Datum Dnr Motion. Ge anställda rätt att arbeta kvar längre

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Dnr Motion. Ge anställda rätt att arbeta kvar längre"

Transkript

1 Personalnämnden Therese Götberg Arbetsrättsjurist MOTIONSSVAR Datum Dnr (6) Personalnämnden Motion. Ge anställda rätt att arbeta kvar längre Ordförandens förslag Personalnämnden föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige anser att motionen är besvarad genom personalnämndens yttrande. Sammanfattning Caroline Wessel (M) och Carl Johan Sonesson (M) har i motion daterad föreslagit - att, i ett första steg går före ett nationellt beslut och ger sina anställda rätt att arbeta kvar i samma sysselsättning och med samma sysselsättningsgrad som tidigare fram till utgången av den månad då de fyller 70 år samt - att regiondirektören får i uppdrag att utreda möjligheten att förlänga de anställdas rätt att arbeta kvar i under samma premisser som tidigare efter den månad då de har fyllt 70 år. Motionärerna anger som bakgrund för motionen att en av s större framtidsutmaningar är att säkra kompetensförsörjningen och att det därför finns skäl att ge alla rätt att jobba kvar längre. I ärendet finns följande dokument 1. Motionssvar Motion Ge anställda rätt att arbeta kvar längre C:\pactdok\Regionstyrelsen\ \Motion. Ge anställda rätt att arbeta kvar längre\ PN_Motionssvar.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (6) Allmänt Motionärerna pekar på att en av s större framtidsutmaningar är att säkra kompetensförsörjningen. Många olika åtgärder kommer att behövas och det har redan vidtagits åtskilliga åtgärder inom området. Bland annat pågår arbete i för att sänka sjukfrånvaron, arbetsmiljöförbättringar, förändringar genom kompetensmixplanering, ökade möjligheter för personer med utländska utbildningar att erhålla anställning etc. Ytterligare initiativ kommer dock att behövas. Utan tvekan är därför motionens intentioner positiva. Med rätt insatser finns det en potential i att öka antalet som vill fortsätta att arbeta efter den formella pensionstidpunkten. Av den anledningen finns redan synsätt i som ska stimulera äldre medarbetare till fortsatt arbete. Överväganden Motionärerna har föreslagit att, i ett första steg, går före ett nationellt beslut och ger sina anställda rätt att arbeta kvar i samma sysselsättning och med samma sysselsättningsgrad som tidigare fram till utgången av den månad då de fyller 70 år. Formella regelverk Motionen innebär att skulle införa en ensidig rätt för arbetstagarna att kvarstå i tjänst efter 67 års ålder och fram till utgången av den månad då de fyller 70 år. Att arbetsgivaren ensidigt eller i lokala kollektivavtal skulle införa en åldersgräns (70 år) som inte följer av svensk lagstiftning risker att utgöra diskriminering på grund av ålder. Arbetsdomstolen har prövat ett mål där ett bolag som bedriver buss-, färdtjänst- och sjukreseverksamhet, i enlighet med sin ålderspolicy nekat tre personer ny behovsanställning som förare med anledning av att de har fyllt 70 år (AD 2015 nr 51). Arbetsdomstolen konstaterade i målet att arbetsgivaren hade gjort sig skyldig till åldersdiskriminering och utdömde en diskrimineringsersättning om kronor till var och en av arbetstagarna. I tvisten prövas undantagen motiverad särbehandling dvs om ålderskravet var ett verkligt och avgörande yrkeskrav om det fanns ett berättigat syfte och om det var lämpligt och nödvändigt för att uppnå syftet. Vidare prövas godtagbar särbehandling. Undantaget för godtagbar särbehandling gäller enbart diskrimineringsfaktorn ålder. Även beträffande detta undantag krävs ett berättigat syfte och att de medel som används ska vara lämpliga och nödvändiga. Ingen av undantagen ansågs tillämpliga.

3 Datum (6) Ur ett arbetsgivarperspektiv är nackdelen med förslaget att samtliga arbetstagare skulle ges en ensidig rätt att arbeta kvar till utgången av den månad de fyller 70 år vilket skulle innebära att inte ges möjlighet att styra till vilka arbetstagare samt enheter/yrkesgrupper som ett sådant erbjudande lämnas. skulle inte heller ges möjlighet till omreglering av anställningen så att den får ett annat innehåll eller sysselsättningsgrad som bättre motsvarar organisationens behov. Den enda tidpunkt där det föreligger avgångsskyldighet enligt lagen om anställningsskydd ( LAS ) från anställningen är vid 67 års ålder om arbetsgivaren begär det. Så sker generellt hos alla arbetsgivare. Om arbetsgivaren inte lämnar besked senast en månad före 67-årsdagen infaller kommer anställningen fortlöpa som en tillsvidareanställning. Därefter kan anställningsavtalet inte upphöra utan uppsägning. Vid uppsägning krävs att det föreligger saklig grund enligt 7 LAS (personliga skäl eller arbetsbrist) det vill säga en arbetstagare som är fortsatt tillsvidareanställd efter 67 år har samma anställningsskydd som övriga arbetstagare och det skyddet avbryts inte då 70 års ålder uppnås. För de arbetstagare som vill arbeta efter 67 år och där arbetsgivaren vill låta dem arbeta vidare finns redan en befintlig lösning i gällande lagstiftning. Av LAS följer en allmän rätt för arbetsgivare att visstidsanställa arbetstagare som har fyllt 67 år. Det finns ingen bortre tidsgräns i LAS för hur länge en sådan tidsbegränsad anställning kan pågå. Utöver ovanstående möjlighet i LAS till tidsbegränsad anställning efter 67 år finns en bestämmelse i Allmänna Bestämmelser ( AB ) som innebär att en arbetstagare som uppbär hel ålderspension i någon form kan anställas för begränsad tid. Alternativet med tidsbegränsade anställningar är ur ett arbetsgivarperspektiv bättre än att införa en ensidig rätt att arbeta längre. Pensionsutredningens förslag Pensionsutredningens förslag (SOU 2013:25) har ett samhällsekonomiskt- och personalförsörjningsperspektiv. I utredningens förslag har den höjda åldern för avgångsskyldighet en motvikt i form av höjd ålder för tidigaste uttag av allmän ålderspension samt höjd ålder för tidigast uttag av tjänstepension och privata pensioner. Aktuellt motionsförslag ger emellertid en ensidig rätt för arbetstagarna att kvarstå i tjänst efter 67 års ålder, utan motsvarande fördelar med höjd lägsta pensionsålder för arbetsgivaren. bör inte ensidigt införa en sådan rätt utan den positiva motvikten i form av höjd ålder för tidigast uttag av pension. Personalnämndens uppfattning är därför att inte bör gå före ett nationellt beslut och införa en ensidig rätt att kvarstå i tjänst.

4 Datum (6) Andra insatser för att stimulera äldre medarbetare till fortsatt arbete Det finns ett RD-beslut Kompetensförsörjning äldre medarbetare som uttryckligen syftar till att ska vara en attraktiv arbetsgivare för äldre bland annat genom att arbetsorganisation och arbetsvillkor ska stimulera till fortsatt arbete exempelvis genom anpassade individuella tjänstgöringsförhållanden avseende arbetsmiljö, arbetstider, arbetsuppgifter och löneutveckling samt kompetensutveckling. Konkreta åtgärder som föreslås för äldre medarbetare är bl.a. att vara mentor och arbeta med kunskapsöverföring till yngre medarbetare. Personalnämnden behandlar vid sitt sammanträde i november ett ärende om Handledaranställning för äldre medarbetare. Syftet är att erbjuda äldre medarbetare arbetsuppgifter av huvudsakligen handledarkaraktär. Bakgrunden är det omfattande utbildnings- och handledningsbehov som föreligger för att ska kunna genomföra det samlade utbildningsuppdraget med god kvalitet. Åtgärderna är avsedda att bidra till en högre faktisk pensionsålder. Det är inte givet att en rätt att kvarstå i tjänst till 70 år ger denna effekt. Motionärerna har föreslagit att regiondirektören får i uppdrag att utreda möjligheter att förlänga de anställdas rätt att arbeta kvar i under samma premisser som tidigare efter den månad då de har fyllt 70 år Att arbeta kvar under samma premisser får förstås så att ett sådant utredningsuppdrag skulle omfatta en rad områden och sambandet mellan olika regelverk samt hur de skulle behöva förändras för att anställningsvillkoren skulle vara på oförändrade premisser Rättigheterna i socialförsäkringarna och kringliggande system styrs enligt nuvarande lagstiftning till stor del av givna åldersgränser. Det finns vidare bestämmelser i de centrala kollektivavtalen som är beroende av ålder. Om arbetstagare över 70 år ska erbjudas arbete på samma premisser som övriga arbetstagare måste de lagstadgade åldersgränserna i socialförsäkringen och i gällande försäkringsavtal höjas i motsvarande grad. Det finns bestämmelser i de centrala kollektivavtalen både avseende intjänande av förmåner som rätt till ersättning som är beroende av ålder eller att ersättning enligt Socialförsäkringsbalken utges. I grunden beror detta på att just pensionssystemet erbjuder kompensation för inkomstförluster och därmed upphör behovet av andra trygghetssystem. Nedan framgår några av de regler som är åldersreglerade, huvudsakligen vid 65 respektive 67 års ålder och som skulle behöva förändras i socialförsäkringarna och kringliggande system: Reglerna om allmän pension Påverkan på sjukpenning och sjukersättning där arbetstagare vid långvarig sjukdom i dag är hänvisad till att ta ut ålderspension från 65. Lag om anställningsskydd

5 Datum (6) Åldersbestämda förmåner t.ex. avseende avtalsgruppsjukförsäkring, rätten till livränta vid arbetsskada, tjänstepension enligt KAP-KL bl.a. förmånsbestämd ålderspension. Många förmåner upphör vid 65 års ålder t.ex. i KOM-KL, omställningsavtalet, rätten till dagpenning i A-kassan. Motionärernas förslag att ge regiondirektören i uppdrag att utreda möjligheterna att förlänga de anställdas rätt att arbeta kvar i under samma premisser som tidigare efter det att man fyllt 70 år är redan besvarad med hänsyn till motionärernas första förslag som behandlade anställningar efter 67 års ålder Arbetstagare över 60 år omfattas av ovan nämnt RD-beslut vilket är avsett att stimulera till fortsatt arbete för äldre genom att erbjuda attraktiva anställningsvillkor. Det går för närvarande inte att uttala sig om när ändrad lagstiftning enligt pensionsutredningens förslag kan bli aktuellt. Då varken departementsserie (Ds) eller proposition (prop) finns framtagen ligger ändrad lagstiftning i form av höjd pensionsålder i LAS och kringliggande system sannolikt något eller några år fram i tiden. Det inte är realistiskt med ett så omfattande utredningsuppdrag som föreslås. En sådan utredning skulle i flera avseende likna den statliga utredningen. Ansvaret och riskerna för lokala dellösningar som inte framöver skulle harmoniera med förändringar i nationell lagstiftning kan inte överblickas och inte heller bäras av en enskild arbetsgivare. Personalnämnden anser sammanfattningsvis inte att det finns behov av att ge regiondirektören i uppdrag att utreda möjligheterna att förlänga de anställdas rätt att arbeta kvar i under samma premisser efter fyllda 70 år då möjligheterna att förlänga de anställdas rätt att arbeta kvar i under samma premisser besvaras i detta motionssvar. Summering Motionärernas förslag att ge anställda rätt att stanna kvar i sina anställningar till månaden då de fyller 70 år bedöms inte ge några fördelar ur ett personalförsörjningsperspektiv då det redan finns möjligheter att stanna kvar som anställd hos arbetsgivaren enligt befintlig lagstiftning och kollektivavtal. Nuvarande regler är utformade så att en större flexibilitet föreligger för arbetstagare och arbetsgivare att träffa ny överenskommelser om anställning enligt nya eller oförändrade förutsättningar med undantag av att anställningen kommer vara tidsbegränsad. Lagen om anställningsskydd och pensions- och socialförsäkringssystemen har sin bakgrund i att skydda arbetstagare och medborgare från försörjningsoförmåga/inkomstförluster vid t.ex. arbetslöshet, arbetsoförmåga på grund av sjukdom eller frånträde från arbetslivet på grund av ålder. Dessa skäl

6 Datum (6) föreligger inte i den situation motionärerna tar sikte på. KAP-KL gäller inte om arbetstagaren har fyllt 67 år då arbetstagaren tillträder anställningen. Sammanfattningsvis förefaller nuvarande externa och interna regelverk infria de syften motionärerna haft med sina förslag. Det gäller såväl möjligheterna att arbeta mellan 67 och 70 år som möjligheterna därefter varför motionen med detta svar får anses vara besvarad. Amela Hodzic ordförande Ann-Sofi Bennheden HR-direktör

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder PM 2006-04-06 1 (8) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Förhandlingssektionen Lars-Gösta Andréen Arbete efter 65 års ålder I denna PM behandlas i tre avsnitt kortfattat de särskilda bestämmelser som gäller

Läs mer

Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder

Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2016-07-22 KSKF/2016:152 HR Ulrika Jonsson, 016-7107301 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder Förslag till beslut

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder PM 2007-02-12 1 (8) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Förhandlingssektionen Lars-Gösta Andréen Arbete efter 65 års ålder I denna PM behandlas kortfattat de särskilda bestämmelser som gäller för anställningsskydd,

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder PM 1 (6) 2004-03-17 Arbetsgivarpolitiska avdelningen Arbete efter 65 års ålder Vad gäller beträffande anställningsskydd, pensioner och försäkringar samt arbetsmarknadspolitiska insatser? I denna PM behandlas

Läs mer

162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152)

162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder 2011 Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund 1 Vad gäller arbetsrättsligt? En arbetstagare har enligt 32a i lagen (1982:80) om anställningsskydd

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Anders Reuter Arbetsrättsjurist 044-309 34 78 anders.reuter@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-02-14 Dnr 1201442 1 (5) Personal- och arbetsgivarutskottet Motion. Ökad

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder 2015 Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund 1 Vad gäller arbetsrättsligt? En arbetstagare har enligt 32a i lagen (1982:80) om anställningsskydd

Läs mer

Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) 2018-09-07 YTTRANDE Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Er ref: A2018/01388/ARM Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Bakgrund Promemorian föreslår ändringar i lagen (1982:80)

Läs mer

Förhandlingar &avtal

Förhandlingar &avtal oj Förhandlingar &avtal ~ Arbetsgivarpolitiska avdelningen F 04:9 Landstingsstyrelserna, regionstyrelserna i Skåne och Västra Götaland samt kommunstyrelsen i Gotlands kommun Arbete efter 65 års ålder -

Läs mer

Yttrande: Ds 2018:28 Förlängt anställningsskydd till 69 år

Yttrande: Ds 2018:28 Förlängt anställningsskydd till 69 år 2018-08-14 Sveriges a-kassor Box 1110 111 81 Stockholm Yttrande: Ds 2018:28 Förlängt anställningsskydd till 69 år Arbetslöshetskassan Vision har inget att erinra mot förslaget, som innebär att rätten att

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Lättläst sammanfattning

Lättläst sammanfattning Lättläst sammanfattning Pensionsreformen, nya skatteregler och stora informationssatsningar skulle leda till att äldre personer skulle arbeta längre när vi också lever allt längre. Men det har inte skett

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

Remissyttrande över DS 2019:2 Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem

Remissyttrande över DS 2019:2 Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem REMISSVAR / YTTRANDE Datum 2019-05-03 Dnr.nr: S2019/00497/SF 1(5) Vår referens: Philip Day och Ola Linder Mottagare: Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se, s.sf@regeringskansliet.se Remissyttrande

Läs mer

Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden

Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden Konjunkturläget mars 2018 85 FÖRDJUPNING Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden I december 2017 presenterade pensionsgruppen en uppgörelse om vissa ändringar i pensionssystemet i syfte att

Läs mer

Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) 1(5) Beredningsdatum 2018-09-17 Arbetsmarknadsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Sverige Magnus Lundberg +46725776761 magnus.lundberg@tco.se Förlängt anställningsskydd

Läs mer

Förlängt anställningsskydd till 69 år

Förlängt anställningsskydd till 69 år 2018-09-24 R 51.18 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Förlängt anställningsskydd till 69 år Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter på regeringens promemoria Förlängt anställningsskydd

Läs mer

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:381 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:87 Diarienr: 2001/1376 P-cirknr: :37 AB, avgångsskyldighet, LAF, LAS. Personalfrågor

Cirkulärnr: 2001:87 Diarienr: 2001/1376 P-cirknr: :37 AB, avgångsskyldighet, LAF, LAS. Personalfrågor Cirkulärnr: 2001:87 Diarienr: 2001/1376 P-cirknr: 2001-2:37 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: AB, avgångsskyldighet, LAF, LAS Förhandlingssektionen Datum: 2001-07-10 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 040-675 30 46 marie.harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-02-14 Dnr 1201721 1 (1) Personal- och arbetsgivarutskottet Motion. Friskvård

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/2018 2018-09-24 Saknr 124 A2018/01388/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Allmänt

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Riktlinjer Tjänstepension Vid avgång

Riktlinjer Tjänstepension Vid avgång Riktlinjer Tjänstepension Vid avgång Antaget i arbetsgivardelegation 2016-01-26 VID AVGÅNG Riktlinjer Tjänstepension Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde PROTOKOLL 19 28 Datum 2016-04-20 1 (7) Protokoll från personalnämndens sammanträde Tid: 2016-04-20 14.00-16.55 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Märta Stenevi (MP), ordförande (närvarande och

Läs mer

arbetslöshetsförsäkringen behöver stärkas genom ett höjt tak, längre skydd och att kraven för att kvalificera för a-kassa ses över.

arbetslöshetsförsäkringen behöver stärkas genom ett höjt tak, längre skydd och att kraven för att kvalificera för a-kassa ses över. DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: kl Plats: Rum Styrbord/Babord, Dockplatsen, Malmö

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: kl Plats: Rum Styrbord/Babord, Dockplatsen, Malmö PROTOKOLL 22 28 Datum 2017-06-15 1 (5) Protokoll från personalnämndens sammanträde Tid: 2017-06-15 kl 10.00-14.00 Plats: Rum Styrbord/Babord, Dockplatsen, Malmö Beslutande Amela Hodzic (S), ordförande

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr 300-1340-12 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:12 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:34 av Margaretha Herthelius m fl (fp) om att öka möjligheten för anställda att orka arbeta kvar längre Föredragande landstingsråd:

Läs mer

ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare

ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2018/19:AU3 ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen godkänner Internationella arbetsorganisationens

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

Remissvar. Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 201 8:28) SVENSKT NÄRINGSLIV. Arbetsmarknadsdepartementet

Remissvar. Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 201 8:28) SVENSKT NÄRINGSLIV. Arbetsmarknadsdepartementet - incitamenten SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö SN 123/2018 a.remissvarregerinqskansliet.se Victor Frost 103 33 Stockholm 2018-09-21

Läs mer

Ärende Beteckning Förslag. 1. Val av justerare Ulrika Landergren (L)

Ärende Beteckning Förslag. 1. Val av justerare Ulrika Landergren (L) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2016-01-20 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträde 26 januari 2016 klockan 8.30 i Kungsbackarummet, stadshuset Ärende Beteckning Förslag 1. Val av justerare Ulrika Landergren

Läs mer

TIPS TILL SOMMARJOBBARE

TIPS TILL SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-12-05 325 Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS 2017-440 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:64 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:50 av Stig Nyman (kd) om arbetstidsförkortning för äldre medarbetare Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionären

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 DEN SVENSKA MODELLEN Att parternas arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer kommer överens utan politisk inblandning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Fredrik Johansson Nämndsekreterare 044-309 31 13 Fredrik.A.Johansson@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2018-06-07 Dnr 1704049 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Laga de största

Läs mer

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18 Kallelse 1 KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott Plats och tid: Grön, 2014-12-18, klockan 13:15 Ärenden: Enligt föredragningslistan

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 1 Avtalets omfattning 2 Anställning Denna paragraf gäller också objektsanställda och timanställda

Läs mer

Reviderade riktlinjer - Särskild avtalspension dat 2012-01-01

Reviderade riktlinjer - Särskild avtalspension dat 2012-01-01 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Susanne Frölander 2012-01-31 LS-LED12-146-1 Ä R E N D E G Å N G Personalutskottet Landstingsstyrelsen M Ö T E S D A T U M 2012-03-13

Läs mer

Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen

Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen Arbetsgivarfrågor Nr 10 Juni 2006 Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen Riksdagen beslutade den 18 maj 2006 om ändringar i anställningsskyddslagen och föräldraledighetslagen.

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Datum 2013-08-30 Ert datum 2013-04-22 Vår beteckning MD 2013/206 Er beteckning S2013/2830/SF 1 (6) Vår referens Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

Regler för delpension vid Karolinska Institutet

Regler för delpension vid Karolinska Institutet Regler för delpension vid Karolinska Institutet Fastställd av universitetsdirektör, 2019-01-21 Dnr 1-915/2018 Gäller från och med 2019-01-21 INNEHÅLL 1. ALLMÄNT OM DELPENSION, 2. AVTALETS SYFTE OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster

Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-01-16 LS 2017-1526 Regionstyrelsen Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster Föredragande regionråd: Irene Svenonius Ärendebeskrivning

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogade tillämpningsanvisningar

BESLUT. Datum Dnr Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogade tillämpningsanvisningar Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2019-03-26 Dnr 1800025 1 (8) Beslut Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogade tillämpningsanvisningar

Läs mer

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Gemensam kommentar Anställning av journalister i bemanningsföretag Anställningsavtal Varken lag eller kollektivavtal innehåller regler för hur

Läs mer

Pensionsåldersutredningens slutbetänkande

Pensionsåldersutredningens slutbetänkande s slutbetänkande ÅTGÄRDER FÖR ETT LÄNGRE ARBETSLIV (SOU 2013:25) Hälsokonvent 2013 Ingemar Eriksson NÄR VI LEVER LÄNGRE MÅSTE VI ARBETA LÄNGRE Allt fler äldre har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv

Läs mer

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64) svar på remiss från Arbetsmarknadsdepartementet

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64) svar på remiss från Arbetsmarknadsdepartementet 2014-02-14 KS-2013/1648.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björn Rosborg 08-535 302 09 bjorn.rosborg@huddinge.se Kommunstyrelsen Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64)

Läs mer

1 4 *03-04 0 00 1 3 *

1 4 *03-04 0 00 1 3 * Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1605 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 *03-04 0 00 1 3 * Yttrande över delbetänkandet Pensionärers och förtroendevaldas

Läs mer

TRANAs KOMMUN 2015-09- 22 Sida 16 (23) - KOMMUNSTYRElSEN

TRANAs KOMMUN 2015-09- 22 Sida 16 (23) - KOMMUNSTYRElSEN att anse motionen besvarad mot bakgrund av nuvarande reglering av anställning efter 67 år vilken ger möjlighet till fortsatt anställning om båda parter, arbetsgivare och arbetstagare, I Uldragsbestyrkande

Läs mer

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: kl Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: kl Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 24 29 Datum 2019-09-23 1 (4) Protokoll från personalnämndens sammanträde Tid: 2019-09-23 kl 09.00-15.00 Plats: Rum 310, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Pontus Lindberg (M), ordförande Carina

Läs mer

Datum Dnr Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Personalnämnden Charlotta Tinghammar HR-strateg 040-675 30 63 Charlotta.Tinghammar@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1701924 1 (5) Personalnämnden Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA Tillämpningsområde m m 1 Avtalet gäller arbetstagare

Läs mer

Dnr: ÄRD N4Y1L0

Dnr: ÄRD N4Y1L0 1 (5) 2018-08-31 Dnr: ÄRD- 04304-N4Y1L0 Saco Dnr: 39.18 Saco Box 2206 103 15 Stockholm Tid för utveckling (SOU 2018:24) Inledning Utredningen Hållbart arbetsliv över tid presenterar i delbetänkandet Tid

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:79 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:14 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om att ta tillvara pensionerade läkares kompetens Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet

Läs mer

Yttrande över Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning

Yttrande över Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning 25 januari 2007 a06-2406 YT/gih Näringsdepartementet Jakobsgatan 26 103 33 Stockholm Yttrande över Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning Svenska Kommunalarbetareförbundet har givits möjlighet

Läs mer

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde

Datum Protokoll från personalnämndens sammanträde PROTOKOLL 47 51 Datum 2015-11-11 1 (4) Protokoll från personalnämndens sammanträde Tid: 2015-11-11 09.00 11.30 Plats: Rådhus Skåne, rum 114 Beslutande Märta Stenevi (MP), Ordförande Caroline Wessel (M),

Läs mer

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Inledning Denna redogörelse omfattar Överenskommelse om Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare.

Läs mer

Anställningsavtal för kommunchef och förvaltningschef. KS

Anställningsavtal för kommunchef och förvaltningschef. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-11-21 346 Anställningsavtal för kommunchef och förvaltningschef. KS 2017-529 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Riktlinjer för chefsanställningar

Riktlinjer för chefsanställningar KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lind Anna Datum 2015-01-05 Diarienummer KSN-2014-1303 Kommunstyrelsen Riktlinjer för chefsanställningar Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att anta

Läs mer

De äldre på arbetsmarknaden i Sverige. En rapport till Finanspolitiska Rådet

De äldre på arbetsmarknaden i Sverige. En rapport till Finanspolitiska Rådet De äldre på arbetsmarknaden i Sverige En rapport till Finanspolitiska Rådet Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet 1. Den demografiska utvecklingen

Läs mer

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) REMISSVAR 1 (5) 2013-08-28 2013/113-4 ERT ER BETECKNING 2013-04-22 S2013/2830/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Sammanfattning Statskontoret

Läs mer

Avtalade förmåner för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen

Avtalade förmåner för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen Din anställning i Västra Götalandsregionen regleras av olika lagar och centrala/lokala kollektivavtal. Genom avtalen har du som regionanställd bättre villkor

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-23 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Sammanfattning Lagförslag Gällande regler Tidigare ställningstaganden... 8

Innehållsförteckning. 1 Sammanfattning Lagförslag Gällande regler Tidigare ställningstaganden... 8 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Lagförslag... 3 3 Gällande regler... 4 4 Tidigare ställningstaganden... 8 4.1 Pensionsberedningen... 8 4.2 Pensionsarbetsgruppen... 9 4.3 Genomförandegruppen...

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-18 Dnr 1700225 1 (6) Regionstyrelsens arbetsutskott inför årsstämma Ordförandens

Läs mer

161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118)

161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Anställningsskyddet förlängs tills arbetstagaren fyllt 69 år

Anställningsskyddet förlängs tills arbetstagaren fyllt 69 år Arbetsmarknadsutskottets betänkande Anställningsskyddet förlängs tills arbetstagaren fyllt 69 år Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen om anställningsskydd

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Etermedier 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom kommersiella

Läs mer

Karolinska Institutet Regler för anställning efter 67 års ålder. Regler för anställning efter 67 års ålder Gäller från och med

Karolinska Institutet Regler för anställning efter 67 års ålder. Regler för anställning efter 67 års ålder Gäller från och med Karolinska Institutet Regler för anställning efter 67 års ålder Regler för anställning efter 67 års ålder Gäller från och med 2017-07-01 Karolinska Institutet Regler för anställning efter 67 års ålder

Läs mer

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun 1 ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun Rekryteringsordning Rekryteringsordningen anger i vilken ordning olika kategorier och behov skall beaktas, innan

Läs mer

Bakgrund och förslaget i korthet

Bakgrund och förslaget i korthet 2019-05-03 Rnr 9.19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (S2019/00497/SF) Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare 2014-12-17 Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Parter är Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Ersättning från AGF-KL

Ersättning från AGF-KL Ersättning från AGF-KL Innehåll Avsnitt Sidan AGF-KL 3 Prisbasbelopp och värdesäkring 3 I de här fallen upphör AGF-KL-ersättningen 3 Periodisk ersättning 4 Till dig som har A-kassa eller KAS 4 Till dig

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Personalnämnden Maria Lindborg Handläggare 0768-87 13 20 Maria.Lindborg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-27 Dnr 1500978 1 (7) Personalnämnden Snabbspåret - lägesrapport Ordförandens förslag 1. Lägesrapporten

Läs mer

Datum Dnr Omvärldsanalys av medarbetarförmåner. 1. Personalnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Omvärldsanalys av medarbetarförmåner. 1. Personalnämnden lägger rapporten till handlingarna. Personalnämnden Jan Åke Lundin Förhandlingschef 040-675 35 25 Jan.Ake.Lundin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-12-07 Dnr 1802299 1 (5) Personalnämnden Omvärldsanalys av medarbetarförmåner Ordförandens

Läs mer

Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag

Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag Antaget av kommunfullmäktige 2015-11-25 228 FÖR FINSPÅNGS KOMMUN MED DOTTERBOLAG Pensionspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (7) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Renhållning Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1,

Läs mer

Datum 2012-05-15. Motion av Ilona Szatmari Waldau (V) ang rätt till heltid

Datum 2012-05-15. Motion av Ilona Szatmari Waldau (V) ang rätt till heltid KS 26 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Datum 2012-05-15 Diarienummer KSN-2011-0621 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Szatmari Waldau (V) ang rätt till heltid Förslag till beslut

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Anders Reuter Arbetsrättsjurist 044-309 34 78 anders.reuter@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-02-14 Dnr 1202709 1 (6) Personal- och arbetsgivarutskottet Remiss. Genomförande

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Kommittédirektiv Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning Dir. 2011:76 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över reglerna

Läs mer

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 198 200 Datum 2015-11-24 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens sammanträde Tid: 2015-11-24 kl. 09.00 09.25 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Henrik Fritzon (S), ordförande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning 2016-09-07 Redogörelsetext Allmänna bestämmelser 1 Inledning Centrala parter uttrycker i bestämmelsen vikten av att arbetsgivaren verkar för att redan anställda arbetstagare i högre utsträckning ska arbeta

Läs mer

Pensionspolicy. för Melleruds kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2017, 152

Pensionspolicy. för Melleruds kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2017, 152 Pensionspolicy för Melleruds kommun Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2017, 152 1 PENSIONSPOLICY MÅL OCH SYFTE Melleruds kommun ska arbeta aktivt för att vara en attraktiv och jämställd arbetsgivare,

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet

Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet Diarienummer 2014/350 Servicestöd/HR Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet Antagen av KS 2015-02-25 Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm Tel: 0431-870 00 E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se www.facebook.com/angelholm

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE INNEHÅLL. 1 Rätt att dra av på lönen AD 2012 NR 1... 2. 2 Fråga om ett bolag fullgjort sin förhandlingsskyldighet AD 2012 nr 2...

GWA ARTIKELSERIE INNEHÅLL. 1 Rätt att dra av på lönen AD 2012 NR 1... 2. 2 Fråga om ett bolag fullgjort sin förhandlingsskyldighet AD 2012 nr 2... GWA ARTIKELSERIE Titel: Nyhetsbrev, februari 2012 Rättsområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslaus arbetsrättsgrupp Datum: Februari 2012 Så var det nytt år och vi på Gärde Wesslau ser fram emot nya utmaningar

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS Kommunstyrelsen Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid

Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS Kommunstyrelsen Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid 1(7) Pensionsriktlinje Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2017-308 Kommunstyrelsen 2017-11-14 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Tillsvidare Falkenbergs Näringsliv

Läs mer

Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för äldre att arbeta längre, SOU 2012:28

Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för äldre att arbeta längre, SOU 2012:28 Socialdepartementet 103 33 Stockholm registrator@social.ministry.se s.sf@social.ministry.se 2012-09-28 Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för

Läs mer

Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet

Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet BESLUT 1 2009-12-17 Dnr LS 2009/542 Rektor Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet Bakgrund Lunds universitet vill ha tydliga regler för pensionerade professorers fortsatta verksamhet. För

Läs mer

Datum Sammanträde i regionfullmäktige

Datum Sammanträde i regionfullmäktige DAGORDNING Datum 2016-02-22 1 (8) Sammanträde i regionfullmäktige Ledamöter och ersättare i regionfullmäktige kallas till sammanträde. Tid: 2016-03-01, kl. 10.00 Plats: Sessionssalen, Rådhus Skåne, V Storgatan

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 68 75 Datum 2014-12-04 1 (5) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2014-12-04 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer