurs 7-9 skapande skola bild årskurs 7-9 Om utställningen Renässansmänniskan Leonardo Da Vinci (1452-1519) var vetenskapsmannen och konstnären som utforskade människans livsvillkor utifrån de flesta kunskapsområden

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

5 Historia. Kimmo Päivärinta Kati Solastie Simo Turtiainen. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors

5 Historia. Kimmo Päivärinta Kati Solastie Simo Turtiainen. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors 5 Historia Kimmo Päivärinta Kati Solastie Simo Turtiainen Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors Innehåll Kapitel I Vad är historia?...................................... 6 Tidsperiodens mysterium: Det

Läs mer

grafisk design & layout regler

grafisk design & layout regler & layout regler Grafisk design eller grafisk formgivning är ett kreativt och konstnärligt språk, men till skillnad från en fri konstnär så får en grafisk designer i uppdrag att föra ut ett speciellt budskap.

Läs mer

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla.

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla. Bild i trean: Vi i trean har arbetat med Bild där vi experimenterat, analyserat, reflekterat kring kända konstnärers och barnens egenproducerade verkt. Att analysera och reflektera kring konst tillsammans

Läs mer

världsreligioner och livsfrågor En introduktion

världsreligioner och livsfrågor En introduktion världsreligioner och livsfrågor En introduktion Detta vet vi om världsreligioner och livsfrågor Listan finns i klassrummet:) DETTA VILL ÅK 4 LÄRA SIG MER OM + DETTA SÄGER LGR 11: Det här vill åk 4 lära

Läs mer

KONSTHISTORIA Del 2. Ismerna. dessa samhälleliga händelser påverkade även konsten TALET Ett omvälvande och händelserikt sekel INDUSTRIALISERING

KONSTHISTORIA Del 2. Ismerna. dessa samhälleliga händelser påverkade även konsten TALET Ett omvälvande och händelserikt sekel INDUSTRIALISERING KONSTHISTORIA Del 2 Ismerna 1800-TALET Ett omvälvande och händelserikt sekel Europa industrialiserades och det gjordes viktiga vetenskapliga upptäckter som påverkar våra liv. (T.ex. Elektriciteten, telefonen,

Läs mer

I Bibeln omnämns "gatan som kallas den raka" (på arabiska Långa gatan), se bilden ovan, i historien om Paulus omvändelse till kristendomen i

I Bibeln omnämns gatan som kallas den raka (på arabiska Långa gatan), se bilden ovan, i historien om Paulus omvändelse till kristendomen i S:t Ananias hus Ananias var missionär, martyr och beskyddare av Paulus. Han var en av de kristna i staden Damaskus, och befalldes av Kristus i en vision att söka upp Saul, som senare kallades Paulus, för

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

ARKITEKTUR PIET MONDRIAN. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar

ARKITEKTUR PIET MONDRIAN. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar PIET MONDRIAN Från geometri är steget inte långt till konstruktioner och byggnader. Vi studerar Piet Mondrian och hans måleri och gör därefter en Mondrianinspirerad liten skiss på rutpapper, 10 x 10 rutor/

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

LÄR DIG VARSÅGOD. Övningsblad med fri kopiering!

LÄR DIG VARSÅGOD. Övningsblad med fri kopiering! LÄR DIG VARSÅGOD Övningsblad med fri kopiering! " intressant och lätttillgängligt..." Intresset för att lära sig teckna är stort, särskilt när det gäller manga och fantasy. Här presenterar vi en ny serie

Läs mer

Bokstavshistoria. & Teckensnitt

Bokstavshistoria. & Teckensnitt Bokstavshistoria & Teckensnitt Bokstävernas ursprung Kilskriften; utvecklad ca 3500 f.kr. av sumererna i Mesopotamien. Piktogram; en (förenklad) bild som representerar en bestämd sak, t.ex. en sol Sumererna

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kultur- och idéhistoria Renässansen. Prov. Kontext

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kultur- och idéhistoria Renässansen. Prov. Kontext Bild 1 Kultur- och idéhistoria Renässansen Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 2 Prov Fredagen den 25 januari har vi prov på Renässansen. Bild 3 Kontext Ca år 1300-1600. Sjöfarten tog över en allt

Läs mer

GRANITKERAMIK. båda golv och vägg, ute som inne. Alla bruna. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel.

GRANITKERAMIK. båda golv och vägg, ute som inne. Alla bruna. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel. GRANITKERAMIK båda golv och vägg, ute som inne Alla bruna MELT MOKA 36/R Art. nr. KK20AC06 Melt 30x60 (1) cm Mjukt vågig yta i ren mörk brun. 5,5 st 465 kr 1,08 m2 Melt Moka 36/R har en mörk brun färg

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLADET. Om någon är i Kristus är han alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit. KALMAR ADVENTKYRKA JANUARI 2015

FÖRSAMLINGSBLADET. Om någon är i Kristus är han alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit. KALMAR ADVENTKYRKA JANUARI 2015 FÖRSAMLINGSBLADET KALMAR ADVENTKYRKA JANUARI 2015 Om någon är i Kristus är han alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 kor 5:17 2015 efter Kristus eller 5776 efter skapelsen

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Rosens användning. Rosen som symbol

Rosens användning. Rosen som symbol 1 2 3 Rosens användning I södra Europa kan man se stora fält med rosor som används till att utvinna rosenolja från, vilket används inom parfymindustrin, och rosenvatten, som troligen är historiens äldsta

Läs mer

Från renässans till Romantik

Från renässans till Romantik Från renässans till Romantik Ungrenässans 1400-talet Pånyttfödelse av antiken (rinascita) användes först av den italienska konsthistorikern Giorgio Vasari år 1550 Humanismen Hoven: Florens, Urbino, Neapel,

Läs mer

Välkommen till Vänge kyrka

Välkommen till Vänge kyrka VÄNGE KYRKA Välkommen till Vänge kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har runda

Läs mer

Källkritik och informationssökning. Vem i hela världen kan man lita på?

Källkritik och informationssökning. Vem i hela världen kan man lita på? Källkritik och informationssökning Vem i hela världen kan man lita på? Att sätta på sig kritiska glasögon När du läser en text, tittar på en bild, undersöker något på Internet, är det en bra regel att

Läs mer

Fotoklubbens månadsträff 22 maj

Fotoklubbens månadsträff 22 maj Fotoklubbens månadsträff 22 maj Dagens tema: Hus & bus Trix & tips: Arkitektur, hur kan man få bra bilder på byggnader När vi åkte med Robin till Frankrike Aktivitetsgruppen Jonas berättar vad som är på

Läs mer

AV-centralen. Temablad. Konst. Konstens stora mästare. Estetisk/praktisk, bild/konst

AV-centralen. Temablad. Konst. Konstens stora mästare. Estetisk/praktisk, bild/konst Temablad Konst Konstens stora mästare Estetisk/praktisk, bild/konst Lgr 11 bild Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av

Läs mer

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015 Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015 Längst in i varje skog finns en glänta som man måste gå vilse för att hitta Tomas Tranströmmer Reaktioner man kan få om man föreslår att

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer