Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp"

Transkript

1 Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp

2 Övergripande mål Övergripande mål Landsbygdsnätverket ska förbättra genomförandet av landsbygdsprogrammet och förstärka programmets insatser för landsbygdens utveckling. Detta ska ske genom att Landsbygdsnätverket samlar berörda aktörer och att nätverket ska vara ett nationellt och transnationellt forum för brett utbyte av information, erfarenheter och metodutveckling. Landsbygdsnätverket ska också öka dialogen i genomförandet mellan lokal, regional, nationell och internationell nivå. Nätverket blir därmed en arena för lärande och samverkan. Det övergripande målet med landsbygdsprogrammet är en ekonomisk, social och miljömässig hållbar landsbygdsutveckling. Detta ska ske genom att: Förbättra konkurrenskraften i jord- och skogsbrukssektorn Förbättra miljön och landskapet Diversifiera och förbättra livskvaliteten på landsbygden

3 Prioriterade områden 2009 Mångfald i programgenomförandet Miljöintegration i programgenomförandet Landsbygdens attraktionskraft Leader Ökad samverkan

4 Mångfald Det är viktigt att landsbygdsprogrammet genomförs på ett sådant sätt att det inte diskriminerar någon grupp. Jämställdhet Det är betydligt färre kvinnor än män som är företagare och som får del av stöden i programmet. Dels behöver vi mer kunskap om varför det är så och hur vi kan göra programmet mer jämställt, dels är det sannolikt för få kvinnor på landsbygden som känner till möjligheterna i programmet. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Öka kunskapen bland nätverkets medlemmar om varför och hur vi gör att fler landsbygdskvinnor får möjlighet att utveckla företag, i synnerhet bland stödhandläggare och LAG. Fler får möjligheter att sprida information om landsbygdsprogrammet till kvinnor på landsbygden. Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi att fler kvinnor på landsbygden får del av stöden i programmet än förra programperioden.

5 Ungdomar Det är för få ungdomar som söker stöd eller som driver eller deltar i projekt som fått stöd genom programmet. Det beror dels på att det är för få ungdomar på landsbygden som känner till möjligheterna i programmet, dels på att LAG och andra som jobbar med stöden behöver lära sig mer om hur de ska nå ungdomarna och på vilket sätt unga kan medverka till målen i programmet. En annan förklaring är att för få ungdomar sitter med i LAG. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Öka förståelsen och kunskapen hos LAG om hur ungdomar kan bidra till landsbygdsutveckling och om hur LAG i sitt Leaderarbete kan nå ut till ungdomar Alla LAG har en medlem under 25 år Med dessa effekter bland våra medlemmar, i synnerhet bland LAG, hoppas vi att det nu blir fler Leaderprojekt med ungdomsfokus än det fanns under Leader+.

6 Integration Det är få invandrare som bor och arbetar på landsbygden. Invandrare är också kraftigt underrepresenterade bland de som söker stöd och sitter med i LAG. Det är få invandrare som känner till arbetsmarknaden på landsbygden och för få företagare på landsbygden som anställer invandrare. Många invandrare förknippar landsbygden med fattigdom och underutveckling och har aldrig fått chans att bekanta sig med den svenska landsbygden. Det är också få invandrare som känner till möjligheterna i landsbygdsprogrammet. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Det etableras lotsar, som kan underlätta för fler invandrare att hitta jobb på landsbygden Öka samarbetet med de myndigheter och organisationer som har mycket kontakt med invandrare för att de ska sprida information som nyanserar invandrares bild av svenska landsbygden och ger ökad kännedom om möjligheterna i landsbygdsprogrammet Fler LAG har medlemmar med invandrarbakgrund och fler LAG arbetar för att få fler invandrare aktiva i sina Leaderprojekt. Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi att fler invandrare får jobb på landsbygden, startar och driver företag på landsbygden och bosätter sig på landsbygden.

7 Miljöintegrerat programgenomförande Genom landsbygdsprogrammet ska vi medverka till att möta de stora miljöutmaningarna. Därför behöver ha i ett ökat miljöfokus i alla av programmets olika områden och åtgärder. Vi behöver lära oss mer om de bakomliggande problemen och om metoderna för att miljöhänsyn ska genomsyra prioriteringarna inom programmet. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Öka kunskapen om miljöutmaningarna bland våra medlemmar och om metoder som leder till ökad miljöhänsyn. Med denna effekt bland våra medlemmar hoppas vi att fler projekt och andra insatser (jämfört med föregående programperiod) har tydligt miljöfokus.

8 Landsbygdens attraktionskraft Flera av programmets åtgärder som ska bidra till landsbygdens attraktionskraft har haft en trög start och därför behövs extra insatser för att vi ska nå målen med dessa åtgärder. Infrastruktur Det är för få som medverkar till målen om en väl fungerande lokal infrastruktur som stärker jordoch skogsbrukets och landsbygdens attraktionskraft. En sannolik förklaring är att få känner till att åtgärden går att nyttja till fler ändamål än vägar. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Fler medlemmar, i synnerhet stödhandläggare och LAG, känner till inspirerande exempel som de sprider vidare till de som är verksamma lokalt. Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi att nå programmålen med åtgärden. Det innebär bland annat 300 verksamheter som fått stöd och 60 miljoner kronor i investeringsvolym.

9 Byutveckling Det behöver göras mer för att skapa en struktur som bidrar till hållbar samhällsutveckling på landsbygden. Det behövs mer kunskaper om metoder, till exempel om hur man löser konflikter mellan olika intressen vid lokal utveckling. Fler byar behöver ha sina egna strategier och planer för hur det skapas hållbar utveckling i bygden. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Fler medlemmar, i synnerhet stödhandläggare och LAG, blir kunniga om metoder och inspirerar de som är verksamma i lokal utveckling till insatser för hållbar samhällsutveckling. Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi att bidra till att nå programmålen med åtgärden. Det innebär bland annat 350 byar per år som genomför verksamheter för en investeringsvolym på 70 miljoner kronor. Det ska i sin tur leda till bibehållet eller ökat antal boende på landsbygden och ett ökat antal företag. Minst 3,4 miljoner landsbygdsbor år 2013.

10 Grundläggande tjänster Det behöver göras mer för att förbättra tillgången till grundläggande tjänster för företag och boende på landsbygden. Bland annat finns det brister i kunskaper om hur man skapar samordnade servicelösningar och för få arenor där aktörer på olika nivåer möts för att forma samordningslösningar Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Fler medlemmar, i synnerhet stödhandläggare och LAG, blir kunniga om metoder om ex. samordnade servicelösningar och att de inspirerar fler att jobba med grundläggande tjänster. De bland våra medlemmar som är berörda har kunnat träffats för att samverka på nationell nivå och underlätta för servicesamordning på lokal nivå. Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi kunna bidra till programmålen med åtgärden. Det innebär bland annat 135 aktiviteter per år och investeringsvolym på 100 miljoner kronor. Det ska i sin tur leda till 0,32% av befolkningen på landsbygden gynnas av förbättrad service och att 0,5% har fått ökad tillgång till bredband.

11 Natur- och kulturarv Det är för lite som görs för att bevara och uppgradera natur- och kulturarvet på landsbygden. Fler fastighetsägare och turistentreprenörer behöver få kännedom om målen och möjligheterna med åtgärden. De inspirerande exemplen är inte samlade och för dåligt kända. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Fler medlemmar blir kunniga om inspirerande exempel som de sprider vidare till berörda aktörer på lokal nivå. Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi att bidra till programmålen för åtgärden. Bland annat att det genomförs 175 aktiviteter per år för en investeringsvolym på 45 miljoner kronor. Det ska i sin tur leda till att det lokala naturoch kulturlandskapet har restaurerats och uppgraderats så att de till exempel kan användas för nya kommersiella användningsområden. Ett mål är att de skapar 280 årsverken.

12 Säker arbetsmiljö Det sker mellan olyckor per år i skogen och jordbruket. I landsbygdsprogrammet finns åtgärder som kan användas för rådgivning för att skapa en säkrare arbetsmiljö, men det är för lite känt. Det behövs också bättre telekommunikationer för att skador inte ska förvärras. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Öka kunskapen bland våra medlemmar om möjligheterna att nyttja programåtgärder för att minska antalet olyckor. Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi att bidra till en säkrare arbetsmiljö på landsbygden.

13 Leader Nätverket har ett särskilt uppdrag att underlätta LAGs lärande och samverkan. Nu när vi går från 12 till drygt 60 LAG är det många som är nybörjare och som behöver lära sig av varandra. Det finns också en ovana och för få inspirerande exempel på hur man inom Leader kan jobba med åtgärderna inom programmets axel 1 och 2, det vill säga inom jord- och skogsbrukssektorn och inom miljöområdet. LAG behöver också utveckla sina kunskaper om hur de löpande följer upp och utvärderar sina insatser. Ett annat behov som LAG har är få hjälp med att knyta kontakter för interregionala och transnationella projekt. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Alla LAG får en ökad kunskap om hur de jobbar med Leadermetoden Alla LAG men även övriga medlemmar blir kunniga om hur man kan jobba med Leadermetoden inom programmets axel 1 och 2 Minst hälften av LAG påbörjar arbete med uppföljning och utvärdering Alla LAG har kanaler och metoder för samarbetsprojekt Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi att bidra programmålen för Leader, bland annat 9000 Leaderprojekt, 970 årsverken, ökat antal Leaderprojekt inom axel 1 och 2 samt att alla LAG deltar i samarbetsprojekt.

14 Ökad samverkan Nätverket omfattar närmare 100 medlemmar och alla LAG. Därmed finns det i nätverket en gedigen kunskap om landsbygdsutveckling som, om den samlas och kan samverka, sannolikt ökar möjligheterna att nå programmets mål. Den samlade kunskapen bland nätverkets medlemmar kan användas mer för att analysera behoven och bristerna, men också vilka programändringar som behövs vid revideringarna och vad som behöver göras perioden efter det att programmet avslutats. Vi behöver också en större samsyn och förståelse för målen med programmet och ökad kunskap om varandras villkor, men framför allt en ökad kunskap om villkoren för innovatörerna och entreprenörerna som skapar landsbygdsutvecklingen. Vi behöver också stärka vårt erfarenhetsutbyte med nätverken i de andra länderna. Det finns också behov av att öka samverkan mellan landsbygdsprogrammet och andra utvecklingsprogram men det råder en osäkerhet kring gränsdragningar och vilka nyttor samverkan kan uppnå. Det finns för få inspirerande exempel på samverkan. Därför kommer nätverket att prioritera insatser som leder till att: Alla medlemmar får möjlighet att bidra med sin upplevelse av hur programmet genomförs så att vi skapar ett fortlöpande och gemensamt lärande inom programmet. Fler har mötts och ökat sin kunskap om målen med programmet men också om varandras villkor och hur man kan ha nytta av att samverka. Fler är kunniga om avgränsningarna och nyttan med samordning både inom och mellan olika utvecklingsprogram. Med dessa effekter bland våra medlemmar hoppas vi att bidra till ökad effektivitet och måluppfyllelse.

15 Nätverkets insatser samlade under aktivitetsområden Effekterna som vi vill uppnå bland medlemmarna får vi genom följande aktivitetsområden 1 Aktiviteter finansierade med nätverkscheckar 2 Nätverksträffar 3 Omvärldsbevakning och omvärldsanalys 4 Webb- och andra kommunikationskanaler 5 Särskilda nätverksaktiviteter för LAG 6 Forskarsamverkan 7 Internationellt utbyte 8 Uppföljning av nätverkets effekter 9 Drift kansliet

16 1. Aktiviteter finansierade med nätverkscheckar Alla medlemmar kan initiera och utföra nätverksaktiviteter Styrgruppen prioriterar bland initiativen vid fem möten Nya konferens-, inspiratör- och/eller forskarsamverkanscheckar Checkar till LAG för internationellt erfarenhetsutbyte

17 2. Nätverksträffar Två träffar för samtliga medlemmar Fem styrgruppsmöten Ett event för Årets landsbygdsprojekt och landsbygdsföretagare Medarrangera Jordbruksverkets landsbygdskonferens Förberedelser Landsbygdsriksdag 2010 Tre särskilda nätverksträffar för LAG Två informatörsträffar (se sid 4, kommunikationskanaler)

18 3. Omvärldsbevakning och omvärldsanalys Tematiska arbetsgrupper Virtuella tankesmedjor Månatlig avstämning med programledning, m.fl. på Jordbruksverket Två möten per år då styrgruppen och lantbruksdirektörerna möts Inspiratörsträffar

19 4. Webb- och andra kommunikationskanaler Vidareutveckling och drift av webbplats Månatliga nyhetsbrev Informationsnätverk Pressaktiviteter Konferensdokumentationer Inspirationsmaterial

20 5. Särskilda nätverksaktiviteter för LAG Nätverksträffar (se 2. Nätverksträffar) Kartläggning av utbildningsbehov och utbildningstillfällen anordnade i samarbete med Jordbruksverkets team Landsbygd Särskilda webbsidor för LAG, bl.a. med diskussionsforum Mobilisering och uppföljning av samarbetsprojekt Årets Leaderprojekt vid eventet för Årets landsbygdsprojekt och landsbygdsföretagare Mentorsinsats

21 6. Forskarsamverkan Två möten med vetenskapliga rådet Ett nordiskt forskarforum Erfarenhetsutbyte forskare emellan och mellan forskare och praktiker genom nätverkscheckarna (se 1. Nätverkscheckar) Forskare medverkar vid nätverksträffar och tankesmedjor Förberedelser nationellt forskarforum 2010

22 7. Internationellt utbyte Särskilda webbsidor med bl.a. information om europeiska nätverkskonferenser och samordnande kommittéerna Nätverkscheckar för LAGs internationella erfarenhetsutbyte (se 1. Nätverkscheckar) Medverkan vid nordisk och europeiska nätverksträffar och samordnande kommittémöten Dialog med övriga europeiska nätverket Arrangemang av träff mellan nordiska nätverkskanslierna

23 8. Uppföljning 2009 Extern konsult följer upp nätverkets verksamhet i relation till målen samt återrapporterar till styrgruppen vid årets sista möte.

24 9. Drift kansliet 2009 Kontaktpunkt för 100 nationella aktörer och 65 LAG 4 Heltidstjänster Heltid expert forskarsamverkansfrågor Konsulter inom Leaderinsatserna (se 5. Särskilda nätverksaktiviteter för LAG)

Tematisk arbetsgrupp. Integration

Tematisk arbetsgrupp. Integration Tematisk arbetsgrupp Integration 2 1Bakgrund och uppdrag I Lands bygdsnätverkets aktivitetsplan för 2010 anges att Integration är ett av de prioretade områdena. Det konstateras att: Det är få invandrare

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Aktivitetsplan hösten 2007 och verksamhetsår 2008

Aktivitetsplan hösten 2007 och verksamhetsår 2008 Aktivitetsplan hösten 2007 och verksamhetsår 2008 Fastställd vid styrgruppsmötet den 18 september 2007. Reviderades vid två tillfällen senast vid aprilmötet 2008. Mål och Effektmål samt identifierade områden

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Uppföljning av resultat och lärdomar från nätverksträff Landsbygdsnätverkets syfte med konferensen: o Förbättra genomförandet och förstärka det svenska

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov.

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. Upprättad 2014-06- Bestämmelser för det nationella landsbygdsnätverket 2020 Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. 1. Ändamål Det svenska landsbygdsnätverket 2020 ändamål

Läs mer

Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling

Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling Kommunikationsstrategi för lokalt ledd utveckling 2014-2020 2016-01-19 1 Bakgrund Den här kommunikationsstrategin beskriver hur vi ska prioritera och ger vägledning om hur vi ska kommunicera lokalt ledd

Läs mer

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov.

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. Stadgar för det nationella Landsbygdsnätverket 2020 Upprättade juni 2014 Reviderade september 2014 Reviderade 21 juni 2018 Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. 1. Ändamål

Läs mer

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER 1 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER Granskningsdatum

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Kvalitetshöjning inom potatisproduktion Journalnummer: 2010-1976 Namn på LAG grupp som nominerar:

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 25 juni 2008

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 25 juni 2008 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 25 juni 2008 25 juni Närvarande Peter Melin, ordförande Christina Linderholm Gun Rudquist Inger Normark Lotti Jilsmo Staffan

Läs mer

Axel 1. Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden

Axel 1. Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden Axel 1 Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden 5 45% 4 35% Måluppfyllelse 2007 Måluppfyllelse 2008 Måluppfyllelse ackumulerat 3 25% Målvärde 2008 28,6%

Läs mer

Aktivitetsplan Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012

Aktivitetsplan Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012 Aktivitetsplan 2012 Fastställd vid styrgruppsmöte 13 mars 2012 1 Övergripande mål Landsbygdsnätverket ska förbättra genomförandet av landsbygdsprogrammet och förstärka programmets insatser för landsbygdens

Läs mer

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader 2008. Namn på förslaget: Från slott till slott Journalnummer: 2008-5592 Kontaktperson i det nominerade förslaget:

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

ARBETSPLANERNA ÄR BESLUTADE

ARBETSPLANERNA ÄR BESLUTADE INFO FRÅN ARBETSGRUPPERNA Kvartal 1 2017 En stor del av arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av representanter från nätverkets medlemsorganisationer. styrgrupp beslutar varje år vilka

Läs mer

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Hur är länsstyrelsen involverad i Landsbygden och hästnäringen? God djurhållning

Läs mer

Uppföljning av Landsbygdsnätverket

Uppföljning av Landsbygdsnätverket Uppföljning av Landsbygdsnätverket 2007 2009 9 nov 2009 Framtagen för Landsbygdsnätverket Attn Maria Gustafsson 551 82 Jönköping Av OpenEye Innovation Management AB Birger Jarlsgatan 2 114 34 Stockholm

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Stenkyrka Affären Journalnummer: 2010-3948 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Gotland Kontaktperson

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman

Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman EU 2020 är EU:s gemensamma tillväxt- och sysselsättningsstrategi. Den har tre prioriteringar om smart, hållbar och inkluderande tillväxt

Läs mer

Nominering - årets landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - årets landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - årets landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Hemlig Festival Journalnummer: 2010-572 Namn på myndighet som nominerar:

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Nyttan och glädjen att dra åt samma håll Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Uppdrag: Inspiration från program eller strategi till tydliga nåbara mål som är utvecklande för bygden

Läs mer

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader 2008. Namn på förslaget: Hjärtats fröjd Journalnummer:08016 Kontaktperson i det nominerade förslaget: Ebon

Läs mer

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september 1(5) UNDERLAG Dnr 49-5199/11 2011-08-22 Landsbygdsavdelningen E-post: nyttlandsbygdsprogram@jordbruksverket.se Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har fått

Läs mer

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Lantbrukarnas riksförbund Thomas Bertilsson Hela Sverige ska leva Staffan Bond Aktivera gillesmedlemmar

Läs mer

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014 Riktlinjer för arbetsgrupper Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014 Varför arbetsgrupper? Deltagare i arbetsgrupper ska bidra till nätverkets mål om att stärka aktörers förmåga till landsbygdsutveckling

Läs mer

Landsbygdsnätverket 2014-2020

Landsbygdsnätverket 2014-2020 Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras och sprids. Metoder utvecklas och sprids. De organisationer och myndigheter

Läs mer

Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät

Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät Om behovet av kunskap: Analys av Landsbygdsnätverkets forskningsenkät Landsbygdsnätverkets styrgrupp har sedan något år tillbaka efterlyst en bättre bild om behovet av forskningsbaserad kunskap. Frågan

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Eibers Edeby AB, Edeby,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016. Fastställd av styrgruppen 25 maj

Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016. Fastställd av styrgruppen 25 maj Landsbygdsnätverkets kommunikationsplan 2015-2016 Fastställd av styrgruppen 25 maj 1 Sammanfattning Vilka som kommunicerar och vad som kommuniceras Under 2015-2016 ska de personer i Landsbygdsnätverket

Läs mer

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012 Europadagen 2012 Den nya landsbygdspolitiken i EU EU-processen Råds- och parlamentsarbetet rådsarbetsgrupper under 2012, beslut (förhoppningsvis) under första halvåret 2013 (gäller flera relevanta råds-

Läs mer

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration på landsbygden Per Hasselberg, Maria Elinder www.landsbygdsnatverket.se Rikskonferens Naturbruk, 27 april 2018 Västervik Landsbygdsnätverket 2014-2020

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan VERKSAMHETSPLAN 2015 Budget och verksamhetsplan Diversity Charter Sweden 2014 Innehåll Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Historik... 2 Vision och långsiktiga mål... 2 Nationella förutsättningar... 1 Syn på mångfald...

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

Landsbygdsnätverkets Aktivitetsplan

Landsbygdsnätverkets Aktivitetsplan Landsbygdsnätverkets Aktivitetsplan 2019-2020 Fastställd vid styrgruppsmöte 12 februari 2019 I Landsbygdsnätverket utbyts erfarenheter, information sprids, kontakter knyts och samarbeten uppstår. Vi inspirerar

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA

OPPONERING GAV ARBETSGRUPPERNA MER KUNSKAP OM VARANDRA Kvartal 3 2012 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av nätverkets medlemmar. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar varje år vilka prioriterade teman

Läs mer

Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans!

Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans! Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans! Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets integrationssatsning. Namn på förslaget: ECO trails LAG Doboj-Maglaj- LAG Söderslätt Journalnummer: 2011-1261

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Urvalskriterier för insatserna inom landsbygdsprogrammet

Urvalskriterier för insatserna inom landsbygdsprogrammet Urvalskriterier för insatserna inom landsbygdsprogrammet 2007-2013 Enligt rådets förordning (EG) nr 1698/2005 1 ska övervakningskommittén höras om urvalskriterier för programmet senast fyra månader efter

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Eriksgata Journalnummer: 2010-637 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Norra

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Bärkraft Journalnummer: 2008-4809 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Varför dessa stöd? Landsbygdsprogrammet 2014-2020 ska bidra till att nå målen i Europa 2020-strategin genom att främja: Miljö och klimat Jordbrukets konkurrenskraft inklusive

Läs mer

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015 Riktlinjer för arbetsgrupper Fastställda av styrgruppen den 4 februari 2015 Varför arbetsgrupper? Deltagare i arbetsgrupper ska bidra till nätverkets mål om att stärka aktörers förmåga till landsbygdsutveckling

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista

Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Jämställdhetssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Kvinnligt nätverk inom Sveriges Biodlares Riksförbund

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Annie Johansson Kyllesjö

Läs mer

TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE. Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden

TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE. Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden 2 Foto omslag: Smålandsbilder Foto: Catharina Hellström Engström LANDSKAPSPERSPEKTIV en väg till samverkan Vi har alla ett

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Sixten Journalnummer: 2008-2715 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader 2008. Namn på förslaget: Orust privata landsbygdsflyg Ett antal f.d. piloter ska tillsammans med ungdomar

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling.

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Brandstad Filmbyn Journalnummer: SJV 2009-5635 Namn på LAG grupp som nominerar: LAG Ystad-Österlenregionen

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Järnkraft Journalnummer: 2009:7722 (2009 och 2010) 2010:7771 (2011) Namn på LAG

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Mera Mjölk i Jönköpings län Journalnummer: 2010-4423 Namn på myndighet

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 23 januari, 2009

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 23 januari, 2009 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 23 januari, 2009 23 januari Närvarande Peter Melin, ordförande Gun Rudquist (kom under punkt 7) Lotti Jilsmo Staffan Bond

Läs mer

Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Möte 10 november 2008

Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Möte 10 november 2008 Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2007-2013 Möte 10 november 2008 Måluppfyllelse axel 1 (exkl. komp.utv.) I relation till målet för aktuell tidpunkt 160% 140% År 2007 2008, (okt) 120% 100%

Läs mer

Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Wallby Gård, Eva och Johan

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Tågdagarna i Landeryd Journalnummer: 2010-6360 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Landsbygd

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Lokalt Ledd Utveckling Halland Organisationsnr: Fabriksgatan 1a Hyltebruk SWEDEN

VERKSAMHETSPLAN Lokalt Ledd Utveckling Halland Organisationsnr: Fabriksgatan 1a Hyltebruk SWEDEN VERKSAMHETSPLAN 2019 Prioritetsområden 2019: Under 2018 har medlemskåren gemensamt tagit fram en verksamhetsidé för organisationen. Verksamhetsplanen ska under kommande år genomsyras av att genomföra verksamhetsidén.

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT

DET ÄR INTE SLUT NÄR DET ÄR SLUT Kvartal 2 2012 En stor del av Landsbygdsnätverkets arbete genomförs genom olika arbetsgrupper som består av nätverkets medlemmar. Landsbygdsnätverkets styrgrupp beslutar varje år vilka prioriterade teman

Läs mer

Guide för att bilda Leaderområden Version 1

Guide för att bilda Leaderområden Version 1 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Guide för att bilda Leaderområden Version 1 Använd Jordbruksverkets dokument Leader inom landsbygdsprogrammet som bakgrundsmaterial

Läs mer

Välkommen. till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2!

Välkommen. till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2! Välkommen till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2! Kursledare: Ola Svensson, Tobias Kreuzpointner, Börje Karlsson och Beata Allen Stockholm den 8 och 9 oktober 2014 http://enrd.ec.europa.eu/enrd-static/leader/leader/leader-tool-kit/en/index_en.html

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för det nationella landsbygdsnätverket, 5 februari 2008 5 februari Närvarande Peter Melin, ordförande Christina Linderholm Gun Rudquist Inger Normark Lotti Jilsmo

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Bioenergi i Böta-Kvarn

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011.

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Närvarande: Anders Johansson Rebecca Källberg Thomas Norrby Oscar Kjellberg Ulla Herlitz Nils

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Färnas hjärta AB Journalnummer:

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Samarbete inom landsbygdsprogrammet

Samarbete inom landsbygdsprogrammet Samarbete inom landsbygdsprogrammet -vad vet vi nu och vad är kvar innan det går att söka pengar? Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är

Läs mer

strategi hela sverige ska leva

strategi hela sverige ska leva strategi 2017 2020. hela sverige ska leva Vision. Hela Sverige ska leva! Syfte. Balans mellan stad och land - god landsbygdsutveckling - goda villkor i hela landet. Verksamhetsidé. Från Hela Sverige ska

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2007-2013

Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Utveckling av bredband via Landsbygdsprogrammet Definition av bredband enligt Landbygdsförordningen: IT-infrastruktur med hög överföringshastighet (Gäller mobilt, ADSL och

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016

Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016 Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016 Dalarna Innehåll Om Hela Sverige ska leva Dalarna 1 Vårt uppdrag enligt våra stadgar: 2 Om verksamhetsplanen 2 Strategi för 2016 2018 3

Läs mer