Ersätter: D-LFV , D-LFV och D-LFV Sida: 1 (8)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ersätter: D-LFV 2006-000287, D-LFV 2006-014136 och D-LFV 2007-053708 Sida: 1 (8)"

Transkript

1 INTERN FÖRESKRIFT Nr D-LFV Ver Fastställd av Gd Datum Ansvarig enhet Koncerninfrastruktur Handläggare Håkan Jonforsen Ersätter: D-LFV , D-LFV och D-LFV Sida: 1 (8) LFVS BILAR OCH BILRESOR. MILJÖ- OCH TRAFIKSÄKERHETSKRAV SAMT ADMINISTRATIVA REGLER 1 Introduktion Denna föreskrift gäller för LFVs köp och leasing av bilar samt för hyrbilar och upphandlade taxiresor. Föreskriften baseras vad gäller miljö- och trafiksäkerhetskrav på Förordning om miljöoch trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor (SFS 2009:1) med ikraftträdande I förordningen ställs krav på årlig rapportering enligt punkt 9 nedan. 2 Tekniska krav 2.1 Personbilar Miljökrav De personbilar som LFV köper in eller ingår leasingavtal om ska vara miljöbilar som uppfyller kraven i SFS 2009: Om det finns särskilda skäl att frångå kraven ska detta godkännas av divisionschefen/enhetschefen och motiveras skriftligt i rapporteringen enligt punkt 9 nedan Trafiksäkerhetskrav och övriga krav Alkolås Personbilar som LFV köper eller ingår leasingavtal om ska utrustas med alkolås. Kravet gäller inte utryckningsfordon. I första hand ska alkolås som upphandlas av LFV centralt användas och värderas mot att motsvarande funktion tillhandahålls från billeverantören Krockskydd De personbilar som LFV köper in eller ingår leasingavtal om ska uppfylla kraven i SFS 2009:

2 2 (8) Övriga krav De personbilar som LFV köper in eller ingår leasingavtal om ha antisladdsystem samt vara utrustade klimatanläggning system för att hjälpa föraren att hålla hastigheten (ISA-system) färddator som hjälper föraren köra ekonomiskt vinterhjul däck som alltid har ett mönsterdjup på minst fyra millimeter och som inte är mer än fem år gamla. Däckens slitbanegummi skall vara fritt från märkningspliktig olja. 2.2 Lätta lastbilar Miljökrav De bilar som LFV köper in eller ingår leasingavtal om ska uppfylla kraven i SFS 2009: Om det finns särskilda skäl att frångå kraven ska detta godkännas av divisionschefen/enhetschefen och motiveras skriftligt i rapporteringen enligt punkt x nedan Trafiksäkerhetskrav och övriga krav Alkolås De lätta lastbilar som LFV köper eller ingår leasingavtal om ska utrustas med alkolås. Kravet gäller inte utryckningsfordon. I första hand ska alkolås som upphandlas av LFV centralt användas och värderas mot att motsvarande funktion tillhandahålls från billeverantören Övriga krav De lätta lastbilar som LFV köper in eller ingår leasingavtal om ska ha antisladdsystem samt vara utrustade krockkudde på förarplatsen eluppvärmd förarstol nackstöd och bilbälten på samtliga platser samt vara utrustade med system för att påminna om bilbältet klimatanläggning (AC eller ACC) vinterhjul däck som alltid har ett mönsterdjup på minst fyra millimeter och som inte är mer än fem år gamla. Däckens slitbanegummi skall vara fritt från märkningspliktig olja.

3 3 (8) 2.3 Tunga bilar Med tunga bilar avses buss- och lastbilschassier med totalvikt över 3,5 ton Miljökrav När LFV köper tunga fordon ska fordonet vid anskaffningstillfället uppfylla för fordonstypen den högsta av gällande EURO-klass eller svensk miljöklass. Om beslut finns om högre klass från ett visst framtida datum ska denna klass om möjligt väljas, t ex avgasnorm EURO 5 f r o m denna föreskrifts ikraftträdande. För att minimera miljöpåverkan och bränsleförbrukningen ska även fordonets motoreffekt vara väl anpassad till dess huvudsakliga användning. Fordonet bör om möjligt vara utrustat med motor/motorer som även medger drift med förnybara bränslen såsom syntetiskt framställd diesel Trafiksäkerhetskrav och övriga krav Alkolås De tunga bilar som LFV köper ska utrustas med alkolås. Kravet gäller inte utryckningsfordon. I första hand ska alkolås som upphandlas av LFV centralt användas och värderas mot att motsvarande funktion tillhandahålls från billeverantören Övriga krav De tunga bilar som nyttjas i flygplatsdriften ska vara utrustade med krockkudde på förarplatsen system för att påminna om bilbältet fjädrad eluppvärmd förarstol elektriskt uppvärmda och elektriskt justerbara yttre backspeglar färdbromsar utrustade med system för låsningsfrihet ett instrument (tex. varvräknare) som hjälper föraren att utnyttja motorn på optimerat sätt hjälpstartuttag motor- och kupévärmare samt någon form av klimatanläggning (AC alt ACC) för sin huvudsakliga arbetsuppgift anpassade däck på respektive axlar och med ett mönsterdjup på minst tre millimeter. Däckens slitbanegummi skall vara fritt från märkningspliktig olja. Dessutom bör påbyggnationer på tunga bilar vara CE-märkta. Om fordonet ska användas på airside ska konstruktionen dessutom vara säkerhetsbevisad enligt Transportstyrelsens riktlinjer.

4 4 (8) 3 Drivmedel Bilar som är utrustade med teknik för drift helt eller delvis med förnybara bränslen ska i största möjliga utsträckning drivas med sådana bränslen. 4 Administrativa regler Alla bilar som LFV köper eller ingår leasingavtal om ska registreras i LFVs anläggningsregister (IFS). Där ska framgå vilka bilar som är miljöbilar och vilken teknik för drift som miljöbilarna är utrustade med samt eventuell extrautrustning. Ansvaret för registrering åligger koncernenheterna. Detta gäller även begagnade bilar som köps av LFV. Försäljning av äldre bilar ska ske genom utsedd person på LFV Upphandling med hjälp av ett kontrakterat externt företag. För bilar med värde mindre än 3000 kronor kan försäljningsansvaret delegeras till berörd koncernenhet. 4.1 Förmånsbilar För förmånsbilar gäller även de administrativa regler som finns i intern föreskrift IF D- LFV , Bilförmån i LFV-koncernen Anskaffning och finansiering Förmånsbilar finansieras genom LFVs ramavtal för fordonsleasing. Statens avropsavtal ska nyttjas. Den operativt fordonsansvariga på LFV Support svarar för avrop av bilarna. 4.2 Tjänstebilar Begreppet tjänstebilar omfattar personbilar, skåpbilar och lätta lastbilar med en totalvikt understigande kg samt jeepar som används i tjänsten för persontransporter, arbetsredskap, kontroller och jour-/beredskap i tjänsten Anskaffning och finansiering Beslut om anskaffning av tjänstebilar fattas av respektive koncernenhetschef. Tjänstebilar upphandlas av LFV Upphandling. Statens avropsavtal eller alternativt befintliga ramavtal med fordonsleverantörer ska användas vid anskaffning av tjänstebilar. Personbilar finansieras genom LFVs ramavtal för fordonsleasing. För skåpbilar och lätta lastbilar som anpassas till LFVs specifika krav kan en annan form än leasingfinansiering övervägas Ansvar för nyttjandet mm Koncernenhetschef Koncernenhetschefen ska säkerställa ett effektivt utnyttjande av enhetens tjänstebilar och ansvarar för att utveckla interna direktiv, riktlinjer och hanteringsrutiner i enlighet med denna föreskrift för bruket av bilarna. Till varje fordon ska koncernenheten utse en fordonsansvarig.

5 5 (8) Fordonsansvarig Den fordonsansvarige ansvarar för att förare av fordonet informeras om förarens ansvar enligt punkt och nedan fordonet hålls i gott skick service utförs enligt av tillverkaren rekommenderade serviceintervaller skador/brister som uppkommer på fordonet eller i dess trafiksäkerhetsfunktion omedelbart åtgärdas rutiner finns när det gäller åtkomst till fordonet för förare/brukare blankett för skadeanmälan finns i fordonet en aktuell version av koncernenhetens hanteringsrutiner för förare finns i fordonet en körjournal finns i fordonet och som ska fyllas i då fordonet används. Journalen ska visa tid och datum, ort eller plats, syfte med användningen, körsträcka/mätarställning och vem som nyttjat fordonet (förare). Därjämte ska uppgifter om tankning, service och övrigt som är relaterat till fordonets drift registreras. Alternativt kan en elektronisk körjournal baserad på GPS-teknik och med lagring av data till ett minneskort användas Förare Förarens ansvar ska framgå av Hanteringsrutin för fordonet som ska finnas i fordonet, se förslag Bilaga 1, modell för hanteringsrutiner Bruk av tjänstebilen Tjänstebilar ska primärt användas för transport av personal, gods och andra uppdrag inom flygplatsens område eller i dess omedelbara närhet. Tjänstebilar får också användas för transport av anställda tillsammans med nödvändig utrustning mellan arbetsplatsen och förrättningsplatser vid en tjänsteresa samt mellan en tillfällig övernattningsbostad och förrättningsplatsen. Tjänstebilen får även användas mellan arbetsplatsen och den anställdes bostad i samband med tjänsteresa om resan påbörjas från bostaden morgonen därpå. Detsamma gäller även på kvällen vid tjänsteresans slut om arbetsplatsen först inte har passerats eller om personen i fråga har beredskapstjänstgöring (jour). All annan körning med tjänstebilar är att betrakta som privat körning och får inte förekomma. Mer information om nyttjande av tjänstebilar finns på LFV-nätet i HR-Direkt. 5 Försäkringar LFV har hos Kammarkollegiet tecknat dels en trafikförsäkring (som är en samlingsförsäkring) dels sedan den 1 juli 2008 ytterligare en samlingsförsäkring bestående av vagnskadeförsäkring och delkaskoförsäkring. Vagnskadeförsäkringen och delkaskoförsäkringen gäller vid varje tillfälle för samtliga på LFV registrerade fordon medan trafikförsäkringen gäller för LFVs samtliga motordrivna fordon som omfattas av trafikskadelagen (såväl registrerade som oregistrerade sådana).

6 6 (8) 6 Ansvar för uppföljning och rapportering Samtliga förmånsbilar och tjänstebilar som är leasingfinansierade ska anslutas till den fordonsadministration som det av LFV använda leasingföretaget tillhandahåller. För uppföljning av förmånsbilar svarar den operativt fordonsansvariga på LFV Support. För tjänstebilar och tunga fordon ska koncernenhetschefen utse en rapporteringsansvarig för enhetens bilar. Varje koncernenhet bestämmer själv formerna för den interna rapporteringen inom koncernenheten. Ansvariga svarar för rapportering enligt punkt 9 nedan. 7 Hyrbilar Vid upphandling av hyra av personbilar och lätta lastbilar ska LFV uppfylla de krav som finns i SFS 2009: Taxiresor Vid upphandling av taxiresor ska LFV uppfylla de krav som finns i SFS 2009: Rapportering Enligt SFS 2009:1 ska LFV årligen senast 1 mars till Transportstyrelsen redovisa nedanstående data för bilarna i LFV. Den operativt fordonsansvariga på LFV Support svarar för rapportering av punkterna 1-3 samt punkterna 4 och 5 vad avser förmånsbilar samt sammanställning av avsteg enligt punkt 6. De rapporteringsansvariga på respektive koncernenhet svarar för rapportering av punkterna 4 och 5. Rapportering ska ske kvartalsvis i samband med kvartalsrapporteringen till miljösamordnaren på LFV Support. 1. Hur många bilar som köpts in och leasats under året, fördelat på fordonsslag, 2. med vilken teknik för drift som inköpta och leasade bilar är utrustade, 3. hur många av de inköpta och leasade personbilarna och lätta lastbilarna som är utryckningsfordon eller som är särskilt anpassade för personskydd 4. hur stor den sammanlagda volymen av förbrukat bränsle är, fördelat på slag av bränslen och fordonsslag, 5. hur stor andel av de inköpta och leasade bilarna och av de bilar som LFV äger eller leasar som är utrustade med alkolås, och 6. vilka avsteg som koncernenheten har gjort från bestämmelserna i SFS 2009:1 med stöd av 5 tredje stycket, 9, 12, 20 andra stycket, 22 andra stycket, 25 eller 28, samt vilka särskilda skäl som har motiverat dessa avsteg. Därjämte ska LFV Upphandling årligen i samband med årsbokslutet rapportera hur många upphandlingar av bilhyra och taxiresor som har gjorts under året samt hur stor del av dessa som innehåller miljökrav som uppfyller kraven i SFS 2009:1.

7 7 (8) Modell för hanteringsrutiner Bilaga 1 HANTERINGSRUTINER FÖR FÖRARE Skall förvaras i fordonet Fordonsansvarig för detta fordon är Körjournal Fordonets körjournal ska fyllas i vid varje användning av detta fordon i tjänsten utanför airside-området. Det åligger föraren att registrera de uppgifter som framgår av körjournalen. Om en elektronisk körjournal används skall motsvarande uppgifter matas in i denna. Faktureringskort för drivmedel och övriga driftkostnader Till detta fordon hör ett faktureringskort som ska användas för inköp av drivmedel, olja, tvätt, biltillbehör, etc., samt som betalningsmedel vid verkstads- och servicebesök. Kortet är kopplat till detta fordon och får ej användas till annat fordon. Kortet är en värdehandling som ska förvaras säkert. Eventuell kod ska hållas skild från kontokortet och kontonummer. Förlorat kort anmäls till den fordonsansvarige och till leasingföretaget. Rutiner vid service och underhåll Föraren ska anmäla till den fordonsansvarige när det är dags för service enligt de serviceintervaller som tillverkaren rekommenderar samt anmäla skador/brister som uppkommer på bilen eller i dess trafiksäkerhetsfunktion. För service, reparation och underhåll av bilen ska sådan auktoriserad verkstad anlitas som LFV har serviceavtal med. Det åligger den förare som avhämtar fordonet att kontrollera det utförda arbetet. Som bekräftelse på utfört arbete ska bilverkstadens arbetsorder kvitteras. Det faktureringskort som hör till fordonet ska användas som betalningsmedel. Körsäkerhet Det åligger föraren att följa de gällande trafikreglerna och att köra med medvetet iakttagen försiktighet med hänsyn till egen och andras säkerhet. För undvikande av whiplash-skador ska nackskyddens övre kant vara i samma höjd som huvudets högsta punkt och befinna sig så nära huvudet som möjligt. Föraren ska se till att samtliga passagerare använder säkerhetsbälte. Försäkring Bilen är trafikförsäkrad via LFVs samlingsförsäkring hos Kammarkollegiet. Vid stöld ersätts inte privata ägodelar som förvaras i bilen. En blankett för skadeanmälan ska finnas i bilen. Om en skada inträffar ska en skadeanmälan alltid skrivas tillsammans med den eventuella motparten. Se till att motparten lämnar namn, personnummer/körkortsnummer, registreringsnummer på bilen samt att skadeanmälan skrivs under! Parterna ska ha en

8 8 (8) kopia var av skadeanmälan. Den ifyllda och underskrivna skadeanmälan lämnas till den fordonsansvarige som hanterar försäkringsärenden vidare inom koncernenheten. Nya skadeanmälansblanketter kan rekvireras från den fordonsansvarige. Böter och eventuella andra kostnader Kostnader som uppkommer genom förarens åsidosättande av lagar och förordningar ska betalas av föraren privat. Övrigt I övrigt gäller koncernenhetens interna direktiv samt riktlinjer enligt den interna föreskriften "LFVs bilar och bilresor".

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling SFS 2009:1 SFS 2010: 1104 (SFS 2009:1) Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor; utfärdad den 8 januari 2009. (SFS 2010:1104) Förordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor; SFS 2009:1 Utkom från trycket den 20 januari 2009 utfärdad den 8 januari 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER

RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER Datum 2003-12-01 Dnr 2003/KLK147 rev 031217 Antagen av Kf 2004-03-18, 22 (5) 1 RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER Denna policy gäller alla resor som sker i tjänsten eller i uppdrag som

Läs mer

Bilaga 2. Trafikkontorets riktlinjer för resor och transporter

Bilaga 2. Trafikkontorets riktlinjer för resor och transporter Bilaga 2 Trafikkontorets riktlinjer för resor och transporter 2009 Innehållsförteckning Sida Riktlinjer för resor och transporter 3 Allmänna tillämpningsanvisningar för resor 4 Lokala resor i tjänsten

Läs mer

Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet

Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet PM 2008:222 RII (Dnr 001-2183/2008) Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

2016-01-13. Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande av policy

2016-01-13. Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande av policy """ '~ t1j ~~ TRANAs KOMMUN 2016-01-13 ~A KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 40 (46) 31 Dnr 14/16, 330108, 106/12 Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen

Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen PVS Birgitta Hamberg 2009-05-07 Riktlinjer och rutiner 2 (6) Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen Gäller för följande organisatoriska enheter

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnummer Sida BESKRIVNING D-LFV 2006-16377 0(12)

Dokumenttyp Dokumentnummer Sida BESKRIVNING D-LFV 2006-16377 0(12) LFV Dokumenttyp Dokumentnummer Sida Koncern-HR BESKRIVNING D-LFV 2006-16377 0(12) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Per Edström 011-192583 GD 2009-10-19 04.00 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2. Ansvar...2

Läs mer

Avtal för förmånen delvis fri bil

Avtal för förmånen delvis fri bil 1(5) Datum HR-avdelningen Dnr PVS-819- Avtal för förmånen delvis fri bil Nedanstående avtal tecknas mellan Rikspolisstyrelsen och nedan kallad förmånstagare, titel och namn Den faktiska kostnaden framkommer

Läs mer

Omstående fordonspolicy behandlar övergripande information om bilpolicyn, exempelvis vilka som är berättigade till bil på företaget m.m.

Omstående fordonspolicy behandlar övergripande information om bilpolicyn, exempelvis vilka som är berättigade till bil på företaget m.m. BILPOLICY Allmänt Omstående fordonspolicy behandlar övergripande information om bilpolicyn, exempelvis vilka som är berättigade till bil på företaget m.m. 1. Företag Denna bilpolicy gäller för anställda,

Läs mer

Ramavtal för tjänstefordon

Ramavtal för tjänstefordon Ramavtal för tjänstefordon Ramavtalet Löper fr.o.m. 2015-11-01 i 24 månader. SIC kan förlänga i upp till 24 månader. 3 delområden, ramavtal tecknade per delområde 8 fordonsklasser Totalt 13 leverantörer

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2016:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] VÄGTRAFIK

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2006:1208 Utkom från trycket den 1 december 2006 utfärdad den 23 november 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

[9201] Trafikförordning (1998:1276)

[9201] Trafikförordning (1998:1276) Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 [9201] Ändrad enligt SFS 1999:240, 1999:547, 1999:719, 1999:721, 1999:835, 2000:289, 2000:456, 2000:869, 2001:357, 2001:667, 2001:753, 2002:943, 2003:818, 2004:285,

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i bilregisterkungörelsen (1972:599); SFS 1998:1262 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland

Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland Till grund för tjänsteresor inom NTF Västmanland finns: Resepolicy för NTFVästmanland, fastställd av NTFs styrelse, samt NTFs resereglemente. Ansvar

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR Trafiksäkerhetspolicy reviderad 2005-12-14 TRAFIKSÄKERHETSPOLICY Inom Sjöfartsverket ska vi sträva efter att alla anställda ska få en trygg och säker arbetsmiljö.

Läs mer

Hållbara resor. resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015. stockholm.se

Hållbara resor. resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015. stockholm.se Hållbara resor resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015 stockholm.se 2 (8) Innehåll Inledning 3 Miljövänliga och säkra resor i tjänsten 3 Ekonomiska och administrativa riktlinjer 7 3 (8) Inledning

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2016-08-29 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon.

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon. Miljöförvaltningen Miljöbilar i Stockholm Bilaga Tjänsteutlåtande Dnr 2015-8376 Sida 1 (8) 2015-06-02 Handläggare Per Erik Österlund Telefon: 08-508 28 819 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-16

Läs mer

SNAPPINSURANCE FÖR SNAPPCAR SVERIGE

SNAPPINSURANCE FÖR SNAPPCAR SVERIGE SNAPPINSURANCE FÖR SNAPPCAR SVERIGE För SnappInsurance gäller detta särskilda villkor i första hand och i övrigt Ifs allmänna motorförsäkringsvillkor för företag (if.se/villkorfordon alla villkor 8183)

Läs mer

BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller

BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller Ver.rev 01.01 1 (9) BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller Godkänd av Janina Gröhn, miljöansvarig Återrapportering

Läs mer

TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN

TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN 2008-10-20 Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Miljö- och trafikroteln Kontaktperson

Läs mer

Revisionsrapport Kommunens fordon Sölvesborgs kommun

Revisionsrapport Kommunens fordon Sölvesborgs kommun Revisionsrapport Kommunens fordon Sölvesborgs kommun Nils Fredholm 2014-03-21 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och metod 2 3 Iakttagelser

Läs mer

NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka

NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka Så arbetar NTF Väst NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka trafiksäkerheten Stefan för mer Kaleby än en miljon invånare

Läs mer

Tekniska Driftavdelningen

Tekniska Driftavdelningen Kravspecifikation Denna kravspecifikation innehåller de krav som ställs på genomförandet av uppdraget. Hela kravspecifikationen ska accepteras av anbudsgivare genom underskrift längst ner av behörig företrädare.

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1

Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1 PM 1 (11) Datum Dnr/Beteckning. Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1

Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1 TSV 2011-1456 1(11) Regeringen/Näringsdepartementet Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1 TSV 2011-1456 2(11) Sammanfattning... 3

Läs mer

Information om: Miljökrav vid upphandling av enreprenader och tjänster

Information om: Miljökrav vid upphandling av enreprenader och tjänster KONTAKTUPPGIFTER Göteborg: Trafikkontoret Telefon: 031-61 37 00 Internet: www.trafikkontoret.goteborg.se Malmö: Gatukontoret Telefon: 020-34 45 00 Internet: www.malmo.se/miljozon Stockholm: Markkontoret

Läs mer

Avslutad: Fordon (person- och transportbilar).

Avslutad: Fordon (person- och transportbilar). Avslutad: Fordon (person- och transportbilar). Info Version 8 URL http://com.mercell.com/permalink/39269023.aspx Externt anbuds-id 175908-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Meddelande om upphandling

Läs mer

Hantering av fordon inom kommunkoncernen i Stockholms stad Uppdrag att utarbeta ett förslag till strategi

Hantering av fordon inom kommunkoncernen i Stockholms stad Uppdrag att utarbeta ett förslag till strategi Utlåtande 2015:119 RI+V (Dnr 129-1408/2015) Hantering av fordon inom kommunkoncernen i Stockholms stad Uppdrag att utarbeta ett förslag till strategi Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN

FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Beslutsdatum: 2017-09-07 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Miljöstrateg FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN SYFTE Detta dokument reglerar anskaffning,

Läs mer

MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM

MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM Division Stockholm DIREKTIV D-LFV 2005-1997 1(10) MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM Bilaga till Administrativa föreskrifter (AF) Division Stockholm DIREKTIV D-LFV 2005-1997

Läs mer

Viktiga begränsningar

Viktiga begränsningar Buss Ifs försäkring för buss är utformad för att passa varje bussägares försäkringsbehov. Försäkringen är flexibelt uppbyggd och kan omfatta allt från enbart trafikförsäkring till ett omfattande skydd

Läs mer

Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen

Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen 1 (7) Personalbyrån Datum Diarienr (åberopas vid korresp) 2004-02-09 och 2004-06-21 EKB-799-0069/04 Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen 1 Allmänt I Polisens arbete utgör tjänsteresorna en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2011:1580 Utkom från trycket den 30 december 2011 utfärdad den 15 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar

Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar Typ av skrivelse Sida 1(5) Datum Diarienummer 2016-03-13 Avdelning Eric Thorstensson Adm chef Tel 0933-140 15 EE-post eric.thorstensson@vindeln.se Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1

Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1 PM 1 (11) Datum Dnr/Beteckning 2014-03-28 TSG 2014-473 Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Helena Wessén Transportregisteravdelningen Registerhållningsenheten Transportstyrelsens

Läs mer

Energistrategi. Älvkarleby kommun

Energistrategi. Älvkarleby kommun Energistrategi Älvkarleby kommun Innehåll Energistrategi... 0 Inledning... 2 Syfte... 3 Fokusområden... 3 Mål... 3 Handlingsplan... 4 Kommunens personbilar ska år 2020 bestå av enbart miljöklassade bilar...

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till policy för resor i tjänsten

Tillämpningsanvisningar till policy för resor i tjänsten Tillämpningsanvisningar till policy för resor i tjänsten Antagen av landstingsstyrelsens personaldelegation 17 oktober 2007 96 Reviderad 7 februari 2008 29 1(8) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2.

Läs mer

Riktlinjer för fordon och resor. Beslutad av kommunstyrelsen , 247/17. Dnr KS

Riktlinjer för fordon och resor. Beslutad av kommunstyrelsen , 247/17. Dnr KS Riktlinjer för fordon och resor Beslutad av kommunstyrelsen 2018-10-29, 247/17. Dnr KS2018.0372 Innehåll 1 Riktlinjer för fordon och resor... 3 1.1 Omfattning... 3 1.2 Kännedom och efterlevnad... 3 1.3

Läs mer

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 juni 2011 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning Gislaveds kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning Diarie 13-121-61 Ansvarig upphandlare Robert Andersson Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska

Läs mer

Anbud Kommentus Gruppen AB/Fordon 2009/10016.

Anbud Kommentus Gruppen AB/Fordon 2009/10016. Anbud Kommentus Gruppen AB/Fordon 2009/10016. Anbudsgivare: Iveco Sweden AB Offererade enheter: Lätta lastbilar med flak Lätta fyrhjulsdrivna lastbilar med flak Lätta skåpbilar med 7,3-17,2 kubikmeters

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Inköp av tunglastbil

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Inköp av tunglastbil Umeå kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Inköp av tunglastbil Diarie 13079 Ansvarig upphandlare Jan Lundberg Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1265 Utkom från trycket den 7 oktober 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver att 2 kap.

Läs mer

Remissyttrande angående förslag till förordning om elbusspremie

Remissyttrande angående förslag till förordning om elbusspremie Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2016-03-14 Ref: M2016/00374/R Remissyttrande angående förslag till förordning om elbusspremie Sveriges Bussföretag är en arbetsgivare-

Läs mer

TJÄNSTEFORDONSPOLICY

TJÄNSTEFORDONSPOLICY TJÄNSTEFORDONSPOLICY Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-09-29 För revidering ansvarar: Margareta Engkvist Björkenhall För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Teknik- och fastighetsförvaltningen

Läs mer

Policy för Persontransporter och Fordonshantering

Policy för Persontransporter och Fordonshantering FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.41) Policy för Persontransporter och Fordonshantering (ägda eller leasade) Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Fordonshantering Ägare/ansvarig Kommunstyrelsen Antagen av KS 2005-02-02

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för kommunens fordon

RIKTLINJER. Riktlinjer för kommunens fordon RIKTLINJER Riktlinjer för kommunens fordon 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer för kommunens fordon Diarienummer: KS/2017:298 Beslutas av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2017-08-14 Dokumentansvarig:

Läs mer

Upphandlingar som bereds av servicenämnden - 2016

Upphandlingar som bereds av servicenämnden - 2016 Upphandlingar som bereds av servicenämnden - 2016 Division Avtalsnamn Referens nummer Slutdatum Bränsle och drivmedel 1201199 2016 02 15 2017 02 15 60,0 Bränsle och drivmedel. Etanol (E85), Bensin Blyfri

Läs mer

104 System för miljöbil som personalbil. Landstingsstyrelsens beslut

104 System för miljöbil som personalbil. Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-09 LS-LED09-449 104 System för miljöbil som personalbil Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer System för miljöbil som personalbil.

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1

Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling av bilresor enligt SFS 2009:1 PM 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Transportstyrelsens uppföljning av myndigheters inköp av bilar och upphandling

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2003:872 Utkom från trycket den 2 december 2003 utfärdad den 20 november 2003. Regeringen föreskriver

Läs mer

Delegering, ansvar och befogenheter

Delegering, ansvar och befogenheter Sidan 1 / 10 Delegering, ansvar och befogenheter Innehåll 1. Allmänt... 1 1.1. Delegering... 2 1.2. Byte av förordnade befattningshavare... 2 2. Tillägg till befattningsbeskrivning... 3 2.1. Flygplatschefen...

Läs mer

2006-04-03 LS-LED06-115. Landstingsstyrelsens beslut

2006-04-03 LS-LED06-115. Landstingsstyrelsens beslut PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-04-03 LS-LED06-115 34 Landstingsstyrelsens svar på revisionens granskning av landstingets policy/riktlinjer för resor i tjänsten Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Höörs kommun. Övergripande förstudie av kommunens fordonshantering. Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8

Höörs kommun. Övergripande förstudie av kommunens fordonshantering. Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8 kommunens fordonshantering Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 3. Syfte och avgränsning 4. Metod 5. Policys och styrdokument 5.1 Fordonshantering 5.1.1 Iakttagelser

Läs mer

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1(8) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-12-18 Ersätter: 2011-12-15 Gäller fr o m: 2015-04-08 Ägardirektiv för Karlstad Airport AB Ägardirektiv för verksamheten

Läs mer

Uppföljning av 2008 års granskning av informationssäkerheten hos Knivsta kommun KS-2011/787

Uppföljning av 2008 års granskning av informationssäkerheten hos Knivsta kommun KS-2011/787 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2010/605 2012-02-15 Kommunstyrelsen Uppföljning av 2008 års granskning av informationssäkerheten hos Knivsta kommun

Läs mer

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten Reviderad 2013-03 Versionsnummer 1 Innehåll 1.0 Skolskjuts i Finspångs kommun 2 1.1 Elever i grundskola och grundsärskola 2 1.2 Elever i gymnasieskolan

Läs mer

Bilaga 1 a Kravspecifikation Samtliga anbudsområden

Bilaga 1 a Kravspecifikation Samtliga anbudsområden 2012-03-16 1 (6) Bilaga 1 a Kravspecifikation Samtliga anbudsområden 1 Introduktion 1.1 Avgränsning Denna kravspecifikation gäller för samtliga anbudsområden. 1.2 Disposition Kravspecifikationen innehåller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Yrkestrafikförordning; utfärdad den 3 maj 2012. SFS 2012:237 Utkom från trycket den 15 maj 2012 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:25. Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet

Regeringens proposition 2011/12:25. Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringens proposition 2011/12:25 Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringens proposition 2011/12:25 Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Prop. 2011/12:25 Regeringen överlämnar

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om användning av fordon på väg I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om användning av fordon på väg (1257/1992) 3 1, 3 och 5 mom., 6

Läs mer

De rabattsatser som redovisas för grundbil och tilläggsutrustning skall gälla fasta under hela avtalsperioden.

De rabattsatser som redovisas för grundbil och tilläggsutrustning skall gälla fasta under hela avtalsperioden. Bilaga 8 PRISBILAGA FORDON 2009 (en bilaga per bilmodell) Samtliga priser skall anges i SEK och vara exklusive moms. Ange nedan begärda priser och rabattsatser på grundmodellen samt om den specificerade

Läs mer

Yrkestrafiklag (2012:210)

Yrkestrafiklag (2012:210) Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 1 kap. Inledande bestämmelser [2901] Bestämmelser om de villkor som ska uppfyllas av den som bedriver eller har för avsikt att bedriva

Läs mer

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Innehållsförteckning 1. Administrativa föreskrifter...3 1.1. Inledning... 3

Läs mer

Taxa Marstrands Hamnområde

Taxa Marstrands Hamnområde Taxa Marstrands Hamnområde Taxa Diarienummer: KS 2010/393, KS 2010/394, KS 2012/358 Dokumentansvarig: Hamnchef Beredande politiskt organ: Ekonomiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Handläggare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2007:1387 Utkom från trycket den 28 december 2007 utfärdad den 18 december 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Yrkestrafikförordning (2012:237)

Yrkestrafikförordning (2012:237) Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 1 kap. Allmänna bestämmelser [2941] Denna förordning innehåller föreskrifter som ansluter till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M.

INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M. INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M. Yrkestrafiklag 1 kap. [2901] 1 Internationella vägtransporter Yrkestrafiklag (2012:210) 1 kap. Inledande bestämmelser [2901] Bestämmelser om de villkor som ska uppfyllas

Läs mer

Frågor och svar: Drift av Norrköping Airport AB.

Frågor och svar: Drift av Norrköping Airport AB. Frågor och svar: Drift av Norrköping Airport AB. Info Version 11 URL http://com.mercell.com/permalink/39249241.aspx Externt anbuds-id 175141-2013 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling

Läs mer

Försäkring för vård och omsorgstjänster

Försäkring för vård och omsorgstjänster Försäkring för vård och omsorgstjänster Det här är en branschanpassad försäkring för vård och omsorg. Försäkringen ger ett väl anpassat skydd för ditt företag och dina anställda och kan byggas på med olika

Läs mer

https://atc-extern.vgregion.se/avantra/customer/westma/modules/purchase/question/...

https://atc-extern.vgregion.se/avantra/customer/westma/modules/purchase/question/... Sida 1 av 5 1 Fråga: Vänligen förtydliga. Fråga Punkt 9 Uppdatering nya modeller Priset för den nya modellen får inte vara högre än den befintliga modellen. Vad menas med modell? Helt ny produkt eller

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Bilpool

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Bilpool Umeå Kommun Utvärdering Ekonomiskt mest fördelaktigt Helt anbud Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Bilpool Diarie 12026 Ansvarig upphandlare Jan Lundberg Detta dokument är en kopia på upphandlingens

Läs mer

Godkännande och marknadskontroll av fordon. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Godkännande och marknadskontroll av fordon. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Godkännande och marknadskontroll av fordon Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 3 september 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Bilförsäkring Villkorssammanfattning

Bilförsäkring Villkorssammanfattning Bilförsäkring Villkorssammanfattning Bilförsäkring Villkorssammanfattning Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för personbilar och lätta lastbilar

Läs mer

VEM GÄLLER FÖRSÄKRINGEN FÖR? VAR GÄLLER FÖRSÄKRINGEN?

VEM GÄLLER FÖRSÄKRINGEN FÖR? VAR GÄLLER FÖRSÄKRINGEN? BILFÖRSÄKRING Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Du kan välja mellan

Läs mer

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Ton CO2 LFV D-LFV 2009-035287 1(7) HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling och LFV arbetar kraftfullt med att minska verkets

Läs mer

Regler för mobilitetsstöd i Linköpings Kommun.

Regler för mobilitetsstöd i Linköpings Kommun. Regler för mobilitetsstöd i Linköpings Kommun. Dokumenttyp: Regler Antaget av: Kommunfullmäktige 509 Status: 2015-12-08 Giltighetstid: 2099-12-31 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: Sbn 2014-576

Läs mer

Ramavtal markarbeten Huge Fastigheter.

Ramavtal markarbeten Huge Fastigheter. Ramavtal markarbeten Huge Fastigheter. Info Version 3 URL http://com.mercell.com/permalink/39647809.aspx Externt anbuds-id 376988-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Avslutade upphandlingar Anbudsprocess

Läs mer

Resepolicy för Trafikkontoret

Resepolicy för Trafikkontoret Antagen 2002-05-15, uppdaterad 2005-12-12, uppdaterad 2007-11-28 Resepolicy för Trafikkontoret Resepolicyn syftar till att successivt styra användningen av personresor i tjänsten, samt att påverka personalens

Läs mer

Athlon. Information till dig som förare

Athlon. Information till dig som förare Athlon Information till dig som förare Introduktion Det är en stor glädje att kunna hälsa dig välkommen som kund hos Athlon! I denna informationsbroschyr hittar du viktig information som kan bli relevant

Läs mer

Skatteverkets meddelanden

Skatteverkets meddelanden Skatteverkets meddelanden ISSN 1652-1447 Skatteverkets information om avdrag för utgifter för resor mellan bostaden och arbetsplatsen att tillämpas vid 2010 års taxering * SKV M I detta meddelande finns

Läs mer

Trafikskadelag (1975:1410)

Trafikskadelag (1975:1410) Skatter m.m./trafikförsäkring 1 Inledande bestämmelser 1 [7401] Denna lag gäller trafikförsäkring för motordrivet fordon och ersättning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Riktlinjer för finansverksamheten Borås kommunkoncern. Riktlinjer för finansverksamheten 1

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Riktlinjer för finansverksamheten Borås kommunkoncern. Riktlinjer för finansverksamheten 1 Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Riktlinjer för finansverksamheten Borås kommunkoncern Riktlinjer för finansverksamheten 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval

Läs mer

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 2 1. Inledning...

Läs mer

Kaj Inrikes AB Miljö- och trafiksäkerhetsredovisning 2014-09-01 2015-08-31. Sedan 1999

Kaj Inrikes AB Miljö- och trafiksäkerhetsredovisning 2014-09-01 2015-08-31. Sedan 1999 Kaj Inrikes AB Miljö- och trafiksäkerhetsredovisning 2014-09-01 2015-08-31 Sedan 1999 ALLMÄNT Kaj Inrikes AB bedriver åkeriverksamhet med Älmhult som stationeringsort. Verksamheten är inriktad på transporter

Läs mer

1.0 Liten tvåhjulsdriven personbil (tjänstevikt understigande 1400 kg)

1.0 Liten tvåhjulsdriven personbil (tjänstevikt understigande 1400 kg) Lycksele kommun Utvärdering Ekonomiskt mest fördelaktigt Delat Avtalsform Rangordnat avtal Namn Leasingbilar Diarie UH-2012-38 Ansvarig upphandlare Eric Lundström Detta dokument är en kopia på upphandlingens

Läs mer

2. Fordonspolicy för Vallentuna kommun

2. Fordonspolicy för Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-01-07 DNR KS 2014.561 ROBERT NILSSON SID 1/1 INKÖPSCONTROLLER ROBERT.NILSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Fordonspolicy

Läs mer

AVROPSAVTAL 1B AVSEENDE ADMINISTRATION, BILFÖRSÄLJNING OCH LEASING

AVROPSAVTAL 1B AVSEENDE ADMINISTRATION, BILFÖRSÄLJNING OCH LEASING 2012-01-26 1(12) AVROPSAVTAL 1B AVSEENDE ADMINISTRATION, BILFÖRSÄLJNING OCH LEASING Detta avropsavtal tillämpas för Avropare som inte har beskattningsrätt eller kommunal borgensförbindelse. AVROPSKUND

Läs mer

Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Några körkortsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 augusti 2012 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av fordonanvändandet Caroline Liljebjörn Emmaboda Bostads AB

Revisionsrapport Granskning av fordonanvändandet Caroline Liljebjörn Emmaboda Bostads AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av fordonanvändandet Caroline Liljebjörn 12 mars 2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga och kontrollmål... 2 1.3. Metod

Läs mer

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning FRI VÄG. Nå målet säkert!

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning FRI VÄG. Nå målet säkert! Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning Nå målet säkert! 11:7 Särskild försiktighet 2:1 Omsorg varsamhet & hänsyn 11:8 Andras säkerhet Grundkrav Bakgrund: Grundläggande kompetensmål för utryckningsförare.

Läs mer

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens Rapport 2012-06-27 N2012/2984/MK Näringsdepartementet Marknad och konkurrens Stefan Sagebro Telefon 08-405 56 16 Mobil 072-714 17 78 E-post stefan.sagebro@enterprise.ministry.se Europeiska kommissionen

Läs mer

Promemoria. Jordbruks- och skogsbruksfordon godkännande och marknadskontroll. Näringsdepartementet

Promemoria. Jordbruks- och skogsbruksfordon godkännande och marknadskontroll. Näringsdepartementet Promemoria Jordbruks- och skogsbruksfordon godkännande och marknadskontroll Näringsdepartementet 1 Innehållsförteckning 2 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 2 Författningsförslag... 6 2.1 Förslag

Läs mer

MA-Skåne Inköpare Anders Olausson

MA-Skåne Inköpare Anders Olausson MA-Skåne Inköpare Anders Olausson Datum 046-15 35 73 2005-12-20 1 (6) anders.olausson@skane.se Diarienr MA/050080 RAMAVTAL Avtalsnr: MA/050080, Finansiell Leasingtjänst till Region Skånes fordon Leverantör:

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer