Fly inte din verklighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fly inte din verklighet"

Transkript

1 Fly inte din verklighet Av: Johannes Djerf Just nu, över hela vår jord så är människor på flykt. Man räknar med att ca 50 miljoner människor runt om i världen har lämnat sina hem pågrund av fattigdom, naturkatastrofer, våld, krig, konflikter av något slag eller förföljelse, och då räknar jag in alla som är på flykt både i sitt egna land och dem som har tvingats fly ifrån sitt lands gränser. Vi är många som aldrig varit på flykt på det sättet och jag ska inte försöka få oss att förstå idag vad just det innebär, för det kan nog ingen av oss göra som inte varit på flykt ifrån sitt hem och sitt land. I det fallet kan vi nog bara be för alla dessa människor och sträcka våra händer för att hjälpa så långt det bara går. Men det jag önskar att vi skulle kunna förstå och stanna till inför idag är det faktum att vi alla av oss ändå kan vara flyktingar. Du och jag är en flykting, i den meningen då vi ofta är på flykt ifrån vårt inre. På flykt ifrån verkligheten. När jag möter besvikelse, när sorg drabbar mig, så vill jag oftast bara försvinna bort till en annan verklighet. Man önskar att det vore som på tv när det kommer något man inte vill lyssna till, se på eller förstå, då det bara är att ta fjärrkontrollen (visa) och zappa förbi det som man inte vill vara med om, och byta kanal. Speciellt när saker och ting kommer personligt väldigt nära, när jag själva behöver ge upp någonting, så vill jag helst bara zappa till en bättre kanal, för att vara glad igen. När jag möter jobbiga situationer, när pressen över att prestera hänger över mig, att jag måste ge av någonting ifrån mig själv som jag känner att jag inte har, då vill jag fly. Det kanske låter jättemärkligt att jag kan göra detta som pastor men det händer ganska så ofta att jag dagarna innan jag ska upp och predika tänker oh, vad jag önskar att jag kunde bli sjuk så jag slipper detta. För dig som brottas med sjukdom idag vet jag att detta låter väldigt illa, men det är faktiskt sant. Jag önskar ibland att jag kunde få slippa det ansvar som jag har. Något som jag tror att du också har önskat ibland. Det är jobbigt att ha ansvar. Det kräver att jag måste ta tag i något, det betyder att jag måste göra något, och tänk om jag misslyckas. Det vore skönare om bara någon annan tog hand om mig, och löste mina problem, så därför så skjuter det vi oftast framför oss. Trots att vi både förstår och vet att jag behöver ta tag det, så försöker vi fly ifrån det så länge det bara går. Det är inte alltid så här som jag målar upp det, det vet jag, men jag tror att vi kan känna igen oss ändå. Vi önskar ofta att vi var som små barn igen som inte behöver ta ansvar.

2 Som Henning som fortfarande är helt beroende av andra eller som min dotter Hilma som trots sina snart 3 år fortfarande är beroende av sina föräldrar, och vars pappa inte kan låta henne vara hemma en hel dag och laga sin pan pizza själv, för hon är barn och är inte mogen nog att ta hand om sig själv än. (Jag har inte testat, ni behöver inte vara oroliga). Men det kommer en dag då hon kan och ska kunna ta ansvar. Och som förälder så behöver jag steg för steg också lära henne det. Då hon behöver ta sina egna beslut oberoende av sin pappa och mamma och även få se konsekvenserna av ens val. Något som känns väldigt jobbigt för hennes pappa. Jag är nog ett bra exempel på en curling förälder, som låter sitt barn få precis allt det hon vill för att beskydda henne ifrån smärta. Men jag behöver så småningom lära mig att släppa taget mer och hon kommer att behöva lära sig det. Det hör till livet. Det hör till att bli vuxen och ansvaret som följer är inget som någon utav oss kan slippa eller fly ifrån, hur mycket vi än skulle önska och hur mycket vi än försöker fly ifrån det många gånger. Vi vill inte ta ansvar för våra handlingar, utan är oftast snabba till att lägga över det på någon annan. Jag kan inte, jag vill inte, det får någon annan göra. Likadant med vår synd. Det kan vara en lång väg ibland för att själv komma till en punkt och inse att jag har vänt Gud och hans vilja ryggen. Men vi kan gotta oss i någon annans synd. Ni vet väl varför symöten är så bibliska? För vi kan inte vara tysta med det vi sett och hört! Vi är oerhört kvicka att prata om andra, och inte minst om människor som inte är där. Och se bara på den enorma makt som tv och media har i att visa och berätta om andra människors feltramp och hur vi mer än gärna lyssnar och ägnar oss åt någon annans misslyckande och åt någon annans problem, just för att slippa möta vår egen. Vi flyr ifrån vår verklighet. Se på Adam, vars namn betyder människa som i mötet med Gud efter hans val att vända sig bort ifrån hans närvaro skyller på kvinnan. Det var hon som gav mig att äta, hon som du har gett mig och jag åt. Han flyr ifrån sitt egna ansvar och skyller ifrån sig till och med på Gud själv och kvinnan hon skyller i sin tur vidare det var ormen som förledde mig och jag åt. Det var det, men hon, precis som Adam hade ändå gjort ett val. De hade fullständigt ansvar för sina handlingar. Det är svårt att möta sin egen trasighet. Men ingen av oss kan fly ifrån den. Ingen av oss kan döda vårt ansvar och vårt samvete tills det inte längre finns.

3 Adam och Eva försökte, de försökte gömma sig för Guds ansikte bland träden i lustgården, men när Gud kallade på Adam så märkte han och förstod ändå att han var naken. Och vem har berättat det för dig att du är naken, frågar Gud. Det var ingen som hade gjort, men han visste att han var avklädd, att det fattades honom något. Och jag tror inte först att det handlade om en sådan nakenhet som vi tänker på, utan jag tror att Adam vet att han är avklädd Guds härlighet, som han tidigare haft. Och lika nakna står du och jag inför Gud. Vi är avklädda Guds härlighet som vi var skapade till, vi känner det, vi känner oss avklädda trots att ingen har sagt det till oss. Och människan har i hela historien försökt fly och gömma sig bakom träden. Träd av kunskap och intellekt, eller kanske av prestige och stolthet. Många människor flyr och gömmer sig bakom så vackra träd som möjligt i form av materiell lycka. Människor flyr in till den del av skogen där det växer tätt med träd i form av andra människor, stora folkmassor där man inte syns, där man inte är någon och inte behöver möta sig själv. Människor flyr till stora och härliga träd som till en början verkar skydda dem och ge tillfredsställelse, men vars rötter är ödeläggande och som väldigt snart tränger sig djupare och längre, så man inte kan komma loss, i form av alkohol, droger eller kanske spel. Människor flyr till sina arbeten, träd som ser ganska så oskyldiga ut, men vi kan inte fly till arbetet hur länge och hur mycket som helst för att slippa ta tag i verkligheten. Sanningen om dig själv och Guds vilja för ditt liv. Du kommer aldrig att kunna hitta frid i flykten ifrån Gud. Så som varje flykting kan berätta tror jag. Att även om det är bra i det nya landet man kommit till och som man gömmer sig i, så kan man aldrig hitta friden. Gud ropar var är du?. Det är ett rop som ekar än idag och Bibeln talar om en dag då vi alla till slut måste ge sig till känna. Du kommer aldrig att kunna fly ifrån Gud! Johannes försöker beskriver denna dag som han ser i hans syn i Upp. 20: Johannes ser Gud på en stor vit tron. Då jord och himmel kommer fly ifrån hans ansikte. Hans händers verk kommer att nötas ut, och denna värld som också blev avklädd sin härlighet i och med människans val att inte ta sitt ansvar för den, den jorden, den himmelen kommer att fly ifrån Gud. Men det kommer alltid finnas en verklighet kvar, och det är Gud. Han är evig, hans år har inget slut. Och inför honom så skriver Johannes att du och jag också kommer att finnas. Både stora som små kommer att stå inför tronen och ingen av oss kommer att kunna gömma oss ifrån Guds ansikte.

4 Vi kommer alla behöva stå till svars, och vi kommer alla att få en rättvis bedömning när böckerna öppnas. Våra gärningar, våra ord och motiv kommer att komma fram. Även om det som finns i dessa böcker inte har någon betydelse för var du kommer tillbringa evigheten någonstans. Paulus skriver ju att det är inte genom gärningar utan genom tro som vi är räddade, men de behövs tas upp i ljuset för att Gud ska kunna döma synden. Det kanske känns väldigt onödigt? Det kanske låter som något som Gud ändå borde kunna hoppa över om han nu är så god? Stefan Gustafsson, generalsekreterare för svenska evangeliska alliansen skriver så här Domen drabbar onda handlingar och onda människor och är ett uttryck för Guds rättfärdighet. Om vi inte tycker om domen, betyder det då att vi accepterar det onda? Om det onda inte döms och rensas bort kommer det att finnas kvar för alltid, vill vi det?. Om vi inte vill ha en domens dag, om vi tycker att det är något som Gud borde kunna hoppa över, hur mycket tänker vi då på konsekvenserna som blir om Gud aldrig skulle döma världen. Gud kan inte tolerera synden. Gud kan inte ha gemenskap där synd får råda. Gud är helig och måste därför reagera då han i hans kärlek skapade dig till gemenskap med honom. Domen är nödvändig för att synden fullt ut ska avslöjas och bestraffas. Domen är nödvändig för att utplåna den helt. Gud är en God Gud och det är därför som denna dag också kommer att vara en verklighet. Och det är på grund av Guds godhet som detta är en dag att längta efter. Redan då Adam och Eva lade ifrån sig ansvaret att ta hand om livet de fått och valde sin egen vilja framför Guds, så har Guds plan varit att förgöra synden och djävulens makt. I 3:15 i första mosebok så står det att Gud ska sätta fiendeskap mellan djävulen och människan, som skall krossa djävulens huvud. Människan skulle befrias ifrån de bojor som följde med synden. Vilket sker då Jesus, Guds son bär människans synd och skuld på sig på korset då det står att han också klätt av väldena och makterna och förevisat dem offentligt, när han på korset triumferade över dem. Då han har makten att också liv åt vilka han vill. Fadern har överlämnat hela domen åt sonen står det i Joh.5, För att alla skall ära sonen för att alla skall ära Sonen liksom de ärar Fadern. Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen utan har övergått från döden till livet står det i vers 24.De som är under Guds makt och har beslutat att tro på Jesus har sitt namn i livets bok och har tillträde till det eviga livet.

5 Vi kommer alla vara skyldiga till döden genom det som berättas i de första böckerna om vår synd men domen det slutliga straffet kommer inte läggas på oss. För det är någon som redan tagit det och det är domaren själv. Anklagaren kommer inte ha något att säga till om. Den högsta juridiska instansen i tillvaron har sagt sitt. Alla möjligheter till överklagan är borta! Domens utslag ska förverkligas och för lammets efterföljare, alltså de som tror på Jesus väntar evigt liv! Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. står det i Rom.8:1. Den som segrar skall alltså bli klädd i vita kläder, och jag skall aldrig stryka ut hans namn ur livets bok utan kännas vid hans namn inför min Fader och hans änglar. står det i upp.3:5. Jesus har klätt av den makt som ondskans makter haft över människan för att bekläda oss på nytt, med nya vita rena kläder. Vi är inte under domen. Vi står fri, förlåtna och rena inför hans tron. Vi kommer inte stå nakna, vi kommer vara beklädda med Guds härlighet på nytt, så som vi varit tänkta att vara och därför så kan vi vara frimodiga på domens dag då kärleken nått sitt mål i oss står det i 1.joh.4:17. Då behöver vi inte gömma oss, då vi har segrat genom Guds son, en härlighet, en kraft som vi också redan nu blivit beklädda med. Gud har aldrig tänkt att du ska vara svag. Gud har aldrig tänkt att du ska gömma dig och fly din verklighet, för att finna någon slags styrka och tillfredställelse utan han ger dig allt med honom. När Jesus lämnar sina lärjungar efter uppståndelsen så säger han att han skall bekläda dem med kraft ifrån höjden. Samma kraft som väckte upp honom ifrån de döda, samma makt, samma närvaro som vi kommer vara beklädda med när vi står inför tronen på domens dag finns i oss redan här och nu. Åt den som törstar skall jag ge att dricka fritt och för intet ur källan med livets vatten. Den som segrar skall få detta i arv, och jag skall vara hans Gud, och han skall vara min son upp.21:6-7. Fly inte din verklighet, den är där, där du befinner dig nu. Sjunger Roland Utbult. Lev i den kraft som blivit given dig. Fyll dig med den helige ande. Fly inte från dig själv. Fly inte ifrån din trasighet, synd och svaghet, fly inte ifrån Gud. Han har gett dig kraft till leva i just det som är din verklighet. Och vill visa att han har beklätt dig med frihet.

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret 1 Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21 Profetorden en lampa i mörkret Advent och jul är den tid i kyrkoåret då gamla testamentets profetior sätts i fokus på ett speciellt sätt, och visar

Läs mer

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Sändningsgudstjänst Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Som Fadern har sänt mig sänder jag er. Sedan andandes han på dem och sade: Ta emot helig Ande. (Joh 20:21-22) Jesus den som Fadern

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär.

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Dopets gåva Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Kära föräldrar Sällan känns livet så stort

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: 1 Kungaboken 17:17-24; Lukasevangeliet 7:11-17 Övriga texter: Uppenbarelseboken 2:8-11 Tema: Döden och livet Firningsdag: 16 söndagen efter

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Möten i det mångkulturella Etnografi (2002-2004) i ett sysselsättningsprojekt

Läs mer

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel Du känner att du behöver få hjälp att komma vidare i din tro. Det är så lätt att fastna. Bli sittande... Och suckande... Du längtar efter att få leva ut din tro och din kärlek på ett friskare sätt i hem,

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

Flera nyanser av diskriminering

Flera nyanser av diskriminering ÖVNING: Flera nyanser av diskriminering I den här diskussionsövningen belyser vi diskriminerande strukturer, diskriminerande bemötande och fördomar. Så gör ni: 1 Läs noggrant igenom hela instruktionen

Läs mer

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever.

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. 1 Tessalonikerbrevet 4 (4:1 12) Ett liv i helgelse 1 För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. Nu ber och uppmanar vi er i Herren Jesus att

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Redaktör Bibelguiden: Reine Toth Grafisk formgivning: Martin Gunséus Omslagsfoto:

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Överlåten. Av: Johannes Djerf

Överlåten. Av: Johannes Djerf Överlåten Av: Johannes Djerf Inför dagens predikan så har det fastnat ett ord i mitt huvud, och det ordet är överlåtelse. Ett ord som jag dras emot, jag vill överlåta mig, jag vill ge allt till Gud. Alla

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen Perfekt! Om alla hade mat Om alla hade kläder Om det inte skulle vara krig då skulle allt vara ra Om alla skulle ha vänner Om alla hade allt då skulle världen vara perfekt Linda Eklund 6 b Kullen Det finns

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

C Du svarar utförligt på frågorna och skriver några välgrundande argument för dina tankar och funderingar.

C Du svarar utförligt på frågorna och skriver några välgrundande argument för dina tankar och funderingar. Instuderingsfrågor hinduismen och buddismen NA11A VT13 - Prov datum onsdagen den 8/5 - Läs om hinduismen och buddismen i läroboken samt stencilerna om de fem skandas och existensens hjul. - Frågorna hittar

Läs mer

Resans mål är Himlen

Resans mål är Himlen Resans mål är Himlen Fil.3:12 21 Av: Johannes Djerf Det är sportlovsläger, jag är 15 år och befinner mig högst uppe på Åreskutan, 1420 meter över havet. För första gången under hela veckan så hade kabinbanan

Läs mer

1. Begreppen Samsara och Karma förekommer inom hinduismen och buddhismen, förklara dessa!

1. Begreppen Samsara och Karma förekommer inom hinduismen och buddhismen, förklara dessa! Instuderingsfrågor Hinduismen och buddismen, NV10A VT13 - Läs om hinduismen och buddismen i läroboken. - Läs stencilerna om de fem skandas och existensens hjul. - Frågorna hittar du också på religionskunskap.weebly.com

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator Bli hållbar som student Marie Thérèse Överström Kurator 2 Sinnesrobönen Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden MÖ1 3 Stress

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

PROGRAMMANUS SKAPELSEMYTER. FADER KORP En inuitisk skapelsemyt. Av: Lena Gramstrup Olofgörs. Berättare: Sten Ljunggren. Musik: Gabriella Hansson

PROGRAMMANUS SKAPELSEMYTER. FADER KORP En inuitisk skapelsemyt. Av: Lena Gramstrup Olofgörs. Berättare: Sten Ljunggren. Musik: Gabriella Hansson PROGRAMMANUS PRODUCENT: LENA GRAMSTRUP OLOFGÖRS PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA7 SKAPELSEMYTER FADER KORP En inuitisk skapelsemyt Av: Lena Gramstrup Olofgörs Berättare: Sten

Läs mer

INTERVJU MED TOMI SÖDERSTRÖM, PRODUKTCHEF / MAT- & RESTAURANGSERVICE, SILJA LINE 9.5.2011, HELSINGFORS

INTERVJU MED TOMI SÖDERSTRÖM, PRODUKTCHEF / MAT- & RESTAURANGSERVICE, SILJA LINE 9.5.2011, HELSINGFORS Bilaga 1 INTERVJU MED TOMI SÖDERSTRÖM, PRODUKTCHEF / MAT- & RESTAURANGSERVICE, SILJA LINE 9.5.2011, HELSINGFORS 1. Kan du berätta vem du är? (Namn, titel/position, hur länge har du jobbat för företaget,

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS 28 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (13 OKTOBER 2013) HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 17: 11-19 Tio spetälska botas Under sin vandring mot Jerusalem följde han gränsen

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Skriv över mina dagar, ditt namn

Skriv över mina dagar, ditt namn Skriv över mina dagar, ditt namn Av: Johannes Djerf När jag läser en tidning så skummar jag oftast bara igenom den och läser rubrikerna och är det någon rubrik som känns väldigt intressant så läser jag

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Jesus och grundandet av kristendomen

Jesus och grundandet av kristendomen Kristendomen Jesus och grundandet av kristendomen Jesus låter sig döpas av Johannes i floden Jordan. Beger sig ut i öknen där han frestas av djävulen, börjar sedan predika. Jesus såg sig som Messias och

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Vad vill vi, egentligen?

Vad vill vi, egentligen? Vad vill vi, egentligen? En predikan kring församlingens uppdrag och vision Ola Wingbrant 2014-12-07 Presentation [Bild 1] Jag heter Ola Wingbrant och har fått förmånen att predika ett antal gånger i församlingen

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Det är ni som läser detta.

Det är ni som läser detta. Vem är Folkspel? Det är ni som läser detta. Folkspel ägs av 69 olika riksorganisationer Bl.a Riksidrottsförbundet (RF), där vi syns mest Hjärtebarnsföreningen, Friluftsfrämjandet, De synskadades riksförbund,

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Ingen Lag, ingen Kärlek

Ingen Lag, ingen Kärlek "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen av den Engelska titeln No Law, no Love. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Vita arkivet. Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet.

Vita arkivet. Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet. Vita arkivet Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet. Det här kapitlet känns helt rätt för mig att skriva här

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser.

Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser. Lev värdigt evangeliet med Jesus som förebild. Bibeltext: Fil 1:12-2:18 Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser. Han nämner några

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Pedagogiska tips Boksamtal

Pedagogiska tips Boksamtal Pedagogiska tips Boksamtal 1 Vi är medvetna om att det skulle behövas lärarhandledningar till många fler böcker än vad vi mäktar med att göra. Därför har vi sammanställt en del bokfrågor som vi själva

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN FJÄRDE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅRGÅNG B) 15 MARS 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:14-21 Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas för att var och en som

Läs mer

Mouseingham Palace. Precis som i alla palats så finns det en kung, en drottning och en prinsessa. Kungen, Musvard III. Drottningen, Musabeth IV

Mouseingham Palace. Precis som i alla palats så finns det en kung, en drottning och en prinsessa. Kungen, Musvard III. Drottningen, Musabeth IV Mouseingham Palace Hej! Mitt namn är Sir. Mousalot. Jag är truppledare över Museingham Palaces riddartrupper, Jag är uppvuxen här, min far har jag aldrig känt till, han dog i strid när han skulle skydda

Läs mer

Den här bilden har fått komma med genom trots att den tänjer mottots gränser lite väl långt. Nästan allt kan förstås bli en väntan om man kopplar en

Den här bilden har fått komma med genom trots att den tänjer mottots gränser lite väl långt. Nästan allt kan förstås bli en väntan om man kopplar en 1 2 Den här bilden har fått komma med genom trots att den tänjer mottots gränser lite väl långt. Nästan allt kan förstås bli en väntan om man kopplar en efterkonstruktion till bildens ögonblick. Den klarar

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll Snart är det dags att ta steget från att spela 5-manna till att spela 7-manna fotboll. Skillnaden kommer att vara ganska stor och vi kommer därför att starta prata om detta

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Jämförelse länder - Seminarium

Jämförelse länder - Seminarium Jämförelse länder - Seminarium På seminariet ska du presentera dina länder. Du ska börja med att presentera grundläggande fakta om länderna, t.ex. vilken sorts produkter de exporterar & importerar (är

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer