SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden"

Transkript

1 Tid och plats Galaxen, Växjö stadsbibliotek, kl. 09: Beslutande Ledamöter Anders Landin (L), Ordförande Arijeta Reci (S), 1:e vice ordförande Christoffer Nordmark (M) Karl-Erik Rosén (M) Therese Magnusson (C) ersätter Cecilia Birgersson Annika Johansson (KD) Lena Johansson (MP) Laila Stein (S) Ola Löfquist (S) Anna Bertland (V) Romeo Pettersson (SD) Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Övriga Justering Justerare Thomas Gustafsson (L) Marianne Bengtsson (S) Nader Arjmand (M) Therese Magnusson (C) Ewa Bergström (M) Yusuf Isik (S) Pernilla Ramström (V) Madeleine Karlsson, förvaltningschef Cecilia Lindberg, enhetschef Kaisa Sandstedt, enhetschef Pia G. Johansson, alkohol och tobakshandläggare vid Länsstyrelsen i Kronoberg 42 Felicia Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör 42 Henrik Ohlin, miljö- och hälsoskyddsinspektör 47 Arijeta Reci Plats och tid Miljö- och hälsoskyddskontoret, Justerade paragrafer (16)

2 Ajournering Anmärkning Underskrifter Sekreterare Daniel Erikson Ordförande Anders Landin Justerare Arijeta Reci 2 (16)

3 Bevis om anslag av protokoll miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll från sammanträdet är justerat. Anslagsdag Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Miljö- och hälsoskyddskontoret Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligt inom tre veckor från anslagsdagen Underskrift Daniel Erikson 3 (16)

4 Förteckning över miljö- och hälsoskyddsnämnden ärenden 40 Dnr Val av justerare Dnr Allmänhetens frågestund Dnr Informationsärenden Dnr Redovisning av delegationsbeslut Dnr Inkomna handlingar Dnr Budgetuppföljning Dnr s reglemente Dnr Taxa enligt tobakslagen Dnr Övriga frågor (16)

5 40 Dnr Val av justerare s beslut väljer Arijeta Reci (S) till justerare av mötets protokoll. Bakgrund Justerare är den nämndledamoten som godkänner ett mötesprotokoll. Justeraren kontrollerar att det står samma sak i protokollet som det som nämnden beslutade på mötet. 5 (16)

6 41 Dnr Allmänhetens frågestund Ingen allmänhet närvarade vid mötet. Bakgrund s sammanträden är öppna för allmänheten. Under denna dagordningspunkt har vem som helst möjlighet att ställa frågor till nämndens politiker. 6 (16)

7 42 Dnr Informationsärenden Pia G. Johansson alkohol- och tobakshandläggare från Länsstyrelsen i Kronoberg informerade om den nya tobakslagen. Felicia Andersson, nyanställd miljö- och hälsoskyddsinspektör presenterade sig. Cecilia Lindberg, enhetschef, informerade om vad som är aktuellt på enheten för hälsoskydd och livsmedel. Kaisa Sandstedt, enhetschef, informerade om vad som är aktuellt på enheten för miljöskydd. Madeleine Karlsson, förvaltningschef, informerade om vad som är aktuellt övergripande på miljö- och hälsoskyddskontoret. Anders Landin, ordförande, informerade om SKL:s presidieträff med miljöoch byggnadsnämnder. 7 (16)

8 43 Dnr Redovisning av delegationsbeslut s beslut noterar redovisningen av delegationsbesluten. Redovisningen motiverar inget ytterligare beslut. Bakgrund Miljö- och hälsoskyddskontoret redovisar beslut som de har fattat på delegation av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Enligt kommunallagen (2017:725) 6 kap 37 får en nämnd ge anställda hos kommunen i uppgift att besluta i stället för nämnden i vissa ärenden. Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut (16)

9 44 Dnr Inkomna handlingar s beslut noterar informationen från de inkomna handlingarna. Handlingarna motiverar inget ytterligare beslut. Bakgrund går igenom handlingar som har kommit in till nämnden för kännedom. Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut (16)

10 45 Dnr Budgetuppföljning s beslut noterar redovisningen av budgetutfallet för mars månad. Redovisningen motiverar inget ytterligare beslut. Bakgrund Miljö- och hälsoskyddskontoret redovisar budgetutfallet för nämnden varje månad. Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut (16)

11 46 Dnr s reglemente s beslut föreslår att kommunfullmäktige beslutar enligt nedanstående. Kommunfullmäktige beslutar att miljö- och hälsoskyddsnämndens reglemente, avsnitt 5, första och andra stycket, ska få följande ändrade lydelser: ansvarar för kommunens uppgifter enligt lag (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel. ansvarar för kommunens uppgifter enligt lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter. Ändringarna träder i kraft den 1 juli Bakgrund Ny lagstiftning om tobak och liknande produkter Den 1 juli 2019 börjar en ny lag på tobaksområdet att gälla, lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter. Den nya lagen ersätter den tidigare tobakslagen (1993:581) och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare (2017:425) för vilka miljö- och hälsoskyddsnämnden idag har tillsynsansvar för. Den nya lagstiftningen innebär bland annat att tillståndsplikt för försäljning av tobak införs. Det innebär att den som säljer tobaksvaror måste ha tillstånd. Tillstånd för försäljning ansöks om hos kommunen som bland annat ska göra en prövning av sökandens lämplighet. Vid tillståndsprövningen granskas bland annat ekonomisk skötsamhet och eventuell förekomst av tidigare brottslig belastning (vandel). Med lagen utvidgas dagens rökförbud till att även gälla till exempel vissa allmänna platser utomhus som uteserveringar och lekplatser som allmänheten har tillträde till. Med anledning av ovan nämnda förändringar i lagstiftningen föreslås att miljö- och hälsoskyddsnämnden, från och med den 1 juli 2019, ska ansvara 11 (16)

12 för kommunens uppgifter enligt lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter. För att åstadkomma en sådan delegation till miljö- och hälsoskyddsnämnden måste kommunfullmäktige besluta härom. Miljö- och hälsoskyddsnämnden bör därför besluta i enlighet med ovanstående förslag till beslut. Hur bör förändringarna föras in i reglementet? s nu gällande reglemente, avsnitt 5, första stycket och andra stycket, har följande lydelse. svarar för kommunens uppgifter enligt tobakslagen (1993:581) och lag (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel. ansvarar för kommunens tillsyn enligt Lag (2017:425) om e-cigaretter och påfyllningsbehållare. Då miljö- och hälsoskyddsnämnden alltjämt ska fullgöra sina tidigare delegerade uppgifter enligt lagen (2917:425) om handel med vissa receptfria läkemedel bör reglementet ändras i enlighet med ovanstående förslag till beslut. Beslutet skickas till För åtgärd Kommunfullmäktige Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut (16)

13 47 Dnr Taxa enligt tobakslagen s beslut föreslår att kommunfullmäktige: med stöd av 8 kap. 1 och 2 lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088) beslutar att anta det i bilagan redovisade förslaget om taxa för kommunens prövning och tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter. beslutar att taxan träder i kraft 1 juli upphäver taxan för tillsyn enligt tobakslagen (1993:958) beslutad av kommunfullmäktige , den 1 juli Bakgrund Riksdagen beslutade i december 2018 om lagen om tobak och liknande produkter (hädanefter kallad LTLP i skrivelsen) som ersätter tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare. För att kunna finansiera miljö- och hälsoskyddsnämndens tillsyn enligt LTLP behövs en ny taxa då den befintliga taxan för tillsyn enligt tobakslagen inte kommer att gälla. Bedömning Den nya taxan är anpassad för de nya bestämmelserna som införs med lagen om tobak och liknande produkter. Tillståndsplikt införs för försäljning av tobaksvaror medan anmälningsplikten för försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare finns kvar som tidigare. Taxan är uppbyggd på samma sätt som taxorna för tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen. Föreslagen timavgift är 959 kr/timme. Storleken på timavgiften är beräknad enligt SKL:s vägledning om hur handläggningskostnaden per timme kan beräknas samt jämförd med befintliga taxor för miljöbalken och strålskyddslagen då myndighetsområdets specifika kostnader (specifikt för tillsyn enligt LTLP) är snarlika och till viss del bygger på schabloner. Det ska årligen ske en indexuppräkning av taxan med en procentsats som motsvarar de tolv senaste månadernas förändring i Sveriges kommuner och landstings prisindex för kommunal verksamhet (PKV). 13 (16)

14 För prövning av tillstånd för försäljning av tobaksvaror sätts fast avgift. Ansökningsförfarandet är att likställa med ansökan om serveringstillstånd enligt alkohollagen, men är något mindre komplext. Myndigheten ska i tillståndsprocessen göra en lämplighetsprövning vilket innebär att myndigheten ska bedöma om den som säljer tobaksvaror är personligt lämplig. Det införs krav och möjligheter att remittera Polismyndigheten och Tullverket. Bevisbördan ligger på den som ansöker om tillstånd. Om man inte bedöms lämplig ska myndigheten ge avslag. En omvärldsbevakning bland kommuner i regionerna Kronoberg (Lessebo, Alvesta) och Skåne (Lund, Malmö och Söderåsens miljöförbund) har visat att tillsynsmyndigheterna planerar en handläggningstid på 6 8 timmar för ett tillstånd. De kommuner som gjort utförligare beräkningar av handläggningstid planerar samtliga en avgift baserad på 8 timmar. Vår egen bedömning visar att en tillståndstid i genomsnitt kan ta ca 8 timmar. Tillstånd för partihandel räknar vi tar mer tid eftersom remissinstanserna är fler. Arbetsuppgift Grundläggande administration, mottagande av ansökan och administration av denna. Skapa objekt och ärende i verksamhetssystem. Handläggningstid (timmar) 0,3 Fakturera ansökningsavgift. 0,25 Granskning av ansökan, kontroll av om alla handlingar 0,5 bifogats Skicka ut bekräftelse på att ansökan är komplett. 0,25 Begäran om eventuella kompletteringar 0,5 Remiss till polismyndighet, tullverket och skatteverket. 0,5 1 Vandelsprövning: Granska yttranden, kontroll av kredituppgifter (ekonomiska förhållanden), personlig lämplighet. Utredning av eventuella bulvanförhållanden. 1 Granskning av köp av verksamhet/pengarnas spårbarhet. 0,5 Prövning: Slutgiltig prövning av totalen, granskning av egenkontrollprogram, ev. utredningsbesök, samsyn och granskning av tidigare ärenden hos myndigheten. Beslut om tillstånd 1 Beslut om avslag ärende till nämnden: Framtagande av förslag till beslut, dragning på beredning samt 4 nämnd Summa (varierar pga. tillstånd eller avslag) 7,8 13,3 14 (16)

15 Handläggning av överklagande är avgiftsfritt i likhet med taxor för miljöbalken och strålskyddslagen. För avanmälan och anmälan om ändringar som har betydelse för tillsynen är det svårt att bedöma hur långt tid den handläggningen tar och därför tar vi ut timavgift. För anmälan om försäljning av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare saknas lagstöd för uttag av avgift för nämndens handläggning. Anmälan är därför inte medräknad i taxan. Nytt med den nya lagen är så kallad inre tillsyn där vi återkommande ska göra lämplighetsprövningar av tillståndsinnehavaren som säljer tobaksvaror. Tillsynen är egeninitierad och bygger till stora delar på att vi skickar remisser till Skatteverket och andra statliga myndigheter. Metodiken är hämtad för tillsynen enligt alkohollagen. För denna tillsyn tas ut en årlig avgift på en (1) timme. Tidsberäkningen är framtagen i samråd med alkoholhandläggarna på arbete & välfärd, Växjö kommun då metodiken för lämplighetsprövningarna enligt LTLP och alkohollagstiftningen är liknande. För all annan tillsyn tas timavgift ut baserad på nerlagd tillsynstid. Tillsyn på rökfria miljöer är fortsatt skattefinansierad, kommunen har inte rätt att ta ut tillsynsavgift. LTLP börjar gälla 1 juli Efter detta råder tillståndsplikt för att sälja tobaksvaror. Det finns en övergångsregel för verksamheter som säljer tobaksvaror och har fått ett beslut om detta enligt tobakslagen. Dessa ska söka tillstånd senast 1 november Under tiden fram till att de fått tillstånd enligt LTLP så gäller den gamla tobakslagen för dessa verksamheter. Taxan för tillsyn tobakslagen går dock att upphäva direkt eftersom att den är baserad på årlig avgift, 900 kr/år som betalas under början av året. Beslutet skickas till För åtgärd Kommunfullmäktige Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut Taxa för prövning och tillsyn enligt lagen om tobak och liknande produkter 15 (16)

16 48 Dnr Övriga frågor Inga övriga frågor. 16 (16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09:00 10:10 Beslutande Ledamöter Anders Landin (L), Ordförande Arijeta Reci (S), 1:e vice ordförande Christoffer Nordmark (M) Karl-Erik Rosén (M) Cecilia Birgersson (C) Annika

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088)

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088) MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum 2019-03-27 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 3 april 2019 Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088) Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 17:15 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m.

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Frank Hjelm (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic

Läs mer

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 117 2019-05-29 1/3 Dnr KS/2019:301-100 Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige:

Läs mer

Sekreterare Ann Ayoub. Ordförande Anders Lindh. Justerande. Margreth Göransdotter

Sekreterare Ann Ayoub. Ordförande Anders Lindh. Justerande. Margreth Göransdotter Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen Falun, Lokal Sundborn kl. 10:00-10:30 Plats och tid för justering Protokollet omfattar 12-19 Utses att justera Margreth Göransdotter Underskrifter

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (2)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (2) Gagnefs kommun Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2019-04-09 1 (2) 33 Utökat uppdrag för gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel om tillståndsprövning och tillsyn

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande

0 Österåker. Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande 0 Österåker Budget- och kvalitetsenhet Mohammed Khoban Datum 2019-03-27 Dnr KS 2019/0098 Till Kommunfullmäktige Revidering av taxa för tillsyn över folköl, tobak och liknande produkter,

Läs mer

Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt Alkohollagen (2010:1622)

Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt Alkohollagen (2010:1622) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16 Sammanträdesdatum BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2019-05-22 BMN 63 ALLM.2019.36 Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Alla ovanstående Uppföljande kontroll vid avvikelser. timavgift Avgift tas ut för nedlagd kontrolltid enligt

TJÄNSTESKRIVELSE. Alla ovanstående Uppföljande kontroll vid avvikelser. timavgift Avgift tas ut för nedlagd kontrolltid enligt TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-10-05 Diarienummer KS/2018:386 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel

Läs mer

Ärende 21. Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel

Ärende 21. Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel Ärende 21 Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel Sammanträdesprotokoll 8(32) Sammanträdesdatum 2019-04-11 MYN 40 Dnr 2019-00056 Taxa för alkohol, tobak och liknande

Läs mer

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt lagen om tobak och liknande produkter KSN

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt lagen om tobak och liknande produkter KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-29 110 Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt lagen om tobak och liknande produkter KSN-2019-1328 Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Taxa för lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel 1/7 Beslutad: 2019-06-17 145 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige MSN/2019:648-100 Gäller fr o m: 2019-07-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Taxa enligt tobakslagen,

Läs mer

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS 2018.332 26 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-09-27 DNR KS 2018.332 KARIN KILERUD

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria 1 (5) Typ: Taxa Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2015-02-25, 9 Uppdateras: Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria läkemedel Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar.

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-11-23

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Karpen kl. 14:00-15:20 Beslutande Övriga deltagande Torgny Lindau (PF), ordförande Patrik Ströbeck (M), 1:e vice ordförande Ronny Nilsson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lagen om tobak och liknande produkter samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lagen om tobak och liknande produkter samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Nummer: 14:1 Blad: (1) Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lagen om tobak och liknande produkter samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Med Miljönämnden avses i denna taxa den

Läs mer

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist Plats och tid Flens stadshus Kl 09.30-15.30 100 Beslutande Greta Suvén (MP), ordförande Sven-Gunnar Johansson (M), 1:e vice ordförande Jonas Thyrén (S), 2:e vice ordförande Ann-Katrin Elofsson (S) Håkan

Läs mer

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum/ 2017-09-27 1/3 SBN 126 Dnr SBN/2017:814-406 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt

Läs mer

I stället för Kenneth Persson (S) Övriga deltagare

I stället för Kenneth Persson (S) Övriga deltagare 1 Plats och tid Sundborn, kl. 10:00 10:50 ande Ledamöter S Christina Knutsson, ordf Falu kommun S Joakim Lundgren Smedjebackens kommun C Kjell Andersson Gagnefs kommun S Marina Forslund Säters kommun Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden

Sammanträdesdatum Socialnämnden fe? ÄJ 2019-05-09 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 13.15-16.30 Beslutande Övriga deltagande Carina Albertsson (S), ordförande Jörgen Norén (S) Birgitta Örjas (S) Lena Aune (S) Birgit Wikström-Gotthardsdotter

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30 1 Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag 2017-11-16, kl. 08:15-11:30 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Anne Kolni tjg ers. Övriga deltagande Se sidan

Läs mer

Beslutsunderlag G-Tjänsteskrivelse ASN Revidering av delegationsordning Delegationsordning ASN med markerade förslag till förändringar

Beslutsunderlag G-Tjänsteskrivelse ASN Revidering av delegationsordning Delegationsordning ASN med markerade förslag till förändringar Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (8) Datum 2019-05-24 Vår referens Malin Midler Norén Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Revidering av delegationsordning ASN-2019-1000 Sammanfattning

Läs mer

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00 Plats och tid: Grå, 2019-02-21, kl. 14:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Staffan Broddesson (C) Anders Davidsson (M) Torgny Handreck (S) Anders Ingvarsson (SD) Lina Miremark (Jakaviciute) (L) Jan-Eric Andersson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller

Läs mer

Taxan gäller från och med den 1 januari 2018 Antagen av fullmäktige

Taxan gäller från och med den 1 januari 2018 Antagen av fullmäktige Taxa för alkohollagens, tobakslagens, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållares samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedels tillämpningsområde Taxan gäller från och med den 1 januari

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen. samt

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen. samt D.nr: 2017.2561 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen samt Taxa för tillsyn avseende tobak, vissa receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Beslutas av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Social- och arbetsmarknadsnämnden protokoll Kl. 08:30. Nejonögat, Rådhusgatan 104

Social- och arbetsmarknadsnämnden protokoll Kl. 08:30. Nejonögat, Rådhusgatan 104 Social- och protokoll Kl. 08:30 Nejonögat, Rådhusgatan 104 2(14) Plats och tid Nejonögat, Rådhusgatan 104, onsdagen den 17 april 2019, kl 08:30-10.00, -11.15-12.05, 13.00-15.30 Paragrafer 53-59 Beslutande

Läs mer

Christina Knutsson 67-69,71-76 Gunilla Franklin 70

Christina Knutsson 67-69,71-76 Gunilla Franklin 70 1 Plats och tid Socialförvaltningen, Lokal: Sundborn, kl. 10:00 11:15 ande Ledamöter S Christina Knutsson, ordf Falu kommun 67-69, 71-76 S Joakim Lundgren Smedjebackens kommun C Kjell Andersson Gagnefs

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(14) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, Lillågatan 2 A, 2019-08-21 kl. 13:00 15:50 Beslutande: Håkan Yngström (C), ordförande Hans-Göran Olsson (S), vice ordförande Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 17.00 Beslutande Ledamöter Anders Landin (L), Ordförande Arijeta Reci (S), 1:e vice ordförande Christoffer Nordmark (M) Karl-Erik Rosén (M) Annika Johansson (KD) Lena Johansson

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-20 147 Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Dnr SN 2017/0382.01.07 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2017-06-08. Föreslagna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats A-salen, kl. 09:00-11:00 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh (M) Tor Lejdfors (M)

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Agnetha Persson (C) Torsten Vigre (M)

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Agnetha Persson (C) Torsten Vigre (M) Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(7) Plats och tid Kommunhuset, lokal Roten kl. 14.20-15.55 Ajournering: kl. 15.00-15.10 Beslutande Krister Olsson (S) ordförande Agnetha Persson (C) Torsten Vigre (M)

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. 153 Dnr KS/2018:273. Avgifter för tobaksförsäljning- till KF. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktiges beslut

PROTOKOLLSUTDRAG. 153 Dnr KS/2018:273. Avgifter för tobaksförsäljning- till KF. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktiges beslut Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-06-19 1 (1) Sida 153 Dnr KS/2018:273 Avgifter för tobaksförsäljning- till KF Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2018-11-27/ 157 om

Läs mer

miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter och Alkohollagen (2010:1622)

miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter och Alkohollagen (2010:1622) Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter och Alkohollagen (2010:1622) Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.21) Kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med Tills vidare

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Ann Ayoub. Ordförande. Kenneth Persson

Underskrifter Sekreterare. Ann Ayoub. Ordförande. Kenneth Persson 1 (14) Gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel Sammanträdesprotokoll 2015-02-10 Plats och tid Socialförvaltningen, lokal: Sundborn, kl. 10:00-10:40 ande S Kenneth Persson, ordförande

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 2017-12-07 38 Verksamhetsplan 2018 för miljönämndens verksamhet... 52 39 Indexuppräkning av miljönämndens timtaxa 2018... 53 40 Fastställande av kontrollplan för livsmedel år 2018-2020... 54 41 Ansökan

Läs mer

TAXA FÖR ALKOHOL, TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER SAMT VISSA RECEPTFRIA LÄKEMEDEL

TAXA FÖR ALKOHOL, TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER SAMT VISSA RECEPTFRIA LÄKEMEDEL TAXA FÖR ALKOHOL, TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER SAMT VISSA RECEPTFRIA LÄKEMEDEL Karlskoga - Storfors kommuner Antagen av kommunfullmäktige Karlskoga 2019-05-21 Antagen av kommunfullmäktige Storfors 2019-06-27

Läs mer

Styrdokument. Dokumenttyp. Reviderad av

Styrdokument. Dokumenttyp. Reviderad av 1(7) Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt Alkohollagen, Tobakslagen, lag om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Taxebestämmelser avseende servering av alkohol samt försäljning av folköl, tobak och läkemedel

Taxebestämmelser avseende servering av alkohol samt försäljning av folköl, tobak och läkemedel Taxebestämmelser avseende servering av alkohol samt försäljning av folköl, tobak och läkemedel 1) Denna taxa gäller avgifter för Vård- och omsorgsnämndens kostnader för prövning av ansökan om serveringstillstånd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden 2015-10-13 115 (126) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 13 oktober 2015, kl. 17.00-17.45 Beslutande Övriga deltagande Leif Skeppstedt (S) ordf Göran Axelsson (M) tjänstg

Läs mer

41 Kompletterad och reviderad delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden

41 Kompletterad och reviderad delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-29 Ärendelista 41 Kompletterad och reviderad delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden 42 Komplettering av beslutsattestanter med ersättare

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622)

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622) 2016-11-28 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622) Taxa för tillsyn enligt tobakslagen (SFS 1993:581) samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel (SFS 2009:730) Fastställd

Läs mer

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare 1 KS-rummet, kommunhuset, kl 16:00 17:30 Plats och tid 45 52 Paragrafer Beslutande Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Inger René (M) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Sven-Bertil

Läs mer

Tillsynsplan

Tillsynsplan Tillsynsplan 2019-2022 Enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Antagen av

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan för försäljning av folköl, tobak, receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt rökfria miljöer 2019-2020 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-04-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Falu kommun

Sammanträdesprotokoll Falu kommun 1 (10) Sammanträdesprotokoll tobak och receptfria läkemedel 2018-02-21 Plats och tid Socialförvaltningen Falun, lokal: Sundborn kl. 10:00 10:55 ande S Christina Knutsson, ordförande Falun S Margreth Göransdotter

Läs mer

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och lag om tobak och liknande produkter strategi............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument Sida 1(7) Styrdokument Bygg- och miljökontoret 2019-02-08 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr KS/2019:40 anna.von.axelson@upplandsvasby.se Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och

Läs mer

Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen i Täby kommun

Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen i Täby kommun Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen i Täby kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2013 Fastställd av Täbys kommunfullmäktige 2012-11-26, 141 med stöd av

Läs mer

Taxa Lag om tobak och liknande produkter

Taxa Lag om tobak och liknande produkter STRÖMSTADS KOMMUN 1 (5) Ärende: KS/2019-0349 Taxa Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088) Antagen av kommunfullmäktige 2019-06-18 165 2 (5) Innehållsförteckning Inledande bestämmelser...fel! Bokmärket

Läs mer

Avgifter för serveringstillstånd, tillsyn av tobak och folköl, vissa receptfria läkemedel, samt ny taxa avseende e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Avgifter för serveringstillstånd, tillsyn av tobak och folköl, vissa receptfria läkemedel, samt ny taxa avseende e-cigaretter och påfyllningsbehållare Miljö- och byggnadsförvaltningen TAXA Beslutande Kommunfullmäktige 173 2017-11-28 1(5) Dnr 2017/001152-706 Beteckning MBLAFS 2017:8 Handbok Giltighetstid 2018-01-01 Aktualitetsprövning/revidering senast

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 266 KS 343/18 Avgiftstaxa gällande tillämpning av alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare,

Läs mer

Gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel

Gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel 1 Plats och tid Socialförvaltningen, lokal: Sundborn, kl. 10:00 11:15 ande Ledamöter S Christina Knutsson, ordf Falu kommun S Kenneth Persson, vice ordf Borlänge kommun S Ingrid Holmström Ludvika kommun

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL OJUSTERAT Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL OJUSTERAT Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552 Kommunstyrelsens arbetsutskott 159 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-10-05 Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ajournering 8, kl. 11:15-11:30. Britt Wall (S) Vivianne Gustafsson (S)

Ajournering 8, kl. 11:15-11:30. Britt Wall (S) Vivianne Gustafsson (S) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2019-01-23 kl 08.30-12.00 Ajournering 8, kl. 11:15-11:30 Beslutande Närvarande ersättare Robert Yngve (KD) ordförande Gunilla Ohlin (L) Klaes Mattsson (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Omsorgsförvaltningens stora konferensrum, kl. 15:10-15:25 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (8) Plats och tid Konferensrummet Uret, kl 13.00-14.25 Beslutande Mats Åstrand (s) ordförande Jörgen Alkberg (s) Elisabeth Henningsson (s) Elsie-Britt Eriksson (s) Peter Agelii (s) Birgitta Åstrand

Läs mer

Förslag till beslut. Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till beslut. Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2017-09-11 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2017:457 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till revidering av miljö- och räddningstjänstnämndens reglemente

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Västergården, Askersund, den 12 oktober 2010 kl 13.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, Stadshuset, 2018-12-12 kl. 13:00-15:40 126-139 Beslutande Tony Pettersson (S), ordförande Anneli Sandstedt (C), vice ordförande Monica Staadig (S) Henning Söndergaard (S) Ingela Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kulturnämnden 2013-08-28. Samlingssalen Galaxen, Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7, Växjö

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kulturnämnden 2013-08-28. Samlingssalen Galaxen, Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7, Växjö Plats Samlingssalen Galaxen, Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7, Växjö Tid Kl. 13.30-17.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Lena Wibroe

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (L)

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel. Gäller från och med

Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel. Gäller från och med Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel Gäller från och med 2019-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-24, beslut KF 84 Allmänna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Tid och plats C-salen, kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Övriga närvarande Tjänstepersoner Sofie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

Reglemente för Miljönämnden

Reglemente för Miljönämnden Nummer: 60:1 Blad: (1) Reglemente för Miljönämnden A Miljönämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Miljönämnden ska 1. svara för prövning, tillsyn, inspektion, provtagning och utredningar i miljöoch hälsoskyddsärenden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 16.10 Ajournering 15.20-15.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordf Fredrik Jönsson (C), vice ordf Teddy Nilsson

Läs mer

Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden. Datum för anslag Överklagandetiden går ut. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden. Datum för anslag Överklagandetiden går ut. Kommunledningskontoret, Vallentuna SID 1/1 Organ Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden Sammanträdesdatum 2018-09-11 Paragrafer 121-123 Datum för anslag 2018-09-18 Överklagandetiden går ut 2018-10-10 Förvaringsplats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Jonas Danielsson (S) ersätter Ann-Kristin Lindquist (S) Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00 10:00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Emelie Öberg (S) 28 31 Ulla Svensson (M) Nils-Erik Carlström (L) Tobias Adersjö

Läs mer

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2015-09-14 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/297 203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun 2019-01-31 1 (15) Plats och tid, KS-salen, klockan 13:00-16:50 Mötet ajourneras, klockan 14:45-15:00 Beslutande Ersättare Ellinor Karlsson (S), ordförande Monica Karlsson (S) Lennart Karlsson (M) Mariann

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.15 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid kl. 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Nils-Erik Carlström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, Stadshuset, 2017-10-18 kl. 13:00 15:50 88-100 Beslutande Tony Pettersson (S), ordförande Anneli Sandstedt (C), vice ordförande Monica Staadig (S) Henning Söndergaard (S) Ingela Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Trofast, kommunhuset i Hultsfred 5 februari 2019 kl

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Trofast, kommunhuset i Hultsfred 5 februari 2019 kl Plats och tid Trofast, kommunhuset i Hultsfred 5 februari 2019 kl. 08.30-12.10 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Tomas Söreling, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Britt Idensjö, sekreterare

Läs mer

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD Tjänsteskrivelse 1(6) Ulrika Söderlund 2011-09-05 Översyn av taxor och avgifter för ansöknings- och tillsynsavgifter avseende serveringstillstånd, folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel (Dnr SMN2011/277)

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Tierps kommun TIERP Telefon:

Tierps kommun TIERP Telefon: Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lag om handel av vissa receptfria läkemedel samt lag om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon:

Läs mer

Datum. ... Andreas Trygg. ... Carl-Inge Westberg. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Social- och arbetsmarknadsnämnden

Datum. ... Andreas Trygg. ... Carl-Inge Westberg. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Social- och arbetsmarknadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Datum Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping kl. 13.15 13.50 ande Andreas Trygg (V), ordförande 8-10 samt 12-15, utgår på grund av jäv i ärende 11 Carl-Inge Westberg (S),

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-05-17 37 Plats och tid Hjernet, 2011-05-17 kl 13.00-13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer