Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald"

Transkript

1 Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet Lena Dahlstedt Malin Annergård

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Uppdrag och målbild Styrande dokument Grundläggande administrativa stödprocesser inklusive stadsledningskontorets roll och organisation Ledning och styrning av verksamhetsresultat och ekonomi inom myndighets- och huvudmannaorganisationen Ledning och styrning av verksamhetsresultat och ekonomi inom den kommunala produktionen Samlad chefsstrategi Kontinuerligt kulturarbete för att säkra kommunens vision och grundläggande värdering Forskningsanknytning Ledning och samordning av utvecklingsarbetet i sin helhet Kommunikation Ekonomiska konsekvenser Tidplan (12)

3 1 Bakgrund Under sommaren och hösten 2012 togs en PM fram som beskriver Nacka kommuns ledning och styrning 1. Den visar organisation och styrsystem utifrån de beslut som fattats genom åren. Under hösten 2012 har denna PM varit underlag för diskussioner med förtroendevalda, direktörer och chefer i kommunen. Diskussionerna har visat att det finns ett gap mellan den tänka organisationen (kartan) och hur den fungerar i praktiken (verkligheten) inom nedanstående områden. Andra utredningar som pågått under 2012, exempelvis av revisorerna och externa utredare, förstärker bilden av gapet mellan karta och verklighet. De grundläggande styrprinciperna om Konkurrensneutralitet och Delegerat ansvar och befogenheter till lägsta effektiva nivå fungerar inte alltid i alla delar av organisationen. Dialogen mellan kommunens olika organisatoriska delar - politik, tjänstemannaorganisation och produktionsverksamheterna - behöver utvecklas inför beslut som kan få stora konsekvenser för enheter och verksamheter, t.ex. i mål och budgetprocessen och i det som rör gemensamma administrativa processer. Kunskap och förståelse för hur kommunens system för ledning och styrning är tänkt att fungera behöver utvecklas inom hela organisationen, vilket förutsätter en kultur som fullt ut ligger i linje med Nackas vision och grundläggande värdering. Kontinuerlig uppföljning och utvärdering av kommunens system för ledning och styrning behöver utvecklas, t.ex. uppföljning av cheferna och enheternas resultat avseende både verksamhet och ekonomi. 2 Uppdrag och målbild Stadsdirektören fick den 26 november 2012 i uppdrag av kommunstyrelsen att genomföra ett utvecklingsarbete inom ledning och styrning för att minska gapet mellan hur kommunens organisation fungerar i praktiken och hur den är tänkt att fungera enligt fattade beslut. Det huvudsakliga målet för utvecklingsarbetet är att Nacka kommun ska bli ännu bättre på att göra Nacka attraktivt för dem som lever, verkar och vistas här. Kommunen ska bli ännu bättre på att leverera välfärdstjänster av hög kvalitet och på att bevara och utveckla Nackas territorium. Det ska bli lättare att utföra sitt uppdrag och göra rätt som medarbetare, chef och förtroendevald i kommunen. Det ska också vara lätt att förstå vår organisation för externa aktörer och medborgare. Vårt sätt att organisera, styra och leda arbetet måste bidra till ett 1 PM Ledning och styrning för öppenhet (12)

4 ökat fokus på de vi är till för och en ökad måluppfyllelse både när det gäller verksamhetsresultat och ekonomi inom alla områden. Uppdrag De delar som ingår i uppdraget är följande: Begränsa, tydliggöra och kommunicera styrande dokument. Förenkla och förbättra grundläggande administrativa stödprocesser inklusive stadsledningskontorets roll och organisation. Tydliggöra och säkerställa ledning och styrning av verksamhetsresultat och ekonomi inom myndighets- och huvudmannaorganisationen. Tydliggöra och säkerställa ledning och styrning av verksamhetsresultat och ekonomi inom den kommunala produktionen. Ta fram en samlad chefsstrategi som inkluderar rekrytering, introduktion, kontinuerlig kompetensutveckling och vid behov avveckling av chefer, för att säkra att kommunens leds och styrs i enlighet med det system som är beslutat. Utveckla ett kontinuerligt kulturarbete för att säkra kommunens vision om Öppenhet och grundläggande värdering om att Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga samt deras vilja att ta ansvar. I avsnitt beskrivs bakgrund, målbild, plan för genomförande och tidplan för respektive del. Därefter beskrivs hur utvecklingsarbetet i sin helhet är tänkt att ledas och hållas samman, kommunikation av utvecklingsarbetet, ekonomiska konsekvenser och en grov tidplan för de inledande faserna. 2.1 Styrande dokument Bakgrund Det finns många olika styrdokument som styr verksamheten i en kommun. På flera områden finns nationella styrdokument med lagar, förordningar och riktlinjer exempelvis inom plan- och byggverksamhet, skola och socialtjänst. Utöver de nationella reglerna har kommunen genom åren fastställt planer, strategier, policys och riktlinjer inom flera områden. Vid den senaste kartläggningen kunde vi konstatera att det finns mer än 100 olika styrdokument fastställda av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och övriga nämnder. Det är svårt att i praktiken veta vad som egentligen gäller för en enskild medarbetare, chef eller medborgare. Enligt ändring i kommunallagen ska kommunen hålla föreskrifter tillgängliga på ett samlat och ordnat sätt på sin hemsida. 4 (12)

5 Nackas styrdokument är tydliga, enkla och begränsade till antal och omfång. De omfattar bara det som absolut måste vara styrande i en kommun som Nacka utöver gällande lagar och förordningar. Det är enkelt att förstå vilka dokument som omfattar vem, enkelt att hitta dem och enkelt att förstå dem. Det finns rutiner för hur de styrande dokumenten kommuniceras, följs upp, uppdateras och vid behov tas bort. Samtliga styrdokument finns tillgängliga på ett samlat och ordnat sätt på hemsidan. Genomförande Steg 1. Överblick nuläge. Samtliga befintliga dokument listas. Steg 2. Förslag Förslag om vilka dokumenttyper som ska finnas och rutiner för beslutsfattande, uppdatering och presentation av styrdokumenten tas fram och beslutas av kommunstyrelsen. Steg 3. Rensning, förslag till justeringar och beslut Förändringar genomförs utifrån kommunstyrelsens beslut. Beslut fattas om reviderade styrdokument i berörd nämnd eller kommunstyrelse och kommunfullmäktige. I arbetet deltar samtliga berörda direktörer och chefer. Arbetet leds av Malin Annergård och Helena Meier. En utredare från enheten för samordning och utveckling bistår i arbetet (Tove Löfgren). Tidplan Steg 1 pågår, steg 2 klart i mars 2013 och steg 3 klart under hösten Grundläggande administrativa stödprocesser inklusive stadsledningskontorets roll och organisation Bakgrund De administrativa stödprocesserna har utvecklats och förändrats flera gånger de senaste tio åren utan att egentligen hittat en optimal form som passar Nackas styrsystem. Även om utvecklingen nu går åt rätt håll är det fortfarande brister i samordning och koordinering mellan de olika stödprocesserna och i förhållande till huvudprocesser och produktion. Det finns också ett bristande förtroende för kommunens ledning samt kommunens vision och grundläggande värdering hos medarbetare inom några stödprocesser enligt den senaste medarbetarundersökningen. För bl.a. ekonomi-, personal- och kommunikationsprocesserna finns stor förbättringspotential. 5 (12)

6 De administrativa stödprocesserna i Nacka har tydliga mål, uppdrag och finansiering, är samordnade och har en tydlig koppling till verksamheter inom huvudprocesser och produktion. De är anpassade till lagstiftningen inom respektive område och till de krav och behov som verksamheterna har. Chefer och medarbetare inom stödenheter är professionella inom sitt område. Ett brett engagemang för ständiga förbättringar genomsyrar arbetet och förtroendet för kommunens ledning samt vision och värdering har ökat. Stödprocesserna uppfattas som ett viktigt stöd för att nå verksamhetsresultat. Genomförande I arbetet deltar direktörer, chefer och medarbetare inom administrativa stödprocesser och stödenheter. Arbetet leds av Mats Bohman med stöd av extern konsult med gedigen erfarenhet från förändringsarbete inom ledning och styrning av administrativa stödprocesser. En utredare från enheten för samordning och utveckling bistår i arbetet (Anna Gidmark). Tidplan Våren och sommaren Förslag till fortsatt utveckling klart i augusti Ledning och styrning av verksamhetsresultat och ekonomi inom myndighets- och huvudmannaorganisationen Bakgrund Myndighets- och huvudmannaorganisationen i Nacka är relativt väl anpassad till Nackas styrsystem och fungerar som helhet bra. Men det finns stora skillnader mellan olika huvudprocesser eller delar av dessa, som inte bara beror på processernas karaktär utan snarare på tradition och kultur inom olika områden. Detta är skillnader som i slutändan inte bidrar till bästa möjliga service och myndighetsutövning. Direktörernas roll och ansvar behöver bli tydligare liksom enhetschefernas, framförallt vad gäller ledning och styrning av verksamhetsresultat och ekonomi. Myndighets- och huvudmannaorganisationen leds, styrs och organiseras i enlighet med intentionerna i Nacka kommuns vision, grundläggande värdering och principer för ledning och styrning. Det är tydligt vilken roll, uppdrag och finansiering respektive direktör, enhetschef och enhet har. Samtliga huvudprocesser bidrar till ökad kundnytta inom respektive område och för kommunen som helhet. Vi har en professionell, effektiv och klok myndighetsutövning för medborgarna och aktörernas bästa. 6 (12)

7 Genomförande Samtliga direktörer och enhetschefer inom myndighets- och huvudmannaorganisationen deltar i arbetet. Arbetet leds av Malin Annergård med stöd av extern expert/konsult med erfarenhet av styrning och ledning i komplexa organisationer. En utredare från samordnings- och utvecklingsenheten bistår i arbetet (Annika Londono). Tidplan Våren och sommaren Förslag till fortsatt utveckling klart i augusti Ledning och styrning av verksamhetsresultat och ekonomi inom den kommunala produktionen Bakgrund Verksamheterna inom den kommunala produktionen skapar mycket goda verksamhetsresultat, men har problem med ekonomistyrningen, uppföljning av ekonomi och att hålla en ekonomi i balans. Revisorernas granskning av produktionen under hösten 2012 visar bl.a. på brister i övergripande styrning och ledning samt uppföljning från kommunstyrelsens verksamhetsutskott, stadsdirektör och produktionsdirektörer. Konsultföretaget Preeras studie hösten 2012 om ekonomistyrning i praktiken visade också på bristande förtroende mellan dem som arbetar med ekonomistyrning centralt och lokalt. Mål, uppdrag, ansvar grundläggande värdering och principer för ledning och styrning. Verksamhetsområdena är tydliga och vettigt organiserade samt effektiva att styra och leda. Konkurrensneutralitet råder inom alla områden. Ekonomistyrningen och uppföljning av ekonomin fungerar väl. och roller för verksamhetsutskott, direktörer och rektorer/verksamhetschefer inom den kommunala produktionen är tydliga och ligger i linje med Nacka kommuns vision, Samtliga verksamheter har goda verksamhetsresultat och en ekonomi balans. Genomförande Direktörer (inkl biträdande direktör), rektorer och verksamhetschefer inom den kommunala produktionen deltar i arbetet. Arbetet leds av Lena Dahlstedt med stöd av extern konsult med gedigen erfarenhet när det gäller förändringsarbete inom ledning och styrning av kommunal produktion. En utredare från samordnings- och utvecklingsenheten bitstår i arbetet (Johanna Magnusson). 7 (12)

8 Tidplan Våren och sommaren Förslag till fortsatt utveckling klart i augusti Samlad chefsstrategi Bakgrund Nacka är en attraktiv kommun som har lyckats rekrytera många bra chefer och direktörer genom åren. Ledarskapsakademin i samarbete med andra kommuner har också bidragit till att utveckla många nya chefer internt. I senaste medarbetarundersökningen får flertalet chefer goda omdömen. Men det är relativt stora skillnader. Det finns många chefer som lever upp till förväntningarna och det finns några som inte håller måttet. Vi ser också ibland problem när vi rekryterar chefer som har erfarenhet från andra kommuner/verksamheter och som inte har fått tillräcklig introduktion i Nackas styrsystem. Om vi ska lyckas utveckla hela vår verksamhet nu och i framtiden måste vi ha riktigt bra chefer i alla verksamheter. Vi behöver höja lägstanivån och samtidigt ge bra chefer möjlighet att bli ännu bättre. Det finns en samlad chefsstrategi i Nacka kommun som omfattar hur kommunen arbetar med rekrytering, introduktion, utveckling och vid behov avveckling av chefer. Alla chefer har tydliga chefskontrakt där uppdrag och förväntningar på kort och längre sikt framgår. Alla verksamheter har bra chefer som förmår leda och utveckla medarbetarna, nå goda verksamhetsresultat och en ekonomi i balans. Genomförande Arbetet leds av Malin Annergård, Elisabeth Carle och Lena Dahlstedt med stöd av extern konsult med gedigen erfarenhet inom området. Samråd sker med direktörer och chefer inom organisationen. En utredare från samordnings- och utvecklingsenheten bistår i arbetet (Pia Mcaleenan). Tidplan Arbetet inleds våren Förslag till samlad chefsstrategi klar i augusti Kontinuerligt kulturarbete för att säkra kommunens vision och grundläggande värdering Bakgrund Många medarbetare uttrycker i senaste medarbetarundersökningen att visionen och värderingen genomsyrar deras verksamhet och är ett stöd i arbetet. Men det finns också de som tvivlar eller inte alls instämmer i vision och värdering, både bland enskilda medarbetare men också mer tydligt på några enheter. En vision och grundläggande värdering måste hållas levande kontinuerligt om de ska få genomslag. Det var relativt länge sedan visionen och värderingen togs fram så det 8 (12)

9 är dags att fokusera på de igen och då särskilt stärka de enheter som har låga värden. Kommunens vision Öppenhet och grundläggande värdering Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga samt deras vilja att ta ansvar genomsyrar hela vår organisation. Varje medarbetare känner till dem och kan beskriva hur de förverkligas i praktiken i det dagliga arbetet. Vår vision och grundläggande värdering är också känd hos medborgare, anordnare och aktörer i Nacka. Genomförande Samliga medarbetare, chefer och direktörer deltar i olika insatser under 2013 och 2014 för att stärka och kommunicera vår vision och vår grundläggande värdering. Enheter med låga resultat i medarbetarundersökningen prioriteras inledningsvis. Arbetet leds av Malin Annergård, Lena Dahlstedt och Ann-Sofie Mårtensson. En utredare från samordnings- och utvecklingsenheten bistår i arbetet (Jessica Röök). 3 Forskningsanknytning En panel med forskare från IFL vid Handelshögskolan i Stockholm kommer att ge stöd till utvecklingsarbetet baserat på internationellt ledande forskning inom ledning och styrning. En doktorand i Management & Complexity vid University och Hartfordshire kommer att följa utvecklingsarbetet med fokus på ledning och styrning av komplexa organisationer. 4 Ledning och samordning av utvecklingsarbetet i sin helhet Det samlade utvecklingsarbetet leds av stadsdirektör Lena Dahlstedt. Stadsdirektörens ledningsgrupp (SLG) är den gemensamma basen för utvecklingsarbetet En mindre planeringsgrupp består av Lena Dahlstedt, Malin Annergård, Helena Meier, Mats Bohman och Anders Börjesson. Malin Annergård koordinerar och samordnar de olika delarna i utvecklingsarbetet och sköter kontakter med forskare och konsulter. Utvecklingsarbetet kommer att ske i nära samråd med kommunstyrelsen genom stadsdirektörens avstämningar i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) och 9 (12)

10 kommunstyrelsens verksamhetsutskott (KSVU) och med företrädare för fackliga organisationer inom kommunstyrelsens samverkansgrupp (SAMK). 5 Kommunikation Utvecklingsarbetet kommer att kommuniceras kontinuerligt internt under 2013 och Stadsdirektören informerar regelbundet om viktiga delar av utvecklingsarbetet på måndagsmötet i stadshuset. Samtliga direktörer och chefer ansvarar för att kommunicera med de medarbetare de ansvarar för. 6 Ekonomiska konsekvenser Utvecklingsarbetet förväntas leda till högre kvalitet och effektivitet i hela organisationen. Uppföljning av ekonomiska konsekvenser kommer att göras i samband med årsbokslut 2013 och Extra resurser krävs för olika konsultinsatser och eventuella omkostnader under år 2013 och 2014 med totalt ca 1 miljoner kronor per år. Medel för detta finns avsatt i kommunstyrelsens budget i kommunfullmäktiges beslut Mål och budget (12)

11 SLG 7 Tidplan Chefsstrategi Kommunikation och kulturarbete Produktion Kickoff M&H Stöd Förslag och ev. Startmöte Styrande dokument Halvlek 5/ / / /1 2014

12 Öppenhet Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 20 augusti 2013 Tid Kl Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava

Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 20 augusti 2013 Tid Kl Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava 1 Utskicksdatum 2013-08-13 1 (2) KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 20 augusti 2013 Tid Kl. 10.00 Plats Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava Ordförande

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen definierar processer enligt stadsledningskontorets tjänsteskrivelse

Läs mer

Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion

Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion 2013-08-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/480-001 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Utveckling av ledning och styrning av kommunal välfärdsproduktion Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsens verksamhetsutskott

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser

Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser 2013-03-26 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/201-001 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Organisationen och ansvar inom verksamheten sociala stödresurser Redovisning av uppdrag från kommunstyrelsens verksamhetsutskott

Läs mer

Chefs- och ledarstrategi

Chefs- och ledarstrategi STRATEGI Dokumentets syfte n finns för att kommunen ska attrahera, rekryera och utveckla chefer som gör Nacka bäst på att vara kommun. Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen som arbetsgivare och kommunens

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452 PROJEKTDIREKTIV 2017-05-03 Mats Bohman KFKS 2017/452 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 4 3 Projektets mål kopplade till övergripande mål... 4 4 Prioriteringar... 5 5 Risker...

Läs mer

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 2012-10-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 210/268-041 Kommunstyrelsen Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 (överföringsärendet) Förslag

Läs mer

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning 2016-09-26 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering,

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen

Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen 2013-03-25 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/524-040 Kommunstyrelsen Uppföljning av beslut om rationalisering och effektivisering av kontorsorganisationen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Attestanter, undertecknande av handlingar år 2013 för kommunstyrelsen

Attestanter, undertecknande av handlingar år 2013 för kommunstyrelsen 1 (8) 2013-01-04 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/1-002 Kommunstyrelsen Attestanter, undertecknande av handlingar år 2013 för kommunstyrelsen Beslut 1. Kommunstyrelsen utser stadsdirektör Lena Dahlstedt och

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/ Kommunstyrelsen

Förslag till beslut. Sammanfattning TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/ Kommunstyrelsen 2015-09-02 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Utveckling av styrning och ledning för öppenhet och mångfald 2015-2016 Handlingsplan enligt beslutad inriktning 2015 2016 och lägesrapport

Läs mer

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/107-001 Kommunstyrelsen Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar

Läs mer

Styrning. utgångspunkter, principer och ansvar. i Nacka

Styrning. utgångspunkter, principer och ansvar. i Nacka Styrning utgångspunkter, principer och ansvar i Nacka Nacka styrs utifrån sin vision, värdering och sina mål Kommunens vision Öppenhet och mångfald Kommunens grundläggande värdering Förtroende och respekt

Läs mer

Så styrs Nacka 3.0 I denna promemoria beskrivs hur Nacka kommun styrs.

Så styrs Nacka 3.0 I denna promemoria beskrivs hur Nacka kommun styrs. 2016-12-12 1 (13) PM Lena Dahlstedt Stadsledningskontoret KFKS 2016/1127 Så styrs Nacka 3.0 I denna promemoria beskrivs hur Nacka kommun styrs. Det kommunala uppdraget och Nackas styrning Schematiskt kan

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef Chef i Mjölby kommun KS/2016:172 Dokumentansvarig: Personalchef Inledning Att vara chef är ett av de viktigaste uppdragen i Mjölby kommun. Uppdraget är utmanande och stimulerande, med fokus på att nå goda

Läs mer

Kompletteringen och justering av beslut om attestanter på interna konton

Kompletteringen och justering av beslut om attestanter på interna konton 2013-08-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/1-002 Kommunstyrelsen Kompletteringen och justering av beslut om attestanter på interna konton Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen justerar beslutet om ordinarie

Läs mer

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN 2015-06-17 Innehåll 1 Grunden för Nacka kommuns övergripande krisplan... 3 2 Kris och extraordinära händelser... 3 2.1 Kommunens krisledningsnivåer...3 2.1.1 Nivå 0

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 2017-09-13 2 Innehållsförteckning 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun... 3 2 Chefens ansvarsområde... 4 3 Ledningsstruktur

Läs mer

Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ

Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ 2014-11-10 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/951-718. Kommunstyrelsen Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att säga upp

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Enligt beslut av kommunstyrelsen 2012-01-09 Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 3 2 Krav på kommunikationsarbetet... 4 2.1 Grafisk profil... 4 3 Ansvar och organisation... 5 4 Våra gemensamma

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Datum 2015-09-25 Diarienummer KSN-2014-1268 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy KF Ärende 5 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen arbetsutskott 2017-12-04 KS AU 59 KS 2017.0438 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

Läs mer

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66 Chefspolicy Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-24 Dnr 2014/66 1 Chefspolicy Bergs kommun 2 Inledning Syftet med chefspolicyn är att sammanfatta

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

Arbetssituation och bemanning på skolor, förskolor och fritidshem Motion den 12 september 2016 av Espen Bjordahl och Khashayar Farmanbar (S)

Arbetssituation och bemanning på skolor, förskolor och fritidshem Motion den 12 september 2016 av Espen Bjordahl och Khashayar Farmanbar (S) 2017-01-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/761 Kommunstyrelsen Arbetssituation och bemanning på skolor, förskolor och fritidshem Motion den 12 september 2016 av Espen Bjordahl och Khashayar Farmanbar

Läs mer

Kommunikationspolicy. Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. 1 Syftet med policyn...

Kommunikationspolicy. Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. 1 Syftet med policyn... POLICY Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. Dokumentet gäller för Samtliga medarbetare i Nacka kommun. Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 2

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2015-10-14 Riktlinjer för styrdokument Kommunstyrelsen 2015-10-14 1 (4) Riktlinjer för styrdokument Inledning Styrdokument

Läs mer

3. Aktuellt kommungemensamt (KF, KS, KSAU, KSSU, KSVU, upphandlingar etc.)

3. Aktuellt kommungemensamt (KF, KS, KSAU, KSSU, KSVU, upphandlingar etc.) 1 (5) Minnesanteckningar Typ av möte: KS-SAMK Mötesdatum: 2018-02-01 Plats: Närvarande från arbetsgivaren: Närvarande från personalorganisationerna: Jelgava ÖF0 Stadsdirektör Lena Dahlstedt, personaldirektör

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun Så sätter du pris på dina tjänster Bengt Herlin Nacka kommun Innehåll Så sätter du rätt (?) prislapp på dina tjänster Nacka kommun och dess förutsättningar Nackas styrsystem Internpriser i Nacka Fakta

Läs mer

Samordnat mottagande av nyanlända samt asylsökande barn och elever Motion den 18 april 2016 av Pascal Mafall Fall (MP)

Samordnat mottagande av nyanlända samt asylsökande barn och elever Motion den 18 april 2016 av Pascal Mafall Fall (MP) 2016-06-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/158 Utbildningsnämnden Samordnat mottagande av nyanlända samt asylsökande barn och elever Motion den 18 april 2016 av Pascal Mafall Fall (MP) Förslag till beslut

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter

Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter 2013-05-24, rev 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2012/156-040 Kommunstyrelsen Prissättning av fördelade administrativa stödtjänster, timdebiterade uppdrag och kontaktcenter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

RAPPORT. Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/

RAPPORT. Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/ RAPPORT Nämndernas bidrag till kommunens övergripande mål 2013-09-05 Tove Löfgren, Pia Mcaleenan, Anna Gidmark KFKS 2013/530-001 Sammanfattning Kommunstyrelsen har i sin uppföljningsplan för 2013 gett

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V)

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) 2014-08-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2011/175-609 Kommunstyrelsen Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kalix kommuns ledarplan

Kalix kommuns ledarplan Kalix kommuns ledarplan Inledning Dagens ledarskap handlar till stor del om att styra genom mål och visioner, att vara tydlig och att kunna föra en dialog med medarbetare och kunna delegera. Arbetsmiljön,

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Chefs- och ledningspolicy

Chefs- och ledningspolicy STYRDOKUMENT DATUM 2012-12-03 Chefs- och ledningspolicy Detta dokument ersätter Ledningspolicy antagen av kommunstyrelsen 2000-05-15, KS 4.05. Inledning Verksamheten i Älvsbyns kommun ska vara visions-

Läs mer

Datum IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering av anvisningar för säkerhetsarbetet i Uppsala kommun

Datum IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering av anvisningar för säkerhetsarbetet i Uppsala kommun KS 5 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlström Anders Datum 2012-05-09 Diarienummer KSN-2012-0673 Kommunstyrelsen IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

REMISS. Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Emelie Berglund ÄLN 2015/16

REMISS. Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Emelie Berglund ÄLN 2015/16 REMISS Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning 2016-02-24 Emelie Berglund ÄLN 2015/16 Sammanfattning Översynen av kundvalet för hemtjänst, pågår oktober 2015 till april 2016. I översynen

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun

Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun Sida 1(6) KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun Inledning Den verksamhet som bedrivs i kommunen styrs i grunden av de lagar som stiftas av Sveriges riksdag men också i

Läs mer

Instruktion för kommundirektör

Instruktion för kommundirektör Instruktion för kommundirektör Instruktion Datum för beslut: 2018-12-10, 143 Kommunledningskontoret Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte...

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

Ks 404 Dnr 2014.0206.007. Kommunstyrelsen beslutar. 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. Beskrivning av ärendet

Ks 404 Dnr 2014.0206.007. Kommunstyrelsen beslutar. 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. Beskrivning av ärendet 2014-11-03 2 Ks 404 Dnr 2014.0206.007 Uppföljning av granskningar gällande ledarskapets villkor Kommunstyrelsen beslutar 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. 2. Att i budgetprocessen ta med

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Policy 2012-05-12, 73 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Mål- och verksamhetsutveckling

Mål- och verksamhetsutveckling Mål- och verksamhetsutveckling 2019-04-02 Emma Lindblad, kommunstrateg MÅL- OCH VERKSAMHETSSTYRNING Politikens uppdrag är att omsätta folkvilja till faktisk handling. Det handlar då om att prioritera samt

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Beslutad när Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2018:409 KSKF/2011:302 Samtliga nämnder och

Läs mer

Medarbetarplattform för Lysekils kommun - Riktlinjer

Medarbetarplattform för Lysekils kommun - Riktlinjer Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler för Lysekils kommun - Riktlinjer Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-12-13, 36 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Du gör skillnad för människan i vardagen!

Du gör skillnad för människan i vardagen! Medarbetarplan Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning 1. Medarbetarsamtal 2. Uppföljningssamtal 3. Resultatsamtal 4. Lönesamtal Du gör skillnad för människan i vardagen! Innehållsförteckning Min medarbetarplan

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/682-040 Kommunstyrelsen Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 Överföringsärendet 2013 Förslag

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET OCH BEMÖTANDE

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET OCH BEMÖTANDE POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET OCH BEMÖTANDE 2 Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 10

Kommunstyrelsen. Ärende 10 Kommunstyrelsen Ärende 10 Kommunledningsstaben, Personalavdelningen Jessica Nilsson jessica.nilsson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-11-26 1(1) Beredning Centrala ledningsgruppen 151126 Beredning Allmänna

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2019-01-31 KS 2018/0056 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner föreslagna ändringar i kommundirektörens

Läs mer

Piteå kommuns styrande dokument

Piteå kommuns styrande dokument Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.41 Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun Dokumenttyp Reglemente Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Instruktion för kommunchefen i Vingåkers kommun Processägare

Läs mer

System för internkontroll

System för internkontroll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ADMINI STRATION STABSENHETEN BILAGA 7 SID 1 (7) 2011-09-10 System för internkontroll Inledning I kommunallagen (SFS 1991:900) 6 kapitlet 7 fördelas ansvaret

Läs mer

Överläggning löneöversyn 2017 Nacka kommun Lärarförbundet

Överläggning löneöversyn 2017 Nacka kommun Lärarförbundet 1 (5) Överläggning löneöversyn 2017 Nacka kommun Lärarförbundet För Nacka kommun Elisabeth Carle, personaldirektör Einar Fransson, produktionsdirektör Maria Sandelin, HR-specialist Helen Wallstedt, HR-specialist

Läs mer

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad 2014-10-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/540-201 Kommunstyrelsen Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER 2016-10-12 KFKS 2016/879 Ylva Bråsjö, Erik Wiberg Innehållsförteckning 1 Inledning och syfte... 3 2 Nuläge hyresrätter... 3 3 Metod... 6 4 Planeringsinriktning... 7 4.1

Läs mer

Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering

Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering LÖNEPOLICY 2 Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering NACKA KOMMUNS LÖNEPOLICY LÖNEPOLICYN I NACKA KOMMUN

Läs mer

Utveckling av styrning och ledning för öppenhet och mångfald Förslag till ny inriktning och lägesrapport 2014

Utveckling av styrning och ledning för öppenhet och mångfald Förslag till ny inriktning och lägesrapport 2014 2014-11-24 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Utveckling av styrning och ledning för öppenhet och mångfald 2015-2016 Förslag till ny inriktning 2015 2016 och lägesrapport 2014 Förslag

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

LEDNINGSPOLICY

LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 1 LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 2 LEDNINGSFILOSOFI Verksamheten i Vindelns kommun skall vara visions- och målstyrd, samt präglas av ett delegerande arbetssätt med tydlig uppföljning och utvärdering.

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll IDÉBESKRIVNING Innocare - innovativ teknik inom en i Nacka 2012-10-02 Gabriella Nyhäll 2 (8) Innehållsförteckning 1 Idén med projektet... 4 2 Syfte... 4 3 Bakgrund... 4 4 Förväntat resultat... 4 5 Önskade

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer