LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY"

Transkript

1 1 (5) LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut Träder ikraft Ersätter - Gäller för Policyägare Policyspecialist Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt CIO Aktiechef Rättslig eller annan grund - Konfidentiell status Öppen Följande bolags styrelser ska anta en policy som, efter anpassning till bolagets verksamhet, överensstämmer med innehållet i denna policy: Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ) Skandiabanken Aktiebolag (publ) Skandia Fonder AB Skandia Livsforsikring A/S Skandia Livsforsikring A A/S Skandia Link Livsforsikring A/S Skandia Asset Management Fondsmæglerselskab A/S Uppgifterna ovan, utom såvitt avser uppgifter om vilka bolag som ska anta policyn, ingår inte i styrelsens beslut och kan således ändras utan styrelsens medverkan. Sådana ändringar får endast genomföras av Koncerncompliance. Policyägare utses dock av VD.

2 2 (5) 1. Syfte Syftet med Skandias ägarstyrning är att främja god avkastning åt våra kunder. Riktlinjerna för hur vi ska agera som ägare återfinns i denna policy, som fastställs av Skandias styrelse efter beredning i placeringsutskottet. Skandias kapitalförvaltning ser löpande över policyn och kommer med förslag till revidering och ändringar. Ägarpolicyn är offentlig och kan kommuniceras till olika aktörer som exempelvis försäkringstagare, aktiemarknadsbolag och andra intressenter på de kapitalmarknader som Skandia är verksamt på. 2. Vår roll som ägare Skandia äger aktier i svenska och utländska aktiemarknadsbolag samt aktiebolag vars aktier inte är upptagna till handel på en reglerad marknad. Vi har också ett indirekt ägande i aktier via fonder och olika finansiella instrument. Skandia har dessutom innehav i en rad andra tillgångsslag som exempelvis räntebärande värdepapper och låneavtal, råvaror, infrastrukturtillgångar, mm. I de svenska aktiemarknadsbolagen, där Skandia vanligtvis är en stor ägare, har vi sedan länge ett etablerat arbetssätt för ägarstyrningsfrågor. I andra tillgångsslag, utländska bolag och bolag där vi är mindre eller indirekta ägare, är våra förutsättningar att påverka mer begränsade. Det hindrar inte att vi, i egenskap av direkt eller indirekt ägare, har ambitionen att verka för ett hållbart värdeskapande i alla våra investeringar. I dessa delar, se nedan under 3.1, omfattar vår ägarpolicy hela Skandias tillgångsportfölj även om våra förutsättningar att tillämpa den varierar både med storleken på ägandet och med graden av inflytande som tillgångsslaget möjliggör. Till grund för vårt agerande ligger alltid en bedömning av förutsättningarna att åstadkomma ett resultat som i slutänden gynnar våra kunder. Eventuella åtgärder styrs såväl av hur stort inflytande vårt ägande berättigar oss till som av innehavets karaktär och omständigheter i övrigt. 3. Målen för vårt ägarinflytande 3.1 Skapa hållbara värden Skandia strävar efter att de bolag där vi har ägarintressen ska kunna hantera riskerna och möjligheterna med ett hållbart värdeskapande för att på så sättlångsiktigt vidmakthålla sin konkurrenskraft. Bolagens styrelser ska arbeta aktivt med de miljöoch etikfrågor som är relevanta för bolaget. Bolagen ska på ett godtagbart sätt följa kraven i följande internationella konventioner: FN:s konventioner rörande barn och

3 3 (5) mänskliga rättigheter, ILO konventionen samt konventioner mot mutor och korruption. Bolagen ska i möjligaste mån följa principerna i följande icke bindande koder: OECD:s riktlinjer för multinationella företag, FN:s Global Compact och arbeta med en standard för hållbarhetsredovisning. Utöver ovan gäller även att Skandia inte investerar i bolag som producerar landminor, klustervapen eller tobak. 3.2 Särskilda krav på svenska aktiebolag Svenska aktiebolag ska följa de konventioner som Sverige har undertecknat. Konventionernas normer ska följas oavsett om konventionerna riktar sig till stater eller enskilda organisationer och oavsett om de länder där företagen verkar är bundna av konventionerna eller har svagare eller ringa rättighetslagstiftning på området. 3.3 Utveckla den svenska aktiemarknaden Skandia anser att självreglering av den svenska aktiemarknaden är ett bra fundament för att utveckla aktiemarknaden. Skandia stöder de organ som organiserar och utvecklar svensk självreglering. Det är särskilt angeläget att bidra till att vidmakthålla respekten för aktiemarknadsbolagens beslutsordning med tydliga skillnader mellan ägarnas, styrelsens och ledningens uppgifter och funktioner, samt att värna om styrelsens kollektiva beslutsmodell. Skandia antar för egen del Svensk kod för bolagsstyrning, Koden, som riktlinjer för vårt agerande i förhållande till aktiemarknadsbolagen. Vi noterar särskilt att Koden bygger på principen "följ eller förklara", vilket innebär att ett företag kan avvika från enskilda regler om man avger förklaring med redovisning av skälen till avvikelsen. Det innebär att Skandia kan komma att uppmuntra och stödja välgrundade avvikelser från Koden. Varje enskilt bolag måste dock i första hand självt utveckla och ansvara för den styrmodell som fungerar bäst i bolaget. Skandia ska bidra till att Koden vidareutvecklas på ett för börsbolagen gynnsamt sätt. Punkterna nedan ska ses som tillägg till eller ställningstaganden inom ramen för Kodens bestämmelser. Likabehandling av aktieägare Vid nyemission i aktiemarknadsbolag bör befintliga ägare äga företräde. Avsteg från principen bör ske i yttersta undantagsfall och ska då särskilt motiveras. Även om ett bolag har aktier med olika rösträtt ska vid budsituationen principen om likabehandling gälla, dvs. Skandia Liv anser inte att det ska förekomma någon budpremie för olika aktieslag. Principen en aktie en röst är att föredra.

4 4 (5) Bolagsstämma och valberedning Skandia anser att bolagsstämman endast i undantagsfall bör ge generella emissionsmandat till styrelsen. Kvittningsemissions mandat ska innehålla tydlig angivelse av syfte och mottagare. Generella nyemissions mandat bör endast ges i begränsad omfattning. Det är särskilt angeläget att styrelsen ser till att ett användande gagnar den befintliga ägarkretsen. Skandia förordar att årsstämman i normalfallet anger utifrån vilka kriterier valberedningens ledamöter ska utses. En valberedning som speglar det aktuella ägandet i bolaget är att föredra framför ledamöter som väljs vid årsstämman. En konstituerad valberedning ska verka tills nästa valberedning utses. Revisorer Skandia förordar att processen för upphandling av revisionstjänster godkänns av valberedningen, men att det ligger på styrelsens revisionsutskott att handha frågan. Valberedningen bör beredas möjlighet att träffa revisorerna Styrelseledamöter Styrelseledamöter bör äga aktier i bolaget. Styrelsen är tillsatt på aktieägarnas mandat. Alla styrelsefrågor ska hanteras utifrån den befintliga ägarkretsens perspektiv. Bud och förvärv Vid budsituationer ska styrelsen verka utifrån de befintliga ägarnas perspektiv genom hela processen. Vidare ska styrelsen försäkra sig om att budgivaren inte ger några utfästelser till ledning eller styrelse förrän befintliga ägare accepterat erbjudandet. 3.4 Främja ägande genom incitamentsprogram Aktierelaterade incitamentsprogram kan bidra till att ledningen och de anställda i bolagen söker skapa långsiktiga aktieägarvärden. Styrelsen ska se till att incitamentsstrukturen i bolagen optimeras utifrån ett ägarperspektiv. Eventuell utspädning ska jämföras med andra ersättningsformer. Incitamentsprogrammen ska utformas så att bolagslednings intressen är gemensamma med ägarnas. 4. Så kan vi påverka 4.1 Delta i rekryteringsprocess till styrelsen En väl fungerande styrelserekryteringsprocess är den enskilt viktigaste delen av ägarstyrningsarbetet. Skandias ägarstyrningsarbete ska i första hand ske genom aktivt arbete med nomineringsfrågor, långsiktig utvidgning av bolagets styrelsenätverk och löpande dialog med styrelse och ledning.

5 5 (5) Skandia deltar i valberedningsarbetet i de bolag där vårt innehav motiverar det, under förutsättning att det inte finns några tungt vägande skäl som talar emot. Skandia upprätthåller och utvecklar ett brett kontaktnät av personer som kan komma i fråga för styrelsearbete i de bolag där vi har ett större ägande. Om en anställd i Skandia nomineras till styrelseledamot i ett aktiemarknadsbolag ska nomineringen godkännas av Skandias styrelse. 4.2 Samverkan med andra Skandia ingår inte i någon fast ägargruppering. Om det gynnar Skandias sparare ska vi, i de flesta fall, samverka med andra aktieägare när det främjar ett effektivt ägarutövande. 4.3 Bedriva ett aktivt ägarskap Om ett bolag har avvikit från våra etiska bedömningskriterier enligt denna policy ska vi bedriva ett aktivt ägarskap för att förmå bolaget att utveckla sin verksamhet. Det betyder t.ex. att vi noga följer händelseutvecklingen i bolaget, gör vår röst hörd på bolagsstämmor och för samtal med bolagens ledning. Mot bakgrund av ovan kan vi också avstå från att investera i bolag vars verksamheter vi bedömer inte kommer att leva upp till Skandias krav på hållbart värdeskapande. 5. Tillämpning av ägarpolicyn i Skandias dotterbolag De berörda dotterbolagens styrelser ska anta en ägarpolicy som överensstämmer med innehållet i denna policy. Policyn ska dock endast avse investeringar av tillgångar som respektive dotterbolag är legal ägare av och dessutom disponerar genom att dotterbolaget har rätt att göra löpande transaktioner med tillgångarna. Dotterbolaget får, om det anser det skäligt och efter samråd med Skandias policyspecialist, avvika från denna policy vilket i så fall preciseras i dotterbolagets policy. Vid utformning och tillämpning av dotterbolagets policy ska Skandia Livs policyspecialist fungera som rådgivare. Policyn innebär exempelvis att för Skandiabanken Aktiebolag (publ) och Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ) ska deras ägarpolicyer omfatta respektive dotterbolags förvaltning av egna medel. Skandia Fonder AB beslutar självständigt i frågor som rör hur Skandia Fonder AB ska agera vid röstning i börsbolag.

SKANDIAS POLICY OM ÄGARSTYRNING

SKANDIAS POLICY OM ÄGARSTYRNING Klassificering Sida Intern 1/5 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Version/Nr SKANDIAS POLICY OM ÄGARSTYRNING Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2014-12-16

Läs mer

Skandias policy om ägarstyrning

Skandias policy om ägarstyrning Intern Policy 1/5 Skandias policy om ägarstyrning Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2015-12-16 Ersätter Skandias policy om ägarstyrning beslutad 2014-12-16

Läs mer

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY antagen den 19 december 2005 1. Skandia Livs principer för ägarutövande 1.1 Syfte Skandia Liv har närmare 1,2 miljoner försäkringstagare. För försäkringstagarnas räkning förvaltar

Läs mer

Skandias policy om ägarstyrning

Skandias policy om ägarstyrning Intern Policy 1/5 Skandias policy om ägarstyrning Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2016-12-16 Ersätter Skandias policy om ägarstyrning beslutad 2015-12-16

Läs mer

Skandias policy om ägarstyrning

Skandias policy om ägarstyrning Intern Policy 1/5 Skandias policy om ägarstyrning Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2018-05-29 Ersätter Skandias policy om ägarstyrning beslutad 2017-05-30

Läs mer

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar AB Policy Kapitalförvaltning LF:2011:0:23 Intern 1

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar AB Policy Kapitalförvaltning LF:2011:0:23 Intern 1 1 Ägarpolicy Fastställd av styrelsen för Länsförsäkringar AB 2014-06-18 2 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande... 3 1.3 Kommunikation och införande...

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING 1. Bakgrund, syfte & mål Bolag som bedriver verksamhet enligt lag (2004:46) om värdepappersfonder ( LVF ) eller lag (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder

Läs mer

Styrelsens regler för ägarfrågor

Styrelsens regler för ägarfrågor 2015-12-04 Styrelsens regler för ägarfrågor Principer och ställningstaganden Utgångspunkter för ansvarsfullt ägande Bakgrund AMF förvaltar tillgångar åt nära 4 miljoner sparare och är en av de största

Läs mer

Skandia Fonders policy om ägarstyrning

Skandia Fonders policy om ägarstyrning Öppen Policy 1/6 Skandia Fonders policy om ägarstyrning Beslutad av Styrelsen i Skandia Fonder AB Datum för beslut 2017-11-30 Ersätter Skandia Fonders policy om ägarstyrning beslutad 2017-02- 22 Gäller

Läs mer

SWEDBANK ROBUR FONDER AB:s ÄGARPOLICY. Antagen den 4 november 2015

SWEDBANK ROBUR FONDER AB:s ÄGARPOLICY. Antagen den 4 november 2015 SWEDBANK ROBUR FONDER AB:s ÄGARPOLICY Antagen den 4 november 2015 2(11) Swedbank Robur Fonder AB:s principer för ägarutövande Swedbank Robur Swedbank Robur Fonder AB ( Swedbank Robur ) förvaltar fonder

Läs mer

Skandias policy om ägarstyrning

Skandias policy om ägarstyrning Öppen Policy 1/6 Skandias policy om ägarstyrning Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2019-05-24 Ersätter Skandias policy om ägarstyrning beslutad 2018-05-29

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT HEBA Fastighets AB (publ) är ett svenskt aktiebolag noterat på Nasdaq OMX Stockholm (Stockholmsbörsen), Midcap. HEBA tillämpar Svensk kod för bolagsstyrning (Koden). Förutom Koden

Läs mer

Ägardirektiv avseende onoterade fastighetsbolag där Första AP-fonden har ett betydande inflytande

Ägardirektiv avseende onoterade fastighetsbolag där Första AP-fonden har ett betydande inflytande Beslutas av VD i ledningsgruppen Tidigare beslut 2015-03-31 (2014-03-13) Uppdateras Årligen Handläggare Chef Kommunikation och ägarstyrning Kopplade dokument Ägarpolicyn Ägardirektiv avseende onoterade

Läs mer

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT ÖVERSIKT OCH PRINCIPER FÖR BOLAGSSTYRNING Guidelines aktieägare är de som ytterst fattar beslut om bolagets ledning. På årsstämman utser aktieägarna styrelsen, styrelsens ordförande och revisorer. Styrelsen

Läs mer

FINANSPOLICY. 1. Syfte med Finanspolicyn. 2. Kapitalförvaltning med god etik och för hållbar utveckling

FINANSPOLICY. 1. Syfte med Finanspolicyn. 2. Kapitalförvaltning med god etik och för hållbar utveckling FINANSPOLICY 1. Syfte med Finanspolicyn Syftet med denna finanspolicy är att ange regler för förvaltningen av Stiftelsens Världsnaturfonden WWF samlade kapital (moderstiftelsens och ett antal s k anslutna

Läs mer

Placeringspolicy. för stiftelser anknutna till. Stockholms universitet

Placeringspolicy. för stiftelser anknutna till. Stockholms universitet Dnr SU FV-2.1.8-0936-14 Placeringspolicy för stiftelser anknutna till Stockholms universitet Fastställda av universitetsstyrelsen 2014-04-09 1. Inledning 1.1 Målsättning 1.2 Syfte med placeringspolicyn

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

Code of Conduct. Arbetsvillkor

Code of Conduct. Arbetsvillkor Code of Conduct AddLifekoncernen är Nordens största oberoende distributör av diagnostiska produkter samt en ledande oberoende leverantör av medicinteknisk utrustning och förbrukningsartiklar. Bolagen inom

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens verksamhet år 2010

Aktiemarknadsnämndens verksamhet år 2010 Aktiemarknadsnämndens verksamhet år 2010 Aktiemarknadsnämnden gjorde under år 2010 i genomsnitt nästan ett uttalande i veckan. De allra flesta uttalandena handlade om offentliga uppköpserbjudanden eller

Läs mer

CODE OF CONDUCT. Vår gemensamma uppförandekod ODE. Denna policy godkändes av Coors styrelse 11 december 2014.

CODE OF CONDUCT. Vår gemensamma uppförandekod ODE. Denna policy godkändes av Coors styrelse 11 december 2014. ODE CODE OF CONDUCT Vår gemensamma uppförandekod Denna policy godkändes av Coors styrelse 11 december 2014. VD ORD VÅRA GEMENSAMMA SPELREGLER Etik handlar i grunden om vilka handlingar som anses rätt och

Läs mer

Folksam Ömsesidig Livförsäkring - Ägarpolicy

Folksam Ömsesidig Livförsäkring - Ägarpolicy Sida 1/6 Folksam Ömsesidig Livförsäkring - Ägarpolicy Bakgrund Folksam Ömsesidig Livförsäkring, ( Folksam ), är en del av Folksamgruppen och därmed en av de större svenska institutionella ägarna. Med detta

Läs mer

Handlingar inför årsstämman 2013 i. Dialect AB (publ), 556515-2310. tisdagen den 7 maj 2013

Handlingar inför årsstämman 2013 i. Dialect AB (publ), 556515-2310. tisdagen den 7 maj 2013 Handlingar inför årsstämman 2013 i Dialect AB (publ), 556515-2310 tisdagen den 7 maj 2013 Preliminär dagordning för årsstämma med aktieägarna i Dialect AB (publ), tisdagen den 7 maj 2013, kl. 11.00, på

Läs mer

Granskning av bolagsstyrningen i Gävle kommun

Granskning av bolagsstyrningen i Gävle kommun REVISIONSRAPPORT 2007-10-30 Kommunstyrelsen Sid 1 (2) Dnr Granskning av bolagsstyrningen i Gävle kommun Gävle kommuns bolagsstyrning har granskas utifrån Svensk kod för bolagsstyrning och Principer för

Läs mer

LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT POLICY FÖR ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT POLICY FÖR ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) 1 (9) LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT POLICY FÖR ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2013-12-18 Träder ikraft

Läs mer

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT ELECTRA GRUPPEN AB (publ) 2012

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT ELECTRA GRUPPEN AB (publ) 2012 BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT ELECTRA GRUPPEN AB (publ) 2012 Styrningen av Electra Gruppen utgår från svensk lagstiftning, främst aktiebolags- lagen, noteringsavtalet med börsen Nasdaq OMX och Svensk kod för

Läs mer

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström Företagens samhällsansvar Daniel Nordström Presentationens innehåll Företags samhällsansvar Begreppsmodell Globaliseringen skapar nya förutsättningar Företagens affärsverksamhet ger samhällsnytta Goda

Läs mer

Bolagspolicy för Vara kommun

Bolagspolicy för Vara kommun Bolagspolicy för Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX XX 1. Bakgrund och omfattning Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den

Läs mer

Riktlinjer om aktieägarengagemang

Riktlinjer om aktieägarengagemang Intern Riktlinjer 1/5 Riktlinjer om aktieägarengagemang Beslutad av Styrelsen i Avanza Fonder AB (Fondbolaget) 2019-06-11 Ersätter Riktlinjer om ägarutövande beslutad 2019-01-29 Dokumentägare Dokumentspecialist

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

http://www.easyresearch.se/s.asp?id=27275423&pwd=4lrkvm8l&showresponses=true

http://www.easyresearch.se/s.asp?id=27275423&pwd=4lrkvm8l&showresponses=true Page 1 of 14 Language: Svenska Som ägare önskar vi lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor, som en förutsättning för långsiktigt värdeskapande och finansiell

Läs mer

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB December 2017 Antagen av styrelsen för SEB Investment Management AB ( fondbolaget ) den 23 februari 2010. Senast reviderad den 15 december 2017. Fondbolagets

Läs mer

Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas

Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas Bakgrund Fondbolaget ska i alla frågor som rör förvaltningen av en värdepappersfond utgå från andelsägarnas gemensamma intresse. Fondbolaget ska således även

Läs mer

INFORMATIONSPOLICY. Bolagets kommunikation ska vara korrekt och tydlig.

INFORMATIONSPOLICY. Bolagets kommunikation ska vara korrekt och tydlig. INFORMATIONSPOLICY Fastställd av styrelsen i Enorama Pharma AB (publ.), 2016-05-18 1 ALLMÄNT Enorama Pharma AB (publ.) ( Enorama eller Bolaget ) är ett publikt bolag vars aktier handlas på Nasdaq First

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:04 2015-03-04 UTTALANDE

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:04 2015-03-04 UTTALANDE Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:04 2015-03-04 UTTALANDE Aktiemarknadsnämnden finner att de förfaranden som omfattas av hemställan i framställningen från synpunkten av god sed på aktiemarknaden kan

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2014-09-17 BESLUT Malmbergs Elektriska AB FI Dnr 14-11618 Verkställande direktör Jan Folke Delgivning nr 2 Box 144 692 23 Kumla Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa

Läs mer

I protokollet från årsstämman är bilaga 1 Röstlängd vid stämman utelämnad med hänvisning till Svensk kod för bolagsstyrning.

I protokollet från årsstämman är bilaga 1 Röstlängd vid stämman utelämnad med hänvisning till Svensk kod för bolagsstyrning. Bilaga 1 I protokollet från årsstämman är bilaga 1 Röstlängd vid stämman utelämnad med hänvisning till Svensk kod för bolagsstyrning. Bilaga 2 Dagordning för årsstämma i VITROLIFE AB (publ) den 28 april

Läs mer

Ansvarskod Säkerhet i fokus för leverantörer

Ansvarskod Säkerhet i fokus för leverantörer Ansvarskod Säkerhet i fokus för leverantörer 2 Specialfastigheters ambition är att vara det fastighets bolag som bäst kan förutse och tillfredsställa hyresgästernas behov av ändamålsenliga och säkra lokaler

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport 2013

Bolagsstyrningsrapport 2013 Bolagsstyrningsrapport 2013 ALLENEX TILLÄMPNING AV SVENSK KOD FÖR BOLAGSSTYRNING Allenex är ett publikt svenskt aktiebolag med säte i Stockholm. Allenex noterades på Stockholmsbörsen i december 2006 och

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

Hållbarhetsarbete 2013/2014

Hållbarhetsarbete 2013/2014 Hållbarhetsarbete 2013/2014 Vad är hållbarhetsarbete? Det ansvarsfulla företaget: Agerar etiskt i affärsrelationer och i marknadsföring Arbetar aktivt för en sund arbetsmiljö Arbetar för en minskad negativ

Läs mer

Kallelse till årsstämma i NeuroVive Pharmaceutical AB (publ)

Kallelse till årsstämma i NeuroVive Pharmaceutical AB (publ) Kallelse till årsstämma i NeuroVive Pharmaceutical AB (publ) Aktieägarna i NeuroVive Pharmaceutical AB (publ), 556595-6538, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 28 april 2016 kl. 16.00 på Medicon

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2012-03-08 B E S L U T Telefonaktiebolaget LM Ericsson (publ) FI Dnr 11-13071 Att: Nina Macpherson Delgivning nr 2 164 83 Stockholm Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-12-18 B E S L U T NP3 Fastigheter AB FI Dnr 15-9570 Box 12 Delgivning nr 2 851 02 Sundsvall Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13

Läs mer

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagspolicy Policy 2011-11-21, 233 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun

Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun november 2012 Innehåll Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.2 Revisionsfråga... 2 1.2.1 Avgränsning... 2 1.3 Metod... 2 2. Utgångspunkter

Läs mer

Den 17 oktober slås Ethica Offensiv ihop med Ethica Sverige Global som sedan ändrar placeringsinriktning och namn

Den 17 oktober slås Ethica Offensiv ihop med Ethica Sverige Global som sedan ändrar placeringsinriktning och namn Stockholm augusti 2013 1(4) Den 17 oktober slås Ethica Offensiv ihop med Ethica Sverige Global som sedan ändrar placeringsinriktning och namn Vår ambition är att erbjuda dig ett modernt och attraktivt

Läs mer

Inlandsinnovation har tillämpat Koden under 2014 med följande avvikelser:

Inlandsinnovation har tillämpat Koden under 2014 med följande avvikelser: Inlandsinnovation är ett riskkapitalbolag som ägs av svenska staten. Ägarrollen utövas av regeringen, vars uppdrag från riksdagen är att aktivt förvalta statens tillgångar så att den långsiktiga värdeutvecklingen

Läs mer

Riksrevisionens rapport om regeringens hantering av risker i statliga bolag

Riksrevisionens rapport om regeringens hantering av risker i statliga bolag Näringsutskottets betänkande 2015/16:NU21 Riksrevisionens rapport om regeringens hantering av risker i statliga bolag Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens skrivelse 2015/16:60

Läs mer

Remissyttrande. Förslag till ändringar i Svensk kod för bolagsstyrning

Remissyttrande. Förslag till ändringar i Svensk kod för bolagsstyrning 1 (8) Kollegiet för svensk bolagsstyrning Box 16050 103 21 STOCKHOLM SN Dnr 266/2009 2009-11-20 Remissyttrande Förslag till ändringar i Svensk kod för bolagsstyrning Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts

Läs mer

Swedbank Robur Fonder AB:s. Ägarstyrning. juli 2009 juni 2010 1 (6)

Swedbank Robur Fonder AB:s. Ägarstyrning. juli 2009 juni 2010 1 (6) Swedbank Robur Fonder AB:s Ägarstyrning juli 2009 juni 2010 1 (6) Som en av Nordens största kapitalförvaltare, och därmed betydande aktieägare i många bolag börsnoterade i Sverige, arbetar Swedbank Robur

Läs mer

Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011.

Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011. Ersättningspolicy för Kinda-Ydre Sparbank, nedan benämnd Banken. Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011. Inledning. Banken skall ha en ersättningspolicy som

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN "Pax Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Pax Kommunledningskontoret KOMMUN "Pax Kommunledningskontoret Ingegärd Bornelind Kommunjurist/Avd.chef +46 8 579 216 03 Tjänsteutlåtande 2012-11-14 Sidan 1 av 3 Dnr 2012/0399 KS-3 Diariekod: 006 Kommunstyrelsen Ägardirektiv till

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2011-02-10 BESLUT Björn Borg AB FI Dnr 10-12005 Götgatan 78 Delgivning nr 2 118 30 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35

Läs mer

Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas

Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas Bakgrund Fondbolaget ska i alla frågor som rör förvaltningen av Fonderna utgå från andelsägarnas gemensamma intresse. Fondbolaget ska således även i ägarfrågor

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2013

Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2013 C Friis Sida 1(5) Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2013 Inledning Almi har att avge en bolagsstyrningsrapport då regeringen har beslutat att Svensk kod för bolagsstyrning (Koden) ska vara en del

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-01-22 BESLUT Zamgate Investments Ltd. FI Dnr 14-7606 c/o Katarina Lif Burren Kendris Ltd. Mühlemattstrasse 56 5001 Aarau Schweiz Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för

Läs mer

Bolagsaktuellt 2011 (uppdateras löpande)

Bolagsaktuellt 2011 (uppdateras löpande) Bolagsaktuellt 2011 (uppdateras löpande) Sandvik lämnar ett rekommenderat offentligt erbjudande till minoritetsaktieägarna i Seco Tools Sandvik lämnade 2011-11-07 ett rekommenderat offentligt erbjudande

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport

Bolagsstyrningsrapport Bolagsstyrningsrapport FastPartner är ett publikt bolag noterat på Nasdaq Stockholm. Bolagsstyrning inom FastPartner Bolagsstyrning omfattar olika beslutssystem genom vilket ägarna direkt och indirekt

Läs mer

Vd-ord. G4-3 Redovisa organisationens namn Not 1. Det här är ICA Gruppen, omslag, En stark affärsmodell, ICA Gruppens segment,

Vd-ord. G4-3 Redovisa organisationens namn Not 1. Det här är ICA Gruppen, omslag, En stark affärsmodell, ICA Gruppens segment, ICA Gruppens hållbarhetsredovisning följer den senaste versionen av GRI:s, Global Reporting Initiatives, riktlinjer (G4). Den täcker alla väsentliga principer i FN:s Global Compact och beskriver hållbarhetsfrågor

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2015-11-09 B E S L U T Avanza Bank Holding AB FI Dnr 15-11104 Verkställande direktören Martin Tiveus Delgivning nr 2 Box 1399 111 93 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 1 Antagna av kommunfullmäktige den 16 februari.2009 och gäller från och med den 1 mars 2009 till och med 2012 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport

Bolagsstyrningsrapport Bolagsstyrningsrapport Bolagsstyrningen utgår från svensk lagstiftning och Regelverk för emittenter utfärdat av Nasdaq Stockholm, inklusive Svensk kod för bolagsstyrning (Koden). Koden bygger på principen

Läs mer

Informationsbroschyr Folksam Spar AB

Informationsbroschyr Folksam Spar AB Informationsbroschyr Folksam Spar AB 2007-06-07 Observera! Denna information utgör tillsammans med fondbestämmelser den så kallade Informationsbroschyren. 2 / 7 Innehåll Fonder förvaltade av Folksam Spar

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Diarienr 2015/145-KS. nternati. Bolagspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01. program. policy. handlingsplan. riktlinje

Diarienr 2015/145-KS. nternati. Bolagspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01. program. policy. handlingsplan. riktlinje Diarienr 2015/145-KS nternati Bolagspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01 program policy handlingsplan riktlinje Bolagspolicy BOLAGSPOLICY... 1 1. INLEDNING... 3 2. BAKGRUND... 3 3. SYFTET MED

Läs mer

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING 1 (6) SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING Fastställd av styrelsen 17 december 2013 1. Bakgrund och inledning Bolag som bedriver verksamhet enligt lag (2004:46) om värdepappersfonder ( LVF ) eller lag

Läs mer

Svensk kod för bolagsstyrning

Svensk kod för bolagsstyrning Svensk kod för bolagsstyrning Gällande från 1 februari 2010 Denna skrift kan laddas ner eller beställas kostnadsfritt på Kollegiets webbplats, www.bolagsstyrningskollegiet.se Producerad av Hallvarsson

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009:09 2009-04-03

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009:09 2009-04-03 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009:09 2009-04-03 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 090422.

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2015

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2015 Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2015 Härmed kallas till årsstämma i Inlandsinnovation AB, 556819-2263. Tid: Tisdagen den 28 april 2015, kl. 14.00. Registrering från kl. 13.30. Plats: Styrelserummet,

Läs mer

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR Inledning 3 Etiska hänsynstaganden 3 Rapportering och uppföljning 3 Fördelning av ansvar och befogenheter 3 Definitioner av risk 4 Önskad placeringsstrategi 5 Policy för Teknologkårens placeringar 2 (6)

Läs mer

Oasmia Pharmaceutical AB (publ)

Oasmia Pharmaceutical AB (publ) Oasmia Pharmaceutical AB (publ) Handlingar inför årsstämma den 28 september 2010 kl. 14.00 Förslag till dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman. 3. Upprättande och godkännande

Läs mer

Fastställande av resultat och balansräkningarna för 2012 samt om ansvarsfrihet för styrelsen och verkställande direktören.

Fastställande av resultat och balansräkningarna för 2012 samt om ansvarsfrihet för styrelsen och verkställande direktören. Bolagsstyrning Dannemora Mineral AB är ett svenskt publikt aktiebolag noterat på NASDAQ OMX First North. Styrelsen i Dannemora Mineral beslutade 2010 att bolaget ska ansluta till Svensk kod för bolagsstyrning

Läs mer

Handlingar inför årsstämma i. Intoi AB (publ)

Handlingar inför årsstämma i. Intoi AB (publ) Handlingar inför årsstämma i Intoi AB (publ) tisdagen den 4 maj 2010 Dagordning för årsstämma med aktieägarna i Intoi AB (publ) tisdagen den 4 maj 2010 kl. 18.00 på IVA, Grev Turegatan 16, Stockholm. Förslag

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2009-11-30 BESLUT Lindab International AB FI Dnr 09-610 Att. Verkställande direktören Delgivning nr 2 269 82 BÅSTAD Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

Andra AP-fondens Ägarpolicy. Beslutad av styrelsen i april 2011 1/ 9

Andra AP-fondens Ägarpolicy. Beslutad av styrelsen i april 2011 1/ 9 Andra AP-fondens Ägarpolicy Beslutad av styrelsen i april 2011 1/ 9 Andra AP-fondens ägarpolicy Andra AP-fondens roll som aktieägare Andra AP-fondens uppgift är att långsiktigt maximera avkastningen på

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens verksamhet år 2012

Aktiemarknadsnämndens verksamhet år 2012 Aktiemarknadsnämndens verksamhet år 2012 Under år 2012 gjorde nämnden 31 uttalanden. De allra flesta handlade även detta år om offentliga uppköpserbjudanden eller budplikt. En femtedel av ärendena handlades

Läs mer

Fondbolaget har uppdragsavtal med Danske Invest Management A/S avseende fondadministration.

Fondbolaget har uppdragsavtal med Danske Invest Management A/S avseende fondadministration. Danske Capital Sverige Beta Informationsbroschyren för den angivna specialfond är upprättad i enlighet med lagen (2004:46) om investeringsfonder och Finansinspektionens föreskrifter (2008:11) om investeringsfonder.

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2014-04-01 BESLUT Fingerprint Cards AB FI Dnr 14-399 att. Verkställande direktören Johan Carlström Delgivning nr 2 Box 2412 403 16 GÖTEBORG Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6)

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6) 2013 Ägarpolicy 1(6) 2(6) 1. Ägarpolicy för Sjunde AP-fonden 1.1 Inledning Ägarpolicyn anger riktlinjer för hur AP7 ska ta det ägaransvar som följer av innehaven i de fonder som fonden förvaltar. Ägaransvaret

Läs mer

Informationsbroschyr för Skandia Swedish Stars 2010-06-22

Informationsbroschyr för Skandia Swedish Stars 2010-06-22 Informationsbroschyr för Skandia Swedish Stars 2010-06-22 FONDBESTÄMMELSER FÖR SKANDIA SWEDISH STARS 1 Fondens rättsliga ställning Fondens namn är Skandia Swedish Stars. Fonden är en specialfond som avses

Läs mer

Principer för aktieägarengagemang

Principer för aktieägarengagemang Principer för aktieägarengagemang www.navigera.se info@navigera.se 1 av 5 1. Inledning Av fondlagstiftningen följer att ( Navigera eller bolaget ) ska anta principer för aktieägarengagemang och fastställa

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2014

Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2014 Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2014 Inledning Almi Företagspartner AB (Bolaget) är ett svenskt aktiebolag som ägs av svenska staten. Utöver vad som följer av lag, författning eller bolagsordning

Läs mer

Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.

Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. Visitas stadgar 1. FÖRENINGENS FIRMA Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för

Läs mer

Hållbarhetsöversikt 2018

Hållbarhetsöversikt 2018 Hållbarhetsöversikt 2018 Innehållsförteckning Hållbarhetsöversikt Monyx Asset Management AB 2018 Monyx Strategi Försiktig, Monyx Strategi Balanserad, Monyx Strategi Världen, Monyx Strategi Sverige/Världen

Läs mer

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2015-02-24, 47 Giltighetstid:

Läs mer

ERIK SJÖMAN. Uppköpserbjudanden, irrevocables och flaggning 2008-09 NR 1

ERIK SJÖMAN. Uppköpserbjudanden, irrevocables och flaggning 2008-09 NR 1 ERIK SJÖMAN Uppköpserbjudanden, irrevocables och flaggning 2008-09 NR 1 230 DEBATT Uppköpserbjudanden, irrevocables och flaggning 1. Inledning Det är vanligt att en budgivare redan före lämnandet av ett

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport 2013

Bolagsstyrningsrapport 2013 Bolagsstyrningsrapport 2013 Bolagsstyrningsrapport 2013 Bolagsstyrningsrapport 2013 Swedish National Road Consulting AB Postadress: Box 4021 171 04 Solna Besöksadress: Hemvärnsgatan 8, 2 tr Telefonnummer:

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Inledning och syfte Aneby kommun bedriver en del av sin verksamhet i form av bolag eller stiftelser. Verksamhet i

Läs mer

Ersättningspolicy. avseende Pacific Fonder AB

Ersättningspolicy. avseende Pacific Fonder AB Ersättningspolicy avseende Pacific Fonder AB Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Allmänt... 2 1.2 Relevanta externa regelverk... 2 1.3 Riskanalys... 2 2 Definitioner m.m.... 2 3 Riktlinjer för ersättningar...

Läs mer

Närmare riktlinjer och tillämpningsanvisningar för Oskarshamns kommuns finanspolicy för avsnitten 5, 6, och 7

Närmare riktlinjer och tillämpningsanvisningar för Oskarshamns kommuns finanspolicy för avsnitten 5, 6, och 7 Närmare riktlinjer och tillämpningsanvisningar för Oskarshamns kommuns finanspolicy för avsnitten 5, 6, och 7 Fastställd av kommunstyrelsen 2011-06-21, 181 Gäller från och med 2011-10-18 Förord Detta dokument

Läs mer

RIKTLINJER FÖR CATELLA FONDERS ARBETE MED HÅLLBARHETS- OCH ÄGARFRÅGOR

RIKTLINJER FÖR CATELLA FONDERS ARBETE MED HÅLLBARHETS- OCH ÄGARFRÅGOR RIKTLINJER FÖR CATELLA FONDERS ARBETE MED HÅLLBARHETS- OCH ÄGARFRÅGOR TABLE OF CONTENTS 1 Hållbarhet på Catella Fonder... 1 2 POSITIVA URVALSKRITERIER Vad vi väljer in... 2 3 Negativa Urvalskriterier Vad

Läs mer

Fondhandel i Handelsbanken Liv

Fondhandel i Handelsbanken Liv FONDHANDEL Fondhandel i Handelsbanken Liv MARKNADSFÖRINGSMATERIAL Ansvarsfulla investeringar en förutsättning Handelsbanken Liv Försäkringsaktiebolag är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken. Inom

Läs mer

Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande

Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande 1 (6) Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande Final version, Oktober 2015 1 INTRODUKTION 1.1 Allmänt Respekt för människor och miljö är centralt för Apotekets verksamhet. Vi strävar efter

Läs mer

Protokoll fcrt vid årsstämma med aktieägarna i

Protokoll fcrt vid årsstämma med aktieägarna i Protokoll fcrt vid årsstämma med aktieägarna i Stockholm den 16 april 2015 kl. 17.00. Endomines AB (publ), org. nr 556694-2974 i Närvarande aktieägare: Bilaga 1 1 Stämmans öppnande (dagordningens punkt

Läs mer

BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG

BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG 1 Syfte och bakgrund Kommunallagen ställer krav på inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet inkluderande sådan verksamhet som bedrivs

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun 2012-06-12 Antagen av kommunfullmäktige 2011-09-27, 116 Reviderad kommunfullmäktige 2012-08-30, 118 Förslag till revidering (anpassning) efter kommunfullmäktiges beslut den 29 mars 2012 37om revidering

Läs mer

SRI-rapport, 31 December 2014

SRI-rapport, 31 December 2014 SRI-rapport, 31 December 2014 Lidköpings kommun Februari, 2015 Agenta 08-402 19 00 www.agenta.nu Bakgrund Agenta har i samarbete med GES Investment Services genomfört en etisk screening av Agenta Svenska

Läs mer