Ledarskap är en komprimerad och sammanfattad del av ledarskapets grunder, såsom förhållningssätt, etik och moral.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledarskap är en komprimerad och sammanfattad del av ledarskapets grunder, såsom förhållningssätt, etik och moral."

Transkript

1 Östergötlands Innebandyförbund Nytt seriesystem Nytt ledarskap - Ledarlicens Nya ledarutbildningar! Höstens ledarutbildningar 2012 Syftet med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell, SIU, är att skapa ett ramverk och en filosofi kring hur vi bedriver vår verksamhet. I augusti 2012 finns det konkreta utvecklingsplaner som ska förklara hur vi ska bedriva verksamheten på olika nivåer, alltså i klartext vad du som ledare för ett lag på en viss utvecklingsnivå ska fokusera på i upplägget av träning och tävling. Se fram emot en fullmatad ledarpärm! Östergötlands Innebandyförbund kommer till detta år att förändra seriestrukturen. Det kommer kräva en hög kompetens bland föreningarnas ledare. I höst erbjuder vi därför nya utbildningar, grund- och fördjupning. På grundutbildningen får du information om seriestrukturen och du får dessutom tillgång till ledarpärmen. Vid avslutad utbildning erhåller du också din ledarlicens vilken kommer vara ett krav från januari Domarna kommer kontrollera licensen vid varje match och påminna alla om att gå grundutbildningen. Grundutbildningen (ledarlicensen) är också porten in till övriga nya utbildningar. Utan grundutbildning och erhållen ledarlicens kan du inte gå någon annan utbildning. (se nedan). Grundutbildningen innehåller: SIU Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (1*60 min) Ledarskap (1*45 min) Regler och SDF-information (1*30 min) Färganpassad diskussion (1*45 min) SIU är en kortfattad genomgång av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. Det är viktigt att ledaren förstår filosofin för att kunna arbeta efter utbildningsmaterialet och för att förstå inriktningarna i de övriga utbildningarna. Ledarskap är en komprimerad och sammanfattad del av ledarskapets grunder, såsom förhållningssätt, etik och moral. Regler och SDF-information innehåller en enkel regelgenomgång samt möjlighet för ÖIBF att informera om sin verksamhet. Färganpassad diskussion är en nivåanpassad diskussion mellan ledare som har utövare på samma nivå, utifrån innehållet i SIU.

2 Sju kurstillfällen för grundutbildningen Inför säsongen kan du välja på följande sju kurstillfällen för grundutbildning. Gäller samtliga ledare oavsett nivå Grön, Blå, Röd 6-16 år. Kostnad: 950 kr inkl material. Föreningen söker i efterhand idrottslyftsmedel av SIBF som täcker 90% av kostnaden. Således blir kostnaden 95 kr/person. Vecka 37 13/9 torsdag Motala (Stadshotellet) kl (50 platser) Vecka 38 22/9 lördag Linköping (Scandic Ryd) kl (50 platser) 22/9 lördag Linköping (Scandic Ryd) kl (50 platser) Vecka 39 24/9 måndag Norrköping (Scandic Nord) kl (50 platser) 26/9 onsdag Norrköping (Scandic Nord) kl (50 platser) Vecka 40 2/10 tisdag Mjölby (Kvarnparken) kl (70 platser) Vecka 41 9/10 tisdag Linköping (Scandic Ryd) kl (50 platser) Fördjupningsutbildningar Även övriga utbildningar fördjupningsutbildningar kommer att arrangeras under hösten Östergötlands Innebandyförbund kommer arrangera några av dem under november och december och det kommer även vara möjligt för föreningar att köpa loss dessa utbildningar. Som ledare väljer du själv vilken fördjupningsutbildning du ska gå: Grön, Blå eller Röd. Det är ingen stege utan du kan hoppa in på den nivå ditt lag befinner sig. Du måste däremot gå steg 1 innan du går steg 2, t.ex. Innebandyspelaren 1 innan Innebandyspelaren 2 (se nedan). Datum för höstens fördjupningsutbildningar publiceras under augusti månad. Antalet plaster kommer vara begränsat till 24 deltagare/tillfälle och utbildningsplatserna fördelas enligt principen först till kvarn. Minsta antalet deltagare är 12 deltagare/tillfälle. Observera att endast deltagare som gått grundutbildningen är behöriga att gå fördjupningsutbildning.

3 Innebandyns utbildningar Utvecklingsnivå: Rörelseglädje (6-9 år) Grundutbildning: 4*45 min Plattformen: 15-20h Plattformen - Motsvarar atleten och människan Innebandyspelaren: Utvecklingsnivå: Lära sig träna (9-12 år) Grundutbildning: 4*45 min Plattformen/GTU 1: 15-20h Plattformen & GTU 1 - Motsvarar atleten och människan Innebandyspelaren 1 och 2: Utvecklingsnivå: Träna för att träna (12-16 år) Människan 1 och 2: 1: 8*45 min, 2: 4*45min Atleten 1 och 2: 1: 8*45 min (4*45 min 2: 4*45 min praktik Innebandyspelaren 1 och 2: 1: 8*45 minuter (4*45 min 2: 4*45 min praktik Spelsystemet: 4*45 minuter (2*45 min Målvakten:

4 Information om Svensk Innebandys nya utbildningar. Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Svenska Innebandyförbundet BAKGRUND Som en konsekvens av Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) så kommer en ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare att ersätta den nuvarande BUL-stegen. Diskussioner och insamling av synpunkter och tankar har genomförts vid ett antal tillfällen med nuvarande Förbunds-instruktörer, utbildningsansvariga och administrativ personal på SDF-nivå samt representanter från SISU Idrottsutbildarna. Allt för att den nya utbildningen ska få rätt struktur och innehåll för att möta det behov som finns hos våra barn- och ungdomsledare. STRUKTUR Den nya strukturen kommer inte att åskådliggöras som en stege, utan istället ska den vara anpassad utifrån den nivå som tränaren befinner sig på enligt spelarutvecklingsmodellen i SIU. Det innebär tre olika nivåer, nämligen grön (utövare 6-9 år), blå (utövare 9-12 år) och röd (utövare år), se figur 1 nedan. Vidare införs det en Grundutbildning (GU), som blir det första utbildningstillfället för en ny ledare. Efter det finns det olika fördjupningsutbildningar att välja mellan, som alla är indelade enligt Svensson-modellen i SIU, se figur 2. Det innebär att det kommer att finnas utbildningar med inriktningen Människan, Atleten och Innebandyspelaren på grön och blå nivå. På röd nivå finns det även möjlighet att välja utbildningar inriktat mot Spelsystemet och Målvakten. Figur 1. Spelarutvecklingsmodellen. Figur 2. Svenssonmodellen.

5 GRUNDUTBILDNING (GU) Grundutbildningen kommer att ersätta de ledarlicensutbildningar som idag finns i ett antal SDF. Det är också den utbildningen som en ledare först måste gå innan denne får tillgång till de olika fördjupningsutbildningarna. Det innebär att en ledare som precis har genomfört en ledarlicensutbildning i nuvarande utbildningssystem, inte per automatik är kvalificerad att delta på en fördjupningsutbildning. GU ska kunna genomföras lokalt ute i föreningen, likväl som centralt i samband med efterföljande fördjupningsutbildningar. Utbildningen kommer att innehålla fyra moment om vardera 45 minuter och genomförs i teorilokal. SIU är en kortfattad genomgång på innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. Det är viktigt att ledaren förstår filosofin för att kunna arbeta efter utbildningsmaterialet och för att förstå inriktningarna i de övriga utbildningarna. Ledarskap är en komprimerad och sammanfattad del av ledarskapets grunder, såsom förhållningssätt, etik och moral. Regler och SDF-information innehåller en enkel regelgenomgång samt möjlighet för SDF:et (ÖIBF) att informera om sin verksamhet. Färganpassad diskussion är en nivåanpassad diskussion mellan tränare som har utövare på samma nivå, utifrån innehållet i SIU. Deltagarna på Grundutbildningen erhåller en ledarpärm och ett material anpassat för just den här utbildningen. Ledaren bygger sedan på med mer material i pärmen efter hand som denne deltar på fördjupningsutbildningarna. FÖRDJUPNINGSUTBILDNINGAR GRÖN NIVÅ (6-9 år) På grön nivå finns det två fördjupningsutbildningar, Innebandyspelaren och Människan- Atleten. Människan-Atleten motsvarar Plattformen som genomförs av SISU Idrottsutbildarna medan Innebandyspelaren genomförs av Specialdistriktsförbunden. Innebandyspelaren Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på teknikinlärning. Utbildningstiden är 8 x 45 minuter där halva tiden genomförs praktiskt i innebandyhall och andra halvan i teorilokal. Innebandyhallen bör minst ha måtten 20 x 10 m. Det finns dock inget krav på sarg, men mindre målburar bör finnas. Plattformen Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på ledarskap och barns utveckling. Utbildningstiden är på mellan timmar. Utbildningen anordnas av SISU idrottsutbildarna. Anmälan görs direkt till SISU eller via ÖIBF. Deltagarna på utbildningen Innebandyspelaren erhåller ett material anpassat för den här inriktningen som sätts i ledarpärmen. De som genomför Plattformen erhåller ett anpassat material från SISU Idrottsböcker, där grundlitteraturen består av böckerna Idrottsledare för barn och ungdom och Basträning för barn. Deltagarna erhåller också ett innebandyspecifikt material anpassat för ledarpärmen.

6 FÖRDJUPNINGSUTBILDNINGAR BLÅ NIVÅ (9-12 år) På blå nivå finns det två fördjupningsutbildningar, Innebandyspelaren och Människan- Atleten. Människan och Atleten motsvarar antingen Plattformen eller GTU 1 som genomförs av SISU Idrottsutbildarna, beroende på om ledaren har genomfört Plattformen tidigare eller inte. Innebandyspelaren genomförs av Specialdistrikts-förbunden. Innebandyspelaren Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på teknikinlärning och individuell taktik, samt grundläggande kunskaper i målvaktsspel. Utbildningen är uppdelad på två tillfällen, där utbildningstiden vid varje tillfälle är 8 x 45 min. Halva tiden genomförs praktiskt i innebandyhall och andra halvan i teorilokal vid båda utbildningstillfällena. Innebandyhallen bör minst ha måtten 30 x 15 m, med godkänd sarg och lämpliga målburar. Deltagarna kommer även att genomföra uppgifter mellan de två utbildningstillfällena. GTU 1 Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på ungdomars utveckling och behov i förpubertets- och pubertetsåldern. Utbildningstiden är på 15 timmar. Deltagarna på utbildningen Innebandyspelaren erhåller ett material anpassat för den här inriktningen som sätts i ledarpärmen. De som genomför GTU 1 erhåller ett anpassat material från SISU Idrottsböcker, där grundlitteraturen består av böckerna Idrottsledare för barn och ungdom, Talangutveckling och Träna med kroppen. Deltagarna erhåller också ett innebandyspecifikt material anpassat för ledarpärmen. Se Bilaga 1 för mer information.

7 FÖRDJUPNINGSUTBILDNINGAR RÖD NIVÅ (12-16 år) På röd nivå finns det fem fördjupningsutbildningar, Människan, Atleten, Innebandyspelaren, Spelsystemet och Målvakten. Samtliga fördjupningsutbildningar genomförs av Specialdistriktsförbunden. Människan Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på ledarskap och ungdomars mentala utveckling. Utbildningen är uppdelad på två tillfällen, där utbildningstiden vid första tillfället är 8 x 45 min och 4 x 45 min vid andra tillfället. Båda utbildningstillfällena genomförs i teorilokal. Deltagarna kommer även att genomföra uppgifter mellan de två utbildningstillfällena. Atleten Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på fysisk träning och ungdomars fysiska utveckling. Utbildningen är uppdelad på två tillfällen, där utbildningstiden vid första tillfället är 8 x 45 min och 4 x 45 min vid andra tillfället. Halva tiden på första utbildningstillfället genomförs praktiskt i idrottshall och andra halvan i teorilokal, medan allt genomförs praktiskt i idrottshall vid andra utbildningstillfället. Idrottshallen bör minst ha måtten 20 x 10 m. Deltagarna kommer även att genomföra uppgifter mellan de två utbildningstillfällena. Innebandyspelaren Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på teknikinlärning och individuell taktik. Utbildningen är uppdelad på två tillfällen, där utbildningstiden vid första tillfället är 8 x 45 min och 4 x 45 min vid andra tillfället. Halva tiden på första utbildningstillfället genomförs praktiskt i innebandyhall och andra halvan i teorilokal, medan allt genomförs praktiskt i innebandyhall vid andra utbildningstillfället. Innebandyhallen bör minst ha måtten 30 x 15 m, med godkänd sarg och godkända målburar. Deltagarna kommer även att genomföra uppgifter mellan de två utbildningstillfällena. Spelsystemet Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på lagrelaterad taktik. Utbildningstiden är 4 x 45 min där halva tiden genomförs praktiskt i innebandyhall och andra halvan i teorilokal. Innebandyhallen bör minst ha måtten 30 x 15 m, med godkänd sarg och godkända målburar. Målvakten Utbildningen innehåller både teori och praktik med fokus på målvaktsspelets grunder. Utbildningstiden är 8 x 45 min där halva tiden genomförs praktiskt i innebandyhall och andra halvan i teorilokal. Innebandyhallen bör minst ha måtten 20 x 10 med godkända målburar. Under det praktiska passet måste det finnas minst två ombytta målvakter. Deltagarna på samtliga fördjupningsutbildningar på röd nivå erhåller ett material anpassat för ledarpärmen. TID MELLAN UTBILDNINGARNA I de fall där det finns två steg på varje fördjupningsutbildning, exempelvis Innebandyspelaren 1 och Innebandyspelaren 2, så måste det gå minst tre månader mellan utbildningstillfällena. Anledningen till detta är för att deltagarna ska få tid till reflektion och tid till att genomföra uppgifter.

Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU)

Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Svenska Innebandyförbundet 2012-02-23 INNEHÅLL BAKGRUND... 1 STRUKTUR... 1 GRUNDUTBILDNING

Läs mer

Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU)

Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Svenska Innebandyförbundet 2012-04-10 INNEHÅLL BAKGRUND... 1 STRUKTUR... 1 GRUNDUTBILDNING

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

Utbildningsplan. Västernorrland. Hösten 2012

Utbildningsplan. Västernorrland. Hösten 2012 Utbildningsplan Västernorrland Hösten 2012 Uppdaterad 2012-08-29 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar.

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014 2014-08-20 I denna utbildningsplan finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015 2014-12-10 I denna utbildningsplan finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015 2015-08-19 I denna utbildningsfolder finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

Du kan se en föreläsning kring SIU samt beställa hela SIU-dokumentet via Svenska innebandyförbundets hemsida www.innebandy.se

Du kan se en föreläsning kring SIU samt beställa hela SIU-dokumentet via Svenska innebandyförbundets hemsida www.innebandy.se Tränarutbildning SIU Förkortningen ovan står för Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. Det är en modell som lanserades under fjolåret och som kommer att ligga till grund för den nya utbildningsstrukturen

Läs mer

Utbildningskatalog 2010/2011

Utbildningskatalog 2010/2011 Utbildningskatalog 2010/2011 0 Innehållsförteckning Allmän information, anmälan och kurskostnader Sid 2 Utbildningsträd Sid 3 Utbildningskalender Sid 4 Domarutbildning Sid 6 Ledarutbildning Sid 7 Övrig

Läs mer

BARN- & UNGDOMSLEDARE!

BARN- & UNGDOMSLEDARE! Ny, bättre och mer spännande tränarutbildning för våra BARN- & UNGDOMSLEDARE! Svensk Innebandy jobbar med en ny utvecklingsmodell, SIU, en konsekvens av det innebär ett nytt utbildningspaket för barn och

Läs mer

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne Kurser: Träningsläger för styrelsen Plattformen Grundläggande tränarutbildning GTU Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Idrottspsykologi för barn

Läs mer

Välkommen till innebandyns värld. Föräldrainformation

Välkommen till innebandyns värld. Föräldrainformation Välkommen till innebandyns värld Föräldrainformation Svenska Innebandyförbundet 2015 Författare: Svenska Innebandyförbundet Foto: Svenska Innebandyförbundet Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2015

Läs mer

Habo Friidrott 04 Introduktionsträff

Habo Friidrott 04 Introduktionsträff Habo Friidrott 04 Introduktionsträff Innehåll Friidrottens utbildningar - åldersanpassad träning 2 Vision, Värdegrund, Verksamhetside, Ledarfilosofi 5 Friidrottens pedagogik - instruktionsmetodik 6 Att

Läs mer

Ny tränarutbildning för junior- och seniortränare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU)

Ny tränarutbildning för junior- och seniortränare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Ny tränarutbildning för junior- och seniortränare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Svenska innebandyförbundet 2013-04-16 BAKGRUND Som en konsekvens av Svensk Innebandys

Läs mer

Skånes Innebandyförbunds UTBILDNINGSPLAN. säsongen 2014/15

Skånes Innebandyförbunds UTBILDNINGSPLAN. säsongen 2014/15 Skånes Innebandyförbunds UTBILDNINGSPLAN säsongen 2014/15 !"#$%&'$'()*+%,'&,-./012!345678589:)3;9 &?6

Läs mer

Förslagsvis kan vi på den gröna nivån ligga kvar med nuvarande Knatteligakoncept med sammandrag arrangerade av våra lokala föreningar

Förslagsvis kan vi på den gröna nivån ligga kvar med nuvarande Knatteligakoncept med sammandrag arrangerade av våra lokala föreningar Modell 1 Det som vi hädanefter kommer att hänvisa till som modell 1 är att baserat på större åldersgrupperingar göra seriesystemets sammansättningar, föredragsvis med samma färg- och åldersstreck som SIU

Läs mer

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN Utveckling av klubbens verksamhet SVEMO utbildningsmaterial Kontaktpersoner Håll dig uppdaterad genom att se på SVEMO utbildningssida www.svemo.se/utbildning SVENSKA

Läs mer

Svensk Innebandys Utvecklingsplan. Innebandyspelaren

Svensk Innebandys Utvecklingsplan. Innebandyspelaren Svensk Innebandys Utvecklingsplan Innebandyspelaren Svensk Innebandys Utvecklingsplan Min resa med dig: 1)Varför tränar den blå innebandyspelaren innebandy? Vilka behov vill bli tillgodosedda? 2)Varför

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Styrdokument SSK-innebandy

Styrdokument SSK-innebandy INNEBANDY Styrdokument SSK-innebandy BARN/UNGDOM Varför: Alla medlemmar i Sandåkerns SK ska känna stolthet för sin förening och det ska vara önskvärt att bli medlem. Vi vill att barnen/ungdomarna ska få

Läs mer

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 Föreningen har möjlighet att söka stöd både till fria satsningar och färdiga paket. Nedan följer exempel på projekt som faller inom ramen för Idrottslyftet 2016 som förhoppningsvis

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Svenska Bandyförbundets

Svenska Bandyförbundets s Utbildningsfolder 2014-2015 En samlad utbildningsplan för ledare och tränare inom Svensk Bandys barn- och ungdomsverksamhet. Välkommen till en ny bandysäsong! Svenska Bandyförbundet utbildar varje år

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 UTBILDNINGSKATALOG SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 Illustrationerna & omslagen ovan är hämtade ur Friidrott för barn samt Grundträning i friidrott 10-14 år från SISU Idrottsböcker. UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

Mycket trevlig helg med många nya kontakter från andra föreningar och andra idrotter

Mycket trevlig helg med många nya kontakter från andra föreningar och andra idrotter Välkommen till SISU-helgen den 29-30 september 2012! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande och duktiga föreningsmänniskor

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott

RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott Idrotten vill bakgrunden till anvisningarna Idrotten vill är svensk idrotts idéprogram. Här beskrivs idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund. Här beskrivs

Läs mer

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Vår policy beskriver vad vi vill med vår förening och vår verksamhet. Policyn utgör grunden för hur vi alla sedan ska agera i olika sammanhang. Malmköpings IBF

Läs mer

Idrottsprogrammet ELIT

Idrottsprogrammet ELIT Idrottsprogrammet ELIT Är du en elitsatsande idrottstalang? Då är det här du ska tillbringa dina år på gymnasiet. Tillgängliga idrottskurser (hos IGU) Specialidrott Träningslära, Näringslära, Ledarskap

Läs mer

Junior- och ungdomstävlingar

Junior- och ungdomstävlingar Solna den 28 januari 2015 Till alla SDF Junior- och ungdomstävlingar Under veckorna 3-4 genomfördes fyra distriktsbesök för att diskutera svensk innebandys junior- och ungdomstävlingar. Samtliga 22 distrikt

Läs mer

Innehåll. Mål- och verksamhetsplan 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Innehåll. Mål- och verksamhetsplan 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västergötland Innehåll Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 3 Vår berättelse... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 3 Värdegrund... 3 Samverkan mellan SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet/Västergötlands

Läs mer

LSK Innebandy Sektionsmöte :00-18:00

LSK Innebandy Sektionsmöte :00-18:00 LSK Innebandy Sektionsmöte 2015-08-16 17:00-18:00 Halltider Skolan har hallen till kl 16:30 (fr 16) vardagar Matchschema gör att hallen måste nyttjas för matchspel på lördagar under säsongen påverkar lördagsträningar

Läs mer

Gymnastikförbundets. Utbildningskrav Tävling

Gymnastikförbundets. Utbildningskrav Tävling Gymnastikförbundets Utbildningskrav Tävling From 1 juli 2011 1. Utbildningsstruktur Nedan beskrivs utbildningsstrukturen för Gymnastikförbundets tävlingsdiscipliner. Baskursen är gemensam för alla barn-

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (6) Sidan 2 (6) Vision Innebandyn i Norrbotten vill och vågar samt är första valet av idrott. Verksamhetsidé Förbundet ska representera Norrbottens innebandyföreningar samt verka för sportens och

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Seriedirektiv för GRÖNA SERIER Knattar 6-9 år

Seriedirektiv för GRÖNA SERIER Knattar 6-9 år Seriedirektiv för GRÖNA SERIER Knattar 6-9 år INLEDNING Sidan 1 (5) NIBFs ungdomsserier i åldersgrupperna 7-16 år är inriktad på Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU). SIU baseras på utvecklingsfaser

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

HUDDINGE IK INNEBANDY F94. Säsongen 2009/10. www.laget.se/huddingeikf94 1 (7)

HUDDINGE IK INNEBANDY F94. Säsongen 2009/10. www.laget.se/huddingeikf94 1 (7) HUDDINGE IK INNEBANDY F94 Säsongen 2009/10 www.laget.se/huddingeikf94 1 (7) Målsättning Vår målsättning är att ALLA som är med skall vara skadefria och ha så roligt som möjligt, trivas, vilja fortsätta

Läs mer

SÄSONGENS NYHETER 2018/2019

SÄSONGENS NYHETER 2018/2019 SÄSONGENS NYHETER 2018/2019 Utbildningsstrukturen Svensk Innebandy ser över utbildningsstrukturen och kommer till säsongen 2018/2019 lansera en Utbildningsportal där allt utbildningsmaterial kommer finnas.

Läs mer

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. Ridskolestart:

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH TROGNA ELEVER. Ridskolestart: VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. VÅRTERMINEN 2016 Ridskolestart: Måndagsgrupper v.2 11 januari Tisdagsgrupper v.2 12 januari Onsdagsgrupper v.2

Läs mer

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga.

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga. Förtydligande seriedirektiv för junior, barn- och ungdomstävlingar - 2016/2017 16-21 år Svart nivå, 12-16 år Röd nivå, 9-12 år Blå nivå, 6-9 år Grön nivå Enligt bilaga 1 i Smålands IBF:s Lokala förutsättningar

Läs mer

SKEPPISUTBILDNING 2013

SKEPPISUTBILDNING 2013 SKEPPISUTBILDNING 2013 Hej medlem! Du får det här brevet eftersom du har varit deltagare på våra läger, och nu har blivit tillräckligt gammal för att söka till årets skeppisutbildning. Skeppisutbildning

Läs mer

Idrottsforum 2013, 12-13/10, Luleå

Idrottsforum 2013, 12-13/10, Luleå Idrottsforum 2013, 12-13/10, Luleå Vad det handlar om Sometimes we do things based on traditions and not really what make sense Rätt träning i rätt ålder på rätt sätt! Rätt träning i rätt ålder = Träningslära

Läs mer

Förbered dig genom att inventera gruppen (styrelseuppdrag, antal år inom idrott och annan relevant info).

Förbered dig genom att inventera gruppen (styrelseuppdrag, antal år inom idrott och annan relevant info). Föreningsutveckling Plattformen Plattformen är grundförutsättningarna för att en förening eller ett lag ska fungera och nå utveckling. Det innefattar faktorer så som organisation, miljö, kultur, ekonomi,

Läs mer

UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom

UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom Mål och metoder per ålders grupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste

Läs mer

6-9 år. 9-12år år Utbildningspolicy

6-9 år. 9-12år år Utbildningspolicy Utbildningspolicy Vi värdesätter våra ledare och deras utbildning. Vi vill att alla nya ledare skall gå en grundutbildning och människan redan på hösten sitt första år Vi vill att alla våra ledare ska

Läs mer

Certifiering av föreningar. Öppen idrott & Idrott åt alla

Certifiering av föreningar. Öppen idrott & Idrott åt alla Certifiering av föreningar Öppen idrott & Idrott åt alla Nya sätt för föreningarna att möta nya behov Eskilstuna kommun vill hjälpa föreningslivet att utveckla sin verksamhet och samtidigt kvalitetssäkra

Läs mer

Gymnastik- utbildarna. Kvalité Kompetens

Gymnastik- utbildarna. Kvalité Kompetens Gymnastik- utbildarna Kunskap Kvalité Kompetens Gymnastikutbildarna Vad är det? Gymnastikutbildarna är varumärket för all utbildningsverksamhet inom Gymnastikförbundet och erbjuder efterfrågad utbildning

Läs mer

UTBILDNINGAR LEDARE HALLAND 2017/2018

UTBILDNINGAR LEDARE HALLAND 2017/2018 UTBILDNINGAR LEDARE HALLAND 2017/2018 Datum Plats Tid Anmälan Kostnad Utbildning - LEDARE Atleten Blå 19 feb HIBF 09.00-17.00 17 feb 1300 Innebandyspelaren Blå 12 mars HIBF 09.00-17.00 8 mars 1800 Innebandyspelaren

Läs mer

Ålder 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16. Spelform 3-manna 5-manna 7-manna 7-manna 9-manna 11-manna Matchtid 2*12 2*20 2*20 2*25 2*25 2*30 2*30 2*35 2*40

Ålder 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16. Spelform 3-manna 5-manna 7-manna 7-manna 9-manna 11-manna Matchtid 2*12 2*20 2*20 2*25 2*25 2*30 2*30 2*35 2*40 BILAGA B - VÅR SPELARUTBILDNING - Från knatte till senior Ängby IF fotbolls och innebandyutbildning består av flera steg varav det sista innebär junior- och seniorspel. FOTBOLL INNEBANDY - KNATTE 6-9 ÅR

Läs mer

TRÄNA OCH ERÖVRA TEKNIKMÄRKET

TRÄNA OCH ERÖVRA TEKNIKMÄRKET TRÄNA OCH ERÖVRA TEKNIKMÄRKET HANDLEDARHÄFTE KNATTE BRONS SILVER GULD TEKNIKMÄRKET Satsa på Teknikmärket. Det utvecklar din spelare och lägger grunden till en bättre ishockey. Teknikmärket är ett roligt

Läs mer

WARBERG IBF UNGDOMSPOLICY OCH UTVECKLINGSPLAN

WARBERG IBF UNGDOMSPOLICY OCH UTVECKLINGSPLAN WARBERG IBF UNGDOMSPOLICY OCH UTVECKLINGSPLAN 4-15 år. Innehåll: 1 Inledning 2 Värdegrunder 3 Drog- och Dopingpolicy 4 Mobbning, diskriminering och sexuella trakasserier 5 Innebandyglasögon 6 Andra idrotter

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

SERIEINBJUDAN 2011/2012

SERIEINBJUDAN 2011/2012 1 SERIEINBJUDAN 2011/2012 INFORMATION OM SERIERNA Vi vill med detta dokument ge er information så att ni ska kunna fundera över hur ni ska anmäla era lag till serierna nästkommande säsong. Ta del av detta

Läs mer

Mötet, samtalet och det gemensamma sökandet

Mötet, samtalet och det gemensamma sökandet Media Lärgruppsplan Lärgruppsplan Kommunikation och medier av olika slag är i dag en stor del av allas vardag. Genom att i föreningen strategiskt fundera på hur ni vill att ert förhållande ska se ut kan

Läs mer

Gruppträning 2011/2012

Gruppträning 2011/2012 Vetlanda Badhus Vecka 51 Gruppträning 2011/2012 Gymmet Varma sängen Myresjö simhall Vecka 51 salen Vetlanda Badhus Vecka 52 Gruppträning 2011/2012 Gymmet Varma sängen Myresjö simhall Vecka 52 salen Gruppträning

Läs mer

PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK.

PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK. PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK. VÄLKOMMEN TILL ÖSTERSUND 4-6 NOVEMBER! Den 4-6 november är det dags för högskolesveriges årliga nätverksträff för karriär

Läs mer

Utvecklingsplan Utvecklingsplan för ungdomar

Utvecklingsplan Utvecklingsplan för ungdomar Innehållsförteckning Kap. 1. Allmänt Utvecklingsplan för ungdomar 1.1 Målsättning med ÅKIB:s ungdomsverksamhet 1.2 Målsättning för tränare och ledare 1.3 Cuper och läger 2. Spelarutbildning 2.1 Spelarutbildning

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (11) VERKSAMHETSPLAN o Organisation o Målsättningar o Uppgifter för 2011 / 2012 Sidan 2 (11) ORGANISATION Norrbottens Innebandyförbund ÅRSMÖTE/EXTRA MÖTE Valberedning Norrbottens Innebandyförbund

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar

Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar Om övningarna Övningarnas övergripande syfte är att förbereda eleverna för en säker, trygg och rolig fjällvistelse genom att

Läs mer

KVIBILLE BOLLKLUBBS BLÅTRÅD

KVIBILLE BOLLKLUBBS BLÅTRÅD Kvibille BK har som målsättning att ge ungdomar en genomtänkt fritidssysselsättning, skapa ett bestående intresse för fotboll, representationslag skall ha möjligheter att avancera i seriesystemen utan

Läs mer

till de deltagande föreningarna

till de deltagande föreningarna till de deltagande föreningarna 2 Häftet innehåller information om Poolkampens olika delar och hur föreningen gör för att ta del av dem: Innehåll... 3 Turneringsspel Poolkamp... 4 Utbildning... 5 Kursplaner...

Läs mer

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 2013-02-21 Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 40 procent av respondenterna instämde i påståendet att de som helhet var nöjda i kontakten med kommunen Det är ingen skillnad

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING 1 UNGA SOM GÖR VÄRLDEN BÄTTRE Scouterna ger över 65 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden ska vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF ska vara väl insatta

Läs mer

Utvärdering av säsongsinledning 2015-2016 18.12.2015 13:46 21.0%

Utvärdering av säsongsinledning 2015-2016 18.12.2015 13:46 21.0% Utvärdering av säsongsinledning 2015-2016 1. I vilken typ av serie spelar laget som du är ledare i? Frågor om den nya seriestrukturen. 10 9 8 7 6 49.8% 3 2 18. 9.5% 21. 11.2% 0.3% 1. Blå serie Flickor

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Bilaga 1

Verksamhetsplan 2015. Bilaga 1 Verksamhetsplan 2015 Bilaga 1 Verksamhetsmål 1 Ledord: Gemenskap Vi vill verka för att föreningarna känner mening och glädje över att vara del av Equmenia Väst, och att föreningarna upplever att Equmenia

Läs mer

Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering

Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering EM2000 W-4.0, 2010-11-17 MANUAL 1 (8) Datum Analysavdelningen Enheten för energisystem Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering Välkommen till statsstödsrapporteringen! Den här manualen innehåller

Läs mer

Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05

Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05 Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05 Träningar Träningstider Följande fasta träningstid har vi fått säsongen 2015-2016 Måndagar 18:30-19:30 Björklunda A-hall (ombytta 18:15 i omklädningsrum)

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

Fredrika Bremerskolan. Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625

Fredrika Bremerskolan. Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625 Fredrika Bremerskolan Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625 2 (8) Innehåll 1. Mål och verksamhet utifrån nationella och kommunala styrdokument 2. Årshjul 3. Analys + utvecklingsplan

Läs mer

Nej. 7. Vad är din huvudsakliga sysselsättning? Förvärvsarbetande Studerande Sjukskriven, föräldraledig, arbetssökande Pensionär Annat

Nej. 7. Vad är din huvudsakliga sysselsättning? Förvärvsarbetande Studerande Sjukskriven, föräldraledig, arbetssökande Pensionär Annat NÅGRA FRÅGOR OM DIG 1. Du är? Man 2. Födelseår? 19 Kvinna 3. Hur många personer finns i ditt hushåll? Vuxna (räkna med dig själv) Barn under 18 år 4. Har du körkort för bil? Ja Nej 5. Hur många personbilar

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (11) VERKSAMHETSPLAN o Organisation o Målsättningar o Uppgifter för 2010 / 2011 Sidan 2 (11) ORGANISATION Norrbottens Innebandyförbund ÅRSMÖTE/EXTRA MÖTE Valberedning Norrbottens Innebandyförbund

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch.

Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch. Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch. Årskurs 8-9 Trampolinen Yrkeslivet Det ska vara lätt att hitta rätt

Läs mer

RÖD tennis tävling&lek

RÖD tennis tävling&lek Familjetennis Barn 5 år och yngre: HT (14 veckor) 1 tillfälle/vecka 595kr VT(14 veckor) 1 tillfälle/vecka 595kr Man spelar 1 tillfälle i veckan. Tisdagar 17:15-18:00. Föräldrar ska komma ombytta med tennisskor

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Sportis. Idrottskola med barn i centrum

Sportis. Idrottskola med barn i centrum Sportis Idrottskola med barn i centrum 1 Bra barnidrott är när barnen trivs, har roligt och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. 2 Idrottsskolan Sportis En idrottskola eller Sportis som vi väljer

Läs mer

Verksamhetsberättelse Skogås Trångsund IBK 2014/2015

Verksamhetsberättelse Skogås Trångsund IBK 2014/2015 Verksamhetsberättelse Skogås Trångsund IBK 2014/2015 1(8) Historik och målsättning Skogås-Trångsund IBK bildades 1993 efter att Trångsunds IF hade delat upp sina respektive sektioner. Föreningen har som

Läs mer

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret!

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret gör det enklare. Golfäventyret är barnens resa i golfen vägen från att vara ny till att

Läs mer

Kriterier för rekommenderade innebandygymnasier, REK

Kriterier för rekommenderade innebandygymnasier, REK Kriterier för rekommenderade innebandygymnasier, REK 1. Huvudansvarig för REK är respektive utbildningsgivare (kommun eller enskilt gymnasium). 2. REK ska ha ett etablerat samarbete med det specialdistriktsidrottsförbund

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

HÄLSOTEKET. Örgryte-Härlanda. Sommaren 2014

HÄLSOTEKET. Örgryte-Härlanda. Sommaren 2014 HÄLSOTEKET Örgryte-Härlanda Sommaren 2014 Välkommen att delta på våra inspirerande aktiviteter i sommar! Hälsoteket i Örgryte-Härlanda är till för att ge dig förutsättningar för en hälsosam livsstil. I

Läs mer

Om Svenska bouleförbundets seriesystem

Om Svenska bouleförbundets seriesystem Om Svenska bouleförbundets seriesystem Svenska bouleförbundets (SBF)seriespel är uppdelat i två typer av serier och divisioner. Förbundsserier och distriktsserier samt förbundsdivisioner och distriktsdivisioner.

Läs mer

Övervikt och fetma 2016

Övervikt och fetma 2016 Övervikt och fetma 2016 kunskap, vård och behandling kunskap utveckling inspiration Aktuell forskning om övervikt och fetma vad är det senast sagda gällande risker, genetisk känslighet och behandlingsmetoder?

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden skall vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF skall vara väl insatta

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012

Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 1 2 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 3 Verksamhetsidé SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

vett & etikett vett & etikett Studieplan för idrottsföräldrar av Anneli Wikman och Titti Werner

vett & etikett vett & etikett Studieplan för idrottsföräldrar av Anneli Wikman och Titti Werner Studieplan vett & etikett för idrottsföräldrar av Anneli Wikman och Titti Werner vett & etikett för idrottsföräldrar Anneli Wikman och Titti Werner Någonting händer med många av oss föräldrar när vi ser

Läs mer

För årskurs 1 50 poäng IDH

För årskurs 1 50 poäng IDH 2012 Del 1 av 2 Idrott och Hälsa 1 För årskurs 1 50 poäng IDH Två terminer där sex projekt ska genomföras innan sommarlovet. I samarbete med: Alexander Persson Idrottslärare Stockholms Tekniska Gymnasium

Läs mer

Lagadministration. 100913 Linda Emterby

Lagadministration. 100913 Linda Emterby Lagadministration För att lägga till lag ska man stå på organisationssida för en förening. Föreningen hittar man genom organisationsträdet under menyn Organisation eller genom att söka i Snabbsök efter

Läs mer

BARN OCH UNGDOMSIDROTT VÄRDEGRUNDER

BARN OCH UNGDOMSIDROTT VÄRDEGRUNDER BARN OCH UNGDOMSIDROTT VÄRDEGRUNDER BARN TOM 12 ÅR UNGDOM 13-20 ÅR BAKGRUND Varför har RF skärpt riktlinjerna för barn och ungdomsidrotten? Riktlinjer - Idrott för barn Idrott för barn ska bedrivas ur

Läs mer