POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10"

Transkript

1 POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10 En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009

2 POJKAR & FLICKOR 10 ÅR KALENDER Tränings kalender, Våren som P10 / F10 Två träningstillfällen per vecka, med start från Mars/April till September. (7 manna) SIF rekommenderar att man genomför minst fyra träningar innan Sanktan startar. Genomför gärna ett träningsläger med övernattning innan Sanktan startar. Nu går snart många barn i samma skola, Igelbodaskolan. För att göra integrationen lättare ser SIF positivt på att genomföra samträningar för alla P10 resp. F10 i Saltsjöbaden redan i Maj och juni, utöver träningarna med lokallagen. Match kalender, Våren som P10 / F10 Sanktan spelas på 7 Manna och startar i slutet av April och slutar i September. Nu är det resultatrapportering och serietabell som gäller. Anmäl två lag från varje lokallag, detta görs redan i Oktober november. förra året via SIF. Innan Sanktan startar bör laget ha genomfört någon eller några cuper i Mars/April för att få matchträning och matchvana på 7 Manna. Anmäl er till dessa cuper i Januari för att säkra plats. När man når tio år, finns det även cuper runt helgerna i Maj att anmäla sig till. Det finns övernattningscuper runt om Stockholm i Juni som ungarna brukar uppskatta. Tränings kalender, Hösten, Augusti september., som P10 / F10 Se till att genomföra minst fyra träningspass innan Sanktan startar i mitten av Augusti Genomför gärna ett träningsläger med övernattning innan Sanktan startar. Nu går många barn i samma skola, Igelbodaskolan. För att göra integrationen lättare ser SIF positivt på att genomföra samträningar för alla P10 resp. F10 i Saltsjöbaden. Gör detta i tillägg till träningarna med lokallagen. Match kalender, Hösten, Augusti september. som P10 / F10 Planera in en två cuper innan Sanktan starten i Augusti. Säsongen P10 / F10 slutar i och med att sista Sanktanmatchen spelas. Infasning och förberedelser till P11 / F11 sker i Oktober Den 1:a Oktober startar säsongen för P11 / F11. Då är Sanktan nivåindelat Lätt/Medel Vi har nu indelat spelarna i två nivåer. Lätt(BLÅ) och Medel(VIT). Formera senast i September lagledning för BLÅ resp. VIT, se Policy bilagan. P11/F11 säsongen startas i Oktober med att spela Nackamästerskapen på 7 Manna. Man ställer då upp med BLÅ och VIT i Nackamästerskapen. Här ser man då mer tydligt om nivåindelningen stämmer över alla lagen. SIF rekommenderar att anmäla lagen till Ersans Pokal, som spelas i Oktober november. Man anmäler BLÅ(Lätt) och VIT(Medel) lagen till denna cup. Inomhuscuperna startar i November, SIF rekommenderar att anmäla laget till 2 4 innecuper under vintersäsongen. Lagledningarna för BLÅ, VIT och lokallagen synkar för att de olika Saltis lagen inte skall spela samma cup, det är ju tråkigt att slå ut varandra.

3 POJKAR & FLICKOR 10 ÅR TRÄNING / MATCH/ CUP för 10 åringar Träning för 10 åringar På träningarna tränar vi på teknik och hur vi rör oss på plan. Se bilaga 3 för övningsexempel för 10 åringar. Den stora skillnaden på träningarna i år är det högre tempot eftersom barnen nu kan ta instruktioner bättre. Träningarna ses som förberedelse inför match. Om man inte är med på träningarna kan man inte räkna med att bli kallad till match. Man bör medverka på 3 av fyra träningar för att ta åt sig fotbollens grunder och det spelsystem som skall tränas på inför matcher. Alla träningar skall innehålla något 2 touch moment, se Bilaga 3. Positioner blir allt viktigare. Läs om SIF spelidé i Bilagan Stödjande dokument och träna på positioner. Cuper / Matcher för 10 åringar Alla 10 åriga spelare som tränar regelbundet skall erbjudas en match per vecka i Sanktan. I år spelas Sanktan med resultatrapportering och serie. De som bara tränar hälften(50 %) av träningstillfällena, jämfört med någon som tränar alla(100 %) gånger, kan komma att kallas till hälften(50 %) så många matcher som den som tränar alla gånger. Det är upp till tränaren att hålla koll på träningsviljan och balansen med matcher. Hösten som P10/F10, infasning till P11/F11. Nivåindelningen sker på hösten. Efter den sista Sanktanmatchen i September startar nästa säsong, P11/F11. Hela Oktober och November kan användas som förberedelser till nästa års Sanktan. Då är det nivåindelning som gäller i Sanktan samt att de flesta cuper har slutspel på våren som 11 åring. Därmed sker även nivåindelning för fotbollen i Saltsjöbaden. SIF kallar till möte i September för att genomföra nivåindelningen i alla 10 årings lag. SIF har valt att avsluta lokallagen i och med September som 10 åring. Säsongen för 11 åringar startar i Oktober, då har man hela hösten och vintern på sig att förbereda, spela ihop det kommande BLÅ och VITA laget som är blandat från alla lokallagen.

4 POJKAR & FLICKOR 10 ÅR COACHNING Coachning på träning för 10 åringar Nu är det viktigt att man snabbt får in 7 manna spelet i barnens sinne. Gå igenom spelsystemet och positioner. Genomför låtsasanfall, fem anfallare mot tre backar m.m. för att få igång breddning ut på kanterna. SIF rekommenderar att de grundläggande övningarna på Sportniksidan för 10 år. Om man vill höja nivån ytterligare kan man nu kontakta SVFA eller annan organisation för att ta hand om en träning i veckan. Eftersom spelarna har olika kunskaps nivåer i fotboll så kör övningar med olika svårighetsgrad för olika spelare till viss del på träningen. Det skall inte vara uttalat till barnen att det är nivåindelning som är grunden för övningarna och det skall bara utgöra runt 50 % av totala momenten. Man kan t.ex. mot slutet av träningen dela upp i fyra lag, två matcher med småmål om tre spelare och låta de två bättre lagen spela mot varandra med 2 touch och de två sämre mot varandra. Det blir maximal utdelning, barnen har kul, får rätt stimulans och bekräftelser. Coachning på Match för 10 åringar, som P10/F10 Nu är det början av 7 Manna och nu har man som tränaren den viktigaste uppgiften att följa upp fokusområden som gäller 7 Manna. Många för statistik på vem som gör mål. För att alla skall känna att de är på rätt väg och få bekräftelser, inför gärna att ge poäng för varje breddpass, varje målbrytning, varje bakåtpass i trängda lägen etc. Man kan inte lära alla att göra mål, men vi kan lära alla att spela rätt på sin position och då är det viktigt att få (en poäng) som bekräftelse, liksom målgöraren får automatiskt. En målbrytning av en back eller målvakt är ju lika viktigt som ett mål, för laget. Okej, det blir bedömning, men var givmilda, ge spelarna bekräftelse när de gör rätt. Skäll inte på dem inför alla andra när de gör fel, de vet när de gör fel Tag dem åt sidan och prata one on one vid tillrättavisning. Se fortfarande till att alla får testa som målvakt. Se till att man aldrig står målvakt en hel match, byt i halvlek. Man kommer att behöva 2 3 målvakter framöver och ingen skall behöva stå hela tiden och inte få chansen att utvecklas ute på plan som utespelare. Spelsystemet är på 7 Manna. Två backar, en Mittmittfältare, Två yttermittfältare och en forward. SIF anser att detta ger en bra utveckling för laget som helhet. Backar och forwards kan spela längre tid än mittfältarna, man springer inte lika mycket som mittfältarna. Optimalt är att ta ut 10 spelare till match. Tre backar, sex mittfältare, en forward (som kan bytas med en mittfältare vid behov) Försök att analysera innan laguttagningen hur bra motståndet är. Vid bra motstånd, gör en svårare laguttagning, vid lätt motstånd, gör en lättare laguttagning. Man spelar två Sanktan matcher i veckan och oftast går det att balansera varje vecka.

5 POJKAR & FLICKOR 10 ÅR MÖJLIGA UTMANINGAR SOM LEDARE Serie och resultatrapportering ger en helt annan inställning hos barnen I och med att vi spelar i serie så blir det oavsett man vill eller ej en tävling på ett helt sätt. Detta sätter större press, framförallt på de spelare som inte är lika bra som de andra. Man hör, spring nu då, man ser att de inte passar de sämre, man ser de sämre tycka att det är tråkigt, de känner sig inte välkomna till match eller träning. Allt detta är omöjligt att lösa genom att SÄGA till barnen att inte göra så. Vi som ledare måste minimera denna utsatthet genom bättre planering och handling. Planeringen är att; innan man tar ut laget till nästa match, analysera motståndet och handlingen är att ta ut laget utefter motståndets nivå. Till exempel, en Sanktanvecka kanske ser ut så här: Vi har två matcher som alltid, två Serier, en match i varje Serie; P10:16 och P10:17. I P10:16 serien är det serieledarna vi möter. Ta då ut ett svårare lag samt några av de sämre spelarna som orkar springa mest. I P10:17 serien är det jumbon vi möter. Ta då ut ett lättare lag, hitta en stomme, en bra målvakt, en stark back och en stark mittfältare och resten lättare spelare. Efter dessa två matcher har vi fått så jämt motstånd som möjligt och de flesta antagligen fått spela på sin egen nivå. Hösten, nivåindelningen BLÅ & VIT I September kallar SIF till Nivåindelningsmöte. Alla nivåindelas som 10 åring i September. Tränarna gör två listor, BLÅ(Lätt) och VIT(Medel). Sätt inget maxantal utan tänk på vilka som klarar att möta/inte möta Medel motstånd, vilka kan själva driva spelet, vilka har bäst förstått passningsvägarna på planen, håller sina positioner, kan ta instruktioner. Vid mötet träffas alla lokallagens tränare och lagledare och för samman listorna. Vi får då ett totalt BLÅ, Lätt lag och ett totalt VIT, Medel lag. Detta kommuniceras till föräldrarna och barnen i slutet av September. I Oktober kör vi igång med träningar BLÅ och VIT uppdelat. Utmaningen är de fem tio spelarna i gråzonen., har de hamnat rätt? Man kan då låta dessa spelare träna både med BLÅ och VIT i Oktober. Dessa tio kan också få spela en match i Ersan. Tränarna träffas därefter och beslutar om tillhörighet. Utmaningen kan vara diskussionen med föräldrar som anser att deras barn placerats i fel nivå. Därför är det bra att ha Oktober/November som utvärdering och låta fler tränare bedöma. Det kan ju vara så att ena lokallaget hade överlag ett mycket bättre lag än ett annat lokallag och därför sätts gränsen olika relativt varandra. En annan utmaning är att hitta ledare för BLÅ och VIT. En/några föräldrar som representerar spelarna i BLÅ respektive VIT krävs för att leda dessa lagen. Framförallt kan det vara svårt att få förälder att leda BLÅ laget eftersom det oftast är föräldrar till barnen som är bland de bättre som brukar vara ledare. Men det är som tidigare helt ideellt för alla och därför får föräldrar ställa upp för att det skall bli någon fotboll. Vid brist på vuxna ledare sökes ungdomstränare, men match coachning görs av vuxna.

6 UTDRAG UR ATT SPELA 7 MANNA för 10 åringar 2. Säsong 1 (10 år) inlärning och anpassning 2.1 Allmänt Det är en ganska stor omställning från 5 manna till 7 manna. Nu räcker det inte att vara individuellt skicklig man måste kunna passa, löpa utan boll och framför allt sparka bollen på ett korrekt sätt (tillslaget). Spelet blir också i allmänhet tuffare i matcherna vilket både ledare och barn bör vara förberedda på, så att man kan prata igenom det vid en träning eller match. Inför höstsäsongen börjar barnen i mellanstadiet. De traditionella tre träningsgrupperna, Neglinge, Solsidan och Igelboda kan behövas ses över beroende på hur många barn som finns i åldersgruppen. De flesta barn som tidigare gått i Solsidans skola, går då i Igelbodaskolan. Vid en stor årskull kan man överväga att skapa ett integrerings lag i tillägg till de ordinarie träningsgrupperna i syfte att få bort vi och dom känslan 2.2 Träning Här är det önskvärt att tränaren/tränarna har en fotbollsbakgrund, antingen som spelare eller tränare (eller både och). Första året på 7 manna kan dock klara sig med en som har gått första utbildningssteget Avspark, i STFF:s tränarutbildning. Glöm inte att: var väl förberedd med ett batteri av övningar utifall saker och ting skulle inträffa ha hårt pumpade bollar. Det är teknikfokus som gäller men även kommunikation mellan spelarna Övningar med störst fokus på Spelövningar med två tillslag på mindre ytor (kon mål). Successivt kan man öka ytan. Sådana övningar tvingar fram rörelse och kommunikation. Finns väldigt många olika varianter. Rekommendation är att varje två målsspel inleds de första 10 minuterna med två tillslag. På så vis har man fått igång rörelsen och kommunikationen. Skottövningar med kontroll. Träna på att träffa mål med hårda bredsidor eller kontrollerade volleyskott. Successivt kan man öka kraften i skotten. Längre passningar, s k crosspassningar. Tillslaget och träffen är det viktiga, inte kraften. Återigen börja i det lilla perspektivet för att sedan öka kraften. Lär ut finter. Kroppsfinten och skottfinten är det enklaste att börja med Övrig träning Det är inte lämpligt att köra fysträningar utan boll i denna ålder (typ löp pass och styrketräning mot sin kropp). Vill man lägga in moment utan boll skall det vara koordineringsövningar i syfte att få kontroll över kroppen Träningsläger Träningsläger kan övervägas om intresse finns, i sådana fall maximalt 3 dagar. Rekommendation är att man håller det i närområdet, helst i Saltsjöbaden. Den privata ekonomin hos barnens familjer skall inte äventyras, så att vissa inte kan vara med av ekonomiska skäl.

7 2.3 Matchning Det är första året i S:t Erikscupen där man kan följa en tabell. Det driver gärna tränare och föräldrar att alltid ställa upp med bästa laget för att nå så stor framgång som möjligt. Detta är som ovan skrivits endast ett kortsiktigt tänkande. Det kan skilja upp till 4 år mellan en 10 årings fysiska och mentala mognad. Matchningen skall därför ske med ett rättvise system, d v s att alla spelar lika mycket (under förutsättning att de orkar). Barnen vet själva vilka som är duktiga, det behöver ingen vuxen skriva dem på näsan. Den tränare/lagledare som går hem glad efter en seger samtidigt som tre barn går gråtande hem då de spelat några få minuter av matchen, skall inte vara ledare i vår förening. Små taktiska genomgångar kan man ha, s.k. snack innan match. Man skall naturligtvis bestämma sig för ett spelsystem. Den uppställning som rekommenderas är 2 3 1, då denna är ett försteg till 11 mannauppställning. Ofta når man bättre resultat med att spela men det främjar inte den konstruktiva fotbollen kan man spela både offensivt och defensivt och man lär sig mycket mer samverkan mellan lagdelarna. Rekommendation är att i sina genomgångar innan match ge barnen max 2 saker att ha fokus på. Här följer några exempel: Var först på bollen. Kasta inkast uppåt längs linjen. Spring in mot mål vid hörnor. Passa hem till målvakten Passa hem till rättvänd spelare Barnen vill gärna spela på olika positioner och det skall man uppmuntra. Dock skall man undvika att göra större förändringar i en match, däremot från match till match. En viktig del i samband med match är att inte låta engagerade föräldrar ta över. De skall, om möjligt, stå på motsatt sida av planen. De har ej tillåtelse att ropa instruktioner eftersom barnen då blir frustrerade. Lägger sig en förälder i laguttagningen och det blir svårhanterligt skall ni kontakta fotbollsstyrelsen. 2.4 Cuper/Turneringar Ett lagom antal turneringar varierar beroende på intresse hos ansvariga, föräldrar och barn. En grundnivå är dock: 1 turnering innan serien startar (April) 1 turnering innan höstsäsongen startar (Augusti) 1 turnering efter höstsäsongen (Oktober). Vanligen Nackamästerskapen. Turneringar bör vara i Stockholmsområdet med omnejd (max 1 timmes bilresa) och undvik att överstiga 6 turneringar per utomhussäsong.

8 Exempel Så här kan ett mail ut till föräldrarna efter ledarmötet i September för P10 om nivåindelning inför P11 Hej. Vi har haft ett möte mellan ledarna för pojkar födda 98 i syfte att förbereda oss för nästa säsong då pojkarna blir 11 år och den första nivåindelningen i seriespelet (S:t Erikscupen) tar vid. Totalt sett är de 52 st fördelade på tre lag hur de gick i skolan i lågstadiet. Nu har det delvis förändrats då samtliga Solsidebarn går i Igelbodaskolan. Nästa år kan man anmäla sitt lag till en medelserie eller lättserie i syfte att man ska spela i den nivån man för tillfället befinner sig i. Det är inte roligt att vinna eller förlora med Vi beslutade i konsencus att nivåanpassa våra lag, detta efter 2,5 timmar långt möte där alla olika frågor och synpunkter luftades. För säsongen 2009 beslutade mötesdeltagarna att: - Man skapar lag som är nivåanpassade, BLÅ(Lätt) och VIT(Medel) - Man tränar två gånger i veckan med detta laget - Man spelar 1-2 matcher i veckan om man visar träningsvilja - För dem som befinner sig mellan Lätt och Medel, skapar vi ett extra lag i Sanktan, Saltsjöbaden 5. De tränar i den nivå de är satta men spelar ungefär varannan match med Saltsjöbaden 5. Här kommer många att spela under året eftersom utvecklingen går olika snabbt i denna åldern Det betyder att alla pojkar, oavsett nivå, tränar 2ggr/vecka och spelar 1-2 matcher/vecka. I seriespelet nästa år kommer samma antal lag anmälas: (riktlinjen är att anmäla ett lag per 10 spelare) - 2st lag i medelserien, Saltsjöbaden VIT 1 och Saltsjöbaden VIT 2-2st lag i lätta serien, Saltsjöbaden BLÅ 1 och Saltsjöbaden BLÅ 2-1st lag i medelserien, Saltsjöbaden 5, för Gråzonspelare. Vi kommer att anmäla BLÅ och VIT till Ersans pokal under oktober i år. Det grundläggande syftet för denna förändring 2009 är: 1. Att killarna skall få möjlighet till rätt fotbollsstimulans. 2. Att bryta sociala barriärer genom fotbollen och få killarna integrerade. Bort med vi och dom-känslan.

9 Exempel Så här såg mailet ut som gick till föräldrarna efter ledarmötet i September för F10 om nivåindelning inför P11 Hej. Vi har haft ett möte med ledarna för flickor födda 98 i syfte att förbereda oss för nästa säsong då flickorna blir 11 år och den första nivåindelningen i seriespelet (S:t Erikscupen) tar vid. Totalt sett är de 30 st och har varit en gemensam träningsgrupp. Nästa år kan man anmäla sitt lag till en medelserie eller lättserie i syfte att man ska spela i den nivån man befinner sig i. Det är inte roligt att vinna eller förlora med Vid mötet beslutade vi att nivåanpassa åldersgruppen i en medelgrupp och en lättgrupp (c:a 15 st i varje grupp). Klubbens erfarenhet är att fler spelare fortsätter då man nivåanpassar jämfört med om vi skulle fortsätta på samma sätt som hittills. Vi sätter alltså barnen i fokus. Vi är medvetna om att det finns föräldrar som kan tycka att det är fel att på detta sätt tydliggöra att någon är bra och någon är mindre bra och att detta skulle få barn att sluta med fotbollen i förtid. Men enligt klubbens erfarenhet är detta alltså fel. Breddfotboll är bra men drar man det till sin spets för länge så slutar de som ligger längst bak i utvecklingen och de som är längst fram går till andra klubbar. Vi har ett nära bevis för detta i vår förening när vi tittar på de äldre åldersgrupperna och hur de har gjort. Pojkar 96 är den första kull som tagit steget ut och än så länge har ingen gått till en annan klubb trots att anbud funnits. Fortfarande är över 50 pojkar aktiva inom fotbollen och för första gången kommer Saltsjöbaden att mönstra 3 egna lag när man går in i 11 mannaspelet. Andra åldersgrupper har tappat mycket spelare och pojkar 95 är inte ens 15 st och kan inte driva ett lag nästa år, ett helt lag ur P94 gick till Järla. Man kan fylla på den listan. Till 2009 har förutom pojkar 96, även pojkar 97 och 98 samt flickor 97 nivåanpassat sina träningsgrupper (flickor 96 är endast 17 st). Det grundläggande syftet för denna nivåanpassning är; att barnen ska få möjlighet till rätt fotbollsstimulans. Att dela in flickorna i medel eller lätt nivå kan vissa uppleva som känsligt men faktum är att barnen själva vet om var de befinner sig. Viktigt i sammanhanget är att de också förstår att oavsett indelning så är det inte definitivt utan förändras över tiden. Det kan skilja upp till tre år på en 11 årings mentala och fysiska mognad som inte blir rättvisande förrän i 15 års åldern. Det viktigaste av allt är ju flickornas intresse och glädje inför fotbollen som vi alla ledare vill värna om och förkovra. Föreningen ser mycket allvarligt på alla former av negativa utspel från barnen beroende på vilken grupp man inplaceras i. Vi tillämpar nolltolerans på detta område. Indelningen i lag 1 (medel) och lag 2 (lätt) kommer att förmedlas av ledarna/tränarna, Anders, Eva S och Christian. Lagledare för lag 1: Anders Nilsson (troligen) Lagledare för lag 2: Eva Sjöberg Tränare för lag 2: Christian Enerot Det kommer att tillföras ungdomstränare till båda grupperna, eventuellt kan det bli samma beroende på hur träningstiderna förläggs och vilka tränarna blir. Oavsett så behöver dessa tränare stöd i början. Coachning på matcher åligger fortsatt på ledare/föräldrar. Vissa ungdomstränare kan sköta även det efter ett tag men det är en bonus.

POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9

POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9 POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9 En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som P9 / F9 En till två träningstillfällen per vecka,

Läs mer

Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher.

Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher. 7-MANNA FOTBOLL Allmänt Det är en ganska stor omställning från 5-manna till 7-manna. Nu räcker det inte att vara individuellt skicklig, man måste kunna passa, löpa utan boll och framför allt sparka bollen

Läs mer

NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN

NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN Saltsjöbaden fotboll är en breddklubb, inte en elitklubb. Inom ramen för breddfotboll har vi nivåindelning och följer tidsplanen som Svenska Fotbollsförbundet satt upp med nivåindelning

Läs mer

POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11

POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11 POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11 En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coaching Version April 2009 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR KALENDER Tränings kalender, Våren som P11 / F11 SIF rekommenderar

Läs mer

POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR

POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 POJKAR & FLICKOR 7-8ÅR KALENDER Träning Hela året som P7 och F7, tränar man på Saltsjöbadens

Läs mer

POJKAR & FLICKOR ÅR

POJKAR & FLICKOR ÅR POJKAR & FLICKOR 13-15 ÅR En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som PF 13 15 Två tre träningstillfällen per vecka, med

Läs mer

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Riktlinjer att spela 7-mannafotboll opyright 2007 Jens Lundström, Saltsjöbadens IF Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2. SÄSONG 1 (10 ÅR) INLÄRNING OCH ANPASSNING... 3 2.1 ALLMÄNT... 3 2.2 TRÄNING...

Läs mer

Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll

Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll Ledarmöte Mars 2009 Saltsjöbadens IF Fotbollssektionen Tack för att ni ställer upp! Fotboll Agenda, Fotboll introduktion Målsättning med

Läs mer

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Reviderad utgåva

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Reviderad utgåva Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Reviderad utgåva opyright 2012 Jens Storberget, Saltsjöbadens IF Versionshistorik Utgåva 1 2007-10-23 Utgåva 2 Innehållsförteckning 2. SÄSONG 1 (10 ÅR) INLÄRNING OCH

Läs mer

Spel och träningsplan Knarrbackens ungdomslag. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC.

Spel och träningsplan Knarrbackens ungdomslag. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC. Syftet är att inriktningen på fotbollen för barnen blir den rätta och att den inte skenar iväg åt fel

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN

VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN VERKSAMHETEN 2015 Vi har under 2015 haft två lag anmälda i St:Erikscupen, ett lag i lättserien och ett i medelserien, vilket gör att vi totalt har spelat 28 seriematcher.

Läs mer

IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt. Säsongen 2012

IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt. Säsongen 2012 IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt Säsongen 2012 Kort versionen Som ledare i Irsta P-02 har vi enats om att bedriva en verksamhet som bidrar till att samtliga spelare erbjuds en lämplig utveckling.

Läs mer

F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30

F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30 F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30 Presentation av tränarna Torbjörn (070-0922674, tobbe.lilja@spray.se ) Thomas (0732315792, thomas.wilton@helsingborg.se ) Tobias (0707-579390, tobias.lindulf@gmail.com

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 10 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Älvsjö AIK FF F97 Riktlinjer 2011

Älvsjö AIK FF F97 Riktlinjer 2011 Älvsjö AIK FF F97 Riktlinjer 2011 Uppdaterade 2011-02-15 ÄLVSJÖ AIK FF F97 - RIKTLINJER 2011 1 (12) Våra grundprinciper... 3 Truppen... 4 Träningar... 5 Varför ett "A-lag" och ett "B-lag"?... 6 Principer

Läs mer

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015 Planeringsdokument 2015 Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04 Från: Tränarna Bjärreds IF P-04 Datum: April 2015 Innehåll Inledning... 2 Föräldrarnas medverkan och ansvar... 3 Laguttagning... 3 Cuper/turneringar...

Läs mer

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Inledning I en växande klubb som Sunnersta AIF finns ett behov av att ha en röd tråd i hur vi ska lära ut fotboll till de som väljer att spela i vår klubb. Vi har många

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

LEDARHANDBOK. Ledarhandboken återfinnes i sin helhet uppdaterad på: http://www.bjers.eu/sif_ledarparm/index.html

LEDARHANDBOK. Ledarhandboken återfinnes i sin helhet uppdaterad på: http://www.bjers.eu/sif_ledarparm/index.html LEDARHANDBOK 1 Välkommen, Introduktion till SIF Fotboll 2 En Guide för dig som börjar som ledare i år 3 Vett och Etikett, Sila Snacket 4 Saltismodellen 5 Vad är Toppning och Nivåindelning 6 Policys inom

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Vilken Spelare Är du?

Vilken Spelare Är du? Vilken Spelare Är du? Målvakt Målvakten har den viktigaste rollen i laget. En målvakt äger allt i sitt målområde och är den som bestämmer, styr och ställer. En målvakt är orädd och har många viktiga beslut

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna Vid denna ålder börjar matcher komma då med samlingar (oftast helgerna)som sker geografiskt i Uppland mot andra motståndare. I denna ålder blir det sammandragningar samt eventuellt deltagande i några cuper.

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Lek och Lär fotboll. med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år. Ledord: Kul och Utvecklande

UTBILDNINGSPLAN Lek och Lär fotboll. med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år. Ledord: Kul och Utvecklande UTBILDNINGSPLAN 2015 Lek och Lär fotboll med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år 1 Förord Inledning: Hammarby IF FF har för avsikt att utveckla samtliga fotbollsspelande ungdomar både fotbollsmässigt

Läs mer

FLICKOR 01. Riktlinjer

FLICKOR 01. Riktlinjer Riktlinjer FLICKOR 01 2015 Grunden till detta dokument är Järla IF FKs policydokument Röda Tråden. Med detta dokument vill vi tränare och ledare förtydliga vad det innebär för oss i flickor födda 2001.

Läs mer

IFK Stocksund Flickor 09 Föräldramöte

IFK Stocksund Flickor 09 Föräldramöte IFK Stocksund Flickor 09 Föräldramöte 2018-09-13 18 glada flickor som gillar fotboll Vilka vi Flickor 09 är Flickornas föräldrar som gillar att engagera oss med/ i våra barn Närvarande i kväll.. Agenda

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas Lagträff Spånga IS Fotboll P01 Bas Vad ska vi prata om? 1. Presentera oss för varandra 2. SvFF och Spångamodellen 3. Lag och lagindelning 4. Spelsystem spelidé färdigheter 5. Träningsupplägg som stöder

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL Innehåll Inledning 2 Fotbollsskola 5-6 år.aktiv Start 4 P/F 7-8 år.fotbollsglädje 5 P/F 9-10 år.lära att träna 6 P/F 11-12 år..lära att träna 7 P/F 13 år.träna för

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

Vår målsättning är och har varit i alla år är att vi vill att killarna skall hålla på med sin idrott så länge som möjligt!

Vår målsättning är och har varit i alla år är att vi vill att killarna skall hålla på med sin idrott så länge som möjligt! LB07 P04 (2018) LB07 som klubb LB07 är idag en av Skånes största fotbollsförening med drygt 1 300 aktiva. Målet är att vi skall vara bland Sveriges bästa utbildnings- och utvecklingsmiljöer för unga spelare.

Läs mer

AIK P03 Träning v Träningsupplägg. Johan Berg

AIK P03 Träning v Träningsupplägg. Johan Berg AIK P03 Träning v.41-43 Träningsupplägg Johan Berg AIK P03, V41, Måndag, Bollbehandling, ca 15 min Övningen Kona upp en kvadrat det ska bli lite trångt Hälften av spelarna har boll, hälften är utan boll

Läs mer

Införande av 9-manna Regeländringar 7-manna Förändringar av planstorlekar Tävlingsmatris Planskisser

Införande av 9-manna Regeländringar 7-manna Förändringar av planstorlekar Tävlingsmatris Planskisser Nyheter och Förtydliganden i ungdomsfotbollen 2012. Införande av 9-manna Regeländringar 7-manna Förändringar av planstorlekar Tävlingsmatris Planskisser Beslutat på NFF:s ungdomsrepresentantskap 2012-02-04

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Fotbollsskolan. mottagning.indd

Fotbollsskolan. mottagning.indd Fotbollsskolan mottagning.indd 1 07-06-05 16.16.51 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

KREATIV FOTBOLL. Lek och lär fotboll. Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år

KREATIV FOTBOLL. Lek och lär fotboll. Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år KREATIV FOTBOLL Lek och lär fotboll Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år Träning utomhus säsongen 1 april 31 oktober. Fanna BK. genomgång Bollkontroll 20 minuter Tematräning Smålagsspel (match) 20 minuter och

Läs mer

Välkomna på föräldramöte. Hammarö Arena

Välkomna på föräldramöte. Hammarö Arena Välkomna på föräldramöte Hammarö Arena 2017-09-29 Säsongen i stort (serier, DM, samverkan andra lag mm) Information och kommunikation Organisation Närvaro Föräldraengagemang (kiosk, sekretariat, domarvärd

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla utg 2 mars 2015 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE BSK Spelarutbildningsidé från Små till Stora BSK LIRARE BSK:s Mål BSK skall erbjuda alla pojkar och flickor möjlighet att träna och spela fotboll från 6 år, med start i BSK:s fotbollsskola. Vi vill fostra

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Spelarutvecklingsplan för Boo FF

Spelarutvecklingsplan för Boo FF Spelarutvecklingsplan för Boo FF 5-mannafotboll Jan Mian, Boo FF Innehåll FEMMANNAFOTBOLL (SEX-NIO ÅR)... 4 Målsättning... 4 Teknisk träning... 4 Fysisk träning... 4 Psykologisk/social träning... 4 Organisation/träning...

Läs mer

Verksamhetplan F06 Helenelund

Verksamhetplan F06 Helenelund Verksamhetplan 2017 F06 Helenelund F06 Helenelund 26 tjejer i laget! Lagledare & Huvudtränare : Harold Tränare: Carina, Joakim, Stefan, Claes Materialansvarig: Stefan Värdegrundansvarig: Joakim Webbansvarig:

Läs mer

Skövde Handbollsflickor. Kick Off Säsongen SKÖVDE HF F03

Skövde Handbollsflickor. Kick Off Säsongen SKÖVDE HF F03 Skövde Handbollsflickor Kick Off Säsongen 2015-2016 SKÖVDE HF F03 Agenda 09:00- Samling 09:05- Information 10:00- Utdelning matchställ Spelarfoto 10:15- Lagfoto 10:20- Träningspass 1 11:30- Lunch med TV-

Läs mer

Välkomna till P-02 föräldramöte 10 februari

Välkomna till P-02 föräldramöte 10 februari Välkomna till P-02 föräldramöte 10 februari Agenda 1. Gula tråden 2. Alkohol och drog policy IF Lödde 3. Antal lag och spelidé 4. Förälder vid matcher 5. Utvecklingssamtalen 6. HIF samarbetet 7. Cuper

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9)

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) Målsättningen är att öka intresset för sporten bland spelarna och deras familjer. I Lund Giants D 2 spelar vi knattehockey med fokus på glädje och gemenskap. Verksamheten

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn Tränarutbildning 6 för P03: 2011-04-27 1. Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v 17-21 Träningsteman P03 kommer löpande att ha bollbehandling som huvudfokus kompletterat med

Läs mer

Föräldramöte LB07 P september 2016

Föräldramöte LB07 P september 2016 Föräldramöte LB07 P11 19 september 2016 Agenda 1. Information och statistik från 2016 2. Organisation 3. Serie- och cupplanering hösten 2016 4. Träningsläger våren 2017 5. Ekonomi och Sponsring 6. Truppstorlek

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy)

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) Innehåll Inledning... 2 Fotbollssskola 5-6 år... 3 P/F 8 ungdom (7-8 år)... 4 P/F 10 ungdom (9-10 år)... 5 P/F 12

Läs mer

Föräldramöte 10 april

Föräldramöte 10 april Föräldramöte 10 april - Serie Johan informerar om att vi kommer spela i 2 olika serier. Detta gör man om man har mer än 20 spelare i laget. Har man bara ett lag kommer man med många spelare alternativt

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF 2012

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF 2012 Enkät Plantskolan Hammarby IF FF 2012 Publicerad från 07.11.2012 till 07.12.2012 54 respondenter (1 unika) 1. I vilken åldersgrupp deltar din son? 1 2000 11,1 % 6 2 2001 25,9 % 14 3 2002 16,7 % 9 4 2003

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014

TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014 TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014 ALLMÄNT UPPLÄGG Ända sedan laget startades för ca tre år sedan så har vi lagt stort fokus på grundläggande övningar för bollkontroll, och detta kommer självklart även

Läs mer

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19)

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19) 2014 Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19) Inledning Verksamhetsplanen tas fram av respektive chefstränare/samordnande tränare i samråd med lagens tränare, ledare och

Läs mer

Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär

Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär Spelarutbildningsplan 6-7 år Spelform 3 mot 3 Svensk fotboll Ca 500 000 spelare Ca 3000

Läs mer

OPE IF F04 Säsongen Information till spelare och föräldrar

OPE IF F04 Säsongen Information till spelare och föräldrar OPE IF F04 Säsongen 2017 Information till spelare och föräldrar 2017 Ledare och övriga ansvariga Christer Nilsson- huvudtränare Anna Finér- tränare Stefan Pålsson - tränare Leif Aronsson - tränare Katarina

Läs mer

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering Till tränare, ledare och föräldragruppsrepresentanter Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering Inledning Verksamhetsplaneringen är en process där samtliga ledare som ingår i gruppen ska involveras.

Läs mer

Föräldramöte 1/5 P08

Föräldramöte 1/5 P08 Föräldramöte 1/5 P08 Agenda - Planering 2016 -Träning -Matcher - Fotbollsförälder i NSK -Viktigt! - Klubben: Arrangemang, Vinröda tråden Laguppställning John Videgren Jakob Stoltze Linda Peterson Katja

Läs mer

Föräldramöte agenda

Föräldramöte agenda Föräldramöte 20170504 agenda Kort årsberättelse och nuläge för P06 Kontentan av HFF ungdoms FAS möte Ert ansvar som föräldrar vad innebär det Barnens ansvar Cuper? Kassa Fotografering Övriga frågor Kort

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA

FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA Välkomna Roller Ledarnas filosofi Mål F05 Regler & ramverk F05 Träning Match 2014 matcher och övriga datum Lagföräldrar Claes & Jens Övrigt VÄLKOMNA INFORMATION VIA

Läs mer

UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom

UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom Mål och metoder per ålders grupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN Antagen av styrelsen januari 2019 BAKGRUND - Tränare agerat med egna lösningar - Beslut som dragit ut på tiden och varit kortsiktiga - Ofta dåligt samarbete mellan lagen MÅL -

Läs mer

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning väldigt viktigt Sommarträning är inget tvång men det är bra om du försöker träna under sommaren. Hinner och kan du köra 2-3 pass i veckan löpande under

Läs mer

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL INTRODUKTION Tanken med "manualen" är att samtliga spelare i SSK F-05 ska känna till och behärska vårt spelsystem för 7-manna, med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé Stafsinge IF:S Ungdomssektions Skall ligga till grund för målsättning, beslut och inriktning av verksamheten. Skall fungera som ett rättesnöre för ledare, tränare och föräldrar. Är framtagen av u-sektionens

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 BAKGRUND. är en träningsgrupp inom SFK som har tränat ihop under se år. 2018 blir det sjunde året som grupp och andra året med 9- mannaspel. Träningsgruppen består, i skrivande stund, av 16 spelare samt

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF 2014 1. Har din son deltagit som? 10 98.4% 9 8 7 1 2 1 Målvakt 2 Utespelare Målvakt 1,6% Utespelare 98,4% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7 16.4% 19.7%

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Innehållsförteckning Hur börjar man?... 3 Vem frågar man om man vill starta ett lag?... 3 Var hittar man spelarna?... 3 Vem får vara med?... 3 Vart vänder man sig om man önskar

Läs mer

Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK

Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK För att nå våra målsättningar utvecklar vi och arbetar med en fotbollsfilosofi där viljan att spela underhållande fotboll, ha ett stort bollinnehav, ha ett bra passningsspel

Läs mer

Norrbottens Ishockeyförbund

Norrbottens Ishockeyförbund DISTRIKTSLAGSVERKSAMHET Verksamhet och målsättning Innehåll Bakgrund och syfte Övergripande inriktning Målsättning U 14 Målsättning U 15 Målsättning U 16 Övrigt Bilaga 1: Verksamhetsplaner för U 14 U 16

Läs mer