På elbilsfronten mycket nytt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "På elbilsfronten mycket nytt"

Transkript

1 På elbilsfronten mycket nytt Green Highways utsände Mattias Goldmann rapporterar om de viktigaste el- och laddhybridsnyheterna från bilsalongen i Genève, märke för märke. Audi Audi premiärvisar sin nya A3, den första bil att använda den modulerbara plattform som bland mycket annat kommer att användas i nästa Golf. Plattformen är förberedd för eldrift, och Volkswagen har redan aviserat att el-golf kommer nästa år. Troligen blir det en Audiversion också, som ett led i att de under namnet e-tron lanseras elbilar och laddhybrider i alla storleksklasser Först ut är supersportbilen R8, därefter lilla A1 eller kanske A3. BMW BMW har lanserat ett helt eget undermärke för sina elbilar och laddhybrider, i som i intelligence. Nästa år kommer småbilen i3, troligen på Frankfurtmässan i september. Året därpå kommer laddhybriden i8, längre fram troligen en i4 mellan de båda. i8 har en elmotor fram och en trecylindrig bensinmotor bak, vilket gör den fyrhjulsdriven när man så önskar. BMW har investerat i en helt ny fabrik i Washington DC för att tillverka kolfiber för karossen. Kolfibern är för dyr för vanliga bilar, men för elbilar är viktminskningen så värdefull att det lönar sig. I Leipzig etableras nu två stora vindkraftverk som ska göra i-fabriken självförsörjande, medan den energiintensiva kolfibertillverkningen sker helt med vattenkraft. Bolloré Paris AutoLib-projekt är omtalat i hela världen, med låne-elbilar ungefär som andra städer har lånecyklar. Okände tillverkaren Bolloré har snart placerat ut tusen elbilar i Storparis,3000 nås i höst och nästa stad annonseras troligen inom ett par månader räkna med London, Rom, Rio de Janeiro eller någon kinesisk storstad. Nu öppnar Bolloré också upp för andra att bli långtidskunder, t.ex. hyrbilsfirmor och bilpooler, hyra från 300 euro per månad, 9000 förhandsbeställningar.

2 Citroën&Peugeot Inga nya elbilar eller laddhybrider från PSA-koncernen just nu, men de lurar runt hörnet. Citroën C4 Aircross och DS5 samt Peugeot 508 och 4008 har alla dieselmotor fram och 27 kw elmotor för bakhjulen, vilket gör dem fyrhjulsdrivna och möjliggör drift på enbart el i fyra kilometer. Nästa steg är att förse dem med laddteknik, räkna med att det kommer inom ett år, i samarbete med Mitsubishi. Peugeot var ensamma om att på mässan visa en elvespa. Fisker Laddhybriden Fisker Karma med danskt påbrå säljer sämre globalt än tänkt, men bättre i Sverige, med 44 planerade leveranser under För att fokusera på kärnverksamheten är kombiversionen Surf och den mindre laddhybriden Nina skjutna på framtiden. Ford Tvärtemot Nissan, bedömer Ford att det bästa för kunden är att göra elbilsversioner av standardbilar. Det sänker kostnaden både vid inköpet och för reservdelar och service, samtidigt som det gör det lättare för tillverkaren att justera produktionen utifrån efterfrågan. Focus Electric premiärvisades i Genève i produktionsfärdigt skick, den säljs nu i USA och kommer till Sverige sent i höst. Storlek, toppfart och räckvidd är som Nissan Leaf men laddtiden bara 3-4 timmar och prislappen något lägre. Nackdelen är att större delen av bagageutrymmet är taget av batterierna.

3 Fords nästa Mondeo kommer inom ungefär ett år som laddhybrid. Eldrivna Transit Connect, tillverkad av Azure Dynamics, börjar nu säljas av Upplands Motor och kommer både som femsitsig och som skåpbil. Hyundai&Kia Med studien Hyundai i-oniq vill koreanerna visa att de har laddhybrider som väntar runt hörnet, och som kan användas i båda systermärkena. Med 80 kwh batterier fås 120 km räckvidd på el, därefter drivs bilen av en trecylindrig bensinmotor på 68 hk. Hyundai fortsätter att utveckla sin bränslecellsbil, som får allt längre räckvidd och lägre pris, säljs från Kia visar också en prototyp på en liten men rymlig elbil, som troligen kommer som både personbil och skåpbil inom ett år.

4 Mercedes Nya A-klass har blivit större men också mycket lägre eftersom det dubbla golvet som tidigare fanns nu är skippat. Mellan golven skulle elteknik och batterier ligga, men Mercedes försäkrar att det inte innebär att elbilsplanerna är övergivna. B-klassen finns redan som bränslecellsbil, i ytterst begränsad produktion, och det är troligen här som elbil och laddhybrid kommer. Skåpbilen Vito E- Cell provas redan nu av svenska Posten, men har premiär som sjusitsig minibuss. Toppfart 89 km/h gör den mest relevant för hotell, flygplatser och liknande. Mia Franska elbilen Mia har nu tillverkats i över 1000 exemplar och de anger att en svensk importör nu har utsetts. Bilen är från 2,8 meter lång, föraren sitter ensam fram medan två passagerare sitter snett bakom. En cabrioletversion visas i Genève, men det är oklart om den går i produktion. Mitsubishi Nya SUV:en Outlander kommer nästa år som laddhybrid, med samma teknik som hos Peugeot- Citroën. Det ger möjlighet att köra på enbart el upp till 50 km, med utsläpp på under 50 g CO2/km. Mitsubishi visar också ny teknik för hur bilen kan interagera med huset.

5 Nissan Nissan har nu sålt över Leaf och ökar takten genom att nästa år börja bygga den i England. Då ökar också möjligheterna att anpassa bilen för Europamarknaden. Nissan vann nyligen kontraktet att förse New York med taxibilar, med minibussen NV200. Den visas nu som elbil, både för passagerare och skåpbil. Tekniken delas med Leaf och karossen finns redan, så det är oklart varför produktionsstart först är Opel/Chevrolet Genèves bilsalong inleddes med att Opel Ampera/Chevrolet Volt, elbilen med räckviddsförlängare, blev Årets Bil i Europa GM avser framöver erbjuda små rena elbilar, mellanstora laddhybrider och från 2015 större bränslecellsbilar. Renault Tvåsitsiga Twizy börjar säljas nu, stor som en motorcykel men fyrhjulig och med tak. Pris från drygt kronor, laddas på drygt tre timmar, räckvidden upp till tio mil. Oklart om den kommer till Sverige. Renaults volym-elbil Zoe visas nu i produktionsfärdigt skick, fast den först börjar säljas om ett år. Den är stor som en Polo och prissatt från ca kr. Då ingår inte batterierna, som leasas för cirka 700 kronor i månaden. Räckvidden är 200 km, tack vare en ny typ av bromskraftsåterföring, ny värmepump och supereffektiva däck, vilket ger en räckvidden på 200 km. Med en särskild laddare klarar Zoe upp till 43 kw, då laddningen tar en halvtimma.

6 Smart Smart tar beställningar på Electric, som får samma toppfart som vanliga Smart och där räckvidden är ett mindre problem än för många andra bilar. I Genève visades en starkare, sportigare Brabusversion. Ungefär 20% av el-smartarna ska användas i Daimler-koncernens Car2Go-projekt. Toyota Prius Plug-in Hybrid är nu klar för försäljning och börjar säljas i Sverige till sommaren, med målet 600 bilar i år. Räckvidd 25 kilometer, 49 g CO2/km, och en lättare sladd och mindre laddosa än andra elbilar. Med FT-Bh visar Toyota hur framtidens Yaris kan väga under 800 kilo utan att använda dyra lättviktsmaterial. Därmed räcker en en tvåcylindrig bensinmotor tillsammans med en kompakt elmotor. Värmereflekterande färg minskas behovet av luftkonditionering, allt sammantaget blir förbrukningen bara 0,21 liter per mil, i nivå med många laddhybrider utlovar Toyota att de börjar sälja vätgasbilar. I nuläget är priset kring kronor, men det kommer att pressas successivt och tiotusentals bilar ska säljas per år från Konventionella halvkombin FCV-R visar hur bilen kommer att se ut, med bränsleceller och vätgastankar under golvet och räckvidd på 70 mil.

7 Volkswagen Volkswagens elbilsversion av nästa Golf kommer om ett år, men småbilen Up blir troligen elbil något tidigare. Därtill förbereds en laddhybridversion av nästa SUV. Den visas nu som Cross Coupé, med turbodiesel, en elmotor fram och en bak. Upp till 120 km/h går det att köra på enbart el, med 45 km el-räckvidd. Enligt EU:s körcykel är förbrukningen 1,8 l/100 km, CO2-utsläppen 46 g/km. Volvo Laddhybridversionen av V60 är känd sedan länge, fast den först börjar säljas strax innan årsskiftet. Också laddhybridversionen av XC60 har visats förut, med 215 hk dieselmotor och 70 hk elmotor, 50 km räckvidd på el. Beslut om produktion är ännu inte fattat. Laddinfrastruktur Allfler tillverkare tar nu också ansvar för laddningen av bilarna. De flesta volymmärken som säljer elbilar rekommenderar att man också köper en hemmaladdare för ungefär kronor, som dels minskar sladdkrånglet, dels minskar risken för att säkringen går i hemmet. Snabbladdare har generellt minskat i pris till cirka kronor, exklusive installation som därmed allt tydligare är den dyraste delen. Renault lanserar en snabbladdare som bara kostar kr och därmed är relevant för bilhandlare, snabbmatskedjor och liknande. Nissan finansierar upp till

8 400 snabbladdare i Europa och de tre svenska handlare som är auktoriserade att sälja Leaf erbjuder alla snabbladdning. Mitsubishi och Nissan arbetar också mycket med VTH och VTG, Vehicle to Home respektive Vehicle To Grid, där bilen kan lagra el nattetid och släppa ifrån sig den dagtid. Därmed kan de miljömässig förödande effekttopparna kapas och hushåll kan klara sig på billig nattel en fulladdad Nissan Leaf har el för två dygns förbrukning i en normal villa. Någon standardisering av laddare har ännu inte skett; de flesta japaner håller fast vid Chademotekniken, medan fransmännen har en annan och tyskarna är på väg mot en tredje. Alltfler stationer byggs för att klara flera typers laddning, men måste då klara både växelström och likström, vilket ökar kostnaderna. Induktiv laddning, där bilen ställs över en platta och laddas utan att man behöver koppla in någon sladd, närmar sig kommersialisering. Också här är bristen på standardisering tydlig. Text Mattias Goldmann Bild Mattias Goldmann, utom vissa pressfoton (fria för publicering)

Elbilar i Sverige. modeller på marknaden nu och 2014. Per Lundgren E-mission i Öresundsregionen - Avslutningskonferens Malmö 2013-11-22

Elbilar i Sverige. modeller på marknaden nu och 2014. Per Lundgren E-mission i Öresundsregionen - Avslutningskonferens Malmö 2013-11-22 Elbilar i Sverige modeller på marknaden nu och 2014 Per Lundgren E-mission i Öresundsregionen - Avslutningskonferens Malmö 2013-11-22 Antal elbilar i Sverige oktober 2013 (ELIS) Laddbara elbilar totalt

Läs mer

Frankfurtmässan: Upp till bevis för elbilarna

Frankfurtmässan: Upp till bevis för elbilarna Frankfurtmässan: Upp till bevis för elbilarna Årets upplaga av världens största bilsalong var säljstart för en rad elbilar och första smygtitt på nästa generations avgasfria bilar. Här får du godbitarna!

Läs mer

ELBILSBOOMEN ÄR HÄR Lång räckvidd, lågt pris och nya laddmöjligheter

ELBILSBOOMEN ÄR HÄR Lång räckvidd, lågt pris och nya laddmöjligheter ELBILSBOOMEN ÄR HÄR Lång räckvidd, lågt pris och nya laddmöjligheter Mazdak Haghanipour Sakkunnig e-mobility, Power Circle Fossilfritt Jämtland 2017-09-20 OM POWER CIRCLE En nationell intresseorganisation

Läs mer

Stellan Bergman (stellan.bergman@uadm.uu.se) Intresserad av elfordon sedan...? Citroen Berlingo Electrique 2001

Stellan Bergman (stellan.bergman@uadm.uu.se) Intresserad av elfordon sedan...? Citroen Berlingo Electrique 2001 Stellan Bergman (stellan.bergman@uadm.uu.se) Civ. Ing. Uppsala F 1980 Intresserad av elfordon sedan...? Äger/kör: Mini-el 1987 Berix Eloped ca 1990 Citroen Berlingo Electrique 2001 Varför elbil? 1) Verkningsgraden!

Läs mer

Miljöbästa bilar 2016

Miljöbästa bilar 2016 Miljöbästa bilar 216 Urvalskriterier Förnybarhet Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 %

Läs mer

SVERIGE ELEKTRIFIERAS! DAGS FÖR LADDNING. Trafikkonferens Skåne, 2016 Mazdak Haghanipour Projektledare, Power Circle

SVERIGE ELEKTRIFIERAS! DAGS FÖR LADDNING. Trafikkonferens Skåne, 2016 Mazdak Haghanipour Projektledare, Power Circle SVERIGE ELEKTRIFIERAS! DAGS FÖR LADDNING DAGS FÖR LADDNING Trafikkonferens Skåne, 2016 Mazdak Haghanipour Projektledare, Power Circle OM POWER CIRCLE PARTNERFÖRETAG/FINANSIÄRER VAR 4:E BIL, LADDBAR! 1

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem.

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. Elbilsladdning Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. 2 Eldrivna fordon Det här är bara början... Eldrivna fordon blir en allt vanligare syn på svenska vägar i takt med att de stora biltillverkarna

Läs mer

Nyregistrerade laddbara personbilar februari 2019

Nyregistrerade laddbara personbilar februari 2019 Nyregistrerade laddbara personbilar februari 2019 februari januari-februari andel % totalt jan-feb Modell Typ 2019 2018 2019 2018 2019 2018 1 MITSUBISHI OUTLANDER PHE Laddhybrid 496 209 952 349 17,48 10,04

Läs mer

Frankfurt är världens största bilsalong, med 1007 utställare och 89 världspremiärer. Vi sammanfattar miljönyheterna för er!

Frankfurt är världens största bilsalong, med 1007 utställare och 89 världspremiärer. Vi sammanfattar miljönyheterna för er! Smått, gott och eldrivet Frankfurt är världens största bilsalong, med 1007 utställare och 89 världspremiärer. Vi sammanfattar miljönyheterna för er! Trend-topplistan 1) Lätta material. Dyra batterier för

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

UNDERLAG ENERGIMYNDIGHETEN TRANSPORTSTRATEGI

UNDERLAG ENERGIMYNDIGHETEN TRANSPORTSTRATEGI UNDERLAG ENERGIMYNDIGHETEN TRANSPORTSTRATEGI ELEKTRIFIERING GER UNIKA MÖJLIGHETER! Energieffektivitet Inga/låga ljudemissioner Inga lokala utsläpp 3-4 ggr effektivare än diesel, fordonsgas, bränslecell

Läs mer

Nyregistrerade laddbara personbilar mars 2019

Nyregistrerade laddbara personbilar mars 2019 Nyregistrerade laddbara personbilar mars 2019 mars januari-mars andel % totalt jan-mar Modell Typ 2019 2018 2019 2018 2019 2018 1 MITSUBISHI OUTLANDER PHE Laddhybrid 642 178 1594 527 16,26 8,68 2 Tesla

Läs mer

Nyregistrerade laddbara personbilar december 2018

Nyregistrerade laddbara personbilar december 2018 1 (7) Nyregistrerade laddbara personbilar december 2018 december januari-december andel % totalt jan-dec Modell Typ 2018 2017 2018 2017 2018 2017 1 VW PASSAT GTE Laddhybrid 60 440 3974 4624 14,03 23,93

Läs mer

Miljöbästa bilar 2013

Miljöbästa bilar 2013 Miljöbästa bilar 213 Urvalskriterier Klimat Enligt regeringens förslag till ny miljöbilsdefinition, som planeras införas den 1 januari 213. Koldioxidutsläppen ur avgasröret ska vara mindre än 95 +,457*(M

Läs mer

Nyregistrerade laddbara personbilar september 2019

Nyregistrerade laddbara personbilar september 2019 Nyregistrerade laddbara personbilar september 2019 september januari-september andel % totalt jan-sep Modell Typ 2019 2018 2019 2018 2019 2018 1 MITSUBISHI OUTLANDER PHE Laddhybrid 283 242 3503 1800 12,83

Läs mer

Faktablad KVD Bilpriser.se

Faktablad KVD Bilpriser.se Faktablad KVD Bilpriser.se Om topplistorna I topplistorna nedan presenteras bilmodeller som vi kommer att se mer av på den svenska begagnatmarknaden inom den närmsta tiden, till följd av det pågående bilmodellårsskiftet

Läs mer

Nyregistrerade laddbara personbilar augusti 2019

Nyregistrerade laddbara personbilar augusti 2019 Nyregistrerade laddbara personbilar augusti 2019 augusti januari-augusti andel % totalt jan-aug Modell Typ 2019 2018 2019 2018 2019 2018 1 MITSUBISHI OUTLANDER PHE Laddhybrid 246 78 3220 1558 13,53 8,91

Läs mer

Miljöbästa bilar 2014

Miljöbästa bilar 2014 Miljöbästa bilar 214 Urvalskriterier Klimat För bilar som kan drivas av etanol E85 eller fordonsgas får koldioxidutsläppen ur avgasröret vara högst 15 g/km. Elbilar och laddhybrider får förbruka högst

Läs mer

Gröna Genève från A till Ö Sammanställt av Mattias Goldmann Foto: Martin Prieto Beaulieu

Gröna Genève från A till Ö Sammanställt av Mattias Goldmann Foto: Martin Prieto Beaulieu Gröna Genève från A till Ö Sammanställt av Mattias Goldmann Foto: Martin Prieto Beaulieu Gröna Genève från A till Ö Här går vi igenom de viktigaste miljönyheterna från Genèves bilsalong, med fokus på vad

Läs mer

THE FUTURE IS ELECTRIC.

THE FUTURE IS ELECTRIC. När du älskar att köra THE FUTURE IS ELECTRIC. BMW Northern Europe 03/2018 När du älskar att köra LADDGUIDE. SNABBFAKTA. V = volt A = ampere W = watt kwh = kilowatttimme enhet för elektrisk spänning enhet

Läs mer

Miljöbästa bilar 2015

Miljöbästa bilar 2015 Miljöbästa bilar 215 Urvalskriterier Förnybarhet Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 %

Läs mer

Elbilsladdning Marie Holmberg

Elbilsladdning Marie Holmberg Elbilsladdning Marie Holmberg 1 Bidrag till el-cyklar och satsning på laddstolpar i regeringens budget 2018 Nytt bidrag till den som köper en elcykel eller elmoped. Totalt satsar regeringen 350 miljoner

Läs mer

Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven

Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven Ynnor AB, oberoende rådgivare för företagens bilar. Pressmeddelande 2012-12-03 Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven Ny teknik för att klara

Läs mer

Bilregistreringarna i maj enligt prognos

Bilregistreringarna i maj enligt prognos 2013-06-03 Bilregistreringarna i maj enligt prognos - Personbilsregistreringarna visade på en liten ökning i maj, vilket är andra månaden i rad med plussiffror. Det var samma antal registreringsdagar både

Läs mer

Miljöbilar BIL Sweden

Miljöbilar BIL Sweden Miljöbilar 2018 BIL Sweden 2018-01-02 Miljöbilar 2018 I denna lista finns de personbilar och lätta lastbilar angivna som uppfyller den nya miljöbilsdefinitionen som trädde i kraft den 1 januari 2013 och

Läs mer

ÄR FRAMTIDEN ELEKTRISK? TRENDER INOM ELDRIVNA TRANSPORTER OCH BATTERIER. Olle Johansson Vd, Power Circle Katrineholm

ÄR FRAMTIDEN ELEKTRISK? TRENDER INOM ELDRIVNA TRANSPORTER OCH BATTERIER. Olle Johansson Vd, Power Circle Katrineholm ÄR FRAMTIDEN ELEKTRISK? TRENDER INOM ELDRIVNA TRANSPORTER OCH BATTERIER Olle Johansson Vd, Power Circle Katrineholm 2018-09-14 NATIONELL INTRESSEORGANISATION FRAMTIDENS ELNÄT, ELDRIVNA TRANSPORTER, REN

Läs mer

Miljöbilar 2013. BIL Sweden 2012-12-28

Miljöbilar 2013. BIL Sweden 2012-12-28 Miljöbilar 2013 BIL Sweden 2012-12-28 Miljöbilar 2013 I denna lista finns de personbilar och lätta lastbilar angivna som uppfyller den nya miljöbilsdefinitionen som trädde i kraft den 1 januari 2013 och

Läs mer

Informationsmöte om elbilar och laddstolpar Umeå 15 oktober

Informationsmöte om elbilar och laddstolpar Umeå 15 oktober Informationsmöte om elbilar och laddstolpar Umeå 15 oktober Informationsmöte om elbilar och laddstolpar 2018-10-15 Elfordon och laddstolpar vad är vad? Stolpe in i Stad och Land på gång i norr Utmaningen

Läs mer

Miljöbilar 2015. BIL Sweden 2015-07-01

Miljöbilar 2015. BIL Sweden 2015-07-01 Miljöbilar 2015 BIL Sweden 2015-07-01 Miljöbilar 2015 I denna lista finns de personbilar och lätta lastbilar angivna som uppfyller den nya miljöbilsdefinitionen som trädde i kraft den 1 januari 2013 och

Läs mer

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars GreenCharge roadshow Körschema 6 mars 11 april 6/3 fm: Ronneby (start) 6/3 em: Karlshamn 7-9/3: Norge/Danmark

Läs mer

Avtalsform Förnyad konkurrensutsättning Namn Fordon (köp och långtidshyror)

Avtalsform Förnyad konkurrensutsättning Namn Fordon (köp och långtidshyror) Umeå Kommun Utvärdering Lägsta pris Delat anbud Avtalsform Förnyad konkurrensutsättning Namn Fordon (köp och långtidshyror) Diarie 12024 Ansvarig upphandlare Jan Lundberg Detta dokument är en kopia på

Läs mer

Miljöbilar 2014. BIL Sweden 2014-01-02 reviderad

Miljöbilar 2014. BIL Sweden 2014-01-02 reviderad Miljöbilar 2014 BIL Sweden 2014-01-02 reviderad Miljöbilar 2014 I denna lista finns de personbilar och lätta lastbilar angivna som uppfyller den nya miljöbilsdefinitionen som trädde i kraft den 1 januari

Läs mer

Elbilar och laddhybrider du kan köpa nu. Chevrolet Volt laddhybrid

Elbilar och laddhybrider du kan köpa nu. Chevrolet Volt laddhybrid Elbilar och laddhybrider du kan köpa nu Här hittar du de bilar som du kan gå in i en bilaffär och beställa nu. Vi har inte tagit med fordon som klassas som mopeder, arbetsredskap eller fyrhjuliga motorcyklar.

Läs mer

Miljöbilar 2016. BIL Sweden 2016-01-04

Miljöbilar 2016. BIL Sweden 2016-01-04 Miljöbilar 2016 BIL Sweden 2016-01-04 Miljöbilar 2016 I denna lista finns de personbilar och lätta lastbilar angivna som uppfyller den nya miljöbilsdefinitionen som trädde i kraft den 1 januari 2013 och

Läs mer

VOLKSWAGEN TRANSPORTBILAR

VOLKSWAGEN TRANSPORTBILAR AKTUELLA MODELLER VOLKSWAGEN VOLKSWAGEN VOLKSWAGEN TRANSPORTBILAR AUDI AUDI SKODA SEAT AKTUELLA BONUS BILAR Bonusbilar Volkswagen Personbilar e-up Drivmedel El Räckvidd: 160 km Co2: 0 g/km Bonus: 60 000

Läs mer

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet.

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet. Annons Hela denna bilaga är en annons från BMW Annons BMW The all-new i BMW X5 www.bmw.com När Sheer du älskar Driving att köra Pleasure allt annat än statisk elektricitet. BILEN SOM ÄR BYGGD AV KOL ISTÄLLET

Läs mer

Motormännens Nybilsenkät 2004

Motormännens Nybilsenkät 2004 Hur nöjd är Du med din nya bil? Märke & Modell Betyg Betyg föregående år Toyota Yaris 212 9,40 9,38 Volvo XC90 165 9,40 9,10 Mercedes C-klass 214 9,25 9,33 BMW 3-serien 282 9,22 9,44 Toyota Corolla 788

Läs mer

Miljöbästa bilar 2017

Miljöbästa bilar 2017 Miljöbästa bilar 2017 Urvalskriterier Förnybarhet Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75

Läs mer

Miljöbilar BIL Sweden

Miljöbilar BIL Sweden Miljöbilar 2017 BIL Sweden 2017-07-01 Miljöbilar 2017 I denna lista finns de personbilar och lätta lastbilar angivna som uppfyller den nya miljöbilsdefinitionen som trädde i kraft den 1 januari 2013 och

Läs mer

Kraftigt ökad bilförsäljning

Kraftigt ökad bilförsäljning 2005-10-03 Kraftigt ökad bilförsäljning Nybilsförsäljningen ökade i september med 11,6 % jämfört med samma månad förra året till 25 076 bilar. Hittills i år har försäljningen ökat med 3,8 %. Lastbilsförsäljningen,

Läs mer

LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE

LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE OM POWER CIRCLE PARTNERFÖRETAG/FINANSIÄRER GÄVLE DÄR ALLT BÖRJADE? ELBILSVERIGE 2009 166 laddbara fordon i Sverige 50-tal laddstolpar

Läs mer

2013! 2011" Hur säker är bilen?

2013! 2011 Hur säker är bilen? Hur säker är bilen? 2013! 2011" Hur säker är bilen? 1 Titel på presentationen 2013-09-03! Baseras på verkliga olyckor" Nationell trafikolycksdata (STRADA):! 1) STRADA polis!!polisrapporterade tvåbilskrockar

Läs mer

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se 4 Lennart Östblom www.kommunanalys.se Utredningar Enkäter Analyser Rapporter i text och grafik Information om Sveriges kommuner och deras verksamhet Elbilar och laddinfrastruktur Förbränningsmotorn betraktades

Läs mer

Ökad försäljning av både personbilar och tunga lastbilar

Ökad försäljning av både personbilar och tunga lastbilar 2005-09-01 Ökad försäljning av både personbilar och tunga lastbilar Nybilsförsäljningen ökade i augusti med 14,2 % jämfört med samma månad förra året till 20 361 bilar. Hittills i år har försäljningen

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM PRIUS LADDHYBRID

FRÅGOR OCH SVAR OM PRIUS LADDHYBRID FRÅGOR OCH SVAR OM PRIUS LADDHYBRID INTRODUKTION 1. Hur fungerar Prius Laddhybrid? Prius Laddhybrid tillhör gruppen Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEV) och är en laddbar parallellhybrid. I en parallellhybrid

Läs mer

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars GreenCharge roadshow Körschema 6 mars 11 april 6/3 fm: Ronneby (start) 6/3 em: Karlshamn 7-9/3: Norge/Danmark

Läs mer

TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS.

TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS. TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS. Skandinaviens mest nöjda bilägare i mellanbilsklassen kör Toyota Prius 2007-2010. - AUTOINDEX 2011 Hybridåret 2012. Smygpremiär 3 X Prius. Som Priusägare är du redan

Läs mer

Elfordonsinfrastruktur - Hur fungerar laddning av elfordon och vad bör man tänka på vid installation

Elfordonsinfrastruktur - Hur fungerar laddning av elfordon och vad bör man tänka på vid installation Elfordonsinfrastruktur - Hur fungerar laddning av elfordon och vad bör man tänka på vid installation John Engdahl ABB Marie Holmberg Schneider Electric Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Agenda

Läs mer

Gradering av stöld- och inbrottsskydd Samtliga fordon introducerade sedan , sorterade på Märke

Gradering av stöld- och inbrottsskydd Samtliga fordon introducerade sedan , sorterade på Märke Gradering av stöld- och inbrottsskydd 2011-06-13 Samtliga fordon introducerade sedan 2008-06-01, sorterade på Märke = Importörens uppgifter = Fordon kontrollerat * = Ny modell Röd text = Fordonstillverkaren

Läs mer

GUIDE. Elbils- och laddhybridguide. September 2013 8:e upplagan. Ladda hem guiden från www.greenhighway.nu. Partners. Logotyp

GUIDE. Elbils- och laddhybridguide. September 2013 8:e upplagan. Ladda hem guiden från www.greenhighway.nu. Partners. Logotyp September 2013 8:e upplagan GUIDE Elbils- och laddhybridguide 2013 Ladda hem guiden från www.greenhighway.nu EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Logotyp Partners 1. 2. logotypen finns

Läs mer

Bästa junimånaden någonsin för lastbilar

Bästa junimånaden någonsin för lastbilar 2007-07-02 Bästa junimånaden någonsin för lastbilar - Lastbilsregistreringarna nådde den högsta nivån någonsin för en junimånad. Detta är ett tecken på en fortsatt stark svensk konjunktur, säger Bertil

Läs mer

Privatleasingen fortsätter att öka starkt

Privatleasingen fortsätter att öka starkt Privatleasingen fortsätter att öka starkt December månad blev åter en månad där vi slog ett nytt rekord för privatleasingen. Andelen privatleasade personbilar av de privatregistrerade nådde över 34 procent

Läs mer

Stark inledning på personbilsåret 2015

Stark inledning på personbilsåret 2015 2015-02-02 Stark inledning på personbilsåret 2015 - Personbilsåret 2015 har börjat bra och registreringarna av nya personbilar ökade med nio procent i januari. Det är den trettonde månaden i rad med plussiffror

Läs mer

Information. Nyregistreringar under april 2002. Till Pressen 2002-05-02

Information. Nyregistreringar under april 2002. Till Pressen 2002-05-02 Information Till Pressen 2002-05-02 Nyregistreringar under april 2002 Under april registrerades enligt BIL Sweden 24 311 nya personbilar vilket är en ökning med 5,8 % jämfört med samma månad förra året.

Läs mer

El som drivmedel. Sten Karlsson. Energi och Miljö Chalmers. Snabbladdningsstation Östersund april 2011

El som drivmedel. Sten Karlsson. Energi och Miljö Chalmers. Snabbladdningsstation Östersund april 2011 El som drivmedel Sten Karlsson Energi och Miljö Chalmers Snabbladdningsstation Östersund april 2011 Presentation 13 Sept 2011 vid Fossiloberoende Transportsektor år 2030 och vägen dit El som drivmedel

Läs mer

Informationsklass: Öppen 2010 IIWPG

Informationsklass: Öppen 2010 IIWPG 2010 IIWPG Notes Alfa Romeo 159 2006 - Mellanstora bilar Bra Gammalt test Alfa Romeo Brera 2006 - Större småbilar Bra Gammalt test Alfa Romeo MiTo 2008 - Större småbilar Bra Nytt test Alfa Romeo Spider

Läs mer

Information. Definitiva nyregistreringar under Till media

Information. Definitiva nyregistreringar under Till media Information Till media 2004-01-12 Definitiva nyregistreringar under 2003 Under december registrerades enligt BIL Sweden 20 984 nya personbilar vilket är oförändrat jämfört med samma månad förra året. Under

Läs mer

Trafiksäker bil. krocksäkerhet & bilbesiktningsresultat

Trafiksäker bil. krocksäkerhet & bilbesiktningsresultat Trafiksäker bil krocksäkerhet & bilbesiktningsresultat För dig som letar efter en begagnad bil är det inte självklart att du ska räkna med att en krocksäker bil per automatik går felfritt genom bilbesiktningen

Läs mer

Mål 2020: 20% av Mitsubishi Motors produktion ska vara elbilar

Mål 2020: 20% av Mitsubishi Motors produktion ska vara elbilar Anders Erngren PR- och produktchef Mitsubishi Motors: Miljövision 2020 Utveckla elbilstekniken n Mål 2020: 20% av Mitsubishi Motors produktion ska vara elbilar (300 000 bilar) Reducera miljöpåverkan under

Läs mer

Laddhybrider och elfordon framtidens miljöfordon. Stefan Montin Elforsk Svenska elföretagens forskningsbolag

Laddhybrider och elfordon framtidens miljöfordon. Stefan Montin Elforsk Svenska elföretagens forskningsbolag Laddhybrider och elfordon framtidens miljöfordon Stefan Montin Elforsk Svenska elföretagens forskningsbolag Vad är en laddhybrid (plug-in elhybrid - PHEV) Fordon med en kombination av förbränningsmotor

Läs mer

LaddinfraÖst. Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se. Jakob.lagercrantz@equest.se

LaddinfraÖst. Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se. Jakob.lagercrantz@equest.se LaddinfraÖst Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se Jakob.lagercrantz@equest.se FFF utredningen betonar mångfald 140 120 100 Energianvändning (TWh) 80 60 40 20 Trafiksnålt

Läs mer

Jenny Miltell, 2013. ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway

Jenny Miltell, 2013. ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway Jenny Miltell, 2013 ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway Följ bilen: vilken bil och när? Vilken laddinfrastruktur krävs? Endast ACladdning (3 kw) AC halvsnabb laddning (6 10 kw) På

Läs mer

Jämförelse av förbrukning vid blandad körning per storleksklass

Jämförelse av förbrukning vid blandad körning per storleksklass MINIBIL 1 CITROĖN C1 VTi 68 S&S 3,8 4,5 3,4 88 - PEUGEOT 108 PureTech 68 3,8 4,5 3,4 88 - TOYOTA AYGO 1,069 hk Stop&Start Manuell 3,8 4,5 3,4 88 4 SKODA CITIGO MPI 60 hk - ASG5 4,0 ingen info ingen info

Läs mer

Tidig våryra i bilhallarna redan i februari

Tidig våryra i bilhallarna redan i februari 2016-03-01 Tidig våryra i bilhallarna redan i februari - Det var fortsatt bra fart i bilhallarna i februari. Registreringarna av nya personbilar ökade med 13 procent i februari. Det är den tjugosjätte

Läs mer

Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun.

Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Så fungerar en elbil En renodlad elbil har inget avgasrör och ger inga utsläpp i gatumiljö.

Läs mer

ELBILAR som kommer till Sverige 2010 2011

ELBILAR som kommer till Sverige 2010 2011 ELBILAR som kommer till Sverige 2010 2011 en sammanställning av de bilmodeller som presenterades av billeverantörer på Vattenfalls och Stockholms stads elbilsseminarium 12 april 2010. Informationen i dokumentet

Läs mer

Sverige får inte missa elbilarna

Sverige får inte missa elbilarna Sverige får inte missa elbilarna Agenda Bilen är här för att stanna hur löser vi utsläppen? Bokslut Elbilsvision 2030 Många olika samarbeten Elbilarna står inför sitt kommersiella genombrott Program för

Läs mer

Rapport från bilmässan i Beijing

Rapport från bilmässan i Beijing Rapport från bilmässan i Beijing April 2010 Mattias Goldmann, Gröna Bilister 2 (15) Beijing världens viktigaste bilmässa Kina är nu världens största marknad. Och tillverkarna är de kaxigaste, efter att

Läs mer

Privatleasingen ökar igen

Privatleasingen ökar igen 10 juli 2018 Privatleasingen ökar igen För första halvåret i år ser vi ett trendbrott för privatleasingen. Antalet privatleasade personbilar som levererats ut ökar igen, från en hög nivå. Första halvåret

Läs mer

Simrishamn, VPS, David Weiner, dweiner Utfärdardatum: 2011-08-19 Sida 1

Simrishamn, VPS, David Weiner, dweiner Utfärdardatum: 2011-08-19 Sida 1 Sida 1 Miljöpåverkan från transporter Vilka är alternativen Volvos miljöbilar Elsattsningen One Tonne Life Säkerhet i alla faser Sida 2 Utställda bilar C30 DRIVe (115 hk) Bränsleförbrukning 0,38 l/mil

Läs mer

Totala registreringar

Totala registreringar Totala registreringar YTD mar-15 11,9% Registreringar YTD Förändring, reg Marknadsandel YTD 1 VOLVO 15 044 12 808 17,5% 2 236 19,9% 19,0% 0,9% 2 VOLKSWAGEN 11 813 10 151 16,4% 1 662 15,6% 15,0% 0,6% 3

Läs mer

Information. Nyregistreringar under januari Till Pressen

Information. Nyregistreringar under januari Till Pressen Information Till Pressen 2002-02-01 Nyregistreringar under januari 2002 Under januari registrerades enligt BIL Sweden 16 293 nya personbilar vilket är en minskning med 2 % jämfört med samma månad förra

Läs mer

Hur säker är bilen? Titel på presentationen

Hur säker är bilen? Titel på presentationen Hur säker är bilen? 2011 1 Titel på presentationen 2011-08-30 Rapporten bygger på verkliga olyckor Två olycksmaterial: 1) polisrapporterade tvåbilskrockar i Sverige, 115 000 sedan 1995 2) skadade personer

Läs mer

Elbilsupphandlingen granskad

Elbilsupphandlingen granskad Elbilsupphandlingen granskad Riktlinjer för offentlig sektor som vill kunna välja marknadens bästa elbilar och laddhybrider Gröna Bilister Augusti 2012 Inledning: Välj bästa elbil utan skygglappar Gröna

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare vill ladda vid bostaden Enkelt att skapa säker

Läs mer

Rapport Säkra bilar med bra miljöprestanda 2005

Rapport Säkra bilar med bra miljöprestanda 2005 2005-01-24 Sid 1(7) Säkra bilar med bra miljöprestanda 2005 De bilval som görs idag kommer ha effekt på den svenska bilparken i 15 20 år. För så länge finns i genomsnitt en bil på våra vägar. Genom att

Läs mer

Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA

Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA Elbilarna blir fler - är vi redo? Antalet laddbara bilar ökar snabbt och allt fler behöver tillgång till säkra laddstationer både hemma, på arbetet och på resan. Behovet

Läs mer

Elbilens utmaningar och möjligheter. Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25

Elbilens utmaningar och möjligheter. Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25 Elbilens utmaningar och möjligheter Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25 Verkningsgrad hos elbil % Transmissionsförluster på nätet 8 Förluster vid laddning av batterierna 5 Batteriernas självurladdning

Läs mer

Statistiken över nyregistreringar av miljöbilar och specialstatistik kring dieselbilarna presenteras omkring kl

Statistiken över nyregistreringar av miljöbilar och specialstatistik kring dieselbilarna presenteras omkring kl ÖKADE REGISTRERINGAR AV BÅDE PERSONBILAR OCH LASTBILAR Under april registrerades 25 809 nya personbilar, vilket är en ökning med 0,4 % jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, januari-april,

Läs mer

Vattenfall och Design open?

Vattenfall och Design open? Vattenfall och Design open? 20090528 Göteborg Camilla Feurst Information It is possible to replace the image on the dividing slide if desired (menu command Insert > Picture > From File ). Afterwards, set

Läs mer

Totala registreringar

Totala registreringar Totala registreringar dec-17-6,3% Registreringar månad Förändring, reg Marknadsandel månad 1 Volvo 7 709 7 986-3,5% -277 22,2% 21,5% 0,7% 2 Volkswagen 5 169 5 838-11,5% -669 14,9% 15,7% -0,9% 3 Renault

Läs mer

Bonus-malus, bonusen

Bonus-malus, bonusen Bonus-malus, bonusen Kr 70000 60000 50000 Bonus 40000 30000 20000 10000 0 CO2, g/km 0 10 20 30 40 50 60 Bonus, exempel personbilar Modell NEDC-värden Bonus (CO 2 g/km) (kr) Nissan Leaf 0 60 000 BMW i3

Läs mer

Bästa oktober någonsin för personbilar

Bästa oktober någonsin för personbilar 2015-11-02 Bästa oktober någonsin för personbilar - Bilmarknaden fortsätter att gå mycket starkt. I oktober ökade registreringarna av nya personbilar med tolv procent. Det är tjugoandra månaden i rad som

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av fordon och transporter

Miljökrav vid upphandling av fordon och transporter Miljökrav vid upphandling av fordon och transporter En upphandlares vardag Innehåll Kort presentation av Västra Götalandsregionen Miljöarbetet i Västra Götalandsregionen Miljökrav fordon personbilar och

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Eva Sunnerstedt, Stockholms stad och projektledare för Fixa laddplats Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd?

Läs mer

Nytt rekord i bilbranschen! (def siffror)

Nytt rekord i bilbranschen! (def siffror) 2015-08-03 Nytt rekord i bilbranschen! (def siffror) - Den mycket starka bilmarknaden fortsatte i juli då nyregistreringarna av personbilar ökade enligt definitiva siffror med 18 procent, vilket är den

Läs mer

Raketstart på bilåret 2016

Raketstart på bilåret 2016 2016-02-01 Raketstart på bilåret 2016 - Bilåret 2016 har inletts på ett mycket bra sätt. Registreringarna av nya personbilar ökade med sex procent i januari. Det är den tjugofemte månaden i rad med plussiffror

Läs mer

Ökade registreringar av personbilar och lätta lastbilar

Ökade registreringar av personbilar och lätta lastbilar Ökade registreringar av personbilar och lätta lastbilar 2007-05-02 - Bilmarknaden fortsatte att utvecklas positivt i april, med ökade registreringar av både personbilar och lätta lastbilar. Företag och

Läs mer

Information. Definitiva nyregistreringar under Till media

Information. Definitiva nyregistreringar under Till media Information Till media 2007-01-08 Definitiva nyregistreringar under 2006 Under december registrerades enligt BIL Swedens definitiva siffror 23 879 nya personbilar vilket är en minskning med 4,5% jämfört

Läs mer

Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016

Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016 Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016 Bakgrund Sju av riksdagens åtta partier står bakom målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta till

Läs mer

Stolpe In för Stad och Land Johan Lagrelius

Stolpe In för Stad och Land Johan Lagrelius Stolpe In för Stad och Land Johan Lagrelius Elfordon #sakersominteärsamma Hybridbil Elbil Elbilar = BEV = Battery Electric Vehicle Laddhybridbilar = PHEV= Plug-In Hybrid Electric Vehicle (Hybridbilar =

Läs mer

Miljöbästa bilar 2011

Miljöbästa bilar 2011 Miljöbästa bilar 2011 Urvalskriterier Klimat: utsläpp av växthusgaser på max 120 gram koldioxidekvivalenter per km vid blandad körning i livscykelperspektiv. Beräknas utifrån de senaste och mest tillförlitliga

Läs mer

Trendbrott för privatleasing

Trendbrott för privatleasing Trendbrott för privatleasing För första halvåret i år ser vi ett trendbrott för privatleasing. Antalet privatleasing som levererats ut har fortsatt på en hög nivå, men den starka ökningen som vi har kunnat

Läs mer

LADDINFRASTRUKTUR. sundrive.se SKHF Peter Bäckström

LADDINFRASTRUKTUR. sundrive.se SKHF Peter Bäckström LADDINFRASTRUKTUR SKHF 2017-04-05 Peter Bäckström sundrive.se Vi levererar laddlösningar 25 års erfarenhet Produkter: SunDrive representerar flera av Europas ledande tillverkare av laddboxar och tillbehör

Läs mer

Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm. Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad

Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm. Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad Elbilarna är här! Varför elbilar? Grön profil till organisationen Bidrar till en bättre miljö både globalt och

Läs mer

Ökad försäljning av både personbilar och lastbilar

Ökad försäljning av både personbilar och lastbilar 2005-12-01 Ökad försäljning av både personbilar och lastbilar Nybilsförsäljningen ökade i november med 4,0 % jämfört med samma månad förra året till 24 617 bilar. Hittills i år, januari-november, har försäljningen

Läs mer

MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR

MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR GREAT 10 november 2017 Research Institutes of Sweden RISE Viktoria Studien Projektet BeliEVe 2: Löptid: 2014-12-09 till 2018-05-31 Parter: RISE

Läs mer

Totala registreringar

Totala registreringar Totala registreringar YTD dec-16 7,9% Registreringar YTD Förändring, reg Marknadsandel YTD 1 Volvo 71 175 71 064 0,2% 111 19,3% 20,8% -1,5% 2 Volkswagen 57 764 51 886 11,3% 5 878 15,7% 15,2% 0,5% 3 Audi

Läs mer

Totala registreringar

Totala registreringar Totala registreringar aug-17 9,4% Registreringar månad Förändring, reg Marknadsandel månad 1 Volvo 4 956 2 814 76,1% 2 142 16,8% 10,4% 6,4% 2 Volkswagen 4 583 5 189-11,7% -606 15,5% 19,2% -3,7% 3 Kia 2

Läs mer