Dispens för intrång i diken, bäck och åkerholmar vid utbyggnad av väg E45 i Lilla Edets kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dispens för intrång i diken, bäck och åkerholmar vid utbyggnad av väg E45 i Lilla Edets kommun"

Transkript

1 (6) Naturvårdsenheten Peter Flodin Delg. kvitto Trafikverket BanaVäg i Väst Att. Erik Lööv Göteborg erik.loov@trafikverket.se Dispens för intrång i diken, bäck och åkerholmar vid utbyggnad av väg E45 i Lilla Edets kommun Länsstyrelsen ger er dispens för intrång i åkerholmar, diken och bäck i samband med utbyggnad av väg E45, på delen Alvhem-Kärra, sträckan Hönebäck- Glässnäs, i Lilla Edets kommun. Dispensen begränsas till att omfatta intrång i 2 stycken åkerholmar, öppna diken med en sammanlagd sträcka av högst 260 m samt avsnitt i en bäck på en sammanlagd sträcka av högst 165 m, enligt bifogade kartor. Byggnadsarbetet ska påbörjas inom två år och avslutas inom fem år från den dag detta beslut vann laga kraft, annars upphör dispensen att gälla. Villkor Som kompensation för borttagna diken ska minst en ny våtmark/småvatten anläggas på annan plats i jordbruksmark. Sammanlagt ska våtmarkens yta vara minst 200 m 2. Denna våtmark/småvatten ska, i dess centrala del, ha ett vattendjup på minst 1 m hela året och omges av tillräckligt stor yta naturmark för att få en god biologisk funktion. Den bör inte läggas intill barriärer så som en större väg och får heller inte användas för hantering av dagvatten från väganläggning eller liknande. Vid objekt 1, ska vägdiket kompletteras med ett parallellt sidodike på en sträcka av ca. 30 m på vardera sidan av vägen. I sidodiket ska mer vattenkrävande växtarter kunna etablera sig och bidra till biologisk mångfald. De delar av åkerholmar som inte behöver tas i anspråk för att genomföra arbetsplanen ska bevaras och skyddas mot skada eller pålagring med massor under byggtiden. Skyddsstängsel bör användas för att uppnå detta. Postadress: VÄNERSBORG Besöksadress: Drottninggatan 2 Telefon/Fax: (växel) (fax) Webbadress: E-post: natur.vastragotaland@lansstyrelsen.se

2 2(6) Där vägtrummor läggs i vattendrag ska de ha en flack lutning och vara delvis nedgrävda för att fisk ska kunna passera. Planering och projektering av våtmarker ska anmälas till Länsstyrelsen enligt reglerna i 11 kap 9a MB. Om Länsstyrelsen vid behandling av anmälan kommer fram till att en våtmark inte på lämpligt sätt kan anläggas på platsen ska kompensationen ske genom anläggande av en våtmark på annan plats, varvid anmälningsförfarande ska tillämpas. Anmälan med beskrivning av nya våtmarker, läge och utformning, ska ha kommit in till Länsstyrelsen inom ett år från den dag detta beslut vunnit laga kraft. Återrapportering av hur och var de villkorade kompensationsåtgärderna utförts ska ske till Länsstyrelsen senast tre år efter att detta beslut vann laga kraft. I rapporten ska även fotodokumentation av utfört arbete ingå. Redogörelse för ärendet Ni har den 10 november 2010 inkommit med ansökan om dispens för intrång i landskapselement som omfattas av generellt biotopskydd. Syftet är att genomföra arbetsplan för utbyggnad av väg E45, delen Älvängen-Kärra, sträckan Hönebäck-Glässnäs i Lilla Edets kommun. Ni har senare, den 20 april 2011, kompletterat ansökan med nytt kartmaterial, beskrivning av omfattning och vissa ändringar i utformningen. För Tungebäcken och Ryrsjöbäcken har anmälan om vattenverksamhet lämnats till Länsstyrelsen i separata skrivelser. Er ansökan omfattar följande landskapselement/objekt. Nr Landskapselement Benämning Åtgärdens omfattning 1 Dike Hönebäck, sektion 5/810. Bilaga 1. Fastighet: Vallby 2:5. 2 Dike Kvarndammen, sektion 8/050. Bilaga 2. Fastighet: Ca. 45 m dike kommer att grävas upp och en trumma leda vattnet under E45. Totalt påverkas ca. 130 m av diket. Diket läggs utmed E45 ned till 8/200 där en 38 m lång trumma leder vattnet under vägen. Ca. 90 m av det existerande diket leds om.

3 3(6) 3 Åkerholme Kvarnmaden, sektion 8/150. Bilaga 2. Fastighet: 4 Åkerholme Kvarnmaden, sektion 8/200. Bilaga 2. Fastighet: 5* Bäck Småberg, biflöde till Tungebäcken, sektion 8/400-8/700. Bilaga 4. Fastighet: Garn 3:3. Del av åkerholme. Del av åkerholme. Ca. 20 m leds i trumma under en enskild väg. Uppströms vattenfallet. Ca. 10 m leds i trumma under enskild väg, ca. 120 m nedströms vattenfallet. 55 m av bäcken erosionsskyddas med krossmaterial, nedströms fallet. En sträcka utmed E45 erosionsskydd med bentonitmatta. 6* Alskog kring bäck 7 Dike mellan lokalväg och åker Sektion 8/650-8/700. Bilaga 2. Fastighet: Vid Tungebäcken, sektion 9/200-9/450. Bilaga 3. Fastighet: Småberg 1:12, Garn 2:30, Småberg 2:1, Garn 2:28 och Tunge 4:1. Ca. 40 m befintligt dike tas bort. Vattnet leds via ett dike utmed E45 till 9/140 där den går under E45 genom en trumma. 8 Bäck Tungebäcken, sektion 9/200-9/450. Bilaga 3. Fastigheter: Garn 2:29, 2:30, 2:28 och Tunge 4:1. 9* Bäck Ryrsjöbäcken, sektion 11/010-11/050. Bilaga 4. Fastigheter: Kärra 3:5 och 3:3 samt Tungetorp 1:3, (Tungetorp s1, s4 kärra s6 och s7). För järnvägen Kärra 3:3 och Tungetorp 1:6. Ca. 165 m av bäckfåran grävs om och förlängas med ca. 2-5 m. 46 m leds i trumma, under E45. Bäcken leds under vägen i trumma. 109 m grävs om och två rörbroar läggs ut. * Objektet ingår i er ansökan men prövas inte i detta beslut.

4 4(6) Ni föreslår följande kompensation och försiktighetsmått. Objekt 1. Dike i åkermark. Nedströms och uppströms vägen på en sträcka av ca. 30 m på vardera sidan av vägen utformas vattendraget som ett dike med ett sidodike som vid normala flöden fungerar som ett vanligt dike men vid högvattenflöden som två diken i ett. Detta skapar miljöer för lite mer vattenkrävande växtarter och ökar den biologiska mångfalden genom att skapa fler mikrohabitat. Objekt 3-4. Åkerholmar. Skyddsstängsel sätts upp under byggtiden för att skydda kvarvarande delar som inte berörs av väganläggningen. Objekt 8. Bäck. Vattendragets längd förlängs genom viss meandring. Det flacka läget utmed vattendraget gör det dock omöjligt att biotopåtgärda bäcken för laxfisk. Därför bedöms det som onödigt att lägga ut natursten som habitatförbättrande åtgärd. Länsstyrelsen har den 31 maj 2011 per e-post, till er sänt ett förslag till beslut. Ni har den 22 juni 2011 meddelat att ni accepterar föreslagna villkor. Skälen för Länsstyrelsens beslut Bestämmelser I mindre mark- eller vattenområden som utgör biotopskyddsområde får man inte bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd som kan skada naturmiljön. Småvatten och våtmarker i jordbruksmark samt åkerholmar i jordbruksmark är biotopskyddsområden. (5 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt MB m fl, och bilaga 1 till förordningen). Om det finns särskilda skäl, får dispens från förbudet att skada naturmiljön ges i det enskilda fallet. En fråga om dispens prövas av Länsstyrelsen, (7 kap 11 MB). Länsstyrelsen får förena beslut om dispens med villkor (16 kap 2 MB). Dispensen får även förenas med skyldighet att utföra eller bekosta (3) särskilda åtgärder för att kompensera det intrång i allmänna intressen som verksamheten medför (16 kap 9 MB). Sveriges riksdag har formulerat 16 miljökvalitetsmål som ska leda vår strävan att nå en ekologiskt hållbar utveckling. Biotopskyddade miljöer i odlingslandskapet berörs bland annat av miljömålen Ett rikt odlingslandskap. Delmål 13.2 säger att mängden småbiotoper i odlingslandskapet ska bevaras i minst dagens omfattning. Åtgärderna berörs även av andra miljömål, exempelvis nr 16 Ett rikt växt- och djurliv.

5 5(6) Bedömning Länsstyrelsen bedömer att objekten nr. 5 och 6 i er ansökan inte är belägna i jordbruksmark och att vattendraget nr. 9 är bredare än 2 meter. De omfattas då inte av biotopskydd. Åtgärderna som berör dessa objekt prövas därför inte i detta beslut. Väg E45 genom Göta älvdalen är en viktig länk i det nationella vägnätet och är av stort allmänt intresse samt klassas som riksintresse. Enligt Naturvårdsverkets Allmänna råd 95:4 kan vissa samhälleliga exploateringsintressen vara av så stort allmänt intresse att det kan bedömas vara särskilt skäl för dispens från biotopskyddsbestämmelserna. De aktuella åtgärderna är en förutsättning för byggandet av den här delen av väg E45 enligt arbetsplan. Länsstyrelsen bedömer att det allmänna exploateringsintresset väger starkare än bevarandet av de aktuella biotoperna och att denna omständighet får anses utgöra särskilt skäl att medge dispens. Dispensen är förenad med ett antal villkor om kompensationsåtgärder för att minska den skada som förlusten av biotoperna innebär. Länsstyrelsen förutsätter vidare att arbetena utförs i enlighet med de i MKB (gällande vägprojektet) beskrivna förebyggande åtgärderna. Länsstyrelsen anser att åtgärden är förenlig med kraven på en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurserna (3 och 4 kap MB) samt med den för området gällande kommunala översiktsplanen. Upplysning Detta beslut ger ingen rättighet gentemot andra som äger mark- eller vattenområden eller som har rättigheter där. Naturvårdsverket med flera har rätt att överklaga detta beslut inom tre veckor. Ni bör därför inte påbörja åtgärden förrän tiden för överklagande har gått ut. Markavvattning och vattenverksamhet Länsstyrelsen erinrar om att det inom Västra Götalands län numera är förbjudet att avvattna mark enligt de nyare markavvattningsbestämmelserna i MB. Om det finns särskilda skäl kan Länsstyrelsen medge dispens från förbudet. Dessutom krävs tillstånd till markavvattning vilket prövas av Länsstyrelsen alternativt Miljödomstol. Åtgärder som inte definieras som markavvattning är tillståndspliktiga hos Miljödomstolen alternativt anmälningspliktiga hos Länsstyrelsen, om det inte är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas genom vattenverksamhetens inverkan på vattenförhållandena (11 kap 9 respektive 12 MB). Ansvaret att avgöra om tillstånd ska sökas eller anmälan lämnas in ligger på den som avser utföra åtgärden.

6 6(6) Hur man överklagar./. Detta beslut kan överklagas hos Vänersborgs Tingsrätt, Mark- och miljödomstolen, se bilaga (formulär O22). I detta ärende har Anita Bergstedt-Söderström beslutat och Peter Flodin varit föredragande. Anita Bergstedt-Söderström Peter Flodin Bilaga: Karta Hur man överklagar Kopia för kännedom Naturvårdsverket Pärmen Miljöavdelningen, Lilla Edets kommun Vattenvårdsenheten, Dan Hellman

Biotopskyddsdispens för att ta bort del av en stenmur på fastigheten Finntorp 2:99 i Sotenäs kommun

Biotopskyddsdispens för att ta bort del av en stenmur på fastigheten Finntorp 2:99 i Sotenäs kommun BESLUT 2015-10-29 1(7) Naturavdelningen Ingvar Olofsson 010-224 56 76 Delg.kvitto Margareta Bruto Finntorp Gård 456 47 Bovallstrand bruto@telia.com Biotopskyddsdispens för att ta bort del av en stenmur

Läs mer

Dispens för att demontera stenmur på fastigheterna Björröd 1:6 och Landvetters-Backa 1:28 samt 1:4 i Härryda kommun

Dispens för att demontera stenmur på fastigheterna Björröd 1:6 och Landvetters-Backa 1:28 samt 1:4 i Härryda kommun BESLUT 2016-05-04 1(3) Naturavdelningen Klara Jansson Naturvårdshandläggare 010-224 46 24 Delgivning Härryda kommun Mårten Hollén marten.hollen@harryda.se Dispens för att demontera stenmur på fastigheterna

Läs mer

Dispens för att ta bort tre lindar i allé på fastigheten Inom Vallgraven 701:27 i Göteborgs kommun

Dispens för att ta bort tre lindar i allé på fastigheten Inom Vallgraven 701:27 i Göteborgs kommun 1(5) Naturavdelningen Sven Arvidsson 010-224 43 58 E-delgivning Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se Dispens för att ta bort tre lindar i allé

Läs mer

Angående dispens från biotopskyddsbestämmelserna för åtgärder i samband med detaljplan för Logistikcentrum vid Hisingsleden i Göteborgs kommun

Angående dispens från biotopskyddsbestämmelserna för åtgärder i samband med detaljplan för Logistikcentrum vid Hisingsleden i Göteborgs kommun : 1(5) Naturvårdsenheten Helena Irenesson Biolog 031-60 56 41 Göteborgs Stad Fastighetskontoret Box 2258 403 14 Göteborg Angående dispens från biotopskyddsbestämmelserna för åtgärder i samband med detaljplan

Läs mer

Dispens för att ta bort allé på fastigheten Åkermyntan 5 i Borås kommun

Dispens för att ta bort allé på fastigheten Åkermyntan 5 i Borås kommun BESLUT 2017-10-16 1(8) Naturavdelningen Lina Ahnby Naturvårdshandläggare 010-224 53 20 Delg.kvitto Borås Åkermyntan 5AB Beatrice Lesslies gata 7 421 31 Västra Frölunda Dispens för att ta bort allé på fastigheten

Läs mer

Dispens för att ta bort sammanlagt 13 alléträd på fastigheterna Kallebäck 4:5 resp Kallebäck 3:3 i Göteborgs kommun

Dispens för att ta bort sammanlagt 13 alléträd på fastigheterna Kallebäck 4:5 resp Kallebäck 3:3 i Göteborgs kommun 1(5) Naturavdelningen Helena Irenesson Biolog 010-2244735 E-delgivning Göteborgs Kommun Fastighetsnämnden Att: Magnus Bergström magnus.bergstrom@fastighet.goteborg.se Dispens för att ta bort sammanlagt

Läs mer

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs BESLUT 215-1-12 521-28623-215 1(4) Naturavdelningen Sven Arvidsson Infrahandläggare 1-224 43 58 Delg.kvitto Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 570, gång- och cykelväg, Kongahällavägen - Hisingsleden och väg 563/570 Bärby korsning. Göteborgs Stad, Västra Götalands län

FÖRSTUDIE Väg 570, gång- och cykelväg, Kongahällavägen - Hisingsleden och väg 563/570 Bärby korsning. Göteborgs Stad, Västra Götalands län FÖRSTUDIE Väg 570, gång- och cykelväg, Kongahällavägen - Hisingsleden och väg 563/570 Bärby korsning Göteborgs Stad, Västra Götalands län BESLUTSHANDLING 2014-04-16 Objekt nr: 130954 och 109773 Beställare:

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

MARKAVVATTNING. Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap.

MARKAVVATTNING. Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap. MARKAVVATTNING Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap. 4 MB Ansökan om dispens enligt 11 kap. 14 MB Ansökan om tillstånd

Läs mer

Beskrivning av ärendet. Beslut Box SVEG. Delgivningskvitto

Beskrivning av ärendet. Beslut Box SVEG. Delgivningskvitto 1 (6) Miljöskyddsenheten Halvard Didriksson 010-2253269 Härjeåns Nät AB Box 129 84222 SVEG Delgivningskvitto Föreläggande enligt miljöbalken för nyanläggning av markkabel och rasering av befintlig luftledning

Läs mer

Föreläggande enligt miljöbalken för elledningsarbeten i området Håsjö, Västanede och Väster-Övsjö, Bräcke kommun Beslut

Föreläggande enligt miljöbalken för elledningsarbeten i området Håsjö, Västanede och Väster-Övsjö, Bräcke kommun Beslut 1 (5) Djur- och miljöenheten Halvard Didriksson 010-2253269 E.ON Elnät Sverige AB Box 787 85122 Sundsvall Föreläggande enligt miljöbalken för elledningsarbeten i området Håsjö, Västanede och Väster-Övsjö,

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning av fyra alléträd på fastigheten Eslöv 53:4 i Eslövs kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning av fyra alléträd på fastigheten Eslöv 53:4 i Eslövs kommun BESLUT 1(4) Kontaktperson Miljöavdelningen Ramona Eriksson 010-224 16 30 (gruppnummer) skane@lansstyrelsen.se malin.gunnarsson@eslov.se Eslövs kommun Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning

Läs mer

Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland

Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland Bakgrund Biotop = naturlig omgivning som är livsmiljö för växter och djur Utveckling: rationalisering

Läs mer

Anmälningsblankett för anmälningspliktiga vattenverksamheter enligt 11 kap 9 a miljöbalken

Anmälningsblankett för anmälningspliktiga vattenverksamheter enligt 11 kap 9 a miljöbalken Anmälningsblankett för anmälningspliktiga vattenverksamheter enligt 11 kap 9 a miljöbalken En avgift enligt avgiftsförordningen* på 1350 kr måste betalas in för att anmälan skall kunna behandlas. Avgiften

Läs mer

Vattenverksamhet

Vattenverksamhet Vattenverksamhet Upplägg Definitioner Prövning av vattenverksamhet Eventuella frågor Definitioner 11 kap. miljöbalken, MB Lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet, LSV Förordningen

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön:

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön: Beslut Sida 1 av 5 E-delgivning Härjeåns Nät AB Att: Erik Persson erik.persson@harjeans.se Föreläggande enligt miljöbalken och samråd enligt kulturmiljölagen för nyanläggning av markkabel mellan Vallen

Läs mer

Föreläggande enligt miljöbalken för anläggande av skoterleder i Umfors, Klippen och Hemavan,

Föreläggande enligt miljöbalken för anläggande av skoterleder i Umfors, Klippen och Hemavan, 1(6) Storumans kommun Siv Forsberg siv.forsberg@storuman.se Arkivbeteckning 525 Föreläggande enligt miljöbalken för anläggande av skoterleder i Umfors, Klippen och Hemavan, Storumans kommun (2 bilagor)

Läs mer

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad BESLUT 1(3) Naturvårdsenheten 0501-60 53 32 Mölndals Stad Miljö- och hälskoskyddskontoret Lars-Erik Jevås 431 82 MÖLNDAL Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad BESLUT Beviljade projekt

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap. 9a miljöbalken

Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap. 9a miljöbalken Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap. 9a miljöbalken Anläggande av damm eller våtmark mindre än 5 hektar Information Att anlägga en våtmark är oftast vattenverksamhet. Med vattenverksamhet avses åtgärder

Läs mer

Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna.

Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna. Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna. 1. Sökanden Sökandens namn Telefon bostad Adress Telefon arbete

Läs mer

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla BESLUT Diarienummer Sida 2018-10-04 521-16440-2018 Dossiénummer 1485-2418 1(4) Naturavdelningen Anders Henriksson Naturvårdshandläggare 010-224 44 69 E-delgivning Uddevalla kommun Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM

VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM Webbinarium 2018-02-02 Foto: Mats Wilhelm, IBL Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-02-02 1 Sara Andersson Projektdeltagare

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för avverkning av alléträd på fastigheten Märsta 1:223 i Sigtuna kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för avverkning av alléträd på fastigheten Märsta 1:223 i Sigtuna kommun BESLUT 1 (4) Datum 2018-08-21 Beteckning 5214-1378-2018 Enheten för naturvård Kristina Lunnemo Elektronisk delgivning Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun 1 (5) BESLUT 2012-01-25 delgivningskvitto Trafikverket Att. Lars Jonsson Box 44 342 21 ALVESTA Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten

Läs mer

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras.

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras. Stadsbyggnadsnämnden 2016-11-08 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning KSKF/2016:460 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT DOM 2016-11-14 meddelad i Nacka strand Mål nr M 4315-16 KLAGANDE Per-Olof Andersson Bäcktorps Gård 115 732 73 Fellingsbro MOTPART Länsstyrelsen i Örebro län 701 86 Örebro SAKEN Dispens

Läs mer

Dikesrensningens regelverk

Dikesrensningens regelverk Dikesrensningens regelverk Kurs LBP Dikesrensning i praktiken Elisabet Andersson, EKOLOG Andreas Drott, MARKSPECIALIST Anja Lomander, MARKSPECIALIST Regelverk Miljöbalken Allmänna hänsynsregler (kap 2)

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2014-09-17 Stockholm Mål nr M 3793-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-01 i mål nr M 4164-13, se bilaga KLAGANDE Högsäters

Läs mer

INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN

INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN RAPPORT 2017-02-15 Johan Svedholm Uppdragsgivare Ale kommun Ledetvägen 6 449 51 Alafors Uppdragstagare Naturcentrum AB, 2016 Strandtorget

Läs mer

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 2211 Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 2013-10-07 435-122-13 1(2) Föreningen Gotlands Fornvänner (Gotlands Museum) Väte hembygdsförening Riksantikvarieämbetet Region Gotland, Samhällsbyggnadsförvaltningen Konsekvensutredning

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

Blanketten gäller för följande områden: Naturreservat, landskapsbildsskydd, fågel- och sälskyddsområden samt naturminnen.

Blanketten gäller för följande områden: Naturreservat, landskapsbildsskydd, fågel- och sälskyddsområden samt naturminnen. Blanketten gäller för följande områden: Naturreservat, landskapsbildsskydd, fågel- och sälskyddsområden samt naturminnen. RESERVATETS ELLER SKYDDSOMRÅDETS NAMN Kungsbacka Fjorden, Torkelstorp småbåtshamn.

Läs mer

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Lite om dikningsföretag, diken, markavvattning mm Avvattning av mark hör hemma i

Läs mer

Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm kommun

Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm kommun 2019-04-03 Sid 1 (6) Fornbods Vägsamfällighetsförening genom Jonas Ljungberg Beleshögsvägen 40 21774 Malmö Elektronisk delgivning Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112 Datum 2016-11-15 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0293 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Angående ansökan om att anlägga GC-väg inom Natura 2000-området och naturreservatet Strömsholm i Hallstahammars kommun

Angående ansökan om att anlägga GC-väg inom Natura 2000-området och naturreservatet Strömsholm i Hallstahammars kommun BESLUT 1 (5) AVDELNINGEN FÖR NATURVÅRD Kristina Hanson Naturvårdshandläggare Telefon 010-224 92 67 kristina.hanson@@lansstyrelsen.se Trafikverket c/o Marcus Persson marcus.persson@trafikverket.se Delgivningskvitto

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Ansökan om strandskyddsdispens för utfyllnad av mark och utvidgning av befintlig verksamhet

Tjänsteskrivelse - Ansökan om strandskyddsdispens för utfyllnad av mark och utvidgning av befintlig verksamhet ECOS185 ver.2.0, 2006-06-21 Datum Vårt diarienummer Sida 2017-01-25 2016-599 1(1) Vår adress Borlänge kommun 781 81 Borlänge Besöksadress Sveagatan 21 Adress Miljönämnden Handläggare, telefon, e-post Michelle

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv vid Gasverkskajen, fastighet Gullbergsvass 703:45, Göteborgs kommun

Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv vid Gasverkskajen, fastighet Gullbergsvass 703:45, Göteborgs kommun 1(6) Vattenavdelningen Sigrid Häggbom tel 010-224 43 75 Göteborgs Stad, Trafikkontoret trafikkontoret@trafikkontoret.goteborg.se Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Ansökan om dispens från det generella biotopskyddet enligt 7 kap 11 miljöbalken

Ansökan om dispens från det generella biotopskyddet enligt 7 kap 11 miljöbalken Sida 1(3) Ärendenr: TRV 2018/4464 Ansökan om dispens från det generella biotopskyddet enligt 7 kap 11 miljöbalken 1. Ansökan avser åtgärd för att underlätta fortsatt jordbruksdrift (kan ej vara byggnad)

Läs mer

Svar på remiss från Landsbygdsdepartementet - Skydd av nyanlagda biotoper, förordningsändring

Svar på remiss från Landsbygdsdepartementet - Skydd av nyanlagda biotoper, förordningsändring %0 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-II-12 AU 9:6 Dnr. KS 2014/0217-340 Svar på remiss från Landsbygdsdepartementet - Skydd av nyanlagda biotoper, förordningsändring Arbetsutskottets

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Byggnadsnämndens sammanträde, , klockan i Kungsbackarummet.

Byggnadsnämndens sammanträde, , klockan i Kungsbackarummet. KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Byggnadsnämndens sammanträde, 2015-01-08, klockan 13.15 i Kungsbackarummet. Kontakta Fredrik Suneson senast 2015-01-05 om du inte kan justera 1 (2) Datum 2014-12-19 Ärende Beslutsförslag

Läs mer

Anmälan/Ansökan vid skogliga åtgärder Anmälan Skickas till Anmäla hur långt i förväg? Lag, förordning, föreskrift eller annat dokument

Anmälan/Ansökan vid skogliga åtgärder Anmälan Skickas till Anmäla hur långt i förväg? Lag, förordning, föreskrift eller annat dokument Datum 2010-09-03 1(6) Anmälan/Ansökan vid skogliga åtgärder Föryngringsavverkning om minst 0,5 hektar. I fjällnära skog och ädellövskog krävs tillstånd för annan avverkning än röjning eller gallring och

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Information om samråd för fiberkabel

Information om samråd för fiberkabel MEDDELANDE Sida 1/2 Enheten för naturskydd och tillsyn 010-22 36 350 Information om samråd för fiberkabel Att lägga ner fiberkabel i marken kan påverka natur- och kulturmiljövärden på ett negativt sätt.

Läs mer

Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor)

Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor) 1(7) Västansjö Samfällighetsförening c/o Gerd-Marie Alenius gerd-marie.alenius@umu.se Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor) Länsstyrelsen godkänner att

Läs mer

Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för. vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun.

Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för. vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun. Elektronisk delgivning Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun Beslut Länsstyrelsen godkänner vassklippning på fastigheten Kristineberg

Läs mer

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson Föreläsningsunderlag studiecirklar Foto: Tilla Larsson Delar som tas upp på utbildningen Dikens syfte Vikten av underhåll Vattenjuridik Markavvattningsföretag o Handlingar o Aktiv samfällighet o Stämma

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga)

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Arkivbeteckning 504 1(6) Umeå kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden 901 84 Umeå Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060306 DOM 2015-09-08 Stockholm Mål nr M 956-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-08 i mål nr M 5647-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PROTOKOLL 10 Bygg- och miljönämnden 2018-10-04 196 Dnr 2018.2855 Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet. Schaktning i vattendrag, Gopshus, Mora kommun.

Anmälan om vattenverksamhet. Schaktning i vattendrag, Gopshus, Mora kommun. Beslut 1 (5) 2018-06-08 Delgivningskvitto Dnr: 535-4410-2018 Miljöenheten Karin Runnels Direkt 010-225 05 14 karin.runnels@lansstyrelsen.se Mora kommun stadsnät daniel.nylen@mora.se Anmälan om vattenverksamhet.

Läs mer

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut 2017-08-29 Sid 1 (5) Vattenenheten Handläggning vattenverksamhet vattenverksamhet.kalmar@lansstyrelsen.se 010-223 85 86 Mån 13-16, tisd och tors 09:30-11:30 Björkelunds Stugförening c/o Yvette Heikka Mukka

Läs mer

Tillstånd för vetenskapliga undersökningar och insamling av rödlistade arter inom Kosterhavets nationalpark i Strömstad och Tanum kommuner

Tillstånd för vetenskapliga undersökningar och insamling av rödlistade arter inom Kosterhavets nationalpark i Strömstad och Tanum kommuner BESLUT 2018-02-20 Dossienummer 1486-2301 1(14) Naturvårdsenheten Jessica Lundqvist Naturvårdshandläggare 010-224 54 80 E-delgivning Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Tjärnö Att: Martin Larsvik

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun.

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun. BESLUT 1(2) Naturvårds- och Fiskeenheten Götene kommun Bygg- och Miljökontoret Att. Birgitta Gärdefors 533 80 Götene Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun. BESLUT Beviljade projekt

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a miljöbalken.

Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a miljöbalken. Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a miljöbalken. Anmälningspliktig vattenverksamhet Med vattenverksamhet avses åtgärder som antingen syftar till att förändra vattnets djup eller läge, avvattnar

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a miljöbalken.

Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a miljöbalken. Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a miljöbalken. Anmälningspliktig vattenverksamhet Med vattenverksamhet avses åtgärder som antingen syftar till att förändra vattnets djup eller läge, avvattnar

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken. Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund

Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken. Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund 2013-04-24 Vad är vattenverksamhet? (11 kap 2 MB) 1. Uppförande, ändring, lagning och utrivning av dammar

Läs mer

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson Täckdikning och juridik Nässjö 2017-03-08 Tilla Larsson gällande rätt Dikningslagen 1879 Vattenlagen 1918 Vattenlagen 1983 Miljöbalken 1998 Lag med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet markavvattning

Läs mer

BESLUT 1(6) länsstyrelsen Skåne ,

BESLUT 1(6) länsstyrelsen Skåne , ' BESLUT 1(6) länsstyrelsen Skåne 2015-03-31 535-4317-2015, 535-4632-2015 Kontaktperson Miljöavdelningen Fiske- och vattenvårdsenheten Helen Thorstensson 010-224 15 95 h elen. thorstensson@lansstyrelsen.

Läs mer

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län Växjö Tingsrätt Mark och miljödomstolen Kungsgatan 8 351 86 VÄXJÖ paketadress Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Sökande Adress Org. nr Lunds kommun Tekniska förvaltningen 212000-1132

Läs mer

PM angående hantering av våtmarker inom Västra Rosersberg i Sigtuna Kommun

PM angående hantering av våtmarker inom Västra Rosersberg i Sigtuna Kommun 2013-03-07, s 1 (8) PM angående hantering av våtmarker inom i Sigtuna Kommun 2013-03-07 Christer Södereng, Elisabeth Mörner 2013-03-07, s 2 (8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 REKOMMENDATION OCH

Läs mer

Markavvattning och aktuell lagstiftning

Markavvattning och aktuell lagstiftning Markavvattning och aktuell lagstiftning Norra Sandsjö Bygdegård 26 september Charlotta Carlsson, Jordbuksverkets vattenenhet 2012-09-26 Vattenenheten Vattenenheten finns på tre platser Linköping Jönköping

Läs mer

Länsstyrelsen granskningsyttrande för fastigheten Dergården 1:249 m fl, idrottshall vid Lerums gymnasium

Länsstyrelsen granskningsyttrande för fastigheten Dergården 1:249 m fl, idrottshall vid Lerums gymnasium Ärendenummer: 2017KC21223 Utskri sdatum: 2017 04 04 Ärenderubrik Länsstyrelsen granskningsyttrande för fastigheten Dergården 1:249 m fl, idrottshall vid Lerums gymnasium Kundinfo Förnamn: E ernamn: Personnummer:

Läs mer

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Ärende Dnr 2017/B0438 Ort Förhandsbesked för fastighetsreglering där del av samfällighet S:2 tillförs fastigheten Lägde 2:68 samt strandskyddsdispens för tillbyggnad.

Läs mer

Ansökan om dispens för anläggande av vall vid bågskyttebana på fastigheten Visättra 1:5 inom

Ansökan om dispens för anläggande av vall vid bågskyttebana på fastigheten Visättra 1:5 inom NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENUMMER 31 maj 2016 2016-776 SIDA 1 (4) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden Ansökan om

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2017-06-22 Stockholm Mål nr M 3867-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2017-04-06 i mål nr M 1271-17, se bilaga A KLAGANDE LP

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall på järnväg

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall på järnväg BESLUT Diarienummer Sida 2014-12-12 562-42076-2014 1{2) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Miljöskyddsenheten Annika Lundahl 010-2245431 Baneservice Skandinavia AB Stilla Havet 1 41834 Göteborg Tillstånd

Läs mer

Exempel på beslut PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT INTERIMISTISKA FÖRBUD 2013-09-02

Exempel på beslut PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT INTERIMISTISKA FÖRBUD 2013-09-02 PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT Exempel på beslut I detta dokument finns två exempel. Det första är ett beslut om ett interimistiskt förbud. Det andra är ett avslag på en ansökan om tillstånd.

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64 Datum 2017-08-31 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0211 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Hur man genomför samråd inför ansökan om tillstånd till vattenverksamhet enligt 11 kapitlet i Miljöbalken

Hur man genomför samråd inför ansökan om tillstånd till vattenverksamhet enligt 11 kapitlet i Miljöbalken Hur man genomför samråd inför ansökan om tillstånd till vattenverksamhet enligt 11 kapitlet i Miljöbalken Innehåll Inledning Särskilda bestämmelser Ärendegången fram till ansökan Här finns mer information

Läs mer

Information om tillstånd, dispenser m.m. för åtgärder/ verksamheter som påverkar mark- eller vattenområden

Information om tillstånd, dispenser m.m. för åtgärder/ verksamheter som påverkar mark- eller vattenområden INFORMATION 1 (5) 2012-03-29 Information om tillstånd, dispenser m.m. för åtgärder/ verksamheter som påverkar mark- eller vattenområden Ofta krävs anmälan, tillstånd eller dispens för arbeten som påverkar

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut den 8 juli 2011 i ärende nr 575-6928- 2010, se bilaga 1

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut den 8 juli 2011 i ärende nr 575-6928- 2010, se bilaga 1 Mark-och miljödomstolen 2012-01-10 meddelad i Vänersborg KLAGANDE Preem AB, 556072-6977 Preemraff Göteborg Box 48084 418 23 Göteborg Ombud: Advokat LV Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm MOTPART

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Byggande av en bro eller anläggande eller byte av en trumma i ett vattendrag Anmälningspliktig vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a punkt 6 miljöbalken.

Byggande av en bro eller anläggande eller byte av en trumma i ett vattendrag Anmälningspliktig vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a punkt 6 miljöbalken. Byggande av en bro eller anläggande eller byte av en trumma i ett vattendrag Anmälningspliktig vattenverksamhet enligt 11 kap 9 a punkt 6 miljöbalken. Vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kapitlet

Läs mer

Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län 1 2008-09-25 Antagandehandling Dnr: KS 2006.0650 MSB 2006.1136 Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2014-12-11 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Stjärnekullevägen, Uddevalla kommun VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg

Läs mer

Samverkansrutiner med Länsstyrelsen vid bildande av kommunala naturreservat i Västra Götalands län

Samverkansrutiner med Länsstyrelsen vid bildande av kommunala naturreservat i Västra Götalands län 1(5) Naturvårdsenheten Samverkansrutiner med Länsstyrelsen vid bildande av kommunala naturreservat i Västra Götalands län Denna PM riktar sig i till kommuner i Västra Götalands län som planerar att bilda

Läs mer

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB PM Ärendenr: TRV 2010/32686 2010-12-21 Trafikverket Projekt Mälarbanan Skillnader mellan godkänd och utställd MKB Sammanställning över de revideringar som gjorts i den utställda miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra!

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra! Att anlägga vägtrummor En samlande kra! Råd vid anläggning av vägtrummor En vägtrumma ska transportera undan vatten men vägtrumman blir ofta ett hinder för de djur som lever i och runt vattnet. Hinder

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2015-08-17 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Sträckan Ammenäsvägen VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

Beslut Datum

Beslut Datum Arkivbeteckning 1(6) Trafikverket Leif Strinnholm Storgatan 60 903 30 UMEÅ Tillstånd enligt miljöbalken att anlägga Västra länken, del 1, väg E12, Röbäck - Röbäcksdalen inom Natura 2000-området Umeälvens

Läs mer

Underhåll av diken: Juridik. Magdalena Nyberg Rådgivningsenheten söder. Foto: Tilla Larsson

Underhåll av diken: Juridik. Magdalena Nyberg Rådgivningsenheten söder. Foto: Tilla Larsson Underhåll av diken: Juridik Magdalena Nyberg Rådgivningsenheten söder Foto: Tilla Larsson Några begrepp och definitioner Dränering Dikning Dräneringsgrad Markavvattning Båtnad Invallning Rensning Miljöåtgärder

Läs mer