DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT"

Transkript

1 Kvartal En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av nätverkets medlemmar. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar varje år vilka prioriterade teman som arbetsgrupperna ska jobba med. Under 2012 är 10 arbetsgrupper igång. Här kan du läsa mer om vad som händer i grupperna. DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT Arbetsgrupperna närmar sig sina avslut. Därmed inte sagt att arbetet slutar. Det är nu det börjar. Jo, det är nu den stora utmaningen börjar, att göra gruppernas resultat livskraftiga utan en formell arbetsgrupp som håller i taktpinnen. Det är alltså inte slut. Det tar aldrig slut. Det har varit ett högt tempo i arbetsgrupperna under våren. Trots arbete med slutrapporter och andra avslutande aktiviteter i grupperna har samtidigt nya aktiviteter utvecklats och genomförts. Detta är ett tydligt tecken på ett stort engagemang, ett mål- och möjlighetsinriktat synsätt och en stark vilja till att skapa förändring. Den samlade kompetens och de nätverk som varje arbetsgrupp är uppbyggda av betyder otroligt mycket för Landsbygdsnätverkets utveckling och förankring, både lokalt, regionalt och nationellt. Sammanhängande landskapsområden Konkretiserad aktivitetsplan Under våren har arbetsgruppen konkretiserat sina målgrupper och vilken typ av material som behövs för att nå de olika målgrupperna. Det som gruppen enades om var: 1. En broschyr (studiecirkelmaterial) med goda exempel riktade till lokala utvecklingsgrupper. 2. En broschyr till länsstyrelserna om hur man får till stånd samverkan. 3. En powerpointpresentation med ljud om vikten av samverkan. 4. Ett material riktat till kommunernas planerare. 5. Ett informationsblad riktat till LAG. Spridning av lärdomar Vid nätverksträffen i Fiskebäckskil i maj höll arbetsgruppen ett seminarium då goda exempel presenterades och diskuterades. Arbetsgruppen kommer att delta på Landsbygdsriksdagen i september med ett seminarium med rubriken Att lyfta ett landskap.

2 Ungdomar Regionala Ungagemangträffar Tillsammans med U-land och Vi Unga har ett koncept för regionala/lokala Ungagemangsträffar tagits fram. Konceptet bygger på erfarenheter från det nationella eventet Ungagemang som hölls i Fagersta hösten Tanken är att stödja lokala arrangörer med en modell för hur man kan samla landsbygdsungdomar till en fysisk mötesplats. De får där verktyg och inspiration för att själva kunna ta initiativ till olika verksamheter på hemmaplan. Ett pilot-ungagemang har genomförts i Stenungsund den april med ett 60-tal deltagare. Ytterligare fyra områden har valts ut där Ungagemang ska genomföras under De områden som är klara för Ungagemang är: Sydöstra Sverige Leader Linné, Sydöstra Småland och Blekinge Mellansverige Leader Inlandet, Leader Närheten, Leader Gästrikebygden och Leader Kustlinjen Uppland Leader Upplandsbygd, SLU Norrbotten Leader Polaris Som stöd för genomförandet kommer alla arrangörer att erbjudas en mentor. Jasmine Sundblad från Vi Unga, som också var projektledare för det nationella Ungagemang i Fagersta 2011, är utsedd att fungera som mentor under hösten. Hjärna Hjärta Cash Under våren har projektet Hjärna Hjärta Cash genomförts på flera platser i Sverige. Projektets syfte är att stimulera till entreprenörskap bland unga på landsbygden. Nätverkets planeringsgrupp för Ungagemang har medverkat vid två av fem träffar. 2 Integration Ny ordförande Lovisa Carneland har under våren blivit ny ordförande för integrationsgruppen. Lovisa jobbar som projektutvecklare hos Leader URnära. Hammarkullekarnevalen Gruppen deltog på Hammarkullekarnevalen i Göteborg. Hans Karlsson från Jordbruksverket deltog också för att kunna svara på frågor om landsbygdsprogrammet. Satsningen ledde till stor uppmärksamhet och gav effekt i form av ökat intresse på vår webbplats. Möte med landsbygdsdepartementet Lovisa Carneland, Nils Lagerroth och Peter Melin har träffat landsbygdsdepartementet och informerat om integrationsgruppens arbete. Spridning av lärdomar Det material som har tagits fram delades ut till alla deltagare vid nätverksträffen i

3 Fiskebäckskil. På träffen genomfördes även två miniseminarier då materialet presenterades. Gruppens fokus är att fortsätta nå ut med materialet till målgruppen. Utskick planeras till alla leaderområden och till arbetsförmedlingens och länsstyrelsens handläggare som arbetar med integrationsfrågor. Gruppen kommer att hålla två olika seminarier på Landsbygdsriksdagen i september med rubrikerna Hur få utrikesfödda att välja landsbygden för arbete och boende? och Mångfald och integration en förutsättning för landsbygdens utveckling. Gruppen planerar också att ha en uppföljande informationsutbytesträff för Leader- och länsstyrelsehandläggare i oktober. 3 Fysisk planering Spridning av lärdomar Plangruppen slutrapporterade sitt arbete på styrgruppsmötet den 13 mars. Men arbetet med att sprida materialet som gruppen tagit fram pågår för fullt. Olika medlemmar i gruppen har medverkat vid konferenser och seminarier för att berätta om kartläggningen och de vägledande exemplen. Gruppens arbeten presenterades under Interregprojektet Landsbygdsutveckling i Skandinavias, LISAs slutseminarium. Också under Landsbygdsdepartementets träff, Landsbygdsforum, berättade Boverkets representant i gruppen Ulrika Åkerlund, ordförande Louise Andersson och Maria Gustafsson om hur plangruppen lyft landsbygdsdimensionen i planeringsarbetet. Ordförande Louise jobbar numera deltid som lärare vid Blekinge högskola, där flera av landets planarkitekter utbildas, och hon använder materialet som gruppen tagit fram i sin utbildning. Välbesökta webbsidor Mellan den 29 mars och den 15 juni har över besökare varit inne på arbetsgruppens webbsidor. Merparten av besöken öppnar Hur-sidan. Filmen Övrig mark på YouTube har haft närmare visningar. Arbetsgruppen kommer att delta på Landsbygdsriksdagen i september med ett seminarium med rubriken Hur planerar vi landet innan vi bygger och vem gör jobbet?. Seminariet genomförs tillsammans med representanter från två av de vägledande exempel-kommunerna..

4 Kapitalförsörjning Slutrapporten är klar Kapitalförsörjningsgruppens slutrapport är klar, den finns även i en mer lättläst kortversion. Du hittar rapporterna på Landsbygdsnätverkets webbplats. Think Tank Den maj anordnade Kapitalförsörjningsgruppen en Think Tank på Skeviks Gård, Nacka. Förutom gruppen deltog ytterligare några personer för att diskutera underlag till en kommande bok om kapitalförsörjning på landsbygden. Workshopen leddes av Thomas Norrby och gav goda uppslag till den bok som gruppen hoppas kunna medverka till att färdigställa till det Nordiska ministerrådets möte i Åre i juni Europeisk konferens i Riga Gruppen har varit delaktig i planeringen av en europeisk konferens i Riga den juni om lokal kapitalförsörjning. Gruppen kommer också att delta i konferenser och berätta om rapporten, praktikernätverket samt om idén om lokala sparbolag. Arbetsgruppen kommer att delta på Landsbygdsriksdagen i september med ett seminarium med rubriken Hur kan nya lokala finansieringslösningar organiseras?. 4 Förnybar energi Spridning av lärdomar Arbetsgruppen deltog på den nationella mässan Energiutblick den mars. Gruppen hade bl.a. en egen monter och höll en presentation i Speakers corner. Under hösten kommer race att genomföras. Racen syftar till att få människor från ett geografiskt område att samlas kring energifrågan. Syftet med racen är bl.a. att deltagarna från det offentliga, det privata och från föreningslivet ska få upp ögonen för varandras behov och ingångar i energifrågan och att kontakter kan knytas för framtida samarbete. I processen kan frågor om stad och land, synergieffekter samt andra försörjningsfrågor för landsbygden komma upp. Det första racet kommer att hållas på Norderön i Jämtland. Det andra racet kommer att hållas på Orust. Eventuellt kan ett par ytterligare platser bli aktuella. Arbetsgruppen kommer att delta på Landsbygdsriksdagen i september med ett seminarium med rubriken Energiomställning av och med landsbygden.

5 Samverkansgruppen Leader Inför det nya landsbygdsprogrammet Diskussionen i gruppen har under våren präglats av arbetet med Jordbruksverkets underlag till det nya landsbygdsprogrammet. Gruppen ser också över hur informationen om Leader ska utformas inför kommande programperiod. För att få en så bra start som möjligt av Leader i det kommande landsbygdsprogrammet vill samverkansgruppen hitta en lösning för att leadergrupperna så tidigt som möjligt ska kunna komma igång med arbetet med de lokala utvecklingsstrategierna. Diskussioner om detta pågår med Jordbruksverket och Landsbygdsdepartementet. Nätverksträffen i Leader Ranrike Likt tidigare år deltog samverkansgruppen i planeringen av årets leaderträff. Temat för träffen var Upp till bevis, så här gör lokala partnerskap nytta. Årets nätverksträff genomfördes för fösta gången med både Leader- och Fiskeområden tillsammans och ca 200 personer deltog från ett 60-tal Leader- och Fiskeområden från norr till söder. Under träffen presenterade också Jordbruksverket sitt slutliga förslag om Leader i det nya landsbygdsprogrammet som ska överlämnas till Landsbygdsdepartementet. 5 Metoder för att stödja entreprenörer 24-timmarsrace Ett uppföljningsmöte för de som deltog i de tidigare 24-timmars landsbygdsracen hölls i april. Ca 25 personer deltog från 11 län. De län där man har förverkligat idéer från landsbygdracen presenterades på träffen. Dessa var: Bästa supporten från Örebro län Idéarenan från Norrbottens län Idérundan från Jönköpings län. Träffen resulterade i att samtliga län som deltog utvecklade handlingsplaner för hur de kan stödja entreprenörer i sitt län. Representanter från arbetsgruppen ska träffa samtliga lantbruksdirektörer på länsstyrelserna för att förmedla de fördelar som finns med att samverka så som man t.ex. har gjort i Örebro län. Informationsfilm om Bästa supporten För att inspirera till att fler län tar initiativ till liknande träffar som den som genomfördes i

6 Örebro län har en film producerats. Filmen spelades in på träffen Bästa supporten i Laxå den 30 maj. Filmen finns att se på Landsbygdsnätverkets webbplats. Sidan ska kompletteras med ytterlager informations och inspirationsmaterial. Verksamt.se En mindre grupp inom arbetsgruppen arbetar med ett förslag till landsbygdsanpassning av Verksamt.se. Europeiska nätverkets fokusgrupp Europeiska landsbygdnätverket startar upp en ny fokusgrupp om innovationer vid halvårsskiftet, Knowledge, transfer and innovation, KT&I. Gruppens uppdrag begränsas till jordbruks- och livsmedelssektorn. Svenska Landsbygdsnätverkets representant i gruppen är Ewa Rabinowicz från SLU. Fokusgruppens arbete pågår året ut. Innovationsstudien Studien om innovationsstödjande system som Landsbygdsnätverket tillsammans med SLU har tagit fram är nu klar och ska skickas till tryck. Rapporten kommer att finnas tillgänglig både hos Landsbygdsnätverket och hos SLU. 6 Stärkt konkurrenskraft i de gröna näringarna I maj bjöd arbetsgruppen in till en workshop om stärkt konkurrenskraft i de gröna näringarna, ca 35 personer deltog på träffen. Workshopen resulterade i flera förslag om nätverksaktiviteter som skulle kunna genomföras för att stärka de svenska gröna näringarnas konkurrenskraft. En ny arbetsgrupp kommer att bildas för att driva arbetet vidare. Vetenskapliga rådet Vid rådets vårmöte i mars deltog även de tre forskare som fått pengar från Formas för att stärka unga forskningsledare inom forskning om landsbygdsutveckling. De presenterade sina forskningsprojekt som handlar om modernisering av landsbygden, postproduktivism och den nya ekonomin, hållbar landsbygdsutveckling på vems villkor samt entreprenörskap, innovation och utveckling i regioner med varierande ekonomisk densitet. Det blev en intressant diskussion mellan forskarna och vi kom fram till att vid senare tillfälle ordna ett seminarium för att diskutera forskningsresultaten. Som en del av dessa forskningsprojekt ingår rådets ledamot Caroline Wigren med en forskning om entreprenörers drivkrafter. Tack vare att hon är så involverad i nätverkets arbete har hon valt att använda

7 Landsbygdsnätverkets Ull-baggevinnare i företagskategorin som fallstudier. Forskarna har varit delaktiga i arbetet med att välja ut slutnominerade Ull-baggar. Deras bedömning har fungerat som vägledning för juryn som valt ut de tre slutnominerade i respektive kategori. Forskarna i rådet är inbokade att medverka i reflekterande samtal med tidigare års Ullbaggevinnare vid höstens stora nätverksträff. Rådet kommer gemensamt utarbeta formerna för samtalen. Nordiskt forskarforum Årets forskarforum arrangerades i maj i Finland. Det första forumet arrangerades av Sverige för två år sedan. Vid varje forum tas en dokumentation fram av det som presenteras på konferensen. Dokumentationen ger därmed en överblick över aktuell nordisk forskning om landsbygdsutveckling som uppdateras vart annat år. Europeiskt nätverksmöte om utvärdering Cecilia Waldenström, som är en av forskarna i vetenskapliga rådet och som också har varit en av utvärderarna i halvtidsutvärderingen av landsbygdsprogrammet, deltog för Landsbygdsnätverkets räkning på en workshop mars inom ramen för det europeiska nätverket. Workshopen handlade om det gemensamma strategiska ramverket för det kommande landsbygdsprogrammet samt om utvärderingen av programmet. Cecilias rapport från träffen finns att hämta på Landsbygdsnätverkets webbplats. Lars Larsson i vetenskapliga rådet deltar i förberedelserna om utvärdering av nästa program som en av Europeiska utvärderingsnätverkets experter. Under våren har han genomfört en träff med en svensk fokusgrupp. I fokusgruppen ingår bl.a. Maria Gustafsson från nätverkskansliet tillsammans med utvärderare, representanter från Jordbruksverket, länsstyrelser och Leader. 7 Kommunala landsbygdsutvecklare Virtuella tankesmedjor Under våren har två omgångar av virtuella tankesmedjor för kommunala Landsbygdsutvecklare genomförts. Den första smedjan utformades som en inventering av nuläge och de behov som respektive landsbygdsutvecklare har för att bättre klara av sitt uppdrag. Denna inventering användes sedan som underlag vid utformningen av smedja nummer två. De teman som diskuterades under den andra smedjan var: 1. Service på landsbygden - hur jobbar vi med det? 2. Bredbandsutbyggnaden - en ny "kroppspulsåder"? 3. Företagande på landsbygden 4. Rollen som kommunal landsbygdsutvecklare 5. Hur kommunicera med och engagera landsbygdsborna? 6. Planfrågor - den lite längre sikten

8 Syftet med smedjorna är att underlätta nätverkande mellan de kommunala landsbygdsutvecklarna för att sprida erfarenheter och diskutera problem och möjligheter. Allt i syfte att stärka rollen som landsbygdsutvecklare. I anslutning till Landsbygdsriksdagen i september arrangeras en tankesmedja på plats för de kommunala landsbygdsutvecklarna. Träffen arrangeras gemensamt med Jordbruksverket och SLU. 8 Framgångens hemlighet är att aldrig släppa målet ur sikte. Benjamin Disraeli Målet med Landsbygdsnätverket är att samla nationella aktörer för att kunna genomföra landsbygdsprogrammet på ett bättre och mer effektivt sätt. Landsbygdsprogrammets övergripande mål är att stödja en hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling av landsbygden i Sverige. Landsbygdsnätverket skapar genom sitt arbete möjligheter till mötesplatser där parter på lokal, regional, nationell och internationell nivå kan byta erfarenheter samt kunskaper om bl.a. metodutveckling.

OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA

OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA Kvartal 3 2012 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av nätverkets medlemmar. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar varje år vilka prioriterade teman

Läs mer

DAGS ATT BYGGA BROAR MELLAN TVÅ PROGRAMPERIODER

DAGS ATT BYGGA BROAR MELLAN TVÅ PROGRAMPERIODER Kvartal 2 2013 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som bemannas av Landsbygdsnätverkets medlemsorganisationer. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar vilka prioriterade

Läs mer

Aktivitetsplan Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012

Aktivitetsplan Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012 Aktivitetsplan 2012 Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012 1 Övergripande mål Landsbygdsnätverket ska förbättra genomförandet av landsbygdsprogrammet och förstärka programmets insatser för landsbygdens

Läs mer

Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans!

Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans! Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans! Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras

Läs mer

Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp

Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp Övergripande mål Övergripande mål Landsbygdsnätverket ska förbättra genomförandet av landsbygdsprogrammet och förstärka programmets insatser

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011.

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Närvarande: Anders Johansson Rebecca Källberg Thomas Norrby Oscar Kjellberg Ulla Herlitz Nils

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

MÅLSTYRNINGEN SKA BLI TYDLIGARE

MÅLSTYRNINGEN SKA BLI TYDLIGARE INFO FRÅN ARBETSGRUPPERNA Kvartal 4 2016 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av representanter från nätverkets medlemsorganisationer. Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden Per Hasselberg, Maria Elinder www.landsbygdsnatverket.se Rikskonferens Naturbruk, 27 april 2018 Västervik Landsbygdsnätverket 2014-2020

Läs mer

ARBETSPLANERNA ÄR BESLUTADE

ARBETSPLANERNA ÄR BESLUTADE INFO FRÅN ARBETSGRUPPERNA Kvartal 1 2017 En stor del av arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av representanter från nätverkets medlemsorganisationer. styrgrupp beslutar varje år vilka

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Landsbygdsnätverket 2014-2020

Landsbygdsnätverket 2014-2020 Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras och sprids. Metoder utvecklas och sprids. De organisationer och myndigheter

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät

Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät Landsbygdsnätverkets styrgrupp har sedan något år tillbaka efterlyst en bättre bild om behovet av forskningsbaserad kunskap. Frågan

Läs mer

Konceptbeskrivning Ungagemang

Konceptbeskrivning Ungagemang Konceptbeskrivning Ungagemang Vad är Ungagemang? Syftet med Ungagemang är att skapa en fysisk mötesplats där unga ges verktyg och inspiration för att själva förvandla idéer till aktiviteter som skapar

Läs mer

Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling

Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling 2014-2020 2016-01-19 1 Bakgrund Den här kommunikationsstrategin beskriver hur vi ska prioritera och ger vägledning om hur vi ska kommunicera lokalt ledd

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Tematisk arbetsgrupp. Kapitalförsörjning

Tematisk arbetsgrupp. Kapitalförsörjning Tematisk arbetsgrupp Kapitalförsörjning Innehållsförteckning Plan för tematisk arbetsgrupp Kapitalförsörjning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 2 Mål... 4 2.1 Effektmål... 4 2.2 Produktmål... 4 2.3 Tidplan...

Läs mer

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov.

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. Upprättad 2014-06- Bestämmelser för det nationella landsbygdsnätverket 2020 Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. 1. Ändamål Det svenska landsbygdsnätverket 2020 ändamål

Läs mer

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor Till dig som arbetar med Leader Leader till gagn för landskapsfrågor 2 Foto omslag: Shutterstock Foto: Catharina Engström Hellström Landskapsperspektiv en väg till samverkan Vi har alla ett förhållningssätt

Läs mer

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov.

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. Stadgar för det nationella Landsbygdsnätverket 2020 Upprättade juni 2014 Reviderade september 2014 Reviderade 21 juni 2018 Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. 1. Ändamål

Läs mer

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Syfte: att sammanställa länsstyrelsernas erfarenheter av att jobba med

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Lantbrukarnas riksförbund Thomas Bertilsson Hela Sverige ska leva Staffan Bond Aktivera gillesmedlemmar

Läs mer

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014 Riktlinjer för arbetsgrupper Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014 Varför arbetsgrupper? Deltagare i arbetsgrupper ska bidra till nätverkets mål om att stärka aktörers förmåga till landsbygdsutveckling

Läs mer

TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE. Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden

TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE. Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden 2 Foto omslag: Smålandsbilder Foto: Catharina Hellström Engström LANDSKAPSPERSPEKTIV en väg till samverkan Vi har alla ett

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019 9.5.2018 Ålands Landsbygdscentrum Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsidé Utveckla och bredda näringsverksamheten på landsbygden. Mission Att utveckla en livskraftig landsbygd på Åland. Affärsidé Att koordinera

Läs mer

Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp

Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp Bilaga 2 Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp Partnerskapets syfte Syftet med samarbetet mellan Västarvet och Hushållningssällskapet är att främja tanken att kulturarvet

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016. Fastställd av styrgruppen 25 maj

Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016. Fastställd av styrgruppen 25 maj Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016 Fastställd av styrgruppen 25 maj 1 Sammanfattning Vilka som kommunicerar och vad som kommuniceras Under 2015-2016 ska de personer i Landsbygdsnätverket

Läs mer

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas När du kommer som ny till en svensk stad kan det ofta vara svårt att förstå var alla människor håller hus. Folk möts kanske inte ute på

Läs mer

Den ideella sektorn i landsbygdsprogrammet

Den ideella sektorn i landsbygdsprogrammet Datum: 2010-10-08 Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Jnr 2008-3426 Jnr 2008-3457 Forskarsamverkan Skärgårdarnas Riksförbund Kristina

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Reglabs verksamhetsplan

Reglabs verksamhetsplan Reglabs verksamhetsplan 2016 20151217 INLEDNING Inför 2016 finns ett stort antal aktiviteter planerade. Många av dem har startat under 2015 eller tidigare, som seminarieserien Jobbregionen, utvecklingsprojekten

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström Vad säger utvärderingen av Leader 2007-2013? Preliminära resultat Cecilia Waldenström 2015-10-07 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi jobbat 2. Leadermetoden - tillämpas den? 3. Projektens

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Uppföljning av resultat och lärdomar från nätverksträff Landsbygdsnätverkets syfte med konferensen: o Förbättra genomförandet och förstärka det svenska

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Kartläggning av fondsamverkan

Kartläggning av fondsamverkan 2016-10-13 Kartläggning av fondsamverkan För att få en lägesbild av hur kontaktytor i dag ser ut mellan Leader och övriga fondaktörer i syfte att stärka flerfondsperspektivet, har samordningsgruppen för

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09:

Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09: A77_, 47 f " k0 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Namndhuset, Nynashamn lokal: Orngrund, kl. 09:00-12.00 Beslutande Catrine Ek (MP), ordforande Daniel Adborn (FP) Harry Bouveng (M) Bodil Toll (M) Thomas Johansson

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Tematisk arbetsgrupp. Integration

Tematisk arbetsgrupp. Integration Tematisk arbetsgrupp Integration 2 1Bakgrund och uppdrag I Lands bygdsnätverkets aktivitetsplan för 2010 anges att Integration är ett av de prioretade områdena. Det konstateras att: Det är få invandrare

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Arbetsplan arbetsgrupp Integration

Arbetsplan arbetsgrupp Integration Arbetsplan arbetsgrupp Integration 1 Ändringslogg för dokumentet Version Datum Ändring Signatur 1 2015-05-18 Första utkast till arbetsplan 2 2015-09-02 Andra utkast till arbetsplan NL 3 2015-09-11 Tredje

Läs mer

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna

Läs mer

Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm

Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm 1(5) Landsbygdsnätverksträff 26 nov 2012, Piperska muren Stockholm Rapport från Lasse Carlsson, Hela Sverige ska leva Dagen inleddes med att Nätverkets ordf Peter Melin beskrev dagens upplägg med speeddating,

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Om konsten att jämställdhetssäkra ett landsbygds program

Om konsten att jämställdhetssäkra ett landsbygds program Om konsten att jämställdhetssäkra ett landsbygds program Kortversion av rapporten Jämställdhet företagsstöd inom landsbygdsprogrammet 2007 2012 av Caroline Wigren-Kristoferson. 2 Visst kan landsbygdsprogrammet

Läs mer

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program HANDBOK för dig som medverkar i Ifous FoU-program Innehåll Hur är ett FoU-program upplagt?... 3 Vad kommer ut av Ifous FoU-program?... 4 Organisation och roller... 5 Vad behöver ni göra nu?... 7 Det här

Läs mer

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande Arrangör: SKOOPI - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och Tillväxtverket i samarbete med företagsrådgivaren Coompanion och Allmänna Arvsfonden

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling

Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Minneanteckningar från mötet 2015 08 24 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Deltagare: Josefin Heed Hela Sverige ska leva, Matilda Göransson LRF, Matilda Björkqvist Länstyrelsen Skåne, Mårten Andersson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Närvarande: Yvonne Nilsson Gauffin Flens Hembygdsförening, Krister Karlsson och Mats Frankenberg Vadsbro-Blacksta

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd

Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd 96=LEADER II 2001= Leader+ Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd verkar lokalt i 4 kommuner

Läs mer

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma :::::

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: ::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: Leaderträffen - Varberg - 2016 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Stina Nilss och Josefina Andersson VI Josefina Andersson Coompanion Halland.

Läs mer

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets integrationssatsning. Namn på förslaget: ECO trails LAG Doboj-Maglaj- LAG Söderslätt Journalnummer: 2011-1261

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Brandstad Filmbyn Journalnummer: SJV 2009-5635 Namn på LAG grupp som nominerar: LAG Ystad-Österlenregionen

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Datum: torsdagen den 25 oktober kl. 14.00 15.30 Närvarande:

Läs mer

Mailis Carlsvärd och Liselotte Johansson har varit av bystämman utsedda revisorer för 2014 med Anita Larsson som ersättare.

Mailis Carlsvärd och Liselotte Johansson har varit av bystämman utsedda revisorer för 2014 med Anita Larsson som ersättare. Klockrike byråd Verksamhetsberättelse 2014 Om Klockrike byråd Klockrike byråd bildades 14 mars 2001. Klockrike byråd är ett partipolitiskt och religiöst neutralt nätverk för föreningar, verksamheter och

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte

Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte Inbjudan till nätverksträff för erfarenhetsutbyte Leadergrupper och andra som är engagerade i Leaderfrågor från hela landet nu träffas vi åter för att utbyta erfarenheter! På anmälningsblanketten kan du

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm Närvarande: Christer Hederberg ordförande Karl Johan Adolfsson Jörgen Nilsson Tomas Öhlund Carina

Läs mer

1. Bakgrund och syfte Aktiviteter... 4

1. Bakgrund och syfte Aktiviteter... 4 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Aktiviteter... 4 2.1. Webbinarier... 4... 4... 4 2.2. Animerad film... 5... 5... 5 2.3. Idéverkstäder... 5... 5... 5 2.4. Bistå poddreaktionen... 5... 6... 6 2.5.

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning Uppdrag -01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram olika handläggarstöd.

Läs mer

CV för Inez Abrahamzon

CV för Inez Abrahamzon CV för Inez Abrahamzon Inez Abrahamzon, Västra vägen 15, 912 94 Latikberg CV för Inez Abrahamzon Jag är uppväxt i södra Lappland och tror att framtiden finns där man borrar ner sina fötter. Startade mitt

Läs mer

Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet.

Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet. Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet. Landsbygdsnätverket 2014 Kommuner och landsting vill, kan och vågar

Läs mer

hjälp för dig som skriver handlingsplaner och lokala strategier lovisa.carneland@urnara.se 0935-141 03, 070-366 81 15

hjälp för dig som skriver handlingsplaner och lokala strategier lovisa.carneland@urnara.se 0935-141 03, 070-366 81 15 KONTAKTPERSONER hjälp för dig som skriver handlingsplaner och lokala strategier För dig som ska vara engagerad i skrivandet av handlingsplaner och lokala strategier inför den nya programperioden finns

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008 5 februari Närvarande Peter Melin, ordförande Christina Linderholm Gun Rudquist Inger Normark Lotti Jilsmo

Läs mer

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader 2008. Namn på förslaget: Orust privata landsbygdsflyg Ett antal f.d. piloter ska tillsammans med ungdomar

Läs mer

Måltid Sverige en arena för den offentliga måltiden

Måltid Sverige en arena för den offentliga måltiden Måltid Sverige en arena för den offentliga måltiden 2017-03-23 Möte Livsmedelsverket 2017-03-21 Presentation vilka vi är Bakgrund Måltid Sverige Förslag på process att arbeta fram en FoI-agenda Diskussion

Läs mer

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-15 FHN 2012.0017 Handläggare Cecilia Ljung Folkhälsonämnden Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors

Läs mer

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder 2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Förändringar vi vill få till stånd som direkt följd av våra prioriteringar...

Läs mer