TESTRAPPORT. Studie av LeanGreen ECO Profile påverkan på bränsleförbrukningen i en timmerbil inom Reaxcerkoncernen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TESTRAPPORT. Studie av LeanGreen ECO Profile påverkan på bränsleförbrukningen i en timmerbil inom Reaxcerkoncernen"

Transkript

1 (9) TESTRAPPORT Studie av LeanGreen ECO Profile påverkan på bränsleförbrukningen i en timmerbil inom Reaxcerkoncernen

2 (9) Bakgrund Den 27 april 2009 på Klocka Fjällgård presenterades LeanGreen motoroptimeringsprofil ECO Profile (EP) för delar av Reaxcers styrelse. Mötet resulterade i att Reaxcer beslutade sig för att genomföra tester av ECO Profile på en timmerbil och en anläggningsbil inom Reaxcerkoncernen. Efter mötet beslutade Reaxcers VD att Myhrs åkeri skulle genomföra testet på lastbilar inom företaget. Denna testrapport redovisar resultaten från testet på timmerbilen. Anläggningsbilen redovisas senare under våren. Anläggningsbilens användningsområde ändrades under hösten och mätresultaten som samlats in under hösten var därför inte jämförbara med resultaten efter installation av ECO Profile. Slutrapporten är utarbetad i samarbete med Myhrs Åkeri och rapportens innehåll har granskats och godkänts av Sören Myhr, ägare och VD Myhrs åkeri samt Magnus Wåger, VD HERAB. Sammanfattning Under perioden har TrackInvent AB i samarbete med Myhrs åkeri testat LeanGreen ECO Profile på en timmerbil. Testet genomfördes genom att mäta och dokumentera bränsleförbrukning och varvtalsmönster med ett Fleet Management system under 2-3 veckor. Dessa värden jämfördes därefter med motsvarande värden efter installation av ECO Profile. Med ECO Profile installerat i timmerbilen kunde konstateras en reduktion av bränsleförbrukning med 3,3 % sett över hela testperioden. Detta trots att vinterväglaget inte medgivit ett optimalt utnyttjande av den omprofilerade motorn och att temperaturen sjönk drastiskt efter ungefär halva provtiden med EP installerad. Vid en analys av hur bränsleförbrukningen varierat med temperaturen kunde konstateras att med EP installerad erhölls en bränslereduktion med 0,9 % när det var extremt kallt (maxtemperaturens medelvärde var -20 grader) och när temperaturerna var likvärdiga med temperaturerna före installation av EP (maxtemperaturens medelvärde var ca +2) erhölls en reduktion av bränsleförbrukningen med 8,2 %. I syfte att analysera hur fordonets bränsleförbrukning påverkats av temperaturvariationer tidigare år studerades timmerbilens tankböcker under perioden Denna analys visade att timmerbilens bränsleförbrukning ökat med 8,7 % om man jämför bränsleförbrukningen de dagar då maxtemperaturens medelvärde var +2,6 grader med bränsleförbrukningen de dagar då maxtemperaturens medelvärde var -13,2 grader.

3 (9) Dessa data visar att ECO Profile reducerar timmerbilens bränsleförbrukning men det är svårt att entydigt ange hur stor reduktionen varit. Temperaturförhållandena under testet har medfört att testresultatet blivit missvisande. En försiktig bedömning av bränslereduktionens storlek är att den är närmare 10 % snarare än det testresultat (3,3 %) som uppmätts. Varvtalsmönstret visar att det vridmoment som vid installation av EP tillförts i den lägre delen av varvtalsregistret ( rpm) inte använts fullt ut, detta främst beroende på det rådande vinterväglaget. Det innebär att det finns potential till ytterligare reduktion av bränsleförbrukningen om EP används optimalt. Utöver de bränslebesparande effekterna har installationen av ECO Profile även medfört att lastbilens prestanda förändrats på ett positivt sätt. Förarna beskriver timmerbilens förändrade prestanda på följande sätt: Bilen har blivit lättare att köra i backar och marginalerna vid tuff körning ökat bilen är helt enkelt bättre. Motorn går märkbart jämnare/renare än vad den gjort tidigare. ECO Profile ECO Profile är en produkt från LeanGreen, ett engelskt företag som specialiserat sig på produkter och system som syftar till att reducera bränsleförbrukningen på fordon. ECO Profile installeras i fordonets motordator och det sker då en förändring av motorns prestanda genom att motorinställningarna förändras. De parametrar som förändras är tänd- och insprutningstidpunkter samt bränsleoch turbotryck. Förändringen av motorinställningarna görs i syfte att göra fordonets motor mer bränsleeffektiv och miljövänlig. Normalt sett medför de förändrade motorställningarna att vridmomentet ökar vid lägre varvtal än i originalmotorn och i vissa fall ökas även vridmomentet något. Alla förändringar av motorinställningar görs inom de toleranser som angivits av motortillverkaren. Fordonet har i princip fått en ny motor efter installation av EP och för att få full effekt av den installerade profilen är det viktigt att utnyttja det tillförda vridmomentet i det lägre varvtalsregistret.

4 (9) Testmetod Testet har genomförts av TrackInvent AB i nära samarbete med Myhrs åkeri. Testmetod och plan för testets genomförande har redovisats för Sören Myhr som accepterat testmetodiken. Mätmetodik Metoden bygger på att bränsleförbrukningen mäts före installation av ECO Profile, dessa mätresultat jämförs därefter med motsvarande mätresultat efter installation av ECO Profile. För att jämförbara data ska erhållas bör fordonet användas på ungefär samma sätt före respektive efter installation av EP. Det är också viktigt att de yttre betingelserna (temperatur, väglag m m) är ungefär likvärdiga för att inte missvisande resultat ska erhållas. För att kunna utvärdera hur motorn använts efter installation av EP studeras även varvtalsmönstret före respektive efter installation av EP. Även dessa data erhålls från det system som mäter bränsleförbrukningen, ett fleet management system. Sveg har använts som referenspunkt för temperaturmätningar då timmerbilen är baserad i Sveg. Temperaturdata, såväl aktuella som historiska har hämtats från de officiella mätningar som gjorts vid SMHI observationsstation i Sveg. Vid studier av temperaturens inverkan på bränsleförbrukningen har dygnets maxtemperatur använts. Vid studier av hur bränsleförbrukningen påverkats av låga temperaturer föregående år har tankböcker förda av timmerbilsförarna använts. Absoluta värden på bränsleförbrukningen från tankböckerna har inte använts för jämförelse med systemuppmätta värden under testperioden. Jämförelsen grundar sig istället på procentuella förändringar med respektive mätmetod. Testfordonet Testfordonet ägs av HERAB ingående i Myhrs Åkeri AB. Fordonet är en VOLVO FH16 6X2, årsmodell 2005, i trafik första gången , 404kW med manuell växellåda. Timmerbilen är baserad i Sveg men har körningar i stora delar av mellersta-södra Norrland. Fordonet körs fem dagar i veckan (måndag fredag) av två förare. Under testperioden har fordonet körts i snitt ca 20 timmar/dygn. Mätarställningen var km vid testens start och km vid testets slut, total körsträcka under testets genomförande km.

5 (9) Resultat Mätningarnas genomförande och yttre betingelser Mätningar av bränsleförbrukning genomfördes under perioden ECO Profile installerades , denna dag ingår inte i mätdata då fordonet körts både med och utan EP installerat. Totalt har 55 dagars data, varav 24 utan EP installerat, legat till grund för de mätresultat som redovisas i denna rapport. Mätningarna i oktober och november genomfördes med för månaden höga temperaturer (se diagram 1). Under december sjönk temperaturen och från den 18 december har det till övervägande del varit mycket kallt. De låga temperaturer under många dagar som upplevdes under jul- och nyårshelgen är ovanliga och inträffade senast och Diagram 1: Max- (röd linje) och mintemperaturens (blå linje) variation under testperioden i Sveg Detta innebär att de yttre betingelserna före respektive efter installationen av EP är en väsentlig avvikelse och en särskild analys av dessa förhållanden bedöms därför krävas. Det kom snö tidigt i oktober och den har under större delen av testperioden legat kvar i Svegsområdet. I början på december kom större snömängder som därefter legat kvar och successivt har det fallit snö under december och januari. Det kan med utgångspunkt från väderobservationerna i Sveg anses ha varit vinterväglag under större delen av testperioden.

6 (9) Testresultat Diagram 2: Bränsleförbrukningens variation under testperioden Ur diagram 2 kan utläsas att bränsleförbrukningen under perioden innan EP installerades var i snitt 5,27 l/mil. Maxtemperaturen varierade inom ett relativt snävt temperaturintervall (+5 till -9) och maxtemperaturens medelvärde var + 2 grader. Bränsleförbrukningen under perioden efter EP installerats var i snitt 5,10 l/mil. Temperaturen under denna period varierade kraftigt (+8 till -33) och maxtemperaturens medelvärde var -6 grader. Detta innebär att timmerbilens bränsleförbrukning reducerades med 3,3 % efter installation av ECO Profile sett över hela testperioden. Denna reduktion av bränsleförbrukningen är lägre än förväntat och då det redan kunnat konstateras att temperaturförhållandena varierat kraftigt under testperioden har en analys av temperaturens inverkan på testresultatet genomförts.

7 (9) Analys av temperaturens inverkan på bränsleförbrukningen Då temperaturen varierat kraftigt efter installation av EP och uppnådda bränslebesparingar varit lägre än förväntat har en särskild analys gjorts baserat på temperaturförhållandena (se diagram 4). Diagram 4: Temperaturer (max- resp mintemperaturer) uppmätta i Sveg under testperioden. Perioden 18/11-27/11 var mild med ungefär samma temperaturer som det var före installation av EP, medelvärdet av maxtemperaturen uppmättes till ca +4. Under denna period var timmerbilens bränsleförbrukning ca 4,84 l/mil vilket motsvarar en reducering av bränsleförbrukningen med ca 8,2 % jämfört med förbrukningen före installation av EP. Under perioden 30/11-4/12 sjönk temperaturen och medelvärdet av maxtemperaturen var ca -6 grader, bränsleförbrukningen ökade denna vecka till ca 5,15 l/mil. Jämfört med bränsleförbrukningen utan EP sjönk bränsleförbrukningen med ca 2,4 % under denna period. Under perioden 7-11/12 steg åter temperaturen och medelvärdet av maxtemperaturen var ca +1 grad, bränsleförbrukningen minskade denna vecka till ca 5,07 l/mil. Jämfört med bränsleförbrukningen utan EP sjönk bränsleförbrukningen med ca 3,8 %.

8 (9) Efter denna period sjönk temperaturerna drastiskt och medelvärdet av maxtemperaturen var -20 grader, under perioden 14/12 5/1 ökade bränsleförbrukningen till ca 5,23 l/mil. Detta medför att bränsleförbrukningen under denna period endast reducerades med 0,9 % jämfört med bränsleförbrukningen utan EP installerad i fordonet. Ett tydligt samband mellan låga temperaturer och ökande bränsleförbrukning kan med dessa data påvisas. Analys av data från tankböcker För att kunna värdera dessa resultat har fordonets tankböcker studerats och dagar med ungefär samma temperaturförhållanden som under testperioden har slumpvis utvalts och fordonets bränsleförbrukning dessa dagar har beräknats (se tabell 1). Bränsleförbrukningen under dagar som ligger i anslutning till varandra har beräknats genom att allt tankat bränsle och totala körsträckan för de aktuella dagarna räknats samman. Snittförbrukningen för dessa dagar har därefter från angivits för berörda dagar. Tabell 1: Data utlästa från timmerbilens tankböcker samt temperaturdata från Sveg. Hänsyn till värmarförbrukning har tagits.

9 (9) Det har varit svårt att finna tillräckligt kalla dagar då den kyla som rådde under testets slutfas var ovanliga för 2000-talet. Man får gå tillbaka till perioden för att finna motsvarande kyla och då hade lastbilen inte byggts. Vidare har de högra tabellvärdena för bränsleförbrukning reducerats för att kompensera för det bränsle som används av motorvärmaren. Då det inte varit möjligt att få uppgifter om exakt förbrukning har reduceringen byggt på följande grunder. En Ebersprächer dieselvärmare på 5kW drar ca 0,65 l/timme. Värmaren används på nätterna när fordonet står stilla fordonet har under testperioden stått stilla 3-5 timmar/natt. I tabellen har därför det tankade bränslet reducerats med 5 liter per dygn vid låga temperaturer (högra delen av tabellen) annars skulle bränsleförbrukningen ha ökat ännu mer. Jämförelsen i tabellen visar att bränsleförbrukningen under kalla dagar (maxtemp -10 eller lägre) har ökat med ca 8,7 % jämfört med dagar med ungefär samma temperaturer (0 - +5) som vi hade under testets inledning.

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ Bilaga 1 SID 1 (6) 2009-09-14 Dnr: 2009-009894-206 Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad En Rapport från Miljöförvaltningen Mari Yoda September 2009 1 Beskrivning

Läs mer

Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder?

Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder? Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder? Amanda Sten (MSc Hållbar Energiteknik, Kungliga Tekniska Högskolan) Katja Åström (MSc Hållbar Energiteknik, Kungliga Tekniska Högskolan)

Läs mer

Laboration i Maskinelement

Laboration i Maskinelement Laboration i Maskinelement Bilväxellådan Namn: Personnummer: Assistents signatur: Datum: Inledning I den här laborationen ska vi gå lite djupare i ämnet maskinelement och ge oss in på något som förmodligen

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

Sparsam körning En pusselbit för hållbara transporter

Sparsam körning En pusselbit för hållbara transporter Sparsam körning En pusselbit för hållbara transporter Miljöförvaltningen i Stockholm September 2014, rev februari 2015 CLEAN and energy efficient TRUCKs for urban goods distribution LIFE08/S/000269 Innehållsförteckning

Läs mer

P Om 2 av de 3 storheterna P, U eller I är kända kan den tredje räknas ut enligt följande formler (se bilden):

P Om 2 av de 3 storheterna P, U eller I är kända kan den tredje räknas ut enligt följande formler (se bilden): Allmänt om strömförbrukning Allmänt om strömförbrukning VIKTIGT! För att inte batterierna ska ta skada måste generatorns laddningskapacitet vara anpassad till strömförbrukningen. Batterier, generator och

Läs mer

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Ny prissättning 2014 Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Energi och hållbarhet Norrenergi är Solnas och Sundbybergs eget energibolag. Vårt uppdrag

Läs mer

AC- OCH DC-LUFTKONDITIONERING MED KAPACITETSREGLERING VS. ON/OFF- REGLERING FÖR ELEKTRONIKKYLNING

AC- OCH DC-LUFTKONDITIONERING MED KAPACITETSREGLERING VS. ON/OFF- REGLERING FÖR ELEKTRONIKKYLNING AC- OCH DC-LUFTKONDITIONERING MED KAPACITETSREGLERING VS. ON/OFF- REGLERING FÖR ELEKTRONIKKYLNING EHSAN B. HAGHIGHI Fil. dr., värmespecialist Dantherm Cooling AB CHRISTIAN SAKSTRUP SENIOR PROJEKTLEDARE,

Läs mer

Överklagande av länsstyrelsens beslut om återförvisning av ärende om fläktbuller, Rindögatan 6, fastighet Nummerhästen 9

Överklagande av länsstyrelsens beslut om återförvisning av ärende om fläktbuller, Rindögatan 6, fastighet Nummerhästen 9 Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-03-04 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd Överklagande av länsstyrelsens beslut om återförvisning

Läs mer

SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN

SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN EN STUDIE OM KALLSTARTADE BILAR OCH DESS PÅVERKAN PÅ MILJÖN En kallstartad bil orsakar onödiga utsläpp av skadliga ämnen. Genom att använda ett bilvärmesystem minskar eller

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor.

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor. FÖRSLAG TILL BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 4 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Hi3G Access AB, 556593-4899 Box 30213 104 25 Stockholm

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 5 Reducerad busstrafik

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 5 Reducerad busstrafik Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 5 Reducerad busstrafik 1 Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 5: Reducerad busstrafik. Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken

Läs mer

Råd vid värmebölja. Gunilla Marcusson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, 2016-05-31

Råd vid värmebölja. Gunilla Marcusson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, 2016-05-31 Råd vid värmebölja Gunilla Marcusson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, 2016-05-31 Innehållsförteckning Rapportens namn 1 1 Bakgrund 2 Definition 3 Klassificering av värme enligt SMHI 4 Riskpersoner 5

Läs mer

Nu kan du le ikapp med din Smiley!

Nu kan du le ikapp med din Smiley! Nu kan du le ikapp med din Smiley! Professionell egenkontroll inom temperaturövervakning för dagligvaruhandel, restaurang och storkök Det handlar om livsmedelskvalitet, ekonomi och kundernas bästa. Du

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor FÖRSLAG TILL BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 5 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Tele2 Sverige AB, 556267-5164 Box 62 164 94 Kista

Läs mer

Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo

Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo Ramböll Sverige AB Borås Stad Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo Göteborg 2008 03 11, rev 2008 08 11 Borås Stad Datum 2008 03 11, rev 2008 08 11 Uppdragsnummer Utgåva/Status Slutrapport Peter Johansson Staffan

Läs mer

PRIVATINFÖRSEL OCH SMUGGLING AV ALKOHOL TILL SVERIGE

PRIVATINFÖRSEL OCH SMUGGLING AV ALKOHOL TILL SVERIGE sida 1 MILJÖKONSEKVENSANALYS PRIVATINFÖRSEL OCH SMUGGLING AV ALKOHOL TILL SVERIGE Beställare: Svenska Bryggareföreningen Stockholm 2004-09-03 www.schenkerconsulting.se Tel 031-703 80 00 Tel 08-585 100

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Fysikens lagar och hur dessa påverkar en robot

Fysikens lagar och hur dessa påverkar en robot Fysikens lagar och hur dessa påverkar en robot Kraft Newtons andra lag: kraften F = massan m * accellerationen a "Begreppet kraft är en abstraktion inom fysiken för att förklara och beskriva orsaken till

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 11 SÖDERMANLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Göteborg-Kornsjö Förslag till minskad restid

Göteborg-Kornsjö Förslag till minskad restid Tågförbindelsen mellan Göteborg och Oslo är i dagens läge mycket långsam och därmed knappast attraktiv, gäller främst person- men även godsstrafik. IC-förbindelsen Oslo-Göteborg är till och med långsammare

Läs mer

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Isfria rutor och behagligt uppvärmd kupé för alla! Sätt dig i bilen, njut av hur bra det känns och kör iväg så härlig kan vintern vara för alla bilförare om

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor.

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor. FÖRSLAG TILL BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 3 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Net4Mobility HB, 969739-0293 Box 1107 164 22 Kista

Läs mer

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning Volvo FE Hybrid Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning En ren och lönsam framtidslösning Volvo Lastvagnar har över tjugo års erfarenhet av hybridteknologi. Redan 1985 presenterades

Läs mer

Lerum Enkätundersökning 2010

Lerum Enkätundersökning 2010 Lerum Enkätundersökning 2010 Lerums centrumförenings enkätundersökning våren 2010. En sammanfattning till näringsidkare i Lerum. Lerums kommun är en kommun som ligger i anslutning till Göteborg och hit

Läs mer

Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01

Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01 Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01 På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst

Läs mer

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 0 Manpower Work Life Rapport SVENSKA DRÖMJOBBET 2013 Vilket är det svenska drömjobbet 2013? Manpower Work Life

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Värmebölja/höga temperaturer

Värmebölja/höga temperaturer SOCIALFÖRVALTNINGEN RUTIN Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-05-31 Beslutad i ledningsgruppen 160607 Värmebölja/höga temperaturer BAKGRUND Klimatförändringar kommer att medföra många typer av hot

Läs mer

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014.

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen läns mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

FLEET MANAGEMENT. Full kontroll på fordonsflottan

FLEET MANAGEMENT. Full kontroll på fordonsflottan FLEET MANAGEMENT Bastjänster Full kontroll på fordonsflottan Full kontroll på fordonsflottan När du vill spara tid och pengar samt värna om miljön använder du Fleet Management från Datatronics, ett internetbaserat

Läs mer

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2015

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2015 Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2015 1 Innehåll Sammanfattande beskrivning... 3 Befolkningen i Kronobergs län ökade med 2241 personer under 2015... 4 Befolkningen ökade i samtliga av länets kommuner...

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Innehåll P-tillståndet är till för dig... 3 Var kan jag parkera?... 3 Tid och avgift... 4 Användning

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 8 Västlänken

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 8 Västlänken Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 8 Västlänken 1 Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 8: Västlänken Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland

Läs mer

Allt om HDR. Reglagen i Photomatix. Tone Compressor

Allt om HDR. Reglagen i Photomatix. Tone Compressor Allt om HDR Det är inte lätt att komma ihåg vad alla reglage och funktioner gör. Här får du en lathund som påminner dig. I slutet ger jag också två recept du kan ha som utgångspunkt när du vill skapa realistiska

Läs mer

ELEVINSTRUKTION - BILSIMULERING ALGODOO

ELEVINSTRUKTION - BILSIMULERING ALGODOO - BILSIMULERING ALGODOO Startinställningar Rita en bil i Algodoo Titta på Youtube- klippet Rita en bil i Algodoo (Fröken Ulle 2014) och följ instruktionen. Ställa in startparametrar Titta på Youtube- klippet

Läs mer

Studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning

Studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning avloppsåtervinning Vasagatan 7 Stockholm Utarbetad av Jörgen Wallin, Energum energipartner AB Stockholm, december 215 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges

Läs mer

Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde.

Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde. Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde. Måndagen den 28 feb 2011. Avstämningsmöte. Plats: Älgabäcksryds Missionshus kl. 19.00 (öppnar kl. 18.30) Föreläsning av Anders

Läs mer

Solenergigrossist för alla

Solenergigrossist för alla Solenergigrossist för alla Svesol har affärsområden SVESOL-grossist, SVESOL-komplett och SVESOL-projekt. SVESOLgrossist Vi säljer till installatörer och till dig som är privatperson och installerar i egen

Läs mer

STATISTIK LANDNINGAR ARLANDA BANA 01L OCH BANA 01R

STATISTIK LANDNINGAR ARLANDA BANA 01L OCH BANA 01R Dokumentnummer D 2011-015533 STATISTIK LANDNINGAR ARLANDA BANA 01L OCH BANA 01R Hässelby RAPPORT 2011-08-17 01.00 D 2011-015533 2(11) Revisionsförteckning Rev Datum Upprättad av Information 01.00 2011-08-17

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Skåne län. Företagsamheten 2015

Skåne län. Företagsamheten 2015 MARS 2015 Företagsamheten 2015 Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson, Solklart Vård. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät PMSv3 Om konsten att hålla koll på ett vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge, Sverige E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: PMSv3, Om konsten att hålla koll

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Järnvägens transportproblem År 2006 mdr tonkm År 2050 Tillgänglig kapacitet 22,3

Läs mer

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden vänder sig till dig som vistas och arbetar i lokalerna på KTH Campus. Guiden har tagits fram i samverkan mellan Akademiska

Läs mer

Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2!

Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2! Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2! Med de nya miljökraven enligt CEN-standard följer nya enheter för vad vi skall ange som gränsvärden. Vi kommer att få vänja oss vid en ny sort som heter

Läs mer

MOBILITET OCH BILKÖRNING

MOBILITET OCH BILKÖRNING MOBILITET OCH BILKÖRNING Solutions with you in mind www.almirall.com ALLMÄNNA RÅD 1. Rörlighet Rörlighet definieras som vår förmåga att röra oss baserat på vår egen muskelkraft, koordination, balans och

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 4 Fordonsbehov

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 4 Fordonsbehov Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 4 Fordonsbehov Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 4: Fordonsbehov Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland

Läs mer

SMHI Prognosstyrning. För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat

SMHI Prognosstyrning. För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat SMHI Prognosstyrning För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat Prognosstyrning av byggnader Marsnatten är klar och kall. Värmen står på för fullt i huset. Några timmar senare strålar solen in

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 9. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lundgren@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 9. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lundgren@ei.se 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 9 Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Under vecka 9 hade Norden ett gemensamt pris en fjärdedel av tiden. De genomsnittliga spotpriserna för olika

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Boverket oktober 2014 Slutrapport Marknadskontroll Kaminer Dnr 1102-4606/2008 Boverket 2014 Innehåll Sammanfattning... 4 Proaktiva

Läs mer

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1 Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 2 Starta kursen 1. Öppna ett Internetfönster och fyll i adressen

Läs mer

Energieffektiva företag

Energieffektiva företag Energieffektiva företag Miljösamverkan Energi 4-5 maj 2010 Energi- och klimatrådgivare Ragnar Uppström Verkliga exempel på bristande koll på läget Elvärmeslinga i garagenedfart till en stor nybyggd kontorsfastighet

Läs mer

En 4-R analys av Navigator

En 4-R analys av Navigator En 4-R analys av Navigator 1 4-R analys av Navigator I juli 2009 tog Dan Humble, processtödjare (Regional kontaktperson för jämställdhetsintegrering) för Mellersta Norrland, kontakt med oss på Navigator,

Läs mer

Vad blev det för pension?

Vad blev det för pension? Håkan Svärdman 08-772 71 62 0708-31 53 62 hakan.svardman@folksam.se Datum Sid 1(7) Välfärdsrapport: Vad blev det för pension? En jämförelse mellan pension och slutlön Sid 2(8) Facit på prognos Nyligen

Läs mer

Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo

Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo en informationstidning Från Finnvedens lastvagnar våren 2009 BEGAGNADE VOLVOLASTBILAR - ALLTID ETT SÄKERT KÖP Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo Generösa Garantier även på utvalda

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds även 2011, en dag i april

Läs mer

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning. Skellefteå Räddningstjänst

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning. Skellefteå Räddningstjänst Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning Skellefteå Räddningstjänst Nå målet säkert! 11:7 Särskild försiktighet 2:1 Omsorg varsamhet & hänsyn 11:8 Andras säkerhet Trafiksäkerhetspolicy Räddningstjänsten

Läs mer

Ulla och Pelle och Den stora utmaningen

Ulla och Pelle och Den stora utmaningen Ulla och Pelle och Den stora utmaningen Vi kommer att följa dem fram till dagen M Del 1. För fem veckor sedan så bestämde vi oss för att springa Stockholm Marathon. Någon plats har vi inte fått men står

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Tentamen den 22 mars 2003 Elkraftteknik och kraftelektronik TEL202

Tentamen den 22 mars 2003 Elkraftteknik och kraftelektronik TEL202 Karlstads universitet / Avd för elektroteknik / Elkraftteknik TEL202 / Tentamen / 030322 / BHä 1 (5) Tentamen den 22 mars 2003 Elkraftteknik och kraftelektronik TEL202 Examinator och kursansvarig: Bengt

Läs mer

Sammanställning av mätresultat från mätning av partiklar (PM 10) Drottninggatan, Linköping, februari 2004 till 31 december 2008.

Sammanställning av mätresultat från mätning av partiklar (PM 10) Drottninggatan, Linköping, februari 2004 till 31 december 2008. Sammanställning av mätresultat från mätning av partiklar (PM 10) Drottninggatan, Linköping, februari 2004 till 31 december 2008. Vallentuna februari 2008 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Mätmetod

Läs mer

Bruksanvisning. Digital styrpanel Digi II. Model 1601-12. För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5

Bruksanvisning. Digital styrpanel Digi II. Model 1601-12. För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5 Bruksanvisning Digital styrpanel Digi II Model 1601-12 För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5 Tack för att du väljer kvalitetsprodukter Vi tror att våra produkter kommer att uppfylla dina

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

OCEAN Dubbeldryg Världens första klimatneutrala tvättmedel

OCEAN Dubbeldryg Världens första klimatneutrala tvättmedel Världsnyhet OCEAN Dubbeldryg Världens första klimatneutrala tvättmedel Nu lanseras det första klimatneutrala tvättmedlet i världen. Ocean Dubbeldryg gör det möjligt att minska koldioxidutsläppen i Sverige

Läs mer

Testa din hörsel. - det är inte svårt

Testa din hörsel. - det är inte svårt Testa din hörsel - det är inte svårt 2 Känner du tvekan inför ett hörseltest? Det är troligtvis det enklaste test du kan göra. Ett hörseltest går fort, är enkelt och är absolut inte obehagligt. I det flesta

Läs mer

BILANPASSNINGAR. Samlade kriterier för 12 12 04, 12 12 07, 12 12 12, 12 12 15, 12 12 18 och 12 12 21

BILANPASSNINGAR. Samlade kriterier för 12 12 04, 12 12 07, 12 12 12, 12 12 15, 12 12 18 och 12 12 21 Samlade kriterier för 04, 07, 12, 15, 18 och 21 Bilanpassning beviljas endast till brukare som inte ingår i det statliga bilstödets bidragsgrupper. Har brukare, som tillhör det statliga bilstödets bidragsgrupper,

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Reviderad 2013-11-11. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Reviderad 2013-11-11. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Reviderad 2013-11-11 Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2 3 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Förälder och barn som är folkbokförda, på väg

Läs mer

Betraktelser från tvåmanstält

Betraktelser från tvåmanstält Betraktelser från tvåmanstält Anna Lindblad, leg läk Kungsgatan 86 112 27 Stockholm Anna.lindblad@ki.se Tel. 0733-80 66 26 Skeppsbruten Jag är en av de där kvinnorna i vitt som skyndar förbi i sjukhuskorridoren.

Läs mer

Välkommen till V4-bibeln

Välkommen till V4-bibeln Välkommen till V4-bibeln Här kommer jag försöka visa hur du kan bli en bättre spelare på just spelet V4 genom att känna till de statistiska grunderna i spelet. V4 har jag valt för att det är ett spel med

Läs mer

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE TU 2004-11-18 Handläggare: Lars-Erik Holm Parkeringsavdelningen Dispens Tel: 508 268 70 larserik.holm@gfk.stockholm.se Dnr 27064/04 2004-10-26 Till Gatu- och

Läs mer

Temperaturtest av täckdukar för golfgreener i samband med stödsådd på våren. HGU-arbete 2013 av Johan Örberg, Sörfors Golfklubb

Temperaturtest av täckdukar för golfgreener i samband med stödsådd på våren. HGU-arbete 2013 av Johan Örberg, Sörfors Golfklubb Temperaturtest av täckdukar för golfgreener i samband med stödsådd på våren. HGU-arbete 2013 av Johan Örberg, Sörfors Golfklubb Inledning. Användning av täckdukar på greener under våren i samband med stödsådd

Läs mer

Järnvägens elanläggningar

Järnvägens elanläggningar Järnvägens elanläggningar Innehåll Förord 3 Så får loket sin el 4 Omformad energi för tågbruk 6 Växelström med rätt spänning 7 Strömbrytare bryter strömmen snabbt 7 Kontaktledningen 7 Två system för att

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

FUNDAMENTALA SITUATIONEN V.18 AV: ARNE ÖSTERLIND ENERGIBALANS NORDEN

FUNDAMENTALA SITUATIONEN V.18 AV: ARNE ÖSTERLIND ENERGIBALANS NORDEN FUNDAMENTALA SITUATIONEN V.18 AV: ARNE ÖSTERLIND ENERGIBALANS NORDEN 12 Nederbördstrend Sverige+Norge - 1 dagarsperiod [GWh] 1 8 6 4 2 19 26 2 9 16 23 3 6 13 2 27 6 13 2 27 3 1 17 24 1 Uppmätt nederbörd

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL VARFÖR SKA MAN SMÖRJA MOTORN? 1. OLJA Minskar friktion. Begränsar slitage på rörliga delar i motorn (vevaxel, kamaxel ) Möjliggör effektiv kylning av motorn.

Läs mer

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual.

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. BRUKSANVISNING 1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. I denna instruktionsmanual har instruktionerna gällande säkerhet märkts med den allmänna symbolen för

Läs mer

Företagsamhetsmätning Örebro län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Örebro län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Örebro län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Örebro län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

TENTAMEN KVANTITATIV METOD (100205)

TENTAMEN KVANTITATIV METOD (100205) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B, Vetenskaplig metod TENTAMEN KVANTITATIV METOD (205) Examinationen består av 11 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Besvara alla frågor i direkt anslutning

Läs mer

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Stadsbiblioteket i Göteborg Innehåll Kapitel 1 Inledning 3 Kapitel 2 Metod 6

Läs mer

PARAD. Lördag 3 augusti 2013. Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett

PARAD. Lördag 3 augusti 2013. Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett PARAD Lördag 3 augusti 2013 Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett VÄLKOMNA ATT DELTA I ÅRETS STOCKHOLM PRIDE PARADE! Alla fordon måste vara anmälda före den 20 juli 2013. Inga oanmälda

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

2 Väder. Weather. Väder Statistisk årsbok 2012. 22 Statistiska centralbyrån

2 Väder. Weather. Väder Statistisk årsbok 2012. 22 Statistiska centralbyrån Väder Weather Väder Statistisk årsbok 2012 2 Väder Weather Sida Page 2.1 Väder...23 Weather 2.2 Rekord i väder...24 Weather records 2.3 Klimat i förändring...25 A changing climate 2.4 Årsmedeltemperaturen

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Projekt biokraftva rmeverket i Va rtan (KVV8)

Projekt biokraftva rmeverket i Va rtan (KVV8) Projekt biokraftva rmeverket i Va rtan (KVV8) FAQ vid frågor från närboende Om ångblåsningen i biokraftvärmeverket Fråga: Kommer det vara fler saker innan ni sätter igång kraftvärmeverket som kommer att

Läs mer

En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror 2010-03-30

En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror 2010-03-30 Utvärdering av ATKsystemet En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror 2010-03-30 Sammanfattning Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Vägverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser

Läs mer

P06 - VIDAREUTVECKLING AV VÄRMEPUMPSSYSTEM FÖR NNE-HUS

P06 - VIDAREUTVECKLING AV VÄRMEPUMPSSYSTEM FÖR NNE-HUS Effsys Expand Forskardagar 160518 P06 - VIDAREUTVECKLING AV VÄRMEPUMPSSYSTEM FÖR NNE-HUS Projektledare: Caroline Haglund Stignor Bitr. projektledare: Ola Gustafsson Finansiärer och Deltagande företag Huvudfinansiär:

Läs mer

Underlag till kongressutbildning

Underlag till kongressutbildning HANDLINGAR KONGRESSUTBILDNING Underlag till kongressutbildning Det här dokumentet innehåller handlingar till utbildningarna inför kongressen 2015. Materialet kommer vi att använda när vi tränar kongress

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

Golfnyttan i samhället

Golfnyttan i samhället Utdrag om golfens dokumenterade hälsoeffekter från HUI:s rapport Golfnyttan i samhället. Golfnyttan i samhället Golf och hälsa Golf är en av Sveriges största idrotter, med drygt 450 000 medlemmar i alla

Läs mer

Växthusets nya värme. Spara och bevara med modern värmepumpteknik

Växthusets nya värme. Spara och bevara med modern värmepumpteknik Växthusets nya värme Spara och bevara med modern värmepumpteknik Vi skapar rätt klimat för god tillväxt Ett växthus har stora och mycket speciella krav på inomhusklimatet. För att växterna ska få rätt

Läs mer

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr.

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr. KART- LÄGGNING ISSN 1400-0792 Dnr. 701-762-2006 Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL Handikappomsorg Årsskiftet 2005/06 SAMMANFATTNING Under året som gått har antalet beslut och domar som

Läs mer

2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND

2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND 2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND GENOMFÖRD VÅREN 2014 INOM RAMEN FÖR SKL MATEMATIK PISA 2015 2 (15) Innehållsförteckning Försättsblad sid 1 Innehållsförteckning sid 2 Sammanfattning

Läs mer

Förtest. Hur kan jag arbeta med förtesten? Hur dokumenterar jag elevens kunskapsutveckling? Uppfattar du det som att eleven kan matematikinnehållet

Förtest. Hur kan jag arbeta med förtesten? Hur dokumenterar jag elevens kunskapsutveckling? Uppfattar du det som att eleven kan matematikinnehållet AB Höst LP 1-2 Flik 02 Förtest (8768) Lev 1.qxd 2004-01-20 18:10 Sida 1 Förtest För alla lärare är det viktigt att skaffa sig en god bild av elevens kunskaper för att veta vad eleven behöver för att gå

Läs mer

Avtal om tilläggstrafik på Dalabanan

Avtal om tilläggstrafik på Dalabanan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Ekonomienhet Dnr LD14/03061 Uppdnr 982 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen 2014-03-02

Läs mer