Välkommen 2 Navigering 3 Bokstäverna 3 Övningar kopplade till boken 6 Ord 10

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen 2 Navigering 3 Bokstäverna 3 Övningar kopplade till boken 6 Ord 10"

Transkript

1 Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Tutti Frutti3.indd Manual digitalt lärarstöd för Tutti Frutti Välkommen 2 Navigering 3 Bokstäverna 3 Övningar kopplade till boken 6 Ord 10

2 Välkommen! Välkommen till vårt digitala lärarstöd för Tutti Frutti. Här får du tillgång till ett interaktivt material som hjälper dig i din undervisning. Det digitala lärarstödet följer bokens utseende och pedagogik. Det består av flera sidor med olika innehåll. När du kommer in i programmet, tryck på tangentbordets knapp F11. Det gör att programmet öppnas i ett eget fönster. Tryck på F11 igen om du vill återgå till ursprungsläget. Att en sida är interaktiv betyder att du kan aktivera olika funktioner genom att beröra tavlans yta eller genom att använda musen som tillhör datorn. I den här texten finns det beskrivet vilken form av interaktivitet som finns på varje sida och hur du kan använda den. Du får också tips om när du kan använda dig av övningarna på sidorna. En del sidor är inte interaktiva utan är enbart rit- och skrivbara. Första sidan i lärarstödet är en innehållsförteckning. Du trycker på den bokstav du vill arbeta med.

3 Navigering Längst ner på sidorna finns en sidnavigering. Med pilarna bläddrar du fram och tillbaka bland bokstavssidorna. Genom att trycka på papperskorgen rensar du sidan, till exempel om du vill börja om en övning. Då du har skrivit med den interaktiva skrivtavlans pennor använder du suddet för att ta bort det du skrivit. Huset leder dig tillbaka till startsidan. Bokstäverna Varje bokstav, med ett fåtal undantag, har en återkommande struktur. 1. Bokstavssång 2. Samtalsbild 3. Övning kopplad till boken 4. Spåra bokstaven 1. Bokstavssång När du valt en bokstav på förstasidan, hörs bokstavens namn i högtalarna och ni kommer till en sida där ni ser bokstaven och en sångtext. Denna känner ni igen från boken. Liksom i boken är vokalerna genomgående röda och konsonanterna blå. Texten är skriven av Moni Nilsson. Du har nu möjlighet att prata om hur bokstaven ser ut och skrivs. Läs gärna texten tillsammans. Du väljer själv hur länge ni stannar vid denna text. Ni kan ringa in ord ni känner igen, den aktuella bokstaven och markera rimord. Gå gärna tillbaka till texten vid flera tillfällen.

4 För att spela sången använder du knapparna. Välj först om ni vill sjunga till en instrumental version utan sång eller vill höra sångaren. Spela. Låten inleds med ett intro. När det är dags att börja sjunga, får texten på tavlan en karaokefunktion genom att den markeras med gult. Pausa. 2. Samtalsbild Det här är en likadan samtalsbild som finns i boken Tutti Frutti. I samtalsbilden finns ord som börjar på eller innehåller den aktuella bokstaven. Bilderna innehåller mängder av information, roligheter och uppslag till samtal. Använd dem som inspiration med målet att alltid träna barnens språkliga medvetenhet. Ställ frågor som Vad? Var? När? Vem? Hur? Varför? För att barnen ska komma igång och för att de ska tränas i att formulera sig sammanhängande. I flera bilder syns barnen Moa, Mille och de andra kamraterna från läseböckerna Förstagluttarna. Ytterligare tips på frågeställningar utifrån samtalsbilderna finns i Lärarhandledning 1 till serien Kom och läs! I instruktionen överst till vänster på sidan står om ni ska leta efter ord som börjar på bokstaven, eller ord som har bokstaven någonstans i sig. När ni hittar något i bilden som innehåller bokstavens ljud klickar ni på föremålet. Konturerna flimrar till och ordet syns skrivet vid sidan av bilden. Låt barnen komma fram och trycka. Vartefter fler föremål hittas, vänds fler lappar vid sidan av bilden upp. Det går också att vända lapparna genom att trycka direkt på dem. Föremålet flimrar då till i bilden. Bilden går att förstora ytterligare med hjälp av symbolen med förstoringsglaset. När bilden är i förstoringsläget går det att navigera i bilden med hjälp av pilarna i övre högra hörnet.

5 För sidorna med vokalerna E, U, Ö står ord med långt vokalljud till vänster om bilden och de med kort vokalljud till höger. Skrivna ord i bilden är inte klickbara och finns inte med i knapparna, men uppmärksamma gärna dessa ändå. Orden står i alfabetisk ordning, vilket kan vara till hjälp när ni letar efter ord i bilden. 3. Övning kopplad till boken Här finns en övning kopplad till boken Tutti Frutti. Med tavlans hjälp introduceras övningen så att barnen sedan vet hur de ska göra i sina böcker. Du visar på tavlan hur eleverna ska arbeta, går igenom svåra moment eller använder övningarna som repetition när det behövs. En del av dessa övningssidor är interaktiva, medan andra är rit- och/eller skrivbara utan interaktivitet. Antingen skriver du med skrivtavlans pennor eller med datorns tangentbord. Instruktioner och tips till den utvalda övningen följer längre ner i denna manual. Mer information om undervisningens upplägg finns att ta del av i Lärarhandledning Spåra bokstaven Den här sidan innehåller konturer av versal och gemen bokstav. Pilarna visar hur bokstäverna ska skrivas. Barnen tränar här att grovmotoriskt forma bokstäverna. Skriv med pennan eller med handen. Denna sida kan finnas framme under elevernas enskilda arbete med bokstavsskrivningen.

6 Övningar kopplade till boken I boken Tutti Frutti presenteras bokstäverna i en viss ordning. Tydliga vokaler och konsonanter kommer tidigt medan vi väntar med vissa svårare konsonantljud. Det är lättare att analysera fram ljud som m, o, s, a och l ur ord än till exempel p, d, g, k, vilka är mycket hårdare samartikulerade med intilliggande ljud. Läs mer i Lärarhandledning 1. I den här manualen beskrivs övningarna enligt bokens ordning för bokstäverna alltså inte enligt alfabetet. O Övningen motsvarar s. 6 i boken. I vilka ord hör ni O? Dra streck med pennan. M På övre delen av sidan letar ni efter ordbilderna hej och jag. Ringa in. Denna finns på s. 9 i boken. Nedre delen av sidan innehåller samma ord som s. 10 i boken. Leta efter stora M och lilla m. Läs orden tillsammans. S Motsvarar s. 14 i boken. I vilka ord hör ni S? Dra streck med pennan. A Liknar s. 18 i boken. Här illustreras att bokstaven A betecknar två olika ljud, långa a till vänster och korta a till höger. Det viktiga är inte vad man kallar detta (t.ex. kort-lång, uppe-nere), utan att barnen verkligen upplever och hör skillnaden. Som en första uppgift kan ni hitta och ringa in alla ord där ni hör A. Därefter drar ni streck till rätt vokalljud. L Motsvarar s. 22 i boken ljudanalys med repetition av alla genomgångna bokstäver.

7 E Denna sida är interaktiv och övar ordbilderna en och ett. Den är lämplig att göras före s. 27 i boken. Orden en och ett har en drag- och släppfunktion som gör att de kan flyttas och läggas på bilderna. Om fel ord lagts på en bild åker den tillbaka.. Gör gärna övningen flera gånger. När ni trycker på papperskorgen rensas sidan och bilderna blandas om. Använd gärna bilderna även till ljudanalys. Ringa in ord där ni hör E. I Liknar s. 30 i boken. Se instruktionen för A. R Denna sida är interaktiv och är en hjälp till s. 37 i boken. Laborera och bilda ord genom att flytta bokstäverna. En hjälp är att tala om att barnen måste använda minst en vokal i varje ord. T Motsvarar s. 40 i boken ljudanalys av orden tak, nät, tåg, ost, båt, tält. Börja med att lyssna efter T och skriv bokstaven T i rätt ruta. Därefter kan ni skriva in andra bokstäver barnen kan. V Motsvarar en del av s. 45 i boken, men här finns inga bokstäver förtryckta. Lyssna efter ljuden i bilderna och skriv in rätt bokstav i den gula rutan. Följ pilen och skriv in bokstaven igen. Vilket blir det nya ordet? Å Motsvarar s. 49 i boken. Detta är en läsövning. Använd sidan för att visa hur eleverna ska göra när de läser meningen, söker rätt på bilden och därefter skriver bildens siffra i cirkeln.

8 N Denna sida är interaktiv och motsvarar s. 53 i boken. Bokstäverna i påsen går att flytta. Barnen provar sig fram till rätt lösning. Vid fel gissning åker bokstaven tillbaka till påsen igen. Observera att det finns både stora och små bokstäver i påsen. Lär barnen att namn alltid börjar med stor bokstav. D Denna sida är interaktiv och passar bra att göra före övningen på nedre delen av s. 56. Låt barnen prova sig fram och dra bokstäverna så att det bildas ord. K Motsvarar s. 60 i boken. Det här är första gången ett korsord (egentligen ordfläta) dyker upp i boken. Visa hur barnen hittar var de ska skriva, och hur de kan ta hjälp av bokstäverna i det lodräta ordet. Det är bra om barnen tar för vana att använda stora bokstäver (versaler) när de löser korsord. Ö Denna sida är interaktiv och motsvarar s. 65 i boken. Här ska barnen trolla o till ö. Låt dem först läsa ordet och lista ut vad som händer med ordet när det får ringar eller prickar över o:et. Dra trollstaven och släpp den över ordet. Se om gissningen stämde. P Sidan fungerar som förövning till nedre delen av s. 68. Be barnen att hitta på ord som börjar med de givna bokstäverna. En del barn tycker att det är svårt med konsonantmöten. Det här är en nyttig övning för ordbildningen! U Denna övning finns på s. 73 i boken. Enklast är att utföra den så här: a) Titta på siffran och bilden. b) Skriv siffran vid rätt ord och dra ett streck över siffran vid bilden. c) Skriv av ordet på raderna under. Observera barnen på att använda stödlinjerna och det blå fältet som hjälp när de skriver orden.

9 H Sidan fungerar som förövning till s. 77 i boken. Nu tränar eleverna välskrivning. Uppmana barnen att skriva så finns de kan. Låt flera barn komma fram och skriva orden efter varandra. Ä Denna sida är interaktiv och är en förövning till s. 81 i boken. Välj ett av orden genom att klicka på det. Låt barnen först läsa ordet och lista ut vad som händer med ordet när det får ringar eller prickar över a:et. Testa sedan att lägga prickar eller ring ovanför a. Läs tillsammans. B Sidan fungerar som förövning till s. 85 i boken. Repetera hur man gör när man löser korsord (ordflätor). Skriv med stora bokstäver. Y Denna sida är interaktiv och motsvarar s. 89 i boken. Slumpa fram tokiga meningar genom att slå tärningen (klicka på den). Variationerna är många och man kan återvända till sidan och få nya meningar som både kan skrivas och illustreras på lösa papper eller i skrivhäften. Uppmärksamma barnen på att meningar börjar med stor bokstav och slutar med punkt. J Denna sida är interaktiv och passar bra som förövning till s. 92. Flytta runt bokstäverna och försök att bilda ord av alla bokstäverna i varje grupp. När rätt ord har bildats kommer bilden fram. De tänkta orden är: koja, tröja, blöja och björn. F Denna sida är interaktiv och passar bra som förövning till s. 96. Laborera och bilda ord genom att flytta bokstäverna. En hjälp är att tala om att barnen måste använda minst en vokal i varje ord.

10 G Denna sida passar bra som förövning till s Prova att lägg till g i början eller i slutet av orden. Vad händer? Obs att rå kan trollas till både grå och råg. Om man lägger till g till bilderna längst ner kan man få orden: skog, gris och tåg. C Sidan fungerar som förövning till s. 105 i boken. Repetera hur man gör när man löser korsord (ordflätor). Skriv med stora bokstäver. X Sidan består av ett rim-memory med x-ord. Vänd ett kort genom att klicka på det. Para ihop kort som rimmar, antingen två bilder eller ett ord och en bild. Par: saxar laxar, pjäxor sexor, häxa läxa, byxa yxa, tax sax. Z Q W Z, Q och W har inga övningssidor i materialet, förutom sång- och spårasidor. Ord För att eleverna ska få flyt i sin läsning behöver de kunna identifiera vissa småord direkt, utan att hejda sig inför dem. Dessa ord bör läras in som ordbilder. Ordbilder övas tidigt i Kom och läs!-materialet. Redan i andra bokstavskapitlet presenteras de första ordbilderna jag och hej. Sedan följer kan ja nej du och en ett inte har är den det hon han mig dig. Läs mer om ordbilder i Lärarhandledning 1. I det digitala lärarstödet finns två övningar där ni kan öva på ordbilder i klassrummet. Tanken med ordövningarna är att träna ordbilderna på ett lustfyllt och varierat sätt. Välj först om du vill att klassen ska göra övningen tillsammans eller om du vill lägga upp övningen som en tävling. 10

11 Säg ordet Tryck på Säg ordet om du vill öva ordbilderna tillsammans med hela klassen. Innan ni sätter igång, så förklara för barnen att ni ska läsa orden som visas på tavlan högt tillsammans. Det finns 18 ordbilder i övningen. Välj först hur många bilder du vill jobba med och i vilken hastighet du vill att bilderna ska visas. Väljer du alternativet lätt nivå, visas ordbilderna med svart text i en och samma stil. Väljer du svår, visas ordbilderna i fyra olika färger och med såväl kursiv som fet stil. När alla ordbilder har visats en gång, kommer du tillbaka till startsidan i kapitlet Ord och kan välja att göra den andra övningen eller att visa bildspelet igen. Tryck på Hitta ordet om du vill göra övningen som en tävling. Antingen kan en elev tävla med sig själv eller så låter du flera elever tävla i lag. Den här övningen går ut på att eleven/eleverna ska lyssna uppmärksamt på vilket ord som läses upp i högtalarna och sen trycka på den bild som motsvarar det upplästa ordet. Om man trycker på rätt ordbild, försvinner ordet från tavlan. Trycker man på fel, markeras det felaktiga valet och ordet läses upp igen. Till slut finns det inga ordbilder kvar på tavlan och övningen är slut. Det lag eller den elev som lyckats vända bort den sista ordbilden har vunnit. Man kan också välja att göra övningen på tid. 11

Läs med oss. Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16. Manual digitalt lärarstöd till.

Läs med oss. Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16. Manual digitalt lärarstöd till. Pojken och Tigern Läs med oss Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16 Manual digitalt lärarstöd till Pojken och Tigern Välkommen! Välkommen till vårt digitala lärarstöd

Läs mer

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 1(6) C LÄROMEDEL Lyssna Ljuda Läs Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA 7762-512-4 Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY 7762-513-1 Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 7762-514-8 Serien Lyssna Ljuda Läs är tre på varandra följande

Läs mer

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1 ONLINEBOKEN MANUAL Innehåll Om onlineboken...2 Onlinebok på dator och surfplatta...2 Kom igång med onlineboken... 3 Öppna onlineboken... 3 Läsa i onlineboken... 3 Hitta i onlineboken... 3 Lyssna på onlineboken...

Läs mer

Fram till och med Läsövning 11 i Läsebok 1 tränas läsning med både versaler och gemener. Därefter sker läsningen med bara gemener.

Fram till och med Läsövning 11 i Läsebok 1 tränas läsning med både versaler och gemener. Därefter sker läsningen med bara gemener. I Arbetsbok 1 följs läsebokens läsövningar upp i sjok, se hänvisningen på varje sida i Arbetsbok 1. Hänvisningarna finns också här i lärarmanualen. Orden i läsövningarna i Läsebok 1 bearbetas i övningar

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på ipad

Guide till användande av interaktiv bok på ipad Guide till användande av interaktiv bok på ipad Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel i din ipad och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning.

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Programvaror utvecklade av BITTECH under åren 1990 till 2004 Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Meteor

Läs mer

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla I den här manualen kan du läsa om hur du kan arbeta med Puls Geografi Sverige år 4 på en interaktiv skrivtavla. Tanken är att övningarna ska

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Flera övningar innehåller träning i att skilja på närliggande vokal- och konsonantljud för att eleven ska kunna koppla ihop varje språkljud med rätt

Flera övningar innehåller träning i att skilja på närliggande vokal- och konsonantljud för att eleven ska kunna koppla ihop varje språkljud med rätt I Arbetsbok 2 bygger varje övning på en läsövning i Läsebok 2, övning 1 i Arbetsbok 2 hör ihop med läsövning 1 i Läsebok 2, övning 2 med läsövning 2 osv. Orden i läseböckernas läsövningar bearbetas i arbetsböckerna

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

Läslandet 2 Ord och meningar

Läslandet 2 Ord och meningar Läslandet 2 Ord och meningar Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Gerda Nilsson 1 Innehållsförteckning LÄSLANDET 2 ORD OCH MENINGAR 3 Styrsätt 4 Menyn

Läs mer

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby Hör och härma Röda boken lite lättare Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk Unni Brandeby spår 1 FÖRORD till den studerande Den här boken är till dig som just ska börja lära dig svenska.

Läs mer

Guide till användande av Interaktiv bok på iphone

Guide till användande av Interaktiv bok på iphone Guide till användande av Interaktiv bok på iphone Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel i din iphone och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i

Läs mer

Provverktyg för elever instruktioner [SE]

Provverktyg för elever instruktioner [SE] Provverktyg för elever instruktioner [SE] Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Göra proven 3 2.1 Logga in 3 2.2 Kontrollera ljudet för hörförståelseprovet 5 2.3 Göra ett prov 5 3 Uppgifterna 7 3.1 Uppgifter

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

Välkommen till Händernas Värld!

Välkommen till Händernas Värld! Manual 1 Innehållsförteckning Välkommen till Händernas värld! 3 Strukturen i Händernas Värld 4 Exempel: Handalfabetet 4 Upplägg 5 Observera! 5 Kapitelindelning 6 Tips 7 Övningar 7 Information och inställningar

Läs mer

Lärarhandledning Skriva

Lärarhandledning Skriva Lärarhandledning Skriva Avstämning B Bedömningen avser om: Eleven deltar i samtal om innehållet i elevnära bilder, bildserier, ordbilder och andra symboler. Förberedelser för läraren Kopiera Sammanställning

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på Mac

Guide till användande av interaktiv bok på Mac Guide till användande av interaktiv bok på Mac Logga in på N& K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel på din PC och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Kom igång med TRÄNA-rutorna!

Kom igång med TRÄNA-rutorna! Kom igång med TRÄNA-rutorna! (för föräldrar) I det digitala elevmaterialet för Favorit matematik finns sedan höstterminen 2017 TRÄNA-rutorna som självrättande övningar. Här följer några tips för dig som

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL CIRCUS

ANVÄNDARMANUAL CIRCUS ANVÄNDARMANUAL CIRCUS Introduktion CIRCUS är en webbsida som stödjer det sociala samspelet mellan en person som har svårt att kommunicera och hens omgivning. På webbsidan kan du ladda upp personligt material

Läs mer

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Flexiboard Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Förord Denna lathund är enbart ett axplock av allt det material som finns i Flexiboards

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Book Creator App för Ipad

Book Creator App för Ipad Book Creator App för Ipad Book Creator är en enkel App för den som snabbt vill sätta ihop en interaktiv bok med text, ljud, bild och video. Här på Sjöhistoriska arbetar vi med Appen Book Creator på ipad-plattor,

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

BLOCK 1. 1A. Att komma igång

BLOCK 1. 1A. Att komma igång BLOCK 1 1A. Att komma igång Blocket omfattar sidorna 8 23 i läseboken och sidorna 7 8 i grammatikboken samt hörövningar. 1. Vem är du? 2. Vilka fyra färdigheter är viktiga vid språkinlärning? 3. Hur många

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan blad 1 Kattresan - resekort Hej lilla katt Hej kort-svansade katt Hej röda katt Hej gula katt Hej prickiga katt Hej lång-svansade katt Hej stora katt Hej enfärgade katt juli 2010 ASKUNGE www.askunge.se

Läs mer

Allemansdata Dags fö r örd

Allemansdata Dags fö r örd Allemansdata Dags fö r örd Övningar Bildgåtor. Tre svårigheter: korta ord, mittemellan och långa ord. Eleven ser ett antal bilder på skärmen. Genom att skriva begynnelsebokstaven för varje bild finner

Läs mer

DJUREN PÅ GÅRDEN (4-8 år) Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se

DJUREN PÅ GÅRDEN (4-8 år) Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se Då du startar programmet ser det ut så här. Om du har bråttom kan du trycka på den gröna pilen för att komma till följande bild. I annat fall väntar du en stund och kommer vidare. Välj Ny elev och följande

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning BONNIERS. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning BONNIERS. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1B Lärarhandledning BONNIERS 8 Minus Kapitlet inleds med en repetition av subtraktion i talområdet 0-10, så att eleverna kan

Läs mer

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte.

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte. Problemlösning i fokus Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte. Matematik ska vara spännande och roligt! Undervisningen i matematik

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD Programmet består av 21 övningar som övar förmågan att känna igen bokstäver och ord. Här tränas såväl läsning som stavning och bokstavsordning. Du får hela tiden stöd av inspelat

Läs mer

Klipp ut denna del. www.speakbook.org. system för icke-verbal kommunikation. Klipp ut denna del. Klipp ut denna del.

Klipp ut denna del. www.speakbook.org. system för icke-verbal kommunikation. Klipp ut denna del. Klipp ut denna del. Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Färgblindsvänlig! system för icke-verbal kommunikation www.speakbook.org

Läs mer

Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard

Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard Grundkurs smartboard Inledning Smartboard är en interaktiv skrivtavla. Det finns många olika märken av interaktiva skrivtavlor, Smartboard är ett märke. Andra märken är Activeboard, ebeam, Teamboard mfl.

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på PC

Guide till användande av interaktiv bok på PC Guide till användande av interaktiv bok på PC Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel på din PC och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Snabbguide. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard.

Snabbguide. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard. Verktygsfunktioner i BAS Snabbguide Klicka på det verktyg du vill jobba med. Det verktyg

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Acrobat Connect Pro samt användning av headset och webbkamera. Skapad: 2009-07-03 Version: 1.1 1 Innehåll Hur startar

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

läsresan Lärarhandledning

läsresan Lärarhandledning läsresan Lärarhandledning med kopieringsunderlag Innehåll Läsresan för förskoleklass...4 Läsresan och läroplanen...6 Om läs- och skrivutveckling... 7 Arbeta med språkets alla delar i Läsresan... 11 Webben...

Läs mer

Dokumenthantering i Vitec Express

Dokumenthantering i Vitec Express INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Dokumenthantering i Vitec Express Användarhandledning November 2015 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V.

Läs mer

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd Sid. 54-55 Längd Här får eleverna träna på att uppskatta föremåls längd i centimeter och sedan kontrollmäta. Observera att linjaler kan ha olika utseende. En del börjar med 0 längst ut i änden och har

Läs mer

Använda Stava Rex i Word 2010

Använda Stava Rex i Word 2010 Använda Stava Rex i Word 2010 1. Skriva i Word Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord

Läs mer

Hur kommer jag igång?

Hur kommer jag igång? 2015-01-12 Hur kommer jag igång? Hej och välkommen till Eftermarknadsutbildningen inom Konsumenträtt! Börja med att läsa igenom denna instruktion (i utskriftslayout). Den är till hjälp för att du snabbt

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan LATHUND Att komma igång med Pecar E Plan E Plan Lathund Hej och välkommen till E Plan, det digitala verktyg som bl.a. gör kontrollplaner och egenkontroller digitala, sökbara samt samlar all dokumentation

Läs mer

Provlektion till Tummen upp Mål i svenska 1

Provlektion till Tummen upp Mål i svenska 1 Provlektion till Tummen upp Mål i svenska I kartläggningssyfte visar eleverna kunskaper i ljudanalys. Ämne: Svenska År: Grundskola åk Lektionstyp: Enskild uppgift Beskrivning Lektionen består av ett utdrag

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

34 Plus och minus. Elevbok Safaridelen sidan 32 Diagnos sidan 44 Förstoringsglaset sidan 46 Kikaren sidan 50 Längd sidan 54

34 Plus och minus. Elevbok Safaridelen sidan 32 Diagnos sidan 44 Förstoringsglaset sidan 46 Kikaren sidan 50 Längd sidan 54 2 Plus och minus Kapitlet behandlar addition och subtraktion inom talområdet 0-100 med uppgifter som 42 + 3 och 45 3. Vid uträkningen blir det inga tiotalsövergångar. Till en början får eleverna hjälp

Läs mer

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Meeting Pro, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

Words and Sentences Träna engelska!

Words and Sentences Träna engelska! Words and Sentences Träna engelska! Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Helen Melhuish 1 Innehållsförteckning WORDS AND SENTENCES 1 Words and Sentences

Läs mer

Det virtuella tangentbordet

Det virtuella tangentbordet Kapitel tre Det virtuella tangentbordet I det här kapitlet ska vi titta närmare på tangentbordet i ipad och hur det används i olika sammanhang. Som du kanske har märkt öppnas tangentbordet automatiskt

Läs mer

Manual för statligt LOK-stöd via mobilen/sms

Manual för statligt LOK-stöd via mobilen/sms Manual för statligt LOK-stöd via mobilen/sms 1. Logga in på ditt lags arbetsrum/lagsida. Se till att du har fått extra behörighet som redaktör på huvudsidan. Välj fliken LOK i den gråa menylistan längst

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

Så här fungerar Stava Rex

Så här fungerar Stava Rex Så här fungerar Stava Rex Stava Rex är ett program som rättar stavfel och grammatikfel i svensk text. Stava Rex kan rätta grava stavfel och hjälper till att skilja på lättförväxlade ord. Stava Rex kan

Läs mer

SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an

SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an Arbetets syfte: Den språkliga medvetenheten är av betydelse för hur barns läs- och skrivförmåga utvecklas. Studier på förskolebarn visar att de som är

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Oktober 2015 Appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Flertalet appar som nämns

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Smartboard i praktiken.

Smartboard i praktiken. Smartboard i praktiken. Ett fortbildningsmaterial för arbetslag och skolpersonal i Malmö stad. Del 2 Innehåll: Dokumentera samtalet i klassrummet. Internet som resurs, 1. Tankekarta. Kom igång... Funktioner:

Läs mer

Manual Pausit. Vi på Pausit vill sprida välmående genom en liten insats som ger stor effekt!

Manual Pausit. Vi på Pausit vill sprida välmående genom en liten insats som ger stor effekt! Manual Pausit Dagens samhälle och arbetsliv kännetecknas av krav på ett ständigt högt tempo, effektivitet och konkurrens. Det är viktigt för både kropp och själ med variation och tid för återhämtning.

Läs mer

OneNote Version 1.0 Skolkontoret

OneNote Version 1.0 Skolkontoret OneNote Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är OneNote Online?... 3 Manual steg för steg... 4 En första översikt... 4 Logga in... 5 Skapa ny anteckningsbok... 5 Menyflikarna i OneNote online... 6 Skapa

Läs mer

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Vera som är häxa. Hennes kompis Sira fick en häxkvast när hon fyllde år. Vera vill också ha en kvast. Problemet är att hennes föräldrar

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Hur man använder webbplatsen

Hur man använder webbplatsen Hur man använder webbplatsen Respect 4 Me är en interaktiv webbplats som unga kvinnor kan använda för få hjälp att tänka igenom hur man kan bete sig på ett säkrare sätt i det dagliga livet. www.respect4me.org

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Samband och förändring ELEV Du kommer nu att få bekanta dig med det digitala verktyget Desmos. I den här uppgiften får

Läs mer

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin Programmering Analogt och med smårobotar Nina Bergin Programmering i Läroplanen Tre ämnen i grundskolan som har huvudansvaret för programmering: matematik, teknik och samhällskunskap. Ämnesövergripande

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Cirkuskiosken. Målgrupp Cirkuskiosken vänder sig främst till barn i förskoleåldern.

Cirkuskiosken. Målgrupp Cirkuskiosken vänder sig främst till barn i förskoleåldern. Cirkuskiosken En webbportal där besökaren möter karaktärerna ifrån magasinsprogrammet Cirkuskiosken. På webbplatsen finns ingångar till flera av UR:s pedagogiska webbplatser. Målgrupp Cirkuskiosken vänder

Läs mer

Språkis Svenska för nyanlända

Språkis Svenska för nyanlända Språkis Svenska för nyanlända Språkis består av Språkis för nyanlända och Språkis för nyfikna. Språkis för nyanlända passar de barn som inte har några förkunskaper alls i svenska språket. PROVLEKTION:

Läs mer

Så här kommer du igång

Så här kommer du igång Så här kommer du igång Så skapar du klassrum...1 Låt eleverna koppla sig till klassrummet... 2 Anslut lärare till klassrummet... 4 Ändra klassrumsnamn eller ta bort klassrum... 5 Så får du överblick över

Läs mer

Kom igång guide till Notebook 10.0

Kom igång guide till Notebook 10.0 Kom igång guide till Notebook 10.0 Introduktion SMART Board är en interaktiv skrivtavla som du använder tillsammans med en dator och en projektor Datorn skickar en bild till projektorn Projektorn visar

Läs mer

Var är den? strävorna

Var är den? strävorna strävorna C Var är den? kommunicera uttrycksformer geometri Avsikt och matematikinnehåll Här ges förslag på några aktiviteter som sammantaget syftar till att vidga och fördjupa elevers rumsuppfattning,

Läs mer

www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003.

www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003. 2 3 1 Är samhällsviktiga tjänster på Internet tillgängliga för personer med funktionshinder? PTS-ER-2004:14, ISSN 1650-9862. www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003.pdf

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Clicker 5 Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Vad är Clicker 5? Clicker 5 är ett stöd till personer i behov av extra

Läs mer

Neuropedagogik Björn Adler, Hanna Adler och Studentlitteratur 2006. Bilaga 3:1 Arbeta med grundformerna för bokstäver Kognitiv träning i skrivning

Neuropedagogik Björn Adler, Hanna Adler och Studentlitteratur 2006. Bilaga 3:1 Arbeta med grundformerna för bokstäver Kognitiv träning i skrivning Bilaga 3:1 Arbeta med grundformerna för bokstäver Former i bokstäver Våra bokstäver skrivs samtliga med ett antal geometriska former som kombi neras på ett antal olika sätt för att bilda de 29 unika bokstäverna

Läs mer

ClaroDictionary med tal. ClaroDictionary utan tal

ClaroDictionary med tal. ClaroDictionary utan tal ClaroDictionary med tal ClaroDictionary utan tal Manual Artikelnummer 10400 och 10401 1 Innehåll Välkommen till ClaroDictionary...3 ClaroDictionary Översikt...4 ClaroDictionarys verktygsknappar...4 Knappen

Läs mer