Vårdgaranti och valmöjlighet i Landstinget Västmanland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårdgaranti och valmöjlighet i Landstinget Västmanland"

Transkript

1 RIKTLINJE 1 (8) SYFTE Utifrån de nationellt formulerade riktlinjer och rekommendationer som finns, är denna riktlinje framtagen till stöd för hanteringen av vårdgarantin i vårt landsting. BAKGRUND Från den 1 juli 2010 är vårdgarantin en del av Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:76). Vårdgarantin gäller vid kontakt med och vid läkarbesök i primärvården samt vid första besök och behandling i all planerad specialiserad vård. I förordningen om vårdgaranti (SFS 2010:349) fastslås att landstingen har skyldighet att rapportera väntetidsuppgifter till den nationella väntetidsdatabasen. Vårdgarantin handlar om tillgängligheten till vården, d v s hur lång tid en patient ska behöva vänta på kontakt med vården och/eller behandling. Vårdgarantin reglerar inte om - eller vilken - vård som ska ges. Vårdgarantin reglerar endast inom vilka tidsgränser man ska erbjudas den vård, som behörig vårdpersonal beslutat om att man behöver. Vårdgarantin gäller för alla patienter. I primärvården begränsas vårdgarantin till läkare (läkarbesök i primärvården inom sju dagar). I den specialiserade vården omfattas alla vårdgivarkategorier, t.ex. läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, psykoterapeut och specialistsjuksköterska. BESKRIVNING Vårdgarantin sammanfattas i dagligt tal som Familjeläkarverksamheten ska erbjuda telefonkontakt samma dag (0) som patienten hör av sig samt läkarbesök inom 7 dagar. Specialistvården ska efter remiss erbjuda besök inom 90 dagar samt behandling inom ytterligare 90 dagar. I första hand ska vårdgarantin uppfyllas vid patientens vårdcentral/hemmaklinik men om väntetiden där är längre än vad vårdgarantin anvisar ska landstinget som vårdgivare erbjuda patienten att besöka en annan vårdgivare inom vårdgarantins tidsram. När en patient hänvisas till en annan vårdgivare ska vi ta ansvar för all kontakt med den andra vårdgivaren; vi ska informera patienten och vi ska bekosta besöket/behandlingen, resan, eventuellt boende samt eventuell ledsagare. 1. Tillgänglighetsgaranti noll Den första garantinivån finns i familjeläkarvården och kallas tillgänglighetsgaranti. Garantin säger att patienten ska få tala med familjeläkarvården/1177 sjukvårdsrådgivningen samma dag som patienten försöker ta kontakt. Både vårdcentralerna och 1177 sjukvårdsrådgivningen omfattas av garantin.

2 RIKTLINJE 2 (8) 2. Besöksgaranti primärvård sju Besöksgarantin i familjeläkarverksamheten gäller till läkarbesök. För att garantin ska uppfyllas ska besöket erbjudas inom 7 dagar. Patienten kan av egna skäl ha önskemål om att vänta längre än 7 dagar, s.k patientvald väntan. Patientinformation vid besöket i familjeläkarvården Om det är aktuellt med en remiss till specialistvården ska remittenten informera patienten om vårdgarantin på ett övergripande sätt, och erbjuda patienten informationsfoldern om vårdgarantin. Remittenten ska också informera patienten om att remissen har viss handläggningstid (högst tre dagar) och att patienten kommer att få en bekräftelse. Det är viktigt att familjeläkaren ger tydlig information (helst skriftlig) om remissdatumet till patienten, eftersom det är från detta datum besöksgarantins 90 dagar börjar räknas. Bedömning av förväntad väntetid Remittenten behöver inte göra en bedömning av den mottagande enhetens förväntade väntetid utan remitterar enligt gängse praxis. Det är den mottagande enheten som ska bedöma hur lång väntetiden är till besök, och som vid behov ska hjälpa patienten till en vårdgivare med kortare väntetid. 3. Besöksgaranti nittio Besöksgarantin inom specialistsjukvården gäller för nybesök och till samtliga berörda specialiteter. Besöksgarantin omfattar 90 dagar. Remiss start för garantin Garantitiden börjar räknas från den tidpunkt då beslut om remiss fattas, d.v.s av remittenten i familjeläkarvården. Detta innebär att handläggningstiden från beslut om remiss till remissbekräftelse måste fungera effektivt och utan fördröjning. Tiden mellan att remissen ankomstregistreras, bedöms och därefter bekräftas till patient och remittent, får inte fördröjas av att den egentliga adressaten och andra handläggare inte finns på plats (t ex p g a semester, sjukskrivning etc). Alla remisser utlöser besöksgarantin Oavsett varifrån en remiss kommer utlöser den besöksgarantin. Den gäller även vid så kallad egenremiss inom de remissfria specialiteterna barnmedicin, gynekologi och psykiatri. Vid egenremiss/egen vårdbegäran räknas vårdgarantin från den tidpunkt då telefonsamtal och bokning sker, alternativt från det datum patienten skriver sin vårdbegäran (remissdatum). Ofullständig eller icke accepterad remiss Om remissen inte accepteras av den mottagande kliniken ska den skickas tillbaka till remittenten, som sedan har ansvaret att informera patienten om att remissen återkommit.

3 RIKTLINJE 3 (8) Som ofullständig remiss räknas remiss som brister i det medicinska underlaget, likaså remiss som har brister i kontaktuppgifterna till såväl patient som remittent. En ofullständig remiss leder till att familjeläkaren får sända en ny/komplett remiss och de 90 dagarna börjar räknas på nytt från detta datum. Familjeläkaren ansvarar för att underrätta patienten om det nya datumet. Patientinformation vid remissbedömningen Remissen ska bedömas skyndsamt, inom 5 dagar, från det att den inkommit till verksamheten. I samband med att remissen bedöms av den mottagande kliniken ska patienten informeras på följande sätt: Om remissen accepteras av den mottagande kliniken ska en remissbekräftelse skickas till patienten. I bekräftelsen ska framgå villkoren för besöksgarantin och den förväntade väntetiden för patienten. Om väntetiden förväntas bli längre än 90 dagar ska patienten i bekräftelsen ges information om möjligheten att använda sig av vårdgarantin och anvisningar om tillvägagångssätt. Det åligger vårdgivaren att informera patienten på tydligt och lämpligt sätt; muntligt i samband med besök, telefonledes eller skriftligt. Varje klinik ansvarar för att hjälpa patienten till annan vårdgivare När en klinik i samband med mottagande av remiss ser att den förväntade väntetiden för patienten ifråga kommer att överstiga 90 dagar och patienten åberopar vårdgarantin ska kliniken ta kontakt med alternativa vårdgivare och ordna ett besök inom 90 dagar. Aktuell klinik ansvarar för denna hantering. 4. Behandlingsgaranti nittio Behandlingsgarantin innebär att patienten ska erbjudas behandling inom 90 dagar från det att beslut om behandling har tagits. Beslut om behandling kan inte tas förrän de utredningar som ligger till grund för beslutet har genomförts. Behandlingsbekräftelse I samband med att beslut om behandling tas åligger det vårdgivaren att informera patienten på tydligt och lämpligt sätt; muntligt i samband med besök, telefonledes eller skriftligt. Patienten ska informeras om villkoren för behandlingsgarantin, vilket datum som är startdatum för patientens behandlingsgaranti och ges en uppskattning av den förväntade väntetiden. Om den förväntade väntetiden överskrider 90 dagar ska patienten informeras om möjligheten att få hjälp att komma till en annan vårdgivare med kortare väntetid. Varje klinik ansvarar för att hjälpa patienten till annan vårdgivare När en klinik i samband med beslut om behandling ser att den förväntade väntetiden för patienten ifråga kommer att överstiga 90 dagar och patienten åberopar vårdgarantin är det klinikens ansvar att hjälpa patienten till en annan vårdgivare som kan ge behandling inom 90 dagar.

4 RIKTLINJE 4 (8) Krav på uppfyllda villkor för behandling Om en patient behöver gå ned i vikt, sluta röka, vara avgiftad eller liknande för att en behandling ska kunna starta, och patienten och behandlande läkare är överens om dessa villkor, gäller behandlingsgarantin från det datum då dessa villkor är uppfyllda och läkaren kan ta ett beslut om behandling. Patienter som tackar nej till erbjuden behandling Om en patient tackar nej till erbjuden behandling ska den behandlande verksamheten ta initiativ till dialog med patienten om annan lämplig tidpunkt för behandling. Målet ska vara att bestämma en tidpunkt, oavsett om den ligger inom eller utanför behandlingsgarantins 90 dagar. Om patienten inte vill, är osäker eller gång på gång tackar nej till erbjuden tid per telefon (gäller ej om kallelse sänds) ombeds patienten att höra av sig med besked när vårdkontakt passar. Medicinskt ansvarig ska alltid värdera patientens autonomi och medicinska behov innan beslut om patienten hör av sig själv, återremittering, tas. Principer för klinikens val av annan vårdgivare Valet av alternativ vårdgivare ska baseras på klinikens kunskaper om andra lämpliga vårdgivare samt på att vald vårdgivare uppfattas som geografiskt lättillgänglig av patienten. Den vårdgivare som väljs ska vara landstingsdriven eller ha avtal med något landsting om den typ av behandling som är aktuell. I det senare fallet ska remitteringen ske via särskild kontaktperson i det landstinget. Utredningar utanför vårdgarantin För närvarande omfattar inte vårdgarantin samtliga steg i ett vårdflöde. Garantin gäller till besök och behandling, men inte till utredning. Mellan besök och behandling kan därför en period av utredningar följa som inte omfattas av vårdgarantin. Vårdgarantin i relation till prioriteringsnivåer och indikationer Den nationella prioriteringsordningen omfattar fyra nivåer. På den fjärde och lägsta prioriteringsnivån gäller aldrig vårdgarantin. På den tredje prioriteringsnivån baseras garantins giltighet på att det finns en indikation för besök/behandling, vilken i sin tur baseras på läkarens bedömning av det aktuella tillståndet. Bedömningen görs alltid individuellt utifrån varje enskild patient med stöd av riktlinjer och rekommendationer från Socialstyrelsen, Svenska läkarsällskapets specialistföreningar, vetenskap och beprövad erfarenhet, i Landstinget Västmanland framtagna gemensamma medicinska indikationer och andra liknande bedömningskriterier. Patientens rätt till hjälp med resa, boende och ledsagare Vårdgarantin säger också att hemlandstinget ska ersätta patienten för merkostnader i samband med besöket/behandlingen hos en annan vårdgivare. Dessa merkostnader kan omfatta kostnader för resa, boende samt ledsagare. Fortfarande gäller det egna landstingets egenavgifter.

5 RIKTLINJE 5 (8) Samtrafik (Västmanlands samtrafikförbund) ska hantera samtliga bokningar av resor enligt de principer och regelverk som finns. Då kliniken meddelat patienten val av vårdgivare samt datum för besök och behandling är det patientens ansvar att ta kontakt med Samtrafik för bokning av resan. Valmöjlighet Den huvudsakliga skiljelinjen mellan vårdgaranti och valmöjlighet kan kort uttryckas på följande sätt: Vårdgaranti: Landstinget ansvarar för att finna alternativ vårdgivare och står för de merkostnader för resor boende och/eller ledsagare som uppstår för patienten. Valmöjlighet: Patienten ansvarar själv för att hitta alternativ vårdgivare och står själv för de merkostnader som uppstår, t ex för resor. Med Sveriges kommuner och landstings rekommendation om valmöjligheter i vården som grund, har Landstinget Västmanland beslutat om att remiss krävs till 2:a linjens vård (öppen och sluten sjukhusvård) i syfte att medicinskt bedöma och prioritera de vårdsökande patienterna. Se vidare Remissregler för obligatorisk remiss till andra linjens vård. Remissreglerna ger familjeläkaren rätt att remittera patienten till vård inom Landstinget Västmanland men inte till vårdgivare i annat landsting. Detta ansvar ligger på specialistsjukvården. Familjeläkaren kan dock i remissen till specialistsjukvården uppge om patienten vill använda valmöjligheten. Valmöjlighet till besök i öppen specialistvård När patienten vill använda valmöjligheten till det första besöket i specialistvården ska specialistkliniken i hemlandstinget utfärda sådan om inte vårdbegäran saknar uppenbar grund. Den sökta vården ska motsvara landstingets vårdutbud. Den sökta vårdgivaren måste ha landstingsavtal eller på annat sätt vara landstingsfinansierad. Remiss erfordras dock inte för öppen vård inom specialiteterna barnmedicin, gynekologi och psykiatri, enligt lag om läkarvårdsersättning (SFS 1993:1652). Patienten kan söka sådan vård utan remiss såväl inom som utanför landstinget. Vid kostnadskrävande vård förutsätts ett godkännande av hemlandstinget. Om en patient använder sig av valmöjligheten inom specialiteterna barnmedicin, gynekologi eller psykiatri och söker sig till en annan vårdgivare som bedömer att patienten behöver en viss behandling kan patienten välja att genomföra behandlingen i hemlandstinget eller hos den andra vårdgivaren. Vid kostnadskrävande vård hos den andra vårdgivaren förutsätts ett godkännande av hemlandstinget.

6 RIKTLINJE 6 (8) Om patienten väljer att ta med sig bedömningen hem till hemlandstinget för att få behandlingen gjord här inträder vårdgarantin på följande sätt: Om hemlandstinget godkänner den andra vårdgivarens bedömning och förslag till behandling gäller behandlingsgarantin. Om hemlandstinget inte godtar den andra vårdgivarens bedömning utan förordar en egen gäller besöksgarantin. Patienten behöver inte remitteras via primärvården för att visa upp sin bedömning, utan kan gå direkt till specialistvården. Prestationsbaserad ersättning för kortare väntetider För att stimulera landstingen i arbetet med kortare väntetider har regeringen infört prestationsbaserade ersättningar för planerad specialiserad vård och barn- och ungdomspsykiatri. Kömiljarden Kömiljarden är en prestationsbaserad ersättningsmodell för planerad specialiserad vård (sjukhusvård). En miljard kronor ska under året fördelas mellan de landsting som lyckas ge sina patienter vård i rimlig tid. För att få del av kömiljarden ska minst 70 % av patienterna inom specialiserad vård ha ankommit vården inom 60 dagar för ett nybesök, och minst 70 % av patienterna ska ha fått (påbörjat) beslutad behandling, operation/åtgärd inom 60 dagar. Ett av grundkraven är att minst 70 % av patienterna inom specialiserad vård ska ha väntat 60 dagar eller kortare på ett nybesök, och minst 70 % av patienterna ha väntat 60 dagar eller kortare på beslutad behandling, operation/åtgärd. Tillgänglighetssatsning för barn- och ungdomspsykiatrin En prestationsbaserad ersättning finns även för att öka tillgängligheten inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin. Under året fördelas 80 mkr mellan de landsting som når målet att minst 90 % av patienterna har fått en beslutad första bedömning inom 30 dagar. Ytterligare 100 mkr fördelas mellan de landsting som når målet att minst 80 % av patienterna har påbörjat beslutad behandling/fördjupad utredning inom 30 dagar. Redovisning till nationella väntetidsdatabasen I förordningen om vårdgaranti (SFS 2010:349) fastslås att landstingen har en rapporteringsskyldighet som omfattar väntetider till den nationella väntetidsdatabasen. Där definieras också patientvald väntan. Socialstyrelsen får meddela föreskrifter om rapporteringsskyldigheten. I lagrådsremissen skriver man att den nationella väntetidsdatabasen i första hand ska innehålla uppgifter i syfte att kontrollera om landstingen klarar vårdgarantin. Det är därför väsentligt att redovisningen till den nationella väntetidsdatabasen vilar på samma grund i alla landsting. Se vidare Instruktion för väntetidsrapportering.

7 RIKTLINJE 7 (8) Ett grundläggande krav i överenskommelsen om kömiljarden är att landstingen ska följa det regelverk med tillämpningsanvisningar som idag gäller för redovisning till den nationella väntetidsdatabasen. Patienter som vill ändra erbjuden tid för besök eller behandling Önskemål om ombokning ska respekteras utan att kliniken ifrågasätter patientens orsak. Om kliniken väljer att sända kallelse på kallelse finns ingen gräns för antalet ombokningar. När patienten tar kontakt för ombokning av erbjuden tid i kallelse bör ny tid avtalas vid telefonkontakten. Om i stället ny kallelse sänds är det risk för att även den nya tiden inte passar. När önskemål om ombokning gäller en överenskommen tid (patienten har valt tiden) rekommenderas att två ombokningar får göras. Därefter kan återsändning av vårdbegäran övervägas. Innan beslut om återremittering måste hänsyn tas till patientens behov. Om patienten inte vill, är osäker eller gång på gång tackar nej till erbjuden tid per telefon (gäller ej om kallelse sänds) ombeds patienten att höra av sig när vårdkontakt passar. Medicinskt ansvarig ska alltid värdera patientens autonomi och medicinska behov innan beslut om patienten hör av sig själv, återremittering tas. Om patienten uteblir från planerad vårdkontakt bör kontakt tas via telefon för att hitta en ny tid. Om patienten uteblir upprepade gånger kan remissen återsändas till remittenten. Innan beslut om återremittering ska alltid hänsyn tas till patientens behov. Patienter som själv väljer att vänta längre än 90 dagar Patient som aktivt väljer att vänta längre än 90 dagar ska registreras som patientvald väntan (PvV). Gäller exempelvis patient som erbjuds tid hos annan vårdgivare men väljer att vänta vid hemmasjukhuset eller patient som väljer att vänta på särskild läkare inom landstinget. Patient som meddelar att han/hon vill vänta längre än 6 månader är inte aktivt väntande och ska inte registreras som väntande enligt vårdgarantin. Från det datum patienten sedan hör av sig gäller vårdgarantins 90 dagar. Patienter som av medicinska skäl bedöms behöva vänta längre än 90 dagar I de fall patientens hälsotillstånd (av medicinska skäl) bedöms förlänga väntetiden avsevärt, t ex i samband med akut hjärtinfarkt, ska patienten registreras som medicinskt orsakad väntan (MoV). För att möjliggöra klinikens långsiktiga planering för patienter som inte är aktivt väntande, men behöver stå på bevakning, finns alternativet att registrera patienten som väntande enligt vårdprogram. Exempelvis operativa ingrepp som ska göras i olika steg eller specialistbesök som ska göras vid en viss ålder.

8 RIKTLINJE 8 (8) Mer information Mer information om vårdgarantin finns att hämta via Sveriges kommuner och landstings (SKL) hemsida samt den nationella webbsidan Se även länkar och lokal information via landstingets intranät Puls under Nationella utvecklingsarbeten >> Vårdgaranti och valmöjligheter. På finns under Hälso- och sjukvård >>Vårdguide en länk till SKL:s webbplats för vårdgaranti.

Vårdgaranti. i Västra Götalandsregionen. En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården

Vårdgaranti. i Västra Götalandsregionen. En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården Vårdgaranti 7 0 0 i Västra Götalandsregionen En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården Som vårdgivare ska du se till att patienten erbjuds vård inom vårdgarantins tidsgränser. Det är ditt ansvar.

Läs mer

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

Enligt vårdgarantin har du rätt till: Det finns en vårdgaranti När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta. Vårdgarantin reglerar inte

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Implementering av Riksavtalet 2015

Implementering av Riksavtalet 2015 Implementering av Riksavtalet 2015 Region Skånes förberedelser Ta fram informationsunderlag Ser över avtalstexter Ser över rutiner t ex för listning, medicinsk service Informera om förändringar av Riksavtalet

Läs mer

Ny patientlag och nytt riksavtal - förberedelser i Landstinget Dalarna

Ny patientlag och nytt riksavtal - förberedelser i Landstinget Dalarna Ny patientlag och nytt riksavtal - förberedelser i Landstinget Dalarna Landstingsjurist Lena Jönsson Lena.c.jonsson@ltdalarna.se Tfn 023-490 640, 070-622 43 17 Fritt val av offentligt finansierad primärvård

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet.

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet. 1 (6) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2016-03-08 P 6 PaN V1509-04817-30 V1509-05154-30 V1506-03377-59 V1507-03553-59 V1506-03254-55 V1506-03362-55 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte Antal ärenden

Läs mer

Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda resultat under 2014

Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda resultat under 2014 Regeringsbeslut III:6 2015-03-05 S2013/8788/FS Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda resultat under 2014 1 bilaga

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Information, rutiner och kontrakt till patient vuxna

Information, rutiner och kontrakt till patient vuxna Extremt tandvårdsrädda patienter Var finns det idag möjlighet för extremt tandvårdsrädda att få behandling? I Västerås på Folktandvården Bäckby och Köping på Folktandvården finns team bestående av tandläkare,

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri 1 Antagits av TKL 2010-09-24 Utvärderas senast 2011-12-31 RIKTLINJE för samordnad vårdplanering utifrån överenskommelse

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Kom ihåg att ansöka om examen!

Kom ihåg att ansöka om examen! Institutionen för omvårdnad Programrådet för sjuksköterskeprogram, PRS Kom ihåg att ansöka om examen! Information om de olika examina som kan vara aktuella för våra studenter, om hur man ansöker om examen

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Vårdgaranti och kömiljard uppföljning 2009 2011 Bilagor 9 11

Vårdgaranti och kömiljard uppföljning 2009 2011 Bilagor 9 11 Vårdgaranti och kömiljard uppföljning 29 211 Bilagor 9 11 Bilageförteckning: Bilaga 9: Landstingsprofiler Bilaga 1: Metoder för att mäta väntetider till återbesök Bilaga 11: Jämförelse av väntetider till

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR SJUKRESOR

BESTÄMMELSER FÖR SJUKRESOR BESTÄMMELSER FÖR SJUKRESOR Antagna av regionfullmäktige (dåvarande kommunfullmäktige) 2001-11-26. Ändrade 2007-03-19, 2010-04-19 (av kommunstyrelsen på delegation), 2014-10-27 och 2016-06-20, 101. Gäller

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal Sida 1 (5) 2016-05-02 - Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal vid förändring av patients hälsotillstånd samt överföring till annan vårdinrättning MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen,

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet 1 (5) Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet Sammanfattning Klara används för kommunerna för att skicka vårdbegäran (hanteras som remiss) till närsjukvårdsteamet, Södra Älvsborgs Sjukhus. Vårdbegäran

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

BRA MOTTAGNING Slutrapport

BRA MOTTAGNING Slutrapport VÅRDCENTRALEN BOKSKOGEN BRA MOTTAGNING Slutrapport Projektgrupp Verksamhetschef Thomas Stavne Distriktsläkare Siw Göthberg Distriktssköterska Harriet Nilsson Sjuksköterska Margareta Hedberg Läkarsekreterare

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2001:1 av Sunhild Dietrich-Larsson m fl (mp) om vidareutbildning av sjuksköterskor inom ätstörningsvården Föredragande landstingsråd: Andres Käärik ÄRENDET Motionären

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen Evidensbaserad praktik -till nytta för individen 2 Känner du till att du har ett regeringsuppdrag att följa gällande Evidensbaserad Praktik (EBP)? Bakgrund Regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

vägtrafiken? Hur mycket bullrar

vägtrafiken? Hur mycket bullrar Hur mycket bullrar vägtrafiken? Information från Boverket och Sveriges Kommuner och Landsting om hur du enkelt och snabbt kan beräkna utbredningen av buller från vägtrafik Foto: Hans Ekestang Översiktlig

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa gömda flyktingar

Asylsökande samt papperslösa gömda flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 HANDLÄGGARE DATUM FLIK Avgiftshandboken 2010-02-22 28 B Asylsökande samt papperslösa gömda flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder

Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder Innehåll Inledning/Bakgrund Patientcentrerat förhållningssätt Patientmötet, en dialog Tobaksbruk Riskbruk av alkohol Otillräcklig fysisk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Välkommen till föreningsregistret i Interbook! När föreningen fått användarnamn och lösenord kan du gå in och ändra uppgifterna. Kom ihåg att gå

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Viktig information om EBETREX förfyllda sprutor till patienter och vårdare

Viktig information om EBETREX förfyllda sprutor till patienter och vårdare Vad är EBETREX? Viktig information om EBETREX förfyllda sprutor till patienter och vårdare Hur och när ska jag använda EBETREX förfylld spruta? EBETREX administreras endast en gång i veckan som en injektion

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete som kurs Examensarbete är en kurs om 30 hp för civilingenjörer, 15 hp för brandingenjörer och 7,5 hp för högskoleexamen Som alla

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

lpt-domar Barns röster i tvångsvård och tvångsåtgärder / barns röster

lpt-domar Barns röster i tvångsvård och tvångsåtgärder / barns röster Barns röster i lpt-domar Förvaltningsrätterna ska, som oberoende kontrollinstans, pröva beslut om tvångsvård. Barnombudsmannen har undersökt hur barnets åsikter redovisas i förvaltningsrättens beslut.

Läs mer

Felanmälan eller Arbetsorder

Felanmälan eller Arbetsorder Felanmälan eller Arbetsorder Vi har valt att separera föreningens utrymmen och utrustning och det som finns i er lägenhet. Av det skälet att föreningen står för eventuella kostnader runt gemensamma utrymmen

Läs mer

Vårdavgifter Hälso- och sjukvården på Gotland 2016

Vårdavgifter Hälso- och sjukvården på Gotland 2016 Vårdavgifter Hälso- och sjukvården på Gotland 2016 Primärvård Avgiftsbelagda vårdkontakter Besök hos läkare Telefonkontakt med läkare Telefonkontakt med annan vårdpersonal om telefonrecept Besök hos annan

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal 1 (5) Landstingsgemensamma funktioner Anna-Lena Granholm Systemförvaltare NPÖ/Pascal Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal Möjlighet att registrera och ordinera i ett flöde införs, vilket innebär

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Registreringsrutiner för psykiatrisk verksamhet för patienter med komplicerade depressions- och ångesttillstånd

Registreringsrutiner för psykiatrisk verksamhet för patienter med komplicerade depressions- och ångesttillstånd 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Psykiatri Registreringsrutiner för psykiatrisk verksamhet för patienter med komplicerade depressions- och ångesttillstånd Gäller fr o m 2013-01-01 Senast uppdaterad 2014-11-19

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Effektivare vård. DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt

Effektivare vård. DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt Effektivare vård DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt Effektiv vård (SOU 2016:2) Göran Stiernstedt Anna Ingmanson Daniel Zetterberg Uppdraget enligt dir 2013:104 Mot bakgrund av analysen ge förslag

Läs mer