100 års kunnande inom färg. Innehåll 2/2012. Paint with Pride. Industrial Wood Coatings

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "100 års kunnande inom färg. Innehåll 2/2012. Paint with Pride. Industrial Wood Coatings"

Transkript

1 Paint with Pride Innehåll 2/ års kunnande inom färg...1 En för alla: Det nya färgbrytningssystemet TEKNOCOLOR...3 Nya Teknos-lösningar för utomhusträ...4 Teknos är redo för BPD-direktivet...5 CLP-föreskrifter kräver nya varningsetiketter...5 Vetenskapligt stöd för Teknos...6 Uteliv med ytbehandling från Teknos...7 Fensterbau genomgång...8 Published by: Teknos AS The Editor: Karin Skov års kunnande inom färg 1912 öppnade Johannes Schou sin butik i Vamdrup, där sålde man färg, järnvaror och läkemedelsprodukter. Inte kunde han ana att detta en dag skulle utvecklas till en av de viktigaste platserna i Europa inom industriell träbehandling. Hundra år efter grundandet av det som tidigare hette A/S Johs. Schou Farve - og Lakfabrik är detta en långvarig del av Teknos framgångar. En händelserik historia Under de första åren sålde Johs. Schou inte bara färg. Historiska dokument avslöjar formler för andra produkter, däribland hostmedicin och hårbalsam. Det var först 1926 som Schou började specialisera sin produktion inom oljefärg, kitt och linfröolja. Verksamheten växte och klarade sig genom svåra tider, däribland grundarens förtidiga bortgång 1936 och andra världskriget. Genom efterkrigstidens uppbyggnadsarbete ökade efterfrågan på byggprodukter. Johs. Schou utökade sin verksamhet med nyutvecklade färger och ytbehandlingar, 1965 inleddes driften i den nya fabriksbyggnaden i Vamdrup tog Andreas Schou över företaget som tredje generationens företagsledare, företaget hade redan då specialiserat sig inom industriell ytbehandling. Schou fortsatte sin expansion och började 1979 till-

2 2 verka vattenbaserade ytbehandlingar, 1985 blev man den första och enda tillverkaren av pulverfärg i Danmark, den nya produktserien hette INFRALIT. Till toppen med Teknos Under slutet av 80-talet sökte Teknos efter expansionsmöjligheter i Danmark och i Johs. Schou fann man ett företag vars filosofi stämde perfekt in på den egna - långsiktiga kundrelationer, innovativa lösningar och konsekvent hög standard. I början av 1990 övertog Teknos Johs. Schou och sedan dess har anläggningen i Vamdrup bidragit med ytterligare expansion i Danmark och Central Europa tog Teknos över det tyska företaget Rhodius Lacke und Farben i Fulda och 2001 det danska företaget Hygaea Farve og Lakker A/S, med produktionsanläggningar i Aalborg och Nörresundby. Under de följande åren utökade Teknos upprepade gånger produktionskapaciteten i Vamdrup. Här etablerade man även ett tekniskt kompetenscentrum och 2007 koncentrerades hela den danska organisationen, inklusive hela produktionen, till denna anläggning. Genom övertagandet av GORI Industry 2009 blev slutligen Teknos en europeisk aktör inom industriell träbehandling, med Teknos A/S som den viktigaste anläggningen utanför Finland. Centrum för träytbehandling Idag är Vamdrup ett kunskapscentrum för industriell träytbehandling som servar hela Teknos Group i Europa. Företaget tillverkar årligen 22 miljoner liter färg och ytbehandling och man exporterar till mer än 40 länder i Europa och världen. I Vamdrup arbetar mer än 170 personer, många av dessa arbetar inom forskning och utveckling. Tekniskt kompetenscentrum, som utökades 2009, är en av de största och modernaste anläggningarna i sitt slag i Europa. Här finns möjligheter inom alla viktiga användningsområden och torkprocesser för industriell ytbehandling av både utomhus- och inomhusträ. Under den 100-åriga, händelserika historien har mycket förändrats i Vamdrup. En sak har dock alltid varit sig lik sedan Johs. Schou Farve- og Lakefabrik grundades: företagsandan, innovationsstyrkan och den konsekventa kundinriktningen.

3 3 En för alla: Det nya färgbrytningssystemet TEKNOCOLOR Goda nyheter för alla Teknos-kunder som själv bryter färgnyanser: Nu introducerar Teknos det nya färgbrytningssystemet TEKNOCOLOR, som är en lösning för alla vattenbaserade Teknos industriella träprodukter. I framtiden kommer ett system att klara alla vattenbaserade utomhus- och inomhusprodukter, från både Teknos och GORI Industry. Det nya systemet TEKNO- COLOR ger en modern, VOC-reducerad produktkvalitet med fantastiska egenskaper vad gäller torkning och spärrmotstånd. Själva systemet passar till den senaste maskintekniken. Den bryter flera färgämnen samtidigt och ger ett snabbt och exakt resultat. Det är enkelt att använda och programvaran är lättanvänd med användbara verktyg. Tillgång till recept Med 16 färgämnen täcker formlerna in hela RAL- och NCS S-spektrat, samt flertalet ogenomskinliga och genomskinliga specialfärgtoner. Formlerna för de befintliga TEKNOMIX, TEKNOCOLOR och GORI färgbrytningssystemen har minutiöst överförts till det nya systemet för att förbli trogna sitt ursprung. Nu finns det totalt heltäckande och mer än genomskinliga färgnyanser i TEKNOCOLORsystemet. Systemet är webbaserat och ansluter via Internet till en central formeldatabas. Detta gör att nya formler som utvecklas av Teknos-specialisterna i centrallabbet i Finland och fyra lokala färgcentra snabbt och enkelt blir tillgängliga för kunderna. Snart kommer bytet att ske Det nya systemet ersätter de befintliga färgbrytningssystemen TEKNOMIX, TEK- NOCOLOR och GORI Industry. Utbytesförloppet har redan påbörjats i vissa länder och vi förväntar oss att det ska vara klart under andra kvartalet Lokala Teknos-företag kommer att planera och koordinera utbytet, i nära samarbete med kunderna.

4 4 Nya Teknos-lösningar för utomhusträ Med de nya TEKNOSHIELD-produkterna ges kunderna tillgång till ett brett urval av attraktiva lösningar inom industriell ytbehandling av trädgårdsmöbler och terrasser. Tack vare genomtänkta recept och moderna råmaterial ger de nya produkterna fantastiska egenskaper och överträffar de flesta vanligt förekommande lösningarna, vad gäller ytfinish och användning. TEKNOSHIELD 4003 TEKNOSHIELD 4003 är en vattenbaserad produkt för ytbehandling av trädgårdsmöbler. Produkten passar bra till lövträ och barrträ och ger ytan ett långvarigt skydd samt framhäver träets naturliga utseende. TEKNOSHIELD 4003 tränger djupt in i träet, har förträffliga vidhäftningsegenskaper, ger högt UV-skydd och skapar ett oljelikt, vattenavvisande skydd. Produkten lämpar sig bra för sprutning, sköljlackering och doppning är, vid lagertjocklek på endast g/m², otroligt kostnadseffektivt. För behandling av lövträ räcker det gott med TEKNOSHIELD 4003, barrträ bör förbehandlas med TEKNOL AQUA 1410 eller GORI 356. TEKNOSHIELD 4005 TEKNOSHIELD 4005 har tagits fram för naturligt skydd av terrasser som är tillverkade av lövträ eller barrträ. Den vattenbaserade produkten är den perfekta lösningen för att lyfta fram träets naturliga nyanser och kan användas både som färglös eller som transparent i olika nyanser. Specialegenskaperna är bland annat effektiv applicering i tunna lager, vilket möjliggör efterbehandling utan blåsor eller infärgning av ytan. Produkten kan appliceras säkert och ekonomiskt med olika metoder. För barrträ rekommenderas förbehandling med TEK- NOL AQUA 1410 eller GORI 356. Effektiviteten hos TEKNOSHIELD 4005 testas just nu i olika sammanhang, t.ex. långvariga vädertester som utförs av det Österrikiska testinstitutet Holzforschung Austria. TEKNOSHIELD 5003 TEKNOSHIELD 5003 är effektiv ytbehandling av trädgårdsmöbler tillverkade av lövträ. Specialreceptet garanterar djup inträngning i träet, tillsammans med ett effektivt UV-skydd ges ytan bästa tänkbara hållbarhet. Behandlingen kan vara endera färglös eller genomskinlig med någon av alla de tillgängliga nyanserna. TEKNO- SHIELD 5003 appliceras direkt på lövträet och kan sprutas, penslas eller flödeslackeras. Vädertester visar att TEKNOSHIELD 5003 skyddar träet betydligt bättre än vanlig träolja som innehåller lösningsmedel. Exempelvis teak-ytor förblir oljerika under lång tid, mata inte ut och bibehåll dess naturligt starka fiberstruktur. Beprövat skydd Många tillverkare av terrassmaterial och trämöbler använder med stor framgång Teknos välbeprövade produkter. Det finns ett stort urval av produkter avsedda för utomhusträ, inklusive flera primers och toppskikt. Med de nya TEKNOSHIELDprodukterna har Teknos den korrekta ytbehandlingslösningen för nästan alla behov med support från Teknos appliceringsexperter.

5 5 Teknos är redo för BPD-direktivet Det europeiska godkännandet av Teknos träskyddsprodukter i enlighet med BPD (Biocide Product Directive) fortgår enligt planerna. Produkterna AQUA PRIMER , AQUA PRIMER , GORI 356 och GORI 605 godkändes i Danmark redan under oktober och Teknos fick nyligen det första nationella godkännandet för TEKNOL AQUA 1410 i Storbritannien. Efter att ha erhållit de första nationella godkännandena kunde Teknos, under oktober, påbörja förfarandet för godkännande med de nationella myndighetsgodkännandena i övriga EU-länder. Dessa kommer fortlöpande att kompletteras för fler länder och ytterligare nationella godkännanden kommer att erhållas under de kommande månaderna. I de EU-länder där produkterna inte erhållit nationellt godkännande ännu får produkterna marknadsföras och användas i enlighet med övergångsavtalet, tills förloppet för godkännande har slutförts. Här följer lite siffror som ger en bild av det arbete som krävs för ett godkännande. Enbart de nationella godkännandena för de fyra nämnda produkterna kräver pappersarbete som motsvarar 174 kg papper totalt mer än sidor dokumentation, som skickas in som certifierade översättningar till 22 adresser över hela Europa. Fördelen är dock övertygande: Teknos har en helt BPD-godkänd produktpalett och en BPD-kunskap som inte många företag kan mäta sig med. Fullständig kontroll över formler, internproduktion och fullständig dokumentation från Teknos experter garanterar att Teknos alltid kan erbjuda kunderna den optimala, framtidssäkra impregneringslösningen. CLP-föreskrifter kräver nya varningsetiketter Med föreskrifterna 1272/2008 ( CLP-direktivet ) genomför EU rekommendationerna från FN rörande ett globalt harmoniserat system för klassificering och märkning av kemikalier (GHS). Syftet med en harmonisering av varningsetiketterna är att göra hanteringen av farliga material säkrare för både människor och miljö, samt att underlätta internationell handel. Under genomförandet kommer de orangefärgade varningssymbolerna att ersättas av nya, internationella, enhetliga piktogram. De gamla symbolerna har reviderats och kommer att markeras med en röd, diamantformad ram med vit bakgrund. Rena substanser ska vara märkta enligt det nya systemet sedan slutet av 2010, för blandningar är slutdatum satt till den 1 juni Det kommer att råda en övergångstid på två år för befintligt lager. Teknos ligger långt fram med genomförandet av föreskrifterna och kommer efterhand introducera de nya etiketterna på förpackningar och säkerhetsdatablad. I framtiden kommer dessutom säkerhetsdatabladen att revideras så att dessa uppfyller kraven i REACH-föreskrifterna, som kräver ytterligare paragrafer och bilagor. Teknos kommer att hålla kunderna informerade om utvecklingen inom detta område.

6 6 DTI Vetenskapligt stöd för Teknos När det gäller tester och forskningsbaserad expertkunskap samarbetar Teknos med välkända institut över hela Europa. Ett av dessa institut är DTI (Danmarks teknologiska institut) i Taastrup i närheten av Köpenhamn. Med nästan anställda och en årsomsättning på över 130 miljoner är detta oberoende, icke-vinstdrivande institut ett av de största egenägda instituten för tekniska tjänster. DTI har åtta affärsenheter som omfattar många olika områden, från konstruktion, energi och bioteknik till logistik, IT och ledningsfrågor. Centrets experter inom trä och bio-baserade material fokuserar på alla träets aspekter som byggnadsmaterial, ytbehandling och träskyddsmedel. Miljölagstiftningen har, under de senaste åren, medfört omfattande förändringar vad gäller träskyddsmedel, berättar Thomas Mark Venås, som leder träskyddsgruppen på DTI. Detta medför att mycket av vårt arbete består i att undersöka träskyddsmedlens effektivitet och deras inverkan på miljön. Detta är institutet optimalt rustade för. Institutet har egen behandlingsanläggning och egna forskningslaboratorier med all nödvändig utrustning för att vetenskapligt studera hur trä reagerar under vissa konkret angivna förhållanden, som t.ex. när det utsätts för fukt och UV-strålning. När det gäller tester av nedbrytning utomhus använder DTI utomhusanläggningarna i Taastrup och på Borneo, där processerna för nedbrytning och träförstörande svamp går upp till fem gånger fortare än i Danmark. Experterna på DTI utför tester både i enlighet med standardiserade metoder och enligt kundspecifika krav. Samarbete under årtionden Teknos har samarbetat med DTI sedan 1980-talet. Ett av de långsiktiga projekten är ett nedbrytningstest som varit igång i Malaysia sedan Arbetet som utförs åt Teknos består i att DTI analyserar hörnelement tillverkade av olika sorters ytvirke och kärnvirke behandlade med olika beläggningssystem (se artikel i nyhetsbrevet Painting Wood 2/2011). Regelbundna kontroller av testproverna ger värdefull kunskap som kontinuerligt kommer Teknos kunder till del. Med tanke på BPD (Biocidal Product Directive) genomförde DTI ett stort antal studier åt Teknos rörande effektiviteten hos biocidala ämnen. Resultaten bidrog till en omfattande dokumentation som Teknos lämnade in när man sökte godkännande för sina produktkonserveringsmedel. Teknos får även specifik support från DTI vid test av nya material. När det gäller nya material som dyker upp på marknaden så är det inte alltid uppenbart hur dessa reagerar på fukt och vilken förbehandling som krävs för god vidhäftning, säger Thomas Mark Venås. Genom våra studier kan vi hjälpa till att ge pålitliga svar på dessa frågor. Vi arbetar även över områdesgränserna, så om det gäller frågor om kompositmaterial drar vi nytta av den kunskap som finns hos experterna på institutets andra avdelningar.

7 7 Uteliv med ytbehandling från Teknos En plats för perfekt avkoppling: Hillerstorp Dalom är en hammock tillverkad av nordsvensk fur. ( Hillerstorp) Över hela Europa använder man trädgårdsmöbler från Hillerstorp i södra Sverige. Skandinaviens största tillverkare av trädgårdsmöbler, Hillerstorps Trä AB, har sitt huvudkontor i den lilla småländska staden, som ligger ungefär 100 kilometer sydöst om Göteborg. Företaget tillverkar möbler i trä, rotting, stål och aluminium. Hillerstorp erbjuder även ett stort urval av trädgårdstillbehör, däribland kuddar i olika storlek och av olika material, parasoller, paviljonger och trädgårdsprodukter. På huvudkontoret i Småland arbetar 120 medarbetare, här finns administrativa avdelningar och lager samt företagets toppmoderna tillverkningsanläggning. Hillerstorp har koncentrerat all sin trätillverkning till denna anläggning. Företaget använder sig av FSCcertifierad furu från norra Sverige vid tillverkningen av massiva trämöbler. Här hittar man bland annat den klassiska serien Embla, de moderna Viking-produkterna och de vita bänkarna i Visby-serien. Perfekta beläggningslösningar från Teknos Hillerstorp har under tre årtionden förlitat sig på produkter från GORI Industry vid all beläggning av massiva trädgårdsmöbler. Hållbara ytor som tilltalar ögat och som känns sköna är viktiga säljargument när det rör sig om trädgårdsmöbler, berättar Göran Andersson, produktionschef på Hillerstorp. Dessutom måste beläggningsprodukterna uppfylla både kostnads- och tillverkningsrelaterade krav. Vi har mycket goda erfarenheter av produkterna från GORI Industry och av Teknos som huvudleverantör av beläggningsprodukter. Hillerstorp använder ett fyralagerssystem till de flesta av sina massiva träprodukter. Här ingår ANTISTAIN AQUA 5300 som specialgrundare för att förhindra missfärgning från kvistar, en specialversion av den vattenbaserade grundaren GORI 649 för trädgårdsmöbler, som ger en fantastisk yta som är otroligt slät och slutligen en behandling med GORI 892 för bästa slutkvalitet. Just nu är det grått, vitt och olika bruna nyanser som är Hillerstorp-kundernas favoritfärger. Nära samarbete Beläggningen appliceras i en automatisk anläggning med fyra sprutbås och en transportlinje som är mer än 500 meter lång. Processen är skräddarsydd för produkterna och arbetet löper smidigt. På Hillerstorp är man mycket nöjda med det tekniska samarbetet mellan de två företagen. Appliceringsteknikerna på Teknos kommer regelbundet och besöker oss säger Göran Andersson. Teknos tekniska support håller mycket hög nivå, är mycket servicemedvetna och har stor betydelse för vår ytbehandlingsavdelning. Detta bidrar till att människor över hela Europa också i framtiden kommer att ha glädje av sina trädgårdsmöbler från Hillerstorp, med ytbehandling från Teknos. Hillerstorps klassiska Embla-serie belagd med ett högkvalitativt fyralagerssystem från Teknos. ( Hillerstorp) Visby Soffa Modell II trädgårdsbänk med vit, heltäckande topcoat GORI 892. ( Hillerstorp) Hillerstorps Trä AB, huvudkontor och produktionsanläggning i Hillertorp (Sverige). ( Hillerstorp)

8 8 Med utställare från 37 länder och över besökare blev fensterbau/frontale ett stort internationellt evenemang för fönsterindustrin. Teknos representanter från hela Europa kunde glädja sig åt fyra framgångsrika dagar i Nürnberg. För första gången visade vi hela vårt kunnande inom ytbehandling av alla material som används när man bygger fönster och besökarnas reaktioner var mycket positiva. Thomas Kjellker, internationell försäljningschef för Teknos Det blev många intressanta samtal med besökare från Danmark. Hur man behandlar kompositmaterial var en av de framträdande frågorna och i vår monter kunde vi visa svaret. Marlene Andersen, försäljningschef för Teknos i Danmark Även om det är en bra bit från Finland så hade vi många besökare och intressenter som besökte oss i Nürnberg och man uppskattade att vi fanns på plats som utställare. Petri Laurila, försäljningschef för Teknos i Finland Nürnberg blev ytterligare en framgångssaga. Under fyra dagar slöts nya kontakter och många kundkontakter. Mässan fensterbau kommer med säkerhet att hjälpa upp affärerna under de kommande månaderna. Kjetil Momrak, försäljningschef för Teknos i Norge och Sverige Genom att visa upp lösningar för andra material än trä skapades flera nya, spännande kontakter i Nürnberg, som kan bidra till ytterligare tillväxt på de tysktalande marknaderna. André Brunotte, verkställande direktör för Teknos Tyskland En väldisponerad och modern monter, där kunderna kan se Teknos innovativa lösningar för olika substrat som är vanligt förekommande inom träindustrin. Mark Hubbert, försäljningschef för Teknos UK Mässan är ytterst viktig för dynamiken på den polska marknaden och det kom många besökare från Polen, vilket ledde till många nya kontakter. Robert Boinski, försäljningschef för Teknos i Polen Det är många slovenska fönstertillverkare som besöker fensterbau för att få information om den tekniska utvecklingen och vi kan visa upp toppmoderna ytbeläggningar. Dominik Zupan, försäljningschef för Teknos Slovenien

Published by: Teknos AS Perfekt skydd för trädgårds- och balkongmöbler...2. The Editor: Karin Skov Moderna UV-lacker för inredningsträ...

Published by: Teknos AS Perfekt skydd för trädgårds- och balkongmöbler...2. The Editor: Karin Skov Moderna UV-lacker för inredningsträ... Innehåll 2/2013 Bästa affärspartners!...1 Published by: Teknos AS Perfekt skydd för trädgårds- och balkongmöbler...2 The Editor: Karin Skov Moderna UV-lacker för inredningsträ...3 www.teknos.com Rikligt

Läs mer

Painting Wood både online och offline

Painting Wood både online och offline Innehåll Ledare: Painting Wood både online och offline...1 Nu lanseras den nya produkten AQUACOAT 2661 PVC...2 Nya produkter för inomhusbruk: Produktserien TEKNOLUX utökas...3 UV-system: 100 % UV för LED-lampor...4

Läs mer

Lager på lager utomhus

Lager på lager utomhus GORI täcker allt 2-3 Lager på lager utomhus GORI är dina produkters bästa skydd mot väder och vind Bästa sättet att skydda trä utomhus är att applicera lager på lager och om det är något företag i Europa

Läs mer

ut av en helsvensk somma

ut av en helsvensk somma www.hillerstorp.se Outdoor living by Hillerstorp 2010 ut av en helsvensk somma Vårt hjärta klappar lite extra för trämöbeln. Det är kanske inte så konstigt, efersom vi har tillverkat produkter i furu i

Läs mer

Mekaniska skorstensdrag och värmeåtervinning

Mekaniska skorstensdrag och värmeåtervinning Mekaniska skorstensdrag och värmeåtervinning Våra kunders erfarenhet är när de använder exodraft produkter övergår det ofta deras förväntningar flera gånger om. Jørgen Andersen, CEO Sedan 1957 har exodraft

Läs mer

Vackra trägolv för användning i generationer

Vackra trägolv för användning i generationer Vackra trägolv för användning i generationer Omslagsbild: Furu massiv ljusgrå slät Ovan: Furu massiv obehandlad slät (samma utseende får du om du väljer klarvax) En av världens viktigaste och mest fantastiska

Läs mer

ThermoWood by Stora Enso Det miljövänliga valet

ThermoWood by Stora Enso Det miljövänliga valet ThermoWood by Stora Enso Det miljövänliga valet Stora Enso Ta hand om människorna och planeten Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter

Läs mer

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger.

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Patina Style STOCKHOLM Måla med Patina Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Tack för att du handlar av oss. Du är välkommen åter om du har frågor och funderingar kring färgerna. Vi utökar

Läs mer

SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS

SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS QUALITY IN WOOD SINCE 1857 TRADITION INNOVATION DESIGN 1 2 3 Trä är det mest miljövänliga, vackraste och mest flexibla golvmaterial som finns. Det är därför som vi bara

Läs mer

Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande.

Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande. Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande. Hög kapacitet och nyskapande lösningar. För våra kunders behov Visionen för Martinsons Trä är att med engagerade medarbetare

Läs mer

INNEHÅLLS DEKLARATION

INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLSDEKLARATION MÖBLER Tillverkningsland Sverige TRÄRÅVARA Virke Vi använder virke från företag som är medvetna om sitt ekologiska ansvar och följer befintliga regler och normer.

Läs mer

CHESS Chemical Health Environment Safety System

CHESS Chemical Health Environment Safety System CHESS Chemical Health Environment Safety System Bureau Veritas En kort översikt 180 år av expertis inom kvalitet, hälsa och säkerhet, miljö och socialt ansvar "Att söka sanningen och berätta den utan rädsla

Läs mer

Let s connect. www.pretec.se. Let s connect

Let s connect. www.pretec.se. Let s connect Let s connect www.pretec.se Varmförzinkat och pulverlackat Varför välja Pc-Coat korrosionsskydd: Erfarenheter av varmförzinkade och pulverlackerade produkter har visat potential för mycket långt produktliv.

Läs mer

Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet

Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet En ny generation med utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet Nederman introducerar en ny generation med utsugsarmar för

Läs mer

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM Mixons fingerskarvningssystem med separat applicering används för olika produkter där trälameller limmas ihop i kortändarna. Detta görs

Läs mer

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL . DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL www.climecon.fi Den snygga, tystgående dyskanalen ROL är konstruerad för rum där stora luftvolymer behöver fördelas jämnt och dragfritt. ROL-S justerings-

Läs mer

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Sioo impregnering Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Detta är Sioo impregnering Sioo impregnering är ett miljövänligt, vatten baserat system

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA HÅLLBART ALTANSKYDD EN KÄRLEKSAFFÄR EN REN NATURPRODUKT Auson Ljus Tjärolja är naturens eget träskydd. Metoden att använda trätjära för att ge skydd åt trädetaljer

Läs mer

P-märket är SPs kvalitetsmärke

P-märket är SPs kvalitetsmärke KVALITET SPs P-märke har länge använts som kvalitetsmärke för exempelvis fabrikstillverkade småhus och fjärrvärmecentraler. Nu utvidgas användningen inom byggområdet. Varje produktområde har särskilda

Läs mer

NYHET! Gyptone Quattro 70

NYHET! Gyptone Quattro 70 NYHET! Akustikundertak och -väggar med fina perforeringar NYHET! Rena, lätta ytor med behagligt ljud Skapa estetiska omgivningar med en behaglig ljudmiljö. Med den nya serien kan du designa rum med lätta,

Läs mer

Slitskyddade skovlar för slunghjul

Slitskyddade skovlar för slunghjul Slitskyddade skovlar för slunghjul Skovlar i slungblästringsmaskiner utsätts för ett kraftigt slitage. Därför är skovlarna tillverkade i slitstål. Ni-hard och andra höglegerade stål är vanligt förekommande.

Läs mer

Packaging solutions close to you

Packaging solutions close to you Packaging solutions close to you Innehåll Om oss sid 04 Kvalitet sid 06 Miljö sid 08 PRODUKTION sid 10 PRODUKTER FÖR RETAIL sid 12 PRODUKTER FÖR INDUSTRI sid 13 VAD STENQVIST STÅR FÖR sid 14 Kontakt sid

Läs mer

Teknos utomhusfärger

Teknos utomhusfärger Teknos utomhusfärger Vårda ditt hus med kärlek. Att underhålla och skydda huset är nödvändigt. Men se det som en möjlighet att förändra, förbättra och förnya! Att måla huset är att sköta om det, att bry

Läs mer

Med fokus på effektiva packningsmaskiner

Med fokus på effektiva packningsmaskiner Med fokus på effektiva packningsmaskiner Swepac utvecklar och tillverkar maskiner för krävande förhållanden Vår ambition är att göra maskiner som tål tuffa tag i en tuff miljö. Våra kunder behöver maskiner

Läs mer

FÄRGSTARKA ÅR TEXT BENGT CARLSSON BILD UR BECKERS ARKIV HOS CENTRUM FÖR NÄRINGSLIVSHISTORIA. Vänster. Kontroll av färgblandning, 1970-tal.

FÄRGSTARKA ÅR TEXT BENGT CARLSSON BILD UR BECKERS ARKIV HOS CENTRUM FÖR NÄRINGSLIVSHISTORIA. Vänster. Kontroll av färgblandning, 1970-tal. FÄRGSTARKA ÅR BECKERS. Det finns inga färgbutiker i Sverige. Det konstaterar Carl Wilhelm Becker när han kommer hit som resande försäljare för tyska färgfabriker och handelshus. TEXT BENGT CARLSSON BILD

Läs mer

SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TILLFÖRLITLIGHETEN AV MÄTNINGAR INOM HANDELN

SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TILLFÖRLITLIGHETEN AV MÄTNINGAR INOM HANDELN SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TILLFÖRLITLIGHETEN AV MÄTNINGAR INOM HANDELN 1 TILLFÖRLITLIGHETEN AV MÄTNINGAR INOM HANDELN 1. Mätinstrument 2. Varför övervakas mätinstrument? 3. Vilka mätinstrument omfattas

Läs mer

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad.

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Tradition och framtidstro När vi på RAMAB ser framåt gör vi det med utgångs punkt från vår mångåriga kompetens och erfarenhet.

Läs mer

Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav

Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav Nordgrönas naturliga paneler är effektiva ljudabsorbenter som är handgjorda i Sverige av lav från Skandinavien. Panelerna kan ses som underhållsfria växtväggar

Läs mer

Vi kan trä! Hos oss är känslan

Vi kan trä! Hos oss är känslan Vi kan trä! Hos oss är känslan för trä det viktigaste. Vi övervakar noga varje steg i förädlingsprocessen. Vi bygger all vår verksamhet på erfarenhet och kunskap - men vi tänker modernt. Vi har förmåga

Läs mer

695: Få parasoll på köpet! att handla textilier för! SOMMAR 2016. Handla utegrupp för 9.995: Handla utegrupp för 7.995: och få

695: Få parasoll på köpet! att handla textilier för! SOMMAR 2016. Handla utegrupp för 9.995: Handla utegrupp för 7.995: och få SOMMAR 2016 Handla utegrupp för 9.995: Få parasoll Erbjudandet gäller Taranto parasoll (värde 995: ) som finns i beige, rött och grått. Gäller t o m 21/8 2016 eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras.

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL HÅLLBAR DEISGNFÄRG EN TJÄRLEKSFÖRKLARING EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar träytan

Läs mer

ARNE JACOBSEN 1902-1971 DESIGN STOPPNING BESKRIVNING MILJÖ OCH TESTER GARANTI VARIANTER OCH MÅTT

ARNE JACOBSEN 1902-1971 DESIGN STOPPNING BESKRIVNING MILJÖ OCH TESTER GARANTI VARIANTER OCH MÅTT ÄGGET Arne Jacobsen designade Ägget till lobby- och lounge-områdena på Royal Hotel i Köpenhamn Uppgiften att designa hotellets utseende, förutom möblerna, gav Jacobsens en fantastisk möjlighet att omsätta

Läs mer

Vår styrka - den kompletta lösningen

Vår styrka - den kompletta lösningen hissar hissar 1 Vår styrka - den kompletta lösningen P DAHL har sedan starten specialiserat sig på hissystem och sedan många år har vi varit Norra Europas största leverantör och tillverkare av hisselektronik.

Läs mer

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg 1. Regler om vågar i EU 2009/23/EG om icke-automatiska vågar Direktivet för icke-automatiska vågar/nawi Direktivet är genomfört i Sverige

Läs mer

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Vår omvärld och de förutsättningar vi verkar inom Kollektivtrafik I dag lever merparten av alla bolag med ständiga effektiviseringsbehov. En förutsättning

Läs mer

EUROPAS MODERNASTE RÖRKLIPPNINGSANLÄGGNING FINNS NU PÅ AXELENT I HILLERSTORP

EUROPAS MODERNASTE RÖRKLIPPNINGSANLÄGGNING FINNS NU PÅ AXELENT I HILLERSTORP X-News Nr 2 2009 Nyheter & Notiser från Axelent AB www.axelent.se Problemlösare med unikt erbjudande» Läs mer på sid 4 NYTT SAMARBETS- AVTAL MED ASEAN Nu finns vi i 38 länder.» Läs mer på sid 3 EUROPAS

Läs mer

De 20 vanligaste frågorna om Svanen

De 20 vanligaste frågorna om Svanen De 20 vanligaste frågorna om Svanen 1. Vilka står bakom Svanen? Hösten 1989 beslöt Nordiska Ministerrådet att införa Svanen, en officiell och gemensam miljömärkning för Norden. I Sverige sköter SIS Miljömärkning

Läs mer

Trallvirke trender och tendenser

Trallvirke trender och tendenser Trallvirke trender och tendenser Tryckimpregnerat furu står för hela 95% av allt trallvirke idag. Men det finns också andra material som utmanar, och som blir allt mer populära. Att tryckimpregnerad furu

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean Conclean har den enkla lösningen för ditt enskilda avlopp Entreprenörer som återkommer och nöjda kunder talar sitt

Läs mer

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Vår omvärld och de förutsättningar vi verkar inom Kemtvätt och klädvård Att bedriva ett trovärdigt och kvalitativt företag inom kem- och vittvättsbranschen

Läs mer

Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har

Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har utvecklats av Armstrongs dotterföretag Desso i Nederländerna,

Läs mer

Kundtjänst: gemensamt mål

Kundtjänst: gemensamt mål I våra spalter presenterar vi ofta nyheter, maskiner eller teknologier. Det är dock inte det enda som bidrar till framgången för ett företag. När väl maskinen är såld skall den installeras, kundens operatörer

Läs mer

FM Mattsson. Kök. Trycksak nr 251/3

FM Mattsson. Kök. Trycksak nr 251/3 FM Mattsson Kök Trycksak nr 251/3 Tillgång på sand och kunskapen om metallbearbetning var en förutsättning när FM Mattsson grundades i mitten av 1800-talet. Kunskapen har gått i arv och sanden är fortfarande

Läs mer

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker:

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker: HISTORIK Dimoda har sin grund i ett presentbutikskoncept som startades av Gunn Karlsson. Gunn arbetade under 1980-talet med försäljning av garner, dels som grossist, dels genom försäljning i butik. Redan

Läs mer

Innehåll 4 TEJP OCH FÖRSLUTNING

Innehåll 4 TEJP OCH FÖRSLUTNING Tillbeho?rskat 04 Tejp-fo?rslutn 2008:Tillbehörskat 4 Tejp-förslutn 08-04-23 14.18 Sida 1 Innehåll Sex saker att tänka på när du väljer tejp 1 Tejp 2 Hållare 6 Pappersremsor 7 Filmgarn 8 Gummiband 8 Häftpistoler

Läs mer

Produkter Indivo-lyftenheter för köket. Version 4

Produkter Indivo-lyftenheter för köket. Version 4 Produkter Indivo-lyftenheter för köket Version 4 Det flexibla köket Oavsett om det är ett nytt kök eller ett kök man har njutit av i många år så krävs det bara några få ändringar för att göra det flexibelt

Läs mer

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering Vi är Lilja Group Lilja Group är specialiserat på att forma plast. Vi arbetar huvudsakligen med extrudering, formsprutning och bearbetning. Med en flexibel produktion och korta beslutsvägar kan vi erbjuda

Läs mer

A L LT O M DÖRRAR. TEMA: Karmar FEB/2014

A L LT O M DÖRRAR. TEMA: Karmar FEB/2014 FEB/2014 A L LT O M DÖRRAR JELD-WEN Europa är den ledande dörrleverantören på den europeiska marknaden. I hela Europa strävar vi efter att tillmötesgå våra kunders önskningar och behov. Vårt sortiment

Läs mer

Blästring Metallisering Lackering

Blästring Metallisering Lackering Blästring Metallisering Lackering PRESENTATION Företaget grundades 1945 och har sedan starten varit familjeägt. Ägare idag är Lars Svensson, som också har varit aktiv i företaget sedan 2001. Verksamheten

Läs mer

DESIGN MILJÖ OCH TESTER BESKRIVNING GARANTI UTÖKADGARANTI VARIANTER STOPPNING

DESIGN MILJÖ OCH TESTER BESKRIVNING GARANTI UTÖKADGARANTI VARIANTER STOPPNING ICE Stolen Ice, som är designad av Kasper Salto, är den första stolen från Fritz Hansen och passar både utomhus och inomhus. Stolen och ryggen påminner om ribborna i ett blad, och modellen förenar fördelarna

Läs mer

Enhetlig utformning av lägenhetsnummer

Enhetlig utformning av lägenhetsnummer RED O G Ö RELSE Dnr 502-2000/1151 2000-10-20 Dnr 9490-00/100 1 (12) Enhetlig utformning av lägenhetsnummer Regeringens dnr Ju2000/2292/F 1 Sammanfattning Vi föreslår att det informationsbärande lägenhetsnumret

Läs mer

Sil}an TRÄgolv den nya generationen

Sil}an TRÄgolv den nya generationen Sil}an TRÄgolv den nya generationen etablerat 1897 Våra massiva trägolv den nya generationen Det finns trägolv och det finns trägolv. Vi törs påstå att ett trägolv från Siljan är något extra. Våra massiva

Läs mer

En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer.

En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer. En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer. Text Kajsa Ihre foto devis bionaz 086 [xxxxx xxxxxx xxxxx]

Läs mer

R-32. Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar

R-32. Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar R-32 Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar Daikin är det första företaget i världen som lanserat värmepumpar och luftkonditionering som är laddade med R-32. Detta köldmedium

Läs mer

Välkomna till Merx Ett bolag, tre resurser...

Välkomna till Merx Ett bolag, tre resurser... Välkomna till Merx Ett bolag, tre resurser... Agenda Historik Våra enheter Kapacitet Samarbeta med Merx Kundfördelning Referenser Mål &Visioner Strategi Historik 1989 NILAB Norrköpings Industri Lego AB

Läs mer

Inspirerande uteplatser. Produktguide för underhåll av altaner, trädgårdsmöbler och andra utomhussnickerier.

Inspirerande uteplatser. Produktguide för underhåll av altaner, trädgårdsmöbler och andra utomhussnickerier. Inspirerande uteplatser Produktguide för underhåll av altaner, trädgårdsmöbler och andra utomhussnickerier. Det finns inget dåligt väder. Tanken bakom det gamla talesättet gäller i högsta grad också för

Läs mer

EFG och miljön 2 EFG och miljön Som en av Europas största utvecklare, tillverkare och marknadsförare av kontorsmöbler erbjuder EFG ett komplett sortiment av möbelsystem och produkter för inredning av kontor

Läs mer

Hydrosådd. Kostnadseffektiv etablering av gräs. Proffs på gröna sportytor

Hydrosådd. Kostnadseffektiv etablering av gräs. Proffs på gröna sportytor Hydrosådd Kostnadseffektiv etablering av gräs Proffs på gröna sportytor Hydrosådd en effektiv metod för etablering av gräs Hydrosådd är en mycket effektiv metod för etablering av gräs. Med stor precision

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Bakgrundsbygge i Cellplast:

Bakgrundsbygge i Cellplast: Bakgrundsbygge i Cellplast: - Mitt andra försök och denna gången lyckat - Denna artikel är ett försök till att på ett tydligt sätt redogöra för skapandet av en bakgrund av cellplastskivor, husfix och Epolan

Läs mer

industriportar Industriportar och lastlösningar Vägen till en komplett lastlösning anpassad efter era behov och en rejäl port att lita på börjar här

industriportar Industriportar och lastlösningar Vägen till en komplett lastlösning anpassad efter era behov och en rejäl port att lita på börjar här industriportar Industriportar och lastlösningar Vägen till en komplett lastlösning anpassad efter era behov och en rejäl port att lita på börjar här + Vi skapar lösningen utifrån era behov. 4-5 6-7 Kinema

Läs mer

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov RH Mereo RH Mereo Nu lanserar RH en stol som också är ett arbetsredskap och ett affärsverktyg på samma gång. RH Mereo är konstruerad för att höja kapaciteten, både din egen och på hela arbetsplatsen. Den

Läs mer

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess Kundcase Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess professionell rekrytering Överblick av utmaningar, fördelarna och resultatet. Om Statoil Statoil är ett integrerat olje- och gasföretag med

Läs mer

Boon Edam har 140 års erfarenhet av att leverera snygga, miljövänliga entrélösningar av hög kvalitet och kan tillgodose i stort sett alla behov inom

Boon Edam har 140 års erfarenhet av att leverera snygga, miljövänliga entrélösningar av hög kvalitet och kan tillgodose i stort sett alla behov inom Karuselldörrar En entré är det som ger besökare tillgång till deras destination, vilket gör den till ett centralt element av byggnaden. Entrén är besökarens första kontaktpunkt i byggnaden byggnadens visitkort

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk Arbetsmarknadsdepartementet 2013-08-14 Dokumentbeteckning KOM (2013) 471 Förslag till

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

Visuella defekter hos industriellt belagda byggvaror av trä

Visuella defekter hos industriellt belagda byggvaror av trä SVENSK STNDRD SS-[beteckning] Utgåva 1 Visuella defekter hos industriellt belagda byggvaror av trä ii Copyright SIS. Reproduction in any form without permission is prohibited. Innehåll Sida Orientering...

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03)

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03) 20.5.2003 Europeiska unionens officiella tidning C 118/5 Kommissionens meddelande Exempel på försäkran rörande uppgifter om ett företags status som tillhörande kategorin mikroföretag samt små och medelstora

Läs mer

Enkät för det offentliga samrådet

Enkät för det offentliga samrådet SAMMANFATTNING Enkät för det offentliga samrådet Under april juli 2015 genomförde Europeiska kommissionen ett öppet offentligt samråd om fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet. Samrådet var en

Läs mer

Kraftfull, noggrann, tillförlitlig

Kraftfull, noggrann, tillförlitlig _ WALTER BLAXX: DEN NYA GENERATIONEN FRÄSAR Kraftfull, noggrann, tillförlitlig Produktinnovationer Fräsning Sidan 6/7: Det utökade Walter BLAXX - programmet för ännu högre produktivitet! 2 EN OSLAGBAR

Läs mer

NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös.

NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös. GRASS UTDRAGSSYSEM NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös. www.grass.eu Nova Pro Scala Synonymt för flexibilitet, design, inspiration och kreativitet. Nova Pro Scala präglas av avskalad

Läs mer

DESIGN MILJÖ OCH TESTER BESKRIVNING GARANTI VARIANTER OCH MÅTT STOPPNING

DESIGN MILJÖ OCH TESTER BESKRIVNING GARANTI VARIANTER OCH MÅTT STOPPNING SPACE Space är designat av den tyska designduon Jehs+Laub. Duon är inspirerad av människokroppen och naturens förmåga att designa sig själv. Deras ambition är att alltid göra vad som enkelt och inte allför

Läs mer

Öppen spis Blockskorsten Stålskorsten Renovering

Öppen spis Blockskorsten Stålskorsten Renovering Öppen spis Blockskorsten Stålskorsten Renovering Smarta skorstenslösningar Smarta skorstenslösningar Schiedel är Europas största skorstenstillverkare och har tillverkat skorstenar för den svenska marknaden

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

OBS!!! DESSA PRODUKTER INNEHÅLLER lösningsmedel och är giftiga. De får inte konsumeras, hällas ut i avloppet eller på ett annat sätt förtäras.

OBS!!! DESSA PRODUKTER INNEHÅLLER lösningsmedel och är giftiga. De får inte konsumeras, hällas ut i avloppet eller på ett annat sätt förtäras. Bruksanvisning för OLEO SEALER samt TERAZZO SEALER för cement plattor Golvet ska vara absolut RENT och TORRT innan man ytbehandlar 1:a gången (tvättas med rent varmt vatten o ev. svag rengöringsmedel,ej

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Nr 8/05 RIO 2005. Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland. Kalmar Stockholm Sörmland

Nr 8/05 RIO 2005. Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland. Kalmar Stockholm Sörmland PM Nr 8/05 RIO 2005 Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland Fördelning av antalet inspekterade företag RIO 2005 32 20 Kalmar Stockholm Sörmland 80 RIO 2005 Regionala inspektionsprojekt

Läs mer

PANTONE: 2935 U. Nordens största tillverkare av blästerutrustning

PANTONE: 2935 U. Nordens största tillverkare av blästerutrustning PANTONE: 2935 U Nordens största tillverkare av blästerutrustning Välkommen till Bäckman Bäckman är Nordens största tillverkare av utrustning för blästring. Vår långa erfarenhet och kompetens gör det enkelt

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Nova Plus & Classic Plus

Nova Plus & Classic Plus SV Installations- och skötselanvisning Nova Plus & Classic Plus Rev. 2014.1 FÖROR Tack för ditt köp av ett pooltak från Gullberg & Jansson AB. Produkten är framställd med hög kvalitet på material och hantverk

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Aluminium in Architecture. För ett ljusare liv. WICSLIDE 65FS Vikdörrar

Aluminium in Architecture. För ett ljusare liv. WICSLIDE 65FS Vikdörrar R Aluminium in Architecture För ett ljusare liv WICSLIDE 65FS Vikdörrar Dörrar som flexibla rumsavslutningar mellan inne och ute Vem önskar sig inte ett rum vars gränser vid vackert väder kan utökas med

Läs mer

Vi är glada för att kunna presentera till Er Bell Casino. Vi ser fram emot att höra från Er för att diskutera framtida samarbete.

Vi är glada för att kunna presentera till Er Bell Casino. Vi ser fram emot att höra från Er för att diskutera framtida samarbete. Bästa partner, Vi är glada för att kunna presentera till Er Bell Casino. Vi ser fram emot att höra från Er för att diskutera framtida samarbete. Med vänliga hälsningar, Morgan Eliasson VD Bell Casino AB

Läs mer

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅTT DESIGN BESKRIVNING MILJÖ OCH TESTER GARANTI STOPPNING

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅTT DESIGN BESKRIVNING MILJÖ OCH TESTER GARANTI STOPPNING Grand Prix Arne Jacobsens Grand Prix -stol introducerades av Fritz Hansen på designers vårutställning på Danish Museum of Art & Design i Köpenhamn 1957. Senare samma år visades den upp på Triennalen i

Läs mer

Vårt engagemang för miljön. www.formica.com

Vårt engagemang för miljön. www.formica.com Vårt engagemang för miljön www.formica.com Inledning Innehåll 1. Inledning och översikt 3. Carbon Reduction Label 4. GGREENGUARD och inomhusluftkvalitet Certifierat trä och FSC COC 5. REACH Green Building

Läs mer

Indivo. lyftenheter för det bekväma köket

Indivo. lyftenheter för det bekväma köket Indivo lyftenheter för det bekväma köket Det flexibla köket Oavsett om köket är nytt eller om man har haft glädje av det i många år krävs det få förändringar för att göra det flexibelt och tillgängligt

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden 25 februari 2004 PE 338.504/14-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-31 Förslag till yttrande (PE 338.504) Enrico Ferri Körkort Förslag

Läs mer

Bruksanvisning. Digital styrpanel Digi II. Model 1601-12. För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5

Bruksanvisning. Digital styrpanel Digi II. Model 1601-12. För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5 Bruksanvisning Digital styrpanel Digi II Model 1601-12 För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5 Tack för att du väljer kvalitetsprodukter Vi tror att våra produkter kommer att uppfylla dina

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2010

Verksamhetsplan och budget 2010 SERVICEFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSOMRÅDE LÖNER Verksamhetschef: Ann-Christin Nordin Enhetschefer: Lena Thimm enhet 301 Maud Kalin enhet 302 Ingela Björklund enhet 303 Eva Andersen enhet 304 Verksamhetsplan

Läs mer

Komplett reparationssortiment

Komplett reparationssortiment Betongreparation Finja Bemix Komplett reparationssortiment Specialister på specialbetong Finja Bemix utvecklar, producerar och levererar specialbetong till byggindustrin i hela Sverige och har ett stort

Läs mer

ETT TAK STARKT SOM EN TJUR! TAKAVVATTNING I ALUMINIUM PREFAS HELHETSSYSTEM

ETT TAK STARKT SOM EN TJUR! TAKAVVATTNING I ALUMINIUM PREFAS HELHETSSYSTEM ETT TAK STARKT SOM EN TJUR! TAKAVVATTNING I ALUMINIUM PREFAS HELHETSSYSTEM TAK OCH FASADER WWW.PREFA.COM WWW.PREFA.COM 2 HELHETSINTRYCKET Takrännor kan påverka intrycket av en byggnad på ett negativt sätt.

Läs mer

Alla har sett våra produkter, men få vet att det är vi som har gjort dem.

Alla har sett våra produkter, men få vet att det är vi som har gjort dem. Alla har sett våra produkter, men få vet att det är vi som har gjort dem. Ett av Sveriges största etikettryckerier med över 2.5 miljarder producerade etiketter/år. Din förpackning vår passion 2012 bildades

Läs mer

Tack för ditt val. Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från

Tack för ditt val. Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från Skötselråd Tack för ditt val Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från OFFECCT. Den är formgiven för din livsstil och tillverkad av de allra bästa materialen. Våra möbler tål att

Läs mer