Landstingets Pensionärsråd 1-11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingets Pensionärsråd 1-11"

Transkript

1 Protokoll Sammanträdesdatum Landstingets Pensionärsråd 1-11 Tid: Fredagen den 20 februari 2004, kl 10:00-12:00 Plats: Landstinget Halland, Landstingets kansli, Södra vägen 9 Närvarande ledamöter ersättare inbjudna övriga Mats Eriksson Dan Skantz Bertil Bergquist, PRO Sven Hägerborg, SPF Margareta Saul, SPRF Gustav Carlsson, SKPF Sven Ek, PRO Toini Jönsson, SPF Kurt Eklund, SPRF Ingrid Kvist, utvecklare - flyktingfrågor, tillgänglighet och äldrefrågor Lena Kierkegaard, hälso- och sjukvårdsdirektör Sigge Jönsson, vice ordförande KPR Halmstad Lena Parmlöv, sekreterare 1 Sammanträdets öppnande Mats Eriksson öppnade mötet med att hälsa alla välkomna. 2 Val av justeringsman Att tillsammans med ordföranden justera protokollet utsågs Sven Ek. 3 Föregående mötes protokoll Beslutades att ändra ett ord under 50, sid 3, punkt 6: - Förebygga fysisk aktivitet ändrades till - Förebygga fysisk inaktivitet Då ingen hade något annat att erinra lades protokollet till handlingarna. LPR (8)

2 4 Vårdköer - tillgänglighet Ingrid Kvist, utvecklare flyktingfrågor, tillgänglighet och äldrefrågor Bilaga 1 Ingrid Kvist började med att berätta om riktlinjer för prioriteringar inom hälsooch sjukvården. Resurserna ska fördelas enligt en etisk plattform med tre värderingsprinciper; Människovärdesprincipen, Behovs- eller solidaritetsprincipen och Kostnadseffektivitetsprincipen. Hälso- och sjukvårdslagen - I prioriteringspropositionen har de etiska principerna omsatts i fyra prioriteringsgrupper (se bilaga). Medicinsk bedömning Läkaren bedömer vilka vårdinsatser patienten behöver. I den medicinska bedömningen ingår att prioritera utifrån angelägenhetsgrad. Hälsofrämjande insatser Fysisk aktivitet på recept (FaR) ordineras i förebyggande syfte av läkare, sjukgymnast eller annan legitimerad personal. Bra mottagning - En metod som ursprungligen kommer från USA. Metoden fokuserar på tillgänglighet och flödeseffektivitet inom vården och syftar i första hand till att förbättra tillgängligheten för alla patienter samt utveckla ett tvärprofessionellt arbetssätt. I Halland satsas det på utbildning redan i vår. Margareta undrade hur länge utbildningen kommer att vara och Ingrid berättade att utbildning sker vid fyra tillfällen under nio månader med eget arbete i förlängningen. Utbildningen fortsätter beroende på efterfrågan. Hälso- och sjukvårdsprogram - Beskriver olika sjukdomsgruppers behov. Målsättningen är att säkra att vårdens resurser används effektivt och till rätt patienter. Lena informerade om att man inriktar sig på de områden där problemen finns. Smärta valdes eftersom många människor är berörda och man vill hitta bra omhändertagande i Halland. Hälften av våra sjukskrivningar beror på smärta i rörelseorganen. Därefter valdes ortopedi där många står i kö och man försöker hitta ett bättre omhändertagande för denna grupp. Psykisk ohälsa är det tredje som startar parallellt inom primärvården. Valfrihet En rättighet för varje hallänning att söka vård var som helst i Halland, Skåne, Västra Götaland, Blekinge, Kronoberg och Jönköpings läns landsting på samma villkor (se vidare bilaga 1). Vårdgarantin - En patient som söker vård ska komma i kontakt med sjukvårdspersonal inom primärvården samma dag. Besöksgaranti inom primärvården - Läkarbesök ska erbjudas inom åtta dagar och bedöms patienten som akut sjuk ska han få komma samma dag. Besöksgaranti inom sjukhusvården Patient som söker vård ska få tid för läkarbesök inom tre månader och vid risk för allvarlig sjukdom inom en månad. LPR (8)

3 Behandlingsgaranti inom sjukhusvården Patienter som av läkare bedöms behöva behandling eller operation ska erbjudas detta inom tre månader. Väntetidsdatabas - Gemensam databas där man presenterar väntetider till mottagningsbesök och behandling för ett stort antal specialiteter. Bertil berättade om en person som kallats fyra gånger för en hjärtoperation men fått gå hem igen. Lena svarade att man jobbar på att minimera återbuden. Det är inte bra att ställa in planerade åtgärder men det förekommer ibland, ex kan man få in en stor trafikolycka som kan göra att allt blir omkullkastat. Nu görs försök med att separera dagkirurgi från slutenvårdskirurgi, då kan dagkirurgin arbeta ostört vid återbud. Mats tyckte att man ska ta kontakt med kliniken och Väntetidsupplysningen inte med databasen. Våra Kvalitetsregister ska vara öppna, där information ges om var jag har störst chans att bli frisk, få en proffsig behandling etc. Gustav menade att man bör gå ut till dem som ansvarar för klinikerna och se hur det fungerar ute och få en uppföljning. Mats berättade att beslut har fattats om att det i journalen ska antecknas om vilka alternativ som finns. Vi har väntetider men måste upplysas om var den kortaste väntetiden är. Dan berättade att man är medveten om att det fungerar på olika sätt, en del avdelningar är ett lysande ex på klarhet och information och en del har nästan ingen information alls. Det ska inte vara så, en dag har vi nått ut till samtliga, det är vår målsättning. Margareta framförde att det borde finnas ett mönster och en rekommendation till alla avdelningar så de behandlar information på samma sätt. Väntetidsupplysningen - Ger besked om sjukhus och privata vårdgivare med kortare väntetider och patienten får hjälp med kontaktuppgifter etc. Garantisedel skickas till patienten och till den valda vårdinrättningen och behov av taxi intygas på garantisedeln. Mats sade att vårdgarantisedlarna ganska väl speglar ortopedi, hörselvård och urologi. Toini undrade om det är brist på personal inom dessa områden. Mats svarade att det inte är någon personalbrist men däremot finns frågor som - har vi rätt arbetssätt osv, och det är frågor som måste lösas. Sjukvårdsupplysningen - Ger stöd och hjälp om du behöver råd om vård. Hjälper också till så att du får direkt vård. Internetbokning Alla landstingsdrivna vårdcentraler erbjuder sedan januari 2004 sina patienter att förnya recept, avboka besök och kontakt via e-post på vårdcentralens hemsida. När det gäller hudsjukdomar så är väntetiden för oprioriterade patienter i Halland 100 veckor. Väntetiden till ortopedimottagning är 86 veckor. Många söker till andra landsting (vårdgarantisedlar). Väntetiden för en åderbrocksoperation är 100 LPR (8)

4 veckor. Förväntad längsta väntetid för utprovning av hörapparat är nu i Halmstad 27 veckor, Falkenberg 14 veckor, Varberg 93 veckor och i Kungsbacka 74 veckor. Samtliga erbjuds välja ort för utprovning och kösituationen har kraftigt förbättrats det sista halvåret. Bertil menade att informationen hänvisar till data, men alla har inte tillgång till dator. Mats svarade att det även informeras och skrivs in i journaler. Lena berättade att i dagsläget har man lyckats rekrytera urologer till länssjukhuset, men man har problem på Sjukhuset i Varberg, där man emellertid lyckats rekrytera några för att ta det som är mest akut. Lena informerade om att den som har störst behov får vård först. Det kan ju vara så att den åderbrockspatient som står längst ner på listan kanske endast behöver en kosmetisk operation. Dan anser att man inte ska sätta upp patienter som inte just nu behöver en operation på kölista. Då kan det bli så att den som behöver vård först, hamnar på fel plats i kön och den som behöver den minst kommer före. Det pågår mycket jobb både nationellt och på regional nivå Sätter vi upp rätt personer i kön?. Mats sade att merparten kommer till behandling. Hörselvården är bättre än den varit, nu ser väntetiderna olika ut i länet. Vi borde ha en länskö. Medicinklinikerna får in 75 % via akut. Sven E frågade om det är någon åtgärd på gång vad det gäller hudsjukdomar? Lena svarade att Bra mottagningskonceptet kan hjälpa oss. Många patienter i primärvården omhändertas. På primärvården har man kompetens. I Halland finns det så många hudspecialister som vi ska ha. Bertil ville veta lite angående flyktingfrågan. Mats berättade att det inte är någon aktuell fråga just nu, inget speciellt bekymmer. Regeringen uppvaktades för något år sedan när vi tyckte att flyktingar kom utan förvarning, men detta har bättrat sig. Lena sade att det finns ett litet problem med att man koncentrerar de barn och ungdomar (som kommit ensamma) på ett ställe, ex som i Falkenberg. Det är för stor koncentration, vilket ger oerhört mycket barnpsykiatrisk problematik. 5 Samverkansformer Landstinget Halland kommunerna Lena Kierkegaard, hälso- och sjukvårdsdirektör Bilaga 2 Mats började med att berätta att för några år sedan hade våra medicinkliniker stor överbeläggning. Landstingets strategi har varit att satsa på primärvården och jobba mot kommunerna. I dagsläget är det lugnt på medicinklinikerna. De samlade insatserna vi gjort har haft effekt och övergången har varit en framtidsfaktor. Lena menade att ett resultat av samverkan och åtgärder gör att det ser bättre ut. Medveten strategi är att klara den nära vården. Stora vårdbehov skall kunna LPR (8)

5 tillmötesgås. Vi har kommit en bra bit på väg och blivit lite rikskända med de rutiner vi har skapat även om de kan bli bättre. N-gruppen - Samverkansorgan mellan Landstinget Halland och kommunerna för strategiska och principiella frågor rörande hälso- och sjukvård samt vård och omsorg. Gruppen är politiskt sammansatt med en representant från varje kommun och fem representanter från landstingsstyrelsens arbetsutskott. Mandattiden är 4 år. Exempel på strategiska principiella ärenden från N-gruppen: Halländsk policy/riktlinjer för barn och ungdomar i behov av särskilt stöd - Omsätts i lokala handlingsplaner som ser olika ut i våra halländska kommuner. Ex i Falkenberg finns ett kontaktnät kring barn och ungdomar i riskzonen med en rad konkreta åtgärder. Här medverkar barnomsorg och skola, kultur och fritid, barn- och ungdomsmedicin etc. Principöverenskommelse angående samverkan i hälso- och sjukvårdsfrågor - Hemsjukvården och läkarmedverkan i kommunens särskilda boende förbättras. Varje kommun har en distriktsläkare knuten till sig. Överenskommelsen omfattar även vård i livets slutskede, läkemedelsförsörjning, hjälpmedelsförsörjning osv. Samordnad vårdplanering har stor betydelse för äldrevården, där man har gemensamma riktlinjer för hela Halland och tryggar patientens väg i vårdkedjan. Nationellt har vi kommit en bra bit på väg med gemensamma resurser på bästa sätt. Mats menade att det alltid finns brister, men avstånden har krympt mellan kommun och landsting under de senaste 8-10 åren. Mycket hänger ihop med att vi träffas då och då och stämningen är just nu ganska god. En gemensam folkhälsopolicy är också ett resultat av N-gruppens arbete. Den har betydelse inom många områden bl a för att skapa förutsättningar för hallänningarna att bibehålla eller förbättra hälsan och klarlägga hur folkhälsofrågor av gemensamt intresse ska initieras och hanteras. Gustav tyckte att våra läkare måste ta mer ansvar. Organisationen måste fungera den fungerar inte idag. Dan svarade att det viktiga är att vi lyckas slå igenom, så att nämnderna fokuserar. Det saknas inte politiska beslut eller intentioner, utan vad som saknas är trycket på att det är högprioriterat. Stora delar är ren ekonomi, det blir inte billigare för att det fungerar dåligt utan tvärt om. Mats berättade att ÄDEL-reformen nu håller på att utvärderas och att vi inte är bäst, men vi känner inte alltid heller igen oss i de beskrivningar som ges. Vi har sex kommuner i Halland och vi känner varandra. 6 Vad är på gång i Halmstad - redovisning av lokala pensionärsrådet Sigge Jönsson, vice ordförande KPR Halmstad Vi har ålderspensionärer i Halland. Av dem är 500 mer än 80 år och kräver mest vård och omsorg. I Halmstad är av våra pensionärer medlemmar i någon av våra fem pensionärsorganisationer. LPR (8)

6 Vårt lokala pensionärsråd sammanträder varannan månad och representeras av nio ledamöter från pensionärsorganisationerna och fem ledamöter från kommunen. Vi har samråds- och informationsgrupper som behandlar brådskande ärenden samt en beredning med rådets ordförande, vice ordförande och sekreterare. Hemvårdsnämndens budget är 713 miljoner kronor. Vi har årsarbetare anställda personer har beviljats hemtjänst och ca har särskilt boende. År 2001 kom en bok ut som heter Vägval i kommunal äldrepolitik. En studiecirkel bildades och en skriftlig rapport lämnades. Ex på frågor som togs upp: - Det behövs fler servicelägenheter i Halmstad (463 finns idag). De flesta vill bo hemma så länge de kan. Det är ett väldigt stort steg att flytta till ett ålderdomshem där man endast får ett rum och ett gemensamhetsutrymme. En önskan hade varit att man fick tillgång till en lägenhet, med service utan biståndsgivning. 30 sådana finns på Karl den XI:s servicehus men det behövs fler. - Färre vårdgivare inom hemtjänsten, vilket är en organisations- och personalfråga. Schemaläggningen idag är komplicerad och en vårdtagare kan ha 4-5 vårdgivare på en vecka. Arbete pågår för att minska antalet vårdgivare. - I Halmstad finns åtta äldre ålderdomshem som inte är handikappanpassade. Det finns program för hur nybyggnationen ska se ut. Det är komplicerat inte bara en fråga om pengar utan man kan inte bo kvar när de börjar bygga utan måste flyttas och vart ska man flyttas. Frågan är om man inte måste behålla de gamla ålderdomshemmen tills de nya är byggda. Sven H berättade att Varbergs kommun sålt ut sina servicelägenheter. De fann att lämplig storlek är ca kvadrat per person. Det är svårt med hanteringen av våra demenssjuka, de bör inte bo tillsammans med icke dementa. Arbetet är redan igång med att dela av äldreboendet så att en avdelning finns där de dementa kan bo. Man håller på med vidareutbildning av sjuksköterskor angående demenssjukvård. Det finns så många olika typer av skador när det gäller demenssjuka och det är svårt att hantera, kunskaperna finns inte idag. Det finns 142 demensplatser i kommunen och det är för få. Gustav undrade om distriktsläkare etc försöker lösa de senildementas boende. Sigge svarade att det fungerar i dag men har tagit 3 år. Kommunen har satt igång en utredning om äldrevårdens omfattning och kvalitet. Utredningen består av en ren politikergrupp. Sven E sade att landstinget överlämnade rehabiliteringsfrågorna till kommunerna och undrade hur Halmstad har resurser att överta den verksamheten. Sigge berättade att totalt med Vallås sjukhem finns det åtta rehabiliteringsplatser i Halmstad. Bertil undrade om äldrebostadsprogrammet är en arbetsgrupp och om det finns konkreta planer på utbyggnad. Sigge svarade att arbetsgruppen startat vid årsskiftet och att det ska vara färdigt i mitten av juni. På Frennarp skall det finnas 48 lägenheter som beräknas bli klara LPR (8)

7 Margareta undrade angående brandfaran på våra äldreboenden om det finns personalutbildning och tillräckligt med larmsystem. Sigge svarade att det hade varit en genomgång för någon månad sedan och att det var tillfredsställande. 7 Övriga frågor Margareta framförde att Röda Korsets sjukhusvärdinnor endast får ersättning två timmar för sina parkeringsavgifter på länssjukhuset och blir det längre får de betala själva - det borde finnas något frikort som kan hämtas på expeditionen. 8 Landstingets ekonomi 2003 Mats Eriksson, landstingsstyrelsens ordförande Bilaga 3 Mats började med att berätta att landstinget har satsat på palliativ vård - avancerad sjukvård i hemmet - vilket fordrar sjukhusets specialistresurser. Dan berättade att frågan kring resurser för palliativ sjukvård står högt på dagordningen. Speciella hospice osv diskuterades ihop med kommunerna i ett tidigare skede, men det fanns inget intresse från kommunerna. En mängd insatser står högt på dagordningen och vi följer med stort intresse utvecklingen. Resultat per verksamhet Landstinget gick 50 miljoner kronor back. Två stora avvikelser var länssjukvården och Primärvården Halmstad. Underskottet på 117 miljoner kronor blev halverat. Vi begärde två år på oss för att komma i balans och landstingsfullmäktige sade ja till det. Vi fokuserar på administration, upphandling, personalkostnader, att få bort övertid/vikarier och skapa en god arbetsmiljö. Det fokuseras även på läkemedel, ett antal av våra verksamheter och fastighetsverksamheten. Alla områden ska genomlysas. Syftet är att det inte ska drabba vården. Utvecklingen går så snabbt, det är bättre att inte ha så bråttom utan att få två år för att skapa förtroende, tillit och öppenhet. Vi vill inte ta hastiga beslut utan hinna med processen, medborgare, patienter, brukare och personal. Sven H undrade om vi fortfarande förlorar pengar på Primärvården Halmstad, länssjukvården och medicinuppgörelsen. Mats berättade att staten har satt över pengar till landsting som är underfinansierade. Kostnadsökningstakten beträffande läkemedel var högre fram till i fjol, då bl a Losec gick ut med ett billigare preparat. Mats berättade om ett nytt ärende - Köp av Öresundståg - där landstinget är huvudman tillsammans med kommunerna. Ytterligare tre Öresundståg köps in. Tågen levereras nästa höst fram till nästa vår. Landstingets driftekonomi belastas med 1,3 miljoner kronor och detta ska betala sig på 10 år. LPR (8)

8 9 Nästa beredning Nästa beredning blir fredagen den 26 mars kl 10:00 med Bertil och Margareta. 10 Nästa möte Nästa möte blir fredagen den 23 april i Varberg. 11 Mötet avslutas Mats Eriksson avslutade med att tackade alla som deltagit i mötet. Vid protokollet Lena Parmlöv Justerat Justerat Mats Eriksson Ordförande Sven Ek PRO LPR (8)

Landstingets pensionärsråd 21-32

Landstingets pensionärsråd 21-32 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-09-08 Landstingets pensionärsråd 21-32 Tid: Fredagen den 8 september, kl 09.30-12.00 Plats: Sammanträdesrum Biblioteket, Vårdcentralen Centrum Falkenberg Närvarande ledamöter

Läs mer

Länspensionärsrådet 46 56

Länspensionärsrådet 46 56 Protokoll Sammanträdesdatum 2010-12-10 Länspensionärsrådet 46 56 Tid: Fredag den 10 december 2010, kl. 09:30 12:10 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, landstingskontoret, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 21-28

Landstingets pensionärsråd 21-28 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-06-02 Landstingets pensionärsråd 21-28 Tid: Fredagen den 2 juni 2006, kl 09.30-12.00 Plats: Sjukgymnastikens konferensrum, Länssjukhuset i Halmstad Närvarande ledamöter

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Inbjuden Mats Erntell smittskyddsläkare, 4

Protokoll Sammanträdesdatum Inbjuden Mats Erntell smittskyddsläkare, 4 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-02-16 Landstingets pensionärsråd 1-7 Tid: Fredagen den 16 februari 2007, kl. 09:30-11:40 Plats: Sammanträdesrummet Falken, stadshuset, Laholm Ledamöter Mats Eriksson (m)

Läs mer

Länspensionärsrådet 11-17

Länspensionärsrådet 11-17 Protokoll Sammanträdesdatum 2008-04-18 Länspensionärsrådet 11-17 Tid: Fredagen den 18 april 2008, kl. 09:30-12:00 Plats: Sammanträdesrummet Barken-Briggen, Länssjukhuset i Halmstad Ledamöter Dan Skantz

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 1-8

Landstingets pensionärsråd 1-8 Protokoll Sammanträdesdatum 2005-02-18 Landstingets pensionärsråd 1-8 Tid: Fredagen den 18 februari 2005, kl 09.30-12.00 Plats: Stadshuset i Laholm Närvarande ledamöter Ersättare Inbjudna Övriga Mats Eriksson

Läs mer

Länspensionärsrådet 1 9

Länspensionärsrådet 1 9 Protokoll Sammanträdesdatum 2010-02-26 Länspensionärsrådet 1 9 Tid: Fredag den 26 februari 2010, kl. 09:30 12:00 Plats: Sammanträdesrummet Hörsalen, Hylte kommunhuset, Hyltebruk Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

Länspensionärsrådet 10 22

Länspensionärsrådet 10 22 Protokoll Sammanträdesdatum 2010-04-09 Länspensionärsrådet 10 22 Tid: Fredag den 9 april 2010, kl. 09:30 12:20 Plats: Sammanträdesrummet Åbrinken, Vårdcentralen Gruebäck, Falkenberg Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

Länspensionärsrådet 1-11

Länspensionärsrådet 1-11 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-02-12 Länspensionärsrådet 1-11 Tid: Torsdag den 12 februari 2009, kl. 09:30-12:00 Plats: Direktionsrummet, Sjukhuset i Varberg Ledamöter Mats Eriksson (M) Dan Skantz (S)

Läs mer

Länspensionärsrådet 23-31

Länspensionärsrådet 23-31 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-01 Länspensionärsrådet 23-31 Tid: Fredagen den 1 juni 2007, kl. 09:30-12:10 Plats: Sammanträdesrummet Överläkarvillan, Spenshult Ledamöter Mats Eriksson (m) Dan Skantz

Läs mer

Länspensionärsrådet 8-22

Länspensionärsrådet 8-22 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-04-20 Länspensionärsrådet 8-22 Tid: Fredagen den 20 april 2007, kl. 09:30-12:20 Plats: Sammanträdesrummet Nidingen, närsjukvårdens områdeskansli, Kungsbacka Ledamöter Dan

Läs mer

Länspensionärsrådet 1-10

Länspensionärsrådet 1-10 Protokoll Sammanträdesdatum 2008-02-15 Länspensionärsrådet 1-10 Tid: Fredagen den 15 februari 2008, kl. 09:30-12:00 Plats: Vårdcentralen Gruebäck, biblioteket, nedre botten, Urmakaregatan, Falkenberg Ledamöter

Läs mer

Länspensionärsrådet 44 53

Länspensionärsrådet 44 53 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-18 Länspensionärsrådet 44 53 Tid: Fredag den 18 december 2009, kl. 09:30 12:00 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, landstingshuset, Halmstad Ledamöter Lise-Lotte Olsson

Läs mer

Länspensionärsrådet 42-53

Länspensionärsrådet 42-53 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-12-14 Länspensionärsrådet 42-53 Tid: Fredagen den 14 december 2007, kl. 09:30-12:00 Plats: Sjukhuset i Varberg, Gröna salen, avdelning 2 C Ledamöter Dan Skantz (s) Bertil

Läs mer

Länspensionärsrådet 21-31

Länspensionärsrådet 21-31 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-05-29 Länspensionärsrådet 21-31 Tid: Fredag den 29 maj 2009, kl. 09:30-12:00 Plats: Biblioteket, nedre botten, Vårdcentralen Hjortsberg, Falkenberg Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

Regionpensionärsrådet 42-51

Regionpensionärsrådet 42-51 Protokoll Sammanträdesdatum 2012-12-14 Regionpensionärsrådet 42-51 Tid Fredag 14 december 2012, kl 09:00 11:45 Plats Hallands sjukhus Kungsbacka Ledamöter Gösta Bergenheim (M) Lise-Lotte Bensköld-Olsson

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Ersättare: Jan Wattsgård (V) Anita Jonsson (PRO) Owe Landgren (SPRF) Bruno Landstedt (PRO) Ritva Elg (SPF Seniorerna) Birgitta Borg (SPF Seniorerna)

Ersättare: Jan Wattsgård (V) Anita Jonsson (PRO) Owe Landgren (SPRF) Bruno Landstedt (PRO) Ritva Elg (SPF Seniorerna) Birgitta Borg (SPF Seniorerna) Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling 2016-10-24 LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den 24 oktober Tid 14.00-16.15 Plats

Läs mer

Pensionärsrådet Ärendenr 2016/01357

Pensionärsrådet Ärendenr 2016/01357 Pensionärsrådet Minnesanteckningar 2016-11-03 Pensionärsrådet den 3 november 2016. 1. Mötets öppnande 2. Aktuell information kring vår utvecklingsstrategi/ framtidens hälso- och sjukvård 3. Aktuell information

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Huskvarna Vårdcentrum Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Regionpensionärsrådet 25-33

Regionpensionärsrådet 25-33 Protokoll Sammanträdesdatum 2012-09-14 Regionpensionärsrådet 25-33 Tid Fredag 14 september 2012, kl 09:00 11:40 Plats Stadshus A, lokal A1, Varberg Ledamöter Gösta Bergenheim (M) Lise-Lotte Bensköld-Olsson

Läs mer

Protokoll från pensionärsråd för norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 1 december 2015

Protokoll från pensionärsråd för norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 1 december 2015 1 (6) Protokoll Protokoll från pensionärsråd för norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 1 december 2015 Tid: 10.00-12.00 Plats: Regionens Hus, lokal Tärnan, Kilbäcksgatan 32, Uddevalla Närvarande Ledamöter

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-05-12 Länssjukvårdsnämnden Tid: Onsdagen den 12 maj kl 09.00-16.00 Plats: Sjukhusledningens sammanträdesrum Sjukhuset i Varberg Information Ansökningar om vårdavtal

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2010-09-15 17-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Sören Bertilsson, ordförande, landstinget Gunnar

Läs mer

PATIENTNÄMNDEN I HALLAND

PATIENTNÄMNDEN I HALLAND PATIENTNÄMNDEN I HALLAND Tid: 2002-10-10 kl 14.00 16.00 Plats: Rådhuset, Falkenberg Lokal: Rådhuset n.b. PROTOKOLL 51-61 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (4)

Sammanträdesprotokoll 1 (4) 1 (4) s Pensionärsråd Plats och tid Grupprum 2, Östersunds sjukhus Fredagen den 27 april 2007 klockan 09.00-12.00 Beslutande MonaLisa Norrman Bengt Bergqvist Inger Jonsson Gunnar Engnér Gunnar Pettersson

Läs mer

Regionpensionärsrådet 34-41

Regionpensionärsrådet 34-41 Protokoll Sammanträdesdatum 2012-10-12 Regionpensionärsrådet 34-41 Tid Fredag 12 oktober 2012, kl 09:00 11:30 Plats Stadshuset, Laholm Sammanträdeslokal Svanen Ledamöter Gösta Bergenheim (M) Lise-Lotte

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2011-02-16 1-10 1(7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 14.00 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga Utses att justera Sören Bertilsson, ordförande,

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott Protokoll 07-06-05 Justerat 07-06-18 1 (5) Ledningsenheten Kansliavdelningen/ Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 5 juni 2007, kl.09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Kansliavdelningen/Ingrid Holmér 2005-06-07 LSAU 8/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott 2005-06-07

Kansliavdelningen/Ingrid Holmér 2005-06-07 LSAU 8/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott 2005-06-07 PROTOKOLL 1 (5) Kansliavdelningen/Ingrid Holmér 2005-06-07 LSAU 8/2005 Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott 2005-06-07 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sven-Åke Gustavsson,

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer 1-9. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer 1-9. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Toftaängen 2017-02-16, kl 13:30-15:30 Paragrafer 1-9 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn Jönsson Utses

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12 Landstingsstyrelsen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Kungsbackanämnden 15-22

Kungsbackanämnden 15-22 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-03-06 Kungsbackanämnden 15-22 Tid: Tisdag 2007-03-06 kl 08:30-15:15 Plats: Hotell Halland, Kungsbacka Ledamöter: Margareta Ödman (m) Maud Lanne (s) Marianne Hultén (m)

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Sätt patienten i centrum inte i väntrum

Sätt patienten i centrum inte i väntrum Sätt patienten i centrum inte i väntrum 10 förslag för att korta vårdköerna Rapport från Moderaterna i Region Västmanland 1 Fakta Den nu gällande nationella vårdgarantin infördes 2009 och har följande

Läs mer

Länspensionärsrådet Ärendenr 2016/01008

Länspensionärsrådet Ärendenr 2016/01008 Pensionärsrådet Minnesanteckningar 2016-09-05 Pensionärsrådet den 5 september 2016. 1. Närvaro 2. Svar inkomna frågor 3. Uppföljning dialogmöten fortsatt arbete 4. Fortsatt arbete framtidens hälso- och

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande, 80-82, Inbjudna Michael Borg äldreapotekare, 83

Protokoll Sammanträdesdatum Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande, 80-82, Inbjudna Michael Borg äldreapotekare, 83 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-10-26 Laholmsnämnden 76-88 Tid: Måndag 26 oktober 2009, kl. 08:30-16:45 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, Landstingskontoret, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Margareta

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 1-10

Landstingets pensionärsråd 1-10 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-03-03 Landstingets pensionärsråd 1-10 Tid: Fredagen den 3 mars, kl 09.30-12.00 Plats: Fjärås vårdcentral Närvarande ledamöter Ersättare Inbjudna Övriga Mats Eriksson Dan

Läs mer

Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten

Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten ÄRENDE 8 LF februari Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet

Läs mer

Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö

Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö Pensionärsrådet Tid 2015-05-04 10:00 12:00 Plats Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö Beslutande ledamöter Anna Fransson (S), ordförande Robert Olesen (S), vice ordförande Ingemo Gustafsson Barbro Karlsson

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

Styrkortens relationer 2006

Styrkortens relationer 2006 VISION VISION VISION VISION VISION Styrkortens relationer 2006 Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige Vision Strategier Huvudmannastyrning 3-årsbudget m.m Vision (LF) Strategier (LF) Hälso- och sjukvårds

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm Helsingborg Kristianstad

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 48-58

Landstingets pensionärsråd 48-58 Protokoll Sammanträdesdatum 2003-12-12 Landstingets pensionärsråd 48-58 Tid Fredagen den 12 december 2003, kl 10:00 12:00 Plats Närvarande ledamöter ersättare övriga Hotell Halland, Kungsbacka Mats Eriksson,

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55 Tid: 2016-05-18, kl 08:00-09:45 Plats: Sal C, Regionens hus 45 Svar till revisionen uppföljning av granskningar 2010-2013 Diarienummer:

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 39-48

Länspensionärsrådet (LPR) 39-48 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, L ordförande Solveig Löfdahl, PRO vice ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Kjell Lindström, SPF Birgitta Sigfridsson,

Läs mer

Primärvårdsnämnden i Varberg

Primärvårdsnämnden i Varberg Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-06-15 Primärvårdsnämnden i Varberg Tid: Tisdag 15 juni 2004 kl 15:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall 1 Justering Primärvårdsnämnden beslutar

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

YTTRANDE LJ2012/140

YTTRANDE LJ2012/140 YTTRANDE 2012-10-23 LJ2012/140 Avsändare Landstingsstyrelsen Yttrande över motion: Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Anders Gustafsson

Läs mer

Primärvården i Varberg

Primärvården i Varberg Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-30 Primärvården i Varberg Tid: Tid: Torsdag 30 september 2004 kl 15:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall Borgerliga gruppen träffas 29/9 kl

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8,30 11,30 Ordförande Torbjörn Rönnkvist Birgitta Johansson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson Laila Nydahl Ingemar Dahlström Bert Nordqvist Maj Johansson ÄO-nämnden

Läs mer

Kommunala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Sov Protokoll

Kommunala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Sov Protokoll Tid Måndag den 7 mars 2016 kl. 13.30-16.30 Plats Närvarande Ledamöter Kupolen, Rådhuset Marie Brorson, ordförande (S) Åsa Johansson, (FP) Johanna Reimfelt, (M) Anita Forsström, PRO Karin Sahli, PRO Britta

Läs mer

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 20e september 2018 Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30-09.30 Pensionärsrådsmötet ordinarie möte 09.30-12.00 Plats: Akka B, Backa kulturhus,

Läs mer

Sven-Olov Fällman (PRO Rundvik) Birgit Nygren (SPF Kedjan) Ulla Holmberg (PRO Nordmaling)

Sven-Olov Fällman (PRO Rundvik) Birgit Nygren (SPF Kedjan) Ulla Holmberg (PRO Nordmaling) 1(17) Plats och tid: Kommunkontoret, Nordmaling, kl 13.00 16.00 Beslutande: Vera Jonzon (c), vice ordförande Anneli Kuosmanen (s) Sven Jonsson (s) Sven-Olov Fällman (PRO Rundvik) Birgit Nygren (SPF Kedjan)

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-04-14 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel 2013-06-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare 3 Hemsjukvårdspatient 3

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik Mötesanteckningar Kommunala pensionärsrådets möte 2018-02-20 Kommunhuset: kl. 09.00 11.00 Ledamöter: Angelica Katsanidou, ordförande i socialnämnden

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 10-21

Länspensionärsrådet (LPR) 10-21 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Frånvarande: Jimmy Henriksson, L ordförande Britt Johansson, M Lena Persson, S 10-16 Anna Lilja, PRO Ragnhild Lorefors, SPF Elisabeth

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-04-27 Driftnämnden Varberg Tid: Onsdagen den 27 april 2011 klockan 13.00-16.00 Plats: Varbergs stadshotell, konferenslokal Wardberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

Primärvårdsnämnden Hylte 69-82

Primärvårdsnämnden Hylte 69-82 Protokoll Sammanträdesdatum 2004-11-30 Primärvårdsnämnden Hylte 69-82 Tid: Tisdagen den 30 november 2004, kl. 14:00 17:30 Plats: Sammanträdesrummet, administrationsbyggnaden, Vårdcentralen Hyltebruk Ledamöter

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Vårdindikatorn primärvård

Vårdindikatorn primärvård Vårdindikatorn primärvård Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn primärvård 3 Den privata vården får allt fler besökare... 4 En stor majoritet anser att valfrihet i vården är viktigt... 5 Otillräcklig

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2017-10-13 fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen 2017-10-11 Närvarande: Lars Erik Karlsson, ordförande,

Läs mer

Protokoll 1(5) 2012-04-26. Östersunds sjukhus, grupprum 2 vid Hörsalen, den 26 april 2012, kl. 09.00 12.00. Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPF

Protokoll 1(5) 2012-04-26. Östersunds sjukhus, grupprum 2 vid Hörsalen, den 26 april 2012, kl. 09.00 12.00. Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPF Protokoll 1(5) Landstingets pensionärsråd Tid och plats för sammanträdet Beslutande Östersunds sjukhus, grupprum 2 vid Hörsalen, den 26 april 2012, kl. 09.00 12.00 Elin Hoffner (V) Inger Jonsson (C) Olle

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (11) 2011-05-31 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 1, Stadshuset, kl. 09.00-12.00 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (c), ordf Solbritt Lindborg (mp), ON Siv Nilsson, PRO Ingegärd Jönsson, PRO Pauli Petersson,

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 16 december 2014

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 16 december 2014 Protokoll nr 10 2014 Sida 1 (6) 2014-12-16 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 16 december 2014 Trekantens servicehus Kl. 10.00-11.30 Närvarande Marianne Svensk ordförande PRO Eiwor Arthursson

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-05-31 1 (10) Plats och tid Munkberga, kl 13:00-16:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Ingrid

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8,30 12,00 Ordförande Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson Ingemar Dahlström Doris Carlsson Maj Johansson SPF SPF SKPF KS Suppleanter

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2011-06-14. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (5) Tid: Kl 10.00-11.00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS KS vice ordförande Lars-Åke Andersson, DHR Karl-Erik Sjöberg, SPF Jan-Ove Olsson, HRF Anita Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2004-09-08

Sammanträdesdatum 2004-09-08 Sammanträdesdatum 2004-09-08 Länssjukvårdsnämnden Tid: Onsdagen den 8 september, kl 09.00-17.00 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingets kansli, Halmstad Information Arbetsmiljöinspektionen i Göteborg

Läs mer

LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6)

LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet 2009-09-16 19-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 09.30 12.00 Ordinarie ledamöter Birger Lundberg,

Läs mer

Lennart Hobring (PRO Ej tjänstgörande ersättare) Anette Lindberg ( 29) Gunnar Ersbo ( 29) Monica Byvald. Sekreterare... Monica Bywald.

Lennart Hobring (PRO Ej tjänstgörande ersättare) Anette Lindberg ( 29) Gunnar Ersbo ( 29) Monica Byvald. Sekreterare... Monica Bywald. Plats och tid Regionens hus Östersund. Hus 2 plan 2 lokal Dr Prag kl. 09:00-12:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Åke Mörtsell (M) (Ordförande) David Adervall (S) Mats Gärd (C)

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 2 Hälsa Sjukvård Tandvård Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm

Läs mer

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN VARBERG 1-16 Tid: Måndag 20 januari 2003 kl 15:00-17:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Närvarande: ledamöterna ersättarna tjänstemännen Karl-Gunnar

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 16 januari 2014 Tid 13.00-15.00 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Varbergsnämnden 28-36

Varbergsnämnden 28-36 PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2009-04-14 Varbergsnämnden 28-36 Tid: Tisdag 14 april 2009 kl 14:00-17:15 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Närvarande: Ledamöterna Karl-Gunnar Svensson

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler Ärende 24 Primärvårdsledningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-10 Diarienummer 170627 Sida 1 (2) Landstingsfullmäktige Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens

Läs mer

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30. Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30. Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2008-04-10 Patientnämnden 9-19 Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth Wetoft Petersson (kd) Landstinget

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-11.30 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Birger Svensson Malin Norfall Äldrenämnden Äldrenämnden Kommunstyrelsen Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

Datum Bengt-Olof Bengtsson (SD) Pia Raae (PRO Bromölla) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-5 Gitana Grikainiene

Datum Bengt-Olof Bengtsson (SD) Pia Raae (PRO Bromölla) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-5 Gitana Grikainiene 1(9) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 14.00 16.50 Beslutande Ledamöter Conny Svensson (S), ordförande Bo Jönsson (V) Bengt Nilsson (PRO Bromölla) Maj-Britt Haker (SPF Seniorerna Bromölla-Näsum)

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer