Conscious Actions Höjdpunkter 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Conscious Actions Höjdpunkter 2013"

Transkript

1 CONSCIOUS ACTIONS HÖJDPUNKTER 2013

2 VÄLKOMMEN Conscious Actions Höjdpunkter 2013 På H&M har vi gett oss själva utmaningen att göra hållbart mode för våra kunder. Vi vill hjälpa människor att uttrycka sin personlighet och känna stolthet över vad de har på sig. Jag känner mig väldigt stolt när jag ser den utveckling vi hittills åstadkommit och hur det kommer att hjälpa oss att ge dig ett ännu bättre erbjudande att skapa en mer hållbar framtid för mode Karl-Johan Persson, VD, H & M Hennes & Mauritz AB, Stockholm 2014

3 Om H&M Conscious Vi har skapat H&M Conscious för att göra mer hållbara och prisvärda modeval tillgängliga för så många människor som möjligt. Conscious är namnet på allt vi gör för en mer hållbar framtid inom mode. Kärnan är sju stycken åtaganden och hundratals Conscious Actions stora och små, på kort och lång sikt där vi vill göra dessa åtaganden till handlingar. Vår Consciouskollektion är ett exempel och det finns många fler. På följande sidor kan du läsa om några av höjdpunkterna. Du kan även läsa mer på hm.com/conscious. VÅRA SJU ÅTAGANDEN 1. Att erbjuda mode för medvetna kunder 2. Att välja och belöna ansvarsfulla partners 3. Att vara etiska 4. Att vara klimatsmarta 5. Reducera, återanvänd, återvinn 6. Att använda naturtillgångar på ett ansvarsfullt sätt 7. Att stärka samhällen

4 ÅTAGANDE ETT Att erbjuda mode för medvetna kunder För oss handlar kvalitet om så mycket mer än tygen i våra plagg. Det handlar även om planeten och människorna runtomkring oss. Vi vill erbjuda dig mode och hållbarhet till bästa pris. LIVET FÖR KAVAJ Den här kavajen säljs för kronor. Den är tillverkad av 83% ekologisk bomull och 17% hampa. Inga kemiska bekämpningsmedel eller gödningsmedel har använts. Du kan använda den i många år, och när du inte längre vill ha den kan du lämna den i en H&M-butik, så ger vi den nytt liv. 15,8% av vår bomull kommer numera från mer hållbara källor (2012: 11,4%). Målet är 100% senast Clevercare-symbolen lanserades och berättar om hur man på ett miljövänligt sätt tar hand om sina kläder. Det senaste tillskottet till vårt utbud av medvetna material är ekologiskt läder, vegetabiliskt färgat och från nötkreatur som används för livsmedelsproduktion på svenska gårdar. FRÅN SVERIGE Vi gav våra butikssäljare 357 timmar hållbarhetsutbildning.

5 ÅTAGANDE TVÅ Att välja och belöna ansvarsfulla partners Vi ställer höga krav på våra leverantörer och gör regelbundna kontroller över hur väl de lever upp till våra krav. Vi behöver samtidigt själva vara en bra partner. Det handlar om långsiktiga samarbeten, och att belöna hållbarhetsprestationer. LIVET FÖR KLÄNNING Tillverkad i Phnom Penh, Kambodja, Gladpeer Garment Factory Ltd personer arbetar i den här fabriken, 88% av dem är kvinnor. Deras medelinkomst är cirka 15% högre än den tillämpade minimilönen och nästan två gånger så hög som den lön som kambodjanska grundskolelärare tjänar. Fabriken är en av våra 162 strategiska partners och vi har arbetat tillsammans med dem i över 10 år. Texilarbetarna i den här fabriken representeras av oberoende fackliga företrädare. Stora förbättringar har gjorts under de senaste åren särskilt vad gäller arbetares grundläggande rättigheter samt för hälsa och säkerhet. En stor utmaning som kvarstår är att minska mängden övertid. En strategi för rättvisa levnadslöner i leverantörskedjan lanserades för att göra det möjligt för leverantörer att betala sina arbetare rättvisa löner arbetare i Bangladesh och Indien har utbildats i sina rättigheter sedan H&M var första varumärke att skriva under Accord for Building and Fire Safety i Bangladesh. FRÅN SVERIGE 100% av våra byggnadsentreprenörer har skrivit under vår uppförandekod för att stödja goda arbetsförhållanden.

6 ÅTAGANDE TRE Att vara etiska Respekt, ärlighet och integritet är grundläggande för vår verksamhet. Att vi är etiska betyder även att vi värnar om mänskliga rättigheter och motverkar korruption. Att inte bara ta ansvar för våra kollegor utan att även föregå med gott exempel där vi är verksamma. LIVET FÖR SKJORTA Den här skjortan har sålts i 53 länder. Mer än människor jobbar på H&M för att kunna erbjuda dig den här skjortan och annat mode. Vi tillämpar nolltolerans vad gäller korruption. Vi ser den mångfald. som de representerar som en stor tillgång. Till exempel är 73% av våra chefer kvinnor. 50% av våra styrelseledamöter är kvinnor. FN:s riktlinjer för företag och mänskliga rättigheter har antagits. Vi har startat ett globalt samarbete med Civil Rights Defenders för att stödja dem i arbetet för mänskliga rättigheter och jämlikhet. FRÅN SVERIGE 91% av våra chefer är kvinnor.

7 ÅTAGANDE FYRA Att vara klimatsmarta Att vara klimatsmart handlar om att hela tiden göra stora och små val. Vi har till exempel valt energieffektiv belysning. För oss handlar det även om att inspirera dem runtomkring oss att göra lika klimatsmarta val; som att tvätta i lägre temperaturer eller att hoppa över torktumlaren helt och hållet. LIVET FÖR T-SHIRT Den här t-shirten är tillverkad av 50% ekologisk bomull. Det betyder 19% mindre koldioxidutsläpp än vid användning av enbart traditionell bomull. Runt 26% av plaggets totala koldioxidutsläpp uppstår när den tvättas och torktumlas hemma. Du kan tvätta den i 60 grader, men att välja 30 grader istället gör att du sparar pengar och att det går åt 50% mindre energi. 14% mindre åtgång av elektricitet per kvadratmeter H&M-butik sedan % av energin vi använder kommer från förnyelsebara källor. Vårt mål är 100%. Våra egna solcellspaneler genererade tillräckligt med energi för att förse 145 europeiska hushåll med el under ett helt år.

8 ÅTAGANDE FEM Reducera, återanvänd, återvinn Vi vill inte se mode hamna på soptippen, därför kan du lämna alla kläder du inte längre vill ha eller behöver hos H&M, för att ge dem nytt liv. Självklart återanvänder och återvinner vi även galgar, förpackningar, påsar och mycket mer. LIVET FÖR JEANS De här jeansen är tillverkade av 20% återvunnen bomull och 28% återvunnen polyester. Den återvunna polyestern har en gång varit 3,1 PET-flaskor. Den återvunna bomullen är framställd av kasserade kläder. Vi erbjuder våra kunder möjligheten att lämna in sina gamla eller trasiga plagg på det sättet bidrar vi till att förhindra att kläder hamnar på soptippen. Det krävs ytterligare teknologiska innovationer för att tillverka plagg med enbart återvunna material och samtidigt säkerställa våra höga krav på kvalitet. Vi arbetar för att övervinna den utmaningen och vårt mål är att skapa en sluten kedja för textilfibrer ton plagg har samlats in. Det är ungefär lika mycket textilmaterial som i 15 miljoner t-shirts. Vi använder återvunnen polyester som motsvarar 9,5 miljoner PET-flaskor. Alla H&M:s standardpåsar är tillverkade av 100% återvunnen plast det material som går att tillverka med minsta möjliga påverkan på miljön. FRÅN SVERIGE Vi har samlat in kg plagg för att ge dem nytt liv.

9 ÅTAGANDE SEX Att använda naturtillgångar på ett ansvarsfullt sätt För att skapa bra mode krävs en hel del resurser till exempel vatten. Bomull behöver det för att växa och vi alla använder det för att tvätta våra kläder. För att skapa en hållbar framtid måste vi tänka på kommande generationer, och skapa mode som använder mindre av planetens tillgångar. LIVET FÖR JEANS Över 1 miljon par av de här jeansen har sålts sedan Idag tillverkas jeansen med hjälp av innovativ teknologi som inte kräver vatten. Med hjälp av detta och andra typer av produktionsförbättringar, är vattenåtgången 65% lägre än tidigare. Det betyder att nästan 31 miljoner liter mindre vatten används. 340 miljoner liter vatten sparades vid jeansproduktion tester utfördes för att säkerställa att våra produkter är säkra att bära och inte orsakar skada på miljön timmars utbildning för våra kollegor om vattenpåverkan, som en del i vårt samarbete med WWF. FRÅN SVERIGE Alla påsar som vi använder är tillverkade av återvunna material.

10 ÅTAGANDE SJU Att stärka samhällen Vår verksamhet påverkar miljoner människor och vi bidrar med över en miljon arbetstillfällen. Vi tror på att investera i sociala och miljömässiga initiativ som stärker samhällen omkring oss. LIVET FÖR BALLERINASKO Den här ballerinaskon såldes för 145 kronor. 25% av försäljningspriset gick till att stödja UNICEF:s arbete med att förbättra tillgång till utbildning, hälsa och skydd för barn i Indien och Bangladesh. På det sättet har skon sedan 2009 bidragit till att förbättra situationen för mer än 1 miljon barn människor fick hjälp med rent dricksvatten genom försäljningen av presentkort på H&M plagg donerades till välgörande ändamål. Mer än nya jobb har skapats. FRÅN SVERIGE Med våra kunders hjälp har vi skänkt kronor till UNICEF. Tack!

11 familjen Stefan Persson. När vi skulle investera pengarna, frågade vi våra kunder vilka frågor de kände starkast för. I en offentlig omröstning valdes följande tre frågor: rent vatten, stärka kvinnor och utbildning. Vi har nu startat samarbeten med världskända organisationer inom dessa områden för att tillsammans göra skillnad. Tack till alla som hjälpte oss att fatta detta viktiga beslut! Ta reda på mer på hm.com/ consciousfoundation. MÖJLIGGÖRA EN RÄTTVIS LEVNADSLÖN Vi har i många år arbetat för höjda löner för textilarbetare. Men trots goda framsteg, kräver varaktig förändring mer. Det är därför vi nu lanserar en lönestrategi som ska ta våra ansträngningar till nästa nivå och ena alla aktörer varumärken, leverantörer, regeringar och textilarbetare. Vi kommer att stödja våra leverantörer och deras anställda för att etablera rättvisa och regelbundna löneförhandlingar. Vi skickar en tydlig signal: Vi är beredda att betala mer så att leverantörer kan betala högre löner till sina arbetare. Samtidigt kommer vi att fortsätta uppvakta regeringar så att alla textilarbetare gynnas, inte bara de som arbetar för våra leverantörer. Läs mer om det här på hm.com/fairlivingwage. GÖRA SKILLNAD TILLSAMMANS Det här året har H&M Conscious Foundation mottagit ytterligare 500 miljoner svenska kronor (EUR 56 miljoner/usd 76 miljoner) från H&M:s huvudägare, VAR MED OSS I ARBETET MED ATT SKAPA EN MER HÅLLBAR MODEFRAMTID Visste du att genom att sänka temperaturen vid tvätt från 60 till 30 grader kan du spara hela 50 procent av energiförbrukningen? Om inte, då är du sannerligen inte ensam. Därför kommer alla våra kläder snart att ha en Clevercare-etikett. På clevercare.info kommer du att hitta användbara tips på hur du kan ta hand om dina kläder med mindre påverkan på miljön samtidigt som de blir lika rena och fräscha, och du till och med sparar tid och pengar! % LÄGRE ENERGIFÖRBRUKNING

12 H&M är ett av de företag som på riktigt försöker göra skillnad. Yolanda Kakabadse, ordförande WWF International UTMÄRKELSER Detta är några av de rankningar, index och utmärkelser som har utvärderat och uppmärksammat vårt arbete under året. Dow Jones Sustainability Index FTSE4Good Global 100 List World s Most Ethical Companies CDP s Global 500 Climate Performance Leadership Index Interbrand Global Green Brands Rank a Brand Most sustainable fashion retailer in the Netherlands FÅ HELA BILDEN Det här är en översikt över ett fåtal av de många höjdpunkterna från H&M:s Conscious Actions, Läs mer på hm.com/conscious eller ladda ned hela rapporten från hm.com/consciousactions2013 TACK Vi skulle vilja tacka alla som bidrar till vår fortsatta utveckling av hållbarhetsarbetet: våra tusentals passionerade kollegor som arbetar hårt varje dag för att ytterligare integrera hållbarhet i vår verksamhet, våra kunder, våra partners och de många andra intressenter som hjälper oss att bli bättre varje dag. sv-se

Conscious Actions Höjdpunkter 2014

Conscious Actions Höjdpunkter 2014 CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2014 Conscious Actions Höjdpunkter 2014 På H&M erbjuder vi mode till bästa pris men inte till vilket pris som helst. Vi vill göra medvetna val enkla och tillgängliga för alla.

Läs mer

CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012

CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012 CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012 Välkommen till höjdpunkterna från H&M:s CONSCIOUS ACTIONS 2012 För oss på H&M är hållbarhet ett handlingens ord. Det är en pågående resa med ärligt uppsåt, full av hjärta,

Läs mer

Conscious Actions Höjdpunkter 2015

Conscious Actions Höjdpunkter 2015 Höjdpunkter 2015 VÄLKOMMEN Conscious Actions Höjdpunkter 2015 Vi tror att H&M:s strategi, som syftar till att förbättra livet för arbetstagare och deras barn i en rad frågor som rör leverantörskedjan och

Läs mer

CONSCIOUS* ACTIONS. * Detta kallar vi allt arbete vi gör för att erbjuda dig ett mer hållbart mode, både i dag och i morgon

CONSCIOUS* ACTIONS. * Detta kallar vi allt arbete vi gör för att erbjuda dig ett mer hållbart mode, både i dag och i morgon CONCIOU* ACTION HÖJDPUNKTER 2011 * Detta kallar vi allt arbete vi gör för att erbjuda dig ett mer hållbart mode, både i dag och i morgon VÄLKOMMEN TILL CONCIOU* ACTION HÖJDPUNKTER 2011 Hållbar utveckling

Läs mer

snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete

snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Inom området hållbarhet har KappAhl under året som gått bland annat...... varit en av initiativtagarna till SWAR, ett svenskt projekt för renare textilproduktion

Läs mer

Från linjärt till cirkulärt: Hur omsätter klädföretag hållbarhetstankar till praktik?

Från linjärt till cirkulärt: Hur omsätter klädföretag hållbarhetstankar till praktik? Från linjärt till cirkulärt: Hur omsätter klädföretag hållbarhetstankar till praktik? Johan Jansson, Docent, Företagsekonomi Johan.Jansson@fek.lu.se Johan.Jansson@fek.lu.se 1 Tidsåldern då människan är

Läs mer

SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER

SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER SIKA EN GLOBAL LEDARE MED PRINCIPER OCH TRADITION Sika grundades i Schweiz av visionären och innovatören Kaspar Winkler för mer än 100 år sedan, och har utvecklats till

Läs mer

Ekologiskt sortiment 2014

Ekologiskt sortiment 2014 Ekologiskt sortiment 2014 t-shirts av bambu 1 bambu-strumpor 1 bambu-frotté Bra för dig. Bra för miljön. Bra för klassen (eller laget). Tack! Ditt köp förstärker vår klass-/lagkassa. Hälsningar Förening

Läs mer

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD 2012 I KORTHET Fortsatt utmanande för klädhandeln på flera av H&M:s marknader Försäljningen +11% i lokala valutor jämförbara enheter +1% Bruttomarginal 59,5 procent

Läs mer

KLÄDERS MAKT. Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! Specialtema Hållbarhet: En lång resa

KLÄDERS MAKT. Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! Specialtema Hållbarhet: En lång resa KLÄDERS MAKT Specialtema Hållbarhet: En lång resa Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! 19 Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant?

Läs mer

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Får bara säljas av skolklasser och idrottslag Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till laget/klassen och samtidigt bidra till en lite bättre värld. bamboo

Läs mer

PRESSKONFERENS 28 JANUARI 2016

PRESSKONFERENS 28 JANUARI 2016 H & M Hennes & Mauritz AB PRESSKONFERENS 28 JANUARI 2016 HELÅRSRAPPORT 2015 KARL-JOHAN PERSSON VD NILS VINGE IR-ANSVARIG ANN-SOFIE JOHANSSON CREATIVE ADVISOR 1 2015 I KORTHET Försäljning 210 miljarder

Läs mer

CSR Ansvarsfullt företagande

CSR Ansvarsfullt företagande CSR Ansvarsfullt företagande Det finns ett ökat tryck på våra företag att respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och grundläggande miljöstandarder oavsett var i världen vi

Läs mer

september 2014 Av Yang Hua

september 2014 Av Yang Hua september 2014 Av Yang Hua Vi hoppa vårt arbete med leverantörer om ansvarsfull vattenanvändning och andra hållbara utmaningar kommer vara ett av de tillvägagångsätt som bidrar till en grön omvandling

Läs mer

Dags för kläderna att komma ut ur garderoben. - Klädbytardagen 2013

Dags för kläderna att komma ut ur garderoben. - Klädbytardagen 2013 Dags för kläderna att komma ut ur garderoben - Klädbytardagen 2013 Har du glömt något i garderoben? Har du några vardagskläder i garderoben som du inte har använt det senaste året? Kanske hänger det kavajer

Läs mer

Miljövänligt Bambusortiment 2015/16

Miljövänligt Bambusortiment 2015/16 Miljövänligt Bambusortiment 2015/16 Bra för dig. Bra för miljön. Bra för klassen (eller laget). Tack! Ditt köp förstärker vår klass-/lagkassa. Hälsningar Förening / Klass Bra för både dig och naturen Alla

Läs mer

AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA

AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA VÅRT ÅTAGANDE AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA När Anita Roddick grundade The Body Shop 1976 var hennes tro på att företagande kunde vara en kraft för gott helt revolutionerande. Företagets sätt att driva

Läs mer

Hållbarhet. Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar.

Hållbarhet. Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar. Hållbarhet Castellum tror på idén om ansvarsfullt företagande. Att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar. Hållbarhetsarbetet har alltid varit en naturlig del av Castellums verksamhet.

Läs mer

Nyhet! Ekologiska kläder av bambu

Nyhet! Ekologiska kläder av bambu Nyhet! Ekologiska kläder av bambu Får bara säljas av skolklasser och idrottslag Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till laget/klassen och samtidigt bidra till en lite bättre värld. bamboo ecowear Fyll

Läs mer

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2015

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2015 Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2015 God eftermiddag allihopa, och mycket välkomna till H&M:s årsstämma 2015. Vad roligt att se att så många av er har kommit hit idag. Som alltid,

Läs mer

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2016

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2016 Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2016 God eftermiddag allihopa, och mycket välkomna till H&M:s årsstämma 2016. Det är roligt att se att så många av er har kommit hit i dag. 2015 I KORTHET

Läs mer

Nya mål för en hållbar framtid

Nya mål för en hållbar framtid Monki. Nya mål för en hållbar framtid H&M-gruppen vill vara en ledande kraft i omställningen till en cirkulär, rättvis och jämlik modeindustri. Under 2017 höjde vi ambitionerna ytterligare för att bidra

Läs mer

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av 2010 Katvig. Illustration: Søren Mosdal. När Vigga var liten ville hon rädda världen. När hon blev vuxen fick hon egna

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi

Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi Så bidrar Coca-Cola till svensk ekonomi När du köper en Coca-Cola i Sverige kanske du inte tänker på allt som ligger bakom den och hur den bidrar till

Läs mer

Uppförandekod. Have a safe journey

Uppförandekod. Have a safe journey Uppförandekod Have a safe journey Viktiga principer Saferoad ska verka i enlighet med sunda, etiska affärsmetoder, sätta höga krav på oss själva och på vår på verkan på miljön och samhället i stort. Vi

Läs mer

SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018

SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018 SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018 VÄLKOMMEN TILL EN PARK FÖR ALLA Vi vill leverera upplevelser som är både magiska och hållbara. Det kan vi bara göra genom att vara en park för alla. Så här

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetspolicy Axfood AB ska sträva mot ständiga förbättringar av sitt arbete med miljö-, naturresurs- och sociala frågor. Grundläggande i arbetet är att arbeta

Läs mer

Årsstämma Karl-Johan Persson, vd

Årsstämma Karl-Johan Persson, vd Årsstämma 2019 Karl-Johan Persson, vd Bransch i förändring Snabb teknisk utveckling Kundernas beteende förändras höjda förväntningar alltmer handel online ny roll för fysiska butiker Förändrat konkurrenslandskap

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte HÅLLBARHETSPOLICY Lansa Fastigheter AB Fastställd vid styrelsemöte 2019-05-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ansvar och styrning... 3 2. Hållbarhetspolicy... 3 2.1.

Läs mer

VAGABOND. Grupp 7 Amanda Ahlenius Linnea Arntén Louise Gustafsson Ellinor Berggren Fanny Hökars

VAGABOND. Grupp 7 Amanda Ahlenius Linnea Arntén Louise Gustafsson Ellinor Berggren Fanny Hökars VAGABOND Grupp 7 Amanda Ahlenius Linnea Arntén Louise Gustafsson Ellinor Berggren Fanny Hökars Innehåll 3. Företagets historik 4. Produkter och verksamhet 5. Affärsidé och strategi 6. Organisation 7-9.

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Stora Enso-koden. storaenso.com/storaensocode

Stora Enso-koden. storaenso.com/storaensocode Stora Enso-koden storaenso.com/storaensocode 2 Vi väljer en förnybar framtid Träd, vårt huvudsakliga råmaterial, växer tillbaka de är förnybara. I en tid då återvinningsbarheten inte längre räcker är förnybarhet

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

Mänskliga rättigheter är en av huvudprinciperna som vägleder Åkes Sportservice AB i våra dagliga handlingar.

Mänskliga rättigheter är en av huvudprinciperna som vägleder Åkes Sportservice AB i våra dagliga handlingar. Uppförandekod Introduktion Åkes Sportservice AB:s uppförandekod är skriven i enlighet med The World Federation of the Sporting Goods Industry (WFSGI)s vägledande principer för uppförandekoder samt FN:s

Läs mer

Mode, miljö och moral. snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete

Mode, miljö och moral. snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Mode, miljö och moral snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Vi tar ansvar! Varje dag och i varje del av KappAhl tar vi ansvar för samhället vi verkar i, och skapar möjligheter för en hållbar framtid.

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Oberoende Innovation Kvalitet Lyhördhet. Koncernens etiska regler

Oberoende Innovation Kvalitet Lyhördhet. Koncernens etiska regler Oberoende Innovation Kvalitet Lyhördhet Koncernens etiska regler Jean-Louis PECH VD för ACTIA Group 1 Alltsedan den grundades har vår koncern vilat på och vuxit tack vare starka värderingar som säkerställer

Läs mer

ESSILORS PRINCIPER. Våra principer kommer från några av Essilor's utmärkande drag:

ESSILORS PRINCIPER. Våra principer kommer från några av Essilor's utmärkande drag: ESSILORS PRINCIPER Var och en av oss delar Essilors ansvar och rykte i vårt yrkesliv. Så vi måste känna till och respektera de principer som gäller för alla. Det innebär att vi måste förstå och dela de

Läs mer

PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com

PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com PH131811 IKEA PRESSMATERIAL/ 1 Inter IKEA Systems B.V. 2015 PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com IKEA PRESSMATERIAL/ 2 PE419561 Credit to Vingaland

Läs mer

Intressentundersökning bekräftar Vattenfalls prioriterade hållbarhetsområden

Intressentundersökning bekräftar Vattenfalls prioriterade hållbarhetsområden 2014-03-24 Intressentundersökning bekräftar Vattenfalls prioriterade hållbarhetsområden För Vattenfall är det viktigt att lyssna till företagets intressenter och förstå deras förväntningar på bolaget.

Läs mer

WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN

WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN WASAS LÖFTE VÅRT VARUMÄRKE ÄR NU 100% KLIMATKOMPENSERAT 1 Vi vill sätta våra värderingar till handling och ta vårt ansvar för planeten. För Wasa ligger några saker varmt

Läs mer

100% RECYCLABLE HANGING THE FUTURE SUSTAINABLE SOLUTION ECOLOGICAL HANGERS

100% RECYCLABLE HANGING THE FUTURE SUSTAINABLE SOLUTION ECOLOGICAL HANGERS W E 100% YCLING W EL REC O OV WE L E RECYC G L LIN G VE LO IN W RECYCL ING OVE EL VE YC RECYCLABLE ECOLOGICAL HANGERS HANGING THE FUTURE Den nya generationen ekoligenta galgar; intelligent form och ekologisk

Läs mer

Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified

Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified Du kan göra skillnad med hållbar upphandling IT-produkterna du köper kan bidra till sociala och miljömässiga risker, men de kan också hjälpa

Läs mer

FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik

FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik SKAPA RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR 1 INNEHÅLL Vår uppgift 4 Vilka vi är 6 Nära våra kunder 7 Samhälle och miljö 8 Arbetsmiljö och medarbetare

Läs mer

Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden.

Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden. Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden. Textilindustrin är den näst mest förorenande branschen i världen, bara oljeindustrin har större miljöpåverkan.

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preem Sustainability System for Biofuels 2011-09-07 Nadja Paz, Miljökoordinator Varuförsörjningen Preems kontrollsystem och dess grunder Kontrollsystemets grunder

Läs mer

ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15

ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15 ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15 2 IKEA VISION & AFFÄRSKONCEPT »Vår affärsidé är att erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga heminredningsprodukter till så låga priser att så många

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING UPPFÖRANDEKOD Inledning av Joachim Hallengren 2 Bonavas vision, värderingar och mission 3 Vår värdegrund 5 Happy neighbourhoods for the many 7 Protecting our planet 8 Passionate workplace

Läs mer

10 tips för den ansvarsfulla entreprenören

10 tips för den ansvarsfulla entreprenören 10 tips för den ansvarsfulla entreprenören 2 Att lyckas med sitt hållbarhetsarbete Hållbarhetsarbete kan bedrivas av företag i alla branscher och storlekar. Den enda skillnaden är att det är enklare i

Läs mer

Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang

Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang för miljöfrågor ökat har flera intressenter tillkommit

Läs mer

Klädberget. Stilmedveten Mode, medvetenhet, miljö

Klädberget. Stilmedveten Mode, medvetenhet, miljö Stilmedveten Mode, medvetenhet, miljö Klädberget Medelsvensken köper i genomsnitt 13,1kg textilier varje år. Det är ungefär lika mycket som: o 19 par jeans o 7 vinterjackor o 65 t-shirts per person och

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version AB (publ) Svensk version - AB (CBTT) har som mål att vara ett av Nordens ledande teknikhandelsföretag, en teknik och kunskapsleverantör med spetskompetens. Koncernen ska bidra till ett hållbart samhälle

Läs mer

Uppförandekod (Code of Conduct)

Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod (Code of Conduct) Våra åtaganden Vår uppförandekod definierar hur vi alla arbetar i Kährs Groups verksamheter globalt och vi är stolta över den etiska affärssed som är etablerad inom bolaget.

Läs mer

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Vår väg framåt 2013-10-04 LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef Boden, 17 oktober 2014 HÅLLBARHET FINNS I VÅRT DNA 1 LKAB HAR GOD TILLGÅNG TILL JÄRNMALM I NORRBOTTEN, MEN KÄLLORNA

Läs mer

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör Hållbarhetspolicy Vårt uppdrag Bolagets verksamhet skall drivas på affärsmässiga grunder och utifrån kundernas behov erbjuda fjärrvärme och fjärrkyla, med tillhörande energilösningar och tjänster, till

Läs mer

en strategisk fråga för företagen?

en strategisk fråga för företagen? Vattensmart produktion Vattensmart produktion en strategisk fråga för företagen? Ansvarsfullt och hållbart företagande för Indiska När dessa tre moment ingår: Mänskliga rättigheter Miljö Ekonomi Indiskas

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

Svedabs uppförandekod

Svedabs uppförandekod Svedabs uppförandekod Svedabs uppdrag är att aktivt verka för en sund utveckling av Öresundsbrokonsortiet och se till att verksamheten bedrivs i överensstämmelse med Sveriges och Danmarks internationella

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

HUSQVARNA-KONCERNENS UPPFÖRANDEKOD

HUSQVARNA-KONCERNENS UPPFÖRANDEKOD HUSQVARNA-KONCERNENS UPPFÖRANDEKOD Code of conduct HANS LINNARSON, VD och koncernchef Husqvarna har under sin l ånga och tr aditionsrik a historia byggt upp et t mycket got t anseende som är ovärderligt.

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

OKQ8 och hållbar bilism

OKQ8 och hållbar bilism Hållbar bilism OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för att vi ska kunna garantera drivmedlens hållbarhetsprestanda.

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners Uppförandekod Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners 1. Varför en uppförandekod AFA Fastigheter har en verksamhet som medför påverkan på människor och miljö, liksom på ett stort antal intressenter.

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

UN GLOBAL COMPACT. Communication on Progress 2014

UN GLOBAL COMPACT. Communication on Progress 2014 UN GLOBAL COMPACT Communication on Progress 2014 VÅRT FORTSATTA STÖD Jag kan med stolthet meddela att Water Company ger sitt fortsatta stöd för United Nations Global Compacts tio principer gällande Mänskliga

Läs mer

LEKTIONSFÖRSLAG 1 SHOP TIL YOU DROP - VAD ÄR PROBLEMET? ÄMNE: SAMHÄLLSKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP SLÖJD ÅRSKURS: GYMNASIET

LEKTIONSFÖRSLAG 1 SHOP TIL YOU DROP - VAD ÄR PROBLEMET? ÄMNE: SAMHÄLLSKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP SLÖJD ÅRSKURS: GYMNASIET LEKTIONSFÖRSLAG 1 ÄMNE: SAMHÄLLSKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP SLÖJD ÅRSKURS: 7-9 + GYMNASIET Vad vet du om kläderna du har på dig idag? Vilka material är de gjorda av och hur framställs de? Vem har

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL THE FRUIT CODE. SOM EN AV VÄRLDENS LEDANDE KLÄDPRODUCENTER KÄNNER VI VÅRT ANSVAR FÖR MILJÖN OCH SAMHÄLLET.

VÄLKOMMEN TILL THE FRUIT CODE. SOM EN AV VÄRLDENS LEDANDE KLÄDPRODUCENTER KÄNNER VI VÅRT ANSVAR FÖR MILJÖN OCH SAMHÄLLET. VÄLKOMMEN TILL THE FRUIT CODE. SOM EN AV VÄRLDENS LEDANDE KLÄDPRODUCENTER KÄNNER VI VÅRT ANSVAR FÖR MILJÖN OCH SAMHÄLLET. På Fruit Of The Loom har vi väldigt höga krav. Detta märks på kläderna vi producerar

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Din kopp vårt ansvar

Din kopp vårt ansvar Din kopp vårt ansvar Nestlé tillhandahåller specialiserade agronomer som hjälper kaffebönderna att utveckla en effektivare kaffeodling. Partnerskap sedan 25 år Nestlé är världens största köpare av kaffe

Läs mer

RIKTLINJER FÖR VÅRA MEDARBETARE. Etiska regler

RIKTLINJER FÖR VÅRA MEDARBETARE. Etiska regler RIKTLINJER FÖR VÅRA MEDARBETARE Etiska regler Världen, liksom vår grupp, befinner sig i ständig förändring men kraven på ett etiskt förhållningssätt och professionalism är bestående. Vi har alla ett ansvar

Läs mer

Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN

Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN Christian Fuentes Docent vid Institutionen för Service Management och forskare vid Centrum

Läs mer

AbbVie Sverige. Hållbarhetsrapport. Människor. Medkänsla. Möjligheter.

AbbVie Sverige. Hållbarhetsrapport. Människor. Medkänsla. Möjligheter. AbbVie Sverige Hållbarhetsrapport 2017 Människor. Medkänsla. Möjligheter. AbbVie hållbarhetsrapport 2017 Vårt samhällsansvar AbbVie vill bidra till en hållbar framtid för hälso- och sjukvården i Sverige.

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

ETISKA REGLER RIKTLINJER FÖR VÅRA MEDARBETARE

ETISKA REGLER RIKTLINJER FÖR VÅRA MEDARBETARE ETISKA REGLER RIKTLINJER FÖR VÅRA MEDARBETARE 1 Våra krav på ett gott etiskt uppförande kvarstår oavsett hur vår verksamhet förändras och utvecklas. Det är vårt gemensamma ansvar att behandla både miljön

Läs mer

Välkomna till Planet Possible Vårt åtagande att skapa mer med mindre. Johan Widheden, Hållbarhetsexpert

Välkomna till Planet Possible Vårt åtagande att skapa mer med mindre. Johan Widheden, Hållbarhetsexpert Välkomna till Planet Possible Vårt åtagande att skapa mer med mindre Johan Widheden, Hållbarhetsexpert Vad står AkzoNobel för? Världens ledande leverantör av högteknologisk färg och en stor producent av

Läs mer

www.pwc.se/wob Nätverksträff tema hållbarhet Women on the Board

www.pwc.se/wob Nätverksträff tema hållbarhet Women on the Board www.pwc.se/wob Nätverksträff tema hållbarhet Women on the Board Gabriella har ordet I år firar Women on the Board 10 år. Vi är stolta och glada över att nätverket lever vidare och att vi får så mycket

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar November 2017 1 kingdesign.no / 1117 / 1000 / forsidefoto: Werner Anderson AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.no AF Gruppen Sverige AB Telefon +46 31 762 40 00 afgruppen.se

Läs mer

ETIKFABRIKEN EN LÖN ATT LEVA PÅ LÄRARHANDLEDNING

ETIKFABRIKEN EN LÖN ATT LEVA PÅ LÄRARHANDLEDNING ETIKFABRIKEN EN LÖN ATT LEVA PÅ LÄRARHANDLEDNING FAIR TRADE CENTER December 2013 Magnus Ladulåsgatan 24, 118 66 Stockholm info@fairtradecenter.se Fair Trade Center är en ideell förening som arbetar för

Läs mer

Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård

Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård Baxter är ett globalt, mångsidigt medicinskt företag som utvecklar specialiserade behandlings metoder och läkemedel som räddar och förbättrar liv.

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

Rada upp de olika aktörerna efterhand, berätta lite om varje aktör:

Rada upp de olika aktörerna efterhand, berätta lite om varje aktör: Jeansens pris Deltagare: 3-15 personer Tid: Ca 20 min Jeansens pris är en övning som vidareutvecklats från inspirationsövningen Jeansen vad är de värda? som finns i Fairtrade Sverige och Rena Kläders bok

Läs mer

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön.

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Istället kan man köpa kläder av ekologisk bomull och då kan man

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer April 2011 Uppförandekod för leverantörer INLEDNING Att bedriva affärsverksamhet med en högt ställda etiska krav är grundläggande för Sodexo. Därför har vi utvecklat denna Uppförandekod för att tydliggöra

Läs mer

HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN. Göteborg 5 april, 2016. Ellenor Lennarth

HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN. Göteborg 5 april, 2016. Ellenor Lennarth HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN Göteborg 5 april, 2016 Ellenor Lennarth MARTINSON I EN VÄRLD AV ARBETSKLÄDER MARTINSON Leverantör och tillverkare för Svensk sjukvård

Läs mer

Omtanke varje dag vi gör din vardag bekväm och enkel

Omtanke varje dag vi gör din vardag bekväm och enkel Omtanke varje dag vi gör din vardag bekväm och enkel Pålitlighet, effektivitet och uthållighet, tre för oss viktiga kärnvärden som visar vad vi står för. Vår viktigaste uppgift är att driva utvecklingen

Läs mer

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar 1 ISO 26000 En standard om ta samhällsansvar Anna Linusson, Stockholms läns landsting, Ordförande Svenska ISO 26 000 kommittén Ordförande Internationella myndighetsgruppen 2 ISO 26000 i korthet Titel:

Läs mer

SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco.

SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco. SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco.se www.swecogroup.com Code of Conduct Code of Conduct Brev från

Läs mer