Projekteringsanvisning. Styrinstallation. STYR_PROJ1_10

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekteringsanvisning. Styrinstallation. www.lindinvent.se STYR_PROJ1_10"

Transkript

1 Projekteringsanvisning Styrinstallation STYR_PROJ1_10

2 1. INLEDNING SYSTEMBESKRIVNING KOMMUNIKATION MED EXTERNA SYSTEM Modbus Analoga/digitala signaler KNX, Bacnet och Dali LÖSNINGAR Kontorslokaler Cellkontor med överluft Cellkontor med överluft, låg takhöjd, platt kanal Cellkontor med överluft, låg takhöjd, väggdon Cellkontor med överluft, glasfasad med radiator/konvektor Cellkontor med frånluft Konferensrum med hög flexibilitet Konferensrum med låg flexibilitet Landskap med hög flexibilitet Landskap med hög flexibilitet, glasfasad med radiatorer/konvektorer Landskap/samlingslokal med låg flexibilitet Frånluftsbalansering Rum med fasta flöden (WC, städ etc.) Skollokaler Klassrum Grupprum med överluft Vårdlokaler Undersökningsrum Vårdrum med WC Belysningsstyrning CBR CBRE SBR Lab Dragskåp Dragbänk LAF-bänk Draghuv Punktutsug Luftbalansering Differenstrycksreglering Solskydd ANTECKNINGAR STYR_PROJ1_10 2 (51)

3 1. INLEDNING Att konstruera en väl fungerande anläggning med behovsstyrd ventilation behöver inte vara svårt, men det krävs ändå kunskaper som spänner över flera teknikområden. För att underlätta projekteringen av dessa system och för att undvika fallgropar har Lindinvent tagit fram tre anvisningar som i huvudsak är uppdelade efter de kategorier som förekommer inom branschen. Projekteringsanvisning, ventilation, värme och kyla Dimensionering av luftflöden, kanalsystem, fläktar o dyl. Projekteringsanvisning, styr Funktionssamband, styrprodukter, kommunikation Projekteringsanvisning, el Dimensionering av kablar, transformatorer etc. Nedanstående beskrivs kortfattat tillvägagångssättet för att konstruera ett variabelflödessystem med Lindinvents produkter. STYR_PROJ1_10 3 (51)

4 2. SYSTEMBESKRIVNING En anläggning med Lindinvents produkter installerade är mer än bara enskilda komponenter. Produkterna är delar i ett helt system för behovsstyrd ventilation som samverkar från rumsnivå till aggregatnivå och upp till webbaserad övergripande nivå. Grundtanken är dock att systemen skall vara så decentraliserade som möjligt genom att varje nivå skall vara autonom och inte vara beroende av en överordnad nivå. Detta gäller för de flesta standardfunktioner men det finns även ett flertal tillämpningar på central nivå och tack vare möjligheten till friprogrammering kan även specialtillämpningar skräddarsys. Lindinvent har de produkter som behövs för installation av behovsstyrd ventilation. De produkter som hör till kategorin styr är: Regulatorer TTC, taktilluftsdon Tilluftsdon med inbyggd rumsklimatsregulator. VTD, väggtilluftsdon Tilluftsdon med inbyggd rumsklimatsregulator. RCC, rumsklimatsregulator Spjällstyrning med rumsklimatsregulator FBL, flödesbalansregulator Spjällstyrning med flödesbalansregulator (klimat) FBC, flödesbalansregulator Spjällstyrning med flödesbalansregulator (lab) SPC, tryckregulator Spjällstyrning med tryckregulator FLC, flödesregulator Spjällstyrning med flödesregulator FCC, dragskåpsregulator Spjällstyrning med dragskåpsregulator LAFC, LAF-bänksregulator Spjällstyrning med LAF-bänksregulator DPC, differenstrycksregulator Spjällstyrning med differenstrycksregulator BCC, kylbaffelregulator Spjällstyrning med kylbaffelregulator Smarta spjäll (spjäll med färdigmonterad regulator, spjällmotor och givare för flöde eller tryck) DCV-RC Spjällenhet med rumsklimatregulator, spjällmotor, flödesgivare och kanaltemperaturgivare DCV-BL Spjällenhet med flödesbalansregulator, spjällmotor och flödesgivare DCV-SP Spjällenhet med tryckregulator, spjällmotor och tryckgivare Produkter på överordnad nivå NCE, gateway can/ethernet LINDINTELL, server Lindinspect, webgränssnitt Gateway mellan cannätverk och Ethernet nätverk, även med modbus-brygga Server med mjukvara Mjukvara, webgränssnitt Utöver ovanstående finns givare, kopplingsboxar, användarpaneler och produkter för belysningsstyrning, se STYR_PROJ1_10 4 (51)

5 Lindinvents system är uppbyggt i tre nivåer: Regulatornivå Lokal nivå Överordnad nivå På regulatornivån kopplas externa givare, ventilställdon, I/O-boxar och spjällmotorer samman med det aktiva donet, regulatorn eller annan intelligent enhet via analoga signaler. Varje intelligent enhet kallas för en nod i nätverket. På lokal nivå sammanbinds alla noder av ett CAN-nätverk via Lindinvents LCCP-protokoll. Via CANnätverket kan enheterna samverka genom diverse fördefinierade funktioner, som konfigureras i enheterna, via så kallade zoner. Exempel på zoner är flödes-, närvaro- och belysningszon. Alla enheter som skall samverka via en zon-inställning skall vara inkopplade på samma fysiska CAN-nätverk, så kallad slinga. På regulatornivå och lokal nivå används samma typ av 4-ledar-kabel för att koppla samman de olika produkterna vare sig de skall kommunicera med analoga signaler eller om de skall agera som en del av CAN-nätverket. I fyrledarkabeln sker både kommunikation och spänningsmatning, 24 VAC. Regulatornivå Lokal nivå Regulatornivå STYR_PROJ1_10 5 (51)

6 På översta nivån sammanförs ett eller flera CAN-nätverk till en överordnad server med programvaran LINDINTELL. Förbindelsen mellan de lokala CAN-nätverken och LINDINTELL sker via en kommunikationsbrygga kallad NCE och ett TCP/IP-nätverk. Kommunikationen över TCP/IP är Lindinvents seriella protokoll Gustav. LINDINTELL är en servermjukvara som agerar som en DUC i Lindinvents system med funktioner för bland annat optimering, överstyrning och friprogrammering. LINDINTELL är också en förutsättning för att kunna visualisera enheterna via Lindinvents webbgränssnitt LINDINSPECT. TCP/IP Server med LINDINTELL CAN-nätverk Till varje NCE kan det anslutas 2 st slingor (CAN-nätverk). På respektive slinga kan det kopplas max 100 st noder. 2 st CAN-slingor, max 2x100 noder. 2 st CAN-slingor, max 2x100 noder. TCP/IP Server med LINDINTELL 2 st CAN-slingor, max 2x100 noder. På små anläggningar där det endast finns ett CAN-nätverk och behovet av LINDINTELL inte är motiverat, kan NCE istället agera Modbus-brygga åt de inkopplade enheterna på CAN-nätverket. STYR_PROJ1_10 6 (51)

7 3. KOMMUNIKATION MED EXTERNA SYSTEM För att kommunicera med externa styrsystem och produkter har LINDINTELL ett flertal möjliga vägar att tillgå. Modbus är den vanligast förekommande men även analoga/digitala signaler finns. Framöver kommer också stöd för KNX, Bacnet och Dali implementeras Modbus LINDINTELL har inbyggd funktionalitet för att agera både modbus-brygga (slav) åt externa DUCar/styrsystem, men även som master för att kunna agera utan mellanhand vid till exempel utbyte mot enhetsaggregat. Utbytet sker normalt över Modbus TCP men stöd för Modbus RTU över RS-485 och RS-232 finns också. Utbyte över Modbus RTU kräver normalt att LINDINTELL-servern är en fysisk maskin då inkoppling sker mot dess seriella portar. Då ingen LINDINTELL finns kan NCE agera Modbusbrygga (slav) istället. Inkoppling av Modbus TCP/RTU sker då direkt mot dess egna plintar för ändamålet. Varje enhet som är ansluten på ett CAN-nätverk har en egen modbuslista med register för diverse är-, bör-, inställnings- och statusvärden. Dessa enheter kan bryggas över LINDINTELL och betraktas då av läsande master som en komplett Modbus-anslutning med lika många enheter som på det bryggade CAN-nätverket. LINDINTELL är i sig själv också en modbus-enhet med register för överordnade funktioner så som optimerings-, status- och metrik-värden. Notera att NCE endast är en brygga i Modbus-fallet och har således ingen egen registerlista. Utförliggare information om Modbus-kommunikation mot Lindinvents produkter finns som bilaga till respektive produkts Modbus-registerlista Analoga/digitala signaler I vissa fall kan analoga och/eller digitala signaler vara att föredra i det överordnade utbytet mellan Lindinvents system och externa DUCar/styrsystem. En förutsättning för detta är att LINDINTELL finns med i systemet, då alla konfiguration och hantering sker där. Fysisk inkoppling av analoga och digitala signaler sker i gateway NCE och dess avsedda plintar för ändamålet KNX, Bacnet och Dali Framtida stöd för KNX, Bacnet och Dali kommer byggas in i LINDINTELL. Behövs en sådan lösning i dagsläget går det att lösa via Modbus-omvandlare. Kontakta Lindinvent för lösningsförslag. STYR_PROJ1_10 7 (51)

8 4. LÖSNINGAR 1. Kontorslokaler Ventilation i kontor skall vara produktiv och energieffektiv, den skall helt enkelt inte märkas. Därför är rätt temperatur och luftflöden en viktig fråga - inte bara ur energi och miljöperspektiv. Våra lösningsexempel nedan beskriver några typlösningar för smart ventilation i kontor. 1.1 Cellkontor med överluft Standardlösning för cellkontor. I rummet monteras tilluftsdon TTC som kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Överluft från flera kontorsrum balanseras i centralt frånluftsdon som exempelvis placeras i korridor. Tilluftsdonet med motor och givare är internt färdigkopplat och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 8 (51)

9 Exempeldriftkort cellkontor med överluft Klimatreglering via aktivt tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktivt tilluftsdon. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventil till radiator. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donet sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. STYR_PROJ1_10 9 (51)

10 1.2 Cellkontor med överluft, låg takhöjd, platt kanal Det är inte alltid nödvändigt att använda en donlåda för montage av tilluftsdonet TTC. Eftersom all strypning av luften sker i donet och inte via ett spjäll i donlådan kan man montera donet direkt i en ventilationskanal. I ett rum med begränsad takhöjd kan donet monteras i lågbyggande rektangulär kanal. Vid montage kan antingen donadapter DAB användas eller så kan färdig kanal PBF beställas (se respektive produktbeskrivning för mer info). Tilluftsdonet TTC kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Överluft från flera kontorsrum balanseras i centralt frånluftsdon som exempelvis placeras i korridor. Tilluftsdonet med motor och givare är internt färdigkopplat och ansluts till kopplingsboxen CBX som monteras i närheten av tilluftsdonet, exempelvis mot bjälklaget. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 10 (51)

11 Exempeldriftkort cellkontor med överluft, låg takhöjd, platt kanal Klimatreglering via aktivt tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktivt tilluftsdon. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventil till radiator. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donet sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. STYR_PROJ1_10 11 (51)

12 1.3 Cellkontor med överluft, låg takhöjd, väggdon Ett alternativ till att ha takmonterade don i rum med låg takhöjd är att montera ett väggdon. Man bör dock observera att väggdon inte ger lika bra omblandning av luften som ett takplacerat don. Väggtilluftsdonet VTD kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Överluft från flera kontorsrum balanseras i centralt frånluftsdon som exempelvis placeras i korridor. Tilluftsdonet med motor och givare är internt färdigkopplat och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan i korridoren. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 12 (51)

13 Exempeldriftkort cellkontor med överluft, låg takhöjd, väggdon Klimatreglering via aktivt tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktivt tilluftsdon. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. VTD Aktivt väggtilluftsdon CBX Kopplingsbox till VTD SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventil till radiator. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donet sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. STYR_PROJ1_10 13 (51)

14 1.4 Cellkontor med överluft, glasfasad med radiator/konvektor I en del lokaler kan man råka ut för att det inte går att förlägga kabel mellan tilluftsdonet och radiatorställdonet inom rummet. Så kan fallet exempelvis vara i rum med glasfasader där det av estiska skäl inte går att genomföra. Lösningen i detta fall är att använda sig av radiatorstyrningsboxen SBT. SBT kopplas som en nod på slingan och kommunicerar med donet via nätverket. Boxen kan till exempel placeras på våningen under radiatorn/konvektorn så kabeldragning ej görs i våningen ovanför. Tilluftsdonet TTC kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Överluft från flera kontorsrum balanseras i centralt frånluftsdon som exempelvis placeras i korridor. Tilluftsdonet med motor och givare är internt färdigkopplat och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 14 (51)

15 Exempeldriftkort cellkontor med överluft, glasfasad med radiatorer/konvektorer Klimatreglering via aktivt tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktivt tilluftsdon. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC SBT Styrenhet för termoställdon Radiatorstyrning Tilluftsdonet kommunicerar med styrenheten för termoställdon, SBT, via nätverket. Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventil till radiator. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donet sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. STYR_PROJ1_10 15 (51)

16 1.5 Cellkontor med frånluft I rummet monteras tilluftsdon TTC som kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikations och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet med motor och givare är internt färdigkopplat och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 16 (51)

17 Exempeldriftkort cellkontor med frånluft Klimatreglering via aktivt tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktivt tilluftsdon. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventil till radiator. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC Frånluftsbalansering Tilluftsdon och frånluftsbalanseringsregulator kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar tilluftsflödet efter eventuellt inställd offset. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donet sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. STYR_PROJ1_10 17 (51)

18 1.6 Konferensrum med hög flexibilitet I rummet monteras tilluftsdon TTC som kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonen reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Kanalmonterad koldioxidgivare, GTQD, ansluts till ett av tilluftsdonen och reglerar luftflödet efter inställt värde. Luftflödet regleras antingen efter temperatur eller CO 2 -halt beroende på vilken parameter som kräver högst flöde. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, som är monterat i frånluftskanalen och summerar flödena från konfigurerade tilluftsdon. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikations och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdon med motor och givare är internt färdigkopplade och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 18 (51)

19 Exempeldriftkort konferensrum med hög flexibilitet Klimatreglering via aktiva tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktiva tilluftsdon. Kanalmonterad luftkvalitetsgivare mäter koldioxidhalten i rummet. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Vid stigande koldioxidhalt i rummet regleras luftflödet enligt inställda gränser. Det värde av temperatur eller koldioxid som ger högst luftflöde prioriteras. Temperatur- och koldioxidgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventil till radiator. värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC GQ Koldioxidgivare för kanalmontage, GTQD Frånluftsbalansering Tilluftsdon och frånluftsbalanseringsregulator kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar tilluftsflödet efter eventuellt inställd offset. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donet sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för STYR_PROJ1_10 19 (51)

20 1.7 Konferensrum med låg flexibilitet I ett konferensrum med flera större tilluftsdon där man inte eftersträvar hög flexibilitet installeras reaktiva (självverkande) tilluftsdon. I tilluftskanalen monteras smart spjäll, DCV-RC. Spjället är försett med rumsklimatregulator, spjällmotor, flödesgivare samt kanaltemperaturgivare. I regulatorn ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som närvarogivare, radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Kanalmonterad koldioxidgivare, GTQD, ansluts till rumsregulatorn och reglerar luftflödet efter inställt värde. Luftflödet regleras antingen efter temperatur eller CO 2 -halt beroende på vilken parameter som kräver högst flöde. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikationsoch spänningsmatningsslingan. Rumsklimatsregulatorn reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Rumstemperatur och koldioxid kan antingen mätas med frånluftsgivare eller väggmonterad givare. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I regulatorn finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 20 (51)

21 Exempeldriftkort konferensrum med låg flexibilitet Klimatreglering via reaktiva tilluftsdon Tilluftsflöde och kanaltemperatur mäts i rumsregulatorn via interna givare. Till regulatorn kopplas externa givare för närvaro, rumstemperatur och koldioxidhalt. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Vid stigande koldioxidhalt i rummet regleras luftflödet enligt inställda gränser. Det värde av temperatur eller koldioxid som ger högst luftflöde prioriteras. Temperatur- och koldioxidgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventiler till radiatorer. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via överordnat system eller via användarpanel som kan vara trådlös eller trådbunden. MTC Reaktivt (självverkande) tilluftsdon DCV-RC Smart spjäll med rumsklimatsregulator RCC och spjällmotor PAD. DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC GTQ Kanalmonterad temperatur- och koldioxidgivare, GTQD GN Närvarogivare, XPIR eller PD-2400 Frånluftsbalansering Rumsklimatregulator och frånluftsbalanseringsregulator kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar tilluftsflödet efter eventuellt inställd offset. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan rumsklimatsregulatorn sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. STYR_PROJ1_10 21 (51)

22 1.8 Landskap med hög flexibilitet I ett kontorslandskap där man vill ha stor flexibilitet installeras aktiva tilluftsdon. Beroende på hur framtida tänkt rumsindelning skall se ut kan antingen TTC-250 eller TTC-400 installeras. Tilluftsdonen kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikations och spänningsmatningsslingan. Vilka don som skall balanseras av frånluftsspjället konfigureras i respektive regulator genom att ange vilken flödeszon de tillhör. Zontillhörighet kan enkelt ändras via överordnat system och kräver ingen kabeldragning. Tilluftsdonen reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Tilluftsdonen med motor och givare är internt färdigkopplade och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donen finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 22 (51)

23 Exempeldriftkort kontorslandskap med hög flexibilitet Klimatreglering via aktiva tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktiva tilluftsdon. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventil till radiator. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC Frånluftsbalansering Tilluftsdon och frånluftsbalanseringsregulator konfigureras att tillhöra en gemensam flödeszon och kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar summerat tilluftsflöde efter eventuellt inställd offset. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donen sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. STYR_PROJ1_10 23 (51)

24 1.9 Landskap med hög flexibilitet, glasfasad med radiatorer/konvektorer I en del lokaler kan man råka ut för att det inte går att förlägga kabel mellan tilluftsdon och radiatorställdon inom rummet. Så kan fallet exempelvis vara i rum med glasfasader där det av estiska skäl inte går att genomföra. Lösningen i detta fall är att använda sig av radiatorstyrningsboxen SBT. Boxen kan till exempel placeras på våningen under radiatorn/konvektorn så att kabeldragning ej görs i våningen ovanför. SBT kopplas som en nod på slingan och kommunicerar med donen via nätverket. Tilluftsdonen kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikations och spänningsmatningsslingan. Vilka don som skall balanseras av frånluftsspjället konfigureras i respektive regulator genom att ange vilken flödeszon de tillhör. Zontillhörighet kan enkelt ändras via överordnat system och kräver ingen kabeldragning. Tilluftsdonen reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Tilluftsdonen med motor och givare är internt färdigkopplade och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donen finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning STYR_PROJ1_10 24 (51)

25 Exempeldriftkort kontorslandskap med hög flexibilitet, glasfasad med radiatorer/konvektorer Klimatreglering via aktiva tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktiva tilluftsdon. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Radiatorstyrning Tilluftsdonen kommunicerar med styrenheterna för termoställdon, SBT, via nätverket. Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventil till radiator. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC SBT Styrenhet för termoställdon Frånluftsbalansering Tilluftsdon och frånluftsbalanseringsregulator konfigureras att tillhöra en gemensam flödeszon och kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar summerat tilluftsflöde efter eventuellt inställd offset. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donen sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. STYR_PROJ1_10 25 (51)

26 1.10 Landskap/samlingslokal med låg flexibilitet I ett kontorslandskap eller samlingssal där man inte eftersträvar hög flexibilitet installeras reaktiva (självverkande) tilluftsdon. I tilluftskanalen monteras smart spjäll, DCV-RC. Spjället är försett med rumsklimatregulator, spjällmotor, flödesgivare samt kanaltemperaturgivare. I regulatorn ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som närvarogivare, radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikationsoch spänningsmatningsslingan. Rumsklimatsregulatorn reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Rumstemperatur och koldioxid kan antingen mätas med frånluftsgivare eller väggmonterad givare. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I rumsklimatregulatorn finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 26 (51)

27 Exempeldriftkort kontorslandskap med låg flexibilitet Klimatreglering via reaktiva tilluftsdon Tilluftsflöde och kanaltemperatur mäts i rumsregulatorn via interna givare. Till regulatorn kopplas externa givare för närvaro och rumstemperatur. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsspjället trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventiler till radiatorer. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via överordnat system eller via användarpanel som kan vara trådlös eller trådbunden. MTC Reaktivt (självverkande) tilluftsdon DCV-RC Smart spjäll med rumsklimatsregulator RCC och spjällmotor PAD. DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC GT Kanalmonterad temperaturgivare, GTD GN Närvarogivare, XPIR eller PD-2400 Frånluftsbalansering Rumsklimatregulator och frånluftsbalanseringsregulator kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar tilluftsflödet efter eventuellt inställd offset. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan rumsklimatsregulatorn sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. STYR_PROJ1_10 27 (51)

28 1.11 Frånluftsbalansering I en kontorsmiljö där man har cellkontor med till- och överluft balanseras luftflödet centralt i exempelvis en korridor. Det summerade tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikations och spänningsmatningsslingan. Vilka don som skall balanseras av frånluftsspjället konfigureras i respektive regulator genom att ange vilken flödeszon de tillhör. Zontillhörighet kan enkelt ändras via överordnat system och kräver ingen kabeldragning. Om det finns fasta flöden i WC, städ, förråd etc. så anges dessa som en fast offset i frånluftsbalanseringsregulatorn. STYR_PROJ1_10 28 (51)

29 Exempeldriftkort frånluftsbalansering Frånluftsbalansering Tilluftsdon och frånluftsbalanseringsregulator konfigureras att tillhöra en gemensam flödeszon och kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar summerat tilluftsflöde efter eventuellt inställd offset. TTC Aktivt taktilluftsdon DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. CBX Kopplingsbox till TTC inställningar görs via överordnat system eller via användarpanel som kan vara trådlös eller trådbunden. STYR_PROJ1_10 29 (51)

30 1.12 Rum med fasta flöden (WC, städ etc.) I stamkanal för rum med fasta (konstanta) flöden installeras smart spjäll DCV-SP i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikations och spänningsmatningsslingan. Exempeldriftkort rum med fasta flöden Tryckreglering Tryckregulatorn konstanthåller inställt tryck i frånluftskanalen. inställningar görs via överordnat system eller via användarpanel som kan vara trådlös eller trådbunden. DCV-SP Smart spjäll med tryckregulator SPL och spjällmotor PAD. STYR_PROJ1_10 30 (51)

31 2. Skollokaler 2.1 Klassrum I klassrum och liknande lokaler eftersträvas sällan hög flexibilitet. I dessa rum installeras därför reaktiva (självverkande) tilluftsdon. I tilluftskanalen monteras smart spjäll, DCV-RC. Spjället är försett med rumsklimatregulator, spjällmotor, flödesgivare samt kanaltemperaturgivare. I regulatorn ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som närvarogivare, radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikationsoch spänningsmatningsslingan. Rumsklimatsregulatorn reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Rumstemperatur och koldioxid kan antingen mätas med frånluftsgivare eller väggmonterad givare. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I rumsklimatregulatorn finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 31 (51)

32 Exempeldriftkort klassrum Klimatreglering via reaktiva tilluftsdon Tilluftsflöde och kanaltemperatur mäts i rumsregulatorn via interna givare. Till regulatorn ansluts rumsmonterad närvarogivare samt temperatur- och koldioxidgivare som monteras i frånluftskanalen. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Vid stigande koldioxidhalt i rummet regleras luftflödet enligt inställda gränser. Det värde av temperatur eller koldioxid som ger högst luftflöde prioriteras. Temperatur- och koldioxidgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventiler till radiatorer. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via överordnat system eller via användarpanel som kan vara trådlös eller trådbunden. MTC Reaktivt (självverkande) tilluftsdon DCV-RC Smart spjäll med rumsklimatsregulator RCC och spjällmotor PAD. DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC GTQ Kanalmonterad temperatur- och koldioxidgivare, GTQD GN Närvarogivare, XPIR eller PD-2400 Frånluftsbalansering Rumsklimatregulator och frånluftsbalanseringsregulator kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar tilluftsflödet efter eventuellt inställd offset. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan rumsklimatsregulatorn sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. STYR_PROJ1_10 32 (51)

33 2.2 Grupprum med överluft I rummet monteras tilluftsdon TTC som kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiator i sekvens med luftflödet. Överluft från flera grupp- och kontorsrum balanseras i centralt frånluftsdon som exempelvis placeras i korridor. Rumsmonterad koldioxidgivare, GTQV, ansluts till tilluftsdonet och reglerar luftflödet efter inställt värde. Luftflödet regleras antingen efter temperatur eller CO 2 -halt beroende på vilken parameter som kräver högst flöde. Tilluftsdon med motor och givare är internt färdigkopplade och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventiler, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 33 (51)

34 Exempeldriftkort grupprum med överluft Klimatreglering via aktivt tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av det aktiva tilluftsdonet. Väggmonterad luftkvalitetsgivare mäter koldioxidhalten i rummet. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Vid stigande koldioxidhalt i rummet regleras luftflödet enligt inställda gränser. Det värde av temperatur eller koldioxid som ger högst luftflöde prioriteras. Temperatur- och koldioxidgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC GQ Koldioxidgivare för väggmontage, GTQV Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventiler till radiatorer. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donet sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. STYR_PROJ1_10 34 (51)

35 3. Vårdlokaler 3.1 Undersökningsrum I rummet monteras tilluftsdon TTC som kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiatorer i sekvens med luftflödet. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikations och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet med motor och givare är internt färdigkopplat och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla STYR_PROJ1_10 35 (51)

36 Exempeldriftkort undersökningsrum Klimatreglering via aktivt tilluftsdon Rumstemperatur, kanaltemperatur, tilluftsflöde, närvaro samt kanaltryck mäts av aktivt tilluftsdon. Då närvaro detekteras höjs tilluftsflödet från minflöde till projekterat närvaroflöde. Vid stigande rumstemperatur ökas luftflödet för att kyla bort värmelaster. Vid sjunkande rumstemperatur sänks luftflödet till inställt närvaro- eller minflöde. Temperaturgivare har högre prioritet än närvarogivare, d.v.s. att vid värmelast öppnas tilluftsdon trots att ingen närvaro registrerats i rummet. Radiatorstyrning Vid sjunkande rumstemperatur öppnas styrventiler till radiatorer. Belysningsstyrning Se separat beskrivning. inställningar görs via trådlös användarpanel eller via överordnat system. TTC Aktivt taktilluftsdon DCV-BL Smart spjäll med frånluftsbalanseringsregulator FBL och spjällmotor PAD. CBX Kopplingsbox till TTC SV Ventilställdon (A40405) 24VAC ON/OFF NC Frånluftsbalansering Tilluftsdon och frånluftsbalanseringsregulator kommunicerar med varann via nätverket. Frånluftsspjället balanserar tilluftsflödet efter eventuellt inställd offset. Ekonomiläge För att minska energianvändningen kan donet sättas i ekonomiläge. Efter inställd tid förskjuts P-banden för värme och kyla så att det skapas en dödzon där rummet varken värms eller kyls. STYR_PROJ1_10 36 (51)

37 3.2 Vårdrum med WC I rummet monteras tilluftsdon TTC som kopplas in på den överordnade kommunikations- och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet reglerar temperaturen i rummet genom att kyla bort värmelaster med ökat luftflöde. Vid värmebehov regleras rummets radiatorer i sekvens med luftflödet. Donets inbyggda närvarogivare ersätts med en närvarogivare monterad i WC-rummet. Minflödet i rummet dimensioneras för närvaro av en person och närvaroflödet dimensioneras efter erforderligt flöde i WC-rummet. Tilluftsflödet balanseras via smart spjäll, DCV-BL, monterat i frånluftskanalen till WC-rummet. Spjället är försett med regulator, spjällmotor och flödesgivare. Regulatorn ansluts till kommunikations och spänningsmatningsslingan. Tilluftsdonet med motor och givare är internt färdigkopplat och ansluts till kopplingsboxen CBX som företrädesvis monteras på donlådan. I kopplingsboxen ansluts kommunikations- och spänningsmatningsslingan samt externa komponenter som radiatorventil, belysningsstyrning, koldioxidgivare etc. Inställning av börvärden, avläsning av ärvärden mm görs via trådlös användarpanel eller via det överordnade systemet LINDINTELL/Lindinspect. Via det överordnade systemet loggas värden som kan presenteras grafiskt och användas för analys och optimering av anläggningen. I donet finns ett flertal funktioner som kan aktiveras för olika tillämpningar, exempelvis: Ekonomiläge (aktiveras ej för denna rumstyp) Belysningsstyrning Solavskärmning Nattkyla (aktiveras ej för denna rumstyp) STYR_PROJ1_10 37 (51)

Projekteringsanvisning. Styrinstallation

Projekteringsanvisning. Styrinstallation Projekteringsanvisning Styrinstallation www.lindinvent.se STYR_PROJ1_11 1. INLEDNING... 4 2. SYSTEMBESKRIVNING... 5 3. KOMMUNIKATION MED EXTERNA SYSTEM... 8 3.1 Modbus... 8 3.2 Analoga/digitala signaler...

Läs mer

Projekteringsanvisning 1 (42) Klimatstyr. klimatstyr_proj1_10

Projekteringsanvisning 1 (42) Klimatstyr.   klimatstyr_proj1_10 Projekteringsanvisning 1 (42) Klimatstyr www.lindinvent.se 2 (42) 1. INLEDNING... 3 2. ÖVERSIKT... 4 3. LÖSNINGAR, DRIFTKORT... 5 A. Kontorslokaler... 5 A.1 Cellkontor med överluft... 5 A.2 Cellkontor

Läs mer

Projekteringsanvisning. Elinstallation EL_PROJ2_10

Projekteringsanvisning. Elinstallation   EL_PROJ2_10 Projekteringsanvisning Elinstallation WWW.LINDINVENT.SE EL_PROJ2_10 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT... 4 3. ANSLUTNINGSPRINCIP... 4 4. DIMENSIONERING... 7 5. ÖVERORDNAD FUNKTIONALITET... 8 6. ANTECKNINGAR...

Läs mer

TTF Aktivt taktilluftsdon

TTF Aktivt taktilluftsdon Introduktion Det aktiva tilluftsdonet TTF är takmonterat och framtaget för att kunna styra inomhusklimat med undertempererad tilluft utan att få dragproblem vid reducerade luft flöden. Donet är utrustat

Läs mer

Överordnade styrfunktioner

Överordnade styrfunktioner Projekteringsanvisning 1 (12) Överordnade styrfunktioner 1. INLEDNING... 3 2. SYSTEMBESKRIVNING... 4 3. KOMMUNIKATION MED EXTERNA SYSTEM... 7 3.1 Modbus... 7 3.2 Analoga/digitala signaler... 7 3.3 DALI...

Läs mer

Projekteringsanvisning 1 (8) Elinstallation. el_proj2_13

Projekteringsanvisning 1 (8) Elinstallation. el_proj2_13 Projekteringsanvisning 1 (8) Elinstallation 2 (8) 1. PROJEKTERING - INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT OM KABLAGE OCH SPÄNNINGSMATNING... 4 3. ANSLUTNINGSPRINCIP... 4 4. DIMENSIONERING... 6 5. JORDNING AV SLINGAN...

Läs mer

Projekteringsanvisning. Styrinstallation

Projekteringsanvisning. Styrinstallation Projekteringsanvisning Styrinstallation www.lindinvent.se STYR_PROJ1_12 1. INLEDNING... 4 2. SYSTEMBESKRIVNING... 5 3. KOMMUNIKATION MED EXTERNA SYSTEM... 8 3.1 Modbus... 8 3.2 Analoga/digitala signaler...

Läs mer

KCDb ---------------------------------------------------------

KCDb --------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------- Regulator för aktiva luftdon ---------------------------------------------------------------------- FUNKTION KCD är en elektronisk rumsregulator

Läs mer

1. INLEDNING. solskydd_proj1_10

1. INLEDNING. solskydd_proj1_10 1. INLEDNING... 3 2. SYSTEMUPPBYGGNAD... 4 3. STYRENHET SBM... 5 3.1 Anslutningar... 5 4. SERVERMODUL SUNSHADE... 6 4.1 Solzoner och solsensorer... 6 4.2 Styrning... 7 4.3 Inställningar... 8 5. TYPLÖSNINGAR...

Läs mer

SBD. SBD Styrenhet belysning [DALI - CAN] Introduktion SBD STYRENHET BELYSNING - DALI. Produktbeskrivning. Funktion. Funktion fortsättning

SBD. SBD Styrenhet belysning [DALI - CAN] Introduktion SBD STYRENHET BELYSNING - DALI. Produktbeskrivning. Funktion. Funktion fortsättning Introduktion SBD SBD är en styrenhet för DALI-armaturer. Funktion SBD fungerar både som DALI-master för en DALI-slinga av armaturer och som DALI-brygga mot Lindinvents kommunikationsslinga(can). Två alternativ

Läs mer

REGLERINNEHÅLL. Reglerexempel. Rumsregulatorer. Matningsdosor. Reläenhet. Temperaturgivare. Ställdon. Ventiler. Rörkopplingar.

REGLERINNEHÅLL. Reglerexempel. Rumsregulatorer. Matningsdosor. Reläenhet. Temperaturgivare. Ställdon. Ventiler. Rörkopplingar. REGLERINNEHÅLL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Reglerexempel Rumsregulatorer Matningsdosor Reläenhet Temperaturgivare Ställdon Ventiler Rörkopplingar Adapters Transformatorer Modularkablar och tillbehör Indikatorer

Läs mer

PARASOLTM. - Applikationsguide PARASOL VAV PARASOL. ADAPT Parasol. Komfortmoduler för konferensrum och kontor. www.swegon.com

PARASOLTM. - Applikationsguide PARASOL VAV PARASOL. ADAPT Parasol. Komfortmoduler för konferensrum och kontor. www.swegon.com TM - Applikationsguide Komfortmoduler för konferensrum och kontor VAV ADAPT Parasol www.swegon.com En lösning för varje behov Bilden nedan är ett exempel på hur man kan använda olika Parasol-produkter

Läs mer

WISETM. Care Package 1. Systemuppdatering som fokuserar på flexibilitet samt tids- och kostnadsbesparing

WISETM. Care Package 1. Systemuppdatering som fokuserar på flexibilitet samt tids- och kostnadsbesparing WISETM Care Package 1 Systemuppdatering som fokuserar på flexibilitet samt tids- och kostnadsbesparing Innehåll WISE Care Package 1... 3 2-Stegsoptimering... 3 Zon- och rumsoptimering... 3 Aggregat- och

Läs mer

Adress Beskrivning Enhet R/W k m

Adress Beskrivning Enhet R/W k m Modbusregisterlista för LINDINTELL - Från 1.13.x Skapad: 2014-09-25 15:48:04 Modbus RTU: RS-485-9600 8/N/1 Modbus TCP - Defaultport 502 - Max 200 sockets/anslutningar Funktionskoder: 0x03,0x06,0x10 Master

Läs mer

TTC Aktivt taktilluftsdon

TTC Aktivt taktilluftsdon Introduktion TTC är ett takmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för behovsstyrning av luftflöde och klimatstyrning. TTC i kombination med frånluftsbalansering minskar energianvändningen och bidrar

Läs mer

Applikationsexempel QFZC

Applikationsexempel QFZC Applikationsexempel QFZC Endast kyla Rumsregulator QFZC-02-1, termoställdon QFZC-03-1, ventil QFZC-04-1 och transformator QFZC-11-6. Kyla och värme i sekvens Rumstermostat QFZC-02-1. Termoställdon QFZC-03-1

Läs mer

TTC Aktivt taktilluftsdon

TTC Aktivt taktilluftsdon Introduktion är ett takmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för behovsstyrning av luftflöde och klimatstyrning. i kombination med frånluftsbalansering minskar energianvändningen och bidrar aktivt

Läs mer

TAC Xenta 102-VF VAV-regulator med värmevattenbatteri

TAC Xenta 102-VF VAV-regulator med värmevattenbatteri TAC Vista TAC Xenta 102-VF VAV-regulator med värmevattenbatteri TAC Xenta 102-VF är en zonregulator som främst är avsedd för VAV-applikationer med värme och kyla som har värmevattenbatteri och till-frånstyrning

Läs mer

Argus-RC-CDO. Förprogrammerad rumsregulator med display och kommunikation

Argus-RC-CDO. Förprogrammerad rumsregulator med display och kommunikation revision 01 2011 Argus-RC-CDO Förprogrammerad rumsregulator med display och kommunikation Argus-RC-CDO är en komplett förprogrammerad rumsregulator i Argus serien avsedd att styra värme och kyla i efterbehandlingssystem.

Läs mer

RC-CDO. Förprogrammerad rumsregulator med display och kommunikation

RC-CDO. Förprogrammerad rumsregulator med display och kommunikation flik plats revision 1 760 08 2007 RC-CDO Förprogrammerad rumsregulator med display och kommunikation RC-CDO är en komplett förprogrammerad rumsregulator i Regio Midi-serien avsedd att styra värme och kyla

Läs mer

TTC Aktivt taktilluftsdon

TTC Aktivt taktilluftsdon Introduktion är ett takmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för behovsstyrning av luftflöde och klimatstyrning. i kombination med frånluftsbalansering minskar energianvändningen och bidrar aktivt

Läs mer

Demand controlled Ventilation

Demand controlled Ventilation DEMAND CONTROLLED VENTILATION Demand controlled Ventilation 16 04 2018 www.lindinvent.se Table Of Contents MTC - Produktbeskrivning 3 3 Produktbeskrivning MTC-400 Reaktivt taktilluftsdon [fast underplåt]

Läs mer

Regulatorer Avfrostningsregulatorer Differentialtermostater Multistegsregulatorer

Regulatorer Avfrostningsregulatorer Differentialtermostater Multistegsregulatorer regulator Regulatorer Avfrostningsregulatorer Differentialtermostater Multistegsregulatorer R Regulator Regulator 2-Steg R38S Elektronisk panelmonterad 2 stegsregulator med touchtangentbord. Reglering

Läs mer

SAUTER ASV215 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning, för ett perfekt innomhusklimat i komersiella fastigheter

SAUTER ASV215 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning, för ett perfekt innomhusklimat i komersiella fastigheter SAUTER ASV215 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning, för ett perfekt innomhusklimat i komersiella fastigheter Kostnadseffektiva VAV-lösningar Kontor, skolor, sjukhus med ASV215

Läs mer

DOP. Difference Projekteringsvägledning DOP 3.0. Projekteringsvägledning. Tryckreglerande spjäll DIFFERENCE - Driftsättning DOP 3.

DOP. Difference Projekteringsvägledning DOP 3.0. Projekteringsvägledning. Tryckreglerande spjäll DIFFERENCE - Driftsättning DOP 3. Projekteringsvägledning DOP Tryckreglerande spjäll DIFFERENCE - ett annorlunda sätt att ha koll på läget. Driftsättning DOP 3.0 sida 3 sida 9 sida 10 ets konstruktion och arbetssätt. Skydd mot spridning

Läs mer

Intelligent heating system

Intelligent heating system SWEDEN Intelligent heating system DIGI LINE IHS MANUAL Uppstart av radiatorn Digi-Line IHS: 1. Anslut strömkabel till strömkälla. OBS: Fast installation skall utföras av behörig elektriker. 2. Sätt igång

Läs mer

eq Temperaturzon och externa fläktar Styr- och reglerutrustning,montering och installation

eq Temperaturzon och externa fläktar Styr- och reglerutrustning,montering och installation och externa fläktar Styr- och reglerutrustning,montering och installation Snabbguide temperaturzon och externa fläktar 1. Identifiera givare, ställdon och tillbehör mot materiallista. 2. Anslut givare,

Läs mer

Projekt: Mölndals Sjukhus, Mölndal. Automatikprodukter

Projekt: Mölndals Sjukhus, Mölndal. Automatikprodukter Rumsreglering DK1 (Driftfall VF_MS_D1) 2232 Pausrum/Rapportering 2315 Ankomstrum 2316 Ankomstrum 2317 Ankomstrum 2622 Reception RTU,, i rum reglerar styrventil, S-nnnn-SV4, att stänga successivt mot S-KB-501

Läs mer

Adr Beskrivning Enhet R/W k m

Adr Beskrivning Enhet R/W k m Modbusregisterlista för CMA3.9.0 Skapad: Thu Apr 28 13:30:31 +0200 2011 Modbus RTU - RS-485-9600 8/N/1 Funktionskoder: 0x03,0x06,0x10 Master läser enligt: si-värde = (registervärde - m) / k Master skriver

Läs mer

MMAir, -trådlös rumstemperaturreglering

MMAir, -trådlös rumstemperaturreglering MMAir, -trådlös rumstemperaturreglering Enkel att montera Solcellsdrivna givare Programmerbara Kapslingsklass: CE godkänd IP20 Beskrivning MMAir Användningsområde MMA s trådlösrumsreglering används för

Läs mer

BCX. BCX Klimatbaffelregulator. Introduktion BCX REGULATORER - KLIMATBAFFELSTYRNING. Produktbeskrivning. Funktion. Användargränssnitt

BCX. BCX Klimatbaffelregulator. Introduktion BCX REGULATORER - KLIMATBAFFELSTYRNING. Produktbeskrivning. Funktion. Användargränssnitt 2019-01-25 Pdf-samling BCX med GQB och MPS Sidan 1 av 6 Introduktion BCX BCX är avsedd för reglering av rumsklimat via klimatbafflar. Regulatorn har funktionalitet för att styra värme, kyla och luftflöde

Läs mer

Intelligenta lösningar för integration av tekniska tjänster på sjukhus 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH

Intelligenta lösningar för integration av tekniska tjänster på sjukhus 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 2011-1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Intelligenta lösningar för I Europa står fastigheter för 40 procent av den totala energiförbrukningen. Särskilt sjukhus förbrukar

Läs mer

VTD-125 Aktivt väggtilluftsdon

VTD-125 Aktivt väggtilluftsdon Introduktion Det aktiva väggtilluftsdonet VTD är framtaget för att kunna styra inomhusklimat med undertempererad tilluft utan att få dragproblem vid reducerade luftflöden. Donet är utrustat med givare

Läs mer

Princip/ Driftkort IQHeat50 Cooling

Princip/ Driftkort IQHeat50 Cooling Princip/ Driftkort T Ute T Primär fjärrkyla tillopp KYLKRETS T sekundär kylkrets Framledning Bypassventil Styrventil/ Ställdon T sekundär kylkrets retur Exp. PIA V M Mätare T Primär Fjärrkyla retur Pump

Läs mer

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut.

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. användar- och kopplingsguide denna guide Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. Denna guide visar hur Helvars idimsystem används

Läs mer

7. DRIFTKORT RG SERIEN

7. DRIFTKORT RG SERIEN 7. DRIFTKORT GT1 Temperaturgivare tilluft F01 Tilluftsfilter ST1 Spjäll 1 OK1 Manöverbrytare GT2 Temperaturgivare frånluft F02 Frånluftsfilter ST2 Spjäll2 T1 Huvudbrytare GT3 Temperaturgivare ute TF01

Läs mer

ECC är en elektronisk regulator, för sekvensstyrning av värme- och kylsystem. ECC 24 används i system med konvektorer, takkyla och radiatorer.

ECC är en elektronisk regulator, för sekvensstyrning av värme- och kylsystem. ECC 24 används i system med konvektorer, takkyla och radiatorer. Datablad Rumsregulator ECC 24 Danfoss VVS Danfoss VVS Användning V5-55 ECC är en elektronisk regulator, för sekvensstyrning av värme- och kylsystem. ECC 24 används i system med konvektorer, takkyla och

Läs mer

TTC Aktivt taktilluftsdon Introduktion AKMONTERA Enkelhet AKTIVT [T Energibesparing Renovering och ombyggnad TILLUFTSDON - Anslutningar Donlåda för

TTC Aktivt taktilluftsdon Introduktion AKMONTERA Enkelhet AKTIVT [T Energibesparing Renovering och ombyggnad TILLUFTSDON - Anslutningar Donlåda för Introduktion är ett takmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för rumsklimatstyrning. Genom att öka eller minska spaltöppningen mellan lameller åstadkommer donet ett variabelt luftflöde. Konstruktionen

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control System DEM Ökad komfort och mindre energiförbrukning

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control System DEM Ökad komfort och mindre energiförbrukning UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM Uponor Control System DEM Ökad komfort och mindre energiförbrukning 5070 09 2009 Uponor Control System Radio Dynamic Energy Management (DEM) Uponor Control System

Läs mer

Instruktion. för drift och skötsel. VKA-ST-1 för styrning av vätskekylaggregat v. 1.3. Allmän beskrivning. Funktionsbeskrivning 4.0176.

Instruktion. för drift och skötsel. VKA-ST-1 för styrning av vätskekylaggregat v. 1.3. Allmän beskrivning. Funktionsbeskrivning 4.0176. Instruktion för drift och skötsel 4.0176.40 2005-06-09 Ers. VKA-ST-1 för styrning av vätskekylaggregat v. 1.3 Allmän beskrivning VKA-ST-1 för vätskekylaggregat hanterar följande komponenter: 1 till 3 kompressorer

Läs mer

DHP Digital handhållen användarpanel DHP Version A02

DHP Digital handhållen användarpanel DHP Version A02 Introduktion till DHP DHP används som handenhet för uppkoppling mot enskilda styrenheter eller mot en kommunikationsslinga (CAN). Via DHP kan tekniker logga in på ansluten styrenhet för att läsa ärn eller

Läs mer

TTC. TTC Aktivt taktilluftsdon TILLUFTSDON - AKTIVT [TAKMONTERAT] Produktbeskrivning. Introduktion. Enkelhet. Energibesparingspotential

TTC. TTC Aktivt taktilluftsdon TILLUFTSDON - AKTIVT [TAKMONTERAT] Produktbeskrivning. Introduktion. Enkelhet. Energibesparingspotential Introduktion är ett takmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för behovsstyrning av luftflöde och klimatstyrning. är konstruerat för att ge lägsta möjliga energianvändning utan att ge avkall på

Läs mer

Styr för fläktkonvektorer och kassetter

Styr för fläktkonvektorer och kassetter Styr för fläktkonvektorer och kassetter Alternativ för styr som används till fläktkonvektorer och kassetter. Utan kommunikation, urvalsguide Styrenhet QZAZ-04-10 QZAZ-04-20 QZAZ-04-75 QZAZ-05-11 QZAZ-05-21

Läs mer

RMU710B-3 RMU720B-3 G3150.1. a1 a2 3110J02. b2 b1. b6 b5. Montering SYNCO 700 1 RMU710...730 2 RMZ790 3 RMZ791

RMU710B-3 RMU720B-3 G3150.1. a1 a2 3110J02. b2 b1. b6 b5. Montering SYNCO 700 1 RMU710...730 2 RMZ790 3 RMZ791 G350. sv Installationsanvisning Universalregulator SYNCO 700 RMU70B-3 RMU720B-3 Montering A 49...70 mm 30Z0 min. 0 mm 49...70 mm 30Z B 44...65 mm 30Z2 min. 05 mm 44...65 mm 30Z3 min. 05 mm 44...65 mm 30Z4

Läs mer

Innehåll. 1 Om detta dokument. 1 Om detta dokument 1. 2 Kundnytta 2 2.1 Introduktion till BACnet 2

Innehåll. 1 Om detta dokument. 1 Om detta dokument 1. 2 Kundnytta 2 2.1 Introduktion till BACnet 2 Innehåll 1 Om detta dokument 1 2 Kundnytta 2 2.1 Introduktion till BACnet 2 3 Vad ska du tänka på vid projektering? 3 3.1 IP-plan 3 3.2 PICS 3 3.3 BIBBar 4 3.4 Profiler 4 3.5 Certifiering 4 3.6 EDE-filer

Läs mer

Förprogrammerad rumsregulator med kommunikation, fläktomkopplare och forcerad ventilation

Förprogrammerad rumsregulator med kommunikation, fläktomkopplare och forcerad ventilation revision 06 2013 RC-CFO Förprogrammerad rumsregulator med kommunikation, fläktomkopplare och forcerad ventilation RC-CFO är en komplett förprogrammerad rumsregulator i Regio Midi-serien avsedd att styra

Läs mer

VTD-125. VTD-125 Aktivt väggtilluftsdon. Introduktion VTD TILLUFTSDON - AKTIVT [VÄGGMONTERAT] Produktbeskrivning. Enkelhet. Energibesparingspotential

VTD-125. VTD-125 Aktivt väggtilluftsdon. Introduktion VTD TILLUFTSDON - AKTIVT [VÄGGMONTERAT] Produktbeskrivning. Enkelhet. Energibesparingspotential Introduktion är ett väggmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för behovsstyrning av luftflöde och klimatstyrning. Donet är konstruerat för att ge lägsta möjliga energianvändning utan att ge avkall

Läs mer

DRIFTKORT. Projekt: Sjukhus. Automatikprodukter

DRIFTKORT. Projekt: Sjukhus. Automatikprodukter Projekt: Sjukhus Rumsreglering på sjukhus På ett sjukhus finns det olika behov av rumsreglering och detta kräver en flexibilitet med styrning och övervakning. Med de produkter som erbjuder finns det inbyggd

Läs mer

Installation av digitala enheter

Installation av digitala enheter Installation av digitala enheter Wallpad Digital fastighetsbox Integration DinBox 02 DinBox Installation av digitala produkter 2015 Generella riktlinjer för kabeldragning Allmän information Elektroniska

Läs mer

Balanserad ventilation för lokaler

Balanserad ventilation för lokaler Balanserad ventilation för lokaler Flexit Albatros-serien 280-1400 lit/sek Albatros S10 R toppanslutning Aggregat Luftvolym Kanalmotstånd S10 R 280 l/s 200 Pa Aggregat: S10 R Automatik: CS 2000 Höjd: 1360

Läs mer

Luftbehandling Funktion och underhåll

Luftbehandling Funktion och underhåll Luftbehandling Funktion och underhåll Leif Håkansson TAC Svenska AB Självdrag, S - 20 o C 25 o C Funktionen bygger på att varm luft är lättare än kall luft och härigenom vill stiga uppåt och drag skapas.

Läs mer

Solfångarstyrning SWP140

Solfångarstyrning SWP140 Solfångarstyrning SWP140 Innehåll. Solfångarstyrningen består av ett antal komponenter. 1 st Styrning kapslad i ljusblå/vit låda 1 st Givarkabel för solpanel, längd ca 12 meter. Gul anslutningskontakt.

Läs mer

IMSE WebMaster. med inbäddad webbserverteknik

IMSE WebMaster. med inbäddad webbserverteknik IMSE WebMaster med inbäddad webbserverteknik IMSE WebMaster är ett unikt TCP/IP baserat system för övervakning, mätning och styrning. Det unika med IMSE WebMaster är att den har inbäddade hemsidor för

Läs mer

TRITON. Styrutrustning för brandskydd

TRITON. Styrutrustning för brandskydd Styrutrustning för brandskydd TRITON KSUE TRITON SUSB-E8 TRITON KSUA TRITON KSUB TRITON KSUC TRITON SUSA Kopplingsbox TRITON KBOX Rökdetektor TRITON KD Rökdetektor TRITON RD Styrsystem TRITON KSUA Hanterar

Läs mer

Installationsguide. För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar.

Installationsguide. För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar. Installationsguide För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar. Inkoppling av Logger 2020 eller SunLogger 2020 mot PC/LoggerSoft 1. Logger 2020 ansluts alltid via en router,

Läs mer

088U0240 / 088U0245. Instruktion för huvudstyrenheten CF-MC

088U0240 / 088U0245. Instruktion för huvudstyrenheten CF-MC 088U0240 / 088U0245 SE Instruktion för huvudstyrenheten CF-MC 2 Danfoss Heating Solutions VIUHK707 Danfoss 2010/09 Index 1. Introduktion..................................................................

Läs mer

AIAS. Den energieffektiva vägen

AIAS. Den energieffektiva vägen Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar AIAS Den energieffektiva vägen 2 AIAS - Energieffektiv behovsstyrd

Läs mer

Demand controlled Ventilation

Demand controlled Ventilation DEMAND CONTROLLED VENTILATION Demand controlled Ventilation 16 04 2018 www.lindinvent.se Table Of Contents VTD - 3 3 Introduktion VTD VTD är ett väggmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för behovsstyrning

Läs mer

Typ CXE/AV Digital universalregulator för anslutning till motorstyrningar med 0-10V ingång

Typ CXE/AV Digital universalregulator för anslutning till motorstyrningar med 0-10V ingång Unicon Typ CXE/AV Digital universalregulator för anslutning till motorstyrningar med 0-10V ingång Applikation: Tryckreglering, utetemperaturstyrning och utetemperaturkompenserad tryckreglering mm Äggelundavägen

Läs mer

DVCompact. Kompaktaggregat

DVCompact. Kompaktaggregat Kompaktaggregat Dokument översatt från engelska 2076241-SE 03-10-2011 A002 1 Driftsättningsanvisningar Allmänt Systemairs aggregat funktionstestas på fabrik innan leverans. Automatiken är fabriksinställd

Läs mer

Produktkatalog 2009 rev.2 kat006-0810-1.1-g18152. Produkter för ett behagligare inomhusklimat

Produktkatalog 2009 rev.2 kat006-0810-1.1-g18152. Produkter för ett behagligare inomhusklimat Produktkatalog 2009 rev.2 kat006-0810-1.1-g18152 Produkter för ett behagligare inomhusklimat INNEHÅLLSFÖRTECNING Termostat Rumstermostat R41... s.3 Rumsregulatorer Reglerenheter Rumsenheter Rumsregulator

Läs mer

Demand controlled Ventilation

Demand controlled Ventilation DEMAND CONTROLLED VENTILATION Demand controlled Ventilation 16 04 2018 www.lindinvent.se Table Of Contents TTC - 3 3 Introduktion TTC är ett takmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för behovsstyrning

Läs mer

VTD-125. VTD-125 Aktivt väggtilluftsdon. Introduktion VTD TILLUFTSDON - AKTIVT [VÄGGMONTERAT] Produktbeskrivning. Enkelhet. Energibesparingspotential

VTD-125. VTD-125 Aktivt väggtilluftsdon. Introduktion VTD TILLUFTSDON - AKTIVT [VÄGGMONTERAT] Produktbeskrivning. Enkelhet. Energibesparingspotential Introduktion VTD VTD är ett väggmonterat tilluftsdon med integrerad elektronik för behovsstyrning av luftflöde och klimatstyrning. Donet är konstruerat för att ge lägsta möjliga energianvändning utan att

Läs mer

Operatörsmanual JPI Driftpanel

Operatörsmanual JPI Driftpanel Operatörsmanual JPI Driftpanel 2008 JEFF Electronics AB Sida 1(10) Innehåll Produktserie Kombi- och Driftspanel... 3 Datainsamling-/Displayenhet... 3 JPI Driftpanel... 4 JPDM Datainsamlingsenhet, master...

Läs mer

FMP Färdigkopplad montageplåt

FMP Färdigkopplad montageplåt Produktbeskrivning Introduktion FMP är ett montage som är avsett att underlätta vid inkoppling av ett aktivt tilluftsdon. På montageplåten är kopplingsbox CBX förmonterad. Beroende på variant av FMP kan

Läs mer

Manual för TH SOL 801 hybrid.

Manual för TH SOL 801 hybrid. 10-10-08 11-03-05 D 11-03-05 Percy Eriksson 1 av 20 Manual för TH SOL 801 hybrid. TH Solar Sverige. Tossene Berg 16. 455 98 Dingle Support: 0523-91139 vardag 08.00-17.00 Internet: www.thsolar.se E-post

Läs mer

Bruksanvisning IMSE Operatörspanel För Banverket

Bruksanvisning IMSE Operatörspanel För Banverket Bruksanvisning IMSE Operatörspanel För Banverket Abelko Innovation Box 808 971 25 LULEÅ Telefon 0920-22 03 60 Telefax 0920-22 00 68 E-post info@abelko.se www.abelko.se Opertörspanel Obs! Operatörspanelen

Läs mer

TIME ec. Kompakt luftbehandlingsaggregat

TIME ec. Kompakt luftbehandlingsaggregat Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Luftkonditionering Brandsäkerhet Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar TIME ec Kompakt luftbehandlingsaggregat Luftbehandlingsaggregaten

Läs mer

Projekteringsanvisning 1 (24) Belysningsstyrning. belysning_proj1_11

Projekteringsanvisning 1 (24) Belysningsstyrning.   belysning_proj1_11 Projekteringsanvisning 1 (24) Belysningsstyrning www.lindinvent.se 2 (24) 1. INLEDNING... 3 2. TRADITIONELL BELYSNINSSTYRNING ELLER DALI... 4 3. GRUNDLÄGGANDE DALI... 4 Adressering, grupper och scener...

Läs mer

Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3. Pannväljare typ ER-p3.

Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3. Pannväljare typ ER-p3. Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3 Pannväljare typ ER-p3. Apparatskåp. Apparatskåpet är i plug-in-utförande, för vägg eller panelmontage (stort rack). Det består av display, inställningsrattar,

Läs mer

SWEGONS VATTENBURNA KLI-

SWEGONS VATTENBURNA KLI- ---------------------------------------------------------------------- SWEGONS VATTENBURNA KLIMATSYSTEM PROJEKTERING MED SWEGONS KLIMATBAFFLAR Principen för Swegons klimatbafflar är att primärluften såväl

Läs mer

Pdf-samling med Wago-varianter av FMP Sidan 1 av 9

Pdf-samling med Wago-varianter av FMP Sidan 1 av 9 2016-03-07 Pdf-samling med Wago-varianter av FMP Sidan 1 av 9 Produktbeskrivning Introduktion FMP är ett montage som är avsett att underlätta vid inkoppling av ett aktivt tilluftsdon. På montageplåten

Läs mer

BT-M6Z02-RF. BRUKSANVISNING Regelverteiler Funkline 2-8

BT-M6Z02-RF. BRUKSANVISNING Regelverteiler Funkline 2-8 BT-M6Z02-RF BRUKSANVISNING SE Regelverteiler Funkline 2-8 1. BRUKSANVISNING Trådlös (RF 868 MHz) kopplingsbox specialkonstruerad för att kontrollera din golvvärme styrd av styrdon av NC-typ (strömlöst

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

ADAPT Parasol EX b. Montering - Injustering - Skötsel 2015-03-31. ADAPT Parasol EX b - m A1, B1

ADAPT Parasol EX b. Montering - Injustering - Skötsel 2015-03-31. ADAPT Parasol EX b - m A1, B1 ADAPT Parasol EX b Montering - Injustering - Skötsel 2015-03-31 A1, B1 ADAPT Parasol EX b - m A2 B2 1 ADAPT Parasol EX b - m A3 B3 M8 B4 A4 A5 A6, B5 2 ADAPT Parasol EX b - m A7, B6 utvändig gänga DN (1/2

Läs mer

1. Beskrivning av ingående komponenter

1. Beskrivning av ingående komponenter C External 1/9 Installationsmanual för G-CTRL STYRSYSTEM Det här dokumentet beskriver hur G-CTRL styrsystem ska installeras. Manualen är generell och kan därmed användas oavsett om systemet ska användas

Läs mer

Manual. Danfoss termostat

Manual. Danfoss termostat Manual Danfoss termostat Innehållsförteckning Installera Danfoss termostat 1 Installera en termostat i taget 2 Montering av termostat 3 Konfigurera termostaten med Fortum Hemkontroll 4 Lägga till termostat

Läs mer

det intelligenta nätverket

det intelligenta nätverket det intelligenta nätverket För styrning och övervakning av brandspjäll, rökdetektorer, brandgasfläktar och andra larm Det intelligenta nätverket För styrning och övervakning av brandspjäll, rökdetektorer,

Läs mer

Projekteringsanvisning 2014-09. Backströmningsskydd EKO-BSV

Projekteringsanvisning 2014-09. Backströmningsskydd EKO-BSV Projekteringsanvisning 2014-09 Backströmningsskydd EKO-BSV Projekteringsanvisning Backströmningsskydd EKO-BSV 1. Inledning Enligt BBR 5:533 ska luftbehandlingsinstallationerna utformas så att ett tillfredställande

Läs mer

Modbus. Supportdokument. Lathund för att använda Modbus över RS XXX eller TCP/IP.

Modbus. Supportdokument. Lathund för att använda Modbus över RS XXX eller TCP/IP. Supportdokument Modbus Lathund för att använda Modbus över RS XXX eller TCP/IP. Synpunkter, felaktigheter, önskemål etc. för dokumentet meddelas Fil: Malthe_LHA T_Modbus.docx Innehållsförteckning 1. Allmänt...

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

EDL. Enkel DALI-styrning av LED. Styrenheter. Strömförsörjning DALI-bus. Styrdon. scene DOT. push DOT. motion DOT. Dali BUS

EDL. Enkel DALI-styrning av LED. Styrenheter. Strömförsörjning DALI-bus. Styrdon. scene DOT. push DOT. motion DOT. Dali BUS . Enkel DALI-styrning av LED Styrenheter push motion scene Strömförsörjning DALI-bus Dali BUS Styrdon Ljusstyrningssystem - Enkel DALI-styrning av LED Idag blir det allt vanligare att man vill ha full

Läs mer

Halton MSS Mätdon för mätning av statiskt tryck i cirkulära kanalsystem

Halton MSS Mätdon för mätning av statiskt tryck i cirkulära kanalsystem Halton MSS Mätdon för mätning av statiskt tryck i cirkulära kanalsystem Mätdon bestående av ett mätelement och en tryckgivare med LCD-display. Halton MSS är avsedd att användas tillsammans med Halton HFS

Läs mer

KNX SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR

KNX SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR Bilaga 5 SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR PROJEKT NR: KONSULT-UTBILDNING BILAGA 4 REV ANT AVSEENDE SIGN DATUM Företaget AB Elteknik sledare: : Företaget AB Box 50 090, -vägen 1 145 43 Stockholm Telefon 08-xx

Läs mer

Intelligent heating system

Intelligent heating system SWEDEN www.wosab.se www.wosab.se www.wosab.se www.wosab.se WÖSAB har i flera decennier varit ledande producent av oljefyllda elektriska radiatorer. Vårt mål har alltid varit att utveckla energibesparande

Läs mer

Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning

Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning Ett unikt sätt att enkelt och energieffektivt generera kyla till ett kylbaffelsystem. Combi Cooler är ett integrerat system som består av en

Läs mer

1/32-DIN TEMPERATURREGULATOR (PID

1/32-DIN TEMPERATURREGULATOR (PID CARLO GAVAZZI AB, Nattvindsgatan 1, SE-652 21 Karlstad Telefon: 054-85 11 25, Telefax: 054-85 11 77 Internet: http://www.carlogavazzi.se E-Mail: info@carlogavazzi.se Manual N2300 1/32-DIN TEMPERATURREGULATOR

Läs mer

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral Drift- och skötselinstruktion VK LPM Väggkompakt, prefabricerad fjärrvärmecentral VK Väggkompakt Utförande kan skilja sig från den här bilden. Innehåll Allmän beskrivning... 1 Varningstexter... 2 Installation...

Läs mer

CONTROL ZoneTM. Montering Zonspjäll, standardkonfigurerat default Montering Produkten monteras i valfritt läge i tempererade utrymmen.

CONTROL ZoneTM. Montering Zonspjäll, standardkonfigurerat default Montering Produkten monteras i valfritt läge i tempererade utrymmen. CONTROL ZoneTM a Montering Zonspjäll, standardkonfigurerat default 20906 Montering Produkten monteras i valfritt läge i tempererade utrymmen. Produkten har digital flödes mätning som är lägesoberoende.

Läs mer

DVCompact. Tillufts-/frånluftsaggregat

DVCompact. Tillufts-/frånluftsaggregat Tillufts-/frånluftsaggregat Dokument översatt från engelska 2083831-SE 2014-02-20 A001 Innehåll 1 Intyg om överensstämmelse... 1 2 Varningar... 2 3 Produktbeskrivning... 3 3.1 Allmänt... 3 3.2 Tekniska

Läs mer

JEFF SE92NTC och Ni-1000. Slavenhet med tre reläutgångar, två digitala 230Vac ingångar och två temperaturingång för RD80- och RD90-systemet

JEFF SE92NTC och Ni-1000. Slavenhet med tre reläutgångar, två digitala 230Vac ingångar och två temperaturingång för RD80- och RD90-systemet JEFF SE92NTC och Ni-1000 Slavenhet med tre reläutgångar, två digitala 230Vac ingångar och två temperaturingång för RD80- och RD90-systemet INSTALLATION OCH ANSLUTNING Funktionell beskrivning Innehållsförteckning

Läs mer

ControlAir. System för behovstyrt och energioptimerat inneklimat ControlAir

ControlAir. System för behovstyrt och energioptimerat inneklimat ControlAir System för behovstyrt och energioptimerat inneklimat ControlAir Funktion - ControlAir är ett automatiserat system för behovstyrt inneklimat. Systemet är speciellt anpassat för klimatdon och VAV styrning.

Läs mer

Radio remote control system for mobile machines since 1979 RADIOSTYRSYSTEM FÖR VÄXLING MED LOK

Radio remote control system for mobile machines since 1979 RADIOSTYRSYSTEM FÖR VÄXLING MED LOK Radio remote control system for mobile machines since 1979 RADIOSTYRSYSTEM FÖR VÄXLING MED LOK Systemet är förberett för de flesta loktyper i standard-utförande. Det innebär att hela systemet går att flytta

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Malmö Stad Styr- Regler- och Övervakningsanläggning /Rev. / Utfärdat av Projekteringsdirektiv, 2 (9) Allmänt Detta projekteringsdirektiv är ett av flera för anläggningar inom Malmö Stad och s förvaltningsområde.

Läs mer

Luftvärmeaggregat ACJB Teknisk anvisning för montering, drift och skötsel

Luftvärmeaggregat ACJB Teknisk anvisning för montering, drift och skötsel Luftvärmeaggregat ACJB för montering, drift och skötsel Mjukvaruversion: 1.2 November 2011 Luftvärmeaggregat ACJB Innehåll Drift & skötsel (för brukaren) System, funktioner, huvuddelar... 3 Kontrollpanel,

Läs mer

1 VARVTALSREGLERAD VÄRMEPUMP

1 VARVTALSREGLERAD VÄRMEPUMP Q25VK - Q65VK 1 VARVTALSREGLERAD VÄRMEPUMP ELEKTRONISK EXPANSIONSVENTIL STYRSYSTEM Qvantum Serie VK Grundvattenvärmepump VÄRMEEFFEKT - 72 kw KÖLDMEDIER : R07C, R13a Q25VK Q32VK - Q65VK ENERGI AB RINGUGNSGATAN

Läs mer

iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Star by Fläkt Woods

iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Star by Fläkt Woods Star by Fläkt Woods iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Alltid rätt kyleffekt. Smart och energisnålt. Moderna kontor förändras ständigt. Tack vare bärbara datorer och mobiltelefoner

Läs mer

CSW Kompakt klimatmodul med virvelinblåsning

CSW Kompakt klimatmodul med virvelinblåsning CSW Kompakt klimatmodul med virvelinblåsning Version: 28.02.2011 CSW är en kompakt klimatmodul som ger tilluft genom virvelinblåsning. Ett kombinerat don för kylning och tilluft för infällt montage i undertak.

Läs mer

Installationsanvisning. Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO

Installationsanvisning. Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO Installationsanvisning Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Echolog... 1 1.2 Versioner... 2 2 I/O-modul 3 2.1 Fastsättning... 4 2.2 Elmätare...

Läs mer

Din samarbetspartner för energieffektivisering

Din samarbetspartner för energieffektivisering evohome KOMFORT Din samarbetspartner för energieffektivisering PIONEERS IN HOME COMFORT SOLUTIONS 30% Visa dina kunder hur de kan spara upp till 30 % i energikostnader utan att behöva göra avkall på komforten

Läs mer