Musikindustrin. Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Musikindustrin. Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015"

Transkript

1 Musikindustrin Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015

2 De creddiga stämplar De creddiga stämplar. Det behöver jag inte göra. Jag har jobb resten av året oavsett hur det går här. (Charlotte Perelli i DN på Melodifestivalen)

3 Musikindustrin Musikindustrin är enligt Arvidsson den del av musiklivet som är kommersiell, dvs. bara en del av musiklivet och med Mangsets termer den privata, kommersiella och marknadsbaserade produktionen och distributionen av musik.

4 Grundläggande motsättning I musikindustrin finns en grundläggande motsättning mellan cred och sellout, mellan kultur och ekonomi, en motsättning som är själva drivkraften i musikindustrin. Cred innebär att man är äkta, att man har en egen kvalitet som man står för och att man inte säljer sig. Den som säljer sig, anpassar sig för att tjäna pengar, får stämpeln sellout.

5 Musikindustrins grundläggande idéer Musikindustrins grundläggande idéer vilar på balansen mellan konst och kommers och är att: o Skapa och dela med sig av musik till människor som vill uppleva musik. o Upphovsmannen innehar de ekonomiska och ideella rättigheterna. o Förmedla musik så att andra kan framföra och/eller uppleva andras musik och ta så mycket betalt för den så att man kan göra en vinst. o Spela in musik och sprida den så att den kan upplevas även när musikerna inte själva framför den live och ta så mycket betalt för den så att man kan göra en vinst.

6 Ursprungsidén Idén att skapa och dela med sig av musik är ursprungsidén men utan de ekonomiska delarna skulle musikindustrin inte vara en industri.

7 Aktörer Knutna till de fyra idéerna finns ett komplext system av olika aktörer. Arvidsson urskiljer fyra grupper: Innovatörer Producenter/bolag Musiker Publiken

8 En kärnfråga Frågan om hur idéer och innovationer förändras och hanteras är en kärnfråga för att förstå musikindustrin, dess förändring och dess framtid. Ett exempel på en sådan innovation är idén om att sprida musiken digitalt.

9 Fält Idéer vandrar mellan fält. Organisatoriska fält. Sociala fält. Ett organisatoriskt fält kan liknas vid en bransch och består av en grupp organisationer som kan definieras på ett likartat sätt. På ett socialt fält kämpar man om sociala positioner.

10 Två fält Musikindustrin kan ses som både ett organisatoriskt fält och ett socialt fält men har framför allt sitt ursprung i två olika fält: i musikens fält och i industrins fält. Idéer från de båda fälten har blandats och översatts och ett nytt fält har bildats, musikindustrin. I översättningsprocessen förändras idéerna och för att förstå översättningen måste man inte bara identifiera vilka översättarna är utan också förstå deras motiv liksom varför de just vid det tillfället hade makten att översätta.

11 blev ett I fältet musikindustrin formuleras och materialiseras idéerna i form av: Begrepp Affärsidéer Organiseringen av arbetet Yrkesroller som skapas och hur rollerna fördelas i en organisation Arbetsmetoder Genom att studera detta kan man se vad som karaktäriserar musikindustrin.

12 Musikindustri som näring Musikindustri är som begrepp relaterat till begreppet kulturindustri, som först definierades av Adorno och Horkheimer och hade en negativ innebörd. Idag, menar Arvidsson, ser dock många användningen av begreppet som ett erkännande av att musikindustrin är en viktig näring.

13 Förädling Som industri bygger musikindustrin på idén om förädling, en industriell produktionskedja som skapar ett mervärde som kunden är beredd att betala för. Produktionskedjan är innehåll, paketering och överföring. Till det kommer hårdvara.

14 Ekonomiska perspektiv på musikindustrin Sett till sysselsättning, omsättning och exportvärde är musikindustrin en tämligen perifer verksamhet med anställda, 12 miljarder i omsättning och 0,5 procent av exportvärdet. En stor andel av bolagen är en- eller fåmansbolag eller till och med hobbybolag och även de stora bolagen har relativt få anställda. Det är en bransch som är ekonomiskt lukrativ för ett fåtal men där flertalet har mycket låga inkomster. Trots den blygsamma ekonomiska betydelsen lyfts musikexporten fram som en viktig exportprodukt och musikindustrin tillskrivs ofta rollen som tillväxtmotor.

15 Ofrivilliga företagare En stor del av företagarna i musikindustrin är så kallade ofrivilliga företagare. De har som främsta syfte med sin verksamhet att föra ut musik som de tycker är bra och ser sin verksamhet som i första hand en kulturgärning och i andra hand som en försörjningsmöjlighet.

16 Kulturella perspektiv på musikindustrin Det finns en konflikt mellan konst och kommers och diskussionen förs oftast i termer av ett motsatsförhållande mellan å ena sidan kommersialism och å andra sidan äkta, autentisk, kulturproduktion.

17 Bourdieu Det är det kulturella respektive ekonomiska kapital som en individ eller institution har som avgör vilket värde och därmed vilken maktposition man har på det sociala fältet. Den som har mycket kulturellt kapital har till exempel makt att avgöra vad som är bra och vad som är dåligt.

18 Konsekrationsprocessen Vad som är bra och vad som är dåligt avgörs i konsekrationsprocessen. Den innebär att en person eller institution med ett stort kulturellt kapital gör ett urval som därmed får en kvalitetsstämpel.

19 Cred och autencitet Inom musikindustrin är det en person med cred som avgör vad som är bra och dåligt. Det handlar också om autenticitet. God kultur anses vara äkta, autentisk, och autenticiteten minskar i takt med att man försöker anpassa den till vad publiken antas vilja ha. Det finns därför ett negativt samband mellan popularitet och kvalitet. Ju populärare en kulturyttring är, desto lägre kvalitet antas den ha. En konsekvens är att det finns hög kultur och låg kultur eller konstkultur och populärkultur.

20 Konsekrationsprocessen Vilket urval ett skivbolag gör för att ta två exempel påverkar därmed också vilket kulturellt kapital det har och vilken position, vilken status, det får på olika sociala fält. Konsekrationsprocessen i kombination med att många producenter nischar sig, bygger upp en profil, gör också att konsumenten kan välja produkter från en viss producent och veta att de intresserar henne/honom, även om han/hon inte känner till dem närmare.

21 Konsekrationsprocessen Urvalet, konsekrationsprocessen, är därmed värdeskapande och till och med kärnan i verksamheten och därmed ytterst betydelsefullt i alla kulturindustrier.

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015 Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet Karlstad 3 mars 2015 Kvalitet När man har pratat om kvalitet i kulturpolitiken har det oftast handlat om konstnärlig kvalitet. Kulturpolitiken har dock inte definierat

Läs mer

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Kultur och företagande Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Trender Kultur och media är en tillväxtbransch. I hela samhället kan vi urskilja en rörelse från stora organisationer mot projekt

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 29 augusti 2016

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 29 augusti 2016 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 29 augusti 2016 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com Tel. 0733 56 12 23 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: o o o o beskriva

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 20 januari 2014

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 20 januari 2014 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 20 januari 2014 Peter Almerud peter.almerud@gmail.com Tel. 0733 56 12 23 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: o använda kulturpolitiska

Läs mer

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet Politiskt system Kultur/värdesystem PRODUKTION DISTRIBUTION KONSUMTION

Läs mer

Ge mig nåt som känns!

Ge mig nåt som känns! ANFÖRANDE 71 Ewa Andersson Ge mig nåt som känns! Uppfattningar om framgång bland svenska oberoende skivbolag Halva grejen är att man verkligen ska känna att det har någon jäkla betydelse. Men det är en

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 23 januari 2012

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 23 januari 2012 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 23 januari 2012 Peter Almerud Fejbolvägen 59 640 34 Sparreholm Nydalavägen 134 152 51 Södertälje Tel. 0733 56 12 23 peter.almerud@gmail.com Lärandemål

Läs mer

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitikens framväxt och mål Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitik som historiskt fenomen De viktigaste aktörerna för stöd till kultur under olika tidsperioder:

Läs mer

UPPLEVELSE- INDUSTRIN 2004

UPPLEVELSE- INDUSTRIN 2004 UPPLEVELSE- INDUSTRIN 24 Statistik Sida 1 (14) STATISTIK UPPLEVELSE- INDUSTRIN 24 INLEDNING DETTA ÄR EN UPPDATERING AV RAPPORTEN Upplevelseindustrin 23 Statistik och jämförelser, utgiven av KK stiftelsen

Läs mer

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK FRIHET Svenska Investeringsgruppens vision är att skapa möjligheter för ekonomisk tillväxt och frihet genom att identifiera de främsta fastighetsplaceringarna på marknaden. Vi vill hjälpa våra kunder att

Läs mer

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Upphandla med sociala hänsyn En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Innehåll Inledning upphandlingen som verktyg för att förbättra samhället 3 Vad är upphandling med sociala hänsyn? 4 Varför

Läs mer

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Utgångspunkten är helt och hållet ekonomisk. Kostnaden för de använda resurserna jämförs med värdet

Läs mer

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014 Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 21 Inkubatorer har etablerats över hela världen som ett viktigt verktyg för att utveckla nya innovativa tillväxtföretag. Det totala antalet inkubatorer i

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom offentlig

Läs mer

Motion nr 2: Stärk svensk idrotts position på spelmarknaden

Motion nr 2: Stärk svensk idrotts position på spelmarknaden 10.5 Motion nr 2: Stärk svensk idrotts position på spelmarknaden Motion nr 2: Stärk svensk idrotts position på spelmarknaden Motionärernas förslag: Svenska Bågskytteförbundet att RF-stämman uppdrar till

Läs mer

Din guide till upphovsrätten

Din guide till upphovsrätten Din guide till upphovsrätten Därför upphovsrätt Upphovsrättslagen Upphovsrätten är ett viktigt instrument för kulturell utveckling och fritt skapande. Den bidrar till ett brett och mångfacetterat kulturliv

Läs mer

Kommuner som exportörer

Kommuner som exportörer Kommuner som exportörer Erfarenheter Utmaningar Slutsatser Stellan Jacobsson Tekniska Verken i Linköping Mål och drivkrafter Ett uppdrag enligt ägardirektivet (2011) Vara en aktör i det internationella

Läs mer

Stockholm 2015-09-25. Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad 103 39 Stockholm. Diarienummer UD2015/267/FIM

Stockholm 2015-09-25. Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad 103 39 Stockholm. Diarienummer UD2015/267/FIM Stockholm 2015-09-25 Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad 103 39 Stockholm Diarienummer UD2015/267/FIM Ang. Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

Trendspaning i livsmedelsbranschen

Trendspaning i livsmedelsbranschen Trendspaning i livsmedelsbranschen Ronja Boije 13 november 2015 Macklean strategi- och affärsutveckling med fokus på hela livsmedelsbranschens värdekedja Vårt fokus Några av våra kunder 2 Macklean Insikter

Läs mer

Samverkan och samverkansprojekt

Samverkan och samverkansprojekt Samverkan och samverkansprojekt Förutsättningar, hinder och möjligheter Västervik, September 2018 Tore Svendsen Att arbeta med människor i utsatta positioner nivåer, organisationer och ansvarsområden Det

Läs mer

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen?

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Hej Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Vad är kultur? enligt EST14 & ESM14 Länders kultur Främmande

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom

Läs mer

Goda råd till köpare av översättningar. Sveriges Facköversättarförening

Goda råd till köpare av översättningar. Sveriges Facköversättarförening Goda råd till köpare av översättningar Sveriges Facköversättarförening Vår värld blir allt mer internationell. Nationsgränser utgör numera inga större hinder för kommunikation men språket kan göra det.

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

Remissvar EU-kommissionens meddelande Mot en modernare och mer europeisk ram för upphovsrätten (Ju2016/00084/L3)

Remissvar EU-kommissionens meddelande Mot en modernare och mer europeisk ram för upphovsrätten (Ju2016/00084/L3) Film&TV-Producenterna YTTRANDE 2016-02-26 Remissvar EU-kommissionens meddelande Mot en modernare och mer europeisk ram för upphovsrätten (Ju2016/00084/L3) Om Film&TV-Producenterna Film&TV-Producenterna

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

KF som konsumenternas röst

KF som konsumenternas röst Konsumentplattform KF som konsumenternas röst Konsumentkooperationens uppgift är att skapa ekonomisk nytta och samtidigt göra det möjligt för medlemmen att med sin konsumtion bidra till hållbar utveckling.

Läs mer

Det sociala landskapet. Magnus Nilsson

Det sociala landskapet. Magnus Nilsson Det sociala landskapet Magnus Nilsson Det sociala landskapet vad är det? Består av interagerande delar Helheten framträder bara på avstånd De olika delarna har olika påverkan på varandra Hur lanskapet

Läs mer

Introduktion till MultiQ International AB

Introduktion till MultiQ International AB Introduktion till MultiQ International AB Vad gör MultiQ? MultiQ är ett ledande företag inom Digital Signage och bildskärmslösningar för publika miljöer - Kunder över hela världen men främst norra Europa

Läs mer

Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag

Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3151 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

ANSVAR. ur filosofiskt perspektiv. Begreppet ansvar När har vi ansvar att ta?

ANSVAR. ur filosofiskt perspektiv. Begreppet ansvar När har vi ansvar att ta? ANSVAR ur filosofiskt perspektiv Begreppet ansvar När har vi ansvar att ta? Petra Andersson Institutionen för Filosofi, Lingvistik och Vetenskapsteori petra.andersson@filosofi.gu.se Flera ansvarsbegrepp

Läs mer

Upplevelseindustrin. i Sverige 2002. Näringsliv och utbildningar

Upplevelseindustrin. i Sverige 2002. Näringsliv och utbildningar Upplevelseindustrin i Sverige 2002 Näringsliv och utbildningar 1 Innehållsförteckning Upplevelseindustrin i Sverige 2002 Förord 4 Rapporten 5 Definition av upplevelseindustrin 7 Näringsliv inom upplevelseindustrin

Läs mer

Förtätningen. Pär Eliaeson. Arkitektur / kritik KRITIK #36

Förtätningen. Pär Eliaeson. Arkitektur / kritik KRITIK #36 Arkitektur / kritik KRITIK #36 Förtätningen Pär Eliaeson Människan har sina idéer. En generellt välgrundad sådan är förtätningen, föreställningen att vi kan och bör komplettera våra städer med ny bebyggelse

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

Frihet viktigast för småföretagarna

Frihet viktigast för småföretagarna Frihet viktigast för småföretagarna Rapport från Företagarna december 2010 Innehåll Inledning... 3 Tre av fyra företagare skulle rekommendera en familjemedlem att bli egen företagare... 4 Friheten viktigaste

Läs mer

Medborgarnas engagemang - och konsekvenser för socialt arbete

Medborgarnas engagemang - och konsekvenser för socialt arbete Medborgarnas engagemang - och konsekvenser för socialt arbete Del 2, seminarium Aktuella tendenser i civilsamhället, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet och Göteborgs Föreningscenter,

Läs mer

Vad är mjukvara? DEN INBYGGDA INTELLIGENSEN

Vad är mjukvara? DEN INBYGGDA INTELLIGENSEN Vad är mjukvara? Under många år var Swedish Quality ett inarbetat begrepp över hela världen. Svenska produkter var eftertraktade (och ofta dyrare) därför att de ansågs hålla den högsta kvaliteten. Vår

Läs mer

Om Säkerhets- och försvarsföretagen

Om Säkerhets- och försvarsföretagen Om Säkerhets- och försvarsföretagen Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) är en branschorganisation för företag inom säkerhets- och försvarsområdet med verksamhet i Sverige. Vi har 62 medlemsföretag

Läs mer

Frivillighetens roll i välfärden vad är den och vad kan den bli? Föreläsning i Laholm mars 2013 Lars Svedberg

Frivillighetens roll i välfärden vad är den och vad kan den bli? Föreläsning i Laholm mars 2013 Lars Svedberg Frivillighetens roll i välfärden vad är den och vad kan den bli? Föreläsning i Laholm mars 2013 Lars Svedberg Några utgångspunkter I Sverige i världen det civila samhället en samhällssfär frivilligsektor/ideell

Läs mer

A FORCE LIKE NO OTHER

A FORCE LIKE NO OTHER A FORCE LIKE NO OTHER DIGITIZATION, CULTURE, MEDIA Pelle Snickars, KB tisdag 9 oktober 12 > datorn som universell mediemaskin tisdag 9 oktober 12 tisdag 9 oktober 12 > min egen forskningsverksamhet har

Läs mer

Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar. Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015

Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar. Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015 Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015 Kultursektor Kultursektorn är i ett kulturpolitiskt perspektiv det område som omfattas

Läs mer

söker vi enbart ett begrepp. Skriv tydligt och läsbart (om examinatorn inte kan läsa vad du skriver så kan denne inte ge dig poäng).

söker vi enbart ett begrepp. Skriv tydligt och läsbart (om examinatorn inte kan läsa vad du skriver så kan denne inte ge dig poäng). MKGA02: Introduktion till medie- och kommunikationsvetenskap Tentamen Ansvarig lärare: Johan Lindell Total poäng: 18 Gräns för G: 10 Gräns för VG: 14 Instruktioner: Du får skriva flera svar på samma blad.

Läs mer

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18 INLEDNING... 3 HANDLINGSPLANENS UTFORMNING... 4 ÅTAGANDE... 4 HANDLINGSPLANENS ÅTAGANDEN OCH MALMÖ STADS STYRMODELL... 5 ANSVARSFÖRDELNING... 5 UPPFÖLJNING... 5 REVIDERING OCH NY HANDLINGSPLAN... 5 TILLGÄNGLIGHET

Läs mer

Rapport Evenemangsmarknaden

Rapport Evenemangsmarknaden Rapport Evenemangsmarknaden Producerad av PS Communication, För: Nynäshamns kommun. Projekt: Utarbetande och formulering av en evenemangsstrategi med tillhörande faktadel, policy och handbok, en del av

Läs mer

Eget företag - Dröm och verklighet

Eget företag - Dröm och verklighet Eget företag - Dröm och verklighet Ingela Gabrielsson Privatekonom 2009-08-27 Om undersökningen För att öka förståelsen för drömmen om att starta eget och för verkligheten har Nordea Private Banking valt

Läs mer

Kulturarbetaren i en tillväxtfokuserad samhällsdiskurs. Kulturproduktionens villkor Karlstad 10 september 2015

Kulturarbetaren i en tillväxtfokuserad samhällsdiskurs. Kulturproduktionens villkor Karlstad 10 september 2015 Kulturarbetaren i en tillväxtfokuserad samhällsdiskurs Kulturproduktionens villkor Karlstad 10 september 2015 Zambrellis frågeställningar Hur kan samhällsdiskursen kring kultur och tillväxt skönjas i kulturarbetares

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2453 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Kreativa näringar

Motion till riksdagen 2015/16:2453 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Kreativa näringar Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2453 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Kreativa näringar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram bättre

Läs mer

Avhandling för avläggande av filosofie doktorsexamen, Sundsvall 2013 OBEROENDETS PRAKTIK. Ewa Andersson

Avhandling för avläggande av filosofie doktorsexamen, Sundsvall 2013 OBEROENDETS PRAKTIK. Ewa Andersson Avhandling för avläggande av filosofie doktorsexamen, Sundsvall 2013 OBEROENDETS PRAKTIK Ewa Andersson Handledare: Susanna Öhman Gunnar Augustsson Katarina Giritli-Nygren Department of Social Sciences

Läs mer

Goda råd till köpare av översättningar. Sveriges Facköversättarförening

Goda råd till köpare av översättningar. Sveriges Facköversättarförening Goda råd till köpare av översättningar Sveriges Facköversättarförening Vår värld blir allt mer internationell. Nationsgränser utgör numera inga större hinder för kommunikation men språket kan göra det.

Läs mer

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april:

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: KLYS är en samarbetsorganisation för olika konstnärsgrupper som författare, bildkonstnärer, tonsättare,

Läs mer

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Konsumenten vill veta ursprung, produktionsmetoder, egenskaper och om maten är schysst och säker Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

Representation av kvinnor och män inom Musik, scenkonst, film, teater och litteratur. www.umea.se/kommun

Representation av kvinnor och män inom Musik, scenkonst, film, teater och litteratur. www.umea.se/kommun Representation av kvinnor och män inom Musik, scenkonst, film, teater och litteratur www.umea.se/kommun Inledning Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter

Läs mer

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Arbetsdokument: Översättning av övergripande budskap

Arbetsdokument: Översättning av övergripande budskap Arbetsdokument: Översättning av övergripande budskap Detta arbetsdokument innehåller: Planeringsmall för att översätta, formulera och planera kommunikationen av övergripande budskap i fyra faser Mall:

Läs mer

Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt

Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt En Demoskopundersökning på uppdrag av Svenskt Näringsliv 2011-07-02 Om undersökningen Syfte Att undersöka attityder till förslag om vinstbegränsning bland

Läs mer

Lokal Mat Var står vi idag?

Lokal Mat Var står vi idag? Lokal Mat Var står vi idag? Sara Johansson Jordbruksverket, Utredningsenheten Vad är egentligen lokal mat? Livsmedel med lokal förankring Unika råvaror som är kopplade till en viss geografisk plats Unika

Läs mer

Bör man legalisera nerladdning av musik?

Bör man legalisera nerladdning av musik? Bör man legalisera nerladdning av musik? Sammanfattning I denna artikel framförs argument för att legalisera gratis nerladdning av musik via internet. Detta bör tillåtas eftersom musik till stor grad är

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar. Kulturproduktionens villkor Karlstad 13 oktober 2016

Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar. Kulturproduktionens villkor Karlstad 13 oktober 2016 Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar Kulturproduktionens villkor Karlstad 13 oktober 2016 Kultursektor Kultursektorn är i ett kulturpolitiskt perspektiv den del av samhället,

Läs mer

Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen

Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen Datum 2007-12-21 Ert datum 2007-06-09 Dnr 012-2007-2443 Ert Dnr N2007/5553/FIN Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kopia: Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi

Läs mer

Så bygger du en ledande FOI-miljö

Så bygger du en ledande FOI-miljö Så bygger du en ledande FOI-miljö Globala innovationsvärdekedjor och lokala innovationsekosystem Göran Hallin Sverige investerar mycket i FoU men ändå allt mindre Sveriges investeringar i FoU ligger på

Läs mer

IT Regulations and Policies - from theory into practice

IT Regulations and Policies - from theory into practice IT Regulations and Policies - from theory into practice Upphovsrätt på 2000-talet en praktikers perspektiv D&P 2008-11-18 Klassisk upphovsrätt Modern upphovsrätt Skapandet har inte förändrats Verksbegreppet

Läs mer

Kreativa kraftfält och kulturledd regional utveckling Christer Gustafsson

Kreativa kraftfält och kulturledd regional utveckling Christer Gustafsson Kreativa kraftfält och kulturledd regional utveckling Christer Gustafsson Växjö 29 oktober 2013 Utmaningar Klimatförändringar Globalisering Ojämlikhet CG 5(8) Utmaningar Klimatförändringar Globalisering

Läs mer

Arbetsmarknad Värmlands län

Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING LÄNETS UTMANINGAR YRKESKOMPASSEN DÄMPAD EFTERFRÅGAN PÅ VAROR OCH TJÄNSTER Konjunkturuppgången som började i slutet av 2009 pågick

Läs mer

IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN

IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN Vad kan idrottsrörelsen göra? Varför är idrottsrörelsen en viktig samarbetspart? Hur vill idrottsrörelsen arbeta med landsbygdsutveckling? 1 BAKGRUND

Läs mer

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng Växjö universitet Dnr 19/2004-510 Institutionen för pedagogik Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng 1. Beslut om inrättande av programmet Universitetsstyrelsen har genom beslut 2003-06-13

Läs mer

Mapping the conflict Kartläggning av konflikten

Mapping the conflict Kartläggning av konflikten 1 Mapping the conflict Kartläggning av konflikten Gör en cirkel. I centrum av denna antecknas problemområdet som ska behandlas. Det sker i neutrala termer, som alla kan vara överens om. Det inbjuder inte

Läs mer

Svar på skrivelse från Anna König Jerlmyr (M)

Svar på skrivelse från Anna König Jerlmyr (M) Tjänsteutlåtande Styrelsen för Stockholm Business Region 2015-09-22 Ärende nr 9. Dnr. 1.3.1-363/2015 2015-08-31 Handläggare: Mattias Rindberg Tel: 08-508 285 90 E-post: mattias.rindberg@stockholm.se Svar

Läs mer

Innehåll av ideell söndag 16 okt Dialog dialogism - Föreningsdemokrati

Innehåll av ideell söndag 16 okt Dialog dialogism - Föreningsdemokrati Innehåll av ideell söndag 16 okt 10 13 - Dialog dialogism - Föreningsdemokrati Dialog dialogism Enbart i dialogens mest förädlade form dialogism kan djup förståelse nås om viktiga ting enligt Platon (428

Läs mer

Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling

Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling När vi i Rörelse & Utveckling startade 1996 var det med en stark drivkraft att vilja medverka till utveckling bland organisationer, grupper och verksamheter.

Läs mer

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Det här är programmet för dig som vill vända och vrida på din affärsidé för att skriva en affärsplan - planen

Läs mer

Presentation - Andra Kvartalet

Presentation - Andra Kvartalet Presentation - Andra Kvartalet Introduktion Bergman & Beving utvecklar, förvärvar och tillhandahåller starka varumärken för industri- och byggsektorn Building Materials Workplace Safety Tools & Consumables

Läs mer

Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning)

Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning) Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning) Den sociala ekonomins möjligheter och utmaningar. Alla dessa trassliga begrepp Social ekonomi Civila samhället Socialt entreprenörskap Demokratiskt företagande

Läs mer

SAMMANFATTANDE RAPPORT OM INTRÅNG I IMMATERIELLA RÄTTIGHETER Sammanfattning

SAMMANFATTANDE RAPPORT OM INTRÅNG I IMMATERIELLA RÄTTIGHETER Sammanfattning SAMMANFATTANDE RAPPORT OM INTRÅNG I IMMATERIELLA RÄTTIGHETER 2018 Sammanfattning juni 2018 SAMMANFATTNING SAMMANFATTANDE RAPPORT OM INTRÅNG I IMMATERIELLA RÄTTIGHETER 2018 juni 2018 2 Sammanfattning Sammanfattande

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Den hållbara entreprenören

Den hållbara entreprenören Den hållbara entreprenören Lina Gustavssons passion för miljöfrågor blev för stor för hennes anställning, och idag driver hon ett eget företag. Hennes Sustainable Studio AB har gått från ett sidoprojekt

Läs mer

Gastronomiska regioner ett verktyg för att främja regional tillväxt

Gastronomiska regioner ett verktyg för att främja regional tillväxt Gastronomiska regioner ett verktyg för att främja regional tillväxt Paulina Rytkönen Södertörns Högskola Sören Persson LRF FD Madeleine Bonow Magnus Svensson Restaurangakademien Docent Paulina Rytkönen

Läs mer

Delårsrapport 1 april 31 december månader

Delårsrapport 1 april 31 december månader Delårsrapport 1 april 31 december 2008 9 månader 10 februari 2009 Jörgen Wigh, VD och koncernchef Niklas Enmark, vvd och finansdirektör Värdeskapande teknikhandelsföretag med marknadsledande positioner

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNSTYRELSEN ISSN 2000-043X HebyFS 2009:12 Infördes i författningssamlingen den 6 juli 2009 Riktlinjer för sponsring, reklamförsäljning och försäljningsverksamhet; Kommunstyrelsen

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Xmentor - för potentiella partners

Xmentor - för potentiella partners Xmentor - för potentiella partners Xmentor AB - www.xmentor.se - Östra Torggatan 2C - 652 24 Karlstad OM XMENTOR Den höga förändringstakten i dagens organisationer liksom den ofta kritiska tillgången på

Läs mer

Grupp 12 Andreas Antonsson andan850 Ellen Franzén ellfr008 Robin Blomberg robbl105 Lovisa Rönngren lovro519 Pontus Rudolfson ponru118

Grupp 12 Andreas Antonsson andan850 Ellen Franzén ellfr008 Robin Blomberg robbl105 Lovisa Rönngren lovro519 Pontus Rudolfson ponru118 Grupp 12 Andreas Antonsson Ellen Franzén Robin Blomberg Lovisa Rönngren Pontus Rudolfson andan850 ellfr008 robbl105 lovro519 ponru118 (tidslinje) a. Tidslinje b. Utbredning c. Användare (utbredning) a.

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. för yrkesskicklighet i världsklass

WORLDSKILLS SWEDEN. för yrkesskicklighet i världsklass WORLDSKILLS SWEDEN för yrkesskicklighet i världsklass RÖSTER OM YRKES-SM DÄRFÖR BEHÖVS WORLDSKILLS SWEDEN Det finns ett stort rekryteringsbehov inom ett flertal yrken, men alltför ofta saknas det intresserade

Läs mer

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2013

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2013 Almis rapportserie om inkubation helår 2013 Almi satsar på Sveriges inkubatorer Almis program Business Incubation for Growth Sweden, BIG Sweden, riktar sig till inkubatorer som arbetar med utveckling av

Läs mer

Globalisering och svensk arbetsmarknad

Globalisering och svensk arbetsmarknad Globalisering och svensk arbetsmarknad Fredrik Heyman (IFN och Lunds universitet) Fredrik Sjöholm (Lunds universitet och IFN) SNS, 5 juni 2018 Bakgrund Globaliseringen har ökat kraftigt under de senaste

Läs mer

SE2012-16836 Varumärkesmätning: Utbildningsradion (UR) Olika typer av chefer och deras roll för det svenska samhället

SE2012-16836 Varumärkesmätning: Utbildningsradion (UR) Olika typer av chefer och deras roll för det svenska samhället SE01-16836 Varumärkesmätning: Olika typer av chefer och deras roll för det svenska samhället 1 SE01-16836 Varumärkesmätning: Chefsfrågor Respondenterna delades slumpmässigt in i sex grupper (dvs drygt

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION

COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION MOT 2020 2012 antog Tourism in Skånes ABs styrelse den långsiktiga strategiska planen för tillväxt inom besöksnäringen i Skåne Collaborative Tourism

Läs mer

VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT

VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT WhitePaper från Dale Carnegie Training Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. drive_engagement_031113_wp_sw

Läs mer

Utarbetad av ICA (Internationella arkivrådet) Antagen på CITTRA-mötet den 2 september 2010 Även antagen av UNESCO:s Kommission för Kommunikation och

Utarbetad av ICA (Internationella arkivrådet) Antagen på CITTRA-mötet den 2 september 2010 Även antagen av UNESCO:s Kommission för Kommunikation och Utarbetad av ICA (Internationella arkivrådet) Antagen på CITTRA-mötet den 2 september 2010 Även antagen av UNESCO:s Kommission för Kommunikation och information (november 2011) Översatt till Svenska av

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer

Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer som du är anmäld

Läs mer

Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna

Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna Omvärld och Marknad Alnarp 160127 Bengt Persson I och med industrialiseringen gick jordbruket från vad naturen kan ge till vad naturen kan producera

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

Vad betyder molnet för framtida IT-yrken

Vad betyder molnet för framtida IT-yrken Dataföreningen Vad betyder molnet för framtida IT-yrken Stockholm 2009-03-12 Denna rapport är konfidentiell och avsedd enbart för den klient till vilken den är adresserad Agenda Molnet förutspås skapa

Läs mer

Affärsplan. Innovation camp 2016 Grupp 11

Affärsplan. Innovation camp 2016 Grupp 11 Affärsplan Innovation camp 2016 Grupp 11 Innehållsförteckning Organisation 3 Vilka är vi? 3 Vår tjänst - IC for you 4 Utseende och innehåll 4 Ekonomi 5 Inkomster 5 Utgifter 5 Målgrupp 6 Koppling till avfallstrappan

Läs mer

Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015

Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015 Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015 Inledning Under hösten 2015 har länsgrupperna haft chansen att diskutera det informations- och diskussionsmaterial om Kulturskolans uppdrag som styrelsen

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Civil-militärt ledarskap, grundkurs. Engelsk benämning: Civil-military leadership, basic course

Kursplan. Kursens benämning: Civil-militärt ledarskap, grundkurs. Engelsk benämning: Civil-military leadership, basic course Kursplan Kursens benämning: Civil-militärt ledarskap, grundkurs Engelsk benämning: Civil-military leadership, basic course Kurskod: 1LL029 Gäller från: Höstterminen 2011 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer