Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens extramöte 19 februari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens extramöte 19 februari 2013"

Transkript

1 1 Regionsjukvårdsstaben Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens extramöte 19 februari 2013 Dag Onsdagen den 19 februari 2013 Tid Kl 12:45 16:30 Plats Närvarande Ej närvarande Särskilt inbjudna Hotell Högland, Nässjö Christina Edward, regionsjukvårdsansvarig, ordförande, H-län Ragnhild Holmberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, H-län Gunnita Augustsson, regionsjukvårdssakkunnig, sekreterare, H-län Tommy Skau, vårddirektör US, E-län Christina Källgren-Pettersson, regionsjukvårdssakkunnig, E-län Göran Atterfors, regionsjukvårdssakkunnig, E-län Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, F-län Therese Eklöv, regionsjukvårdssakkunnig, F-län Jan-Erik Karlsson, regionsjukvårdssakkunnig, F-län Krister Björkegren, regionsjukvårdssakkunnig, H-län Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, E-län David Lindahl, IT-arkitekt, H-län kl,14:15-16:20 Johan Hallenborg, IT-direktörH-län, kl 14:15-16:20 Anders Norr, Affärs-/verksamhets-/IT-arkitetkt E-län, kl 14:15-16:20 Håkan Nilsson, produktionsenhetschef IT, E-län, kl 14:15-16:20 Anders Jacobsson, IT-arkitekt, F-län, kl 14:15-16:20 Helena Glemdal Bergqvist, IT-direktör, F-län, kl 14:15-16:20 Hans Starkhammar, verksamhetschef RCC, E-län, kl 13:00-14:15 Göran Henriks, ordförande RCC, F-län, kl 13:00-14:15 Ordförande hälsade välkomna till dagens extra möte för RSL. Övriga frågor anmäldes NOD avtal (Mats) E-hälsa - CeHis, hur samverkar vi i sydöstra sjukvårdsregionen? (Tommy) Ordnat införande utse referensgrupp med en representant från varje landsting (Mats) Sällsynta diagnoser, behövs samstämmighet om vad vi tidigare beslutat. (Chirstina E) RCC verksamhetsplan och årsrapport Hans Starkhammar och Göran Henriks var inbjudna till dagens möte för att rapportera om RCC:s verksamhetsplan och årsrapport. Skriftlig årsrapport samt verksamhetsplan från RCC har skickats ut i förväg. Redovisningen speglade år 2012 och arbetet som gjorts inom RCC sydost; områden där RCC koordinerar, utvecklar och leder arbetet.

2 2 RSL:s ordförande betonade att man från RCC ska identifiera de områden som är viktiga att fokusera på i framtiden för att uppnå löftena. Presentera de två viktigaste aktiviteterna per löfte och återkoppla dessa snarast till RSL. Göran Henriks gick igenom de olika delarna i årsredovisningen och de aktiviteter som genomförts under året. Kort diskuterades kontaktsjuksköterskornas roll totalt finns idag ca 190 st i regionen. När det gäller de regionala processledarna ställdes frågan vad vi skall göra för att komma framåt inom området eftersom vi inte har lyckats sälja in funktionerna i våra respektive landsting. Ledtiderna är ett bekymmer. Enligt Göran Henriks skall vi satsa på den inriktning som vi har och en process som fungerar bäst i dagsläget är den palliativa processen. Han har ett önskemål att få mandat att sätta fokus på färre processer. Tommy Skau anser att det måste finnas tydlighet i uppdraget till processledarna och Christina E menar att om detta är ett prioriterat område skall vi ha kontakt mellan regional och lokal processledare. I respektive landsting gäller det att identifiera vem som är kontakten till den regionala processledaren respektive landsting tänker igenom hur man kan stärka det lokala och regionala samarbetet. Christina E menade vidare att det behövs en arbetstrupp som arbetar med nivåstrukturering. RCC behöver tydligt stöd i frågan. Inom respektive landstig förs en diskussion med LD kring det fortsatta arbetet med nivåstrukturering. Beslut Stämma av med respektive landstingsdirektör hur vi går vidare med att arbeta med nivåstrukturering. Prioriterade processer som föreslås arbetas med är de där vi får nationella riktlinjer inom kort, bröst, colon och prostata. MDK (Multidiciplinära konferenser) viktig del i nivåstruktureringsarbetet som måste vara ett absolut fokusområde. Målbeskrivningar och måluppfyllelser saknas - behöver vara med och kommenteras i årsberättelsen. RCC ska presentera de viktigaste aktiviteterna per löfte. Arbeta vidare med kontaktsjuksköterska. Processledarnas uppdrag, stärka det lokala och regionala samarbetet. IT-uppraget inom RCC David Lindahl, Anders Norr, Anders Jacobsson, Göran Henriks, Hans Starkhammar samt Johan Hallenborg, Håkan Nilsson, Helena Glemdal Bergqvist var inbjudna till mötet för att redovisa de olika IT-uppdragen som tidigare delats ut.

3 3 I den första delen av informationen belystes mål och mått för cancervården kopplade till regionens löften till befolkningen. Kärnan är att löftena måste kunna mätas och uppdraget att lösa denna kränfråga hade getts till RCC och IT-personer. Socialstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som har arbetat med mätvärden och definitioner och arbetet skall vara klart under Informationen bör registreras via en global mall. Onkologisk översikt som testats i Kalmar, och där bra mätvärden redan finns som går att använda regionövergripande. Mallen skall kompletteras med sökord från tidigare mallar. Ur ett IT-perspektiv ser man att för att få ut bra data behöver detta arbete samordnas i regionen. Förslag från IT-gruppen är att Verksamheten får i uppdrag att: Införa onkologisk översikt i Cosmic enligt gemensam modell och samordna användandet Komplettera med/använd de mätvärden/definitioner som socialstyrelsens expertgrupp föreslår Återanvänd om möjligt redan befintliga sökord Ompröva benämningen onkologisk översikt. Förslag Canceröversikt Regionala mätvärden kan läggas till vid behov IT: Samordna bearbetning av utdata och skapande av rapporter Beslut: Arbeta vidare utifrån arbetsgruppens förslag. Varje landsting utser minst en verksamhetsföreträdare i det fortsatta arbetet. David Lindahl, landstinget i Kalmar län, blir samordnare inför första mötet. En projektledare skall utses. Uppdraget skall vara klart 1 september 2013 Namnförslag lämnas snarast till David. Arbetsgruppen skriver/formulerar en handlingsplan över vad som skall göras. Kort skriftlig återrapportering på kommande RSL-möten. Tilläggsuppdrag Regional samverkan E-remiss och remisstatus Kundgruppen (Cambio) behandlade fråga i september 2012 och Cambio presenterade förslag vid StyrCa-mötet den 29 november Landstingen uttryckte att detta är högt prioriterat och Cambio skulle arbeta vidare med förslaget, E-remisser för R8. Målkund behöver också utses för arbetet med E-remiss. Beslut: Avvakta Cambios förslag angående lösning/affärsupplägg. Förslaget kommer att presenteras på StyrCa mötet den 12/3. I avvaktan på lösning i R8 kan landstingen använda sig av remisstatus i MVK (Mina vårdkontakter) Regionala nätverk Termer och begrepp Regional grupp för att studera bröstcancer och stroke är tillsatt. Två av tre möten har genomförts. SNOMED CT är ett begreppssystem som syftar till att göra dokumentationen i vård och omsorg enhetlig, entydig och ändamålsenlig. Socialstyrelsen arbetar för att detta skall införas och användas

4 4 inom svensk hälso- och sjukvård. Ett uppstartsmöte är planerat till den 26-27/2. Vi måste säkerställa att våra representanter får fortsätta att representera. Ander Norr är sammankallande. Cytodos Arbetsgruppen har föreslagit en workshop tillsammans med leverantören och verksamheterna för att belysa viktiga områden. För att skapa gemensam tillgång till Cytodos finns ett förslag att ge direktaccess till en läskopia Förslag Direktaccess mot läskopia Regional workshop med leverantören Initiativ till fortsatt arbete förstudie Beslut: Arbeta vidare utifrån arbetsgruppens förslag. Varje landsting utser minst en verksamhetsföreträdare i det fortsatta arbetet. Anders Jakobsson, landstinget i Jönköping, blir samordnare. Namnförslag lämnas snarast till Anders. En projektledare skall utses. Namnförslag lämnas snarast till Anders Jacobsson. Arbetsgruppen skriver/formulerar en handlingsplan och gör en tidplan. Kort skriftlig återrapportering på kommande RSL-möten. Kvalitetsregister Ett uppdrag var att titta på NDR och psykiatriregistren. Bägge registren avviker delvis från nationell standard. Problem har dessutom uppstått kring psykiatriregistren då Örebro läns landsting avsagt sig uppdraget att långsiktigt svara för Enligt Anders Norr behöver vi avvakta och se vad som händer. Beslut: Avvaktar vidare arbete. IT-uppdraget IX3 framtiden Håkan Nilsson informerade om uppdraget. Gruppens slutsats är att vi är mer lika än vi tror i regionen och att vi behöver fortsätta vår samverkan. Vi skall inte titta tillbaka utan lägga kraft på nya funktionaliteter. Gruppen rekommenderade att vi startar omgående samarbete kring R8 och RF samt kring läkemedel. Förslag från IT-cheferna till fortsatt samverkan nästa steg Verksamheten ansvarar för att Starta ett verksamhetsdrivet projekt omgående med följande mål samverkan för enhetlig konfiguration av R8.0 samverkan för enhetlig konfiguration av R8.1 samverkan för enhetlig konfiguration av Webbtidbok etablera gemensam syn avseende behörighet- och sekretess när det gäller åtkomst till data Initiera en översyn av pågående utvecklingsprojekt inom regionen där samverkan kan göras IT ansvarar för att Etablera och säkerställa modulnätverken inom Cosmics kundgrupp via Förvaltningsrådet Koordinera och skapa en enhetlig konfigurationsdokumentation. Beslut: RSL är positiva till dagens redovisning och anser detta vara ett intressant förslag som behöver tas hem till respektive landsting för att fatta beslut. Deadline är 15 mars Efter beslut träffas objektägare, IT-direktörer. Håkan Nilsson blir sammankallande för detta arbete.

5 5 Övriga frågor NOD-avtal Införande av NOD är kopplat till läkemedelsindikatorerna i äldreöverenskommelsen. Avtalet innehåller en rad åtaganden för landstingen. Konsekvenserna behöver belysas ytterligare. Frågan diskuterades på HD/LD mötet i februari. Beslut: IT-direktörerna får uppdrag att ansvara för den vidare hanteringen av avtalen. E-hälsa - CeHis Tommy S tog upp frågan om styrningen av CeHis och E-hälsofrågor. Håkan Nilsson redogjorde för att det finns en regional samverkan kring dessa frågor. Håkan Nilsson återkommer på ett RSL möte i höst och ger en uppdatering kring prioriterade frågor. Ordnat införande läkemedel En process kommer att upprättas mellan myndigheter, landsting och läkemedelsindustrin rörande ordnat införande av nya läkemedel. Läkemedel är en terapi av flera och som bör samordnas i en process för kunskapsstyrning. Frågan diskuterades på HD/LD och beslutades att modellen för ordnat införande av nya läkemedel även ska gälla för ordnat införande av metoder inom Hälso- och sjukvården. I regionen skall vi utse en representant per landsting. SKL kommer att skicka ut förfrågan om namnförslag. Hälso- och sjukvårdsdirektörerna i regionen samverkar kring namnförslag så att vi får en god spridning av olika kompetenser. Beslut: Från varje andsting utses representant att ingå i detta arbete. Hälso- och sjukvårdsdirektörerna e- postar namn och kontaktuppgifter till sofie.alverlind@skl.se senast 15 mars. Sällsynta diagnsoer Christina E ställde en fråga kring uppdraget Sällsynta diagnoser. I regionen har vi beslutat att projektet får en budget 1,2 Mkr och medlen är tillförda. Dock har Cecilia Gunnarsson mailat en fråga där hon undrar över läkartid och sjukskötersketid i projektet. Som uppdraget är skrivet har landstingen i Kalmar och Jönköping inte uppfattat att det skall tillskjutas tid för läkare och sjuksköterskor. Beslut Kalmar och Jönköping vill ta ett ytterligare resonemang och fundera kring detta. I respektive landsting utses en kontaktperson i projektet. Vid minnesanteckningarna Gunnita Augustsson Sekreterare i regionsjukvårdsledningen

Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010

Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010 1 Regionsjukvårdsstaben 2012-10-30 Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010 Dag torsdagen den 25 oktober 2012 Tid kl 10:00 14:30 Plats Hotell Högland, Nässjö

Läs mer

Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 29 maj 2013

Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 29 maj 2013 1 Regionsjukvårdsstaben 2013-06-03 Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 29 maj 2013 Dag Onsdagen den 29 maj 2013 Tid Kl 09:00 14:40 Plats, Kallade Förhinder Fredensborgs

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL)

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) 1 Regionsjukvårdsstaben 2014-10-09 Henning Elvtegen Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) Dag: torsdagen den 2 oktober 2014 Tid: kl. 09.00-12.00 Plats: Videomöte Kallade: Göran

Läs mer

Mötesanteckning. Regionsjukvårdsledning Datum: Tisdag 15 November 2011 kl 10:00-15.30 Lokal: Fredensborg, Storebro, Vimmerby.

Mötesanteckning. Regionsjukvårdsledning Datum: Tisdag 15 November 2011 kl 10:00-15.30 Lokal: Fredensborg, Storebro, Vimmerby. Bilaga 1 Mötesanteckning Regionsjukvårdsledning Datum: Tisdag 15 November 2011 kl 10:00-15.30 Lokal: Fredensborg, Storebro, Vimmerby Närvarande: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, Jönköping,

Läs mer

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Göran Atterfors 2018-10-29 Dnr: RS 2018-481 Regionstyrelsen Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport 08 2018 Årligen görs en delårsrapport för

Läs mer

Minnesanteckningar Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3

Minnesanteckningar Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3 Minnesanteckningar 2014-09-18 Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl. 10.00-15.00 Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3 Närvarande: Christina Edward ordf. Leni Lagerqvist

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL)

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) Regionsjukvårdsstaben 2014-12-15 Henning Elvtegen Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) Dag: ons 10 dec Tid: 09.00-12.00 Plats: Videokonferens. Kallade: Göran Atterfors, regionsjukvårdssakkunnig,

Läs mer

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 1 BESLUTSUNDERLAG Regionsjukvårdsstaben Göran Atterfors 2014-09-12 RSN 2014-16 Regionsjukvårdsnämnden Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 Regionsjukvårdsnämnden Regionsjukvårdsnämnden (RSN)

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017 Närvarande: Srinivas Uppugunduri, Lie Printz, Pia Landberg, Matts Järgården, Göran Attefors, Ann Josefsson, Ragnhild Holmberg, Magnus Lagerlund,

Läs mer

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942)

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942) Tjänsteskrivelse 1(2) 2015-02-17 RJL 2015/378 Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Nämnden för folkhälsa och sjukvård Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Onsdagen den 25 januari 2017 Tid kl 10:30 12:25 Plats Videomöte, ring IPnr 1089993 Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel

Läs mer

Mötesanteckningar - RSL

Mötesanteckningar - RSL Mötesanteckningar - RSL 2016-06-01 Dag: 2016-06-01 Kl. 10.00 15.15 Plats: Fredensborgs Herrgård Närvarande: Förhinder: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, ordförande F-län Jan-Erik Karlsson, regionsjukvårdssakkunnig,

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016 Närvarande: Göran Atterfors (ordf.), Göran Henriks, Mari Bergeling, Bruno Larsson, Robert Ring, Yvonne Subay, Srinivas Uppugunduri, Magnus

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017 Närvarande: Göran Atterfors (ordf.), Ragnhild Holmberg, Bruno Larsson, Robert Ring, Srinivas Uppugunduri, Magnus Lagerlund, Leni Lagerqvist,

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 141210 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna-Lena Sunesson Christine Backlund Ewa Jonsson Gunvor Swenning Katja Vuollet Carlsson Leif Näckholm

Läs mer

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Vårdkvalitet är mer än medicinska resultat

Vårdkvalitet är mer än medicinska resultat RSL 28 maj 2014 Ragnhild Holmberg 2 Vårdkvalitet är mer än medicinska resultat Upplevd kvalitet (kund) Processkvalitet Medicinsk kvalitet Patientens perspektiv 3 Regionalt cancercentrum, RCC Sydöst Vision:

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Region Östergötland 450 000 invånare 13 000 medarbetare Region Jönköpings län 350 000 invånare 10 000 medarbetare Region Kalmar län 243 000 invånare 7 000

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d)

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 131213 Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 2014-2015 RRC Uppsala-Örebro skall verka för en likvärdig och god vård för alla cancerpatienter. Cancerrådet i Sörmland skall

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 oktober 2016

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 oktober 2016 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 oktober 2016 Närvarande: Göran Atterfors (ordf.), Ragnhild Holmberg, Mari Bergeling, Bruno Larsson, Robert Ring, Yvonne Subay, Srinivas Uppugunduri,

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare 2015-09-04 Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare Dag 3 september 2015 Plats Regionhuset, Linköping Närvarande: Anna Bengtsson, (fm) Östergötland Henning Elvtegen Östergötland Charlotte

Läs mer

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsnämnd 21 maj 2013 Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen 54 000 nya cancerfall per år i Sverige Varje patient unik med sitt vårdförlopp Flera professionella grupperingar

Läs mer

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland 2018-01-05 Namn Sammanhang Uppdrag för regionala vårdprogramgrupper Bakgrund: Arbetet och utvecklingen med vårdprogram, kvalitetsregister och patientprocesser

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier 2014-04-17 Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier Dag 14 mars 2014 Tid Kl. 09.00-14.00 Plats Vimmerby Folkhögskola, lilla E Närvarande: Jolanda van Vliet, ordförande Östergötland

Läs mer

Regionala mål. Dragning för RSL + LD Henning Elvtegen och Christina Edward 140205

Regionala mål. Dragning för RSL + LD Henning Elvtegen och Christina Edward 140205 Regionala mål Dragning för RSL + LD Henning Elvtegen och Christina Edward 140205 Varför är frågan aktuell? Vi har haft regionala systemmått, utgått från God Vård Politikerna önskade löften och mätbara

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 7 april 2017 Tid kl 09:30 15:15 Plats Konferenscentrum, Alvesta Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel Linköping

Läs mer

Multidiciplinära konferenser MDK Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer

Multidiciplinära konferenser MDK Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer Multidiciplinära konferenser MDK 2018-05-18 Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer Processarbete MDK RCC sydöst Sjukvårdsregionala riktlinjer Multidisciplinär arbetsgrupp med representanter från alla tre

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Dag: 2015-04-14 kl.10.00-14.35 Plats Björkbacken, Vimmerby Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Göran Atterfors Gunvor Rundqvist Stefan Franzén

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Närvarande: Srinivas Uppugunduri, Linda Wolf, Pia Landberg, Jerker Pernrud, Matts Järgården, Sofie Drake af Hagelsrum,

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014 Planeringsenheten 2014-05-10 Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014 Dag 2014-05-08 09 Tid Kl 12:00 dag 1 - kl 12 dag 2 Plats Närvarande Ej närvarande Halltorps Gästgiveri,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Regionsjukvårdsstaben Gunnita Augustsson 2018-02-08 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Torsdagen den 8 februari 2018 Tid Kl 08:00-10:00 Plats Videomöte, ring IP 1089992 (Mote2

Läs mer

Regionsjukvårdsstaben 2014-05-28 Natalie Bertling Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL)

Regionsjukvårdsstaben 2014-05-28 Natalie Bertling Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) Regionsjukvårdsstaben 2014-05-28 Natalie Bertling Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) Dag: onsdagen den 28 maj 2014 Tid: kl. 09.30 16.00 Plats: Kallade: Särskilt kallade: Anmält

Läs mer

Slutrapport till RSL projekt Cosmic ledtidsmätning - arbetsnamn canceröversikt

Slutrapport till RSL projekt Cosmic ledtidsmätning - arbetsnamn canceröversikt Slutrapport till RSL projekt Cosmic ledtidsmätning - arbetsnamn canceröversikt Sammanfattning Projektet fick till uppgift att med stöd av befintliga IT-stöd ta fram en regiongemensam mall i syfte att kunna

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

Protokoll för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen, 23 mars 2018

Protokoll för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen, 23 mars 2018 Protokoll för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen, 23 mars 2018 Tid och plats ande 10.00 14.00 Fredensborgs Herrgård, Storebro Anders Henriksson (S), ordförande Mats Johansson (S), vice ordförande

Läs mer

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 Tid: 2015-02-03, kl 13:00-15:00 Plats: Hooks Herrgård, Hok 12 RJL 2015/ 243 Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen dnr RSN 2014-29

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 140224

Minnesanteckningar från patientrådets möte 140224 Minnesanteckningar från patientrådets möte 140224 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Ewa Jonsson Gunwor Swenning Jeanne Handberg Jenny Schönfeldt Katja Vuollet Carlsson Leif Näckholm Malin Andersson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2014-12-19 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 19 december 2014 Tid Kl 10:00 15:00 Plats Närvarande Telefonmedverkan Anmält förhinder Hotell Högland, Nässjö Robert

Läs mer

Möte sjukvårdsregionerna UppsalaÖrebro och Norra regionen. Sundsvall 2013-05-23 Anna-Lena Sunesson

Möte sjukvårdsregionerna UppsalaÖrebro och Norra regionen. Sundsvall 2013-05-23 Anna-Lena Sunesson Möte sjukvårdsregionerna UppsalaÖrebro och Norra regionen Sundsvall 2013-05-23 Anna-Lena Sunesson RCC Norrs styrning och ledning Politisk nivå Tjänstemannanivå Linjeorganisation Professionen Förbundsdirektion

Läs mer

Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN

Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2015-03-24 Regionledningskontoret Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2014-29 Skrivelse Dnr RJL 2015/243 Protokollsutdrag från Nämnden för folkhälsa och sjukvård 2015-02-03 Protokollsutdrag

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL)

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) 1 Regionsjukvårdsstaben 2014-11-17 Henning Elvtegen Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) Dag: onsdagen den 5 november 2014 Tid: kl. 10.00 16.00 Plats: Hotell Högland, Nässjö

Läs mer

Den nationella cancerstrategin

Den nationella cancerstrategin 10.00 Välkommen! Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare SKL 10.10 Statens syn på Kortare väntetider i cancervården och primärvårdens roll Sara S Johansson, projektledare Socialdepartementet 10.25 Överenskommelsen

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Minnesanteckningar Ledningsgruppsmöte november 2018

Minnesanteckningar Ledningsgruppsmöte november 2018 Ort 2018-12-10 1(6) Minnesanteckningar Ledningsgruppsmöte 26-27 november 2018 Närvarande: Kjell Ivarsson, Srinivas Uppugunduri, Göran Atterfors, Jessica Eriksson, Peter Söderkvist, Ann Josefsson, Johan

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

Minnesanteckningar ledningsgruppsmöte RCC sydöst Alvesta

Minnesanteckningar ledningsgruppsmöte RCC sydöst Alvesta Minnesanteckningar ledningsgruppsmöte RCC sydöst 170419 Alvesta Närvarande: Göran Atterfors (ordf.), Leni Lagerkvist, Pia Landberg, Mari Bergeling, Magnus Lagerlund, Ragnhild Holmberg, Robert Ring, Göran

Läs mer

RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta

RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Hotel The Box, Linköping Närvarande: Landstinget i Kalmar län Stefan Bragsjö, ordf. Maria Afrell Håkan Ehlin Ragnar Styrbjörn Region Jönköpings län Lars Abrahamsson, sekr.

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-11-12 Plats: Närvarande: Landstingshuset, Karlstad Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Vivianne Macdisi, Landstinget i Uppsala län Fredrik

Läs mer

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsledningen 2016-06-01 1 (8) Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen 1. Bakgrund Den Sydöstra sjukvårdsregionen består av Region Östergötland (RÖ), Region Jönköpings

Läs mer

:30-15:30

:30-15:30 Pensionärsrådet Tid Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera 2017-05-17 13:30-15:30 Lokal Vidöstern, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup (SPF Seniorerna)

Läs mer

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Gränsö slott, Västervik Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget i Kalmar

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-01-31 Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Minnesanteckningar Minnesanteckningar RCC samverkan 2015-05-27 Videomöte 2. Nationell kompetensförsörjning Beslut:

Minnesanteckningar Minnesanteckningar RCC samverkan 2015-05-27 Videomöte 2. Nationell kompetensförsörjning Beslut: Minnesanteckningar RCC samverkan 2015-05-27 Videomöte Närvarande: Mef Nilbert, Anna-Lena Sunesson, Mona Ridderheim, Srinivas Uppugunduri (sekr.), Lars Holmberg, Nils Conradi, Lena Sharp(punkt 2), Helena

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL)

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) 1 Regionsjukvårdsstaben 2014-04-24 Henning Elvtegen Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) Dag: onsdagen den 16 april 2014 Tid: kl. 09.30 16.00 Plats: Kallade: Särskilt kallade:

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Vi finns för att cancer finns

Vi finns för att cancer finns 2017-08-31 Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Vi finns för att cancer finns Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av cancerfall per år är

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län En lägesrapport användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län Förord Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting har i uppdrag av regeringen att arbeta med

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL)

Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) 1 Regionsjukvårdsstaben 2014-08-20 Henning Elvtegen Minnesanteckningar från möte med regionsjukvårdsledningen (RSL) Dag: onsdagen den 13 augusti 2014 Tid: kl. 09.30 16.00 Plats: Fredensborgs herrgård,

Läs mer

Mötesanteckningar - RSL

Mötesanteckningar - RSL Mötesanteckningar - RSL 2017-04-11 Dag: 2017-04-11 Kl. 8.15 14.40 Plats: Fredensborgs herrgård, Vimmerby Närvarande: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, ordförande, F-län Jan-Erik Karlsson, regionsjukvårdssakkunnig,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri 2017-11-28 Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri Dag Tisdagen den 28:e november Tid Kl. 09:00 12:00 Plats Närvarande: Videomöte Bjarne Nilsson Olinder, ordförande, Region Östergötland Natalie

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 4 november 2015

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 4 november 2015 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 4 november 2015 Närvarande: Ragnhild Holmberg (ordf.), Mari Bergeling, Bruno Larsson, Robert Ring, Ann Josefsson, Yvonne Subay, Srinivas Uppugunduri, Magnus

Läs mer

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion 1 (6) Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion Bakgrund Samverkansnämnden fastställde vid sammanträdet den 7 februari 2011 verksamhetsplanen för perioden

Läs mer

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården Regeringsbeslut I:4 2014-09-04 S2014/6503/FS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården 1 bilaga Regeringens

Läs mer

RCC samverkansmöte den 9 april 2013

RCC samverkansmöte den 9 april 2013 RCC SAMVERKANSMÖTE 2013-04-09 1 (6) Vård och omsorg Emelie Ljunggren RCC samverkansmöte den 9 april 2013 Närvarande: Nils Conradi, Beatrice Melin, Hans Starkhammar, Stefan Rydén, Lars Holmberg, Roger Henriksson,

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2018

Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016 02 12 verksamhetsplanen för perioden 2016-2019. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner för Samverkansnämnden.

Läs mer

Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen

Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen Katastrofmedicinskt Centrum Jan Johansson, Anita Mohall, Fördjupad förstudierapport SVN 2017-12 Peter Andersson, Annika Bergström 2017-05-19 Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Christer Aronsson Ewa Jonsson Helena Bucht (via video) Katja Vuollet Carlsson Malin Andersson Margareta Sundsten

Läs mer

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård Minnesanteckning 2016-11-22, Videokonferens Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård I nedanstående text används följande förkortningar, Region Östergötland

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: C3 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Sveriges Kommuner och landsting 2017-05-10 Landstingens/regionernas

Läs mer

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri 1 2015-12-15 Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri Dag 2015-12-02 Tid 9.00-12.00 Videomöte Närvarande: Florence Eddyson Hägg ordförande, lt Kalmar Kerstin Aldstedt sekreterare, Region Östergötland

Läs mer

Cancerprocessen 2014-11-11. 2014-11-11 Landstingsstyrelsen 1

Cancerprocessen 2014-11-11. 2014-11-11 Landstingsstyrelsen 1 Cancerprocessen 2014-11-11 2014-11-11 Landstingsstyrelsen 1 Cancer: RCC Sydöst Vision Jag får den vård och det stöd jag behöver, när jag behöver det. Vi lovar att 1. Ingen cancerpatient i regionen har

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Närvarande: Sal C, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör Kristina

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Tid och plats:8 december 2017 kl. 09:00 12:00, SKL Närvarande beredningsgruppen Hans Karlsson, Avdelningschef, SKL (ordförande) Catarina Andersson

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 130822 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Ewa Jonsson Helena Bucht Malin Andersson Margareta Sundsten Marie Svensson (via video) Owe Persson Sonja

Läs mer

Patientkontrakt - en pilotverksamhet

Patientkontrakt - en pilotverksamhet Patientkontrakt - en pilotverksamhet Projektet ska leda till.. ett koncept för patientkontraktmed interaktiv plan som utgår från patientens behov. Ökad samordning av vård, behandling och förebyggande insatser

Läs mer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Göran Karlström, Anna Boman Sörebö 2018-06-01 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid stroke Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Blandade informationspunkter inom områden som är aktuella för er skarpa frågor - Nomineringar till nationellt programområde

Läs mer

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015 Helena von Knorring Göran Zetterström 2 Kriterier den tredje uppföljningen Förebyggande insatser och tidig upptäckt att det finns en regional

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-57

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-57 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Närvarande: Sal A, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Britt Johansson (M) (ers Maritha Josefsson (M)) Mona Forsberg

Läs mer

Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet

Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Eriksson Leif (KLK) Norberg Maria Datum 2015-10-16 Diarienummer KSN-2015-1444 Kommunstyrelsen Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet Förslag

Läs mer

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 1 Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 140625 2 Disposition Vad är kunskapsstyrning - varför behövs det? Hur är kunskapsstyrningen organiserad Nationellt Regionalt

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer

ehälsorådet MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Tid: kl 13:00-16:00 Plats: Regionens Hus, sal C

ehälsorådet MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Tid: kl 13:00-16:00 Plats: Regionens Hus, sal C MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Regionens Hus, sal C Närvarande: Ej närvarande: Carina Helgesson Björk, Gislaved, (ordförande) Sven-Åke Svensson, Region Jönköpings län Tomas Johansson, Vaggeryd Helena Glemdahl-Bergqvist,

Läs mer

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund Arbetsmaterial 2014-06-13 Socialdepartementet PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården Bakgrund Cirka 60 000 cancerfall rapporteras årligen till Cancerregistret. Könsfördelningen

Läs mer

Beatrice Melin Anna-Lena Sunesson Lena Sharp Lisa Rydén Srinivas Uppugunduri Johan Ahlgren Thomas Björk Eriksson

Beatrice Melin Anna-Lena Sunesson Lena Sharp Lisa Rydén Srinivas Uppugunduri Johan Ahlgren Thomas Björk Eriksson RCC Samverkan Datum för mötet: Tisdag 9 oktober 2018 Kl. 09.00-15.30 Plats för mötet: SKL, Utsikten plan 12 Närvarande (beslutande): Närvarande (övriga): Anna-Lena Sunesson Lena Sharp Lisa Rydén Srinivas

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2016-10-26 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag torsdagen den 20 oktober 2016 fredagen den 21 oktober 2016 Tid Plats kl 17:00 torsdag 20 oktober kl 08:30 14:30, fredag 21 oktober

Läs mer

Workshop med nationella vårdenheter

Workshop med nationella vårdenheter Workshop med nationella vårdenheter Gunilla Gunnarsson Stefan Rydén Workshop nationella vårdenheter Därför är vi här idag Team nationella vårdenheter, RCC i samverkan, RCCs nationella arbetsgrupp och referensgruppen

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer