SVÅRT FÅ ERSÄTTNINGAR FÖR VÄGRELATERADE SKADOR PÅ BILEN Om ett fordon skadas på grund av att vägen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVÅRT FÅ ERSÄTTNINGAR FÖR VÄGRELATERADE SKADOR PÅ BILEN Om ett fordon skadas på grund av att vägen"

Transkript

1 AJONEUVOT MATKAILU LIIKENNE 8 moottori 2-3 avausaukeama indd 8 3/4/14 1:02 PM 3/ /2014 SVENSK RESUMÉ RAID- POROTOKKA ELI RÄTTÄRIT LAPISSA jäsenedut 2014 liite Svensk text Bo Ingves Matkalöytöjä Turkin Rivieralta ja Suomen taukopaikoilta Salaisuudet ajavat Arjeplogin jäillä Tesla Suomen talvessa Kaksi parivertailua: Seat Leon ST & Toyota Auris Hybrid Mazda3 HB & Peugeot 308 THP SVÅRT FÅ ERSÄTTNINGAR FÖR VÄGRELATERADE SKADOR PÅ BILEN Om ett fordon skadas på grund av att vägen är i dåligt skick är det inte alls sagt att väghållaren betalar ersättning för eventuella reparationer på fordonet. Det förutsätts helt enkelt att den som färdas på en väg i sämre skick ska köra så försiktigt att bilen inte skadas. Om det i alla fall går så att till exempel en grop i vägen slår sönder en fälg och man tycker att orsaken är bristfälligt vägunderhåll, ska ersättning sökas av den instans som ansvarar för vägavsnittet. I klartext är det NTM-centralerna då det gäller statliga vägar och stad eller kommun för lokalare vägar. I praktiken utbetalas ersättning till endast var fjärde bilist som söker om den. Den vanligaste motiveringen till att ersättningskraven avvisas är att skadan inte uppstått på grund av uppsåtlighet, vilket är skadeersättningslagens grund för ersättning. Bilisten behöver inte nöja sig med det här beslutet utan ersättningsanspråket kan föras vidare till häradsrätten. Om ett fordon skadas på grund av vägens dåliga skick lönar det sig att fotografera både vägen och skadan på bilen samt anmäla saken till polisen och försäkringsbolaget. En orsak till vägarnas allt sämre skick är att vägunderhållsanslagen är så låga i dagens läge att endast de största skadorna på vägarna kan repareras. Ändå samlar staten årligen in sju miljarder euro av vägtrafikanterna. Endast under en miljard av den summan används dock till vägunderhåll.

2 UTMANARNA I FAVORITKLASSEN Nykomlingarna Mazda 3 och Peugeot 308 kämpar om en plats i solen i det stenhårt konkurrerade C-segmentet. Moottori testade bilarna för att se vilka vapen de har i konkurrensen. Båda bilarna är hatchback-versioner utrustade med de motorer som importörerna väntar bli de populäraste. De skiljer sig klart från sina respektive föregångare; Mazda ser klart sportigare ut än tidigare medan Peugeot har tonat ner designivern. Mazda 3 är till yttermåtten en av de största i Golf-klassen, men de fartfyllda linjerna stjäl av innerutrymmena. Fast Peugeot 308 är 20 cm kortare är innerutrymmena lika goda. Fyra passagerare åker bekvämt i båda bilarna medan man sitter obekvämt på det upphöjda mittsätet. Bagageutrymmet är snäppet bättre i den franska bilen. Ur förarens synvinkel blir man lättare du med Mazda som har en mera traditionell framtoning i kupén. Båda bilarna har en rejäl touch screen, sju tum i Mazda och hela 10 tum i Peugeot. Som trenden är i dag efterfrågas främst väl utrustade bilar också i den här familjebilsklassen. De testade bilarna utgör inget undantag; Utrustningsklasserna Mazda Premium Plus och Peugeot Allure erbjuder det mesta som dagens bilister vill ha. En stor principiell skillnad mellan bilarna ligger under motorhuven. Mazda kör med en traditionell 2-liters bensinmotor medan Peugeot i tidens anda ersätter storleken med en turboladdad mindre motor. Den nuvarande versionen är på 1,6 liter men inom ett år ska den ersättas med en 1,2-liters motor i samma effektklass. På papperet har båda motorerna motsvarande prestanda och även i praktiken ligger de nära varandra. Båda bilarna förbrukade under provkörningen ungefär sex liter bensin per 100 km. Fjädringen är lyckad i båda bilarna men där Peugeot är en verkligt tyst bil hörs fram för allt däcksljuden bra in i Mazda. Den elektroniska styrservon är inte speciellt lyckad i någondera bilen, med ett litet plus för Mazda. De båda bilarna är klart lättare än föregångarna och väger cirka kg. Båda bilarna bedöms som kompetenta, men Peugeot får ett plus för sin lite mera spännande design och komfortablare framfart och tar hem segern med poängen 8,7 mot 8,4.

3 Två andra nyheter i C-segmentet är de nya farmarna Seat Leon ST och Toyota Auris Touring Sports Hybrid. Båda erbjuder stabila köregenskaper och ger gott om utrymme. Men vilkendera är förmånligare att använda? BENSINHYBRID ELLER TURBODIESEL? Volkswagen-gruppens spanska märke Seat presenterade Leon 1999 och den nuvarande tredje generationen kom ST är modellens första farmarversion och den började säljas i Finland vid årsskiftet. Toyota Auris lanserades som hatchback 2007 och den andra generationen, som kom 2012, utökades snabbt med en farmarversion som började säljas i Finland sommaren Den nu testade bilen är en fullhybrid som baserar sig på Toyota Prius beprövade teknik och är den enda i sitt slag i C-segmentet. Det är svårt att finna något direkt negativt att säga om förarmiljön i någondera bilen. Mätarna är lätt avlästa och sätena får betyget bra, med Seat som snäppet bättre och med tillägget att Toyota har bättrat på sig jämfört med den föregående generationen. I baksätena ryms tre personer relativt smärtfritt, men dörröppningen är mindre i Auris vilket gör det svårare att ta sig in i bilen och utrymmet för knä, fötter och huvud är lite mindre. Båda bilarna har ett rejält bagageutrymme; i Seat 587 liter och i Toyota 530 liter. Värt att notera är att hybridtekniken inte har ätit upp av bagageutrymmet i Auris. Motorn i Auris är en 1,8-liters bensinmotor på 99 hk och en 60 kw:s elmotor som fungerar som generator då bilen bromsar in. Bilen har en steglös ECVT-automatväxel. Hybridtekniken kräver inga extra åtgärder av föraren. Leon ST drivs av en 1,6-liters turbodiesel på 105 hk och bilen har en sjuväxlad dubbelkopplad DSG automat. Enligt specifikationerna är bensin-auris koldioxidutsläpp 85 g/km och diesel-leons 102 g/ km vilket innebär att båda bilarna drar cirka 4 liter bränsle. I praktiken drog båda en liter mera än utlovat i vinterföre längs tidningens normala testrutter, med Leon som snäppet snålare. Auris är med tanke på bränsleekonomin en utpräglad stadsbil där den delvis kör enbart på elkraft. Vid 100 km/h drar den en liter mera bränsle än vid 80 km/h, medan variationen i Leon är någon deciliter. Med tanke på att en ägare till Leon måste punga ut med 381 euro per år i drivkraftsskatt jämfört med 0 euro för Auris, som också har en lägre grundskatt då koldioxidutsläppen är lägre, borde man med den spanska bilen köra minst cirka km för att den ska vara billigare i drift. Båda bilarna har en omfattande grundutrustning, men med diverse mindre tillägg kostade provkörda Seat Leon ST 1,6 TDI DSG Style euro och Toyota Auris Touring Sports Hybrid Active euro.

4 TESLA MODEL S PERFORMANCE INTRESSANT. MYCKET. KRAFTFULL. ABSOLUT. DEN PERFEKTA ELBILEN. INTE ÄNNU. Det amerikanska underverket är en fascinerande kombination av kraft, körkomfort och anpassningsbara köregenskaper i ett vackert paket. Om det här är elbilens framtid är du varmt välkommen - så länge plånboken och säkringarna håller. Teslas styrkor kan komprimeras till tre. Man kör långt och tyst på en laddning och bilen svarar omedelbart på gasfoten. Den fjärde styrkan är den klassiskt rena formgivningen som säkert komma att hålla för tidens tand. Elmotorn som vilar på bakaxeln utvecklar 416 hk och ger ett vridmoment på 600 Nm direkt från start. Då bilen har en låg tyngdpunkt och en viktfördelning 48/52 mellan fram- och bakaxeln kunde man vänta sig sportiga köregenskaper. Och visst, på rak eller böljande väg är bilen härlig att köra men en besvikelse på krokiga och hala vägar, där kontakten med vägen kunde vara bättre. Får se hur det känns när sommaren kommer. Tesla är ett framsteg i elbilsevolutionen men den har ännu väg att tillryggalägga. Åtminstone i kyla och på hala vägar blir löftet om en körsträcka på 500 km på en laddning oinfriat. Men dagliga användare har rapporterat att bilen i praktiken går 400 km, vilket är massivt bättre än vad andra och på alla sätt anspråkslösare elbilar klarar av. Batterierna laddas beroende på laddningseffekten på mellan 5 och 30 timmar. Enligt tillverkaren klarar en Teslas supercharger station av att på en timme ladda bilen för 320 km. Då bilen lämnades på laddning vid en av Helsingfors Energis laddningsstolpar, som ger kraftigare ström än hemmavid, fick Moottoris redaktör också testa hur man återställer bilens säkringar. Bilens jätteskärm på 17 tum är som en pekdator och fungerar utan intensivare studier också för en normal datoranvändare. Ett smart drag är att de mest använda kontrollerna för luftkonditionering och värmeinställning fungerar med egna knappar på instrumentpanelen. Tesla är registrerad för fem och erbjuder överraskande goda innerutrymmen, inte minst för att golvet är plant både fram och bak. Bagageutrymmet är gigantiskt; 745 liter bak och 150 fram. Bilens finish är med amerikanska mått god men inte på samma nivå som i tyska premiumbilar. Bilen säljs i Finland av Auto-Outlet som hittills har sålt ett trettiotal bilar. Priserna börjar från euro

5 RESEMAGASINET SEVÄRT I FINLAND Moottori listar upp några sevärda inhemska pausplatser som kan ge en guldkant på bilturen. På en timmes avstånd från såväl Åbo som Helsingfors ligger pausoasen Kasvihuoneilmiö (växthuseffekten). Det gäller att svänga av från motorvägen vid avtag 20 och köra en kilometer i riktning mot Nummi och stiga in i den stora hallen som är fylld av allt från möbler till inredningsartiklar, böcker och använd arméutrustning. Givetvis finns här också café och restaurang. kasvihuoneilmio.fi Ungefär mitt emellan Jyväskylä och Kuopio kan det löna sig att stanna upp ett slag vid sjön Mehtiö där Tiinan Tupa bjuder på sina rikskända mackor som alltid görs enligt kundens önskemål. Från caféet har man en bedårande sjöutsikt och efter att ha styrkt både själen och magen kan man ta en titt på loppmarknaden som har mängder med gamla saker. tiinantupa.com I Joutsa har infarten från riksväg 4 till caféet Karoliinan Kahvimylly stängts på grund av att vägen byggs om. Men det lönar sig att spana efter avtaget och sedan köra några kilometer längs en gropig sidoväg, för vid vägens slut väntar en fantastisk uppsättning kakor som serveras i rejäla portioner. Givetvis finns här också salta bitar att sätta i munnen och urvalet av piroger är nästan lika stort som urvalet av kakor. karoliinankahvimylly.fi Invid riksväg 4 i Hartola har en gammal bensinmack byggts om till en stilig restaurang som specialiserat sig på god service och specialdieter. Här finns bland annat ett jätteutbud av glutenfria produkter, inklusive smakfulla bröd och mäktiga kakor. lakardemumma.fi

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning Volvo FE Hybrid Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning En ren och lönsam framtidslösning Volvo Lastvagnar har över tjugo års erfarenhet av hybridteknologi. Redan 1985 presenterades

Läs mer

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården Bad Boy MTV Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården 5 starka skäl för Bad Boy Marknadens starkaste stål i svetsad konstruktion 4-punkts fjädring och stelbakaxel Rå motorstyrka el eller bensin Körkomfort

Läs mer

Auris Touring Sports. Premiär i augusti 2013. www.toyota.se

Auris Touring Sports. Premiär i augusti 2013. www.toyota.se Auris Touring Sports Premiär i augusti 2013 www.toyota.se Auris Touring Sports Det är många som har längtat efter en ny C-klasskombi från Toyota och efter sommaren är den här, nya Auris Touring Sports.

Läs mer

Dyna Produktinformation

Dyna Produktinformation Dyna Produktinformation www.toyota.se DYNA SVARET PÅ DINA LOGISTISKA UTMANINGAR Toyota Dyna är den flexibla och kostnadseffektiva lösningen på dina transportbehov. Den förenar låga driftkostnader och hög

Läs mer

Robotgräsklippare från Zomax

Robotgräsklippare från Zomax Robotgräsklippare från Zomax Zomax är ett företag från Tyskland som har sedan 2007 specialiserat sig på robotgräsklippare. All deras tillverkning sker i Asien med direktion från Tyskland. Vi har valt att

Läs mer

TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS.

TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS. TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS. Skandinaviens mest nöjda bilägare i mellanbilsklassen kör Toyota Prius 2007-2010. - AUTOINDEX 2011 Hybridåret 2012. Smygpremiär 3 X Prius. Som Priusägare är du redan

Läs mer

Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun.

Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Så fungerar en elbil En renodlad elbil har inget avgasrör och ger inga utsläpp i gatumiljö.

Läs mer

VOLVO VIMLET VÄLJ RÄTT I

VOLVO VIMLET VÄLJ RÄTT I GUIDE VOLVO S60/V60 VÄLJ RÄTT I VOLVO VIMLET Volvo S60/V60. Volvos mellanklassare är en delikat bil som kombinerar säkerhet och komfort med trevlig design. Många bränslen, motorer och rikligt med utrustning

Läs mer

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Volvo Personbilar AB ANNONS BUSINESS EDITION MED FYRHJULSDRIFT PÅ KÖPET.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Volvo Personbilar AB ANNONS BUSINESS EDITION MED FYRHJULSDRIFT PÅ KÖPET. ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Volvo Personbilar AB ANNONS MADE BY SWEDEN BUSINESS EDITION MED FYRHJULSDRIFT PÅ KÖPET. TILL VOLVO V70, XC70 OCH S80 INGÅR ÄVEN DRIVER SUPPORT. VOLVO V60 D4.

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

DU KOMMER LITE LÄNGRE, LITE SNABBARE OCH MYCKET LÄTTARE

DU KOMMER LITE LÄNGRE, LITE SNABBARE OCH MYCKET LÄTTARE 2014 Vi älskar motvind! Det är nu 2014 och intresset för våra elcyklar och dess möjligheter är inspirerande. Det är spännande att få uppleva hur allt fler väljer elcykeln framför bilen. Genom minskad förbrukning

Läs mer

Äventyret väntar. Skillnaden mellan XC och Cross Country

Äventyret väntar. Skillnaden mellan XC och Cross Country Äventyret väntar Ta en ny Volvo V40 och lägg till design och detaljer som ger en känsla av äventyr. Resultatet blir en Volvo V40 Cross Country. Utmaningen för mig och teamet har varit att maximera den

Läs mer

NYA MEGANE GT RENAULT DRIVE THE CHANGE

NYA MEGANE GT RENAULT DRIVE THE CHANGE NYA RENAULT MEGANE GT DRIVE THE CHANGE DESIGNA DITT LIV EN DESIGN SOM VISAR VÄGEN FRAMÅT. ETT TYDLIGT STÄLLNINGSTAGANDE: EN LOGOTYP SOM STÅR UT, IÖGONFALLANDE FORMER, LED-VARSELLJUS SOM MARKERAR FRONTEN

Läs mer

Nya Volkswagen Golf på den svenska marknaden

Nya Volkswagen Golf på den svenska marknaden PRESSINFORMATION Marcus Thomasfolk Kontaktperson Informationschef 08 553 867 97 Telefon 070 35 896 57 Mobil marcus.thomasfolk@volkswagen.se E-post 2013-02-08 Datum Nya Volkswagen Golf på den svenska marknaden

Läs mer

Motoruppgraderingar för begagnade bilar

Motoruppgraderingar för begagnade bilar Page 1 of 5 November 2008 www.hirsch-performance.ch Hirsch Performance Nyhetsbrev Kontakta oss 01. Specialerbjudande 02. Mer kraft! 03. Mer sound! 04. Mer elegans! 05. Mer aluminium! 06. Mer läder! 07.

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Exempeluppgift Delprov A2 Granska information, kommunicera och ta ställning

Exempeluppgift Delprov A2 Granska information, kommunicera och ta ställning Exempeluppgift Delprov A Granska information, kommunicera och ta ställning Nya bilar till hemtjänsten. En kommun ska hyra 0 stycken nya bilar. Bilarna ska användas av personalen när de ska besöka sina

Läs mer

SIDA 4-5 SIDA 6-7 SIDA 4-5 3 ÅRS GARANTI

SIDA 4-5 SIDA 6-7 SIDA 4-5 3 ÅRS GARANTI 1 3 ÅRS GARANTI FYRHJULINGAR FÖR ALL 520 STEEL, CLASSIC, LIMITED 4X4 Goes 520 är redan en klassiker faktiskt. Därför har vi valt att kalla den för det den är, Classic. 520 är känd som en driftssäker arbetshäst

Läs mer

PEUGEOT PARTNER BOXLINE

PEUGEOT PARTNER BOXLINE 2012-02-09 PEUGEOT PARTNER BOXLINE MOTOR 1,6 HDi MOTOR, VÄXELLÅDA & STYRNING Cylindervolym (cm³) 1 560 Maxeffekt kw EEC (hk DIN) 66 / (90) Vid varvtal (v/min) 4 000 Max vridmoment Nm CEE vid v/min 215

Läs mer

Miljöbästa bilar 2016

Miljöbästa bilar 2016 Miljöbästa bilar 216 Urvalskriterier Förnybarhet Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 %

Läs mer

P R E S S M E D D E L A N D E

P R E S S M E D D E L A N D E Massor av nyheter! KABE Husvagn 2012 Raden av nyheter till modellåret 2012 skulle kunna göras nästan hur lång som helst. Utvecklingsavdelningen i Tenhult har verkligen inte legat på latsidan, det sista

Läs mer

ÖPPET HUS 18 19 JUNI I HELA SVERIGE - se lokala öppettider på peugeot.se

ÖPPET HUS 18 19 JUNI I HELA SVERIGE - se lokala öppettider på peugeot.se peugeot.se ÖPPET HUS 18 19 JUNI I HELA SVERIGE - se lokala öppettider på peugeot.se NYA 2008 ACTIVE PureTech Peugeot Plus 1.599 kr/mån inklusive service JUNI 2016 NYA PEUGEOT 2008 Snart är den här! Nya

Läs mer

BREDDGRAD 64 RIKTIG FRIHET

BREDDGRAD 64 RIKTIG FRIHET BREDDGRAD 64 Långa vintrar med mycket snö och minusgrader. Milsvida skogar och stora öppna ängar med bergen i bakgrunden. Vi är på breddgrad 64, vi är i Norrland. Här har vi funnits och byggt Sveriges

Läs mer

VOLVO S60 2001 TILLVERKADE MELLAN VECKA 20 2000 OCH VECKA 9 2001

VOLVO S60 2001 TILLVERKADE MELLAN VECKA 20 2000 OCH VECKA 9 2001 VOLVO S60 2001 TILLVERKADE MELLAN VECKA 20 2000 OCH VECKA 9 2001 1/6 NYA VOLVO S60 ÄR FRAMFÖR ALLT FÖRARENS BIL. HÄR STÅR KÖRGLÄDJE OCH PRESTANDA HÖGST I KURS, UTAN ATT GE AVKALL PÅ KOMFORT FÖR PASSAGERARNA.

Läs mer

Väl framme vid generalagenten i Södertälje väntar en silvergrå Audi RS4 i pressgaraget.

Väl framme vid generalagenten i Södertälje väntar en silvergrå Audi RS4 i pressgaraget. Audi RS2 vs Audi RS4 Vi startar vår färd tidigt en fredagsmorgon i Jönköping. Färdmedlet är snabbt och bekvämt, det är X2000, ett tåg kapabelt att köra över 200 km/h. Vi skall dagen till ära köra två bilar

Läs mer

Elanvändning direkt och indirekt. Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation

Elanvändning direkt och indirekt. Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation Elanvändning direkt och indirekt Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation Översikt Belysning Pumpar och fläktar Elhybridfordon Värma & kyla (Examinerbart) Lunds universitet/lth/bme/iea

Läs mer

Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt

Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt Sollentuna 7 sep 2015 Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt - Ny design och identitet - Förbättrad komfort och ljudisolering - Förfinad interiör - Utvecklad

Läs mer

Linjett-tips. Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan!

Linjett-tips. Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan! Linjett-tips Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan! Häckstagsträckare Hur många gånger har inte haländan kommit i kläm när man öppnat

Läs mer

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van eller inredda skåpbil www.jaghyrminhusbil.com Världen är precis som en bok, den som inte har rest har bara läst första sidan..com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van

Läs mer

För par såväl som familj!

För par såväl som familj! För par såväl som familj! Hobbys alkovbilar i Siestaserien känns igen på bakstammen. Om det finns en funktion med formen är oklart. En del hävdar att den minskar suget, men de från Hobby jag talat med

Läs mer

VÅRKAMPANJ 2016. För dig och din Toyota. 40% rabatt på sommardäck. Hjulskifte från 275 kr. Thule takbox 3.495 kr. AC-service, endast 595 kr

VÅRKAMPANJ 2016. För dig och din Toyota. 40% rabatt på sommardäck. Hjulskifte från 275 kr. Thule takbox 3.495 kr. AC-service, endast 595 kr VÅRKAMPANJ 2016 För dig och din Toyota 40% rabatt på sommardäck Hjulskifte från 275 kr Thule takbox 3.495 kr AC-service, endast 595 kr Lördagsöppet på verkstaden i Rissne Stenskottslagning vindruta, 0

Läs mer

Båtliv i sjö och hav

Båtliv i sjö och hav Båtliv i sjö och hav I Olofströms kommun finns det mer än 200 sjöar som är större än en hektar - en av dem är Halen som är Blekinges största sjö. Genom kommunen flyter också flera åar. Många har en båt

Läs mer

The Nya Snaew ab Saab Sedan

The Nya Snaew ab Saab Sedan Nya The Saab new Saab Sedan En storslagen upplevelse. Den svenska naturen är unik. Och på Saab har vi alltid låtit oss inspireras av vår omgivning. Med blicken fäst på en avlägsen horisont och med ett

Läs mer

300+ Nya 911Turbo Cabriolet EN CABRIOLET MED 480 HK, SOM

300+ Nya 911Turbo Cabriolet EN CABRIOLET MED 480 HK, SOM 300+ Nya 911Turbo Cabriolet EN CABRIOLET MED 480 HK, SOM GÖR NOLL TILL HUNDRA PÅ FYRA SEKUNDER OCH TOPPAR 310 KM/H, ÄR DET VERKLIGEN NÖDVÄNDIGT? VILL MAN INTE GLIDA LUGNT OCH FINT OM MAN NU KÖPER EN ÖPPEN

Läs mer

VÅRKAMPANJ 2016. För dig och din Toyota. 40% rabatt på sommardäck. Hjulskifte från 199 kr. Thule takbox 3.495 kr. AC-service, endast 595 kr

VÅRKAMPANJ 2016. För dig och din Toyota. 40% rabatt på sommardäck. Hjulskifte från 199 kr. Thule takbox 3.495 kr. AC-service, endast 595 kr VÅRKAMPANJ 2016 För dig och din Toyota 40% rabatt på sommardäck Hjulskifte från 199 kr Thule takbox 3.495 kr AC-service, endast 595 kr Stenskottslagning vindruta, 0 kr, se sid 10 ÄNTLIGEN VÅR Efter en

Läs mer

KLIMATBOKSLUT 2015. (Räkenskapsåret 2014) Toyota Sweden AB

KLIMATBOKSLUT 2015. (Räkenskapsåret 2014) Toyota Sweden AB KLIMATBOKSLUT 21 (Räkenskapsåret 214) Toyota Sweden AB FÖRORD År 21 är ett klimatår I september 21 träffades FN:s generalförsamling för att besluta om en hållbarhetsagenda i New York, och i december kommer

Läs mer

Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige

Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige Sagutstyr AS Spara ryggen och kapa veden med säkraste vedkapen Rättvikskapen är en vedkap av balanstyp med rullbord. Det som främst skiljer Rättvikskapen från

Läs mer

WORKMAN MD-SERIENS ARBETSFORDON

WORKMAN MD-SERIENS ARBETSFORDON KOMBINERAR KOMFORT OCH PRODUKTIVITET SOM ALDRIG FÖRR WMD ÖVERLÄGSNA KÖREGENSKAPER (SRQ) Workman MD-serien kombinerar komfort och produktivitet som aldrig förr. Den innovativa SRQ -upphängningen med Active

Läs mer

Bränsleoptimerade dragbilar från Scania

Bränsleoptimerade dragbilar från Scania PRESS info P09904SE / Per-Erik Nordström 17 september 2009 Bränsleoptimerade dragbilar från Scania I samband med lanseringen av nya R-serien introducerar Scania nya dragbilar som skräddarsytts för europeisk

Läs mer

Instruktion. E-Green Medio

Instruktion. E-Green Medio Instruktion E-Green Medio Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 2. Produktbeskrivning... 4 2.1 Ramnummer... 4 3. Funktioner/inställningar... 5 3.1 Batteri -/felindikator... 5 3.2 Assistans funktion...

Läs mer

PIRATTILLVERKNING. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET

PIRATTILLVERKNING. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET Allt du behöver veta om Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR KLIMATANLÄGGNING BATTERIET BROMSAR UTBYTESDELAR AVGASSYSTEM BELYSNING SMÖRJMEDEL PARTIKELFILTRET STÖTDÄMPARE PEUGEOT ORIGINALDELAR

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Lastbil med kran till Alingsås Energi Nät AB

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Lastbil med kran till Alingsås Energi Nät AB Alingsås kommun Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Lastbil med kran till Alingsås Energi Nät AB Diarie 2014.083 Upphandlare Jonas Brunnegård Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska

Läs mer

6 e generationen 24 PORSCHEMAG TEXT: KLAS BOMAN, FOTO: PER TRANÉ/THIN BOMAN

6 e generationen 24 PORSCHEMAG TEXT: KLAS BOMAN, FOTO: PER TRANÉ/THIN BOMAN 6 e generationen TEXT: KLAS BOMAN, FOTO: PER TRANÉ/THIN BOMAN Är det egentligen möjligt att bygga en prestandabil i sex generationer? Ursprunget är tidigt 60-tal. Det måste vara världsrekord! Bara tanken

Läs mer

CAPELLI RIB - ITALIENSK DESIGN

CAPELLI RIB - ITALIENSK DESIGN CAPELLI RIB - ITALIENSK DESIGN SOL & BAD MED STIL En vidareutvecklad RIB-modell med helt nya innerlinjer som gjord för härliga dagsutflykter. Båten ger nästintill obegränsat utrymme för trevligt umgänge

Läs mer

Solifer Artic 480. av Markus Vesala

Solifer Artic 480. av Markus Vesala Solifer Artic 480 av Markus Vesala Solifers för närvarande minsta modell, Solifer Artic 480 MHP. En husvagn som överraskar inuti tack vare sin stora förvaringsutrymme under sängen bak i vagnen. Denna hade

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

PRODUKTFAKTA FRÅN 1 MAJ 2015

PRODUKTFAKTA FRÅN 1 MAJ 2015 PRODUKTFAKTA FRÅN 1 MAJ 2015 TEKNISK SPECIFIKATION: BENSIN MOTOR PureTech 130 S&S THP 200 Bränsletyp Blyfri 95 oktan Blyfri 95 oktan Antal cylindrar 3 4 Antal ventiler / cylinder 4 4 Cylindervolym (cm

Läs mer

Cabby 2006 Design, funktion och känsla för frihet.

Cabby 2006 Design, funktion och känsla för frihet. Cabby 2006 Design, funktion och känsla för frihet. Husbilen som passar alla väder Den är snygg. Den är lättkörd. Den är ombonad. Den är helt ny. Cabbys nyutvecklade husbil har skapats runt tre grunder

Läs mer

A-serien A 72 A 82 A 92

A-serien A 72 A 82 A 92 A-serien A 72 A 82 A 92 SE Innehåll Inbyggd styrka 3 Hytt 4-5 Transmission och kraftöverföring 6 Motor 7 Hydraulik 8-9 Tekniska specifikationer 10 Extrautrustning 11 Valtra service 11 2 Inbyggd styrka

Läs mer

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt Instruktionsbok Minikid Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Viktig information Tack för att du har valt en bilbarnstol från Axon Kids. Teamet bakom Minikid har

Läs mer

VÄRDEFULLA ERBJUDANDEN OCH TRYGGA TIPS INFÖR VINTERN! PERSONLIG SERVICELAMPA HJULSKIFTE FRÅN 250 KR UPP TILL 40% RABATT PÅ DÄCK

VÄRDEFULLA ERBJUDANDEN OCH TRYGGA TIPS INFÖR VINTERN! PERSONLIG SERVICELAMPA HJULSKIFTE FRÅN 250 KR UPP TILL 40% RABATT PÅ DÄCK VÄRDEFULLA ERBJUDANDEN OCH TRYGGA TIPS INFÖR VINTERN HJULSKIFTE FRÅN 250 KR UPP TILL 40% RABATT PÅ DÄCK PERSONLIG SERVICELAMPA ÄR DIN TOYOTA REDO FÖR VINTERN? Efter en skön sommar och en härlig höst, är

Läs mer

CITROËN C4 CACTUS. Produktfakta. Från 25 januari 2016. Bilen på bilden är extra utrustad

CITROËN C4 CACTUS. Produktfakta. Från 25 januari 2016. Bilen på bilden är extra utrustad CITROËN C4 CACTUS Produktfakta Från 25 januari 2016 Bilen på bilden är extra utrustad TEKNISK SPECIFIKATION BENSIN MOTOR PureTech 82 PureTech 82 ETG (1) PureTech 110 S&S Bränsletyp Bensin, blyfri 95 oktan

Läs mer

Lancia Voyager Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer

Lancia Voyager Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer Nr 3/2012 Gäller från 2012-04-16 Modellprogram Gäller fr. o. m. 2012-04-16 Versioner Bensin: Voyager 3.6 283hk Voyager 3.6 283hk Diesel: Voyager 163hk

Läs mer

TEST VOLVO V70 DRIVE VS VW PASSAT BLUEMOTION TECHNOLOGY 119 1/2 VECKA, APOLLO 119, GÖTA KANAL

TEST VOLVO V70 DRIVE VS VW PASSAT BLUEMOTION TECHNOLOGY 119 1/2 VECKA, APOLLO 119, GÖTA KANAL TEST VOLVO V70 DRIVE VS VW PASSAT BLUEMOTION TECHNOLOGY 119 1/ VECKA, APOLLO 119, GÖTA KANAL 119, 34 13/010 Till skillnad från i filmens värld blir uppföljarna bättre och bättre. Både Passat och V70 har

Läs mer

Invacare. Colibri. Invacare. Colibri TM Lätt att ta med

Invacare. Colibri. Invacare. Colibri TM Lätt att ta med Invacare Colibri Invacare Colibri Lätt att ta med Lätt att ta med Tänk inte - gör det bara! Du behöver inte mer än en minut för att montera isär och göra Colibri redo för transport. Tack vare det geniala

Läs mer

Vi hoppas du kommer uppskatta årets säkraste gåva

Vi hoppas du kommer uppskatta årets säkraste gåva Vi hoppas du kommer uppskatta årets säkraste gåva Värdehandling Årets säkraste gåva När du tänker efter så finns det många saker du inte vill förlora. Dels värdefulla föremål, men kanske framförallt oersättliga

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Ambassador Collection Avenue Collection Trend Collection

Ambassador Collection Avenue Collection Trend Collection EcoRide Collection Innehållsförteckning Med vinden i ryggen Sid 5 Ambassador Collection Sid 7 Ambassador ERC Sid 9 Ambassador ERS Sid 11 Avenue Collection Sid 13 Avenue Comfort Sid 15 Avenue City Sid

Läs mer

NYA CITROËN C4 CACTUS

NYA CITROËN C4 CACTUS NYA CITROËN C4 CACTUS Produktfakta Från 12 december 2014 TEKNISK SPECIFIKATION BENSIN MOTOR PureTech 82 PureTech 110 S&S Bränsletyp Bensin, blyfri 95 oktan Bensin, blyfri 95 oktan Antal cylindrar 3 3 Antal

Läs mer

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär!

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär! Din lokala affär 1 Välkommen! Ulrikas lokala affär bjuder på trivsam stämning och ett naturskönt läge. För det är här i den lokala affären som grannarna möts i jakten på kvällens middag eller för en stunds

Läs mer

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING Innehåll Rubrik Sid nr Säkerhet 3 Avfallshantering 3 Användarinstruktion 4 Beskrivning av garaget 4 Innan användandet 4 Normalt användande 4 Befintliga icke

Läs mer

m Utgiven av Motormännens Riksförbund

m Utgiven av Motormännens Riksförbund m Utgiven av Motormännens Riksförbund N O ANDERSSON: NYA SIi=FROR PÄ VOLVO: 140 blir 24a 160 blir 26a 8208 blir 821A... D Den stora förändringen i karosslinjerna är alltså VESC-fronten eller rättare en

Läs mer

LUFFARSCHACKETS GRUNDER

LUFFARSCHACKETS GRUNDER LUFFARSCHACKETS GRUNDER Många har frågat mig: Kan man träna luffarschack? Jodå, svarar jag. Det går alldeles utmärkt och det ger bevisligen resultat. Men lika väl som man inte blir fotbollsproffs efter

Läs mer

Chevrolets modellutbud 2006

Chevrolets modellutbud 2006 Genève, 27 februari 2006 Chevrolets modellutbud 2006 Matiz: bästsäljare i toppform Kalos: attraktiv småbil med finslipade detaljer Lacetti: kompakt men rymlig halvkombi med hög komfort Nubira: smakfull

Läs mer

IntraNoWaste MatavfallskvarNEN som fixar resten

IntraNoWaste MatavfallskvarNEN som fixar resten IntraNoWaste MatavfallskvarnEN SOM FIXAR RESTEN Nyhet! En Restprodukt i världsklass Först till kvarn! I USA har idag hela 75 miljoner hushåll en matavfallskvarn. Och med tanke på den ökade efterfrågan

Läs mer

CO2 per km Skattevikt (kg) Totalvikt (kg) Max släpvagnsvikt (kg) 101,0 1270,0 1650,0 0,0

CO2 per km Skattevikt (kg) Totalvikt (kg) Max släpvagnsvikt (kg) 101,0 1270,0 1650,0 0,0 FAKTA OM BILEN Fabrikat / typ Chassinummer Fordonstyp Reg.nr. Honda INSIGHT JHMZE2850AS2****** Personbil ****** Bränsle Motoreffekt Färg Mätarställning Ursprung Ibruktagardatum Växellåda Dragkrok Förbrukning

Läs mer

Elbilen som bjuder dig och miljön på glädje. ClubCar Precedent: En ny dimension inom golfsporten.

Elbilen som bjuder dig och miljön på glädje. ClubCar Precedent: En ny dimension inom golfsporten. Elbilen som bjuder dig och miljön på glädje. ClubCar Precedent: En ny dimension inom golfsporten. För femtio år sedan gjorde ClubCars golfbilar entré på de amerikanska golfbanorna. Där är de idag en nästan

Läs mer

LÅG BAKRE RAM Tack vare den låga bakre ramen är sikten bakåt bra och konstruktionen gör det möjligt att koppla redskapen även ovanför motorhuven.

LÅG BAKRE RAM Tack vare den låga bakre ramen är sikten bakåt bra och konstruktionen gör det möjligt att koppla redskapen även ovanför motorhuven. HYDRAULIK Willeredskapsbärare är som standard utrustade med ett mångsidigt hydraulsystem. Det gör det möjligt att använda ett mycket brett sortiment av olika redskap. MIDJESTYRNING Tack vare att maskinerna

Läs mer

ProCore 648 pc_648_s.indd 1 5/30/06 7:54:33 AM

ProCore 648 pc_648_s.indd 1 5/30/06 7:54:33 AM ProCore 648 pc_648_s.indd 1 5/30/06 7:54:33 AM Ligg steget före. ProCore 648 Innovativ placering av hjulen Effektiv luftning Hög produktivitet Djup luftning av hög kvalitet TrueCore markföljningssystem

Läs mer

36V. Batteridrivna Verktyg LITHIUM-ION

36V. Batteridrivna Verktyg LITHIUM-ION Batteridrivna Verktyg PowerNow Litium-jon Batteripaket, Gräsklippare, Motorsåg, Batteridriven Lövblås, Grästrimmer, Stångsåg, Häcksax, Portabel Strålkastare, Snabbladdare, Batteriladdare OregonCordless.com

Läs mer

ATF, kontroll resp. byte ATF-nivå, kontroll

ATF, kontroll resp. byte ATF-nivå, kontroll Sida 1 av 6 ATF, kontroll resp. byte ATF-nivå, kontroll Observera! Multitronic 01J växellådan behöver en annan ATF än stegautomaterna. Bara den ATF för CVTväxellåda som finns att få som reservdel får användas

Läs mer

VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR

VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR Ekonomidelar är en ny produktfamilj inom Volkswagengruppen för fordon som är 8 år och äldre. De är speciellt framtagna reservdelar som bygger på den senaste tekniska utvecklingen,

Läs mer

KOMBI-8. Produktfakta

KOMBI-8. Produktfakta KOMBI-8 Produktfakta MODELLPROGRAM MOTOR DRIVMEDEL VÄXELLÅDA UTRUSTNINGSNIVÅ LAGERFÖRD 2.5 CRDi (136 hk) Diesel Manuell 6-vxl Select Ja 2.5 CRDi (136 hk) Diesel Manuell 6-vxl Comfort Ja 2.5 CRDi (170 hk)

Läs mer

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC BRUKSANVISNING VARNING Innehåller smådelar, ej lämplig för barn under 3 å. Rör aldrig en roterande propeller. Flyg aldrig helikoptern ovanför någons huvud. En vuxen person bör alltid närvara när helikoptern

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 41 Fredag 23 december 2011. Inga pengar till Norrbotniabanan

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 41 Fredag 23 december 2011. Inga pengar till Norrbotniabanan LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 41 Fredag 23 december 2011 NORRBOTTEN Inga pengar till Norrbotniabanan I förra veckan röstade Riksdagen nej till att satsa pengar på järnvägen Norrbotniabanan. - Jag hoppas fortfarande

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon

Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon version 20140522 Denna PM är framtaget som resultat av fordonshobbymötena mellan Transportstyrelsen, Motorhistoriska

Läs mer

CHANGE THE WAY YOU MOVE

CHANGE THE WAY YOU MOVE CHANGE THE WAY YOU MOVE Cykling som tar dig Over granserna. Transport, avkoppling, tävling. Att cykla innebär olika saker för olika människor och för många är det en livsstil. Världen förändras i rask

Läs mer

Installation av NX Stage One Lustgassystem

Installation av NX Stage One Lustgassystem Installation av NX Stage One Lustgassystem Jag trivs otroligt bra med min Miata men kan ibland önska man att man hade lite fler kusar under huven. Jag tänker då givetvis främst på säkrare omkörningar och

Läs mer

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR SU R 1985 2015 A V I - B ÅT 30 ÅR STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR STYRPULPETBÅTAR MED SJÄLVTÖMNING 5700 SR Duo P EFFEKT 1 pers. 6 pers. 70 hk 31 kn 26 kn 60 hk 29 kn 24 kn 50 hk 26 kn 22

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor

FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor Flyttverktyg för professionellt bruk U n i v e r s a l m o v i n g s y s t e m FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor När du bekantar dig med FOURMI -systemet märker du att

Läs mer

Hirsch Performance. For the ultimate Saab experience

Hirsch Performance. For the ultimate Saab experience Hirsch Performance For the ultimate Saab experience Att förbättra det fulländade Varmt välkommen till Hirsch Performance. Vi vill också gratulera dig till att ha valt Saab, en av världens bästa bilar.

Läs mer

Det här är två livsstilsbilar som vill vara något mer än transportmedel

Det här är två livsstilsbilar som vill vara något mer än transportmedel Bilar som får folk Funderar du på att köpa en Lancia Delta eller en Mini Countryman. I kalkylen ingår att folk vänder sig om efter din nya bil oavsett vilken du väljer. De här bilarna köps på känsla och

Läs mer

Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar

Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar Februari 2016 1 Sammanfattning I promemorian föreslås att

Läs mer

Scania Citywide LF och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar

Scania Citywide LF och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar PRESS info P11X02SE / Per-Erik Nordström 20 oktober 2011 och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar Scania Citywide är en ny serie låggolvs- och lågentrébussar med en distinkt, vänlig formgivning

Läs mer

Solkraftverken i Helenevik

Solkraftverken i Helenevik Solkraftverken i Helenevik 07 juni 2012 Heleneviks bebyggelse ligger huvudsakligen i sydsluttningar mot Rådasjön. Här är soligt och skönt, och flera sommarstugor har legat i området. I dessa yttersta tider

Läs mer

B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! CUSTOMERSONLY

B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! CUSTOMERSONLY B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR NYA YARIS! CUSTOMERSONLY HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! Ny dynamisk och sportig design. Stopp- & startteknik och Optimal Drive håller både utsläpp och kostnader

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 4 Fordonsbehov

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 4 Fordonsbehov Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 4 Fordonsbehov Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 4: Fordonsbehov Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland

Läs mer

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL ATT VÄLJA RÄTT MOTOR. DIESEL. BENSIN. HYBRID. ELEKTRISK. Utvecklingen av motorer har tagit enorma steg de senaste åren. BMWs diesel-, bensin- och plug-in hybridmotorer är inget

Läs mer

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Med vänliga hälsningar från Sweboat Båtbranschens Riksförbund Vi som är på sjön vet hur underbart det är. Det som lockar oss är äventyret, naturupplevelsen,

Läs mer

CITY PLUS (2WD) MODELLER

CITY PLUS (2WD) MODELLER MODELLER CITY PLUS (2WD) Urval utrustning Aluminiumfälgar, 16 tum med 215/65R16 däck CD radio med 4 högtalare Klimatanläggning Läderklädd ratt och växelspaksknopp Takreling, svart (saknas på bild) Karbonfärgad

Läs mer

Rollspel 2a: Förhandlingsteknik

Rollspel 2a: Förhandlingsteknik Rollspel 2a: Förhandlingsteknik Du är säljare på företaget Tire Control som utvecklar och producerar däck och styren till Downhill-cyklar. Tire Control är ett nystartat företag som grundades av Downhill

Läs mer

Tio sköna lyxbilar Är du sugen på en lyxbil utan att bli ruinerad? Då ska du granska marknaden för begagnade bilar.

Tio sköna lyxbilar Är du sugen på en lyxbil utan att bli ruinerad? Då ska du granska marknaden för begagnade bilar. AV MIKAEL STJERNA/TEKNIKENS VÄRLD Tio sköna lyxbilar Är du sugen på en lyxbil utan att bli ruinerad? Då ska du granska marknaden för begagnade bilar. Jaguar XJ 2000 170 000 kr 2001 200 000 kr 2002 240

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Översikt över säkra och energieffektiva bilar 2008-01-07. Upprättad av: Lena Nilsson

ANVÄNDARMANUAL. Översikt över säkra och energieffektiva bilar 2008-01-07. Upprättad av: Lena Nilsson ANVÄNDARMANUAL Översikt över säkra och energieffektiva bilar 2008-01-07 Upprättad av: Lena Nilsson Översikt över säkra och energieffektiva bilar 2008-01-0707 Kund Vägverket Region Skåne Box 543, 291 25

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN INVATRANSPORTBIL

ANBUDSFÖRFRÅGAN INVATRANSPORTBIL sid 1 (5) ANBUDSFÖRFRÅGAN INVATRANSPORTBIL 1. GRUNDUPPGIFTER FÖR UPPHANDLINGEN 1.1. Upphandlingens objekt Kårkulla samkommun inbegär härmed anbud för anskaffning av tre stycken invatransportbilar (handikapptransportfordon)

Läs mer

Grilla 2015. med professionell utrustning för matlagning utomhus.

Grilla 2015. med professionell utrustning för matlagning utomhus. Grilla 2015 med professionell utrustning för matlagning utomhus. Grilla 2015 Hendi har utvecklat och producerat grillar i över 35 år. Dessa år av erfarenhet resulterar i grillar som är robusta, effektiva

Läs mer