Lista över ärenden till kommunstyrelsens sammanträde måndag den 24 februari 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lista över ärenden till kommunstyrelsens sammanträde måndag den 24 februari 2014"

Transkript

1 Lista över ärenden till kommunstyrelsens sammanträde måndag den 24 februari 2014 Postadress: Besöksadress: Telefon och fax: E-post och webbplats Plusgiro: Nybro kommun Dunderbergsgatan kommun@nybro.se Bankgiro: NYBRO NYBRO www.nybro.se Org nr:

2 Ärende nr 2 Dnr 2014/ Redovisning av resultat av servicemätning inom Kommunens Kvalitet i Korthet 2013 (KKiK) Besök: Karolina Dahlbom, utvecklingssekreterare Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) är en kvalitetsmätning av kommuners verksamhet som genomförs sedan 2006 av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Nybro kommun har deltagit sedan I undersökningen ingår bland annat en mätning av de deltagande kommunernas servicenivå, som 2013 genomförts av undersöknings- och rådgivningsföretaget PROFITEL. I undersökningen deltog 126 kommuner. Syftet med undersökningen är att mäta i vilken omfattning och med vilken kvalitet kommunerna svarade på ett antal frågor som ställdes. Frågor har ställts via både telefon och e-post. I undersökningen ingår även parametrar om bland annat bemötande, svarstid och väntetid. Resultat redovisas för respektive kommun och totalresultatet jämförs med övriga kommuner. Sammantaget är Nybro kommuns resultat (44) klart över medel och har i undersökningen getts placering 15 bland de deltagande kommunerna. Beslutsunderlag Bilaga: Rapport Servicemätning via telefon och e-post Nybro kommun december 2013 AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar att notera informationen till protokollet. 2

3 Ärende nr 3 Diskussion om infrastrukturfrågor Underlag redovisas vid arbetsutskottets beredning av ärendet. AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar att Postadress: Besöksadress: Telefon och fax: E-post och webbplats Plusgiro: Nybro kommun Dunderbergsgatan kommun@nybro.se Bankgiro: NYBRO NYBRO www.nybro.se Org nr:

4 Ärende nr 4 Dnr Förändrad arbetsordning, budgetuppföljning 2014 för Nybro kommun Förslag till förändrad arbetsordning för budgetuppföljning under 2014 redovisas. Den nya arbetsordningen innebär ett förbättrat säkerställande av kvalitén på de ekonomiska uppföljningarna, vilket dock medför en månads fördröjning gentemot nu. AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar att notera informationen till protokollet. Postadress: Besöksadress: Telefon och fax: E-post och webbplats Plusgiro: Nybro kommun Dunderbergsgatan kommun@nybro.se Bankgiro: NYBRO NYBRO www.nybro.se Org nr:

5 Ärende nr 5 Dnr 2012/ Fastställande av budget 2014 för kommunstyrelsen Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige fastställde den 16 december 2013, 336, Kommunplan för Nybro kommun. I kommunplanen fastställs ramar för kommunstyrelsens drift- respektive investeringsbudget för Förslag till drifts- och investeringsbudget för kommunstyrelsen för 2014 redovisades för kommunstyrelsen den 27 januari 2014, 3. Kommunstyrelsen beslutade att återremittera ärendet för komplettering med jämförelse med tidigare år. Föreliggande förslag innebär en differens mot den tilldelade ramen på kronor, som avser kostnaderna för två tjänster under 2014 samt kostnader inom räddningstjänsten som ej är finansierade. Kostnaderna för tjänsterna kommer inte att finnas kvar 2015, med anledning av pensionsavgång och avveckling av tjänst. Beslutsunderlag Bilaga: Förslag till budget 2014 för kommunstyrelsen Beslut Kommunstyrelsen beslutar att fastställa budget 2014 för kommunstyrelsen enligt föreliggande förslag. Postadress: Besöksadress: Telefon och fax: E-post och webbplats Plusgiro: Nybro kommun Dunderbergsgatan kommun@nybro.se Bankgiro: NYBRO NYBRO www.nybro.se Org nr:

6 Ärende nr 6 Dnr Fastställande av mål och nyckeltal för kommunstyrelsen 2014 Underlag redovisas vid arbetsutskottets beredning av ärendet. AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar att fastställa mål och nyckeltal för kommunstyrelsen för 2014 enligt föreliggande förslag. 2

7 Ärende nr 7 Dnr Begäran om förtydligande av uppdrag 5 i Kommunplan Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige har i Kommunplan lämnat följande uppdrag till kommundirektören: 2014:5 Genomföra en grundläggande utredning i syfte att analysera behovet av en omfördelning inom den totala budgetramen. Den ska ta sina utgångspunkter i den kommunala utjämningen och därmed standardkostnaden för olika verksamheter. Utredningen ersätter uppdrag 2012:15 som avser att ta fram förslag till resursfördelningssystem. Uppdraget ska presenteras på kommunstyrelsens sammanträde i augusti Kommundirektören ber nu kommunstyrelsen om förtydligande av uppdraget. För att utredningen ska bli meningsfull så sätt att något av de utredda förslagen ska kunna tillämpas måste grundläggande förutsättningar tydliggöras. Innan sådana anvisningar lämnats kan utredningsarbetet inte påbörjas i någon större utsträckning Utredning Uppdraget innebär att inom nuvarande budgetramar, i princip utan tillkommande resurser, göra radikala omfördelningar under en serie av år. Om utgångspunkten är de så kallade standardkostnaderna bör slutresultatet innebära att förslaget är omfördelningar på cirka miljoner. Om en så pass stor effekt ska uppnås är det uppenbart att flera stora principiella frågor kommer att beröras. Exempel på dessa är nedläggning av kommunal service i de mindre tätorterna, förändrad organisation av räddningstjänsten (nedläggningar eller omorganisation till deltidskår), begränsningar i valfrihet i omsorgen (till exempel att anvisa särskilt boende i de fall vård/omsorgsbehovet per dygn är mycket stort), bolagisering av egenverksamhet med flera. I de fall kommunstyrelsen inte kan lämna besked om ovan nämnda frågor, eller andra tillkommande principiella frågor, ska hanteras bör kommundirektören befrias från uppdraget, alternativt ge uppdraget en ny utformning. Utredningen är omfattande och kräver stora tidsmässiga resurser Postadress: Besöksadress: Telefon och fax: E-post och webbplats Plusgiro: Nybro kommun Dunderbergsgatan kommun@nybro.se Bankgiro: NYBRO NYBRO www.nybro.se Org nr:

8 AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar 2

9 Ärende nr 8 Dnr 2014/ Motion angående giftfri kommun Motion Christina Davidson (C), Kenneth Petersson (C) och Åke Göthberg (C) lämnade den 22 januari 2014 följande motion till kommunfullmäktige: Forskningen visar allt tydligare att den ökande användningen av farliga kemikalier och mixen av de ämnen vi utsätts för är skadlig för vår hälsa och miljö. Ett exempel är hormonstörande ämnen som kan återfinnas i såväl schampo, som tandkräm. Kemikalier finns i nästan allt som vi kommer i kontakt med. De finns i kläderna vi har på oss, elektroniken vi ständigt är nära, möblerna vi vilar i, maten vi äter och vattnet vi dricker. Vi måste kunna lita på att våra livsmedel är säkra, att textilier vi köper in till kommunen inte ska innehålla antimögelmedlet dimentylfumarat, att inte barnleksaker innehåller bisfenol A, att vattnet vi dricker är säkert eller att suddgummin i skolan inte innehåller ftalater och att vi i kommunens verksamheter inte vistas i en miljö, där golvmattan innehåller gifter. Likaså att våra barn i våra förskolor leker i säkra lekmiljöer, som inte har slipers, gamla däck eller gammal elektronik på lekplatser/lekmiljöer. Kemikalieinspektionen har på uppdrag av regeringen tagit fram en handlingsplan för en giftfri vardag. Att minska de kemiska riskerna i vardagen är ett steg på vägen att nå Riksdagens miljökvalitetsmål - Giftfri miljö. Regeringen har även presenterat en Proposition På väg mot en giftfri vardag plattform för kemikaliepolitiken. I propositionen redovisar regeringen sin strategi för att nå miljökvalitetsmålen Giftfri miljö. Strategin består av de åtta etappmål om farliga ämnen som regeringen tidigare har beslutat, de insatser som behövs för att nå etappmålen samt övriga insatser som behövs för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö och vägen mot en Giftfri vardag. Centerpartiet vill öka takten i arbetet att avgifta vardagen för oss som bor i Nybro kommun. Vi måste på alla plan arbeta för att fasa ut giftiga ämnen i vardagen. Centerpartiet yrkar: att att att Nybro kommun antar ett miljömål om att kommunen ska vara giftfri, Nybro kommun gör en kartläggning var i kommunens verksamhet som giftiga ämnen kan finnas, Nybro kommun, genom att anta miljömålet om att kommunen ska vara giftfri, gör sig av med giftiga ämnen i våra verksamheter, un Dunderbergsgatan kommun@nybro.se Bankgiro: NYBRO NYBRO www.nybro.se Org nr:

10 att att Nybro kommun ställer krav på giftfria produkter vid upphandling, exempelvis genom de kriterier som Miljöstyrningsrådet anger samt Nybro kommun ska agera kunskapshöjande gällande de gifter som finns runt om oss. Nybro För Centerpartiets fullmäktigegrupp Christina Davidson Kenneth Petersson Åke Göthberg Beredning Kommunfullmäktige beslutade den 27 januari 2014, 7, att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar att remittera motionen till myndighetsnämnden samt upphandlingsenheten för besvarande inom sex månader.

11 Ärende nr 9 Dnr Besvarande av medborgarförslag om utökning av ordningsstadgan med förbud mot kattluckor i kommunens tätorter Medborgarförslag Carl-Bertil Nilsson lämnade den 28 oktober 2013 följande medborgarförslag till kommunfullmäktige: Förslaget Ordningsstadgan bör utökas med förbud mot kattluckor i kommunens tätorter. Motiveringen De förorsakar allmänsanitär olägenhet. Katter förorenar i sandlådor = smittorisk. Katter förorenar i rabatter och planteringar. Katter förorenar och stökar till på kyrkogårdar. Katter urinerar på väggar och byggnader. Katter urinerar på altaner och uteplatser. Katter urinerar i garage och förråd som tillfälligt står öppna. Katter lägger sig på utemöbler hos allergiker. Jag får ofta som saneringsskytt många propåer om tätortsnära katter. Många begär att jag ska fånga och avliva eller skjuta lösdrivande katter, som vållar obehag för dem. Jag har då att fånga och identifiera dem, för att sedan inhämta vakthavande polisbefäls dom. Nästan undantagslöst ska de då lämnas till ett katthem eller liknande, som kräver garanti för betalning och behandling om ägaren icke hämtar sitt djur. Jag har inget intresse att betala! Värst är det med så kallade sommarkatter, som ingen vill kännas vid. Att låta en katt springa omkring utan tillsyn borde betraktas som djurplågeri. Det finns många innekatter, som synes trivs och må gott, så det finns inget sakligt behov av kattluckor. Carl-Bertil Nilsson Centralvägen Örsjö un Dunderbergsgatan kommun@nybro.se Bankgiro: NYBRO NYBRO www.nybro.se Org nr:

12 Beredning Kommunfullmäktige remitterade den 28 oktober 2013, 264, medborgarförslaget till myndighetsnämnden för besvarande. Besvarande från myndighetsnämnden Myndighetsnämnden beslutade den 22 januari 2014, 8, att anta nedanstående yttrande över medborgarförslaget samt att föreslå kommunfullmäktige att avslå detsamma. Lagstiftning 3 kap 8 Ordningslagen (1993:1617) Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, en kommun får meddela de ytterligare föreskrifter för kommunen eller del av denna som behövs för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Föreskrifter enligt 8-11 får inte angå förhållanden som är reglerade i denna lag eller annan författning eller som enligt lagen eller annan författning kan regleras på något annat sätt. Föreskrifterna får inte lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet. Motivering I enlighet med 3 kap 8 ordningslagen har kommunfullmäktige i Nybro kommun beslutat om Allmänna lokala ordningsföreskrifter (antagen 1996, reviderad 1999,2001,2007 och 2009). I ordningsföreskrifterna står det bland annat att katter ej får vistas på lekplatser samt att en katt som inte hålls kopplad ska ha halsband med ägarens namn, adress och telefonnummer inom planlagt område. Detta innebär till exempel att Polismyndigheten ska kontaktas om en katt skulle uppenbara sig på en lekplats. Enligt 3 kap 12 ordningslagen får inte en kommun anta vilka ordningsföreskrifter som kommunen önskar, utan kommunen måste ta hänsyn till om det finns annan lagstiftning som reglerar frågan. Föreskriften får inte heller lägga onödigt tvång på allmänheten eller tillföra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet. Myndighetsnämnden anser att ett förbud mot privatpersoner att installera kattluckor är en obefogad inskränkning i den enskildes frihet. För att hindra att övergivna eller förvildade katter skapar olägenheter ska lagen om tillsyn över hundar och katter tillämpas. Riskerna för de olägenheter som har räknats upp i förslaget kommer troligtvis att öka om ett förbud skulle införas, då katterna inte kommer in i

13 sitt hem på ett enkelt sätt. Ett förbud mot kattluckor skulle troligen inte stoppa katterna från att komma ut från sitt hem. Myndighetsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att avstyrka förslaget. AU:s förslag: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till myndighetsnämndens besvarande avslå medborgarförslaget.

14 Ärende nr 10 Dnr 2013/ Besvarande av motion om införande av progressiv maxtaxa för Kulturskolan i Nybro kommun Motion Ledamöterna Pia Eriksson (V), Kaj Raving (V) och Anders Svensson (V) lämnade den 14 juni 2013 följande motion till kommunfullmäktige: Nybro kommun kan ståta med en kulturskola av mycket hög kvalitet. Kulturskolan spelar en mycket viktig roll för barns och ungdomars möjlighet att själva pröva på musik och andra kulturformer. Det råder knappast någon tvekan om att en bra kulturskola är en viktig tillgång för kommunen, dess kulturliv och därmed för dess utveckling. För Vänsterpartiet är det en självklarhet att barn från alla familjer, oavsett ekonomi eller social ställning, ska ges möjlighet att delta i kulturskolans verksamhet. För att detta ska bli verklighet måste avgifterna till kulturskolan på sikt tas bort. Ett steg på vägen är att införa en maxtaxa, vilket Vänsterpartiet föreslagit i den nationella budgeten. Där anslår vi pengar för att man ska kunna sänka avgifterna och göra det lättare för kommunerna att ha en kulturskola. I väntan på att detta blir verklighet vill vi att Nybro kommun går före och inför en progressiv maxtaxa för kulturskolan, det vill säga de som tjänar mindre får också lägre kulturskoleavgift, samtidigt som man sätter ett tak för kostnaderna. Exakt hur detta system ska konstrueras behöver utredas, men exempelvis skulle systemet kunna konstrueras så att för första barnet betalar man full avgift precis som idag men utifrån en progressiv skala. Sen betalar man halv avgift för andra barnet och för tredje barnet kvarts avgift, utifrån samma progressiva skala. Innan vi har fått en regering som värderar välfärd och kultur högre än dagens, kan sannolikt inte kulturskolans totala kostnad tillåtas öka. Detta innebär att barn till höginkomsttagare får betala en högre avgift än idag. De hushåll som har en månadsinkomst på under kronor bör å andra sidan kulturskolan vara gratis för. Vi yrkar därför: - Att lärande- och kulturnämnden ges i uppdrag att utforma ett förslag till progressiv maxtaxa i enlighet med intentionerna ovan. För Vänsterpartiet Nybro Pia Eriksson Kaj Raving

15 Anders Svensson Beredning Kommunfullmäktige beslutade den 17 juni 2013, 173, att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 26 augusti 2013, 123, att remittera motionen till lärande- och kulturnämnden för besvarande inom sex månader. Besvarande från lärande- och kulturnämnden Lärande- och kulturnämnden beslutade den 28 januari 2014, x, att anta nedanstående yttrande över förslaget: Syftet med ett införande av progressiv maxtaxa skulle främst vara att öka möjligheten för alla barn, oavsett ekonomiska förutsättningar, att delta i kulturskoleverksamheten. Som jämförelse kan nämnas att Kalmar kommun för några år sedan sänkt sina avgifter för instrumentoch sånglektioner från 700 kr per termin till 350 kr. Kulturskolan i Kalmar kompenserades för uteblivna intäkter. Resultatet av sänkningen blev en något ökad tillströmning av elever, framförallt på fiol. Detta skedde samtidigt som stråklärarna gjort en rekryteringsturné i skolorna och fiol som instrument fick uppmärksamhet genom den norska artisten Rybaks seger i melodifestivalen. Vad resultatet av den lilla ökningen berodde på är svårt att säga. Kulturskolechefen gör bedömningen att det inte är praktiskt genomförbart med en progressiv maxtaxa för elevavgifterna i Nybro kommun. AU:s förslag: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till lärande- och kulturnämndens besvarande avslå motionen. 2

16 Ärende nr 11 Dnr 2014/ Redovisning av ej slutbehandlade motioner Följande motioner har anmälts i kommunfullmäktige, men har ännu inte beretts av kommunstyrelsen: Motion om införande av progressiv maxtaxa för Kulturskolan i Nybro kommun (Dnr 2013/000171). Väckt i kommunfullmäktige den 17 juni Remitterad till kommunstyrelsen för beredning. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 24 februari Motion om kommunens policy gentemot banker (Dnr 2013/000193). Väckt i kommunfullmäktige den 30 september Remitterad till kommunstyrelsen för beredning. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 28 april Motion om att införa utbildningsdag i arbetsrätt för kommunens sistaårselever (Dnr 2013/000199). Väckt i kommunfullmäktige den 30 september Remitterad till kommunstyrelsen för beredning. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 28 april Motion angående valfrihet inom äldreomsorgen i Nybro kommun i enlighet med lag (2008:962) om valfrihetssystem LOV (Dnr 2013/000258). Väckt i kommunfullmäktige den 28 oktober Remitterad till kommunstyrelsen för beredning. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 26 maj Motion om mindre småbarnsgrupper i förskolan (Dnr 2013/000259). Väckt i kommunfullmäktige den 25 november Remitterad till kommunstyrelsen för beredning. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 16 juni AU:s förslag: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att notera förteckningen med angivna förslag till handläggning till protokollet. 3

17 Ärende nr 12 Dnr 2014/ Redovisning av ej slutbehandlade medborgarförslag I enlighet med arbetsordningen för kommunfullmäktige har kommunstyrelseförvaltningen upprättat förteckning över obesvarade medborgarförslag. Obesvarade medborgarförslag ska redovisas vid två tillfällen varje år. Detta skall ske vid de tidpunkter då ej slutbehandlade motioner redovisas. Följande medborgarförslag har anmälts i kommunfullmäktige, men har ännu inte beretts av kommunstyrelsen: Medborgarförslag om att korsningen Gamla Kyrkvägen/Sven Krååks väg i Madesjö är livsfarlig (Dnr 2013/000190). Anmälts i kommunfullmäktige den 30 september Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 31 mars 2014 Medborgarförslag med anledning av de projekt och visioner som presenterats av kommunen (Dnr 2013/000196). Anmälts i kommunfullmäktige den 30 september Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden, myndighetsnämnden och Nybro Bostads AB. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 31 mars Medborgarförslag om att införa 30-sträcka på hela Floragatan samt att sätta upp skyltning i korsningen Floragatan/Algatan om skolövergång (Dnr 2013/000208). Anmälts i kommunfullmäktige den 28 oktober Remitterad till teknik- och samhällsbyggnads-nämnden. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 28 april 2014 Medborgarförslag om kameraövervakning och låsbara cykelställ vid stationen (Dnr 2013/000217). Anmälts i kommunfullmäktige den 28 oktober Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 28 april 2014 Medborgarförslag angående Karpatorpet Pukeberg 1:9 samt naturreservat i Svartbäcksmåla (Dnr 2013/000222). Anmälts i kommunfullmäktige den 28 oktober Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. 4

18 Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 28 april Medborgarförslag om att öka gemenskapen, integrationen m m om samhällets funktioner och näringsliv för kommunens kvinnor som har kommit hit från andra länder och kulturer (Dnr 2013/000242). Anmälts i kommunfullmäktige den 25 november Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden och individ- och familje-nämnden, integrationsenheten. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 26 maj Medborgarförslag angående plogning av cykelvägen mellan Norra vägen och Rismåla göl (Dnr 2013/000263). Anmälts i kommunfull-mäktige den 16 december Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 26 maj Medborgarförslag angående hundlatriner på Fredrikslundsgatan (Dnr 2013/000264). Anmälts i kommunfullmäktige den 16 december Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 26 maj Medborgarförslag om att Nybro kommun satsar på en ljusallé från väg 31 och ned till Orrefors samhälle (Dnr 2013/000270). Anmälts i kommunfullmäktige den 16 december Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 26 maj Medborgarförslag om en skatepark mellan stan och Madesjö (Dnr 2013/000275). Anmälts i kommunfullmäktige den 16 december Remitterad till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. Förslag: Behandlas av kommunstyrelsen den 26 maj AU:s förslag: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att notera förteckningen med angivna förslag till handläggning till protokollet. 5

19 Ärende nr 13 Dnr Beslut om köp av fastigheten Mölebo 5.1, S:t Sigfrid Ärendet Förslag finns om köp av del av fastigheten Mölebo 5.1, östra skiftet. Förslaget innebär att del av fastigheten överförs till Bosgård 1:10, samt att själva gårdskärnan i samband med detta styckas av och säljs vidare som en hästgård. Slutlikviden för del av Mölebo 5:1, östra skiftet, föreslås uppgå till kronor. Bakgrund I samband med framtagandet av Fördjupad översiktsplan för S:t Sigfrid har konstaterats att några områden är särskilt lämpliga för nya bostäder. Ett av dessa områden är fastigheten Mölebo 5:1 som under hösten legat ute till försäljning med anbudsförfarande. Mölebo 5.1 består av två skiften, varav östra skiftet, hemskiftet, består av bostadshus med tillhörande ekonomibyggnader samt skogsmark, hela skiftet omfattar ca 38 ha. Det västra skiftet består enbart av skogsmark, om ca 55 ha. Det östra skiftet är det som bedömts som mest lämpligt för nya bostäder. KSAU fattade den 10 oktober 2013 beslut om att Nybro kommun deltar i budgivningen för Mölebo 5:1. Köp av fastigheten föreslås, i enlighet med det markpolitiska programmet, finansieras med försäljning av annan mark i området. Fastigheten Överstatorp 1:10 har redan avyttrats för kr. Därtill kommer intäkten för den kommande försäljningen av hästgården enligt ovan. Ett avtalsförslag har efter avslutad budgivning tagits fram där Nybro kommun köper det östra skiftet av Mölebo 5:1 för en köpeskilling av kr. Fastigheten har värderats av Värderingsbyrån i Kalmar. Värderingen överensstämmer till största del med ovanstående. Beslutsunderlag Bilagor: Karta del av Mölebo 5.1, östra skiftet Köpekontrakt 6

20 AU:s förslag: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att köpa del av fastigheten Mölebo 5:1 Nybro kommun, av Anna Mölbo ( ) och Johan Mölbo ( ), till en slutlikvid om kronor. 7

21 Ärende nr 14 Dnr Val av ombud till föreningsstämman för Kommuninvest ekonomisk förening till 2014 års utgång Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige beslutade den 27 november 2006, 159, att ingå medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening. Kommunstyrelsen beslutade den 26 mars 2012, 71, att till ombud på föreningsstämman för Kommuninvest ekonomisk förening utse Markus Lund (S), med Peter Lilja (M) som ersättare för perioden Vid sammanträdet görs nytt val av ombud efter Markus Lund (S). Kommuninvest ekonomisk förening Kommuninvest i Sverige AB är ett kreditmarknadsbolag, som erbjuder kommuner och landsting finansieringslösningar genom lån och finansiell rådgivning. Bolagets verksamhet finansieras genom upplåningar av medel på den svenska och internationella kapitalmarknaden. Företagets ägare är Kommuninvest ekonomisk förening, vars medlemmar utgörs av kommuner och landsting. Medlemskap är frivilligt och föreningen har idag cirka 260 medlemmar. Samtliga medlemmar har tecknat en förpliktelse om ett solidariskt borgensansvar för Kommuninvests åtaganden. Kommuninvests syfte är att, genom det gemensamma borgensansvaret, möjliggöra lån till förmånligare villkor än för enskild kommun eller landsting. AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar att till ombud på föreningsstämman i Kommuninvest ekonomisk förening, utse Mikael Svanström (s) för resterande tid av perioden

22 Ärende 15 Dnr Årsuppföljning av räddningstjänsten 2013 Myndighetens för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelserna genomför årligen en uppföljning av kommunernas uppgifter enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. Uppföljningen är en del i tillsynen över kommunernas uppgifter. Syftet med uppföljningen är att skapa en grund för länsstyrelsernas tillsyn samt en regional och nationell bild över kommunernas verksamhet inom området skydd mot olyckor. Uppföljningen kan även fungera som en del av kommunens egenkontroll. Årets uppföljning av LSO innehåller frågor inom följande områden: Intern styrning och kontroll Resurser Tillsyn - Brandskydd enligt LSO 2 kap. 2 Tillsyn - Farlig verksamhet enligt LSO 2 kap. 4 Information och utbildning Räddningstjänst Rengöring och brandskyddskontroll Beslutsunderlag Bilaga: Årsuppföljning kommunernas uppgifter enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) AU:s förslag: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att notera informationen till protokollet. 9

23 Ärende 16 Dnr Kunskapscentrum Pukeberg Den 21 februari 2013 undertecknade Linnéuniversitetet, Nybro kommun och Regionförbundet i Kalmar län en gemensam avsiktsförklaring om framtagande av en gemensam målbild och långsiktig strategi för utveckling av ett kompetenscentrum för glasdesign, baserad på utbildning och forskning/utveckling i Pukeberg. Förslag till målbild och strategi har tagits fram av styrgruppen för projektet redovisas i bilaga. Förslaget ligger i linje med andra pågående processer, däribland det omfattande Glasrikeuppdraget, som lyfter fram vikten av ett internationellt utbildnings- och besökscentrum. Sammanfattningsvis föreslås att: Linnéuniversitetet, Nybro kommun och Regionförbundet i Kalmar län ställer sig bakom den inriktning och de förslag som redovisas i denna rapport, arbetet att etablera Kompetenscentrum Pukeberg påbörjas snarast genom att förslagen på kort sikt (1-3 år) planeras och genomförs, en kombinerad start/invigning och öppet utbildningsseminarium för att få synpunkter och önskemål på kursutbud, workshops mm genomförs under våren 2014, rekrytering påbörjas omgående av en verksamhetsutvecklare för att hålla ihop och driva det fortsatta arbetet; anställningen ska vara på minst tre år, en ansökan ska lämnas till Regionala fonden för delfinansiering av genomförandet av delmål på kort sikt, bland annat anställning av verksamhetsutvecklaren, en gemensam juridisk person, förslagsvis en ideell förening, bildas för att utgöra huvudman för Kompetenscentrum Pukeberg, styrgruppen får i uppdrag att fortsätta sitt arbete fram till en ny organisation har bildats; styr-gruppen initierar arbetsgrupper vid behov; styrgruppens sammansättning ska ses över med inriktningen att sammansättningen ska vara en representant för respektive huvudman och tre externa ledamöter, varav en ska fungera som ordförande. Beslutsunderlag Bilaga: Rapport, Kunskapscentrum Pukeberg 10

24 AU:s förslag: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 11

25 Ärende 17 Dnr Revidering av ägardirektiv och bolagsordning för kommunens bolag Handlingar kommer senare. AU:s förslag: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 12

26 Ärende nr 18 Dnr Redovisning av delegationsbeslut Kommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt i vissa ärenden till ordföranden samt tjänstemän, enligt en av kommunstyrelsen antagen delegationsordning. Beslut som har fattats av delegat ska redovisas på kommunstyrelsens närmast följande sammanträde. För februari 2014 redovisas följande beslut fattade på delegation: (Dnr 2013/000245) Medgivna dispenser för egensotning i Nybro kommun AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar att notera informationen till protokollet. 13

27 Ärende nr 19 Dnr Aktuellt från Regionförbundet Aktuell information från Regionförbundet i Kalmar län ska komma ledamöterna till godo antingen via e-post eller via ordinarie utskick av handlingar. AU:s förslag: Kommunstyrelsen beslutar att notera informationen till protokollet. 14

28 Ärende nr 20 Anmälningar Handlingar som anmäls för kännedom till kommunstyrelsen innevarande månad redovisas i bifogad föredragningslista. 15

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet.

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 35(66) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-12-01 Dnr 2014/424 248 Svar på motion om att öka takten i arbetet att avgifta vardagen i Borlänge kommun Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) Ersättare

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott måndag den 24 mars 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott måndag den 24 mars 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott måndag den 24 mars 2014 Ärende 2 Dnr Rutiner för utskick av handlingar till KSAU Information om ny rutin för utskick av handlingar inför KSAU:s sammanträden

Läs mer

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387 Beslutsförslag H Kommunstyrelseförvaltningen Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk Dnr 2012-387 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Lokal Strået, kl. 13.40 15.25 Ajournering kl. 14.40 14.55 Beslutande Birgitta Jönsson (S), ordförande Torsten Vigre (M), tjänstgörande ersättare för Olof Röstin (M) Agnetha Persson (C)

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Åstorps kommuns Reglemente för överförmyndarnämnden Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-11-17 197 Dnr 2014/292 2(8) Innehåll 1 VERKSAMHETER... 3 2 NÄMNDSPECIFIKA UPPGIFTER:... 3 3 NÄMNDGEMENSAMMA UPPGIFTER:...

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-13 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 71-76 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING. Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING. Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (11) KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt Regler om delegering av nämndärenden finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen (KL). Delegation innebär

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30 Medborgarmöte - att kunna välja utförare av hemtjänst Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30 Närvarande Värdar (vårdutskottet) Per Mattsson (M), ordförande i vårdutskottet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till en fristående skola) Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman, 0550-88045 johan.ohman@kristinehamn.se Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun Sammanfattning 2006 antogs av kommunfullmäktige i Kristinehamns

Läs mer

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(10) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Motion om att avgifta förskolan

Motion om att avgifta förskolan ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:592-034 2016-04-05 1/2 Motion om att avgifta förskolan Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen med motiveringen att arbetet

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2016-04-19

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2016-04-19 Datum: Tisdagen den 19 april 2016 Tid: 17.30 18.40 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 25 april, klockan 16.00 Paragrafer: 19-26 Utses att justera: Christian Samuelsson

Läs mer

Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åhlman Michael Datum 2015-11-02 Diarienummer KSN-2015-1467 Kommunstyrelsen Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad 1 av 7 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Det gemensamma reglementet innehåller grundläggande bestämmelser om arbetsformer för Vaxholms stads nämnder. Det gemensamma reglementet

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382

Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 264 Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-08

Kommunfullmäktige 2014-09-08 Kommunfullmäktige 2014-09-08 Plats och tid Förvaltningshuset, Smedjebacken klockan 18.00 21.00 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Rågher Thelin (S) Calle Morgården (MP) Leif Nilsson (S) Anders Karlsson

Läs mer

Ärende till kommunfullmäktige: 7. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar

Ärende till kommunfullmäktige: 7. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (14) Ärendelista 16 september 2013 Ärende till kommunfullmäktige: 7 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Program för omsorg

Läs mer

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tomas Söreling, S Lars Rönnlund, kommunchef Britt Idensjö, sekreterare

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tomas Söreling, S Lars Rönnlund, kommunchef Britt Idensjö, sekreterare Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 1 december 2015 kl. 08.30-12.45 Beslutande Övriga deltagande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tomas Söreling, S Lars Rönnlund,

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 8 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01 Reglemente 1(8) Omsorgs- och socialförvaltningen Fastställt av kommunfullmäktige: 2008-05-20 62 Reviderat: 2009-12-15 142 2014-12-16 142 Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Handlingsplan för arbete med utsatta EUmedborgare som vistas i Lunds kommun

Handlingsplan för arbete med utsatta EUmedborgare som vistas i Lunds kommun Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.Safstrom@lund.se Handlingsplan för arbete med utsatta EUmedborgare som vistas i Lunds kommun Förhållningssätt Sedan

Läs mer

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Delegationsordning Grundskolenämnden 2015. Bilagor Tjänsteskrivelse- Delegationsordning som styrdokument Delegationsordning för grundskolenämnden

Delegationsordning Grundskolenämnden 2015. Bilagor Tjänsteskrivelse- Delegationsordning som styrdokument Delegationsordning för grundskolenämnden Rossana Rothstein - bunrr01 E-post: rossana.rothstein@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2015-03-11 Dnr: 2015/138-GSN-002 Grundskolenämnden Delegationsordning Grundskolenämnden 2015 Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-02-21 1 (7) 10-15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-02-21 1 (7) 10-15 2011-02-21 1 (7) 10-15 PLATS OCH TID Stadshuset, Hagfors, kl 09.00-09.55 BESLUTANDE Mikael Dahlqvist (S), ordförande Jan Bohlin (S) Åsa Johansson (S) Stellan Andersson (C) Margret Bergkvist (V) ÖVRIGA

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.15-11.34 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Dennis Nilsson (M) Linda Hägglund (S) 22-33 Mikael Sporgelin (S) Lars

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden

SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Tid och plats: tisdagen den 28 april 2015 kl. 18:30 Sessionsalen Berit Lundström Ordförande Sekreterare Ärenden Enligt bifogad ärendeförteckning

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av lagen om flygplatsavgifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 april 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 1 Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 Beslutande: Åsa Herbst (M) Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Liss Böcker (C) Övriga närvarande:

Läs mer

Kallelse till årsstämma 2010 för Klevbergets samfällighetsförening 1 och 2

Kallelse till årsstämma 2010 för Klevbergets samfällighetsförening 1 och 2 Sidan 1 av 11 Kallelse till årsstämma 2010 för Klevbergets samfällighetsförening 1 och 2 Onsdag 21 april kl 19.30 i Stenhamra Församlingsgård Styrelsen för Klevbergets samfällighetsförening 1och 2 bilägger

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsinriktning

Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsinriktning 1(8) Antaget av fullmäktige 2010-11-24. Reviderat av fullmäktige 2011-06-22, Kf 107, Kf 109 Reviderat av fullmäktige 2011-11-30, Kf 136 Reviderat av fullmäktige 2012-02-22, Kf 151, 154 Reviderat av fullmäktige

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (18) Paragrafer 33-48 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-21.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Madeleine Atlas (C), ordförande Helena Dådring (M) Fredrik Hammarstrand (M) Bodil

Läs mer

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Lokala miljömål 2016-2021 Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Fastställt Kommunfullmäktige Dokumentet

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.40 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), ordförande Magnus Hesse (M), vice ordförande Mira Wedenberg (M) Sören Söderström (C)

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, 14. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 3. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, 14. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (21) Ärendelista 9 mars 2015 Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, 14 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Helårsrapport

Läs mer

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida Kungörelse Kommunfullmäktige 2012-08-09 Plats: Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-08-20 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för

Läs mer

Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola UN-2014/357

Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola UN-2014/357 Ordförandeförslag Diarienummer 2014-10-01 UN-2014/357 Utbildningsnämnden Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola UN-2014/357 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 30 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) 1(16) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad

Läs mer

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Datum 2015-10-23 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 97-2015 Sid 1 (6) Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn,

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av

Läs mer

Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande barn, samt delegering av beslut om framtida avtal

Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande barn, samt delegering av beslut om framtida avtal TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2015:801-723 Administrativa enheten 2016-01-15 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Socialnämnden Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande

Läs mer

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Bilaga 75 Datum Beteckning 2012-04-24 Dnr 12-6-1 Siv Wilborgsson Telefon 0709 719938 Styrelsen Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Beredningen för utbildningsfrågor beslutade den

Läs mer

Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Kommunstyrelsen Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00 OBS tiden! Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3.

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Länsträff 2012 Skolform SMoK

Länsträff 2012 Skolform SMoK Länsträff 2012 Skolform SMoK SMoK ska i mars 2013 besluta om skolformsfrågan. Tills dess ska vi inom Musik- och Kulturskolorna bestämma oss vilken väg vi ska ta. Organisation - Verksamhet Det finns ingen

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 253 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Katarina Christensson, miljöchef, 142 Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47 Förbundsdirektionen 36-47 Förbundsdirektionen sammanträde 36. Godkännande av dagordning 37. Utseende av justeringsperson 38. Budget och verksamhetsuppföljning 2010, kvartal 3 39. Hantering av ackumulerat

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014 Ärende 2 Dnr 2014/000001 Aktuella kommundirektörsfrågor Föredragande: Jan Lagerqvist, kommundirektör Under ärendet informeras

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

Tid: 2015-11-05, kl. 12.30-16.00 och 2015-11-06 kl. 09.00-12.30. Plats: Chatarinasalen, Tallbacken, Älvdalen Närvarande: Enligt bif.

Tid: 2015-11-05, kl. 12.30-16.00 och 2015-11-06 kl. 09.00-12.30. Plats: Chatarinasalen, Tallbacken, Älvdalen Närvarande: Enligt bif. 1 (9) Minnesanteckningar förda vid utbildningsdagarna om ungas delaktighet och inflytande i Älvdalens kommun för ordinarie ledamöter i Älvdalens samverkansråd för ungdomsfrågor/h-u-r-grupp (ledningsgruppen)

Läs mer

Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun Antaget av Norrtälje kommunfullmäktige 2013-06-17, 100 Antaget at Stockholms läns landstingsfullmäktige 2013-06-11 12,

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2011-06-09 Birgitta Öhrström DNR 160/2011-617 Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman Inledning Enskilda får enligt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige FÖRFATTNING 1.1 Antagen av Kommunfullmäktige 101/08 Arbetsordning för kommunfullmäktige Denna arbetsordning tillsammans med kommunallagen innehåller bestämmelser som styr kommunfullmäktiges arbete. Därutöver

Läs mer

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla Kommunfullmäktige 2010-10-18 1 (16) Plats och tid Folkets hus aula, kl. 13.00 14.31 Ajournering kl.13.13-13-15 Beslutande 25 ordinarie ledamöter och 4 ersättare Övriga Torkel Arkmo, ekonom 43, 45-46, 48

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-16 Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-16 Kommunstyrelsen 1/2 Sessionssalen, 2014-04-16 08:00-10.20 99-104 Beslutande Anna-Karin Skatt (S), ord Michael Brisman (M) Bengt Karlsson (S) Christer Johansson (S) Berndt Gustafsson (S) Mimmi Pirttilä (S) Erik Ezelius

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Dnr 2015/249/002 Id 48156 DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antagen av kommunstyrelsen 2015-06-16, KS 269 Gäller från och med 2015-08-01 2 INNEHÅLL Generella bestämmelser 3 Administration 5 Ekonomifrågor

Läs mer

Ditt barns fritid är viktig INFORMATION OM FRITIDSHEMMETS VERKSAMHET

Ditt barns fritid är viktig INFORMATION OM FRITIDSHEMMETS VERKSAMHET Ditt barns fritid är viktig INFORMATION OM FRITIDSHEMMETS VERKSAMHET PAULINE ST DENIS/FANCY Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-690 95 76 Fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se Beställningsnummer

Läs mer

96 Revidering av Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun gällande överförmyndare

96 Revidering av Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun gällande överförmyndare Sida 1 av 14 Ärendeförteckning 93 Uppföljning av kapitalförvaltningen oktober 2015 94 Månadsuppföljning per 2015-10-31 95 Investeringsplan 2016-19, målnivåer och indikatorer 96 Revidering av Bestämmelser

Läs mer

FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne

FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne 1 Stadgarna är våra regler som vi måste följa. De talar om hur man skall göra i olika situationer. De skall vara en hjälp i arbetet för att få en bra och stark organisation. I

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

SÖDERTÄLJE GYM AB. Allmänna villkor för medlemskap i 8T. Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1.

SÖDERTÄLJE GYM AB. Allmänna villkor för medlemskap i 8T. Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1. Allmänna villkor för medlemskap i 8T Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1. Allmänt 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för avtal om medlemskap i 8T mellan

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 1 juni 2012 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg 1. Föreningens firma Föreningens firma är Reningsborg. 2. Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen är en hjälporganisation på kristen grund och är organiserad

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-05-30 1(16) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjövägen 4. 13.00 16.00 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Per- Erik Andersson, C Övriga

Läs mer

Lathund. Att bilda ett kommun-hso

Lathund. Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Innehåll Inledning... 5 Syftet med lathunden... 5 Viktigt med ett Kommun-HSO... 5 Koppling mellan Kommun-HSO och KHR... 5 Grundläggande

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Kommunledningsförvaltningens förslag. Telefon : vxl Fax: Bankgiro: 104-2134

Kommunledningsförvaltningens förslag. Telefon : vxl Fax: Bankgiro: 104-2134 EDA KOMMUN Datum Arende 2009-06-08 l)nr. Kom mun ledningsförvaltningen Kommunstyrelsen Jan-Olof Seveborg, 0571-28105 Andrad bolagsordning och ägardirektiv för Eda Bostads AB Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

Anna Espenkrona (M) 79 84 tjänstg. ers.

Anna Espenkrona (M) 79 84 tjänstg. ers. Sammanträdesprotokoll 1(18) 2011-05-24 Äldrenämnden Plats och tid: Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby 13.30-18.00 ande Susanne Lundgren (M) ordf. 71-78 Sune Håkansson (RP) ordf. 79-84 Bo Johansson (S)

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25 Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, kl 18.00-19.40 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Claes Drougge, Lars Rasch,

Läs mer

Programnämnd barn och utbildning

Programnämnd barn och utbildning Protokoll Bou 1232/2014 Programnämnd barn och utbildning Datum: 2015-02-04 Klockan: 13:15-16:30 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Anders Östman (KD) Ersättare för Kenneth

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer