Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida för mer information. Kalendarium våren/sommaren 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida www.skane.stamning.se för mer information. Kalendarium våren/sommaren 2012"

Transkript

1 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2012 årgång 13 nr 2 Hej medlemmar! Våren verkar ha tagit några dagars semester för att ladda batterierna, men snart är den tillbaka och sparkar ut allt vad snö å kung Bore heter. Vårens och årets största aktivitet är liksom förra året vår talträningshelg denna gång i Kristi himmelfärdshelgen. Vi hoppas många vill vara med! Vi är på samma ställe som förra året - ett spa i närheten av Kristianstad. Det var en mycket trevlig (och nyttig!) helg förra året, så vi hoppas på många deltagare även i år. Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida för mer information. Mycket välkommen till både talträningshelgen och föreningens andra aktiviteter! Styrelsen Kalendarium våren/sommaren april Talträning i Lund maj Stamningsförbundets ungdomshelg i Göteborg maj Talträningshelg! Se mittenuppslaget 22 maj Styrelsemöte i Lund 29 maj Talträning i Lund 29 juli 4 augusti Ungdomsläger i Härnösand 3 6 augusti Barn och familjeläger i Visby

2 Nytt från förbundsmötet Nya ungdomar i förbundet Tre ombud och ytterligare tre medlemmar från vår förening som har uppdrag för förbundet var med på Stamningsförbundets årsmöte i Göteborg april. Hela styrelsen omvaldes. Tre yngre personer valdes in som nya suppleanter till styrelsen: Jan Karlsson från Västra Götaland, Anders Tellné från Västernorrland och Johan Jarl från Stockholms stamningsförening. Skåne är väl representerat i Stamningsförbundet. Jens Andersson fortsätter som ungdomsansvarig i styrelsen. Peter Winning blev omvald som suppleant till styrelsen. Och Johan Ascard blev omvald som sammankallande i valberedningen. Ny kanslist på gång Stamningsförbundet håller på att rekrytera en ny kanslist under året, eftersom nuvarande kanslist Conny Oskarsson går i pension till årsskiftet. Annonsen finns på Stamningsförbundets hemsida Årets förening och årets medlem Stockholms stamningsförening fick utmärkelsen årets förening. Ordförande Andreas Knutsson tog emot priset. Föreningen har lyckats vända en nedåtgående trend och har nu ökat medlemsantalet kraftigt under senaste året och har många bra aktiviteter för sina medlemmar. Samtidigt fick Ulla-Britt Johansson ta emot utmärkelsen årets medlem för hennes engagerade arbete i Västernorrlands stamningsförening. Mer information från Förbundsmötet kommer i nästa nummer av tidningen Kommunikation.

3 Recension av filmen To Speak : Förmedlar ångesten att stamma To Speak är en självbiografisk kortfilm av Erik Lamens från Belgien. Filmen skildrar några episoder från hans skolgång och uppväxt. Vi får uppleva hans kamp med sin svåra stamning och omgivningens reaktioner, både negativa och positiva. I första delen av filmen ska han presentera sig själv inför den nya klassen och alla börjar skratta. Den andra delen skildrar hans ångest när han står i en kö och ska fråga efter en tågbiljett. I den sista delen bjuder han upp en tjej till dans och allt går bra tills han ska säga sitt namn. Filmen har mycket hög igenkänningsfaktor för mig som stammat mycket under min uppväxt. Jag blir berörd varje gång jag ser den. Filmen förmedlar på ett starkt sätt ångesten inför vissa talsituationer. Det märks att han som gjort filmen själv stammat. Jag såg filmen på det Nordiska Stamningsseminariet i Finland då Erik Lamens själv visade sin film. Efteråt pratade han helt flytande om filmen i nästan en timme. Bara det var lite av en paradox för mig. To Speak har fått många priser på flera filmfestivaler. Filmen visas av många stamningsterapeuter för att visa vilken betydelse stamning kan ha i en stammares liv. Jag tror det kan vara bra att visa filmen, som bara är 15 minuter lång, när man informerar om stamning. En beskrivning av filmen och två filmsnuttar finns på Erik Lamens webbplats: Där finns också hans mailadress om du vill köpa en film, som kostar cirka 20 Euro. Johan Ascard

4 Skånes Stamningsförening och TALAkademin bjuder in till TALA i Skåne maj 2012 Välkommen till en utvecklande talträningshelg på Flädergårdens konferensanläggning i Vinslöv, nära Hässleholm. Vi har bokat anläggningen hela Kristi Himmelsfärdshelgen och börjar torsdag lunch och slutar på söndag efter lunch. Det går även bra att ansluta senare. Ju bättre du talar ju mindre stammar du Detta är en helg för dig som vill arbeta med ditt tal tillsammans med andra i en trevlig miljö. Talträningen är upplagd i linje med TALAkademins devis Ju bättre du talar desto mindre stammar du. Vi arbetar alltså inte med att minska stamningen utan med att förbättra vårt tal. De fyra grundläggande färdigheterna i TALAkademins träningsprogram består av andning, pausering, avspänning och frasering. Talträningen går bland annat ut på att tala i kortare fraser, sänka taltempot och tala i viloandningsrytm. Vi varvar med Speaking Circle, en beprövad metod att öka lusten att tala inför andra människor. Logoped Åke Byström från TALAkademin leder talträningarna tillsammans med Göran Hjertman, Johan Ascard och andra aktiva deltagare. Vi hjälps även åt med Speaking Circle och andra övningar. Vi bor på Flädergårdens familjära konferensanläggning i flerbäddsrum med 2-4 sängar i varje rum. Vi har tillgång till spa, pool, bastu, träningsrum och gym. Anläggningen ligger på landet med fin natur runt omkring. Läs mer på Träningen anpassas till dina önskemål Vi välkomnar alla medlemmar i stamningsföreningarna och i TALAkademin. Om du inte är medlem kan du till exempel gå med i Skånes Stamningsförening för 100 kronor. Deltagare från andra länder är också mycket välkomna. Inga förkunskaper krävs. Träningen anpassas till dina förutsättningar och önskemål. Tala i Skåne kostar 900 kronor för tre övernattningar med helpension. Kanske kan din förening lämna ett bidrag till resan eller avgiften? Vi ordnar transport från järnvägsstationen i Hässleholm. Anmäl dig nu! Anmäl dig till Johan Ascard, , johan.ascard@telia.com, senast den 30 april. Deltagarantalet är begränsat så anmäl dig innan det är för sent!

5 Varför smyger vi med vår stamning? Varför är vi så många som smyger med vår stamning även när vi träffar varandra inom stamningsföreningarna? Varför jobbar vi mot vår stamning och inte med vårt tal? När jag hör stammande personer som inte vill bli kallade stammare får jag ibland känslan att de inte riktigt vill kännas vid sin stamning och absolut inte vill identifiera sig som stammare. Många säger att ordet upplevs som en negativ stämpel. Jag får vissa associationer till andra grupper som känner sig utsatta och nedvärderade och därför vill byta skepnad och öka sin status genom att kalla sig något annat. Personer som tidigare kallade sig själva för t.ex. zigenare, städerska, och handikappad, har nu lärt omgivningen att istället säga romer, lokalvårdare och funktionshindrad. Detta till skillnad från t.ex. många judar och homosexuella, som trots förföljelse och diskriminering, ofta är stolta för vad de är och använder sin gruppbeteckning som en viktig del av sin identitet. Jag undrar om ett namnbyte verkligen attityderna kring gruppbeteckningarna, om inte ens personerna själva står upp för vad de är. Jag tror att kritiken mot att kalla sig stammare delvis bottnar i dålig självkänsla, att man lite skäms för sitt funktionshinder. Många kanske till och med är smygstammare. Ungefär som många smyger med sin dyslexi, alkoholism eller homosexualitet, för att man upplever att det inte är riktigt accepterat av andra. I min ungdom förnekade jag under lång tid att jag stammade, trots att jag stammade ganska rejält. På något märkligt sätt resonerade jag som att stamningen var liksom bara något nyckfullt som gick fel ibland, och om jag bara skärpte mig på något sätt, så skulle jag egentligen inte stamma. Jag stammade men jag var egentligen ingen stammare. När jag hörde andra som stammade ville jag inte riktigt identifiera mig med dem.

6 Jag tror att många av oss som stammar skulle må bättre av att komma ut som stammare och utan omsvep och med en viss stolthet deklarera att jag är stammare, som en av många identiteter, ungefär som att vissa personer med högburet huvud kallar sig för t.ex. dyslektiker, (nykter) alkoholist eller homosexuell, som en av flera identiteter. Anders Lundberg, stamningslegend, berättade för mig att han under period i sitt liv kunde säga Jag är stammare vad är du? Idag har han kommit över det och blivit en människa som stammar. En variant på temat kan vara att säga Jag stammar - Vad gör du?. Det finns också knappar med texten V-v-visst stammar jag. V-v-vad är du bra på?. Den texten är tydligen älskad av vissa och hatad av andra. Själv tycker jag det kan vara befriande att ibland skämta om sin stamning, men andra ser inget roligt varken i sin egen eller andras stamning. Personligen tycker jag att denna typ av knapp är att för mycket göra stamningen till sin identitet, men tror jag det kan vara en viktig del i en process när man kommer ut som stammare, och bli vän med sin stammaridentitet. Hur man kommer ut som stammare är nog mycket individuellt. Det viktiga är nog att vi slutar kämpa mot vår stamning och istället arbetar med vårt tal. Johan Ascard (tidigare publicerat i Kommunikation 1/2009, som en del av en insändarserie om ordval om stamning och handikapp)

7 Ungdomsläger och familjeläger Stamningsförbundet ordnar en ungdomshelg i Göteborg maj. I sommar ordnas ett ungdomsläger i Härnösand 29 juli 4 augusti För barn och föräldrar ordnas ett familjeläger i Visby 3 6 augusti. Mer information finns på där du också finner mer information om andra aktiviteter som förbundet och andra föreningar ordnar. Skånes stamningsförening kan lämna ett bidrag till att delta i på läger och andra aktiviteter med upp till 1000 kr per person och tillfälle. Kontakta Anders Olsson eller kassören Peter Winning om du är intresserad. Skånes Stamningsförening Box Lund E-post: skane@stamning.se Hemsida: Medlemsavgift: 180 kr (inkl. KommUNIKation) 100 kr (inkl. nyhetsbrev) 50 kr (familjemedlem) Bankgiro: Styrelse/arbetsgrupp: Jens Andersson jensandersson007@gmail.com Johan Ascard johan.ascard@telia.com Ann-Charlotte de Brugière anncharlotte.de@comhem.se Natasja Dahlmann likealisonsweeney@yahoo.se Peter Johansson peter_j20@hotmail.com Anders Olsson (medlemsreg.) anders@agodata.se Meryem Saglamoglu m.s.3@hotmail.com Peter Winning (kassör) winning.peter@telia.com

Kalendarium vintern/våren 2012

Kalendarium vintern/våren 2012 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev februari 2012 årgång 13 nr 1 Hej medlemmar! Hoppas det nya året har börjat bra för er alla! Nu har vargavintern kommit på allvar och alla svär och gnäller över kylan.

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Maj 2014 årgång 15 nr 2 Ny styrelse nya tag! Årsmöte valde ny styrelse i februari. Det innebär att Johan Ascard är ny ordförande och efterträder Anders Olsson, som avgick

Läs mer

Kalendarium våren/sommaren 2010

Kalendarium våren/sommaren 2010 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2010 årgång 11 nr 2 Hej medlemmar! Och glad vår på er! Visst är det en skön känsla att få hänga in den tunga vinterrocken där den hör hemma längst in i garderoben...

Läs mer

Läs mer på mittuppslaget. Hoppas många har möjlighet att vara med! Kalendarium hösten 2011

Läs mer på mittuppslaget. Hoppas många har möjlighet att vara med! Kalendarium hösten 2011 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev augusti 2011 årgång 12 nr 3 Hej medlemmar! Nu börjar sommaren gå mot sitt oundvikliga slut. Hoppas ni haft semester och kunnat njuta av årets (alltför få) fina sommardagar.

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2013. Hej medlemmar!

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2013. Hej medlemmar! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2013 årgång 14 nr 1 Hej medlemmar! Och god fortsättning på det nya året. Hoppas ni fick tillfälle att vila ut rejält under helgerna, och nu känner er redo att

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. februari 2015 nr 1. Nytt år nya utmaningar! Några aktiviteter 2015

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. februari 2015 nr 1. Nytt år nya utmaningar! Några aktiviteter 2015 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev februari 2015 nr 1 Nytt år nya utmaningar! Tack för ditt stöd! Vi har blivit fler under året och är nu 100 medlemmar! Det ökar våra möjligheter att bedriva en bra verksamhet.

Läs mer

Kalendarium hösten 2014

Kalendarium hösten 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev september 2014 En höst fylld av aktiviteter! Hej medlemmar! årgång 15 nr 3 Den långa fina sommaren tog plötsligt slut och nu är det höst på riktigt. Hösten största aktivitet

Läs mer

Kalendarium våren/sommaren 2011

Kalendarium våren/sommaren 2011 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2011 årgång 12 nr 2 Hej medlemmar! Hoppas ni njuter av de solstrålar som letar sig ner genom molnen någon gång då och då. Misströsta inte snart kommer vårvärmen

Läs mer

Kalendarium vintern/våren 2010

Kalendarium vintern/våren 2010 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2010 årgång 11 nr 1 Hej medlemmar! Hoppas det nya året har börjat bra! Och att ni inte har behövt vara ute och frysa för mycket i vargavintern vi haft. I din

Läs mer

Kalendarium våren/sommaren 2009

Kalendarium våren/sommaren 2009 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2009 årgång 10 nr 2 Hej medlemmar! Hoppas ni haft en fin påsk. Med så där lagom mycket för mycket ägg och karameller... I det här nyhetsbrevet hittar du information

Läs mer

Kalendarium vintern/våren 2009

Kalendarium vintern/våren 2009 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2009 årgång 10 nr 1 Hej medlemmar! Och god fortsättning på det nya året! Hoppas ni haft tillfälle att vila upp er rejält under jul och nyår... I din hand håller

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2014. Hej medlemmar!

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2014. Hej medlemmar! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2014 årgång 15 nr 1 Hej medlemmar! Hoppas det nya året börjat bra! Och att ni alla har många roliga saker att se fram emot under 2014. Om några veckor håller

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Januari 2019 nr 1. Nytt år med nya aktiviteter!

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Januari 2019 nr 1. Nytt år med nya aktiviteter! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Januari 2019 nr 1 Nytt år med nya aktiviteter! Tack för att du är medlem och stödjer vår verksamhet. Här kan du läsa om vad som händer i föreningen och om Stamningsförbundets

Läs mer

Och god fortsättning på det nya året! Hoppas ni hunnit vila upp er (och frossa på julmat) under helgerna. Kalendarium vintern/våren 2011

Och god fortsättning på det nya året! Hoppas ni hunnit vila upp er (och frossa på julmat) under helgerna. Kalendarium vintern/våren 2011 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2011 årgång 12 nr 1 Hej medlemmar! Och god fortsättning på det nya året! Hoppas ni hunnit vila upp er (och frossa på julmat) under helgerna. Det här nyhetsbrevet

Läs mer

Välkommen till ett nytt år med många aktiviteter! Skånes stamningsförening arbetar för att förbättra situationen för personer som stammar.

Välkommen till ett nytt år med många aktiviteter! Skånes stamningsförening arbetar för att förbättra situationen för personer som stammar. Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Februari 2016 nr 1 Välkommen till ett nytt år med många aktiviteter! Tack för ditt stöd! Vi har blivit fler medlemmar, vilket gör att vi kan ha en ännu bättre verksamhet.

Läs mer

Välkommen till ett nytt år med föreningen!

Välkommen till ett nytt år med föreningen! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Januari 2018 nr 1 Välkommen till ett nytt år med föreningen! Här får du ett nyhetsbrev med information om vad som händer i föreningen. Flera medlemmar skriver om olika

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Tänker du ibland på livet som äldre?

Tänker du ibland på livet som äldre? Tänker du ibland på livet som äldre? Testa dig själv redan i dag! Jag vill bo med min livskamrat. Jag vill känna mig ekonomiskt trygg och kunna leva på min pension. Jag vill ha tid över för min familj,

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Januari 2017 nr 1. Välkommen till ett nytt jubileumsår! Några aktiviteter under våren 2017

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Januari 2017 nr 1. Välkommen till ett nytt jubileumsår! Några aktiviteter under våren 2017 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Januari 2017 nr 1 Välkommen till ett nytt jubileumsår! Skånes stamningsförening fyller 40 år! Det firar vi med en jubileumsfest lördag den 18 februari, med mingel, föredrag,

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Medlemsblad höst/vinter 2011

Medlemsblad höst/vinter 2011 Medlemsblad höst/vinter 2011 Välkommen till en höst och vinter med spännande aktiviteter och tävlingar! Ordföranden har ordet Hej! Jag heter Katharina Dahl och är ordförande i Gota Western Riders sedan

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till riksorganisationer som är medlemmar i Svenska FN-förbundet 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundet består av anslutna riksorganisationer, FN-föreningar

Läs mer

TappaTrampet 2015. Höstens stora aktivitetstävling. Utmana dina kollegor i. Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor?

TappaTrampet 2015. Höstens stora aktivitetstävling. Utmana dina kollegor i. Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor? Utmana dina kollegor i Höstens stora aktivitetstävling TappaTrampet 2015 17 sep tem 5 nove ber mber Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor? Gör något roligt och aktivt tillsammans på jobbet! Läs om

Läs mer

Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet

Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet 1 av 13 Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet Boken finns som pdf-fil: http://www.ungarorelsehindrade.se/images/stories/hemlighet/boken/boken.pdf Du kan fylla i och spara dina

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se TÄNK HUND 2014 studieframjandet.se Studiefrämjandet hundorganisationernas självklara studieförbund! Studiefrämjandet har även 2014 valt att satsa extra på samarbetet med Sveriges stora hundorganisationer:

Läs mer

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg!

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Du som själv har antikroppar eller om ditt barn har det är hjärtligt välkommen till denna träff/kurs. Detta är ett unikt tillfälle

Läs mer

Ett Drogfritt Liv i Kristianstad

Ett Drogfritt Liv i Kristianstad Behovet är stort Behovet av att öka människors medvetenhet om hur beroende, missbruk och droger styr och begränsar oss som individer är stort. Inte minst med tanke på ökande alkoholkonsumtion för både

Läs mer

Alla fantastiska klubbister önskas en Härligt God Jul och ett Gott Nytt År! Distriktsstyrelsen

Alla fantastiska klubbister önskas en Härligt God Jul och ett Gott Nytt År! Distriktsstyrelsen SKÅNE Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö Tel: 040-660 73 06 Mobil: 070 261 66 69 E-post: s-kvinnor@skane.sap.se Hemsida: www.s-info.se/skvinnorskane Bankgiro: 5661-1403 Innehåll Inbjudan till internationell

Läs mer

Projektet En hemlighet känd av många

Projektet En hemlighet känd av många Projektet En hemlighet känd av många Fredag 12/2 Helgen inleddes med presentation av daltagare efter middag på hotell Scandic Star i Sollentuna av kursledare Helena Svensson och Veronica Svensk. Deltagarna

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Kallelse till Förbundsmöte 2013

Kallelse till Förbundsmöte 2013 Till: Samtliga medlemsföreningar och SDF Skövde 2013-01-31 Kallelse till Förbundsmöte 2013 Härmed kallas medlemsföreningar och SDF till Förbundsmöte på Clarion Collection Hotel Kompaniet och Nyköpingshus

Läs mer

Gååsa raden. I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna. Inbjudan till repskap 2014

Gååsa raden. I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna. Inbjudan till repskap 2014 Gååsa raden Nr. 1 2014 En tidning för Visions medlemmar i region Skåne I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna Inbjudan till repskap 2014 Lösning

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Till dig som är ung med funktionshinder

Till dig som är ung med funktionshinder Till dig som är ung med funktionshinder Nya vänner Träna Samtala Träffas i grupp U.N.G. Ung Nätverk Grupp På U.N.G. kan du träffa nya vänner. U.N.G. är till för dig i åldern 13 25 år med lindrig till måttlig

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Foton i detta nummer: Jonathan Helgesson

Foton i detta nummer: Jonathan Helgesson Foton i detta nummer: Jonathan Helgesson Nr Nr 63 80 oktober april 2007 2012 Verksamhetsledaren Hej du medlem! En ny teaterhöst har dragit igång i lokstallarna. Nya gruppkonstellationer och nybörjare samsas

Läs mer

Lennie Norman GUBBVARNING! Illustrationer Hans Lindström

Lennie Norman GUBBVARNING! Illustrationer Hans Lindström Lennie Norman GUBBVARNING! Illustrationer Hans Lindström Forum Bokförlaget Forum Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright text Lennie Norman 2011 Copyright bild Hans Lindström Tryckt 2011 hos

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Välkommen till AKC Årsmöte

Välkommen till AKC Årsmöte Nr 127, mars 2015 Välkommen till AKC Årsmöte Datum: söndag den 15 mars 2015 Tid: 14:00 Plats: Föreningens lokaler I och med detta meddelas följande: 1- Kallelse, dagordning, verksamhetsrapport * Du kallas

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

MåBra läger. Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär och inte vill missa en ny upplevelse.

MåBra läger. Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär och inte vill missa en ny upplevelse. MåBra läger på Hornsjöns Pensionat 2013 4 dagar Se vårt detaljerade program Läger 1 22 26 maj För dig som inte vill gå miste om en bättre hälsa. Hur börjar jag? Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Damkommittén. Vår målsättning med årets golf Enkelt Roligt Socialt

Damkommittén. Vår målsättning med årets golf Enkelt Roligt Socialt Damkommittén Ulrika Bjurner Ordförande Marianne Hesslow Kassör Kristina Wikander Information, webb Susan Breitholtz - Tävlingar Anette Forsberg - Måndagsgolfen Louise Ivstam - Tävlingar Vår målsättning

Läs mer

INFORMATIONSBLAD FÖR BRF L21 EKHOLMEN

INFORMATIONSBLAD FÖR BRF L21 EKHOLMEN INFORMATIONSBLAD FÖR BRF L21 EKHOLMEN NR. 1 årgång 2015 L 21 Planerade tidpunkter för infobladet, 2015: Nr 1 Jan/Feb/Mar Nr 2 Apr/Maj/Jun Nr 3 Jul/Aug/Sep Nr 4 Okt/Nov/Dec utgivning feb/mars utgivning

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Hej! Riks-Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla ordföranden

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71 Örninfo Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan Telefon: 0739-08 46 71 E-post: Unga Örnar Väst info@vast.ungaornar.se Distriktsombudman

Läs mer

Vill du bli företrädare i Ledarna?

Vill du bli företrädare i Ledarna? Vill du bli företrädare i Ledarna? Är jag en företrädare? Är du chef eller ledare, medlem i Ledarna och intresserad av att påverka vad som händer på din arbetsplats? Då kanske du är rätt person för att

Läs mer

Nyhetsbrev April. På valborg kommer Göteborgs vokalensemble till vår trädgård och underhåller klockan 17.30.

Nyhetsbrev April. På valborg kommer Göteborgs vokalensemble till vår trädgård och underhåller klockan 17.30. Göteborg 140415 Nyhetsbrev April Vegahusen Hej! Påsken faller sent in i år vi ser fram emot en påsk förhoppningsvis i vårens tecken! Dagarna blir ljusare och ljusare o ljusare och solen bränner mot ryggen.

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

DHR Ängelholm NR

DHR Ängelholm NR DHR Ängelholm NR. 1. 2017 DHR ÄNGELHOLM. dhr.angelholm@gmail.com MOBIL. 070 58 180 51 ORGANISATIONSNR: 839400-5931 BANKGIRO: 414-8698 Hemsida. dhr-angelholm.se DHR Ängelholm Åsbogatan 40 26251 Ängelholm.

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 1. 2015

DHR Ängelholm NR. 1. 2015 DHR Ängelholm NR. 1. 2015 ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL. 076 05 905 09 LIZ LINDEROS TEL. 042-598 75 MOBIL. 073 66

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2014 Ansvarig utgivare Birgitta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Hej! Rikssektionen Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Kom i form med oss på Mallorca

Kom i form med oss på Mallorca Kom i form med oss på Mallorca Pernilla Lisa Vicky Välkomna att åka med oss till denna underbara plats Can Martorell 11 18 oktober 2014 Här ger vi dig ett utbud av härlig träning för både kropp och själ.

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Vårkänslor. Aktuellt. //Sandra

Vårkänslor. Aktuellt. //Sandra Vårkänslor Nu har väl ändå sista snön rasat ut, eller? Nu vill i alla fall jag och kaninerna ha vår, sol och värme! Våren bjuder på en mängd aktiviteter i klubben, några av dem kan du se mer av längre

Läs mer

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset Hej alla medlemmar, Trots en tidig vår med mycket sol som vill locka ut oss i naturen har föreningen också viktiga aktiviteter på gång som vi hoppas ni vill delta i även om det vackra vädret fortsätter

Läs mer

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss?

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Kvinna 25 År Kvinna 35År Man 54 år Kvinna 63 år Kvinna 34 år Mina reflektioner

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Hoppas ni får en underbar sommar!

Hoppas ni får en underbar sommar! juni 2015 Till alla Klippan-sektioner Hej alla vänner i Klippan-sektionerna! brev Bild från Almedalen Foto: Mikael Svedberg Nu kanske ni inte träffas så ofta när sommaren är här? Då kan du ta med nyhetsbrevet

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.1 2015 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 30 jan. 4H start se program i bladet! * 18 febr. Årsmöte med Hejdeby och Endre Röda Kors kl.19.00 i Hejdeby

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Halliwickklubbarna Doppingen och Viggen 1. Valda av årsmötet för styrelseuppdrag för Halliwickklubbarna Doppingen och Viggen 2013 Följande personer har haft styrelseuppdrag i

Läs mer

RF:s Elevenkät 2004. Bakgrundsinformation

RF:s Elevenkät 2004. Bakgrundsinformation RF:s Elevenkät 2004 Bakgrundsinformation Årskurs Hur bor du på RIG-orten? Välj ditt RIG Ort Flicka Pojke Årskurs 2 På elevhem Friidrott Umeå X Årskurs 3 I föräldrahemmet Friidrott Umeå X Årskurs 2 På elevhem

Läs mer

Svenska Missionskyrkan/SMU i Södra Götalands distrikt och SMU i Osby. Inbjuder till

Svenska Missionskyrkan/SMU i Södra Götalands distrikt och SMU i Osby. Inbjuder till Svenska Missionskyrkan/SMU i Södra Götalands distrikt och SMU i Osby Inbjuder till för alla som har ett levande intresse för ishockey i åldern från 20 år och uppåt. Den 7-8 februari 2009 går resan till

Läs mer

Stamningsförbundets. Kalender Stödja vår barnverksamhet BG

Stamningsförbundets. Kalender Stödja vår barnverksamhet BG Stamningsförbundets Kalender 2017 Stödja vår barnverksamhet BG 5430-0322 När man snubblar på orden så får man akta sig så man inte trillar! Stamningsförbundet har sitt kansli på Gärdet i Stockholm. Dit

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Talmanus till film om stadgar. Se filmen på MUCF:s webbplats

Talmanus till film om stadgar. Se filmen på MUCF:s webbplats Talmanus till film om stadgar Se filmen på MUCF:s webbplats www.mucf.se/stadgar ATT BILDA EN FÖRENING Att bilda en förening är att samlas kring en idé. Det kan vara att man vill förändra något i världen

Läs mer

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011 Hejsan Alla Glada Ådror! Nu är det vår och försommar i ett slag. Syrener, äppelträd och liljekonvaljer står nu i full blom trots att det är en hel månad kvar till skolavslutningar och Ransäter. Det finns

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa dig hur den fungerar. Så här går det till. Du börjar med

Läs mer

Ny termin med ny energi!

Ny termin med ny energi! Ny termin med ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Anna Sandkull s. 2 Hänt i januari s. 3 - SVT sydnytt, kommunbidrag, intervju i city, praktikantpresentation Händer i februari s. 6 -

Läs mer

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg?

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1. Jag är mest orolig över att hen inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

Verksamhetsberättelse RSIS 2013

Verksamhetsberättelse RSIS 2013 Verksamhetsberättelse RSIS 2013 Inledning Rett Syndrom i Sverige, RSIS är en rikstäckande förening som bildades 1997. Föreningen riktar sig till både anhöriga och professionella som kommer i kontakt med

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Sommaren 2013. I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner.

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Sommaren 2013. I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner. RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Sommaren 2013 I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner. Hur det gick till i Bretten och på Bornholm får ni veta i nästa nummer 1

Läs mer