Bildens historia. med fokus på väst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bildens historia. med fokus på väst"

Transkript

1 Bildens historia med fokus på väst

2 Det första konstverket Venus av Willendorf

3 Begynnelsen Vi vet att människans förfäder har använt sig av bilder för att kommunicera i ca år. De första bilderna gjordes på sten. Det finns bevarade bilder i grottor, bland annat Altamirgrottan i Spanien och Lascaux i Frankrike. Bilderna berättar främst om jakten.

4 Mot nya horisonter Det dröjde ända till 2000 år före vår tidräkning innan människan åter började intressera sig för måleri. Denna gång i Egypten. De målade saker så att de blev så tydliga som möjligt. Viktiga personer var målade stora. Mindre viktiga personer målades små. Sörjande kvinnor, väggmålning från Ramoses grav.

5 Grekland nästa stora konstcentra. Ca f.kr 500 e.kr

6 Grekland Det som är bevarat från grekiskt måleri är främst porslinsmåleri och skulpturer. Det strikta sättet som egypterna använde för att återge saker försvann. Måleriet föreställde oftast människor och berättade scener ur (idag klassiska) berättelser som Iliaden och Odyssén. Symmetri var ett ideal.

7 Grekiskt måleri kännetecknas precis som det egyptiska måleriet - av ett värdeperspektiv, alltså figurernas storlek beror på hur viktiga de är.

8 Att jobba som konstnär Att vara konstnär var förr ett hantverksyrke. Ofta arbetade många konstnärer på en och samma tavla. Folk i allmänhet hade inte råd att köpa tavlor för att dekorera sina hem. Det hade däremot kyrkan. De beställde jobb från konstnärerna.

9 Med Kristet budskap Runt 500 år efter vår tidräknings början, rasar det romersk/grekiska riket samman. Kristendomen sprider sig och mycket måleri blir beställningsjobb från kyrkan. Vi möter nu en lång period av måleri i kyrkans tecken.

10 Det kristna måleriet under Medeltiden innehöll mycket symbolik. I Bebådelsen av Simone Martini ser vi ängeln som kommer till Maria och berättar att hon är gravid med Guds son. Symboler i bilden: * Ängeln har vingar som var ett sätt att visa att ängeln kom från himlen (i de kristna texterna har änglarna inte några vingar). * En duva svävar över dem båda den symboliserar Gud. * De vita liljorna som står mellan dem symboliserar oskuldsfullhet. * Boken symboliserar kunskap, vishet och Guds ord. Normalt brukar boken vara uppslagen för att symbolisera viljan att ta emot guds ord. I denna bild är boken stängd. * Den blå färgen symboliserar ett band till Gud.

11 Gotikens måleri Simone Martini har målat även denna bild. Bilden innehåller precis som de gamla egyptiska verken människor målade i olika storlek beroende på vilken samhällsklass eller status de hade.

12 Giotto di Bondone var en av de första att måla en person bakifrån. Det gav ett helt nytt djup åt bilden och blev startskottet för perspektivmåleriet.

13 Giotto di Bondone

14 Giottos mest kända verk är freskerna i det italienska kapellet Scrovegnikapellet eller som det också kallas Arenakapellet. De båda bilderna du sett, målade av Giotto, finns att se i detta kapell. Men de är bara två av hundratals. Hela väggarna är dekorerade med Giottos fresker.

15 renässansen Renässans betyder pånyttfödelse. Konstnärer, filosofer, författare och forskare fick för sig att vägen till storhet var att studera de gamla grekernas konst och litteratur. Den grekiska mytologin blev stor inom konsten och även inom litteraturen. Alla målade antingen kristna eller grekisk/romerskt mytologiska motiv.

16 renässansen Sandro Botticelli

17 Sandro Botticelli målade även han sin version av Bebådelsen. Vid en jämförelse mellan Martinis version och Botticellis version kan man tydligt se vad som är skillnaderna mellan den kristna gotikens sätt att måla och det sätt att måla som utvecklades under renässansen. Titta på färgerna, djupet, volymen och rörelsen i bilden. Lägg också märke till att en del av symbolerna från Martinis version följt med till Botticellis version - ett par hundra år senare.

18 De fyra ninjorna är uppkallade efter Splinters fyra favoritrenässanskonstnärer: Skulptören Donatello Målaren och arkitekten Rafael Sanzio Universalgeniet Leonardo da Vinci Samt Michelangelo skulptör och målare. Genom att minnas de fyra Turtlesninjorna kan du alltså minnas namnet på de fyra stora renässanskonstnärerna.

19 Donatello Donatello var kraftigt inspirerad av antikens skulptur. Donatello var anställd hos en rik man vid namn Cosimo di Medici. Det innebär att Donatello var en av de första sedan 200-talet som inte var anställd av kyrkan.

20 Rafael Rafel Sanzio föddes 1483 i Italienska Urbino och dog bara 37 år gammal i Rom Hans verk är typiska för renässansstilen.

21 Michelangelo Michelangelo har skapat ett av våra mest kända motiv: Gud skapar Adam som går att betrakta i Sixtinska kapellet. Han levde och verkade under senare delen av renässansen. Detta gör att många typiska drag från Barocken går att finna i hans verk. Men de klara, ljusa färgerna och tydliga konturerna är typiska för renässansen.

22 Foton från Sixtinska kapellet

23 Michelangelos Pieta

24 Leonardo da Vinci Leonardo är skaparen av Mona Lisa - troligen det mest kända verket någonsin. Varför är Mona Lisa så känd? 1. Tekniken 2. Myter som skapats kring verket

25 Leonardo da Vinci var förutom en enanstående konstnär även vetenskapsman, uppfinnare och författare. Han var expert på människokroppens anatomi (uppbyggnad) och gjorde också bland annat ritningar för helikoptern över 300år innan den sedan byggdes.

26

27

28 Begrepp Komposition Alla bilder har en komposition. Väldigt vanligt är att bilden är uppbyggd av enkla geometriska former: trekanten, cirkeln, korset, krysset eller diagonalen.

29

30 renässansen I spegeln syns Jan van Eyck själv. I spegelramen finns tio bilder av Jesus vandring till döden. I takkronan lyser ett ensamt ljus. Ljuset symboliserar Guds allseende öga. Sängen symboliserar fruktbarhet. Det röda överkastet symboliserar passion. Avtagna skor symboliserar att en ceremoni just har ägt rum. Hunden symboliserar trofasthet, kärlek och lojalitet

31 Jan van Eyck är dels känd för att ha skapat helt fantastiska och näst intill omöjliga bilder, men också för att han var de första konstnären som använde oljefärg för att skapa sina verk.

32 Camera obscura

33

34 Hans Holbein

35 1. Försök att hitta symboler i bilderna

36 Barocken Barocken kännetecknas av: stora kontraster mellan ljus och skugga Dramatik

37 Begrepp: tema Motivet på en tavla är det som framhävs i tavlan. En tavla kan ha ett landskapsmotiv, en människa eller något annat som motiv. Tema har en bredare betydelse än motiv. Det är den genre eller berättelse som skildras i motivet. Temat under tiden från 400 e.kr.- omkring 1600 e.kr. var nästan uteslutande kristna och senare romersk/grekiskt mytologiska. Temat var således ett sätt att berätta delar ur myter och ur bibeln.

38 Motiv= Judit dräper Holofernes Tema= Kristendom Michelangelo Merisi da Caravaggio

39 Atemisia Gentileschi, År 1620

40 Judith skapat av Carlo_Saraceni. År 1615

41 Samma motiv skapat ca 100 år tidigare. När man ser de båda bilderna av Judith ser man tydligt skillnaden mellan renässansens måleri och barockens måleri. Lägg märke till kontraster, färgval och sättet att visa motivet. Under barocken drog sig inte konstnären för att visa det obehagliga och läskiga. Sandro Botticelli

42 Rokokon

43 Rokokon Typiskt för Rokokon är de pastelliga färgerna, Rörelse och oskarpa linjer.

44 Rokokon Ännu mer typiskt än måleriet under rokokon var arkitekturen och möbelsnickeriet. Rokokostilen var böljande och svulstig utan att bli tung och klumpig. Det var mycket dekor på allt. Ofta var det slingriga mönster som sträckte sig längst med kanter på möbler och byggnader.

45 Rokokon

46 Rokokon

47 Romantiken Romantiken var den sista sammanhållna stilströmningen inom konst och samhälle. Typiskt för romantiken var dramatik, starka känslor och känslofyllda landskapsmålningar.

48 Efter detta skiftade stilarna snabbt och det fanns många olika stilar som var aktuella parallellt. Friheten inom måleriet ökade ytterligare.

49 Ofta skapade konstnärer nya så kallade ismer som var superpopulära ett tag för att dö ut så småningom.

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

Från Gotik till Romantik

Från Gotik till Romantik Konsthistoria Från Gotik till Romantik Mål som ska ha uppnåtts i slutet av det nionde skolåret - ha kännedom om och kunna beskriva bilder från skilda tider och kulturer, känna till några framträdande bildkonstnärer.

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kultur- och idéhistoria Renässansen. Prov. Kontext

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kultur- och idéhistoria Renässansen. Prov. Kontext Bild 1 Kultur- och idéhistoria Renässansen Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 2 Prov Fredagen den 25 januari har vi prov på Renässansen. Bild 3 Kontext Ca år 1300-1600. Sjöfarten tog över en allt

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden.

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden. Konsthistoria Av: Emma Gustafsson f.kr 800 500 1300 1500 1700 1770 1800 1870 1900 1960 Antiken Renässansen Rokoko Impressionismen Modernismen Samtidskonst Medeltiden Barock Konstakademiernas konst Expressionismen

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Interiør & Design, November 2018

Interiør & Design, November 2018 Stilhistoria @Treider Interiør & Design, November 2018 Egypten Vi startar veckan med att prata lite om Egypten. Det har aldrig slagit mig hur mycket historia det faktiskt finns i den forntida Egypten,

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Från renässans till Romantik

Från renässans till Romantik Från renässans till Romantik Ungrenässans 1400-talet Pånyttfödelse av antiken (rinascita) användes först av den italienska konsthistorikern Giorgio Vasari år 1550 Humanismen Hoven: Florens, Urbino, Neapel,

Läs mer

exempelblad skulpturer Norr

exempelblad skulpturer Norr exempelblad skulpturer orr norr :2 Kleopatras nål, 1989 sid 66, skulpturguide umeå Sigurd Persson inspirerades av naturens olika former i sitt skapande. Olika växtdelar som löv, knoppar och grässtrån blev

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen TAL, 7.5 hp 23 mars 2011 (1:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen TAL, 7.5 hp 23 mars 2011 (1:a tillfället) Sid 1/8 23 mars 2011 (1:a tillfället) 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 p för varje term) a) Kolossalordning b) Pilaster c) Atlanter d) Sfumato e) Fresk f) Pastos Sid 2/8 23 mars 2011 (1:a

Läs mer

exempelblad skulpturer Öster

exempelblad skulpturer Öster exempelblad skulpturer ster :1 Norra skenet, 1969-70 sid 162, skulpturguide umeå Belysning används ofta för att förstärka eller synliggöra skulpturer i vår gemensamma miljö. Ljuset i sig är dessutom är

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

Upptäck Religion. Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11

Upptäck Religion. Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11 Upptäck Religion Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11 DEL 1 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL VAD ÄR RELIGION? KRISTENDOMEN JUDENDOMEN ISLAM TEMA: ETIK HINDUISMEN BUDDHISMEN Religioner och andra ANALYS

Läs mer

Tidslinje litteratur historia

Tidslinje litteratur historia Tidslinje litteratur historia av Simon Antiken 800 f.kr- 500 e.kr Tiden före Kristus kallas antiken. Antikens litteratur hade sitt centrum i Grekland. Grekland kom också på den moderna demokratin men man

Läs mer

världsreligioner och livsfrågor En introduktion

världsreligioner och livsfrågor En introduktion världsreligioner och livsfrågor En introduktion Detta vet vi om världsreligioner och livsfrågor Listan finns i klassrummet:) DETTA VILL ÅK 4 LÄRA SIG MER OM + DETTA SÄGER LGR 11: Det här vill åk 4 lära

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Uppladdare. Övrig kommentar

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Uppladdare. Övrig kommentar TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn D0019A Formanalys Datum Material Sammanfattning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Uppladdare Övrig kommentar Romansk stil (1050 till

Läs mer

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Första Mosebok 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen, det underlättar om du har en bestämd tid och plats när du

Läs mer

Inredningsmåleri i Vimmerby

Inredningsmåleri i Vimmerby Inredningsmåleri i Vimmerby Som så många andra städer har Vimmerby under seklernas lopp härjats av eldsvådor. Gammal träbebyggelse brann ner, ny byggdes upp. När den välborne stadsbon återigen fått tak

Läs mer

Om altartavlan. i Brännkyrka kyrka. Glaskonstverk av Bertil Vallien Orrefors Kosta Boda

Om altartavlan. i Brännkyrka kyrka. Glaskonstverk av Bertil Vallien Orrefors Kosta Boda Om altartavlan i Brännkyrka kyrka Glaskonstverk av Bertil Vallien Orrefors Kosta Boda Livsresan Altartavlan i Brännkyrka kyrka kommer från Orrefors Kosta Boda. Den är gjord av Bertil Vallien på Åfors

Läs mer

Florens. Byggnader och andra konstverk 2014

Florens. Byggnader och andra konstverk 2014 Florens Byggnader och andra konstverk 2014 Mot slutet av april 2014 besökte vi Florens och Venedig, två städer som har mycket att se och uppleva när det gäller byggnader och konstverk. Vi börjar i Florens,

Läs mer

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika Litteraturhistoria Under några veckor ska vi arbeta med litteraturhistoria på svenskan. Vi kommer att gå igenom alla sju tidsperioder från antiken fram till modernismen. Hur och vad ska vi arbeta med?

Läs mer

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling KONST på Vallås äldreboende Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling Gårdarna Den konstnärliga utsmyckningen på gårdarna utomhus anspelar på de teman som landskapsarkitekt Kerstin Teutsch angett, nämligen:

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

Manierism. Av: Linnea Andersson. torsdag 6 december 12

Manierism. Av: Linnea Andersson. torsdag 6 december 12 Manierism Av: Linnea Andersson Senrenässans Manierismen har felaktigt kallats Senrenässans, eftersom att den tidsmässigt kom precis efter renässansen. Manierismen påminner också till viss del om renässansen

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015 Kreativitet och kreativ problemlösning Del 1 Crister Skoglund 2015 Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse Tomas Tranströmmer Reaktioner man kan få om man föreslår

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Förhistorisk tid. fram skiftningar eller blandade det med någon sorts bindemedel och målade sedan med ett enkelt vassrör eller penslar av djurhår.

Förhistorisk tid. fram skiftningar eller blandade det med någon sorts bindemedel och målade sedan med ett enkelt vassrör eller penslar av djurhår. Förhistorisk tid De första grottmålningarna som upptäcks i modern tid, år 1879, återfanns i Altamira i norra Spanien. En annan känd grotta är Lascaux i Frankrike. Grottorna är underjordiska och är därför

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Bibelläsningsplan. Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan. Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Sommaren 2017 Många i Kyrkan vid Brommaplan har under våren 2017 läst Niklas Piensohos bok 100 dagar med Jesus. Det är en andaktsbok som bygger på texter från Johannes

Läs mer

Kort om byggnadsprinciper. Träbyggnasteknik. Träbyggnadshistoria 2013-11-26. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

Kort om byggnadsprinciper. Träbyggnasteknik. Träbyggnadshistoria 2013-11-26. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB Kort om byggnadsprinciper Träbyggnad var ursprunget Träbyggnadsteknik dominerande i Sverige Tegelbyggnadsteknik Hybridtekniker Korsvirke Revetering Tegelbeklädnad Armerad betong Stålbyggnad Massivträ Historiskt

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Om Johannesevangeliet

Om Johannesevangeliet Evangelium enligt Johannes 2016 Frank Lorentzon lorentzon.info 1 Om Johannesevangeliet Skiljer sig mycket från övriga, samsynta, evangelier. Skrevs troligen strax efter 90, då de kristna uteslutits ur

Läs mer

På upptäcktsfärd i kyrkan

På upptäcktsfärd i kyrkan På upptäcktsfärd i kyrkan Biskopskulla Fittja Fröslunda Gryta Giresta Hjälsta Holm Kulla Långtora Nysätra Saker som finns i (nästan) alla kyrkor Det finns vissa saker som vi kan hitta i nästan alla kyrkor.

Läs mer

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Forntiden, de första högkulturerna och antikens Grekland och Rom. Forntiden, s.6-10 1a) Vilken var den avgörande skillnaden mellan aporna och våra tidigaste

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Konsthistoriska faktakunskaper. Studiehäfte för konstvetenskap 1, delkurs 2

Konsthistoriska faktakunskaper. Studiehäfte för konstvetenskap 1, delkurs 2 Konsthistoriska faktakunskaper Studiehäfte för konstvetenskap 1, delkurs 2 Namn:. Termin:. 1 Konstvetenskap VT 2011, KV1 del 2 Konstens historia från ca 1400 till ca 1750 Renässans, Barock och Rokoko Upplägg

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Välkommen till Emmaboda kyrka

Välkommen till Emmaboda kyrka Välkommen till Emmaboda kyrka Kort historik Från början fanns här endast ett församlingshem som invigdes av Biskop Ludvig Lindberg en dag i februari 1926. Klockan 3.30 tändes den elektriska belysningen

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 22 november 2010 (2:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 22 november 2010 (2:a tillfället) Sid 1/7 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 poäng för varje term) a) Fronton b) Karyatid c) Rosfönster d) Transept e) Fresk Sid 2/7 2. Bildfrågor, se Bildbilaga 1: Se bild 1, Ange period

Läs mer

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kyrkans första 300 år Kyrkans förföljelse slutade med kejsarens Konstantin toleransdekret. Han arrangerade Första konciliet (kyrkomötet) i

Läs mer

Rosens användning. Rosen som symbol

Rosens användning. Rosen som symbol 1 2 3 Rosens användning I södra Europa kan man se stora fält med rosor som används till att utvinna rosenolja från, vilket används inom parfymindustrin, och rosenvatten, som troligen är historiens äldsta

Läs mer

PROGRAMMANUS 1(9) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA10 SKAPELSEMYTER I BEGYNNELSEN

PROGRAMMANUS 1(9) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA10 SKAPELSEMYTER I BEGYNNELSEN PROGRAMMANUS PRODUCENT: JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA10 SKAPELSEMYTER I BEGYNNELSEN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Peter Borenstein Caroline Krook

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen TAL, 7.5 hp 13 maj 2014 (2:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen TAL, 7.5 hp 13 maj 2014 (2:a tillfället) KV1320/ VT2014 Sida 1 av 5 13 maj 2014 (2:a tillfället) 1. Välj ut två enligt dig betydelsefulla byggherrar (beställare av arkitektur) under 1400 1600-talet och resonera kring hur de använde arkitektur

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Extramaterial till Boken om SO 1-3

Extramaterial till Boken om SO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om SO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar samhällsvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitlen i grundboken

Läs mer

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR Flytta en lektion till Katedralen! Nu vill vi satsa lite extra på gymnasieskolorna i Linköping och Katedralen i Linköping vill erbjuda

Läs mer

Arbetsblad för gymnasiet Passioner

Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor i konsten Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor har skildrats i västerländsk konst sedan antiken. De många olika tolkningar och motiv där känslor spelar en roll visar att känslolivet har setts

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref Ev II Joh 1:31-51 Kallelsen till Guds rike

Tunadalskyrkan e tref Ev II Joh 1:31-51 Kallelsen till Guds rike 1 Tunadalskyrkan 160605 2 e tref Ev II Joh 1:31-51 Kallelsen till Guds rike Från jul till pingst har vi i kyrkoåret påmints om Jesu liv och gärning, hört om hur han bebådades av änglar med orden att en

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

BAROCK (när Bach dog)

BAROCK (när Bach dog) BAROCK 1600-1750 (när Bach dog) Barock=överdriven, absurd Moll och durskalor Många nya stilar Långa dekorerade melodier Orkestermusik!! Generalbas, matematiskt beräknad SAKRAL MUSIK Passion. Ett sorts

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Jag kan inte se dig, Gud, ändå är du här. Du är alltid nära mig, du som har mig kär. Du som skapat alla barn, du tar hand om mig.

Jag kan inte se dig, Gud, ändå är du här. Du är alltid nära mig, du som har mig kär. Du som skapat alla barn, du tar hand om mig. Jag kan inte se dig, Gud, ändå är du här. Du är alltid nära mig, du som har mig kär. Du som skapat alla barn, du tar hand om mig. När jag går på livets väg är jag trygg hos dig. Gud, nu vill jag be till

Läs mer

Den materiella kulturen den fysiska

Den materiella kulturen den fysiska Historia i sten - historisk arkeologi bland svenska gravstenar Stående kalkstenshäll vid Tygelsjö kyrka, 1828. 18 Den materiella kulturen den fysiska världen som människan skapar omkring sig kan säga mycket

Läs mer

Renässans Foreshortening Chyaroscuro sfumato

Renässans Foreshortening Chyaroscuro sfumato Renässans Renässansen kommer från det franska ordet renaissance som betyder "pånyttfödelse". Det är den period kommer efter medeltiden. Man blev inspirerad och tog intryck av antikens( grekland, romariket)

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Lärarhandledning mellanstadiet

Lärarhandledning mellanstadiet Lärarhandledning mellanstadiet Kära lärare, Vi är glada över att ni kommer och besöker Tycho Brahemuseet tillsammans med er klass! Denna handledning är tänkt som ett erbjudande för dem som kan tänka sig

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom.

När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom. Fråga 1. När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom. 2. En röst från himlen säga Du är min älskade

Läs mer

Planeringsstöd. Kunskapskrav i fokus

Planeringsstöd. Kunskapskrav i fokus Planeringsstöd Kunskapskrav i fokus Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG ÄNGELN Ängeln Gabriel GABRIEL kommer KOMMER till Maria TILL MARIA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG Tidsram: 20-25 minuter Kyrkan firar Herrens bebådelse jungfru Marie bebådelsedag normalt den 25 mars. Det är

Läs mer

LÄTTLÄST om utställningen Insidan ut och konstverken i utställningen.

LÄTTLÄST om utställningen Insidan ut och konstverken i utställningen. LÄTTLÄST om utställningen Insidan ut och konstverken i utställningen. Insidan ut Insidan ut är en konstutställning som handlar om frikyrkor. Tio konstnärer har skapat olika konstverk utifrån sina från

Läs mer

E-konfirmation. Idag vill vi att du försöker se filmen Schindlers list. Den finns att hyra på flera streamingtjänster mm.

E-konfirmation. Idag vill vi att du försöker se filmen Schindlers list. Den finns att hyra på flera streamingtjänster mm. E-konfirmation Nu är det dags för din del i den konfirmationsupplevelse som är unik för just e-konfirmander. När maj-gruppen befinner sig på resa i Krakow har du i uppgift att dag för dag ta del av ett

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Vår tro Vår tro går ut på att tro på vår Gud och Jesus. Genom Jesus Kristus visar Gud sin kärlek och genom sin Ande ger han kraft och hopp. Vi tror på att Gud

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv PREDESTINATION RLJ-1221-SE JOHN S. TORELL 17 JANUARI 2010 DEL 13: ABRAHAMS FÖRBUND TAR SLUT DET SÖDRA RIKET 344 ÅR Det Södra kungariket varade 344 år och styrdes av 20

Läs mer

Evangelium enligt Markus Frank Lorentzon lorentzon.info. Evangelium

Evangelium enligt Markus Frank Lorentzon lorentzon.info. Evangelium Evangelium enligt Markus 2016 Frank Lorentzon lorentzon.info 1 Evangelium Evangelium betyder "glädjebudskap", "goda nyheter" Vi har inte EN utan MÅNGA evangelieböcker men de handlar om SAMMA glädjebudskap,

Läs mer

Norden blir kristet långsamt

Norden blir kristet långsamt Kristendomen del 7 Norden blir kristet långsamt Kristnandet av Norden var en lång process som började under vikingatiden (ca 800-1000-talet). En orsak till att det tog lång tid för kristendomen att få

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Typiskt för barocken var terrassdynamik, dvs plötsliga växlingar mellan starkt och svagt. Man började använda sig av affektläran för att återskapa

Typiskt för barocken var terrassdynamik, dvs plötsliga växlingar mellan starkt och svagt. Man började använda sig av affektläran för att återskapa Musikens utveckling 1600-talet blev genombrottet för monodin (solosång med instrumentalt ackompanjemang) och operan. Man improviserade fram melodierna kring en given basstämma, så kallad generalbas, men

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 17 februari 2011 (1:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen ANTIK MEDELTID, 7.5 hp 17 februari 2011 (1:a tillfället) Sid 1/8 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 poäng för varje term) a) Baptisterium b) Diptyk c) Tessera d) Vimperg e) Ziggurat Sid 2/8 2. Bildfrågor, se Bildbilaga 1: Bild 1) Ange period (mesopotamisk,

Läs mer

Beställningen gick till konstnären Nina Kerola som vid tillfället även var bosatt i huset närmast Kommunalvägen med adress Klockarvägen 1.

Beställningen gick till konstnären Nina Kerola som vid tillfället även var bosatt i huset närmast Kommunalvägen med adress Klockarvägen 1. TECKEN De tre punkthusen Klockarvägen 3, 5 och 7 är byggda 1956. I slutet av 1990-talet kompletterades tillgängligheten i fastigheterna genom att lyftbord sattes in i entréhallarna. Hiss fanns det från

Läs mer

Forntid. Världens äldsta, nedtecknade, melodi skriven 1400år före Kristi födelse.

Forntid. Världens äldsta, nedtecknade, melodi skriven 1400år före Kristi födelse. Musikhistoria Fort------------------Forntid Anna!--------------- Antiken Meddela------------ Medeltiden Rektorn att--------- Renässansen Barnen i------------- Barocken Klassen har-------- Klassicismen

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Ordet blev kött - Julotta 2016, MK. God-Jul på er! Gomorron! Ni har tagit er upp i alla fall för att fira julen på riktigt. Härligt!

Ordet blev kött - Julotta 2016, MK. God-Jul på er! Gomorron! Ni har tagit er upp i alla fall för att fira julen på riktigt. Härligt! Ordet blev kött - Julotta 2016, MK God-Jul på er! Gomorron! Ni har tagit er upp i alla fall för att fira julen på riktigt. Härligt! Nu är det nog många av oss som har firat julen med, mat, julklappar,

Läs mer

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer