Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar"

Transkript

1 Information till Forum för internationalisering Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar Förutbildningar Inledning Detta avsnitt är ett resultat av Migrationsverkets översyn av praxis för vissa förutbildningar. Angående behovet av en sådan översyn, se prop. 2013/14: 213, s. 37). I skrivande stund är det inte möjligt att förutse alla situationer som kan uppstå i samband med den här ändringen. Högskolornas erbjudanden om och upplägg av sina respektive förutbildningar kan variera. Bortsett från att det kan vara fråga om såväl förberedande som behörighetsgivande förutbildningar kan exempelvis även omfattningen i tid vara olika. Det kan röra sig om tämligen korta kurser såsom sommarkurser eller utbildningar som ska pågå under en eller två terminer. Det förekommer att högskolorna har olika slags förutbildningar (förberedande eller behörighetsgivande) i sitt kursutbud till internationella studenter. Under den här rubriken behandlas endast sådana förutbildningar som är kopplade till en efterföljande högskoleutbildning. Andra förutbildningar behandlas under fliken Övriga studier i handboken. Om ansökan avser en förutbildning som ligger på grundnivå eller högre tillämpas givetvis bestämmelsen i 4 kap. 5 UtlF. Avgörande för om kursen faller inom ramen för nämnda bestämmelse är nivån på utbildningen och inte vilket namn högskolan valt att ge den. Som nämnts tidigare kan det inte tas för givet att en förutbildning ligger på grundnivå bara för att den försetts med ett visst antal högskolepoäng (credits), vanligen 30, i antagningsbeskedet. I vissa fall utvisar det endast att kursen motsvarar en termins heltidsstudier. Det kan exempelvis gälla Preparatory courses i engelska och olika slags introduktionskurser. Innan direktivet infördes omfattade 4 kap. 5 UtlF även... även den som antagits till förberedande utbildning i svenska vid universitet eller högskola och efterföljande högskoleutbildning.... Den skrivningen utmönstrades ur förordningstexten. Anledningen var dels att direktivet inte innehåller några obligatoriska föreskrifter om förberedande språkutbildningar, dels att högskolorna sällan erbjöd sådana utbildningar i svenska språket längre. I skälen (8) till direktivet anges att de förberedande kursernas längd och övriga villkor för de studerande som omfattas av direktivet bör fastställas av medlemsstaterna i enlighet med nationell rätt. Det finns emellertid inte några bestämmelser vare sig i Sida 1 (7)

2 utlänningslagen eller i utlänningsförordningen som reglerar villkoren för att bevilja uppehållstillstånd för denna typ av studier. Ändringen i förordningstexten innebar inte att Migrationsverket ändrade sin praxis för de s.k. preparandutbildningarna i svenska språket när dessa var kopplade till en efterföljande, svenskspråkig högskoleutbildning som den sökande är antagen till. Däremot anses utbildningen inte längre falla inom ramen för högskoleutbildning i 4 kap. 5 UtlF. Därför beviljas uppehållstillstånd enbart med stöd av den allmänna och fakultativa bestämmelsen i 5 kap. 10 UtlL om att uppehållstillstånd får ges för studier. I avsaknad av rättslig reglering på området förutbildningar gäller enligt praxis att uppehållstillstånd inte beviljas för studier som enbart utgör en förberedelse för fortsatta studier i Sverige. Förutbildningen i svenska språket har varit ett undantag från denna praxis. Såvitt kan bedömas finns det inte något rättsligt hinder för Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd även för andra förutbildningar. Om en sökande är antagen till en förutbildningar i kombination med en efterföljande högskoleutbildning bör tillståndsprövningen ske utifrån den praxis som gäller för preparandutbildningarna i det svenska språket. Det innebär att tillståndsprövningen torde bli densamma vare sig förutbildningen gäller det svenska eller det engelska språket exempelvis. Därmed bör det inte finnas något behov av särskilda rekommendationer i handboken för preparandutbildningar i svenska. Normalt bör uppehållstilltillstånd inte beviljas för förutbildningar som omfattar mer än två terminer. Förlängning av ett sådant uppehållstillstånd bör endast beviljas om det finns rimliga skäl för det och om högskolan stöder en sådan ansökan. Kravet på koppling till en efterföljande högskoleutbildning För att uppehållstillstånds ska beviljas för förutbildningen förutsätts att den är kopplad till en efterföljande högskoleutbildning som den sökande är antagen till i vissa fall villkorad av att behörighetskravet uppnås. Det får också förutsättas att förutbildningen är nödvändig eller att den är ägnad att förbättra den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig den svenska högskoleutbildningen. Om den sökande till exempel är antagen till en utbildning där utbildningsspråket är engelska bör det knappast finnas något behov av att han eller hon ska genomgå en förutbildning i svenska först och vice versa. Annorlunda uttryckt bör behovet av förutbildningen framstå som rimlig för att den ska berättiga till ett uppehållstillstånd. Vid en rimlighetsbedömning bör även omfattningen av den efterföljande högskoleutbildningen beaktas. Det bör som regel kunna krävas att den, såsom för preparandutbildningarna i svenska, avser en programutbildning. Att en utbildning rubriceras som en fristående kurs i ett antagningsbesked Sida 2 (7)

3 utesluter dock inte att den bör ses som ett program. Som exempel kan nämnas en skräddarsydd utbildning om 60 högskolepoäng som ges inom ramen för Sveriges överenskommelse med Brasilien i programmet Science without Borders (SwB). Att högskoleutbildningen ska vara efterföljande bör innebära att den ska följa direkt på förutbildningen, dvs. inte vara en förberedelse inför en ytterligare förutbildning innan högskoleutbildningen kan påbörjas. Förutbildning kan antingen utföras av den högskola som antagit studenten till den påföljande högskoleutbildningen eller av ett samverkande lärosäte. Den kan också anordnas av någon annan extern utförare som högskolan har ett avtal med. I en ansökan om uppehållstillstånd bör kopplingen till Högskoleutbildningen framgå av handlingarna i ärendet. Någon anledning att kräva in avtalet mellan högskolan och en extern utförare föreligger dock inte. Vad menas med förberedande utbildning? Syftet med den förberedande utbildningen är studenten ska bli bättre förberedd inför sina akademiska studier i Sverige. Det kan handla om att ge personer, vars meriter formellt är tillräckliga, reella chanser att klara av studierna i Sverige. En förberedande kurs påverkar inte behörigheten. Även den som uppfyller de formella behörighetskraven kan ha svårigheter att klara utbildningen i en akademisk miljö som i olika avseenden skiljer sig från den i hemlandet. Behov kan till exempel finnas av rena språkkurser, språkkurser med akademisk inriktning och/eller svensk akademisk kultur. Eftersom behörighetskravet redan är uppfyllt i detta fall kan högskolan formellt inte neka den antagne att ta sin studieplats i anspråk även om den förberedande utbildningen inte är avslutad. Antagningsbeskedet kan dock vara försett med ett villkor angående den förberedande utbildningen. Omständigheten att en sökande är behörig innebär ju inte per automatik att denne också blir antagen om antalet studieplatser är begränsat. Vad menas med behörighetsgivande utbildning? Som begreppet anger syftar en behörighetsgivande utbildning till att den presumtive studenten ska uppnå den formella behörigheten som krävs för att bli antagen till högskoleutbildningen. Det kan antingen gälla något grundläggande behörighetskrav eller ett särskilt behörighetskrav om ett sådant är uppställt för den aktuella högskoleutbildningen. Det kan handla om att han eller hon inte fullt ut når upp till de grundläggande språkkraven i engelska som är föreskrivna för tillträde till utbildningen. Resultatet av ett språktest i engelska kan till exempel i någon del ligga under den lägsta nivå som krävs för full behörighet. Till skillnad från vad som gäller vid de förberedande utbildningarna ovan blir det här fråga om Sida 3 (7)

4 en så kallad villkorad antagning fram till dess att behörighetskravet är uppfyllt. Även den s.k. preparandutbildningen i svenska språket hör hit. Rekommendationer m.m. vid tillståndsprövningen Bortsett från kopplingen mellan förutbildningen och den efterföljande högskoleutbildningen gäller i tillämpliga delar samma villkor som annars för högskolestudier respektive andra studier. Eftersom kraven skiljer sig något åt mellan dessa kategorier finns det anledning att lämna några kommentarer om vad som bör uppmärksammas vid prövningen. Det bör också noteras att tidpunkten för den materiella prövningen av vissa villkor kan variera, se nedan under rubriken Några tänkbara scenarion. Antagningskravet Antagningen till såväl förutbildningen som den efterföljande högskoleutbildningen ska vara styrkt. Angående så kallad villkorad antagning, se ovan. Försörjningskravet Enligt praxis är försörjningskravet detsamma vid Övriga studier som för högskolestudier, dvs. den sökande ska förfoga over minst kronor per månad under minst tio månader på ett år (MIGRFS 4/2006). Kravet på sjukförsäkring I vissa fall kommer frågan om uppehållstillstånd att prövas separat för förutbildningen och då enbart inom ramen för den allmänna bestämmelsen i 5 kap. 10 UtlL att uppehållstillstånd får ges för studier. Enligt Migrationsverkets bedömning är det inte möjligt att kräva sjukförsäkring om det inte finns ett uttryckligt författningsstöd för ett sådant villkor. Det saknas i den här situationen. Kravet på en heltäckande sjukförsäkring aktualiseras därför bara om 4 kap. 5 UtlF är tillämplig. Förskottsbetalning av eventuell avgift för förutbildningen Studerande som är avgiftskyldiga enligt studieavgiftsförordningen måste betala studieavgiften eller en del av den innan uppehållstillstånd beviljas. Förutbildningarna som behandlas i det här handboksavsnittet är inte avgiftsbelagda enligt studieavgiftsförordningen. Även om förutbildningen är avgiftsbelagd på någon annan grund kan Migrationsverket inte uppställa ett krav på förskottsbetalning med mindre utbildningsanordaren har ett sådant villkor, till exempel en sista betaldag för slutlig antagning till förutbildningen. Några tänkbara scenarier Som nämnt ovan är detta avsnitt i handboken ett resultat av Migrationsverkets översyn av praxis för vissa förutbildningar. Den har således inte Sida 4 (7)

5 tillämpats tidigare. Det är därför inte möjligt att förutse alla situationer som kan uppstå i samband med praxisändringen. Även under dessa förutsättningar får det dock anses vara viktigt att, som ett stöd inför den framtida tillståndsprövningen, redovisa hur några tänkbara scenarier bör hanteras. Exemplen utgår från de dialoger som Migrationsverket har haft med representanter för högskolesektorn och SUHF. De utgår också från att studievistelsen i Sverige inleds med förutbildningen. Det bör dock inte vara någon förutsättning i sig. En viss flexibilitet bör kunna iakttas i fall som överstiger tremånadersgränsen med ett fåtal dagar. Handläggande enhet bör kontakta praxisansvarig expert angående ärenden som faller utanför exemplen eller om det annars uppstår svårigheter vid tillämpningen. Förberedande utbildning som understiger tre månader i kombination med en ej villkorad antagning till högskoleutbildningen Utbildningspaket bör i sin helhet prövas inom ramen för 4 kap. 5 UtlF när den förberedande utbildningen understiger tre månader och antagningen/tillträdet till högskoleutbildningen inte är villkorad av något annat än studieavgiften. Det innebär att en studieavgiftsskyldig student måste ha betalat in delavgiften för högskoleutbildningen innan tillståndet beviljas. Vidare ska kravet på en heltäckande sjukförsäkring vara uppfyllt. I vissa fall kan den sökande presumeras bli folkbokförd i andra inte. Tillståndstiden bestäms med tillämpning av de vanliga riktlinjerna för högskolestudier men nu med utgångspunkt från studiestarten för den förberedande utbildningen. Avgörande för försäkringsfrågan blir därför även här tillståndstidens längd. Förberedande utbildning som ska pågå i mer än tre månader Här kan det vara fråga om förberedande utbildningar som är förhållandevis korta men även sådana som ska pågå under en eller två terminer. I dessa fall bör den förberedande utbildningen prövas separat, dvs. som för Övriga studier enligt 5 kap. 10 UtlL. Försörjningskravet begränsas till den tid som den förberedande utbildningen ska pågå. Som framgått ovan behöver den sökande inte ha en heltäckande sjukförsäkring i detta fall. Den aktualiseras först när han eller hon ansöker om förlängt uppehållstillstånd för att påbörja högskoleutbildningen. (Som framgått tidigare är det inte ett behörighetskrav som ska uppfyllas genom den förberedande utbildningen. Det kravet ska redan vara uppfyllt i nu aktuellt sammanhang. Den sökande torde därmed ha rätt att ta sin studieplats i anspråk vare sig han eller hon har avslutat den förberedande utbildningen eller ej. Ett rimligt antagande bör då bli att antagningen/tillträdet till studieplatsen inte är villkorad av något annat än Sida 5 (7)

6 studieavgiften, vilken kan bortses från här.) Även här bör tillståndstiderna kunna bestäms utifrån vanliga regler. I princip bör tillstånd beviljas till terminsstart för högskoleutbildningen förutsatt att slutdatum för förutbildningen är vid ett terminsslut. Behörighetsgivande som understiger under tre månader I fall som dessa blir situationen mer problematisk på grund av att ett uppehållstillstånd för studier avser vistelser som ska överstiga tre månader. Därav paketetlösningen som redovisats ovan. Den torde inte kunna tillämpas här eftersom den förutsätter att antagningskravet i 4 kap. 5 UtlF är uppfyllt. För det krävs bl.a. att den sökande faktiskt, inte bara teoretiskt, får ta sin studieplats i anspråk. Det förekommer dock att högskolorna vid villkorade antagningar låter studenten få påbörja någon del av utbildningen där det fallerande behörighetskravet inte behöver vara uppfyllt. Om det framgår av ansökningshandlingarna att en sådan lösning kommer att tillämpas av högskolan bör dock paketlösningen kunna användas även i förevarande situation givet att den sökande även i övrigt uppfyller kraven i 4 kap. 5 UtlF. Mer problematiskt blir det om den sökande inte får påbörja högskoleutbildningen. För vistelser under tre månader är det visering och inte uppehållstillstånd som gäller. Migrationsverket bör inte rekommendera viseringsalternativet. Sannolikheten för att en visering kommer att beviljas måste bedömas som liten, bl.a. till följd av kravet att återvändanda efter att viseringstiden löpt ut. Om visering ändå skulle beviljas kan den studerande inte räkna med att få uppehållstillstånd för studierna efter inresa. Detsamma gäller den som är viseringfri. Detta bör understrykas vid eventuella kontakter med presumtiva sökande och högskolor. Det kan tilläggas att det normalt sett inte är Migrationsverket som beslutar om viseringar. Den uppgiften ligger hos de svenska utlandsmyndigheterna, i vissa länder hos någon annan Schengenstat som representerar Sverige i det landet. Behörighetsgivande utbildning som ska pågå i mer än tre månader Behörighetsgivande utbildningar som ska pågå i mer än tre månader bör hanteras enligt samma ordning som redovisats ovan angående motsvarande förberedande utbildningar. Förlängningsansökan En ansökan om förlängt tillstånd för att påbörja högskoleutbildningen prövas materiellt som en förstagångsansökan, dvs. mot villkoren i 4 kap. 5 första stycket UtlF. Om den sökande inte har blivit folkbokförd under föregående tillståndsperiod och förlängningen avser studier som normalt kräver privat försäkring bör det inte göras någon presumtion om att Skatteverket kan komma att folkbokföra för retroaktiv tid. Vad som i stället gäller har redovisats under rubriken Kravet på heltäckande sjukförsäkring. Sida 6 (7)

7 Villkoret i 4 kap. 5 andra stycket UtlL om godtagbara studieresultat kan inte anses tillämpligt när det föregående tillståndet gällt studier som faller utanför ramen för den bestämmelsen. Om det skulle visa sig att den sökande ägnat sig åt något annat än studier under den föregående tillståndstiden är det en omständighet som får beaktas vid prövningen av om det föreligger vägande skäl för en förlängning av tillståndet enligt 5 kap. 19 UtlL. I det här sammanhanget kan även nämnas att 5 kap. 18 andra stycket 8 UtlL inte torde gälla statusbyten från Övriga studier även om sådana studier ibland åsätts motsvarande X hp. Skrivningen...motsvarar 30 högskolepoäng... torde avse att en termins studier var 20 hp innan omvandlingen av det svenska poängssystemet. Sida 7 (7)

Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 14/2015

Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 14/2015 Bfd22 080929 1 (8) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 14/2015 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för övriga studier 1. Syfte och sammanfattning Detta rättsliga ställningstagande ger riktlinjer

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare/ställföreträdande avdelningschef 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se RAPPORT Datum 2015-08-12 Diarienummer Dnr

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2013/178-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2013-04-02 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014

Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014 1 Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014 Dnr: 62/12 Reviderad 2013-10-28 och ersätter antagningsordning från 2012-09-12 2 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. TILLTRÄDE/BEHÖRIGHET...

Läs mer

Antagningsordning GIH

Antagningsordning GIH Diarienummer: 40-355/11 Datum: 2013-12-05 Beslutad av HS 2013-12-05 Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22 00 Fax 08 402 22 80 www.gih.se info@gih.se 2(12)

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017 Fastställd av högskolestyrelsen 2015-11-30 Dnr: 1.2.3-2015/2936 1 (17) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017 2 (17) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2016/2017...

Läs mer

Antagningsordning. Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Antagningsordning. Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan Beslutat av: Högskolestyrelsen Datum: 2008-02-15 Antagningsordning Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Utredare 010-4700390 torbjorn.lindquist@uhr.se RAPPORT Datum 2015-07-14 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2015 Antagning

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet reviderad 2009-02-18, 2009-11-30, 2010-02-18, 2010-12-06, reviderad 2012-02-20 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet 2/12 INNEHÅLL 1

Läs mer

Antagning till högre utbildning vårterminen 2016

Antagning till högre utbildning vårterminen 2016 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare/ställföreträdande avdelningschef 010-4700390 carina.hellgren@uhr.se RAPPORT Datum 2016-01-12 Diarienummer Dnr

Läs mer

R 8717/2002 Stockholm den 27 februari 2002

R 8717/2002 Stockholm den 27 februari 2002 R 8717/2002 Stockholm den 27 februari 2002 Till Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 januari 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Uppehållstillstånd

Läs mer

Avgifter inom ramen för ett utbildningssamarbete inom högskoleutbildning

Avgifter inom ramen för ett utbildningssamarbete inom högskoleutbildning Promemoria 2014-06-04 U2014/3798/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Avgifter inom ramen för ett utbildningssamarbete inom högskoleutbildning 1. Inledning Denna promemoria har

Läs mer

Innehåll. 1 Sammanfattning...5. 2 Författningsförslag...7

Innehåll. 1 Sammanfattning...5. 2 Författningsförslag...7 Innehåll 1 Sammanfattning...5 2 Författningsförslag...7 3 Direktivet...9 3.1 Bakgrund...9 3.2 Syfte, definitioner och räckvidd...10 3.3 Villkor för inresa och vistelse...11 3.4 Uppehållstillstånd m.m...12

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR ÖREBRO UNIVERSITET UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

ANTAGNINGSORDNING FÖR ÖREBRO UNIVERSITET UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ ORU 1.2.1-02200/2016 ANTAGNINGSORDNING FÖR ÖREBRO UNIVERSITET UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-06-01 Med antagningsordning avses de föreskrifter som högskolan

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ STYRDOKUMENT Dnr V 2014/181 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Universitetsstyrelsen Utbildningsenheten

Läs mer

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3266-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1(7) Datum Dnr 2009-10-20 AdmD-293-2009 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande av Förvarsutredningen Återvändandedirektivet och svensk rätt (SOU 2009:60) (dnr Ju2009/5250/EMA)

Läs mer

Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet oktober 2015

Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet oktober 2015 Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet oktober 2015 Promemoria Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 14 juni 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 29 april 2015 i mål nr

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå för utbildning på grundnivå och avancerad nivå Fastställd av organisationskommittén 2013-11-15 Stockholms konstnärliga högskola etableras den 1 januari 2014 genom ett samgående mellan DOCH, Dans och Cirkushögskolan,

Läs mer

Antagning och reservantagning. Antagning till kurs och program vid KI

Antagning och reservantagning. Antagning till kurs och program vid KI Antagning och reservantagning Antagning till kurs och program vid KI Anmälan Sökande i de nationella antagningsomgångarna skapar användarkonto och anmäler sig på antagning.se Internationella sökande skapar

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(16) Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 2(16) 1 INLEDNING... 4 1.1 Författningstexter som reglerar antagning... 4 1.2 Beslutsordning... 4

Läs mer

DOM 2010-02-11 Meddelad i Stockholm

DOM 2010-02-11 Meddelad i Stockholm 2010-02-11 Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 28 april 2009 i mål nr UM 3807-09, se bilaga (Migrationsverkets

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24 Kommittédirektiv Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå Dir. 2016:24 Beslut vid regeringssammanträde den 17 mars 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

DOM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 6686-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen, beslut

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:23 Målnummer: UM623-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-12-17 Rubrik: Vid bedömningen av om det finns särskilda skäl mot att meddela ett återreseförbud

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR BETALNING AV STUDIEAVGIFTER

FÖRESKRIFTER FÖR BETALNING AV STUDIEAVGIFTER Bilaga 1 till beslut C 2013-0655 FÖRESKRIFTER FÖR BETALNING AV STUDIEAVGIFTER FÖR AVGIFTSSKYLDIGA STUDENTER VERSION 2014-02-06 Diarienr C 2013-0655. Föreskrifter om betalning av studieavgifter. Detta beslut

Läs mer

Rättschefens rättsliga ställningstagande. kraven på pass och klarlagd identitet i ärenden om uppehållstillstånd

Rättschefens rättsliga ställningstagande. kraven på pass och klarlagd identitet i ärenden om uppehållstillstånd 1 (10) Rättslig styrning INSTRUKTION 2010-03-11 RCI 03/2010 Rättschefens rättsliga ställningstagande angående kraven på pass och klarlagd identitet i ärenden om uppehållstillstånd 1. Bakgrund Migrationsöverdomstolen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16 Målnummer: UM1767-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-08-30 Rubrik: Försörjningskravet vid anhöriginvandring innebär att anknytningspersonen ska

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Dir. 2015:75

Kommittédirektiv. Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Dir. 2015:75 Kommittédirektiv Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden Dir. 2015:75 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka

Läs mer

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Antagning till högre utbildning vårterminen 2016. Analyser av antagningsomgångar och trender i antagningsstatistiken

Antagning till högre utbildning vårterminen 2016. Analyser av antagningsomgångar och trender i antagningsstatistiken Antagning till högre utbildning vårterminen 2016 Analyser av antagningsomgångar och trender i antagningsstatistiken Antagning till högre utbildning vårterminen 2016. Beskrivning av antagningsomgångar och

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2016

Antagning till högre utbildning höstterminen 2016 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Utredare 010-4700390 torbjorn.lindquist@uhr.se RAPPORT Datum 2016-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-382-16 Postadress Box

Läs mer

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 3 9B:1

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 3 9B:1 9B:1 En kommun upprättade förbindelsepunkt för anslutning av en obebyggd fastighet i kommunens ägo till den allmänna va-anläggningen. Sedan kommunens va-taxa höjts överlät kommunen fastigheten till en

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-15. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-15. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-15 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, regeringsrådet Marianne Eliason, justitierådet Severin Blomstrand. Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1836-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Justitiedepartementets dnr JU2016/01307/L7. I utkastet till lagrådsremiss

Läs mer

Anmälan från A B angående handläggning av ansökan om antagning till Journalistutbildning för akademiker vid Mitthögskolan

Anmälan från A B angående handläggning av ansökan om antagning till Journalistutbildning för akademiker vid Mitthögskolan Rektor Mitthögskolan Juridiska avdelningen Jeanette Gabrielsson 2001-05-29 Reg.nr 31-2349-00 Anmälan från A B angående handläggning av ansökan om antagning till Journalistutbildning för akademiker vid

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 Målnummer: UM3714-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-07 Rubrik: Det finns inte skäl att bevilja två minderåriga barn flyktingstatusförklaring

Läs mer

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av lagen om flygplatsavgifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 april 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-20. Kör- och vilotid vid internationell järnvägstrafik

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-20. Kör- och vilotid vid internationell järnvägstrafik 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-20 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Kör- och vilotid vid internationell

Läs mer

Betänkandet (SOU 2011:28) cirkulär migration och utveckling förslag och framåtblick

Betänkandet (SOU 2011:28) cirkulär migration och utveckling förslag och framåtblick Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för migration och asylpolitik 103 39 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50

Läs mer

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU.

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. HFD 2014 ref 50 Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. Lagrum: 21 första stycket lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av

Läs mer

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Ds 2013:32 Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2012:109 Utkom från trycket den 13 mars 2012 utfärdad den 1 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:24

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:24 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:24 Målnummer: UM2028-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-12-18 Rubrik: En asylansökan från en utlänning som har ett gällande lagakraftvunnet avlägsnandebeslut

Läs mer

2014-03-05 U2014/1700/UH

2014-03-05 U2014/1700/UH Promemoria 2014-03-05 U2014/1700/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Vissa frågor om högskoleprovet 1. Förslag För att sökande ska komma i fråga för urval på grundval av högskoleprovet

Läs mer

Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter

Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter Rektor BESLUT 2014-06-17 Dnr HS 2014/433 Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter Härmed fastställs Riktlinjer för hantering av stipendier för avgiftsskyldiga studenter. Riktlinjerna

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Lagrum: 37 förvaltningsprocesslagen (1971:291); 12 kap. 24 inkomstskattelagen (1999:1229)

Lagrum: 37 förvaltningsprocesslagen (1971:291); 12 kap. 24 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 29 Fråga om det är förenligt med avtalet mellan EU och Schweiz om fri rörlighet för personer att vägra avdrag för utgifter för hemresor till Schweiz. Inkomsttaxering 2010 och 2011. Lagrum:

Läs mer

DOM 2010-03-22 Meddelad i Stockholm

DOM 2010-03-22 Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen Avdelning 1 2010-03-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5645-08 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Antagningsordning för Lunds Tekniska Högskola vid Lunds universitet

Antagningsordning för Lunds Tekniska Högskola vid Lunds universitet 2007-06-11 1(9) Dnr: LTH 2007/446 Universitetsstyrelsen Antagningsordning för vid Lunds universitet Enligt bestämmelser i högskoleförordningen (HF 6 kap. 3 ) skall styrelsen för varje universitet och högskola

Läs mer

3. Programmets mål Utbildningsplanen innehåller följande preciseringar i förhållande till högskoleförordningens (SFS 1993:199) examensbeskrivning.

3. Programmets mål Utbildningsplanen innehåller följande preciseringar i förhållande till högskoleförordningens (SFS 1993:199) examensbeskrivning. Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Master of Laws Programme, LL. M. Nivå: avancerad nivå 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen för det ursprungliga Juristprogrammet, 270 högskolepoäng,

Läs mer

Datainspektionens beslut

Datainspektionens beslut Beslut 2007-12-20 D n r 998-2007 Datainspektionen Er beteckning 41791-2007 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftsiagen (1998:204) Datainspektionens beslut 1. Rutiner

Läs mer

Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52)

Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) 2008-10-23 Yttrande 1(6) Dnr 2008:184 Regeringen Utbildningsdepartementet 102 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) U2008/3815/S Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll 1 (5) Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll Giltighet och ändringar Fastställd av Försvarshögskolans vicerektor på uppdrag av rektor den 28 juni 2012. Reviderad 2015-05-19 att gälla

Läs mer

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet 1(5) Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet Bakgrund Syfte Detta dokument syftar till att beskriva process och hanteringsordning av sökande

Läs mer

Studier vid läkarutbildningen vid Linköpings universitet

Studier vid läkarutbildningen vid Linköpings universitet Linköpings universitet Rektor Caroline Cruz BESLUT 2006-05-31 Reg.nr 31-2840-05 Studier vid läkarutbildningen vid Linköpings universitet Anmälan N N har i en anmälan till Högskoleverket ifrågasatt Linköpings

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå 2016

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå 2016 1(9) SLU ID:ua.2016.1.1.1-438 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Till statsrådet och chefen för Utbildningsdepartementet Jan Björklund

Till statsrådet och chefen för Utbildningsdepartementet Jan Björklund Till statsrådet och chefen för Utbildningsdepartementet Jan Björklund Den 22 januari 2008 förordnade chefen för Utbildningsdepartementet, statsrådet Björklund, en arbetsgrupp (U 2007:D) inom departementet

Läs mer

Rättslig styrning 2012-05-21 RCI 13/2012

Rättslig styrning 2012-05-21 RCI 13/2012 1 (6) Rättslig styrning 2012-05-21 RCI 13/2012 Rättsligt ställningstagande angående avvisning av EES-medborgare 1. Sammanfattning Sammanfattningsvis konstateras att alla EES-medborgare och deras medföljande

Läs mer

Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter

Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter 1 (7) 2014-03-06 Dnr SU FV-1.1.3-0386-14 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter 1. Inledning Europeiska

Läs mer

Kompletterande överklagande i mål nr. T10558-12

Kompletterande överklagande i mål nr. T10558-12 Fax 08-693 03 89 Stockholm den 4 december 2012 Svea hovrätt Box 2290 103 17 Stockholm Kompletterande överklagande i mål nr. T10558-12 Överklagat avgörande: Stockholms tingsrätts dom (mellandom) den 30

Läs mer

Likabehandling i lärandet

Likabehandling i lärandet Likabehandling i lärandet Catharina Langendorf Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: Metoder för att identifiera studenters behov av särskilt stöd. Utgångspunkt Vid Göteborgs universitet ska

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen 2011-01-20 och träder i kraft samma datum. Revidering

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 oktober 2006 Ö 3733-05 KLAGANDE BÅE Ombud: Jur kand OL MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Rättshjälp ÖVERKLAGADE

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning

Lathund om tillträde till högre utbildning Lathund om tillträde till högre utbildning Omvärldskunskap som stöd vid studieplanering på folkhögskolan. Ett komplement till Folkbildningsrådets Riktlinjer för folkhögskolans behörighetsintygande. Agneta

Läs mer

Följebrev till Proposition 5: SFS syn på tillträde till högre utbildning

Följebrev till Proposition 5: SFS syn på tillträde till högre utbildning P Handläggare: Styrelsen Datum: 01-0-0 Dnr: O1-/11 Följebrev till Proposition : SFS syn på tillträde till högre utbildning Inledning Under året har frågor om tillträde till högskolan diskuterats flitigt.

Läs mer

RÄTTSLIGT STÄLLNINGSTAGANDE. 2006-03-24 Dnr 11113-2006. Serienummer 2006:5

RÄTTSLIGT STÄLLNINGSTAGANDE. 2006-03-24 Dnr 11113-2006. Serienummer 2006:5 Beräkning av antagen pensionsbehållning när den avlidne har arbetat i ett annat medlemsland inom EU/EES eller i Schweiz och försäkringsperioder fullgjorda i dessa länder beaktas Försäkringskassans ställningstagande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-01-19. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-01-19. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-01-19 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Göran Schäder. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning Handbok för administration av konst- och kulturutbildning november 2015 Innehållsförteckning Att administrera en konst- och kulturutbildning... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. När utbildningen

Läs mer

Uppehållstillstånd för vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige

Uppehållstillstånd för vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige Ds 2013:73 Uppehållstillstånd för vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes

Läs mer

11 Dödsboanmälan. 11.1 Allmänt. 11.1.1 Inledning

11 Dödsboanmälan. 11.1 Allmänt. 11.1.1 Inledning 125 11 Dödsboanmälan 11.1 Allmänt 11.1.1 Inledning Om den avlidnes tillgångar är begränsade kan man under vissa förutsättningar låta en bouppteckning ersättas av en dödsanmälan (20 kap. 1 2 st. och 8 a

Läs mer

Cirkulärnr: 08:37 Diarienr: 08/2105. Lärande och arbetsmarknad. Datum: 2008-05-22

Cirkulärnr: 08:37 Diarienr: 08/2105. Lärande och arbetsmarknad. Datum: 2008-05-22 nr: 08:37 Diarienr: 08/2105 Handläggare: Avdelning: Externmedverkan: Datum: 2008-05-22 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Lärande och arbetsmarknad Irene Reuterfors-Mattsson Kommunstyrelsen Nämnd med ansvar för

Läs mer

REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING

REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING MITTUNIVERSITETET Styrdokument REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING DNR MIUN MIUN 2015/875 Publicerad: 2015-04-21 Beslutsfattare: Mats Tinnsten, prorektor (RBM) Handläggare: Juliana Gardahl Wettersten, Samverkansavdelningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2000:461 Utkom från trycket den 19 juni 2000 utfärdad den 8 juni 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Anmälan mot Konungariket Sverige

Anmälan mot Konungariket Sverige Europeiska kommissionen/european Commission B-1049 Bryssel Belgien 2012-07-10 Anmälan mot Konungariket Sverige Sveriges universitetslärarförbund SULF anmäler härmed Konungariket Sverige till Europeiska

Läs mer

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9742-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 5 november

Läs mer

103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut

103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut Bokföringsnämnden Box 7849 Vår referens/dnr: 67/2015 Er referens: 103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut Stockholm 20150611 Remissvar Förslag till

Läs mer

Anspråket. Utredningen. Skatteverket har i ett yttrande hit med bifogade handlingar, avstyrkt bifall till AE:s anspråk.

Anspråket. Utredningen. Skatteverket har i ett yttrande hit med bifogade handlingar, avstyrkt bifall till AE:s anspråk. Ersättning av staten för ideell skada med 100 000 kr på grund av överträdelse av 2 kap. 7 andra stycket regeringsformen Beslutsdatum2015-11-13 Diarienummer6971-14-40 Justitiekanslerns beslut Justitiekanslern

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8 Målnummer: UM8090-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-06-14 Rubrik: En kvinna och hennes barn har sökt asyl i Sverige. Deras ansökningar

Läs mer

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan inom yrkeshögskolan MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (9) Innehållsförteckning Introduktion... 3 1. Studiedokumentation inom yrkeshögskolan... 4 1.1 Ansvarsfördelning... 4 1.2 Kunskapskontroll och betygssättning...

Läs mer

Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43)

Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2011-08-25 Dnr 365/2011 1 (10) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43) Fi2011/2235

Läs mer

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 1 av 12 (Ersätter dnr 2014-114-71) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 12 1 Kurser, program och utbildning... 3 1.1 Kurs och kursplan...

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:27

Regeringens proposition 2008/09:27 Regeringens proposition 2008/09:27 Ökade möjligheter till andrahandsuthyrning Prop. 2008/09:27 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 18 september 2008 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.12.2002 SEK(2002) 1202 slutlig 2001/0033 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-01-14. Elnätsföretagens intäktsramar. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-01-14. Elnätsföretagens intäktsramar. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-01-14 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Elnätsföretagens intäktsramar Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 10383-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 8 november 2012

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-05-30. Förbud mot kränkande behandling av barn och elever

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-05-30. Förbud mot kränkande behandling av barn och elever 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-05-30 Närvarande: f.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. justitierådet Lars K Beckman och regeringsrådet Göran Schäder. Förbud mot kränkande behandling

Läs mer

Grundlärarprogrammet. 240 hp

Grundlärarprogrammet. 240 hp Grundlärarprogrammet 240 hp CAMPUS GOTLAND Sökanvisningar och kursutbud vt 2016 Detta material vänder sig till dig som läser på grundlärarprogrammet med studieort Campus Gotland. För dig som läser Grundlärarprogrammet

Läs mer

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8877-13 1 KLAGANDE A, sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Ombud och offentligt biträde genom substitution: Adress som

Läs mer

Stannar inresande studenter kvar i Sverige?

Stannar inresande studenter kvar i Sverige? Statistisk analys Anders Wiberg Analysavdelningen 08-5630 8836 anders.wiberg@hsv.se www.hsv.se 2010-05-18 Analys nr 2010/6 Stannar inresande studenter kvar i Sverige? Antalet inresande studenter har ökat

Läs mer

sökningar på referenspersoner i Migrationsverkets centrala utlänningsdatabas samt slagningar i misstanke- och belastningsregistret

sökningar på referenspersoner i Migrationsverkets centrala utlänningsdatabas samt slagningar i misstanke- och belastningsregistret BFD12 080926 1 (9) Rättsavdelningen 2016-06-17 SR 17/2016 Rättsligt ställningstagande angående sökningar på referenspersoner i Migrationsverkets centrala utlänningsdatabas samt slagningar i misstanke-

Läs mer

Science without Borders UHR:s perspektiv hösten 2014

Science without Borders UHR:s perspektiv hösten 2014 2014-09-29 Bengt Levinsson Science without Borders UHR:s perspektiv hösten 2014 Science without Borders Nuläge Information till sökande Utlysningen i Brasilien på CAPES web Information till sökande finns

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 3 maj 2016 KLAGANDE AA Advokatfirman S.J.P. Haglund AB Box 74 521 02 Falköping MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Miljövetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: XGMVE Miljövetarprogrammet Environmental Science Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

Fältbeskrivning kurstillfälle

Fältbeskrivning kurstillfälle Fältbeskrivning kurstillfälle Fält Kommentar Kurskod Välj i droplisten vilken kurs (kurskod) du ska skapa tillfället för. Version av kursplan Anmälningskod Studieort Det kan finnas fler versioner av kursplan

Läs mer