Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015"

Transkript

1 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015 Sammanfattning Mötet röstade enhälligt igenom förordningen om vinplanteringsrätter. Diskussionen fortsatte om förenkling av förordningen om oenologiska metoder. Fokus den här gången låg på analysmetoder som är specifika för EU, och på definitionerna av coupage och blandning. Mötet ägnade sista timmen åt geografiska ursprungsbeteckningar, trots att den frågan inte stod på dagordningen. Från Sverige deltog Katarina Johansson, Jordbruksverket Expertgruppen Båda punkterna på expertgruppen faller under Livsmedelsverkets ansvarsområde. 1.1 Nya oenologiska metoder, delegerad akt KOM föreslår att tre nya oenologiska metoder ska läggas till i bilaga I A till förordning 606/2009. Jämfört med den version som skickades ut före mötet har KOM gjort en del justeringar med anledning av kommentarer från ett par länder. Bland annat har KOM lagt till förklaringar i rad 54 och 55. Ordalydelsen ska vara densamma som i OIV. En del önskemål från ett av länderna hade KOM inte beaktat, men menade att de gällde frågor som skulle diskuteras i samband med revideringen av hela förordningen. Mötet diskuterade framför allt användningen av silverklorid. Ett land betonade att silverklorid var något som användes för att lösa problem som man kunde komma åt med bland annat bättre hygien i produktionen. De konstaterade att 0,1 mg/liter visserligen inte var mycket, men trots allt högre än vad som är tillåtet i dricksvatten. Ett annat land hakade på och undrade hur KOM såg till att hälsoaspekter beaktades när de slog fast de oenologiska metoderna. KOM hänvisade till artikel 83.b (oklart vilken förordning), som handlar om konsumentskydd i samband med tillsatser. De skulle diskutera frågan om silverklorid med DG Sanco. Tre länder stödde förslaget. De menade att metoderna analyserats och testats flera gånger och ville inte göra om det arbetet. Jordbruksverket Vallgatan Jönköping jordbruksverket@jordbruksverket.se

2 2(5) Frågan kommer upp igen på nästa möte (24 mars), troligen för omröstning. 1.2 Förenkling av förordningen om oenologiska metoder Diskussionen fortsatte där den slutat förra gången. KOM började gå igenom ett tidigare dokument punkt för punkt. Bilaga IV om särskilda analysmetoder Bilaga IV räknar upp två analysmetoder som är tillåtna inom EU men som inte nämns i OIV. KOM:s förslag inför mötet var att stryka bilaga IV. Efter diskussionen ändrade de sig dock, och tänker nu behålla bilagan till dess att dessa metoder tagits in i OIV. Enligt IT så hade frågan redan lyfts till den organisationen. Flera länder var angelägna om att behålla bilagan. Ett land betonade att MS skulle ha rätt att använda metoderna även om de inte listas i bilagan. De menade att den nya rådsförordningen (1308/2013) lade ansvaret för oenologiska metoder på MS. KOM höll med, och hänvisade till artikel De menade att KOM kunde vidta åtgärder om det var nödvändigt, till exempel om två MS skulle ha olika uppfattning i något ärende. Två länder menade att det kanske var korrekt rent juridiskt, men det var enklare för dem om metoderna listades i förordningen. Det minskade risken för att deras produkter avvisas vid import till länder utanför EU. Ett land undrade om det var en lösning att publicera metoderna i C-serien istället. KOM menade att det inte fungerade längre, eftersom ansvaret gått över till MS. En anledning till detta var att det visat sig svårt att hålla informationen uppdaterad när metoderna ändrades. Artikel 7 och 8 om coupage och blandning KOM ville slå ihop de båda artiklarna och stryka de delar som blev överflödiga. Ett par producentländer protesterade och menade att det inte alls skulle vara en förenkling. Ett land menade att det fanns en viktig skillnad mellan begreppen, och att andra regler i förordningen var kopplade till den skillnaden. Ett land menade att definitionen av blandning i den nya marknadsordningen skiljde sig från den gamla, när det gällde vad som måste anges på etiketten. De ville återta den gamla definitionen. När KOM frågade om något land hade invändningar mot det förslaget var det ingen som sade något. Ett land tycket att förordningen använde de två begreppen inkonsekvent. En bilaga (punkt C i del II) hade rubriken blandning av vin, och sedan handlade själva texten om coupage istället. KOM menade att coupage var ett särfall av blandning, och att rubriken därför inte var fel. KOM hänvisade till en skrivelse de fått från tyska vinproducenter, som menade att de nuvarande reglerna innebar en diskriminering av deras mousserande vin.

3 3(5) KOM var angelägen om att inte återuppta en gammal diskussion om roséviner i det här sammanhanget. Kommittén Punkterna 2.5 och 2.6 faller under Livsmedelsverkets ansvarsområde. Övriga punkter på kommittémötet faller under Jordbruksverkets ansvarsområde. 1.1 Tillstånd för vinplantering Kommittén röstade enhälligt igenom förslaget till genomförandeakt för vinplanteringsrätter. KOM var mycket nöjd med detta, och såg det som ett bevis för att långa förberedelser lönar sig. Det blev nästan ingen diskussion vid mötet. Ett land undrade om man kunde fördela en del av planteringsrätterna schablonmässigt och en annan del baserat på kriterier. KOM bekräftade att så var fallet, även om ordföranden betonade att hans personliga uppfattning var att det enklaste och säkraste var att fördela hela beloppet baserat på en schablon. 2.1 Marknadssituationen för vin Varken KOM eller MS hade något att säga, så punkten blev mycket kort. KOM berättade att en studie om konkurrenskraften för EU:s viner blivit färdig strax före årsskiftet. De hade för avsikt att diskutera den med kommittén på nästa möte. 2.2 Specifika aspekter av systemet med vinplanteringsrätter KOM hade fått in flera skriftliga frågor om hur enskilda aspekter i förordningen skulle tolkas. De hade inte alla svar klara än, men ville gärna diskutera en del av frågorna i kommittén. Ett land hade hoppats på en skriftlig tolkningsnot om flera frågor. Bland annat var de osäkra på hur de skulle hantera situationer där marken arrenderades, i synnerhet om arrendet var på väg att löpa ut innan odlaren kunde göra de planteringar som han åtagit sig att göra. KOM betonade att om det var arrendatorn som ansökt om planteringsrätter så kunde inte markägaren hållas ansvarig för detta. De menade också att det var olämpligt för en arrendator att ansöka om vinplanteringsrätter om han inte var säker på att ha kvar arrendet de kommande åren. Till marsmötet hoppades KOM ha färdiga besked att ge i följande frågor: - När får man kombinera olika stödformer? - Gäller restriktioner i det gamla systemet nu när den nya marknadsordningen har ett annat system för planteringsrätter? - Hur kan man överföra planteringsrätter mellan odlare? - Vem kan ansöka om planteringsrätter?

4 4(5) 2.3 Presentation av revisionsresultat från de nationella programmen Punkten utgick på grund av sjukdom. KOM hoppas kunna ta upp den vid nästa möte istället. 2.4 Svar på frågor från enskilda MS om de nationella programmen KOM hade fått en fråga om vad som gäller om en stödmottagare bara genomför en del av de åtgärder han åtagit sig att göra. KOM svarade att grundregeln är att om stödmottagaren inte genomför hela åtgärden så ska hela stödet dras tillbaka (eller inte betalas ut över huvud taget). De påpekade dock samtidigt att det finns möjlighet att ändra i pågående projekt. Det förutsätter dock att MS godkänner ändringen innan mottagaren ansöker om utbetalning av stödet. En annan fråga gällde återkrav av stöd om mottagaren bryter mot de oenologiska metoderna. KOM menade att det måste finnas en koppling mellan stödet och regelbrottet för att det ska kunna leda till sanktioner. De menade därför att man inte kan utesluta en odlare ur programmet för omstrukturering med motiveringen att de bryter mot de oenologiska metoderna, eftersom det ena rör odling och det andra rör själva produkten. Däremot skulle man kunna utesluta en odlare från marknadsföringsprogram om de bryter mot de oenologiska metoderna. KOM betonade också att man måste se till vad som är rimligt. Om det rör sig om små fel, eller fel som begicks för länge sedan, så bör det påverka bedömningen. 2.5 Höjd gräns för svaveldioxid KOM hade fått in tre ansökningar om högre innehåll av svaveldioxid. Två av dem avsåg permanenta undantag och en avsåg ett tillfälligt undantag. KOM:s förslag tog bara upp det tillfälliga undantaget, eftersom de menade att de permanenta undantagen fick vänta på reformen av förordning 606/2009. Landet betonade att de haft riktigt dåligt väder i samband med fjolårets skörd, och att de därför behövde höja halten av svaveldioxid, och att det var mycket bråttom. Förra gången hade beslutet kommit för sent. De påpekade också att deras odlare var angelägna om att hålla nere halterna så mycket som möjligt, och att många av dem skulle hålla sig under de gamla gränsvärdena även om de höjdes. Ett annat land ville veta mer om vilka halter av svaveldioxid det kunde handla om. Ett land ville veta om det var en stor del av den tyska vinskörden som berördes. Det berörda landet svarade på den sista frågan att det rörde i stort sett hela den tyska produktionen. Landet gav följande exempel för att rättfärdiga att man skulle tillåta en högre tillsats av svaveldioxid: Anta att en odlare producerar två viner, och att gränsvärdet för dessa viner är 150 mg. Det ena vinet har en svaveldioxidhalt på 120 mg, det andra på 170 mg. Om man då förbjuder odlaren att sälja vinet med den högre halten så kommer odlaren att blanda de två vinerna. Den totala mängden svaveldioxid i cirkulation blir alltså densamma, men vinet får sämre kvalitet.

5 5(5) KOM hade för avsikt att ta upp frågan för omröstning vid nästa vinmöte, eller tidigare om det visade sig möjligt. KOM noterade också att förfarandet inte var idealiskt, och skulle fundera på om man kunde göra något i den kommande översynen av regelverket. 2.6 Övriga frågor Typstorlek på etiketter Ett land hade vid förra mötet ställt en fråga om typstorlek. Närmare bestämt handlar det om vad som gäller när tillverkaren vill skriva hela ord med versaler är det typstorleken för inledande versal eller för gemener som gäller. KOM hade vid förra mötet svarat att det är den mindre storleken som gäller. Därefter hade DG Sanco gjort en annan tolkning, och menat att det var den större storleken som gällde. Frågan skulle diskuteras igen i en Sanco-kommitté om några dagar. Avtalet med Marocko Ett land påpekade att det fanns vissa felstavningar i avtalet med Marocko. De skulle mejla detta till KOM. Oenighet om en skyddad beteckning Ett land hade använt en beteckning under en längre tid, men 2013 godkände ett annat land en mycket likartad beteckning. Det första landet menade att de försökt lösa detta bilateralt, men att parterna inte kunnat komma framåt. De ville nu att KOM skulle göra något. KOM menade att de inte hade rätt att lägga sig i frågan. De menade att om länderna inte kunde komma överens så var det de nationella domstolarna som fick lösa tvisten. Geografiska ursprungsbeteckningar KOM redogjorde för vilka ansökningar de har fått in om geografiska ursprungsbeteckningar. Totalt sett handlar det om ansökningar. De delade in dem i tre olika kategorier: 1. Rena rättelser. De har fått in 170 sådana från 5 MS. 2. Anpassning till ny lagstiftning. De har fått in 690 sådana från 5 MS. 3. Normala ändringar. KOM har börjat beta av de två första kategorierna. De skickar inte ut individuella svar på dessa, utan lämnar ett besked per medlemsstat. De betonade att ansökningarna måste lämnas in via systemet e-ambrosia. Ett land menade att KOM borde ha varit klar till årsskiftet. KOM menade att den tidsgränsen gällde befintliga ansökningar, och att den här genomgången handlade om nya ansökningar. De var klara med den granskning som skulle ha avslutats till årsskiftet, och konstaterat att alla registrerade namn verkligen är GI. Flera länder klagade över att förfarandet tog för lång tid. KOM försvarade sig med att det var många ansökningar på en gång.

Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018

Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018 Sammanfattning Expertgruppen Kort samlad diskussion rörande arbetsdokument/förslag till både delegerad och genomförandeakt som

Läs mer

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 1(5) Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om de ändringar som KOM vill göra i 543/2011, i samband med att den delas upp i en delegerad akt

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016 Sammanfattning Information från Codexmöte i Kina om tillsatser i vin. Kommissionen verkar för att Codex ska använda sig av OIV:s

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 23 mars 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 23 mars 2015 1(6) Information från expertgruppen och kommittén för vin 23 mars 2015 Sammanfattning Diskussion om införande av tre nya OIV-metoder i (EG) nr 606/2008. Förenkling av lagstiftningen som genomför Lissabonprocessen

Läs mer

Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014

Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014 1(5) Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014 Sammanfattning Några länder vill ha mer pengar för att hantera det ryska importstoppet, och vill

Läs mer

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 1(5) Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 Sammanfattning En del länder vill behålla reglerna ungefär som de är, medan andra vill avskaffa hela systemet. De länder som vill behålla reglerna ser

Läs mer

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015 1(5) Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015 Sammanfattning: Kommittén röstade igenom den genomförandeakten med tillämpningsregler för säljfrämjande åtgärder. Fortsatt

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 27 mars 2019

Information från expertgruppen och kommittén för vin 27 mars 2019 1(6) Information från expertgruppen och kommittén för vin 27 mars 2019 Sammanfattning Expertgruppen Ingen expertgrupp. Kommittén Röstning om anpassning av (EG) nr 606/2009 om analysmetoder samt notifieringar

Läs mer

Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016

Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016 1(5) Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016 Några punkter om olivolja kom upp på ett möte som till större delen handlade om frukt och grönsaker. Sammanfattning KOM lade fram ett förslag

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017

Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017 1(6) Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017 Sammanfattning Expertgruppen och kommittén diskuterade förslag till delegerade och genomförandeakter som ska ersätta nuvarande tillämpningsförordningar

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019

Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019 Sammanfattning Expertgruppen Slutlig information och diskussion om delegerad akt som ersätter (EG) nr 606/2009. Bland annat sker

Läs mer

Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019

Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019 1(5) Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019 Sammanfattning: Diskussion om anpassning av förordning 809/2014 till kontroll via monitoring (

Läs mer

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016 1(5) Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016 Sammanfattning: Kommissionen uppdaterade kommittén om processen för ändringen av följande fyra delegerade akter: licenser,

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014 1(5) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014 Sammanfattning Vi fick inga besked om det kommande arbetet med PO-förordningen (543/2011), annat än att det kommer nästa

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015 Sammanfattning Diskussion om förslag till kommissionens delegerade akt för nationella stödprogram i vinsektorn. Kommissionen avser

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015 1(6) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015 Sammanfattning Mötet diskuterade den andra uppsättningen artiklar om PO-stödet (förordning 543/2011). De nya skolfruktsreglerna

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 9 december 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 9 december 2015 1(7) Information från expertgruppen och kommittén för vin 9 december 2015 Sammanfattning Röstning om ett förslag till kommissionens genomförandeförordning som ändrar (EG) nr 555/2008 när det gäller tak

Läs mer

BILAGA I. Namn SUB/SGB-XX-XXXX Datum för ansökan: XX-XX-XXXX

BILAGA I. Namn SUB/SGB-XX-XXXX Datum för ansökan: XX-XX-XXXX SV BILAGA I SAMMANFATTANDE DOKUMENT Namn SUB/SGB-XX-XXXX Datum för ansökan: XX-XX-XXXX 1. NAMN SOM SKA REGISTRERAS 2. TREDJELAND TILL VILKET DET AVGRÄNSADE OMRÅDET HÖR 3. TYP AV GEOGRAFISK BETECKNING 4.

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015 Sammanfattning Diskussionen om ändringar i PO-reglerna återupptogs efter att ha legat på is ett år. KOM varnade för

Läs mer

Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014

Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014 1(5) Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014 Sammanfattning Detta var ett extrainsatt möte för att diskutera krisåtgärder med anledning av det ryska importstoppet. KOM inför

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017 1(5) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017 Sammanfattning De frågor om märkning med ursprung som diskuterades ska inte tas vidare. Vid nästa möte avser kommissionen

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016 Sammanfattning PO-förordningarna är fortfarande i skedet där KOM stämmer av med sin rättstjänst. De har inte hunnit gå

Läs mer

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1 Europeiska unionens råd Bryssel den 15 mars 2019 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 2018/0218(COD) 7482/1/19 REV 1 AGRI 143 AGRILEG 56 AGRIFIN 21 AGRISTR 22 AGRIORG 18

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018 1(5) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018 Sammanfattning Kommissionen redogjorde för de senaste ändringarna i tolkningsnoten för gemensamma fonder. Kommissionen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny förordning om spritdrycker Näringsdepartementet 2017-01-03 Dokumentbeteckning KOM(2016) 750 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om definition, presentation

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017 1(6) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017 Sammanfattning Kommissionen förväntar sig att den nya förordningen med anpassning av EU:s normer till FNECE kommer

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016 1(8) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016 Sammanfattning KOM ville inte säga när de tror att förordningarna som ersätter 543/2011 kommer att träda ikraft. De siktar

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 januari 2016

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 januari 2016 1(8) Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 januari 2016 Sammanfattning I marginalen kom en fråga hastigt upp om röstning av ett förslag till att stänga systemet för stöd till lagring

Läs mer

Information från den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling den 26 april 2018

Information från den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling den 26 april 2018 1(5) Information från den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling den 26 april 2018 1. Röstning om ändring av krav på märkning av hampa i förordning 809/2014 Följdändringar till ändringar

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 18.05.2001 KOM(2001) 266 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om komplettering av bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 1107/96 om registrering

Läs mer

Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016

Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016 1(5) Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016 Sammanfattning: Kommissionen fortsatte diskussionen om förenklingar av regelverket för tullkvoter (licenser) där man bland

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 6 november 2013 (7.11) (OR. en) 15732/13 ENV 1011 MI 961 DELACT 73

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 6 november 2013 (7.11) (OR. en) 15732/13 ENV 1011 MI 961 DELACT 73 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 6 november 2013 (7.11) (OR. en) 15732/13 ENV 1011 MI 961 DELACT 73 FÖLJENOT från: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare mottagen

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018 Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Effekterna av det ryska importstoppet Till och med april

Läs mer

11361/07 AGRIORG 74 AGRIFIN 73 WTO 140

11361/07 AGRIORG 74 AGRIFIN 73 WTO 140 Slutlig Rådspromemoria 2007-07-06 Jordbruksdepartementet Skogs- och lantbruksenheten Anette Madsen 08-405 11 29 070-547 46 38 Rådets möte (jordbruk- och fiske) den 16 juli Dagordningspunkt 2. Förslag till

Läs mer

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 3 mars 2015

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 3 mars 2015 1(6) Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 3 mars 2015 Sammanfattning: Kommissionens gick igenom medlemsstaternas kommentar på sitt första utkast till genomförande akt med tillämpningsregler

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016 1(6) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016 Sammanfattning Inga frågor kom upp för omröstning. KOM säger nu att vi inte kan lämna in det nya ramverket förrän de nya

Läs mer

Anvisning 8/2013 1 (6)

Anvisning 8/2013 1 (6) Anvisning 8/2013 1 (6) Förpackningspåskrifter för vinförpackningar I denna anvisning behandlas förpackningspåskrifter för druvviner. Kraven beträffande förpackningsanteckningar för andra vinprodukter (likörvin,

Läs mer

Information från möte i kommittén för bearbetade jordbruksvaror (icke bilaga I)

Information från möte i kommittén för bearbetade jordbruksvaror (icke bilaga I) 1(5) INFORMATION från möte i kommittén för bearbetade jordbruksvaror (icke bilaga I) 2015-01-23 Sammanfattning Kommissionen gick kortfattat igenom det fortsatta arbetet med att ta fram delegerade akter

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 11.3.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 11.3.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.3.2014 C(2014) 1447 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 11.3.2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017 1(6) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017 Sammanfattning KOM vill inte ta upp anpassningen av handelsnormerna på något möte, utan diskussionen ska skötas elektroniskt.

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016 Sammanfattning Det har inte hänt någonting med förordningarna som ska ersätta 543/2011 (mest om PO-stödet), eftersom

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6782 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018 1(5) RAPPORT 2018-03-01 Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018 Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Anpassning av 2017/891 (delegerade

Läs mer

BILAGA. till. meddelande från kommissionen till rådet

BILAGA. till. meddelande från kommissionen till rådet EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.11.2016 COM(2016) 735 final ANNEX 1 BILAGA till meddelande från kommissionen till rådet om ingående av ett avtal som ger Europeiska unionen särskild status i Internationella

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019 Sammanfattning Kommissionen redogjorde för tilläggen i utkastet på den slutgiltiga versionen av tolkningsnoten för

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 oktober 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 oktober 2015 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 oktober 2015 Sammanfattning Förslag till förenklingar av vissa rapporteringskrav diskuterades. Röstning om ändringar av förordning 555/2008,

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6798 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 20 januari 2015

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 20 januari 2015 1(7) Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 20 januari 2015 Sammanfattning Kommissionens presenterade sitt utkast till genomförande akt med tillämpningsregler för säljfrämjande åtgärder,

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015 1(8) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015 Sammanfattning Mötet diskuterade den fjärde omgången artiklar i förordning 543/2011 om bland annat ingångspriser och prisrapportering.

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019 Sammanfattning Kommissionen presenterade det nya förslaget om utökad prisrapportering och hur detta skulle tillämpas

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018

Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018 1(5) Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018 Direktstödskommittén 1. Röstning om budgettak för

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 13.1.2006 KOM(2006) 2 slutlig 2003/0165 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

Läs mer

6426/15 ehe/ee/ab 1 DG B 3A

6426/15 ehe/ee/ab 1 DG B 3A Europeiska unionens råd Interinstitutionellt ärende: 2014/0258 (NLE) 2014/0259 (NLE) Bryssel den 26 februari 2015 (OR. en) 6426/15 SOC 91 EMPL 43 MIGR 11 JAI 103 A-PUNKTSNOT från: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 september 2016

Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 september 2016 1(6) Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 september 2016 Sammanfattning Diskussion om arbetsdokument med en delegerad akt och en genomförande akt som återskapar (EG) nr 436/2009 och

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.3.2017 C(2017) 1527 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den 15.3.2017 om ändring, mot bakgrund av den tekniska utvecklingen, av bilaga III till Europaparlamentets

Läs mer

Information från möte med kommittén för sockermarknaden och expertgruppen för sockermarknadens framtid den 25 februari 2016

Information från möte med kommittén för sockermarknaden och expertgruppen för sockermarknadens framtid den 25 februari 2016 1(5) Information från möte med kommittén för sockermarknaden och expertgruppen för sockermarknadens framtid den 25 februari 2016 Sammanfattning: Tight marknadsbalans i EU vid utgången av 2015/16 men ännu

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.3.2014 C(2014) 1642 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 13.3.2014 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016 Sammanfattning Förordningarna som ska ersätta 543/2011 har förenats ytterligare, eftersom KOM fortfarande håller på med

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016 Sammanfattning Fortsatta diskussioner om PO-stödet (543/2011). Ett antal MS påpekade att de ville ha besked från KOM om den

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 7 oktober 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 7 oktober 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 7 oktober 2016 (OR. en) 12764/16 FISC 145 ECOFIN 861 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: s generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper II)/rådet Utkast

Läs mer

5130/3/15 REV 3 ADD 1 /ms 1 DPG

5130/3/15 REV 3 ADD 1 /ms 1 DPG Europeiska unionens råd Bryssel den 4 mars 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0165 (COD) 5130/3/15 REV 3 ADD 1 RÅDETS MOTIVERING Ärende: ENT 8 MI 12 CODEC 23 PARLNAT 13 Rådets ståndpunkt vid

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR Regional- och stadspolitik VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA OM BEHANDLING AV RETROAKTIVT EU-STÖD UNDER PERIODEN 2007 2013 ANSVARSFRISKRIVNING:

Läs mer

PUBLIC 15701/17 1 DPG LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PV/CONS 77

PUBLIC 15701/17 1 DPG LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PV/CONS 77 Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 77 UTKAST TILL PROTOKOLL Ärende: 3588:e mötet i Europeiska unionens råd (allmänna frågor) i Bryssel

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.9.2014 COM(2014) 593 final 2014/0275 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tillfälligt upphävande av vissa koncessioner när det gäller import

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.8.2016 COM(2016) 508 final 2016/0248 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om fastställande av den ståndpunkt som ska intas av unionen när det gäller ändringarna av bilagorna

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D043371/02.

För delegationerna bifogas dokument D043371/02. Europeiska unionens råd Bryssel den 18 mars 2016 (OR. en) 7253/16 ENV 177 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen inkom den: 17 mars 2016 till: Komm. dok. nr: D043371/02 Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter 00065/2010/SV WP 174 Yttrande 4/2010 över FEDMA:s europeiska uppförandekodex för användning av personuppgifter i direkt marknadsföring Antaget den

Läs mer

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG. Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG. Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen Skatte- och ursprungsgruppen Vad används ursprungsreglerna till? Fastställande

Läs mer

Mål C-49/92 Ρ. Europeiska gemenskapernas kommission mot Anic Partecipazioni SpA

Mål C-49/92 Ρ. Europeiska gemenskapernas kommission mot Anic Partecipazioni SpA Mål C-49/92 Ρ Europeiska gemenskapernas kommission mot Anic Partecipazioni SpA "Överklagande Kommissionens arbetsordning Kommissionsledamöternas antagande av ett beslut i kollegium Konkurrensregler tillämpliga

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.7.2014 C(2014) 5308 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 30.7.2014 om fastställande av informations- och kommunikationsåtgärder för allmänheten

Läs mer

RAPPORT Ordföranden i diskussionscirkeln om domstolen

RAPPORT Ordföranden i diskussionscirkeln om domstolen EUROPEISKA KONVENTET SEKRETARIATET Bryssel den 16 april 2003 (23.4) (OR. fr) CONV 689/1/03 REV 1 CERCLE I 16 RAPPORT från: till: Ärende: Ordföranden i diskussionscirkeln om domstolen Konventsledamöterna

Läs mer

14662/16 adj/bis/np 1 DG G 3 A

14662/16 adj/bis/np 1 DG G 3 A Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0152 (COD) 14662/16 NOT från: till: Ordförandeskapet Rådet MI 738 TELECOM 244 DIGIT 136 CONSOM 287 IND 249

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-09-06 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Olle Stenman samt justitierådet Svante O. Johansson. Inkorporering av FN:s konvention om

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2016

Stöd till unga jordbrukare 2016 1(8) Stöd till unga jordbrukare 2016 Här finns den information som gällde för stödet till unga jordbrukare 2016. Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 31.10.2001 KOM(2001) 636 slutlig 2000/0262 (COD) Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 94/25/EG om tillnärmning

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 530 slutlig 2011/0231 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt

Läs mer

Tänk på att handläggningen går snabbare om ansökan är komplett.

Tänk på att handläggningen går snabbare om ansökan är komplett. Anvisning till blanketten BYTE AV SÖKANDE ELLER STÖDMOTTAGARE - ansökan om stöd Vem ska använda blanketten? Använd blanketten för att ansöka om något av följande: byta sökande på en redan inlämnad ansökan

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D052916/02.

För delegationerna bifogas dokument D052916/02. Europeiska unionens råd Bryssel den 21 september 2017 (OR. en) 12412/17 ENV 762 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen inkom den: 19 september 2017 till: Komm. dok. nr: D052916/02 Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

Sidan 3: Vägledande översikt: Jämförelse mellan förslagen till artiklar om medlemskap i unionen och de befintliga fördragen

Sidan 3: Vägledande översikt: Jämförelse mellan förslagen till artiklar om medlemskap i unionen och de befintliga fördragen EUROPEISKA KONVENTET SEKRETARIATET Bryssel den 2 april 2003 (3.4) (OR. fr) CONV 648/03 NOT från: till: Ärende: Presidiet Konventet Avdelning X: Medlemskap i unionen Innehåll: Sidan 2: Huvudinslag Sidan

Läs mer

PUBLIC /17 sst/ehe/np 1 DPG LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 3 oktober 2017 (OR. en) 12513/17 LIMITE PV/CONS 49

PUBLIC /17 sst/ehe/np 1 DPG LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 3 oktober 2017 (OR. en) 12513/17 LIMITE PV/CONS 49 Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 3 oktober 2017 (OR. en) 12513/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 49 UTKAST TILL PROTOKOLL 1 Ärende: 3560:e mötet i Europeiska unionens råd (allmänna frågor) i Bryssel

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 9.12.2010 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (33/2010) Angående: Motiverat yttrande från sejmen i Republiken Polen om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) 12062/3/04 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) SOC 382 CODEC 968

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) 12062/3/04 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) SOC 382 CODEC 968 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) 12062/3/04 REV 3 ADD 1 SOC 382 CODEC 968 RÅDETS MOTIVERING Ärende: Gemensam ståndpunkt antagen

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 25 februari 2013 (26.2) (OR. en) 6820/13 DENLEG 16 AGRI 113

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 25 februari 2013 (26.2) (OR. en) 6820/13 DENLEG 16 AGRI 113 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 25 februari 2013 (26.2) (OR. en) 6820/13 DENLEG 16 AGRI 113 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 22 februari 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm.

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) 9429/15 AGRI 294 AGRIFIN 50 DELACT 56 FÖLJENOT från: inkom den: 28 maj 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen

Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen - Nordisk tillsynskonferens 7-8 februari 2017 Leo Jager, teamchef Handel och myndighetssamverkan Santépaketet: nya EU-regler om offentlig kontroll av bl.a. livsmedel

Läs mer

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 februari 2015

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 februari 2015 1(7) Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 februari 2015 Sammanfattning: Kommissionen fortsatte diskussionen om förenklingar av tullkvoter och offentlig intervention. Kommissionens

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 8.5.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 106/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 20 april 2009 om ett

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2011 KOM(2011) 911 slutlig 2011/0447 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om medlemsstaternas förklaring om godtagande, i Europeiska unionens intresse, av Rysslands

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer.

Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar personer som har

Läs mer