Arnold Bengtsson (ersättare Ingrid Åberg) Kommunstyrelsen. Kanslienheten. Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arnold Bengtsson (ersättare Ingrid Åberg) Kommunstyrelsen. Kanslienheten. Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl."

Transkript

1 Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-10:31 ande Övriga deltagande Pär-Ove Lindqvist (M), ordförande Christina Pettersson (C), ersättare för Anders Larsson (C) Bo Bäckman (C) Tuula Marjeta (C) Ulf Eriksson (M), ersättare för Anniette Lindvall (M) Bengt Evertsson (-), ersättare för Inger Griberg (-) Ingrid Åberg (KD) Patrik Öhrström (FP) Anders Ceder (S) Hans-Olof Hake (S), ersättare för Hans Boström (S) Arnold Bengtsson (S) Ulrika Nilsson (S), ersättare för Ingegerd Lööv (S) Göran Karlsson (S) Irja Gustavsson (S) Linda Svahn, nämndsekreterare Lennart Jansson, kommunchef, kl. 09:45-10:31, Eva Wahlsten, biträdande kommunchef Gunilla Sandgren, ekonomichef Gunilla Wretling, kommunledningsstaben Gunnar Jaxell, kommunledningsstaben Magnus Nordkvist, kommunledningsstaben Kjell-Eric Eliasson, utvecklingschef Sture Åtterås, Vedevågsvisionen ekonomiska förening, kl. 09:00-09:30, 73 Utses att justera Arnold Bengtsson (ersättare Ingrid Åberg) Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerare... ANSLAG - BEVIS Organ Kommunstyrelsen Datum för Datum för anslags uppsättande anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kanslienheten Underskrift...

2 Ärendeförteckning Kommunledningsstaben Vedevågsvisionen Ekonomiska förenings ansökan om kommunal borgen 74 Miljö- och byggförvaltningen planläggning för Lindesby, Lindesberg 75 Kommunkontoret Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) rapport från jämförelseprojektet MellanNyckeln 76 Bengt Storbacka mfl medborgarförslag om ensamkommande flyktingbarn 77 Anniette Lindvall (M) fortsatt arbete med folkhälsa i Lindesbergs kommun 78 Kommunstyrelsen resestipendium Kommunledningsstaben komplettering av riktlinjer för kommunens borgensåtaganden 80 Folkhälsostrateg delredovisning och förslag till fortsatt inriktning för projekt Ungdomsdialog 81 Folkhälsostrateg sammanslagning av brottsförebyggande rådet och folkhälsoberedningen till ett folkhälsoutskott under kommunstyrelsen 82 Folkhälsostrateg Välfärdsbokslut Länsstyrelsen Örebro begäran om synpunkter på förslag till överenskommelse om Örebro län för en drogfri trafik 84 Kommunstyrelsen uppföljning av nämndernas protokoll utifrån revisionsrapporten om granskning av protokollsutformning och verkställande av beslut 85 Barn- och utbildningsförvaltningen utökade resurser för ungdomar som har svårigheter att följa den ordinarie undervisningen 86 Barn- och utbildningsförvaltningen - nationellt program på gymnasiesärskolan i Lindesberg 87 Kommunstyrelsen bemyndigande att teckna kommunens bank- och plusgiroräkningar 88 Kommunstyrelsen - firmatecknare bemyndigande att teckna avtal m.m 89 Kommunchefen resultattäckningsgaranti för Stripa Kultur och Utveckling AB (SKUAB) 90 Vedevågsvisionen ekonomisk förening ansökan om lokala utvecklingsmedel 91 Kommunledningsstaben investeringsanslag för utveckling av lokala handlingsprogram

3 92 Koncernledningsstaben delårsrapport per den 30 april 2010 för kommunen och MoLAB-koncernen 93 Anmälan av delegationsbeslut 94 Meddelanden

4 2 Ks 73 Dnr Kommunledningsstaben Vedevågsvisionen Ekonomiska Förenings ansökan om kommunal borgen Sture Åtterås information läggs till handlingarna. Ärendet Vedevågsvisionen Ekonomiska Förenings ansökan om kommunal borgen för att återfå en livsmedelsbutik i Vedevåg. Ärendets tidigare behandling Kommunledningsstaben inkom den 4 mars 2010 med följande yttrande: Från Vedevågsvisionen Ekonomiska förening har inkommit en ansökan om kommunal borgen om kronor. Bakgrunden är den att man på orten Vedevåg för en tid sedan blev av med den enda verksamma livsmedelsaffären. Avbräcket upplevs som mycket negativt för orten och har varit en bidragande orsak till bildandet av ovan nämnda förening för att på olika sätt stötta och marknadsföra orten Vedevåg. Bland annat är föreningen mycket positiv till den förstudie och de indikationer från Banverket som pekar på möjligheten till ett tågstopp i Vedevåg med resandeutbyte. Förstudierna syftar till att dels undersöka möjligheten att anlägga ett resecentrum inklusive pendlarparkering, dels anläggande av en perrong för av- och påstigning på tåg. Kommunen har även satsat på att marknadsföra vakanta tomter på orten med hänvisning till att ett kommande tågstopp i Vedevåg kommer att innebära en åktid med tåg på ca 20 minuter från orten till centrala Örebro. Forts.

5 3 Forts. Ks 73 I kommunallagens andra kapitel 8 som lyder enligt följande: Kommuner och landsting får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller landstinget. Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas bara om det finns synnerliga skäl för det, medges en kommuns rätt att vidta åtgärder för att främja näringslivet i kommunen. I en kommentar till ovan nämnda paragraf i boken Den nya kommunallagen av Paulsson, Riberdahl och Westerling, sida 119 lämnas följande kommentar: När servicenivån sjunker klart under det acceptabla kan kommunen ha rätt att ekonomiskt understödja enskilda näringsidkare för att garantera en viss minimistandard av kommersiell service till hushållen. Tidigare använde sig Lindesbergs kommun av metoden att lämna hemkörningsbidrag till livsmedelshandlare i glesbygden. I det här fallet rör det sig om en ansökan från en sammanslutning av föreningar och företag på orten Vedevåg som vill återskapa en minimistandard på orten och samtidigt marknadsföra orten som en bra plats att bosätta sig på samt hänvisa till att det även finns ett antal arbetsgivare som har personalbehov. Efter kontakt med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har information lämnats om att utlämnande av kommunal borgen av ovan nämna skäl bör motiveras väl då denna typ av ärenden, även om de är inom det kommunala kompetensområdet, ändå är så sällan förekommande att någon rättspraxis ännu inte erhållits. Då frågeställningen är ny för planerings- och utvecklingsutskottet föreslås att ansökan tas upp till övervägande samt att det samtidigt undersöks om ett positivt ställningstagande harmonierar med de av kommunen fastställda reglerna för lämnande av kommunal borgen. Planerings- och utvecklingsutskottet uppdrog den 22 mars 2010 till kommunchefen att till beredande kommunstyrelsen den 19 april 2010 inkomma med fördjupat material om kommunala borgensåtaganden. Forts.

6 4 Forts. Ks 73 Kommunchefen inkom den 11 maj 2010 med följande förslag till tillägg till gällande riktlinjer för kommunens borgensåtagande: När den kommersiella servicenivån sjunker klart under det acceptabla i en av kommunens tätorter kan kommunen ställa en kommunal borgen till enskild näringsidkare eller lokal förening som innebär att en viss miniminivå av kommersiell service säkerställs för ortens hushåll. Sture Åtterås, Vedevågsvisionen ekonomiska förening, informerade den 25 maj 2010 kommunstyrelsens ledamöter om planerna för en dagligvarubutik i Vedevåg. Han informerade också om tankarna omkring projektet med badplatsen i Vedevåg.

7 5 Ks 74 Dnr Miljö- och byggförvaltningen planläggning för Lindesby, Lindesberg Meddelas: Stadsarkitektkontoret Ekonomichefen Ekonomen vid kommunledningsstaben Det uppdras till stadsarkitektkontoret att påbörja detaljplanarbetet för bostäder i område ett och två i området. Lindesby i Lindesberg. Kostnaderna för detaljplanarbetet finansieras ur kommunstyrelsens anslag. Ärendet Stadsarkitekt Per Granlund och fysisk planerare Per Axelsson, miljöoch byggförvaltningen presenterade förslag till inriktning för planläggning av en del av området Lindesby för planerings- och utvecklingsutskottets ledamöter den 11 maj Planerings- och utvecklingsutskottet uppdrog den 11 maj 2009 till stadsarkitektkontoret att fortsätta arbetet med planläggning för bostäder i Lindesby. Stadsarkitektkontoret informerade planerings- och utvecklingsutskottet i ärendet den 7 september Fysisk planerare Gustav Björeman, informerade den 12 april 2010 planerings- och utvecklingsutskottet om områden möjliga för exploatering omkring Lindesbyberget i Lindesberg. Ärendets tidigare behandling Planerings- och utvecklingsutskottet föreslog den 12 april 2010 kommunstyrelsen besluta: 1. Det uppdras till stadsarkitektkontoret att påbörja detaljplanarbetet för bostäder i område ett och två i området Lindesby i Lindesberg. 2. Kostnaderna för detaljplanarbetet finansieras ur kommunstyrelsens anslag.

8 6 Ks 75 Dnr Kommunkontoret Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) rapport från Jämförelseprojektet MellanNyckeln Meddelas: Socialnämnden Kommunkontoret Socialnämndens redovisning läggs till handlingarna Uppföljning av handlingsplan sker senast i oktober Ärendet Rapport från Jämförelseprojektet MellanNyckeln Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS). Ärendets tidigare behandling Kommunkontoret inkom med skrivelse i ärendet den 1 december Kommunstyrelsen remitterade den 15 december 2009 rapporten till socialnämnden för återrapportering till kommunstyrelsen dels i maj 2010 om vad nämnden vill åtgärda och dels i oktober 2010 om vad nämnden har åtgärdat med anledning av rapporten. Socialnämnden beslutade den 29 april 2010 att överlämna handikappomsorgens yttrande som socialnämndens svar på vad nämnden vill åtgärda.

9 7 Ks 76 Dnr Bengt Storbacka med flera medborgarförslag om ensamkommande flyktingbarn Meddelas: Socialnämnden Bengt Storbacka John Omoomian Ärendet återremitteras till socialnämnden för komplettering av yttrande. Ärendet Bengt Storbacka och John Omoomian, Lindesberg inkom den 16 december 2009 med ett medborgarförslag om ensamkommande flyktingbarn. Ärendets tidigare behandling Kommunfullmäktige överlämnade den 15 februari 2010 Bengt Storbacka med fleras medborgarförslag om ensamkommande flyktingbarn till kommunstyrelsen. För att påskynda behandlingen av ärendet remitterade kommunstyrelsens kansli det till socialchefen den 8 april 2010 för yttrande senast den 18 maj Socialnämnden beslutade den 29 april 2010 att överlämna yttrandet från individ- och familjeomsorgschefen, daterat den 14 april 2010, till kommunstyrelsen, som sitt remissvar i frågan.

10 8 Ks 77 Dnr Anniette Lindvall (M) fortsatt arbete med folkhälsa i Lindesbergs kommun Meddelas: Kommunchefen Anniette Lindvall Det uppdras till kommunchefen att senast den 31 augusti 2010 redovisa förslag i ärendet. Ärendet Fortsatt arbete med folkhälsa i Lindesbergs kommun. Ärendets tidigare behandling Kommunstyrelsen beslutade den 26 augusti 2008 att utse en folkhälsoberedning bestående av fem ledamöter och fem ersättare för tiden 1 oktober 2008 till den 31 maj 2010 enligt folkhälsostrategens förslag den 10 december Anniette Lindvall (M), sammankallande i kommunstyrelsens folkhälsoberedning inkom den 25 januari 2010 med en skrivelse om fortsatt arbete med folkhälsa.

11 9 Ks 78 Dnr Kommunstyrelsen resestipendium 2010 Meddelas: De sökande Kommunstyrelsen beslutar att inte dela ut något resestipendium för år Ärendet Kommunfullmäktige inrättade år 2000 ett resestipendium för ungdomar under 20 år. Stipendiesumman uppgår till kronor. Stipendiet skall vara ett stöd till resor för utveckling av språkliga, kulturella och sociala kontakter i avsikt att förbättra förståelsen mellan folk och länder i Europa. Stipendiet kan delas ut dels till ungdom under 20 år som är bosatt i Lindesbergs kommun, dels till grupp av ungdomar under 20 år, som är verksamma i kommunen. Ärendets tidigare behandling Resestipendiet delades ut för första gången den 19 juni Stipendiater år 2000 var Emelie Björling, Gusselby, Karin Carlsson, Lindesberg och Karin Ringaby, Lindesberg. Stipendiater år 2001 var Frida Andersson, Lindesberg, Johanna Birath, Gusselby, Marina Haikara, Vedevåg och Emil Lager, Löa. Stipendiater år 2002 var Jessika Andersson, Storå, David Bernhoft, Frövi, Nathalie Bildåhs, Kopparberg, Patrik Frentz, Nora, Karl- Magnus Johansson, Kopparberg, Daldar Nezar-Hussein, Lindesberg, Kristoffer Paulsson, Nora, Linn Trogen, Kopparberg, Jivin Zaki, Lindesberg och Kovan Zaki, Lindesberg Forts.

12 10 Forts. Ks 78 Stipendiater år 2003 var Lindeskolans IF:s flickor och pojkar födda Stipendiet år 2004 delades lika mellan en grupp av elever på Stadsskogskolan och en grupp av elever på Storåskolan. Båda grupperna deltog i elevutbyte med vår tyska vänort Hassberge. Stipendiater år 2005 var Emelie Karlsson, Vedevåg och Lina Storbacka, Lindesberg för gemensam resa till Sicilien samt Astrid Bäckman, Lindesberg för resa till England. Resestipendiet för år 2006 tilldelades Isabell Söderlund för resa till Irland och Måns Tillman för resa till Tyskland. De är båda från Frövi och fick kronor vardera års resestipendium tilldelades Lindeskolans kör Bergslagskantaten för musikresa till Österrike. Resestipendium för år 2008 delades mellan Sanna Jansson, Gusselby för idrottsresor i Europa och Maria Björling, Lindesberg för resa till Frankrike för att studera ungdomsinflytande. Lindesbergs kommuns resestipendium för år 2009 tilldelades Frövi/Fellingsbro flickfotbollslag F94-95, Lindesberg för utbytesresa med Jetsmarks IF i Jammerbugt kommune i Danmark. Efter utannonsering i ortstidningen och på kommunens webbplats har fem (5) ansökningar inkommit till resestipendium för år Kommunstyrelsen beslutade den 27 april 2010 att ta upp ärendet till ny behandling på kommunstyrelsen i maj 2010.

13 11 Ks 79 Dnr Kommunledningsstaben komplettering av riktlinjer för kommunens borgensåtagande Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta om följande tillägg till gällande riktlinjer för kommunens borgensåtagande: När den kommersiella servicenivån sjunker klart under det acceptabla i en av kommunens tätorter kan kommunen ställa en kommunal borgen till enskild näringsidkare eller lokal förening som innebär att en viss miniminivå av kommersiell service säkerställs för ortens hushåll. Ärendet Komplettering av riktlinjer för kommunens borgensåtagande.

14 12 Ks 80 Dnr Folkhälsostrateg delredovisning och förslag till fortsatt inriktning för projekt Ungdomsdialog Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, vuxenutbildningsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta fram en plan för hur barns och ungas delaktighet och inflytande ur ett brukarperspektiv skall tillgodoses i den ordinarie verksamheten. Redovisning skall ske i samband med årsredovisning för år Kommunstyrelsen samt Bergslagens miljö- och byggnadsnämnd får i uppdrag att ur ett medborgarperspektiv utveckla lämpliga fora så att ungdomars röst långsiktigt kan göra sig hörd och att dessa blir den del av den ordinarie styrningen av kommunens verksamhet. Redovisning skall ske i samband med årsredovisning för år Ärendet Fortsatt inriktning av projekt Ungdomsdialog. Ärendets tidigare behandling Kommunstyrelsen beslutade den 30 september 2008 att Lindesbergs kommun ska delta i Ungdomsdialogen och i Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning. Kommunstyrelsen uppdrog samtidigt till kommunchefen att tillsätta organisation för detta. Finansiering skedde ur kommunstyrelsens anslag. Forts.

15 13 Forts. Ks 80 Folkhälsostrategen inkom den 31 mars 2010 med följande förslag till fortsatt inriktning: Kommunstyrelsen beslutade , att Lindesbergs kommun ska delta i Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) projekt Ungdomsdialog samt att kommunchefen får i uppdrag att utse styrgrupp och projektledare samt att i samverkan med dessa utforma en första idéskiss/handlingsplan för det egna utvecklingsprojektet. Som projektledare har undertecknade från folkhälsoteamet utsetts och till styrgrupp har ledningsgrupp samt kommunstyrelsen utsetts. Kommunstyrelsen beslutade samtidigt att avsätta medel för genomförande av LUPP - lokal undersökning av ungdomspolitiken. I länsdelen deltar även Hällefors och Nora kommun i projekt Ungdomsdialog. Bakgrund SKL bjöd våren 2008 in landets kommuner och landsting att delta i projektet vars syfte är att varje kommun utvecklar och prövar metoder för dialog och delaktighet för och med unga där resultatet från dessa på ett systematiskt sätt ingår som en naturlig del i styr- och beslutsprocessen i kommunen. Projektet, som pågår under 2008 till hösten 2010, inriktas på metodutveckling med utgångspunkt från nationella och internationella erfarenheter och bygger på kontinuerliga nätverksträffar. Målen för projektet är att: utveckla system och metoder för ungdomars delaktighet och inflytande, utveckla former av delaktighet för ungdomar där dialogen och resultat från dessa på ett systematiskt sätt ingår som en naturlig del i styr- och beslutprocesser deltagande kommuner och landsting uppfattar att de uppnår en ökad dialog med ungdomar som stärker deras möjlighet att få inflytande. I sin projektplan konstaterar SKL att utvecklingen av medborgarnas delaktighet och engagemang har blivit en allt viktigare fråga. De flesta kommuner och landsting har genomfört dialoger med medborgarna men kunskapen som vunnits i dialogen har sällan använts som ett underlag för styrningen av verksamheten. Forts.

16 14 Forts. Ks 80 Kommuner och landsting har en viktig uppgift att bredda det demokratiska deltagandet, så att det speglar den mångfald som finns hos befolkningen. I detta behöver kommuner och landsting kartlägga sin befolkning för att få kunskap om med vilka metoder man når olika grupper för medborgardialog. Det handlar om att utveckla olika metoder och både bjuda in och söka upp. När det gäller unga kommuninvånare är inte bara en rättighet att kunna delta i beslut som rör deras vardag utan också viktigt att ungas kunskaper, synpunkter och erfarenheter tas tillvara som en resurs i de demokratiska processerna. Det är särskilt angeläget att barn och ungdomar inte ska växa upp i utanförskap. Ungdomsstyrelsen pekar i sina rapporter på att kommuner ofta är otydliga med vad de vill med sina inflytandeforum. Kommunerna kämpar med att minska de ungas misstro mot politikerna och deras intentioner. De lägger ned mycket möda på att övertyga dem de möter att de menar allvar. Kommunerna vill lyssna och de vill ta till sig ungdomars synpunkter i syfte att låta det vara en del av beslutsunderlaget. Men arbetet går trögt. En av anledningarna till detta kan vara att kommunerna, trots den goda viljan, inte kommit fram till vad de menar med inflytande och att ge unga ökad möjlighet att påverka. SKL:s erfarenheter från de nätverk som man driver för att utveckla medborgardialogen är att det krävs särskilda insatser för att skapa delaktighet för unga och att de har behov av att få stöd i utveckling av metoder för dialogen med unga. För att minska risken för att dialogen med unga blir en särlösning utan möjlighet till påverkan behöver kommuner och landsting utveckla system där ungas synpunkter blir en del i styrningen av organisationen och fungera som underlag inför beslut. Forts.

17 15 Forts. Ks 80 Kunskap om ungas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa i Lindesbergs kommun Kommunstyrelsen har under 2008/09 med stöd av länsdelens folkhälsoteam genomfört Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning bland elever i kommunens skolår 8 samt 1 och 3 på Lindeskolan. Resultatet av denna undersökning finns i rapporten Att vara ung i Lindesbergs kommun Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 som behandlades vid kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott samt vid beredande kommunstyrelse möte Tillsammans med Örebro läns landstings enkätundersökningar Liv & hälsa ung om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa som vartannat år riktas till länets samtliga elever i år 7, 9 och 2 på gymnasiet (hittills genomförda 2005, 2007 och 2009) och annan statistik är dessa utmärkta underlag för att kunna följa nuläget bland barn och unga. Brukar- och medborgarperspektiv I Ungdomsdialogen används två viktiga perspektiv: brukarperspektiv, dels medborgarperspektiv. Unga är i stor utsträckning brukare i kommunens verksamheter; som elev, som besökare på bibliotek och fritidsgård, som brukare av idrottsanläggningar mm. Men minst lika viktigt är att unga kommuninvånare är medborgare i kommunen och som en relativt stor andel av kommuninvånarna, drygt 15 % i åldern år, har viktiga erfarenheter och utgångspunkter som måste användas i utvecklings- och planeringsarbete. Nuvarande arbete och förslag till fortsatt inriktning för projektarbetet I den kommunala skolplanen för perioden betonas elevernas inflytande över sitt lärande: Elever som bemöts som medarbetare och medskapare i skolan genom att aktivt få påverka sin arbetssituation utvecklar den värdegrund som det demokratiska samhället bygger på. Forts.

18 16 Forts. Ks 80 I kommunens utvecklingsstrategi, antagen av kommunfullmäktige 2009, är demokratifrågorna ett prioriterat område. Övergripande målområde är att Kommuninvånarna ska ha möjligheten att påverka sin tillvaro och som strategier för detta anges att vi ska Arbeta för att den lokala demokratin utvecklas genom olika typer av medborgardialoger samt Stärka och förbättra möjligheterna för barn/ungas, kvinnors och invandrares demokratiska deltagande. Ungdomsdialogen ger möjlighet till kunskap och erfarenhetsutbyte i frågor som rör ungdomars delaktighet och inflytande i samhället. Eftersom demokratifrågor är en grundbult i vårt samhälle och en viktig folkhälsofråga, och barn och ungdomar är en prioriterad målgrupp i det lokala folkhälsoarbetet bör arbetet med demokratifrågor som rör unga intensifieras. Genom de kunskaper och erfarenheter som Ungdomsdialogen ger vill folkhälsoteamet, tillsammans med nämnder och förvaltningar, utveckla och bedriva ett långsiktigt arbete som stärker ungdomars delaktighet och inflytande. Viktigt är dock att projektarbetet är kopplat till de ordinarie verksamheternas arbete och därför bör det första steget vara att respektive nämnd, tillsammans med ungdomarna i kommunen, under 2010 arbetar med handlingsplaner för ungdomars delaktighet utifrån ett brukarperspektiv. Parallellt med detta bör kommunstyrelsen, tillsammans med ungdomarna, arbeta med medborgarperspektivet och under 2010 utveckla lämpliga fora så att ungdomar långsiktigt kan göra sig hörda och att detta är den del av den ordinarie styrningen av kommunens verksamhet. Forts.

19 17 Forts. Ks 80 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, vuxenutbildningsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta fram en plan för hur barns och ungas delaktighet och inflytande ur ett brukarperspektiv skall tillgodoses i den ordinarie verksamheten. Redovisning skall ske i samband med årsredovisning för år Kommunstyrelsen samt Bergslagens miljö- och byggnadsnämnd får i uppdrag att ur ett medborgarperspektiv utveckla lämpliga fora så att ungdomars röst långsiktigt kan göra sig hörd och att dessa blir den del av den ordinarie styrningen av kommunens verksamhet. Redovisning skall ske i samband med årsredovisning för år 2010.

20 18 Ks 81 Dnr Folkhälsostrateg sammanslagning av brottsförebyggande rådet och folkhälsoberedningen till ett folkhälsoutskott under kommunstyrelsen Meddelas: Kommunchefen Det uppdras till kommunchefen att senast den 31 augusti 2010 redovisa förslag i ärendet. Ärendet Förslag om sammanslagning av brottsförebyggande rådet och folkhälsoberedningen till ett folkhälsoutskott under kommunstyrelsen. Ärendets tidigare behandling Folkhälsostrategen inkom den 18 mars 2010 med följande förslag: Bakgrund Brottsförebyggande rådet/lindebrå Sedan många år finns i kommunen ett brottsförebyggande råd, LindeBRÅ, vars sammansättning och uppdrag finns angivet i dokumentet Lindesbergs brottsförebyggande råd - syfte och organisation samt mål och medel för det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet , beslutad av kommunfullmäktige Rådet möts ca 4 ggr per år. Länets polismyndighet har beslutat att man ska vidta åtgärder för att genomföra ett program med mål att ingå strategiska överenskommelser om samverkan för brottsbekämpning och brottsförebyggande åtgärder med varje kommun i länet. Överenskommelserna, som beräknas vara klara senast under maj 2010, ska ligga till grund för operativa åtgärder och ska innehålla en lokal lägesbild som ska beredas tillsammans med kommunerna. Forts.

21 19 Forts. Ks 81 Kommunstyrelsens folkhälsoberedning Kommunstyrelsen beslutade att tillsätta en folkhälsoberedning bestående av fem ledamöter och fem ersättare för tiden 1 oktober maj Uppgifterna för beredningen är att: Kontinuerligt följa folkhälsoläget i kommunen, länet och riket. Ojämlikheten i hälsa bör särskilt uppmärksammas Arbeta fram förslag till kort- och långsiktiga folkhälsomål för kommunen Arbeta fram årliga välfärds/folkhälsobokslut Aktivt följa nämndernas och förvaltningarnas folkhälsoarbete Initiera arbete med folkhälsokonsekvensbeskrivningar. Beredningen har hittills haft 13 möten där framför allt arbetet med ett kommunalt välfärdsbokslut för 2008 och 2009 varit i fokus. Folkhälsoberedningens ledamöter har också utbildats i strategiskt hälsofrämjande arbete. Förslag Folkhälsoarbetet är ett angeläget och strategiskt arbete, jämförbart med satsningar på näringsliv och sysselsättning. Det finns ett mycket nära samband mellan en positiv samhällsutveckling och en god folkhälsa. Forskning visar att sambandet tillväxt och hälsa är dubbelriktat (Hermansson och Lundgren, Hälsa och ekonomisk tillväxt, Statens Folkhälsoinstitut 2009). Folkhälsoarbetet, som också inkluderar ett trygghetsfrämjande perspektiv, är alltså en viktig faktor för att uppnå intentionerna i kommunens utvecklingsstrategi beslutad av kommunfullmäktige I både LindeBRÅ och folkhälsoberedningen har diskussioner förts om en framtida samordning av uppdragen eftersom de i mångt och mycket överlappar varandra. I folkhälsoberedningen har andra kommuners organisation studerats och vid möte beslutade beredningen att föreslå kommunstyrelsen att tillsätta ett folkhälsoutskott/brå som tar vid när folkhälsoberedningens uppdrag avslutas 31 maj. Forts.

22 20 Forts. Ks 81 Beredningens sammankallande Anniette Lindvall har i skrivelse till kommunstyrelsen påtalat behovet att av fortsätta det strategiska arbetet när folkhälsoberedningens nuvarande uppdrag avslutas. Ett principbeslut bör tas om samordning och uppdrag ges till kommunchef och folkhälsostrateg att utreda organisation, delegation/befogenheter mm. Kommunstyrelsen föreslås besluta Nuvarande brottsförebyggande råd (LindeBRÅ) och folkhälsoberedning samordnas i ett folkhälsoutskott/brå kopplat till kommunstyrelsen Kommunchef och folkhälsostrateg får i uppdrag att senast återkomma med förslag till organisation, delegation/befogenheter mm för detta nya utskott.

23 21 Ks 82 Dnr Folkhälsostrateg Välfärdsbokslut 2009 Meddelas: Samtliga nämnder, förvaltningar och kommunala bolag Folkhälsostrategen Välfärdsbokslutet godkänns och översänds till kommunens samtliga styrelser, nämnder och bolag som underlag för arbetet med budget, verksamhetsmål och verksamhetsplanering. Ärendet Välfärdsbokslut Ärendets tidigare behandling Folkhälsostrategen inkom den 18 mars 2010 med Välfärdsbokslut 2009: På uppdrag av kommunstyrelsen har folkhälsoberedningen arbetat fram ett välfärdsbokslut för I välfärdsbokslutet är det kommuninvånarnas välfärd och hälsa som står i centrum. Syftet är att få ett kommunalt planeringsunderlag som ger vägledning för prioriteringar i kommunens fortsatta utvecklingsoch planeringsarbete samt även underlag för beslut om kort- och långsiktiga mål för folkhälsoarbetet. Välfärdsbokslutet är ett viktigt underlag för uppföljning av kommunens utvecklingsstrategi samt även för styrelse, nämndernas och bolagens arbete med budget, verksamhetsmål och verksamhetsplanering Förslag till beslut Välfärdsbokslutet godkänns och översänds till kommunens samtliga styrelser, nämnder och bolag som underlag för arbetet med budget, verksamhetsmål och verksamhetsplanering.

24 22 Ks 83 Dnr Länsstyrelsen Örebro begäran om synpunkter på förslag till överenskommelse om Örebro län för en drogfri trafik Meddelas: Länsstyrelsen Örebro Individ- och familjeomsorgschefen Individ- och familjeomsorgschefens yttrande inkommet den 6 maj 2010 överlämnas som kommunstyrelsens synpunkter på förslag till överenskommelse om Örebro län för en drogfri trafik. Ärendet Länsstyrelsen Örebro län inkom den 22 mars 2010 med begäran om synpunkter på ett förslag till överenskommelse Örebro län för en drogfri trafik mellan länsstyrelsen, landstinget, polisen, regionförbundet, kriminalvårdens frivård, Trafikverket och länets kommuner. Ärendets tidigare behandling För att påskynda behandlingen av ärendet remitterade kommunstyrelsens kansli det den 8 april 2010 till socialchefen för yttrande senast den 28 april Socialnämnden beslutade den 29 april 2010 att överlämna remissvaret från individ- och familjeomsorgschefen, daterat den 14 april 2010, till kommunstyrelsen.

25 23 Ks 84 Dnr Kommunstyrelsen uppföljning av nämndernas protokoll utifrån revisionsrapporten om granskning av protokollsutformning och verkställande av beslut Meddelas: Kommunkontoret Kommunkontorets redogörelse daterad den 10 maj 2010 läggs till handlingarna. Ärendet Uppföljning av nämndernas protokoll utifrån revisionsrapporten om granskning av protokollsutformning och verkställande av beslut. Tillsyn enligt kommunallagens 6:e kapitel 1 (Styrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens eller landstingets angelägenheter och ha uppsikt över övriga nämnders verksamhet). Ärendets tidigare behandling På uppdrag av kommunstyrelsens ordförande har kommunstyrelsens kansli begärt in övriga nämnders svar till kommunrevisionen utifrån revisionsrapporten om granskning av protokollsutformning och verkställande av beslut. Kommunkontoret har den 11 maj 2010 inkommit med begärd skrivelse i ärendet.

26 24 Ks 85 Dnr Barn- och utbildningsförvaltningen utökade resurser för ungdomar som har svårigheter att följa den ordinarie undervisningen Meddelas: Barn- och utbildningsförvaltningen Ärendet återremitteras till barn- och utbildningsförvaltningen för redovisning av kostnads- och intäktskalkyl senast till beredande kommunstyrelsen den 7 juni Ärendet Utökade resurser till barn- och utbildningsnämnden för ungdomar som har svårigheter att följa den ordinarie undervisningen. Ärendets tidigare behandling Barn- och utbildningschefen inkom den 19 april 2010 med begäran om utökade resurser till barn- och utbildningsnämnden för ungdomar som har svårigheter att följa den ordinarie undervisningen. För hösten 2010 ansöker nämnden om ett tilläggsanslag med kronor och för år 2011 ansöks om ett tilläggsanslag med 1 miljon kronor.

27 25 Ks 86 Dnr Barn- och utbildningsförvaltningen nationellt program på gymnasiesärskolan i Lindesberg Meddelas: Barn- och utbildningsförvaltningen Ärendet återremitteras till barn- och utbildningsförvaltningen för redovisning av kostnads- och intäktskalkyl senast till beredande kommunstyrelsen den 7 juni Ärendet Förslag om att det inrättas ett nationellt program på gymnasiesärskolan i Lindesberg. Ärendets tidigare behandling Barn- och utbildningschefen inkom den 19 april 2010 med förslag om att det inrättas ett nationellt program inom gymnasiesärskolan. För hösten 2010 ansöker nämnden om ett tilläggsanslag med kronor och för år 2011 ansöks om ett tilläggsanslag med kronor för att utveckla minst ett nationellt program inom gymnasiesärskolan.

28 26 Ks 87 Dnr Kommunstyrelsen - bemyndigande att teckna kommunens bank- och plusgiroräkningar Meddelas: Samtliga berörda Ekonomienheten 1. Från och med 25 maj 2010 upphävs kommunstyrelsens beslut den 26 maj 2009, 107, om bemyndigande att teckna kommunens bank- och plusgiroräkningar. 2. Det bemyndigas kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson, kommunchef Lennart Jansson, biträdande kommunchef Eva Wahlsten, ekonomichef Gunilla Sandgren, ekonom Kerstin Rogemyr, ekonom Gunilla Wretling och kommunsekreterare Leif Björnfot, två i förening eller en av dessa med kontrasignation av ekonom Anette Persson, ekonom Catrin Hellquist, ekonomiassistent Margaretha Hellsten eller assistent Lilian Hernmyr att tills vidare teckna kommunens firma för bank- och plusgiroräkningar m.m. Ärendet På grund av personalförändringar reviderar kommunstyrelsen sitt tidigare beslut om rätt att teckna kommunens firma för bank- och plusgiroräkningar m.m.

29 27 Ks 88 Dnr Kommunstyrelsen firmatecknare bemyndigande att teckna avtal m.m. Meddelas: Samtliga berörda Ekonomienheten 1. Från och med 25 maj 2010 upphävs kommunstyrelsens beslut , 242, om bemyndigande att teckna avtal m.m. 2. Två personer i förening bemyndigas, nämligen kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson och kommunchef Lennart Jansson eller biträdande kommunchef Eva Wahlsten eller miljö- och byggchef Mats Larsson eller ekonomichef Gunilla Sandgren eller kommunsekreterare Leif Björnfot med vice ordföranden Pär-Ove Lindqvist som ersättare för Anders Larsson att tills vidare på kommunens vägnar underteckna pantförskrivnings- och dödningsmedgivanden och att teckna servitut samt beslutade avtal och överenskommelser, skuld- och borgensförbindelser, köpekontrakt, köpebrev och gåvobrev. 3. Två personer i förening bemyndigas, nämligen kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson och kommunchef Lennart Jansson eller biträdande kommunchef/personalchef Eva Wahlsten eller miljöoch byggchef Mats Larsson med vice ordföranden Pär-Ove Lindqvist som ersättare för Anders Larsson respektive kommunsekreterare Leif Björnfot eller ekonomichef Gunilla Sandgren som ersättare för kommunchef Lennart Jansson och biträdande kommunchef Eva Wahlsten att tills vidare på kommunens vägnar underteckna beslutade avtal och överenskommelser för respektive verksamhetsområde. 4. Kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson och kommunchef Lennart Jansson eller biträdande kommunchef Eva Wahlsten bemyndigas att tillsammans eller var för sig tills vidare föra kommunens talan i rättegångsmål eller förberedande för sådana mål. Ärendet På grund av personförändringar reviderar kommunstyrelsen tidigare beslut om bemyndigande att teckna avtal m.m.

30 28 Ks 89 Dnr Kommunchefen resultattäckningsgaranti för Stripa Kultur och Utveckling AB (SKUAB) Meddelas: Stripa Kultur- och Utveckling AB Ekonomichefen Ekonomen vid kommunledningsstaben Kommunstyrelsen beviljar Stripa Kultur och Utveckling AB en resultattäckningsgaranti på kronor för perioden Finansiering sker ur kommunstyrelsen strukturmedel för år Ärendet Fortsatt resultattäckningsgaranti för Stripa Kultur och Utveckling AB (SKUAB). Ärendets tidigare behandling Kommunstyrelsen beslutade den 15 december 2009: Stripa Kultur och Utveckling AB beviljas resultattäckningsgaranti med kronor. Resultattäckningsgarantin gäller till och med den 30 juni Finansiering sker ur kommunstyrelsens strukturmedel för år Kommunchefen inkom den 11 maj 2010 med skrivelse i ärendet. Kommunstyrelsen beviljade SKUAB en resultattäckningsgaranti på kronor för perioden I den förändring som pågår av kommunens koncernstruktur har inte någon fördjupad analys gjorts av SKUAB och de olika utvecklingsmöjligheter som bolaget har. En analys av Stripa Gruvas möjligheter och ett första utkast till organisation har gjorts av Bergskraft (Stefan Sädbom) på uppdrag av Intresseföreningen Bergslaget. Denna utredning har tidigare presenterats för kommunstyrelsen. Forts.

31 29 Forts. Ks 89 En utveckling av SKUAB i huvudsak enligt Stefan Sädbom utredning bör snarast ske och ligga som grund för kommande ställningstaganden om framtiden för SKUAB. Nämnt beslutsunderlag kommer att arbetas fram så att det kan hanteras politiskt under augusti/september månad. Relaterad till nämnd tidsplan bör beslut tas att bevilja SKUAB resultatstäckningsgaranti för perioden juli till och med september månad eller med kronor. Förslag till beslut Kommunstyrelsen beviljar Stripa Kultur och Utveckling AB en resultattäckningsgaranti på för perioden Finansiering sker ur kommunstyrelsen strukturmedel för år 2010.

32 30 Ks 90 Dnr Vedevågsvisionen ekonomisk förening ansökan om lokala utvecklingsmedel Meddelas: Vedevågsvisionen ekonomisk förening Utvecklingsenheten Ekonomichefen Ekonomen vid kommunledningsstaben Ansökan om investeringsmedel för projekt Badplats i Vedevåg avslås. Projekt Levande central mötesplats i Vedevåg beviljas enligt ansökan och till en total investeringsutgift på kronor. Ärendet Vedevågsvisionen ekonomisk förening inkom den 12 maj 2010 med ansökan om medel ur kommunstyrelsens investeringsanslag för lokala utvecklingsprojekt. Sammanlagt ansöks om kronor inklusive moms. Ärendets tidigare behandling Kommunfullmäktige fastställde den 16 november 2009 Budget 2010 och verksamhetsplan Under avsnittet Särskilda beslut punkten 12 fastställdes investeringsvolymen för infrastrukturella satsningar till högst 20 miljoner kronor år 2010 och att beslut delegeras till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen föreslog den 26 januari 2010 kommunfullmäktige besluta: Investeringsbudget (detataljerad) för 2010 om 8,5 miljoner kronor fastställs enligt bilaga 1 Särskilda investeringar för 2010 om 15 miljoner kronor (av totalt 20 miljoner kronor) fastställs enligt bilaga 2 samt Investeringsbudget för VA om 11,5 miljoner kronor fastställs enligt bilaga 3. Forts.

33 31 Forts. Ks 90 Koncernledningsstaben inkom den 10 februari 2010 med följande skrivelse i ärendet: Det är av stor vikt för kommunens attraktivitet att även de mindre orterna utvecklas och medger flera alternativ för inflyttning. Den sociala och kommersiella servicen genomgår idag stora förändringar på mindre orter. Om den attraktiva livsmiljön förbättras och det sker en inflyttning ökar också förutsättningar för närservicens utveckling eller åtminstone inte avveckling. Det finns stora potentiella utvecklingsmöjligheter utanför centralorten. Den lokala utvecklingen bör i alla händelser styras av de människor som idag lever på orten. I många stycken hänger den attraktiva livsmiljön ihop med mindre investeringar. I Sverige finns det genom gällande Landsbygdsprogram stora förutsättningar för utveckling av landsbygden. I de flesta fall är dock behovet av uppväxlingsbara offentliga medel en viktig förutsättning. En annan viktig fråga för utvecklingen av mindre orter är den lokala legitimiteten. Ju mer samspelta och eniga befolkningen är på en ort desto större är möjligheterna att lyckas. Av den anledningen bör investeringsbehovet för en attraktiv livsmiljö ta sin ansats i ett gemensamt måldokument, en lokal handlingsplan. Denna stärker ortens legitimitet och utgör ett bra underlag för att bilägga ansökningar om olika investeringsstöd. För att underlätta processen kring legitimitet och lokala handlingsplaner bör en rad möten anordnas på de olika orterna. Medel för framtagande av lokala handlingsplaner kan sökas hos Länsstyrelsen och i samråd med Länsbygderådet i Örebro Län. Exempel på lokal handlingsplan är Vedevågsvisionen, se: Forts.

34 32 Forts. Ks 90 Kommunstyrelsen beslutade den 23 februari 2010: Fem miljoner kronor anvisas ur investeringsanslaget för infrastrukturella satsningar på totalt 20 miljoner kronor för särskilda satsningar som söks med lokala handlingsprogram som grund. Det uppdras till koncernledningsstaben att till beredande kommunstyrelsen den 15 mars 2010 utforma förslag till: Ansökningsförfarande Regler för medlens användning. Vid beslutande kommunstyrelsen den 23 mars 2010 överlämnade kommunstyrelsens ordförande ett förslag till regler för att bevilja anslag ur kommunstyrelsens medel för särskilda satsningar för landsbygdsutveckling. Kommunstyrelsen beslutade den 23 mars 2010 att fastställa förslag till regler för att bevilja anslag ur kommunstyrelsens medel för särskilda satsningar för landsbygdsutveckling. Utvecklingsenheten föreslog den 17 maj 2010 att avslå ansökan om investeringsmedel för projekt Badplats i Vedevåg, att tillstyrka projekt Levande central mötesplats i Vedevåg samt att det görs ett tillägg i reglerna för investeringsmedel på landsbygd om möjligheterna till förskottsutbetalningar. Dessutom bör kompletteringar göras med tydliga regler för projektplanens innehåll.

35 33 Ks 91 Dnr Kommunledningsstaben investeringsanslag för utveckling av lokala handlingsprogram Meddelas: Utvecklingsenheten Ekonomichefen Ekonomen vid kommunledningsstaben Tillägg görs i reglerna för investeringsmedel för lokala utvecklingsprojekt om möjligheter till förskottsutbetalningar enligt utvecklingsenhetens förslag. Ansökningar om investeringsmedel ska innehålla en tydlig projektplan med redovisning av driftskostnader. Ärendet Investeringsanslag för utveckling av lokala handlingsprogram. Ärendets tidigare behandling Kommunfullmäktige fastställde den 16 november 2009 Budget 2010 och verksamhetsplan Under avsnittet Särskilda beslut punkten 12 fastställdes investeringsvolymen för infrastrukturella satsningar till högst 20 miljoner kronor år 2010 och att beslut delegeras till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen föreslog den 26 januari 2010 kommunfullmäktige besluta: Investeringsbudget (detataljerad) för 2010 om 8,5 miljoner kronor fastställs enligt bilaga 1 Särskilda investeringar för 2010 om 15 miljoner kronor (av totalt 20 miljoner kronor) fastställs enligt bilaga 2 samt Investeringsbudget för VA om 11,5 miljoner kronor fastställs enligt bilaga 3. Forts.

36 34 Forts. Ks 91 Koncernledningsstaben inkom den 10 februari 2010 med följande skrivelse i ärendet: Det är av stor vikt för kommunens attraktivitet att även de mindre orterna utvecklas och medger flera alternativ för inflyttning. Den sociala och kommersiella servicen genomgår idag stora förändringar på mindre orter. Om den attraktiva livsmiljön förbättras och det sker en inflyttning ökar också förutsättningar för närservicens utveckling eller åtminstone inte avveckling. Det finns stora potentiella utvecklingsmöjligheter utanför centralorten. Den lokala utvecklingen bör i alla händelser styras av de människor som idag lever på orten. I många stycken hänger den attraktiva livsmiljön ihop med mindre investeringar. I Sverige finns det genom gällande Landsbygdsprogram stora förutsättningar för utveckling av landsbygden. I de flesta fall är dock behovet av uppväxlingsbara offentliga medel en viktig förutsättning. En annan viktig fråga för utvecklingen av mindre orter är den lokala legitimiteten. Ju mer samspelta och eniga befolkningen är på en ort desto större är möjligheterna att lyckas. Av den anledningen bör investeringsbehovet för en attraktiv livsmiljö ta sin ansats i ett gemensamt måldokument, en lokal handlingsplan. Denna stärker ortens legitimitet och utgör ett bra underlag för att bilägga ansökningar om olika investeringsstöd. För att underlätta processen kring legitimitet och lokala handlingsplaner bör en rad möten anordnas på de olika orterna. Medel för framtagande av lokala handlingsplaner kan sökas hos Länsstyrelsen och i samråd med Länsbygderådet i Örebro Län. Exempel på lokal handlingsplan är Vedevågsvisionen, se: Forts.

37 35 Forts. Ks 91 Kommunstyrelsen beslutade den 23 februari 2010: Fem miljoner kronor anvisas ur investeringsanslaget för infrastrukturella satsningar på totalt 20 miljoner kronor för särskilda satsningar som söks med lokala handlingsprogram som grund. Det uppdras till koncernledningsstaben att till beredande kommunstyrelsen den 15 mars 2010 utforma förslag till: Ansökningsförfarande Regler för medlens användning. Vid beslutande kommunstyrelsen den 23 mars 2010 överlämnade kommunstyrelsens ordförande ett förslag till regler för att bevilja anslag ur kommunstyrelsens medel för särskilda satsningar för landsbygdsutveckling. Kommunstyrelsen fastställde den 23 mars 2010 regler för att bevilja anslag ur kommunstyrelsens medel för särskilda satsningar för landsbygdsutveckling. Utvecklingsenheten föreslog den 17 maj 2010 att avslå ansökan om investeringsmedel för projekt Badplats i Vedevåg, att tillstyrka projekt Levande central mötesplats i Vedevåg samt att det görs ett tillägg i reglerna för investeringsmedel på landsbygd om möjligheterna till förskottsutbetalningar. Dessutom bör kompletteringar göras med tydliga regler för projektplanens innehåll.

38 36 Ks 92 Dnr Koncernledningsstaben delårsrapport per den 30 april 2010 för kommunen och MoLAB-koncernen Meddelas: Samtliga nämnder och förvaltningar Ärendet Delårsrapport per den 30 april 2010 överlämnas till kommunfullmäktige. Kommunens nämnder och förvaltningar uppmanas att vidta åtgärder som bidrar till att kommunens totala ekonomiska resultat för år 2010 blir positivt. Delårsrapport för perioden 1 januari till och med 30 april 2010 enligt bilaga. Ärendets tidigare behandling Koncernledningsstaben inkom den 19 maj 2010 med följande skrivelse i ärendet: Delårsrapporten är en sammanställning av de prognoser som lämnats av nämnder/förvaltningar. Sammanställningen innehåller också en delårsrapport från Moderbolaget i Lindesberg AB. Rapporten för kommunen visar på att nettokostnaderna enligt helårsprognosen kommer att öka med ca 57 miljoner kronor jämfört med bokslutet år Detta ska ställas mot att skatteintäkter och statsbidrag enligt SKL:s februariprognos ökar med ca 46 miljoner kronor jämfört med bokslutet I bokslutet för 2009 kunde en avsättning till pensioner göras med ca 23 miljoner kronor och i helårsprognosen för 2010 beräknas avsättningen bli 7 miljoner kronor. De största budgetavvikelserna redovisas av barn- och utbildningsnämnden, ca - 7 miljoner kronor, socialnämnden ca - 4,7 miljoner kronor samt finansförvaltningen ca + 13,5 miljoner kronor. Totalt visar helårsprognosen på ett positivt resultat på 0,2 miljoner kronor. Forts.

39 37 Forts. Ks 92 Resultatet per 30 april visar ett överskott på ca 16 miljoner kronor. Delårsrapportens helårsprognos visar att verksamheterna kommer att dra betydligt högre kostnader andra halvåret Löneavtalen, som gäller från och med 1 april 2010, är klara centralt men inte lokalt. Lokala förhandlingar beräknas vara klara i höst och utbetalning av retroaktiva löner kommer att ske under september/oktober. Nybyggnationer som genererar högre hyreskostnader blir klara till hösten och kommer att belasta verksamheterna andra halvåret. Nästa delårsrapport avser perioden januari augusti 2010 och kommer att presenteras i september 2010.

40 38 Ks 93 Anmälan av delegationsbeslut Enligt bifogad förteckning. Informationen om delegationsbeslut läggs till handlingarna.

41 39 Ks 94 Meddelanden Enligt bifogad förteckning. Skrivelserna läggs till handlingarna.

Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen! (Ordinarie kallelse samt två tilläggskallelser)

Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen! (Ordinarie kallelse samt två tilläggskallelser) K A L L E L S E Beslutande kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdag 25 maj 2010 kl. 09:00 i Leja, kommunhuset, Lindesberg. V.g. tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Ta med handlingarna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2011-01-11 Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-10:41 Beslutande, ordf. Bengt Storbacka (S), ersättare för Irja Gustavsson (S) Arnold Bengtsson (S) Margaretha

Läs mer

Tillägg 2. Kommunfullmäktiges sammanträde Nr Dnr Ärende

Tillägg 2. Kommunfullmäktiges sammanträde Nr Dnr Ärende Tillägg 2 Kommunfullmäktiges sammanträde 2010-06-14 Kompletterande handlingar till ärenden Nr Dnr Ärende 1 2009.0207 Bergslagens Kommunalteknik ny förbundsordning (handlingar utskickade med ordinarie kallelse)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-09:15 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Kurt Scharnke (C), ersättare för Bo Bäckman (C) Tuula Marjeta (C)

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-01-11

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-01-11 planerings- och utvecklingsutskott 2010-01-11 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Kindla, Lindesberg, kl. 09:00-11:42 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Ingrid Åberg (KD)

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-04-12

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-04-12 planerings- och utvecklingsutskott 2010-04-12 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Kindla, Lindesberg, kl. 09:00-12:38 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Patrik Öhrström (FP),

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott planerings- och utvecklingsutskott 2009-08-10 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-11:10 ande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Lilian Wahlqvist (KD) Inger

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2013-04-08

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2013-04-08 Kommunstyrelsens planerings- och Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.15-12.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Ceder (S), ordförande Arnold Bengtsson (S) Inger Griberg (MP) Jonas

Läs mer

Jerry Elvin (ersättare Christina Pettersson) Omedelbar justering, 14 april Anna Nilsson. Ordförande Anders Ceder

Jerry Elvin (ersättare Christina Pettersson) Omedelbar justering, 14 april Anna Nilsson. Ordförande Anders Ceder Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11-11.45 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Anders Ceder (S), ordförande Linda Svahn (S) Margareta Ahlm (S) Hans-Olof

Läs mer

Hans-Olof Hake (ersättare Jan Hansson) Malin Sjöberg. Ordförande Irja Gustavsson. Justerare... Hans-Olof Hake

Hans-Olof Hake (ersättare Jan Hansson) Malin Sjöberg. Ordförande Irja Gustavsson. Justerare... Hans-Olof Hake Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.05-11.20 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Irja Gustavsson (S) ordförande Linda Svahn (S) Margareta Ahlm (S) Hans-Olof

Läs mer

Pär-Ove Lindqvist (ersättare Arnold Bengtsson) Malin Sjöberg. Ordförande Anders Ceder. Justerare... Pär-Ove Lindqvist

Pär-Ove Lindqvist (ersättare Arnold Bengtsson) Malin Sjöberg. Ordförande Anders Ceder. Justerare... Pär-Ove Lindqvist Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 8.30-11.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Anders Ceder (S), ordförande Arnold Bengtsson (S) Margareta Ahlm (S) Hans-Olof

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott, måndagen den 4 mars 203 kl. 9- i Leja,

Läs mer

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 9.00-9.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Irja Gustavsson (S), ordförande Jonas Kleber (C), vice ordförande Linda Svahn (S)

Läs mer

Malin Sjöberg, sekreterare Christer Lenke, kommunchef. Kommunsekreterarens rum, 11 december 2013.

Malin Sjöberg, sekreterare Christer Lenke, kommunchef. Kommunsekreterarens rum, 11 december 2013. Plats och tid Aulan på Fellingsbro Folkhögskola, kl. 17-19.30 Beslutande Se bilaga Övriga deltagande Malin Sjöberg, sekreterare Christer Lenke, kommunchef Utses att justera Irja Gustavsson och Pär-Ove

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2009-10-26

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2009-10-26 planerings- och utvecklingsutskott 2009-10-26 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 08:30-11:20 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Lilian Wahlqvist (KD)

Läs mer

K A L L E L S E. Vänligen tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Närradion direktsänder fullmäktiges förhandlingar på frekvens 92,6 Mhz.

K A L L E L S E. Vänligen tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Närradion direktsänder fullmäktiges förhandlingar på frekvens 92,6 Mhz. K A L L E L S E Kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun kallas till sammanträde i Smedjan, Masugnen, Lindesberg måndag 14 juni 2010 med början kl. 17:00. Vänligen tänk på allergikerna, undvik stark parfymering!

Läs mer

KALLELSE TILL PU. Information om arbetet med den fördjupade översiktsplanen Anders Ceder (S)

KALLELSE TILL PU. Information om arbetet med den fördjupade översiktsplanen Anders Ceder (S) KALLELSE TILL PU Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med planerings- och utvecklingsutskottet måndagen den 9 januari 2012 kl. 09:00 i Leja, kommunhuset, Lindesberg Ledamot som är förhindrad att

Läs mer

Jonas Kleber (ersättare Arnold Bengtsson) Kommunstyrelsen 2013-06-10. Kanslienheten. Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.50-12.

Jonas Kleber (ersättare Arnold Bengtsson) Kommunstyrelsen 2013-06-10. Kanslienheten. Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.50-12. Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.50-12.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Ceder (S), ordförande Irja Gustavsson (S), vice ordförande Arnold Bengtsson (S) Hans-Olof Hake (S)

Läs mer

Linda Svahn (ersättare Jan Hansson) Kanslienheten, Plats och tid Leja, kommunhuset, kl Beslutande. Tjänstgörande ersättare

Linda Svahn (ersättare Jan Hansson) Kanslienheten, Plats och tid Leja, kommunhuset, kl Beslutande. Tjänstgörande ersättare Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 9.00-9.50 ande Tjänstgörande ersättare Irja Gustavsson (S) Jonas Kleber (C) Linda Svahn (S) Kristine Andersson (S) Daniel Andersson (S) Bengt Storbacka (S) Jonas Bernström

Läs mer

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen !

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen ! K A L L E L S E Beslutande kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdag 16 juni 2009 kl. 09:00 i Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg V.g. tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Ta

Läs mer

K A L L E L S E. Information om exploatering av Sörlunda och Näsby 24:7 i Frövi Magnus Nordkvist. Information om organisationsutredning Mercuri Urval

K A L L E L S E. Information om exploatering av Sörlunda och Näsby 24:7 i Frövi Magnus Nordkvist. Information om organisationsutredning Mercuri Urval 1 K A L L E L S E Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskotts ledamöter kallas till sammanträde måndag 8 mars 2010 kl. 09:00 i Pipan, Masugnen, Lindesberg. OBS! Lokal! OBS! PU kommer att pågå

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2014-01-13

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2014-01-13 Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 9-12.15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Ceder (S), ordförande Irja Gustavsson (S), vice ordförande Linda

Läs mer

K A L L E L S E. Information om planläggningsfrågor stadsarkitektkontoret. Information om lokalbokning utvecklingschefen

K A L L E L S E. Information om planläggningsfrågor stadsarkitektkontoret. Information om lokalbokning utvecklingschefen 1 K A L L E L S E Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskotts ledamöter kallas till sammanträde måndag 12 april 2010 kl. 09:00 i Kindla, kommunhuset, Lindesberg. Ledamot som är förhindrad att

Läs mer

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kompletterande handlingar Nr. Ärende Dnr 8. Val av 7 ledamöter i styrelsen för 2015/49 Lindesbergsbostäder AB 9. Val av 7 ledamöter i styrelsen för Linde energi

Läs mer

KALLELSE TILL BEREDANDE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE TILL BEREDANDE KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE TILL BEREDANDE KOMMUNSTYRELSEN Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med beredande kommunstyrelsen, onsdagen den 14 december 2016 efter beslutande kommunstyrelsen i Näset, kommunhuset Ledamot

Läs mer

Spara handlingarna till beslutande kommunstyrelsen!

Spara handlingarna till beslutande kommunstyrelsen! K A L L E L S E Beredande kommunstyrelsen kallas till sammanträde måndag 7 juni 2010 kl. 09:00 i Smedjan, Masugnen, Lindesberg. V.g. tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Spara handlingarna till

Läs mer

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kompletterande handlingar Nr. Ärende Dnr 8. Val av 7 ledamöter i styrelsen för 2015/49 Lindesbergsbostäder AB 9. Val av 7 ledamöter i styrelsen för Linde energi

Läs mer

Innehållsförteckning Förvaltningen - ändring av sammanträdestider för år 2010

Innehållsförteckning Förvaltningen - ändring av sammanträdestider för år 2010 Innehållsförteckning 2010-01-28 1 Tillförordnade förvaltningschefen presenterar sig 2 Meddelanden 3 Kurser och konferenser 4 Förvaltningen - ändring av sammanträdestider för år 2010 5 Team Mikro - ansökan

Läs mer

Susanne Karlsson (C) ersättare Anniette Lindvall (M) Kanslienheten, fredag 6 mars 2015. Helena Randefelt. Ordförande Bengt Storbacka

Susanne Karlsson (C) ersättare Anniette Lindvall (M) Kanslienheten, fredag 6 mars 2015. Helena Randefelt. Ordförande Bengt Storbacka 1 Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 9.00-11.50 Beslutande Bengt Storbacka (S), ordförande John Omoomian (S) Margareta Ahlm (S) Susanne Karlsson (C), vice ordförande Anniette Lindvall (M) Bengt Evertsson

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med kommunstyrelsen, tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 9 i Leja, kommunhuset, Lindesberg. Ledamot som är förhindrad att delta, bör

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-02-22

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-02-22 planerings- och utvecklingsutskott 2010-02-22 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Kindla, Lindesberg, kl. 09:00-11:35 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Anniette Lindvall (M), ersättare för Pär-Ove

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med kommunstyrelsen, tisdagen den 24 september 2013 kl. 9 i Leja, kommunhuset, Lindesberg. Ledamot som är förhindrad att delta,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Linde Stadshus AB Org nr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Linde Stadshus AB Org nr 1 Plats och tid Möteslokal Leja, kommunhuset Lindesberg, kl. 09.00 12.30 ande Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Jonas Bernström Jonas Kleber Pär-Ove Lindqvist Anniette Lindvall Mats Seijboldt 27-32

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2013-06-25

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2013-06-25 Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 11-12, 13-13.55 Beslutande Anders Ceder (S), ordförande Irja Gustavsson (S), vice ordförande Arnold Bengtsson (S) Inger Griberg (MP) Pär-Ove Lindqvist (M) Jonas Kleber

Läs mer

Ingela Larsson (S), ersätter Nafih Mawlod (S) Tommy Lönnström (SD), ersätter Amanda Funk (SD)

Ingela Larsson (S), ersätter Nafih Mawlod (S) Tommy Lönnström (SD), ersätter Amanda Funk (SD) LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid: Lindeskolans aula, kl. 15:30-16:00 ande: Tjänstgörande ersättare: Övriga deltagare: Utses att justera Justeringens plats och tid: Margareta

Läs mer

KALLELSE TILL BESLUTANDE KOMMUNSTYRELSEN. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen!

KALLELSE TILL BESLUTANDE KOMMUNSTYRELSEN. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen! 1 KALLELSE TILL BESLUTANDE KOMMUNSTYRELSEN Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med beslutande kommunstyrelsen tisdagen den 24 januari 2012 kl. 09:00 i Leja, Kommunhuset, Lindesberg. Ledamot som

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Plats och tid: Lindeskolans aula, kl. 17:00-18:10 ande: Daniel Andersson (S) Irja Gustavsson (S) Linda Svahn (S) Jonas Bernström (S) John Omoomian (S) Ingela

Läs mer

Pär-Ove Lindqvist (M) ersättare Jonas Kleber (C) Kanslienheten, tisdag 24 november. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson

Pär-Ove Lindqvist (M) ersättare Jonas Kleber (C) Kanslienheten, tisdag 24 november. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 9.00-9.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Irja Gustavsson (S), ordförande Jonas Kleber (C), 1:e vice ordförande Linda Svahn (S) Pär-Ove Lindqvist (M) Kristine Andersson

Läs mer

Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Jonas Bernström Jonas Kleber Pär-Ove Lindqvist Anniette Lindvall Mats Seijboldt

Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Jonas Bernström Jonas Kleber Pär-Ove Lindqvist Anniette Lindvall Mats Seijboldt 1 Plats och tid Möteslokal Näset, kommunhuset Lindesberg, kl. 09.00 10.10 ande Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Jonas Bernström Jonas Kleber Pär-Ove Lindqvist Anniette Lindvall Mats Seijboldt Adjungerade

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med kommunstyrelsen, tisdagen den 25 februari 2014 kl. 9-10 i Smedjan, Masugnen, Lindesberg Ledamot som är förhindrad att delta,

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Jonas Bernström (S) med Pär-Ove Lindqvist (M) som ersättare. Måndag 28 januari på sekreterarens rum. Ordförande. Irja Gustavsson.

Jonas Bernström (S) med Pär-Ove Lindqvist (M) som ersättare. Måndag 28 januari på sekreterarens rum. Ordförande. Irja Gustavsson. LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid: Näset, kommunhuset, kl. 9:00-11:55 ande: Övriga deltagare: Irja Gustavsson (S) Jonas Bernström (S) Jonas Kleber (C) Ulf Axelsson (V) Pär-Ove

Läs mer

Kanslienheten, torsdag 19 maj Helena Randefelt. Ordförande Bengt Storbacka. Justerare... Margareta Ahlm

Kanslienheten, torsdag 19 maj Helena Randefelt. Ordförande Bengt Storbacka. Justerare... Margareta Ahlm 1 Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 8.30-12.00 ande Tjänstgörande ersättare Bengt Storbacka (S), ordförande John Omoomian, (S) Margareta Ahlm (S) Susanne Karlsson (C), vice ordförande Anniette Lindvall

Läs mer

Leif Björnfot, kommunsekreterare Eva Wahlsten, biträdande kommunchef

Leif Björnfot, kommunsekreterare Eva Wahlsten, biträdande kommunchef Plats och tid Smedjan, Masugnen i Lindesberg kl. 17:00-18:08 ande Se bilaga Närvarande 33 ordinarie fullmäktige, 10 ersättare, 2 frånvarande Övriga deltagande Leif Björnfot, kommunsekreterare Eva Wahlsten,

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott planerings- och utvecklingsutskott 2010-05-10 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Kindla, Lindesberg, kl. 09:00-10:58 Beslutande Pär-Ove Lindqvist (M), ordf Tuula Marjeta (C), ersättare för Anders

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum. Utskottet för stöd och strategi

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum. Utskottet för stöd och strategi LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid: Näset, kommunhuset, kl. 10:00-12:00 ande: Tjänstgörande ersättare: Irja Gustavsson (S) Jonas Bernström (S) Jonas Kleber (C) Ulf Axelsson (V)

Läs mer

Sammanträdesrum Leja, Lindesbergs kommunhus kl

Sammanträdesrum Leja, Lindesbergs kommunhus kl Lindesbergs kommun Plats och tid ande Adjungerade Övriga deltagande Sammanträdesrum Leja, Lindesbergs kommunhus kl. 09.00-11.15 Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Tommy Kragh Pär-Ove Lindqvist, vice

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Ayse Mertoglu, sekreterare Gunilla Sandgren, ekonomichef. Ingrid Åberg (ersättare Linda Svahn) Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott

Ayse Mertoglu, sekreterare Gunilla Sandgren, ekonomichef. Ingrid Åberg (ersättare Linda Svahn) Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 9-12:20 ande Tjänstgörande ersättare Anders Ceder (S) Irja Gustavsson (S) Linda Svahn (S) Pär-Ove Lindqvist (M) Jonas Kleber (C) Ingrid Åberg (KD) Övriga deltagande

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med kommunstyrelsen, onsdagen den 7 januari 2015 kl. 9.00 i Leja, kommunhuset Ledamot som är förhindrad att delta, bör själv kalla

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Jonas Kleber (C) (ersättare Per Söderlund (SD)) Kanslienheten den 17 juni 2015. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson

Jonas Kleber (C) (ersättare Per Söderlund (SD)) Kanslienheten den 17 juni 2015. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson Plats och tid Nya näset, kommunhuset, kl. 9.00-10.50 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Irja Gustavsson (S), ordförande Jonas Kleber (C), 1:e vice ordförande Linda Svahn (S) Pär-Ove Lindqvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (15) Socialnämnden 1 (15) Plats och tid Norra Bergens äldreboende, Askersund, den 20 september 2006 kl 9.00-11.45 Beslutande Lennart Andersson (s), i Leif Petersons ställe Wivi-Anne Hoffman (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

Anders Brännström, sekreterare. Åsa Karlsson-Öhrström. Plats och tid Kulturkontoret i Lindesberg, kl 17.00-18.00. Beslutande.

Anders Brännström, sekreterare. Åsa Karlsson-Öhrström. Plats och tid Kulturkontoret i Lindesberg, kl 17.00-18.00. Beslutande. Plats och tid Kulturkontoret i Lindesberg, kl 17.00-18.00 ande Bo Jönsson (c) ordförande Birgitta Duell (m) Magnus Nordkvist (m) Malin Laurberg (c) Åsa Karlsson-Öhrström (fp) Sivert Juneholm (v) Hans-Olof

Läs mer

Bengt Evertsson (MP) ersättare Margareta Ahlm (S) Kanslienheten, måndag 30 november 2015. Helena Randefelt. Ordförande Bengt Storbacka

Bengt Evertsson (MP) ersättare Margareta Ahlm (S) Kanslienheten, måndag 30 november 2015. Helena Randefelt. Ordförande Bengt Storbacka 1 Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 9.00-12.00 ande Bengt Storbacka (S), ordförande John Omoomian (S) Margareta Ahlm (S) Susanne Karlsson (C), vice ordförande Anniette Lindvall (M) Bengt Evertsson (MP)

Läs mer

Anders Ceder, ordförande Pär-Ove Lindqvist, vice ordförande Anniette Lindvall Linda Svahn Irja Gustavsson Jonas Kleber Jerry Elvin

Anders Ceder, ordförande Pär-Ove Lindqvist, vice ordförande Anniette Lindvall Linda Svahn Irja Gustavsson Jonas Kleber Jerry Elvin Plats och tid Möteslokal Leja, kommunhuset i Lindesberg, kl. 13.30-15:40 1 ande Anders Ceder, ordförande Pär-Ove Lindqvist, vice ordförande Anniette Lindvall Linda Svahn Irja Gustavsson Jonas Kleber Jerry

Läs mer

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.00 Beslutande Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Anders Söderström (s), ersättare för Sten Fransson (s) Claes Axelson (v)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden Vuxenutbildningsnämnden 2009-11-04 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:50 ande Sven Öberg (kd) ordf. Jan Hansson (m) Ulf Lager (c) Patrik Öhrström (fp) (ersättare för Göran Sjönneby) Maria

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2004-02-04 1. Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2004-02-04 1. Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m) 2004-02-04 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 09.45-11.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Utvecklingschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl 13.00 15.15 ande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie

Läs mer

Sammanträdesdatum Räddnings- och säkerhetsnämnden

Sammanträdesdatum Räddnings- och säkerhetsnämnden Plats och tid Brandstationen Lindesberg, kl. 15:00-17:10 ande Jonas Kleber (C), ordf. Gert Rydelius (C), ersättare för Agneta Nilsdotter (-) Farhan Kadir (C) Gunnar Nilsson (M) Jan Marne (M) Göran Gustavsson

Läs mer

Helena Randefelt, kommunsekreterare Christer Lenke, kommundirektör Jessica Brogren, nämndsekreterare Mats Melander, ordförande kommunala revisionen

Helena Randefelt, kommunsekreterare Christer Lenke, kommundirektör Jessica Brogren, nämndsekreterare Mats Melander, ordförande kommunala revisionen LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (24) Plats och tid: Lindeskolans aula, Lindesberg, kl. 17:00-18.05 ande: Övriga deltagare: Utses att justera Justeringens plats och tid: Se bilaga Helena Randefelt,

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden 2011-02-09 1

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden 2011-02-09 1 Vuxenutbildningsnämnden 2011-02-09 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 13:00 17:00 ande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Margareta Ahlm (s) ordf. Peder Christensen

Läs mer

K A L L E L S E. Vänligen tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Närradion direktsänder fullmäktiges förhandlingar på frekvens 92,6 Mhz.

K A L L E L S E. Vänligen tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Närradion direktsänder fullmäktiges förhandlingar på frekvens 92,6 Mhz. 1 K A L L E L S E Kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun kallas till sammanträde i Smedjan, Masugnen, Lindesberg måndag 15 mars 2010 med början kl. 17:00. Vänligen tänk på allergikerna, undvik stark parfymering!

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2009-06-10 121 Plats och tid Hjernet, 2009-06-10 kl 08.30-10.20 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Ceder, turistchef, 108 Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg,

Läs mer

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV)

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV) 7HYLTE KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-04-13 1 (7) Plats och tid Räddningsstationen, Hyltebruk kl 08.30 12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Ola Olin (V) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2004-08-10 1 (8) Plats och tid Rådsalen, Rådhuset, Askersund, 2004-08-10 kl. 14.00-14.20 Beslutande Bo Trygg (s), ordförande Per Eriksson (s) Siv Ahlstrand (s)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-03-22 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-03-22 1(23) Nr 9 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-03-22 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen 22 mars 2005, klockan 08.30-12.05, 13.00 17.15 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s) Eva

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Sida (10)

Sida (10) 2008-06-04 1 (10) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-12.00 Beslutande Christer Akej (m), ordförande Karl-Erik Olsson (s) Margareta Nilsson (c) Egon Carlsson (sjvp) Pia Ingvarsson (s) Övriga närvarande Hanna-Karin

Läs mer

157 Dnr KS. Workshop framtagande av varumärke. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelsens arbetsutskott. 158 Dnr 2014/ KS

157 Dnr KS. Workshop framtagande av varumärke. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelsens arbetsutskott. 158 Dnr 2014/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: 157 Workshop framtagande av varumärke, uppdrag.. 158 Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare.. 159 Bemyndigande att teckna bankmedel, fondmedel

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad. Allmänna utskottet

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad. Allmänna utskottet Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe (s) Claes

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-9

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-9 2013-01-08 Sida 1-9 Finansutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2013-01-08, kl. 08.15-11.40. Beslutande Bengt-Åke Rehn, S Anna Hed, C Lennart Sohlberg, S Peter Helander, C Malin Höglund, M Övriga deltagare

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Irja Gustavsson (ersättare Ulf Eriksson)

Irja Gustavsson (ersättare Ulf Eriksson) Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-10:45 ande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Bo Bäckman (C) Tuula Marjeta (C) Ulf Eriksson (M), ersättare för Anniette

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Sida 1/13 Plats och tid Lokal Strået kl. 14.00 15.20 Beslutande Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordf Anette Hallberg (S), tjänstgörande ersättare för Gunnar Bengtsson (S) Christer Laurell (C), v

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Jonas Bernström Jonas Kleber Pär-Ove Lindqvist Anniette Lindvall Mats Seijboldt

Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Jonas Bernström Jonas Kleber Pär-Ove Lindqvist Anniette Lindvall Mats Seijboldt 1 Plats och tid Möteslokal Näset, kommunhuset Lindesberg, kl. 09.00 10.30 ande Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Jonas Bernström Jonas Kleber Pär-Ove Lindqvist Anniette Lindvall Mats Seijboldt Adjungerade

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (11) Plats och tid Norra Bergens äldreboende, Askersund, den 22 februari 2010 kl 13.00-17.10 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande

Läs mer

K A L L E L S E. Information och diskussion om organisationsförändringar Peter Bring, kommunchef

K A L L E L S E. Information och diskussion om organisationsförändringar Peter Bring, kommunchef K A L L E L S E Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskotts ledamöter kallas till sammanträde måndag 8 augusti 2011 kl. 09:00 i Leja, kommunhuset, Lindesberg OBS! LOKAL Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Andreas Trygg (V) Per-Inge Nilsson stadsarkitekt, 174-176 Marie Ekblad planarkitekt, 174 Ola Lindholm markchef, 176 Tage Hansson arbetschef, 178 ...

Andreas Trygg (V) Per-Inge Nilsson stadsarkitekt, 174-176 Marie Ekblad planarkitekt, 174 Ola Lindholm markchef, 176 Tage Hansson arbetschef, 178 ... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30 10.00 ande Elizabeth Salomonsson (S) ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny Adolphson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Linde Stadshus AB Org nr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Linde Stadshus AB Org nr 1 Plats och tid Möteslokal Näset, kommunhuset Lindesberg, kl. 09.00 11.10 ande Irja Gustavsson, ordförande Linda Svahn Jonas Bernström Jonas Kleber Pär-Ove Lindqvist Anniette Lindvall Mats Seijboldt Adjungerade

Läs mer

Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35

Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35 1 (15) Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35 Beslutande: Tomas Johansson (s), ordförande Cariné Ahlfeldt (s) Margareta Gustavsson (s), ersättare för Andreas Bylund (s) Liza Jonsson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (14) Plats och tid Familjecentralen, Askersund den 11 maj 2010 kl 13.00-16.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Sammanträdesdatum. Utskottet för stöd och strategi

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Sammanträdesdatum. Utskottet för stöd och strategi LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid: Näset, kommunhuset, kl. 9:00-12:15 ande: Tjänstgörande ersättare: Irja Gustavsson (S) Jonas Bernström (S) Jonas Kleber (C) Ulf Axelsson (V)

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT Ordinarie ledamöter kallas till extra sammanträde med kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott, tisdagen den 28 augusti 2012 direkt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Kommunfullmäktigesalen 09:00 11:45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Anna Lena Carlsson (C), ordförande Britt-Marie Winberg (MP), 1:e vice ordförande Leif

Läs mer

Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta Lagerlöf (M), tjänstgörande ersättare

Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta Lagerlöf (M), tjänstgörande ersättare ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 13.00 16.00 ande Lena Vinnerås (S), ordförande Siv Sander (S) Jerry Elvin (S) Bertil Jansson (M) Margareta

Läs mer