Verktygslådan SMART. 2.1 Definition

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verktygslådan SMART. 2.1 Definition"

Transkript

1 Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för olyckor och tillbud (S) Syfte Att säkerställa att mesta möjliga lärdomar dras ur inträffade olyckor, tillbud och störningar och att lämpliga förebyggande och korrigerande åtgärder vidtas. 2. Omfattning Rutinen omfattar alla olyckor, tillbud och sjukdomar som uppstått i arbetet. Det kan gälla kroppslig skada men även ohälsa på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Om du skadar dig på väg till eller från arbetet räknas det också som arbetsskada. Alla skador ska anmälas oavsett om de lett till sjukfrånvaro eller inte. 2.1 Definition Olycksfall är som det låter, ett relativt kortvarigt och i regel oväntat händelseförlopp som inträffat på arbetsplatsen, eller annan plats där den skadade vistats i arbetet. Om man blir skadad när man färdas i tjänsten räknas det också som ett olycksfall i arbetet. Även olyckor på arbetsplatsen under lunchrasten räknas. Som olycksfall bedöms också överfall eller hot som leder till fysisk eller psykisk skada. Tillbud är en oönskad händelse som hade kunnat leda till ohälsa eller olycksfall. Ett tillbud behöver inte innebära att någon person varit nära att skadas. En brand i en för tillfället tom lokal är också ett tillbud. Nästa gång kan den vara full av folk. Med färdolycksfall menas olycka som inträffat på väg till eller från arbetet, alltså på fritid. Färdsättet är oväsentligt, det kan vara allt från gång till flyg. Arbetssjukdom är när den anställde drabbats av fysisk eller psykisk ohälsa på grund av sin arbetssituation där händelseförloppet inte varit kortvarigt. Smittsam sjukdom räknas som arbetsskada endast om smittan uppkommit vid laboratoriearbete med smittämnen, eller när vissa samhällsfarliga sjukdomar, exempelvis hepatit, har ådragits vid vård eller omhändertagande av smittad. Förkylning och influensa räknas inte som arbetssjukdom även om den anställde har skäl att tro att han har smittats av arbetskamrater eller av personer man har till uppgift att vårda. 3. Genomförande Det går inte att fastställa ett exakt arbetsförlopp som ska gälla för alla typer av olyckor och tillbud. Denna rutin och den checklista som skapats ska ses som en minneslista över möjliga åtgärder som kan behöva genomföras. Rutinen och checklistan ska användas som stöd för att man inte förbiser något viktigt. Se även "Checklista för åtgärder vid olyckor och tillbud". 3.1 Omedelbara åtgärder Vid behov larmas ambulans via 112 och första hjälpen ges. Om möjligt följer en arbetskamrat/chef med till sjukhus (om ingen åker med i ambulansen så ta reda på till vilket sjukhus den drabbade förs). Chef som larmats beslutar om ytterligare omedelbara åtgärder Åtgärderna kan bestå av: åtgärda risk eller brist, handla enligt akutplanen, följa rutin för krisstöd etc.

2 Om händelsen är allvarlig måste den chef som larmats även tänka på att: Vid behov spärra av maskin eller arbetsplats. Rapportera händelsen till kontorschef som beslutar om kommundirektör och/eller berörd nämndordförande ska informeras. Vid behov bör kontorschefen också ta ställning till om kommunens krisledningsgrupp bör kallas in. Om ett olycksfall tillbud eller annan skadlig inverkan i arbetet har föranlett dödsfall eller svårare personskada eller samtidigt drabbat flera arbetstagare, ska arbetsgivare utan dröjsmål underrätta Arbetsmiljöverket. Detsamma gäller om ett tillbud har inträffat, vilket skulle ha kunnat innebära allvarlig fara för liv eller hälsa (men som den här gången inte drabbade någon). Även skolelever räknas som arbetstagare och samma regler för underrättelse av Arbetsmiljöverket gäller alltså även när dessa råkar ut för motsvarande. Man kan antingen ringa (efter kontorstid akut ), eller gå in på webbsidan anmalarbetsskada.se. Här väljer man mellan "Allvarlig olycka" respektive "Allvarligt tillbud". De allvarliga situationerna kräver alltså dubbel anmälan - först utan dröjsmål till Arbetsmiljöverket, och sedan en vanlig arbetsskadeanmälan. 3.2 Åtgärder senast dagen efter händelsen När en arbetsskada eller ett tillbud inträffat ska en registrering i rapporteringssystemet göras av ansvarig chef. Tillbud kan även registreras direkt i arbetsskadesystemet av alla medarbetare i kommunen. Om en enklare skada långt senare visar sig vara allvarligare än man trott kan man göra en arbetsskadeanmälan då. Man kan då ha god hjälp av den tillbudsregistrering som gjorts tidigare. 3.3 Åtgärder inom 1-14 dagar Anmäla arbetsskadan Chefen anmäler, tillsammans med den som berörts, arbetsskadan till Försäkringskassan. Anmälan skall skrivas under av chefen, skyddsombudet och den drabbade innan den skickas till Försäkringskassan (hämta blanketten här). Arbetsskadeanmälan till Försäkringskassan ska göras i följande fall: Skadan har medfört eller kan antas medföra rätt till sjukvårdsersättning, sjukpenning eller rehabiliteringsersättning från den allmänna försäkringen. Skadan har medfört eller kan antas medföra rätt till sjuklön enligt lagen om sjuklön. Skadan har medfört eller kan antas medföra rätt till ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Skadan har föranlett eller kan föranleda sveda och värk, lyte eller annat stadigvarande men. Om den skadade avlidit.

3 Fördela blanketten enligt följande: Ett ex (originalet) skickas till Försäkringskassan Ett ex arkiveras i personalakten Ett ex till den drabbade Ett ex till skyddsombudet Ett ex till personalavdelningen Om en skolelev i årskurs 7 eller högre råkar ut för en arbetsskada under "förvärvsarbetsliknande" moment i utbildningen ska rektor anmäla den direkt till Försäkringskassan. Rutiner i övrigt för rapportering av elevolycksfall läggs upp inom berörda kontor. Förtroendevalda, familjehemsföräldrar och andra uppdragstagare ska själva anmäla sina arbetsskador till Försäkringskassan. Skolelevers och uppdragstagares arbetsskador ingår inte i kommunens hantering och redovisning av anställdas arbetsskador Utredning Utredning skall ske för att fastställa orsakerna - direkta och grund orsaker till alla inträffade händelser. Ansvar för att utföra utredningen åvilar närmaste chef. Utredningen görs enligt särskild blankett "Utredning av olyckor och tillbud" Anmälan till AFA för ekonomisk kompensation. I princip är det den skadade som svarar för sin skadeanmälan till AFA. Självklart kan både arbetsledning och arbetsmiljöombud vid behov biträda den skadade i detta (läs mer nedan). 3.4 Övriga åtgärder Personalenheten behandlar frågor kring arbetsskadeutvecklingen och följer upp de åtgärder som vidtas för att förebygga skador. Sammanställer inrapporterade händelser till ledningens årliga genomgång. Lämnar förslag på lämpliga åtgärder för att minska arbetsskadorna. 4. Försäkring och ersättningar Försäkringsskyddet vid en arbetsskada består av flera delar: Försäkringskassans arbetsskadeförsäkring (se nedan) Trygghetsförsäkring vid arbetsskada i kommuner och landsting (TFA-KL) (se nedan) Tjänstereseförsäkring 4.1 Försäkringskassans arbetsskadeförsäkring (allmän) Alla som förvärvsarbetar omfattas av den allmänna arbetsskadeförsäkringen. Den gäller inte bara för fast och tillfälligt anställda, utan också för egenföretagare och uppdragstagare. Även studerande är försäkrade, om utbildningen medför särskild risk för arbetsskada. Elever från och med årskurs 7 i grundskolan är försäkrad under praktikperioderna och under de moment i utbildningen som till sin art liknar förvärvsarbete.

4 Arbetsskadeförsäkringen kan ge följande slag av ersättningar: Livränta om arbetsförmågan har blivit varaktigt nedsatt. Sjukvårdskostnader utomlands om man skadar sig under arbete utomlands eller om man har en tidigare arbetsskada och vid utlandsvistelse behöver söka upp läkare. Tandvård i samband med arbetsskada. Särskilda hjälpmedel. Begravningshjälp, i vissa fall också livränta till efterlevande. För att Försäkringskassan ska pröva rätten till ersättning från arbetsskadeförsäkringen krävs tre saker: Att arbetsgivaren har sänt in anmälan om arbetsskada. Att den skadade har fyllt i en blankett om ersättning från arbetsskadeförsäkringen. (Blanketten finner du längst ned på sidan). Att den skadade har haft sådana merkostnader som kan ersättas från försäkringen, eller har fått varaktigt nedsatt arbetsförmåga på grund av arbetsskadan. Den skadade bör tänka på att spara kvitton för tandvård och särskilda hjälpmedel och för sjukvård utomlands, och då även kvitton för resor till tandvård och utprovning av hjälpmedel. För att få ersättning måste man visa behandlingskvitton där ens namn och personnummer finns med. 5. TFA-KL (Trygghetsförsäkring vid arbetsskada) I våra kollektivavtal ingår Trygghetsförsäkring vid arbetsskada i kommuner och landsting (TFA- KL). Försäkringen är ett komplement till den allmänna arbetsskadeförsäkringen (se ovan). I gengäld står det i avtalen att anställda inte kan få skadestånd av arbetsgivaren eller av en annan anställd med anledning av personskada som är arbetsskada. Den anställdes möjligheter att få ersättning efter en arbetsskada regleras alltså av TFA-KL-villkoren. Arbetsmarknadens parter har uppdragit åt försäkringsbolaget AFA Försäkring att administrera TFA- KL. Ersättningen för inkomstförlust är olika beroende på om den försäkrade drabbats av ett olycksfall i arbetet, ett färdolycksfall eller en arbetssjukdom: Om ett olycksfall i arbetet medför sjukskrivning i 15 dagar eller mer lämnar TFA-KL ersättning för förlorad inkomst, även för de första 14 dagarna. Specialfall 1: Beror skadan på våld eller misshandel i arbetet lämnar TFA-KL ersättning för hela inkomstförlusten om skadan medför sjukskrivning minst 8 dagar i följd. Se också kommunens riktlinjer om inkomstskydd för anställda som i arbetet utsätts för våld eller allvarligt hot. Specialfall 2: Om det finns synnerliga skäl kan AFA medge ersättning för hela inkomstförlusten även om sjukskrivningstiden är kortare än 15 dagar. Synnerliga skäl kan till exempel vara att man skadar sig när man räddar liv eller egendom. Vid färdolycksfall lämnas ingen ersättning för inkomstförlust under den akuta sjukdomstiden. Vid arbetssjukdom lämnas ingen ersättning för inkomstförlust under den akuta sjukdomstiden, såvida inte arbetsgivaren eller en anställd har vållat skadan genom vårdslöshet.

5 TFA-KL kan också mot originalkvitto ersätta merkostnader som uppstår under akut sjuktid och inte ersätts från annat håll. Om sjukskrivningen varar i minst 31 dagar kan TFA-KL ge ersättning för sveda och värk. Vid arbetssjukdom gäller detta bara om arbetsgivaren eller en anställd har vållat sjukdomen genom vårdslöshet. Om det efter den akuta sjuktidens slut finns bestående fysiska eller psykiska besvär som beror på skadan kan TFA-KL ge olika slag av ersättningar för inkomstförluster, för merkostnader (t ex för omskolning) och för olika slag av lidande. I princip är det den skadade som svarar för sin TFA-KL-skadeanmälan, men arbetsledningen bör tipsa honom/henne om möjligheten. Om den skadade begär det bör arbetsledningen också hjälpa till att fylla i skadeanmälan. Vi förutsätter att arbetsledningen redan förut har anmält arbetsskadan på föreskrivet sätt. För att det ska vara meningsfullt att anmäla en arbetsskada ska minst ett av dessa villkor vara uppfyllt: ersättning för inkomstförlust kan lämnas enligt punkterna ovan, skadan har gett ersättningsbara kostnader skadan har gett bestående men, eller skadan har lett till dödsfall tandskada (vid förlust av egen tand). För att det ska vara idé att anmäla en arbetsskada som beror på arbetssjukdom måste dessutom minst ett av dessa villkor vara uppfyllt: sjukdomen har bestått i mer än 180 dagar och blivit godkänd som arbetsskada, sjukdomen har bestått i mer än 180 dagar och finns med på den s.k. ILO-listan, eller sjukdomen har vållats av arbetsgivaren eller en anställd genom vårdslöshet. TFA-KL gäller inte för färdolycksfall som uppkommer vid trafik med trafikförsäkrat fordon, t.ex. om man på väg till eller från arbetet blir påkörd, krockar eller kör av vägen. Sådana skador ersätts genom fordonets trafikförsäkring. Däremot ska arbetsolycksfall vid sådan trafik (alltså under arbetstid) rapporteras till TFA-KL, men samordning kommer då att ske mellan TFA-KL och trafikförsäkringen. Vid fall där färdolycksfall inte täcks av trafikskadelagen kan TFA-KL täcka skadebetingade kostnader. sveda och verk vid sjukdom i minst 31 dagar tandskada bestående men Blankett för ersättning från arbetsskadeförsäkringen

2009-04. Om du blir skadad på jobbet

2009-04. Om du blir skadad på jobbet 2 2009-04 Om du blir skadad på jobbet Om du blir skadad på jobbet Ingen ska behöva bli skadad av att jobba! Det förebyggande arbetsmiljöarbetet är en viktig facklig arbetsuppgift. Ändå skadas människor

Läs mer

Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation

Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD tillsvidare DOKUMENTTYP Rutin BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION DOKUMENTANSVARIG HR & ekonomi

Läs mer

Om du blir skadad på jobbet

Om du blir skadad på jobbet Om du blir skadad på jobbet 2013 Om du blir skadad på jobbet Ingen ska behöva bli skadad av att jobba! Det förebyggande arbetsmiljöarbetet är en viktig facklig arbetsuppgift. Ändå skadas människor på

Läs mer

Om ersättning vid arbetsskada TFA-KL

Om ersättning vid arbetsskada TFA-KL Om ersättning vid arbetsskada TFA-KL Utgiven i juni 2012 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist och dödsfall. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal

Läs mer

Om ersättning vid arbetsskada TFA

Om ersättning vid arbetsskada TFA FÖRSÄKRING Om ersättning vid arbetsskada TFA April 2011 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist och dödsfall. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal

Läs mer

FÖRSÄKRING. Om ersättning vid arbetsskada PSA

FÖRSÄKRING. Om ersättning vid arbetsskada PSA FÖRSÄKRING Om ersättning vid arbetsskada PSA Maj 2011 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist och dödsfall. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal

Läs mer

Om ersättning vid arbetsskada TFA-KL

Om ersättning vid arbetsskada TFA-KL Om ersättning vid arbetsskada TFA-KL Utgiven i juni 2013 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda

Läs mer

Vad gäller vid arbetsskada?

Vad gäller vid arbetsskada? Vad gäller vid arbetsskada? Erica Narvaez Sofie Thunborg Sofia Tengedal Följ och twittra på #afaseminarier Bakgrund Lagstiftning Försäkringsvillkor 1916 lagen om försäkring för olycksfall i arbetet 1955

Läs mer

Arbetsskadeförsäkring - lag & kollektivavtal. Frukostmöte 13 oktober 2011 Per Winberg AFA Försäkring

Arbetsskadeförsäkring - lag & kollektivavtal. Frukostmöte 13 oktober 2011 Per Winberg AFA Försäkring Arbetsskadeförsäkring - lag & kollektivavtal Frukostmöte 13 oktober 2011 Per Winberg AFA Försäkring AFA Försäkring försäkrar för ett bättre arbetsliv AFA Försäkring är en försäkringsorganisation som ägs

Läs mer

PSA OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA

PSA OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA PSA OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA Maj 2008 1 Din trygghet om något händer - Avtal om ersättning vid personskada (PSA) Du omfattas av ett avtal via jobbet. Avtalet är ett komplement till den ersättning

Läs mer

Försäkringskassan informerar. Arbetsskadeförsäkring

Försäkringskassan informerar. Arbetsskadeförsäkring Försäkringskassan informerar GÄLLER FRÅN Arbetsskadeförsäkring 02.06.01 Svensk socialförsäkring Du som bor eller arbetar i Sverige omfattas som regel av svensk socialförsäkring. Socialförsäkringen är uppdelad

Läs mer

Hjo kommun. Rutin vid tillbud och arbetsskada. Rutiner. 1. Dokumenttyp. Rutin. 2. Fastställande/upprättad. 2011-10-05 av Personalchef

Hjo kommun. Rutin vid tillbud och arbetsskada. Rutiner. 1. Dokumenttyp. Rutin. 2. Fastställande/upprättad. 2011-10-05 av Personalchef Hjo kommun Rutiner Rutin vid tillbud och arbetsskada 1. Dokumenttyp Rutin 2. Fastställande/upprättad 2011-10-05 av Personalchef 3. Senast reviderad - 4. Detta dokument gäller för Kommunövergripande 5.

Läs mer

Rutiner vid arbetsskador och tillbud

Rutiner vid arbetsskador och tillbud Rutiner vid arbetsskador och tillbud Vad räknas som arbetsskada? A Olycksfall i arbetet 1 Olycksfall En skada som sker genom kortvarig, oförutsedd och oväntad händelse under arbetstid på arbetsplatsen

Läs mer

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada för yrkesfiskare TFA

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada för yrkesfiskare TFA Trygghetsförsäkring vid arbetsskada för yrkesfiskare TFA Utgiven i november 2014 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra

Läs mer

Om arbetsskador. en handledning med inblick i lagar och avtal

Om arbetsskador. en handledning med inblick i lagar och avtal Om arbetsskador en handledning med inblick i lagar och avtal ST, 2008. Produktion: STs informationsenhet/hellgren Grafisk form. Tryck: Strokirk-Landströms AB. Maj 2010. Upplaga: 3 000 ex. Beställ fler

Läs mer

TILLBUD, ARBETSSKADOR och OLYCKSFALL

TILLBUD, ARBETSSKADOR och OLYCKSFALL TILLBUD, ARBETSSKADOR och OLYCKSFALL Vad är ett tillbud? Tillbud är en händelse som skulle ha kunnat medföra en arbetsskada. Det är ofta en ren tillfällighet som spelat in att det inte uppstod en skada.

Läs mer

Till dig som råkat ut för en ARBETSSKADA

Till dig som råkat ut för en ARBETSSKADA Till dig som råkat ut för en ARBETSSKADA 1 Innehåll Du får hjälp om du råkar ut för en arbetsskada 3 Vilka försäkringar har du? 4 Vad är en arbetsskada? 5 Olycksfall i arbetet 6 Färdolycksfall 8 Arbetssjukdom

Läs mer

En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten

En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten Sida 1 (5) En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten Detta är kort sammanställning över de försäkringar som gäller. I många av försäkringarna finns det

Läs mer

Arbetsskada. Till dig som råkat ut för en arbetsskada

Arbetsskada. Till dig som råkat ut för en arbetsskada Arbetsskada Till dig som råkat ut för en arbetsskada 2019 1 Innehåll Du får hjälp om du råkar ut för en arbetsskada 3 Vilka försäkringar har du? 4 Vad är en arbetsskada? 5 Olycksfall i arbetet 6 Färdolycksfall

Läs mer

Välfärdstendens Delrapport 3: Trygghet vid arbetsskada

Välfärdstendens Delrapport 3: Trygghet vid arbetsskada Välfärdstendens 216 Delrapport 3: Trygghet vid arbetsskada Inledning Folksam har sedan år 27 publicerat en årlig uppdatering av rapporten Välfärdstendens. Syftet med rapporten är att beskriva och granska

Läs mer

Bakgrund. Äldsta socialförsäkringen i Sverige juli 1977 Arbetsskadelagen, LAF 1 januari 1993 strängare regler

Bakgrund. Äldsta socialförsäkringen i Sverige juli 1977 Arbetsskadelagen, LAF 1 januari 1993 strängare regler Bakgrund Äldsta socialförsäkringen i Sverige 1901 1955 Yrkesskadelagen 1 juli 1977 Arbetsskadelagen, LAF 1 januari 1993 strängare regler 1 juli 2002 förändrade d regler Lagen om Arbetsskadeförsäkring Den

Läs mer

Domarens försäkringsskydd

Domarens försäkringsskydd Domarens försäkringsskydd Riksidrottsförbundets(RF) Grundförsäkring via Folksam ger ett grundskydd för alla till RF anslutna organisationer. Premien betalas av RF. RF:s Grundförsäkring innehåller följande

Läs mer

Verktygslådan SMART. 2.1 Definition

Verktygslådan SMART. 2.1 Definition Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för olyckor och tillbud 2011-12-15 1. Syfte Att säkerställa att mesta möjliga lärdomar dras ur inträffade olyckor, tillbud och störningar och att lämpliga förebyggande

Läs mer

Om du skadar dig. För privat anställda FÖRSÄKRING

Om du skadar dig. För privat anställda FÖRSÄKRING Om du skadar dig För privat anställda FÖRSÄKRING Utgiven i augusti 2016 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till dem är du försäkrad via jobbet.

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4 Sid 1 av 9 De föreskrifter från Arbetsmiljöverket som gäller för verksamheten är viktiga underlag vid undersökning av arbetsmiljön. Föreskrifterna AFS 2012:2 Belastningsergonomi handlar om hur arbete ska

Läs mer

Domarens försäkringsskydd

Domarens försäkringsskydd Domarens försäkringsskydd Riksidrottsförbundets(RF) Grundförsäkring via Folksam ger ett grundskydd för alla till RF anslutna organisationer. Premien betalas av RF. Egen försäkring RF:s Grundförsäkring

Läs mer

Om du skadar dig. För privat anställda FÖRSÄKRING

Om du skadar dig. För privat anställda FÖRSÄKRING Om du skadar dig För privat anställda FÖRSÄKRING Utgiven i juni 2016 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till dem är du försäkrad via jobbet.

Läs mer

Stöd vid. arbetsskada

Stöd vid. arbetsskada Stöd vid arbetsskada Innehåll Stöd vid arbetsskada 1 Vem är försäkrad? 2 Vad är en arbetsskada? 3 Vad kan du få ersättning för? 5 Ersättning under akut sjuktid 6 Ersättning under invaliditetstid 8 Ersättning

Läs mer

TFA om ersättning vid arbetsskada

TFA om ersättning vid arbetsskada TFA om ersättning vid arbetsskada UTGIVEN I FEBRUARI 2004 Trygghetsförsäkring vid arbetsskada TFA Inkomstförlust 4 Vid olycksfall i arbetet 4 Vid arbetssjukdom 4 Vid färdolycksfall 4 Kostnader 5 Karensbelopp

Läs mer

Försäkringsbesked. För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag

Försäkringsbesked. För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag Försäkringsbesked För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag Utgiven i juni 2015 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom,

Läs mer

Försäkringskassans personskadeskydd för arbetslösa Försäkringsinformation från Kammakollegiet till Försäkringskassan

Försäkringskassans personskadeskydd för arbetslösa Försäkringsinformation från Kammakollegiet till Försäkringskassan Försäkringskassans personskadeskydd för arbetslösa Försäkringsinformation från Kammakollegiet till Försäkringskassan Vi har inte möjlighet att besöka er alla Vi ber er istället se på ett kort bildspel

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2017 Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2017 Hässleholms kommuns värdegrund Medborgaren i fokus Med respekt för individen Kvalitet som syns Hässleholms kommuns

Läs mer

ARBETS- SKADA. Till dig som råkat ut för en arbetsskada 2017

ARBETS- SKADA. Till dig som råkat ut för en arbetsskada 2017 ARBETS- SKADA Till dig som råkat ut för en arbetsskada 2017 1 Innehåll Du får hjälp om du råkar ut för en arbetsskada 3 Vilka försäkringar har du? 4 Vad är en arbetsskada? 5 Olycksfall i arbetet 6 Färdolycksfall

Läs mer

Om du skadar dig. För statligt anställda

Om du skadar dig. För statligt anställda Om du skadar dig För statligt anställda Utgiven i juli 2017 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal. Hör du till dem är du skyddad via jobbet. Det betyder att du kan ha

Läs mer

Anmäl din arbetsskada

Anmäl din arbetsskada Anmäl din arbetsskada Vilka skador ska anmälas? Du ska anmäla alla olyckor och sjukdomar som uppstått i arbetet. Det kan gälla kroppslig skada men även ohälsa på grund av den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer

Anmäl din arbetsskada

Anmäl din arbetsskada Anmäl din arbetsskada Vilka skador ska anmälas? Du ska anmäla alla olyckor och sjukdomar som uppstått i arbetet. Det kan gälla kroppslig skada men även ohälsa på grund av den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer

Försäkringsbesked FÖRSÄKRING. För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag

Försäkringsbesked FÖRSÄKRING. För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag Försäkringsbesked FÖRSÄKRING För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska

Läs mer

Om du skadar dig. För anställda i kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag

Om du skadar dig. För anställda i kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag Om du skadar dig För anställda i kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag Utgiven i juli 2017 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar.

Läs mer

Om du skadar dig. För anställda i kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag

Om du skadar dig. För anställda i kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag Om du skadar dig För anställda i kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag Utgiven i januari 2019 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar.

Läs mer

Försäkringsbesked. För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag

Försäkringsbesked. För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag Försäkringsbesked För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag Utgiven i juni 2014 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom,

Läs mer

Till dig som råkat ut för en ARBETS- SKADA

Till dig som råkat ut för en ARBETS- SKADA Till dig som råkat ut för en ARBETS- SKADA 2016 1 Innehåll Du får hjälp om du råkar ut för en arbetsskada 3 Vilka försäkringar har du? 4 Vad är en arbetsskada? 5 Olycksfall i arbetet 6 Färdolycksfall 8

Läs mer

Arbetsskada - kollektivavtal

Arbetsskada - kollektivavtal Arbetsskada - kollektivavtal Kollektivavtal om trygghetsförsäkring vid arbetsskada för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation. Avtalet tillämpas på skadefall som har inträffat den 1 oktober

Läs mer

Att tänka på vid arbetsolycksfall och arbetssjukdomar

Att tänka på vid arbetsolycksfall och arbetssjukdomar Att tänka på vid arbetsolycksfall och arbetssjukdomar Anmäl alla olycksfall och arbetssjukdomar på arbetsplatsen till Försäkringskassan (FK). Anmäl även händelsen till AFA/TFA i de fall som olycksfallet

Läs mer

För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag November 2011

För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag November 2011 Försäkringsbesked För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag November 2011 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada,

Läs mer

Försäkringsbesked. För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag.

Försäkringsbesked. För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag. Försäkringsbesked För anställda inom kommuner, landsting, regioner, trossamfundet Svenska kyrkan och vissa kommunala företag Augusti 2010 Försäkringsbeskedet innehåller en kortfattad beskrivning av försäkringsskyddet.

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL 1(11) ARBETSGIVARVERKET 1986-06-10 AVTAL OM ERSÄTTNING VID PERSONSKADA (PSA-FK) Uppdaterat t o m 1 januari 2003

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL 1(11) ARBETSGIVARVERKET 1986-06-10 AVTAL OM ERSÄTTNING VID PERSONSKADA (PSA-FK) Uppdaterat t o m 1 januari 2003 FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL 1(11) AVTAL OM ERSÄTTNING VID PERSONSKADA (PSA-FK) 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...2 TILLÄMPNINGSOMRÅDE M M...2 ARBETSSKADA...2 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OM RÄTT TILL ERSÄTTNING

Läs mer

Personskador vid arbetsmarknadsåtgärd. Försäkringsinformation från Kammarkollegiet till Arbetsförmedlingen

Personskador vid arbetsmarknadsåtgärd. Försäkringsinformation från Kammarkollegiet till Arbetsförmedlingen Personskador vid arbetsmarknadsåtgärd Försäkringsinformation från Kammarkollegiet till Arbetsförmedlingen Vi har inte möjlighet att besöka er alla Vi ber er istället se ett kort bildspel på 10-15 minuter.

Läs mer

6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom

6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom 1 (6) 6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom Utredning/syfte Utredning skall återge en inträffad händelse - med beaktande av sådana

Läs mer

Vilka skador ska anmälas?

Vilka skador ska anmälas? Vilka skador ska anmälas? Du ska anmäla alla olyckor och sjukdomar som uppstått i arbetet. Det kan gälla kroppslig skada men även ohälsa på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Konflikter på arbetsplatsen

Läs mer

ANSÖKAN OM - ersättning från arbetsskadeförsäkringen (LAF) - ersättning från statligt personskadeskydd (LSP) Datum

ANSÖKAN OM - ersättning från arbetsskadeförsäkringen (LAF) - ersättning från statligt personskadeskydd (LSP) Datum ANSÖKAN OM - ersättning från arbetsskadeförsäkringen (LAF) - ersättning från statligt personskadeskydd (LSP) Datum Personnummer 1(3) Sänds till Försäkringskassans inläsningscentral LAF 83988Östersund Vår

Läs mer

Personskador för gymnasieelev i arbetsplatsförlagd utbildning. Försäkringsinformation från Kammarkollegiet till gymnasieskolan

Personskador för gymnasieelev i arbetsplatsförlagd utbildning. Försäkringsinformation från Kammarkollegiet till gymnasieskolan Personskador för gymnasieelev i arbetsplatsförlagd utbildning Försäkringsinformation från Kammarkollegiet till gymnasieskolan Vi har inte möjlighet att besöka er alla Vi ber er istället se på ett kort

Läs mer

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd 1 Du har rätt till en säker arbetsdag Bemanningsanställd, inhyrd eller konsult. Titlarna kan skilja sig åt men uppdraget är detsamma att utföra sitt

Läs mer

Särskilt personskadeskydd

Särskilt personskadeskydd Särskilt personskadeskydd Försäkringsvillkor 2003-07-01 INNEHÅLL Sid. A. AVTALSFORMER 3 A.1 Samlingsförsäkring 3 A.2 Enskild försäkring 3 A.3 Vilka personer kan försäkras? 3 B. OMFATTNING I TID OCH RUM

Läs mer

Dagens försäkringssystem

Dagens försäkringssystem Dagens försäkringssystem Ex: Avtal om ersättning vid personskada, PSA. Avtal om statens tjänstegrupplivförsäkring, TGL-S Ex: Socialförsäkringsbalken (sjukpenning, sjukersättning) och lag om arbetsskadeförsäkring

Läs mer

Reviderad (6)

Reviderad (6) 1(6) 2(6) HR-enheten Rutin för anmälan av arbetsskador och tillbud Anmälan, åtgärder och uppföljning av arbetsskador och tillbud är en viktig del av Svedala kommuns systematiska arbetsmiljöarbete. Det

Läs mer

Särskilt Personskadeskydd SPS. Försäkringsvillkor

Särskilt Personskadeskydd SPS. Försäkringsvillkor Särskilt Personskadeskydd SPS Försäkringsvillkor 2016-07-01 899-4014-16 Sid 2 (12) Innehåll 1 TECKNANDE; OMFATTNING; DEFINITIONER OCH SJÄLVRISK.3 1. Vem gäller försäkringen för?... 3 1.2 Vilka försäkringar

Läs mer

Arbetsskada? Gör rätt från början

Arbetsskada? Gör rätt från början Arbetsskada? Gör rätt från början 1 Om du misstänker Arbetsskada Gör rätt från början Genom ditt arbete har du ett försäkringsskydd om du råkar ut för en arbetsskada. Skyddet regleras både genom lag och

Läs mer

Nordisk försäkringstidskrift 1/2012. Den glömda försäkringen

Nordisk försäkringstidskrift 1/2012. Den glömda försäkringen Den glömda försäkringen Arbetsskadeförsäkringen är den glömda socialförsäkringen. Allmänhetens och politikernas uppmärksamhet riktas till andra delar av det allmänna försäkringssystemet; ålderspensionsförsäkringen,

Läs mer

Särskilt personskadeskydd. Försäkringsvillkor, 1 juli 2011

Särskilt personskadeskydd. Försäkringsvillkor, 1 juli 2011 Särskilt personskadeskydd Försäkringsvillkor, 1 juli 2011 Terms and Conditions of Insurance, 1 January 2011 Innehåll 1. Avtalsformer... 3 1.1 Samlingsförsäkring... 3 1.2 Enskild försäkring... 3 1.3 Vilka

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Särskilt Personskadeskydd SPS

Särskilt Personskadeskydd SPS Särskilt Personskadeskydd SPS Försäkringsvillkor 2011-07-01 [Titel 3] Sid 2 (11) Innehåll 1 TECKNANDE; OMFATTNING; DEFINITIONER OCH SJÄLVRISK.3 1. Vem gäller försäkringen för?... 3 1.2 Vilka försäkringar

Läs mer

ARBETSMILJÖ. Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering

ARBETSMILJÖ. Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering 2015-10-14 1(6) Iggesunds Bruk Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering Det är av yttersta vikt att alla arbetsmiljöhändelser

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 21 juni 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 21 juni 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 49 Fråga om det finns särskilda skäl att använda en högre inkomst som livränteunderlag än den försäkrades sjukpenninggrundande inkomst vid den tidpunkt då livränta första gången kan lämnas.

Läs mer

TFA FÖR YRKESFISKARE Försäkringsvillkor 2012 FÖRSÄKRING

TFA FÖR YRKESFISKARE Försäkringsvillkor 2012 FÖRSÄKRING TFA FÖR YRKESFISKARE Försäkringsvillkor 2012 FÖRSÄKRING Innehåll Försäkringsavtalets omfattning...4 Skadefall som omfattas av TFA...4 Ersättning under akut sjukdomstid...5 Ersättning för inkomstförlust...5

Läs mer

1. Inledning. 2. Definitioner

1. Inledning. 2. Definitioner Riktlinjer avseende arbetsanpassning och rehabilitering Beslutat av rektor 2012-10-23, dnr 10-2004-3710. Ersätter tidigare dokument dnr 10-2004-3710 daterat 2004-12-10. 1. Inledning 2. Definitioner 3.

Läs mer

Personskadeförsäkring för studenter

Personskadeförsäkring för studenter Personskadeförsäkring för studenter Försäkringsvillkor 2010-10-14 2 Utdrag ur Högskoleförordningen (1993:100) 1 kap. Allmänna bestämmelser Försäkring för personskada 11a Högskolor med staten som huvudman

Läs mer

Personskadeförsäkring för studenter. Försäkringsvillkor 2010-10-14

Personskadeförsäkring för studenter. Försäkringsvillkor 2010-10-14 Personskadeförsäkring för studenter Försäkringsvillkor 2010-10-14 Sid 2 (9) Utdrag ur Högskoleförordningen (1993:100) 1 kap. Allmänna bestämmelser Försäkring för personskada 11a Högskolor med staten som

Läs mer

Personskadeförsäkring för studenter. Försäkringsvillkor

Personskadeförsäkring för studenter. Försäkringsvillkor Personskadeförsäkring för studenter Försäkringsvillkor 2010-10-10 Innehåll 1 Omfattning, definitioner och självrisk... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Vem gäller försäkringen för?... 2 1.3 När och var gäller försäkringen?...

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB VILLKOR KOLLEKTIV OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING N30:2 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll sid Kollektiv Olycksfallsförsäkring 1 Vem försäkringen gäller för 3 2 När försäkringen

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Skadeståndslag (1972:207)

Skadeståndslag (1972:207) Skadeståndslag (1972:207) 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag meddelade bestämmelser om skadestånd tillämpas, om ej annat är särskilt föreskrivet eller föranledes av avtal eller i övrigt följer

Läs mer

Om ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist AGB FÖRSÄKRING

Om ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist AGB FÖRSÄKRING Om ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist AGB FÖRSÄKRING Utgiven i januari 2015 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.

Läs mer

Särskilt personskadeskydd (SPS) Försäkringsvillkor

Särskilt personskadeskydd (SPS) Försäkringsvillkor Försäkringsvillkor Innehåll 1 Tecknande, omfattning, definitioner och självrisk... 2 1.1 För vem gäller försäkringen... 2 1.2 Vilka försäkringar kan tecknas?... 2 1.2.1 Samlingsförsäkring... 2 1.2.2 Enskild

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2015-01-23 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. 2. Förutsättningar

Läs mer

Rapportering av risker och händelser arbetsmiljö, miljö och säkerhet

Rapportering av risker och händelser arbetsmiljö, miljö och säkerhet Rapportering av risker och händelser arbetsmiljö, miljö och säkerhet 1 (7) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 2 Syfte... 3 3 Beskrivning... 3 3.1 Intern anmälan Mälarenergi... 3 3.2 Intern kommunikation...

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

HANDLINGSPLAN. VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04

HANDLINGSPLAN. VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04 HANDLINGSPLAN VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04 1 Innehåll MÅL... 3 AKUT OMHÄNDERTAGANDE... 3 OMHÄNDERTAGANDE

Läs mer

Ersättning för personskada

Ersättning för personskada Ersättning för personskada 2 En personskada har hänt Vad behöver du göra? Anvisningarna i denna broschyr gör inte anspråk på att vara fullständiga, men kan i de flesta skadefall tjäna som vägledning om

Läs mer

Välkommen till IKEM Alldagar Medlemsföretaget Slite Stenhuggeri i Slite

Välkommen till IKEM Alldagar Medlemsföretaget Slite Stenhuggeri i Slite Välkommen till IKEM Alldagar 2016 Medlemsföretaget Slite Stenhuggeri i Slite Agenda Arbetsskada - TFA Pensionsutredningen om ett längre arbetsliv Avtalsförsäkringarna - vad händer? Basbelopp och premier

Läs mer

Lathund för chef i KIA

Lathund för chef i KIA 1 (9) Lathund för chef i KIA När du som chef går in i KIA så ser du den här vyn: Här kan du ta fram en lista de händelser du ansvarar för Här under Mitt KIA hittar du också händelser du har ansvar för

Läs mer

Ersättning för personskada

Ersättning för personskada Ersättning för personskada 2 Ersättning Personskada En personskada har hänt Vad behöver du göra? Anvisningarna i denna broschyr gör inte anspråk på att vara fullständiga, men kan i de flesta skadefall

Läs mer

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214 Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214 Följande rutiner finns inom Sydskånska gymnasiet för att signaler om fysisk- och psykosocial ohälsa och

Läs mer

TFA FÖR YRKESFISKARE Försäkringsvillkor 2015 FÖRSÄKRING

TFA FÖR YRKESFISKARE Försäkringsvillkor 2015 FÖRSÄKRING TFA FÖR YRKESFISKARE Försäkringsvillkor 2015 FÖRSÄKRING Innehåll Försäkringsavtalets omfattning...4 Skadefall som omfattas av TFA...4 Ersättning under akut sjukdomstid...5 Ersättning för inkomstförlust...5

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Hot. och. våld

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Hot. och. våld TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun Hot och våld Hot och våld Tillämpningen beskriver hur Hudiksvalls kommun förebygger hot- och våldsituationer på arbetsplatserna. Målsättningen är att alla medarbetare ska

Läs mer

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan mot hot och våld Almunge skola ska vara en trygg och säker arbetsplats utan hot- och våldssituationer för elever och personal. Almunge

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

ARBETSMILJÖPLAN FÖR RÖDABERGSSKOLAN

ARBETSMILJÖPLAN FÖR RÖDABERGSSKOLAN RÖDABERGSSKOLAN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) ARBETSMILJÖPLAN FÖR RÖDABERGSSKOLAN Arbetsmiljöplanen bygger på Arbetsmiljöverkets regler (föreskrifter och allmänna råd)om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Läs mer

Personskadeförsäkring för studenter

Personskadeförsäkring för studenter Personskadeförsäkring för studenter Försäkringsvillkor 2005-01-01 Utdrag ur Högskoleförordningen (1993:100) 1 kap. Allmänna bestämmelser Försäkring för personskada 11 a Högskolor med staten som huvudman

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Verktygslådan SMART. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund

Verktygslådan SMART. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund. Karin Östlund Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond för hemtjänsten och personlig assistans (S) 2015-08-02 Organisation Organisatorisk del: Personlig Assistans 6 Tidpunkt Datum: 2015-11-23 Deltagare Utförare:

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Hot och våld - skydd av medarbetare

Hot och våld - skydd av medarbetare Hot och våld - skydd av medarbetare Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-01-18 av Kommunstyrelsen 12 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

Försäkringar i arbetslivet

Försäkringar i arbetslivet Försäkringar i arbetslivet Alla som bor och arbetar i Sverige är försäkrade. Den svenska socialförsäkringen är lagstadgad. 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas dessutom av kollektivavtalade

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Syfte Säkerställa att det finns beredskap så att åtgärder för minsta möjliga kvalitets- och miljöpåverkan sker vid nödlägen.

Syfte Säkerställa att det finns beredskap så att åtgärder för minsta möjliga kvalitets- och miljöpåverkan sker vid nödlägen. Giltig fr o m 2013-12-01 Utgåva 4 Sida 1 (av 5) Syfte Säkerställa att det finns beredskap så att åtgärder för minsta möjliga kvalitets- och miljöpåverkan sker vid nödlägen. Ansvar och befogenheter Styrelsen,

Läs mer

Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring

Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring Maj 2010 1 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist och dödsfall. Våra försäkringar är bestämda

Läs mer

Extra pengar om du blir sjuk

Extra pengar om du blir sjuk 1 2009-04 Extra pengar om du blir sjuk fakta om ags avtalsgruppsjukförsäkringen AGS gäller om du: är under 65 år; har varit anställd i 90 dagar. Du kan räkna in tidigare anställningar hos privat eller

Läs mer

Vad händer om jag blir sjuk?

Vad händer om jag blir sjuk? Vad händer om jag blir sjuk? En informationsbroschyr till alla medarbetare i Vilhelmina kommun Vad är rehabilitering? Ordet rehabilitering betyder att åter göra duglig. Rehabilitering är ett samlingsnamn

Läs mer