Alternativa framtida vägområden i Malmberget och Koskullskulle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alternativa framtida vägområden i Malmberget och Koskullskulle"

Transkript

1 Alternativa framtida vägområden i Malmberget och Koskullskulle Expansionen av gruvan medför förändringar i vägnätet och behov av nya vägar. I Malmberget kommer det befintliga nätet att påverkas. Förändringar i Malmbergets vägnät påverkar även det övergripande vägnätet och kommunikationerna mellan tätorterna. Kartan ovan visar nya vägar som diskuterats för att klara både den interna trafiken i Malmberget och trafiken mellan Koskullskulle/Malmberget och Gällivare. Flera olika vägalternativ visas på kartan och fördjupade studier behöver genomföras vilken av vägarna som bör väljas. Kommer stora delar av västra Malmberget med dess service att finnas kvar, är kommunikationerna till östra Malmberget och de delar som är kvar av Kilen viktiga. Den tillgänglighet som vägarna skapar är delvis en avgörande faktor för västra Malmbergets framtid och utbud, för att inte en successiv nedgång eller avveckling skall ske. Koskullskulle berörs idag av genomfartstrafik. Översiktsplanen föreslår en eventuell framtida omläggning av väg 860/Mellanvägen, så att denna viker av söder om Koskullskulle istället för att trafiken sträcker sig igenom tätorten. Detta kan vara extra aktuellt vid en större expansion av bostäder i Koskullskulle, då även fler människor i så fall kan bli störda av genomfartstrafiken. 61 (82)

2 Nya Malmstaskolan Vägalternativ Östra länken 1 Bebyggelse vid Murgatan Vägalternativ Östra länken 2 Trafikplats Genom att planförslaget föreslår att i princip nuvarande vägnät kan nyttjas för framtiden bör särskilt studeras viktiga punkter i trafikmiljön och dess förhållande till omgivningen mm. Dessa platser finns markerade på kartan på nästa sida. Ytterligare punkter kan bli aktuella att studera. 62 (82)

3 Diskuterade trafikåtgärder inom planområdet 63 (82)

4 Konflikter och konsekvenser - Förslag på nya vägar i Malmberget ger en större trafikbelastning på vägar som tidigare inte berörts av genomfartstrafik. - Förändringar i vägnätet i Malmberget medför konsekvenser för boende i form av minskad tillgänglighet och ökade transportsträckor. Delvis tillfälliga trafiklösningar genom bostadsområdena kan medföra minskad trafiksäkerhet, störande genomfartstrafik och intrång på bostadsfastigheter. Detta beskrivs i miljökonsekvensbeskrivningen. - Förändringar i vägnätet kan få sociala konsekvenser. - Nya bostads- och verksamhetsområden inom planområdet kan innebära en ökad genomfartstrafik genom staden. - Trafikplatsernas framtida utformning kan innebära intrång på befintlig miljö. Riktlinjer - Fördjupade studier över trafiknätet i östra och västra Malmberget bör genomföras. - Fördjupad studie av trafikplatser bör påbörjas utifrån översiktsplanens förslag. - Trafiknätet kring Dundret, områden för fritidsbostäder och kontakten mellan dessa områden och centrala Gällivare skall utredas. GÅNG- OCH CYKELVÄGAR En stads gång- och cykelvägar skall breda ut sig som ett nät, där alla stadsdelar och stora målpunkter ansluts till varandra. Vid planering av nya bostadsområden bör en övergripande strategi för gc-nätet utarbetas. Gruvans expansion påverkar det befintliga gång- och cykelnätet (gc-nätet) i Malmberget. Om gropen delar Malmberget i två delar är det viktigt att tillgodose gång- och cykelkontakten mellan östra och västra Malmberget, exempelvis längs den föreslagna bilvägen södra länken. En situation kan uppstå där västra Malmberget kommer att tas i anspråk av gruvan, samtidigt som östra Malmberget inte kommer att påverkas. Detta innebär att gc-vägnätet mellan östra Malmberget, Koskullskulle och Gällivare måste ses över. Kartan på sidan 66 visar exempel på diskuterade gång- och cykelvägar. Ytterligare gc-vägar kan bli aktuella att studera. Det är av vikt att gc-trafiken prioriteras. Gc-vägar bör byggas ut till föreslagna bebyggelseområden. Till föreslagna bebyggelseområden från centrala Gällivare är i huvudsak avstånden inte mer än 3-4 km, vilket får bedömas vara godtagbart avståndsmässigt. Även inom respektive föreslaget bebyggelseområde måste gång- och cykeltrafiken främjas, både ur trafiksäkerhets- och miljömässig synpunkt. Viktigt är sambandet bl a mellan bostäder och skolor, förskolor, fritidsanläggningar och annan service. Översiktsplanen förordar en gc-vägsutredning. I fördjupade studier över föreslagna bebyggelseområden måste gc-trafiken studeras ytterligare. Konflikter och konsekvenser - Förändringar i Malmberget ställer krav på ombyggnad av vägnätet. 64 (82)

5 - Speciellt barn och ungdomar kan påverkas av förändringar i gång- och cykelnätet till följd av gruvans expansion. Riktlinjer - Det övergripande gång- och cykelnätet utvecklas i tätortsområdet. - Gc-vägsutredning genomförs. 65 (82)

6 Karta över diskuterade framtida gång- och cykelleder 66 (82)

7 SKOTERLEDER Skoterleder finns omkring tätorterna. Önskan finns att utöka med tätortsleder. Kompletteringar av skoternätet som diskuterats visas på kartan på nästa sida. Ytterligare leder kan bli aktuella att studera. Utbyggnaden av skoternätet måste samordnas med planeringen av nya bostads- och verksamhetsområden. Nya bostadsområden kring Nuolajärvi, Nunisvaara och Vassaraträsk bör planeras så att minimala störningar kan komma att uppstå mellan skoterleder och bostäder. Konflikter och konsekvenser - Skotrar ger upphov till buller och konflikt kan uppstå när skoterleder sträcker sig genom bostadsområden. - Störningar från skotrar uppkommer även i rekreationsområden. Riktlinjer - Fördjupad studie av skoterleder genomförs. - Utbyggnaden av skoternätet måste samordnas med planeringen av nya bostads- och verksamhetsområden. KOLLEKTIVTRAFIK I en fortsatt utbyggnad är det viktigt att länka ihop viktiga målpunkter med kollektivtrafikstråk. Service, aktiviteter och omsorg bör ligga intill busstråk med god turtäthet. Förändringar i vägnätet påverkar även kollektivtrafiken i och omkring tätorterna. Linjer måste läggas om och anpassas till målpunkter och bostadsområden som kommer att finnas kvar inom Malmberget. Så länge Malmberget har den funktion den har idag, måste goda förbindelser finnas mellan olika delar inom Malmberget samt till/från Gällivare, Mellanområdet och Koskullskulle. Med ökad miljömedvetenhet och vid exploatering av SJ-området kan tågtrafiken att få en ökad betydelse. Gällivare järnvägsstation kan behöva utvecklas. Kollektivtrafiken behöver utvecklas vid en utbyggnad av bebyggelseområden. Helt nya linjer och sträckningar kommer att behövas. Kollektivtrafiken bör prioriteras för att ge alternativ till biltrafiken. Exempelvis äldre och ungdomar måste kunna ha möjlighet att nå olika delar av tätortsområdet utan bil. Lättillgängliga och säkra hållplatser inom respektive bebyggelseområde är viktigt att beakta i fortsatt arbete. En satsning på kollektivtrafiken är även fördelaktigt ur miljösynpunkt. I fördjupade studier över föreslagna bebyggelseområden måste kollektivtrafiken studeras ytterligare. Konflikter och konsekvenser - Nya bostads- och verksamhetsområden som föreslås inom planområdet medför att dagens linjesträckningar påverkas och kan behöva läggas om. Riktlinjer - Fördjupad studie av kollektivtrafiken utförs utifrån översiktsplanens förslag. - Strategiarbete kring kollektivtrafikens framtid utförs. 67 (82)

8 Karta över en första idé på diskuterade nya skoterleder inom planområdet 68 (82)

9 JÄRNVÄG Inga större omläggningar föreslås för järnvägsnätet i kommunen. Gruvans expansion tros inte påverka de befintliga spåren. Provverksamhet för järnvägstrafik har diskuterats att genomföras på järnvägssträckningen i anslutning till Koskullskulle. Inne i centrala Gällivare i Malmheden och Vuoskonjärvi finns stora spår- och rangerområden som delvis idag står oanvända. Oanvända spår kan tas bort och marken kan istället användas för utbyggnad av verksamheter, handel eller service. Stickspår bakom Kuusakoskis i Malmheden behöver dock vara kvar då företag använder spåren. Vid en utbyggnad av bostäder kring Vassaraträsk kommer fler människor vara i behov av att korsa järnvägen för att komma in till centrala Gällivare. Placeras även publika verksamheter intill järnvägen kommer behovet av bättre och säkrare järnvägsövergångar att öka. För nya järnvägövergångar krävs nära samråd med Banverket. Målsättningen är att samtliga järnvägspassager ska bli planskilda. Omfattande förändringar kommer att ske i Gällivare bangårds norra ände, inom befintligt järnvägsområde, dock osäkert när. Teknisk utredning är utförd. En utvecklad tågtrafik ökar förutsättningarna för samspelet med Kiruna och Luleå. För samspelet med Kiruna bör utvecklandet av en gemensam LA- (lokal arbetsmarknads-) och serviceregion betonas ytterligare. I detta sammanhang bör hela resan behandlas, dvs såväl tågresan som resan till/från resecentrum. Konflikter och konsekvenser - En utbyggnad av verksamheter intill järnvägen (SJ-området) kan komma att innebära en ökad konfliktrisk. Riktlinjer - Verksamheter bör anläggas intill befintlig järnväg för att möjliggöra miljövänliga transporter. - Buller och vibrationer från järnvägen bör utredas där bostäder ska placeras. 69 (82)

10 OFFENTLIG SERVICE - Barnomsorg, skola, vård och omsorg Inom Malmberget finns offentlig service. För dessa verksamheter måste alternativa platser hållas i beredskap. BARNOMSORG OCH SKOLA Flera skolor finns i Malmberget (gymnasium, komvux, Kunskapsgruvan, 1-9-skola och förskola). Barnomsorg och skola i östra och västra Malmberget Utvecklingen i östra och västra Malmberget är osäker och kommunen måste skaffa handlingsberedskap för olika händelseförlopp där förskolor och skolor måste flyttas från området. Kartan på nästa sida visar diskuterade och nya skolor, förskolor, gymnasium mm kan förläggas. De tomter som pekas ut som lämpliga kan vara aktuella även för andra typer av bebyggelse. Barnomsorg och skolor i nya bostadsområden Inom de föreslagna nya bostadsområdena måste även tomter för barnsomsorg och skolor planeras in. Möjligheter finns även att flytta förskole- och skolbarn till befintliga skolor som har resurser att ta emot fler barn eller möjlighet att bygga ut. Konflikter och konsekvenser - Osäkerhet kring gruvans expansion gör det komplicerat att planera för skola och barnomsorg. Fortsatt planeringsarbete måste resultera i handlingsberedskap för flera olika händelseförlopp. - Barn påverkas när avståndet mellan skola och bostad bli större. Behovet av kollektivtrafik och gcförbindelser ökar. Riktlinjer - Fördjupade studier behöver göras över placeringar av olika typer av skolor och förskolor. - Sträva efter lokaliseringar med goda kommunikationsmöjligheter. Säkra gång- och cykelförbindelser skall säkerställas. - Utnyttja kapaciteten som finns i befintliga skolor. 70 (82)

11 Karta över diskuterade nya områden för skolor och förskolor inom planområdet 71 (82)

12 VÅRD OCH OMSORG Idag finns ett varierat utbud av social omsorg och vård inom kommunens centrala delar. I västra Malmberget finns 3 omsorgsboenden och vårdcentral som kan komma att påverkas av gruvans expansion. Bedömningen är att fler kommer att bo kvar hemma med stöd istället för att bo på speciella hem för äldre. Behovet av platser på omsorgsboende för äldre tros därför minska. Fram till år 2025 bedöms inte lokalbehovet öka. I FÖP:en redovisas diskuterade platser för eventuell utbyggnad ifall lokalbehov ändå uppstår i framtiden. Vård och omsorg i Malmberget Äldreboendena Gunillahemmet och Lövberga kan komma att påverkas av gruvans expansion. Kommer Gunillahemmet att påverkas måste liknande hem i samma storlek och med liknande utformning erbjudas någon annanstans inom planområdet. Kartan på nästa sida visar diskuterade platser där ny service skulle kunna förläggas. Platser som pekas ut för ny service kan vara aktuella även för andra typer av bebyggelse, såsom bostäder skola eller idrott. Fördjupade studier behöver då göras över de olika tomterna och placeringarnas konflikter, för- och nackdelar. De platser som diskuterats för förtätningen för olika typer av vård har inte delats upp i underkategorier, såsom äldrevård, vårdcentral eller andra typer av grupp- eller resursboende. Alla dessa olika vårdformer kräver olika typer av lokaliseringar. Vad som dock är gemensamt för alla dessa typer av vårdrelaterad service är att de måste ligga nära bostäder, annan service och kommunikationer. Äldreomsorg Äldreboende kan med fördel placeras centralt, där tillgängligheten och boendemiljöerna kan bli stimulerande och goda för de äldre. Kan goda enskilda bostäder inte erbjudas för äldre kommer behovet av vårdplatser att öka. Handikappomsorg Vid uppförande av nya lokaler för handikappomsorg skall lagen om stöd och service tillämpas. Denna typ av boende (så kallat LSS-boende) bör integreras i befintliga bostadsområden för att få bästa möjliga boendemiljöer för vårdtagarna. Hälso- och sjukvård Vårdcentralen i Malmberget kan eventuellt komma att beröras mellan Drog- och missbruksboende I dag finns inget drog- eller missbruksboende i kommunen. Behovet av denna typ av boende har de senaste åren varit lågt. Dock är ambitionen att en viss förberedelse skall finnas för kommande behov. Konflikter och konsekvenser - Osäkerhet kring gruvans expansion gör det komplicerat att planera för vård och omsorg. Fortsatt planeringsarbete måste resultera i handlingsberedskap för flera olika händelseförlopp. - Vård- och serviceinrättningar kan komma att påverkas i Malmberget. För äldre och dementa människor kan en stor förändring eller flytt upplevas ansträngande. Riktlinjer - Fördjupade studier behöver göras över placeringar av olika typer av vård och omsorg. 72 (82)

13 Karta över diskuterade områden för social omsorg och vård 73 (82)

14 JÄMSTÄLLDHET Inledning Jämställdhet är förhållandet mellan kvinnor och män. Det betyder att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. De jämställdhetspolitiska målen är antagna av Riksdagen och utgör grunden för Regeringens jämställdhetspolitik. Det övergripande målet är indelat i fyra delmål som även kan användas vid jämställdhetsbedömning av fysisk planering. - En jämn fördelning av makt och inflytande - Samma möjligheter till ekonomiskt oberoende - En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet - Mäns våld mot kvinnor ska upphöra Viktiga aspekter i planeringen för Gällivare Gällivare har betydande ungdomsunderskott och kvinnounderskott, vilket innebär att kommunen också har födelseunderskott. Underskottet beror på flera faktorer, bl a otillräckligt utbud av högre utbildning och vissa brister i aktivitetsutbud samt att antalet arbetstillfällen av intresse för kvinnor inte är tillräckligt. Från och med 2003 har flyttnettot blivit betydligt bättre balanserat främst till följd av satsningarna inom gruvindustrin. Befolkningsminskningen beror idag i huvudsak på födelseunderskott till följd av tidigare utflyttning främst av unga kvinnor. För att uppnå en balans mellan antalet kvinnor och män behöver förutsättningar skapas för att locka kvinnor och ungdomar att bosätta sig i Gällivare med omnejd. Eftersom utflyttningen av kvinnor är stor så är det särskilt viktigt att en jämn könsfördelning finns redan på planeringsstadiet och att de områden som domineras av kvinnor synliggörs. Förutsättningar bör skapas för en arbetsmarknad som är anpassad till både kvinnor och män. Lokaliseringen av nya företag är av vikt så att ansvaret för hem och barn kan delas på. När nya skolor och skolgårdar ska utformas, nya idrottslokaler byggas, ridläger anordnas mm, fattas beslut som lägger grunden för kvinnors och mäns, flickor och pojkars lika villkor på fritiden. Skolan är den plats där värderingar grundläggs, normer skapas och har stor betydelse för det framtida samhället och relationerna mellan flickor och pojkar. Eftersom vistelsetiden på skolan är stor för ungdomar är det viktigt med planeringen av skolmiljön, byggnadens utseende mm. Familjer väljer ofta bostadsort med bra skola. Ett delat ansvar för hem och barn är en viktig jämställdhetsfråga som indirekt berörs i all infrastrukturplanering när service, skolor, barnomsorg, nya bostadsområden och arbetsplatser lokaliseras i förhållande till varandra. En trygg och säker miljö både dagtid och nattetid kan uppfylla målet frihet från sexualiserat våld för ett jämställt samhälle. Genusaspekten är en viktig aspekt som ska tas hänsyn till vid bebyggelseplanering. För kvinnor kan gångtunnlar, motionsslingor mm avskilda från övrig trafik utgöra hot mot tryggheten. Planen betonar därför betydelsen av att bygga för en trygg offentlig miljö där både kvinnor och män, flickor och pojkar kan vistas utan att känna sig otrygga. Att lägga ett jämställdhetsperspektiv på hälsa innebär att se på hur relationerna mellan kvinnor och män påverkar kvinnors och mäns liv och hälsa. Hur fördelningen av privilegier ser ut på en strukturell nivå, vad gäller förvärvsarbete, hemarbete, ekonomiska resurser, beslutsfattande, kan vara en bidragande orsak till att kvinnor mår sämre. Kvinnor gör i större utsträckning hemarbetet och kvinnors deltidsarbete verkar vara en förutsättning för att de ska orka med det obetalda hemarbetet. Utvecklingen de senaste åren har gått i 74 (82)

15 riktning mot att alltfler kvinnor hamnar i en arbetssituation som karaktäriseras av höga krav och lågt beslutsutrymme, vilket enligt forskning ger ohälsa. För att underlätta för människor att välja var de vill bo är det viktigt att i planeringen ta hänsyn till bl a resvägar, kollektivtrafik, skolor och tillgången till service och fritidsaktiviteter. Ensamstående föräldrar som i utsträckning är kvinnor med barn är oftast beroende av en utbyggd kollektivtrafik och kvinnor reser mer kollektivt än män. Föreslagna nya bostadsområden De planerade nya bostadsområdena Vassaraträsk, Nuolajärvi, Nunisvaara ligger inom ca 5 km från centrala Gällivare, vilket bedöms som relativt nära centrum. Detta avstånd till områdena medför trots allt att en fungerande kollektivtrafik krävs, vilket måste beaktas vid fördjupade studier. Likaså måste gångoch cykelvägar prioriteras. Bostäderna och utemiljön bör planeras så att alla typer av boendegrupper kan få ett bra och ändamålsenligt boende. En blandning och variationer av storlek på bostäder bör eftersträvas för att medverka till valfrihet i boendet. Tillgången till barnomsorg, dagligvaruhandel, kollektivtrafik, rekreationsområden, lekytor och annan service är viktiga frågor att beakta i arbetet med ett jämställt och integrerat samhälle. Ur jämställdhets-, trygghets-, och social synpunkt är det därför viktigt att alla människor oavsett ålder eller kön ska kunna bo och trivas i aktuellt område. Detta görs genom att de planerade bostadsområdena anpassas till olika boendekategorier. De större natur- och rekreationsområden som finns i den omedelbara närheten ger förutsättningar för en god boendemiljö. Trygga miljöer kan skapas och eftersträvas genom exempelvis en medveten placering av entréer och en god belysning inom hela området. Även gång- och cykelvägar bör vara utrustade med belysning. Detta bör beaktas i fördjupade studier över föreslagna områden. Förtätningsområden Koskullskulle ligger längre ifrån centrala Gällivare, ca 7 km. Här föreslås förtätning enligt översiktsplanen. Med en förtätning kan underlag skapas till service i Koskullskulle. Därmed skulle samhället inte bli lika beroende av Gällivare eller Malmbergets service. En förtätning av centrala Gällivare föreslås i planen, vilket ger förutsättningar för god tillgänglighet till service, arbetsplatser, skola mm. En ökning av befolkningen i centralt läge ger underlag till större utbud av service mm. 75 (82)

16 KULTUR Gruvans expansion innebär att kulturhistorisk bebyggelse i Malmberget påverkas. En kulturmiljöanalys, Bebyggelsemiljöer i Malmberget/Koskullskulle/Gällivare - en kulturmiljöanalys, Gällivare kommun Kulturen, har gjorts för att belysa värdena i Malmberget och hur dessa värden kan tas tillvara. En beskrivning av kulturvärden i Malmberget/Elevhemsområdet (och även övriga delar i tätorten) finns i delen Planeringsförutsättningar och under rubriken Kultur. Framtiden för en enskild byggnad eller en byggnadsgrupp beror främst på vilken fortsatt användning de kan få och därmed dess framtida bruksvärde. Detta måste analyseras och bestämmas då behov av flytt föreligger. Värdefull bebyggelse i Malmberget bedöms kunna flyttas till olika områden. Kartan på nästa sida visar diskuterade platser dit kulturhistoriskt värdefulla byggnader kan flyttas. De tomter som pekas ut som lämpliga kan dock vara aktuella även för andra typer av bebyggelse. Innan bebyggelsen kan flyttas till föreslagna områden måste särskilda utredningar se till vilka konsekvenser detta kan medföra för exempelvis stadsbild och omgivande bebyggelsens kulturvärden. Konflikter och Konsekvenser - Byggnaderna representerar fysiskt en social struktur som inte finns kvar och är tidstypiska för sina olika byggnadsperioder. Dessa värden går delvis om intet vid eventuell flyttning. - Om hela Malmberget med dess byggnader och befolkning måste flyttas kommer en hel tätort med historia, minnen och ett kulturellt arv att försvinna. - Gruvans expansion och planförslagets påverkan på kulturmiljövärdena beskrivs mer utförligt i miljökonsekvensbeskrivningen, del 3. Riktlinjer - Placering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader som flyttas skall föregås av planmässig prövning. 76 (82)

17 Karta över områden, enligt kulturmiljöanalysen, som är diskuterade för förtätning med kulturhistorisk bebyggelse från Malmberget. 77 (82)

18 TEKNISK FÖRSÖRJNING Teknisk försörjning måste byggas ut inom områden som ska exploateras. Kommunalt vatten- och avlopp saknas kring Vassaraträsk och behöver byggas ut vid en exploatering. Föreslaget verksamhetsområde söder om staden saknar kommunalt vatten och avlopp. En kommunal vatten- och avloppsledning sträcker sig förbi Nuolajärvi och Nunisvaara, dit ny bebyggelse kan ansluta sig. Elnätet behöver byggas ut kring Nuolajärvi, Nunisvaara och Vassaraträsk. VASSARATRÄSK NUOLAJÄRVI NUNISVAARA Utbyggd teknisk försörjning i området 78 (82)

19 GENOMFÖRANDE DETALJPLANER, OMRÅDESBESTÄMMELSER OCH BYGGLOV Översiktsplanen är inte juridiskt bindande utan ska enbart ge en övergripande vägledning över hur kommunen bör utvecklas. Därför behöver översiktsplanen följas upp med med en juridisk handling som exempelvis områdesbestämmelser eller detaljplan för att säkerställa ett syfte i översiktsplanen. För områden där det inte finns gällande detaljplan finns bara den fördjupade översiktsplanen eller möjligtvis områdesbestämmelser att rätta sig efter. Riktlinjer Inom hela den fördjupade översiktsplanens planområde bör uppförande av ny bebyggelse eller förtätning föregås av en detaljplan, eftersom bebyggelsen till största delen kan anses ligga i anslutning till samlad bebyggelse där detaljplanekravet finns. PLANMONOPOL, MARKPOLITIK OCH INLÖSEN För att genomföra den fördjupade översiktsplanens förslag och intentioner krävs att kommunen har en aktiv roll. Att kommunen äger marken som ska exploateras innebär en starkare möjlighet att påverka när och hur exploatering ska genomföras. Genom planmonopolet kan kommunen styra var, när och hur en detaljplan får tas fram. Kommunen har möjlighet att använda förköp. Det innebär att kommunen går in istället för köparen i ett redan träffat avtal. Ett annat sätt att förvärva mark är genom expropriation. Viss möjlighet finns också att lösa in fastigheter som inte bebyggts i huvudsaklig överensstämmelse med detaljplanen när genomförandetiden gått ut. En annan möjlighet kan vara att se över möjligheten att bilda 3D-fastigheter. Det innebär att en ny fastighet kan bildas ovanpå en befintlig byggnad. Detta kan vara ett sätt när nuvarande fastighetsägare inte vill bygga men det finns andra intressenter. Påverkan från gruvans verksamhet i planarbetet Malmberget står inför stora förändringar, vilket starkt påverkar kommunen i övrigt. Önskan är att en helhetslösning och ett angreppssätt skall utarbetas för Malmberget, där frågor, planering och struktur tydligt skall framgå för alla parter som är inblandade. Miljödomen är ett första steg som underlag för detta. Stora delar av finansieringen och kostnaden för förändringen i Malmberget står staten och LKAB för. Kommunen får på så sätt mindre indirekta kostnader och kan istället lägga pengar på att skapa bästa möjliga förutsättningar där de verkligen behövs. Förhoppningsvis skall detta leda till en fungerande bostadsmarkand, service m.m. i en kommun med inflyttning och framtidstro. Tillstånd och beslut Ett stort antal myndighetsbeslut krävs för att möjliggöra en utökad malmbrytning i Malmberget och för att reglera nuvarande och framtida effekter av gruvbrytningen på dess omgivning. De förändringar som Malmberget står inför kommer att kräva flera beslut och tillstånd, och kommer att innebära krav på markåtkomst. De förändringar som skall genomföras får inte strida mot detaljplaner. Upphävande av detaljplaner har delvis börjat i Malmberget. Bestämmelser som reglerar de nödvändiga beslut som måste tas, och tillstånd som måste sökas, finns ibland annat miljöbalken, plan och bygglagen, minerallagen, väglagen, ellagen, lagen om kulturminnen, ledningsrättslagen, rennäringslagen och expropriationslagen. 79 (82)

20 Miljöprövning För att bedriva gruvan krävs i huvudsak två tillstånd, bearbetningskoncession (ger företaget rätt att inom ett avgränsat geografiskt område bryta malm) och ett miljötillstånd för hela verksamheten enligt miljöbalken. Miljötillståndet ska beakta exempelvis störningar och utsläpp i luft och vatten. Miljötillståndet är inte ett deltillstånd, utan en sammantagen prövning av hela området. Hela gruvbrytningen i Malmberget har stått inför en miljöprövning i miljödomstolen. Se vidare angående miljödomen under rubriken Övergripande strategi i planarbetet. Påverkan på bostäder I ett första steg i expansionen av gruvnäringen är det Elevhemsområdet, delar av Bolagsområdet (Hermelin och Johannes) som kommer att påverkas. Berörda byggnader kommer att behöva flyttas eller rivas. Allmänt kan markåtkomst och ersättningsfrågor behandlas på tre sätt: 1. Avtal, en fristående överenskommelser görs mellan markägare och den som vill tillträda marken. Avtalet prövas inte av någon myndighet. 2. Lantmäteriförrättning. Lantmäteriet avgör genom ett beslut. Målsättningen är att detta ska göras i samförstånd mellan båda parterna. 3. Domstolsbeslut. Med stöd av rättsverkande plan eller expropriationstillstånd kan en markägare stämmas inför domstol. Marken tas då tvångsmässigt i anspråk. Ersättning vid expropriation regleras i expropriationslagen. Skada eller intrång i en fastighet som orsakats av att mark tas i anspråk för bearbetning skall ersättas av koncessionshavaren (vid bearbetningskoncession). Fastighetsägaren kan kräva att del av eller hela fastigheten skall lösas in. Överenskommelser om ersättning kan framgå av markanvisningsbeslutet. Uppstår tvister om ersättning för skada och intrång prövas detta i markanvisningsförrättningen. Markanvisningsbestämmelsens avsikt är att mark som hotas av ras eller sättningar utanför ansökt koncession kan anvisas för att undvika skador på annans mark. I Elevhemsområdet har LKAB påbörjat en särskild värdering av samtliga fastigheter inom området. LKAB har redovisat flera alternativ till fastighetsägarna i området för hur förändringen av området kan gå till. Fastighetsägare kan välja att sälja sitt hus till LKAB eller att kostnadsfritt flytta huset till färdigställt område i Mellanområdet, om det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Fastighetsägarna kan även avvakta markanvisningsförrättningen och erhålla den ersättning som då kan komma att utgå. För att LKAB skall få beviljat bearbetningskoncession för malmen behöver de få tillgång till samtliga fastigheter inom brytningsområdet. LKAB har börjat köpa fastigheter i Elevhemsområdet, men överenskommelser måste göras med samtliga fastighetsägare. Träffas inte en överenskommelse kommer Bergsstaten att beslut om att marken skall användas för gruvverksamheten, genom så kallad markanvisningsförrättning. Omläggningar av vägar till följd av gruvdriftens expansion bekostas av LKAB. Ytterligare bostadsområden, som i framtiden kan komma att behöva tas i anspråk för gruvan, kommer att ställas inför liknande val och möjligheter för sitt framtida boende. 80 (82)

21 FÖRSLAG TILL BESLUT Fördjupade översiktsplanens olika dokument, del 1 4, skall vara kommunens förslag till åtgärder och riktlinjer för framtida lämplig mark- och vattenanvändning inom planområdet. Vissa områden behöver mer ingående studeras. Detta skall göras genom program, områdesbestämmelser eller detaljplaner. Planberedskap skall finnas för att möta påverkan från gruvans utveckling. BEHOV AV FÖRDJUPNINGAR Främst följande behov av fördjupade studier, program och detaljplaner finns: - Grönplan inom tätortsområdena upprättas - Hydrologisk utredning utförs - Dagvattenpolicy upprättas - Centrala Gällivare - förslag på utveckling, gestaltning, förtätning mm - Området mellan Norska vägen och Vassaraträsk (SJ-området) - Koskullskulle - utveckling, gestaltning och förtätning mm - Malmheden planprogram upprättas. - Vuoskonjärvi industriområde - utveckling, gestaltning och förtätning - Strategi kring Malmberget utifrån gruvans möjliga utbredningar planprogram upprättas - Dundrets utbyggnad - Nya bebyggelseområden Vassaraträsk, Nuolajärvi, Nunisvaara - Förtätningsområden - Trafikutredningar östra och västra Malmberget, Koskullskulle, Gällivare m.m. - Kulturminnesvård flytt av kulturhistorisk bebyggelse och placering - Rennäring påverkan på rennäringen i fortsatt fördjupad planering. - GC-vägutredning - Fördjupad studie av skoterleder genomförs. 81 (82)

22 82 (82)

Kortversion av. Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP

Kortversion av. Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Kortversion av Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle Fördjupad översiktsplan FÖP 2008-2025 ANTAGANDEHANDLING ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 3 NOVEMBER 2008 166 1 (41) INNEHÅLLSFÖRTECKNING KARTA GÄLLIVARE,

Läs mer

Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan

Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan Syfte med en fördjupad översiktsplan är att: Klarlägga hur ett avgränsat område bör utveckla, som underlag för exploatering och bevarande

Läs mer

Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Del 1 Förslag

Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Del 1 Förslag Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle Fördjupad översiktsplan FÖP 2008-2025 Del 1 Förslag UTSTÄLLNINGSHANDLING 3 MARS 2008 1 (82) 2 (82) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling Antagandehandling Datum Dnr 2017-02-02 2016-0222 1 (6) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (6) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

16-LAU Liden. Liden : Lr Lr :26 17:1 5:22 8:23 8:12 8:7 8:6 29:1 8:11 5:23 8:14 5:24

16-LAU Liden. Liden : Lr Lr :26 17:1 5:22 8:23 8:12 8:7 8:6 29:1 8:11 5:23 8:14 5:24 Träind. Träindustri Mek.ind. Storegården Vedum Lövaråsen Palmhem Träind. Träindustri Skola Mek.ind. Vedum Lövaråsen Laske-Vedums Kyrka Liden Idrottsplats Palmhem Träind. Träindustri Mek.ind. Storegården

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.56.214 218-8-8 Social konsekvensanalys Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24 Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska

Läs mer

REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN

REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Upprättad av kommunledningskontoret, Ludvika kommun 2010-10-19 1 SYFTE Syftet med planprogrammet är att ligga till grund

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN KS/2011/653 ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET 1. Stadsplan för område vid Brännerigatan (12-HÖS-311, 32/74) 2. Stadsplan för del av Plöninge 1:17 m.fl. (12-HÖS-486, 1/80) 3. Detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDE Laga kraft

PLANBESKRIVNING ANTAGANDE Laga kraft 1(5) Samhällsbyggnad Angelika Lunnari, 0573-140 80. angelika.lunnari@arjang.se Förslag till upphävande av del av detaljplaner för Töcksmarks-Bön 1:383 och 1:239. Värmlands län Upprättad i januari 2015

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Ändring av detaljplan för Edsbyn sydöstra område 2 (Brånavägen)

Ändring av detaljplan för Edsbyn sydöstra område 2 (Brånavägen) Dnr: 2018/00251 Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Edsbyn sydöstra område 2 (Brånavägen) Ovanåkers kommun Gävleborgs län Granskningshandling 2019-01-23 1. Planens bakgrund, syfte och huvuddrag Ändringen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande 2015-02-15 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för delar av fastigheterna FOSS 12:8 och FOSS 13:1 Munkedals Centrum Munkedals kommun PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling Dnr 0461/05 Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl Bostäder i Nya Kristinedal Stenungsunds kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning, antagandehandling 2013-09-19 1 INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE 2009-04-02 Rev. 2009-10-20 Diarienummer: MBN0063/08 Specifikationsnummer:

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby 2015-08-18 Dnr MSN/2015:673 Planutskottet Start-PM Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby Ärendet Ägaren till Holmia 9 (Villa Solgården) har sökt planbesked i syfte att ändra användning

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län. Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING

Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län. Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET Bollebygds kommun, Västra Götalands län Samrådshandling 2009-01-20 Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande 2015-04-21 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för delar av fastigheterna FOSS 12:8 och FOSS 13:1 Munkedals Centrum Munkedals kommun PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Tekniskt PM Detaljplan Vägplan för gång- och cykelvägar samt passage vid Ny E10, Kiruna Kiruna kommun, Norrbottens län Objektnummer:

Tekniskt PM Detaljplan Vägplan för gång- och cykelvägar samt passage vid Ny E10, Kiruna Kiruna kommun, Norrbottens län Objektnummer: Tekniskt PM Detaljplan Vägplan för gång- och cykelvägar samt passage vid Ny E10, Kiruna Kiruna kommun, Norrbottens län 2018-02-15 Objektnummer: 880865 TRV 2015/18810 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde Tranås kommun Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Upprättad i december 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/09 Planområde Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar utgör förslaget: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Planbeskrivning. Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun P2018/ (7)

Planbeskrivning. Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun P2018/ (7) P2018/7 Ärendenummer 2017 B0418 2018-05-30 1(7) Miljö- och byggförvaltningen Oleksandra Polupan oleksandra.polupan@almhult.se Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun Planbeskrivning

Läs mer

KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR

KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Granskningshandling Datum 2016-12-17 2016-0222 1 (7) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (7) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN. Start-PM för Kolvik, Delområde K3. Start-PM 2014-03-26. Bakgrund. Dnr 11SPN/0304. Handläggare: Soroor Notash Tel: 08-570 476 74

VÄRMDÖ KOMMUN. Start-PM för Kolvik, Delområde K3. Start-PM 2014-03-26. Bakgrund. Dnr 11SPN/0304. Handläggare: Soroor Notash Tel: 08-570 476 74 VÄRMDÖ KOMMUN Start-PM 2014-03-26 Dnr 11SPN/0304 Handläggare: Soroor Notash Tel: 08-570 476 74 Start-PM för Kolvik, Delområde K3 Karta- utbyggnadsordning Översiktsplanen Figur 1. Översiktskarta. Bakgrund

Läs mer

Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan

Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan Syfte med en översiktsplan är att: Ange övergripande mål och inriktningar för planeringen Identifiera strategiska områden Utveckla genomförande strategier

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

DP278 Dnr KS Datum Antagandehandling. Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun

DP278 Dnr KS Datum Antagandehandling. Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun Planbeskrivning DP278 Dnr KS.2016.0860 Datum 2019-06-24 Antagandehandling Antagen 2019-08-26 Laga kraft 2019-09-23 U P P H

Läs mer

Bolagsområdet Norra Kilen. Gropen. Elevhemsområdet

Bolagsområdet Norra Kilen. Gropen. Elevhemsområdet Bolagsområdet Norra Kilen Västra Malmberget Gropen Elevhemsområdet Östra Malmberget Mellanområdet Bilden ovan med vit yta visar områden med undersökningstillstånd och bearbetningskoncession. Kartan nedan

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA?

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Malmbergets samhällsomvandling Tillsammans kan vi, invånarna, näringslivet, kommunen och LKAB, genomföra samhällsomvandlingen på ett

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Sektorn för samhällsbyggnad Samrådshandling September 2014 Ändring av stadsplanen för Hönekulla 1:114 m.fl. SOLÄNGSOMRÅDET i Mölnlycke, Härryda kommun Tillägg till planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN ASIEN 17 SÖDER, HELSINGBORGS STAD 1(7) Dnr 1793/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Bacchant AB har ansökt om planändring den 27 december 2013. Förfrågan avser fastigheten

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/11 Planområde Antagen

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 398 Detaljplan för Kv. Nifelhem 7 Köpings tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 Planområdet Nifelhem 7, avgränsat med vit streckad linje. 398 BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 1 (9) B Planens

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 54 Dnr KS/2015:306. Detaljplan del av Fall 1:1 i Mantorp

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 54 Dnr KS/2015:306. Detaljplan del av Fall 1:1 i Mantorp Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-03-12 1 (3) Sida 54 Dnr KS/2015:306 Detaljplan del av Fall 1:1 i Mantorp Bakgrund Kommunstyrelsen gav Byggnads- och räddningsnämnden,

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Skola och förskola i Nytorp

Skola och förskola i Nytorp Februari 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Gustav Thörnqvist, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Skola och förskola i Nytorp Del av fastigheten Trinntorp

Läs mer

Tyck till om din framtid!

Tyck till om din framtid! Tyck till om din framtid! 16 000 Krokomsbor 2030 var ska alla bo? Var ska vi bygga? Under 2018 och 2019 ska Krokoms kommun bestämma hur tätorten Krokom med omnejd ska växa på lång sikt. I det arbetet vill

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING 2016-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETERNA MLMBERGET 8:1 OCH 2:5, SAMT DEL AV ROBSAM 1:1 Ändring av detaljplan till industrimark, Malmberget Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Markören 16. Detaljplan för fastigheten. i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län. HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet

Markören 16. Detaljplan för fastigheten. i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län. HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet Dnr KS 55/2008 Detaljplan för fastigheten Markören 16 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet Upprättad 2008-05-15 Antagen 2008-06-03 Laga kraft 2008-06-26 2 (5) Dnr

Läs mer

MALMBERGET Indragning, del av väg 830 Beslutsunderlag,

MALMBERGET Indragning, del av väg 830 Beslutsunderlag, Datum: 2011-06-15 MALMBERGET Indragning, del av Beslutsunderlag, Malmbergsleden/Gällivarevägen, Västra Malmberget Koskullskullevägen, Bergmansgatan/Kaptensvägen, Bergmansgatan, Kullevägen, Östra Malmberget

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ale kommun, Västra Götalands län GRANSKNINGSHANDLING Standardförfarande 2018-09-28 Handlingar Ändring av detaljplan 474 (denna handling),

Läs mer

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18)

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) SMEDJEBACKENS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Detaljplan för SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) Smedjebackens kommun, Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad: 2010-11-29

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN

BEGÄRAN OM UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN FASTIGHETEN ÖDÅKRA 4:4, M FL ÖDÅKRA, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 01238/2010 BEGÄRAN OM UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN SÖKANDE Mark och exploateringsenheten, Helsingborgs stad. SYFTE Detaljplanen syftar till

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Program för utredningsområdet i Marielund, Uppsala kommun

Program för utredningsområdet i Marielund, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Anneli Sundin 2012-03-13 2012/20202-1 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Programuppdrag Program för utredningsområdet i Marielund,

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl ANTAGANDEHANDLING UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerad

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Detaljplan för Myggenäs 12:3 samt del av 12:139 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland

Detaljplan för Myggenäs 12:3 samt del av 12:139 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-0-04 NORMALT PLANFÖRFARANDE (UTSTÄLLNINGSHANDLING) Detaljplan för Myggenäs 12: samt del av 12:19 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING

Läs mer

VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM

VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM I arbetet med Vallkärra Stationsby är det viktigt att finna områdets gränser och därmed dess form. Nedan följer en diskussion kring hur Vallkärra Stationsby bör växa. En av

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling Förslag till Detaljplan för Västra Hallerna III Bostäder inom Äggestorp 11:55 m fl

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling Förslag till Detaljplan för Västra Hallerna III Bostäder inom Äggestorp 11:55 m fl Antagandehandling 2006-11-06 Förslag till Detaljplan för Västra Hallerna III Bostäder inom Äggestorp 11:55 m fl Stenungsunds kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB, Mark och exploatering

Läs mer

Tillägg till. planbeskrivning. Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. ANTAGANDEHANDLING 1(10) tillhörande ändring av OBS!

Tillägg till. planbeskrivning. Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. ANTAGANDEHANDLING 1(10) tillhörande ändring av OBS! Tillägg till 1(10) planbeskrivning tillhörande ändring av OBS! Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. inom Östra Husby i Norrköpings kommun den 17 maj 2018 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2018-09-18, 190

Läs mer

Upphävande av Bp 12 för Vålan

Upphävande av Bp 12 för Vålan Samrådshandling Dnr: MK BN 2017/00958 Färnäs, Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING September 2018 Handlingar Planbeskrivning Gällande detaljplan Bp 12 Övriga handlingar Fastighetsförteckning med registerkarta

Läs mer