Rapport om Grundvattenkontrollen. Landskrona stad 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport om Grundvattenkontrollen. Landskrona stad 2013"

Transkript

1 1(17) Miljöförvaltningen Rapport om Grundvattenkontrollen Landskrona stad 2013 Alexandra Skopal Miljöinspektör Rapport 2013:15 Miljöförvaltningen Landskrona

2 2(17) Sammanfattning Sedan 1992 finns det ett kontrollprogram för grundvattnets kvalitet inom Landskrona stad. Syftet med programmet är att kunna följa långsiktiga förändringar av grundvattnet. De provpunkter som ingår i kontrollprogrammet ligger i de mest representativa vattenförande geologiska formationerna i kommunen. Dessa provpunkter har utarbetats i samarbete med Sveriges geologiska undersökning. Proverna med grundvatten har analyserats med avseende på ett flertal fysikaliska, mikrobiologiska och kemiska parametrar, bland annat pesticider. Under år 2013 togs det prov i 10 jordlagerbrunnar i april månad. Denna rapport redovisar endast 2013 års provtagning. Undersökningarna ger en bild av de olika vattentäkternas fysikaliska och kemiska status. Resultaten varierar mellan de olika provpunkterna. Genomgående kan dock konstateras att vattnet i kommunen är hårt. En av provbrunnarna har mycket hårt vatten, medan de resterande brunnarna har hårt vatten. Av brunnarna med hårt vatten har 7 en hårdhet under 15 tyska hårdhetsgrader, och 2 över. Sex av jordlagerbrunnarna har en nitrathalt som överstiger 20 mg/l, vilket av Livsmedelsverket bedöms som tjänligt med anmärkning och bör ej ges till barn under ett års ålder. Vid provtagningen 2013 påvisades rester av kemiska bekämpningsmedel i 90 % av brunnarna. Två av dessa brunnar hade halter som överstiger gränsvärdet för tjänligt vatten. Enligt det fastställda kontrollprogrammet kommer nya undersökningar av jordlagerbrunnarna att genomföras två gånger under 2014 och bergbrunnarna kommer också att undersökas 2014, då de inte blev undersökta enligt kontrollprogrammet 2013 eftersom de finansiella medlen inte räckte.

3 3(17) Innehållsförteckning Sammanfattning Inledning Kontrollprogram Analysmetoder Fortsatt undersökning Geologisk översikt Grundvattentillgångar Grundvattenskydd Resultat Hårdhet Kväve Fluorid Kadmium Nitrat Kemiska bekämpningsmedel Arsenik Bly Uran Järn och Mangan E.coli Övriga parametrar Referenser... 17

4 4(17) 1. Inledning Större delen av Landskrona stads yta har ett gott grundvattenskydd med mäktiga moränlager som täcker vattenmagasinen. Några områden har däremot mer lättgenomsläppliga jordmåner vilket gör det enklare för föroreningar att komma ner till grundvattnet. Miljönämnden har upprättat ett kontrollprogram för grundvattnet inom kommunen. På uppdrag av nämnden tog Sveriges geologiska undersökning (SGU) fram ett kontrollprogram med representativa provpunkter i kommunen, vilket startade Syftet med kontrollprogrammet är att få en samlad bild av grundvattentillgångarna i kommunen samt att långsiktigt kunna följa förändringar i vattenkvaliteten. Kontrollprogrammet innefattar provtagning av grundvattnet i 15 brunnar; 5 djupa bergborrade brunnar och 10 jordlagerbrunnar. Provtagning av de fem djupare brunnarna ska ske med 5 års mellanrum, medan provtagning i de grundare brunnarna ska utföras två gånger per år. År 2013 räckte inte de finansiella medlen till två provtagningsomgångar så det togs enbart prover under våren. Detta innebär att provtagningen i de djupare bergborrade brunnarna inte har skett med det 5 årsintervall som bestämts i kontrollprogrammet. Denna rapport är en sammanställning av de undersökningar som utförts under år Nedan i tabell 1 så det framgår vilka brunnar det togs prov i under våren år Tabell 1. Jordlagerbrunnar i kontrollprogrammet Namn Fastighet Adress Djup B6 Viarp 1:13 Ottarpsvägen 111 Jord 5 B7 Vadensjö 19:2 Hällebovägen 163 Jord 12 B8 Tullstorp 13:1 Tullstorps vattenverk Jord 24 B9 Råga Hörstad 7:4 Råga Hörstadsvägen 33 Jord 4 B10 Tofta 16:1 Ängahusvägen 13 Jord 3 B11 Lilla Hörstad 6:73 Munkebäcks vattenförening Jord - B12 Saxtorp 4:3 Brunnsvägen, Örebyns vattenförening Jord 17 B13 Saxtorp 7:34 Björnahusvägen 28 Jord 5 B14 Kvärlöv 4:31 Norra Kvärlövsvägen 51 Jord 4 B15 Annelöv 3:10 Annelövs trädgård Jord 3 Av de 10 jordlagerbrunnarna har 3 varit med sedan kontrollprogrammet startades 1992 och de är: B8: Tullstorp 13:1, som är Tullstorps vattenverk och kommunens reservvattentäkt, B11: Lilla Hörstad 6:73, vilken tillhör Munkebäcks vattenförening, och B12: Saxtorp 4:3, som tillhör Örebyns vattenförening.

5 5(17) Inför 2013 byttes flera brunnar ut på grund av att det konstaterades ytvatteninträngningar. Detta konstaterades då man fann bakterier som förekommer i tarmar hos djur och människor. De nya brunnarna är: Viarp 1:13, Tofta 16:1, Kvärlöv 4:31 och Annelöv 3: Kontrollprogram De brunnar som provtogs 2013 kan utläsas i tabell 1 där även deras adress framgår. Figur 1 visar brunnarnas placering i kommunen. Programmet omfattar 5 djupa bergbrunnar och 10 grävda jordbrunnar. Fyra provpunkter har bytts ut inför provtagningen De provpunkterna är belägna på fastigheterna: Viarp 1:13, Tofta 16:1, Kvärlöv 4:31 och Annelöv 3:10. Anledningen till att de byttes ut var misstänt förorening av ytvatten. Detta har visat sig på så sätt att det vid tidigare provtagningar har före-kommit koliforma bakterier som inte hör hemma i grundvattnet. Kontrollprogrammet är konstruerat så att det tas prov två gånger per år i alla jordlagerbrunnar, en gång under våren och en under hösten, och en provtagning vart femte år i bergbrunnar. Enligt programmet så skulle både jordbrunnarna och bergsbrunnarna kontrolleras år 2013 men det fanns inte tillräckligt med finansiella medel för att genomföra två provtagningar. Det genomfördes enbart en kontroll under våren i jordlagerbrunnarna och ingen i bergbrunnarna. Figur 1. Karta över de 10 jordlagerbrunnar som användes i 2013 års grundvattenkontroll.

6 6(17) 1.2 Analysmetoder I samtliga brunnar tas prov för analys med avseende på kemiska och bakteriologiska parametrar. Vattnet i samtliga provpunkter har även analyserats med avseende på kemiska bekämpningsmedel. 1.3 Fortsatt undersökning Provtagning i jordlagerbrunnarna kommer under följande år att genomföras en gång på våren och en gång på hösten, och planen är att bergbrunnarna kontrolleras under våren Provtagningsparametrarna avses att vara samma som vid 2013 års provtagning. 1.4 Geologisk översikt Skåne är beläget i gränsområdet mellan den skandinaviska urbergsskölden och de stora områdena med sedimentär berggrund i Danmark och Nordtyskland. I denna rand zon har upprepade tektoniska rörelser ägt rum, vilket är anledningen till att det inom Landskrona kommun förekommer åtskilliga bergarter av varierande ålder och utformning, se figur 2. Den äldsta berggrunden påträffas i ett litet område i öster och består av silurisk lerskiffer med en ålder på ca 400 miljoner år. Den följs västerut av ett band av den s.k. Kågerödsformationens berggrund (drygt 200 miljoner år gammal) som består av leror och leriga sandstenar, ofta dåligt konsoliderade och i snabb växellagring. Bergarterna från undre jura och rät är miljoner år gamla och består av lerstenar och lerskiffrar som växellagrar med sand och mo-stenar. Tunna kolflötser och bankar av lerjärnsten förekommer också i lagerserien. De bergarter som bildats under perioden övre krita mellersta jura ( miljoner år gammal) är brant Figur 2. Berggrund och grundvattentillgångar i berggrunden i Landskrona kommun. 1. Skrivkrita och dankalksten (goda uttagsmöjligheter, 2-5 l/s per brunn). 2. Lerstenar, mo-stenar etc., övre kritamellersta jura (mycket varierande uttagsmöjligheter, 0-5 l/s per brunn). 3. Ler-stenar, sandstenar etc., undre jura (goda uttagsmöjligheter, 2-5 l/s per brunn). 4. Leror etc., Kågerödsformationen (dåliga uttagsmöjligheter, l/s per brunn). 5. Lerskiffer (dåliga uttagsmöjligheter, 0-0,2 l/s per brunn).

7 7(17) uppresta och består av leror, lerstenar, sand och mo-stenar i snabb växellagring. Lagren är ofta okonsoliderade. De yngsta bergarterna i området utgörs dels av skrivkrita (70-65 miljoner år gammal) i form av vita, mjöliga kalkstenar med flintlager och dels av dankalksten (65-62 miljoner år gammal) som förekommer som vita och ljusgrå kalkstenar med ibland rikliga lager av flinta. Flera större förkastningar genomsätter berggrunden, där framför allt Skånes mest betydande förkastningszon märks. Inom Landskrona kommun sträcker den sig mellan Glumslöv och Annelöv. Den välkända Alnarpssänkan passerar under Ven i kommunens västra del. Berggrunden är huvudsakligen känd från borrningar, eftersom den överallt utom på några få platser i nordöstligaste delen av kommunen är täckt av jordarter med varierande mäktighet och utformning. Jorddjupet uppgår oftast till m, men jord-mäktigheter överstigande 100m är kända från Glumslövstrakten och från Ven. I södra delen av kommunen dominerar sandiga sediment i markytan bestående av såväl isälvsavlagringar som svallsand, medan leriga moräner och moränleror överväger längre norrut, se figur 3. Under moränerna förekommer ibland sandiga eller leriga sediment om är speciellt vanliga i Glumslövs backar och på Ven. Figur 3. Jordarter och grundvattentillgångar i jordlagren i Landskrona kommun. 1. Sand och grovmo, svallsediment (små till måttliga grundvattentillgångar.) 2. Grus och sand, isälvs-avlagringar (måttliga-stora grundvattentillgångar.) 3. Lerig morän och moränlera (små grundvattentillgångar). 4. Grus och sand under morän (måttliga-stora grundvattentill-gångar).

8 8(17) 1.5 Grundvattentillgångar De varierande geologiska förhållandena är anledningen till att det finns betydande olikheter i grundvattentillgångarnas storlek och kvalitet inom kommunen. Vattenföringen i berggrunden är till övervägande del beroende av sprickigheten, även om porositeten i vissa sand och mostenar är av betydelse för magasinering och uttag av grundvatten. Inom områden där leror och lerstenar växellagrar med sand och mo-stenar, kan flera grundvattenvåningar med skilda grundvattennivåer och vattenkvaliteter förekomma i de olika sand- och mo-stenarna. De största grundvattentillgångarna i berggrunden återfinns i sand och mo-stenarna från undre jura och rät, i skrivkritan och dankalkstenen. I dessa bergarter kan i allmänhet 25 l/s ( l/tim) per brunn utvinnas. Lika stora uttagsmöjligheter kan i gynnsamma fall förekomma i bergarterna från övre krita mellersta jura. De brant uppresta, dåligt konsoliderade och mycket varierande lagren gör emellertid brunnsborrningarna chansartade i dessa bergarter. Små grundvattentillgångar och dåliga uttagsmöjligheter (ofta 00.2 l/s/brunn) förekommer i Kågerödsformationens lager och i den siluriska lerskiffern. I jordlagren finns de mest betydande grundvattentillgångarna i grovsedimenten (grus, sand och grovmo) beroende på deras höga porositet och permeabilitet. Av de ytliga förekomsterna är det isälvsavlagringarna och ibland svämsedimenten som innehåller de största till gångarna. Mäktiga grovsediment avlagringar med betydandegrundvattentillgångar finns bl.a. i Saxåns och Säbydikets dalgångar. På större djup finns även grundvattentillgångar i grov-sediment under morän och andra täta jordarter. Alnarpssänkan är utfylld med sediment som till stor del består av grovmo. Lokalt finns grus och sand med betydande grundvattentillgångar under morän, bl. a. omedelbart norr om Säby och Säbydikets dalgångar. Svallsedimenten är däremot i allmänhet för tunna för att de skall innehålla mer än begränsade grundvattentillgångar. 1.6 Grundvattenskydd Det finns alltid en föroreningsrisk av grundvattnet då de vattenförande lagren inte är täckta av täta jordar eller berglager med en tillräcklig mäktighet. I Landskrona kommun är det således områden med tunt jordtäcke som tillsammans med grovsedimentområden är mest riskfyllda ur skyddssynpunkt. Inom den övervägande delen av kommunen är det naturliga föroreningsskyddet gott för de undre grundvattenmagasinen i berggrunden, eftersom de täcks över stora ytor av morän med betydande mäktighet. Grundvattentillgångarna i de övre jordlagren har ofta ett mycket dåligt naturligt skydd. Speciellt gäller detta för isälvsavlagringarna och de övriga grovsedimenten i markytan, där föroreningar snabbt når grundvattnet. 2. Resultat 2.1 Hårdhet Hårdheten är ett mått på mängden kalcium och magnesium i vattnet och mäts som totalhårdhet i tyska hårdhetsgrader ( dh) dh benämns som hårt vatten och mer än 21 dh är mycket hårt. Endast Tullstorp 13:1 hade mycket hårt vatten medan de övriga brunnarna hade

9 9(17) hårt vatten. Anmärkningen är dock tekniskt grundad, d.v.s. den höga hårdheten ger utfällningar i ledningar, tvättmaskiner, kaffekokare etc., men innebär ingen risk för hälsan. Hårt vatten innebär dock att dosering av kemikalier till tvätt- och diskmaskin ökar, vilket leder till högre miljöbelastning. Det är därför särskilt viktigt att hushåll som ej har kommunalt vatten och avlopp använder miljöanpassade rengöringsmedel. 2.2 Kväve De naturliga systemen i Sverige är kvävefattiga. Halter över 0,5 mg/l nitratkväve kan bedömas vara resultatet av någon form av påverkan. Höga halter på 5-20 mg/l nitratkväve är inte någon ovanlig halt i jordbruksbygd. Grundvattnet i en av brunnarna i Landskronas undersökning 2013 hade mycket låg halt kväve enligt Naturvårdsverkets bedömningsgrunder för grundvatten (SGU rapport 2013:1). Det var i brunnen på fastigheten Saxtorp 4:3 som tillhör Örebyns dricksvattenförening (1 mg/l nitrat). Denna brunn är belägen i skogsmark i Saxtorpsskogen. Grundvattnet i två brunnar fick bedömningen mycket hög halt nitrat; Saxtorp 7:34 med 53 mg/l och Kvärlöv 4:31 med 80 mg/l. Sedan fick 3 brunnar bedömning hög halt nitrat. I övrigt fick grundvattnet i 3 brunnar tillståndsklassningen måttlig halt och den sista fick låg halt. 2.3 Fluorid Den svenska berggrunden ger ofta upphov till höga halter av fluorid i berggrundvattnet. Grundvatten i jordlager innehåller vanligen endast låga fluoridhalter. Grundvattnet i Landskrona kommun är relativt fattigt på fluor. För att fluor i vatten skall ha en kariesförebyggande effekt, skall halten vara 0,8 mg/l eller mer. Samtliga brunnar i undersökningen underskred detta riktvärde. 2.4 Kadmium Både kadmium och bly är definierade som särskilt farliga och utgör prioriterade utfasningsämnen. Ämnena kan förekomma naturligt i grundvatten, men högre halter kan också bero på mänsklig påverkan, främst genom luftburen deposition. Via luften har metaller spridits från exempelvis smältverk, annan metallindustri och förbränning. Stora mängder bly har släppts ut i luften genom användning av blyhaltig bensin. Utsläppen av bly och kadmium i Europa har minskat betydligt de senaste decennierna. Proverna från de 10 brunnarna visade att alla brunnarna klassas till mycket låg halt. Tabell 2. Mängd av halten natrium i grundvattnet. Brunn Nitrat (mg/l) Tillståndsklass Viarp 1: måttlig halt Vadensjö 19: hög halt Tullstorp 13:1 3,8 2 låg halt Råga Hörstad 7: måttlig halt Tofta 16: hög halt Lilla Hörstad 6: måttlig halt Saxtorp 4:3 1 1 mycket låg halt Saxtorp 7: mycket hög halt Kvärlöv 4: mycket hög halt Annelöv 3: hög halt

10 10(17) 2.5 Nitrat De naturliga systemen i Sverige är kvävefattiga men höga nitrathalter i enskilda brunnar är ett vanligt problem i kommunen. Den naturliga nitrathalten i grundvatten överstiger inte 0,5 mg/l nitrat. Halter över 0,5 mg/l kan bedömas vara resultatet av någon form av påverkan. Av de 10 provbrunnarna var det endast 2 som har nitrathalter i nivå med 0,5 mg/l. Resterade brunnar överskrider detta värde kraftigt. Gränsen för tjänligt vatten går vid 20 mg nitrat per liter vatten, och våren 2013 överskred hälften av proverna detta värd. I tabell 2 syns resultatet för provtagna brunnar i Landskrona med avseende på nitrat och vilken tillståndsklassning grundvattnet får utifrån Sveriges geologiska undersöknings rapport 2013:1. Grundvattnet i en av brunnarna i grundvattenundersökningen 2013 hade mycket låg halt kväve enligt Bedömningsgrunder för grundvatten. Det var grundvattnet i brunnen på fastigheten Saxtorp 4,3 som tillhör Örebyns dricksvattenförening. Denna brunn är belägen i skogsmark i Saxtorpsskogen. Grundvattnet i två brunnar fick bedömningen mycket hög halt nitrat; Saxtorp 7:34 med 53 mg/l och Kvärlöv 4:31 med 80 mg/l. Sedan fick 3 brunnar bedömning hög halt nitrat. I övrigt fick grundvattnet i 3 brunnar tillståndsklassningen måttlig halt och den sista fick låg halt. Höga halter av kväveföreningar i grundvattnet begränsar dess användbarhet som dricksvatten på grund av risken för negativa hälsoeffekter. Kväve är normalt ett bristämne som tas upp av växtligheten. Förhöjda halter är oftast orsakade av stallgödselhantering, kvävegödsling på åkermark eller påverkan från avlopp. Den största antropogena källan för kvävetillförsel står jordbrukets gödsling för. I de fall enskilda avlopp använder grundvatten som recipient t ex vid infiltration kan grundvattenförekomsten påverkas lokalt och ge upphov till betydande nitrathalter. Gödsling av gräsmattor i villaträdgårdar och på golfbanor kan också ge upphov till förhöjda nitrathalter i grundvattnet. För att kunna ange orsaken till förhöjda nitrathalter i grundvattnet krävs bl. a kännedom om markanvändning, placering av avloppsanläggningar och typ av avlopp samt placering av gödselstäder och deponier.

11 11(17) Tabell 3. Tabellen visar vilka jordlagerbrunnar som det förekom bekämpningsmedel i. Det illustreras även vilka kemikalier som överstiger gränsvärdet för otjänligt dricksvatten, då dessa är starkare markerade. Längst ner i tabellen visas vilka brunnar som har en total mängd bekämpningsmedel som överstiger det godkända gränsvärdet. 2.6 Kemiska bekämpningsmedel I flertalet brunnar återfanns rester av kemiska bekämpningsmedel i grundvattnet, närmare bestämt i 9 av 10 brunnar. 19st olika substanser påträffades i grundvattnet: Atrazin (5st) Atrazindesetyl (6st), Atrazindesisopropyl (2st), BAM (7st), Bentazon (1st), Cyanazin (1st), Hexazinon (1st), Imidakloprid (2st), Isoproturon (1st), Kloridazon (4st), Kvinmerak (2st), Metabenztiazuron (1st), Metamitron (1st), Metribuzin (1st), Popamokarb (2st), Simazin (2st), Terbutylazin (2st), Terbutylazindesetyl (1st) och Tiametoxam (2st). I tabell 3 ovan illustreras vilka brunnar som hade förekomst av olika bekämpningsmedel. Samt om dessa värden överskred gränsvärdet för tjänligt dricksvatten. De markeringar som är extra starka innebär att gränsvärdet för tjänligt dricksvatten har överskridits. Längst ner finns även en rad för total mängd bekämpningsmedel, där två brunnar överskrider gränsvärdet för tjänligt dricksvatten. Nedan i tabell 4 visas i vilka provtagningspunkter substanserna påträffades och i vilka halter.

12 12(17) Tabell 4 visar vilka halter bekämpningsmedel som påträffades i brunnarna, samt den totala mängden i varje brunn. Brunn Substans Halt (µg/l) Total halt bekämpningsmedel (µg/l) Viarp 1:13 Vadensjö 19:2 Tullstorp 13:1 Råga Hörstad 7:42 Tofta 16:1 Lilla Hörstad 6:73 BAM isoproturon metabenztiazuron atrazin atrazindesetyl BAM kloridazin bentazon kloridazon kvinmerak atrazin atrazindesetyl atrazindesisopropyl BAM simazin terbutylazin terbutylazindesetyl kvinmerak metamitron atrazindesetyl BAM Imidakloprid kloridazon popamokarb tiametoxam 0,026 0,004 0,002 0,032 0,011 0,015 0,017 0,004 0,03 0,012 0,005 0,004 0,021 0,19 0,41 0,15 0,017 0,009 0,048 0,17 0,994 0,063 0,046 0,109 0,003 0,02 0,011 0,013 0,08 0,016 0,143 Saxtorp 4: Saxtorp 7:34 Kvärlöv 4:31 Annelöv 3:10 atrazin atrazindesetyl BAM hexazinon terbutylazin atrazin atrazindesetyl BAM cyanazin Imidakloprid kloridazon propamokarb tiametoxam atrazin atrazindesetyl atrazindesisopropyl BAM metribuzin siamazin 0,002 0,002 0,038 0,017 0,003 0,062 0,01 0,008 0,1 0,031 0,1 0,19 0,8 0,23 1,469 0,08 0,035 0,014 0,058 0,012 0,015 0,214

13 13(17) Tabell 5. Beskrivning av aktuella bekämpningsmedel. Kemiska bekämpningsmedel, verksam beståndsdel Antal brunnar Högsta uppmätta halt (µg/l) Användningsområde Atrazin 5 0,19 Totalbekämpningsmedel (t.ex. Totex Strö, klass 3) för grusade gångar, gårdsplaner, banvallar mm. Användningsförbud sedan början 90 talet Atrazindestyl 6 0,41 Se ovan Atrazindesisopropyl 2 0,15 Se ovan BAM (2,6 diklorbensamid) 7 0,1 Se ovan Bentazon 1 0,012 Mot ogräs i odlingar av bl. a vall och ärt (klass 2) Cyanazin 1 0,031 Mot ogräs i odling av ärtor, gurkor m.m. Hexazinon 1 0,017 Samtliga preparat upphört. Mot rot och stubbskottsbildning av lövträd samt mot jätteloka alternativt mot vegetation på grusade ytor, industriområden, upplagsplatser och liknande (klass 2). Imidakloprid 2 0,1 Är en klass 3 insekticid som framför allt används mot myror. Isoproturon 1 0,004 Mot ogräs i odlingar av höstvete, korn och råg Kloridazon 4 0,003 Mot ogräs i odlingar av sockerbetor och rödbetor. Kvinmerak 2 0,063 Mot ogräs i odlingar av raps och rybs. Mot ogräs i odlingar av sockerbetor. (klass 2) Metabenztiazuron 1 0,002 Mot ogräs i odling av spannmål, majs och potatis Metamitron 1 0,046 Mot ogräs i odling av betor Metribuzin 1 0,012 Mot ogräs i odling av potatis och tomater Popamokarb 2 0,8 Används mot svampangrepp Simazin 2 0,015 Brett användningsområde. Samtliga preparat upphört. Mot ogräs i frukt och bär odling samt i planteringar under träd och buskar. Mot ettåriga gräsogräs och ört ogräs i höstsäd. För totalbekämpning av icke önskvärd vegetation på trädgårdsgångar, upplagsplatser, o d. (klass 2 och 3) Terbutylazin 2 0,047 Inga godkända preparat. Mot bl. a ogräs i odlingar av potatis och majs, i plantskolor och frukt och bärodlingar. 1st klass 3 preparat Gardoprim användes till grusgångar och gårdsplaner Terbutylazindesetyl 1 0,12 Se ovan Tiametoxam 2 0,23 Insektsmedel

14 14(17) I tabell 5 ovan ges en kort beskrivning av vad de olika funna bekämpningsmedlen används till. Tabellen illustrerar även i hur många brunnar varje rest fanns i samt det högsta uppmätta värdet. Två av brunnarna hade så pass höga halter av kemiska bekämpningsmedel att de överskrider gränsvärdet för otjänligt dricksvatten. Se tabell 4 för tydligare illustration. Råga Hörstad 7:4 hade fyra substanser som överskriden gränsvärdet 0,1µg/l och dessa är atrazin, atrazindesetyl, atrazindesisopropyl. Vattnet var även otjänligt med avseende på den totala mängden bekämpningsmedel då det överskred gränsvärdet 0,5 µg/l med värdet 0,995 µg/l. I Kvärlöv 4:31, som är en av de nya brunnarna i kontrollprogrammet, fanns det höga värden av substanserna BAM, imidakloprid, kloridazon och tiametoxam. Den totala mängden bekämpningsmedel uppgick till hela 1,469 µg/l. Av de 19 funna substanserna är det 3 som är frekvent återkommande i vattenproverna och det är atrazin, atrazindesetyl och BAM. BAM är en nedbrytningsprodukt av diklobenil. Diklobenil och atrazin härstammar från preparat som bl. a har använts för totalbekämpning av ogräs på grusade gångar och gårdsplaner och på banvallar. Det finns idag inga godkända preparat innehållande diklobenil eller atrazin. Totex Strö är exempel på ett tidigare godkänt klass 3-preparat vilket innebär att det får användas av alla, som innehöll både diklobenil och atrazin. Det har funnits ett användningsförbud för Totex strö sedan början av 90-talet. Grundvattnets känslighet medför ökade krav på försiktighet vid användning av bekämpningsmedel, i jordbruket såväl som i villaträdgårdar och på gårdsplaner etc. 2.7 Arsenik Arsenik finns naturligt i berg och jord men i dricksvatten vara ett problem då det är cancerframkallande. I Sverige är halterna i regel låga men mänsklig påverkan kan orsaka förhöjda värden. I Sveriges geologiska undersöknings rapport 2013:1 Bedömningsgrunder för grundvatten har grundvattnet delats in i 5 tillståndsklasser för bedömning av tillståndet med avseende på arsenik, se tabell 6. Tabell 6. Tillståndsklassning för arsenik enligt Sveriges geologiska undersöknings rapport 2013:1. Tillståndsklasser Klass Arsenikhalt (µg/l) Mycket låg halt 1 <1 Låg halt Måttlig halt Hög halt Mycket hög halt 5 >10 I tabell 7 nedan syns resultatet för provtagna brunnar i Landskrona med avseende på arsenik och vilken tillståndsklassning grundvattnet får utifrån Sveriges geologiska undersöknings rapport 2013:1. Tabell 2. Halten arsenik i provbrunnarna Brunn Arsenik (µg/l) Tillståndsklassning Viarp 1:13 0,66 1- mycket låg halt Vadensjö 19:2 0,23 1- mycket låg halt Tullstorp 13:1 0,27 1- mycket låg halt Råga Hörstad 7:4 1,3 2- låg halt Tofta 16:1 1,9 2- låg halt Lilla Hörstad 6:73 0,82 1- mycket låg halt Saxtorp 4:3 0,28 1- mycket låg halt Saxtorp 7:34 0,66 1- mycket låg halt Kvärlöv 4:31 2,1 3- måttlig halt Annelöv 3:10 0,63 1- mycket låg halt

15 15(17) För arsenik i grundvatten tillsåndsklassas Landskronas 10 brunnar på följande vis: 7st mycket låg halt, 2st låg halt och 1st måttlig halt. 2.8 Bly I Sveriges geologiska undersöknings rapport 2013:1 Bedömningsgrunder för grundvatten har grundvattnet delats in i 5 tillståndsklasser för bedömning av tillståndet med avseende på bly, se tabell 8 nedan. Tabell 8. Tillståndsklassning för bly enligt Sveriges geologiska undersöknings rapport 2013:1. Tillståndsklasser Klass Blyhalt (µg/l) Mycket låg halt 1 <0,5 Låg halt 2 0,2-1 Måttlig halt Hög halt Mycket hög halt 5 >10 I tabell 9 nedan syns resultatet för provtagna brunnar i Landskrona med avseende på bly och vilken tillståndsklassning grundvattnet får utifrån Sveriges geologiska undersöknings rapport 2013:1. Tabell 9. De uppmätta halterna av bly i varje jordlagerbrunn. Brunn Bly (µg/l) Tillståndsklassning Viarp 1: mycket hög halt Vadensjö 19:2 1,5 3- måttlig halt Tullstorp 13:1 0,2 1- mycket låg halt Råga Hörstad 0,05 1- mycket låg halt 7:4 Tofta 16: mycket hög halt Lilla Hörstad 0,14 1- mycket låg halt 6:73 Saxtorp 4:3 0,52 2- låg halt Saxtorp 7:34 0,33 1- mycket låg halt Kvärlöv 4:31 0,11 1- mycket låg halt Annelöv 3:10 0,17 1- mycket låg halt För bly i grundvatten tillsåndsklassas Landskronas 10 brunnar på följande vis: 6st mycket låg halt, 1st låg halt, 1st måttlig halt och 2st mycket hög halt. Orsaken till höga blyhalter är ofta korrosion av blyhaltiga material i äldre fastighetsinstallationer. Det kan också vara en indikation på påverkan från industriutsläpp och deponi. Det finns risk för kroniska hälsoeffekter vid långvarigt intag av vatten med höga blyhalter. Särskilt hos små barn. Om det förekommer höga halter bly bör vattnet varken användas till dryck eller livsmedelshantering enligt SOSFS 2003: Uran Uran finns naturligt i berg och jord. I Sverige är halterna i regel låga med risk för förhöjda värden på grund av mänsklig påverkan. Grundvattnet i en av brunnarna avviker markant jämfört med de andra brunnarna gällande uranhalten. I Tullstorps vattenverk har grundvattnet 18 µg/l uran. Detta bedöms som tjänligt med anmärkning enligt Socialstyrelsens allmänna råd om försiktighetsmått för dricksvatten (SOSFS 2003:17). Riktvärdet för tjänlig med anmärkning är 15 µg/l. Enligt Sveriges geologiska undersöknings rapport 2013:1, är tillståndsklassen för denna brunn hög halt medan de övriga brunnarna klassas till mycket låg halt Järn och mangan Järn och mangan i grundvattnet härrör till största delen från upplösta järnhaltiga respektive manganhaltiga mineral i jord och bergarter. Vid förhöjda järn- och/eller manganhalter finns risk för utfällningar, missfärgning och dålig smak. Det kan också medföra skador på textilier och tvätt. Socialstyrelsen riktvärde för dricks-

16 16(17) vatten från enskilda vattentäkter ligger på 0,50 mg järn/liter respektive 0,30 mg mangan/liter. Riktvärdena är av estetisk och teknisk karaktär och inte hälsomässig. Riktvärdet för manganhalten i provtagna brunnsvatten överskreds i Tullstorps vattenverk. Järnhalten underskred riktvärdet i samtliga brunnar och de flesta brunnar hade järnhalter under 0,05 mg/l. Riktvärdena för järnhalt är av estetisk och teknisk karaktär och inte hälsomässig. Riktvärdet för manganhalten i provtagna brunnsvatten överskreds i Tullstorps vattenverk. Järnhalten underskred riktvärdet i samtliga brun-nar och de flesta brunnar hade järnhalter under 0,05 mg/l E.coli E.coli finns normalt i tarmkanalen hos människor och djur. Förekomsten av denna bakterie i vattnet tyder sannolikt på att vattnet är påverkat av avlopp, gödsel eller liknande. För privata brunnar betraktas vattnet som otjänligt om antalet bakterier överstiger 9 i 100 ml vatten. Undersökningen visade att det endast fanns e.coli i en brunn nämligen Tofta 16: Övriga parametrar Förhöjda värden av flera andra ämnen har också påträffats vid provtagningen. Dessa ämnen är följande; fosfat, kalcium och sul-fat.

17 17(17) Referenser 1. Gustavsson, Ove, SGU Program för kontroll av grundvattenkvaliteten i Landskrona kommun, Dnr / Socialstyrelsens allmänna råd om försiktighetsmått för dricksvatten SOSFS 2003/ Sveriges geologiska undersökning 2013:01. Bedömningsgrunder för grundvatten 4. Livsmedelsverket (2001). Livsmedels-verkets föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 5. Livsmedelsverket (2002). Dricksvattnet en stor undersökning av bekämpnings-medel. 6. Kemikalieinspektionen (1997). Ämnesblad Bentazon

Grundvattenkontrollprogram

Grundvattenkontrollprogram Miljöförvaltningen Grundvattenkontrollprogram LANDSKRONA KOMMUN 2004 Rapport Mathias Fuchs Miljöinspektör Rapport 2005:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2 Sammanfattning Ett program för kontroll av

Läs mer

Rapport om Grundvattenkontrollen

Rapport om Grundvattenkontrollen 1(2) Miljöförvaltningen Rapport om Grundvattenkontrollen Landskrona stad 2012 Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2013:3 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 3 Sammanfattning Sedan 1992 finns

Läs mer

Kontrollprogram för grundvattnet i Helsingborg

Kontrollprogram för grundvattnet i Helsingborg Kontrollprogram för grundvattnet i Helsingborg Resultat av undersökningar 1997-2002 Miljönämnden Text: Kristina Turkál Tabeller: Kristina Turkál Omslagsbilder: Peter Skantz (mittenbild), Ann Wulf Rapporten

Läs mer

Grundvattenkontrollprogram

Grundvattenkontrollprogram Miljöförvaltningen Grundvattenkontrollprogram LANDSKRONA KOMMUN 2005 Rapport Mathias Fuchs Miljöinspektör Rapport 2006:3 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 3 Sammanfattning Ett program för kontroll av

Läs mer

Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014

Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014 M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014 Rapport 2015-01

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005

KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005 Miljöförvaltningen KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005 SAMMANSTÄLLNING AV BRUNNSRESULTAT I LANDSKRON KOMMUN Mathias Fuchs Miljöinspektör Rapport 2006:5 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona

Läs mer

Grundvattenkontrollen i Landskrona

Grundvattenkontrollen i Landskrona 1(37) Miljöförvaltningen Grundvattenkontrollen i Landskrona 1992-2012 Jonas Lövendahl Rapport 2013:6 Utredare Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2 Sammanfattning Sedan 1992 har Miljönämnden genomfört

Läs mer

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Livsmedelsverkets gränsvärden Enligt Livsmedelsverkets bedömningsgrunder kan ett dricksvatten bedömas som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. - Bedömningen tjänligt innebär att vattnet kan

Läs mer

Vattenkvalitet i bergborrade brunnar i Sigtuna kommun

Vattenkvalitet i bergborrade brunnar i Sigtuna kommun Vattenkvalitet i bergborrade brunnar i Sigtuna kommun SGU-rapport 2009:9 Vattenkvalitet i bergborrade brunnar i Sigtuna kommun Bo Thunholm, Olov Johansson & Hans Söderholm SGU-rapport 2009:9 Vattenkvalitet

Läs mer

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt:

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt: Egenkontrollprogram för mindre dricksvattentäkter Fastställt: Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av

Läs mer

Vattenverk i Askersund kommun

Vattenverk i Askersund kommun Vattenverk i Askersund kommun I Askersund finns 5 vattenverk där vattnet produceras. Det finns 11 tryckstegringsstationer på ledningsnätet där vattentrycket höjs med pumpar för att kompensera för höjd-

Läs mer

I dessa allmänna råd används följande begrepp:

I dessa allmänna råd används följande begrepp: 1 (17) Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning Detta råd gäller för dricksvatten från vattenverk och enskilda brunnar eller enskilda dricksvattenanläggningar. Som i genomsnitt tillhandahåller

Läs mer

Grundvattenkontrollprogram

Grundvattenkontrollprogram Miljöförvaltningen Grundvattenkontrollprogram LANDSKRONA STAD 2011 Rapport John Thorbäck Miljöinspektör Rapport 2012:1 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning 2 Ett program för kontroll av

Läs mer

Förhöjda halter av uran, bly och nickel i dricksvatten från bergborrad brunn i Uddevalla kommun

Förhöjda halter av uran, bly och nickel i dricksvatten från bergborrad brunn i Uddevalla kommun Förhöjda halter av uran, bly och nickel i dricksvatten från bergborrad brunn i Uddevalla kommun Göteborg den 1 juni 2010 Pernilla Gustafson 1:e yrkes- och miljöhygieniker www.amm.se Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Enskilda brunnar och saltvatteninträngning på Ornö. Eva Lotta Thunqvist. Rapport TRITA CHB Rapport 2011:1 Stockholm 2011

Enskilda brunnar och saltvatteninträngning på Ornö. Eva Lotta Thunqvist. Rapport TRITA CHB Rapport 2011:1 Stockholm 2011 Enskilda brunnar och saltvatteninträngning på Ornö Eva Lotta Thunqvist Rapport TRITA CHB Rapport 2011:1 Stockholm 2011 KTH Centrum för Hälsa och Byggande Marinens väg 30, 136 40 Handen www.chb.kth.se Sammanfattning

Läs mer

Förbrukade kemikalier och material bör samlas in, transporteras och bortskaffas i enlighet med kommunens anvisningar.

Förbrukade kemikalier och material bör samlas in, transporteras och bortskaffas i enlighet med kommunens anvisningar. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

VATTEN. Grundvatten Avrinningsområden Vattentäkter 10.1 10.2 10.3 GPF/GMF SEPTEMBER 2005

VATTEN. Grundvatten Avrinningsområden Vattentäkter 10.1 10.2 10.3 GPF/GMF SEPTEMBER 2005 VATTEN 10.1 10.2 10.3 10 Grundvatten Avrinningsområden Vattentäkter 10.1 GRUNDVATTEN Vatten vårt viktigaste livsmedel Vatten är vårt viktigaste livsmedel. För att trygga tillgången på grundvatten av god

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Grundvatten i Blekinge

Grundvatten i Blekinge 2008:6 Grundvatten i Blekinge Övervakning av brunnar och källor 1 2 Rapport, år och nr: 2008/6 Rapportnamn: län Brunnar och källor Utgåva: Utgivare: Länsstyrelsen Blekinge län, 371 86 Karlskrona. Dnr:

Läs mer

Grundvattenövervakning i Örebro län

Grundvattenövervakning i Örebro län Grundvattenövervakning i Örebro län - sammanställning och utvärdering av grundvattenanalyser 1991 och 2002 Lars-Ove Lång, Jonas Gierup och Sven-Eric Gradstock, SGU SGU-rapport 2003:16 Publ. nr 2003:12

Läs mer

Om dricksvattenkvalitet

Om dricksvattenkvalitet Om dricksvattenkvalitet Vad är dricksvattenkvalitet? Eller, enklare uttryckt, när är ett dricksvatten bra? Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent, skriver Livsmedelsverket i sina dricksvattenföreskrifter

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027 utg 3 Turbiditet FNU 0.10 FNU +/-20% SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS ENISO 7887:2012 Met.C Färg vid 405 nm

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019 Analysprislista 2019 Sida 1 av 5 Välkommen till Vi erbjuder dig personlig service och ett heltäckande utbud av mikrobiologiska och kemiska analyser. är ackrediterat av Swedac enligt SS-EN ISO/IEC 17025.

Läs mer

UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN

UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN FÖRKLARING TILL ANALYSRESULTATEN Karlskrona kommuns laboratorium Riksvägen 48 371 62 LYCKEBY tel. 0455-30 33 18 e-post: va-lab@karlskrona.se - 1 - INLEDNING Detta dokument

Läs mer

Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning

Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning 1 (4) L5_mall_undersökningsprogram_vattenverk_uppdaterad_20190115 Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning Med utgångspunkt från faroanalysen samt kraven i SLVFS 2001:30 ska ett förslag

Läs mer

Indikation på fekal påverkan på enskilda brunnar 100%

Indikation på fekal påverkan på enskilda brunnar 100% Indikation på fekal påverkan på enskilda brunnar 100% E. coli bakterier Resultat från Tillsynsprojektet mm (ca 13000 vattenanalyser) 90% 80% 70% 60% 50% 40% Otjänligt Tj m anm Tjänligt 30% 20% 10% 0% Brunn

Läs mer

Grundvattenkvaliteten i Örebro län

Grundvattenkvaliteten i Örebro län Grundvattenkvaliteten i Örebro län I samband med en kartering som utförts (1991) av SGU har 102 brunnar och källor provtagits och analyserats fysikaliskt-kemiskt. Bl.a. har följande undersökts: Innehåll...

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.11 ± 0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg < 5 ± 2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post:

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post: Information 1 januari 2014 flyttas ansvaret för information och rådgivning för enskilda dricksvattenanläggningar från Socialstyrelsen till Livsmedelsverket. Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17)

Läs mer

När det gäller normal- och utvidgad kontroll avseende dricksvatten utgår vi från Livsmedelsverkets aktuella föreskrifter.

När det gäller normal- och utvidgad kontroll avseende dricksvatten utgår vi från Livsmedelsverkets aktuella föreskrifter. Dalslandskommunernas kommunalförbund Utvärdering Lägsta pris Helt anbud Diarie INK-13-0004 Namn Laboratorietjänster Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska utvärderingsformulär. Utvärderingsformuläret

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten resultat och trender under tre decennier Mikaela Gönczi Biträdande föreståndare för Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB) vid SLU Grundvattendagarna

Läs mer

Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016

Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016 Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016 2 (12) Vellinge kommun 2016 Miljö- och byggnadsavdelningen Annelie Persson POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 FAX 040-42 51 49

Läs mer

3a. Provtagning av vattnet - Utgående dricksvatten från vattenverket/brunnen

3a. Provtagning av vattnet - Utgående dricksvatten från vattenverket/brunnen 1 (7) L2_mall_egenkontrollprogram_vattenverk_2017_uppdaterad_20180525 Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning En vattenanläggning som förser ett livsmedelsföretag eller ett visst antal

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU < 0.1 ± 0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg < 5 ± 2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Dricksvattnet, senaste provtagning 2014 09 26

Dricksvattnet, senaste provtagning 2014 09 26 Dricksvattnet, senaste provtagning 2014 09 26 Nya vattenprov togs 2014 09 03 på utgående vatten från vattenverk samt vid en fastighet på Storskogsvägen, denna gång var det ett så kallat utökat prov med

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Rapport Nr 15051046 Sida 1 (1) : Mikrobiologisk analys Ansättningsdatum : 2015-03-03 SS 028212-1/94 MF Aktinomyceter

Läs mer

Ser du marken för skogen?

Ser du marken för skogen? Ser du marken för skogen?! Marken är starkt kopplad till produktion! Skogsbruk har stor effekt på mark och vatten! Skall vi diskutera detta måste vi ha förståelse för hur marken fungerar Vad är mark? Mineralpartikel

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Dricksvatten för allmän förbrukning. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Dricksvatten för allmän förbrukning. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Sida 1 (5) paket : SS-EN ISO 7027, utg 3 Turbiditet FNU 0.13 ±0.01 FNU SLV 1990-01-01 Metod I Lukt ingen SLV Lukt, art - SS-EN ISO 7887 metod D Färg

Läs mer

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron Norsbron. Vattenanalyserna är utförda både vid vattenverk och hos. I tabellen anges Livsmedelsverkets gränsvärden, dricksvattnets normala variation ** "tjänligt med anmärkning", vilket betyder att dricksvattnet

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Rapport Nr 16073641 Sida 1 (1) : utg VV Björnö S 104 : Mikrobiologisk Provtagningstidpunkt : 1005 Temperatur vid provtagning : 9 C : S104 VV=0 Anv=1 Nät=2 : 0 Ansättningsdatum : 2016-05-25 SS-EN ISO 6222-1

Läs mer

EXAMENSARBETE. Bekämpningsmedelsrester i dricksvatten. En undersökning av bekämpningsmedel i 50 enskilda brunnar i Laholms kommun

EXAMENSARBETE. Bekämpningsmedelsrester i dricksvatten. En undersökning av bekämpningsmedel i 50 enskilda brunnar i Laholms kommun Miljö- och hälsoskyddsprogrammet 180 hp EXAMENSARBETE Bekämpningsmedelsrester i dricksvatten En undersökning av bekämpningsmedel i 50 enskilda brunnar i Laholms kommun Elin Jönson och Sophie Olofsson Examensarbete

Läs mer

Information om kommunala vattentäkter i DGV september 2004

Information om kommunala vattentäkter i DGV september 2004 Information om kommunala vattentäkter i DGV september 24 Information om kommunala vattentäkter i DGV september 24 Lena Ojala, Magdalena Thorsbrink, Lars-Ove Lång & Elin Mellqvist SGU-rapport 24:15 SGU-rapport

Läs mer

Möte med Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten. 24/4 2009 Fullmäktigesalen, Rådhuset, Kristianstad. Mötesprotokoll

Möte med Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten. 24/4 2009 Fullmäktigesalen, Rådhuset, Kristianstad. Mötesprotokoll Möte med Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten 24/4 2009 Fullmäktigesalen, Rådhuset, Kristianstad Mötesprotokoll 1. Mötet öppnades av Johanna Larsson. 2. Dagordningen godkändes. 3. Till mötesordförande

Läs mer

Till dig som har dricksvatten från enskild brunn

Till dig som har dricksvatten från enskild brunn 2009-07-06 1 (6) senast uppdaterad 2009.07.06 Till brunnsägare i Sigtuna kommun Till dig som har dricksvatten från enskild brunn Miljö- och hälsoskyddskontoret har genomfört en undersökning av dricksvattenkvaliteten

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 6.2 ± 0.93 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg < 5 ± 2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Inledning 3. Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5

Inledning 3. Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Inledning 3 Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5 Kontrollprogrammet 7 Provpunkter 7 Provtagningsfrekvens 8 Analyser 8 Resultat och bedömning 9 Utvärdering

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.41 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg 10 ±2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23

Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23 Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23 Fortsatta problem med vissa tungmetaller och mineraler i barnmat Allmän information till vårdpersonal Viss barnmat innehåller tungmetallerna

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 77 2015-07-30 Va 288/13 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 77 2015-07-30 Va 288/13 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 77 2015-07-30 Va 288/13 Stockholm KLAGANDE Ludvika kommun Ombud 1: Förvaltningschefen Li N Ombud 2: Ordföranden för samhällsbyggnadsnämnden S F Adress som

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet Sida 1 (5) attenverket 331 83 ÄRNAMO SS-EN ISO 17294-2:2005 Arsenik, As 0.037 µg/l +/-20-25% SS-EN ISO 17294-2:2005 Bor, B 18 µg/l +/-25-30% SS-EN ISO 17294-2:2005 Kadmium, Cd

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

Råvatten- och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader

Råvatten- och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader - och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader Bo Thunholm Lars-Ove Lång, Lena Maxe, Liselotte Tunemar, Helena Whitlock, Robin Djursäter Nationella konferensen 15 april 2015 Nationella konferensen,

Läs mer

Is i livsmedelsanläggningar

Is i livsmedelsanläggningar Is i livsmedelsanläggningar Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Syfte Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning undersöka den mikrobiologiska kvaliteten på

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Sida 1 (5) : Bärmö : Se märkning Nej=0 Ja=1 : 1 SS-EN ISO 7027-3 Turbiditet FNU

Läs mer

2012:12. Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010

2012:12. Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010 2012:12 Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010 Titel: Utgiven av: Copyright: Grundvattenkvalitet i Skåne län utvärdering av regional provtagning 2007-2010

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

Bedömning av kompostjord. Riktlinjer för jordtillverkning av kompost. RVF rapport 2006:11 ISSN 1103-4092

Bedömning av kompostjord. Riktlinjer för jordtillverkning av kompost. RVF rapport 2006:11 ISSN 1103-4092 Bedömning av kompostjord Riktlinjer för jordtillverkning av kompost RVF rapport 2006:11 ISSN 1103-4092 RVF Utveckling 2006:11 ISSN 1103-4092 RVF Service AB Förord Vid Sveriges kommunägda komposteringsanläggningar

Läs mer

Kunskapen om förekomst av organiska miljögifter i länets vattensystem, t ex i fisk och sjösediment är begränsad.

Kunskapen om förekomst av organiska miljögifter i länets vattensystem, t ex i fisk och sjösediment är begränsad. 4.1.4. Organiska miljögifter Många organiska miljögifter kan påverka vattenkvaliteten negativt t ex bekämpningsmedel, PAHer och petroleumprodukter. Östrogena ämnen i hormonpåverkande läkemedel kan gå oförstörda

Läs mer

1006 ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-3 Turbiditet FNU 0.17 ±0.03 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg

Läs mer

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun Handläggare Ann-Sofie Östlund Telefon +46 10 505 32 32 Mobil +46 0 32 6 395 E-post ann-sofie.ostlund@afconsult.com Till Varbergs kommun Att: Fredrik Olausson Samhällsutvecklingskontoret 432 80 Varberg

Läs mer

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Analysspecifika provbehandlingar Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Frågor och svar (FOB 01 osv) baserar sig på miljöguide Frågor om brunnar (Lapinlampi T., Sipilä A., Hatva T. osv. 2001).

Frågor och svar (FOB 01 osv) baserar sig på miljöguide Frågor om brunnar (Lapinlampi T., Sipilä A., Hatva T. osv. 2001). Frågor om kvaliteten på brunnsvattnet - Grundvattnets kvalitet - Brunnsvattnets kvalitet - Vad beror det på att brunnsvattnet är gott men inte tappvattnet? Frågor och svar (FOB 01 osv) baserar sig på miljöguide

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet mottagare 2 Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.23 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg

Läs mer

2.14 Grundvatten, grus och berg

2.14 Grundvatten, grus och berg 2.14 Grundvatten, grus och berg Allmänt Grundvattenresurser Sveriges riksdag har formulerat 16 miljökvalitetsmål med tillhörande delmål. Däri sägs att grundvattenförande geologiska formationer av vikt

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Grundvatten i Stockholms län

Grundvatten i Stockholms län Grundvatten i Stockholms län Allmänt om vattenförsörjning Mer än en femtedel av landets befolkning bor i Stockholms län, vilket utgör endast två procent av Sveriges totala yta. Denna befolkningstäthet

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Provplats: Rotsundagårdsvägen 62, Fsk Växthuset (Inspira) Box 972

Analysrapport. ProvId: 7,00. Provplats: Rotsundagårdsvägen 62, Fsk Växthuset (Inspira) Box 972 Provtaget: 1-02-1 : 4,6 C Kund: Sollentuna Kommun Mottaget: 1-02-1 :02 6,4 C Provplats: Rotsundagårdsvägen 62, Fsk Växthuset (Inspira) Box 72 Kommun: Sollentuna 2 SOLLENTUNA Provtagare: Stellan nina.lans@seom.se;

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

KONTROLLPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN

KONTROLLPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN KONTROLLPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN Analysresultat och utvärdering från provtagningar i maj 2003 T1 I2 P1 P2 T2 J1 I1 J3 J2 Malmö SWECO VIAK AB Södra regionen Mats Hebrand Uppdragsnummer 1240269 SWECO VIAK

Läs mer

SAMMANFATTNING... 2 1. VAD HAR VI LÄRT OSS GENOM PROJEKTET I NORSJÖ?... 4 2. VARFÖR FÖREKOMMER IBLAND METALLER OCH RADONGAS I DRICKSVATTNET?...

SAMMANFATTNING... 2 1. VAD HAR VI LÄRT OSS GENOM PROJEKTET I NORSJÖ?... 4 2. VARFÖR FÖREKOMMER IBLAND METALLER OCH RADONGAS I DRICKSVATTNET?... 2007 Arsenik i dricksvattnet! en lägesrapport Bygg & Miljö Norsjö kommun Marie Blomé 1 Sammanfattning Vi har funnit arsenikhalter som överskred Socialstyrelsens rekommendationer för vad som är hälsomässigt

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten - jämförelse av modellerade och uppmätta resultat i Höje Ås avrinningsområde

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten - jämförelse av modellerade och uppmätta resultat i Höje Ås avrinningsområde 1(5) Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten - jämförelse av modellerade och uppmätta resultat i Höje Ås avrinningsområde Sammanfattning av uppmätta resultat för Höje Å vattenråd, oktober 2017 Syfte och

Läs mer

dricksvatten att anlägga brunn dricksvatten Att anlägga brunn råd om hur du går tillväga

dricksvatten att anlägga brunn dricksvatten Att anlägga brunn råd om hur du går tillväga dricksvatten Att anlägga brunn råd om hur du går tillväga dricksvatten att anlägga brunn 1 ISBN: 91-7201-936-0 Artikelnr: 2005-114-1 Formgivning: FGO Form Gunnel Olausson AB Omslagsfoto: Arne Hyckenberg

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i Skånes ytvatten 1983 2014

Kemiska bekämpningsmedel i Skånes ytvatten 1983 2014 Kemiska bekämpningsmedel i Skånes ytvatten 1983 2014 Med jämförelser mot den nationella miljöövervakningen Havs- och vattenmyndighetens rapport 2014:16 CKBs rapport 2014:2 Havs- och vattenmyndigheten Datum:

Läs mer

Vattenkvalitet i Dannäs

Vattenkvalitet i Dannäs attenkvalitet i Dannäs attnet i Dannäs är mjukt (5 dh). Ett mjukt vatten kräver mindre tvätt- och diskmedel jämfört med orter där vattnet är hårt. Generellt kan man säga att tvättmedlet räcker mer än dubbelt

Läs mer

DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING

DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING Utg 2009-09, ALcontrol AB INLEDNING Denna folder är en vägledning vid tolkning av analysprotokollet. För att man säkrare skall kunna bedöma ett vattens kvalitet krävs

Läs mer

MÅL FÖR TILLSYNEN 2007-2010. 2006-10-09 Miljö- och hälsoskyddsnämndens dokument för målstyrd tillsyn

MÅL FÖR TILLSYNEN 2007-2010. 2006-10-09 Miljö- och hälsoskyddsnämndens dokument för målstyrd tillsyn MÅL FÖR TILLSYNEN 2007-2010 2006-10-09 Miljö- och hälsoskyddsnämndens dokument för målstyrd tillsyn Framtagen av miljö- och hälsoskyddsenheten Lidingö stad september 2006 Illustrationer av Tobias Flygar

Läs mer

Dricksvattnet i Kärda

Dricksvattnet i Kärda Dricksvattnet i Kärda attnet i Kärda är medelhårt (7 dh). Ett medelhårt vatten kräver något större mängd diskoch tvättmedel än ett mjukt vatten. Dosera enligt anvisningarna, för bästa resultat! Kvalitén

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Bekämpningsmedel i grundvatten. Hörby 2004-2005. Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt.

Bekämpningsmedel i grundvatten. Hörby 2004-2005. Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt. Bekämpningsmedel i grundvatten Hörby 2004-2005 Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt. Sammanfattning av tidigare analyser av bekämpningsmedel i kommunala och enskilda

Läs mer

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund 2009-06-09 Täby kommun Gripsvall HYROLOGISKA FÖRHÅLLANEN Bakgrund Täby kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan gällande bebyggelse i Gripsvallsområdet (Figur 1). Inom ramen för detta arbete tar Conec

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) förskolan Nej=0 Ja=1 : 0 SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.17 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg

Läs mer

Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning

Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning 1 (5) L2_mall_egenkontrollprogram_vattenverk_2017_uppdaterad_20190109 Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning En vattenanläggning som förser ett livsmedelsföretag eller ett visst antal

Läs mer

Provtagning av dricksvatten 2011

Provtagning av dricksvatten 2011 Provtagning av dricksvatten 2011 Vattenprover på vårt sommarvatten ska tas med jämna mellanrum. Nedan framgår när och var vi tagit proverna samt vilka resultat som uppnåtts. Förkortningar: VV = vattenverk

Läs mer

Grundvatten På gång på Länsstyrelsen

Grundvatten På gång på Länsstyrelsen rundvatten På gång på Länsstyrelsen Hillevi Hägnesten Miljö- och vattenstrategiska enheten Skräbeåns vattenråd, 2011-10-05 I R Vånga I R Jämshögsområdet SE625188-140650 I R SE622960-141951 R I Vanneberga

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Kund: Norrvatten Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran vid P23 Box 2094

Analysrapport. ProvId: 7,00. Kund: Norrvatten Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran vid P23 Box 2094 Provtaget: 1--05 0:50,1 C Kund: Norrvatten Mottaget: 1--05 0: C Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran vid P Box 4 Kommun: Järfälla Provtagare: Mikael Danielsson

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Sigtuna Vatten & Renhållning AB Provplats: Uranusgatan 2, Galaxskolan Östra Bangatan 3

Analysrapport. ProvId: 7,00. Sigtuna Vatten & Renhållning AB Provplats: Uranusgatan 2, Galaxskolan Östra Bangatan 3 Provtaget: 1--05 :, C Kund: Sigtuna Kommun Mottaget: 1--05 :4,6 C Sigtuna Vatten & Renhållning AB Provplats: Uranusgatan 2, Galaxskolan Östra Bangatan 3 Kommun: Sigtuna 60 ARLANDA STAD Provtagare: Nisse

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) : SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.26 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg 15 ±2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P8 Box 2094

Analysrapport. ProvId: 7,00. Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P8 Box 2094 Provtaget: 1-02- 0:00 1,0 C Kund: Norrvatten Mottaget: 1-02- 0: C Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P Box 4 Kommun: Järfälla Provtagare: Ludwika Komajda andreas.hagelin@norrvatten.se

Läs mer