TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG"

Transkript

1 Miljöteknisk markundersökning TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG SLUTRAPPORT

2 UPPDRAG , Helsingborgs stad, Triangelskogen Titel på rapport: Triangelskogen, Talldungen och Triangeln Södra, Helsingborg Miljöteknisk markundersökning Status: Slutrapport Datum: MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Helsingborgs stad, Stadsbyggnadsförvaltningen Christine Boman Konsult: Handläggare: Kvalitetsgranskare: Tyréns AB Tomas Fällman Magnus Lindsjö Handläggare: Datum: Handlingen granskad av: Datum: Tyréns AB Fack Helsingborg Besök: Kungstorget 8 Tel: Säte: Stockholm Org.nr: (8)

3 1 BAKGRUND OCH SYFTE Triangelskogen är ett naturområde inom stadsdelen Planteringen i södra Helsingborg. Området delas in i tre delområden; Triangelskogen, Talldungen och Triangeln Södra. Den totala ytan för de tre delområdena är ca 12,5 hektar. Inför anläggande av en ny lekplats i Triangelskogen lät Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad genomföra en inledande miljöteknisk markundersökning inom platsen för den nya lekplatsen i december Då undersökningen visade på förhöjda halter av metaller och PAH i den ytliga matjorden genomfördes en utökad undersökning i februari 2018 med syfte att ytterligare utreda föroreningssituationen. Då även den utökade undersökningen visade på förhöjda halter av metaller och PAH beslöt Stadsbyggnadsförvaltningen att låta genomföra en miljöteknisk markundersökning av hela området med de tre delområdena Triangelskogen, Talldungen och Triangeln Södra. 2 OMRÅDESBESKRIVNING Området har utgjorts av naturområde sedan 1800-talet, då tallplanteringar anlades för att förhindra sandflykt. Det är inte sannolikt att någon omfattande miljöstörande verksamhet bedrivits på platsen. Områdets vegetation utgörs främst av tallskog. Som framgått av tidigare undersökningar utgörs marken av ett ca 0,2 m tjockt lager av humusjord som överlagrar finsand. Figur 1. De tre delområdena Triangelskogen, Talldungen och Triangeln Södra. Bildkälla: OpenStreetMap Uppdrag: , Helsingborgs stad, Triangelskogen Beställare: Helsingborgs stad Stadsbyggnadsförvaltningen 3(8)

4 Området används som rekreationsområde av kringboende och genomkorsas av flera mindre stigar. Inom området finns såväl fotbollsplan och tennisbana som lekplats och vindskydd. Runt området finns både bostadsbebyggelse och industrimark. Norr om området samt mellan Talldungen och Triangelskogen ligger villabebyggelse. Väster om Triangeln södra ligger ett industriområde och söder om samma område ansluter villabebyggelse. Både öster och väster om hela det aktuella området ligger industriområden. Figur 2. Triangelskogen. Gångstig och del av befintlig lekplats i nordvästra hörnet. Uppdrag: , Helsingborgs stad, Triangelskogen Beställare: Helsingborgs stad Stadsbyggnadsförvaltningen 4(8)

5 3 PROVTAGNING Provtagning inom de tre delområdena har baserats på provtagningsplan daterad , se bilaga 1-3. Provtagningen omfattar 28 provpunkter för Triangelskogen, 14 provpunkter för Talldungen och 13 provpunkter för Triangeln södra. För varje provpunkt tas 10 delprover ut från den ytliga matjorden (0-0,2 m djup) och slås samman till ett samlingsprov. Provtagning sker genom handgrävning med trädgårdsspade i plast. Punkterna namnges enligt följande system: Triangelskogen: TPG1-TPG28 Talldungen: VTPG1-VTPG14 (i resultaten benämns Talldungen som Västra tallskogen, därav förkortningen VT) Triangeln södra: TSPG1-TSPG13 4 FÄLTARBETEN OCH ANALYSER Provtagning i fält utfördes den 12:e, 17:e, 19:e samt 20:e april 2018 av Tyréns AB baserat på provtagningsplanen. I ursprunglig provtagningsplan omfattade provtagningen av Triangelskogen 27 punkter. Efter att punkterna TPG1-TPG5 kring den befintliga lekplatsen i Triangelskogen provtagits och analyserats beslöts att en extra provpunkt i anslutning till lekplatsen, punkt TPG28, skulle läggas till provtagningen. Provpunkternas position mättes in med GPS i koordinatsystem Sweref och höjdsystem RH Uttagna prov transporterades sedan till ALS ackrediterade laboratorium för analys av tungmetaller och PAH. Den extra punkten TGP28 analyserades med avseende på BTEX. 5 BEDÖMNINGSGRUNDER 5.1 BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR JORD GENERELLA RIKTVÄRDEN Riktvärden är ett hjälpmedel för utvärdering av förorenade områden och indikerar föroreningsnivåer som inte innebär oacceptabla risker för människor och miljö. För markföroreningar har Naturvårdsverket tagit fram generella riktvärden för två typer av markanvändning, Känslig Markanvändning (KM) och Mindre Känslig Markanvändning (MKM), (Naturvårdsverket, 2009). Beroende på hur vissa utvalda skyddsobjekt beaktas kan riktvärden för KM eller MKM användas, se Tabell 1. Uppdrag: , Helsingborgs stad, Triangelskogen Beställare: Helsingborgs stad Stadsbyggnadsförvaltningen 5(8)

6 Tabell 1. Kriterier för val av markanvändning för mark (Naturvårdsverket, 2009). Skyddsobjekt KM MKM Människor som vistas på området Heltidsvistelse Deltidsvistelse Markmiljön på området Skydd av markens ekologiska Begränsat skydd av markens funktion ekologiska funktion Grundvatten Grundvatten inom och intill Grundvatten 200 m området skyddas nedströms området skyddas Ytvatten Skydd av ytvatten, skydd av Skydd av ytvatten, skydd av vattenlevande, organismer vattenlevande, organismer 5.1 HALTNIVÅER FÖR MINDRE ÄN RINGA RISK Schaktmassor som uppstår som ett överskott och inte kan användas inom arbetsområdet är en form av avfall som ofta återanvänds och återvinns. Verksamhetsutövaren har ansvar för att användning av avfall inte skadar människor och miljö. Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning för att underlätta återvinning av avfall i anläggningsarbeten (Naturvårdsverket, 2010). I vägledningen anges nivåer för mindre än ringa risk, (MRR) det vill säga halter av förorenade ämnen som bedöms medföra att risken är mindre än ringa vid återvinning av avfallet. MRR anger en nivå under vilken jordmassor kan användas fritt (d.v.s. utan anmälan till tillsynsmyndighet) inom andra områden, t.ex. om de uppstår som överskott i samband med schaktarbeten. För detta krävs att haltnivåerna inte överskrids, att det inte förekommer andra föroreningar som kan påverka risken än de ämnen som det finns angivna haltnivåer för samt att användningen inte sker i ett område där särskild hänsyn krävs, t.ex. vattenskyddsområden. Även om haltnivåerna underskrids, måste massorna även kontrolleras med avseende på lakning i enlighet med Naturvårdsverket (2010) innan fri återvinning kan bedömas. MRR ska t.ex. beaktas om man avser återanvända uppkomna överskottsmassor på en annan plats än där de uppkommit. 6 RESULTAT Resultaten av analyserna visar i enlighet med tidigare undersökningar på förhöjda halter av metaller och PAH:er i de tre delområdena. För sammanställning av analysresultat, se bilaga 4-6. De metaller som förekommer i förhöjda halter är arsenik, barium, koppar, kvicksilver och bly. PAH:er förekommer i förhöjda halter i fraktionerna PAH M och PAH H (PAH:er med medelhög och hög molekylvikt). Föroreningshalterna i proverna varierar stort mellan punkterna, och vissa punkter uppvisar inte några förhöjda halter. I andra punkter överskrids Naturvårdsverkets riktvärden för såväl känslig markanvändning (KM) som mindre känslig markanvändning (MKM). Både metaller och PAH:er förekommer i halter över riktvärdet för MKM. De påträffade föroreningarna är heterogent spridda över området utan någon tydlig koppling till en punktkälla, vilket tyder på att området påverkats av en diffus föroreningsspridning. Uppdrag: , Helsingborgs stad, Triangelskogen Beställare: Helsingborgs stad Stadsbyggnadsförvaltningen 6(8)

7 Medianhalterna av flera ämnen är generellt något högre i delområdet Talldungen än i Triangelskogen och Triangeln södra. En tolkning av detta kan vara att den diffusa föroreningen skett genom atmosfärisk deposition med vinden från det hamn- och industriområde som ligger till väster om undersökningsområdena. I enlighet med detta framgår av Tabell 2 att andelen prover som överskrider riktvärdena för KM respektive MKM är likartade för Triangelskogen och Triangeln södra. Talldungen uppvisar en annan fördelning med högre andel prover som överskrider MKM och lägre andel som överskrider KM jämfört med de andra områdena. Tabell 2. Andel prover som överskrider Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning (KM) respektive mindre känslig markanvändning (MKM) Triangelskogen * Talldungen Triangeln södra Totalt antal prover Andel prover som överskrider riktvärdet för känslig markanvändning (KM) Andel prover som överskrider riktvärdet för mindre känslig markanvändning (MKM) 59 % 43 % 62 % 19 % 36 % 23 % * = I denna sammanställning räknas även in de tidigare undersökningar av Triangelskogen som genomförts i december 2017 och februari De prover som togs på fotbollsplanen i Talldungen visade inte på några förhöjda halter, sannolikt ett resultat av att jorden där transporterats till platsen vid anläggningen av fotbollsplanen. Samma förhållande kan konstateras för de prover som togs runt tennisbanan i Triangelskogen (TPG6-TPG9) där endast PAH H överskrider riktvärdet för KM i en punkt, dock med liten marginal. Analysen av den extra provpunkten TPG28 i anslutning till den befintliga lekplatsen i Triangelskogen visade inte på någon förekomst av BTEX-ämnen (Bensen, Toluen, Etylbensen och Xylen). Uppdrag: , Helsingborgs stad, Triangelskogen Beställare: Helsingborgs stad Stadsbyggnadsförvaltningen 7(8)

8 7 REKOMMENDATIONER Området används idag som rekreationsområde för de närboende, med bland annat lekplatser, vindskydd och utegym som lockar till vistelse i området. Eftersom området har konstaterats vara förorenat med halter som överskrider Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning kan det inte uteslutas att föroreningarna utgör en miljö- eller hälsorisk. För att vidare utreda dessa risker bör en fördjupad riskbedömning för området göras. I nästa steg bör även en åtgärdsutredning och riskvärdering göras för att utvärdera nytta och risker med eventuella åtgärder på området. Eftersom förorening konstateras bör resultaten av denna undersökning skyndsamt delges tillsynsmyndigheten i enlighet med upplysningsskyldigheten i 10 kap. 11 miljöbalken. 8 BILAGOR Bilaga 1. Provtagningsplan Triangelskogen Bilaga 2. Provtagningsplan Triangeln Södra Bilaga 3. Provtagningsplan Talldungen Bilaga 4. Sammanställning av analysresultat för Triangelskogen Bilaga 5. Sammanställning av analysresultat för Triangeln södra Bilaga 6. Sammanställning av analysresultat för Talldungen 9 REFERENSER Naturvårdsverket, 2009 Riktvärden för förorenad mark - Modellbeskrivning och vägledning, Rapport 5976, 2009, rev Naturvårdsverket, 2010 Återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Handbok 2010:1 Uppdrag: , Helsingborgs stad, Triangelskogen Beställare: Helsingborgs stad Stadsbyggnadsförvaltningen 8(8)

9 Bilaga 1. Triangelskogen provtagningsplan för miljöteknisk markundersökning Upprättad Reviderad TPG25 Provgrop TPG1-TPG28 TPG1 TPG2 TPG3 TPG28 TPG5 TPG26 TPG24 TPG23 TPG4 TPG27 TPG22 TPG21 TPG20 TPG6 TPG7 TPG8 TPG19 TPG18 TPG9 TPG10 TPG11 TPG13 TPG14 TPG12 TPG16 TPG17 TPG15 Området är skogsmark idag och har varit så sedan åtminstone Jordprofilen förväntas utifrån tidigare provtagning utgöras av 2 dm matjord ovan finsand. Jordarna förväntas vara naturliga och fyllnadsmassor bedöms endast påträffas i samband med GC-vägen. Provtagning Provpunkter har placerats systematiskt över hela området för att ge översiktlig bild av föroreningssituationen. Extra provpunkter har fördelats kring lekplats i nordvästra hörnet (PG 1-5), tennisbana (PG 6-9) samt vindskydd (PG 10-14) för att ge tydligare bild av föroreningssituationen vid dessa platser. Se provpunkter i figur ovan. Provgroparnas storlek är ej skalenlig. Provgroparnas position mäts in i fält med GNSS. Provtagning sker med spade i de ytligaste 0,2 m. Till varje prov tas 10 delprov ut inom ett begränsat område och blandas noggrant i en diffusionstät påse i fält. Analys Samtliga 28 samlingsprov sänds för analys vid ackrediterat laboratorium. Analyserade parametrar blir Tungmetaller PAH BTEX (punkt TGP28) Redovisning Utförd provtagning redovisas tillsammans med resultat och generella riktvärden i enkel rapport. Magnus Lindsjö, Tyréns AB

10 Bilaga 2. Triangeln södra provtagningsplan för miljöteknisk markundersökning TSPG3 Provgrop TSPG1-TSPG13 Upprättad Reviderad TSPG2 TSPG4 TSPG1 TSPG5 TSPG6 TSPG8 TSPG7 TSPG9 TSPG11 TSPG10 TSPG12 TSPG13 Området är skogsmark idag och har varit så sedan åtminstone Jordprofilen förväntas utifrån tidigare provtagning utgöras av 2 dm matjord ovan finsand. Jordarna förväntas vara naturliga och fyllnadsmassor bedöms endast påträffas i samband med GC-vägen. Provtagning Provpunkter har placerats systematiskt över hela området för att ge översiktlig bild av föroreningssituationen. Se provpunkter i figur ovan. Provgroparnas storlek är ej skalenlig. Provgroparnas position mäts in i fält med GNSS. Provtagning sker med spade i de ytligaste 0,2 m. Till varje prov tas 10 delprov ut inom ett begränsat område och blandas noggrant i en diffusionstät påse i fält. Analys Samtliga 13 samlingsprov sänds för analys vid ackrediterat laboratorium. Analyserade parametrar blir Tungmetaller PAH Redovisning Utförd provtagning redovisas tillsammans med resultat och generella riktvärden i enkel rapport. Magnus Lindsjö, Tyréns AB

11 Bilaga 3. Talldungen provtagningsplan för miljöteknisk markundersökning Upprättad Provgrop VTPG1-VTPG14 Reviderad VTPG1 VTPG2 VTPG3 VTPG5 VTPG4 VTPG6 VTPG7 VTPG8 VTPG9 VTPG10 VTPG12 VTPG11 VTPG13 VTPG14 Området är skogsmark idag och har varit så sedan åtminstone Jordprofilen förväntas utifrån tidigare provtagning utgöras av 2 dm matjord ovan finsand. Jordarna förväntas vara naturliga och fyllnadsmassor bedöms endast påträffas i samband med GC-vägen. Provtagning Provpunkter har placerats systematiskt över hela området för att ge översiktlig bild av föroreningssituationen. Se provpunkter i figur ovan. Provgroparnas storlek är ej skalenlig. Provgroparnas position mäts in i fält med GNSS. Provtagning sker med spade i de ytligaste 0,2 m. Till varje prov tas 10 delprov ut inom ett begränsat område och blandas noggrant i en diffusionstät påse i fält. Analys Samtliga 14 samlingsprov sänds för analys vid ackrediterat laboratorium. Analyserade parametrar blir Tungmetaller PAH Redovisning Utförd provtagning redovisas tillsammans med resultat och generella riktvärden i enkel rapport. Magnus Lindsjö, Tyréns AB

12 Bilaga 4 Sida 1(1) PM - Miljöteknisk markundersökning, Triangelskogen Helsingborg Uppdrag: Stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborgs stad Datum: Laboratorieanalysresultat för jord - Triangelskogen Analys/Ämne MRR KM MKM TPG1 TPG2 TPG3 TPG4 TPG5 TPG6 TPG7 TPG8 TPG9 TPG10 TPG11 TPG12 TPG13 TPG14 TPG15 TPG16 TPG17 TPG18 TPG19 TPG20 TPG21 TPG22 TPG23 TPG24 TPG25 TPG26 TPG27 TPG28 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 Torrsubstans % ,2 42,3 56,7 52,3 64,7 77,2 72,2 71,1 78,8 58,4 75, ,7 54,7 61,7 61,2 52,3 78,2 49,8 50,8 68,9 63, ,4 65,3 37,1 53,6 62,8 PAH L 0, ,14 0,93 0,58 0,66 0,88 <0.15 <0.15 <0.15 <0.15 <0.15 0,18 0,12 <0.15 0,67 0,28 0,34 0,14 <0.15 0,76 0,81 0,24 0,61 <0.15 <0.15 0,15 0,28 0,42 0,56 PAH M 2 3,5 20 6,6 8,9 7,2 5,8 16 <0.25 1,1 0,6 0,51 0,5 2,5 2,1 0,56 5,6 3,4 5,3 1,8 0,32 5,6 7,3 3,0 8,4 0,58 0,62 2,7 2,7 5,2 8,1 PAH H 0, ,3 9,6 7,2 6,5 19 <0.25 1,2 0,65 0,76 0,68 3,4 2,8 0,72 6,4 4,3 6,3 2,6 0,61 7,9 8,4 3,3 8,6 0,77 0,76 3,2 4,0 6,0 8,0 Arsenik (As) ,1 9,59 11,5 10,9 8,8 5,55 7,43 6,81 6,68 4, ,33 2,77 36,2 12,2 12,6 9,35 2,81 14,6 16,3 7,59 10,9 2,73 2,53 5,37 19,6 13,8 13,8 Barium (Ba) ,3 53,1 67,3 41,8 45,9 44,5 37,4 35,2 35,7 19,3 39,4 74,6 7,92 88, ,5 30,1 14,5 37,1 96, ,8 10,6 23,3 27,5 66,1 43,7 58,6 Kadmium (Cd) 0,2 0,8 12 0,161 0,417 0,514 0,375 0,377 0,157 0,214 0,174 0,154 0,195 0,231 0,397 <0.1 0,738 0,263 0,333 0,308 <0.1 0,378 0,544 0,27 0,391 <0.1 0,35 0,191 0,688 0,399 0,315 Kobolt (Co) ,23 3,01 3,61 3,06 3,23 3,58 2,46 3,07 2,98 1,06 3,07 9,08 0,791 8,76 3,17 3,49 2,01 0,757 4,22 5,42 2,28 3,67 0,761 0,885 2,1 5,13 4,05 4,13 Krom tot (Cr tot) ,74 6,99 6,47 6,61 7,03 14, ,1 9,85 3,14 8,73 12,5 1,55 16,4 7,1 7,9 6,0 2,09 8,82 9,65 6,15 6,19 1,91 2,58 6,65 14,7 8,9 9,38 Koppar (Cu) , ,3 12,9 21,5 14,5 18,1 27, ,9 16, , ,6 24, , ,3 37,1 44, Kvicksilver (Hg) 0,1 0,25 2,5 <0.2 0,713 0,575 0,667 0,397 <0.2 0,236 <0.2 <0.2 0,446 0,375 0,228 <0.2 1,59 0,889 0,727 0,819 <0.2 0,763 0,803 0,435 0,551 <0.2 <0.2 <0.2 1,14 0,854 0,527 Nickel (Ni) ,67 6,54 7,57 5,68 5,82 6,65 6,56 6,17 5,84 2,95 6,77 12,1 0,834 14,5 5,14 5,37 5,54 1,44 6,36 9,08 3,58 5,08 1,36 3,63 4,01 12,2 6,76 7,18 Bly (Pb) , ,9 25,9 41,1 29,2 32,6 34,5 96,2 54,4 18, , ,1 29, , ,2 28, Vanadin (V) ,8 17,5 22,5 19,2 18,2 23,3 23,2 24,1 18,4 7, ,78 47,4 14, ,4 4, ,8 12,6 21,1 4,88 7,06 15,3 48,5 24,4 25,7 Zink (Zn) , , ,8 96,1 60,2 87,2 59,2 79, ,9 97,4 65,8 23, , ,2 58,9 71, Bensen - 0,012 0,04 <0.01 Toluen <0.05 Etylbensen <0,05 M/P/O-Xylen <0.05 Summa TEX Provpunkt m u my Mindre än ringa risk (MRR) enligt Naturvårdsverkets Handbok 2010:1. Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning (KM). Rapport 5976 (2009, rev. 2016). Naturvårdsverkets generella riktvärden för mindre känslig markanvändning (MKM). Rapport 5976 (2009, rev. 2016).

13 Bilaga 5 Sida 1(1) PM - Miljöteknisk markundersökning, Triangelskogen Helsingborg Stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborgs stad Uppdrag: Laboratorieanalysresultat för jord - Triangeln södra Datum: Analys/Ämne MRR KM MKM Provpunkt m u my TSPG1 TSPG2 TSPG3 TSPG4 TSPG5 TSPG6 TSPG7 TSPG8 TSPG9 TSPG10 TSPG11 TSPG12 TSPG13 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 Torrsubstans % ,4 64, ,5 50,2 80,5 60,3 70,3 77,5 64,5 69,4 73,4 75,8 PAH L 0, ,53 0,1 <0.15 <0.15 0,59 <0.15 <0.15 0,6 <0.15 <0.15 <0.15 <0.15 <0.15 PAH M 2 3,5 20 2,6 1,9 0,13 0,58 5,1 0,6 1,7 7,1 0,29 1,6 1,1 0,92 2,2 PAH H 0, ,5 3,8 0,49 0,84 6,9 0,86 2,3 8,3 0,46 2,0 1,6 1,4 2,8 Arsenik (As) ,2 7,56 6,17 5,22 22,1 5, ,8 4,16 10,7 17,4 7,4 26,5 Barium (Ba) ,8 34,7 27,5 44,9 85, ,6 43,1 19, , Kadmium (Cd) 0,2 0,8 12 0,363 0,236 0,227 0,199 0,637 0,164 0,522 0,434 0,205 0,291 0,321 0,251 0,291 Kobolt (Co) ,52 2,0 3,61 2,42 5,76 3,06 4,65 4,12 0,969 3,21 3,64 2,03 4,72 Krom tot (Cr tot) ,57 4,28 10,1 6,55 12,1 7,26 9,58 8,66 5,84 6,04 9,85 7,79 17,5 Koppar (Cu) , ,4 22, ,3 79, ,1 44,6 55,9 Kvicksilver (Hg) 0,1 0,25 2,5 1,24 0,367 0,21 <0.2 1,27 0,237 0,538 0,647 0,334 0,436 0,507 0,267 0,381 Nickel (Ni) ,55 3,42 7,1 4,19 9,06 5,25 8,69 5,53 2,73 4,45 6,24 3,97 9,27 Bly (Pb) ,9 31, ,2 81, ,7 90,2 81,6 46,1 254 Vanadin (V) ,5 11,5 15,7 13,1 31,7 15,4 21,9 22,6 5,71 15,3 24,6 14,1 18,3 Zink (Zn) ,1 62,6 60, ,8 70,8 129 Mindre än ringa risk (MRR) enligt Naturvårdsverkets Handbok 2010:1. Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning (KM). Rapport 5976 (2009, rev. 2016). Naturvårdsverkets generella riktvärden för mindre känslig markanvändning (MKM). Rapport 5976 (2009, rev. 2016).

14 Bilaga 6 Sida 1(1) PM - Miljöteknisk markundersökning, Triangelskogen Helsingborg Stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborgs stad Uppdrag: Laboratorieanalysresultat för jord - Talldungen Datum: Analys/Ämne MRR KM MKM Provpunkt m u my VTPG1 VTPG2 VTPG3 VTPG4 VTPG5 VTPG6 VTPG7 VTPG8 VTPG9 VTPG10 VTPG11 VTPG12 VTPG13 VTPG14 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 0,0-0,2 Torrsubstans % ,9 60,4 72,3 55,7 84,4 64,8 86,8 40,1 37,4 43,3 44,8 62,6 46,4 62 PAH L 0, <0.15 0,45 0,41 0,32 <0.15 1,2 <0.15 0,98 <0.15 <0.15 0,79 <0.15 0,51 0,13 PAH M 2 3,5 20 2,5 6,2 7,6 4,2 0,52 16 < ,31 1,4 6,3 0,12 3,5 2,4 PAH H 0, ,8 6,6 9,5 4,3 0,86 15 < ,5 2,2 7,5 0,44 4,0 2,8 Arsenik (As) ,52 25,4 22,3 14,3 3,6 20,2 4, ,18 18,4 25,6 3,49 20,7 13,4 Barium (Ba) ,3 89,7 51,5 48,7 43,9 77,8 43, ,1 73,9 72,4 17,4 86,6 42,3 Kadmium (Cd) 0,2 0,8 12 0,244 0,433 0,34 0,335 0,161 0,291 0,164 0,693 0,437 0,463 0,548 0,186 0,356 0,31 Kobolt (Co) ,25 4,99 6,5 3,95 2,38 4,02 3,36 9,98 1,45 3,47 5,64 0,985 4,89 2,62 Krom tot (Cr tot) ,51 13,4 21,1 8,27 7,19 12,1 8,65 17,5 7,29 11,6 15,3 2,92 11,9 6,91 Koppar (Cu) , , ,3 75, , ,9 Kvicksilver (Hg) 0,1 0,25 2,5 0,212 1,16 0,672 0,715 <0.2 1,01 <0.2 1,47 0,957 1,19 1,48 0,249 1,35 1,4 Nickel (Ni) ,31 8,75 6,37 6,64 4,85 7,47 5,67 13,2 6,67 7,71 10,5 2,58 7,9 4,83 Bly (Pb) , , , , ,7 Vanadin (V) ,1 38,2 30,8 25,2 16,4 25,7 19,6 59,3 15, ,9 5,78 28,2 15,8 Zink (Zn) , ,9 76,1 57, , ,1 Mindre än ringa risk (MRR) enligt Naturvårdsverkets Handbok 2010:1. Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning (KM). Rapport 5976 (2009, rev. 2016). Naturvårdsverkets generella riktvärden för mindre känslig markanvändning (MKM). Rapport 5976 (2009, rev. 2016).

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf PM UPPDRAG Magelungsvägen Masshantering UPPDRAGSNUMMER 1170048100 UPPDRAGSLEDARE My Ekelund UPPRÄTTAD AV Anders Lindelöf DATUM 2017-05-04 PM avseende hantering av upplagda fyllnadsmassor Bakgrund På fastigheten

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning SHH Bostadsproduktion AB Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Linköping 2016-06-20 Skogsflyet kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 Bilaga 4 PM Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 2015-09-02 1 Bakgrund Tyréns har på uppdrag av Klippans kommun utfört en provtagning inom fastigheterna Klippan 3:107 och Klippan 3:115

Läs mer

RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL

RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL 6 MAJ 2013 Uppdrag:, Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning Köpmanberget område N Status: Färdig rapport Datum: 2013-05-06

Läs mer

LANDBORGEN, HELSINGBORG

LANDBORGEN, HELSINGBORG ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LANDBORGEN, HELSINGBORG UPPDRAG 275722 Tillståndsprövning Landborgskopplingen Titel på rapport: Status: Översiktlig miljöteknisk markundersökning Landborgen, Helsingborg

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

Kompletterande jordprovtagning inom del av fastigheten Husensjö 9:25

Kompletterande jordprovtagning inom del av fastigheten Husensjö 9:25 PM UPPDRAG Husensjö 9:25 bostäder UPPDRAGSNUMMER 1210283000 UPPDRAGSLEDARE Josefin Andersson UPPRÄTTAD AV Josefin Andersson DATUM 2015-04-10 Kompletterande jordprovtagning inom del av fastigheten Husensjö

Läs mer

PM Provtagning av matjordsupplag 9:47 samt 9:49 och dispensanaökan på föreläggande

PM Provtagning av matjordsupplag 9:47 samt 9:49 och dispensanaökan på föreläggande Stadsbyggnadsförvaltningen PM Datum: 2015-05-18 DNR: 233/15 Handläggare Ludvig Landen ludvig.landen@helsingborg.se PM Provtagning av matjordsupplag 9:47 samt 9:49 och dispensanaökan på föreläggande Helsingborgs

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Vadstena kommun 2017-06-16 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 2017-06-16 Medverkande Maria Sandström, VoS, handläggare,

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning SLUTRAPPORT 2013-07-23 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND... 1 1.2 SYFTE OCH AVGRÄNSNING... 1 1.3 GENOMFÖRANDE... 2 1.4 HISTORIA...

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

DETALJPLAN HAMRE INDUSTRIOMRÅDE

DETALJPLAN HAMRE INDUSTRIOMRÅDE PM GEOTEKNIK DETALJPLAN HAMRE INDUSTRIOMRÅDE SLUTRAPPORT 2015-01-23 Revidering A Uppdrag: 259651, Detaljplan industriområde Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Slutrapport Datum: 2015-01-23 Medverkande

Läs mer

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10 Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, 1 Inledning Skjutbanan vid Trumtorp i Eskilstuna

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION RAPPORT MILJÖTEKNIK, WILLHEM AB Glasberget 23_Willhem UPPDRAGSNUMMER 13004195 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERÖSKNING, GLASBERGET 23 KARLSTAD MILJÖ Sweco Environment AB Cecilia Millner] Ändringsförteckning

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Sida 1 (10) Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet Handläggare Emma Klashed Tel +46 10 505 29 08 Mail Datum 2014-08-29 Uppdragsnr 588784 Nyköpings kommun / Trafikverket Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet ÅF-Infrastructure

Läs mer

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad PM 1. Bakgrund och syfte Inom fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborgs Stad pågår ett planarbete i syfte att möjliggöra byggnation av bostäder i området. På fastigheten har Arla sedan 1956 bedrivit ett mejeri.

Läs mer

RAPPORT. Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge.

RAPPORT. Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge. NORRKÖPINGS KOMMUN Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge. UPPDRAGSNUMMER 1181099100 2016-04-25 SWECO ENVIRONMENT AB MILJÖ NYKÖPING/NORRKÖPING

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

Undersökningsrapport. Linköpings kommun. Provtagning Ostkupan. Linköping

Undersökningsrapport. Linköpings kommun. Provtagning Ostkupan. Linköping Linköpings kommun Linköping 2019-03-26 Datum 2019-03-26 Uppdragsnummer 1320040828 Utgåva/Status 1 S. Söderlund R. Lindström/T. Hjälm S. Söderlund Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB

Läs mer

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK NCC TEKNIK Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk Uppföljande kontroll av f.d. Surte glasbruk (Västra området) övervakningsprogram\surte_övervakningsprogram_20100428.doc

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-07-31 Upprättad av Granskad av: Hanna Hällstrand Uppdragsnr: 1015 4949 Daterad: 2015-07-31 Reviderad: Handläggare Detaljplan

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Törnström 12:1, Karlskrona kommun

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Törnström 12:1, Karlskrona kommun ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Törnström 12:1, Karlskrona kommun 2016-09-27 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Törnström 12:1, Karlskrona kommun KUND Utklippan Fastigheter i Blekinge

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Uppdragsnummer Sweco 1146009000 Projektnummer: 957 Diarienummer Norrvatten: 2013-03-04_0210 Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Sweco Environment AB Rev. 2014-03-19

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning ALBY TORGHUS

PM Miljöteknisk markundersökning ALBY TORGHUS PM Miljöteknisk markundersökning ALBY TORGHUS 2016-12-22 UPPDRAG 269343, Nybyggnation Alby Centrum Titel på rapport: PM Miljöteknisk markundersökning Alby Torghus Status: Slutlig version Datum: 2016-12-22

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING KARLSKRONA KOMMUN ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INGENJÖREN 13, KARLSKRONA KOMMUN 2018-05-22 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Ingenjören 13, Karlskrona kommun KUND Bo Klok Housing AB

Läs mer

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande provtagning och riskbedömning Fastighets AB Sökvabäck Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Stockholm 2014-05-14 Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande

Läs mer

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2009-07-02 Upprättad av: Ingegerd Ask Granskad av: Jenny Forsberg WSP uppdrag: 10124144 RAPPORT Haninge

Läs mer

Delområde 1/parkmark (mg/kg Ts) Platsspecifika riktvärden beroende på djup (m)

Delområde 1/parkmark (mg/kg Ts) Platsspecifika riktvärden beroende på djup (m) Sammanställning av platsspecifika riktvärden jord, Mölnlycke fabriker Fördjupad riskbedömning och platsspecifika riktvärden. ÅF Infratsructure AB. Uppdragsnr: 712855 Bilaga 2.1 Delområde 1/parkmark KM

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Informationsmöte 25 september 2014 Huvudstudie Bysjön Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Lina Westerlund 2014-09-25 Innehåll Kort historik Varför ännu en

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2008-04-01 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AB RONNEBY INDUSTRIFASTIGHETER ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SVARVEN 1, RONNEBY KOMMUN 2018-11-01 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Svarven 1, Ronneby kommun Kund AB Ronneby Industrifastigheter

Läs mer

DROTTNINGHÖG, HELSINGBORG

DROTTNINGHÖG, HELSINGBORG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DROTTNINGHÖG, HELSINGBORG 2017-09-29 UPPDRAG 279656, Drottninghög, Helsingborg - Miljögeoteknik Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning Drottninghög, Helsingborg Status:

Läs mer

KARLSTAD KOMMUN ANMÄLAN OM SCHAKT I FÖRORENAT OMRÅDE NORRSTRAND 1:1, KARLSTAD

KARLSTAD KOMMUN ANMÄLAN OM SCHAKT I FÖRORENAT OMRÅDE NORRSTRAND 1:1, KARLSTAD KARLSTAD KOMMUN ANMÄLAN OM SCHAKT I FÖRORENAT OMRÅDE NORRSTRAND 1:1, KARLSTAD FOTO: GRONTMIJ 2014 Umeå 2016-05-11 rev. 2016-07-07 Uppdragsansvarig: KLARA ERIKSSON HIFAB AB Brogatan 1 903 25 UMEÅ Kontaktperson

Läs mer

Enstaberga 1:2, Nyköping

Enstaberga 1:2, Nyköping Janssons Bygg i Bettna AB Linköping 2017-09-07 Datum 2017-09-07 Uppdragsnummer 1320028637 Lina Sultan Sara Söderlund Lina Sultan Uppdragsledare Handläggare Granskare 582 16 Linköping Telefon 010-615 60

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman PM UPPDRAG Storådammen UPPDRAGSNUMMER 2417551000 UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson UPPRÄTTAD AV Peter Östman DATUM 2012-01-27 Översiktlig markundersökning Storådammen, Tierps kommun Provtagningen genomfördes

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2 PM UPPDRAG Sandtorp, kompletterande miljöundersökning UPPDRAGSNUMMER 13004897 UPPDRAGSLEDARE Yvonne Stiglund UPPRÄTTAD AV Ingrid Franzen, Hilda Björn DATUM 2018-03-21 GRANSKAD AV Anna Munktell Flarup Kompletterande

Läs mer

Sanering MILO Förskola

Sanering MILO Förskola Rapport om utförd efterbehandling inom MILO förskola Sundbybergs Stad Sanering MILO Förskola Stockholm 2015-09-15 Sanering MILO Förskola Rapport om utförd efterbehandling inom MILO förskola Datum 2015-09-15

Läs mer

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise.

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise. Nacka, Nya Gatan PM / Miljö Nacka Kommun 30 oktober 2016 Atkins Ltd except where stated otherwise. The Atkins logo, Carbon Critical Design and the strapline Plan Design Enable are trademarks of Atkins

Läs mer

RONNEBY VETERINÄRKLINIK AXEL 6 RONNEBY ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

RONNEBY VETERINÄRKLINIK AXEL 6 RONNEBY ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING RONNEBY VETERINÄRKLINIK AXEL 6 RONNEBY ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING 2018-02-12 AXEL 6 RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning Ronneby Veterinärklinik KONSULT Sverige Box 503 391

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl.

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl. KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD PM Översiktlig Miljöteknisk Antal sidor: 8 (inkl. denna) PM Översiktlig miljöteknisk Ör förskola, Sundbybergs stad 1 (4) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Kompletterande markundersökning för avgränsning av åtgärdsområden

Kompletterande markundersökning för avgränsning av åtgärdsområden PM KATRINEHOLMS FASTIGHETS AB UPPDRAGSNUMMER 13006911 2018-11-21 Kompletterande markundersökning för avgränsning av åtgärdsområden SWECO ENVIRONMENT Upprättad av Malin Ellbrant Granskad av Anna Munktell

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN ARVIKA FASTIGHET AB A Ar ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN 2018-05-11 ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN KUND Arvika Fastighets AB Administration 671 81 Arvika (Besöksadress:

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

MARS 2014 STADSBYGGNADSFÖRVALTNIGNEN, HELSINGBORGS STAD PROVTAGNING AV JORD BERGA 10:1

MARS 2014 STADSBYGGNADSFÖRVALTNIGNEN, HELSINGBORGS STAD PROVTAGNING AV JORD BERGA 10:1 MARS 2014 STADSBYGGNADSFÖRVALTNIGNEN, HELSINGBORGS STAD PROVTAGNING AV JORD BERGA 10:1 ADRESS COWI AB Hamntorget 5 252 21 Helsingborg TEL 010 850 28 00 WWW cowi.se MARS 2014 STADSBYGGNADSFÖRVALTNIGNEN,

Läs mer

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2017-04-21 HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND Ronneby kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Arabygatan

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD Järnbrottsmotet, Västra Frölunda UPPDRAGSNUMMER 13004398.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SWECO ENVIRONMENT AB FÖRORENADE OMRÅDEN OCH KEMIKALIER, GÖTEBORG

Läs mer

Provtagning planterings- och trädgårdsjord 2014

Provtagning planterings- och trädgårdsjord 2014 Provtagning planterings- och trädgårdsjord 2014 Analyser av föroreningar, metaller och PCB, i planterings- och trädgårdsjord. Örebro kommun 2014-06-18 Mn107/2014 orebro.se 2 3 Sammanfattning Miljökontoret

Läs mer

Vallentuna-Mörby 1:115 Vallentuna kommun

Vallentuna-Mörby 1:115 Vallentuna kommun Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Vallentuna kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. Sida 1 (6) Uppdragsnamn Vallentuna

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun.

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun. PM UPPDRAG Markundersökning Hejaren UPPDRAGSNUMMER 1155638 UPPDRAGSLEDARE Leo Mille UPPRÄTTAD AV Leo Mille DATUM 2010-11-25 Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona För: Stadsbyggnadsförvaltningen, Landskrona Stad Upprättad: 2018-06-29 Uppdrag: 1318-091 Org nr 556747 0181 Kungsgatan 18

Läs mer

Tranås kommun Kv. Norra Missionen

Tranås kommun Kv. Norra Missionen Tranås kommun Kv. Norra Missionen Kompletterande miljöteknisk markundersökning Rapport 180108 Datum: 2018-01-08 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 8100021 Upprättad av: Johan Ericsson, John Norman Tranås kommun

Läs mer

Miljöteknisk undersökningsrapport avseende föroreningar Utsäljeskolan.

Miljöteknisk undersökningsrapport avseende föroreningar Utsäljeskolan. Uppdragsledare Uppdragsnummer Camilla Rydén/073-347 12 67 Datum 230 543 Uppdragsnamn 2017-04-18 Huge Utsäljeskolan Miljöteknisk undersökningsrapport avseende föroreningar Utsäljeskolan. Uppdragsnamn: Huge

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför byggande av flerbostadshus Köpmangatan 45, Timrå Timråbo Upprättad av: Martin Eriksson

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför byggande av flerbostadshus Köpmangatan 45, Timrå Timråbo Upprättad av: Martin Eriksson Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför byggande av flerbostadshus Köpmangatan 45, Timrå Timråbo 2016-10-20 Upprättad av: Martin Eriksson \\ser01sun2se\projects\5526\10236906\3_dokument\36_pm_rapport\miljö\rapport

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

MEMO FÖRORENINGSSITUATION

MEMO FÖRORENINGSSITUATION Åre Kommun Gudrun Larsson 83005 JÄRPEN 2018-02-23 MEMO FÖRORENINGSSITUATION Sigma Civil har fått i uppdrag av Åre kommun att utreda om det finns några restföroreningar i området öster om mejeribyggnaden

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning på fastigheterna Krokslätt 101:13 & del av Krokslätt 708:682, Eklandagatan 76, Göteborgs Stad

Översiktlig miljöteknisk markundersökning på fastigheterna Krokslätt 101:13 & del av Krokslätt 708:682, Eklandagatan 76, Göteborgs Stad RAPPORT Handläggare Telefon +4610-505 39 15 Mobil +4670-340 83 34 E-post oskar.karlsson@afconsult.com Mottagare AB Göteborg Hyreshus Vasagatan 5C 411 24 Göteborg Datum 2016-10-14 Projekt-ID 728272 Översiktlig

Läs mer

RAPPORT SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE OMRÅDEN. Kungsladugård 73:1 GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET

RAPPORT SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE OMRÅDEN. Kungsladugård 73:1 GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET Kungsladugård 73:1 UPPDRAGSNUMMER 1312003.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING 2015-03-25 SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE

Läs mer

PM F08 110 Metaller i vattenmossa

PM F08 110 Metaller i vattenmossa Version: _ 1(11) PM F08 110 Metaller i vattenmossa Upprättad av: Hanna Larsson, Medins Biologi AB Granskad av: Alf Engdahl, Medins Biologi AB Version: _ 2(11) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3

Läs mer