KLASSISKA VÅRAUKTIONEN Nr. 556 Svenskt och utländskt klassiskt måleri samt skulptur våren Intendenternas kommentarer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KLASSISKA VÅRAUKTIONEN Nr. 556 Svenskt och utländskt klassiskt måleri samt skulptur våren 2010 - Intendenternas kommentarer"

Transkript

1 KLASSISKA VÅRAUKTIONEN Nr. 556 Svenskt och utländskt klassiskt måleri samt skulptur våren Intendenternas kommentarer SKIR VÅRBLOMNING FRÅN BOIS-LE-ROI. CARL FREDRIK HILL. Det blommande fruktträdet (kat nr 43, utrop ). Det är med stor glädje och stolthet som Bukowskis denna vår presenterar vad som, med fog, kan anses vara en av Carl Fredrik Hills viktigaste landskapsmålningar från Frankrike. Utförd i Bois-leRoi våren/försommaren 1877 avbildar motivet den franska landsbygden när den står i blom och är som allra vackrast. Målningen har sedan dess tillkomst, genom arv, bevarats inom konstnärens familj fram till nu då den bjuds ut till försäljning för första gången någonsin. Målningen har tidigare, vid ett flertal tillfällen, inkluderats i ett antal viktiga utställningar men har sedan mer än ett halvt sekel undanhållits allmänhetens beskådan. Det får därför anses som en smärre sensation att målningen nu återigen finns tillgänglig för publiken. Kompositionen, baserad på det franska friluftsmåleriets realism har här kombinerats med impressionismens landvinningar. ETT AV KONSTNÄRENS YPPERSTA VERK. CARL FREDRIK HILL. Kyrkan i Montigny (kat nr 86, utrop ). Sixten Strömbom skriver följande i Konstnärsförbundets historia I : Då Hill i början av september återkom till stillheten i Montigny, möttes han av gråväder och tysta melankoliska landskap. [ ] Så gott som omedelbart efter kraftutbrotten vid havet målar han åter ett av sina yppersta verk Kyrkan i Montigny. Denna bild den grå kyrkan, som reser sig upp mellan huskuberna tolkar med en förunderlig evighetsro den mellanfranska landsbyn. [ ] En bild som denna har förvisso sina rötter i Corots konst. Men den äger en personlig karaktär, och den pekar långt framåt i tiden. Denna remarkabla målning intar, även den, en särställning inom konstnärens enastående produktion och har liksom Det blommande fruktträdet gått i arv inom konstnärens familj fram till vårens försäljningstillfälle. Tidigare utställd samt ofta omskriven i litteraturen har, även denna, målning sällan, eller aldrig, visats under de senaste sextio åren.

2 MÄSTERLIGT MÅLERI UTFÖRT UNDER INFERNOKRISEN. AUGUST STRINDBERG. Packis i stranden (kat nr 125, utrop ). Drömmen för såväl svenska som internationella auktionshus är att kunna erbjuda publiken måleri utfört av August Strindberg. Synnerligen intressanta torde motiv utförda under den s.k. Infernokrisen vara. Sommaren 1892 målar Strindberg ute på Dalarö ett antal oljemålningar vilka idag hålls för att vara några av Strindbergs viktigaste samt märkvärdigaste motiv. Strindberg var under denna period, vilken nådde sin kulmen i Paris 1896, i stort sett improduktiv som skönlitterär författare. Hans tid upptogs istället av naturvetenskapliga experiment samt måleri. Strindbergs första utställning som konstnär ägde rum just sommaren 1892 på Birger Jarls Bazar i samband med vilken de första recensionerna av Strindberg som konstnär publicerades. Kritiken var överlag minst sagt ljum. Strindberg själv kommenterade det hela enligt följande hösten 1892: Hvarför finns det icke så mycket förnuft i verlden att menneskorna låta artisterna arbeta efter eget sinne och icke deras. I dag vet publiken bättre. Katalognumret tillhör de målningar vilka inkluderades i denna debututställning och har sedan dess förevisats på ett flertal såväl svenska som internationella utställningar. NÄST INTILL OKÄND MÅLNING AV STRINDBERG. AUGUST STRINDBERG. Landskap från Sandhamn med Korsö fyr, 1873 (kat nr 137, utrop ). Denna, näst intill, nyupptäckta oljemålning är en av konstnärens allra tidigast utförda alltjämt bevarade oljemålningar. Motivet är utfört på Sandhamn 1873 och har tidigare ingått i fru Elsa BolldénÅhgrens samlingar av Strindbergs måleri, där fyra av motiven sedan tidigare donerats till Nordiska museet i Stockholm. Detta femte motiv från samma tidsperiod är remarkabelt främst genom kompositionens beståndsdelar. I motivet avbildar Strindberg, förmodligen, för första gången ett flertal av de motiv vilka sedemera skulle återkomma i den konstnärliga produktionen under den s.k. Infernokrisen. Exempel på detta utgörs, förutom av fyren, av de Blänk- eller Båkfyrar samt sjömärken vilka kan skönjas vid horisonten. Kännaren av Strindberg som bildkonstnär, Göran Söderström, skriver om målningarna från Sandhamn 1873: Det är beklagligt att vi vet så lite om dessa intressanta målningars tillkomst: här sviker oss både självbiografien och de samtida källorna. Vi känner inte de led som måste ha legat mellan de ännu ganska konventionella och amatörmässiga Sandhamnsmålningarna och den djupt personliga Marin i månsken. Strindberg nämner i självbiografin flera motivgrupper som återkommer i hans senare måleri, men av vilka vi inte känner några bevarade exempel på 1870-talet. I och med att katalognumret nu presenteras torde en oerhört väsentlig pusselbit vara återfunnen.

3 FRANSKT FRILUFTSMÅLERI I DEN HÖGRE SKOLAN, BarbizonGrez-Etaples. Liksom under de sistlidna auktionerna presenterar Bukowskis ännu en gång en välfylld avdelning med högkvalitativt friluftsmåleri utfört på fransk mark. En av föregångsmännen tillika pionjärerna, Oscar Törnå, finns representerad med två utsökta målningar; Motiv från Barbizon (kat nr 40, utrop ) signerad och daterad Paris 1878 samt Höstlandskap från Grez-sur-Loing (kat nr 40A, utrop ) signerad och daterad Grez-sur-Loing Det första motivet torde vara konstnärens till formatet största (150 x 231 cm) kända målning tillika en av de största kända landskapsmålningarna utförda av en svensk s.k. friluftsmålare under andra hälften av 1800-talet. Det andra motivet har tidigare ingått i Fil. dr Emil Hultmarks sägenomspunna samling och är även utställt på ett betydande antal viktiga utställningar. Landskapet uppvisar kompositionsmässigt stora likheter med landskapsmotiv utförda samma år av Carl Fredrik Hill. Släktskapen dem emellan kan också förklaras genom att de båda konstnärerna umgicks i Paris med omnejd samt att de sommaren 1876 träffades i Montigny-sur-Loing. Från Grez är även Carl Larssons enastående akvarell Bron i Grez / Medeltid (kat nr 59, utrop ). Carl Larsson själv skrev i brev hem till Sverige: Grez är en idyll! En liten village liggande utsträckt i all maklighet utefter den klart och friskt rinnande Loing. Just bron i Grez var oerhört betydelsefull för Larsson, det var här på bron som han för första gången bekände sin kärlek för blivande hustrun Karin. Katalognumret har också beskrivits av Ernst Malmberg: Ett bland de sista motiv C.L. behandlade under denna sin Grèz-säsong är den gamla bron över Loing, som bevittnat hans lyckligaste ögonblick. Till Carl och Karins vänner i Grez hörde Julia Beck. De senaste säsongernas tendens pekar otvetydigt mot en ny vår för konstnärinnan.

4 Fjolårets rekordpris för hennes målning Nénuphars (Näckrosor) borgar för ett stort intresse för vårauktionens poetiska landskapsutsnitt Flodlandskap med näckrosor (kat nr 30, utrop ). Målningen är enligt uppgift utförd i Grez och förvärvades på ett tidigt stadium där direkt av konstnären efter vilket målningen ingått i privata franska samlingar. Ytterligare ett märkvärdigt landskapsutsnitt med tydlig påverkan av den japanska konsten samt den franska impressionismen är Carl Trägårdhs Vattenvegetation, Etaples (kat nr 58, utrop ). Denna målning utfördes i Etaples 1890 och skänktes som gåva av konstnären till kollegan och vännen Anshelm Schultzberg. Motivet är flitigt omnämnt i litteraturen, utställt samt det enda kända av Trägårdh utfört i Etaples.

5 UTLÄNDSKT ALBERT EDELFELT, Skrattande modell med duk (kat nr 192, utrop ). I Stockholms Dagblad den 6 december 1880 kunde man läsa: Den sista duk Edelfelt påbörjat är bröstbilden af en ung qvinna med mörk, sinlig typ och ett muntert skratt på de halföppna läpparne, ett rödt och hvitt huckle drapperat kring hufvudet samt nedfallande öfver en yppig, till hälften blottad arm. Saftigt och uttrycksfullt. Journalisten Johan Janzon, just hemkommen från Paris, beskrev också i sin artikel Edelfelts nya adress i Paris som en via sacra i den moderna konstens huvudstad. Edelfelt hade flyttat in i ett helt nybyggt ateljé-hus i ett kvarter i närheten av Parc Monceau med förmögna konstmecenater och framgångsrika konstnärer i grannskapet. Den mästerligt och realistiskt skildrade skrattande modellen, som blottar sina friska tänder, hör till en serie tavlor Edelfelt utförde i sin nya ateljé med populära teman ur bl.a. Verdis Aida-opera med Faraos dotter som en av huvudrollerna. ALBERT EDELFELT, Spansk dansös (kat nr 193, utrop ) Akvarellen Spansk dansös målade Edelfelt i april Bertel Hintze omnämner den i sitt stora bokverk om Edelfelt som Andalusisk danserska. Edelfelt fick på stipendium resa till Spanien - från Madrid och Granada till Sevilla och Toledo. Från denna resa finns bevarade entusiastiska redogörelser från konstnären när han besökte Pradomuseet, tittade på fresker, studerade Velasquez och Goya. Endast fem veckor var han där men tog under denna tid djupt intryck av inte bara de spanska konstnärerna utan även av färgskalan i landskapen, gatulivet i städerna, blomsterprakten, musiken och folkdanserna. Han skrev själv: Den spanska resan har lärt mig mycket, och jag behöver blott tänka på några tavlor i Madrid, för att ödmjukt erkänna att allt vad jag gjort tills dato varit underhaltigt. Det var först efter denna resa som han frigjorde sig från ungdomsårens täckfärgsmåleri i akvarellerna och vågade ta ut svängarna i penseldrag och färgkontraster.

6 ADOLPH TIDEMAND, Brudepynting (kat nr 200, utrop ) Bildsviten "Brude-Slaatten" besitter ett särskilt kulturhistoriskt intresse eftersom Björnstjerne Björnson år 1872 skrev en litterär framställning inspirerad av målningarna. Denna berättelse kom också att ge namn till bildsviten. Motiven vilka, likt katalognumret, ingår i Tidemands sena produktion beskrivs av Dietrichson som präglade av starkt dekorativ hållning med rena lokalfärger där ljusdunklet spelar en högst underordnad roll. Klart framstår att motivet med dess för Tidemand emblematiska motiv är ett högintressant arbete av konstnären. SKULPTUR CARL MILLES Spirit of Transportation (kat nr 174, utrop ) Skulpturen Spirit of Transportation eller Indian bärande kanot på axlarna utfördes i monumental skala 1954 som ett minnesmonument över Alvan Macauley, en förgrundsfigur inom fraktindustrin i Detroit, utanför Civic Center (Cobo Hall) i Detroit. Motivet komponerades redan 1952 och finns även i monumental skala på Millesgården på Lidingö. Milles ägnade åtskillig uppmärksamhet åt indianerna i USA och han valde indianen som motiv i flera av sina skulpturer från denna tid.

7 RYSK KONST KONSTANTIN EGOROVICH MAKOWSKY, Ung dam i spetsmössa med sidenband och blomma (kat nr 1252, utrop ) Makowskys finstämda och uttrycksfulla porträtt av den sköna unga damen som blickar tillbaka på oss är ett representativt exempel på hans mästerliga porträttkonst. Makowsky utbildades i S:t Petersburg på 1860-talet men vägrade att måla de motiv som Akademien satte upp och slutade i protest utan att ha fått sitt formella diplom. Efter resor till Egypten och Serbien ändrade han sin målarstil radikalt och på 1880 blev han den fullfjädrade porträttören som han skulle gå till historien som. Han var vid denna tid en av Rysslands främst anlitade och bäst betalda konstnärer. Makowsky intar en central plats i den ryska konsthistorien. Många menar att han, liksom de övriga konstnärerna som startade en fri grupp efter att demonstrativt ha slutat på Akademien, tillhör de konstnärer som är föregångare till den ryska impressionismen. NICOLAI KONSTANTINOV ROERICH, Motiv från Himalaya, kat nr 1241, utrop ) Den ryske konstnären Nicholas Roerich har med sin stillsamma och samtidigt storslagna bild förevigat den mäktiga bergsformationen. Konstnären fängslades av detta motiv och i skapandet härav fick han utlopp för sin andliga och filosofiska läggning. Gång på gång målade han Himalayas mäktiga linje och detta verk representerar väl verk ur hans världsberömda serie tavlor som förtrollar betraktarna än idag. Denna målning är ett ovanligt bra exempel på när hans tavlor är som allra skönast. För mer information kontakta gärna Bukowskis konstavdelning: Anna-Karin Pusic pusic@bukowskis.se Pedro Westerdahl Lisa Gartz westerdahl@bukowskis.se lisa.gartz@bukowskis.se

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

Pierre Rådsten april

Pierre Rådsten april Pierre Rådsten 12-28 april 2018 Pierre Rådsten Vi välkomnar Pierre Rådsten, en berättande naivist med färgsprakande palett. Pierre Rådsten (f. 1982) började i tidig ålder intressera sig för färg, en målarlåda

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Från Gotik till Romantik

Från Gotik till Romantik Konsthistoria Från Gotik till Romantik Mål som ska ha uppnåtts i slutet av det nionde skolåret - ha kännedom om och kunna beskriva bilder från skilda tider och kulturer, känna till några framträdande bildkonstnärer.

Läs mer

Bukowskis Klassiska höstauktion nr. 554 2009 Intendenternas kommentarer Konstavdelningen

Bukowskis Klassiska höstauktion nr. 554 2009 Intendenternas kommentarer Konstavdelningen Bukowskis Klassiska höstauktion nr. 554 2009 Intendenternas kommentarer Konstavdelningen Höstauktionens utbud av svenskt måleri från 1800- samt det tidiga 1900 talet fokuserar, än en gång, på ett urval

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Anne Charlotte Leffler var en av 1880-talets mest framgångsrika författare. Hennes pjäser drog stor publik och hennes böcker såldes

Läs mer

Tore Kurlbergs vänner

Tore Kurlbergs vänner S ä l l s k a p e t Tore Kurlbergs vänner Medlemsblad nr 6 Februari 2008 Ordföranden har ordet Sällskapet Tore Kurlbergs vänner har nu funnits i fem år, och det senaste året har på flera sätt liknat de

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat.

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat. Göteborg 1988-05-11 ERNA OCH VICTOR HASSELBLADS STIFTELSE Till redaktionen Hasselbladstiftelsen utdelar i år för åttonde gången det internationella fotopriset, som väckt stort intresse världen över. Pristagare

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

VEM ÄR RIITTA KALENIUS

VEM ÄR RIITTA KALENIUS VEM ÄR RIITTA KALENIUS Riitta Kalenius är en finsk målare, allround konstnär och designer av interiör och utemöbler. Hon bor i Sverige. I den här artikeln beskriver hon sin konst, sin motivation och sitt

Läs mer

Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari

Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari Jussi Raatevara Den 9 mars t o m den 21 mars Konstnärstrion Frejas frön

Läs mer

Den sjuttonåriga Siri i I telefon blev en av Ellen Hartmans viktigaste roller. I tre decennier fick

Den sjuttonåriga Siri i I telefon blev en av Ellen Hartmans viktigaste roller. I tre decennier fick I TELEFON MED ELLEN HARTMAN Foto: Gösta Florman, Sveriges teatermuseum Den sjuttonåriga Siri i I telefon blev en av Ellen Hartmans viktigaste roller. I tre decennier fick hon göra den i alla möjliga sammanhang.

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm.

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter 3/2 1/4 2018 Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter Se långt 3 februari 1 april 2018 Utställningsprogram Lördag 3 februari Välkommen till vernissage 13.00 Dialogvisning

Läs mer

Inredningsmåleri i Vimmerby

Inredningsmåleri i Vimmerby Inredningsmåleri i Vimmerby Som så många andra städer har Vimmerby under seklernas lopp härjats av eldsvådor. Gammal träbebyggelse brann ner, ny byggdes upp. När den välborne stadsbon återigen fått tak

Läs mer

Konsten förde dem samman

Konsten förde dem samman Konsten förde dem samman När Linda och Alexey träffades för sju år sedan hade de inget gemensamt språk, men dock ett stort gemensamt intresse konst. Linda Jakobsson studerade andra året vid Lahden Taideinstituutti

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2015

EKERUM KONSTHALL 2015 EKERUM KONSTHALL 2015 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 23 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

Konst- och musikresa till Vaxholm 8 mars 2017

Konst- och musikresa till Vaxholm 8 mars 2017 Konst- och musikresa till Vaxholm 8 mars 2017 Trots snöoväder under det föregående dygnet gick resan till Vaxholm utan problem denna gråblaskiga dag. Desto mer färg blev det direkt när vi kom fram till

Läs mer

Arbetsblad för gymnasiet Passioner

Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor i konsten Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor har skildrats i västerländsk konst sedan antiken. De många olika tolkningar och motiv där känslor spelar en roll visar att känslolivet har setts

Läs mer

Hjortens år (1995) 78

Hjortens år (1995) 78 Hjortens år (1995) 78 georges schwizgebel: Den flygande linjen Musikalisk animatör som skapar rörelse ur orörligheten. Precis som många andra animatörer utvecklade Georges Schwizgebel sitt intresse för

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

Tore Kurlbergs vänner

Tore Kurlbergs vänner S ä l l s k a p e t Tore Kurlbergs vänner Medlemsblad nr 5 Februari 2007 Ordföranden har ordet Fyra år har gått sedan Sällskapet Tore Kurlbergs vänner bildades och det är intressant att se hur en liten

Läs mer

Anders Sandström och Göran Dalhov. -skulptur, målningar och illustrationer.

Anders Sandström och Göran Dalhov. -skulptur, målningar och illustrationer. Anders Sandström och Göran Dalhov -skulptur, målningar och illustrationer. Naturhistoriska riksmuseet presenterar två naturkonstnärer som har motivval och artistiskt mångsysslande som gemensam nämnare.

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Sommaren i Kasnäs. Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze Raija Marttinen Jaana Tuomisto

Sommaren i Kasnäs. Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze Raija Marttinen Jaana Tuomisto N ä y t t e l y t i e d o t e J u l k a i s u v a p a a 1-6 Sommaren i Kasnäs 2015 Leena Halonen: Gro, väx, blomma 2014, tempera, med olja på duk, 80 x 90 Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze

Läs mer

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Impressionism Impressionism kan översättas till intryckskonst. Man målade intrycken av det man såg, inte verkligheten. Impressionismen

Läs mer

Konstnärer sommaren 2018

Konstnärer sommaren 2018 Nyhetsbrev juni Hej! Vi närmar oss sommaren, syrenerna har blommat ut och när jag i dagarna var i Danmark stod flädern i full blom. Med sommaren kommer också en hektisk, men rolig tid, för oss. 29 juni

Läs mer

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER EN HYLLNING TILL CO HULTÉN UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER STOCKHOLM 2006 Ur:Krigsbok, ca 1921, krita, sida: 32,5 x 21 Chock, 1938, gouache, 28 x 20 Fågel och diktskärvor, 1939, gouache/collage, 25 x 21

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer

Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm.

Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm. Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm. Selma dä ä mor min, dä! lär författaren Tage Aurell ha utropat, när några yngre kollegor på besök talade nedvärderande om Selma Lagerlöf och hennes

Läs mer

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud.

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Monica Månsson Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Det är precis trettio år sedan som Monica Månsson, 23 år gammal, började undervisa i akvarell. Då hade hon redan målat på allvar i fem år

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2017

EKERUM KONSTHALL 2017 EKERUM KONSTHALL 2017 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 25 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Konstlotteriet 2015/16

Konstlotteriet 2015/16 Konstlotteriet 2015/16 Konstverk för utlottning i Konstföreningen Ögonfröjds konstlotteri i februari 2016 Mått i centimeter. Eftersom måttet inklusive ram är viktigt när man funderar på hur man skulle

Läs mer

Besök på Arvid Backlundgården

Besök på Arvid Backlundgården V Besök på Arvid Backlundgården i har i vår kommun två berömda konstnärshem öppna för besökare. Ett av dem är Arvid Backlundgården i Kyrkbyn i Svärdsjö. De flesta kulturintresserade SPF-are har troligen

Läs mer

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919 Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2012 Karl XIV Johan Fredric Westin Ulrika Eleonora Jacques D Agar Drottning Kristina Sébastien Bourdon Gustav II Adolf Okänd konstnär Gustav I David Frumerie.

Läs mer

Del 2 De första åren i Sverige

Del 2 De första åren i Sverige Del 2 De första åren i Sverige 1 Del 2 Här följer bilder och kommentarer till estlandssvenskarnas första tid i Sverige Bildtexterna är alla exakt avskrivna från albumet. Familjen Österbloms hem i Spånga

Läs mer

B randmursmålningar KERSTIN MANDEN-ORN

B randmursmålningar KERSTIN MANDEN-ORN KERSTIN MANDEN-ORN B randmursmålningar Inne på gården Teknologgatan 9 kan man se den brandmursmålning som på stadsmuseet givit upphov till en genomgång av bevarade brandmursmålningar i Stockholm. Stadsmuseet

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen tal, 7.5 hp 27 april 2011 (1:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen tal, 7.5 hp 27 april 2011 (1:a tillfället) Sid 1/8 27 april 2011 (1:a tillfället) 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 poäng för varje term) a) Friluftsmåleri b) Konstnärskoloni c) Opponenterna d) Byggnadstyp e) Atrium f) Esplanad

Läs mer

zorngården en oas mitt i mora

zorngården en oas mitt i mora program 2016 zorngården en oas mitt i mora Året runt Att stiga in i Zorngården, makarna Anders och Emma Zorns hem, är som att förflyttas tillbaka i tiden etthundra år. Zorn gården är ett närmast orört

Läs mer

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk!

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! Evenemangslista NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! www.konsthantverkarnakarlstad.se Vår förhoppning är att kunder från när och fjärran skall

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall INNEHÅLL 7 19 41 55 75 95 4 Förord Olika sätt att se om bildanalys 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall Kroppsuppfattning, skönhetsideal och

Läs mer

Sascha Schneider Återupptäckt konstnär med öga för nakna män

Sascha Schneider Återupptäckt konstnär med öga för nakna män Sascha Schneider Återupptäckt konstnär med öga för nakna män Opitz, Silke (red.) Sascha Schneider: Ideenmaler & Körperbildner / Vizualising Ideas through the Human Body. Weimar: Verlag der Bauhaus-Universität

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI lärarhandledning Freskerna Om du står med näsan pekande mot slottet och museets ingång har du den södra väggen på vänster sida. De tre väggfälten visar händelser och personer ur den svenska konsthistorien.

Läs mer

GERDA BERGLUND, Själevad

GERDA BERGLUND, Själevad IN MEMORIAM GERDA BERGLUND, Själevad Gerda Berglunds yrke var småskollärarinnans. Efter examen i Härnösand 1924 och en kortare tjänstgöring i Gidböle i Grundsunda kom hon till Själevad, först till skolan

Läs mer

Den 22 jan avled i en ålder av 82 år Upplands fornminnesförenings

Den 22 jan avled i en ålder av 82 år Upplands fornminnesförenings IN MEMORIAM CARL SAHLIN Den 22 jan. 1943 avled i en ålder av 82 år Upplands fornminnesförenings hedersledamot f. bruksdisponenten fil. d:r Carl Sahlin. Carl Sahlin var en av sin tids mest framstående industrimän

Läs mer

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl ÖppEttIDEr Måndag, onsdag, fredag söndag kl 10 18. tisdag och torsdag kl 10 20. ENtréAvGIFt 100 kr ordinarie pris, 80 kr för studerande, pensionärer och grupper om fler än 15 personer. Fri entré för barn

Läs mer

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förr var jag mer slaviskt bunden till hur djuren exakt såg ut men det är skönt att idag kunna frigöra sig och jobba mera enligt fantasin, även om jag lägger stor vikt vid att

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT. Fyra klassiska noveller. En lärarhandledning från Novellix

CARL-JOHAN MARKSTEDT. Fyra klassiska noveller. En lärarhandledning från Novellix CARL-JOHAN MARKSTEDT Fyra klassiska noveller En lärarhandledning från Novellix Detta är en lärarhandledning till fyra noveller av klassiska svenska författare: Ett dockhem av August Strindberg, Ella gör

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Ockulta Dagboken - Kartong med 3 separata band August Strindberg

Ockulta Dagboken - Kartong med 3 separata band August Strindberg Ockulta Dagboken - Kartong med 3 separata band August Strindberg Ockulta Dagboken - Kartong med 3 separata band August Strindberg Under Strindbergåret 2012 publicerar Nationalupplagan av August Strindbergs

Läs mer

Rydbergsbilder. Den 28 september 1895, en vecka efter Rydbergs död, presenterades hans bild på omslaget av Ny Illustrerad Tidning.

Rydbergsbilder. Den 28 september 1895, en vecka efter Rydbergs död, presenterades hans bild på omslaget av Ny Illustrerad Tidning. Veritas 27(2011) s. 57-64 Rydbergsbilder Den 28 september 1895, en vecka efter Rydbergs död, presenterades hans bild på omslaget av Ny Illustrerad Tidning. 57 Tore Lund Originalet var just det fotografi

Läs mer

Niki de Saint Phalle Stockholm 2011

Niki de Saint Phalle Stockholm 2011 Niki de Saint Phalle Stockholm 2011 Niki de Saint Phalle Det är modigt av Kent Belenius att göra en utställning av Niki de Saint Phalles konst. Hela Galerie Bel Art kunde lätt rymmas i armen på en av Nikis

Läs mer

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005 GALLERIROND våren 2005 Galleri Olsson & Uddenberg 19/3 10/4 2005 Lars Rylander Där vägen tar slut nedanför det åttkantiga huset ligger ateljén med hänförande utsikt över Ljungskileviken mot Orust. Mängder

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

exempelblad skulpturer Norr

exempelblad skulpturer Norr exempelblad skulpturer orr norr :2 Kleopatras nål, 1989 sid 66, skulpturguide umeå Sigurd Persson inspirerades av naturens olika former i sitt skapande. Olika växtdelar som löv, knoppar och grässtrån blev

Läs mer

MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK

MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK Tack vare bidrag från Er fick jag under hösten 2012 möjlighet att genomföra en åtta veckors praktik hos Nancy Britton, tapetserarkonservator, på Metropolitan

Läs mer

Landskap idyll, dröm eller hot?

Landskap idyll, dröm eller hot? Landskap idyll, dröm eller hot? Lärarmaterial för svenska elever utomlands Nationalmuseums skolverksamhet arbetar för att ge alla elever ett roligt, utmanande och lärande möte med konsten på elevernas

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

BENGT ORUP ( )

BENGT ORUP ( ) BENGT ORUP (1916-1996) Född i Lindesberg, bodde och verkade i Domsten, Helsingborg. Utbildad 1933-1938 på Otte Skölds målarskola i Stockholm, och akademierna Grande Chaumière och Colarossi, Paris. De många

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen tal, 7.5 hp 21 januari (2:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen tal, 7.5 hp 21 januari (2:a tillfället) Sid 1/7 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 poäng för varje term) a) Konstnärskoloni b) Mönsterritning c) Esplanad d) Friluftsmåleri e) Miljöporträtt f) Nystil Sid 2/7 2. Bildfrågor. Se bildbilaga

Läs mer

KONST AKTUELLT DALSLAND

KONST AKTUELLT DALSLAND 10 KONST AKTUELLT DALSLAND AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 21/5 17/7 2011»Akleja«Sigrún Sverrisdóttir SOMMARENS BÄSTA BLOMMOR MED ÖGA FÖR PELARGONER Årets temautställning på

Läs mer

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII Modernismen är ett samlingsnamn på flera olika konststilar under 1900talet. Det ismerna har gemensamt är att dom ifrågasätter det traditionella måleriet. Man är

Läs mer

Handskrift 40D. Fredrica Christina Linders arkiv (1787 1840)

Handskrift 40D. Fredrica Christina Linders arkiv (1787 1840) Forskningsarkivet, Umeå universitetsbibliotek (http://www.foark.umu.se) Handskrift 40D. Fredrica Christina Linders arkiv (1787 1840) Fredrika Christina (Fanny) Linder var komminister J.A. Linders andra

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

Maja var även drivande vid starten av Konsthantverkarna i Arvika 1923, som var den allra första kooperativt drivna konsthantverksbutiken i Sverige!

Maja var även drivande vid starten av Konsthantverkarna i Arvika 1923, som var den allra första kooperativt drivna konsthantverksbutiken i Sverige! Men det blev besvärligt att bo på Oppstuhage, bl.a. vartefter hans bildhuggararbeten blev allt större och tyngre, så efter Stockholmsutställningen 1898 flyttade paret till Stockholm. De första hyresgästerna

Läs mer

KONST AKTUELLT DALSLAND

KONST AKTUELLT DALSLAND 12 KONST AKTUELLT DALSLAND AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 17/9 11/12 2011 Självporträtt av Gunnar Larsson ROMANTIKER MED HJÄRTAT I HEMBYGDEN Det var de sista tjugo åren av

Läs mer

Karin Boye Sällskapet

Karin Boye Sällskapet Karin Boye Sällskapet M e d d e l a n d e n Kära Karin Boye vänner, Nr 1, 2002 Som ni ser har detta meddelande en lite annorlunda utformning. Orsaken är att vi dels önskar en enhetlig utformning av hela

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Fanfiction ett sätt att hitta skrivglädjen

Fanfiction ett sätt att hitta skrivglädjen Fanfiction ett sätt att hitta skrivglädjen Fackuppsats för Modul 2 Litteraturvänner världen runt vet att det finns få saker som är så inspirerande som en riktigt spännande berättelse, med personliga karaktärer,

Läs mer

Konst sprungen ur livet

Konst sprungen ur livet Konst sprungen ur livet Wang Chuncheng Senior forskare på Capital Museum, Peking Expert på antik keramik Första gången som jag träffade Gustav Kraitz var i kaféet på Capital Museum i Peking. Vi förberedde

Läs mer

Elin Källman. jag väntar på dig. 4 maj - 20 juni 2013

Elin Källman. jag väntar på dig. 4 maj - 20 juni 2013 Elin Källman 1 Elin Källman jag väntar på dig Jüri väntar. Olja på duk 110x140 cm, 2012 Omslag I: Jag väntar på dig #1. Olja på duk 39x43 cm, 2013 4 maj - 20 juni 2013 2 3 förord Konsten att stiga ner

Läs mer

Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008

Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008 Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008 Uppdaterad: 2008-10-16 15:20 Bild: Lars Alexi Villa Solfrid står och förfaller Guldgrävardottern Elin Sundbergs gamla hus på Tjörn förfaller. Nu vill stiftelsen som

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

Fakta om: Konstnär: Jacob Heinrich Elbfas, livländsk (ca 1600 1664) Titel: Drottning Kristina som barn

Fakta om: Konstnär: Jacob Heinrich Elbfas, livländsk (ca 1600 1664) Titel: Drottning Kristina som barn Faktablad, övningar och bilder till kursprovet VT 2013 Fakta om: Konstnär: Jacob Heinrich Elbfas, livländsk (ca 1600 1664) Titel: Drottning Kristina som barn Jacob Heinrich Elbfas var född i Livland och

Läs mer

Ansökan Referensbrev. Referensbrev - Inledning. Formellt, manlig mottagare, namnet okänt. Formellt, kvinnlig mottagare, namnet okänt

Ansökan Referensbrev. Referensbrev - Inledning. Formellt, manlig mottagare, namnet okänt. Formellt, kvinnlig mottagare, namnet okänt - Inledning Bäste herrn, Formellt, manlig mottagare, namnet okänt Bästa frun, Formellt, kvinnlig mottagare, namnet okänt Bästa herr eller fru, Formellt, både mottagarens namn och kön är okända Bäste herrn,

Läs mer

Hjärtliga hälsningar får du från mig och jag hoppas att vi träffas snart! Jag ber för dig och kysser ömt din hand från långt borta!

Hjärtliga hälsningar får du från mig och jag hoppas att vi träffas snart! Jag ber för dig och kysser ömt din hand från långt borta! ETT BREV OM LIDANDE Jag vet inte du kan tro hur svårt jag har det när jag tänker på dig, att ha tålamod och samla alla mina krafter för att kunna skriva brev, ett brev som rör om i min själ, som ger ett

Läs mer

ROBERT JACOBSEN ( )

ROBERT JACOBSEN ( ) HYLLNING TILL ROBERT JACOBSEN (1912 1993) Roberts ikoner Nr 20 STOCKHOLM Roberts ikoner Robert Jacobsen föddes 1912 och avled 1993. Han var under sitt långa liv intensivt verksam som konstnär, mest känd

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Bertil Anderson. Bertil Anderson

Bertil Anderson. Bertil Anderson Vet du mera om den här konstnären eller känner du till konstverk av konstnären? Sänd mail till info@salakonst.se eller ring 076-106 82 20. 1909-1985 1909 Född i Järlåsa den 26 maj. 1936 Gifter sig i Sala

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen.

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen. LÄRARHANDLEDNING Don Quijote - Riddaren av den sorgliga skepnaden av Pelle Öhlund Efter Miguel de Cervantes roman Den snillrike riddaren Don Quijote Till läraren: Det lämpligaste är att använda handlingsbeskrivningen

Läs mer

Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Staffan Scheja Britta Lovén Programblad och

Läs mer

Fotografering att se och bli berörd

Fotografering att se och bli berörd Fotografering att se och bli berörd Jag började fotografera i samband med mina Norgeresor. Från början var mycket av motivationen att dela med mig av mina upplevelser men efterhand som motiven blev fler

Läs mer