Dina reserättigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dina reserättigheter"

Transkript

1 Dina reserättigheter - när du reser med flyg, tåg, buss eller båt

2 Dina rättigheter EU har regler för alla olika resor. När du reser med flyg, tåg, buss eller båt har du alltid vissa rättigheter när det uppstår problem som inställda resor eller förseningar. När du har rätt till hjälp EU:s regler ger dig rätt till hjälp vid en försening. Beroende på hur du reser har du rätt till hjälp efter en viss tid. Tågresor efter 60 minuter. Båtresor efter 90 minuter. Bussresor efter 90 minuter, men bara om resan är längre än tre timmar och 250 kilometer. När en flygresa anses försenad beror på hur lång resan är och vart du ska åka. Men resan måste vara minst två timmar sen för att du ska ha rätt till hjälp. Hjälpen du har rätt till När din resa är försenad enligt lagen har du rätt till hjälp från bolaget du reser med. Bolaget ska dela ut information om dina rättigheter. Om du inte får information kan du anmäla det till Konsumentverket. Du har rätt till gratis mat och dryck i proportion till hur lång förseningen är. Du har rätt till gratis hotell om du behöver övernatta på grund av förseningen. Inställda resor När resan ställs in helt ska du få välja mellan att boka en ny resa eller att få pengarna tillbaka. Det gäller oavsett orsaken till att resan ställs in. När du reser med flyg har du rätt till ombokning eller återbetalning även vid överbokning och vid förseningar på mer än fem timmar. När du reser med buss har du rätt till ombokning eller återbetalning vid förseningar på mer än två timmar eller när resan är överbokad.

3 När du reser med flyg EU:s regler gäller för alla resor som startar inom EU. Reglerna gäller också resor där ett flygbolag som hör hemma i ett EUland flyger in i EU. Om EU:s regler inte gäller är det flygbolagets egna villkor som bestämmer dina rättigheter. Förseningar Det kan vara svårt att veta när en flygresa anses försenad enligt lagen. Det här gäller: För resor upp till kilometer är det är en försening om resan blir minst två timmar sen. För resor som är längre än kilometer och går inom EU och för andra resor som är mellan och kilometer är det en försening om resan blir minst tre timmar sen. För alla övriga resor är det en försening om resan blir minst fyra timmar sen. Om din resa är en försening enligt detta har du rätt till hjälp från flygbolaget. Läs mer om din rätt till hjälp på sidan 2. Inställt flyg När din resa ställs in har du rätt att få välja mellan tre alternativ. Att boka om resan så att du kommer fram så snart som möjligt. Att boka om resan till ett annat tillfälle som passar dig. Att få pengarna tillbaka. När resan ställs in kan du också ha rätt till ekonomisk kompensation. Tre saker avgör din rätt till kompensation. När du fick besked om att flygningen var inställd. Om du har blivit erbjuden ett ersättningsflyg och vid vilken tidpunkt den nya resan är. Orsaken till att flygningen ställdes in. Om flyget ställs in när du befinner dig på flygplatsen har du rätt till den hjälp som beskrivs under rubriken Dina rättigheter.

4 Nekad ombordstigning Ibland nekar flygbolaget passagerare att gå ombord på flygbolaget. Det kan till exempel bero på överbokning. Om du nekas att gå ombord har du rätt till samma hjälp och ekonomiska kompensation från flygbolaget som om resan ställs in. Ekonomisk ersättning Det finns två typer av ersättning som du kan få när du har problem med flyget, skadestånd och kompensation. Skadestånd kan du få för kostnader du har fått på grund av det som har hänt. Kom därför ihåg att spara alla kvitton. Kompensation kan betalas ut vid nekad ombordstigning, inställt flyg eller för flyg som är försenat med minst 3 timmar. Kompensationen består av fastställda belopp och är minst 125 euro. Läs mer om ersättningen och när du har rätt till den på konsumentverket.se/flyg. Bagage Flygbolaget har ansvar för allt bagage du checkar in. Om ditt bagage försenas har du rätt till ersättning för kostnader som du drabbas av på grund av förseningen. Du kan till exempel vara tvungen att köpa kläder. Om bagaget förloras har du rätt till ersättning för bagagets värde. Bagaget anses vara förlorat när flygbolaget erkänner att det är borta eller om det inte har kommit fram efter 21 dagar. Om ditt bagage skadas under resan har du rätt till ersättning som täcker skadan. Men kom ihåg att inte packa ömtåliga varor i det incheckade bagaget. Om de går sönder kan det vara svårt att få ersättning. Det är bolagets regler som bestämmer vad som får packas.

5 När du reser med tåg En tågresa anses försenad om den blir minst en timme sen. Vid en försening eller om resan ställs in ska du få välja mellan tre alternativ. Att resa så snart som möjligt. Med det försenade tåget eller med ett annat tåg. Att boka om resan till en annan dag. Att få pengarna tillbaka. Om du genomför resan har du rätt att få tillbaka minst 25 procent av biljettpriset om förseningen är mellan en och två timmar. Om förseningen är mer än två timmar har du rätt att få tillbaka minst 50 procent av biljettpriset. Om du reser med ett periodkort, till exempel ett månadskort, är det bolagets egna regler som avgör vad du har rätt till vid förseningar. Vid förseningar på minst en timme har du också rätt till hjälp från tågbolaget enligt informationen på sidan 2. Bagage Du ansvarar själv för bagage du tar med dig in i tågvagnen. Om bagaget försvinner eller skadas på något sätt har du bara rätt till ersättning om det är tågföretagets fel. När du reser med buss Om din bussresa försenas med minst 120 minuter, ställs in eller är överbokad ska du få välja mellan två alternativ. Att genomföra resan så snart som möjligt, med den försenade bussen eller med en annan buss. Att få pengarna tillbaka. Om bussbolaget inte erbjuder dig att välja har du dessutom rätt till ekonomisk kompensation som ska motsvara 50 procent av biljettpriset.

6 När du reser med båt En båtresa anses försenad om den blir minst 90 minuter sen. Vid en försening eller om resan ställs in ska du få välja mellan två alternativ. Att genomföra resan så snart som möjligt, med den försenade båten eller med en annan båt. Att få pengarna tillbaka. Om du genomför den försenade resan har du rätt till ekonomisk kompensation. Du ska få tillbaka 25 eller 50 procent av biljettpriset. Vad du har rätt till beror på hur länge du blir försenad, hur lång båtresan är och orsaken till förseningen. Läs mer på konsumentverket.se/bat. Bagage och fordon Om ditt bagage eller ett fordon du har tagit ombord skadas eller förstörs har du rätt till ekonomisk ersättning. Men bara om båtbolaget är ansvarigt för skadan. Om skadan beror på en sjöfartsolycka är bolaget alltid ansvarigt. Exempel på sjöfartsolyckor är förlisningar eller sammanstötningar.

7 Så klagar du på din resa Vänd dig direkt till bolaget om du vill reklamera resan eller begära ersättning för en försening eller någonting annat. Skriv till bolaget och meddela att du vill ha ersättning och förklara varför. Om du vill ha ersättning för något du har köpt ska du skicka med kopior på kvitton. Om du inte får svar från bolaget eller om du inte är nöjd med svaret finns det andra sätt att gå vidare med ärendet. Konsumentvägledning Konsumentvägledaren i din kommun kan ge dig personlig rådgivning om du hamnar i en tvist med ett företag. På Konsumentverkets webbplats finns kontaktuppgifter till alla konsumentvägledare i Sverige. Konsument Europa Konsument Europa är en enhet inom Konsumentverket som erbjuder kostnadsfri information och rådgivning till konsumenter vid gränsöverskridande handel inom EU. De kan ge dig personlig rådgivning om du hamnat i en tvist med ett bolag från ett annat EU-land, Norge eller Island. Mer information finns på Konsument Europas webbplats, konsumenteuropa.se. Allmänna reklamationsnämnden Om du kräver ett bolag på ersättning men inte får betalt kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden. Det är en statlig myndighet som prövar tvister mellan konsumenter och företag. För att din tvist ska prövas måste ditt krav vara minst kronor. Mer information finns på Allmänna reklamationsnämndens webbplats, arn.se.

8 Konsumentverket 2013 ISBN Konsumentverket Konsumentverket arbetar för att företag ska följa lagen och ge dig dina rättigheter. Om dina rättigheter inte respekteras kan du anmäla det till oss på Konsumentverket. Inom reseområdet är det tre typer av överträdelser du kan anmäla. När du inte får den information du har rätt till. När ett bolag har oskäliga avtalsvillkor. När ett bolag har vilseledande marknadsföring. Kom ihåg att reglerna inom reseområdet gäller som lag inom hela EU. Lagen gäller oavsett vad som står i avtal eller ges i annan information från bolaget du reser med. Konsumentverket.se för mer information I den här broschyren finns dina rättigheter beskrivna kortfattat. På vår webbplats, konsumentverket.se, finns mer information som hjälper dig både före och efter din resa. Där hittar du även vår webbtjänst Klagoguiden Resor som ger svar på vad du har rätt till i just ditt enskilda fall. Konsumentverket, Box 48, Karlstad. Telefon: konsumentverket.se

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU Flygresenär inom EU Dina rättigheter som flygpassagerare i EU I dag flyger vi mer än någonsin. Skillnaden är stor om man jämför med hur det såg ut för bara tjugo år sedan. Den stora ökningen medför ibland

Läs mer

Dina rättigheter som tågresenär inom EU

Dina rättigheter som tågresenär inom EU Tågresenär inom EU Dina rättigheter som tågresenär inom EU I Europa reser miljoner människor med tåg varje dag. Ibland uppstår problem på grund av inställda resor, försenade avgångar och krångliga biljettköp.

Läs mer

Vilken hjälp kan du få av oss vid längre förseningar, inställda flyg och överbokade flygningar?

Vilken hjälp kan du få av oss vid längre förseningar, inställda flyg och överbokade flygningar? Vilken hjälp kan du få av oss vid längre förseningar, inställda flyg och överbokade flygningar? Denna information är utformad i enlighet med Europaparlamentets och Europeiska unionens råds förordning nr

Läs mer

Vilken hjälp kan du få av oss vid längre förseningar, inställda flyg och överbokade flygningar?

Vilken hjälp kan du få av oss vid längre förseningar, inställda flyg och överbokade flygningar? Vilken hjälp kan du få av oss vid längre förseningar, inställda flyg och överbokade flygningar? Denna information är utformad i enlighet med Europaparlamentets och Europeiska unionens råds förordning nr

Läs mer

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU STÄNGT LUFTRUM Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU Det stängda luftrummet har lett till enorma störningar i hela Europa för både turister och affärsresenärer. Men även

Läs mer

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa BRA ATT VETA För dig som reser i Europa Transport Flygbolaget har en skyldighet att informera om dina rättigheter. Om ditt flyg blir kraftigt försenat, inställt eller om du nekas ombordstigning mot din

Läs mer

FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT

FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT DENNA BLANKETT KAN ANVÄNDAS FÖR REKLAMATIONER TILL FLYGBOLAG ELLER NATIONELLA TILLSYNSMYNDIGHETER Passagerares rättigheter vid nekad ombordstigning, nedgradering

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Anmälare Förnamn Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se Efternamn Anmälan - resa 1 (7) c/o Epost Kön Kvinna Ålder Man Annan Har du varit i kontakt med kommunal

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se 1 (11) * = Det här fältet måste du fylla i. Anmälare Förnamn * Efternamn * Postadress (Om du bor i ett annat land än

Läs mer

Rätt att. Resa. med nedsatt rörelseförmåga. Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem.

Rätt att. Resa. med nedsatt rörelseförmåga. Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem. Rätt att Resa med nedsatt rörelseförmåga Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem. Att försöka hålla koll på alla regler som gäller vid resande kan många gånger vara ett gissel. Förutom det

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan. Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen

Att tänka på inför och under flygresan. Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Att tänka på inför och under flygresan Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har i denna broschyr

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Box 55545 102 04 STOCKHOLM info@srf-org.se www.srf-org.se Att

Läs mer

EU-DOMSTOLEN OCH FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER

EU-DOMSTOLEN OCH FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER CVRIA EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL EU-DOMSTOLEN OCH FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER curia.europa.eu INLEDNING Sedan 1952 kontrollerar Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) att unionsrätten följs och tillämpas

Läs mer

Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål

Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål Fem miljoner fotbollsfans förväntas åka till Fotbolls EM 2008 i sommar. Vi vet att för ett fåtal av dessa människor så kommer praktiska problem

Läs mer

Assistans och kompensation

Assistans och kompensation Assistans och kompensation Vid annulleringar, förseningar, nedgradering och nekad ombordstigning Detta meddelande krävs enligt förordning 261/2004 från Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Version

Läs mer

1 I Om telefoni. om telefoni

1 I Om telefoni. om telefoni 1 I Om telefoni om telefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TELEFONI Den här broschyren handlar om den telefoni som du får via en fast anslutning

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831. Information om passager. Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831. Information om passager. Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831 Adressat Scandinavian Airlines System Denmark Norway Sweden, 90200-7720 Saken Information om passager KONS UMENTVERKET KONSIffililEt

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Adressat Malmö Aviation AB, 556458-3101 Saken Information om passagerares rättigheter Åläggande att lämna information Konsumentombudsmannen

Läs mer

Rättigheter för passagerare som reser med buss sammanfattning 1

Rättigheter för passagerare som reser med buss sammanfattning 1 Rättigheter för passagerare som reser med buss sammanfattning 1 Förordning (EG) nr 181/2011 (förordningen) började tillämpas den 1 mars 2013. I förordningen föreskrivs vissa minimirättigheter för passagerare

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se 1 (9) * = Det här fältet måste du fylla i. Anmälare Förnamn * Efternamn * Postadress (Om du bor i ett annat land än Sverige

Läs mer

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni 1 I Om mobiltelefoni om mobiltelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM MOBILTELEFONI Det finns många erbjudanden och lösningar för dig som

Läs mer

Sammanfattning av bestämmelserna om passagerares rättigheter vid resor till sjöss och på inre vattenvägar 1

Sammanfattning av bestämmelserna om passagerares rättigheter vid resor till sjöss och på inre vattenvägar 1 Sammanfattning av bestämmelserna om passagerares rättigheter vid resor till sjöss och på inre vattenvägar 1 Förordning (EU) nr 1177/2010 om passagerares rättigheter vid resor till sjöss och på inre vattenvägar

Läs mer

... (Kkaii x- res. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826. Åläggande att lämna information

... (Kkaii x- res. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826. Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826 Adressat Norwegian Air Shuttle ASA, NO 965920358 MVA Saken Information om passagerare gntverket KONSU MENTOMBUDSMANNEN INK. 2013-08-

Läs mer

Granskning av flygvillkor på inrikesflygningar 2009/2010

Granskning av flygvillkor på inrikesflygningar 2009/2010 Rapport 2011:5 Granskning av flygvillkor på inrikesflygningar 2009/2010 Granskning av flygvillkor på inrikesflygningar 2009/2010 Konsumentverket 2010 2 (45) 3 (45) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Telefon dagtid. Inklusive riktnummer

Telefon dagtid. Inklusive riktnummer Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 STOCKHOLM : arn@arn.se : 08-508 860 00 Fax: 08-508 860 01 www.arn.se 1 ( 5 Anmälare Vem är du? Förnamn Efternamn c/o Postnummer Ort dagtid Om du lämnar din e-postadress,

Läs mer

Det finns butiker, restauranger och service både före och efter. I SkyCity finns även banker, apotek, hotell och konferensanläggningar.

Det finns butiker, restauranger och service både före och efter. I SkyCity finns även banker, apotek, hotell och konferensanläggningar. Lektion 20 SCIC 21/02/2014 TEMA: TRANSPORT OCH RESOR: flyget A. Ordförråd: flyget SAS och Malmö Aviation plockar fler poäng än Norwegian i säkerhetskategorin. Men ingen av dem finns med på Airline Ratings

Läs mer

Allmänna resevillkor för bussar i linjetrafik (2016) Bilaga 3. Resor som är längre än 250 km (samt tillfällig trafik)

Allmänna resevillkor för bussar i linjetrafik (2016) Bilaga 3. Resor som är längre än 250 km (samt tillfällig trafik) Allmänna resevillkor för bussar i linjetrafik (2016) Bilaga 3. Resor som är längre än 250 km (samt tillfällig trafik) RESOR SOM ÄR LÄNGRE ÄN 250 KM (SAMT TILLFÄLLIG TRAFIK) Allmänna resevillkor för bussar

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Åläggande att lämna information. Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Turkish Airlines

KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Åläggande att lämna information. Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Turkish Airlines KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE KONSUMENTVERKET 013-07-04 KONSUMENTOMBUDSMANNEN IF 2013:16 Dnr 2012/1836 INK 2a13-0 M- 01 Dnr... fe Oee....!MOM.... rfflt.nr 60 Turkish, irlines Inc., 1E905433 Saken

Läs mer

STATSRÅDETS SKRIVELSE

STATSRÅDETS SKRIVELSE TRAFIKUTSKOTTETS UTLÅTANDE 5/2002 rd Statsrådets skrivelse med anledning av ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning (förordning om överbokning) Till stora utskottet INLEDNING Remiss Riksdagens

Läs mer

När du har köpt en produkt som har brister

När du har köpt en produkt som har brister När du har köpt en produkt som har brister Innehåll Samarbete är nödvändigt när brister upptäckts 5 Du som upptäcker en brist ska alltid kontakta säljaren 5 Säljaren är skyldig att åtgärda de brister som

Läs mer

Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften

Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften Pressmeddelande Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften Svenskar är mest flygrädda, norrmän tar gärna med egen mat ombord och danskar dricker minst

Läs mer

På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning

På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning när du behöver få ordning på din ekonomi 1 kostnadsfri budget- och skuldrådgivning i sveriges kommuner Visste du att det finns budget- och skuldrådgivning

Läs mer

MARKNADSFÖRING AV FLYGRESOR

MARKNADSFÖRING AV FLYGRESOR MARKNADSFÖRING AV FLYGRESOR I marknadsföringen måste priset på flygbiljetter anges som ett totalpris som utöver passagerarpriset även inkluderar alla obligatoriska skatter och avgifter som tillämpas för

Läs mer

Allmänna resevillkor för bussar i linjetrafik

Allmänna resevillkor för bussar i linjetrafik Kollektivtrafikenheten 1 av 5 Allmänna resevillkor för bussar i linjetrafik Dessa allmänna villkor samt Transportörens (som definierad nedan) särskilda resevillkor ska utgöra en integrerad del av Transportavtalet

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se 1 (11) * = Det här fältet måste du fylla i. Anmälare Förnamn * Efternamn * Postadress (Om du bor i ett annat land än

Läs mer

Packa rätt shoppa som vanligt

Packa rätt shoppa som vanligt Packa rätt shoppa som vanligt Nu gäller nya regler inom EU för säkerhetskontroll vid flygning. Bland annat begränsas mängden vätska man får ha med i handbagaget. Shoppingen efter säkerhetskontrollen berörs

Läs mer

Golden Airs allmänna resevillkor*

Golden Airs allmänna resevillkor* Golden Airs allmänna resevillkor* Allmänt Identifikationshandling Bokning Betalning Kortavgifter för betal och kreditkort Biljettpriser skatter och avgifter Av- och ombokning Inställda flyg, förseningar

Läs mer

Söderberg & Partners Insurance Consulting AB

Söderberg & Partners Insurance Consulting AB information om Söderberg & Partners Insurance Consulting AB SÖDERBERG & PARTNERS målsättning är att bidra med tjänster och produkter som hela tiden gör att våra kunder ligger steget före, har kostnadseffektiva

Läs mer

Dina rättigheter som flygpassagerare. Dina. nära. Vad du behöver veta! till hands EUROPEISKA KOMMISSIONEN

Dina rättigheter som flygpassagerare. Dina. nära. Vad du behöver veta! till hands EUROPEISKA KOMMISSIONEN FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER Dina rättigheter som flygpassagerare Dina passagerarrättigheter nära Vad du behöver veta! till hands EUROPEISKA KOMMISSIONEN Nekades du ombordstigning? Inställt flyg? Lång

Läs mer

Uppföljande marknadskontroll av information till flygpassagerare. enligt förordning (EG) 261/2004 artikel 14

Uppföljande marknadskontroll av information till flygpassagerare. enligt förordning (EG) 261/2004 artikel 14 Uppföljande marknadskontroll av information till flygpassagerare enligt förordning (EG) 261/2004 artikel 14 Sammanfattning Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 261/2004 av den 11 februari 2004

Läs mer

Bokning Bokning är ej genomförd förrän betalningen har kommit S.U.T GSA Iraqi Airways AB tillhanda. Obetald registrering raderas per automatik.

Bokning Bokning är ej genomförd förrän betalningen har kommit S.U.T GSA Iraqi Airways AB tillhanda. Obetald registrering raderas per automatik. Bokning Bokning är ej genomförd förrän betalningen har kommit S.U.T GSA Iraqi Airways AB tillhanda. Obetald registrering raderas per automatik. S.U.T GSA Iraqi Airways AB ansvarar inte för betalning eller

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för framställningar 27.1.2016 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 1217/2014, ingiven av Florian Bosse, tysk medborgare, om passagerares rättigheter

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Anmälare Förnamn Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se Efternamn Anmälan - bank 1 (8) c/o Epost Kön Kvinna Ålder Man Annan Har du varit i kontakt med kommunal

Läs mer

KONSUMENTVÄGLEDNING. Konsumentvägledning finns i de flesta kommuner och vägledningen är gratis.

KONSUMENTVÄGLEDNING. Konsumentvägledning finns i de flesta kommuner och vägledningen är gratis. KONSUMENTVÄGLEDNING Konsumentvägledaren hjälper till med information om bl.a. konsumenträtt och vänder sig till både konsument och näringsidkare i Ger råd och tips om tester innan köp. om du har hamnat

Läs mer

om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni

om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM BREDBANDSTELEFONI och andra nya sätt att ringa I dag finns

Läs mer

En presentation om dina rättigheter som konsument

En presentation om dina rättigheter som konsument En presentation om dina rättigheter som konsument Har du koll på vad som gäller om du har fastnat i en prenumeration av ringsignaler till din mobil? om du inte är nöjd med cykeln du köpte på Blocket? om

Läs mer

avbeställningsförsäkring Om du måste avboka

avbeställningsförsäkring Om du måste avboka avbeställningsförsäkring Om du måste avboka Avboka oavsett anledning. Nu kan du försäkra dig mot otur. Om något oförutsett inträffar som gör att du måste avboka en förbetald resa ersätter vi dig. Men inte

Läs mer

Innehållsförteckning Version 20120612. Inledning... 2. 1. Definitioner... 2. 2. Tillämplighet... 3. 3. Biljetter... 4

Innehållsförteckning Version 20120612. Inledning... 2. 1. Definitioner... 2. 2. Tillämplighet... 3. 3. Biljetter... 4 Allmänna villkor för transport av passagerare Innehållsförteckning Version 20120612 Inledning... 2 1. Definitioner... 2 2. Tillämplighet... 3 3. Biljetter... 4 4. Biljettpriser, skatter och avgifter...

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se 1 (13) * = Det här fältet måste du fylla i. Anmälare Förnamn * Efternamn * Postadress (Om du bor i ett annat land än

Läs mer

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan Xtravel, som är medlem i Svenska Resebyråföreningen (i det följande arrangören ), och resenär vid

Läs mer

HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS

HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS Help and advice for consumers in Europe HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS Rättsliga frågor och konsumentfrågor Denna publikation producerades som en del i EU:s konsumentprogram (2014 2020)

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni Den här broschyren handlar om mobiltelefoni. Det finns

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska Resebyråföreningen Information från Svenska Resebyråföreningen 1 Att tänka på inför och under flygresan Svenska Resebyråföreningen har i

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska Resebyråföreningen Information från Svenska Resebyråföreningen 1 F Viktig information 140212.indd 1 2014-02-12 12.21 Att tänka på inför och

Läs mer

Studentlivförsäkring. 100.000 kr Ekonomisk ersättning vid dödsfall. Kostnadsfri försäkring! För dig som studentmedlem i ditt fackförbund.

Studentlivförsäkring. 100.000 kr Ekonomisk ersättning vid dödsfall. Kostnadsfri försäkring! För dig som studentmedlem i ditt fackförbund. Kostnadsfri försäkring! För dig som studentmedlem i ditt fackförbund. Dock längst till 40 års ålder. Studentlivförsäkring 100.000 kr Ekonomisk ersättning vid dödsfall Försäkringen betalar ut ett skattefritt

Läs mer

Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp

Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp Finns i flera kommuner i olika omfattning www.hallakonsument.se/sok-din-kommunskonsumentverksamhet Sid. 2 En helt unik situation Asylsökande, de 15

Läs mer

Snart kom det ytterligare sms om att förseningen förlängts och Charlottas tre barn, Tyra, Ellie och Vidar, börjar bli trötta och oroliga.

Snart kom det ytterligare sms om att förseningen förlängts och Charlottas tre barn, Tyra, Ellie och Vidar, börjar bli trötta och oroliga. Känd flygrättsadvokat hjälper försenade flygpassagerare att stämma Norwegian Egenföretagaren Charlotta Holmquist, hennes man och tre barn hade under lång tid sett fram emot semestern i Thailand. En del

Läs mer

Villkor för avtal mellan resenär och 0-summit, High Mountain Adventures, gällande paketresa.

Villkor för avtal mellan resenär och 0-summit, High Mountain Adventures, gällande paketresa. Villkor för avtal mellan resenär och 0-summit, High Mountain Adventures, gällande paketresa. Med paketresa menas ett arrangemang som utformats innan avtal ingår och som består av inkvartering och transport

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se 1 (10) * = Det här fältet måste du fylla i. Anmälare Förnamn * Efternamn * Postadress (Om du bor i ett annat land än

Läs mer

Översyn av flygpassagerarnas rättigheter vanliga frågor

Översyn av flygpassagerarnas rättigheter vanliga frågor EUROPEISKA KOMMISSIONEN MEMO Bryssel den 13 mars 2013 Översyn av flygpassagerarnas rättigheter vanliga frågor Vilka är rättigheterna i dag? EU har med stor framgång lyckats säkra och slå vakt om passagerarnas

Läs mer

Det här gör Kommerskollegium för ditt företag

Det här gör Kommerskollegium för ditt företag Det här gör Kommerskollegium för ditt företag Kommerskollegium Sveriges handelsmyndighet Kommerskollegium är den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor om utrikeshandel och handelspolitik. Vi förser

Läs mer

Innehållsförteckning Version 2013-02-11. Inledning... 2. 1. Definitioner... 2. 2. Tillämplighet... 3. 3. Biljetter... 4

Innehållsförteckning Version 2013-02-11. Inledning... 2. 1. Definitioner... 2. 2. Tillämplighet... 3. 3. Biljetter... 4 Allmänna villkor för transport av passagerare Innehållsförteckning Version 2013-02-11 Inledning... 2 1. Definitioner... 2 2. Tillämplighet... 3 3. Biljetter... 4 4. Biljettpriser, skatter och avgifter...

Läs mer

Betalning för hemtransport av hittegods från Arlanda Flygplats

Betalning för hemtransport av hittegods från Arlanda Flygplats Betalning för hemtransport av hittegods från Arlanda Flygplats Betalning skall ha kommit Bagport tillhanda innan hittegodset skickas till kunden. Om inget annat avtalats skickas godset normalt inom två

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om fast telefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Traditionell telefoni och bredbandstelefoni Den här broschyren handlar

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 103 E/225

Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 103 E/225 30.4.2002 Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 103 E/225 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om införande av gemensamma regler om kompensation och assistans till flygpassagerare

Läs mer

Särskilda och allmänna resevillkor

Särskilda och allmänna resevillkor Särskilda och allmänna resevillkor För dig som reser med Travel By Excellence Teknisk arrangör RESOR MED ASIATISK OMSORG Index Sid. 0. Allmänna resevillkor....2 1. Avtalet...2 2. Betalning av priset för

Läs mer

Bussen tar dig överallt där det finns en väg

Bussen tar dig överallt där det finns en väg Boka bra buss Bussen tar dig överallt där det finns en väg Den här foldern är en checklista för dig som ska arrangera en resa med buss. För att resan ska bli en trygg och trevlig upplevelse är det bra

Läs mer

om bredband ==== == 1 I Om bredband

om bredband ==== == 1 I Om bredband om bredband ==== == 1 I Om bredband GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM BREDBAND Med bredband kan du hämta och skicka stora mängder information

Läs mer

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Res smart och enkelt med Resekortet Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Det alltid billigare att resa med Resekortet än att betala kontant både för dig som reser ofta eller då

Läs mer

Regler servicetrafik/färdtjänst

Regler servicetrafik/färdtjänst Regler servicetrafik/färdtjänst Giltig från och med 1 januari 2012 Region Värmland 1 En kollektivtrafik för alla I den här broschyren kan du läsa om hur du ansöker om färdtjänst och de regler som gäller

Läs mer

Samtrafikens trafikstörningskonferens 23-24 april 2015. Star Alliance Samverkan inom flyget. Kim Möller, SAS

Samtrafikens trafikstörningskonferens 23-24 april 2015. Star Alliance Samverkan inom flyget. Kim Möller, SAS Samtrafikens trafikstörningskonferens 23-24 april 2015 Star Alliance Samverkan inom flyget Kim Möller, SAS Bakgrund 1997: Skapandet av Star Alliance, världens första globala flygbolagsallians var ett visionärt

Läs mer

Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag.

Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag. Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag. Europeiska dokument Själva resandet är den första och oftast viktigaste frågan för att kunna delta

Läs mer

Det här är en kortfattad beskrivning av försäkringen. Fullständig information hittar du i försäkringsvillkoren.

Det här är en kortfattad beskrivning av försäkringen. Fullständig information hittar du i försäkringsvillkoren. Båtolycksfall Det här är en kortfattad beskrivning av försäkringen. Fullständig information hittar du i försäkringsvillkoren. Varför behöver du båtolycksfall? De flesta är olycksfallsförsäkrade under tiden

Läs mer

Sjukresor. Information och regler för dig som behöver resa för att få vård

Sjukresor. Information och regler för dig som behöver resa för att få vård Sjukresor Information och regler för dig som behöver resa för att få vård 1 Sjukresa Du kan få ersättning för din resa till eller från sjukvården inom Kronobergs län. Det gäller all vård som Region Kronoberg

Läs mer

Anmälan - tvätt. Telefon dagtid. Inklusive riktnummer

Anmälan - tvätt. Telefon dagtid. Inklusive riktnummer Anmälare Vem är du? * Förnamn * Efternamn c/o * Gatuadress / box (Adress i utlandet skrivs i sin helhet i denna ruta.) Postnummer Ort Telefon Telefon dagtid * E-post * Bekräfta e-postadress Kön Kvinna

Läs mer

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten.

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten. Allmänna villkor Allmänt Dessa allmänna villkor, inklusive eventuella ändringar, utgör del av avtalet mellan Kunden och företaget RefundFlight Europe AB (RefundFlight). Eventuella tillägg eller ändringar

Läs mer

Jet Times särskilda villkor för befordran av passagerare och bagage

Jet Times särskilda villkor för befordran av passagerare och bagage Jet Times särskilda villkor för befordran av passagerare och bagage Januari 2015 Kära passagerare hos Jet Time Dessa befordringsvillkor kompletterar det avtal som ingåtts mellan din researrangör och Jet

Läs mer

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9. KONSUMENTskydd

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9. KONSUMENTskydd RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9 KONSUMENTskydd Konsumentköplagen Gäller för köp av varor ( lösa saker ): Ansvar för varan Fel på varan Reklamera felet Garanti Rättsligt fel Rättelse av fel Ångra ett köp Dröjsmål

Läs mer

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan Fordransanmälan Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan

Läs mer

Allmänna villkor För transport av passagerare

Allmänna villkor För transport av passagerare Allmänna villkor För transport av passagerare Innehållsförteckning Version 2013-02-11 Inledning 2 1. Definitioner 2 2. Tillämplighet 5 3. Biljetter 5 4. Biljettpriser, skatter och avgifter 8 5. Bokning

Läs mer

Direktflygs allmänna resebestämmelser för passagerare och bagage.

Direktflygs allmänna resebestämmelser för passagerare och bagage. Direktflygs allmänna resebestämmelser för passagerare och bagage. INLEDNING Dessa transportvillkor reglerar förhållandet mellan dig som passagerare och oss som transportör avseende din transport på ett

Läs mer

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om bredband 2 Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Bredband, mobilt Internet och uppringt Internet Den här broschyren handlar

Läs mer

Avvisandeanalys gällande ersättningskrav för flygresor

Avvisandeanalys gällande ersättningskrav för flygresor EC261 Flygpassagerarens rättigheter Avvisandeanalys gällande ersättningskrav för flygresor Av: AirHelp November 2014 Save date: 27 nov 14 Adress: Bryggeribacken 11, 875 65 Härnösand, Sweden Page 1 of 6

Läs mer

Anmälningstjänsten. Hej Anna,

Anmälningstjänsten. Hej Anna, Anmälningstjänsten Från: Anna Bergholtz [anna@annasvision.se] Skickat: den 20 november 2009 23:38 Till: Hans Filipsson Ämne: Fw: Förfrågan bokningsbekräftelse Original Message From: "Station Kullaflyg"

Läs mer

Allmänna transportvillkor. Februari 2013

Allmänna transportvillkor. Februari 2013 Allmänna transportvillkor Februari 2013 1 Innehåll Inledning 3 Vad vissa ord och uttryck betyder i dessa villkor, Artikel1 3 Giltighet, Artikel 2 6 Biljetter, Artikel 3 7 Priser, skatter och avgifter,

Läs mer

För att kunna ge en snabb och effektiv service är det bra om skadeanmälan innehåller

För att kunna ge en snabb och effektiv service är det bra om skadeanmälan innehåller Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3506, 103 69 Stockholm Tel +46 8 506 920 20 Fax +46 8 506 920 90 E-mail claims.sweden@aig.com För att kunna ge en snabb och effektiv service

Läs mer

SKADEANMÄLAN Flybe Privatreseförsäkring

SKADEANMÄLAN Flybe Privatreseförsäkring Skadeanmälan skickas till: Chartis Europe S.A. Skadeavdelningen Box 3122, SE-103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 45 Fax +46 8 506 920 95 Skadenummer (Ifylles av Chartis) Organisationsnummer: 516405-4966

Läs mer

Hemförsäkring i samarbete med ditt bostadsbolag

Hemförsäkring i samarbete med ditt bostadsbolag hemförsäkring produktblad Hobbyverksamhet produktblad Gäller från 2010-01-01 Hemförsäkring i samarbete med ditt bostadsbolag Hemförsäkringen är basen i familjens ekonomiska skyddsnät. De fem delarna ger

Läs mer

1.2.2. Resenären ska för samtliga i resan ingående flygningar ha avslutat check-in i enlighet med resplanen eller annan anvisning.

1.2.2. Resenären ska för samtliga i resan ingående flygningar ha avslutat check-in i enlighet med resplanen eller annan anvisning. 1 VILLKOR FÖR RESOR BeachTravels Sweden AB 1.1 Parter Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan BeachTravels Sweden AB (nämns som arrangören), och resenär vid köp av resa. Utöver dessa villkor

Läs mer

Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa

Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa FÖRKÖPSINFORMATION GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa DÖDSFALL OLYCKSFALL BLIWA LIVFÖRSÄKRING I SAMARBETE MED LEDARNA Förköpsinformationen innehåller översiktlig och allmän information

Läs mer

FÖRKÖPSINFORMATION Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd för BRA guld- och meritkort

FÖRKÖPSINFORMATION Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd för BRA guld- och meritkort FÖRKÖPSINFORMATION Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd för BRA guld- och meritkort Gällande från 2016-02-29 FÖRKÖPSINFORMATION Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd för

Läs mer

Undersöker du leksaker lika noga?

Undersöker du leksaker lika noga? Undersöker du leksaker lika noga? Säker att leka med? Det är mycket att tänka på när du ska köpa leksaker, därför har vi sammanställt några tips som kan vara bra att tänka på när det är dags att handla.

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR TRANSPORT AV PASSAGERARE OCH BAGAGE HÖGA KUSTEN FLYG AB

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR TRANSPORT AV PASSAGERARE OCH BAGAGE HÖGA KUSTEN FLYG AB 2014-02-11 1/26 ALLMÄNNA VILLKOR FÖR TRANSPORT AV PASSAGERARE OCH BAGAGE HÖGA KUSTEN FLYG AB 2014-02-11 2/26 1. INLEDNING I dessa allmänna villkor regleras dina rättigheter och skyldigheter gentemot oss

Läs mer

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort (Ifylles av AIG) Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3122, 103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 80 Fax +46 8 506 920 95 SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort Organisationsnummer:

Läs mer