Kalendarium våren/sommaren 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kalendarium våren/sommaren 2011"

Transkript

1 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2011 årgång 12 nr 2 Hej medlemmar! Hoppas ni njuter av de solstrålar som letar sig ner genom molnen någon gång då och då. Misströsta inte snart kommer vårvärmen på allvar. I det här nyhetsbrevet får du en inbjudan till vårens stora arrangemang vår talträningshelg i maj. Hoppas många har möjlighet att vara med! I det här nyhetsbrevet hittar du flera som berättar om sina erfarenheter av tidigare helger. Vi brukar ha väldigt trevligt, så har du inte varit med innan så se om du kan följa med i år. I nyhetsbrevet hittar du också lite information om höstens seminarium i retorik, och en recension av filmen The King s Speech. Har du inte sett den än så försök hyra eller köpa den på DVD det är en riktigt bra film! Hoppas ni alla får en härlig vår och sommar! Styrelsen Kalendarium våren/sommaren april Stamningsförbundets årsmöte, Falköping 18 april Talträning i Lund 6-8 maj Talträningshelg! 19 maj Styrelsemöte i Helsingborg 30 maj Talträning i Lund 31 juli-6 augusti Ungdomsläger i Härnösand 2-4 september Nordiska stamningsseminariet i Finland 25 september Seminarium om retorik!

2 The King s Speech en epokgörande film! The King's Speech är den första film jag sett som skildrar en stammande person på ett respektfullt sätt. Och inte som en nervös eller psykiskt störd person, som man ska skratta åt. Vi får följa den stammande kungen Georg VI:s krokiga väg framåt för att kunna prata inför folket. George kommer i kontakt med talpedagogen Lionel som blir hans talterapeut och personliga tränare. Lionels personliga och okonventionella arbetssätt skapar många kulturkrockar och kontroverser. Det svåra provet kommer när han ska hålla ett viktigt tal i direktsändning inför hela det Brittiska imperiet. Filmen skildrar på ett utmärkt sätt hur kungen och hans omgivning reagerade på hans stamning. Igenkänningsfaktorn för mig som stammare är mycket hög. Det är en mycket äkta skildring av hans obehag att tala för folk och hans upprepade misslyckanden. Men vi får också glädjas av hans oerhörda förmåga att resa sig och komma igen, gång på gång. Filmen är mycket välgjord och har en bra dialog. Jag skrattar tillsammans med de andra i biosalongen när kungen visar humor och självdistans till sig själv och sin stamning. Filmen driver också med den tidens experter som t.ex. råder honom att röka för att stämbanden ska slappna av eller prata med kulor i munnen. Jag känner allt för väl igen alla välmenande men verkningslösa råd han får av omgivningen. Jag kan mycket väl förstå att Lionel och kungen gjorde så stora framsteg tillsammans. Trots avsaknad av formell utbildning hade Lionel en helhetssyn på stamningsproblemet och kombinerade talträning med samtalsterapi och personlig träning. Jag ser flera likheter med hur moderna terapier är upplagda. Till att börja med trodde inte kungen att det gick att göra något åt sin stamning. Men Lionel lockade och provocerade fram olika situationer då kungen talade flytande för att visa att stamningen inte är ett kroniskt tillstånd utan att många situationer och faktorer påverkar stamningen. Framförallt uppfattade jag att behandlingen gick ut på att träna, träna och åter träna för att lära sig en talteknik som hjälpte honom att uppnå ett flyt och en säkerhet i talet. Kungen visade också prov på stor målmedvetenhet och uthållighet. Och bevisligen ledde det till framgång. Som jag förstått det var Kung Georg VI och en annan person som också stammade, Winston Churchill, två av de viktigaste talarna i Storbritannien under andra världskriget.

3 Jag tror att filmen kan bli en ögonöppnare för många människor genom att den på ett mycket bra sätt skildrar hur det kan vara att stamma. Filmen kan också inge hopp för många som stammar genom att visa att det går att behandla stamning och nå framgång som talare. Johan Ascard Epilog: Några i stamningsrörelsen har kritiserat filmen för att den antyder psykologiska orsaker till stamning. Jag förstår vad de menar men tycker att kritiken är orimlig. Man kan inte kritisera en dokumentär som utspelar sig på 1930-talet för att den inte tar upp neurobiologiska förklaringsmodeller till stamning, som inte var kända på den tiden. Det finns även några felöversättningar som kanske också bidrar till att en del snedtänder. Terapeuten utger sig t.ex. inte alls för att "bota stamning" som det står på den svenska textremsan utan han pratar om att "behandla stamning", dvs. "treat" och inte "cure". Jag ser Lionel som en föregångare inom talterapin och önskar att jag hade haft en sådan terapeut. Colin Firth och Helena Bonham Carter i The King s Speech

4 Seminarium om retorik den 25 september! Föreningens tradition med endagarsseminarier fortsätter. I år hålls vårt seminarium den 25 september, och temat är retorik! Vi har turen att ha en väldigt rutinerad och meriterad seminarieledare: Paul van der Vliet. Paul arbetar professionellt med att träna människor att tala inför grupp, och han har arbetat mycket med företagsledare över hela världen. Paul är aktiv i Toastmasters (världens största talarorganisation) och invald i The Professional Speakers Association. Seminariet kommer bland annat att handla om presentations- och konversationsteknik, och om kommunikationens betydelse för ledarskap. Det går ut mer information mot slutet av sommaren, men boka redan nu in 25/9 i din kalender! Seminariet blir troligen gratis för våra medlemmar. Filmkvällar Föreningen planerar några filmkvällar under hösten. Vi tänkte se på några filmer med stamningsanknytning och stammande huvudpersoner. Och diskutera hur stamning framställs på film. Det går ut mer information längre fram. Om du har förslag på någon bra film med stamningsanknytning, kontakta gärna Johan Ascard i styrelsen. Årsmöte / Förändringar i styrelsen Den 28 februari hade föreningen sitt årsmöte. Det blev en trevlig kväll, och mötet avlöpte ganska snabbt. Det är inga större förändringar i laguppställningen inför Ett par nya aktiva har tillkommit som suppleanter, och Peter Winning tar över som kassör efter Johan Ascard. Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan fanns med i förra nyhetsbrevet. Kontakta någon i styrelsen, om du är intresserad av att ta del av mötesprotokollet eller den ekonomiska redovisningen.

5 Tala i Göteborg! Det var en lite halvt sliten kille som åkte iväg till Göteborg! Jag kände att jag verkligen behövde fokusera på talet som lätt försvinner i all hast när man har mycket i skolan! När jag skriver detta sitter jag på tåget på väg hem till Malmö igen! Känner mig otroligt avslappnad, lugn och måste säga att ni i Talakademin gör ett fantastisk jobb. Även om det är mycket träning bakom att kunna använda Talakademins koncept som bygger mycket på viloandning, tempoväxling, koartikulation osv. blir dessa helger lärande på ett roligt sätt. Vi skrattade väldigt mycket under helgen vilket gör allt mycket lättare och förståligt! Får rikta ett stort tack till Åke som gör detta möjligt. Men även Daniel ifrån Göteborgs stamningsförening, en guldsjäl med otrolig humor! Som sagt kan man vara annat än nöjd med helgen! Jens Andersson Hemsidan / Ny reseräkning Titta gärna in på vår hemsida ibland på Där finns information och en uppdaterad kalender. Du missar väl heller inte att du kan få resebidrag när du åker på något med stamningsanknytning? På hemsidan hittar du en reseräkningsblankett. Den fyller du i om du åkt till någon föreningsaktivitet, på ett stamningsläger eller liknande. För att hitta blanketten, klicka på Föreningen och Verksamhetsplan. Observera att eftersom vi har en ny kassör, ska blanketten skickas till ny adress. Använd inte den gamla blanketten, utan hämta hem den nya från hemsidan.

6 Skånes Stamningsförening och TALAkademin bjuder in till talträningshelg TALA i Skåne 6-8 maj 2011 på Flädergårdens Spa och konferensanläggning O! Må så gott i Vinslöv, nära Hässleholm. Vi börjar fredag lunch och slutar på söndag efter lunch. Det går även bra att ansluta fredag kväll eller lördag morgon. Unna dig en helgsemester och utveckla dig själv! Detta är en helg för dig som vill arbeta med ditt tal tillsammans med andra i en trevlig miljö. Talträningen är upplagd i linje med TALAkademins devis Ju bättre du talar desto mindre stammar du. Vi arbetar alltså inte med att minska stamningen utan med att förbättra vårt tal. De fyra grundläggande färdigheterna i TALAkademins träningsprogram består av andning, pausering, avspänning och frasering. Talträningen går bland annat ut på att sänka taltempot och tala i viloandningsrytm. Vi varvar med Speaking Circle, en beprövad metod att öka lusten att tala inför andra människor. Logoped Åke Byström från TALAkademin leder talträningarna tillsammans med Andrea Daleflod från Stockholms Stamningsförening. Speaking Circle leds av Jens Andersson och Johan Ascard från Skånes stamningsförening. Vi bor på Flädergårdens familjära konferensanläggning i flerbäddsrum med 2-4 sängar i varje rum. Maten lagas av Flädergården. Vi har också tillgång till spa, pool, bastu, träningsrum och gym. Anläggningen ligger på landet med fin natur runt omkring. Läs mer på Vi välkomnar alla medlemmar i stamningsföreningarna och i TALAkademin. Om du inte är medlem kan du t.ex. gå med i Skånes Stamningsförening för 100 kronor. Deltagare från andra länder är också mycket välkomna. Inga förkunskaper krävs. Träningen anpassas till dina förutsättningar och önskemål. Tala i Skåne kostar 600 kronor inklusive mat, sängplats och material. Kanske kan din lokala förening lämna ett bidrag till resan eller avgiften? Vi ordnar transport från järnvägsknutpunkten Hässleholm. Anmäl dig till Johan Ascard, Skånes stamningsförening och TALAkademin, johan.ascard@telia.com, , , senast 15 april. Deltagarantalet är begränsat så anmäl dig innan helgen är fullbokad!

7 Tala i viloandningsrytm Att tala i viloandningsrytm var det återkommande temat på talträningshelgen Tala i Småland, som Talakademin och Skånes Stamningsförening ordnade våren Helgen gick i Talakademins anda: Ju bättre du talar desto mindre stammar du. Vi tränar tillsammans i grupper med röstgympa, långsammare taltempo, viloandningsrytm, koartikulation, mm. Alla fokuserade på det som kändes viktigast för en själv. Flera testade DAF-apparaten. Vi hann också med flera pass med Speaking Circle, som går ut på att stärka självkänslan när vi talar inför en grupp. De elva deltagarna kom från Skåne, Östergötland, Småland, Uppland, Örebro, Schweiz och Finland. Vi hade också förmånen att ha med två logopedstudenter, varav en som stammar. Det blev många intressanta diskussioner om tal och stamning. Jag blir alltid lika förbluffad över vilka snabba förändringar många av oss genomgår. Själv kommer jag snabbt in i ett mycket lugnare taltempo. Jag talar mycket bättre och min stamning försvinner nästan helt. Det är också mycket lättare att upprätthålla ett bra taltempo när jag pratar med andra som också arbetar med sitt tal. Det förbättrade talflytet kommer som en sidoeffekt av att vi arbetar på att förbättra vårt tal, inte för att vi försöker stamma mindre. Jag menar att detta sättet att tänka är nyckeln till framgång; att arbeta med talet och inte mot stamningen. Ett stort tack till Anders Rosvall och Åke Byström som återigen organiserade och ledde helgen på ett mycket bra sätt. Johan Ascard

8 Så här glada blir man när man talar i viloandningsrytm på Tala i Småland.

9 Att delta i ett stamningsläger Vi kallar det matläger för vi äter så gott här. Och så taltränar vi lite också. Så introducerades skämtsamt lägret Tala i Småland för mig av en av deltagarna. Under en långhelg i maj 2010 samlades vi i en liten stuga djupt inne i Småland, tio personer som stammar och jag, en logopedstudent från Lund. Här är några reflektioner över vistelsen. Det började när min handledare under stamningspraktiken öppnade mina ögon för möjligheten att privat åka på ett läger. Jag tog tåget upp tillsammans med en annan deltagare från Skåne och mötte de andra på stationen i Alvesta. Efter en bilfärd den sista biten fram till stugan blev jag inackorderad i ett rum med lägrets enda andra kvinnliga deltagare. Tala bättre, stamma mindre Den grundläggande tanken bakom lägret i Talakademins regi var ju bättre man talar desto mindre stammar man. Man erbjöd därför träning i muntlig framställning för personer som stammar. Lägret innefattade moment såsom att sänka taltempot och att kontrollera andningsrytmen. Detta var sådant som även en logopedstudent kunde delta i så jag fick vara med på aktiviteterna på samma sätt som de andra. Ett annat viktigt syfte med lägret var att förmedla lusten att tala, samt att nosa på mental träning inför kommande talsituationer. En metod som användes och var mycket populär bland deltagarna var Speaking Circles. Detta var korta presentationer som framfördes inför åhörare som enbart fick ge positiv feedback efteråt.

10 Med så många moment som skulle hinnas med blev det fyra fullspäckade dagar. Träningspass av olika slag, maffiga luncher och sena kvällar med kortspel fyllde snabbt dagarna. Lägret präglades från första stund av en tillåtande och vänskaplig atmosfär. Vi hade långa samtal; bland annat om upplevelser av stamningsbehandling och bemötande hos omgivningen. Deltagarna hade endast stamningen gemensamt och deras historier skiljde sig mycket åt sinsemellan. Jag fick också berätta mycket; både om logopedutbildningen och så gott jag kunde om stamningsbehandling. Det blev ett dubbelt utbyte av kunskap och synvinklar som jag hoppas inte bara gagnade mig. Värdefullt studiebesök Jag tror att läger är ett bra sätt att ta ett steg in i stamningsföreningarnas värld. Många av våra patienter kommer vara medlemmar och detta kan bli viktiga erfarenheter i våra yrkesliv. Kanske fås nya uppslag till den egna stamningsbehandlingen? Baserat på mina egna erfarenheter vill jag varmt rekommendera logopedstudenter med intresse för stamningsbehandling att söka upp en lokal stamningsförening på Stamningsföbundets hemsida. Ta chansen att lära känna stammande personer under dessa avslappnade former! Logopedstudentdagar i dagarna Jag lämnar nu stamningslägret för några ord om nutiden. Ett nytt läsår är i förestående och det börjar bli dags för SLoSSstyrelsen 09/10 att lämna över stafettpinnen till nya förmågor. Vårt sista uppdrag blir Logopedstudentdagarna i Stockholm september. När detta nummer av Logopednytt landar i brevlådorna kommer evenemanget vara mycket nära förestående. Temat för i år är som de flesta av er studenter redan vet Svenska logopeder utomlands möjligheter och svårigheter. Jag kan utlova en massa spännande föreläsningar och trevligt umgänge. Vi ses i Stockholm hoppas jag! Slutligen vill jag tacka för min tid i styrelsen och önskar lycka till årgång 10/11. TEXT OCH BILD: Ingrid Thulin Lunds representant och ordförande i SLoSS Detta är en artikel som publicerades i Logopednytt 6/10

11 Familjemedlemskap lättare för anhöriga att stödja oss! På årsmötet beslutades att vi ska införa ett familjemedlemskap i föreningen. Alltså en möjlighet för anhöriga till en ordinarie medlem att bli medlemmar till reducerad taxa. Det beslutades att medlemsavgiften för familjemedlemmar ska vara 50 kronor per år. Då får man inte Stamningsförbundets tidning (KommUNIKation), och familjen får bara ett exemplar av våra nyhetsbrev och andra utskick. I övrigt är det ingen skillnad mellan att vara familjemedlem och vanlig medlem. Alla är hjärtligt välkomna på våra aktiviteter, och alla får till exempel subventionerade priser till julbord och andra arrangemang! Föreningen behöver fler medlemmar, så vi hoppas detta ska locka fler anhöriga att gå med i föreningen. Fråga gärna dina närstående om de vill stödja oss som medlemmar! Varje medlem är värdefull. Vill någon i din familj bli medlem, sätt bara in 50 kronor på vårt bankgiro ( ) och ange namn och adress. Skriv att han eller hon vill bli familjemedlem. Skånes Stamningsförening E-post: Medlemsavgift: Box 1656 skane@stamning.se 180 kr (inkl. KommUNIKation) Lund Hemsida: 100 kr (inkl. nyhetsbrev) 50 kr (familjemedlem) Bankgiro: Styrelse/arbetsgrupp: Jens Andersson jensandersson007@gmail.com Johan Ascard johan.ascard@telia.com Ann-Charlotte de Brugière anncharlotte.de@comhem.se Natasja Dahlmann likealisonsweeney@yahoo.se Peter Johansson peter_j20@hotmail.com Alice Lindahl lindahl1928@hotmail.com Anders Olsson (medlemsreg.) anders@agodata.se Meryem Saglamoglu m.s.3@hotmail.com Peter Winning (kassör) winning.peter@telia.com

Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida www.skane.stamning.se för mer information. Kalendarium våren/sommaren 2012

Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida www.skane.stamning.se för mer information. Kalendarium våren/sommaren 2012 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2012 årgång 13 nr 2 Hej medlemmar! Våren verkar ha tagit några dagars semester för att ladda batterierna, men snart är den tillbaka och sparkar ut allt vad snö

Läs mer

Läs mer på mittuppslaget. Hoppas många har möjlighet att vara med! Kalendarium hösten 2011

Läs mer på mittuppslaget. Hoppas många har möjlighet att vara med! Kalendarium hösten 2011 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev augusti 2011 årgång 12 nr 3 Hej medlemmar! Nu börjar sommaren gå mot sitt oundvikliga slut. Hoppas ni haft semester och kunnat njuta av årets (alltför få) fina sommardagar.

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Maj 2014 årgång 15 nr 2 Ny styrelse nya tag! Årsmöte valde ny styrelse i februari. Det innebär att Johan Ascard är ny ordförande och efterträder Anders Olsson, som avgick

Läs mer

Kalendarium våren/sommaren 2010

Kalendarium våren/sommaren 2010 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2010 årgång 11 nr 2 Hej medlemmar! Och glad vår på er! Visst är det en skön känsla att få hänga in den tunga vinterrocken där den hör hemma längst in i garderoben...

Läs mer

Kalendarium vintern/våren 2012

Kalendarium vintern/våren 2012 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev februari 2012 årgång 13 nr 1 Hej medlemmar! Hoppas det nya året har börjat bra för er alla! Nu har vargavintern kommit på allvar och alla svär och gnäller över kylan.

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2013. Hej medlemmar!

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2013. Hej medlemmar! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2013 årgång 14 nr 1 Hej medlemmar! Och god fortsättning på det nya året. Hoppas ni fick tillfälle att vila ut rejält under helgerna, och nu känner er redo att

Läs mer

Kalendarium våren/sommaren 2009

Kalendarium våren/sommaren 2009 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2009 årgång 10 nr 2 Hej medlemmar! Hoppas ni haft en fin påsk. Med så där lagom mycket för mycket ägg och karameller... I det här nyhetsbrevet hittar du information

Läs mer

Kalendarium hösten 2014

Kalendarium hösten 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev september 2014 En höst fylld av aktiviteter! Hej medlemmar! årgång 15 nr 3 Den långa fina sommaren tog plötsligt slut och nu är det höst på riktigt. Hösten största aktivitet

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. februari 2015 nr 1. Nytt år nya utmaningar! Några aktiviteter 2015

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. februari 2015 nr 1. Nytt år nya utmaningar! Några aktiviteter 2015 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev februari 2015 nr 1 Nytt år nya utmaningar! Tack för ditt stöd! Vi har blivit fler under året och är nu 100 medlemmar! Det ökar våra möjligheter att bedriva en bra verksamhet.

Läs mer

Kalendarium vintern/våren 2010

Kalendarium vintern/våren 2010 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2010 årgång 11 nr 1 Hej medlemmar! Hoppas det nya året har börjat bra! Och att ni inte har behövt vara ute och frysa för mycket i vargavintern vi haft. I din

Läs mer

Kalendarium vintern/våren 2009

Kalendarium vintern/våren 2009 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2009 årgång 10 nr 1 Hej medlemmar! Och god fortsättning på det nya året! Hoppas ni haft tillfälle att vila upp er rejält under jul och nyår... I din hand håller

Läs mer

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.!

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.! assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning. Vi välkomnar människor som vill göra ett avstamp mot ett friskare och liv oavsett om det

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Januari 2019 nr 1. Nytt år med nya aktiviteter!

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Januari 2019 nr 1. Nytt år med nya aktiviteter! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Januari 2019 nr 1 Nytt år med nya aktiviteter! Tack för att du är medlem och stödjer vår verksamhet. Här kan du läsa om vad som händer i föreningen och om Stamningsförbundets

Läs mer

Och god fortsättning på det nya året! Hoppas ni hunnit vila upp er (och frossa på julmat) under helgerna. Kalendarium vintern/våren 2011

Och god fortsättning på det nya året! Hoppas ni hunnit vila upp er (och frossa på julmat) under helgerna. Kalendarium vintern/våren 2011 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2011 årgång 12 nr 1 Hej medlemmar! Och god fortsättning på det nya året! Hoppas ni hunnit vila upp er (och frossa på julmat) under helgerna. Det här nyhetsbrevet

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2014. Hej medlemmar!

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2014. Hej medlemmar! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2014 årgång 15 nr 1 Hej medlemmar! Hoppas det nya året börjat bra! Och att ni alla har många roliga saker att se fram emot under 2014. Om några veckor håller

Läs mer

Stamningsförbundets. Kalender Stödja vår barnverksamhet BG

Stamningsförbundets. Kalender Stödja vår barnverksamhet BG Stamningsförbundets Kalender 2017 Stödja vår barnverksamhet BG 5430-0322 När man snubblar på orden så får man akta sig så man inte trillar! Stamningsförbundet har sitt kansli på Gärdet i Stockholm. Dit

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre.

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. SAMMANHÅLLNING Vi ser fram emot att se er växa både som grupp och individ. ENTUSIASM Tillsammans skapar vi minnesvärda

Läs mer

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss?

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Kvinna 25 År Kvinna 35År Man 54 år Kvinna 63 år Kvinna 34 år Mina reflektioner

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Ny termin med ny energi!

Ny termin med ny energi! Ny termin med ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Anna Sandkull s. 2 Hänt i januari s. 3 - SVT sydnytt, kommunbidrag, intervju i city, praktikantpresentation Händer i februari s. 6 -

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Hej! Riks-Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla ordföranden

Läs mer

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se TÄNK HUND 2014 studieframjandet.se Studiefrämjandet hundorganisationernas självklara studieförbund! Studiefrämjandet har även 2014 valt att satsa extra på samarbetet med Sveriges stora hundorganisationer:

Läs mer

Välkommen till ett nytt år med många aktiviteter! Skånes stamningsförening arbetar för att förbättra situationen för personer som stammar.

Välkommen till ett nytt år med många aktiviteter! Skånes stamningsförening arbetar för att förbättra situationen för personer som stammar. Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Februari 2016 nr 1 Välkommen till ett nytt år med många aktiviteter! Tack för ditt stöd! Vi har blivit fler medlemmar, vilket gör att vi kan ha en ännu bättre verksamhet.

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Hej! Rikssektionen Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla

Läs mer

Nytt från Blekinge spelmansförbund

Nytt från Blekinge spelmansförbund Nytt från Blekinge spelmansförbund Juli 2015 Rapport från SSRs årsmöte Skånes spelmansförbund stod som värdar för årets årsmöte inom SSR. Mötet hölls på Sundsgården i Helsingborg. Det enda som var utöver

Läs mer

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt.

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Psykoterapimässan är unik i världen. Den är en stor informationsmässa för allmänheten, politiker, media och människor som arbetar

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Hej! Nu, när vi har mött barnen igen och allt börjar få form och fason i arbetsrutinerna, är det dags att planera framåt. En mötesplats för inspiration:

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg!

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Du som själv har antikroppar eller om ditt barn har det är hjärtligt välkommen till denna träff/kurs. Detta är ett unikt tillfälle

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år

Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år jag fyllde 50. Men tiden går så fort och det blev aldrig

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Kundutvärdering (Cissila Adeyemi)

Kundutvärdering (Cissila Adeyemi) Kundutvärdering (Cissila Adeyemi) Avresedatum: 2015 07 18 Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur var boendet jämfört med dina förväntningar? Hur var maten som ingick i resans pris? Vad tyckte du om kvaliteten

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015

Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015 Foto: Alina Zienowicz/Wikimedia Commons Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015 Två maxade SMMI-månader sedan sist Mars och april har varit

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Januari 2017 nr 1. Välkommen till ett nytt jubileumsår! Några aktiviteter under våren 2017

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Januari 2017 nr 1. Välkommen till ett nytt jubileumsår! Några aktiviteter under våren 2017 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Januari 2017 nr 1 Välkommen till ett nytt jubileumsår! Skånes stamningsförening fyller 40 år! Det firar vi med en jubileumsfest lördag den 18 februari, med mingel, föredrag,

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71 Örninfo Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan Telefon: 0739-08 46 71 E-post: Unga Örnar Väst info@vast.ungaornar.se Distriktsombudman

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Sparringseminarium i Norge

Sparringseminarium i Norge Sparringseminarium i Norge Trondheim, 24-26 februari 2006 Text: Swavek Dydiszko På en personlig inbjudan från Master Per Andresen åkte jag till Norge för att träna med den norska organisationen NTNs bästa

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Nr 1: 2017 NYHETSBREVET. Från Celiakiföreningen i Skåne län. SCF Skåne:s julbord på Ystad Saltsjöbad.

Nr 1: 2017 NYHETSBREVET. Från Celiakiföreningen i Skåne län. SCF Skåne:s julbord på Ystad Saltsjöbad. Nr 1: 2017 NYHETSBREVET Från Celiakiföreningen i Skåne län SCF Skåne:s julbord på Ystad Saltsjöbad. KONTAKTINFORMATION Celiakiföreningen i Skåne län skane@celiaki.se LOKALFÖRENINGARNA Helsingborg, Höganäs,

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Våren 2012 Madonna med Liljor/Fabergé I detta nummer kan du läsa om nya lokaler, årsmötet, resor och utflykter samt kurser m.m. 1 Nya lokaler Som de flesta

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Välkommen till ett nytt år med föreningen!

Välkommen till ett nytt år med föreningen! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Januari 2018 nr 1 Välkommen till ett nytt år med föreningen! Här får du ett nyhetsbrev med information om vad som händer i föreningen. Flera medlemmar skriver om olika

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06

MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06 MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06 Hej! Jippie, våren är här med den vackra solen och de ljusa löftesrika dagarna. Mänskligheten har vaknat och kravlar ur sina vinterbon för att välkomna våren. Underbart!

Läs mer

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 DRAGBLADET MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 Kick-Off 28/9 2002 Fjällvandring med drag i DRAGBLADET DRAGBLADET är ett medlemsblad för Jämtlandsfjällens slädhundklubb. Medlemsbladet

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN

NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN Nr 9 November 2015 HEJ! Vintern närmar sig och vi har fått en liten försmak på kylan. Detta nyhetsbrev innehåller mycket matnyttig information och jag vill framförallt tacka

Läs mer

Träning och studier - en oslagbar kombination Samhällsvetenskap (SA) Träning och hälsa (BF) www.hbgsportgymnasium.com Utmana dig själv! Härlig gemenskap Vill du kombinera dina studier med tuff och rolig

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Gååsa raden. I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna. Inbjudan till repskap 2014

Gååsa raden. I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna. Inbjudan till repskap 2014 Gååsa raden Nr. 1 2014 En tidning för Visions medlemmar i region Skåne I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna Inbjudan till repskap 2014 Lösning

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Ledarutveckling för ökad samsyn

Ledarutveckling för ökad samsyn Samsyn Struktur Glädje Ledarutveckling för ökad samsyn Webbaserat program för dig i politiskt styrd organisation som vill öka samsynen i verksamheten Platsoberoende ledarskapsprogram för chefer, arbets-

Läs mer

Har du idéer, önskemål eller frågor så kontakta grenledaren så försöker vi hjälpas åt. Saknas någon utbildning så kontakta Kicki Jakobsson.

Har du idéer, önskemål eller frågor så kontakta grenledaren så försöker vi hjälpas åt. Saknas någon utbildning så kontakta Kicki Jakobsson. Hej! Då var det vår och aktiviteterna börjar komma igång lite runt om på ön. Då är det dags för lite uppdatering på vad som är på gång i klubben också. Lite förändringar i styrelsen har det blivit så här

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Tänker du ibland på livet som äldre?

Tänker du ibland på livet som äldre? Tänker du ibland på livet som äldre? Testa dig själv redan i dag! Jag vill bo med min livskamrat. Jag vill känna mig ekonomiskt trygg och kunna leva på min pension. Jag vill ha tid över för min familj,

Läs mer

1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK

1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK Namn: Kerstin Berghman Resa: Dressyr andalusier Mallorca Datum: 18-25 /5 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK 2. Hur

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Under våren och sommaren har CISV Linköping många roliga saker på gång som vi har försökt samla här. Två gånger om året kommer CISV Linköping att skicka ut ett informationsblad, ett vårblad

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga Kallelse till i Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00 Plats: Lekeberga Gård, Lekeberga Klubben bjuder på kaffe, smörgåstårta och underhållning. (glöm inte ange om du är allergisk mot något livsmedel)

Läs mer

Kom i form med oss på Mallorca

Kom i form med oss på Mallorca Kom i form med oss på Mallorca Pernilla Lisa Vicky Välkomna att åka med oss till denna underbara plats Can Martorell 11 18 oktober 2014 Här ger vi dig ett utbud av härlig träning för både kropp och själ.

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Vi är Anhörigcentrum s.5 Det här erbjuder vi s.7 Någon nära mig är äldre eller långvarigt sjuk s.9 Jag

Läs mer

Hoppas ni får en underbar sommar!

Hoppas ni får en underbar sommar! juni 2015 Till alla Klippan-sektioner Hej alla vänner i Klippan-sektionerna! brev Bild från Almedalen Foto: Mikael Svedberg Nu kanske ni inte träffas så ofta när sommaren är här? Då kan du ta med nyhetsbrevet

Läs mer

För er hyresgäster och närstående som är nya så vill vi önska er Varmt Välkomna till oss.

För er hyresgäster och närstående som är nya så vill vi önska er Varmt Välkomna till oss. Mars 2015 Information till hyresgäster och närstående mars 2015 Hej här kommer mars månads brev till dig som bor på Brunnbäcksgatan 20 eller är närstående till någon av våra hyresgäster. Här berättar vi

Läs mer

Hos SJ köper du resa, boende och biljetter till olika evenemang. Resor och upplevelser för nyfikna

Hos SJ köper du resa, boende och biljetter till olika evenemang. Resor och upplevelser för nyfikna Hos SJ köper du resa, boende och biljetter till olika evenemang Resor och upplevelser för nyfikna Tåget - det bekväma sättet att uppleva SJ erbjuder ett trivsamt sätt att resa för alla åldrar. Oavsett

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer