Beskrivning av resultaten av Regional samverkansplattform inom kulturarvsområdet för 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beskrivning av resultaten av Regional samverkansplattform inom kulturarvsområdet för 2017"

Transkript

1 1 (8) Beskrivning av resultaten av Regional samverkansplattform inom kulturarvsområdet för 2017 Strategisk bidragsgivning Verksamhetsbidrag Verksamhetsbidragsmottagare år 2017 inom kulturarvsområdet är: Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, Malmö Museer, Regionmuseet Kristianstad, Riksantikvarieämbetet/Glimmingehus, Helsingborgs museer, Klostret i Ystad, Landskrona museum, Historiska museet vid Lunds universitet, Statarmuseet i Skåne, Trelleborgs museum, Österlens museum, Skånes Arkivförbund, Skånes Hembygdsförbund, Skånes Hemslöjdsförbund och Skånes Näringslivsarkiv. Uppåkra Arkeologiska Center är ett pågående utvecklingsprojekt och jämställs här med övriga verksamhetsbidragsmottagare. Totalt är det 16 verksamheter som får bidrag. I samband med de årliga ansöknings- och redovisningsförfarandet av verksamhetsbidrag som sker i april/maj diskuterades det nya arbetssättet med en samverkansplattform för kulturarvsområdet med respektive verksamhetschef som ett led i förankringsarbetet. Utvecklingsbidrag Två gånger om året utlyser s kulturförvaltning utvecklingsbidrag. Vid den första utlysningen 2017 beviljades Skånes Arkivförbunds och Skånes Hemslöjdsförbunds ansökningar. Skånes Arkivförbund beviljades kronor för projektet Metodutveckling av kommunspecifika arkivpedagogiska resurser för Skånes skolor. Med digitaliserade primärkällor ur Skånes Arkivförbunds samlingar som utgångspunkt vill de skapa läroplananpassade studiematerial för högstadie- och gymnasieskolor i hela Skåne. Skånes Hemslöjdsförbund beviljades kronor för projektet Kontext låt tingen tala. Det är ett projekt som ska öka hembygdsföreningarnas arbete med att presentera föremål ur sina samlingar. Föremål som visas på hembygdsmuseer kan ofta sakna en berättelse/informationstext och en kontext som gör föremålen mer tillgängliga för besökare. Postadress: Malmö Organisationsnummer: Besöksadress: Dockplatsen 26, Malmö Telefon (växel): Internet:

2 2 (8) Hembygdsföreningar ska genom projektet få verktyg som med digital teknik underlättar att skapa tillgänglig information och berättelser kring utställda föremål. Vid den andra utlysningen under hösten beviljades Frantzwagner Sällskapet, Regionmuseet Kristianstad och Tomelilla kommun bidrag inom kulturarvsområdet. Frantzwagner Sällkapet beviljades kronor för projektet Resanderomskt urbant kulturarv i stadsdelen Valhalla i Helsingborg ett pilotprojekt. Projektet är ett insamlings-, dokumentations- och forskningsprojekt om den svenska minoriteten Resanderomer i stadsdelen Valhalla i Helsingborg. Bakgrunden till projektet är att kulturhistoriska undersökningar under de senaste åren har fokuserat på andra grupper än just denna grupp av urbana och bofasta romer, som utgjorde en majoritet bland den romska befolkningen i Sverige fram till 1950-talet. Regionmuseet Kristianstad beviljades kronor för projektet Kulturarv för ett Sverige som håller ihop. Projektet är en utbildningsinsats som riktar sig till personal inom nätverket ABM Skåne och andra kulturarvsinstitutioner i Skåne. Med en seminarieserie på fyra heldagar för ca personer vill nätverket ge möjlighet till kompetensutveckling kring den nya kulturarvspolitiken och pågående samhällsdebatten. Deltagarna ska sedan implementera sina nya kunskaper på respektive arbetsplats. Tomelilla kommun beviljades kronor för projektet Kulturarv hembygd integration. Tomelilla kommun vill tillsammans med flera aktörer inom kulturarvsområdet utveckla en mötesplats för nyanlända och invånare med hantverk och kulturhistoria som tema. I samarbete med hembygdsföreningar och slöjdkunniga personer ska återkommande träffar arrangeras där slöjd och det lokala hantverket ska leda till kreativa möten. Bidrag till utveckling av kulturarvsområdet I 2017 års budget avsattes 1,5 miljoner kronor till samverkansplattformen inom kulturarvsområdet. Av dessa pengar utlystes 1 miljon kronor i sökbara utvecklingsmedel under hösten. Utlysningen hade två inriktningar: samverkansprojekt som syftar till att stödja förberedande regionala projekt och insatser som tar utgångspunkt i markeringen av EU:s Europaåret för kulturarv som äger rum 2018, eller projekt som syftar till ökad regional samverkan med civilsamhället och andra kulturaktörer för att nå nya målgrupper och breddad delaktighet i kulturlivet. Kulturförvaltningen fick in fem ansökningar om totalt kronor. Alla fem ansökningar bedömdes hålla hög kvalitet och uppfylla kriterierna. Av de fem inskickade ansökningarna hade tre fokus på samverkan och två på kulturarvsåret. De två som relaterade till kulturarvsåret är ansökningarna från Simrishamns kommun/österlens museum och Trelleborgs museum.

3 3 (8) Två av de fem projekten är förstudier, ett projekt har fokus på metodutveckling, ett har tre utställningar på ett gemensamt tema och ett projekt är en utvidgning och spridning av en metod för integration. Noterbart är dock att samtliga projekt i första hand har en vuxen målgrupp. Eftersom det fanns utrymme kvar i kulturarvsområdets internbudget beslöt enhetschef Maria Tsakiris i samråd med ansvariga utvecklare att bevilja samtliga fem ansökningar. Skånes Arkivförbund beviljades kronor för projektet Om demokrati på mikronivå för nyanlända Metodutveckling av arkivpedagogisk verksamhet riktad till nyanlända. De ska tillsammans med företaget Giraffa i Staden AB arbeta fram en förmedlingsmetod av arkivmaterial som riktar sig till nyanlända. Utvecklingsarbetet kommer att göras i Lund tillsammans med referensgrupper bestående av nyanlända med olika nivåer av språkkunskaper i svenska. Arbetsprocessen kommer att dokumenteras löpande under projekttiden. Inom ramen för projektet ryms även en utvärdering av huruvida förmedlingsmetoden är användbar och hur den i så fall kan spridas till andra orter i Skåne. Trelleborgs museum beviljades kronor för projektet NELL mitt i stormens Europa två världskrig, depression, expressionism, ett Europa i förvandling. De ska tillsammans med Kulturen i Lund och Landskrona museum pröva nya metoder att gestalta och berätta om 1900-talets historia med hjälp av teaterns formspråk. Den gemensamma nämnaren för projektet är bildkonstnären Nell Waldens ( ) liv i Berlin. Via tre utställningar om Walden undersöks nya metoder för frågor om källkritik, historieskrivning, demokrati, konst och genus. Utställningarna och metodiken vill locka besökarna till delaktighet och eget skapande. Genomgående för arbetet är ett långsiktigt mål om ökat samarbete museerna emellan och därtill hörande kunskapsutbyte nationellt och internationellt. Österlens museum beviljades kronor för projektet Innovativ arkeologi med fokus på folkvandrings- och Vendeltid. Österlens museum ska tillsammans med Malmö Museer och Uppåkra Arkeologiska Center genomföra en förstudie som ska användas som underlag för kommande nationella och internationella ansökningar. Genom förstudien ska de identifiera ändamålsenlig ny teknik och titta på olika metoder för upplevelsebaserad inlärning. De ska även identifiera relevanta samarbeten och genomföra en spridningskonferens kring pedagogik/teknik och arkeologi/vetenskap. Det övergripande syftet med samarbetet är att på sikt öka intresset för arkeologi med fokus på folkvandringstid och Vendeltid, ( e.kr.) Regionmuseet Kristianstad beviljades kronor för projektet Förstudie rörande förutsättningarna för etablering av en besöksdestination med kulturhus/museum på pappersbruket i Klippan. De ska tillsammans

4 4 (8) med Klippans kommun och Svenska Pappersbruket AB undersöka möjligheten att skapa en anläggning som kan integrera natur och kultur i några av Svenska Pappersbruket ABs lokaler som inte används i dagens produktion. De ska analysera och dokumentera vad som krävs för att anlägga ett museum/kulturhus på området och för att bland annat tillgängliggöra arkivmaterial från pappersbrukets 450-åriga historia. Förstudien ska ligga till grund för beslut om huruvida parterna ska gå vidare och genomföra planerna. Skånes Hemslöjdsförbund beviljades kronor för Flyga drake en utvidgning och ska via olika kanaler sprida den i Landskrona beprövade metoden Flyga drake till minst tre andra Skånska kommuner: Örkelljunga, Klippan och Bjuv. Metoden skapar förutsättningar för möten över kulturgränser, utvecklar samarbeten, kunskapsförmedling och språkträning för personer som försöker etablera sig i Sverige. Projektet avslutas med en utställning på Landskrona bibliotek. Översynen av kommunala museer och pedagogik Under våren 2017 genomfördes Utredning gällande museer inom kulturarvsområdet av kulturförvaltningen. s kulturnämnd önskade en samlad och fördjupad bild över hur museerna med regionalt verksamhetsbidrag samverkar regionalt och hur de prioriterar barn och unga i förmedlingsverksamheten. Utredningen presenterades på nämndens sammanträde den 13 september samt på kulturarvskollegiet den 6 oktober. Utredningen är ett underlag i en översyn av museernas bidragsvillkor för verksamhetsbidrag. Flera slutsatser pekade i riktning mot att behöver förtydliga dessa villkor och se över möjligheter för större incitament för samverkan mellan museerna. Kvalitets- och kompetensutveckling Forskning och Institutionen för servicemanagement och tjänstevetenskap vid Lunds universitet har i december 2015 ingått ett treårigt uppdragsforskningsavtal kring forskningsprojektet Våra museer strategisk kompetensförsörjning och tjänsteutveckling för en kulturarvssektor i utveckling med samhället. Genom forskningsprojektet vill bidra till att museerna i Skåne står bättre rustade inför de utmaningar sektorn står inför. Våra museer tar avstamp i de utvecklingsområden som identifierats av såväl Riksantikvarieämbetet som Riksförbundet Sveriges Museer och. Dessa områden kan sammanfattas med orden tillgänglighet, digitalisering och samverkan. Kraven på samverkan mellan olika offentliga och andra samhällsaktörer ökar. Publik tillgänglighet till verksamheten efterfrågas i allt högre grad och det ställs högre krav på chefer och medarbetare när det gäller kunskap om digitalisering. De museer som deltar i forskningsprojektet är Regionmuseet Kristianstad, Malmö Museer, Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige

5 5 (8) och Helsingborgs museer. Forskningsprojektet dockar väl in i samverkansplattformens intentioner. Metodutveckling valde att bli sammankallande för det kulturpedagogiska nätverket (KPN) så att nätverket blir en självklar del av samverkansplattformen. KPN är ett nätverk av pedagoger anställda på kulturarvsinstitutionerna med verksamhetsbidrag från och pedagoger knutna till andra kulturarvsinstitutioner i Skåne. Nätverket är både kunskapsdelande, metodutvecklande och har utvecklingsfokus. Under 2017 har KPN sammankallats en gång i början av året då de fick en presentation av samverkansplattform för kulturarvsområdet. Utöver det har nätverket bjudits in till två seminariedagar tillsammans med mångspråksnätverket inom biblioteksområdet. Den första med tema Välkommen till Skåne som var en dag för kunskaps- och metodutbyte om det projektet. Den andra seminariedagen hade tema nationella minoriteter och även nätverket för tjänstepersoner i kommuner som arbetar med området nationella minoriteter bjöds in. Under dagen gavs en introduktion till lagstiftningen samt fördjupad information från alla fem nationella minoriteter för att öka kunskapen om området. Elva kulturinstitutioner inom KPN sökte via Regionmuseet Kristianstad och beviljades kronor i utvecklingsbidrag våren 2016 för projektet Metodutveckling pedagogik. De fick bidraget för att inom ramen för ett samarbetsprojekt undersöka och utveckla de museipedagogiska metoder som idag används på ett stort antal skånska kulturinstitutioner. Forskningen och rapporten är gjord av Malmö högskola och inkom till under hösten Rapporten bygger på platsbesök och intervjuer med pedagogerna på de medverkande kulturinstitutionerna. Forskningen och rapporten utgör ett underlag för det fortsatta arbetet med att, i dialog med skolan och akademien, utveckla den kulturpedagogiska verksamheten i regionen. Rapporten redovisades den 28 augusti på Malmö högskola för KPN samt för kulturarvscheferna på kulturarvsmötet den 9 november. Under 2018 kommer samverkan med Malmö högskola kring kulturpedagogik att fördjupas inom ramen för samverkansplattformen för kulturarv. Utifrån forskningsrapportens resultat har s kulturförvaltning tillsammans med Skoletjenesten Öresund, Malmö Museer och Malmö högskola arbetat vidare med kompetenshöjande insatser kring historiebruk i skolan och dilemmabaserad metod på kulturinstitutioner. Det har resulterat i att Malmö Museer i samarbete med Skoletjenesten Öresund och Malmö högskola genomför två kompetenshöjande insatser, i form av utbildningsdagar, riktade till lärare och kulturarvspedagoger. Fokus på utbildningsdagen den 21 november var historiebruk i teori och praktik för

6 6 (8) målgruppen lärare i åk 5-9. Den andra utbildningsdagen, 1 februari 2018, har målgruppen pedagoger på kulturarvsinstitutionerna i Skåne samt undervisningsansvariga i Skoletjenesten i Danmark som vill lära sig mer om dilemmabaserade undervisningsmetoder. Dessa två kompetenshöjande insatser har delfinansierats av med utgångspunkt i Regional samverkansplattform inom kulturarvsområdet. MUSUND-konferens Sedan år 2000 har konferensen MUSUND (Museer runt Öresund) genomförts. Konferensen vänder sig till museipersonal och andra verksamma i kulturarvssektorn såsom styrelser och huvudmän på båda sidor av Öresund. Årets konferens ägde rum på Dunkers kulturhus i Helsingborg den oktober och temat var Makt och museer. Föredragshållarna kom från både forskning och museipraktik från Danmark och Sverige, och som key note-speaker på konferensens andra dag medverkade David Fleming från National Museums i Liverpool. Årets konferens hade Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet som medarrangör. Ett resultat av det samarbetet blir att flera av konferensens inlägg kommer att publiceras i tidskriften Gränsløs. Denna publiceras på nätet och kan laddas ner fritt, vilket gör att konferensens innehåll kan göras tillgängligt för många fler än de som är på plats. Konferensen delfinansieras av med utgångspunkt i Regional samverkansplattform inom kulturarvsområdet. MUSUND-konferenserna håller alltid mycket hög kvalitet med flera nationella och internationella föreläsare kopplade till akademi och aktuell forskning inom området. Därtill är konferensen ett återkommande tillfälle för branschen på båda sidor av Öresund att stärka sitt samarbete dem emellan. I samband med årets Kulturparlament med Rantafej arrangerade Kulturförvaltningen ett mindre seminarium om ung inkludering med Anouk Heesbeen, Stedelijk museum i Amsterdam. Pedagoger från KPN och konstpedagogiska nätverket bjöds in till ett seminarium/workshop för att lära sig mer om hur Stedelijk museum arbetar systematiskt med ung inkludering. Seminariet tog sin utgångspunkt i kulturnämndens satsning på Ung kraft. Genom att erbjuda kunskapsöverföring från Stedelijk till skånska kulturinstitutioner hoppas Kulturförvaltningen ytterligare öka intresset för Ung kraft och för breddat deltagande. Samverkan och samarbete Kulturarvsmöten och -kollegier Regional samverkansplattform inom kulturarvsområdet följs upp fortlöpande inom ramen för mötesordningen för regionala kulturarvsmöten och kulturarvskollegium. Under verksamhetsåret 2017 anordnade Region Skånes kulturförvaltning fyra kulturarvsmöten och två kulturarvskollegier.

7 7 (8) Kulturarvsmöte 16 februari: Regional samverkansplattform inom kulturarvsområdet presenterades. Kulturarsvskollegium 6 april: Lotta Boss, strateg på Riksantikvarieämbetet, var inbjuden för att presentera och diskutera Kulturarvspropositionen och Riksantikvarieämbetets nya roll. Även den nya museilagstiftningen var på agendan. Kulturarvsmöte 18 maj: Gemensamt möte för kulturarvschefer och bibliotekschefer på tema samverkan med projektet Välkommen till Skåne som exempel. Syftet med mötet var dels att skapa kontaktytor cheferna emellan och dels ett led i spridnings- och förankringsarbetet av projektet Välkommen till Skåne. Kulturarvsmöte 13 september: Information om Trans Europe Halle och fokus på Europeiska kulturarvsåret Syftet med mötet var att få aktörerna att söka det kulturarvsbidrag som utlystes 2-27 oktober. Ett syfte på längre sikt är att öka andelen internationellt arbete på kulturarvsinstitutionerna i Skåne. Kulturarvskollegium 6 oktober: Utredning gällande museer inom kulturarvsområdet presenterades av förvaltningen och diskuterades i plenum. Dessutom var Riksarkivet och Skånes Arkivförbund inbjudna att berätta om aktuella arkivfrågor på nationell, regional och lokal nivå. Kulturarvsmöte 9 november: Stefan Nyzell från Malmö Högskola var inbjuden för att presentera sin forskningsrapport Om risk, tillit och ansvar och att veta varför och hur man vet. Representanter från styrgruppen för projektet Metodutveckling pedagogik var på plats för att diskutera rapporten och det vidare arbetet tillsammans med kulturarvscheferna. Samverkan med statliga myndigheter Under året har dialogen med Riksantikvarieämbetet fortsatt, främst med fokus på Kulturarvspropositionen, kulturmiljöarbete, kulturarvsåret 2018 och ämbetets nya roll och uppdrag. Samverkan med Länsstyrelsen Skåne har under året främst handlat om respektive organisations roller i det regionala kulturmiljöarbetet och om samsyn i bidragsgivningen. Båda parter delfinansierar och ingår i styrgruppen för projektet Romska platser. Löpande dialog har förts med Riksarkivet kring en eventuell gemensam kunskapshöjande insats under 2018 med fokus på gemensam standard för digitala arkivformat.

8 8 (8) Nämnden för hemslöjdsfrågor kommer att förlägga sin årliga rikskonferens till Skåne Planering för detta samarrangemang har varit i fokus under 2017-års samverkansmöten. Välkommen till Skåne Välkommen till Skåne är ett utvecklingsprojekt inom ramen för Partnerskap Skåne. Partnerskap Skåne utvecklar och samordnar metoder som skapar förutsättningar för nyanländas delaktighet, hälsa och egenmakt. Välkommen till Skåne öppnar upp olika samhällsarenor såsom museer och bibliotek, och tillsammans berättar de om möjligheter för nyanlända i Skåne att ta del av utbudet. Projektet pågår september 2016 till juni 2019 och följs av Institutionen för Folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet. Under våren presenterade Uppsala universitet utvärderingen av pilotstudie 1 som genomförts på biblioteket och museet i Landskrona och Malmö. Kulturförvaltningen genomförde två spridningskonferenser kring forskningsresultatet, dels på ett gemensamt möte för mångspråksnätverket inom biblioteken i Skåne tillsammans med det kulturpedagogiska nätverket, och dels på ett gemensamt biblioteks- och kulturarvschefsmöte. fick muntlig information om Välkommen till Skåne och forskningsresultatet vid nämndsmötet den 15 juni i Ängelholm. Under hösten 2017 skalades projektet upp och pilotstudie 2 med ökat antal deltagare genomfördes. Inom kulturarvsområdet ingick Landskrona museum, Helsingborgs museer, Malmö Museer och Kulturen i Lund i pilotstudie 2. Dessutom har Skånes Hembygdsförbund tillsammans med Torna Härads hembygdsförening genomfört produktionen av Tidsmaskinenrundan om Nöbbelövs historia, "Tariekh Nöbbelöv" under våren. Det är ett pilotprojekt för att se om och hur appen Tidsmaskinen kan användas inom Välkommen till Skåne. Utvärdering av piloten görs under hösten/vintern.

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Kulturnämnden BILAGA 1 (3) Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Region Skånes inträde i samverkansmodellen innebar ett större ansvar för övergripande kulturarvsfrågor. Samråd med de regionala

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-10-26 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-11-04 kl. 10.00 Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, Helsingborg

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, Helsingborg PROTOKOLL 66 77 Datum 2016-11-04 1 (7) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2016-11-04 kl. 10.00-11.35 Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, Helsingborg Beslutande Maria Ward (S),

Läs mer

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Vad görs idag inom biblioteks- och kulturarvsområdet?

Vad görs idag inom biblioteks- och kulturarvsområdet? Vad görs idag inom biblioteks- och kulturarvsområdet? Sammanställningen är baserad på enkätsvar från biblioteken och på muntlig information från deltagarna på kulturarvsmötet i november 2015. BROMÖLLA

Läs mer

22 augusti 2017 Karolina Hellqvist och Karl-Magnus Lenntorp. Utredning gällande museer inom kulturarvsområdet

22 augusti 2017 Karolina Hellqvist och Karl-Magnus Lenntorp. Utredning gällande museer inom kulturarvsområdet 22 augusti 2017 Karolina Hellqvist och Karl-Magnus Lenntorp Utredning gällande museer inom kulturarvsområdet 2014-2016 Sammanfattning Hösten 2016 påbörjades en utredning som en del i en översyn av de 11

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017 DAGORDNING Datum 2017-09-08 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-09-13 kl. 09.00 Plats: Studio, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö 1. Val

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Datum Dnr Utvecklingsplan för nationella minoriteter. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Utvecklingsplan för nationella minoriteter. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Kulturnämnden Caisa Lindfors Utvecklare kulturarv 040-675 37 62 Caisa.Lindfors@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-20 Dnr 1500678 1 (9) Kulturnämnden Utvecklingsplan för nationella minoriteter Ordförandens

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Stadshuset, Gröna torg 2, Eslöv

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Stadshuset, Gröna torg 2, Eslöv PROTOKOLL 49 61 Datum 2018-11-01 1 (7) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-11-01 kl. 10.10-12.45 Plats: Stadshuset, Gröna torg 2, Eslöv Beslutande Maria Ward (S), ordförande Ronny Johannessen

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Datum Dnr Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och unga. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och unga. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Kulturnämnden Camilla Sjöstrand Handläggare 040-675 37 46 Camilla.Sjostrand@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-10 Dnr 1502080 1 (5) Kulturnämnden Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

BILAGA 1. Datum Dnr Analys och översyn av arbetet med nationella minoriteter

BILAGA 1. Datum Dnr Analys och översyn av arbetet med nationella minoriteter Caisa Lindfors Utvecklare kulturarv och nationella minoriteter 040-675 37 62 caisa.lindfors@skane.se BILAGA 1 Datum 2018-02-28 Dnr 1500678 1 (11) Analys och översyn av arbetet med nationella minoriteter

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm PROTOKOLL 28 36 Datum 2018-06-13 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-06-13 kl. 09.50-12.45 Plats: Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Resultat av arbetet med handlingsplan för kulturarvsområdet

Resultat av arbetet med handlingsplan för kulturarvsområdet Resultat av arbetet med handlingsplan för kulturarvsområdet Samtliga parter var överens om att arbetet med handlingsplanen har skapat en ökad samarbetsvilja mellan de olika regionala kulturarvsaktörerna

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm PROTOKOLL 28 34 Datum 2017-06-15 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2017-06-15 kl. 09.40-12.30 Plats: Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-25 Dnr 1400873 1 (5) Folkhälsoberedningen Slutlig fördelning av samverkansmedel

Läs mer

Projekt Kulturarvsportal Västmanland. Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13

Projekt Kulturarvsportal Västmanland. Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13 Projekt Kulturarvsportal Västmanland Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13 Projektet i korthet Namn Period Parter Beskrivning av projektet Projektägare Projektledare Mer information

Läs mer

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA)

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Framtid i Access Projektplan Fastställd av styrgruppen 2006-11-28 Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Bakgrund ABM-centrum är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket, Statens ljud-

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Datum Beteckning 2009-02-13 Dnr 09-7-45 Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Delrapport nr 3 för regionalt stöd för standardiserade bedömningsinstrument - ASI ett samarbetsprojekt mellan

Läs mer

Skånes hembygdsförbund VERKSAMHETSPLAN 2010-2011

Skånes hembygdsförbund VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 Skånes hembygdsförbund VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 Framtidsfrågor Skånes hembygdsförbund fick av stämman 2009 i uppdrag att låta en arbetsgrupp ta fram en proposition som presenteras på stämman 2010 (se

Läs mer

Datum Dnr Omdisponeringar inom ramen för budget 2014

Datum Dnr Omdisponeringar inom ramen för budget 2014 Kulturnämnden Vesna Weber Ekonomicontroller 040-675 37 33 Vesna.Weber@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-28 Dnr 1302588 1 (5) Kulturnämnden Omdisponeringar inom ramen för budget 2014 Ordförandens förslag

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger Avdelningen för folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 32 38 Ann-christiine.lundkvist@skane.se ERBJUDANDE OM SAMVERKANSMEDEL Datum 2012-01-20 REGIOIlleh N S KAN E 1 (2) Till

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Datum Dnr Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna

Datum Dnr Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna Kulturnämnden Camilla Sjöstrand Handläggare 040-675 37 46 Camilla.Sjostrand@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-13 Dnr 1302340 1 (5) Kulturnämnden Med rätt att inspireras Ordförandens förslag 1. Kulturnämnden

Läs mer

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2014-06-11 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-06-11 kl. 09.00 Plats: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö 1.

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under Datum 2011-09-12 Dnr 1100297 2 (3) Vid s inträde påbörjades arbetet med att etablera fler kommuner som fristadskommun bl.a. Landskrona, Helsingborg, Eslöv, Hörby, Sjöbo, Ystad, Kristianstad och Lund. Ett

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Plats: Dockplatsen 26, Malmö, Skånevåningen, plan 6

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Plats: Dockplatsen 26, Malmö, Skånevåningen, plan 6 PROTOKOLL 23 35 Datum 2016-04-22 1 (7) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2016-04-22 kl. 09.00-10.45 Plats: Dockplatsen 26, Malmö, Skånevåningen, plan 6 Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Datum Dnr Fördelning av medel inom ramen för nationella minoriteter

Datum Dnr Fördelning av medel inom ramen för nationella minoriteter Kulturnämnden Caisa Lindfors Utvecklare kulturarv 040-675 37 62 Caisa.Lindfors@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-20 Dnr 1503271 1 (6) Kulturnämnden Fördelning av medel inom ramen för nationella minoriteter

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014 Kulturnämnden Kristina Elding Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 39 Kristina.Elding@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-14 Dnr 1400765 1 (5) Kulturnämnden Regionalt mediesamarbete för biblioteken

Läs mer

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019)

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) 1 Bakgrund/syfte NAD 2.0 är en kombination av olika testade och utvärderade metoder som syftar till organiserad samverkan mellan offentlig och idéburen sektor inom etableringssystemet.

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona PROTOKOLL 1 11 Datum 2017-02-10 1 (7) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2017-02-10 kl. 09.50-12.30 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona Beslutande Maria Ward (S), ordförande Ronny

Läs mer

2007/6261 Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum Registrering och digitalisering av ljudband i Ájttes ljudarkiv NORRBOTTEN

2007/6261 Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum Registrering och digitalisering av ljudband i Ájttes ljudarkiv NORRBOTTEN Sid 1 av 5 Beviljade ansökningar, belopp i kronor. Bidrag beviljas 30 000 kr (inkl. sociala avgifter) per månad och anställd. 2007/6484 ABM Resurs c/o smuseet Västernorrland 888000-3143 ABM-Y Access (KUR

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i Malmö

Lärande för hållbar utveckling i Malmö Lärande för hållbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010 Upprättad Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2010-06-15 1.0 Johanna Ekne, Åsa Hellström, Per-Arne Nilsson Miljöförvaltningen Miljöstrategiska

Läs mer

Skånes hembygdsförbund VERKSAMHETSPLAN

Skånes hembygdsförbund VERKSAMHETSPLAN Skånes hembygdsförbund VERKSAMHETSPLAN 2011-2012 Framtidsfrågor och förbundets profil Skånes hembygdsförbund har sedan 2006 drivit framtidsfrågor inom hembygdsrörelsen. En arbetsgrupp bestående av en balanserad

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Strategikarta 2015 Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014 Medborgarperspektivet Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Antalet besök/år till kulturverksamheter med regionala

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016 Kulturnämnden Annelien van der Tang Eliasson Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 40 Annelien.vanderTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-14 Dnr 1502892 1 (5) Kulturnämnden Regionalt

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel Jessica Linde Tel: 0470-72 47 33 E-post: jessica.linde@rfss.se Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-11-29 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-08 kl. 09.30 Plats: Form/Design Center, Lilla torg 9, Malmö 1.

Läs mer

Plattform för välfärdsfrågor

Plattform för välfärdsfrågor Plattform för välfärdsfrågor Den 4 maj 2017 samlades ett trettiotal aktörer från Kalmar och Kronobergs län samt Linnéuniversitetet för att diskutera hur samverkan mellan samhällsaktörer och universitetet

Läs mer

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse.

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse. Projektbeskrivning och budget Skola & Kultur - samverkan för ökad måluppfyllelse i Kalmar län Regionförbundet i Kalmar län, Riksteatern Kalmar län och Riksteatern har gemensamt tagit initiativ till ett

Läs mer

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna.

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna. Kulturnämnden Jane Nilsson Utvecklare 0768-89 07 17 Jane.ma.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-13 Dnr 1401358 1 (5) Kulturnämnden PM Kulturella och kreativa näringar Ordförandens förslag 1.

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

En samlad kulturarvspolitik

En samlad kulturarvspolitik En samlad kulturarvspolitik - För kunskap och bildning i ett Sverige som håller ihop Kulturdepartementet 1 En samlad kulturarvspolitik Med propositionen Kulturarvspolitik tas för första gången ett helhetsgrepp

Läs mer

Ansökan om bidrag för utveckling av kommunal verksamhet för romsk inkludering

Ansökan om bidrag för utveckling av kommunal verksamhet för romsk inkludering KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nina Klinge-Nygård Datum 2016-03-07 Diarienummer KSN-2016-0290 Kommunstyrelsen Ansökan om bidrag för utveckling av kommunal verksamhet för romsk inkludering Förslag till

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017 Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet år 2017 samt övergripande mål för verksamheten. Målsättningen är att kunna genomföra alla mål

Läs mer

Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige

Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige Aktörer kring event Tillväxt Statlig aktör Samordning ex. destinationsbolag Regionförbund Landsting Kommun EVENT Entreprenör Event Eventbolag Samordning

Läs mer

Datum 2008-01-31. Tid 2008-01-31 kl 13.00 14.15

Datum 2008-01-31. Tid 2008-01-31 kl 13.00 14.15 Kulturnämnden PROTOKOLL 1-11 Datum 2008-01-31 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid 2008-01-31 kl 13.00 14.15 Plats: Hotel Lundia, Lund ande: Rolf Tufvesson (kd) ordförande Åke Svensson (kd) tjg ersättare

Läs mer

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS Originalfoto: Aron Jonason. Ur Göteborgs stadsmuseums samlingar. Västarvet DETG EMEN SAMM AKUL TURA RVET DEMOKRATI, TILLGÄNGLIGHET OCH SAMVERKAN Arkiv, bibliotek och

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

Tre år med jämställd regional utveckling i fokus

Tre år med jämställd regional utveckling i fokus Tre år med jämställd regional utveckling i fokus Winnet Skånes verksamhet inom ramen för regeringsuppdraget Resurscentra för kvinnor 2013-2015 1 Winnet Skåne och regional utveckling Winnet Skåne är en

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby PROTOKOLL 14 21 Datum 2018-04-12 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-04-12 kl. 09.50-13.00 Plats: Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Beslutande Maria Ward (S), ordförande Ronny Johannessen

Läs mer

Ledamot som är förhindrad att närvara vid sammanträdet ska ringa in sin personliga ersättare.

Ledamot som är förhindrad att närvara vid sammanträdet ska ringa in sin personliga ersättare. 1 (7) VÄLKOMMEN Datum och tid: 2017-04-12, kl 13:00 Plats: Sessionssalen, hus Ledamot som är förhindrad att närvara vid sammanträdet ska ringa in sin personliga ersättare. Obs! Notera att sammanträdet

Läs mer

HEMBYGDSFÖRENINGARS ANVÄNDNING AV NY TEKNIK. Maria Casagrande

HEMBYGDSFÖRENINGARS ANVÄNDNING AV NY TEKNIK. Maria Casagrande HEMBYGDSFÖRENINGARS ANVÄNDNING AV NY TEKNIK Maria Casagrande 2016-10- 04 Digital gestaltning av kulturmiljöer Att förstärka upplevelsen av och fördjupa kunskapen om kulturhistoriskt spännande platser med

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö Malmö stad Kulturförvaltning 1 (7) Datum 2014-10-21 Vår referens Genti Cifliku Projektledare genti.cifliku@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av jag bor i Malmö KN-2014-2396 Sammanfattning Kulturförvaltningens

Läs mer

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 April 2014 FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 Uppföljningsrapport 1 2014 Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter Jan Berge (MP), ordf. Catharina Berghorn (S), vice ordf Eva Agbrant

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) 2017-08-17 Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Studieförbundet Vuxenskolans regionförbund i Skåne gällande satsningen Passion

Läs mer

Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) Handläggare Raphaële Choppin Telefon: 0761231923 Till Kulturnämnden 2018-04-17 Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Datum 2016-05-23 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Utgångspunkter... 4 Arbetsformer... 4 Samråd... 4 Information... 5 Övergripande

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Datum Dnr Stöd till länsövergripande föreningar 2016

Datum Dnr Stöd till länsövergripande föreningar 2016 Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-27 Dnr 1502977 1 (5) Folkhälsoberedningen Stöd till länsövergripande föreningar

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

UNGDOMSSTYRELSENS UTVECKLINGSINSATSER

UNGDOMSSTYRELSENS UTVECKLINGSINSATSER UNGDOMSSTYRELSENS UTVECKLINGSINSATSER FÖR EN KUNSKAPSBASERAD KOMMUNAL UNGDOMSPOLITIK BUDGETÅRET 2011 UNGDOMSSTYRELSENS UTVECKLINGSINSATSER för en kunskapsbaserad kommunal ungdomspolitik BUDGETÅRET 2011

Läs mer

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Auktionsverket Kulturarena 12 13 november 2015 Vad behövs för att fler ska ta del av och delta i det offentligt finansierade kulturlivet?

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Datum Dnr Framställan om utökning av den statliga medfinansieringen för 2016 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Datum Dnr Framställan om utökning av den statliga medfinansieringen för 2016 inom ramen för kultursamverkansmodellen Mats Hallberg Biträdande kulturchef Kultur Skåne 0768871973 Datum 2015-10-21 1502962 1 (5) Till Statens Kulturråd Framställan om utökning av den statliga medfinansieringen för 2016 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Läs mer

Datum att Uppsala kommun ställer sig positiv till det befintliga nätverkets ansökan (bilaga 1)

Datum att Uppsala kommun ställer sig positiv till det befintliga nätverkets ansökan (bilaga 1) KS 15 10 OKT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-08-28 Diarienummer KSN-2012-0927 Kommunstyrelsen Utökat nätverk angående romastrategin Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer