Motion till Rikshemvärnsting 2013 M 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion till Rikshemvärnsting 2013 M 1"

Transkript

1 Motion till Rikshemvärnsting 2013 M 1 Insänd av: Kn Olle Dahlberg Ångermanlands Hemvärnsbataljon Bandvagn i stället för terrängbil 221 till packgrupp i insatskompani Förslag: Att packgrupp på insatskompani tillförs bandvagn i stället för terrängbil 221 Motiv: I vintermiljö saknar packgruppen förmåga att genomföra transporter i terräng. Detta medför att både fordon och personal måste tas från plutonerna när materiel ska transporteras under insats, och därmed reduceras plutonernas förmåga. Hemvärnsrådets yttrande och beslut : Motionen tillstyrkes med tillägget att ett bandgående fordon skall finnas på packgruppen. Motionären pekar på ett behov för de kompanier som i insatsplutonerna endast använder bandvagnar. Att då ha en Packgrupp som använder hjulfordon innebär diskrepans i terrängframkomligheten där försörjningen av förnödenheter begränsas i tid. Rikshemvärnsrådet är övertygade om att denna fråga kommer att lösas i arbetet med KFS18. Att motionen med detta yttrande anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad med utskottets tillägg att rikshemvärnsrådet uppdras bevaka att frågan tas upp i arbetet med KFS18.

2 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 2 [Skriv text] Insänd av: Kn Rickard Eklund 13.hemvärnsbataljonen Standardcontainrar till hemvärnsplutonerna. Förslag: Att Försvarsmakten införskaffar standardcontainrar till hemvärnsplutonerna. Motiv: Hemvärnet måste snabbt vara på plats. Ofta är det en kamp mot klockan att hinna före en motståndare for att kunna klara sin uppgift. En genialt enkel idé för att förvara Hemvärnsplutonens utrusning i standardcontainrar. Dels snabbas upp lastning och uttransport av utrustningen på avsevärt. Plutonerna vet var "deras" utrustning finns och kan därmed på ett helt annat sätt ta ansvar for densamma, vilket i sig kommer effektivisera materialhantering, inventeringar etc. Plutonernas utrustning lagras i standardcontainrar som passar vanliga lastbilar med lastväxlare, förslagsvis uppställda i någon form av kompani alt bataljonsförråd/garage. Det kan ta flera timmar att lasta upp all utrustning på ett lastbilsflak, men med denna idé där man använder en lastväxlare, hissas hela containern upp, och sedan är det bara att åka till tilldelat plutonsobjekt. Containrarna finns, enligt uppgift, att köpa begagnade for under tiotusen kronor och byggande av hyllsystemet ska inte vara något större problem. Det är bara att sätta in ett fast hyllsystem och att allting säkras med nät, så är det klart. Idén är med framgång testad i Umeå, dock på kompaninivå. Genom att lägga nivån på pluton får vi ett system där plutonens utrustning snabbt och säkert kan lyftas till plutonsobjekt, vare sig de är fasta eller tillfälliga. Väl på plats blir containern ett hyfsat säkert lagerutrymme for den plutonsutrustning som inte används, och dessutom torde containern tillika även användas som "krypin" for plutonsstaben. Läs mer och se bild på: httr://hemvarnet.se/611_ hvbat/?action-visanyhet&nyhetid- 7194&kommunid-239 Bataljonsrådets yttrande och beslut: Godkännes, skickas vidare Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Tillstyrkes. Fakta KFS: Nuvarande fastställda målsättningar ställer ej krav på beredskap i enlighet med motionen. Övrigt KRO innehåller 359 (229 insatsplut och 130 bevaknplut) plutoner vilket skulle kräva motsvarande anskaffning av container och lastväxlarfordon.

3 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 2 [Skriv text] Förslaget innebär orationell förrådshantering Rikshemvärnsrådet inser betydelsen för förbandens snabba möjlighet att lösa uppgiften. Krigsförbandsmålsättningen KFS ställer i dagsläget inget krav på beredskap enligt motionen. Containerhantering är tidigare prövat på armé förband där det visat sig att förråd är bättre jmf. containerförvaring då förråd bättre motstår väder, vind och fukt i allmänhet. Containerförvaring medför också initialt höga kostnader då det krävs tak, avluftning/ avfuktning, hårdgjord uppställningsplats och elinstallation. Förslaget enligt motionen ställer krav på ca 360 containrar och fordon för att transportera respektive container. Med den erfarenhet FM har sedan tidigare försöksverksamhet är det Rikshemvärnsrådets bedömning att förslaget inte är kostnadseffektivt. AVSLAG Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

4 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 3 Insänd av: Kn Rickard Eklund hemvärnsbataljon Ställbara kolvar till Ak4 B Förslag: Att Försvarsmakten införskaffar ställbara kolvar till hemvärnets Ak4 B. Motiv: Efter införandet av kropps-/splitterskydd och stridsväst inom Försvarsmakten så har behovet av ställbara Automatkarbin kolvar ökat. Ak5 har modifierats och försetts med en ställbar kolv. Behovet torde vara minst lika stort för att få även Ak4:an modifierad med en ställbar kolv. Att ha möjligheten att ställa in längden på sin kolv är en viktig arbetsmiljöfråga även för hemvärnssoldaten! Allt fler kvinnor kommer med i hemvärnet i egenskap av soldat och utrustas med AK4 B. Det har visat sig att nuvarande kolv många gånger för lång för att "kortarmade" soldater ska kunna skjuta effektivt och säkert. Alltså torde behovet av ställbara kolvar för kvinnor vara än större. Att Försvarsmakten nu har för avsikt att korta ett antal befintliga kolvar är ett lovvärt initiativ - men ej fullgott ur arbetsmiljösynpunkt. Lämplig ställbar kolv finns uppenbart på marknaden, så införskaffande torde kunna genomföras inom en överskådlig tidsram Här visas en kolv som är till försäljning genom Schwaben Arms GmbH. Kolven är ställbar i fem olika lägen. Det uppgivna priset på 248,00 torde kunna pressas rejält vid en större upphandling. Speciellt då vi egentligen bara behöver den ställbara "kolvdelen" ehuru Försvarsmakten redan har delen "bakstycke med fjäder och buffertanordning. Med tanke på att en ställbar kolv blir en alltmer viktig arbetsmiljöfråga för hemvärnssoldaten så ska väl priset inte vara den avgörande frågan? Bataljonsrådets yttrande och beslut: Godkännes, skickas vidare Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Tillstyrkes, behovet är fortfarande stort av kortare kolvar.

5 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 3 Motionären pekar på ett angeläget behov. Glädjande kan konstateras att justerbar kolv Ak4B inklusive handskydd är av Försvarsmakten beslutat att anskaffas i en första omgång i ett antal om 5000 st med leverans år 2015 och Att motionen med detta yttrande anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

6 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 4 Insänd av: Per-Olof Kullendorff, grpch 452. Hvinsatskomp, 45. Hvbat Fördelning av ett par extra m/90 byxor till all personal ingående i hemvärnets bataljoner Förslag: Jag föreslår att all personal ingående i hemvärnet tilldelas ett par extra m/90-byxor Motiv: För att bibehålla ett högt stridsvärde på våra soldater är det av stor betydelse att de kan hålla sig varma och torra, samt att kunna byta kläder vid behov. En extra tilldelning gör detta möjligt Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Bifalles! Som motionären beskriver kan ett högt stridsvärde bibehållas om soldaten håller sig torr och varm. Därför är det angeläget att soldaten har ett extra uniformsbyte tilldelat. För Insatsorganisation IO 14 anger utrustningskortet att 2 par fältbyxor ska utdelas till alla hemvärnssoldater. Att motionen med detta yttrande anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

7 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 5 Insänd av: Susanne Lindqvist, sjvgrpch, 452. hemvärnsinsatskomp, 45. hemvärnsbataljon Ärendemening : Pistol M/88 till sjukvårdspersonal Förslag: Pistol M/88 till sjukvårdspersonal som ej tillhör Röda Korset Motiv: -Sjukvårdspersonalen behöver någon form av självskydd, samt förmåga att skydda skadad. -Pistol medför en betydande rörlighet för personal, jämfört med ak4b. -Pistol kräver inte heller lika mycket mtrlplats i stridsvästen, vilket innebär att sjukvårdaren Kan nyttja västen mer optimalt för lösande av sin befattning. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Bifalles! Rikshemvärnsrådet erfar att frågan om sjukvårdspersonalens beväpning just nu utreds. Att motionen med detta yttrande anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

8 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 6 Insänd av: Mårten Wigardt, Kokgrpch 353. hvkomp Ombeväpning av kokgrupp Förslag: Ak 4B är ett skrymmande och otympligt vapen att ha i koket och det är mycket svårt att uppfylla kravet på eldberedskap. I händelse av strid, är det korta skotthåll som kommer ifråga, varför pistol 88 är det vettigaste alternativ som står till buds idag. Ak 4 B är dessutom ytterligare en riskfaktor i en redan känslig arbetsmiljö, med risk för kemisk kontamination av livsmedel genom oljor och fetter, då vapnet i arbetet i koket måste flyttas med soldaten for att upprätthålla eldberedskap samt hålla kravet på uppsikt över vapnet. Motiv: Att minska olycksriskerna vid arbete i koket. Vapnet, buret på ryggen, innebär en onödig riskfaktor för olyckshändelser. Risken för kemisk kontamination av matvaror med vapenfett är reell och måste beaktas. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: KRAG Hemvärnsråd stödjer motionen. Arbetet i kok är en känslig miljö med stränga hygienregler. Kravet på uppsikt över vapnet kan innebära att olycksriskerna ökar i arbetet. Motionären pekar på en risk att vapnet i vissa fall kan kontaminera livsmedel. Frågan har behandlats vid tidigare ting, och Rikshemvärnsrådet anser tvärtom att ingen risk för kontaminering finns. Detta baseras på att inga sådana risker framkommit vid Generalläkarens inspektioner. AVSLAG Beslut enligt rådet och utskottet, avslag. Ag motioner Rev

9 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 7:1 Insänd av: Kent Eliasson 401 IK Slipade glas till skyddsmask. Förslag: Att personer som ser dåligt och har behov av glasögon kan få ut slipade glas till personlig skyddsmask. Motiv: Att möjliggöra för personer med synfel att verka med skyddsmask. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Bifall: Rådet är osäkra denna möjlighet redan existerar men har i dagsläget inte kunnat få svar på denna fråga. Motionen skickas därför vidare. Rikshemvärnsrådet anser det vara en självklarhet att soldaten har den materiel som krävs för att lösa sina uppgifter enligt KFS. BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall. Ag motioner Rev

10 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 7:2 Insänd av: 424 CBRN Pluton Insats i skyddsmask för glasögon Förslag: Att samtliga hemvärnssoldater som så behöver får glasögoninsats till skyddsmask. Motiv: I CBRN-pluton sker en stor del av verksamhet med skyddsmask. Det är ett arbetsmiljöproblem att en betydande del av plutonen inte kan verka då de saknar möjlighet att se. Därför yrkar vi att samtliga hemvärnssoldater som har behov av glasögoninsats för skyddsmask får detta. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: FömedC hemvärnsråd bifaller motionen för insändande till Rikshemvärnstinget. Rådet anser att samma regler för tilldelning av synhjälpmedel ska gälla för hemvärnssoldater som för Försvarsmakten i övrigt. Rikshemvärnsrådet anser det vara en självklarhet att soldaten har den materiel som krävs för att lösa sina uppgifter enligt KFS. BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall. Ag motioner Rev

11 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 7:3 Insänd av: Björn Ulfvensköld/422 Insatskompaniet Synhjälpmedel till hemvärnssoldater Förslag: Utrusta hemvärnssoldater, med behov där av, med korrigerande synhjälpmedel som lämpar sig för tjänsteutövning Motiv: Då krav finns från FM att skyddsglasögon skall bäras då tjänsten så kräver bör hemvärnssoldater som civilt bär korrigerande glasögon/kontaktlinser utrustas med synhjälpmedel som uppfyller de krav som FM ställer. Detta innebär att de skall kunna bäras vid exempelvis skjutövningar, skyddsmaskövningar mm. Civila glasögon fungerar dåligt då de inte är anpassade för verksamheten och inte heller kan bäras tillsammans med av FM utdelade skyddsglasögon (Skyddsglasögon 09). Vid täthetsprov får kontaktlinser inte bäras, och civila glasögon kan påverka tätheten på skyddsmasken. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: FömedC hemvärnsråd bifaller motionen för insändande till Rikshemvärnstinget. Rådet anser att samma regler vad gäller behov av synhjälpmedel ska gälla för hemvärnspersonal som för övriga Försvarsmakten. Rikshemvärnsrådet anser det vara en självklarhet att soldaten har den materiel som krävs för att lösa sina uppgifter enligt KFS. BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall. Ag motioner Rev

12 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 8 Insänd av: Maud Gustavsson, hundförare tillhörande 401:a komp, BohusDalgruppen. Fästingmedel till hund Förslag: Att låta samtliga Patrullhundar inom Hemvärnet få fästinghalsband till hund alt. liknande fästingmedel. Prisuppgift fästinghalsband (märke Scalibor); 269:-, spot-on droppar (märke Exspot); 382:- Ett halsband alt. ett paket med droppar räcker oftast för en sommarsäsong. Vad man väljer bör varje hundförare avgöra då det är beroende på vad de enskilda hundarna tål för medel. Dock med ett beslutat pristak. Motiv: För att förhindra att hundarna som under övningarna vistas i skogen skall få fästingburna sjukdomar såsom Borelia och Anaplasma. Båda dessa sjukdomar påverkar hundarna ledmässigt och de kan få stora besvär och långvarig kostsam behandling pga det. I vissa sällsynta fall kan hundarna avlida pga sjukdomen. Beslut har tidigare tagits att soldater skall få TBE-sprutan och vi ser att hundarna skall likställas soldaterna. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Bifall: AU ser också en minskad risk för överföring av fästingburna sjukdomar till soldater. Det kan också förhindra att hunden blir sjuk och detta undviker i sin tur dyra veterinärs kostnader och risken minskar att FM förlorar en utbildad hund. Motionen pekar på ett viktigt behov att hunden hålls frisk även mot fästingburna sjukdomar. Rikshemvärnsrådet anser att Hemvärnets tjänstehundar ska ha det skydd som krävs för tjänsten enligt KFS. Hur det ska hanteras praktiskt får regleras av Försvarsmakten. BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall. Ag motioner Rev

13 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 9 Insänd av: Kjell Birnbach 401 EQ Komplettering packutrustning Förslag: Mc ordonnans behöver 2st bärsäck 2000 Motiv: Mc ordonnansens tilläggsutrustning är så omfattande att den tar upp 1st bärsäck Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Bifall: Motionären pekar på ett behov av en extra bärsäck för motorcykelordonnanser. Glädjande kan konstateras att Försvarsmakten beslutat att från år 2014 införa en extra bärsäck 2000 på utrustningskortet för MC ordonnanser. Att motionen med detta yttrande skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad. Ag motioner Rev

14 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 10 Insänd av: Fk Michael Johansson, St/TrC 401 IK ur 40 Hvbat. Att öka soldatens stridsvärde vid kvartersförläggning. Förslag: Med syfte att öka förutsättningarna för längre uthållighet inom Hemvärnsinsatskompanierna samt en högre och bredare beredskap för insats i vissa civila krissituationer. Motionerar jag för att man tittar på material som tillägg till eller ersättning för liggunderlag vid förläggning i kvarter där liggunderlag EJ är tillräckligt för en god stridsvärdeshöjande vila. Motiv: Jag menar att ett införande av Fältsängar eller liknande är direkt stridsvärdeshöjande i den meningen att soldaten och ytterst förbandet får möjlighet till en bättre vila. Då HVIK alltmer kommer i kvarter blir det ofta att man logerar truppen på ett liggunderlag på en hård golvyta i ett garage, gymnastiksal eller andra civila inrättningar. Att ligga på endast ett liggunderlag ger ingen effektiv återhämtning för den enskilde soldaten som krävs för att ha ett högt stridsvärde. Med de krav enligt TOEM på lösande av uppgifter över en längre tid bör förbandet själv organisatoriskt tillföras denna resurs. Dessa kan gå lastade på St/Tr resurserna och kan tillföras hela förbandet eller delar av det enligt PEDARS rutinen inom kompaniet. Försvarsmakten använder idag olika lösningar såväl internationellt som nationellt inom hela organisationen. Att endast köpa in civila madrasser att använda är varken kostnadseffektivt eller hygieniskt. Dessutom kräver det en stor transportvolym. Den rent civila stödresursen som ett införande av fältsäng el liknande skulle utgöra. Är att man på mycket kort tid kan ordna förläggningsplatser åt ett stort antal människor vid t.ex större krissituationer. Detta skall inte underskattas. Med kort varsel kan då Hemvärnet över hela den svenska ytan bidra till en sängplats åt civila om så krävs i t.ex en gymnastiksal. Att nämna är också det faktum att Hemvärnet kan bistå med sängplatser vid olika arrangemang och på ett mycket påtagligt sätt kan visa att med hemvärnet vilar du tryggt. Att bidra till folkförankring kan således ytterst bli en effekt. Varför jag motionerar om att insatskompanierna skall tillföras adekvat material för en bättre vila i kvarter än vad liggunderlagen utgör idag. Hemvärnsrådets yttrande och beslut : Bifall Det är viktigt som motionären påpekar att upprätthålla soldatens stridsvärde på högsta nivå. Rikshemvärnsrådet vill dock framhålla skillnaden mellan behov under övning och insats. I ett läge med skarp insats under längre tid finns möjligheter att ordna förläggning i befintliga civila anläggningar. Införande av fältsäng skulle även innebära en logistikbelastning i konkurrens om befintligt lastutrymme med all annan materiel som ska transporteras i förbandet. Ag motioner Rev

15 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 10 Kostnaden för anskaffning av föreslagen materiel bedöms uppgå till ca 10 MSEK. Samanfattningsvs anser Rikshemvärnsrådet att nyttan med fältsäng inte står i rimlig proportion till kostnad och logistikbelastning. AVSLAG Beslut enligt rådet och utskottet, avslag. Ag motioner Rev

16 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 11:1 Insänd av : Dennis Wihlstrand Inför ett vårdsystem för Hv Förslag: Utveckla nuvarande vårdsystem (ifrån materielinstruktioner fm (MVIF)) till ett nytt system som benämns exempelvis materiel sällan i bruk. Motiv: Det är väldigt tidskrävande och oekonomiskt att genomföra GT enligt nu gällande rutiner/mvif på den mtrl vi använder. Utlandsstyrkan och Hemvärnet har samma vårdintervaller på sin mtrl. Detta är inte rimligt. Det vårdas mer i förråden än det används och det är stor tid som går åt för att flytta materiel från förråd till serviceförråd för GT. Ex en kikare som finns i ett Hvförråd blir inte trasig när den ligger på hyllan. Om den går sönder så lämnas den in enligt de bestämmelser som då finns på FUS/motsv. Idag skickas den på GT med jämna mellanrum trots att den kanske inte ens lämnat hyllan sedan förra GT. Ett vårdsystem för materiel sällan i bruk kan innebära att GT-intervallerna förlängs. Under perioderna vårdas mtrl av brukarna med stöd av materielvårdsscheman. Detta sparar in den tid som idag läggs på att årligen förbereda, lasta, skicka, återfå, och packa upp. Med ett nytt system har vi mer tid över för annat och en ökad tillgänglighet på materielen. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Blekinge Hemvärnsråd bifaller motionen. När Hemvärnet lämnar in sin mtrl till GT, blir förbanden av med sin mtrl. Detta innebär att förbanden har gått ner i beredskap. Med externa utförare kan en GT ta flera månader innan mtrl är åter till förbandet. Med förslaget nedgår beredskapen mer sällan. Med ett utbytessystem skulle problemen ytterligare kunna begränsas. Rikshemvärnsrådet delar motionärens syn att underhållsintervallen för Hemvärnets fordon och materiel är för täta i förhållande till användningen. Det är i sig inte kostnadseffektivt och tar mycket tid att genomföra för vissa befattningshavare inom Hemvärnet. Försvarsmakten har identifierat frågeställningen och kommer att ta fram ett logistikkoncept för Hemvärnet. Bifall Beslut enligt rådet och utskottet, bifall.

17 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 11:2 Insänd av: Dennis Wihlstrand Nya rutiner för GT av fordon, släp, kok och elverk. Förslag: Att den årliga GT av fordon, släp, kok och elverk sker vid ett tillfälle som styrs av förbandets verksamhet, KFÖ eller SÖF, och inte av slutsiffran i registreringsnumret. Motiv: Det är många fordon, släp, m.m. på ett insatskompani. Att förflytta dessa till GT och verkstad tar stor tid för gruppchefer och förare året runt. Dagens system är föråldrat och passar inte med dagens KFÖ system med avtalsdagar mm. Det är anpassat för ett system med anställda och vpl. Enligt Försvarsmaktens Regler för Grundtillsyn av Fordon (FAG F), finns möjlighet till undantag, men detta är dock endast i undantag och därför inte nog för att lösa hemvärnets problem. Att genomföra GT före/efter en KFÖ/SÖF en ggr/år för förbandets samtliga fordon/släp gör att förbandets samtliga fordon kan ställas på ett ställe vid en tidpunkt. Därefter när samtliga fordon är klara kan förbandet hämta dessa samtidigt. Fmlog har då möjlighet att boka in 20 st fordon/släp under en viss tid/vecka. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Blekinge Hemvärnsråd bifaller motionen. Det är idag både tidskrävande och personalkrävande. Med ett nytt system skulle man kunna ex avsluta en övning med att köra fordonen till GT, som en del av den vård som ändå skall genomföras. Det undantag som finns idag, se bil FAGF 4:2, är inte tillämpbart annat än i undantagsfall. Därför bör det skrivas särskilda regler för Hemvärnet. Rikshemvärnsrådet delar motionärens syn att materieltillsyn ska genomföras på ett så rationellt sätt som möjligt. Försvarsmakten har identifierat frågeställningen och kommer att ta fram ett logistikkoncept för Hemvärnet. BIFALL Beslut enligt rådet, bifall.

18 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 12 Insänd av: Marlene Frodin Utrustning, tasskydd Förslag: Tilldela hundförarna tasskydd åt hundarna. Motiv: Då många övningar bedrivs i eller kring rivnings objekt där glas och andra vassa föremål finns bör hundarna utrustas med tasskydd för att förhindra onödig skador. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Livg. Hemvärnsråd bedömer att det är en säkerhetsåtgärd. Rådet bifaller motionen. Det är viktigt som motionären påpekar att hunden har rätt utrustning för att undvika skador. Rikshemvärnsrådet anser det självklart att hundarna kan verka i alla miljöer som anges i KFS. BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall.

19 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 13 Insänd av: Fk Erik Bergström, Fk Patrik Markgren 124 Hv.bev.komp Avspärrningsmateriel till utökade skyddsobjekt Förslag: Tilldela avspärrningsband med tryckt information om gällande lagrum samt att tillträdes- och fotoförbud råder Motiv: För att personal inom FM skall kunna agera inom ett skyddsobjekt krävs det att personen/personerna har brutit mot tillträdesförbudet. Enligt 22 i skyddslagen 2010:305 står den som äger eller nyttjar ett skyddsobjekt ansvarar för att objektet bevakas och för att upplysning om beslutet om skyddsobjekt lämnas genom tydlig skyltning eller på annat sätt. För att detta skall tillgodoses vid ett utökat skyddsobjekt, och skapa ett snabbt och enkelt arbetssätt för plutonerna anser vi att ett avspärrningsband med tryckt text där det framgår att det är ett skyddsobjekt, och att det är lagrum 2010:305 som åberopas till grund för avspärrningen, skulle vara den bästa lösningen. Att snabbt kunna markera ett skyddsobjekt är grunden för det fortsatta arbetet på respektive objekt. Vårt förslag är att det tilldelas uppskattningsvis ca 4 km band/pluton Bataljonsrådets yttrande och beslut: Bataljonsrådet tillstyrker enligt motiv och tar den vidare Hemvärnsrådets yttrande och beslut: , tillstyrkes. Bör tillföras på u-lista. Överlämnas till Rikshemvärnsrådet. Rådet delar principerna i motionen och anser att detta bör tillgodoses. Detaljer i utformningen åligger FM att bestämma. BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall.

20 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 14 Insänd av: Carl Ringberger 121.hvinskomp Ändring av utrustningslista avseende kompass Förslag : Ändra utrustningslistan till att varje soldat får ut: Kompass MXXXX-XXXXXXX Motiv : I Försvarsmakten används kompassen till en mängd olika uppgifter. Alltifrån den enklaste som att peka ut Norr vid en ordergivning till att effektivt leda in indirekt eld över våra fiender. Idag har många av soldaterna egen kompass vilket tyder på att de anser att det är viktig materiel när de själva lägger ut pengar på den. Problemet ligger i att det är civila kompasser med grader som markering istället för mils, som är den militära standarden. Då är det till exempel svårt att visa planerad marschväg om man hela tiden måste räkna om från streck/mils till grader och vice versa. Vid indirekt eld kan en gradkompass användas då artilleriet snabbt och enkelt kan räkna om enheterna men noggrannheten i en gradkompass är för dålig för att vara effektiv. En uppgift, som är en av våra viktigaste uppgifter inom Hemvärnet/NSS där det är av yttersta vikt, att högre chef och soldat eller gruppchef har lika kompasser är förfölja spår med hund (uppföljning av spår). För att chefen ska kunna göra korrekta bedömningar måste det vara likadana kompasser hos chefen som hos gruppen. Är det inte det kan inte chefen följa gruppens rörelser och kan alltså inte förutse hur fienden rör sig. Problemet som vi har nu är att alla inte har samma kompass eller i vissa fall inte har någon alls. Detta sätter begränsningar i den verksamhet som vi skall klara av. Bataljonsrådets yttrande och beslut: Bataljonsrådet tillstyrker motionen och sänder den till hemvärnsrådet Hemvärnsrådets yttrande och beslut: , tillstyrkes och överlämnas till Rikshemvärnsrådet. Rikshemvärnsrådet delar motionärens uppfattning att hemvärnsförbanden har behov av korrekta hjälpmedel för orientering i terrängen, och för ledning av indirekt eld. Rådet anser dock att nuvarande tilldelning av kompasser med gradering i mils är tillräcklig. AVSLAG Beslut enligt rådet och utskottet, bifall.

21 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 15:1 Insänd av: Tomas Engström Lapplandsjägarbataljon stf. plutonschef Inför skoter på insats komp. Förslag: Inför skoter på insats komp. (bandgående) tex åt de 4 st för ordonnanserna i Stabsoch sambandsgrupp eller BV-förare ute på insats plut (bandgående). Motiv: Vid snö, kyla och de terrängförhållanden som råder behövs skoter för att kunna få en fungerande ordonnans kedja. Det är mer än 50 cm snö från dec till april, det medför problem att förflytta sig med motor cykel efter tex ett bandvagns spår eller ute i TG. Även vid patrullering, rek och mindre transporter, och sjukvårds transporter i svår TG. Det finns även ett stort behov av skoter för en fungerande övnings verksamhet. Hvrådets (yttrande och beslut): , tillstyrkes mht till att ställda förstahandsuppgifter inom MR N område kräver snöskoterkompetens. Behovet finns oavsett om det är insatseller ett bevakningskompani. Vidare föreslås att ett org och metodförsök genomförs för att hantera helheten av införande av snöskoter till/vid Hv förband. Rådet delar principerna i motionen och anser att detta bör tillgodoses. Detaljer i utformningen åligger FM att bestämma. BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall.

22 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 15:2 Insänd av:kn Olle Dahlberg Ångermanlands Hemvärnsbataljon Förarbevis för snöskoter Förslag: Att MC-ordonanser på insatskompani tillförs förarbevis för snöskoter. Motiv: Beroende på snöförhållanden har det visat sig att MC inte är ett effektivt eller i vissa fall ens möjligt trnasportmedel. Detta viktiga sambandsmedel bör ges bättre möjlighet att verka vintertid. Hemvärnsrådets yttrande och beslut : Tillstyrkes med tillägg, önskvärt men bör ske genom att FMCK säkerställer MC ordonnanser med snöskoter förarbevis för Norrlandsförband. Motionären har identifierat ett behov för att säkerställa ordonnanstjänsten vid särskilda vinterförhållanden. Rikshemvärnsrådet förutsätter att frågan övervägs i arbetet med KFS18. BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall.

23 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 16 Insänd av: Anton Hillberg, Chef SoT 121. hemvärnsinsatskompaniet Tillförsel av 1st Tgsläpkärra 1T MT 1922 till samtliga SoT-troppar i bv-burna Hv-förband Förslag: Till samtliga SoT-tropper inom Bv-burna kompanier tillförs 1st TGSLÄPKÄRRA 1T MT 1922 M i enlighet med lista CA510 G Motiv: Norr om Dalälven är samtliga hemvärnsinsatsförbands huvudtransportmedel Bv 206. För att även SoT skall ha en översnö förmåga har även dessa försetts med 1st RaBv 2061 för att möjliggöra en enklare form av ledning även i väglös och snörik terräng. Denna resurs har varit ett stort lyft och skulle kunna fungera mycket mer som en stor och viktig del av SoT om det tillfördes en släpkärra till den. Detta skulle möjliggöra för Stab/sambandsgruppen att själva transportera nästan all sin egen utrustning och på så sätt frigöra mycket plats hos Packgruppen. Om man, som exempel, till detta lägger att för att kompaniet skall kunna fungera över tid vid en mobilisering bör varje pluton medför att vedförråd för ett dygn när de utgår samt att det vid SoT bör finnas ett dygns vedförråd för hela kompaniet, detta för att snabbt kunna ersätta plutonerna när de så behövs. Det vedförråd som då SoT(packgruppen) måste medföra själva för både SoT eget behov samt för att kunna fylla upp hela kompaniet med ytterligare ett dygns vedförbrukning ligger således på närmare 41st vedsäckar. Detta skall då medföras tillsammans med näst intill samtlig övrig mtrl som SoT förfogar över. Och kan man få överföra en stor del av stab/sambandsgruppens mtrl till ett eget släp så skulle detta underlätta otroligt mycket. Bataljonsrådets yttrande och beslut: Bataljonsrådet tillstyrker motionen och sänder den till hemvärnsrådet Hemvärnsrådets yttrande och beslut: , tillstyrkes och överlämnas till Rikshemvärnsrådet. Rikshemvärnsrådet anser det positivt att som förslagsställaren väcka en frågeställning som har till syfte att förbättra transportlogistiken inom Hemvärnets förband. Dock finns inte föreslagen kärra att leverera. Rådet förutsätter att det materielbehov som finns för att lösa givna uppgifter beaktas i arbetet med KFS18. BIFALL

24 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 16 Beslut enligt utskottet, besvarad med tillägget att frågan ska beaktas i arbetet med KFS18.

25 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 17:1 Insänd av: Carl Ringberger 121.hvinskomp Ändring av utrustningslista avseende Uppgraderingskit för stridsväst 2000 Förslag: Ändra utrustningslistan till att varje individ får ut Uppgraderingskit till stridsväst 2000 MXXXX-XXXXXXX Motiv: Alla har vi använt stridsväst Vi har känt dess potential och dess problematik. Stridsvästen innebär en stor individanpassning då den har nästan oändligt många konfigurationer avseende fickor. Den har stor bärkapacitet tack vare de stora fästytorna dock är den i min mening felkonstruerad för det användningsområde vi har den till. Då strid handlar om sekunder och hundradelar ger varje optimering en större överlevnadschans. Efter en del tester har soldater funnit att de vill ha så mycket utrustning på framsidan som möjligt för snabb och enkel åtkomst. Samtidigt vill de inte ha något på ryggen för att kunna bära ryggsäck eller enklare manövrera sig i fordon. Detta har lett till en extremt framtung väst som belastar nacken väldigt mycket eftersom västen är konstruerad för en jämnt fördelad vikt på fram och baksidan. Ska man då ha ammunition, vatten, mat och övrig befattningsutrustning kommer västen snabbt upp i 10kg för vanliga skyttar och desto mer för kulspruteskyttar. Om man då hänger på en fulladdad Ak4 på 6,3kg så blir det en stor belastning på nacken för en soldat som endast måste tjänstgöra upp till 8a dagar om året. Detta leder till att skador lättare uppstår. Den andra aspekten kring stridsväst 2000 är att den är för slapp i sin utformning, det är svårt att få den att sitta riktigt bra kring bålen. Eftersom den är för slapp kan det bli svårare att öppna/stänga exempelvis magasinsfickor. Är man i en duellsituation är det hundradelarna som räknas. Slappheten bidrar även till belastningen i nacken då lasten inte avlastas på hela kroppen. Stridsväst 2000 har en till nackdel, den är heltäckande vilket gör att den agerar som ytterligare ett skikt med avseende på isolering och fukttransport. Stridsvästen motverkar flerskiktsprincipen då den behåller fukt i ytterplagget istället för att släppa ut fukten. Detta agerar då direkt kylande mot kroppen. Det innebär att det blir svårare att reglera klädseln och därmed temperaturen främst vintertid. Uppgraderingskittet skulle medföra en större personlig anpassning vilket skulle rädda liv när hundradelarna räknas. Det medför även mindre långsiktiga skador på nacken. Bataljonsrådets yttrande och beslut: Bataljonsrådet tillstyrker motionen och sänder den till hemvärnsrådet Hemvärnsrådets yttrande och beslut: , tillstyrkes och överlämnas till Rikshemvärnsrådet. Motionären pekar på en viktig fråga som har till syfte att få stridsvästen mer optimalt anpassad till den enskilde soldatens behov. Uppgraderingssats till stridsväst 2000 är beställt och ska läggas till på utrustningskort. Samtliga som tilldelats stridsvästen ska också tilldelas uppgraderingssatsen som beställs genom respektive utbildningsgrupps försorg.

26 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 17:1 Att motionen med detta yttrande skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

27 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 17:2 Insänd av: Michael Svensson, Bev.komp. Dalabataljonen Flerbruksficka Liten Förslag: Duellfickan för AK5 magasin på västen byts ut till Flerbruksficka liten. Motiv: Flerbruksficka liten passar utmärkt i storlek för AK4 magasin. Västen kommer då att ha 2 flerbruksficka liten, vilket är precis vad vi behöver för att magasinsfickorna inte skall vara trånga. Efter en sådan förändring passar västen våra behov mycket bättre. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Rådet föreslår att flerbruksficka liten, tillförs, dock ej byts ut. Rådet beslöt att anta motionen samt går vidare till RiksHvRådet. Rikshemvärnsrådets yttrande och förslag till tingsbeslut : Rikshemvärnsrådet uppskattar motionärens strävan att med sitt förslag ytterligare förbättra användningen av stridsvästen. Om flerbruksficka liten ska införas krävs en nyanskaffning. Rådet anser att kostnaden och arbetet med en nyanskaffning inte står i rimlig proportion till nyttan av en flerbruksficka. Rikshemvärnsrådet föreslår. AVSLAG Beslut enligt utskottet, bifall. Ag motioner Rev

28 Motion till rikshemvärnsting 2013 M18 Insänd av: Åke Larsson, veteran, 47. hemvärnsbataljonen Hjärtstartare i Hemvärnet Förslag: Att Hemvärnet i likhet med samhället i övrigt utrustas med hjärtstartare (defibrillatorer). Inledningsvis med en på varje stab, bat, komp, plut samt en i varje grp som medförs av strsjv eller annan sjukvårdsutbildning personal, för optimal insats vid hjärtstopp. Motiv: Visserligen är hemvärnsmannen i genomsnitt yngre än när jag blev hemvärnsrekryt Men även yngre personer kan drabbas av hjärtstopp. Det påminns vi om ganska ofta då personer inom sporter på handbolls- eller fotbollsplan drabbas av hjärtstopp i samband med utövning av sporten. Och ökad belastning på hjärta och kärl. Den drabbade har i den här extrema situationen lyckan av att det kanske sitter ett par hundra åskådare intill, kanske läkare eller annan utbildad sjukvårdspersonal i publiken, på väldigt nära håll, som omedelbart påbörjar HLR (hjärt- och lungräddning) medan andra hämtar hjärtstartaren. En sådan finns idag på de flesta idrottsplatser, och är livsavgörande för insatsen, innan en ambulans kommer till platsen. Större och större krav ställs på Hemvärnet idag inte minst fysiskt. Ofta utan hundratals åskådare och långt ute i terrängen, det medför att en optimal (hjärt) insats inte kan göras även om en strsjv finns på plats. Exempel: På Skyttecentrum i Trelleborg finns en hjärtstartare (defibrillator). Den är sponsrad av hv-veteranföreningen jag tillhör Trelleborgs Hemvärnsbataljonförening. Vi vill med detta visa att vi är rädda om en grupp människor som är viktiga för rekrytering till Hemvärnet och FM. Vi har också utbildat föreningarnas företrädare (7 föreningar = 600 medlemmar) på hjärtstartaren för att dessa ska implementera kunskapen i sina respektive föreningar. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Tillstyrks och sänds till Rikshemvärnstinget. Rikshemvärnsrådets: Motionären tar upp en angelägen fråga med bäring på att rädda liv. Hjärtstartare är för närvarande en aktuell fråga i hela Försvarsmakten. Rikshvrådet har tagit initativ till att anskaffa en första omgång om 15 st med benäget bistånd av landstormsfonden, att fördelas på lämpligt sätt. Det är dock rådets uppfattning att nyttan med hjärtstartare finns endast vid viss

29 Motion till rikshemvärnsting 2013 M18 utbildnings- och övningsverksamhet. När fältförbandet är samlat finns de egna sjukvårdsresurserna som är bättre än hjärtstartare. AVSLAG Beslut enligt rådet och utskottet, avslag med tillägget att: Utskottet anser i likhet med rikshemvärnsrådet att motionen ska avslås. Hjärtstartare/Automated External Defibrillator är fredsmässig materiel och bör ej ingå i krigsorganisationen. Dock har förslagsställaren rätt i att AED bör finnas tillgänglig vid behov och utskottet ser med tillfredsställelse att rikshemvärnsrådet påbörjat införskaffandet.

30 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 19 Insänd av: Christopher Swanson, 492.insatskompaniet. Utred möjligheterna att tillföra bandvagn 308 till vissa hemvärnsförband Förslag: Att utreda möjligheterna för tillförsel av bandvagn 308 till Hemvärnet. Motiv: Enligt Försvarsmaktens materielförsörjningsplan kommer en hel del förändringar inom Försvarsmaktens fordonspark att ske de närmaste åren. Ett av de fordonssystem som kommer att urfasas är bandvagn 308 till förmån för bandvagn 309 och bandvagn 410. Det ska tas i särskild beaktning att denna utrustning redan är betald och integrerad i Försvarsmakten. I Försvarsmaktens regleringsbrev för 2013 så står det tydligt att innan materiel avyttras så ska det noga övervägas ifall den kan användas av andra förband inklusive Hemvärnet. Bandvagn 308 är just sådan materiel. Genom att byta ut bandvagn 206 mot bandvagn 308 vid bataljonerna runt de säkerhetspolitiskt viktiga områdena Stockholm, Göteborg, Skåne samt Gotland kan skyddsfaktorn hos dessa hemvärnsförband ökas markant till en mycket låg kostnad. Huvuddelen av dessa förband verkar i bebyggt område där splitterskydd är en stark framgångsfaktor. För även om bandvagn 308 är bepansrad så bygger den nämligen till stor del på bandvagn 206 som redan finns i Hemvärnet. Vagnarna är sannolikt ganska slitna och många har bakgrund i utlandsstyrkan men bandvagn 206 är betydligt äldre. Underhållskostnaderna borde därför inte bli fruktansvärt mycket högre än för bandvagn 206 och underhåll borde kunna utföras av samma personal. Lika så utbildningen borde inte skilja allt för mycket utan kurserna kan säkerligen samköras alternativt kan det erbjudas en kompletteringsutbildning för bandvagn 308 efter man är utbildad på bandvagn 206. Fordon i hemvärnet rullar även betydligt kortare sträckor än fordon i övriga Försvarsmakten vilket borde borga för möjlighet att behålla fordonen länge. Bandvagn 308 är ett utmärkt fordon som till en låg kostnad kraftigt skulle öka hemvärnets förmåga i dessa områden. Bataljonsrådet tillstyrker att motionen förs vidare till Rikshemvärnstinget. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Frågan är intressant att utreda. Tillstyrks och sänds till Rikshemvärnstinget. Rikshemvärnsrådet uppskattar motionärens vilja att öka förbandens skyddsnivå. Rådet förutsätter att man i arbetet med KFS18 utvärderar vilka fordon förbanden ska tilldelas i förhållande till kommande ställda uppgifter.

31 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 19 Att motionen med detta yttrande skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

32 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 20 Insänd av: Henrik Ranvert, UH bef Tillföra mer underkläder i utrustningskortet. Förslag: Att mer underkläder tillförs i utrustningskortet. Motiv: Motionen som jag lämnar gäller tilldelning av mer underkläder till HV-soldaten. I vårt nuvarande U-lista så har vi en tilldelning på 2 par kortkalsonger, 2 par strumper, 2 par fältskjorta 90, 1 par yllestrumpor samt 1 par långkalsonger samt 3 t-shirts. Detta är i kombination med våra nuvarande övningsdygn är alldeles för lite för att kunna upprätthålla en god fälthygien. Det är en betydande faktor för att även kunna upprätthålla ett högt och gott stridvärde. Det är inte acceptabelt att den enskilda soldaten skall använda egen materiel. Det som också är en annan faktor är att detta är oftast ingen utrusning som har genomgått någon form av godkännande från försvarsmakten i avseende av säkerhet eller reglementsenlig klädsel. Mitt förslag är att ändra tilldelningen i kvantitet. Insatskompanierna har idag minst 4 dagar i sina avtal i följd och då borde det minst finnas en tilldelning på 5 kortkalsonger, 5 par strumpor, 3 par yllestrumpor, 5 par fältskjorter samt 3 par långkalsonger. Detta för att minst kunna ha ett ombyte om dagen samt att kunna ha ett extra ombyte. Dock har det tillförts M90 lätt jacka och då blir man tilldelad 3 stycken t-shirts. Detta borde korrigeras till 5 par då fältskjorta 90 inte är ett godkänt plagg att bära under M90 lätt jacka. Vi vill att det skall vara tillräcklig materiel för att den enskilda soldaten inte skall behöva göra privata inköp på civil materiel för att kunna behålla säkerhet samt stridsvärde. Vidare finns det inte nu heller någon möjlighet att kunna komplettera med dessa artiklar från våra serviceförråd (egenbetald) och därför bör detta tilldelas. Bataljonsrådet tillstyrker att motionen förs vidare till Rikshemvärnstinget. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Tillstyrks och sänds till Rikshemvärnstinget. Rikshemvärnsrådet kan glädjande konstatera att tilldelning enligt motionärens önskemål redan finns för tilldelning till hemvärnsförbanden. Undantag gäller för T-tröja. 5 st T-tröja är emellertid redan beslutat att tillföras under år 2014/15 Att motionen med detta yttrande skall anses vara besvarad.

33 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 20 Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

34 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 21 Insänd av: Christopher Swanson, 492.insatskompaniet. Tillförande av motoroverall 90 Förslag: Att motoroverall 90 tillförs samtliga hemvärnsförband. Motiv: När hemvärnsförbanden ska vårda fordon, vapen och materiel så utförs detta i stridsuniform med följd att uniformen utsätts för smuts, fetter, rengöringsmedel med mera. För att soldaten ska ha en hel och ren uniform måste därför uniformen tvättas ofta och ibland hjälper inte ens det för att få den ren, vilket avsevärt kortar livslängden på uniformen. Klädsel vid vård är även reglerat i uniformsbestämmelserna där det tydligt står att vård inte bör genomföras i stridsuniform. Försvarsmakten har ett utmärkt och billigt plagg för just vård och liknande verksamhet, motoroverall 90, men det är inte utdelat till hemvärnet. Mitt förslag är att hemvärnet förses med motoroverall 90 så att vi kan bära hela och rena stridsuniformer till de tillfällen de faktiskt ska användas. Bataljonsrådet tillstyrker att motionen förs vidare till Rikshemvärnstinget. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Frågan bör prioriteras. Tillstyrks och sänds till Rikshemvärnstinget. Rikshemvärnsrådet uppskattar motionärens syn på att soldaten ska uppträda i hel och ren uniform. Motoroverall 90 är en bristvara och tilldelas endast personal i stridsfordon, stridsbåt och tekniker. Fordonsförare och mc-förare i övrigt tilldelas motoroverall grön blxl enligt utrustningskort För den enskilde soldatens materielvård manas till försiktighet så att inte uniformen smutsas i onödan. Rådet erinrar också om att Hemvärnet numer tilldelas två uniformsuppsättningar m/90 vilket gör att ingen soldat ska behöva uppträda i smutsig uniform. AVSLAG. Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

35 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 22 Insänd av: Daniel Olsson, 461.Hvinskomp Vapenfodral PSG Förslag: Att vapenfodral med ryggsäcksok delas ut till Skarpskyttarna. Motiv: Idag så ska skarpskyttarna ha både PSG och Ak4 med sig (vilket är bra med hänsyn till de skiftande uppgifter vi blir tilldelade). Med ett mindre vapenfodral lägre vikt (typ normalt jaktfodral) med ryggsäcksok, så kan man ganska snabbt vapenväxla mellan Ak4an och PSGn. Det borde också vara okej att ha vapnet laddat och säkrat i fodralet, vilket gör att man snabbt blir eldberedd vid vapenväxling, ner med Ak4an i fodralet och fortsätta uppgiften med PSGgn. Om sedan fodralet är extra förstärkt i området runt kikarsiktet så kan man också strunta i skyddet för kikarsiktet. En bonus hade varit att fodralet är försett med fästanordningar (typ de som vi har på stridsvästen). Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Det är idag oklart hur vapnen används i Hemvärnet. Vilken status har vapen/skytt? Det finns flera vapensystem med dubbelbeväpning, som bör belysas. Man kan ställa sig frågan om i vilka situationer som skarpskytten personligen måste medföra båda vapnen. Möjligen kan det ena vapnet förvaras i vapenbox i kompanistaben. Hemvärnsrådet bedömer att frågan trots detta är viktig. Tillstyrks och sänds till Rikshemvärnstinget. Det är Rikshemvärnsrådets uppfattning att skarpskytten normalt endast bär ett vapen. Därför behövs inget fodral. AVSLAG

36 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 22 Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

37 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 23 Insänd av: lt Niclas von Rothstein 292 insatskompaniet, SUG/AMF1 fordonstilldelning Förslag: Jag föreslår att förbanden optimeras mot önskad förmåga så att fordon tilldelas för vissa förband med hög terrängframkomlighet företrädesvis i norra Sverige och för vissa förband med hög vägframkomlighet företrädesvis i mellersta och södra Sverige. För att upprätthålla hög terrängframkomlighet även i södra Sverige kan enstaka förband inom vissa regioner organiseras som norrlandsförband. Motiv: Idag blandas bandvagnar och hjulfordon i samma förband. Det medför normalt att förbandet som helhet drabbas av de sämsta egenskaperna hos respektive fordonstyp, dvs förbandet som helhet blir långsam som det långsammaste fordonet och har terrängframkomlighet som det sämsta fordonet. Framöver kommer hemvärnsförbanden utrustas med fordon med ännu sämre terräng framkomlighet men med högre framryckningshastighet på väg. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Bifalles. Amfibieregementets (Södertörnsgruppen) hemvärnsråd tycker detta är en viktig fråga och beslutade under hemvärnsrådet att stödja motionen. Fordonstilldelning till Hemvärnets förband sker efter Krigförbandsspecifikation (KFS). Rikshemvärnsrådet är av den uppfattningen att motionärens förslag redan är tillgodosett i KFS Att motionen med detta yttrande skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

38 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 24 Insänd av: Fk. Conny Renman Snödräkt på utrustningslistan Förslag: Att Snödräkten infogas på odinarie utrustningslista i syfte att öka hemvärnsoldaten förmåga att lösa sina uppgifter i kallt klimat. Motiv: Snödräkten skall delas ut till hemvärnssoldaten vid behov är det vi alltid får höra när snödräkten kommer på tal. Jag vill med denna motion hävda att detta behov finns: Min Bataljon är grupperat i Roslagen strax norr om Stockholm. Vi har nu de senaste 5 åren haft "Riktig" vinter dvs. ett snödjup på cm, en temteratur ner till -25 grader och vindar upp till 25m/sek och detta över en period av 2-3,5 månader. Våra uppgifter finns längst kusten eller ute i skärgården där vindfaktorn och luftfuktigheten markant ökar risken för kylskador. Under dessa förhållanden har soldater ur bataljonen vid ett antal tillfällen givit stöd åt bla. räddningstjänsten. Båda bataljonerna från Södertörnsutbildningsgrupp bemannar även med jämna mellanrum den Beredskapstropp (BERTO) som Amf1 har ansvar för. Då vi skall vi vara bereda att med kort varsel infinna oss för att lösa skarpa uppgifter som kan sträcka sig över en längre tid. Enligt Soldatreglemente för vinterförhållanden, Vintersoldat, 1997 ars utgåva (M ) fastställs att tillämpas fr o m Upprepas vid ett flertal tillfälen att Flerskiktsprincipen, där snödräkten är det ytterskikt som främst skyddar mot vind och väta Tittar vi då på vindkyletabellen från samma källa (sid 14) så påstår jag att, tillföra snödräkten avsevärt ökar hemvärnssoldaternas förmåga att lösa uppgifter vintertid vid kusten, i skärgården och i övriga delar av sverige. När vi blir inkallade till en uppgift civil eller militära så är det behov har uppstått, och Hemvärnet ställer alltid upp för att göra allt vad vi kan för att lösa den. Våra soldater löser dessa uppgifter oavsett vilken årstid eller vilken väderlek som råder. Vissa uppgifter kräver att vi utsätter oss för extremt väder, under de varma årstiderna sätter vi på oss gummistövlar och regnställ och på vintern, viterkängor och.!?. Vi har värmerock och värmebyxor som fyller en viktig funktion i kallt väder men då som förstärkningsplagg. Många meteorologiska undersökningar och rapporter från bl. SMHI visar att vi har, och kommer att få ett allt mer extremt väder. Detta kommer att innebära att våra tjänster kommer

39 Motion till rikshemvärnsting 2013 M 24 att efterfrågas oftare och att vi då kommer att utsätta oss för extrem väderlek oftare. Vädret och årstiden kommer alltid att påverkar stridsvärde och uthållighet för de som skall jobba under sämre förhållande. Jag som hemvärnssoldat kan när som helst, 365 dagar om året få ett telefonsamtal som innebär att jag behövs för att lösa en uppgift av något slag. Att då inte ha tillgång till rätt materiel kommer att påverka min förmåga att lösa denna uppgift negativt. Det kan till och med innebära att jag inte löser min uppgift på grund av att t.ex. ett eftersök vintertid i dåligt väder måste avbrytas i förtid pga. att soldaterna själv riskerar att tillfoga sig själva skador. Detta kan vara förödande för den pesonen som skall hittas. Jag anser att det är försvarmaktens skyldighet att ge soldaten de bästa av förutsättningar lösa uppgifter året runt, och då har han/hon BEHOV av att ha rätt utrustning för rätt tillfälle. Enligt utrustningskortet "Vinterutrustning" tilldelas snödräkt, jacka och byxor till hemvärnspersonal. Därmed är motionärens önskemål uppfyllt. Att motionen med detta yttrande skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

Motion till rikshemvärnsting 2013

Motion till rikshemvärnsting 2013 Motion till rikshemvärnsting 2013 Insänd av: Korp. Andrew Wallace, 131 insatskompani. U 1 Ärendemening: Deltids GMU Förslag: GMU är indelade i sju projekt under 85 dagar. Rekryterna utbildas inte under

Läs mer

Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar

Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning UTB 01 Sida 1 (2) Insänd av Pär Ahlgren, 251. Insatskompaniet (Svartlösa) Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar Förslag: Att längre övningar som nuvarande

Läs mer

Smst motioner utbildning 2007

Smst motioner utbildning 2007 Smst motioner utbildning 2007 Mot nr Rubrik Insänt av RIKSHV RiksHvR Tinget U 1 Gradbeteckning=Utbnivå! Säkerhet för KRAG Hvråd Rikets försvar att visa. U 2 Datastöd - Utökad information i PLIS Dalarådet

Läs mer

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning ORG 01A Sida 1 (3) Insänd av Anton Hillberg, Kvm 121.Hv-Insatskompaniet, fd Stab och trosstroppchef Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier Förslag:

Läs mer

Motionen föreslår att ersätta baskermärket i metall med ett märke i tyg med motivet att metallmärket fastnar och lossnar i olika rörelser.

Motionen föreslår att ersätta baskermärket i metall med ett märke i tyg med motivet att metallmärket fastnar och lossnar i olika rörelser. Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) MT 1 Insänd av : Dalarnas Hemvärns förtroenderåd - Dalarådet Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Materiel baskermärke i tyg Förslag : Införande

Läs mer

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen Sammanställning av utvärdering av utrustningen Artikelnr 2010-4-36 Foto Åsa-Britt Edoff, Socialstyrelsen Publicerad: www.socialstyrelsen.se, april 2010

Läs mer

Förslag till möjlig struktur Battle Group 2011.

Förslag till möjlig struktur Battle Group 2011. Sida 1 (8) Förslag till möjlig struktur Battle Group 2011. 1. Inledning...2 1.1. Uppgift...2 1.2. Sammanfattning...2 1.3. Analys av uppgiften och metodbeskrivning...2 1.3.1. Övergripande styrningar och

Läs mer

17 december 2008 BLG - info

17 december 2008 BLG - info 17 december 2008 1 ÖPPETHÅLLANDE 1.1 SERVICEFÖRRÅD OBS! Ring före besök dagtid! Övningsmateriel Karlskrona (0455-85 467): Måndag onsdag, fredag: 0700-0900, 0920-1120, 1205-1400, 1420-1520 Torsdag 0700-0900,

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens skjutvapen m.m.; beslutade den 30 mars 2012.

Läs mer

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2012-06-15 724-2011 Hälso- och sjukvårdnämnden Region Gotland 621 81 Visby Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

STÅENDE ORDER för Väst- och Östanstångs ungdomsavdelningar

STÅENDE ORDER för Väst- och Östanstångs ungdomsavdelningar STÅENDE ORDER Version 1.1 STÅENDE ORDER för Väst- och Östanstångs ungdomsavdelningar Stående order är ett regelverk som gäller för samtliga elever verksamma inom Östgöta Försvarsutbildningsförbunds ungdomsverksamhet.

Läs mer

INSTRUKTION FÖR FÖRSVARSMAKTEN. UNIFORMSBESTÄMMELSER 2009 v 1. 4 KAPITEL 2 AV 8 STRIDSUNIFORMER. Publiceringsdatum: 2011-09-01

INSTRUKTION FÖR FÖRSVARSMAKTEN. UNIFORMSBESTÄMMELSER 2009 v 1. 4 KAPITEL 2 AV 8 STRIDSUNIFORMER. Publiceringsdatum: 2011-09-01 INSTRUKTION FÖR FÖRSVARSMAKTEN UNIFORMSBESTÄMMELSER 2009 v 1. 4 KAPITEL 2 AV 8 STRIDSUNIFORMER Publiceringsdatum: 2011-09-01 FÖRSVARSMAKTEN 2011-08-29 14 515:63099 Högkvarteret Instruktion för Försvarsmakten,

Läs mer

Ingår i ledningspluton, bevaknings- och insatskompani och CBRN-pluton. Uppgiften omfattar transport av materiel.

Ingår i ledningspluton, bevaknings- och insatskompani och CBRN-pluton. Uppgiften omfattar transport av materiel. Sida 22/31 HV SOLD FÖ TLB XK (OR2) FÖRARE TLB HV SOLD INSATS FÖ TLB XK (OR2) HV SOLD BEV FÖ TLB XK (OR2) HV SOLD CBRN SANERING FÖ TLB XK (OR2) Ingår i ledningspluton, bevaknings- och insatskompani och

Läs mer

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2012-06-15 738-2011 Landstingsstyrelsen Norrbottens läns landsting 971 89 Luleå Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar

Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar 2013-02-28 23 383:53446 Sida 1 (7) Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar 1. Uppgiften Försvarsmakten har i regeringsbeslut Uppdrag

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR

DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR Vårdsystem FM M7782-125303 Sida 1 av 8 DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR ALLMÄNT Normtabell För utförligare beskrivning av normerna se M7782-112001 NORMER GEMENSAMT. Publikationen gäller - Däck och slangar

Läs mer

Rikshemvärnsrådet Bil 3

Rikshemvärnsrådet Bil 3 Rikshemvärnsrådet Bil 3 Redovisning av motioner från rikshemvärnsting 2013. Rikshemvärnsrådet har under tingsperioden bedrivit ett aktivt arbete med de motioner som tinget 2013 biföll eller där tinget

Läs mer

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON:

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: 30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: Ordförande, ledamöter och åhörare! Ett sommarjobb ger mycket mer än bara fickpengar. Det ger mening, sammanhang och möjlighet

Läs mer

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. FÖRSVARSMAKTEN och MILITÄRA REGIONSTABEN MITT

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. FÖRSVARSMAKTEN och MILITÄRA REGIONSTABEN MITT FÖRSVARSMAKTEN och MILITÄRA REGIONSTABEN MITT MILITÄRREGION MITT Militärregion Mitt WWW.FORSVARSMAKTEN.SE Försvarsmaktens ledningsstruktur för insatsledning 2 IO 14 1500 7 Korvetter Corvettes 4 Ubåtar

Läs mer

STÅENDE ORDER. för Väst- och Östanstångs ungdomsavdelningar

STÅENDE ORDER. för Väst- och Östanstångs ungdomsavdelningar STÅENDE ORDER Version 1.7 STÅENDE ORDER för Väst- och Östanstångs ungdomsavdelningar Stående order är ett regelverk som gäller för samtliga elever verksamma inom Östgöta Försvarsutbildningsförbunds ungdomsverksamhet.

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

Datum 2016-05-18 Dnr 1500662. Fördjupad utredning materialförsörjning & logistik

Datum 2016-05-18 Dnr 1500662. Fördjupad utredning materialförsörjning & logistik Servicenämnden Martin Olefeldt Söderberg Joakim Imberg Datum 2016-05-18 Dnr 1500662 1 (7) Fördjupad utredning materialförsörjning & logistik Utveckling logistikkoncept i vården Sedan 2006 finns ett logistikkoncept

Läs mer

Svenska Geotec AB. Svenska Geotec AB. Installationsanvisning för Bentomat

Svenska Geotec AB. Svenska Geotec AB. Installationsanvisning för Bentomat Svenska Installationsanvisning för Bentomat 1 INTRODUKTION 1.1 Detta är en översiktlig beskrivning av hur man bäst hanterar och installerar CETCOs GCL (Geosynthetic Clay Liners) 1. 1.2 Vid frågor eller

Läs mer

Skidskytteträning för ungdomar

Skidskytteträning för ungdomar Skidskytteträning för ungdomar - ett förslag på hur ungdomsträningen kan bedrivas. 1 Innehållsförteckning: Årsplanering 3 Grundträningsperiod 4 Grundträningsperiod -plan 5 Kombinationsträning, Tävlingsförberedelser

Läs mer

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013.

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. Ny undersökning från Seko Anställda inom SL slår larm om säkerheten Mer än hälften av de anställda upplever

Läs mer

Försvarsmaktens svar på frågor från Riksdagens utredningstjänst

Försvarsmaktens svar på frågor från Riksdagens utredningstjänst 2011-09-20 17 250:64736 Sida 1 (8) Riksdagens utredningstjänst Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning LEDS

Läs mer

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD)

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Utlåtande 2016:25 RI (Dnr 106-867/2015) Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania.

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Bergsvandring Checklista inför bergsvandring Tanzania Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Under vandringen kommer ni att ha bergsguide,

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne. Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne. Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne 2010 1(1) Förord Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och vi är alla överens om att dricksvattnet behöver värnas. I

Läs mer

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör- Falsterbokatastrofen Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör-Falsterbo Tillhör Vellinge kommun Ca 7000 bofasta invånare 55% av bostäderna och det mesta av samhällsservicen (skolor, affärer,

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Ordningsregler för Brf Skrapkakan

Ordningsregler för Brf Skrapkakan Ordningsregler för Brf Skrapkakan Det här bör du veta om föreningens ordningsregler. Ansvar för ordningen Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten

Läs mer

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr.

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr. KART- LÄGGNING ISSN 1400-0792 Dnr. 701-762-2006 Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL Handikappomsorg Årsskiftet 2005/06 SAMMANFATTNING Under året som gått har antalet beslut och domar som

Läs mer

Motion: Bussiga utflykter - berikande och stimulerande

Motion: Bussiga utflykter - berikande och stimulerande YTTRANDE 1(3) 2014-06-09 LJ 2013/1158 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Bussiga utflykter - berikande och stimulerande I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Per-Olof Bladh,

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning 1(8) Förvaltning Gith Nilsson Delg. kvitto Länsstyrelsen Värmland Djurskydd & Vilt 651 86 KARLSTAD Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen meddelar Länsstyrelsen Värnland, djurskydd

Läs mer

Konstgräs i trafikmiljö

Konstgräs i trafikmiljö 1 (7) Dokumentansvarig Dokumentdatum Version Objektnummer Projektnamn Konstgräs i trafikmiljö 2 (7) Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Bakgrund...3 2 Projektmål...3 3 Resultatanalys...4 3.1 LCC...4

Läs mer

61. Insatskompaniet. soldat- instruktion. 2006-02-22 Utgåva 3. 1 av 8

61. Insatskompaniet. soldat- instruktion. 2006-02-22 Utgåva 3. 1 av 8 61. Insatskompaniet soldat- instruktion 2006-02-22 Utgåva 3 Lt Per Dahlsten C Stab och tross 61. Insatskompaniet FU Stefan Andersson STF C Stab O tross 1 av 8 Förord Denna Soldatinstruktion är till för

Läs mer

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. Kn F Karlsson MSS

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. Kn F Karlsson MSS Förmåga till observation, förflyttning och bekämpning i mörker Mörkerförmåga är ett prioriterat område. 25 % av de strider som svenska förband genomfört i Afghanistan är i mörker Förmåga måste byggas på

Läs mer

Riktlinjer för medicintekniska produkter i elevhälsans medicinska insats, egenkontroll

Riktlinjer för medicintekniska produkter i elevhälsans medicinska insats, egenkontroll Riktlinjer för medicintekniska produkter i elevhälsans medicinska insats, egenkontroll Den hälso- och sjukvårdspersonal som skall använda och hantera medicintekniska produkter ska ha kunskap om produktens

Läs mer

Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012

Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012 Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 4 Diskussion och Slutsatser... 7 Förbättringsområden...

Läs mer

FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS

FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS Bakgrund och framtida behov av lokalen i projektet Rapport nr EKA 2003:11 2003-10-03 Författad av Åsa Svensson, Bengtsfors Kommun 1 1 Miljökontroll INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Generic System. Innehåll. 2014-03-07 GS14-4-1046 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14]

Generic System. Innehåll. 2014-03-07 GS14-4-1046 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14] 2014-03-07 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14] Generic System Innehåll 1. Introduktion... 2 2. Allmänt... 2 3. Synpunkter... 2 3.1 Vision... 2 3.2 Principer...

Läs mer

TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton

TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton 2007-11-07 HKV01 631:77504 Sida 1 (11) TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton 1.1 Huvuduppgifter H1 H2 H3 Bevaka

Läs mer

KURS I SLÄCKNINGSARBETE

KURS I SLÄCKNINGSARBETE KURS I SLÄCKNINGSARBETE FÖRHANDSUPPGIFTER SÄKERHETSDIREKTIV Uppdaterad 09.02.2015 INNEHÅLL SLÄCKNINGSMANNENS KLÄDSEL... 3 1. Underställ... 3 2. Mellanskiktet... 3 3. Släckningsdräkten... 4 SLANGHANTERING...

Läs mer

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm Vapen Värja Florett Sabel Sid 1 Värja Stötvapen Vikt Högst 770 g Träffyta Hela kroppen Vapens längd Högst 110 cm Vikt som spetsens fjäder måste kunna lyfta 750 g Florett Stötvapen Vikt Mindre än 500 g

Läs mer

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Tibro kommun har för avsikt att installera utrustning i sporthallen som gör att den kommer att uppfylla kraven på en samlingslokal för 600 personer.

Läs mer

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN Ändra ej på fältnamnen! Cirkulärnr: 09:29 Diarienr: 09/2099 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2009-05-12 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Socialnämnden

Läs mer

FORDONSBURNA FLAKLYFTBORD (BAKGAVELLYFT)

FORDONSBURNA FLAKLYFTBORD (BAKGAVELLYFT) Vårdsystem FM M7782-127013 Sida 1 av 6 FORDONSBURNA FLAKLYFTBORD (BAKGAVELLYFT) ALLMÄNT Normtabell Publikationen gäller Fordonsburna flaklyftbord För utförligare beskrivning av normerna se M7782-112001

Läs mer

RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER

RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER Datum 2003-12-01 Dnr 2003/KLK147 rev 031217 Antagen av Kf 2004-03-18, 22 (5) 1 RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER Denna policy gäller alla resor som sker i tjänsten eller i uppdrag som

Läs mer

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-06 LS 2015-0474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Läs mer

Snabb, enkel och effektiv drevning av fönster & dörrar Snabb och enkel uppmätning av CC-mått

Snabb, enkel och effektiv drevning av fönster & dörrar Snabb och enkel uppmätning av CC-mått Värmeisolerande 0,033 W(m k) Ljudegenskaper över 50dB Kvalitetssäkrad Snabb, enkel och effektiv drevning av fönster & dörrar Snabb och enkel uppmätning av CC-mått Fönsterdrev i världsklass CC-Fönsterdrev

Läs mer

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22 Säker mat All mat som serveras ska vara säker att äta och våra kunder ska kunna känna sig trygga i att inte bli sjuka av maten. Personalen ska ha kompetens inom livsmedelssäkerhet och det ska finnas rutiner

Läs mer

Högre utbildning under 20 år SOU 2015:70

Högre utbildning under 20 år SOU 2015:70 1 (8) YTTRANDE 2015-11-09 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Högre utbildning under 20 år SOU 2015:70 Utredningen i sin helhet är intressant och läsvärd, men känns ibland inte fullgången trots ymnigt

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Nordisk samverkan inom samhällsskyddet och krisberedskapen. Workshop, Snekkersten, Danmark, 2010-11-11 12

Nordisk samverkan inom samhällsskyddet och krisberedskapen. Workshop, Snekkersten, Danmark, 2010-11-11 12 Nordisk samverkan inom samhällsskyddet och krisberedskapen Workshop, Snekkersten, Danmark, 2010-11-11 12 Anförande av generalsekreterare Anders M. Johansson, Sveriges Civilförsvarsförbund Det talade ordet

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben. Nya utbildningar

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben. Nya utbildningar Svenska Brukshundklubben Nya utbildningar VÄLKOMNA VÄLKOMNA KU DRESSYR Ansvarig Patrullhundskurs Kompletterande/tilläggsutbildning VINTER MARIN URBAN * Vapen/amsök Hundförarutbildning Hemvärn Utredningsgrupp

Läs mer

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Nr BBR Synpunkt 3:XX 1. 111 Boverket utvidgar begreppen tillgänglig och användbar till att avse också för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Läs mer

Miljöplan för Högbo Golfklubb

Miljöplan för Högbo Golfklubb Miljöplan för Högbo Golfklubb 2006-01-01 MILJÖPOLICY FÖR HÖGBO GOLFKLUBB Högbo golfklubb ska genom sin verksamhet bidra till hållbar samhällsutveckling genom kretsloppstänkande. Miljöhänsyn ska tas i varje

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:62 1 (4) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:8 av Lena-Maj Anding m fl (mp) om äldre personal inom landstinget Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Årsmötesprotokoll 20130323

Årsmötesprotokoll 20130323 Årsmötesprotokoll 20130323 Mötet avhölls i Styrsöskolans Musiksal kl 11.00. Närvarande: 52 medlemmar Styrsö Vägförening Box 23 430 84 STYRSÖ 1. Årsmötets öppnande. Ordförande hälsade alla välkomna och

Läs mer

MARINEN för säkerhet och fred

MARINEN för säkerhet och fred MARINEN för säkerhet och fred GEMENSAMMA HAV & SKÄRGÅRD Havet länkar samman människor och förser oss med försörjning. För Sverige är import- och exporthandeln som går via Östersjön extrem viktig där 90

Läs mer

Regionservice Huvudkontor

Regionservice Huvudkontor Regionservice Huvudkontor Johanna Löthberg Upphandlingsstrateg 046-675 31 86 Johanna.lothberg@skane.se Rapport Datum 2015-05-13 Version 1 Dnr 1402146 1 (9) Rapport utredningsuppdrag från servicenämnden

Läs mer

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228 Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2012-04-03 Handläggare Miljöinspektör Ingela Gammelby Direkttelefon 040-34 20 48 Ärende: 525:00842-2012 Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens

Läs mer

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stureparken 2 fastställda av styrelsen den 10 november 2010 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen samt

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

Riktlinje vid värmebölja

Riktlinje vid värmebölja Riktlinje 1 (13) Riktlinje vid värmebölja Riktlinje 2 (13) Innehåll 1. Bakgrund...3 1.1. Syfte med riktlinjen...4 2. Ordinär eller extraordinär händelse?...4 3. SMHI:s varningssystem...4 4. Värmeböljor

Läs mer

Strategisk OPS plan Trängklubben 091026 Sten Sandberg

Strategisk OPS plan Trängklubben 091026 Sten Sandberg Strategisk OPS plan Trängklubben 091026 Sten Sandberg 1 Effektivitet Ett begrepp som beskriver hur väl en organisation kan omvandla resurser till produkter och tjänster. I begreppet ingår både produktivitet

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Explosiva restprodukter och avfall

Explosiva restprodukter och avfall Explosiva restprodukter och avfall... 1 Vad är explosiva restprodukter och avfall?... 1 Några exempel... 1 Vems är ansvaret?... 2 Explosiva restprodukter på återvinningscentraler?... 3 Explosiva restprodukter

Läs mer

Individuell uppgift 2

Individuell uppgift 2 Individuell uppgift 2 Som grund för uppgiften är caset som behandlades på första träffen, och resultaten från mätningen av den fysikaliska/tekniska miljön, se bilaga 1, 2 och 3. Nu ska du analysera följande

Läs mer

Skogen lågor vid Bergsjön

Skogen lågor vid Bergsjön 1 9 7 2-05- 0 7 G P Skogen lågor vid Bergsjön En stor skogsbrand utbröt på lördagseftermiddagen i Bergsjöns fritidsområde i Göteborg. Samtidigt som larmet kom från Bergsjön fick brandkåren ytterligare

Läs mer

Hemtentamen, politisk teori 2

Hemtentamen, politisk teori 2 Hemtentamen, politisk teori 2 Martin Nyman Bakgrund och syfte Privat sjukvård är ett ämne som har diskuterats flitigt den senaste tiden, det är också ett ämne som engagerar debatten otroligt mycket. Förmodligen

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Citat under kommunfullmäktige från våra förtroendevalda moderater

Citat under kommunfullmäktige från våra förtroendevalda moderater Ett kommunfullmäktigeprotokoll från ett moderatperspektiv Kommunfullmäktige, Gävle kommun Sammanträdesdatum: 2015-07-08 Plats: Stadshuset, Spegelsalen Tid: Kl. 14:00 19.00 1. Utökat kommunalt engagemang

Läs mer

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Bullerskydd PUBLIKATION 2015:01 Titel: Datum: Beställare: Kontakt: Förenklad åtgärdsvalsstudie Väg 40

Läs mer

Officersförbundets remissvar över slutbetänkandet 2008:91 En svensk veteranpolitik del 2

Officersförbundets remissvar över slutbetänkandet 2008:91 En svensk veteranpolitik del 2 Diarienr: 810/21372 Försvarsdepartementet STOCKHOLM 2009-01-23 Officersförbundets remissvar över slutbetänkandet 2008:91 En svensk veteranpolitik del 2 Sammanfattning Officersförbundet anser att utredningen

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Hunden 15

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Hunden 15 ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Hunden 15 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar.

Läs mer

Skärpta regler om förverkande av fordon vid trafikbrott

Skärpta regler om förverkande av fordon vid trafikbrott Justitieutskottets betänkande 2014/15:JuU10 Skärpta regler om förverkande av fordon vid trafikbrott Sammanfattning I betänkandet behandlar justitieutskottet proposition 2014/15:26 Skärpta regler om förverkande

Läs mer

Min mest spännande krigsupplevelse

Min mest spännande krigsupplevelse Min mest spännande krigsupplevelse LAURI TÖRNI: ASEVELI 1934-1954, Brother in Arms, (Vapenbroder) Jubileumspublikation, New York Fortsättnigskrig,1941-1944 Mars1943, Ontasjö (Ontajärvi), Öst-Karelen Korpral

Läs mer

Behandlingsskor. Information till brukare

Behandlingsskor. Information till brukare Behandlingsskor Information till brukare Vad är en behandlingssko? Du har fått en sko som ingår i en behandling. Under själva behandlingstiden är det viktigt att du bara använder dessa skor, både inom-

Läs mer

V A P E N P O L I C Y för Svenska Skyttesportförbundet

V A P E N P O L I C Y för Svenska Skyttesportförbundet V A P E N P O L I C Y för Svenska Skyttesportförbundet Vapen som används i Svenska Skyttesportförbundets (SvSF:s) tränings- och tävlingsverksamhet ska vara godkända enligt respektive sektions reglemente,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:65 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Borgensåtagande för AB Storstockholms Lokaltrafik avseende övertagande av Busslinks leasingavtal Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

Du är gjord för att röra på dig

Du är gjord för att röra på dig Du är gjord för att röra på dig Fysisk aktivitet och motion, vad är skillnaden? Fysisk aktivitet är ett övergripande begrepp som innefattar alla sorters rörelser som leder till att energi förbrukas. Vad

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun

Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2013-04-29, 34 OXL200 v 1.0 2006-11-13 2 Innehållsförteckning Vad är färdtjänst...

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS BESLUT

REGERINGSRÄTTENS BESLUT 1 (5) REGERINGSRÄTTENS BESLUT meddelat i Stockholm den 2 februari 2009 KLAGANDE Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm MOTPART Övertorneå kommun 957 85 Övertorneå ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls

Läs mer

Solfångaren LESOL 5 AR Monteringsanvisning

Solfångaren LESOL 5 AR Monteringsanvisning 1 (20) Solfångaren LESOL 5 R Monteringsanvisning Lyft upp solfångarna för hand eller med kran båda sätten går bra! Tänk på arbetarskyddet! 2 (20) Något om väderstreck och lutning ästa solvärmeutbytet ger

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel med el för uppvärmning och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel med el för uppvärmning och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:721 av Jan Lindholm (MP) El för uppvärmning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel

Läs mer

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips.

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. a utan nätanslutning Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. Blötläggning är A och O Akta starkt

Läs mer

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien Bilaga 16:23 till kommunstyrelsens protokoll den 10 september 2003, 28 PM 2003 RVIII (Dnr 303-3568/2002) Körkort för livsmedelshantering Skrivelse av Ewa Samuelsson (kd) Redovisning av projektinriktad

Läs mer

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3 Arbetsmaterial 1/8 Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3... 2 Uppdrag... 2 Nulägesbeskrivning... 2 Karlbergsskolans kök... 2 Personal/köksarbete... 3 Transport av mat... 3 Servering... 4 Arbetstid

Läs mer