Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2"

Transkript

1 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 182 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Sjuksköterska, Fredrik Dahlström, fredrik.dahlstrom@dll.se Skötare, Peter Mikaj, peter.mikaj@dll.se Skötare, Linnea Zetterberg, linnea.zetterberg@dll.se Projektets övergripande mål 1. Att minska behovet och därmed användandet av tvångsåtgärder 2. Att förbättra patienternas upplevelse av tvångsåtgärder 3. Att utveckla kunskapen och förbättra kvaliteten vid användandet av tvångsåtgärder 4. Att utveckla samverkan mellan olika aktörer i patientens liv/värld för att minska andelen inläggningar på tvångsvård. Sammanfattning Under de senaste månaderna har ett förbättringsarbete ägt rum på en avdelning på Karsuddens Regionsjukhus. Arbetet har syftat till att förbättra patienternas upplevelser av fyra delar av vården; delaktighet, personalens bemötande, miljö och kontakt med närstående. Förbättringarna har utgjorts av så kallade PDSA.er. Dessa har syftat till en enkel metod där det första stadiet handlat om att planera förändringar. Därefter har dessa testats och utvärderats. Till sist har en avvägning gjorts huruvida förändringen ska bestå på avdelningen eller om de ska utföras på något annat sätt. Exempel på förändringar som infördes var närståendesamtal, filmkvällar, pizzakvällar, bingokvällar, förbättrade ADL-rutiner, bättre miljö under måltidssituationerna, inköp av saker som patienterna kunde aktivera sig med på avdelningen etc. Varje vecka har patienterna på avdelningen fått svara på en enkät som berört de fyra delar som teamet velat förbättra. Resultaten var till en början halvdana, men förbättrades med tiden. Patienternas upplevelse av delaktighet hade ett resultat 40 % första veckan och var uppe i 77 % under sista veckan. Upplevelse av bemötande gick från 70 % till 88 %, välbefinnandet ökade från 30 % till 55 % och upplevelse av kontakt med närstående gick från 60 % till 88 %. Sjukhuset är i skrivandets stund under ombyggnad och konstellation av personal och patienter kommer att förändras. Därför kommer stor energi läggas på att de förändringar som gjorts kommer bestå även fram till dess, samt även utveckling av nya. Bakgrund Innan Epsilon startade sågs många delar av vården som innefattade brister och hade klara förbättringsmöjligheter, en av dessa var patienternas delaktighet. Patienterna uttryckte ofta att deras röster aldrig hördes och att de sällan fick igenom något önskemål de hade. Ett behov av ökad kunskap sågs bland både patienter och personal vad gäller de juridiska aspekter som tvångsvården innefattar (ex. permissioner, friförmåner mm.). Patienterna blev ofta frustrerade på personalen då alla gjorde olika och tolkade regler/rutiner på olika sätt. Detta tror vi genererade i att patienterna upplevde att de fick ett dåligt bemötande.

2 Avdelningen och vårdmiljön i sig upplevdes som steril och tråkig med ytterst få aktiviteter som patienterna kunde uppehålla sig med. Det yttrade sig bl.a. i att patienterna aldrig var utanför sina rum förutom då det var måltider. Det fanns även en erfarenhet av att patienter som tidigare blivit utslussade till öppenvård hade bättre prognos att klara sig utanför med närstående involverad. En framtida problematik sågs också. Den 1/ kom det en ny lag som innebar kraftiga begränsningar av privat elektronisk kommunikation på avdelningen. Detta befarade personal skulle leda till stor frustration bland patienterna samt att de därmed skulle bli rastlösa av sin vistelse på sjukhuset. Team 182.s uppdrag blev därmed att förbättra patienternas delaktighet i vården, att de skulle uppleva ett bättre bemötande, en tillfredställande upplevelse av vårdmiljön samt ett tillfredsställande kontakt med närstående. Sjukhusets upptagningsområden är Södermanland, Stockholm och Gotland. Det finns totalt 120 vårdplatser med 12 platser per hemavdelning samt 8 platser på en intagningsavdelning. Majoriteten av patienterna har LRV med SUP, i fåtal fall utan SUP. På avdelningarna jobbar främst sjuksköterskor och skötare med patienterna. Varje avdelning har även tillgång till läkare, arbetsterapeut, psykolog samt kuratorer. Mål 1. Patienterna ska uppleva delaktighet i vården. Slutmål: 80 % av patienterna ska skatta sin delaktighet som minst 7 i en skala av 10 innan 22 september. 2. Patienterna ska uppleva ett respektfullt bemötande av personal. Slutmål: 80 % av patienterna ska skatta graden av personalens respektfulla bemötande som minst 7 i en skala av 10 innan 22 september. 3. Patienterna ska uppleva ett gott välbefinnande i vården. Slutmål: 40 % av patienterna ska skatta graden av välbefinnande som minst 7 i en skala av 10 innan 22 september. 4. Patienten ska uppleva en god relation med närstående. Slutmål: 60 % av patienterna ska skatta graden av god relation med närstående som minst 7 i en skala av 10 innan 22 september. Förändringar som testats I skrivandets stund har 37 unika PDSA framställts. Nedanstående förändringar är de främsta som införts på avdelningen. Den siffra som står efter förändringarna motsvarar det mål som teamet har satt upp (se mål). ADL (1) För att göra personalen engagerade så tog vi upp diskussion om ADL på ett personalmöte. Där informerades det allmänt om vad ADL innebär samt kontaktpersonernas ansvar i detta. Vår arbetsterapeut, även tidigare teammedlem, skickade också ut ett upplysande och informativt mail till avdelningens personal. Då personal var engagerade arbetade vår arbetsterapeut fram en broschyr som med enkla bilder och enkel text visade hur man kan gå tillväga i ADL-skötsel. Detta i ett sätt att påminna om vardagliga ADL sysslor.

3 Undervisningsmaterial om LRV (1) En av teamets coacher har under projektet arbetat fram en broschyr innehållandes information om LRV och övrig information om vistelsen på sjukhuset. Därefter fick två patienter granska igenom informationen och komma med förslag på förändringar. Förbättrat KP-samtal (2) Avdelningen tillämpar kontaktmannaskap, vilket innebär att två personal har mer ansvar för en patient. Detta yttrar sig bl.a. i förberedelser till ronder, motivera patienten till aktivitet samt ha samtal en gång per vecka. Givetvis har resterande personal också ansvar för dessa aktiviteter, men det är i första hand kontaktpersonen som ska se till att planeringen fullföljs. För att göra samtalen bättre tillfrågades samtliga patienter av sina respektive kontaktpersoner om vad som är viktigt för just dem att ta upp. Därefter upprättades en mall med stödpunkter som var tänkt att användas till den personal som kände sig osäker inför att hålla ett KP-samtal. Syftet var även att van personal inte skulle glömma bort vad KP-skapet innebär. Stängt personalrum (2) För att personalen skulle finnas mer tillgängliga för patienterna på avdelningen bestämdes det i ett personalmöte att personalrummet skulle hållas stängt två timmar om dagen. Under den tiden skulle personalen vistas ute på avdelningen och därmed vara mer tillgänglig för patienterna. I ett personalmöte bestämdes det vilka två timmar detta skulle ske. En personal skrev sedan en lapp och satt upp i personalrummet. Till en början mötte förändringen motstånd hos personal, detta gav dock med sig med tiden. Nuförtiden upplever patienterna att personalen är ute mer hos dem och att personalen ser dem mer än tidigare. Miljöförbättring (3) Till en början diskuterade personal och patienter under ett möte hur man skulle gå tillväga för att förbättra miljön på avdelningen. En inköpslista skrevs på mötet och cheferna gav sitt godkännande på rekvisition för detta. Inköpet utgjordes av blommor, dukar och gardiner. Dessutom gick en personal till aktivitetsenheten och lyckades erhålla en panoramabild föreställande en lugn miljö. Samtliga saker placerades ut i matsalen. Dukning och metallbestick (3) Innan projektet använde patienterna plastbestick under samtliga måltider, vilket patienterna inte alltid var så nöjda med. Då projektet startade blev det en hög efterfrågan om metallbestick från patienterna. Ett personalmöte ägde rum för att säkerställa att samtliga parter var med på förändringen. En lapp skapades fram som innefattade inräkning av bestick. Patienterna hade även önskemål om att det skulle vara dukat inför varje måltid. Därför togs ett foto på hur de skulle se ut vid en dukning så att personalen visste hur man skulle gå tillväga.

4 Mellanmål (3) Patienterna hade önskemål om eftermiddagsfika, så det togs upp på ett personalmöte där samtliga parter var överens om att prova detta. En i personalen skrev en lapp med instruktion om vad mellanmålet skulle innehålla. Lappen sattes upp i köket och sedan dess serveras smörgås med pålägg, grönsaker, frukt, saft och kaffe dagligen kl. 14:30 varje dag. Helgaktiviteter (3) Patienterna uttryckte att det ofta var ganska tråkigt på avdelningen om helgerna. Därför startades det test om olika aktiviteter. Till att börja med infördes helgbakning och helgpicknick. Aktiviteterna skrevs ner i arbetslistan för varje söndag och sedan dess har de aktiviteterna fortgått med gott resultat. Picknicken har inte alltid ägt rum p.g.a. dåliga väderförhållanden. Även filmkvällar har anordnats varannan helg. Då tar en utsedd personal med sig filmer till avdelningen som patienterna fått välja mellan. Sedan har filmen betittats runt kl. 14. Deltagarantalet har med tiden växt. Även bingokvällar har införts där utsedd personal tar ansvar för att hämta bingospelet samt vinster på aktivitetsenheten. Bingokvällarna har också utlöpt väl då deltagarantalet har växt med tiden. Allehanda inköp (3) Under projektets gång har patienterna haft många önskemål om inköp till avdelningen. Samtliga av dessa saker har en personal tillfrågat chefer om rekvisition på och därefter inhandlat. Saker som inköpts är bl.a. våg, mikrovågsugn, sällskapsspel, TV-spel, smörgåsgrill och DVD-spelare. Närståendesamtal (4) För att patienterna skulle känna en mer tillfredsställande kontakt med närstående infördes vissa åtgärder. Till en början tillfrågades en patient om denne hade någon närstående som han ville personal skulle kontakta. Då patienten uttryckte en sådan önskan kontaktades denna närstående. De saker som togs upp hade patienten kommit överens med personal innan. Då samtalet utlöpte väl spred teamet vidare information om närståendesamtal till resterande personal. Samtliga patienter tillfrågades då om närståendesamtal av sina kontaktpersoner. Närståendesamtalen ägde till en början rum en gång i veckan och därefter efter närståendes önskemål. Förändringen ledde inte till att fler närstående besökte patienterna, men det ledde till att många av patienterna upplevde att de fick bättre kontakt med sina närstående och närstående kände sig mer delaktiga i deras vårdprocess.

5 Resultat Vecka Antal svar Antal vårdplatser Andel svar (%) 100 % 60 % 0 % 50 % 70 % 0 % 90 % Vecka (e) Antal svar Antal vårdplatser Andel svar (%) 60 % 0 % 55 % 45 % 18 % 0 % 92 % Vecka 33 (e) 34 (e) (e) 37 (e) 38 (e) Antal svar Antal vårdplatser Andel svar (%) 67 % 75 % 0 % 75 % 67 % 75 % Tabell 1. Redogörelse för respektive vecka där det ingår hur många patienter som svarat, hur många vårdplatser avdelningen hade samt andelen svar som kom in på enkäterna. Ovanstående tabell visar hur många patienter som svarade på enkäten respektive vecka (se antal svar ), hur många patienter som befann sig på avdelningen vid respektive mättillfälle (se antal vårdplatser ) samt hur stor andel av patienterna som svarade respektive vecka (se andel svar ). Tabellen visar att samtliga patienter svarade på enkäten under första mättillfället, vecka 19, och att mätning helt uteblev under v. 21, 24, 27, 31 samt 35. I övrigt har andelen som svarat på enkäten varierat mellan 45 % och 90 %. Veckor betecknade med (e) innebär att mätningen genomförts genom pappersskrivna enkäter. De veckor som inte är betecknade med (e) har mätningen utförts digitalt via en ipad. Diagram 1. Hur patienterna upplever sin delaktighet Hur upplever du din delaktighet? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% v19 v20 v21 v22 v23 v24 v25 v26 v27 v28 v29 v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 Patienterna har fått svara på frågan Hur upplever du din delaktighet?. Patienterna har fått skatta detta på en skala mellan De antal % som svarat 7 eller högre på frågan illustreras i ovanstående diagram. Exempel: Vecka 19 besvarade 10 deltagare på enkäten (se tabell 1) och enligt diagrammet har 40 % av dessa svarat 7 eller högre på den ställda frågan (se diagram 1, v19). Teamets mål är att 80 % ska skatta 7 eller högre på upplevelse av delaktighet. Detta innebär att målet uppfyllts under vecka 23, 29 och 30. Observera att ingen mätning gjordes v. 21, 24, 27, 31 och 35, därav resultatet 0 %.

6 Diagram 2. Hur patienterna upplever personalens bemötande Hur upplever du personalens bemötande? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% v19 v20 v21 v22 v23 v24 v25 v26 v27 v28 v29 v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 Patienterna har fått svara på frågan Hur upplever du personalens bemötande?. Patienterna har fått skatta detta på en skala mellan De antal % som svarat 7 eller högre på frågan illustreras i ovanstående diagram. Exempel: Vecka 19 besvarade 10 deltagare på enkäten (se tabell 1) och enligt diagrammet har 70 % av dessa svarat 7 eller högre på den ställda frågan (se diagram 2, v19). Teamets mål är att 80 % ska skatta 7 eller högre på upplevelse av personalens bemötande. Detta innebär att målet uppfyllts under vecka 23, 28, 29, 34, 37 och 38. Observera att ingen mätning gjordes v. 21, 24, 27, 31 och 35, därav resultatet 0 %. Diagram 3. Hur patienterna upplever sin vårdmiljö Hur upplever du vårdmiljön? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% v19 v20 v21 v22 v23 v24 v25 v26 v27 v28 v29 v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 Patienterna har fått svara på frågan Hur upplever du vårdmiljön?. Patienterna har fått skatta detta på en skala mellan De antal % som svarat 7 eller högre på frågan illustreras i ovanstående diagram. Exempel: Vecka 19 besvarade 10 deltagare på enkäten (se tabell 1) och enligt diagrammet har 30 % av dessa svarat 7 eller högre på den ställda frågan (se diagram 3, v19). Teamets mål är att 40 % ska skatta 7 eller högre på upplevelse av vårdmiljön. Detta innebär att målet uppfyllts under vecka 22, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 36 och 37. Observera att ingen mätning gjordes v. 21, 24, 27, 31 och 35, därav resultatet 0 %. Diagram 4. I vilken grad patienterna upplever tillfredsställande kontakt med närstående

7 100% Upplever du en tillfredsställande kontakt med närstående? 80% 60% 40% 20% 0% v19 v20 v21 v22 v23 v24 v25 v26 v27 v28 v29 v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 Patienterna har fått svara på frågan Upplever du en tillfredsställande kontakt med närstående?. Patienterna har fått skatta detta på en skala mellan De antal % som svarat 7 eller högre på frågan illustreras i ovanstående diagram. Exempel: Vecka 19 besvarade 10 deltagare på enkäten (se tabell 1) och enligt diagrammet har 60 % av dessa svarat 7 eller högre på den ställda frågan (se diagram 1, v19). Teamets mål är att 60 % ska skatta 7 eller högre på upplevelse av vårdmiljön. Detta innebär att målet uppfyllts under vecka 19, 20, 22, 26, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 36, 37 och 38. Observera att ingen mätning gjordes v. 21, 24, 27, 31 och 35, därav resultatet 0 %. Redovisning av tvångsåtgärder Då en tvångsåtgärd blir aktuell förflyttas den aktuella patienten först till sjukhusets intagningsavdelning. Därför har inga tvångsåtgärder skett varken innan eller under projektets gång på hemavdelningen. Någon förflyttning har inte heller skett från vår avdelning till sjukhusets intagningsavdelning, därför är antalet tvångåtgärder = 0 båda innan och under projektets gång.

8 Diskussion 1. Delaktighet Av resultatet att döma ser vi en klar förbättring de sista veckorna jämfört med de första. Detta ser vi dock inte bara genom mätningarna, utan också rent konkret på avdelningen då vi har öppna forum och samtal med patienter. Innan projektet startades hade vi söndagsmöten med patienterna. Då upplevde vi att mötena var väldigt tysta och deltagarantalet var mycket lågt. Genom projektets gång har vi dock sett en klar förbättring på detta. Patienterna vågar tala mer öppet om vad de tycker och vad de vill att vi ska göra och förbättra. Vår teori är att resultaten på mätningarna har ökat i takt med att patienterna känner att de har mer att påverka. Detta är också något de uttryckt för oss. Om man ser till resultatet uppfylldes vårt mål på delaktighet endast tre av de 20 mätningar som utfördes. En av de veckorna (se diagram 1, v. 30) var det dessutom endast två som svarade på enkäten, vilket givetvis inte kan ses som statistiskt säkerställt. Dock är vi ändå nöjda med tanke på att vi de flesta veckor höll samma nivå och att det låg nära det mål vi hade satt upp. Ett av de förbättringsarbeten vi satsade mest på rörande delaktighet var ADL-skötseln. Det var också en av de mest utmanande då det krävde ett etiskt tänkande utöver det vanliga, för att inte kränka någon patient. Vi anade redan innan att det fanns en risk för att patienterna skulle ta illa vid sig när vi tog upp känsliga ämnen som hygienskötsel. Därför började vi mjukt och berättade lite allmänt om skötsel och vikten av att hålla sitt rum i skapligt skick. Därefter såg vi en tendens att patienterna själva kom och fråga hur de skulle gå tillväga/vad eller hur de skulle göra. Både patienter och personal har efter förändringarna uppmärksammat att ADL är en viktig del för omvårdnaden i sig. Även informationsbroschyren om LRV fick ett mycket gott betyg av patienterna på avdelningen. 2. Bemötande Vi ser även i bemötandet att resultaten med tiden har hållit en hög nivå med vissa tendenser till ökningar. När projektet började upplyste vi om våra mål och i och med det började personalen diskutera fortlöpande om hur vi bemöter patienterna och varför. Det, tror vi, genererade i att personalen arbetade i en större medvetenhet i sitt bemötande. När vi dessutom visade upp resultat på våra mätningar tror vi personalen blev ytterligare sporrade och att man såg effekten av att miljön mellan patienter och personal blev mjukare. Sedan tror vi också att i takt med att förändringarna gjorts, oavsett vilket mål det syftat till, har resultat på bemötande ökat samtidigt. Patienterna uttryckte innan projektet att personal inte var tillräckligt tillgängliga ute på avdelningen. Under projektets gång har dock den synen ändrats totalt. Eftersom vi utförde tester som syftade till att personal skulle vara ute mer på avdelningen genererade det till att vi automatiskt blev mer tillgängliga. Patienterna uppskattade detta mycket. I takt med att sällskapsspel och dylikt köpts in till avdelningen har vi också märkt att mer tid spenderas tillsammans med patienten i en positiv anda. Patienterna upplevde också att KP-samtalen blev mer innehållsrika och att personalen verkade mer motiverade till att lyssna under samtalen. 3. Välbefinnande Sedan vecka 25 (se diagram 3) har resultatet överstigit det mål vi satt på hur patienterna upplever sitt välbefinnande. Frågan som vi ställde var hur patienterna upplevde miljön, vilket vi är medvetna om kan ses som missvisande. Vi ansåg dock att de båda begreppen hade en samhörighet med varandra och att en fråga om patientens välbefinnande hade framstått som alldeles för abstrakt för patienten. De flesta förändringar som gjordes berörde detta mål.

9 Det var en medveten handling av oss då vi såg mest potential till att förbättra just de resultaten. Vi insåg redan innan projektet att detta mål skulle bli svårt att leva upp till, därför sattes målet så pass lågt. Sjukhuset är trots allt byggt på 60-talet, med en struktur som var modern då. Dock ser vi positivt på framtiden då ett totalt nybygge är på gång med inflyttning i början av Något vi märkte var att patienterna ganska snabbt tröttnade på de saker av nöjeskaraktär som införts på avdelningen. Sedan lagen om förbud av elektronisk kommunikation införlivades har vi dock sett en markant förändring på användet av de saker vi köpt in. 4. Närstående Resultatet i mål 4 (se diagram 4) har visat sig ligga på en högre nivå än vad vi trodde innan projektet, därför valde vi att höja vårt mål under projektets gång. Av resultatet att döma ser det ut som att patienterna redan från början upplevde en tillfredsställande kontakt med närstående. Dock har vi, precis som i de andra målen, sett en förbättring även här. Vi tror att den förbättringen avspeglade de personer som tackade ja till närståendesamtal. Ett problem vi upptäckte var att vissa inte hade någon närstående alls och att vissa absolut inte ville ha någon kontakt och rent utav kände sig kränkta över att ens bli tillfrågade. Av de som inte hade någon närstående valde vi då istället att fokusera mer på de andra målen. Den som kände sig kränkt försökte vi i högsta möjliga mån förklara att allt var på frivillig basis och inget tvång. Trots de negativa aspekterna såg vi ändå att resultatet i överlag blev mycket positivt. Patienterna har själva uppgett att de känner sig mer sedda och tillfreds. Även anhöriga har uttryckt att de uppskattar närståendesamtalen och att de numera känner sig mer delaktiga i patientens vård. Allmänt I början av projektet var engagemanget från patienter och framförallt personal undermålig. Många av de förändringar som testades togs emot med stor skepsis och det var svårt att motivera personal till att genomföra dem. Med tiden upptäckte vi dock att engagemanget mognade fram och gradvis accepterades projektet. Detta såg vi också på patienternas deltagande i exempelvis filmkvällar, bingokvällar, informationsmöten etc. Vi är väl medvetna om att vistelsen på en rättpsykiatrisk avdelning måste kännas kränkande och dyster. Därför förstår vi att vissa patienter svarade lågt på enkäterna. Vi försökte dock göra det bästa av situationen och tänker fortsätta med det. En annan reflektion kring mätningarna är huruvida patienterna svarade som de själva ville eller som vi ville de skulle svara. En viss påverkan tror vi har skett under tiden vi mätte resultat via vår ipad. Under de tillfällena stod mätansvarig bredvid patienten när denne svarade. Dock tror vi att resultatet gjorde sig mer rättvisa när de fick svara på pappersenkäter då de troligtvis kände en större anonymitet då. Ett tecken på detta är att svarsfrekvensen ökade de sista veckorna då vi använde oss av just pappersenkäter. Samtidigt uttryckte patienterna också att de var trötta på att svara på enkäter redan de första veckorna. Därför hade vi stora utmaningar med att motivera dem att svara på dessa. Det viktigaste i nuläget är att bibehålla den standard och struktur vi uppnått och att involvera patienterna att fortsätta vårt jobb med förbättringsarbetet. Vi får helt enkelt inte låta det rinna ut i sanden. I nuläget står vi i en fas där vi är på gång att sprida vårt arbetssätt till andra avdelningar som under projektets gång har efterfrågat vad vi jobbat med. Speciellt viktigt är detta då avdelningarna inom snar framtid kommer slås ihop och flytta in i nya byggnaden. Vi är nöjda med det vi åstadkommit i projektet och vi känner att vi fått goda hjälpmedel och ett nytt sätt att testa idéer.

10 Så här involverade vi patienter och deras närstående Det första som gjordes för att involvera patienterna var att anordna ett informationsmöte om projektet. Där kom teamet med förslag på allehanda förbättringar samt öppnade upp för patienternas förslag. I samband med detta sattes en förslagslåda upp där patienterna kunde lägga sina förslag anonymt. Dessa förslag togs sedan upp på ett s.k. trivselfika. Trivselfikat 1 gång/vecka kom att fungera som ett diskussionsforum. Där uppdaterades patienterna om det senaste som hänt i projektet. Där fanns det även chans för patienterna att komma med ytterligare förbättringsidéer. Andra saker som utfördes var en anslagstavla där information samt förändringar om projektet ständigt uppdaterades. Om patienterna ville framföra ett önskemål själv och inte i grupp fanns gavs det chans på de kontinuerliga KP-samtalen. De närstående som medverkade i våra närståendesamtal informerades också kontinuerligt om projektet via telefon. Sammanfattning av projekttiden så här långt Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med de förändringar som gjorts på avdelningen och de resultat vi fått. Efter den första mätningen trodde vi att det skulle bli svårt att upprätthålla och förbättra resultaten, vi var också rädda för att projektet skulle rinna ut i sanden då det mötte hårt motstånd. Det visade sig dock att det mesta går att få igenom med envishet, mod och målmedevetenhet. Vi har alla lärt oss av det arbetssätt/metod som projektet gått ut på och kommer alla att tänka utifrån den i vår framtida profession som sjuksköterska och skötare. Som vi skrivit tidigare väntar en utmaning då vår avdelning kommer blandas ihop med andra på vår enhet. Då gäller det att vi i högsta möjliga mån står fast vid vad vi har åstadkommit.

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 138, Bup vårdavdelning, Umeå Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Vt- 13 Gunnar Berlin, Lärare Anders Hellman, Sjuksköterska Mia Lindstrand,

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping Projektrapport Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping Syfte med deltagandet Teammedlemmar i Genombrott Förbättra den psykiatriska Sjuksköterska, Anna Blücher,

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 157 Beta Avd 67 NÄL, Trollhättan Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Förbättra den psykiatriska Överläkare Cecilia Mircica. cecilia.mircica@vgregion.se

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 184 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Elisabeth Nordqvist

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 147 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Sjuksköterska,

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 08 Deltagande avdelning och teamdeltagare Rättspsyk enheten Ryhov, Jönköping Fredrik Jonsson Vårdenhetschef Niki Dec Sjuksköterska

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 9, Genombrottsprogram 1, Barn och ungdomspsykiatriska kliniken, Södra Älvsborgs sjukhus, Borås Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska

Läs mer

Team 33. Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland

Team 33. Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland Team 33 Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland Team 33, Landstinget Västmanland Avdelning 93 är en PIVA med 10 vårdplatser. Vanligtvis vårdas patienterna enligt LPT men vård enligt HSL

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 90 RPK Sundsvall Deltagande avdelning och teamdeltagare Rättspsykiatriska regionkliniken Sundsvall Avdelning 97A Sarah Moberg (kontaktperson)

Läs mer

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård Intervjumall Instruktion till intervjuaren: Utvärderingen görs som en semistrukturerad intervju, efter sjukhusperiodens avslut när patienten KÄNNER SIG REDO. Intervjun hålls förslagsvis av patientens psykiatrikontakt/case

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 57, Psykiatriska kliniken, Skellefteå Deltagande team Psykavdelning 3 Psykiatriska kliniken Skellefteå lasarett Berit Backman, avdelningschef

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 89 Allmänpsykiatri avd 124, Akademiska sjukhuset, Uppsala Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 188 Avdelning 26 Gävle Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 5 Rättspsykiatriska Regionkliniken Vadstena Avd. 21 Övergripande beskrivning av klinikens avdelningar Rättspsykiatriska regionkliniken

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 72 Team 72 kommer från avdelning 66 Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och vårdar patienter med främst psykossjukdom. Deltagande

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 73 PIVA/Beroende, Nyköpings lasarett, Landstinget Sörmland Deltagande team Max Jakobsen, vårdenhetschef Angelica Skoog, skötare Marjatta

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 119 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Psykiatriskötare,

Läs mer

Projekt Patientforum. En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE

Projekt Patientforum. En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE Projekt Patientforum En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE Bakgrund Ett liknande arbetssätt används i egen regi i Stockholm, liksom det tidgare har gjorts

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 146 Landstinget Dalarna/Allmänpsykiatriska kliniken Falun & Säter/ Avdelning 90 : Akut psykosavdelning, 10 vårdplatser. Syfte med deltagandet i Genombrott

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 59 Avdelning 366, Affektiva 1, psykiatriska kliniken Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen Deltagande

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 177 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Skötare Erik

Läs mer

Patientforum. Vad är det och hur går det till?

Patientforum. Vad är det och hur går det till? Patientforum Vad är det och hur går det till? Vad är patientforum? Patientforum är en mötesform som erbjuds inom flera av Stockholm läns sjukvårdsområdes psykiatriska verksamheter. På mötet kan patienter

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2. Team 139. Projektets övergripande mål. Sammanfattning

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2. Team 139. Projektets övergripande mål. Sammanfattning 1 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 139 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Medlemmar i teamet Lennart

Läs mer

Genomförandet av mätningen 2010

Genomförandet av mätningen 2010 Genomförandet av mätningen I sammanställningen redovisas resultaten från den enkät som genomfördes vid Socialförvaltningens Alkohol- och drogsektion under. Enkäten ska hädanefter utföras årligen. Enkäten

Läs mer

Vad tycker Du om oss?

Vad tycker Du om oss? Vad tycker Du om oss? Patientenkät 216 Beroendecentrum Stockholm Marlene Stenbacka Innehåll Sid. Sammanfattning 2 Bakgrund 3 Metod 3 Resultat 4 Figurer: Figur 1a, 1b. Patientenkät för åren 211, 213-216.

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 92 Deltagande avdelning och teamdeltagare Peter Andersson avd 8 Sarah Mossfeldt avd 81 Caroline Walter avd 82 Tobias Oskarsson avd

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 178 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Ann-Chatrine

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 42, Division psykiatri, Rättspsykiatriska enheten, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projektrapport Bättre vård - mindre tvång

Projektrapport Bättre vård - mindre tvång Projektrapport Bättre vård - mindre tvång Team 155 Psykiatrin avdelning 4/TNE Norrlands Universitetssjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 151 Vuxenpsykiatrin Karlskrona östra Blekinge Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 179 Avdelning 59 Växjö Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 113 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar SSK Sandra Hidalgo

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 38, Länsgemensam Rättspsykiatri, Landstinget i Norrbotten Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Nr 174 från BUP-kliniken i Stockholm. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 153 Psykiatriska vårdavdelningen, PÄS, Piteå Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 163 Projekttid: 131001-140512 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder.

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 118, Regionsjukhuset Karsudden Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 117 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Enhetschef Hans Ihrfors

Läs mer

Välkommen till avdelning 64

Välkommen till avdelning 64 Välkommen till avdelning 64 Praktisk information Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska (OAS) är: Personalen i ditt team är: Morgonmöte hålls varje vardag kl. 08.30 Frukost serveras kl. 08.00 Mellanmål

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 137, Avd. Kompassen, Haninge Psykiatriska vårdenhet Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 181 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Peter Lantz,

Läs mer

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Inledning Mat för äldre är ett tema som ofta präglar diskussioner om deras livs kvalité. Dessa diskussioner leder oftast till att man konstaterar att gamla äter dåligt

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 22 PIVA Malmö Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Avdelningschef

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 140 Team 140 kommer från avdelning 62 på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och vårdar patienter med främst neuropsykiatriska diagnoser. Syfte med

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team: 13 Område psykos, avd. 87 Malmö Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Så upplever medborgarna planering av socialtjänst inför utskrivning från Östersunds sjukhus - Resultat av medborgarenkät 1 Medborgare, november 1 Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Östersunds

Läs mer

Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten

Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten HÄGERSTEN LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten 2012 Stöd- och aktivitetsenheten är en sammanslagning av de tidigare enheterna socialpsykiatriska

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 96 Deltagande avdelning och team Rättspsykiatriska kliniken avd 32 och 36 Säter Vladislav Ruchkin Chefsöverläkare Camilla Tinnerholm

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 83, Psykiatri nordväst, psykossektionen avd 141, Danderyds sjukhus, Stockholm Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Kommentar från Håll Sverige Rent 2011-05-11 19:28:37: Ni har relevanta mål och anpassade aktiviteter och era bilder avspeglar

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Gällivare Kommun Syfte med deltagandet i Genombrott Att öka välbefinnande och livskvalitet hos vårdtagare, med tyngdpunkt på att lindra smärta och oro vid livets slut. Teammedlemmar Kerstin Nilsson-Johansson,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 152, Psykosenheten Team 50 Sundsvalls sjukhus. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Målgruppsutvärdering Colour of love

Målgruppsutvärdering Colour of love Målgruppsutvärdering Colour of love 2010 Inledning Under sommaren 2010 gjordes en målgruppsutvärdering av Colour of love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of loves målgrupp

Läs mer

Redskap för delaktighet och förändringsarbete: Patientforum

Redskap för delaktighet och förändringsarbete: Patientforum Redskap för delaktighet och förändringsarbete: Patientforum Åsa Steinsaphir, Brukarinflytandesamordnare Norra Stockholms psykiatri Agenda MB Patientforum Ett samtal om dagen Patientforum Syfte Att lyfta

Läs mer

Brukarundersökning. Socialpsykiatrins boendestöd Handikappomsorgen 2006

Brukarundersökning. Socialpsykiatrins boendestöd Handikappomsorgen 2006 Brukarundersökning Socialpsykiatrins boendestöd Handikappomsorgen 2006 sept 2006 Bakgrund Från 2003 har socialförvaltningen i Tingsryd påbörjat ett arbete med s.k. Balanserad styrning. Det innebär att

Läs mer

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 November 2008 2 Innehåll Sammanfattning... 4 1 Inledning... 5 2 Metod... 5 3 Redovisning av resultat... 5 4 Resultat... 6 4.1 Svarsfrekvens... 6 4.2

Läs mer

Brukarundersökning Korttid Äldreomsorg

Brukarundersökning Korttid Äldreomsorg Brukarundersökning Korttid 2018 Äldreomsorg November 2018 Innehållsförteckning 1 Bakgrundsfakta... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Metod... 3 1.3 Frågor... 3 1.4 Svarsfrekvens... 3 1.5 Bakgrundsfrågor... 3 1.6

Läs mer

Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende

Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende Kvalitetsuppföljning, Pilegården (juli 2010) Bilaga 1. 1(5) Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende NKI (Nöjd-Kund-Index) NKI (Nöjd-Kund-Index) är ett sammanfattande mått på hur nöjda kunderna är med en

Läs mer

Brukarundersökning inom Äldreomsorgen (ÄO) och Handikappomsorgen (HO), 2007

Brukarundersökning inom Äldreomsorgen (ÄO) och Handikappomsorgen (HO), 2007 Socialförvaltningen Box 99 362 22 Tingsryd Jan Borgehed tel. 0477-443 19 jan.borgehed@tingsryd.se 2007-09-25 Brukarundersökning inom Äldreomsorgen (ÄO) och Handikappomsorgen (HO), 2007 Bakgrund/genomförande

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Bättre vård mindre tvång del 2

Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Stockholm Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Omsorgsförvaltningen / Särskiltboende / Sjögläntan

Omsorgsförvaltningen / Särskiltboende / Sjögläntan FÖRBÄTTRINGSARBETE BPSD SJÖGLÄNTAN VINSLÖV 2015/2016 Enhetschef Sjukgymnast Arbetsterapeut Sjuksköterska Teamledare BPSD Admin Anna-Lena Eriksson Håkan Nilsson Ingrid Nilsson Agneta Levander Jakobsson

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 45 Deltagande team Barn- och ungdomspsykiatrins akutavdelning Vänerviken, Vänersborg Kontaktperson: Lillemor Forsberg, Vårdenhetschef

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 93 Deltagande avdelning och teamdeltagare Östersunds sjukhus, avd 4a Lars Hansson, skötare Urda Stadig-Lindström, skötare Agneta Åslund,

Läs mer

Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten

Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten Bakgrund Nationell Patientenkät (NPE) är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser

Läs mer

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 2010-02-15 Ärendenr: Nf 60/2010 Handläggare: Annelie Fridman Sophia Greek Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 Vård och Stöd Förvaltningen för funktionshindrare

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Eva Magee Projektnamn: Förbättring och trygghet för patienter på Hematologimottagningen,

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

Uppföljning av kvalitetsgarantier i äldreboendet

Uppföljning av kvalitetsgarantier i äldreboendet FALKÖPINGS KOMMUN Socialförvaltningen Socialkontoret Elisabeth Gerhardsson, Verksamhetsutvecklare Tfn 0515-85322 E-post elisabeth.gerhardsson@falkoping.se Datum 2004-03-29 Dnr 1 (8) Uppföljning av kvalitetsgarantier

Läs mer

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL Av Marie Magnfält 170113 Bakgrund Under större delen av den här kursens gång har min arbetsplats varit en kirurgisk vårdavdelning, avdelning 350, på Östra

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 8, BUP avdelning 40 Universitetssjukhuset i Linköping Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

God heldygnsvård för patienter med självskadebeteende. Nio råd från Nationella Självskadeprojektet

God heldygnsvård för patienter med självskadebeteende. Nio råd från Nationella Självskadeprojektet God heldygnsvård för patienter med självskadebeteende Nio råd från Nationella Självskadeprojektet Det här dokumentet är ett tillägg och en tillämpning av Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 75, Avd A och B, Höglandssjukhuset. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Vad tycker besökarna om socialkontoret?

Vad tycker besökarna om socialkontoret? 2005-04-28 Socialförvaltningen Individ- och familjeomsorg Vad tycker besökarna om socialkontoret? Hur blev du bemött av personalen? Ganska dåligt 2% (5%) Mycket dåligt 9% (5%) Ganska bra 22% (26%) Mycket

Läs mer

Genomförandet av mätningen 2011

Genomförandet av mätningen 2011 Genomförandet av mätningen I sammanställningen redovisas resultaten från den enkät som genomfördes vid Socialförvaltningens Alkohol- och drogsektion under. Enkäten ska utföras årligen. Enkäten riktades

Läs mer

Personcentrerad rehab när man är gammal - vad innebär det?

Personcentrerad rehab när man är gammal - vad innebär det? Personcentrerad rehab när man är gammal - vad innebär det? Carita Nygren Dr med vet, professionsutvecklare Sveriges Arbetsterapeuter 2015-11-25 1 Hälsa är att kunna göra det jag vill! Ett tillstånd av

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

Nöjd-Kund-Undersökning (NKU) inom särskild handikappomsorg 2009

Nöjd-Kund-Undersökning (NKU) inom särskild handikappomsorg 2009 RAPPORT 1 (7) HANDLÄGGARE Utvecklingssekreterare Brita Havåsen TELEFON 0522-69 70 52 brita.havasen@uddevalla.se Nöjd-Kund-Undersökning (NKU) inom särskild 2009 Bakgrund Socialnämnden har i sitt måldokument

Läs mer

Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll Tidplan Ansvarig. Öka andelen timanställda medarbetare med undersköterskekompetens

Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll Tidplan Ansvarig. Öka andelen timanställda medarbetare med undersköterskekompetens Utvecklingsplan för verksamhet: Frösunda Vård och Omsorgsboende Utvecklingsplan upprättad (ååmmdd): 2015-01-28 Uppföljning genomförd av kvalitetsutvecklare: Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll

Läs mer

Akuten och omvärlden ett förbättringsprojekt i samarbete mellan Landstinget i Värmland och Karlstads universitet

Akuten och omvärlden ett förbättringsprojekt i samarbete mellan Landstinget i Värmland och Karlstads universitet Akuten och omvärlden ett förbättringsprojekt i samarbete mellan Landstinget i Värmland och Karlstads universitet Carina Bååth, Klinisk Lektor och Maria Larsson, Docent Institutionen för hälsovetenskaper

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 154 Intagningsavdelning 7 A, Beroendecentrum Stockholm, S:t Göran Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Vänersborg Avd 94 Brinkåsen Rättspsykiatri

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Vänersborg Avd 94 Brinkåsen Rättspsykiatri 2014-11-24 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Vänersborg Avd 94 Brinkåsen Rättspsykiatri Team Vänersborg Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott

Läs mer

Syfte med deltagandet i Genombrott:

Syfte med deltagandet i Genombrott: Team: Östermalmsteamet Syfte med deltagandet i Genombrott: Skapa trygghet för demenssjuka och deras närstående som bor i eget boende med stöd av dagverksamhet. Population: Vi har valt ut 9 demenssjuka

Läs mer

Brukarrevision. Norra Ågatan Centrum SDF 2017

Brukarrevision. Norra Ågatan Centrum SDF 2017 Brukarrevision Norra Ågatan Centrum SDF 2017 INLEDNING Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för tycker om verksamheten. Revisionen kan

Läs mer

BPSD på Åsengården Minskad motorisk oro

BPSD på Åsengården Minskad motorisk oro BPSD på Åsengården Minskad motorisk oro Åsengården vid arbetets start hösten 2015 Boende för 29 demenssjuka En enhet fördelad på 3 plan (3 avdelningar) Alla boende skattas i BPSD-registret 2 ggr/år, oavsett

Läs mer

Teamarbete med patienten i centrum 3863

Teamarbete med patienten i centrum 3863 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Södersjukhuset, medicin Projektledare Stina Petersson E-post stina.petersson@sll.se Teamarbete med patienten i centrum 3863 2 (10) Sammanfattning av satsningen Med

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 En utvärdering genomförd under hösten 2008 För Terapikolonier AB Eva Huld Sammanfattning Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas kontinuerligt. Som en

Läs mer

Brukarundersökning. Stöd och service Handikappomsorgen 2006

Brukarundersökning. Stöd och service Handikappomsorgen 2006 Brukarundersökning Stöd och service Handikappomsorgen 2006 sept 2006 Bakgrund Från 2003 har socialförvaltningen i Tingsryd påbörjat ett arbete med s.k. Balanserad styrning. Det innebär att vi arbetar efter

Läs mer

Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH)

Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) ASH Uppsala Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) Avdelning för specialiserad hemsjukvård (ASH) finns för dig som bor i Uppsala och Knivsta kommun och är i behov av vård och symtomlindring genom

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 165 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Behandlingspedagog,

Läs mer

Redovisning av förbättringsarbete med BPSD-registret

Redovisning av förbättringsarbete med BPSD-registret Redovisning av e med BPSD-registret 2015-2016 Titel på et Teammedlemmar Beskriv er enhet kort samt bakgrunden till ert e Syfte med et Mål (SMARTA) Hur kom ni fram till era mål? Vilka PGShjul har ni jobbat

Läs mer

Innehållsförteckning.

Innehållsförteckning. 1 2 Innehållsförteckning. sida Teamets medlemmar 3 Sammanfattning 3 Områdesbeskrivning 3 Problembeskrivning 3 Syfte och mål 4 Mätningar 4 Förändringar 4 Resultat 5 Hur går vi vidare 5 Reflektion 5 3 Förändringsarbetets

Läs mer