Höjning av hemtjänstcheck 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Höjning av hemtjänstcheck 2012"

Transkript

1 1(6) Höjning av hemtjänstcheck 2012 Ärendet Socialnämnden beslutade om att föreslå kommunfullmäktige att höja hemtjänstchecken med 1 %. Höjningen föreslogs ske retroaktivt från 1 januari. Kommunstyrelsens arbetsutskott gav enligt protokoll socialnämnden i uppdrag att göra en förnyad prövning av nivåhöjningen, redovisa konsekvenserna av den föreslagna nivån samt att ta fram ett mer utförligt underlag för bedömning av nivån. Produktionsstyrelsens och socialnämndens uppdrag att förbereda för att kunna ta hand om nya hemtjänstkunder med anledning av att Blomsterfonden lägger ner sin verksamhet finns redovisat i detta ärende. Socialnämnden har återkommit och föreslår enligt protokoll att hemtjänstchecken höjs januari - mars med 1 %. Beloppen exkluderar OB-tillägg och dubbelbemanning. Nämnden föreslår vidare att checken höjs med 1 % april september. I beloppen ingår OB-tillägg och dubbelbemanning. Från och med 1 oktober föreslås checken exkludera dubbelbemanningen för att ersättas separat. I förslaget kvarstår höjningen upp till 353 för privata utförare respektive 347 kronor för kommunala utförare. Sammantaget höjs checken med 1 % januari september och med 8 % från och med 1 oktober. Tillkommande kostnaden för perioden januari - september beräknas till drygt ca 600 tkr. Nivåhöjningen från och med 1 oktober beräknas till ca tkr. Enligt socialnämnden kommer kostnaderna för höjning av checknivå inrymmas i budget Budgetramen för 2013 bedöms däremot behöva utökas. I jämförelse med grannkommunerna och i en översiktlig jämförelseanalys av olika checkkonstruktioner kan kommunledningskontoret konstatera att OB-tillägget bör ersättas separat. föreslår därför att socialkontoret exkluderar OB-tillägg från nuvarande grundcheck och ersätter detta separat, att gälla från januari 2013.

2 s förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 2(6) 1 Kommunfullmäktige beslutar att höja hemtjänstchecken för perioden januari mars 2012 till 306 kr per utförd timme för privata utförare och 301 kr för kommunal utförare 2 Kommunfullmäktige beslutar att höja hemtjänstchecken inklusive OBtillägg och dubbelbemanning för perioden april september 2012 till 353 kr per utförd timme för privata utförare och 347 kr för kommunala utförare. 3 Kommunfullmäktige beslutar att hemtjänstchecken inklusive OB-tillägg uppgår till 353 kr per utförd timme för privata utförare och 347 kr för kommunala utförare från och med 1 oktober Kommunfullmäktige beslutar att ersätta separat utförd och registrerad dubbelbemanning från och med 1 oktober Kommunfullmäktige beslutar att socialnämnden får i uppdrag att i samband med budget 2013 återkomma med nivå för hemtjänstchecken där OBtillägg ersätts separat, att gälla from 1 januari Bakgrund Socialnämnden föreslog enligt protokoll revidering av hemtjänstchecken genom inkludering av OB-ersättning (obekväm arbetstid) och dubbelbemanning i checkbeloppet. Motivet var att underlätta administrationen. Kommunfullmäktige beslutade i samband med reviderad budget om att inkludera dubbelbemanning i checken. Beslutet kom att gälla från och med 1 april Samtidigt beslutades att socialkontoret utöver inkludering av dubbelbemanning skulle se över nivån på hemtjänstchecken bland annat utifrån effekterna av införandet av det nya tidregistreringssystemet. Socialnämnden beslutade om att föreslå kommunfullmäktige att höja hemtjänstchecken med 1 %. Höjningen föreslogs ske retroaktivt från 1 januari. Bedömningen grundade sig på att införandet av elektronisk tidredovisning generellt för utförarna inneburit ett läger antal timmar i fakturerad tid jämfört med det tidigare manuella systemet. Checken har under senare år inte heller i tillräcklig grad kompenserat för ökade lönekostnader. Kommunstyrelsens arbetsutskott gav enligt protokoll socialnämnden i uppdrag att göra en förnyad prövning av nivåhöjningen, redovisa konsekvenserna av den föreslagna nivån samt att ta fram ett mer utförligt underlag för bedömning av nivån.

3 Socialnämnden har återkommit och föreslår enligt protokoll att hemtjänstchecken höjs från och med 1 januari till 31 mars med 1 % från 303 till 306 kronor per timmer för privata utförare respektive till 301 kronor per timmer för kommunala utförare. Beloppen exkluderar OB-tillägg och dubbelbemanning. Från 1 april till 30 september höjs checken till 353 kronor per timme för privata utförare och 347 kronor per timme för kommunala utförare. I beloppen ingår OB-tillägg och dubbelbemanning. Höjningen motsvarar 1 %. Från och med 1 oktober exkluderas dubbelbemanningen från checken och utbetalas separat. Höjningen till 353 kronor kvarstår exklusive dubbelbemanning vilket innebär att höjning uppgår till 8 %. Utförarna erhåller fortsättningsvis, i enlighet med kommunfullmäktiges beslut om budget 2012, även ersättning motsvarande två hemtjänsttimmar för ny kund och avbokningar. Enligt socialnämnden kommer kostnaderna för höjning av checknivå inrymmas i budget Budgetramen för 2013 bedöms däremot behöva utökas. 3(6) Redovisning av beslutspunkterna 5 och 6, KSAU Kommunstyrelsens arbetsutskott gav enligt protokoll även produktionsstyrelsen och socialnämnden i uppdrag att förbereda för att kunna ta hand om nya hemtjänstkunder med anledning av att Blomsterfonden lägger ner sin verksamhet. Redovisning från produktionsdirektör Hans Åhnberg, produktionskontoret Produktionskontoret har under sommaren haft en extra beredskap för att kunna ge information om verksamheten samt att skriva in nya kunder. Det stora trycket har hittills uteblivit då Blomsterfondens kunder avvaktat med att byta utförare. I dagsläget har 17 nya kunder tillkommit varav 3 är så kallade dubbelbemanningskunder. Totalt motsvarar detta ca 500 kundtimmar. Samtliga kunder har kunnat tas emot inom nuvarande organisation dock med vissa justeringar inom befintlig bemanning. Med det ersättningssystem som gäller idag innebär de kunder som har dubbelbemanning en extra kostnad för produktionen. För att kunna ta emot ytterligare kunder kommer nyrekryteringar att erfordras. Det faktum att Blomsterfondens kunder avvaktar med att byta utförare försvårar den kommunala hemtjänstens förutsättningar att förbereda och bemanna sin organisation. För att underlätta förberedelsearbetet arbetar produktionen nu med att försöka få en närmare bild av hur det eventuella kundunderlaget ser ut. Dvs hur relationen antal kunder i förhållande till totala antalet kundtimmar ser ut. Inför ett eventuellt behov av att utöka personalstyrkan inom den kommunala hemtjänsten har ett samarbete etablerats med Blomsterfonden.

4 Redovisning från Cristine Dahlbom-Nygren, socialkontoret Blomsterfondens kunder kortfattad lägesrapport Alla kunder har fått informationsbrev (bifogas). Alla hemtjänstutförare har fått informationsbrev (bifogas) + blivit uppringda. Vid samtal framför alla utförare att man är positiva till och kan ta emot nya kunder. 4(6) Biståndshandläggarna ringer alla kunder. Senast nästa vecka har alla kunder blivit uppringda (en del är inte anträffbara, bortresta etc). Många kunder avvaktar, tror att Blomsterfondens hemtjänst blir kvar. Detta gäller även Blomsterfondens personal. Socialkontoret förstärker tillfälligt med handläggare. En snabb inventering visar följande: Antal kunder totalt: Ca 194 kunder Antal kunder som har valt ny utförare men ännu inte bytt utförare: 28 kunder Antal kunder som redan har bytt till ny utförare: 7 kunder Mottagande utförare: Kommunens hemtjänst, 1:a Hemtjänstkompaniet, Olivia, Attendo, Solskens hemtjänst, ickevalsalternativ Antal kunder som ej är aktuella, har valt att avsluta sin hemtjänst och använda RUT-avdrag, avlidna. 10 kunder s yttrande Ny checknivå I nedanstående tabell framgår de beslut vilka fattas om modellen och nivåer för hemtjänstchecken under året. Privat Kommunal Bu 2012 (KF nov 2011) Kr/tim % Kr/tim % Uppräkning med 1,5% från OB 8% ej inkl checken Dubbelbemaning 7% ej inkl checken Tillkommer 0,5% ny kund, avbokning KF rev bu (SN dec 2011) Inkl av OB och dubbelbem. i checken 15% Ny kund 0,5% SN Uppräkning från 303 kr/298 kr med 8% 328 8% 322 8% Inkl OB 8% Ny checknivå Ny kund 0,5% Dubbelbemanning ersätts utanför checken utifrån registrering. Uppskattad kostnad: 14 4% 35 10% Uppskattad checknivå Uppskattad checknivå utifrån schablon 7% 377 7% 371 7%

5 5(6) Retroaktivitet och kostnad för nivåhöjning För att kompensera utförarna har socialnämnden föreslagit en höjning om 1 % från januari till september. På grund av förändringar av checkmodellen under året är socialnämndens beslutsförslag svårtydda. Höjningen januari - mars med 1 % är för grundpengen 303 kr/298 kr då OB och dubbelbemanning är exkluderat. Höjningen april - oktober med 1 % är för grundpeng inklusive OB och dubbelbemanning 353 kr/347 kr. Totalt sett har checken höjts med 1 % de första nio månaderna. Den sammanlagda kostnaden för januari september beräknas till mellan 600 och 700 tkr. Den baseras på antalet utförda timmar och en höjning om 3 kr/timme inklusive 7 % dubbelbemanning under perioden jan- mars. Den totala kostnaden för 2012 med en höjning från 1 oktober med 8 % och höjningen från 1 januari respektive 1 april uppgår till ca 2,3 miljoner kronor. En osäkert är antalet timmar vilka är en uppskattning från och med augusti månad. Beräkningen grundar sig på att antalet timmar sjunkit till (budget ). Kostnaden ryms inom socialnämndens budget. för 2012 där utrymme skapats på grund av det lägre antalet registrerat utförda timmar. Antal timmar/utförare Privata Kommunala Total (Kr) Kostnad för höjning jan-mars 1% x 3 kr dubbelbem 7% x 3 kr Kostnad för höjning apr-sep 1% x 3 kr Total retroaktivitet jan-sep Ökad kostnad för höjning okt-dec 8 % Totalt Budgetramen för 2013 är planerad till 99,9 mkr. Med nuvarande förslag på checkhöjning och med en ytterligare höjning 2013 med 2 % kommer budgetramen att behöva höjas till ca 102 mkr. Utgångspunkten är timmer. kan konstatera att den föreslagna nivåhöjningen av hemtjänstchecken från 1 oktober om 353 kronor för privata utförare och 347 kronor för kommunala utförare är rimlig. 353 kronor är genomsnittet i riket för de 37 kommuner vilka tidregisterar elektroniskt. I jämförelsen med länets kommuner kommer Danderyd med det nya förslaget ligga väl i nivå med jämförbara kommuner, dvs ej glesbygd. Socialkontorets analys av vilka kostnader som checken ska täcka, dvs löner, hyror etc.visar att nivån är rimlig. Ovanstående kan anses som ett tillräckligt utförligt underlag för att kommunstyrelsen ska kunna bedöma rimligheten i det nya förslag om hemtjänstcheck. Däremot har nämnden inte uppfyllt uppdraget att redovisa vilka

6 konsekvenser den då föreslagna höjningen med 1 %.skulle innebära för utförarna. 6(6) Att det medfört negativa konsekvenser har visat sig av att en utförare sagt upp sitt avtal med kommunen och att kommunens egen hemtjänstverksamhet visar på stora ekonomiska underskott. Nivåhöjningen på 8 % innevarande år är hög framför allt med hänsyn till att checken redan höjts i budget 2012 med 1,5 % från Till detta är lagt en extra ersättning om 0,5 % för ny kund och avbokade besök. erfar att flera års indexeringen av checken varit otillräckliga för att möte löneökningar. Nivåhöjningen måste beaktas i budget för Det är viktigt att checknivåerna räknas upp med en rimlig motsvarighet till löneökningar framgent så att inte den eftersläpning vilken nu inträffat återigen uppstår. I jämförelse med grannkommunerna och i en översiktlig jämförelseanalys av olika checkkonstruktioner kan kommunledningskontoret konstatera att OB-tillägget bör ersättas separat. föreslår därför att socialkontoret exkluderar OB-tillägg från nuvarande grundcheck och ersätter detta separat, att gälla från januari Johan Haesert Kommundirektör Ekonomichef Bilagor: 1 Socialnämndens protokoll inklusive tjänsteutlåtande Kommunstyrelsens arbetsutskott protokoll Exp: Socialnämnden, Produktionsstyrelsen

PM Rev DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia Lövrup

PM Rev DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia Lövrup 1(5) KS 2010/0349 Handlingsplan för hur äldreomsorgen ska kunna nå högsta nationella klass Sammanfattning Kommunfullmäktige gav 2010-11-23 socialnämnden i uppdrag att senast i februari 2011 återkomma till

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

1(21) Sammanträdesprotokoll DANDERYDS KOMMUN Kommunfullmäktige. Utdragsbestyrkande...

1(21) Sammanträdesprotokoll DANDERYDS KOMMUN Kommunfullmäktige. Utdragsbestyrkande... 1(21) Utdragsbestyrkande... 2(21) 71 Närvaro och justering 3(21) 71 Kungörelse Kungörelse om dagens sammanträde har varit anslagen på kommunens anslagstavla. Den har varit införd i DanerydsAktuellt, på

Läs mer

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 1(5) för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 2(5) Inledning Den kommunalt drivna hemtjänsten har under de senaste åren redovisat ett underskott i verksamheten.

Läs mer

Timersättning till externa utförare inom hemtjänstvalet 2017

Timersättning till externa utförare inom hemtjänstvalet 2017 E4 BESLUTSFÖRSLAG Timersättning till externa utförare inom hemtjänstvalet Kommunstyrelsen föreslås besluta: att ersättning till utförare av hemtjänst enligt LOV fastställs enligt upprättat förslag 161125

Läs mer

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning 2014-05-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/96 Social- och äldrenämnden Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Social- och äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2015-10-13 Kommunförvaltningen Mona Henriksson, kommuncontroller mona.henriksson@alvkarleby.se Utbildnings- och omsorgsnämnden Taxor och avgifter för utbildnings- och omsorgsnämnden

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Begäran från socialnämnden om extra medel för försörjningsstöd

Begäran från socialnämnden om extra medel för försörjningsstöd Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/834 2013-08-13 Kommunstyrelsen Begäran från socialnämnden om extra medel för försörjningsstöd Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Tilläggsbudget för år 2015

Tilläggsbudget för år 2015 2014-11-21 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/240-241 Kommunstyrelsen för år 2015 Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar att Nacka kommun ska ingå avtal om överlåtelse av

Läs mer

Kommunstyrelsens kontor Mohammed Khoban Dnr KS 2015/ Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet

Kommunstyrelsens kontor Mohammed Khoban Dnr KS 2015/ Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet 0 Österåker Mohammed Khoban 2015-12-19 Dnr KS 2015/0422-049 Till Kommunstyrelsen Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet i egen regi Sammanfattning 1 Österåkers kommun drivs hemtjänstverksamheten

Läs mer

Sid 1 Socialnämndens arbetsutskott

Sid 1 Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 19 augusti 2014. Madeleine Roos, ordförande Björn Zorec, 1:e vice ordförande

Läs mer

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 PROTOKOLLSUTDRAG 14:1 KS 38 2018-02-28 1/4 Dnr KS/2018:77-047 Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 Beslut föreslår

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till reviderad fördelningsmodell 2018

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2018:77 2018-02-08 1/4 Handläggare Sanela Cehic Tel. 0152-29 732 Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till

Läs mer

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-04-02 KS-2013/294.709 1 (3) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Ändring av egenavgiften för familjerådgivning Förslag till

Läs mer

Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Dennis Byberg (M) Ann-Christine Janhagen Olsén (S)

Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Dennis Byberg (M) Ann-Christine Janhagen Olsén (S) Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, socialkontoret kl 13:00 14:30 Beslutande Övriga Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Dennis Byberg (M) Ann-Christine Janhagen

Läs mer

Regler för partistöd för mandatperioden KSN

Regler för partistöd för mandatperioden KSN KF 14 11 juni 2018 17 (30) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-05-30 88 Regler för partistöd för mandatperioden 2019-2022 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning

Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning 2018-03-09 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2018/18 ÄLN Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige att fatta

Läs mer

Taxor och avgifter inom äldre- och handikappomsorg 2017

Taxor och avgifter inom äldre- och handikappomsorg 2017 Tjänsteutlåtande Controller 2016-11-22 Nils Munthe 08-59097381 Dnr: Nils.Munthe@upplandsvasby.se KS/2016:416 10271 Kommunstyrelsen Taxor och avgifter inom äldre- och handikappomsorg 2017 Förslag till beslut

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund Kungörelse 1 (2) Ersättarna för kännedom Kommunfullmäktige 2017-01-24 Tid för sammanträde måndagen den 6 februari 2017 kl. 18:30 Lokal Skeppet, Målilla Fredrik Eirasson Ordförande Johan Sandell Sekreterare

Läs mer

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 9 Paragraf Diarienummer KS-2013/294.709 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1.Egenavgiften för familjerådgivningens

Läs mer

Kvartalsrapport mars med prognos

Kvartalsrapport mars med prognos DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kvartalsrapport mars med prognos 1-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till kvartalsrapport per mars samt helårsprognos för 2018. Resultatet

Läs mer

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Kommunstyrelsen Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi Ärende Socialnämnden har i beslut föreslagit att kommunstyrelsen ska avveckla hemtjänsten i

Läs mer

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd 2016-08-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2016/36 Socialnämnden Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd Förslag till beslut 1. Socialnämnden godkänner förslagen till ändringar i de specifika

Läs mer

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 92 Begäran från socialnämnden om utökat kommunbidrag KS-2015/256 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att utöka socialnämndens

Läs mer

Ersättningsbelopp för personlig assistans enligt LSS

Ersättningsbelopp för personlig assistans enligt LSS OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Petra Sundström 2015-05-21 OSN-2015-0204 Omsorgsnämnden Ersättningsbelopp för personlig assistans enligt LSS Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 08.30-09.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Agneta Lenander (V) Eva Olofsson (C) Anna Berg von Linde (M), tjg. ers. för Stefan Pettersson

Läs mer

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN KF 11 10-11 dec 2018 5 (34) upp, 919 KOMMUNSTYRELSEN SA_MMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-11-21 193 Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell KF 20: 1 KF 20: 2 KF 20: 3 KF 20: 4 KF 20: 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från

Läs mer

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag:

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-09-20 Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. Förslag till beslut Socialförvaltningens förslår att socialnämnden lämnar följande förslag till

Läs mer

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Joakim Nygren, Cecilia von Sydow Tjänsteutlåtande 2014-01-14 Dnr: KS 2004/0154 1(3) Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården Ärendet Fastighetsnämnden slutredovisar

Läs mer

Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning

Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning 2018-02-19 1 (6) PM Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning Bakgrund Äldrenämnden har gett social- och äldredirektören i uppdrag att göra en översyn av villkoren

Läs mer

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/87 Socialnämnden Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning Förslag till beslut Socialnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande

Läs mer

Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2011

Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2011 1(11) KS 2011/0010 Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2011 Denna samordnas med ärendet KS 2011/0009 som gäller Budgetprognos 1, år 2011. Förslaget förutsätter fastighetsnämndens förslag

Läs mer

Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom

Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom PM 2002 RVII (Dnr 3566/02) Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Svenska Kommunförbundets rekommendationer

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Ändring av organisatorisk tillhörighet för egenregiverksamheterna inom äldreomsorgen och LSS från kommunstyrelsens produktionsutskott till socialnämnden

Läs mer

Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande av nya krav avseende desinficering på särskilda boenden

Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande av nya krav avseende desinficering på särskilda boenden KS 6 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-12 KSN-2013-0323 Kommunstyrelsen Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande

Läs mer

Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng för språkintroduktion 2015

Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng för språkintroduktion 2015 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-03-05 DNR KS 2015.133 ANDREAS FORSLUND SID 1/2 KOMMUNCONTROLLER ANDREAS.FORSLUND@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Läs mer

Svar på produktionsstyrelsens avrapportering av kommunfullmäktiges uppdrag om produktivitetsuppföljning inom hemtjänsten

Svar på produktionsstyrelsens avrapportering av kommunfullmäktiges uppdrag om produktivitetsuppföljning inom hemtjänsten Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-06-07 Dnr 2016/0198 Till Kommunstyrelsen Svar på produktionsstyrelsens avrapportering av kommunfullmäktiges uppdrag om produktivitetsuppföljning inom hemtjänsten Sammanfattning

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (26)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (26) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (26) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-03-20 28 Taxor för Storstockholms brandförsvarsförbund (KS 2014.073) Beslut Arbetsutskottet föreslår att Kommunstyrelsen

Läs mer

33 Ändrade ersättningsnivåer på tilläggsbelopp för särskilt stöd och modersmålsundervisning 2016 (KSKF/2016:71)

33 Ändrade ersättningsnivåer på tilläggsbelopp för särskilt stöd och modersmålsundervisning 2016 (KSKF/2016:71) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-03-01 Sida 1(2) 33 Ändrade ersättningsnivåer på tilläggsbelopp för särskilt stöd och modersmålsundervisning 2016 (KSKF/2016:71) Beslut Förslag till

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Datum 2018-10-05 Diarienummer KSN-2018-2977 Kommunfullmäktige Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 2017-03-24 Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling

Läs mer

Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta att

Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta att Tjänsteutlåtande 0 Österåker Budget- och kvalitetsenhet Mohammed Khoban Datum 2016-12-22 Dnr 2016/0410 Till Kommunfullmäktige Revidering av budget 2017 Beslutsförslag Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014:

Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014: Bilaga 6 Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014: Kultur- och fritidsnämnden föreslår en höjning av Kulturskolans elevavgift för ämneskurs

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 24.04.17 Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN Protokoll

SOCIALNÄMNDEN Protokoll 1 (9) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-11.35 Beslutande Utses att justera Åsa Johansson (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund (V) Dennis Byberg (M) Lena

Läs mer

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Socialnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Handläggare susanne.aronsson@vanersborg.se 0521-72 25 89 Mottagare Socialnämnden Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September Produktionen

Kvartalsrapport 3 med prognos. September Produktionen Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Produktionen Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316

Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/316 2012-04-05 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Översyn av ersättningssystemet inom hemtjänsten

Översyn av ersättningssystemet inom hemtjänsten KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-02-20 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Bällstarummet, 18.30-20.00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Paragrafer Björn Furugren Beselin (C), ordförande,

Läs mer

PM 2011-02-01. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Naturreservat Rinkebyskogen KS 2010/0297

PM 2011-02-01. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Naturreservat Rinkebyskogen KS 2010/0297 1(6) KS 2010/0297 Naturreservat Rinkebyskogen Aktuellt uppdrag Kommunstyrelsen beslöt 2010-11-29 199 1 Kommunstyrelsen uppdrar till kommunledningskontoret att utarbeta förslag till arbetsgång med tidsangivelser

Läs mer

Kallelse till sammanträde med vård- och omsorgsnämnden

Kallelse till sammanträde med vård- och omsorgsnämnden Kallelse till sammanträde med vård- och omsorgsnämnden 2012-11-12 Tid: Fredag den 16 november, kl. 13:30 Plats: Häradsgårdens samlingssal i Vagnhärad Gruppmöte majoriteten kl. 12.30 i konferensrummet Gruppmöte

Läs mer

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 24 (32) Kf Ks 14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden Dnr 2019/31-041 Från och med 2012 införde Västerviks kommun

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

Åtgärdsplan för återställning av 2014 års resultat enligt balanskravet

Åtgärdsplan för återställning av 2014 års resultat enligt balanskravet KF 13:1 KF 13:2 KF 13:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE KF 13:4 Ekonomiavdelningen Handläggare Ulrika Krigholm Tel. 0152-292 32 Kommunstyrelsen Dnr KS/2015:208-042 2015-04-02 1/3 Åtgärdsplan för återställning av 2014

Läs mer

Remiss förslag till modell för ekonomisk kompensation till nämnder för volymförändringar inom äldreomsorgen

Remiss förslag till modell för ekonomisk kompensation till nämnder för volymförändringar inom äldreomsorgen Kommunstyrelsen 2016-12-07 Kommunledningskontoret KSKF/2016:584 1 (1) Remiss från kommunstyrelsen Remiss förslag till modell för ekonomisk kompensation till nämnder för volymförändringar inom äldreomsorgen

Läs mer

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation Ärendet Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har inkommit med en skrivelse

Läs mer

Datum Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i särskilt boende

Datum Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i särskilt boende KS 4 21 NOV 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Jan Malmberg Datum 2012-11-06 Diarienummer KSN-2012-1081 Kommunstyrelsen Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i

Läs mer

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS 2018.332 26 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-09-27 DNR KS 2018.332 KARIN KILERUD

Läs mer

Cecilia Simonsson (SD), Lisbeth Olsson, förvaltningschef Nicolina Ravnås, ekonom, 54 Nina Roos, utredare, 55 Lena Vilhelmsson, sekreterare

Cecilia Simonsson (SD), Lisbeth Olsson, förvaltningschef Nicolina Ravnås, ekonom, 54 Nina Roos, utredare, 55 Lena Vilhelmsson, sekreterare Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00-14.15. Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Nils Olof Bengtson (M), ordförande Rosita Holmström (M) Britt Lindgren (C) Mikael Sternemar

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Tid och plats 18.30 Bällstarummet Alliansen har förmöte 18.00 i Kragstarummet Oppositionen har förmöte 17.30 i Ormstarummet

Tid och plats 18.30 Bällstarummet Alliansen har förmöte 18.00 i Kragstarummet Oppositionen har förmöte 17.30 i Ormstarummet K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2015-11-17 Tid och plats 18.30 Bällstarummet Alliansen har förmöte 18.00 i Kragstarummet Oppositionen har förmöte 17.30 i Ormstarummet Kallade tjänstemän Gunilla Åhlander, socialchef

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Remiss om motion (2011:63) om satsning på personalen inom äldreomsorgen

Remiss om motion (2011:63) om satsning på personalen inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-10 Handläggare: Linda Wikman Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden 13 december 2011 Remiss om motion (2011:63) om satsning

Läs mer

Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun

Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun Utbildningskontoret Lars Rehnberg Leo Gustafson TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-03-25 Reviderad 2013-04-09 Dnr KS Kommunstyrelsen Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun FÖRSLAG TILL BESLUT FÖRSLAG

Läs mer

av~~~m~+ GAGNEFS KOMMUN Ank C2-2 0 Gagnefs kommun Sammanträdesprotokoll Socialnämnden Dnr SN/2017 :2/70 SN 7

av~~~m~+ GAGNEFS KOMMUN Ank C2-2 0 Gagnefs kommun Sammanträdesprotokoll Socialnämnden Dnr SN/2017 :2/70 SN 7 Gagnefs kommun Socialnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 217-2-13 Dnr SN/217 :2/7 3 GAGNEFS KOMMUN SN 7 Ank. 217 -C2-2 Avgift vid sent avbokade besök inom hemtjänsten Socialnämndens förslag

Läs mer

Förslag till lönesatsning med lönetrappa för socialsekreterare, bistånds- och LSS-handläggare

Förslag till lönesatsning med lönetrappa för socialsekreterare, bistånds- och LSS-handläggare Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-04 AU 2:5 Dnr. KS 2015/0049 Förslag till lönesatsning med lönetrappa för socialsekreterare, bistånds- och LSS-handläggare Arbetsutskottets

Läs mer

Beslut om rättelse av socialnämndens beslut

Beslut om rättelse av socialnämndens beslut TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:221-706 Planering, Utveckling och Administration 2018-01-10 1/2 Handläggare Kristina Entoft 0152-291 38 Beslut om rättelse av socialnämndens beslut 2017-12-12

Läs mer

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2016-12-15 9 (xx) Dnr SN 2016/245 Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende Sammanfattning

Läs mer

Remiss förslag modell ekonomisk kompensation till. nämnder för volymförändringar inom äldreomsorgen. Förslag till beslut

Remiss förslag modell ekonomisk kompensation till. nämnder för volymförändringar inom äldreomsorgen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:584 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Remiss förslag modell ekonomisk kompensation till nämnder för

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Värdighetsgaranti inom äldreomsorg

Värdighetsgaranti inom äldreomsorg DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Agneta Sjöberg Tjänsteutlåtande rev.2014-01-27, rev. 2014-01-28 Dnr: KS 2011/0117 1(2) Värdighetsgaranti inom äldreomsorg Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret. Fördjupad analys av ekonomiska effekter av introduktionsersättning SN 2009/0031

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret. Fördjupad analys av ekonomiska effekter av introduktionsersättning SN 2009/0031 DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-02-23 1(5) SN 2009/0031 Fördjupad analys av ekonomiska effekter av introduktionsersättning Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att 1. vidhålla

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013.

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013. 147 KS 2012/0019 Budget 2013 Ärendet Danderyds kommun visar genomgående mycket goda resultat i de kvalitetsredovisningar som görs både lokalt och på nationell nivå. Det innebär att kommunen erbjuder hög

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att:

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-08 Dnr: 2015/209-ÄN-041 Jan Bäversten - snsjb02 E-post: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Besparingsförslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-02 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF-2019-11858

Läs mer

Eva Borelius Zätterström (KD)

Eva Borelius Zätterström (KD) 1(16) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 18:30-20:45 Paragrafer 118-129 Beslutande Isabella Jernbeck (M) Ersättare Anna Karin Öhrström (C) Bigitta Sundman (M) Ingar Beckman Hirschfeldt

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Socialnämnden 2011-02-15 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 18 Ekonomisk uppföljning socialnämndens verksamheter 19 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 20 Reglemente

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport

Ekonomisk månadsrapport Ekonomisk månadsrapport januari september Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande under året med kommentarer över väsentliga

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport

Ekonomisk månadsrapport Ekonomisk månadsrapport januari oktober Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande under året med kommentarer över väsentliga

Läs mer

Uppdrag till Socialnämnden att utreda beslut gällande Sommarlovsentreprenörer KS-2013/25

Uppdrag till Socialnämnden att utreda beslut gällande Sommarlovsentreprenörer KS-2013/25 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/25 2013-03-18 Kommunstyrelsen Uppdrag till Socialnämnden att utreda beslut gällande Sommarlovsentreprenörer KS-2013/25

Läs mer

- Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO

- Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 52 Aktuell information - Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO - Det är inte

Läs mer

Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/

Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 19 (36) 2016-01-25 Kf Ks 400 Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/515-706 Om en äldre person i Västerviks kommun behöver hemtjänst krävs

Läs mer

Regelverk för ersättning och registrering inom Hemtjänsten, ver 1.3 gäller fr.o.m. 2013-04-01

Regelverk för ersättning och registrering inom Hemtjänsten, ver 1.3 gäller fr.o.m. 2013-04-01 Regelverk för ersättning och registrering inom Hemtjänsten, ver 1.3 gäller fr.o.m. 2013-04-01 Regelverk för ersättning och registrering inom Hemtjänsten 2 (14) Innehåll Innehåll... 2 1 Rutiner för biståndshandläggare...

Läs mer

Ändring av avgifter mm inom äldre och handikappomsorgen

Ändring av avgifter mm inom äldre och handikappomsorgen KF 11:1 KF 11:2 KF 11:3 PROTOKOLLSUTDRAG KS 13:1 KF 11:4 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-06-16 1/3 SN 121 Dnr SN/2015:352 774 Ändring av avgifter mm inom äldre och handikappomsorgen Beslut Socialnämnden

Läs mer

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott Ärende Helårsprognosen för 2018 inklusive underskottet 2017 innebär att Danderyds

Läs mer

Slutjustering av pris- och lönekompensation nivå 2017 samt preliminär pris- och lönekompensation nivå 2018

Slutjustering av pris- och lönekompensation nivå 2017 samt preliminär pris- och lönekompensation nivå 2018 Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Pär Thudeen 2017-06-31 Dnr 2017-547 Kommunstyrelsen av ekompensation nivå 2017 samt ekompensation nivå 2018 Förslag till beslut 1. Nämndernas ramar för

Läs mer

Utredning kring effekter av hemtjänståtgärder

Utredning kring effekter av hemtjänståtgärder 2013-02-14 Dnr: 2013/62-NF-012 Sociala nämndernas förvaltning Bengt Gustafsson - bb707 E-post: bengt.gustafsson@vasteras.se Nämnden för funktionshindrade Kopia till Kommunstyrelsen Utredning kring effekter

Läs mer