Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015"

Transkript

1 1(6) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015 Sammanfattning Mötet diskuterade den andra uppsättningen artiklar om PO-stödet (förordning 543/2011). De nya skolfruktsreglerna kan bli något försenade och kommer i så fall inte att vara på plats när det nya läsåret börjar. Några MS har utnyttjat krisåtgärderna fullt ut för vissa produkter, och vill att åtgärderna förlängs. Från Sverige deltog Marie Törnquist på Jordbruksverket. Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Ändringar i PO-stödet (förordning 543/2011, delegerad akt) Första omgången, artikel 1-54 Kommissionen kommenterade de synpunkter som kommit in på de artiklar (1-54) som man gick igenom på föregående möte. De flesta kunde strykas efter förklaring från KOM. Ett land saknade en text om investeringar i artikel 19. Ett par länder menade att begreppet aktiv brukare i artikel 21 har diskuterats i samband med direktstöden och att det vore bättre att använda begreppet producent i detta sammanhang. Ett land ville ha tydligare definition av begrepp som gård, lantbrukare, kooperativ med mera. Ett land ville ha ett högre tak för gårdsförsäljning och liknande. Ett land hade en rad tekniska synpunkter och ville ha mer tid på sig för att kommentera både den första och den andra omgången artiklar. Ett land ville ha mer klargörande om artikel 50.2 (hantering av medlemmar som ansluter sig till eller lämnar PO under året), eftersom de tyckte att beräkningen var komplicerad.

2 2(6) Andra omgången, artikel Artikel 55,nationell strategi. KOM hade lagt in förklaringar kring strategin i artikeln och försökt specificera kraven på vad som ska ingå i strategin. 56, Nationella ramverk för miljöåtgärder KOM hade lagt in förklaringar kring åtgärderna i förslaget på genomförandeakt. Många av punkterna är kopierade från landsbygdsprogrammen. Text kring icke mätbara positiva miljöåtgärder finns nu med. Som exempel nämnde KOM investeringar i traktorhjul som reducerar markpackning men där miljöeffekten är erkänd men svår att mäta. Artikel 58. Kopplingen till landsbygdsprogram Texten syftar till att undvika dubbelfinansiering med landsbygdsprogrammet. Artikel 60 Tillåtna åtgärder (actions) i verksamhetsprogram KOM hade lagt till en lista (annex 11a) med tillåtna åtgärder och förklarade att det är svårt att lägga till lämpliga åtgärder då listan är väldigt vid just nu. Om listan ska vara mer detaljerad så kan den bli hur lång som helst. Artikel 60.5 medger numer att en investering kan fördelas linjärt över programperioden och en investering som inte skrivits av helt kan föras över till nästföljande verksamhetsprogram. Artikel 60.8 definierar specifika kostnader. Artikel 60.9 anger att verksamhetsprogram ska innehålla minst två miljöåtgärder och att POs medlemmar inför åtgärderna genom att minst 80 % av POs saluförda produktion omfattas av åtgärderna. Artikel 72a Avbrutet verksamhetsprogram Artikeln är ny och reglerar vad som händer om PO inte fullföljer sitt verksamhetsprogram. Det ska vara ok att få stöd för de åtgärder eller investeringar man gjort, men de måste behålla investeringen. Om PO gått in i miljöåtgärder som ska göras årligen som t.ex. ekologisk produktion ska stödet inte fortsätta betalas ut och det som erhållits ska betalas tillbaka. Krisförebyggande åtgärder Artikel 74 innehåller numera ett stycke om investeringar som syftat till effektivare hantering av volymer som når marknaden. Artikel reglerar stöd i samband med återtagsåtgärder. Nytt är att det för vissa produkter nu föreslås procentuella gränser för hur mycket stöd som kan betalas ut i förhållande till prisnivåerna de fem föregående åren. Bilagorna 6-7 är i stort sett intakta. Bilaga 8 innehåller indikatorer för att mäta resultatet av programmen. I bilaga 8 har KOM så långt som det är möjligt infört automatiskt beräknade resultatindikatorer och tagit bort några indikatorer som varit svåra att beräkna. MS kan lägga till egna indikatorer i rapporten om man vill. Miljöåtgärderna finns kvar i annexet men ingår också i automatiska beräkningar i

3 3(6) resultatindikatorerna. Även för nulägesindikatorerna så har man tagit bort icke definierbara indikatorer. Bilaga 9 innehåller listor på tillåtna och icke tillåtna åtgärder i verksamhetsprogrammen. KOM har försökt att ta bort komplicerade skrivningar om tillåtna åtgärder. Bilagorna 10, 11, 12 och 13 har i stort sett inte ändrats. KOM vill ha in kommentarer skriftligen från MS. KOM påminner om att syftet är att förenkla. KOM understryker också vikten av kvalitet på verksamhetsprogram och påminner om att alla verksamhetsprogram väntas behöva administrativa kostnader och att 3 % sätts för alla och behöver därför inte kontrolleras. Kommentarer på artikel Ett land ville ha högre stöd för återtag (minst 50 % för gratisutdelning och 30 % för övriga i artikel 79), och ansåg att stödet minst måste täcka produktionskostnaderna. Landet ville också uppdatera transportkostnader eftersom sista uppdateringen är från 2011, och man vill ha rutiner för hur detta kan göras löpande. Ett annat land undrade om det fanns andra avsättningsområden för återtagna produkter. Deras producenter visste inte hur man fick göra, och det kunde leda till att man inte gör återtag. Ett land hade synpunkter på tidsfristerna för återtag. Ett land menade att verksamhetsprogrammen enligt det nya förslaget styrs för mycket mot miljöåtgärder som ska täcka hela programperioden. Landet ville istället jobba mer med konkurrenskraft och att skapa effektivare företag. De tyckte inte att man ska kopiera landsbygdsprogrammet och vill inte ha positivlistan. Dessutom ville de ha högre ersättning för personalkostnader. Ett land höll med om att det inte var relevant att insistera på ett visst antal miljöåtgärder. Ett land menade att man inte bör begränsa vilka typer av åtgärder som får räknas som miljöåtgärder i programmen. Ett land tyckte att det var oklart hur man skulle hantera miljöåtgärder som inte har kvantifierbara effekter. Ett land tyckte att 3 % för administrativa kostnader var för lite. Ett land var tveksamt till den föreslagna uppdelningen i en positiv- och en negativlista. Ett land ville ha tydligare regler om hur man ska hantera ändringar i de nationella strategierna.

4 4(6) 1.2 Rysslandsembargot och krisåtgärderna. Fram till den 30 april har ton har återtagits från marknaden, till ett värde av 21miljoner euro. Några länder har slagit i taket för vissa produktgrupper. Den produkt som har dragits tillbaka i störst utsträckning är äpplen. Flera länder upprepade gamla krav om att krisåtgärderna bör förlängas (även om det ryska importstoppet skulle hävas) och omfatta fler produktgrupper. KOM ska fundera på frågan, men påminde om att krisåtgärderna inte ska användas för mindre problem eller för normala marknadsfluktuationer. De hänvisade till de vanliga åtgärderna i PO-stödet. 2. Skolfruktsprogrammet En utvärdering av programmet har genomförts med berörda branscher och KOM avvaktar utvärderingen som eventuellt kan ge nya förslag. Utvärderingen väntas vara klar i mitten av maj. Dagens övning är i avvaktan på utvärderingen endast en översyn av befintliga regler. KOM har fått in kommentarer från 7 MS på det dokument som diskuterades den 14 april. Artikel 6: MS vill bara skicka in strategin en gång per år. KOM förklarade att om strategin är flerårig så behöver den bara lämnas in första året, men om det sker förändringar i strategin ska den lämnas in igen. Artikel 7 innehåller en ny skrivning om produkternas kvalitet, om produktkvaliten är dålig får MS ta tillbaka sina pengar. Ett par länder undrade hur kvalitetsproblem ska avgöras? Lätt att det blir ord mot ord rektor- leverantör. Vem ska skolan kontakta och är det inte skolan som straffas då? KOM är inte säker på att man kan hitta en lösning på problemet men är av åsikten att frukten som distribueras ska vara av god kvalitet. Vidare undrade MS vad renewal betyder (förnyelse och förlängning) och hur MS ska fastställa den finansiella kapaciteten hos sökanden. Enligt artikel 7.3 ska MS välja de ansökningar som ger mest värde för pengarna vad betyder det? KOM förklarade att det betyder att MS måste balansera kvaliteten som ansökanden erbjuder mot priset. I princip har MS val. KOM har som ambition att förordningen ska gälla från ht 2015 men tror egentligen inte att det är möjligt att få igång den innan september. Detta mötet var det sista om den delegerade akten (det mesta är klargjort men frågor om t.ex. personalkostnader kvarstår). KOM fortsätter med bilateraler och skriftliga kommentarer på den delegerade akten men skickar iväg den i processen. Detta kan ta 6 månader.

5 5(6) Kommittén för trädgårdsprodukter och olivolja 1 Frågor som kan gå till omröstning Inga punkter kom upp för omröstning. 2. Skolfruktsprogrammet 2.1 Diskussion om ändringar i skolfruktsreglerna Arbetsdokument på genomförandeakten Nio MS hade lämnat kommentarer. Främst kvarstod frågor kring riskanalyser i Rapporterna avseende 2013/14 Punkten togs inte upp. 2.3 Lägesrapport skolfruktsprogrammet Punkten togs inte upp. 3. Trädgårdsprodukter 3.1 PO-reglerna i förordning 543/2011 (Genomförandeakt) En hel del frågor rörde olika definitioner eller situationer. KOM menade att de inte kan definiera alla ord men att man ska försöka med andra gradens kooperativ, subsidiärer till PO med mera. MS får gärna skicka in olika fall med situationer som man behöver ha belysta. En stor del av denna dagordningspunkt rörde hur MS skulle tolka reglerna vid outsourcing och olika konstellationer av PO. KOM menade att det borde vara lätt att kontrollera vilka som räknas som aktiva brukare enligt artikel 21 får de gårdsstöd så är de aktiva. Artikel 56 innehåller en lista på olika miljöåtgärder. Kommissionen har använt samma som i landsbygdsprogrammet. Punkt 4 listar vilka saker som ska uppnås med miljöåtgärderna. Investeringen måste finnas kvar tills den skrivits av i bokföringen/ skattemässigt. Artikel 72a slår fast vad som händer om PO inte fullföljer verksamhetsprogrammet. Då ska de inte få stödet för de år då de inte fullföljer men för de år då de fullföljt och de investeringar de redan gjort. Dock måste investeringen finnas kvar det går inte att sälja investeringen och behålla pengarna. KOM underströk att när aktiviteterna inte utförs enligt plan och är kontinuerliga (t.ex. ekologisk produktion) så får allt stöd återkrävas. Artikel 81 om transportkostnader: på frågan om hur man ska beräkna transportkostnader vid flera transportmedel vill KOM att man fördelar på avstånd för respektive fordon.

6 6(6) Mötet diskuterade också skillnad mellan investering och åtgärder (actions). KOM hade en åsikt om hur PO kan hantera stödet i resultat- och balansräkning. Stödet till investeringar blir tillgångar och tas varje år till avskrivningen. Aktiviteter är utgifter. 3.2 Marknadssituationen Punkten togs inte upp. 3.3 Övriga frågor Inga övriga frågor kom upp.

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015 Sammanfattning Diskussionen om ändringar i PO-reglerna återupptogs efter att ha legat på is ett år. KOM varnade för

Läs mer

Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014

Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014 1(5) Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014 Sammanfattning Detta var ett extrainsatt möte för att diskutera krisåtgärder med anledning av det ryska importstoppet. KOM inför

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 16 juli 2015

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 16 juli 2015 1(10) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 16 juli 2015 Sammanfattning KOM förlänger krisåtgärderna eftersom Ryssland förlängt importstoppet. De betonade dock att det inte rådde

Läs mer

Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014

Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014 1(5) Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014 Sammanfattning Några länder vill ha mer pengar för att hantera det ryska importstoppet, och vill

Läs mer

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 1(5) Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om de ändringar som KOM vill göra i 543/2011, i samband med att den delas upp i en delegerad akt

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017 1(5) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017 Sammanfattning De frågor om märkning med ursprung som diskuterades ska inte tas vidare. Vid nästa möte avser kommissionen

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018 1(5) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018 Sammanfattning Kommissionen redogjorde för de senaste ändringarna i tolkningsnoten för gemensamma fonder. Kommissionen

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018 1(5) RAPPORT 2018-03-01 Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018 Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Anpassning av 2017/891 (delegerade

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016 Sammanfattning Det har inte hänt någonting med förordningarna som ska ersätta 543/2011 (mest om PO-stödet), eftersom

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014 1(5) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014 Sammanfattning Vi fick inga besked om det kommande arbetet med PO-förordningen (543/2011), annat än att det kommer nästa

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017 1(6) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017 Sammanfattning KOM vill inte ta upp anpassningen av handelsnormerna på något möte, utan diskussionen ska skötas elektroniskt.

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017 1(6) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017 Sammanfattning Kommissionen förväntar sig att den nya förordningen med anpassning av EU:s normer till FNECE kommer

Läs mer

Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016

Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016 1(5) Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016 Några punkter om olivolja kom upp på ett möte som till större delen handlade om frukt och grönsaker. Sammanfattning KOM lade fram ett förslag

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016 1(8) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016 Sammanfattning KOM ville inte säga när de tror att förordningarna som ersätter 543/2011 kommer att träda ikraft. De siktar

Läs mer

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 1(5) Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 Sammanfattning En del länder vill behålla reglerna ungefär som de är, medan andra vill avskaffa hela systemet. De länder som vill behålla reglerna ser

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016 Sammanfattning Förordningarna som ska ersätta 543/2011 har förenats ytterligare, eftersom KOM fortfarande håller på med

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015 1(8) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015 Sammanfattning Mötet diskuterade den fjärde omgången artiklar i förordning 543/2011 om bland annat ingångspriser och prisrapportering.

Läs mer

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015 1(5) Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015 Sammanfattning: Kommittén röstade igenom den genomförandeakten med tillämpningsregler för säljfrämjande åtgärder. Fortsatt

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016 1(6) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016 Sammanfattning Inga frågor kom upp för omröstning. KOM säger nu att vi inte kan lämna in det nya ramverket förrän de nya

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016 Sammanfattning PO-förordningarna är fortfarande i skedet där KOM stämmer av med sin rättstjänst. De har inte hunnit gå

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019 Sammanfattning Kommissionen redogjorde för tilläggen i utkastet på den slutgiltiga versionen av tolkningsnoten för

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 14 juni 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 14 juni 2016 1(9) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 14 juni 2016 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om förordning 543/2011. KOM hoppas att nästa möte (i juli) ska bli sista gången vi diskuterar

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 19 april 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 19 april 2016 1(12) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 19 april 2016 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om förordning 543/2011. Det är inte längre troligt att förordningarna kommer att kunna

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018 Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Effekterna av det ryska importstoppet Till och med april

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016 Sammanfattning Fortsatta diskussioner om PO-stödet (543/2011). Ett antal MS påpekade att de ville ha besked från KOM om den

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 19 juni 2018

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 19 juni 2018 1(7) RAPPORT 2018-06-20 Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 19 juni 2018 Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Effekterna av det ryska importstoppet

Läs mer

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016 1(5) Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016 Sammanfattning: Kommissionen uppdaterade kommittén om processen för ändringen av följande fyra delegerade akter: licenser,

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016 Sammanfattning Information från Codexmöte i Kina om tillsatser i vin. Kommissionen verkar för att Codex ska använda sig av OIV:s

Läs mer

Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019

Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019 1(5) Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019 Sammanfattning: Diskussion om anpassning av förordning 809/2014 till kontroll via monitoring (

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 17 maj 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 17 maj 2016 1(11) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 17 maj 2016 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om de förordningar som ska ersätta 543/2011. KOM siktar på att lägga fram en definitiv

Läs mer

Artikel 29, Ekologiskt jordbruk. Innehållsförteckning. Övergripande

Artikel 29, Ekologiskt jordbruk. Innehållsförteckning. Övergripande Artikel 29, Ekologiskt jordbruk Innehållsförteckning Artikel 29, Ekologiskt jordbruk... 1 Övergripande... 1 Beskrivning av delåtgärd 11.1, Omställning till ekologisk produktion... 5 Beskrivning av delåtgärd

Läs mer

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 juni 2014

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 juni 2014 1(5) Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 juni 2014 Sammanfattning: Fyra medlemsstater presenterade sin syn på den praktiska hanteringen av regelverket för offentlig intervention.

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer

Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer Bilaga 1 Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer ska

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:19) om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:19) om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-4722/17 UTREDNING 2017-04-28 Stödregelenheten Konsekvensutredning inför ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:19) om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015 Sammanfattning Mötet röstade enhälligt igenom förordningen om vinplanteringsrätter. Diskussionen fortsatte om förenkling av förordningen

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.8.2017 C(2017) 5516 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 9.8.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) nr 611/2014 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

Anvisning till anmälan om. Var finns blanketter?

Anvisning till anmälan om. Var finns blanketter? Anvisning till anmälan om fastställande av driftsfond för producentorganisationer för frukt och grönsaker Var finns blanketter? Alla blanketter finns på Jordbruksverkets webbplats (www.jordbruksverket.se).

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019

Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019 Sammanfattning Expertgruppen Slutlig information och diskussion om delegerad akt som ersätter (EG) nr 606/2009. Bland annat sker

Läs mer

Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018

Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018 1(5) Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018 Direktstödskommittén 1. Röstning om budgettak för

Läs mer

Information från den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling den 26 april 2018

Information från den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling den 26 april 2018 1(5) Information från den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling den 26 april 2018 1. Röstning om ändring av krav på märkning av hampa i förordning 809/2014 Följdändringar till ändringar

Läs mer

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1 Europeiska unionens råd Bryssel den 15 mars 2019 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 2018/0218(COD) 7482/1/19 REV 1 AGRI 143 AGRILEG 56 AGRIFIN 21 AGRISTR 22 AGRIORG 18

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 12 juli 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 12 juli 2016 1(13) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 12 juli 2016 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om ersättningarna för förordning 543/2011, och just nu ser det ut som om de träder

Läs mer

Yttrande över förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2017:15) om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Yttrande över förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2017:15) om producentorganisationer för frukt och grönsaker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Synpunkter paragraf för paragraf. 3 Ersätt ordet uppkommer till kan uppkomma. andra stycket.

Synpunkter paragraf för paragraf. 3 Ersätt ordet uppkommer till kan uppkomma. andra stycket. Er beteckning 2015/015968 Arbetsmiljöverket 11219 Stockholm Remissvar Förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna. Medlemsorganisationerna inom

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017

Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017 1(6) Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017 Sammanfattning Expertgruppen och kommittén diskuterade förslag till delegerade och genomförandeakter som ska ersätta nuvarande tillämpningsförordningar

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018

Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018 Sammanfattning Expertgruppen Kort samlad diskussion rörande arbetsdokument/förslag till både delegerad och genomförandeakt som

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019 Sammanfattning Kommissionen presenterade det nya förslaget om utökad prisrapportering och hur detta skulle tillämpas

Läs mer

Dokumentbeteckning doc 11557/04 AGRI 198, AGRIFIN 63, CADREFIN 24

Dokumentbeteckning doc 11557/04 AGRI 198, AGRIFIN 63, CADREFIN 24 Kommenterad dagordning 20050523 Jordbruksdepartementet EUnämnden Miljö och jordbruksutskottet Kopia: SB EUkansliet Riksdagens Kammarkansli Kommenterad dagordning inför Jordbruks och fiskerådet den 3031

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.3.2015 COM(2015) 141 final 2015/0070 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av den justeringsgrad som avses i förordning (EU)

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 20 januari 2015

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 20 januari 2015 1(7) Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 20 januari 2015 Sammanfattning Kommissionens presenterade sitt utkast till genomförande akt med tillämpningsregler för säljfrämjande åtgärder,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015 Sammanfattning Diskussion om förslag till kommissionens delegerade akt för nationella stödprogram i vinsektorn. Kommissionen avser

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET Plenarhandling. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande (av yttrande): Czesław Adam Siekierski

EUROPAPARLAMENTET Plenarhandling. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande (av yttrande): Czesław Adam Siekierski EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling A8-0174/2015 1.6.2015 ***I BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av den justeringsgrad som avses i förordning

Läs mer

Promemoria 29 maj Medlemsstat: Sverige. Programändring nr. 12. Landsbygdsdepartementet

Promemoria 29 maj Medlemsstat: Sverige. Programändring nr. 12. Landsbygdsdepartementet Promemoria 29 maj 2013 Landsbygdsdepartementet Förslag till ändring av Sveriges landsbygdsprogram för perioden 2007-2013 Medlemsstat: Sverige Programändring nr. 12 2 3 1. Godkänt program: Landsbygdsprogram

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontrollutskottet 2014/2147(INI) 7.1.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetkontrollutskottet till utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling över sektorn för frukt

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR Regional- och stadspolitik VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA OM BEHANDLING AV RETROAKTIVT EU-STÖD UNDER PERIODEN 2007 2013 ANSVARSFRISKRIVNING:

Läs mer

A Allmänt. Konsekvensutredning Föreskrifter om stöd för mjölk till skolelever

A Allmänt. Konsekvensutredning Föreskrifter om stöd för mjölk till skolelever KONSEKVENS- Dnr. 3.5.16-1176/2017 UTREDNING 2017-04-28 Stödregelenheten Konsekvensutredning Föreskrifter om stöd för mjölk till skolelever A Allmänt 1. BESKRIVNING AV PROBLEMET OCH VAD MAN VILL UPPNÅ EU

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

ANNEX BILAGA. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING Ref. Ares(2018)2878361-01/06/2018 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 29.5.2018 COM(2018) 374 final ANNEX BILAGA till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om särskilda bestämmelser

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN XXXX-XXXX Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för

Läs mer

Plenarhandling ADDENDUM. till betänkandet. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019

Plenarhandling ADDENDUM. till betänkandet. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019 Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling 28.1.2019 A8-0018/2019/err01 ADDENDUM till betänkandet om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordningarna (EU) nr 1305/2013

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd för kompetensutveckling

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016

Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016 1(5) Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016 Sammanfattning: Kommissionen fortsatte diskussionen om förenklingar av regelverket för tullkvoter (licenser) där man bland

Läs mer

Rättslig grund Artiklarna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, EUF-fördraget

Rättslig grund Artiklarna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, EUF-fördraget SLUTLIG Kommenterad dagordning 2013-03 Landsbygdsdepartementet Kommenterad dagordning inför Jordbruks- och fiskerådet den 18-19 mars 2013 4. Reformpaketet för GJP: JORDBRUK a) a) Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.2.2011 KOM(2011) 69 slutlig 2008/0147 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter:

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-11947/12 Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: - Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:16) om rutiner

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny förordning om spritdrycker Näringsdepartementet 2017-01-03 Dokumentbeteckning KOM(2016) 750 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om definition, presentation

Läs mer

Konsekvensutredning vid omtryck av Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket.

Konsekvensutredning vid omtryck av Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket. Konsekvensutredning 1(6) Datum 2016-10-03 Diarienr 2016/2592 Enheten för områdesskydd och ekonomiska stöd Anders Frisk Box 241, 372 21 Ronneby anders.frisk@skogsstyrelsen.se Tfn 0457-455 183 Remissinstanser

Läs mer

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 3 mars 2015

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 3 mars 2015 1(6) Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 3 mars 2015 Sammanfattning: Kommissionens gick igenom medlemsstaternas kommentar på sitt första utkast till genomförande akt med tillämpningsregler

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.3.2017 C(2017) 1525 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 13.3.2017 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet

Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet KONSEKVENS- Dnr. 3.2.16-6835/17 UTREDNING 2017-10-16 Stödregelenheten Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet Allmänt 1. BESKRIVNING

Läs mer

Regeringen Näringsdepartementet Stockholm

Regeringen Näringsdepartementet Stockholm Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2013-04-25 N2013/2150/TE Regeringen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Fiskeriutskottet 18.9.2012 2012/0077(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1098/2007

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B7-0079/151. Ändringsförslag. Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B7-0079/151. Ändringsförslag. Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen 6.3.2013 B7-0079/151 151 Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen Artikel 30 punkt 1a (ny) 1a. I områden där det av agronomiska skäl är omöjligt får reglerna för växelbruket, genom undantag från

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm Sida 1 (5) Avsändarens referens N201803829RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EUkommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordningar om Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling KKV1007, v1.2, 2011-02-06 2012-06-15 Dnr 260/2012 1 (5) Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.11.2016 SWD(2016) 406 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen till Europeiska unionen

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen till Europeiska unionen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.8.2012 COM(2012) 449 final 2012/0217 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen

Läs mer

Remissvar avseende kommissionens förslag till dataskyddsförordning (KOM (2012) 11 slutlig)

Remissvar avseende kommissionens förslag till dataskyddsförordning (KOM (2012) 11 slutlig) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Stockholm, den 9 mars 2012 Ju2012/1000/L6 Remissvar avseende kommissionens förslag till dataskyddsförordning (KOM (2012) 11 slutlig) Stockholms Handelskammare har

Läs mer

Ansvarsfrihet för 2012: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation

Ansvarsfrihet för 2012: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation EUROPAPARLAMENTET 204-209 ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva P8_TA(204)0043 Ansvarsfrihet för 202: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation. Europaparlamentets beslut av

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

Artikel 31, Stöd till områden med naturliga eller andra särskilda begränsningar. Innehållsförteckning. Övergripande

Artikel 31, Stöd till områden med naturliga eller andra särskilda begränsningar. Innehållsförteckning. Övergripande Artikel 31, Stöd till områden med naturliga eller andra särskilda begränsningar Innehållsförteckning Artikel 31, Stöd till områden med naturliga eller andra särskilda begränsningar... 1 Övergripande...

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s budgetförordning Finansdepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016)605 Förslag till förordning av Europaparlamentet och Rådet om finansiella bestämmelser

Läs mer

Yttrande över betänkandet En ny svensk tullagstiftning (SOU 2015:5)

Yttrande över betänkandet En ny svensk tullagstiftning (SOU 2015:5) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:15 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

Information från kommittén för exportbidrag och licenser den 17 september 2014

Information från kommittén för exportbidrag och licenser den 17 september 2014 1(6) Information från kommittén för exportbidrag och licenser den 17 september 2014 Sammanfattning: Kommissionen fortsatte diskussionen om förenklingar för hanteringen av tullkvoter. Kommissionen fortsatte

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D052916/02.

För delegationerna bifogas dokument D052916/02. Europeiska unionens råd Bryssel den 21 september 2017 (OR. en) 12412/17 ENV 762 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen inkom den: 19 september 2017 till: Komm. dok. nr: D052916/02 Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

5130/3/15 REV 3 ADD 1 /ms 1 DPG

5130/3/15 REV 3 ADD 1 /ms 1 DPG Europeiska unionens råd Bryssel den 4 mars 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0165 (COD) 5130/3/15 REV 3 ADD 1 RÅDETS MOTIVERING Ärende: ENT 8 MI 12 CODEC 23 PARLNAT 13 Rådets ståndpunkt vid

Läs mer

Information från möte i kommittén för bearbetade jordbruksvaror (icke bilaga I)

Information från möte i kommittén för bearbetade jordbruksvaror (icke bilaga I) 1(5) INFORMATION från möte i kommittén för bearbetade jordbruksvaror (icke bilaga I) 2015-01-23 Sammanfattning Kommissionen gick kortfattat igenom det fortsatta arbetet med att ta fram delegerade akter

Läs mer