Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Linda Holmström, miljöinspektör Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Linda Holmström, miljöinspektör Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare"

Transkript

1 Myndighetsnämndens för teknik och miljö AU 19 oktober 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 19 oktober 2004 kl Uno Arfvidsson (fp) ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande Ingvar H Johansson (s) Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Linda Holmström, miljöinspektör Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare Ingvar H Johansson Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Sekreterare Katarina Brundell Paragrafer Ordförande Uno Arfvidsson Justerande Ingvar H Johansson BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Myndighetsnämndens för teknik och miljö arbetsutskott Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Underskrift 1 (18)

2 Innehållsförteckning: Justerande.1 Uppföljning av tillsynsplanen för miljöskydd...3 Vallentuna Prästgård 1:130, lokal för hygienisk behandling - anmälan enligt 38 miljöbalken 6 Vallentuna Prästgård 1:130, förbud att bedriva hudvårdsverksamhet...10 Noterad anmälan: Överklagande av Miljödomstolens beslut, att tillåta bergtäkts- och krossverksamhet på fastigheten Össeby-Väsby 3:1, dom , mål nr M Budgetuppföljning nr 3 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö år Verksamhetsplan Sid 2 (18)

3 Uppföljning av tillsynsplanen för miljöskydd AU 46 Dnr Arbetsutskottets förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner halvårets uppföljning av tillsynsplanen för miljöskydd Ärendet Enligt tillsynsplanen för 2004 ska en uppföljning av planen göras, för att redovisa för nämnden om uppsatta mål uppnåtts. Inspektioner Hittills har 51 stycken inspektioner (omfattar både fullständiga och uppföljande inspektioner) gjorts. Flera av objekten har besökts mer än en gång. Inspektioner har dels utförts på C- och U-anläggningar och dels på övriga verksamheter såsom olycksplatser med miljöpåverkan och klagomål på tillexempel buller och eldning. Allmän tillsyn Förvaltningen har prioriterat klagomåls- och informationsärenden i hög grad. Miljöfarlig verksamhet Det har utförts 12 inspektioner av C-anläggningar under det första halvåret Det ligger i linje med målet på 22 inspektioner under hela Hos A-, B- och U-anläggningar skulle tillsammans tio inspektioner utföras. Hittills har endast tre stycken inspektioner utförts, vilket inte stämmer överens med planen. Egenkontrollprogram En projektanställd har under sommaren utfört en informationskampanj hos C-verksamheter vad gäller egenkontroll. Det resulterade i ett tiotal riktade informatonsinspektioner vilka var mycket uppskattade hos företagarna. Beslut om C-anläggning Under det första halvåret skrevs 4 stycken beslut om C-anläggning med försiktighetsmått. Under hela 2004 ska det enligt tillsynsplanen skrivas 6 sådana beslut. Därmed har målet hittills uppnåtts. Haverier/olyckor Under de första sex månaderna inträffade tre haverier, där två av olyckorna berodde på läckage av brännolja och ett har orsakats av dieselläckage från en lastbil. Den nedlagda tiden i de två första 3 (18)

4 ärendena har varit cirka 100 timmar per ärende med ett flertal inspektioner som följd. Ärendena är ännu ej avslutade och kommer att fortsätta att handläggas under hösten. Hälsoskyddsobjekt Under året har det inkommit 9 st anmälningar om att få bedriva lokal för hygienisk behandling. Endast en av dessa har besvarats. Målet enligt tillsynsplan 2004 var att fyra av dessa skulle besvaras. Tillsynen av hälsoskyddsobjekt, såsom skolor, daghem, hygienlokaler och liknande har varit i princip obefintlig under året. Målet för 2004 är 10 inspektioner, varav endast en har genomförts hittills. Målen kommer troligtvis att uppnås då en extraresurs på förvaltningen under hösten delvis kommer att ägna sig åt hälsoskyddsobjekten. Naturvårdstillsyn En examensarbetare har studerat Björkby-Kyrkvikens naturreservat med syfte att inventera arter, titta på markförhållanden och kulturvärden. Exerman-Hersby reservatet har invigits under våren. En representant från förvaltningen har deltagit i Oxundaåprojektets möten. I övrigt har ingen tid lagts ner på naturvårdstillsyn, detta i enlighet med tillsynsplanen. Allmänna arbetsuppgifter Tyngre remisser från till exempel länsstyrelsen har nedprioriterats och endast ett fåtal av dessa har besvarats. Ett sammabete med UNO-kommunerna har inletts för att gemensamt kunna svara på dessa, vilket skulle leda till minskad arbetsbelastning. Övrigt De olyckor som inträffade under våren med utsläpp av olja som följd har tagit en stor del av handläggarnas tid i anspråk. Sammanfattning Målen för halvårsskiftet 2004 har uppnåtts, framför allt när det gäller inspektioner. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner halvårets uppföljning av tillsynsplanen för miljöskydd (18)

5 Beslutsgång Arbetsutskottet beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. 5 (18)

6 Vallentuna Prästgård 1:130, lokal för hygienisk behandling - anmälan enligt 38 miljöbalken AU 47 Dnr Arbetsutskottets förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner att hud- och nagelvård får bedrivas i lokalen, enligt inkommen anmälan, under förutsättning att föreläggandet följs. Myndighetsnämnden för teknik och miljö förelägger, med stöd av 26 kap 9 och 21, 2 kap 3 och 7 miljöbalken Sarina Vertanen, orgnr: att: 1. om verksamheten förändras från det att anmälan inkommit, , skall en ny anmälan göras till myndighetsnämnden för teknik och miljö i god tid innan förändringen sker. Detta gäller även om nya verksamhetsutövare ska hyra in sig eller vid ägarbyte 2. installera en kombinerad rengöringsvask och handtvättställ för rengöring av redskap och händer i arbetslokalen. Tvättstället skall vara försett med rinnande varmt och kallt vatten flytande tvål och engångshanddukar. Installationen skall vara genomförd senast den 1 januari se till att den toalett som finns i lokalen endast får användas av personal 4. verktyg för applicerande av salvor, smink etc. på huden ska vara av engångstyp. Penslar ska rengöras och desinficeras mellan varje kund Ärendet Sarina Vertanen inkom med en anmälan om att hon 2002 har startat en verksamhet med hygienisk behandling, hud- och nagelvård, i en lokal på fastigheten Vallentuna Prästgård 1:130. Enligt anmälan bedriver Sarina Vertanen hud- och nagelvård i lokalen. Därutöver sker försäljning av bijouterier, kosmetiska produkter parfym med mera. Bedömning Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner att hud- och nagelvård får bedrivas i lokalen, enligt inkommen anmälan, under förutsättning att föreläggandet följs. I lokalerna bedrevs tidigare i princip enbart försäljning. Sedan 2002 har dock verksamheten utökats med vissa hygieniska behandlingar, i detta fall hud- och nagelvård. Eftersom hygienutrymmen för rengöring, städutrustning 6 (18)

7 med mera är begränsade är det viktigt att en dialog förs med samhällsbyggnadsförvaltningens enhet miljö och bygglov, om verksamhetsutövaren önskar utöka verksamheten ytterligare. Upplysningar Socialstyrelsens allmänna råd 1995:3 om yrkesmässig hygienisk behandling gäller för verksamheten (finns att beställa från Socialstyrelsen). Egenkontroll innebär att man som verksamhetsutövare bland annat skall kunna redovisa: vem som är ansvarig för de frågor som gäller miljöbalken fortlöpande bedömning av risker från miljö- och hälsoskyddssynpunkt rutiner för hantering av utrustning så att den hålls i gott skick så att rengöring/ sterilisering fungerar de kemiska ämnen och produkter som används i verksamheten. Det skall finnas information om produkternas namn, omfattning och användning av produkten samt information om dess hälso- och miljöskadlighet. Förordning (SFS 1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll bifogas. Avgift för handläggning av anmälan En anmälningsavgift tas ut enligt taxa för kommunens verksamhet inom miljöbalkens område. För att svara på anmälan om lokal för hygienisk behandling tas timavgift ut. Avgiften är på 500 kronor/timme. Nedlagd handläggningstid i ärendet är tre timmar. Avgiften ska betalas på sätt som framgår av faktura som skickas separat. Myndighetsnämnden för teknik och miljö erinrar om att beslut om avgift enligt 1 kap 2 och 9 kap 4 förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken, får verkställas enligt utsökningsbalken. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö förelägger, med stöd av 26 kap 9 och 21, 2 kap 3 och 7 miljöbalken Sarina Vertanen, orgnr: att: 1 om verksamheten förändras från det att anmälan inkommit, , skall en ny anmälan göras till myndighetsnämnden för teknik och miljö i god tid innan förändringen sker. Detta gäller även om nya verksamhetsutövare ska hyra in sig eller vid ägarbyte 2 installera en kombinerad rengöringsvask och handtvättställ för rengöring av redskap och händer i arbetslokalen. Tvättstället skall 7 (18)

8 vara försett med rinnande varmt och kallt vatten flytande tvål och engångshanddukar. Installationen skall vara genomförd senast den 1 januari se till att den toalett som finns i lokalen endast får användas av personal 4. verktyg för applicerande av salvor, smink etc. på huden ska vara av engångstyp. Penslar ska rengöras och desinficeras mellan varje kund Motivering 1. För att myndighetsnämnden för teknik och miljö ska kunna ha möjlighet att yttra sig om verksamheten innan en förändring sker skall detta anmälas till nämnden i god tid innan förändringen sker, detta enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Om verksamhetsutövaren är osäker på om en förändring i fråga är anmälningspliktig kan samhällsbyggnadsförvaltningens enhet miljö och bygglov kontaktas för att få mer information. 2. Enligt en dom avgjord i miljööverdomstolen är det skäligt att kräva att en nagelbyggare ska installera en kombinerad rangöringsvask och handtvättställ i arbetslokalen. Att i detta syfte endast använda toalettens handfat är inte tillräckligt enligt miljööverdomstolen. Nyttan från hygienisk synpunkt med att installera ett handtvättställ i arbetslokalen jämfört med kostnaderna för denna åtgärd är sådan att det enligt 2 kap. 7 miljöbalken inte kan anses orimligt att vidta åtgärden. Mål M MÖD 3. Eftersom handfatet i dag i viss mån används för rengöring av instrument och eftersom toaletten används som utslagsvask för tvättvatten är det inte lämpligt för kunder att använda toaletten. 4. För att minska risken för smittspridning får endast engångsverktyg användas och i samma syfte ska penslar etc rengöras och desinficeras. Det saknas bra möjligheter till hygienisk rengöring av instrument i lokalerna. Engångsmaterial ska därför användas i största möjliga mån. Yrkanden Ordförande Uno Arfvidsson yrkar på beslut enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag samt att myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner att hud- och nagelvård får bedrivas i lokalen, enligt inkommen anmälan, under förutsättning att föreläggandet följs. Beslutsgång Ordförande Uno Arfvidsson ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att arbetsutskottet beslutar enligt detta. 8 (18)

9 Handlingar i ärendet 1. Hur man överklagar 2. Förordning (SFS 1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll Delges Sarina Vertanen Akt Fakturering 9 (18)

10 Vallentuna Prästgård 1:130, förbud att bedriva hudvårdsverksamhet AU 48 Dnr Arbetsutskottets förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö beslutar: 1. att med stöd av 26 kap 9 miljöbalken med hänvisning till 2 kap 3 miljöbalken förbjuda Marikas fotvård att bedriva fotvårdsverksamhet i Parfymeri Provences lokaler på Vallentuna Prästgård 1: att beslutet ska med stöd av 26 kap 26 miljöbalken gälla omedelbart även om det överklagas. Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningens enhet miljö och bygglov fick in en anmälan av Marika Granader om att hon avser bedriva forvårdsverksamhet i Parfymeri Provences lokaler på Tuna Torg 2-4. Vid inspektion av lokalerna visade det sig att det saknas utrymmen för rengöring och desinficering av smittförande verktyg. De utrymmen som tillhandahålls för detta ändamål är ett pentry med diskho samt en personaltoalett, vilket inte är tillräckligt för denna typ av verksamhet. Dessutom saknas utrymmen för rengöring av övrig utrustning som till exempel fotbadkar samt utslagsvask för tvättvatten. Förvaltningen har varit i kontakt med Marika Granander (sökanden) och Sarina Vertanen (verksamhetsansvarig på Parfymeri Provence) och informerat dem om förvaltningens syn på att det inte finns tillräckligt med hygienutrymmen för att bedriva fotvårdsverksamhet. Med ovan nämnda underlag förbjuder därmed myndighetsnämnden för teknik och miljö Marika Granander att bedriva fotvårdsverksamhet i lokalerna på Tuna Torg 2-4. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö beslutar: 1. att med stöd av 26 kap 9 miljöbalken med hänvisning till 2 kap 3 miljöbalken förbjuda Marikas fotvård att bedriva fotvårdsverksamhet i Parfymeri Provences lokaler på Vallentuna Prästgård 1: att beslutet ska med stöd av 26 kap 26 miljöbalken gälla omedelbart även om det överklagas. 10 (18)

11 Motivering till beslut Med anledning av att det varken finns tillräckligt med utrymme för rengöring av smittförande verkyg eller tillräckligt med övriga hygientrymmen för attt bedriva fotvårdsverksamhet i lokalerna kan inte verksamheten tillåtas. Det bedrivs redan i dag hud- och nagelvård i lokalen vilken har begränsade möjligheter att bland annat rengöra och desinficera instrument. Möjlighet till utökning av verksamheten är starkt begränsade på grund av ovan nämnda brister. Dessutom är smittorisken betydligt större från fotvårdsverksamhet än den verksamhet som bedrivs idag. Därmed ställs också högre krav för fotvårdsverksamhet än för den verksamhet som idag bedrivs och är anmäld till myndighetsnämnden för teknik och miljö Beslutsgång Arbetsutskottet beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. 11 (18)

12 Noterad anmälan: Överklagande av Miljödomstolens beslut, att tillåta bergtäktsoch krossverksamhet på fastigheten Össeby-Väsby 3:1, dom , mål nr M AU 49 Dnr Arbetsutskottets förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö noterar informationen till protokollet. Ärendet Överklagan 1. Vallentuna kommun begär att prövningstillstånd beviljas hos Miljööverdomstolen. 2. Vallentuna kommun hemställer att Miljööverdomstolen ändrar Miljödomstolens domslut , mål nr M till att ej tillåta bergtäkts- krossverksamhet, mellanlagring av entreprenadberg samt asfalttillverkning på fastigheten Össeby-Väsby 3:1 i Vallentuna kommun. Ärendet Miljödomstolen har i dom beslutat att ändra de överklagade besluten och tillåter den verksamhet som ansökningarna avser. Miljödomstolen lämnar målet till länsstyrelsen som har att bestämma de villkor som skall gälla för verksamheten. Vallentuna kommun överklagar härmed Miljödomstolens beslut till Miljööverdomstolen, Svea hovrätt. Sammanfattning Miljödomstolen har i dom , mål nr M ändrat de överklagade besluten och tillåter bergtäkts- och krossverksamhet mm på fastigheten Össeby-Väsby 3:1 i Vallentuna kommun. Av domskälen framgår bland annat att verksamheten skall prövas utifrån äldre bestämmelser i naturvårdslagen resp. miljöskyddslagen då ärendet inleddes hos länsstyrelsen innan miljöbalken trädde i kraft Dessutom framförs att det inom området inte finns några fastställda planer, varken i form av detaljplan eller områdesbestämmelser i Vallentuna och Österåkers kommuner. Vallentuna kommun vidhåller sitt tidigare ställningstagande att det är olämpligt med bergtäktsverksamhet inom fastigheten Össeby- Väsby 3:1 i Vallentuna och hemställer om att Miljööverdomstolen ändrar Miljödomstolens beslut till att ej tillåta den verksamhet som ansökan avser. 12 (18)

13 Skälen till kommunens inställning är bland annat följande: Hänvisning till Kommunstyrelsens beslut , 77, (yttrande till Miljödomstolen) samt Myndighetsnämnden för teknik och miljös beslut , 26, (yttrande till länsstyrelsen). Se bilaga A och B. Enligt översiktsplan, antagen av kommunfullmäktige 2001, planeras området Rosenkälla/Gillingeområdet och området norr därom att få en kraftig bebyggelseutveckling med bostäder, arbetsplatser, m.m. Området ingår i stråkplaneringen för E18 med Arninge som regional kärna som pågår i samarbete mellan UNO-kommunerna dvs. Danderyd, Norrtälje, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker samt Regionplane- och trafikkontoret. Norrortsleden är under utbyggnad enligt fastställda arbetsoch detaljplaner med öppnande för trafik år 2008, vilket kommer att påskynda denna planläggning vid och omkring Rosenkälla. En bergtäktsverksamhet kommer i detta läge att utgöra ett hinder för denna utveckling. Den verksamhet som avses i ansökan kommer att medföra stora störningar i form av buller och tunga transporter som i sig utgör ett hinder för boendeutbyggnad i området. Miljödomstolen framför att det inte finns några fastställda detaljplaner för området. Skälet till detta är att detaljplaneringen för Rosenkälla/Gillinge fått avvaktat flera strategiska ställningstaganden. En studie om vatten- och avloppsförsörjningen av Arninge/Rosenkälla/Gillinge och E18 upp mot Brottby har initierats av Vallentuna, Österåker och Täby. Den VA-utredning som genomförts av Tyréns AB visar bl. a. att tänkbara framtida VA- lösninger för E18 stråket förutsätter en hög exploateringsnivå för att utbyggnaden ska vara ekonomiskt hållbart. Denna fråga är komplicerad och måste lösas inom det mellankommunala och regionala samarbetet. Nordostkommunerna genomför för närvarande ett arbete med övergripande planeringsförutsättningar för E18 stråket och sektorn med hjälp av White arkitekter AB. I detta arbete ingår att ta ställning till funktionen för Rosenkälla/Gillinge. Täby kommun utarbetar nu en ny detaljplan för Arninge som verksamhetsområde, med val av stationsläge för pendeltåg och omstigningspunkt mellan tåg, bil och buss. Innan 13 (18)

14 detaljplanen för Gillinge utarbetas bör funktionen för Arninge vara beslutad. Sträckningen för Arningependeln och dess fortsättning ( Roslagspilen ) mot Norrtälje kommer utredas av Banverket under 2005 i samarbete med Regionplanekontoret, SL och UNO-kommunerna. Den framtida sträckningen är av stor betydelse för detaljplaneringen för Rosenkälla/Gillinge. Då utvecklingen av E 18-stråket är av avgörande betydelse för nordostsektorns utveckling är det mycket angeläget att prövningstillstånd erhålls och att överklagandet av bergtäktsverksamheten prövas i miljööverdomstolen. Ärendets tidigare behandling Kommunens överklagan, undertecknad av kommunstyrelsens ordförande Sten-Åke Adlivankin och ordföranden för myndighetsnämnden för teknik och miljö Uno Arfvidsson, har den 12 oktober 2004 sänts till Stockholms tingsrätt. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö noterar informationen till protokollet. Beslutsgång Arbetsutskottet beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. 14 (18)

15 Budgetuppföljning nr 3 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö år 2004 AIU 50 Dnr Arbetsutskottets förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner för sin verksamhet kontorets budgetuppföljning samt överlämnar den till kommunstyrelsen. Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningen har följt upp årets budget och gjort en prognos över utfallet. Resultatprognos för året: Sammanfattningsvis bedöms verksamheterna inom samhällsbyggnadsnämndens och myndighetsnämnden för teknik och miljös verksamhetsområden exklusive resultatenheter att kunna bedrivas inom tilldelad ram. Resultatenheten Va-verksamhet visar ett ackumulerat underskott på tkr för verksamheten. Från tidigare år har ombudgeterats ett underskott på tkr. Från och med 1 april har verksamheten flyttats till Roslagsvatten. Anläggningarna har formellt inte övertagits och kapitaltjänstkostnader (ränta och avskrivningar) har påförts för första halvåret. Reslutatenheten TuFa:s årsprognos redovisar ett mindre underskott på 315 tkr. Städverksamheten beräknas ge underskott trots att 300 tkr av de ombudgeterade medel från 2003 tillförts verksamheten. De extra kostnader som den nya organisationen beräknades medföra uppskattades till 600 tkr. Skadegörelse och klottersanering har medfört stora kostnader under året. Resultatenheten Avfallshantering:s årsprognos visar ett på överskott. Under året beräknas att delar av ackumulerat överskott från 2003 tas i anspråk. Resultatprognos för de olika enheterna i tkr: Myndighetsnämnden för teknik och miljö + 0 Samhällsbyggnadsnämnd exklusive resultatenheter Vattenförsörjning och avloppshantering Avfallshantering TuFa (städverksamheten ingår i TuFa) Resultat för externt avgiftsfinansierad verksamhet tkr. Resultat för anslagsfinansierad verksamhet + 57 tkr. Åtgärder kommer att tas fram för att få årets budget i balans inom TuFa. 15 (18)

16 De avgiftsfinansierade verksamheterna Avfall och VA-verk har haft att balansera resultaten över åren. När 2004 års ram fastställdes så tog man hänsyn till prognosen efter budgetuppföljning för tredje kvartalet 2003, vilket sedan efter sparåtgärder blev ett positivare resultat än beräknat. TuFa redovisade ett underskott på 682 tkr i Buf 3 och utfallet blev ett överskott på 107 tkr mellanskillnaden att överföra till 2004 års ram blev ett överskott på 789 tkr. SBN:s och MTM:s verksamheter redovisade ett underskott på 1217 tkr i Buf 3 utfallet blev ca 1 mkr bättre och mellanskillnaden att överföra till 2004 års ram blev ett överskott på 786 tkr efter avdrag har gjorts med 200 tkr för utebliven höjning av politiker arvoden. Därefter har ramarna justerats för minskade interna IT-kostnader men minskningarna motsvaras av minskade interna debiteringar från ITservice så detta påverkar inte årets resultat. I bilagor till denna tjänsteskrivelse finns beskrivningar av utfallet enligt VASARU-modellen. Prognosen för avfallshanteringen visar på ett budgetmässigt överskott på 203 tkr. Ombudgetering av 2003 års överskott på 488 tkr har medräknats. Avfallstaxan har höjts med 10 % Verksamheten inom resultatenheten VA-verk visar på ett underskott på tkr. Underskottet från 2003 har medräknats och en ombudgetering till 2004 med tkr har lagts in i prognosen. Från första april så har VA-verksamheten tagits över av Roslagsvatten. En slutredovisning har gjorts av resultatet för 1:a halvåret gentemot Roslagsvatten. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden/Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner för sina respektive verksamheter kontorets budgetuppföljning samt överlämnar den till kommunstyrelsen. Beslutsgång Arbetsutskottet beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet: 1. Tjänsteskrivelse daterad VASARU rapport Samhällsbyggnadsnämnden och Myndighetsnämnden för teknik och miljö t om VASARU rapport SBN budgetavräkning och statistik 3. VASARU rapport SBN:s resultatenheter t om VASARU rapport SBN:s resultatenheter budgetavräkn och statistik 5. Investeringsprojekt VASARU rapport SBN t om Investeringsprojekt VASARU beskrivning 16 (18)

17 7. Budgetavräkning verksamhetsnivå för SBN och MTM 8. Budgetavräkning verksamhetsnivå för SBN:s resultatenheter 17 (18)

18 Verksamhetsplan AU 51 Dnr Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet lämnar ärendet vidare till myndighetsnämnden för teknik och miljö. Ärendet Förvaltningschef Olle Wallin informerar muntligt kring det fortlöpande arbetet med verksamhetsplan utifrån tidplanen och ett utkast till verksamhetsplan. Vid myndighetsnämnden för teknik och miljö kommer det slutgiltiga förslaget att presenteras för beslut. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Arbetsutskottet noterar informationen till protokollet och lämnar ärendet vidare till nämnden. Ärendets tidigare behandling Myndighetsnämnden för teknik och miljö har den 7 oktober 2004, 57, noterat informationen till protokollet Beslutsgång Arbetsutskottet beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Tidplan för arbetet med verksamhetsplan Verksamhetsplan , utkast 18 (18)

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö Myndighetsnämnden för teknik och miljö 4 november 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti 2004 kl 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti 2004 kl 17.00 Myndighetsnämndens för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 22 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006 kl 17.00 17:40.

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö Myndighetsnämnden för teknik och miljö 13 oktober 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010 kl 18.00

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010 kl 18.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl Myndighetsnämnden för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 20 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Marie-Louise Löwenbeck. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Marie-Louise Löwenbeck. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Myndighetsnämndens för teknik och miljö AU 28 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s)

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2006-01-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristine Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristine Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2011-09-01 1 (8) Plats och tid Samhällskontorets sammanträdesrum, 08.00-08.30 Beslutande Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristine Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga deltagare Sören

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm.

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm. Socialnämndens arbetsutskott 25 oktober 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Socialnämndens arbetsutskott 20 april 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 april 2004 kl 14.00-16.00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Arbetsutskott

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Arbetsutskott 1 (9) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 09.00-10.00 ande Lars Filipoff (M) ordförande, Patrik Lundholm (C) vice ordförande, Anette Karlsson (S) Övriga Anna von Axelson, miljö- och

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden 13 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar 1 Innehåll 1 Kommunen... 3 1.2 Överklaga kommunala beslut... 3 1.2.1 Förvaltningsbesvär... 3 1.2.2 Laglighetsprövning

Läs mer

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl 1 (18) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl. 08.30 10.30 Raimo Vuojärvi

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande.

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande. 1 (26) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 16.40 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 6 maj 2003 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 6 maj

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom Socialnämnden 2000-05-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 20 februari kl 19.00-20.15 Lars Rundgren (m),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

INFORMATION ANMÄLAN OM YRKESMÄSSIG HYGIENISK VERKSAMHET 1 (5) Miljöenheten

INFORMATION ANMÄLAN OM YRKESMÄSSIG HYGIENISK VERKSAMHET 1 (5) Miljöenheten INFORMATION 1 (5) Hygienlokaler som är anmälningspliktiga Om en verksamhet yrkesmässigt erbjuder hygienisk behandling som kan ge blodsmitta genom användning av stickade och skärande verktyg ska detta anmälas

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2014-03-27 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08:30 Beslutande Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun 1(5) 2015-10-14 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Eksjö kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2014-05-15 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08:40 Beslutande Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga deltagare

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Information om hygienlokaler som inte är anmälningspliktiga Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö-

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 5 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 27 mars 2014, kl 08.30 11.00 Beslutande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Magnus Mörtling (s) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler

Miljöavdelningens information om hygienlokaler Miljöavdelningens information om hygienlokaler Information om hygienlokaler Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt som gäller för hygienverksamheter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(5) Jävsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(5) Jävsnämnden 1(5) Jävsnämnden Plats och tid Postiljonen kl 9.00 10.00 Beslutande Ulla Back Olsson, ordf (s) Maria Hinders, vice ordf (s) Monca Jönsson Thollander (s) Patrik Skord (c) ersättare för Stephan Erixon (fp)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Yrkesmässig hygienisk verksamhet kan innebära risk för olägenhet för människors hälsa. Till sådana verksamheter räknas bland annat fotvård och tatuering.

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Jenny Wieszkoz, miljöplanerare Katarina Brundell, sekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Jenny Wieszkoz, miljöplanerare Katarina Brundell, sekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 7 oktober 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg

Läs mer

Elisabeth Rydström(c), ordförande Jörgen Hellberg (fp), vice ordförande Ing-Marie Elfström (s), ledamot

Elisabeth Rydström(c), ordförande Jörgen Hellberg (fp), vice ordförande Ing-Marie Elfström (s), ledamot Utbildningsnämndens arbetsutskott 2008-09-30 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Rolands rum, Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna,

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-11-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 8 november kl. 16.00-17.25

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35 Kommunstyrelsen 30 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise Löwenbeck

Läs mer

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget.

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget. 4 TIERPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utskottet samhällsbyg 2013-10-09 01 (345) 121 Dnr Ks 2013.714 1.6.2 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslut Utskottet samhällsbyggnad föreslår

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 19 september 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 19 september

Läs mer

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP)

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2013-09-24 1 (10) Plats och tid Räddningstjänsten i Hyltebruk, kl. 15:20-16:30 Beslutande Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Övriga deltagare Mats Andresen,

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 1 (1) Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Ylva Mozis (L) (ordförande), Bengt-Åke Grip (M) (vice ordförande), Ewa Thorin (M), Per-Everth Staff (C),

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Anmälare Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00 Plats och tid: Grå, 2019-03-21, kl. 14:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Staffan Broddesson (C) Anders Davidsson (M) Torgny Handreck (S) Jan-Eric Andersson (KD) Jessica Klingvall (S) Anne-Marie Lindén (MP)

Läs mer

Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 5 movember 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den Lars Rundgren (m), ordförande Erik Sköldeberg (kd) Lars Hasselcrona (m) Hans Temrin (fp)

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m.

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. Sid 1 (5) 2015-12-22 Dnr. 15SBN426 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. I Gävle kommun är det Samhällsbyggnadsnämnden som svarar för prövning

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96 Grästorps kommun Miljöbalkstaxa Dnr 361/2017 Miljöbalkstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad 2009-12-17, 120, 2015-11-23, 102, och 2017-11-27, 96 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset kl. 08:30-11:50 Beslutande Jan Hallström (FP) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Leif Johansson (S) ledamot May-Brith

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN

Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd   STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd WWW.SUNDBYBERG.SE STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Ska du starta en hygienisk verksamhet? Har du planer på att starta ett företag

Läs mer

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken och bestämmelser meddelade

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 13 Ärendeförteckning 66 Anmälan enligt miljöbalken om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall på Staketet 2 67 Bygglov för pumphus på Dönaberga

Läs mer

Carl-Erik Almskoug (OPA) ordförande Mikael von Melsted (MP) 1:e vice ordförande Andreas Silversten (S) 2:e vice ordförande

Carl-Erik Almskoug (OPA) ordförande Mikael von Melsted (MP) 1:e vice ordförande Andreas Silversten (S) 2:e vice ordförande Tekniska nämndens arbetsutskott 2016-11-23 Plats och tid Ahllöfsrummet rådhuset 08.00 08.20 Beslutande Övriga deltagare Carl-Erik Almskoug (OPA) ordförande Mikael von Melsted (MP) 1:e vice ordförande Andreas

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl Kommunstyrelsen 3 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl 17.00 17.15 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Ove Hahn

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30 1 Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag 2017-11-16, kl. 08:15-11:30 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Anne Kolni tjg ers. Övriga deltagande Se sidan

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808)

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Typ av dokument Taxa Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2018-01-01 Diarienummer 0115/18 Dokumentägare Giltighetstid Framtagen av

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den 17 januari 2003

Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den 17 januari 2003 Fritidsnämndens arbetsutskott 14 januari 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 14 januari 2003 kl 08.00-09.50 Jörgen Hellberg

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 1999-09-14

Socialnämndens arbetsutskott 1999-09-14 Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby, kl 08.15-12.10. Beslutande Anders Johansson S Ordförande Yvonne Skärheden M Ingrid Karlsson S Ally Karlsson V Kristina Valtersson C Övriga deltagare Eira

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s)

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s) Tekniska nämnden Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2010-02-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerande Bällstarummet, Tuna

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 maj 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna måndagen den 24 maj 2004 kl 14.00-15.45

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002 Socialnämnden 5 november 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 17 juni 2010, kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 17 juni 2010, kl Utbildningsnämnden 2010-06-17 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 17 juni 2010, kl. 19.00 20.20 Beslutande Ersättare Karin Unnerstad (FP) Anders Idermark

Läs mer

Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Tjörns kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 15-03-11 41 (bilaga 3) Reviderad av KF 17-04-12 55 (bilaga 1) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Controller Anna Liss-Daniels. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Utbildningschef Roland Beijer Controller Anna Liss-Daniels. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna L Utbildningsämndens arbetsutskott 8 juni 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Kragstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 8 juni 2004 kl 08.15 09.20 Elisabeth

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, att gälla från och med 2019-01-01. Enligt 27 kap. 1 miljöbalken (SFS

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer