Frågor och svar. Big Bang sidan 1. Läraren. En del i spf-utbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar. Big Bang sidan 1. Läraren. En del i spf-utbildning"

Transkript

1 Frågor och svar Läraren sidan 1 Vilken smäll 1. Varför befinner sig Robin och Samir i ett träd utanför tvillingarnas hus? Det är fest i huset och alla i klassen utom Robin och Samir är bjudna. De vill se vad som händer på festen. 2. Hur tror du det känns att inte bli bjuden på en fest som resten av klassen ska gå på? Förklara! 3. Oskar och Linus är populärast i klassen och de är tuffa och ganska elaka. Måste man vara tuff och elak för att bli populär i klassen? Förklara! 4. Hur blir man populär i din klass? 5. Vad händer under cykelfärden hem? Samir blir påkörd av en bil som smiter från platsen. 6. Beskriv (genom att rita) bilen som kör på Samir. Ring Har du varit med om en olycka någon gång eller känner du någon som har det? Berätta! 2. Varför är det viktigt att kunna första hjälpen? 3. Hur mår Samir efter olyckan? Han har brutit armen, men annars mår han rätt bra. 4. Varför smiter en del bilister från olyckor, tror du? 5. Vad tror du Robin menar när han tänker att livet kan förändras på några sekunder? 6. Rita en passande bild till någon händelse i kapitlet.

2 Frågor och svar Läraren sidan 2 Samir får en idé 1. Varför tycker Robin det är jobbigt att gå till skolan utan Samir på måndagen? Han vet att han kommer att bli retad för det som hände på festen. 2. Skulle du berätta för din lärare eller någon annan vuxen på skolan om du blir retad? Varför/Varför inte? 3. Varför fastar muslimer under Ramadan? Under Ramadan fastar muslimer för att de ska förstå hur det känns att vara fattig och hungrig. 4. Samir får en idé. Berätta! Samir vill att han och Robin ska bilda ett band för att tjejerna i klassen ska bli intresserade av dem. 5. Varför är det bra att Robins syster Sofia ska åka till USA? För då kan killarna låna hennes instrument till sitt band. 6. Rita ett instrument som du skulle vilja kunna spela. Den vita bilen 1. Vad ska Robin och Samir hjälpa Sofia med? De ska vattna hennes växter och mata hennes fågelspindel när hon är i USA. 2. Är Siv ett bra namn på en spindel? Varför/Varför inte? 3. På vilket sätt skiljer sig digitala trummor från ett vanligt trumset? Digitala trummor består av små plattor och en dator istället för en massa trummor och cymbaler som vanliga trumset består av. 4. Varför blir Robin så upprörd när han ser den vita bilen vid rödljusen? Han är helt säker på att det är den bilen som körde på Samir. 5. Robins pappa är orolig när Robin kommer hem sent. Blir dina föräldrar oroliga när du är ute sent? Varför/varför inte? 6. Rita en bild av Siv.

3 Frågor och svar Läraren sidan 3 Samir får en ny idé 1. Varför håller Sofias växter på att dö, trots att killarna vattnar dem nästan varje dag? Växter tål inte att få för mycket vatten. 2. Hur ska killarna hitta fler medlemmar till sitt band? De ska lägga ut en annons på internet där de söker bandmedlemmar. 3. Är internet farligt för barn och ungdomar? Förklara hur du tänker. 4. Vilka är det som blir de nya bandmedlemmarna? Ella och Alva som går i Robin och Samirs klass går med i bandet. 5. Varför är det bättre att öva i tvillingarnas garage än i Sofias lägenhet? För att det är större i garaget och dessutom stör man inga grannar. 6. Varför blir Robin och Samir så glada över att det är just Ella och Alva som de bildat band med? För att de tycker att Ella och Alva är häftiga och snygga. 7. Rita en bild som föreställer Ella och Alva. Var är Siv? 1. Varför är Siv inte i glasburen? För att Samir glömde att stänga locket förra gången han matade Siv. Hon har smitit. 2. Alva är rädd för spindlar. Finns det något djur eller någon insekt som du är rädd för? Berätta varför. 3. Varför säger Alva till sin mamma att hon är pinsam? För att mamman frågar ut Samir om var han kommer ifrån och det tycker Alva är pinsamt. 4. Vad säger Alva är orsaken till att tvillingarnas mamma beter sig konstigt? Mamman har blivit lämnad av tvillingarnas pappa och är väldigt ledsen över detta. 5. Rita en passande bild till någon händelse i kapitlet.

4 Frågor och svar Läraren sidan 4 En ovanlig skoldag 1. På vilket sätt blir idrottslektionen annorlunda nästa dag i skolan? Robin vägrar att ställa sig i mål, trots att Oskar försöker tvinga honom till det. 2. Hur har tvillingarna förändrats den senaste månaden? De har färgat håret och de sminkar sig. De verkar vara mycket allvarligare och lite ledsna. 3. Varför skrattar flera i klassen när Samir säger att bandet ska ställa upp på talangjakten, tror du? För att Samir och Robin anses vara nördar. 4. Vad är det för ovanligt som händer i matsalen? Ella och Alva kommer och sätter sig och äter med Robin och Samir. 5. Skulle du tycka att det var nervöst att ställa upp i en talangjakt? Varför/varför inte? 6. Rita en passande bild till någon händelse i kapitlet. En katastrof 1. Varför vill inte Samir ha korv eller skinka på sin pizza, tror du? Samir är muslim och muslimer äter inte griskött. 2. Varför slår Robins hjärta ett extra slag när han ser på Alva? Robin tycker att Alva är söt och han håller på att bli kär i henne. 3. Förstår du Robins reaktion när han ser den vita Volvon som tillhör Ella och Alvas mamma? Varför/varför inte? 4. Hur skulle du gjort om du var Robin? Skulle du berättat om dina misstankar eller inte? Förklara! 5. Hur tror du att tvillingarnas mamma känner sig när det kommer fram att det är hon som kört på Samir och smitit från olyckan? 6. Hur vet Robin att Alva inte är arg på honom? För hon ringer honom på kvällen och vill prata om allt som hänt. 7. Rita en passande bild till någon händelse i kapitlet.

5 Frågor och svar Läraren sidan 5 1. Är ett bra namn på en grupp? Varför/varför inte? 2. Varför är Sofia upprörd när hon ringer till Robin? För att Siv är borta och växterna mår inte bra. 3. På vilket sätt ska Sofia hjälpa till när bandet ska uppträda? Hon ska fixa ett mixerbord, strålkastare och en rökmaskin till uppträdandet. 4. Hur tycker du att ett storasyskon ska vara? 5. Hur känns det i kroppen när du är nervös? 6. I vilka situationer blir du nervös? 7. Rita en häftig bandaffisch till. Använd ett A3-papper och fyll hela papperet med färg. Den stora dagen 1. Hur får bandet iväg alla grejer till spelningen? Sofia har en minibuss som hon kör dit grejerna med. 2. När slutar Robin att vara nervös? Han slutar vara nervös när han ser sina föräldrar och de andra i publiken. 3. Hur känner du dig när du har lyckats göra något riktigt bra? Berätta! 4. Vad tycker du om bokens slut? Är det bra eller kunde det varit bättre? Förklara hur du tänker. 5. Vad tror du händer sedan? Skriv och berätta!

6 sidan 1 Vilken smäll 1. Varför befinner sig Robin och Samir i ett träd utanför tvillingarnas hus? 2. Hur tror du det känns att inte bli bjuden på en fest som resten av klassen ska gå på? Förklara! 3. Oskar och Linus är populärast i klassen och de är tuffa och ganska elaka. Måste man vara tuff och elak för att bli populär i klassen? Förklara! 4. Hur blir man populär i din klass? 5. Vad händer under cykelfärden hem? 6. Beskriv (genom att rita) bilen som kör på Samir.

7 sidan 2 Ring Har du varit med om en olycka någon gång eller känner du någon som har det? Berätta! 2. Varför är det viktigt att kunna första hjälpen? 3. Hur mår Samir efter olyckan? 4. Varför smiter en del bilister från olyckor, tror du? 5. Vad tror du Robin menar när han tänker att livet kan förändras på några sekunder? 6. Rita en passande bild till någon händelse i kapitlet.

8 sidan 3 Samir får en idé 1. Varför tycker Robin det är jobbigt att gå till skolan utan Samir på måndagen? 2. Skulle du berätta för din lärare eller någon annan vuxen på skolan om du blir retad? Varför/Varför inte? 3. Varför fastar muslimer under Ramadan? 4. Samir får en idé. Berätta! 5. Varför är det bra att Robins syster Sofia ska åka till USA? 6. Rita ett instrument som du skulle vilja kunna spela.

9 sidan 4 Den vita bilen 1. Vad ska Robin och Samir hjälpa Sofia med? 2. Är Siv ett bra namn på en spindel? Varför/Varför inte? 3. På vilket sätt skiljer sig digitala trummor från ett vanligt trumset? 4. Varför blir Robin så upprörd när han ser den vita bilen vid rödljusen? 5. Robins pappa är orolig när Robin kommer hem sent. Blir dina föräldrar oroliga när du är ute sent? Varför/varför inte? 6. Rita en bild av Siv.

10 sidan 5 Samir får en ny idé 1. Varför håller Sofias växter på att dö, trots att killarna vattnar dem nästan varje dag? 2. Hur ska killarna hitta fler medlemmar till sitt band? 3. Är internet farligt för barn och ungdomar? Förklara hur du tänker. 4. Vilka är det som blir de nya bandmedlemmarna? 5. Varför är det bättre att öva i tvillingarnas garage än i Sofias lägenhet? 6. Varför blir Robin och Samir så glada över att det är just Ella och Alva som de bildat band med? 7. Rita en bild som föreställer Ella och Alva.

11 sidan 6 Var är Siv? 1. Varför är Siv inte i glasburen? 2. Alva är rädd för spindlar. Finns det något djur eller någon insekt som du är rädd för? Berätta varför. 3. Varför säger Alva till sin mamma att hon är pinsam? 4. Vad säger Alva är orsaken till att tvillingarnas mamma beter sig konstigt? 5. Rita en passande bild till någon händelse i kapitlet.

12 sidan 7 En ovanlig skoldag 1. På vilket sätt blir idrottslektionen annorlunda nästa dag i skolan? 2. Hur har tvillingarna förändrats den senaste månaden? 3. Varför skrattar flera i klassen när Samir säger att bandet ska ställa upp på talangjakten, tror du? 4. Vad är det för ovanligt som händer i matsalen? 5. Skulle du tycka att det var nervöst att ställa upp i en talangjakt? Varför/varför inte? 6. Rita en passande bild till någon händelse i kapitlet.

13 sidan 8 En katastrof 1. Varför vill inte Samir ha korv eller skinka på sin pizza, tror du? 2. Varför slår Robins hjärta ett extra slag när han ser på Alva? 3. Förstår du Robins reaktion när han ser den vita Volvon som tillhör Ella och Alvas mamma? Varför/varför inte? 4. Hur skulle du gjort om du var Robin? Skulle du berättat om dina misstankar eller inte? Förklara! 5. Hur tror du att tvillingarnas mamma känner sig när det kommer fram att det är hon som kört på Samir och smitit från olyckan? 6. Hur vet Robin att Alva inte är arg på honom? 7. Rita en passande bild till någon händelse i kapitlet.

14 sidan 9 1. Är ett bra namn på en grupp? Varför/varför inte? 2. Varför är Sofia upprörd när hon ringer till Robin? 3. På vilket sätt ska Sofia hjälpa till när bandet ska uppträda? 4. Hur tycker du att ett storasyskon ska vara? 5. Hur känns det i kroppen när du är nervös? 6. I vilka situationer blir du nervös? 7. Rita en häftig bandaffisch till. Använd ett A3-papper och fyll hela papperet med färg.

15 sidan 10 Den stora dagen 1. Hur får bandet iväg alla grejer till spelningen? 2. När slutar Robin att vara nervös? 3. Hur känner du dig när du har lyckats göra något riktigt bra? Berätta! 4. Vad tycker du om bokens slut? Är det bra eller kunde det varit bättre? Förklara hur du tänker. 5. Vad tror du händer sedan? Skriv och berätta!

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Innan ni börjar läsa: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Innan ni börjar läsa: Författare: Torsten Bengtsson Vilken smäll! sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Robin och hans kompisar i bandet Big Bang. De repar i tvillingarnas garage inför en tävling de ska vara med i.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Frågor och svar. Satans torn

Frågor och svar. Satans torn och svar Läraren side 1 En mesig person 1. Jon har haft en dålig dag i skolan. Varför? Idag hade Linus fått hela klassen att skratta åt Jon. 2. Vad är en dålig dag i skolan för dig? 3. Varför spelar Jon

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

KLASS 1B ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE VICKE FRANK IDA LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN REKTOR JOHN PETER MELKER ALICE OSCAR SIV MAJA LINUS ELIN

KLASS 1B ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE VICKE FRANK IDA LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN REKTOR JOHN PETER MELKER ALICE OSCAR SIV MAJA LINUS ELIN KLASS 1B FRANK VICKE ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN IDA MELKER ALICE OSCAR PETER REKTOR JOHN MAJA LINUS ELIN SKOLSYSTER ROBERT/IDROTT SIV Läs också : SPÖKET i skolan STARKAST

Läs mer

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.)

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) JOHANNA NILSSON SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 Nypon förlag 1. Eli får sms från Tobias, som vill att de träffas. Vem är Tobias? 2. Varför har Eli inte tid med någon jobbig kille? 3.

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Linus mamma har en utvecklingsstörning

Linus mamma har en utvecklingsstörning Barnbok Linus mamma har en utvecklingsstörning Text: Sandra Melander och Lydia Springer Illustrationer: Laila Stolpe Linus är 8 år och bor tillsammans med sin mamma i en hyreslägenhet. Linus mamma älskar

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

Vi är bäst, Amina! LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial ANNELIE DREWSEN SIDAN 1. Namn: 1. På första sidan

Vi är bäst, Amina! LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial ANNELIE DREWSEN SIDAN 1. Namn: 1. På första sidan SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE 1. På första sidan 1. Varför kommer Lina hem till Amina? 2. Amina reagerar negativt när hon läser rubriken och artikeln. Varför gör hon det? 3. Varför blir Lina

Läs mer

solo Sjunga solo Nypon förlag en möjlighet för alla Läsförståelse Elevmaterial SIDAN 1 Namn: Kapitel 1

solo Sjunga solo Nypon förlag en möjlighet för alla Läsförståelse Elevmaterial SIDAN 1 Namn: Kapitel 1 SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Boken börjar med att Elin tjatar på Agnes. Vad tjatar hon om? 2. Elin och Agnes är väldigt olika. Hur då? 3. solo Hur gamla kan flickorna vara (ungefär)?

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN WILLIAM KOWALSKI LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 härbärge (sida 5, rad 1), en plats att sova på misshandlat (sida 5, rad 9), slagit blåtira (sida 7, rad 9), blåmärke runt ögat efter

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? En ny tjej börjar i Los klass. Lo tycker att hon verkar cool och spännande eftersom hon inte ser ut som alla andra. Genast börjar klassens ledare, Tea, att vara

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

- Kom och kolla Tom det är registrerings numret till bilen som körde över mig? Skrek jag till Tom på andra sidan gatan Han kom springande och krama

- Kom och kolla Tom det är registrerings numret till bilen som körde över mig? Skrek jag till Tom på andra sidan gatan Han kom springande och krama Starka tillsammans Jag drömmer om den snygga killen i klassen frågar chans på mig, vi ska precis pussas och då väcker mamma mig med ett, - Du är försenad! Klockan är redan halv åtta. Jag springer ner för

Läs mer

Vi två mot världen ORDLISTA. Kapitel 1. Kapitel 4. Kapitel 5. Kapitel 6. Kapitel 7. Arbeta med ordlistan MIAN LODALEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Vi två mot världen ORDLISTA. Kapitel 1. Kapitel 4. Kapitel 5. Kapitel 6. Kapitel 7. Arbeta med ordlistan MIAN LODALEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN MIAN LODALEN ORDLISTA Kapitel 1 pride-parad (sida 5, rad 7) en demonstration för allas rätt till kärlek Kapitel 4 hångla (sida 19, rad 9) kramas, pussas och smekas Kapitel 5 permission

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Line Kyed Knudsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Nico och hans kompisar som har ett band. Nico vill så gärna att Farida ska vara med i bandet. Nico är kär i Farida och kan inte

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Linas föräldrar bråkar ständigt och Lina har hört att mamman pratar med någon på telefon. Träffar hon en annan man fast hon är gift? Lina är arg på sin mamma

Läs mer

Los Bando. Filmhandledning. 93 min Rekommenderas från åk 6-9. Los Bando, 2018

Los Bando. Filmhandledning. 93 min Rekommenderas från åk 6-9. Los Bando, 2018 Filmhandledning Los Bando 93 min Rekommenderas från åk 6-9 Los Bando, 2018 Regi: Christian Lo Norskt tal, svensk text Om Filmhandledningen Denna filmhandledning är tänkt att användas som inspiration och

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol Alla tonåringar är

Läs mer

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Inledningen Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. I inledningen får vi veta hur världen är uppdelad. Hur är den uppdelad och varför?

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, hans mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flyttat till Sverige från Syrien. De bor i norra Sverige, där solen nästan aldrig går ner på sommaren.

Läs mer

Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015

Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015 Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015 För knappt sex år sedan förändrades allt för Marcus Johansson, 33, och Hanna Sundewall, 30, från Blomstermåla. Marcus bröt nacken i en dykolycka och

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

Ljusa nätter. Läsförståelse. Elevmaterial LINA STOLTZ SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Ljusa nätter. Läsförståelse. Elevmaterial LINA STOLTZ SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Vad är midnattssol? 2. Vad gör Sam och hans kompis Farid? 3. Vad är det som är jobbigt? 4. Hur gamla är Sam och Farid, tror du? Varför tror du det?

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Den vita räven. Läsförståelse. Elevmaterial JACKIE MORRIS SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Den vita räven. Läsförståelse. Elevmaterial JACKIE MORRIS SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Vad berättade Sols pappa när han kom hem från jobbet en dag? 2. Sol får vykort av sin mormor varje vecka. Vad var speciellt med det här vykortet? 3.

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

Kapitel 1 hej. Det finns en dörr i skolan som jag undrar över. Den är i mitt klassrum och fröken säger att dörren aldrig har öppnats.

Kapitel 1 hej. Det finns en dörr i skolan som jag undrar över. Den är i mitt klassrum och fröken säger att dörren aldrig har öppnats. Kapitel 1 hej Jag heter Eric Knutson och är 9 år. Jag har ljust hår och jag är ganska kort jag gillar att spela fotboll och innebandy. Min mamma heter Karin och hon har också har just hår. Min pappa heter

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist 1 Vero hit & dit Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist Vero kommer ny en dag till Markus klass. Hon verkar så säker på sig själv och kan en massa saker som han inte har en aning om. Hur kan

Läs mer

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd ÅRSRAPPORT 2016 Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd Jag kan inte riktigt skilja på vad som är min diagnos och vad som är jag Barn är aktiva och kompetenta aktörer som bär på otroligt mycket

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria har träffat Anna en gång på ett tåg. När Anna steg av tåget fick Maria Annas telefonnummer och sedan pratade de länge i telefon. Nu ska de träffas. Maria

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Jagger Jagger. Text: Frida Nilsson Illustrationer: Lotta Geffenblad

Jagger Jagger. Text: Frida Nilsson Illustrationer: Lotta Geffenblad 1 Jagger Jagger Text: Frida Nilsson Illustrationer: Lotta Geffenblad Bengt mobbas av de andra barnen på gården, han vill helst inte gå ut alls. Men varje dag lämnar mamma en lapp på köksbordet med ärenden

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina är en duktig löpare, så duktig att hon har blivit uttagen till landslaget och ska springa stafett i EM. Fyra tjejer ska tävla och alla vill kämpa för laget

Läs mer

Gå ett steg framåt för varje fråga du svarar på. Mål. Start. Leg. logoped Julia Andersson

Gå ett steg framåt för varje fråga du svarar på. Mål. Start. Leg. logoped Julia Andersson Gå ett steg framåt för varje fråga du svarar på. Mål Start Leg. logoped Julia Andersson Hur ser du ut när du är frustrerad? gör dig frustrerad. Hur ser du ut när du är generad? gör dig generad. Hur ser

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Koll på läget LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Kapitel Den inledande meningen i boken är lite speciell. Hur lyder den?

Koll på läget LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Kapitel Den inledande meningen i boken är lite speciell. Hur lyder den? SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Den inledande meningen i boken

Läs mer

Inte ett ord Frågor och uppgifter

Inte ett ord Frågor och uppgifter sidan 1 Läs ett kapitel och arbeta sedan med uppgifterna som hör till kapitlet. Utgå från dig själv och det du har läst och skriv så utförliga och förklarande svar som möjligt. Kapitel 1 1. Har du någon

Läs mer

Frågor och svar Läraren

Frågor och svar Läraren Frågor och svar Läraren side 1 TIPS! Låt eleverna skriva sina svar och göra uppgifterna på lösblad. Dessa samlar de sedan i en plastmapp. När boken är färdigläst och alla frågorna och uppgifterna är lösta

Läs mer

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING >>Fångad av nätet

Läs mer

Nar Eli mötte Amy. Läsförståelse. Elevmaterial JOHANNA NILSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1

Nar Eli mötte Amy. Läsförståelse. Elevmaterial JOHANNA NILSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1 JOHANNA NILSSON SIDAN 1 Nar Eli mötte Amy Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Eli berättar om två saker han inte vågar/vågade göra. Vilka två saker? 2. Hur får man veta att Eli har allvarliga

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3 Läskort 1 Simon är 12 år. Han tycker mycket om att resa. Han har varit i många länder. Han tyckte mest om Italien, Spanien och USA för att maten är godast där. Nästa gång vill han resa till Sydafrika.

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte locka fram monstret. Läs för att få veta mer. EBBA

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Ligger Sverige i Iran?

Ligger Sverige i Iran? Ligger Sverige i Iran? - textfrågor, diskussion- och skrivuppgifter Ämne: svenska, svenska som andraspråk, samhällskunskap Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och SFI Lektionstyp: textfrågor, diskussionsuppgift,

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Elevernas egen tolkning av Åk 6 9

Elevernas egen tolkning av Åk 6 9 Elevernas egen tolkning av Åk 6 9 Alla skolor ska ta fram en Likabehandlingsplan. Där ska det stå vad skolan ska göra för att alla elever ska behandlas lika och slippa bli kränkta. I den här tidningen

Läs mer

Dickpicks LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial MARIE DUEDAL SIDAN 1. Namn: Förfest. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Dickpicks LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial MARIE DUEDAL SIDAN 1. Namn: Förfest. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Dickpicks Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Förfest 1. Varför försvinner all glädje hos Luna när hon får ett sms? 2. Hur förklarar Alva att Jarl skickar dickpics till Luna? Fråga mellan raderna

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Frågor och svar. En dum dag sidan 1

Frågor och svar. En dum dag sidan 1 En dum dag sidan 1 Frågor och svar Kapitel 1 1. Hur känner sig flickan när hon vaknar? Hon känner sig jättearg. 2. Rita en bild på hur flickan ser ut och känner sig när hon är arg. Måla med starka färger!

Läs mer

Hur kär får man bli? Läsförståelse. Elevmaterial KATARINA VON BREDOW SIDAN 1. Namn: Kapitel 1

Hur kär får man bli? Läsförståelse. Elevmaterial KATARINA VON BREDOW SIDAN 1. Namn: Kapitel 1 SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. Vem är Viktor? 2. Varför hade Katrin inte träffat sin bästis på hela sommaren? 3. Var

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Ung och alkohol Att prata med din tonåring om alkohol

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo och Bim har en hemlighet. De kan prata med djur. Mateo är så glad för han och hans mamma har köpt en katt från Djurens vänner, Charlie. Charlie måste gå

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

Nypon förlag. Eli hjärta Amy låter som en sång. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Nypon förlag. Eli hjärta Amy låter som en sång. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Eli och Amy har ett band ihop. De ska skriva fantastiska låter och bli berömda, men det är Amy som ska synas. Eli vågar inte stå på scen. Han vill inte synas.

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Typiskt Tobias! Sista hållplatsen

Typiskt Tobias! Sista hållplatsen KERSTIN LUNDBERG HAHN Sidan 1 Typiskt Tobias! Sista hållplatsen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ibland är man väldigt trött. Tobias somnar på bussen på kvällen och vaknar inte förrän chauffören väcker

Läs mer

Vänskap mellan sill och falafel

Vänskap mellan sill och falafel ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN JULIA STRÖMBLAD ORDLISTA Kapitel 1 knapriga (sida 5, rad 6) lite hård syrliga (sida 5, rad 7) frisk / lite sur poppis (sida 5, rad 13) talspråk för populär stolt som en tupp (sida

Läs mer

Dagboken Mini. Av Lillia

Dagboken Mini. Av Lillia Dagboken Mini Av Lillia September 7 september Hej dagboken. Jag heter Lilia och jag är 12 år gammal. Jag har en egen orm som heter Lusen. Jag går i klass 5 och älskar att spela fotboll. Jag började skriva

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDN 1 Dickpicks ärarmaterial VD HNDR BOEN OM? una får bilder från Jarl, en kille som hon har känt sedan ettan. När de var små lekte de med varandra. Nu går de i 9:an och Jarl skickar foton på sin snopp.

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Frågor och svar. Bomben i mat-lådan

Frågor och svar. Bomben i mat-lådan och svar Läraren side 1 Kapitel 1. Max kallas Gummit 1. Vad hände förra veckan? Max blev nästan dödad av Toms bomb. 2. Varför kallas Max för Gummit? Han börjar stamma när han blir retad. 3. Vem är Tom?

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Två timmar till avspark

Två timmar till avspark SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Kevins mamma är arg. Kevin har beställt sportkanaler och filmer för flera tusen kronor i hennes namn. Mamma förstår inte att Kevin bara måste se favoritlaget

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG 1 FÖRORD Boken är skriven av Camilla Dahlson och kan läsas oberoende av lärarhandledningen. Handledningen är skriven av Camilla Dahlson och Malin Roca Ahlgren, leg. lärare.

Läs mer

Kopian Oskar 1.0 LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial SANDRA SCHWARTZ SIDAN 1. Namn: Utvald. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Kopian Oskar 1.0 LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial SANDRA SCHWARTZ SIDAN 1. Namn: Utvald. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SANDRA SCHWARTZ SIDAN 1 Kopian Oskar 1.0 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Utvald 1. Varför fuskar Oskar genom att ta hjälp av nätet? 2. Varför tycker Verner att Oskar ska sluta spela dataspel? 3. Varför

Läs mer

Mynta och de mystiska grannarna

Mynta och de mystiska grannarna LENA LILLESTE SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE De nya grannarna 1. Vem är

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke

Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke Längd: 44 minuter Ursprung: Sverige 2008 Språk: Svenska Regi: Karin Nilsson, Lasse Persson, Per Åhlin Rekommenderas för: Förskola förskoleklass

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Bästa brorsorna - funderingsfrågor och diskussion Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, Gymnasiesär, Särvux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-4 Funderingsfrågor Frågorna

Läs mer