Den gällande rätt som ligger till grund för detta ställningstagande finns i bilaga 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den gällande rätt som ligger till grund för detta ställningstagande finns i bilaga 1."

Transkript

1

2 2 (8) Familjemedlemmar till elever som har fått uppehållstillstånd för att bedriva övriga studier om högst ett år kan beviljas uppehållstillstånd i enlighet med regelverket om besök i Sverige för sammanlagt max ett år. Familjemedlemmar till elever som har fått uppehållstillstånd för att genomgå en flerårig utbildning kan beviljas förlängt uppehållstillstånd för hela studieperioden om de kan visa att deras försörjning är tryggad. Den gällande rätt som ligger till grund för detta ställningstagande finns i bilaga Bedömning 2.1. Allmänna principer och utgångspunkter Ett grundläggande krav för att få uppehållstillstånd för studier är att den sökande har för avsikt att studera här i landet. Studierna ska vara det huvudsakliga syftet med vistelsen i landet. Sökande som är antagna till övriga studier och deras familjemedlemmar beviljas inte arbetstillstånd enligt 6 kap. 3 utlänningslagen (2005:716) (UtlL) och har därför inte rätt att arbeta under vistelsen i Sverige Tillståndstider Vistelse på grund av övriga studier avser i regel utbildningar under begränsade perioder som riktar sig till yngre personer. Förutom utbildningsinsatsen så finns det ofta ett inslag av att lära känna andra länder och kulturer. Huvudregeln är därför att uppehållstillstånd kan beviljas för studieperioder på upp till ett år. För sökande som är antagna till studier vid riksinternat (inneboende internatstudier), internationell gymnasial utbildning, folkhögskola eller till vissa yrkesinriktade utbildningar kan uppehållstillstånd beviljas för ett år i taget under studieperioden. Regeringen har i propositionen Den öppna högskolan framhållit att uppdragsutbildningen bör vara ett instrument för att stärka högskolans roll i det livslånga lärandet och att lärosäten bör bli mer aktiva i sitt arbete att erbjuda uppdragsutbildning (prop. 2001/02:15 s. 81 f). När det gäller uppdragsutbildning riktat mot internationella studenter framhöll regeringen särskilt att arbetet med uppdragsutbildning som ett instrument för att öka antalet utländska studenter i den svenska högre utbildningen bör fortskrida och utvecklas (prop. 2001/02:15 s. 185). Uppdragsutbildning är inte grundläggande högskoleutbildning och högskolelagen och högskoleförordningen är inte direkt tillämpbara på utbildningen om det inte är särskilt föreskrivet. De svenska uppdragsutbildningarna är ofta fleråriga och utgörs av specialist- och mastersutbildning inom sjukvårdsområdet. I praktiken har sådana utbildningar stora likheter med akademiska studier.

3 3 (8) Det framstår därför sammantaget som rimligt att tillståndet kan förlängas i motsvarande mån. Även studenter som genomgår uppdragsutbildningar kan därför beviljas uppehållstillstånd för ett år i taget under studieperioden. För att tillståndet ska förlängas krävs att sökanden kan visa att villkoren alltjämt är uppfyllda. Vid förlängningsansökan ska sökanden ge in ett kontoutdrag från de senaste tre månaderna från föregående tillståndsperiod, för att styrka att han eller hon uppfyller försörjningskravet. Om det visar sig att det uppgivna beloppet endast stått till förfogande vid ansökningstillfället eller när det annars efterfrågats, t.ex. vid ett överklagande, kan det vara en indikation på att sökanden inte uppfyller försörjningskravet. Beträffande studieresultatet ska det vara av en sådan omfattning att det inte finns anledning att ifrågasätta sökandens avsikt med vistelsen i landet. Låga studieresultat kan godtas under förutsättning att sökanden kan visa att han eller hon ändå har deltagit i studierna på heltid. Ett sätt att styrka detta är genom intyg från skolan. När man prövar frågan om tillståndstider är det lämpligt att utgå från de tillståndsperioder som gäller för studier vid högskola och universitet. Det möter inte något hinder att bevilja uppehållstillstånd någon eller högst några veckor utöver den formella studietiden om studenten behöver det för att installera sig och/eller avsluta sin vistelse här Försörjning och sjukförsäkring Försörjningskravet för studerande på akademisk nivå fastställs av MIGRFS 11/2014. Det framstår som rimligt att motsvarande krav ska gälla även för en studerande som bedriver övriga studier. Försörjningen under studietiden ska vara tryggad genom egna medel, stipendium eller på annat liknande sätt. I likhet med vad som gäller för studerande på akademisk nivå ska sökanden vid det första ansökningstillfället visa att han eller hon har sin försörjning tryggad för hela den planerade studietiden samt dokumentera detta. Sökanden ska även visa att han eller hon omfattas av en heltäckande sjukförsäkring under vistelsen i Sverige. Att försäkringen ska vara heltäckande innebär att den ska täcka kostnaderna för såväl akut som annan sjukvård samt sjukhusvistelse, tandvård och eventuell hemtransport av medicinska skäl. Den sökande kan uppfylla kravet antingen genom att visa att hemlandets sjukförsäkring har tillräcklig omfattning och gäller under vistelsen i Sverige, genom att visa att han eller hon har tecknat en privat försäkring eller genom att han eller hon omfattas av den allmänna sjukvården i Sverige på grund av folkbokföring.

4 4 (8) Försäkringen ska vara giltig under hela vistelsetiden i Sverige. Det är inte tillräckligt att den endast omfattar själva studietiden. Om den sökande ska vistas i Sverige en tid innan och/eller efter studierna måste försäkringen därför täcka även denna tid. Uppehållstillstånd får inte beviljas för tid som sjukförsäkringen inte omfattar Rimlighetskravet För att uppehållstillstånd för övriga studier ska beviljas ska det framstå som rimligt att sökanden kommer till Sverige för att genomgå studierna, med hänsyn till vad som framkommer om studiernas omfattning och upplägg. I normalfallet bör krävas att det är fråga om heltidsstudier som kräver den sökandens närvaro i landet under större delen av studieperioden. Studier som bedrivs enligt skollagen (2010:800), dvs. grundskola och gymnasieskola är att betrakta som heltidsstudier. Studier vid övriga skolor, t.ex. folkhögskolor eller yrkeshögskolor är att betrakta som heltidsstudier om studierna omfattar planerat studiearbete om i snitt minst 20 undervisningstimmar (à 60 minuter) alternativt 30 timmar (à 40 minuter) per vecka. Med planerat studiearbete menas lärarledd undervisning och handledning samt övriga schemalagda eller av skolan på annat sätt organiserade studier. Detta står i överensstämmelse med Centrala studiestödsnämndens tolkning av heltidsbegreppet beträffande folkhögskolor, jfr 6 Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel. Studierna ska vidare av sådan art att det framstår som rimligt att de utförs i Sverige. Ett sådant skäl kan vara att utbildningen endast ges i ett begränsat antal länder (exempelvis vissa yrkesinriktade utbildningar inom hantverksyrket eller uppdragsutbildningar inom hälso- och sjukvård). Ett annat kan vara att sökanden har anknytning till Sverige genom tidigare vistelse eller att den planerade vistelsen är ett led i ett internationellt utbyte. Med hänsyn till rimlighetskravet bör språkstudier på andra språk än svenska endast undantagsvis ligga till grund för uppehållstillstånd, exempelvis om det är en förutbildning eller ett kompletteringsprogram. Utbildningar inom ramen för en yrkeshögskola syftar främst till att möta ett inhemskt behov av kvalificerad arbetskraft (prop. 2008/09:68 s. 29). I regel är det därför inte rimligt att bevilja uppehållstillstånd för sådana studier till en sökande som förutsätts återvända till hemlandet efter avslutade studier. Ett undantag kan dock vara om sökanden själv bekostar den huvudsakliga delen av utbildningen Förberedande och/eller behörighetsgivande utbildningar (förutbildningar) Syftet med en förutbildning är studenten ska bli bättre förberedd inför sina akademiska studier i Sverige.

5 5 (8) En förberedande förutbildning handlar om att ge sökanden, vars meriter formellt är tillräckliga för den efterföljande högskoleutbildningen, bättre chanser att klara av studierna i Sverige. En behörighetsgivande förutbildning handlar om att tillhandahålla sökanden med formella meriter för den efterföljande högskoleutbildningen. I förarbetena framhålls att det är ett viktigt konkurrensmedel för svenska universitet och högskolor att kunna erbjuda utländska studerande förberedande eller behörighetsgivande utbildning inte bara i det svenska språket utan även i andra ämnen, t.ex. utbildning i det engelska språket. Det är också angeläget att kunna förbereda de studerande för fortsatt högskoleutbildning eller ge de studerande kunskaper motsvarande de krav som gäller för särskild behörighet för högskoleutbildning. (prop. 2013/14:213 s. 37) För att uppehållstillstånd ska beviljas för förutbildningen ska följande villkor vara uppfyllda: det ska finnas en tydlig koppling till en efterföljande högskoleutbildning, den sökande ska vara formellt behörig till den efterföljande högskoleutbildningen (förberedande förutbildning), alternativt den sökande erhåller formell behörighet till den efterföljande högskoleutbildningen efter slutförd förutbildning (behörighetsgivande förutbildning), och förutbildningen är nödvändig för sökandens möjlighet att tillgodogöra sig den efterföljande högskoleutbildningen. Vid en sammanlagd bedömning bör behovet av förutbildningen framstå som rimligt för att utbildningen ska berättiga till ett uppehållstillstånd. Normalt bör uppehållstilltillstånd inte beviljas för förutbildningar som omfattar mer än två terminer. Vid en rimlighetsbedömning bör även omfattningen av den efterföljande högskoleutbildningen beaktas. Att högskoleutbildningen ska vara efterföljande innebär att den ska följa direkt på den förberedande utbildningen, dvs. inte vara en förberedelse inför en ytterligare förberedande utbildning innan högskoleutbildningen kan påbörjas. Förutbildning kan antingen utföras av den högskola som antagit studenten till den påföljande högskoleutbildningen eller av ett samverkande lärosäte. Den kan också anordnas av någon annan extern utförare som högskolan har ett avtal med.

6 6 (8) 2.6. Kompletteringsprogram Inom svensk hälso- och sjukvård finns det 21 reglerade yrken som Socialstyrelsen utfärdar legitimation eller kompetensbevis för 1. Endast personer som är legitimerade av Socialstyrelsen får använda en skyddad yrkestitel. De har inte rätt att använda en skyddad yrkestitel för att de har fullgjort sin utbildning eller har ett examensbevis. Förutom en skyddad yrkestitel har vissa yrken en ensamrätt till yrket. Bara de som har legitimation för yrket eller som särskilt förordnats att utöva det är behörig att arbeta som apotekare, barnmorska, läkare, receptarie och tandläkare. Alla som ska beviljas svensk legitimation på basis av en utbildning från ett land utanför EU/EES-området och Schweiz måste genomgå ett kompletteringsprogram. För att få göra det krävs att den utländska utbildningen stämmer överens med den svenska vad gäller nivå, längd och innehåll. Kompletteringen ser olika ut beroende på yrke och utbildning, men ett obligatoriskt steg är att den sökande kan visa grundläggande kunskaper i svenska språket. För att uppehållstillstånd ska beviljas för kompletteringsprogram ska den sökande ska ha ett yrke som kräver legitimation eller kompetensbevis och vara formellt behörig att utöva detta yrke i Sverige efter genomfört kompletteringsprogram Uppehållstillstånd till familjemedlemmar Familjemedlemmar till en student som har beviljats uppehållstillstånd för studier för upp till ett år kan beviljas visering eller uppehållstillstånd för besök i enlighet med vad som gäller för respektive regelverk. Ett besökstillstånd ska i regel inte beviljas för längre tid än sammanlagt ett år (prop. 1994/95:179 s. 66f). För barn i skolåldern kan det finnas anledning att vara uppmärksam på att längre vistelser under terminerna kan begränsa barnets rätt till utbildning i hemlandet. I undantagsfall kan det bli aktuellt att bevilja uppehållstillstånd för familjemedlemmar till studenter som ska bedriva övriga studier för längre perioder än ett år. Tillstånd kan då beviljas med stöd av 5 kap. 5 andra stycket UtlL. Av förarbetena framgår att bestämmelsen främst avser personer som uppbär pension och som har någon form av anknytning till Sverige. Undantagsvis kan det även gälla yngre personer med egen förmögenhet och vanligen utan medföljande barn. (prop. 1983/84:144 s. 79) Den omständigheten att dessa utlänningar inte påverkar arbetsmarknaden kan sägas tala för att någon egentlig invandringsreglering inte är påkallad (prop. 1983/84:144 s. 81 f). 1 apotekare, arbetsterapeut, audionom, barnmorska, biomedicinsk analytiker, dietist, kiropraktor, logoped, läkare, naprapat, optiker, ortopedingenjör, psykolog, psykoterapeut, receptarie, röntgensjuksköterska, sjukgymnast, sjukhusfysiker, sjuksköterska, tandhygienist och tandläkare.

7 7 (8) En förutsättning är att familjemedlemmarna har sin försörjning tryggad under hela den planerade vistelsen. Kravet på tryggad försörjning bör rimligen vara likadan som för familjemedlemmar till studerande på akademisk nivå: en vuxen person ska förfoga över kr per månad och att föräldrarna för varje barn ska förfoga över ytterligare kr per månad. Vid det första ansökningstillfället ska familjemedlemmen visa att han eller hon har sin försörjning tryggad för hela den planerade studietiden samt dokumentera detta. Detta rättsliga ställningstagande har beslutats av undertecknad rättschef efter föredragning av rättsliga experten I ärendet har även deltagit rättliga experten och beslutsfattaren Rättschef Bilagor 1) Gällande rätt

8 8 (8) Bilaga 1 till SR 14/2015 Rättslig reglering m.m. Enligt 5 kap. 5 andra stycket UtlL får uppehållstillstånd beviljas en utlänning som har sin försörjning ordnad på annat sätt än genom anställning. Äldre förarbetesuttalanden gäller alltjämt beträffande förutsättningarna för att bevilja uppehållstillstånd för sådana utlänningar som har sin försörjning ordnad på annat sätt än genom anställning (prop. 2004/05:170 s. 279). En redovisning för ännu gällande ordning finns i prop. 1983/84:144 s Enligt 5 kap. 10 UtlL får ett uppehållstillstånd beviljas en utlänning som önskar vistas här i landet för arbete, studier, besök eller för att bedriva näringsverksamhet. Uppdragsutbildning ges enligt reglerna i förordningen (2002:760) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor.

Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 14/2015

Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 14/2015 Bfd22 080929 1 (8) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 14/2015 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för övriga studier 1. Syfte och sammanfattning Detta rättsliga ställningstagande ger riktlinjer

Läs mer

Rättsavdelningen SR 43/2017

Rättsavdelningen SR 43/2017 1 (9) Rättsavdelningen 2017-12-28 SR 43/2017 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för övriga studier 1. Syfte och sammanfattning Detta rättsliga ställningstagande ger riktlinjer för

Läs mer

uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet

uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet 1 (6) Rättsavdelningen 2017-06-30 SR 29/2017 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet Sammanfattning Personer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:1513) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område; SFS 2002:148 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 4 april 2002.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen 2016-12-08 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8640-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens dom den 20 oktober 2015

Läs mer

SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter. Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter. Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:1513) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område; SFS 2006:65 Utkom från trycket den 28 februari 2006 utfärdad den 16 februari

Läs mer

Vägen till svensk legitimation

Vägen till svensk legitimation Vägen till svensk legitimation Andrew Kyobe Socialstyrelsen 2018-09-06 Personer med utländsk hälsooch sjukvårdsutbildning Bidrar med - kompetensförsörjning - mångfald, ny kompetens och erfarenhet Pågående

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patientsäkerhetsförordningen (2010:1369); SFS 2016:161 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Rättskällor. Hälso- och sjukvårdens regelsystem

Rättskällor. Hälso- och sjukvårdens regelsystem Hälso- och sjukvårdens regelsystem En del av den offentliga rätten. Ramlag med många föreskrifter. Ett särskilt ansvarsystem. Många olika aktörer. I ständig utveckling. Rättsregler; en modell för konflikthantering

Läs mer

Kompetens som specialistsundersköterska och valideringsprocessen i VGR. Information i personalutskottet 2015-02-18

Kompetens som specialistsundersköterska och valideringsprocessen i VGR. Information i personalutskottet 2015-02-18 Kompetens som specialistsundersköterska och valideringsprocessen i VGR Information i personalutskottet 2015-02-18 Begreppet Specialistundersköterska Begrepp som används av YH-myndigheten för att visa att

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2015-08-27 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9246-14 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud för 1 och 2: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 Målnummer: UM8434-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-09-01 Rubrik: Möjligheten att på grund av synnerliga skäl enligt 5 kap. 18 andra stycket

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande 1 (12) Rättsavdelningen 2017-03-03 SR 06/2017 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen om Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den s.k.

Läs mer

Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena

Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena 2015-12-02 Bakgrund SKL, Vårdföretagarna, Sveriges Apoteksförening, Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Sveriges psykologförbund,

Läs mer

Granskning av kontroll av legitimation m.m. vid anställning av personal

Granskning av kontroll av legitimation m.m. vid anställning av personal Granskning av kontroll av legitimation m.m. vid anställning av personal Rapport nr 10/2015 November 2015 Jonas Hansson, revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 53:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett register för utövare av alternativ- eller komplementärmedicin. Dir. 2006:64. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006

Kommittédirektiv. Ett register för utövare av alternativ- eller komplementärmedicin. Dir. 2006:64. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Kommittédirektiv Ett register för utövare av alternativ- eller komplementärmedicin Dir. 2006:64 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2018:67 Utkom från trycket den 20 februari 2018 utfärdad den 8 februari 2018. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 2 BESLUT 2013-03-07 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9085-12 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg,

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 BFD12 080926 1 (5) Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadsförfattare 1 Bakgrund Med fristadsförfattare avses författare som i sina

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 26 april 2018 Publicerad den 3 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

Rättslig kommentar. angående

Rättslig kommentar. angående 1 Rättsavdelningen 2018-03-06 SR 07/2018 Rättslig kommentar angående bedömning av anställningsvillkor enligt 6:2 utlänningslagen för ansökan om förlängning av uppehålls- och arbetstillstånd på grund av

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 25

Läs mer

2 (5) 2. Gällande rätt m.m.

2 (5) 2. Gällande rätt m.m. 2 (5) International Cities of Refuge Network (ICORN)är fristädernas nätverk. ICORN är en medlemsorganisation som utgörs av fristäderna själva. Organisationen har sitt säte i Norge. Fristaden och ICORN

Läs mer

DOM Meddelat i Stockholm

DOM Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN DOM 2015-12-22 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 7389-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens dom den 4 september 2015 i mål

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer BFD12 080926 1 (5) Rättsavdelningen 2015-05-12 SR 19/2015 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1. Bakgrund Med fristadskonstnärer avses här konstnärliga utövare

Läs mer

Motionssvar angående personalens språkkunskaper och patientsäkerheten

Motionssvar angående personalens språkkunskaper och patientsäkerheten LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-04-26 41 Dnr PS 2013-0022 Motionssvar angående personalens språkkunskaper och patientsäkerheten Förslag

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2006:2

Läs mer

Försörjningskrav vid anhörigmigration. Grupp 1

Försörjningskrav vid anhörigmigration. Grupp 1 Försörjningskrav vid anhörigmigration Grupp 1 Vilka villkor tillåter direktivet rörande försörjningskrav? Artikel 7 1. När ansökan om familjeåterförening lämnas in får den berörda medlemsstaten kräva att

Läs mer

Rättsavdelningen SR 63/2016

Rättsavdelningen SR 63/2016 Bfd22 141107 1 (10) Rättsavdelningen 2016-12-29 SR 63/2016 Rättsligt ställningstagande angående upphörande av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA för utlänningar

Läs mer

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. 1 (15) Rättsavdelningen 2018-10-11 36/2018 Rättsligt ställningstagande angående vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar

Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar Information till Forum för internationalisering 2014-10-01 Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar Förutbildningar Inledning Detta avsnitt är ett resultat av Migrationsverkets översyn av

Läs mer

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (22) Rättsavdelningen 2019-07-01 SR 21/2019 Rättsligt ställningstagande angående kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Läs mer

2 a kap. Nationella krav

2 a kap. Nationella krav Dnr: 2013:1116 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:36) om villkor för behörighet för lärare och förskollärare med utländsk utbildning; beslutade den xx xx 2014. Med stöd av

Läs mer

Anhörigmigration. Lunds universitet / Juridiska fakulteten / Doktorand Lisa Kerker 2016/03/08

Anhörigmigration. Lunds universitet / Juridiska fakulteten / Doktorand Lisa Kerker 2016/03/08 Anhörigmigration Den här föreläsningen omfattar frågorna: Vad är anhörigmigration? Något om rättighetsaspekter Vem omfattas av den svenska regleringen rörade anhörigmigration? Vilka kriterier för uppehållstillstånd

Läs mer

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 2018-10-30 Komm2018/00082-7 Utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor U 2017:02 Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 Internationaliseringsutredningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientsäkerhetsförordning; utfärdad den 18 november 2010. SFS 2010:1369 Utkom från trycket den 3 december 2010 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:606 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förlängningsansökan

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förlängningsansökan 114011 Inkom utlandsmyndighet Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förlängningsansökan Dossiernummer Signatur Använd denna blankett om du vill ansöka om uppehållstillstånd

Läs mer

Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal

Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal 2009-2013 Information: Birgitta Ollars, utredare tfn. 075-247 3829 e-post: birgitta.ollars@socialstyrelsen.se Publicerad på Internet http://www.socialstyrelsen.se:

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan 112011 Inkom utlandsmyndighet Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållstillstånd för studerande och doktorander Förstagångsansökan Dossiernummer Signatur Använd denna blankett om du vill ansöka om uppehållstillstånd

Läs mer

Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037

Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037 Hälso- och sjukvårdsnämnden Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037 Bakgrund Invandrare som kommer till Sverige med en akademisk

Läs mer

Kompletterande utbildning

Kompletterande utbildning 1. Socialstyrelsens Kompletteringsprogram 2. Kompletterande utbildning Läkare, sjuksköterskor, tandläkare + 3. Grundutbildningen - svensk examen - Antagen + TG - Antagen till senare del 1. 2. 3. 4. SoS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Publicerad den 13 juni 2018 Utfärdad den 8 juni 2018 Enligt

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande av yrkeskvalifikationer; SFS 2016:145 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Syfte

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

3. Gällande rätt m.m. 2 (11)

3. Gällande rätt m.m. 2 (11) 2 (11) Direktivets huvudsakliga syfte är att tredjelandsmedborgare som varit bosatta i en medlemsstat under en längre tid ska kunna få en särskild rättslig ställning vilken bland annat innebär att de ska

Läs mer

Anvisningar och regler fo r universitetsbefattningar

Anvisningar och regler fo r universitetsbefattningar 1(5) Anvisningar och regler fo r Bakgrund och syfte För att ge möjligheter till fortsatt forskning för disputerade medarbetare i vården måste tidsutrymme skapas så att forskning kan bedrivas parallellt

Läs mer

Områdesbehörigheter. Områdesbehörighet A1 Humaniora / Juridik / Teologi. Områdesbehörighet A2. Områdesbehörighet A3 Arkitektur / Naturresurser

Områdesbehörigheter. Områdesbehörighet A1 Humaniora / Juridik / Teologi. Områdesbehörighet A2. Områdesbehörighet A3 Arkitektur / Naturresurser Områdesbehörigheter Yrkesexamen Behörighetskurser Områdesbehörighet A1 Humaniora / Juridik / Teologi Jurist Historia 1b * Områdesbehörighet A2 Humaniora / Juridik / Teologi Områdesbehörighet A3 Arkitektur

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1 (11) Rättsavdelningen 2018-04-09 SR 15/2018 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1. Bakgrund Med fristadskonstnärer avses här konstnärliga utövare som i sina

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (1989:547); SFS 2002:146 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 4 april 2002. Regeringen föreskriver 1 att 1 kap. 6,

Läs mer

Sara Karlsson Mars 2015

Sara Karlsson Mars 2015 Sara Karlsson Mars 2015 Regler för arbetstillstånd Vem får arbeta i Sverige? Svenska medborgare. Medborgare från Danmark, Norge, Finland, Island. EES-medborgare och medborgare i Schweiz samt deras familjemedlemmar.

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande BFD12 080926 1 (6) Rättslig styrning 2014-07-16 RCI 14/2014 Rättsligt ställningstagande angående bedömning av om den lön, inklusive eventuella förmåner, som erbjuds för en anställning är tillräcklig för

Läs mer

Anvisningar och regler fo r universitetsbefattningar

Anvisningar och regler fo r universitetsbefattningar 1(5) Anvisningar och regler fo r universitetsbefattningar Bakgrund och syfte Syftet med regionfinansierade universitetsbefattningar för disputerade medarbetare med legitimerat vårdyrke och naturvetare/annan

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Klicka här för att ange namnundersktift1.

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-30 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet 1(5) Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet Bakgrund Syfte Detta dokument syftar till att beskriva process och hanteringsordning av sökande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrätten i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 28

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVERNA

INFORMATION TILL ELEVERNA INFORMATION TILL ELEVERNA Klassinformation om vidare utbildningar och studier utomlands SACO-mässan Lunds universitets informationsdag Karriärpaketet rpaketet-intressetest Arbetsmarknadsdag Vägledningssamtal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2017:352 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den

Läs mer

Att få din utbildning bedömd

Att få din utbildning bedömd Lätt svenska Att få din utbildning bedömd Handbok för validering av utländska examina och yrkeserfarenheter Har du en utländsk högskoleutbildning? Då ska du läsa den här broschyren! Den här broschyren

Läs mer

Granskning av kontroll

Granskning av kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kontroll av legitimation vid anställning och inhyrning av personal Tobias Bjöörn, Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson November 2016 Innehåll SAMMANFATTNING...

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:5 Målnummer: UM2446-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2009-02-06 Rubrik: För att förlängt uppehållstillstånd för studier ska medges krävs det att studenten

Läs mer

MERITPOÄNG FÖR SÖKANDE TILL HÖGSKOLAN FRÅN 2010

MERITPOÄNG FÖR SÖKANDE TILL HÖGSKOLAN FRÅN 2010 1 MERITPOÄNG FÖR SÖKANDE TILL HÖGSKOLAN FRÅN 2010 Meritpoäng extra poäng du kan skaffa i gymnasieskolan Du kan få max 2,5 meritpoäng att lägga till ditt jämförelsetal genom att få lägst betyget godkänt

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå REMISSVAR 1 (11) Datum 2016-12-22 Ert datum 2016-11-28 Vårt diarienummer 2016-110-8793 Er beteckning Ju2016/08546/L7 Kopia till Utbildningsdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet Justitiedepartementet

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Grundläggande behörighet, meritpoäng och områdesbehörigheter för sökande från GY2011 till högskolan

Grundläggande behörighet, meritpoäng och områdesbehörigheter för sökande från GY2011 till högskolan Grundläggande behörighet, meritpoäng och områdesbehörigheter för sökande från GY2011 till högskolan Grundläggande behörighet krävs för all högre utbildning. Utöver grundläggande behörighet kräver många

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av SHV FN 2008-06-05. Dessa riktlinjer ersätter riktlinjer för forskarutbildning fastställda av SHV FN 2000-04-27.

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Ann-Sofi Bennheden Personaldirektör 044-309 33 62 Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-01-30 Dnr 1200233 1 (1) Personal- och arbetsgivarutskottet Remiss.

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:133

Regeringens proposition 2016/17:133 Regeringens proposition 2016/17:133 Kompletteringar av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd rörande studier på gymnasienivå Prop. 2016/17:133 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 24 mars 2011 KLAGANDE Socialstyrelsen 106 30 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 31 augusti 2009

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal 2014

Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal 2014 Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal 2014 Information: Birgitta Ollars, utredare tfn. 075-247 3829 e-post: birgitta.ollars@socialstyrelsen.se Publicerad på Internet http://www.socialstyrelsen.se:

Läs mer

Rättsavdelningen SR 28/2018

Rättsavdelningen SR 28/2018 1 (23) Rättsavdelningen 2018-06-29 SR 28/2018 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sammanfattning När Migrationsverket beviljar ett uppehållstillstånd till

Läs mer

Rättsavdelningen SR 44/2017

Rättsavdelningen SR 44/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-12-28 SR 44/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd vid anknytning till en anhörig med uppehållsrätt Sammanfattning Uppehållstillstånd kan inte

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Gällande rätt En genomgång av gällande rätt återfinns som en bilaga till detta ställningstagande.

Gällande rätt En genomgång av gällande rätt återfinns som en bilaga till detta ställningstagande. 2 (8) Att utlänningen vistats eller arbetat här i strid mot UtlL kan även få en viss betydelse när ansökan om förlängt uppehålls- och/eller arbetstillstånd prövas i sak. Det gäller framför allt i de fall

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVERNA

INFORMATION TILL ELEVERNA INFORMATION TILL ELEVERNA Klassinformation om vidare utbildningar och studier utomlands SACO-mässan Lunds universitets informationsdag Karriärpaketet rpaketet-intressetest Arbetsmarknadsdag Vägledningssamtal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutsdatum: 2018-12-06 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Antagningsordning Datum för ikraftträdande: 2018-12-06

Läs mer

Att få din utbildning bedömd. Handbok för validering av utländska examina och yrkeserfarenheter

Att få din utbildning bedömd. Handbok för validering av utländska examina och yrkeserfarenheter Att få din utbildning bedömd Handbok för validering av utländska examina och yrkeserfarenheter Har du en utländsk högskoleutbildning? Börja läsa här! Den här broschyren vänder sig till dig som har en utländsk

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:18 Målnummer: UM9168-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-09-06 Rubrik: Lagrum: Fråga om särskilda skäl för att kunna bevilja en utlänning förlängt

Läs mer

Bestämmelsen i 17 den tillfälliga lagen är tvingande. Om den sökande uppfyller villkoren ska uppehållstillstånd beviljas.

Bestämmelsen i 17 den tillfälliga lagen är tvingande. Om den sökande uppfyller villkoren ska uppehållstillstånd beviljas. 2 (16) 1. Sammanfattning Frågan om tillstånd enligt den tillfälliga lagen prövas normalt före frågan om tillstånd enligt utlänningslagen. Först om tillstånd inte kan beviljas enligt bestämmelserna i den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 november 2014. SFS 2014:1400 Utkom från trycket den 5 december 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att 4

Läs mer

2 5 3 6 8 9 1 4 7 6 9 4 3 2 8 9 0 4 3 9 6 7 0 1 2 6 5 5 3 1 8 5 6 7 2 4 7 0 1 4 3 8 6 3 7 4 0 2 2 5 3 6 8 9 1 4 7 6 9 4 3 2 8 9 0 4 3 9 6 7 0 1 2 6 5 5 3 1 8 5 6 7 2 4 7 0 1 4 3 8 6 3 7 4 0 2 2 5 3 6 8

Läs mer

Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal 2015

Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal 2015 Statistik över hälso- och sjukvårdspersonal 2015 Information: Birgitta Ollars, utredare tfn. 075-247 3829 e-post: birgitta.ollars@socialstyrelsen.se Publicerad på Internet http://www.socialstyrelsen.se:

Läs mer

Meritpoäng för sökande till högskolan från 2010. Högskoleverkets beslut om områdesbehörigheter Taget 071211

Meritpoäng för sökande till högskolan från 2010. Högskoleverkets beslut om områdesbehörigheter Taget 071211 Meritpoäng för sökande till högskolan från 2010 Meritpoäng extra poäng du kan skaffa i gymnasieskolan Du kan få max 2,5 meritpoäng att lägga till ditt jämförelsetal genom att få lägst betyget godkänt i

Läs mer