XtraMatLagning. August Ek och Oscar Johnson. TNM065 Dokumentstrukturer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "XtraMatLagning. August Ek och Oscar Johnson. TNM065 Dokumentstrukturer"

Transkript

1 XtraMatLagning August Ek och Oscar Johnson TNM065 Dokumentstrukturer

2 Sammanfattning Syftet med det här projektet är att skapa en användarvänlig XML baserad webbtjänst som gör det enkelt att hitta recept beroende på vilka ingredienser man har hemma. Verktygen som används för att utveckla produkten är XML, XSL, PHP, Javascript och HTML/CSS. Genom att anpassa ett tänk med Model, View och Controller kunde innehåll sepereras från utseende och göra påbyggnad och modifierande av källkod till en lättare process. Webbsidan som skapades levde upp till förväntningarna och har givit insikt i om att XML/XSL metoden kan vara ett lämpligt sätt att skapa en webbtjänst beroende på den behandlade datans komplexitet och antalet utkanaler.

3 Inledning Bakgrund I dagens informationssamhälle är det inte svårt att få tag på information. Information finns i överflöde, om allting. Det som är svårt är att få tag i rätt information. Här kommer sökmotorer in och besparar människor mycket tid varje dag. Med internets utspridning har informationsflödet blivit stort på även vardagliga saker som matlagning. Ett vanligt problem är att komma på vad man ska laga till middag. Dels för att det är en fantasikrävande process och dels för att man måste vara praktisk. Med praktisk menas att personen som ska laga mat har alltid ett visst antal ingredienser till hands. Dessa måste användas innan dess bäst före datum går ut. Därför bör recepten var anpassade till det personen har till hand. Baconlindad ostfylld kycklingfilé är därför inte det bästa alternativet när du har kyckling, sallad, tomater och gurka hemma. Ett recept på en kycklingsallad hade då varit mer relevant. Att googla kycklingsallad recept i detta fall hade inte varit särskilt svårt, men det finns många gånger då kylskåpet inte är lika snällt mot dig. Syfte Syftet med detta projekt är att förenkla den vardagliga processen matlagning som tar upp mycket tid av en människas liv genom att erbjuda en receptsida med en smart sökfunktion. För att tjänsten ska passa som projektarbete i kursen TNM065 Dokumentstrukturer på Linköpings Universitet kommer tjänsten vara XML baserad. Avgränsningar Från utgångsläget var ambitionerna höga och det siktades på mycket funktionalitet. I retroperspektiv var detta överoptimism och många saker fick slopas. I början av processen planerades arbetet på ett sådant sätt att funktionalitet kunde läggas till i arbetets gång men att kärnan inte beroende på den funktionaliteten. Ett försök till att göra projektet modulärt. Därför blev användarfunktionaliteten en sak som hamnade på avgränsningar tills insikten om tid avgjorde om det fanns tid för implementation.

4 Metod För att implementera tjänsten krävdes förståelse av en del olika tekniker. Dels behövdes det en databas för att hantera recept och ingredienser men även en webbsida som med hjälp av ett tydligt användargränssnitt kunna leverara tjänsten till användaren. Sist men inte minst krävdes en koppling mellan dessa två som hanterar förfrågorna från webbsidan till databasen. 1 Genom att separera dessa tre delar i MVC (Model, View, Controller) kan man nå en högre höjd av flexibilitet i produkten och underlätta framtida påbyggnader. I figur 1 kan man se tolkningen av MVC för detta projekt. Model Datan i form av recept och ingredienser lagrades i en MySQL databas och skrevs sedan ut i XML. View Då projektet skulle implementeras som en webbsida användes HTML och CSS. Controller Javascript med jquery användes för att göra webbsidan användarvänligare och förfina View. Även AJAX användes för att få omedelbar respons på sökningar. PHP och XSL var kanalen mellan View och Model. PHP användes för att utforma förfrågningar till databasen samt genera XML. XSL användes för att transformera XML från databasen till HTML. Git har använts för utvecklingen av projektet, tillsammans med textredigeraren Sublime Text

5 Händelseförlopp För att lättare förstå hur applikationens olika delar samverkar visas här ett händelseförlopp (se figur 3) för en sökning i kronologisk ordning. 1. Användaren söker på ingredienser i sökfältet. AJAX anpassar HTML/CSS för att ge direkt återkoppling på interaktionen från användaren (se figur 2). 2. Datan skickas till en php fil som kontrollerar inputen och skapar en förfrågan till databasen. Resultatet skickas sedan vidare till en php fil som genererar ett XML dokument. XML:en kan ses i den bifogade bilagan. 3. XML:en transformeras slutligen med hjälp av XSL till HTML och visas för användaren. Användaren får nu välja om den vill se närmare på ett visst sökresultat eller göra en ny sökning (processen upprepas från steg 1). Figur 2. Användaren skriver in en bokstav i sökfältet och får genast förslag på ingredienser som hen kan tänkas mena. Detta sker via AJAX. Figur 3. Startpunken är Index där användaren gör en sökning. Datan skickas till search handler som hämtar data från databasen och skickar vidare till XML buildern som skapar ett XML. XML:et transformeras sedan via XSL till HTML.

6 Resultat Resultatet blev en webbsida som utgör den mesta funktionalitet som från början var planerad att kärnan skulle innefatta. Sidan innefattar en sökmotor med AJAX där man kan söka på recept och ingredienser. Den förstår också synonymer till ingrediensnamn, exempelvis förslår den gul lök om lök matas in. När alla ingredienser matats in trycker användaren på sök och recept med sökta ingredienser visas. Det recept som innehåller flest av de sökta ingredienserna visas högst upp i sökresultaten. Användaren kan efter inloggning lägga till egna recept och redigera alla recept. Självklart är det möjligt att lista alla recept eller kolla på ett specifikt recept. All funktionalitet med anpassade vyer är tillgängliga för både datorer och mobiltelefoner. Vyernas struktur bestäms av XSL transformationer och utseendet med css. Det finns en del javascript funktionalitet. Det finns en funktion för att visa fler/färre ingredienser på första sidan. Det används också för att lägga till flera ingredienser i lägg till recept vy:n. AJAX delen när man söker på ingredienser använder sig också av javascript. Diskussion för och nackdelar En fördel med att använda sig av XML med XSL T för webbsidor är framför allt att model separeras från view, detta enligt MVC modellen, vilket alltid är en önskad effekt. Control i form av XSL kan sedan ändras för att skapade önskade vyer över XML:en. Genom att isolera datan i form av XML går det snabbt att inse vilka resurser man har att arbeta med. Det går även att representera komplicerade datastrukturer på ett lätthanterligt sätt. Då man ofta strävar efter att minimera beroendet mellan olika delar i ett projekt löper man mindre risk för att ändringar i systemet påverkar andra delar än de modiferade genom att använda denna metod. Det går också att kontrollera data med hjälp av en DTD och därmed säkerställa att datan som behandlas är korrekt strukturerad. Detta kan vara användbart när man behöver att XML strukturen ska se ut på ett specifikt sätt för att få transformeras med XSL. Det kan även underlätta felsökning då man kan isolera bort felet från XML:en. En nackdel är att det ibland känns som en omväg att gå via XML och XSL för att skapa en vy. Det känns som att en query till en databas och sedan dynamisk generering av sidan via PHP hade räckt för ett identiskt resultat. Det blir även problematiskt att använda sig av Javascript när man använder sig av XSL då det inte går att inkludera Javascript koden i en XSL T. Javascript tycker vi är en essentiell och viktigt del i webbpublicering då den är viktig för interaktionshantering (bland annat att användaren trycker på en knapp).

7 Saker kan också bli väldigt överflödiga när man ska ha någon dynamik i utskriften. Till exempel blir det omfattande kod för exempelvis select tag:en i HTML då den ska markera det rätta valet (när man ändrar ett recept). Det måste göras till alla tillgänliga val. Eftersom XSL inte kan hantera variabler kan vi inte lagra alla val på något sätt och måste mata in dem för hand. Om vi bestämmer oss för att öka antalet mängder eller kategorier måste vi också ändra i samtliga XSL filer som behandlar det ändrade. Om man hade använt php istället hade det varit möjligt att lagra dessa i en string arrayoch sedan loop:a igen dessa. I vårt fall blev en XSL utmatning på en select 75 kodrader medan något motsvarande i php kanske hade blivit 10 rader (se figur 4 för ett utdrag). Slutligen kan man säga att det kan vara effektivt att bygga ett publiceringssystem på detta sätt. Det gäller dock att veta vilken typ av data som ska behandlas och vilka utkanaler man har till godo. Om datan som behandlas känns omständig och avancerad samtidigt som man har många utkanaler kan det vara lämpligt att använda sig av XML/XSL eller motsvarande medan det känns mindre lämpligt för mindre komplex data då det lätt blir en onödig och tidskrävande omväg. Figur 4 visar hur man med xsl kan bestämma om värdet ska vara markerat eller ej. under det är en motsvarighet med php.

8 Bilaga XML struktur

9 Köranvisningar Sidan är skapad för att vara så självförklarande och användarvänlig som möjligt men samtidigt är detta ingen kurs för användarvänlighet så därför kommer här lite klargörande bilder på hur navigationen fungerar. Nedan ser vi figur 5 som förklarar hur man kan navigera på sidan. Figur 5. De olika pílarna är en koppling mellan två sidor. Man kan exempelvis från Hem ta sig till Lägg till, Recept och Sökresultat. Det syns att hem har en central del och kan nås från alla vy:er.

10 Skärmdumpar Indexsidan Ovan ser vi indexsidan hem. Denna sida är den man kommer till när man går in på sidan. 1. Navigationspanel Finns alltid med oberoende på vart på sidan du är. Består av tre länkar: Hem, Lägg till recept och Logga in. 2. Logga in Här trycker du när du vill logga in. 3. Sökfält Här kan man söka på recept/ingredienser. Tryck enter för varje ingrediens och sedan på förstoringsglaset för att utföra sökningen. Även denna finns alltid med. 4. Receptlista/Sökresultat Här syns sökresultat, om ingen sökning utförts listas alla recept. 5. Visa fler/färre Knapp som expanderar eller gömmer ingredienser i ett recept.

11 Receptsidan Här syns information om ett specifikt recept. 1. Receptinformation Här syns information om recept så som namn, en kort beskrivning och antalet portioner. 2. Ändra Om man är inloggad har man möjlighet att ändra ett befintlig recept genom att trycka på den här knappen. 3. Ingredienser Här syns information om ingredienserna som behövs för receptet. 4. Instruktioner Visar hur man ska gå tillväga för att göra receptet.

12 Lägg till / Ändra recept Ovan syns lägg till och ändra receptvyn. Denna används när användaren vill lägga till ett nytt recept eller ändra ett befintligt. När man är klar trycker man på knappen skicka längst ner. 1. Lägg till ett nytt recept Här skriver man in information så som receptnamn, beskrivning, tillagningstid och instruktioner. 2. Lägg till ingrediens Här fyller man på med de ingredienserna som finns i receptet, man lägger till mängd, enhet, ingrediensnamn och kategori för varje ingrediens och om man skulle ha lagt till för många kan man enkelt ta bort genom att trycka på papperskorgen.

Slutrapport Thunderbug

Slutrapport Thunderbug Slutrapport Thunderbug Individuellt mjukvaruprojekt Linnéuniversitet Sabina Linder Webbprogrammerare -12 2013-06-07 Abstrakt Denna rapport kommer att handla om projektet Thunderbug, som är en webbsida

Läs mer

Twisted Scissors. Ett projekt i kursen tnm047 2006/2007. Björn Gustafsson bjogu419@student.liu.se. Mats Wedell matwe812@student.liu.

Twisted Scissors. Ett projekt i kursen tnm047 2006/2007. Björn Gustafsson bjogu419@student.liu.se. Mats Wedell matwe812@student.liu. Twisted Scissors Ett projekt i kursen tnm047 2006/2007 Björn Gustafsson bjogu419@student.liu.se Mats Wedell matwe812@student.liu.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Bakgrund...3

Läs mer

TNM065 Johan Eliasson johel964 Dokumentstrukturer Kristina Engström krien026

TNM065 Johan Eliasson johel964 Dokumentstrukturer Kristina Engström krien026 Tamriel Rating Tamriel Rating är en sida för recensioner för de olika värdshuset i Tamriel. Tamriel är ett fiktivt land inom spelserien Elders Scrolls. Systemet Användaren kan bläddra genom en lista av

Läs mer

dit06omr@cs.umu.se 12 juni 2009 Projektplan Webb-baserat bokningssystem för flyg Kurs: Applikationsutveckling för internet, TFE

dit06omr@cs.umu.se 12 juni 2009 Projektplan Webb-baserat bokningssystem för flyg Kurs: Applikationsutveckling för internet, TFE Projektplan Webb-baserat bokningssystem för flyg Kurs: Applikationsutveckling för internet, TFE VT-09 Innehållsförteckning Inledning & problembeskrivning...1 Systembeskrivning...2 Affärsobjekt...2 Databasen...4

Läs mer

Hemsideutveckling för Anjool AB

Hemsideutveckling för Anjool AB Beteckning: Akademin för teknik och miljö Hemsideutveckling för Anjool AB Christopher Gidlöf Maj 2012 Examensarbete 15hp B nivå Datavetenskap Internetteknologi Examinator: Carina Petterson Handledare:

Läs mer

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer.

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Informationsinfrastruktur 7.5 hp Mattias Nordlindh Inledning Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Dokumentet består av

Läs mer

SLUTRAPPORT RUNE TENNESMED WEBBSHOP

SLUTRAPPORT RUNE TENNESMED WEBBSHOP SLUTRAPPORT RUNE TENNESMED WEBBSHOP -05-30 Abstrakt Under 10 veckor har jag och Oskar Norling arbetat med att ta fram en webbshop-applikation till företaget Rune Tennesmed i Kalmar. I denna rapport tänker

Läs mer

Content Management System. Publiceringssystem

Content Management System. Publiceringssystem Content Management System Publiceringssystem Vad är ett Content Management System (CMS)? Ett verktyg för att separera innehåll från presentation Skapa webbsidor utan att kunna html Låt många skapa sidor

Läs mer

Avancerade Webbteknologier

Avancerade Webbteknologier Projektledning, Business Knowledge Användbarhet & Layout Avancerade Webbteknologier Lkti Lektion 1 Kommunikation Tobias Landén tobias.landen@chas.se Avancerade webbteknologier del 1 (4 KY poäng) Syfte

Läs mer

Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg

Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg RICKARD HANSSON 2012-06-04 Abstrakt Rapporten du har i din hand kommer handla om mitt projektarbete som jag genomfört under tio veckor för utbildningen Utvecklare

Läs mer

Projektuppgift: Kalender Martin Hultman 840813 marhu002 Patrik Karlsson 840320 patka843

Projektuppgift: Kalender Martin Hultman 840813 marhu002 Patrik Karlsson 840320 patka843 TNM065 Dokumentstrukturer Projektuppgift: Kalender Martin Hultman 840813 marhu002 Patrik Karlsson 840320 patka843 Innehållsförteckning Inledning... 3 Användningsområdet för systemet... 4 Köranvisning...

Läs mer

Content Management System. Publiceringssystem

Content Management System. Publiceringssystem Content Management System Publiceringssystem Vad är ett Content Management System (CMS)? Ett verktyg för att separera innehåll från presentation Skapa webbsidor utan att kunna html Låt många skapa sidor

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Kursplanering Utveckling av webbapplikationer

Kursplanering Utveckling av webbapplikationer Kursplanering Utveckling av webbapplikationer Fakta Ämne Programmering Poäng 40 Yh-poäng Kurskod YSYS-WEB Klass Systemutvecklare.NET Syfte och koppling till yrkesrollen För att kunna arbeta som systemutvecklare

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Sö ka litteratur i ERIC

Sö ka litteratur i ERIC 1 Sö ka litteratur i ERIC Det finns två ingångar om man vill söka i databasen ERIC: Via webben gratis version från the Education Resources Information Center: Denna version kan vara bra att känna till

Läs mer

Webbprogrammering, grundkurs 725G54

Webbprogrammering, grundkurs 725G54 Webbprogrammering, grundkurs 725G54 Lab 4, 5 ERD PHP + MySQL Återblick Idag Sessions PHP och MySQL för samband Lab 6 725G54: Genomgång projektuppgift Avstämning av kursmål Om sessions På IDA måste ni göra

Läs mer

Räkna med ASP.NET MVC 3

Räkna med ASP.NET MVC 3 Instruktion Räkna med ASP.NET MVC 3 Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: ASP.NET MVC Kurskod:1DV409 Innehåll Du ska följa steg-för-steg -instruktionen i denna introduktionsuppgift och skapa

Läs mer

Next -> Next -> Finish

Next -> Next -> Finish Next -> Next -> Finish eller? Vad bör man tänka på i samband med uppgradering till eller nyutveckling i EPiServer CMS 7? Oscar Larsson Oscar Larsson Agenda Det Leverantören här är Sogeti lovar Är det verkligen

Läs mer

Gesällprov. Webbutveckling klient- och serversidan. Tomas Pålson topa4233

Gesällprov. Webbutveckling klient- och serversidan. Tomas Pålson topa4233 Gesällprov Webbutveckling klient- och serversidan Tomas Pålson topa4233 Kombinerat gesällprov Webbutveckling klient- och serversidan Startsida (Filens namn= start.html) Här är startsidan till mitt gesällprov.

Läs mer

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor http://w3.msi.vxu.se/multimedia Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor Rune Körnefors Innehåll Variabler i JavaScript

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Projektuppgift- Mashup- Applikation

Projektuppgift- Mashup- Applikation Projektuppgift- Mashup- Applikation Som avslutning på denna kurs är det tänkt att Du ska bygga en egen mashup- applikation. Du ska bygga en komplett applikation som du utan tvekan skulle kunna vilja visa

Läs mer

Webbprogrammering TDDD52

Webbprogrammering TDDD52 Webbprogrammering TDDD52 ERD MySQL+PHP. Förra gången Idag Javascript jquery Progressive enhancement XML & AJAX Lab 4 och 5 Sammanfattning av kursen. Om databastabeller varje tabell ska beskriva en typ

Läs mer

Projekt Foreläsning VI

Projekt Foreläsning VI Webbprogrammering - 725G54 Projekt Foreläsning VI Agenda Sessions update Labb 5 Genomgång projektuppgift Kursinnehåll avstämning Kursmål avstämning Sessions På IDA måste ni göra session_save_path('dir)

Läs mer

Kundhandledning för EBIS. E-space Business Intelligence System. Version

Kundhandledning för EBIS. E-space Business Intelligence System. Version Kundhandledning för EBIS E-space Business Intelligence System Version 1 10-10-06 E-space Communication AB 2010 Innehåll 1. Introduktion 3 2. Filerna har olika egenskaper 4 2.1. Analys i kundzonen. 4 2.2.

Läs mer

Programinformation för Webb, internet och programvaruteknik, 120 högskolepoäng

Programinformation för Webb, internet och programvaruteknik, 120 högskolepoäng Programinformation för Webb, internet och programvaruteknik, 120 högskolepoäng (Web, Internet and Software Engineering, 120 ECTS credits) 1. Beslut Detta dokument är fastställt av chefen för grundutbildning

Läs mer

emopluppen Användning av "Ant" Niklas Backlund Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC)

emopluppen Användning av Ant Niklas Backlund Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC) emopluppen Användning av "Ant" Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC) Niklas Backlund Sammanfattning Det här dokumentet handlar om programmet Ant, som är en byggmiljö för programutvecklingsprojekt. Dess

Läs mer

Appar med ryggrad. Introduktion till JavaScriptramverket Backbone

Appar med ryggrad. Introduktion till JavaScriptramverket Backbone Appar med ryggrad Introduktion till JavaScriptramverket Backbone Vanlig webbsida Databas MVC - Model View Controller MVC - Model View Controller MVC Backbone.js Ger struktur Bygger på MVC konceptet Tvingar

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER. R8.1 Läkemedel PRIMÄRVÅRDEN Barnmorska. 1. Logga in och navigera. A Logga först in som BARNMORSKA med

ÖVNINGSUPPGIFTER. R8.1 Läkemedel PRIMÄRVÅRDEN Barnmorska. 1. Logga in och navigera. A Logga först in som BARNMORSKA med 2017-09-01 ÖVNINGSUPPGIFTER R8.1 Läkemedel PRIMÄRVÅRDEN Barnmorska 1. Logga in och navigera A Logga först in som BARNMORSKA med inloggningsuppgifterna du blivit tilldelad. B Sök fram menyvalet Läkemedelslista

Läs mer

Henrik Häggbom Examensarbete Nackademin Våren 2015

Henrik Häggbom Examensarbete Nackademin Våren 2015 AV Henrik Häggbom Examensarbete Nackademin Våren 2015 1 INLEDNING Som examensarbete på min utbildning på Nackademin Programutveckling.NET kommer jag skapa ett webbaserat system för statistik, tabeller

Läs mer

Vis it. jquery jquery används lite överallt i appen på olika sätt. Det främsta användningsområdet är vid selektering och manipulering av HTML element.

Vis it. jquery jquery används lite överallt i appen på olika sätt. Det främsta användningsområdet är vid selektering och manipulering av HTML element. Vis it Introduktion Vi har skapat den webbaserade appen Vis it som bygger på att användare kan ta bilder på och lägga upp sevärdheter via sin mobiltelefon. Dessa sevärdheter är positionsbaserade vilket

Läs mer

Webbprogrammering. Sahand Sadjadee

Webbprogrammering. Sahand Sadjadee Webbprogrammering Sahand Sadjadee Agenda Webb The World Wide Web (WWW) is a network of online content that is formatted in HTML and accessed via HTTP. The term refers to all the interlinked HTML pages

Läs mer

Projektarbete myshop. Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06

Projektarbete myshop. Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06 Projektarbete myshop av Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06 ABSTRAKT En rapport om utvecklingen av myshop, ett 10 veckors projektarbete i kursen individuellt

Läs mer

Lektion 5 HTML, CSS, PHP och MySQL

Lektion 5 HTML, CSS, PHP och MySQL Lektion 5 HTML, CSS, PHP och MySQL I den här lektionen behandlas i huvudsak PHP för att läsa information från en databas, MySQL. Det förutsätts att tidigare lektioner är gjorda, eller att du har tillräckliga

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Vidareutveckling av lokalbokningssystem

Vidareutveckling av lokalbokningssystem Beteckning: Institutionen för matematik, natur- och datavetenskap Vidareutveckling av lokalbokningssystem Mikael Eriksson juni 2007 Examensarbetete, 10 poäng, B Datavetenskap Internetteknologi Examinator:

Läs mer

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg Introduktion till kursbyggarverktyg Contento Svenska AB Hornsgatan 103 117 28 Stocholm Table of Contents KAPITEL 1 Introduktion 2 Begrepp

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Programmering B PHP. Specialiseringen mot PHP medför att kursens kod i betygshanteringen heter PPHP1408.

Programmering B PHP. Specialiseringen mot PHP medför att kursens kod i betygshanteringen heter PPHP1408. Programmering B PHP DTR1208 - Programmering B 50 poäng Specialiseringen mot PHP medför att kursens kod i betygshanteringen heter PPHP1408. Mål Mål för kursen (Skolverket) Kursen skall ge fördjupade teoretiska

Läs mer

Kursledare och övriga föreläsare och övningsassistenter. Antal undervisningstimmar uppdelat på föreläsningar, övningar och andra undervisningsformer

Kursledare och övriga föreläsare och övningsassistenter. Antal undervisningstimmar uppdelat på föreläsningar, övningar och andra undervisningsformer Kursdata Kursens namn, nummer och poängtal XML för publicering, 2D1517, 5 poäng När kursen genomfördes Period 1-2, 2002 Kursledare och övriga föreläsare och övningsassistenter Kursledare/föreläsare/labhandledare:

Läs mer

Programbeskrivning. Chaos på Web. Version 1.0 2005-09-21

Programbeskrivning. Chaos på Web. Version 1.0 2005-09-21 2005-09-21 Programbeskrivning Chaos på Web Version 1.0 Chaos systems AB Tel. 08-410 415 00 e-post: info@chaos.se Solna strandväg 18, 6tr Fax. 08-29 06 66 http://www.chaos.se 171 54 SOLNA Reg. nr: 556476-6813

Läs mer

Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta

Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden Innehåll Inledning... 3 Om Handboken... 3 Målgrupp... 3 Översikt av Applikationen...

Läs mer

Slutrapport uppgift 1

Slutrapport uppgift 1 31 AUGUSTI 2016 Slutrapport uppgift 1 UX-16 Nackademin Uppdrag: Hitta personans recept för astmamedicin på www.1177.se (Vårdguiden) Grupp 3 Alexander Lindqvist, Majah Disland, Linnea Molinder, Rasmus Hammarlund.

Läs mer

Labb LABB 1. Databassagan och en rundtur i databasers märkliga värld. Plushögskolan Frågeutveckling inom MSSQL - SU14

Labb LABB 1. Databassagan och en rundtur i databasers märkliga värld. Plushögskolan Frågeutveckling inom MSSQL - SU14 Labb LABB 1 Databassagan och en rundtur i databasers märkliga värld Plushögskolan Frågeutveckling inom MSSQL - SU14 I Microsoft SQL-Server Management Studio kan man arbeta på olika sätt. Antingen via användargränssnittet

Läs mer

Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android...

Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android... Säker inloggning Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android... 6 Installation av Microsoft Authenticator

Läs mer

lokalnytt.se Manual kundadministration

lokalnytt.se Manual kundadministration lokalnytt.se Manual kundadministration version 2.0 2012-08-23 Innehåll Inledning... sidan 2 Rekommendationer... sidan 2 Gemensamma funktioner... sidan 3 Inloggning... sidan 4 Startsida... sidan 5 Objekt...

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Examensarbete. LMSEngine API. Utveckling av en plattform för e-learning. Fredrik Johansson Ämne: Datavetenskap Nivå: B Kurskod: 1DV40E

Examensarbete. LMSEngine API. Utveckling av en plattform för e-learning. Fredrik Johansson Ämne: Datavetenskap Nivå: B Kurskod: 1DV40E Examensarbete LMSEngine API Utveckling av en plattform för e-learning Fredrik Johansson 2010-06-09 Ämne: Datavetenskap Nivå: B Kurskod: 1DV40E Abstrakt Arbetet handlar om utveckling av ett e-learningsystem

Läs mer

Projektuppgift - Gymmet

Projektuppgift - Gymmet Projektuppgift - Gymmet 2013 1. Projekt - syfte, instruktioner och uppgift Syftet med den här projektuppgiften är att ni nu ska tillämpa allt det ni har lärt er i kursens två labbdelar, dvs både kunskaper

Läs mer

Sökmotoroptimering. Google Search Console

Sökmotoroptimering. Google Search Console Sökmotoroptimering Din site Google Search Console Du kommer att behöva arbeta parallellt i Google Search Console och WordPress. Öppna därför två olika fönster i din webläsare ett för vardera applikationen.

Läs mer

Sökning i medlemsregistret

Sökning i medlemsregistret Sökning i medlemsregistret Allmänt I denna manual beskrivs de direkta sökningar och sorteringar/filtreringar man kan göra i Miriam. OBSERVERA SÖKNING PÅ OLIKA NIVÅER 1 4 NEDAN. 1.Sökning i hela CRM, dvs

Läs mer

Laboration 1 XML, XPath, XSLT och JSON

Laboration 1 XML, XPath, XSLT och JSON Webbteknik II, 1DV449 Laboration 1 XML, XPath, XSLT och JSON Author: John Häggerud & Johan Leitet Semester: HT 2011 Course code: 1DV449 Inledning I denna första laboration är det tanken att Du ska bekanta

Läs mer

Design och konstruktion av grafiska gränssnitt

Design och konstruktion av grafiska gränssnitt Design och konstruktion av grafiska gränssnitt Armin Nezirevic Peter Börjesson Interaktionsdesign Tillämpad informationsteknologi Chalmers/GU Idag Vad utmärker ett bra användargränssnitt? Kort kursinfo

Läs mer

I. Inloggning. För att logga in på Accentry uför följande: Skriv in länken i din webläsare 0ch klicka på WEBSHOP ÅF

I. Inloggning. För att logga in på Accentry uför följande: Skriv in länken  i din webläsare 0ch klicka på WEBSHOP ÅF I. Inloggning För att logga in på Accentry uför följande: Skriv in länken www.vartex.se i din webläsare 0ch klicka på WEBSHOP ÅF Då kommer du hit. Skriv in användarnamn och lösenord Tryck på OK Glömt ditt

Läs mer

EXAMENSARBETE. Mobila anpassningar. Joakim Wallmark Ali Rahimpour. Högskoleingenjörsexamen Datateknik

EXAMENSARBETE. Mobila anpassningar. Joakim Wallmark Ali Rahimpour. Högskoleingenjörsexamen Datateknik EXAMENSARBETE Mobila anpassningar Joakim Wallmark Ali Rahimpour Högskoleingenjörsexamen Datateknik Luleå tekniska universitet Institutionen för System- och rymdteknik Mobila Anpassningar Förord Vi som

Läs mer

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Sida 0 av 17 Version: 124 (EL) MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Beskrivning och instruktioner för Skyltsystemet. 2010-10-01 Jerntorget Sverige AB JERNTORGET SVERIGE AB BOX 256, 792 24 MORA TFN: 0250-141 00 FAX:

Läs mer

Introduktion Till WordPress

Introduktion Till WordPress Introduktion Till WordPress Vad är WordPress? ett blogg- och innehållshanteringssystem skrivet i PHP och som använder databasen MySQL för datalagringen Wordpress har under åren utvecklats från ett bloggsystem

Läs mer

Asp.net mvc intro PER KVARNBRINK, 2015-01-27

Asp.net mvc intro PER KVARNBRINK, 2015-01-27 Asp.net mvc intro PER KVARNBRINK, 2015-01-27 Byggstenarna i ett mvc-projekt 1. Databasen 2. Datamodellen (M:et) 3. Entity framwork 4. Routing 5. Kontroller (C:et) 6. Vy (V:et) 7. Vymodeller 8. Troligen

Läs mer

Elektronisk publicering TNMK30

Elektronisk publicering TNMK30 Elektronisk publicering TNMK30 Förra gången Usability & interaktionsdesign Projektintroduktion Bildbehandling. Byte av handledare Istället för Martin Johansson Annsofi Pettersson, annpe655@student.liu.se

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

Innehålls förteckning

Innehålls förteckning Programmering Uppsats i skrivteknik Axxell Företagsekonomi i informationsteknik 19.3.2015 Respondent: Tomas Björklöf Opponent: Theo Wahlström Handledare: Katarina Wikström Innehålls förteckning 1. Inledning...3

Läs mer

1DV411 Webbprojekt I Slutrapport

1DV411 Webbprojekt I Slutrapport 1DV411 Webbprojekt I Slutrapport Jens Evertsson Michelle Leite Santana Henrik Norberg Pontus Pettersson Danijel Pilipovic 2011-03-28 Kurskod: 1DV411 Sammanfattning I samband med Webbprojekt 1 inom Webbprogrammerareprogrammets

Läs mer

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP.

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP. Laboration 1 Översikt 1. Att komma igång med laborationsmiljön a. installera Aptana Studio 3 b. Installera EasyPHP 2. Testa lite programmering a. Testa enkla uppgifter b. Testa automatiskt 3. Skapa inloggningsformulär

Läs mer

Webbservrar, severskript & webbproduktion

Webbservrar, severskript & webbproduktion Webbprogrammering Webbservrar, severskript & webbproduktion 1 Vad är en webbserver En webbserver är en tjänst som lyssnar på port 80. Den hanterar tillgång till filer och kataloger genom att kommunicera

Läs mer

Enkelt. i gång! att komma. Din guide till

Enkelt. i gång! att komma. Din guide till Din guide till Enkelt att komma i gång! Hej och välkommen till Viktklubb.se! I detta häfte får du svar på några av de vanligaste frågorna om hur man använder Viktklubb.se. Hittar du inte svaret här är

Läs mer

Priskamp. En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609

Priskamp. En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609 Priskamp En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609 Abstrakt Detta är en post-mortem slutrapport om mitt projekt "Priskamp" inom ramen för kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt VT 2013. Projektets

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Model View Controller. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

Model View Controller. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Model View Controller Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Model View Controller Model View Controller (MVC) är ett design pattern (architectural pattern) som är väldigt

Läs mer

MVC med Javascript och Ajax. Filip Ekberg

MVC med Javascript och Ajax. Filip Ekberg MVC med Javascript och Ajax Filip Ekberg MVC med Javascript och Ajax Lektion 7 ASP.NET MVC mail@filipekberg.se Veckans mål ASP.NET MVC Repetition & Diskussion Vad är MVC? Vad är ASP.NET MVC? Hur skapar

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports Att använda LUVIT Reports I LUVIT Administration finns menyn LUVIT Reports där ett antal fördefinierade standardrapporter finns tillgängliga.

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

ÖrebroCupen. Institutionen för Ekonomi, Statistik och Informatik, ESI Informatik, Klientprogrammering för webbsystem, 5 poäng

ÖrebroCupen. Institutionen för Ekonomi, Statistik och Informatik, ESI Informatik, Klientprogrammering för webbsystem, 5 poäng Institutionen för Ekonomi, Statistik och Informatik, ESI Informatik, Klientprogrammering för webbsystem, 5 poäng Examinationsuppgift VT 2005 Ver 1.2 ÖrebroCupen Mathias Borg, mathias.borg@esi.oru.se Benny

Läs mer

Användarhandbok. version 1.15.8. sida 1 av 15

Användarhandbok. version 1.15.8. sida 1 av 15 Användarhandbok version 1.15.8 sida 1 av 15 Innehållsförteckning Introduktion... 4 Gränssnitt... 4 Inloggning... 5 Användarnamn och lösenord... 5 Kod... 5 Startsida... 6 Menyer... 6 Systembild... 7 Sidobjekt...

Läs mer

Laboration 3 i kursen Produktion för tryckta medier och webb: Webbplatsproduktion med ett publiceringssystem

Laboration 3 i kursen Produktion för tryckta medier och webb: Webbplatsproduktion med ett publiceringssystem Laboration 3 i kursen Produktion för tryckta medier och webb: Webbplatsproduktion med ett publiceringssystem Målsättning Att bygg upp en komplett webbplats i ett publiceringssystem. Platsen ska vara snygg,

Läs mer

KONSULTPROFIL Juan. Systemutvecklare.NET/EPiServer/Commerce. Sammanfattning. Kompetens. Uppdrag

KONSULTPROFIL Juan. Systemutvecklare.NET/EPiServer/Commerce. Sammanfattning. Kompetens. Uppdrag KONSULTPROFIL Juan Systemutvecklare.NET/EPiServer/Commerce Sammanfattning Mångsidig IT-arkitekt med mer än 14 års erfarenhet av IT-branschen. Erfarenhet av att leverera och implementera avancerade IT-lösningar

Läs mer

Klient/server. Översikt. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft. Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning.

Klient/server. Översikt. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft. Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning. Klient/server Översikt Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft Microsoft webbtekniker. ASP.NET. Klientsidan. Internet Information Server.

Läs mer

SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1

SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1 SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1 Kostregistrering 30 mars 2012 Webbprojekt 1 1DV411 Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Linnéuniversitetet Ella Källman - ella@kallman.se Martin Kuoppa - martin@duofy.com

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10 Projekt Rapport RaidPlanner Jeanette Karlsson UD10 Abstrakt: Denna rapport handlar om mitt projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklings projekt. Rapporten kommer att ta upp hur jag gått tillväga,

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 4 3. Meddelande 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

Projektuppgift - Biblioteket

Projektuppgift - Biblioteket Projektuppgift - Biblioteket 2013 1. Projekt - syfte, instruktioner och uppgift Syftet med den här projektuppgiften är att ni nu ska tillämpa allt det ni har lärt er i kursens två labbdelar, dvs både kunskaper

Läs mer

Fortsättningskurs Webbklientprogrammering

Fortsättningskurs Webbklientprogrammering Tentamen, Fortsättningskurs Webbklientprogrammering (40 YH-poäng) Plats: Övningstenta Tid: Övningstenta Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna, suddgummi, linjal. Ej tillåtna hjälpmedel: Datorer, mobiltelefoner,

Läs mer

Algoritmer: Från kaos till ordning? Bild från Pixabay

Algoritmer: Från kaos till ordning? Bild från Pixabay Algoritmer: Från kaos till ordning? Bild från Pixabay Centralt innehåll i SO, årskurs 7-9 Lektionen kommer beröra följande centrala innehåll: Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel

Läs mer

Nya webbservern Dvwebb.mah.se

Nya webbservern Dvwebb.mah.se Nya webbservern Dvwebb.mah.se Bakgrund: BIT (Bibliotek och IT) beslutar att ta ner Novell systemet 28/3 som är en katalogtjänst som styr bland annat alla studenter s.k. hemkataloger på Malmö högskola såväl

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Content Management System. Publiceringssystem

Content Management System. Publiceringssystem Content Management System Publiceringssystem Vad är ett Content Management System (CMS)? Ett verktyg för att separera innehåll från presentation Skapa webbsidor utan att kunna html Låt många skapa sidor

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 100915 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet.

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet. Lathund LOK-stöd/aktivitetsstöd 1. Skapa aktiviteter i kalendern 2. Registrera närvaro 3. Klart! Vad är LOK-stöd LOK-stöd, eller aktivitetsstöd, är ett ekonomiskt stöd som föreningar får för redovisade

Läs mer

Slutrapport uppgift 2

Slutrapport uppgift 2 7 SEPTEMBER 2016 Slutrapport uppgift 2 UX-16 Nackademin Uppdrag: Utveckling av webbtjänst med personas och skisser. Grupp 3 Alexander Lindqvist, Majah Disland, Linnea Molinder, Rasmus Hammarlund. Scenario

Läs mer

Handbok Hogia PBM Payslip

Handbok Hogia PBM Payslip Handbok Innehållsförteckning Vad är... 2 Portalens uppbyggnad... 2 Hem... 2 Mina uppgifter... 2 pråk (Tilläggsmodul Hogia PBM)... 2 Användaruppgifter... 2 Personlig information... 3 Vänster meny... 3 Portalyta...

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Generering av L-system fraktaler med Processing.js

Generering av L-system fraktaler med Processing.js Generering av L-system fraktaler med Processing.js TNM084 Procedurella Metoder för bilder Carl Claesson, carcl268@student.liu.se Hemsida: http://carlclaesson.se/tnm084 Sammanfattning Denna rapport beskriver

Läs mer

ADMINISTRATÖRSVERKTYG FÖR IOT-ENHETER

ADMINISTRATÖRSVERKTYG FÖR IOT-ENHETER Datateknik C, Examensarbete, 15 högskolepoäng ADMINISTRATÖRSVERKTYG FÖR IOT-ENHETER Johan Wahlman Dataingenjörsprogrammet, 180 högskolepoäng Örebro höstterminen 2015 Examinator: Martin Magnusson ADMINISTRATOR

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola. Verktyg för verkligheten Webbtjänster från Svensk Byggtjänst

Lunds Tekniska Högskola. Verktyg för verkligheten Webbtjänster från Svensk Byggtjänst Lunds Tekniska Högskola Verktyg för verkligheten Webbtjänster från Svensk Byggtjänst Inloggning webbtjänster Ny användare steg 1 Registrera dig på www.byggtjanst.se. (se nästa sida) När du registrerar

Läs mer

Handledning Erasmus+-verktyg

Handledning Erasmus+-verktyg Handledning Erasmus+-verktyg Kurskatalog Möjligheter till rörlighet Strategiska partnerskap www.schooleducationgateway.eu Allmän information Den här handledningen kan hjälpa dig att använda verktygen inom

Läs mer

Labbrapport: HTML och CSS

Labbrapport: HTML och CSS Labbrapport: HTML och CSS Utförd av: Natalie Olmosse Mailadress: natalie.olmosse@gmail.com Datum: 2015 12 18 Kursansvarig: Karin Fahlquist Övriga lärare: Ulrik Söderström Första inlämningen Resultat (Godkänd/Retur):

Läs mer