Styrelsens kommentar: Motionen är intressant. Med det senaste årets diskussion i ryggen är frågan svår för styrelsen att ta ställning till.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrelsens kommentar: Motionen är intressant. Med det senaste årets diskussion i ryggen är frågan svår för styrelsen att ta ställning till."

Transkript

1 Föredragningslista Vid årsmötet skall följande behandlas och protokollföras: 1. Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3. Val av protokolljusterare och rösträknare samt senaste tidpunkt för justering. 4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt. 5. Fastställande av föredragningslista. 6. a. Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret b. Styrelsens förvaltningsberättelse (balans och resultaträkning) för det senaste räkenskapsåret. 7. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhetsoch räkenskapsåret. 8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser. 9. Fastställande av medlemsavgifter. 10. Fastställande av verksamhetsplan samt behandling av budget för det kommande verksamhets och räkenskapsåret. 11. Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner. 12. Val av; a. Föreningens ordförande för en tid av ett år; b. Föreningens kassör för en tid av ett år; c. Tre ledamöter i styrelsen för en tid av två år; d. Fyllnadvad av 1 ledamot för ett år; e. Två revisorer jämte en suppleant för en tid av ett år. I detta val får inte styrelsens ledamöter delta; f. Tre ledamöter i valberedningen för en tid av ett år, av vilka en skall utses till ordförande; g. Beslut om val av ombud till SDF möten (och ev andra möten där föreningen har rätt att representera med ombud); h. (arbetsgrupp 4 representanter varav en ordförande, en kassör samt sekreterare.) Övriga frågor. Beslut i fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller medlemmarna får endast fattas om frågan finns med i kallelsen till mötet.

2 Motioner: 1. Bultfritt område i Utbybergen Aktuella diskussioner kring bultpolicy visar på att det finns en klyfta mellan många medlemmars bild av Utbybergen som ett särskilt skyddsvärt område i sin helhet, och vad som explicit listas i bultpolicyn. Detta har lett till meningsskiljaktigheter som drabbar hela klättersamfundet och kostar tid för styrelse och bultkommitté. Utby är ett område där det klättrats väldigt länge, längre än de 40 år som klubben funnits. Området är inte uttömt på nytursmöjligheter (motionären har själv flera nyturer om året de sista åren), men det får anses som osannolikt att många högkvalitativa sportleder återstår i området. Väldigt mycket är klättrat traditionellt, på topprep eller solo utöver vad som är dokumenterat i förare. Områdets långa historia och unika läge med många lokalt bosatta klättrare gör också att vi har en särskild relation till Utbybergen som de ser ut idag. Nya helbultade turer alldeles intill bultfria klippor sticker därför i ögonen. Fortsatt nybultning i området riskerar att permanent skada både klippa och kulturhistoria. En tydligare och mer restriktiv policy går däremot att ändra på om framtida årsmöten så önskar. Dagens beskrivning av bultfria områden i bultpolicyn är fragmentarisk och svår att förstå för den som inte är väldigt hemma i området. Den ger intryck av en variabel etik, som inte stämmer med Göteborgsklättrarnas uppfattning om Utbybergen som ett sammanhållet område med traditionell etik. Särskilt nu när Göteborgs KK ska samverka med andra klubbar i området krävs stor tydlighet kring vad våra medlemmar värderar. Samtidigt krävs en acceptans för andra klubbars önskemål om exempelvis klättring för barn. Föreslås Att årsmötet beslutar att från listan över bultfria områden stryka Övre väggen, Apområdet, Stora väggen, Slabben, allt vänster om Undanflykten, Mellan Spader Madame och Klyftan, samt Gärdsås och ersätter dessa områden med formuleringen Hela Utbybergen, från och med Resilin till och med Gärdsås, med undantag för Rabiesväggen och Bäckravinen. John Liungman Styrelsens kommentar: Motionen är intressant. Med det senaste årets diskussion i ryggen är frågan svår för styrelsen att ta ställning till. Rekommendation: Frågan är svår och styrelsen har inte haft tid att göra en djupgående analys av frågan, och har därför inte lyckats komma till slutsats. Därför lämnas beslutet till årsmötet.

3 2. Motion Till Gbg Klätterklubbs årsmöte 2015 Jag motionerar att: Jens Larssen får bulta linjer enligt inkommet förslag på väggen östra sidan Bäckravinen under förutsättning att dessa linjer inte ändrar karaktären på tidigare klättrade linjer Rafael Jensen Styrelsens kommentar och rekommendation: Frågan har kantats om extrem debatt under lång tid och har diskuterats på två av klubben arrangerade möten. Styrelsen anser sig inte ha tillräckligt mandat att fatta beslut i frågan. Styrelsen ställer sig positiv till utveckling av klättring för barn och nybörjare, men ställer sig frågan ifall Bäckravinen är rätt plats för detta.

4 Förslag från styrelsen: 1. Styrelsen föreslår att ett samarbete skall ingås med Kvibergs klätterklubb för att främja fortsatt klättring i Göteborg med omnejd. Detta skall göras genom att ett samarbetsramverk tas fram samt att en gemensam bultpolicy skall utvecklas. Styrelsen föreslår att göra detta genom att tillsätta en arbetsgrupp. Förslag till underlag har skickats till Kvibergs klätterklubb som har givit Mikael Bladh samt deras bultkommitté mandat att fatta beslut i frågan. Se bifogade dokument. Resultatet av framtagandet skall godkännas av (extrainsatt) årsmöte. Denna arbetsgrupp skall struktureras som en vanlig kommitté. Bilagor: Förslag till ramverk, förslag till gemensam bultpolicy samt Mikael Bladhs svar på dokumenten. Tillägg till policyn: att beslut kring gbgkks tidigare hanterade bultfria områden skall fortsätta tas av gbgkks årsmöte.

5 Förslag till ramverk Förslag på organisation för samarbete mellan GBGKK och Kvibergs KK 1. Bultpolicy a. Båda klubbarna antar en gemensam bultpolicy. b. Kommande förändringar av bultpolicyn måste beslutas av båda klubbarna. 2. Kommitté a. Representanter väljs av varje klubbs årsmöte. b. Varje klubb har tre representanter. 3. Uppgifter: a. Att tolka bultpolicyn. Kommittén har tolkningsföreträde framför enskilda medlemmar. b. Att inventera och upprätthålla ett register på bultar i Göteborgsområdet. c. Att prioritera i bultunderhåll, utifrån registret. d. Att vara klubbarnas ansikte utåt gällande bultfrågor. 4. Beslut a. Bultkommitténs beslut är gällande om minst 2/3 av representanterna röstar för ett förslag. b. Varje led bedöms individuellt. c. Beslut om bultfria områden, samt sportklätterområden beslutas av årsmöten. d. Om bultkommittén ej kan komma till beslut, så meddelas detta till klubbarna. 5. Samarbetsprojekt: a. Inventering av bultar i hela Göteborgsområdet b. Prioriteringar i underhåll 6. Förtydligande rörande kommitténs ansvarsområden: a. Kommittén beslutar ej om avsteg från bultpolicyn. b. Kompletteringsbultning samt borttagning av bult, som inte rör en tolkningsfråga mot policyn, beslutas ej av kommittén. c. Nybultning görs ej av kommittén.

6 Förslag till gemensam bultpolicy Nyturs och Bultpolicy för klätterklubbarna Göteborg och Kviberg Klubbarnas nyturs och bultpolicy är en riktlinje för medlemmar och besökande klättrare inom klubbarnas verkningsområde i Västsverige. Klubbarna har inget ansvar för vad enskild medlem tar sig till vid klippan. Vi försöker utifrån naturliga förutsättningar och riktlinjer ge många möjligheten att klättra ute. Vi samarbetar för att hålla hög säkerhet. Detta kan vi göra genom bultkommittéernas praktiska samverkan i ett område eller genom att vi utser ansvarsområden/klippor för en av klubbarna att bevaka. Definitioner 1. Borrbultar omtalas nedan som bult 2. Kilar, kamsäkringar etc. omtalas nedan som traditionella säkringar 3. Slagbultar eller pitonger omtalas nedan som pitonger 4. RX led: En led där klättraren riskerar allvarlig skada vid fall 5. Mixled: En mixled är en led som inte helt går att säkra med traditionella säkringar utan för partier kan säkras med bult för att vara säker. 6. Bultfritt område: Ett geografiskt område där placering av fler bultar och bultankare är förbjuden. 7. Sportklätterområde: Lederna i ett sportklätterområde skall vara enkla att säkra och nerstiga ifrån, varför bultade ankare behövs utan att access och säkerhet äventyras. I sportklättringsområden kan nya mixleder helbultas (rimligt att föraren berättar om en eventuell förstabestigares färre bultar). 8. Normalområde: Ett geografiskt område där klättring i alla stilar kan förekomma 9. Barnklätterområde: Ett geografiskt område i vilket det efter beslut på årsmöte är tillåtet att tillämpa andra regler än vad som definierats av nedanstående punkter i förmån för att öka tillgängligheten för t.ex. barn och nybörjare. 10. Projektör: En person som avser ta ett projekt för att göra en nytur Kriterier för nyturer och borrbultsplacering 1. Access: a. Det är upp till projektören att se till att tillstånd från markägare samt i förekommande fall dialog med närboende, länsstyrelse etc. skall vara avklarat. Vägledning kan fås av klubbarnas och/el SKFs Acceskommitté. Markens klassificering, tex naturskyddssynpunkt, kan göra att markägaren inte ensam bestämmer över klippan. 2. Rensning av led:

7 a. Skall göras i samråd med markägare och utifrån acceshänsyn. Lösa stenar och block skall om möjligt bort. 3. Traditionella nyturer, Spårlös färdsel : a. Nyturer som går att säkra med traditionella säkringar skall förbli utan bultar. I sportklätterområden bör dessa utrustas med bultankare i brist på uppenbart alternativ. I sådana fall skall ankaret placeras ovan utsteget. b. Nya mixleder i normalområden får med bult säkras, och om så görs bör bultarna skyddar för fall i mark och hylla och skydda för farliga pendelfall. Undantaget kan vara RX leder. c. Pitonger får ej användas då de gör permanent skada på klippan samt att deras säkerhet är svår att bedöma om de lämnas kvar. 4. Nya områden: a. Ett nyutvecklat område är inledningsvis alltid ett normalområde. Klubbarna kan med årsmötesbeslut fatta beslut om huruvida ett område skall klassificeras som antingen bultfritt, sportklätter eller barnområde. 5. Hänsyn till tradition a. Leder får ej bultas, tilläggsbultas eller få sina bultar borttagna i efterhand utan att klubbarnas årsmöten så tillsammans beslutar, om möjligt i samråd med förstabestigaren. Så gäller även gamla topprepsleder. Stor vikt skall läggas på klippans/områdets karaktär, tradition och gällande etik. 6. Hänsyn till etik a. Områden/klippor där en lokal klätterklubb beslutat om bultförbud/restriktion mot ytterligare bultar bör respekteras. 7. Standard för bult och ankare a. För att få lång livslängd skall A4 material användas i alla bultar förutom havsnära miljöer, där HCR kvalitet krävs. b. Nya forskningsrön och materialutvecklingar kan ge nya möjligheter och krav. c. I svagare klipptyper som diabas och sandsten krävs andra och större dimensioner (längd/grovlek) för att uppnå säkerhet. d. Om en led utrustas med ett bultad ankare så skall ankaret bestå av två oberoende bultar. Däri fast monterad(e) firningspunkt(er) skall vara i enlighet med SKFs rekommendationer eller bättre. e. För att få bultbidrag skall ovanstående kriterier uppfyllas 8. En bultad leds minsta längd: a. En bultad led skall vara minst 10m lång. I sportklättringsområden kan den få vara 8m. 9. En bultad leds kvalitet: a. Leden bör ha en naturlig linje och en någorlunda jämn svårighetsgrad. Klippan skall vara hållfast. 10. Ledavstånd mellan bultade leder:

8 a. Nya bultar får inte placeras så att de påverkar karaktären på befintliga leder. 11. Sportklättringsleder (helbultade leder): a. Bultarna skall placeras så att de skyddar mot markfall och fall i hylla, samt att bultar ej skall placeras mitt i ett crux på leden utan innan och efter cruxet. Leden skall utrustas med bultankare. 12. Barn och nybörjarklättring: a. Klubbarna vill främja klättringen för barn och andra med behov av andra förutsättningar än majoriteten klättrare, på klätterväggar inne och ute. I samråd vill vi finna klippområden som är lämpliga för dessa (Barnklätterområden). Parameterna Access och respekt till andra discipliner är vägledande, säkerhetsrekommendationer från SKF Säkerhetskommitté och barnperspektiv från SKF Barn och Ungdomskommitén likaså.

9 Bultfria Områden Klippa Område Övre väggen Utby Apområdet (ca från Boa constrictor Team work) Utby Stora väggen Utby Slabben, allt vänster om Undanflykten Utby Mellan Spader Madame och Klyftansamt därunder Fjällbo Gärdsås Great crack väggen Lexby Sandsjöbacka Resilin Sportklätterområden Klippa mix leder?) Rampen Glömda väggen Mixad Mixad Mixad Mixad Mixad Område Hyltebergen (undantaget vissa Fjällbo Fjällbo Gunnilse Gubben i berget Hållsunga Bräcke Kåhög Aspen Hakered Sibräcka Tjörnbroklippan Vindön Svanvik Greggered Seglora Töllsjö Burmaklippan Viks Kile Harkaberget? vem ansvarar

10 Mikael Bladhs respons på Ramverk för samarbete och förslag till gemensam bultpolicy Hej! Här kommer svar på förslag översänt den 26/2 till Kvibergs klätterklubb. Sedan tidigare har vi även besvarat tidigare utkast som jag är osäker på om ni behandlade på mötet. Uppfattade jag Rafael rätt så togs inte dessa synpunkter upp på ert möte. I bifogat dokument är det inlagt kommentarer. Nedan punkter är återkoppling på Förslag på organisation för samarbete mellan Gbg KK och Kvibergs KK. Övergripande så känns det som det saknas vissa delar i dokumentet så som sammankallande part samt frekvens för sammankomster etc. Det saknas också förväntningar på gruppen så som hur lång tid behandling av inkommande fråga får ta etc. 1. Bultpolicy a. För göteborgsområdet? b. Hur skall förändringarna hanteras? 2. Kommittee a. Vi vill inte blanda in årsmötet i dessa frågor. Mandat måste finnas i bultkommitteen från varje klubb eller styrelse b. Vilken kompetens? Tre generella? c. Vilka fler klubbar? Måste räcka med två från varje klubb. En från styrelsen och en från bultkommittén. Det kan ju vara upp till respektive klubb att besluta om deltagare. 3. Uppgifter a. Att tolka? Vad menas? Varför skall den tolkas? En policy bör inte vara öppen för tolkning. Då blir det mer en filosofisk skrift och ger öppningar för diskussioner likt dem vi sett historiskt. b. Ok, redan gjort. Över varje bult? Skall vi också inventera och loggföra toppvegetationens status? c. OK d. OK, men här bör det finnas en rutin/flöde för hantering. 4. a. Majoritetsbeslut skall gälla dvs över 50% b. Ja, oavsett område c. Anser inte att det inte skall finnas rena områden. Inga frågor till årsmöte. d. Syftet är att besluta. Det skall vara i absoluta undantagsfall och detta bör framgå i/av dokumentet. 5. Samarbetsprojekt a. Inventering av samtliga leder, oavsett bult eller annan typ. b. Ok 6. Ansvarsområden a. Det bör den göra eller ev. ta fram beslutsunderlag till resp. styrelse som inom en månad skall återkomma med beslut i annat fall tas detta som överlåtande av beslut till kommittén och ev den styrelse som besvarat. b. Vad menas? Vem beslutar isf? När? c. Vad menas?

11 Vårt förslag är att vi åter möts för att ta detta vidare. Vad tror ni om detta? Vänligen Mikael Bladh

12 Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Göteborgs Klätterklubb 2014 Vi började året med ett extrainsatt årsmöte efter det ordinarie årsmötet. Ny kassör på ett år blev Karin Wahlström. Accesskommitten har dragit igång sitt arbete igen och består numera av Jonas Eskilsson och Gustav Mellgren. Skyltar med accessinformation till några av Göteborgsklipporna håller på att arbetas fram. Övriga kommitter jobbar på och för att läsa mer ingående om respektive kommitté se separata verksamhetsberättelser. Värt att nämna är att resekommitten numera är avvecklad på grund av brist på intresse från medlemmarna. Avrostning hölls i vanlig ordning vid övre väggen med två deltagande medlemmar och en stor mängd instruktörer. I november arrangerades Första hjälpen kursen för klubbens medlemmar. Det var bra intresse hos medlemmarna och alla platserna till kursen fylldes! I Mars hade klubben en boulder och grillträff i Utby. Ett tiotal medlemmar dök upp och det blev en trevlig sammankomst. Climb in hölls traditionsenligt på ängen i Utby med campingtillstånd från och med onsdagen. Klubben ordnade access, vertikal tipspromenad, grillar och bjöd alla på potatissallad. Det kom många besökare från runt om landet. Städdagen hölls i gott väder, med ett tiotal deltagande medlemmar. Stora bitar stängsel hittades och fraktades bort. I november kom Silvia Vidal och höll i en bildvisning. Dagen efter körde hon även en workshop i aidklättring för klubbens medlemmar. Det blev ingen julfest detta året då intresset att driva detta fanns inte bland medlemmarna. Styrelsen vill tacka alla som ställt upp och arbetat för klubben det gångna året För styrelsen Sammanställt av Rebecca Nyberg sekreterare

13 Verksamhetsberättelse resekommittén 2014 I början på året så gjordes ett par försök att få ihop deltagarna i kommittén från föregående år att träffas, det var dock svårt att få ihop tid och engagemang för att något skulle hända. Under hösten så efterfrågade styrelsen att medlemmar som var intresserade av att vara med i kommittén gärna fick höra av sig för att få igång den, ingen hörde av sig. Under hösten så bestämde styrelsen sig för att inte lägga mer tid på kommittén. /Tomas Selldén Biblioteket 2014 Under året har utlåningen fungerat bra. Det har inte köpts in nya titlar till biblioteket under Jenny Andersson Ungdomsklättringen Ungdomsklättringen har förflutit som planerat. Det har i onsdagsgruppen uppstått en tävlingskultur där hela gruppen tillsammans åker och tävlar, ofta med goda resultat. Niklas Westerlund V erksamhetsberättelse Ninja 2014 Under våren och början av sommaren har vi haft onsdagsklättringar i princip varje onsdag. När vädret har tillåtit har vi varit utomhus och övriga träffar inomhus på något av klättergymmen i Göteborg. Uppslutningen är från 3 deltagare till 15 st. I februari bjöd vi också in till en isklätterträff i Agnesberg med stort intresse från medlemmarna. Tyvärr fick vi ställa in träffen i sista stund då det blev regn och töväder. Den 16:e april åkte Ninja på en sportklätterresa över dagen till Seglora. Ninja bjöd på korv och det var ett tiotal klättersugna tjejer på träffen. Efter sommaren hade en del frågor dykt upp, rörande ansvar för arrangörerna i Ninja. Frågor som kommitten ville ha svar på rörde vem som har det yttersta ansvaret om någon skulle skadas på klätterträffarna som Ninja anordnar samt vilka krav gällande utbildning och kunskaper vi bör kräva av medlemmar som deltar på träffarna. Vi kontaktade en jurist på riksidrottsförbundet gällande detta, samt tog med oss frågan till styrelsen. Det tog tid att reda i detta och under tiden ställde vi in alla träffar. På grund av detta blev flera av de planerade resorna inte av. Nu är frågan utredd och under hösten har Ninja haft ett antal träffar inomhus. I December hade vi en mycket trevlig glöggträff med 13 tjejer som slöt upp och hade en trevlig kväll tillsammans. /Rebecca Nyberg Ninja

14 Klippklätterutrustning Uthyrning Utlåning av klubbens klippklätterutrustning. Klubben har sedan många år hyrt ut klippklätterutrustning till de medlemmar som ännu inte skaffat allt som behövs för en dag på klippan. Förutom komplett utrustning till 2 replag hyr klubben även ut en kaminutrustning, kroppssele, crashpad samt enklare utrustning till glaciärvandring. Nytt för i år är att klubben nu lånar ut utrustningen gratis till klubbens medlemmar. Trots detta har utrustning bara lånats 4 gånger under Antalet uthyrningar har sen 2011 varit lågt trots att klubbens utbud är fint och intresset finns. Vi tror att utlåningen av klubbutrustningen skulle behöva en nytändning med någon som har ett kontaktnät bland klubbens medlemmar och ett engagemang för att sprida ryktet om klubbens fina service. Med vänlig hälsning Per och Marie Fernqvist

15 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2015 Göteborgs klätterklubb Årlig verksamhet som climb in, första hjälpen kurs, julfest, städdag och bildvisningar kommer att arrangeras som vanligt om intresse finns från medlemmarna. Upplysa medlemmar om att flera typer av stöd och bidrag finns att söka från klubben. Vissa av dessa är populära, andra söks mer sällan, dvs resebidrag (klubbresor), bultbidrag (nybultning), utvecklingsbidrag (för expeditioner och liknande), samt tävlingsbidrag (för de som tävlar för klubben). Kommittéerna fortsätter sitt arbete. Se separata verksamhetsplaner från respektive kommitte. Bultfrågan kommer att fortsätta drivas, men i vilken form beror på utfallet från detta årsmöte. Klubben planerar att göra ett infoblad som ska skickas ut till alla medlemmar under Däri kommer vi bland annat informera om vad som finns till uthyrning i klubben. Biblioteket finns som tidigare på Fjällsport och vi kommer att fortsätta att köpa in guideböcker och facklitteratur. sammanställt av Rebecca Wallgren sekreterare för styrelsen i Göteborgs klätterklubb

16 Bilagor Verksamhetsplan Ninja 2015 I nuläget består Ninjakommitten av Nina Wass (ordförande och sammankallande), Rebecca Nyberg (sekreterare) och Erika Liljeros (kassör). Vi har haft ett planeringsmöte i januari där vi bjöd in alla tjejer som är med i facebookgruppen. Ett antal nya tjejer kom på mötet och ville vara med och driva Ninja vidare, vilket var väldigt roligt.. På mötet pratade vi om hur vi vill att Ninja ska se ut framöver. Vi spånade på resor och kurser vi skulle vilja arrangera tillsammans. Först och främst vill vi att Ninja ska vara ett forum och ett nätverk för kvinnliga klättrare. Vi vill uppmuntra alla kvinnliga medlemmar att komma med idéer till träffar och events. Det är inte bara de tjejer som är med i kommitten som ska vara drivande. Vi vill fortsätta med gemensamma klätterträffar både inomhus och utomhus. Vi vill göra också göra ett antal resor bland annat traditionell klättring i Bohuslän, en sportklätterresa till Europa i höst, bouldering i Västervik och på Hönö, klättra långturer i Lofoten och kanske en tur till Kullaberg. Det finns också ett stort intresse att arrangera en klippklätterkurs och en glaciärkurs med bara tjejer. /Rebecca Nyberg Ninja

Verksamhetsberättelse Göteborgs klätterklubb 2013

Verksamhetsberättelse Göteborgs klätterklubb 2013 Verksamhetsberättelse Göteborgs klätterklubb 2013 Nedan följer en sammanfattad verksamhetsberättelse som bygger på de rapporter som kommit in från respektive kommitté. De fulla versionerna är bifogade

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sida 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Anslutning... 3 4 Verksamhetsområde... 3

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974.

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974. STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974. Dans är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra

Läs mer

En förutsättning för att vara medlem i någon av dessa föreningar/klubbar är att man delar [förstår/respekterar] dess värderingar.

En förutsättning för att vara medlem i någon av dessa föreningar/klubbar är att man delar [förstår/respekterar] dess värderingar. Gemensamma värderingar och visionsdokument för klättring i Göteborgsområdet Följande dokument har tagits fram i samråd mellan Göteborgs Klätterklubb, Kvibergs klätterklubb och Västkustens sportklätterklubb.

Läs mer

Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01

Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01 Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01 INNEHÅLL sida Kallelse och dagordning 2 Verksamhetsberättelser 2013 4 Resultaträkning 2013 6 Balansräkning 2013 7 Förslag verksamhetsplaner 2014 8 Budgetförslag

Läs mer

STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013.

STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013. 1 STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kallelse till årsmöte 2015 Feministiskt Initiativ Nordöstra Skåne Datum: 21 mars 2015 Tid: 13.00 Plats: Spannmålsgatan 9 291 32 Kristianstad Information Lokalen är fullt tillgänglig och i närheten av tågstationen.

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE

KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE LÖRDAGEN DEN 18 JUNI 2011 KL 15.00 Föregås av miniseminarium 12.00: Myter, missförstånd och sanningar kring Aspergers syndrom med företrädare för OA och psykiatern Andreas Fries,

Läs mer

Stadgar för avdelning - förslag

Stadgar för avdelning - förslag DHR - Stadgar för avdelning 1(8) Stadgar för avdelning - förslag Bearbetade inför förbundsmötet, oktober 2013 1. NAMN, ÄNDAMÅL OCH ORGANISATION 1.1 Namn DHR-avdelnings namn är DHR, följt av ortsnamnet

Läs mer

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser.

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser. 1 Föreningen Emmaus Björkå Föreningens namn är Föreningen Emmaus Björkå. Emmaus Björkå är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar på socialistisk grund. Föreningen Emmaus Björkå

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1. ÄNDAMÅL Syftet med Föreningen Kattakuten i Norrbotten är höja kattens status i samhället för att stävja

Läs mer

Gotlands Armborst Förening STADGAR

Gotlands Armborst Förening STADGAR Gotlands Armborst Förening STADGAR för den ideella föreningen Gotlands Armborstförening (GAF) med hemort i Gotlands kommun. Bildad den 2007-11-26 Stadgarna Antagna i och med bildandet den 26 nov 2007.

Läs mer

Kallelse till årsmöte i Stora Höga Kyokushin Karateklubb (SHKK)

Kallelse till årsmöte i Stora Höga Kyokushin Karateklubb (SHKK) Kallelse till årsmöte i Stora Höga Kyokushin Karateklubb (SHKK) Plats: Dojon, Stationsvägen 9F Tid: 20 mars 2014, kl 19.30 Klädsel: Gi för dem som vill träna efteråt, vanliga kläder för föräldrar Alla

Läs mer

I IFK GRIMSLÖV DELAR VI ARBETE, GLÄDJE OCH FRAMGÅNG

I IFK GRIMSLÖV DELAR VI ARBETE, GLÄDJE OCH FRAMGÅNG I IFK GRIMSLÖV DELAR VI ARBETE, GLÄDJE OCH FRAMGÅNG VERKSAMHETSIDÉ IFK Grimslöv har till uppgift att genom utövande av idrott höja intresset för densamma och utbilda goda idrottsmän och kvinnor samt verka

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Christina Rickmar förklarade mötet öppnat och hälsade de närvarade medlemmarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Christina Rickmar förklarade mötet öppnat och hälsade de närvarade medlemmarna välkomna. 1(6) Protokoll fört vid Linköpings Skidklubbs årsmöte den 10 juni 2009 i Skidgården Hackefors. Årsmötet föregicks denna gång av utdelande av vandringspriser till klubbens bästa Vasaloppsåkare 2009, Liselott

Läs mer

Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007

Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007 Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007 Datum: 2007-11-21 Tid: 1900 Plats: Strömgården, Lyan 1. Ordförande Peter Lysholm öppnade årsmötet med att hälsa alla välkomna och i samband med detta hölls

Läs mer

Göteborgs Klätterklubb

Göteborgs Klätterklubb Göteborg 2012-02-21 Styrelsens förslag till Budget 2012 Göteborgs klätterklubbs styrelse föreslår 2012 en budget som innebär en förlust på 11 081 kr. Klubben gjorde 2011 en stor vinst. Vi vill med denna

Läs mer

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 FÖRSLAG TILL NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 Ändringslogg Ändring Datum Utgåva 1, antagen vid klubbens bildande 1983 09 19 Revision till utgåva 2 2013 05 15 Ås Båtklubb är en ideell förening, bildades

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS)

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) med hemort i Stockholms, Uppsalas, Göteborgs och Lunds kommuner. Bildad den 13 november 2008. Stadgarna fastställdes av årsmötet den 20 maj

Läs mer

1 ÄNDAMÅL Golfklubben har som ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel i enlighet med idrottens mål och inriktning.

1 ÄNDAMÅL Golfklubben har som ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel i enlighet med idrottens mål och inriktning. STADGAR FÖR UDDEHOLMS GOLFKLUBB som är en ideell förening, stiftad 1965-05-24 och med hemort i Hagfors kommun. Stadgarna fastställda 1965-10-29. Stadgarna ändrade genom årsmötesbeslut 1975-11- 27, 1998-12-03,

Läs mer

Stadgar för. Tygelsjö fiberförening

Stadgar för. Tygelsjö fiberförening Stadgar för Tygelsjö fiberförening 1 Stadgar för den ideella föreningen Tygelsjö fiberförening med hemort Malmö stad. Bildad den 4 juni 2015. Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål

Läs mer

Årsmöte i Gällstaö Fastighetsägareförening

Årsmöte i Gällstaö Fastighetsägareförening 1 Årsmöte i Gällstaö Fastighetsägareförening Protokoll Plats: Jungfrusunds Marina Datum: Tisdag 29 april 2014 1 Mötets öppnande... 2 2 Val av mötesfunktionärer... 2 3 Mötets behöriga utlysande... 2 4 Godkännande

Läs mer

Ansluter till STADGAR FÖR HEMBYGDSFÖRENINGAR ANSLUTNA TILL SVERIGES HEMBYGDSFÖRBUND

Ansluter till STADGAR FÖR HEMBYGDSFÖRENINGAR ANSLUTNA TILL SVERIGES HEMBYGDSFÖRBUND Stadgar för föreningen Björndammens Masugn. Antagna på stämma den 18.5 2013. Ansluter till STADGAR FÖR HEMBYGDSFÖRENINGAR ANSLUTNA TILL SVERIGES HEMBYGDSFÖRBUND INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Namn, verksamhetsområde

Läs mer

Stadgar för Gästriklands Båtförbund. Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014.

Stadgar för Gästriklands Båtförbund. Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014. Stadgar för Gästriklands Båtförbund Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014. Register 1. Förbundets ändamål. 2. Förbundets organisation. 3. Anslutning och medlemskap. 4. Avgifter

Läs mer

STADGAR. för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22

STADGAR. för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22 1 STADGAR för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningens främsta syfte är att stävja antalet

Läs mer

Stadgar för Rättviks. Rättvik 2014-

Stadgar för Rättviks. Rättvik 2014- Rättvik 2014- Rättviks gymnastikklubb är en ideell förening med verksamhet i Rättviks kommun. Föreningen har som mål att bedriva motions- och hälsofrämjande aktiviteter i olika former - för alla åldrar.

Läs mer

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF Rapatac Judo & KSF är en specialförening till Rapatac Alliansförening med hemort i Gävle kommun. Bildad den 2009-08-12 Stadgarna senast fastställda av årsmötet den 2012-10-10

Läs mer

Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015

Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015 1 (5) Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015 1 Klubbens namn är MERCEDES-BENZ KLUBBEN SVERIGE, förkortat MBKS. 2 Klubbens säte är Linköping 3 Klubbens syfte MBKS är en politiskt och religiöst obunden

Läs mer

Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13. 1. Årsmötet öppnades. 2. Röstlängd fastställdes till 10st

Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13. 1. Årsmötet öppnades. 2. Röstlängd fastställdes till 10st Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13 1. Årsmötet öppnades 2. Röstlängd fastställdes till 10st 3. Till ordförande för mötet valdes Fredrik Nordfelth och till sekreterare Jenny Eriksson.

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963.

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. STADGAR För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. Stadgarna senast ändrade av årsmötet den 25 maj 2008. IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÈ

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2015-06-25. Familjestödsgruppen AB Öppenvård. Öppenvård, handläggare

Kvalitetsindex. Rapport 2015-06-25. Familjestödsgruppen AB Öppenvård. Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 20150625 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal Genomförda intervjuer SSIL

Läs mer

Protokoll fört vid möte för Föreningen Åh stiftsgårds vänner 2015-01-08

Protokoll fört vid möte för Föreningen Åh stiftsgårds vänner 2015-01-08 Tid: 2015-01- 08 kl 19.15-20.30 Plats: Segerlindsgatan 17, Göteborg Närvarande: Linnea Wulfsberg, ordförande Maria Henoch, vice ordförande ordinarie Andreas Lindhé, ordinarie Emma Boije, ordinarie Emma

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

Huvudstadens Golfklubb Stadgar

Huvudstadens Golfklubb Stadgar För Huvudstadens Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 12 september 1997 och med hemort i Vallentuna kommun. na fastställdes den 13 oktober 1997. Reviderad på årsmöte den 20 februari 2000 Reviderad

Läs mer

11 Stöd att starta ny klubb

11 Stöd att starta ny klubb 11 Stöd att starta ny klubb Förslag till stadgar för medlemsklubbar i SAASDC Inledning Föreningens stadgar utgör grundvalen för föreningens existens. Av stadgarna framgår föreningens ändamål, vilket är

Läs mer

Lathund. Att bilda ett kommun-hso

Lathund. Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Innehåll Inledning... 5 Syftet med lathunden... 5 Viktigt med ett Kommun-HSO... 5 Koppling mellan Kommun-HSO och KHR... 5 Grundläggande

Läs mer

Proposition 1 Stadgarna

Proposition 1 Stadgarna Proposition 1 Stadgarna Förslag till förändringar i stadgarna för PeaceWorks Sweden. PeaceWorks styrelse har under året som gått genomfört en översyn av föreningens stadgar i syfte att förtydliga utveckla

Läs mer

STADGAR. Saga Motion. Hälsa runt hörnet. Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010

STADGAR. Saga Motion. Hälsa runt hörnet. Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010 STADGAR Saga Motion Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010 Hälsa runt hörnet Innehållsförteckning ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sidan 1 Ändamål 2 2 Sammansättning 2 3 Tillhörighet 2 4 Beslutande organ

Läs mer

Exempelstadga med instruktion

Exempelstadga med instruktion Exempelstadga med instruktion Varje förening behöver regler som bestämmer hur den ska skötas, dessa regler kallas stadgar. För att underlätta för medlemsorganisationerna har Sveriges Elevråd tagit fram

Läs mer

STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF)

STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF) STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF) Antagna vid konstituerande årsmöte den 2006-10-29 Kapitel 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Svenska RC-Flygförbundet, nedan kallat RCFF, är en ideell förening

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund

Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund 2014 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte... 3 2 Ändamål... 3 3 Organisationer... 3 4 Medlemmar... 4 5 Medlemsavgift... 4 6 Kongress... 4 7 Förbundsmöte... 7 8 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Stadgar för Rimbo Idrottsförening

Stadgar för Rimbo Idrottsförening Stadgar för Stadgarna reviderade och fastställda i oktober 1992 Stadgarna ändrade avseende 6 vid årsmöte 1996 Stadgarna ändrade avseende 5, 6, 9, 12, 13, 14, 15, 17 och 22 vid årsmöte 2012 Sida 2 av 6

Läs mer

Playstars årsmöte 2012-03-31

Playstars årsmöte 2012-03-31 Playstars årsmöte 2012-03-31 Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Mötets behörighet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av mötets sekreterare 5. Val av två personer att justera protokollet 6. Val av rösträknare

Läs mer

Stadgar för IFK Malmö FK. Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987.

Stadgar för IFK Malmö FK. Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987. Stadgar för IFK Malmö FK Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987. Stadgar för IFK Malmö Fotbollklubb Stiftad den 23 april 1899, ombildning den 9 juni 1987 Idrottens mål och inriktning Definition

Läs mer

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015)

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015) STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM (antagna på årsmöte mars 2015) INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ... 4 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 5 1. Ändamål... 5 2. Sammansättning... 5 3. Tillhörighet m.m....

Läs mer

Viksäters samfällighetsförening

Viksäters samfällighetsförening Viksäters samfällighetsförening Vi i styrelsen vill hälsa nya medlemmar inflyttade under 2007 välkomna och till samtliga medlemmar vill vi lämna aktuell information. Vi bifogar kontaktuppgifter för Viksäters

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA Ägare: Idrottsföreningen Friskis & Svettis JÄRFÄLLA Datum: 2003-02-02 Sid 1 av 7 1. Inledande bestämmelser 1.1 Föreningens firma är Idrottsföreningen

Läs mer

HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll

HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll 2008-04-21 1. Årsstämmans öppnande Allan Risberg förklarade årsstämman öppnad, kl. 19:30. 2. Val av ordförande vid stämman Lars Öberg valdes att leda årsstämman.

Läs mer

STADGAR FÖR LOKALFÖRENING

STADGAR FÖR LOKALFÖRENING STADGAR FÖR LOKALFÖRENING Antagna vid RSMHs kongress 13 15 maj 2011 Riksförbundet för Social och Mental Hälsa 1 Stadgarna är våra regler som vi måste följa. De talar om hur man skall göra i olika situationer.

Läs mer

Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949

Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949 Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949 Stadgar för Billingens Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad 1949 och med hemort i Lerdala i Skövde kommun Stadgarna antagna den 11 april 1996,

Läs mer

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet.

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENING Yrkeshögskoleförbundet. 1 Föreningens firma Yrkeshögskoleförbundet i Sverige. Organisationsnr. 835600-7420 Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning.

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. STADGAR för den ideella föreningen Jönköping Curling Club (JCC) med hemort i Jönköpings kommun. Bildad den 28 december 1961 Stadgarna senast fastställda/ändrade av årsmöte den 2011.05.16 Idrottsrörelsens

Läs mer

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet Stadgar Svenska Epilepsiförbundet 1 Namn och karaktär Förbundets namn är Svenska Epilepsiförbundet (The Swedish Epilepsy Federation), förkortat SEF. SEF är ett riksomfattande, ideellt, allmännyttigt, partipolitiskt

Läs mer

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010 1 Göteborgs Klätterklubb Göteborgs Klätterklubb Plusgiro: 72 61 69-6 info@gbgkk.nu Box 11076 Org-nr: 855100-5864 www.gbgkk.nu 404 22 Göteborg Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan,

Läs mer

Årsmöte Umeå Södra FF 30/8-2015

Årsmöte Umeå Södra FF 30/8-2015 Årsmöte Umeå Södra FF 30/8-2015 Näravarande på mötet: Ordförande Suppleant Kanslist Valberedning Fl-05 Gul Fl-99 Fl-09 Fl-03 Gul Fl-05 Gul Fl-06 Gul Sponsorgruppen Medlem Medlem Samuel Öhberg Patrik Lindahl

Läs mer

2 Uppgifter Länsnykterhetsförbundets uppgifter är: Att i bred samverkan bedriva ett utåtriktat arbete på det alkohol- och drogförebyggande

2 Uppgifter Länsnykterhetsförbundets uppgifter är: Att i bred samverkan bedriva ett utåtriktat arbete på det alkohol- och drogförebyggande STADGAR Antagna vid det konstituerande årsmötet 1999-05-08 i Missionskyrkan, Alingsås. Ändrade 2007-04-21 vid ordinarie årsmöte i Konserthuset, Grästorp. Ändrade 2011-04-16 vid ordinarie årsmöte på Hjälmareds

Läs mer

LKK Medlemsmötesprotokoll 2011-11-14. 5 Val av mötesordförande och mötessekreterare

LKK Medlemsmötesprotokoll 2011-11-14. 5 Val av mötesordförande och mötessekreterare LKK Medlemsmötesprotokoll 2011-11-14 Plats: Hangaren Tid: 2011-11-14, kl 19:00 1 Mötet öppnas Ordförande förklarar mötet öppnat. 2 Fastställande av röstlängd Röstlängden fastställdes. Samtliga personer

Läs mer

Stadgar Gerlesborg 2:1 ef 2015-11-18

Stadgar Gerlesborg 2:1 ef 2015-11-18 Stadgar för Gerlesborg 2:1 ekonomisk förening 290754/08 Diarie nr. Bolagsverket Affärsidé: Uthyrning och underhåll av ändamålsenliga lokaler till olika kulturverksamheter som drivs av KKV-B och andra föreningar

Läs mer

Ordinarie stämma Samfällighetsföreningen Fasanen

Ordinarie stämma Samfällighetsföreningen Fasanen Ordinarie stämma Samfällighetsföreningen Fasanen Datum: onsdagen den 28 oktober 2015 kl 19:00 Plats: Skogsängsskolans matsal 1 Mötets öppnande och val av mötesordförande Styrelsens ordförande Mikael Wickbom

Läs mer

Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18

Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18 Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18 1 Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera,

Läs mer

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF).

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). STADGAR 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). 2 Förbundets ändamål och verksamhet Motorhistoriska Riksförbundet är en politiskt obunden ideell sammanslutning

Läs mer

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund STADGAR för Sveriges Skateboardförbund Antagna 2012-01-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 2 Organisation 2 3 Tillhörighet 2 4 Beslutande organ 2 5 Firmateckning 2 6 Verksamhets-

Läs mer

Välkomna till årsmöte 2015! 2015-03-21 www.sibbhultsverken.com 1

Välkomna till årsmöte 2015! 2015-03-21 www.sibbhultsverken.com 1 Välkomna till årsmöte 2015! 2015-03-21 www.sibbhultsverken.com 1 Årsmöte Härlövs IF 2015-03-19 Preliminär dagordning för årsmötet 1. Fastställande av röstlängd för mötet 2. Fråga om mötet utlysts på rätt

Läs mer

Stadgar för Torsby Båtklubb

Stadgar för Torsby Båtklubb Torsby Båtklubb bildades 1957 och har sitt verksamhetsområde i Övre Fryken i Värmland. Stadgarna ändrades och reviderades år 2003. 1 Föreningens ändamål o säte 1.1 Ändamål Torsby Båtklubb är en allmännyttig

Läs mer

Häfte 2. Förutsättningar för förbundsstämman

Häfte 2. Förutsättningar för förbundsstämman Häfte 2 Förutsättningar för förbundsstämman Bilaga 5 Föredragningslista 1. Stämmans öppnade 2. Val av stämmofunktionärer a) Ordförande b) Förste vice ordförande c) Föredragande sekreterare d) Protokollsekreterare

Läs mer

STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016

STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016 STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016 FÖRENINGENS VERKSAMHET 1. INRIKTNING OCH MÅLSÄTTNING Jönköpings Södra Idrottsförening är en ideell förening, stiftad 9 december

Läs mer

Stadgar för Lövsta Båtklubb

Stadgar för Lövsta Båtklubb Stadgar för Lövsta Båtklubb Klubben bildades 1969 och har sin hemort / verksamhetsområde i Enhörna i Södertälje kommun. Stadgarna antagna 1969. Reviderade 2010-05-16. 1 Ändamål Klubben är en allmännyttig

Läs mer

Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK alliansförening.

Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK alliansförening. STADGAR för den ideella föreningen Mälarhöjdens IK Tennis med hemort i Stockholms kommun. Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK

Läs mer

Protokoll för ordinarie årsmöte 2015 i Utby Egnahemsförening Göteborgs Bangolfsklubb, 2015-03-29

Protokoll för ordinarie årsmöte 2015 i Utby Egnahemsförening Göteborgs Bangolfsklubb, 2015-03-29 Protokoll för ordinarie årsmöte 2015 i Utby Egnahemsförening Göteborgs Bangolfsklubb, 2015-03-29 1. Mötets öppnande Agneta Tjust, ordförande, hälsar de närvarande varmt välkomna Ordförande inleder med

Läs mer

PROTOKOLL ÅRSMÖTE 2015

PROTOKOLL ÅRSMÖTE 2015 PROTOKOLL ÅRSMÖTE 2015 Plats: Vrigstads värdshus, Vrigstad Tid: 2015-03-14 kl 10.30-14.00 Närvarande: Från 27 lokalklubbar 47 delegater, 3 övriga, 6 distriktsfunktionärer och 2 personer från valberedningen.

Läs mer

1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien).

1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien). STADGAR FÖR SVENSKA SKOLAN I WIEN ANTAGNA AV ÅRSMÖTET, 12 MAJ 2011 1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien). Föreningen har sitt

Läs mer

STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB

STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB Förslag till STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB Ideell förening, stiftad 1991-06-28. Stadgarna fastställda av årsmöte 1991-06-28. Stadgarna ändrade av årsmöte 2013- IDROTTENS MÅL OCH INRIKTNING Idrott är

Läs mer

DAGORDNING VID UMEÅ MOTORCYKELKLUBBS ÅRSMÖTE 2012-02-04

DAGORDNING VID UMEÅ MOTORCYKELKLUBBS ÅRSMÖTE 2012-02-04 ÅRSMÖTE 2012-02-04 DAGORDNING VID UMEÅ MOTORCYKELKLUBBS ÅRSMÖTE 2012-02-04 1. Mötets öppnande. 2. Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3. Val av två rösträknare tillika justeringsmän att jämte

Läs mer

Stadgar för Lokalförening

Stadgar för Lokalförening 1 (8) Stadgar för Lokalförening 1. Namn, ändamål, organisation... 1 2. Medlemskap... 2 3. Årsmöte... 3 4. Konstituerande årsmöte... 5 5. Extra årsmöte... 5 6. Lokalföreningens styrelse... 6 7. Valberedning...

Läs mer

Stadgar för GF Nissaflickorna

Stadgar för GF Nissaflickorna Stadgar för GF Nissaflickorna Stadgar för den ideella föreningen GF Nissaflickorna med hemort i Halmstads kommun. Föreningen bildades den 11 april 1953. Stadgarna senast fastställda av årsmöte den 6 mars

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

Envikens Båtklubb Bergshamra

Envikens Båtklubb Bergshamra Stadgar för Envikens Båtklubb Bergshamra Klubben bildades 1979-01-21 och har sin hemort i Bergshamra, Norrtälje. Stadgarna senast reviderad 2003 Innehåll Sid 3 1 Ändamål 2 Medlemskap 2.1 Ansökan 2.2 Antagning

Läs mer

Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet.

Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SAINT LOUIS FRITIDSVERKSAMHET IDEELL FÖRENING ORG NR 802422-1999 1 Föreningens firma Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet. 2 Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen

Läs mer

PROGRAM- FÖRKLARING och STADGAR

PROGRAM- FÖRKLARING och STADGAR PROGRAM- FÖRKLARING och STADGAR för Förbundet Aktiv Ungdom Programförklaring sida 2 Föreningar sida 3 Distrikt sida 7 Förbund sida 11 Antagna på Aktiv Ungdoms förbundsstämma 2012 i Örebro Gäller fr.o.m.

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

RTF-Bladet. God Jul! Medlemsblad för Råcksta Trädgårdsstadsförening. Nr 4 2015. Årsmöte 30 januari 2016. MärkDNA ökar tryggheten

RTF-Bladet. God Jul! Medlemsblad för Råcksta Trädgårdsstadsförening. Nr 4 2015. Årsmöte 30 januari 2016. MärkDNA ökar tryggheten RTF-Bladet Medlemsblad för Råcksta Trädgårdsstadsförening Nr 4 2015 God Jul! I detta nummer bland annat: Årsmöte 30 januari 2016 Kallelse Läs mer på sid 3 MärkDNA ökar tryggheten Info om Smartwater Läs

Läs mer

Protokoll från Distriktstämman 2006-03-18

Protokoll från Distriktstämman 2006-03-18 Protokoll från Distriktstämman 2006-03-18 A B C Stämmans öppnande Kjell Kolterud hälsade alla välkomna till Katrineholm och Verdandi Fdl och distriktsordföranden Pierre Marklund tackade för att vi fick

Läs mer

Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx

Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx 1 Förbundets namn, juridiska form och säte Svenska OCD-förbundet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening

Läs mer

REIJMYRE IDROTTSFÖRENING Grundad 1905 STADGAR Antagna av årsmötet 2011-02-21 Stadgar för den ideella föreningen Reijmyre Idrottsförening med hemort i Rejmyre i Finspångs kommun. Organisationsnummer: 825000-4010

Läs mer

Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt.

Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt. Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt. 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva fysisk aktivitet som

Läs mer

söndag den 27 maj 2007 kl. 11.00

söndag den 27 maj 2007 kl. 11.00 Föreningen Gunnsjöbadet Kallelse till årsmöte Härmed kallas du till årsmöte I föreningen Gunnsjöbadet söndag den 27 maj 2007 kl. 11.00 i Kvarngården, Bergshamra Dagordning 1. Val av ordförande samt sekreterare

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna ändrade 21 februari 1998... Stadgarna ändrade 2 mars 2005... Stadgarna ändrade 25 april 2012...

Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna ändrade 21 februari 1998... Stadgarna ändrade 2 mars 2005... Stadgarna ändrade 25 april 2012... SGF:s NORMALSTADGAR FÖR GOLFKLUBB 1. STADGAR för Sölvesborgs Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 20 januari 1988 och med hemort i Sölvesborg Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna

Läs mer

1 Inledning. 2 Övriga beslut. 3 Medlemsavgift

1 Inledning. 2 Övriga beslut. 3 Medlemsavgift 1 Inledning Här nns alla aktuella beslut för föreningen etanol.nu samlade. Ifall detta dokument på något sätt avviker från justerat mötesprotokoll så är det mötesprotokollet som gäller. Dokumentet uppdaterat

Läs mer

NHF Sweden STADGAR 2014

NHF Sweden STADGAR 2014 NHF Sweden STADGAR 2014 Stadgar för National Health Federation Sweden 2014 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn & Organisationsnummer Föreningens fullständiga namn är National Health Federation Sweden, förkortat

Läs mer

SeniorNet Järfälla Klubben för seniorer som vill lära IT och data

SeniorNet Järfälla Klubben för seniorer som vill lära IT och data SeniorNet Järfälla Klubben för seniorer som vill lära IT och data Kallelse till SeniorNet Järfällas stadgeenliga årsmöte tisdagen den 18 mars 2014 kl. 10.00 i ABF:s stora samlingslokal innanför datasalen.

Läs mer

STADGAR. Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26. Föreningens tidigare namn:

STADGAR. Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26. Föreningens tidigare namn: STADGAR Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26 Föreningens tidigare namn: LäS ITF Taekwon-Do Klubb Student Taekwon-Do Klubb Stockholm Innehåll 1 kap Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål...

Läs mer

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Stadgar Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Innehåll Förbundsstadgar Förbundets värderingar.... 4 Förbundets organisation... 4 Medlemskap.... 4 Kongress... 7 Förbundsfullmäktige... 10 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening

Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening Ursprunget antagna den 20 feb. 1992 vid ordinarie kretsstämma. Förslag till ändringar markerat i rött skall antas definitivt på årsmöte 25/2 2016

Läs mer