Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?"

Transkript

1 Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk eller försummelse till socialtjänsten kan av många upplevas som väldigt svårt. Det är vanligt att man ställer sig frågor som; är det verkligen så allvarligt som jag tror, kanske jag skall vänta och se om det löser sig självt eller hur kommer föräldrarna att reagera om jag anmäler kommer de att säga upp bekantskapen eller komma med hot, osv. Vi förstår att ingen vill göra en förhastad eller ogrundad anmälan, med allt vad det innebär för barn, familjen och en själv. Men är du orolig för det här barnet och är osäker på om du skall göra en anmälan eller inte kan du alltid ringa och rådgöra med en socialsekreterare. (Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten är skyldiga att anmäla.) Jag är rädd att en förälder i vårt bostadsområde kommer att slå ihjäl sina barn? Vad skall jag göra? Om du anser att ett barn befinner sig i akut fara skall du ringa till polisen omedelbart. Polisen är skyldig att rapportera vidare till socialtjänsten, all fara som rör barn. Jag har gjort en skriftlig anmälan om att ett barn far illa. Vad gör socialtjänsten nu? Om du har gjort en skriftlig anmälan, och inte har gjort denna anmälan anonymt, kontaktar en socialsekreterare dig och bekräftar att vi har fått in din anmälan. Därefter tar socialsekreteraren genast kontakt med familjen som har blivit anmäld och berättar vad oron gäller. Socialsekreteraren träffar sedan familjen och gör en förhandsbedömning. Utifrån den information som framkommer i förhandsbedömningen, fattar sedan socialtjänsten beslut om att antingen öppna en utredning eller att avsluta förhandsbedömningen utan utredning. Kan jag göra en anmälan anonymt? Ja det kan du. Men vill du vara anonym så är det viktigt att du inte talar om ditt namn, eftersom huvudregeln är att socialsekreteraren skall berätta vem som har gjort anmälan för den som har blivit anmäld. Skulle det vara så att socialsekreteraren känner till vem du är, så skall denne ta reda på om det innebär en fara för dig att bli röjd. Om socialtjänsten beslutar att inte berätta ditt namn, kan detta överklagas till kammarrätten av den som har anmälts. Observera! Du har inte rätt att vara anonym om du arbetar yrkesmässigt med barn inom t ex socialtjänst, barnomsorg och skolan, fritidsförvaltning, hälso- och sjukvård och tandvård.

2 Tas en anmälan som görs anonymt på allvar? Ja, socialtjänsten tar alla anmälningar på allvar. Jag har gjort en anmälan till socialtjänsten och nu skulle jag vilja veta vad som har hänt med den? Inom socialtjänsten råder sekretess. Därför kan du som anmälare inte få reda på vad din anmälan har lett fram till, om den anmälda familjen inte ger sitt tillstånd till detta. Det har gjorts flera anmälningar gällande ett barn som misstänks fara illa, men ingenting händer. Varför gör inte socialtjänsten något? Vi vill börja med att säga att vi alltid tar alla anmälningar som kommer in på största allvar och att vi alltid följer upp dessa. Tyvärr finns det en sorts allmän uppfattning i samhället om att vi på socialtjänsten har mycket större befogenhet och makt att agera, som t ex. att tvångsomhänderta barn eller tvinga föräldrar till att ta emot olika stödinsatser, än vi i verkligheten har. Vi som arbetar inom socialtjänsten styrs av vad som står i lagen. Ser vi till kriteriet för att ansöka om vård enligt LVU, säger lagen att det skall råda allvarliga missförhållanden i hemmet eller att barnet ska utsätta sin hälsa eller utveckling för påtaglig risk att skadas genom t ex missbruk/kriminalitet för att ett omhändertagande skall bli aktuellt. Råder det inte så allvarliga förhållanden, som beskrivs i lagen och vårdnadshavarna exempelvis tackar nej till erbjudet stöd, har vi ingen möjlighet att tvinga familjen att ta emot stödet även om vi anser att de skulle behöva stöd. Vi förstår att det ibland kan uppfattas som att vi inom socialtjänsten inte gör något. Men lagen är tydlig på detta område och det är den som styr vårt arbete. Jag känner en familj som har blivit anmäld och nu skall socialtjänsten inleda en utredning. Hur går en sådan utredning till? Om socialtjänsten, efter att ha gjort en förhandsbedömning på en anmälan, beslutar att inleda en utredning informeras vårdnadshavarna och barn alltid om detta. Socialtjänsten tar aldrig några kontakter med någon annan, innan familjen informerats om att en utredning öppnas. Under utredningstiden brukar socialsekreteraren/utredaren träffa familjen vid flera tillfällen i och utanför hemmet. Vi vill även träffa och prata med barnet eller ungdomen ensamma. Familjen informeras också om att socialtjänsten kan behöva samla in information från andra personer som har kontakt med familjen t ex personal på barnavårdscentralen (BVC), inom barnomsorgen och skolan. De som arbetar inom dessa områden är skyldiga att lämna uppgifter till socialtjänsten, när det pågår en utredning. Det är socialsekreteraren som har ansvar för utredningen, vilka kontakter som behöver tas, och vad som skall dokumenteras. Men socialsekreterare tar gärna emot förslag från familjen på personer som de anser kan ge en bild av hur familjens, barnets eller ungdomens situation ser ut. Ibland tar också socialsekreteraren kontakter mot föräldrarnas vilja, men det görs bara när utredningen kräver det.

3 När utredningen är klar får familjen får ta del av det som skrivs i utredningen och de har också rätt att lämna synpunkter på det som står. Detta kallas kommunicering. Ingen utomstående får däremot ta del av utredningen, om inte familjen själv vill det. Utredningen avslutas med att socialsekreteraren gör en bedömning om barnet och familjen behöver stöd och i så fall vilken typ av stöd och vem som skall tillhandahålla stödet. Efter bedömningen fattar socialsekreteraren beslut om vad som kan göras. Beslutet kan innebära att barnet och familjen erbjuds stöd i form av exempelvis familjebehandling, samtalsstöd, kontaktperson/familj mm. Ibland kan socialsekreteraren också besluta om bistånd till vård utanför hemmet i form av familjehem eller på något behandlingshem. Naturligtvis ges familjen möjlighet att ha synpunkter på vilket stöd som skulle vara bra för dem. Beslutet kan också innebära att socialtjänsten anser att inga insatser behövs. Vad kan en utredning leda till? För det mesta brukar en utredning leda fram till att familjen själv hittar en lösning på sina problem. I andra fall görs en planering tillsammans med föräldrar och barn om vilka stödinsatser som kan behövas. Om det råder grava missförhållanden i familjen, och vi inte kan komma överens med föräldrar och/eller barn om lämpliga stödinsatser, kan vi besluta att ansöka vård enligt lagen om vård av unga (LVU) hos länsrätten. Detta sker endast i undantagsfall, när barnets situation är sådan att vi måste agera för att skydda det. Jag har blivit kallad till socialtjänsten, efter att ha blivit anmäld. Kommer socialtjänsten att ta mitt barn ifrån mig? Många föräldrar är rädda för att socialtjänsten skall ta deras barn ifrån dem, när de har blivit anmälda. Men vi vill poängtera att det bara är vid mycket grava missförhållanden som vi kan genomföra en åtgärd, mot den enskildes vilja, och ansöka om vård enligt lagen om vård av unga (LVU) hos länsrätten. Vi utgår alltid i från vad som är bäst för barnet/ungdomen och försöker att i möjligaste mån hitta lösningar i samförstånd med familjen. Vad brukar socialtjänsten fråga om vid en utredning? Det är individuellt från utredning till utredning. Men generellt kan vi säga att eftersom en utredning skall utgöra ett beslutsunderlag, för såväl socialtjänsten som för familjen, så är det bra att ställa frågor om familjen, släkt och vänner, hälsa, dagis- eller skolsituation, hälsa, jobb, hur familjemedlemmarna själva ser på sin situation osv. Hur lång tid får en utredning ta? En utredning får ta högst fyra månader.

4 Hur är det med sekretessen vid en utredning? Vid en utredning tas inga kontakter utan att föräldrarna informeras. Alla uppgifter som kommer till socialtjänstens kännedom är sekretessbelagda. Det innebär att ingen utomstående har rätt att ta del av information som har inkommit eller nedtecknats, utan godkännande av barnets vårdnadshavare eller av barnet själv om det är 15 år.

5 LVU och omedelbart omhändertagande När gör socialtjänsten LVU på ett barn eller en ungdom? Vi inom socialtjänsten strävar alltid efter att insatser och stöd från oss skall ske på frivillig väg och i samförstånd med familjerna. Men om det inte går att komma överens med vårdnadshavare eller barn, om de fyllt 15 år, kan det bli nödvändigt att mot deras vilja ansöka om vård enligt lagen om vård av unga (LVU). Det gör vi endast vid mycket allvarliga missförhållanden i hemmet eller när barnet utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom t ex missbruk och/eller kriminalitet. Är det socialtjänsten som beslutar om ett barn skall LVU:as? Nej, socialnämnden ansöker om vård enligt LVU, men vård utan samtycke beslutas av domstol. Vad innebär ett omedelbart omhändertagande? Om vi efter en utredning ser att det finns sådana brister i omsorgen eller att barnet allvarligt skadar sin hälsa genom t ex missbruk, och vi inte kan komma överens med föräldrar och/eller barn på frivillig väg, kan socialnämnden besluta om ett omedelbart omhändertagande av barnet. Detta sker endast i undantagsfall, när situation är sådan att vi måste agera snabbt för att skydda barnet. Vi skickar ett skriftligt beslut till vårdnadshavarna, och barn över 15 år, om omhändertagandet och var barnet skall placeras. Därefter skall socialsekreteraren skicka en skrivelse till länsrätten, inom en vecka, om varför socialnämnden har fattat beslut om omedelbart omhändertagande. Länsrätten har därefter en vecka på sig att besluta om omhändertagandet skall bestå eller inte. Kan man få hjälp av advokat om ens barn blir LVU:ade eller omedelbart omhändertagna? Ja, i domstol har vårdnadshavare och barn rätt till offentligt biträde advokat. Socialsekreteraren är skyldig att meddela länsrätten om att det finns behov av sådant biträde. Det offentliga biträdet företräder vårdnadshavare och barn inför socialnämnden samt i länsrätten. Offentligt biträde är kostnadsfritt. Hur länge kan ett barn eller ungdom vara tvångsomhändertaget? Lagen säger att tvångsvård skall upphöra så snart den inte behövs längre att behovet av vård inte längre finns, eller att vården kan ske på frivillig väg. Om ett barn eller ungdom har omhändertagits på grund av missförhållanden i hemmet, kan vården som längst pågå tills barnet fyller 18 år. Om barnet omhändertagits pga. sitt eget beteende, kan vården pågå tills den unge fyller 21 år. Vården kan omprövas när som helst.

6 Stödinsatser inom socialtjänsten Vad kan man få för stöd av socialtjänsten i Hofors? Vi kan erbjuda barn, ungdomar och föräldrar stöd i form av; Råd- och stödsamtal Familjebehandling Kontaktperson Kontaktfamilj Alkohol- och drogterapeut Kan jag prata med någon på socialtjänsten om hur jobbigt vi har det hemma, utan att bli registrerad? Ja. Socialtjänsten kan erbjuda råd och stödjande samtal utan att registrering görs. Jag har haft svårt att sätta gränser för mina barn och nu är det kaos hemma. Vad ska jag göra? Ett tips är att ansöka om familjebehandling hos socialtjänsten. Familjebehandlarna som arbetar hos oss har stor erfarenhet av att arbeta tillsammans med familjer för att t ex lösa konflikter inom familjen eller skapa hållbara rutiner. Jag har ansökt om kontaktfamilj och nu har jag ändrat mig. Kan jag dra tillbaka min ansökan? Ja. Du kan alltid dra tillbaka en ansökan, oavsett vad du ansöker om. Om du drar tillbaka en ansökan blir du inte registrerad hos socialtjänsten. Jag har ansökt om kontaktperson och nu säger socialsekreteraren att hon skall göra en utredning. Varför? Socialtjänsten öppnar alltid en utredning när någon ansöker om någon form stöd eller behandling som socialtjänsten kan tillhandahålla som i ditt fall ansökan om kontaktperson. Anledningen till att vi gör utredningen är att vi behöver veta hur stort behov den person som ansöker har av stödet och om stödet är det bästa utifrån vad personen behöver.

7 Vad gör en kontaktperson? En kontaktperson är en person som regelbundet träffar ett barn eller en ungdom som är i behov av stöd i vardagen. Det kan handla om fritidssysselsättningar, ta en promenad, fika tillsammans, skolarbete eller att hjälpa till att skapa relationer med andra. Hur ofta som man träffas beror lite på hur behovet ser ut. Ibland träffas man en gång i veckan ibland mer. En kontaktperson har tystnadsplikt. Det innebär att den som har eller haft uppdrag inte får berätta om den person som de är eller har varit ett stöd för. Vem kan behöva en kontaktperson eller kontaktfamilj? Generellt är det föräldrar och barn som inte har tillräckligt stöd av sina närstående eller nätverk som kan vara i behov av en kontaktperson eller kontaktfamilj. Barn och ungdomar som har svårigheter i hemmet, i skolan, på fritiden eller i kamratkretsen kan också vara i behov av en kontaktperson eller en kontaktfamilj. Vad krävs för att bli kontaktperson eller kontaktfamilj? Att vara kontaktperson eller kontaktfamilj innebär att för en kortare eller längre tid aktivt ställa upp för, och ge stöd till, ett barn, ungdom eller en familj. Det ställs inga särskilda krav på att du ska ha en viss utbildning eller erfarenhet för att få vara kontaktperson. Detsamma gäller om din familj skulle vilja bli kontaktfamilj. En förutsättning är dock att den som åtar sig uppdraget att bli kontaktperson eller kontaktfamilj lever i en stabil social situation. Som person skall du vara intresserad av människor och ha lätt för att knyta kontakter. För att vi skall veta att den person som vill bli kontaktperson eller kontaktfamilj är lämplig, utreder vi alltid blivande kontaktpersoner och kontaktfamiljer noga. Om vi efter utredningen finner att personen eller familjen är lämplig för uppdraget, förs den in i vårt kontaktmannaregister i väntan på ett kontaktuppdrag. Får man någon ersättning om man skulle vilja bli kontaktperson eller kontaktfamilj? Den som åtar sig att bli kontaktperson eller kontaktfamilj får en viss ersättning för sitt uppdrag. Dels utgår ett skattefritt belopp, som ska täcka de extra utgifter kontaktpersonen eller kontaktfamiljen kan få och dels utgår ett arvode som beskattas. Kontakta familjehemssekreteraren på socialtjänsten, så får du veta mer.

8 Försörjningsstöd Jag har inte pengar till hyran kan jag söka bistånd hos socialtjänsten? Ja. De som bor i Hofors, är över 18 år, och inte har tillräckligt med pengar för att försörja sig och sin familj kan ansöka om ekonomiskt bistånd. Detta är en rättighet som finns inskriven i socialtjänstlagen. Ekonomiskt bistånd från socialtjänsten är dock att se som ett sista skyddsnät, när alla andra möjligheter till försörjning är uttömda. Om du vill ansöka om ekonomiskt bistånd ringer du och boka tid för besök hos en socialsekreterare på biståndsenheten. Jag vill ansöka om ekonomiskt bistånd. Hur gör jag? Eftersom ekonomiskt bistånd är ett villkorat bidrag, kommer din ansökan att utredas och prövas. Du måste därför lämna uppgifter om dina inkomster, utgifter och tillgångar på en särskild ansökningsblankett. Vi kommer även att utreda vad du själv har gjort, för att försöka lösa din situation. Inga beslut fattas vid besöket, så du kan inte räkna med att få något beslut, eller pengar, samma dag som du ansöker. Men vi lovar att din ansökan kommer att behandlas så snabbt som möjligt. Kan jag bli återbetalningsskyldig om jag lämnar felaktiga uppgifter? Ja. Du kan bli skyldig att betala tillbaka det ekonomiska biståndet om du låtit bli att lämna uppgifter om dina ekonomiska förhållanden, lämnat felaktiga uppgifter, eller på annat sätt orsakat att ett för högt belopp betalats ut. Du blir även återbetalningsskyldig i de fall där socialtjänsten av misstag har betalat ut för mycket pengar. Jag har ansökt om ekonomiskt bistånd men har fått avslag, kan jag överklaga beslutet? Ja. Har du fått avslag på din ansökan om socialbidrag, kan du överklaga beslutet genom att inom tre veckor skriva till det socialkontor där beslutet fattats.

Information om en utredning

Information om en utredning Information om en utredning - Information om utredningar enligt socialtjänstlagen 11 kap. 1 Hofors kommun 2009 Varför görs en utredning? Orsaken till att socialtjänsten inleder en utredning kan vara att:

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

och och socialtjänstens skyldigheter

och och socialtjänstens skyldigheter GOTLANDS KOMMUN Social- och omsorgsförvaltningen GOTLANDS Individ- och familjeomsorgen KOMMUN Social- Barn- och och familj omsorgsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Barn- och familj Barns rättigheter

Läs mer

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänstens möjligheter och begränsningar Lagar styr socialtjänstens

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA!

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn SVÅR A SE ANSVAR A HANDLA! Helena Hansson, lektor i socialt arbete Socialhögskolan, Lunds universitet samt Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Läs mer

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Familjeenheten - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Vad är familjenheten? Familjenheten är en enhet inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med stödinsatser

Läs mer

LPT. Dina rättigheter under tvångsvård. Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård

LPT. Dina rättigheter under tvångsvård. Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård LPT Dina rättigheter under tvångsvård Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten

Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten www.upplands-bro.se Foto: Emese/Shutterstock.com Vad gör socialtjänsten? Socialtjänstens barn- och ungdomsenhet arbetar för att se till att barn

Läs mer

Särskilda ungdomshem (SiS) Vet du vilka rättigheter du har?

Särskilda ungdomshem (SiS) Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Vet du vilka rättigheter du har? Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS). Om du är inskriven

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter

Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter Föräldrainformation om barn- och ungdomsutredningar Till föräldrar i Huddinge kommun Alla föräldrar

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Ekonomiskt bistånd. Information från Tranås kommun

Ekonomiskt bistånd. Information från Tranås kommun Ekonomiskt bistånd Information från Tranås kommun Vem har rätt till ekonomiskt bistånd? Rätten till försörjningsstöd bestäms av socialtjänstlagen. Om du eller din familj har svårigheter att klara ekonomin

Läs mer

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har?

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Dina rättigheter för dig som bor på ett hem för vård eller boende (HVB) Alla barn har lika värde. Du och alla andra barn har rätt att växa

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Du är välkommen Till Datum.Kl Om du får förhinder ring återbud, tfn 0144-350 03 eller skicka e-post till ifo@odeshog.se Postadress Besöksadress Ödeshögs kommun Storgatan

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa

Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa Ett stöd i samarbete mellan förskola, skola och socialtjänst kring anmälningsärende enligt 14 kap.1 Socialtjänstlagen. Definitionen utgår från barnet, skiljer

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2013-06-10 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Socialtjänstlagen. Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst

Socialtjänstlagen. Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst Socialtjänstlagen Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst SOCIALSTYRELSEN 2002 Broschyren kan beställas från: Socialstyrelsens kundtjänst, 120 88 Stockholm. Webbutik Fax 08-779 96 67 Artikelnummer

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men, vad kan man göra vid oro för att ett

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa.

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa. En hjälp till dig som anar att ett barn far illa. Enligt svensk lag är man skyldig att anmäla om man känner till något som kan tyda på att ett barn misshandlas eller far illa. Ändå har det visat sig att

Läs mer

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens barn- och ungdomsenhet Informationsmaterial från socialtjänstens barn- och ungdomsenhet På barn- och ungdomsenheten inom Socialförvaltningen

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR Mikael Thörn Socialkonsulent Länsstyrelsen Västra Götalands Län 031-60 52 08 mikael.thorn@o.lst.se SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR 1 kap 2 SoL

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten

Att anmäla till socialtjänsten sida 1 2011-12-08 Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL sida 2 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten...3 Anmälningsskyldigheten enligt SoL 14 Kap

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar En informationsskrift från Barnahuset Trollhättan Vänersborg Lilla Edet Juni 2012 När ska man göra en anmälan till socialtjänsten? När du känner

Läs mer

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm Rätt till ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd Beslutet innebär alltid en bedömning. Försörjningsstödet omfattar det mest grundläggande behoven som mat, boende kostnader, kläder, sjukvårds- och läkemedelskostnader,

Läs mer

En hjälp till dig som anar. En broschyr om anmälningsplikt.

En hjälp till dig som anar. En broschyr om anmälningsplikt. En hjälp till dig som anar En broschyr om anmälningsplikt. En hjälp till dig som anar att ett barn misshandlas eller far illa. Enligt svensk lag är man skyldig att anmäla om man känner till något som kan

Läs mer

Checklista för gode män för ensamkommande barn

Checklista för gode män för ensamkommande barn Checklista för gode män för ensamkommande barn (Reservation för att checklistan inte är fullständig, 2014-07-22) Att göra omgående (innan beslut) Träffa barnet för ett första samtal (med tolk) Efter träffen:

Läs mer

Försörjningsstöd Socialbidrag

Försörjningsstöd Socialbidrag Försörjningsstöd Socialbidrag Vem har rätt till försörjningsstöd? Alla som vistas i kommunen har rätt till försörjningsstöd, om de själva inte kan försörja sig eller tillgodose sina behov på annat sätt.

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Socialtjänstlag (2001:453)

Socialtjänstlag (2001:453) Socialtjänstlag (2001:453) 5 kap. Särskilda bestämmelser för olika grupper Barn och unga 1 Socialnämnden ska - verka för att barn och ungdom växer upp under trygga och goda förhållanden, - i nära samarbete

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Laholms kommun Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-onsdag 10-16, torsdag 10-17 och fredag 10-15. Lunchstängt

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Information om utredningar för vuxna enligt 11 kap. 1 Socialtjänstlagen

Information om utredningar för vuxna enligt 11 kap. 1 Socialtjänstlagen Information om utredningar för vuxna enligt 11 kap. 1 Socialtjänstlagen Socialtjänsten har ansvar för att förebygga och motverka riskbruk/ missbruk och beroende av alkohol och andra beroendeframkallande

Läs mer

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Dnr SN13/38 RIKTLINJER för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Socialnämnden 2013-12-19 Dnr SN13/38 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målgrupper... 3 2.1 Målgrupp för insats enligt

Läs mer

Orosanmälan. sid. 1 av 5. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje

Orosanmälan. sid. 1 av 5. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje Orosanmälan Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 135/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2015-06-22 Senast reviderad

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används:

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: STYRDOKUMENT DATUM 2015-11-09 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver ska

Läs mer

För barn mellan 1 och 3 år Vårdnadsbidrag

För barn mellan 1 och 3 år Vårdnadsbidrag För barn mellan 1 och 3 år Vårdnadsbidrag Enköpings kommun Ett bidrag som är ett alternativ för dig som förälder som vill vara hemma längre med ditt barn än vad föräldrapenningen medger. Ett kommunalt

Läs mer

Socionomer måste kunna sociallagstiftningen socionomernas signum

Socionomer måste kunna sociallagstiftningen socionomernas signum Socionomer måste kunna sociallagstiftningen socionomernas signum Ingen annan yrkesgrupp kan sociallagstiftningen Att kunna sociallagstiftningen är framförallt att tillämpa den inte rabbla lagtext -03-17

Läs mer

Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv

Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv Försörjningsstöd Om du inte själv kan försörja dig och din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Försörjningsstöd Försörjningsstöd (ofta kallat socialbidrag)

Läs mer

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Sida 1 av 5 Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Innan en orosanmälan görs är det viktig att prata med barnets vårdnadshavare om den oro man känner för barnet. Vårdnadshavaren ska få information

Läs mer

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd Försörjningsstöd Försörjningsstöd är ett ekonomiskt bistånd som betalas ut av kommunens socialtjänst. Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig själva eller bli försörjda på annat sätt har rätt

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13

Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13 Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13 INNEHÅLL ÄRENDEGÅNG....1 BEGREPPSFÖRKLARING. 2 ANMÄLAN TILL SOCIALTJÄNSTEN. 4 UPPGIFTER VID ANMÄLAN TILL

Läs mer

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5)

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL Orosanmälan Sida 1 (5) 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5) Anmälare Efternamn Förnamn E-postadress Befattning och Arbetsplats Barnet anmälan avser Efternamn Förnamn Personnummer Barnets vårdnadshavare Vårdnadshavare 1 Vårdnadshavare

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Till dig som vårdas på SiS särskilda ungdomshem med stöd av LVU

Till dig som vårdas på SiS särskilda ungdomshem med stöd av LVU Till dig som vårdas på SiS särskilda ungdomshem med stöd av LVU Kommunen där du bor har bestämt att du behöver vård på ett särskilt ungdomshem som drivs av SiS. Det kan bero på att du lever på ett sätt

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för

Läs mer

BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA

BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA Våga se, våga fråga, våga agera 23 januari 2018 Lund Specialistsjuksköterskeutbildning Barn och Ungdom / Distriktssköterska med flera Åsa Gustavsson, socionom Kerstin Bergmark,

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Förvaltningslagen Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM Offentlighets och sekretesslagen Lagen om stöd

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2011-01-01 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som använts: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Missbruk vad säger lagen?

Missbruk vad säger lagen? Missbruk vad säger lagen? Härnösand 12 december 2017 Ulrika Ekebro Innehåll 9:30 Övergripande om socialtjänstens ansvar Lagreglerat ansvar och begränsningar Förebygga Upptäcka Motivera Tvångslagstiftning

Läs mer

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder 1 Vad är familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem? Familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem är vanliga hem som på

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga; SFS 2003:406 Utkom från trycket den 23 juni 2003 utfärdad den 12 juni 2003. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Barn som far illa vägledning anmälningsförfarande TANDHYG Inledning Att arbeta inom tandvården innebär att man ibland träffar barn och ungdomar som

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 Rutin lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade (LSS) som

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds

Läs mer

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd)

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig eller bli försörjda på annat sätt har rätt att söka försörjningsstöd. Det betalas ut av kommunens socialförvaltning.

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

FÖRSÖRJNINGS- STÖD. och bistånd till livsföringen i övrigt. Ett urval av frågor och svar

FÖRSÖRJNINGS- STÖD. och bistånd till livsföringen i övrigt. Ett urval av frågor och svar FÖRSÖRJNINGS- STÖD och bistånd till livsföringen i övrigt Ett urval av frågor och svar Alla som bor i Strömsunds kommun har rätt till en ekonomisk grundtrygghet. Den som vistas eller bor i kommunen och

Läs mer

Anmälan När, hur och sen då?

Anmälan När, hur och sen då? Uppdrag Barn som far illa Region Skåne Åsa Gustavsson Kerstin Bergmark Utvecklare www.skane.se/barnsomfarilla Våra ledord Våga se, våga fråga & våga agera Anmälan När, hur och sen då? Hur säger man när

Läs mer

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Till dig som är dömd till sluten ungdomsvård

Till dig som är dömd till sluten ungdomsvård Till dig som är dömd till sluten ungdomsvård Du har begått ett brott, men eftersom du är så ung har du blivit dömd till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Därför har du kommit till ett av

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn Den här skriften vänder sig till dig som är anställd inom verksamhet i Gävleborgs län vars arbete berör barn och ungdomar. En informationsskrift från Barnahus

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Barn som far illa & våld i nära relationer

Barn som far illa & våld i nära relationer Barn som far illa & våld i nära relationer Vad måste sjukvården leva upp till? Välkomna att konsultera Barnskyddsteamet Gå gärna igenom dessa bilder och tänk på att ni är välkomna att konsultera oss på

Läs mer

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Arbetssättet

Läs mer

Barn som far illa. Samarbetsrutin mellan socialförvaltning och skola/barnomsorg

Barn som far illa. Samarbetsrutin mellan socialförvaltning och skola/barnomsorg Barn som far illa Samarbetsrutin mellan socialförvaltning och skola/barnomsorg VIMMERBY KOMMUN 2004-12-13 2 SAMARBETSRUTIN mellan skola/barnomsorg och socialtjänst i Vimmerby kommun ifråga om BARN SOM

Läs mer

Uppdrag som kontaktperson

Uppdrag som kontaktperson Stöd och omsorg Uppdrag som kontaktperson 1. Uppdrag: Kontaktperson Biträde av kontaktperson är en rättighet för de personer som omfattas av lagen LSS och som har behov av insatsen. Många funktionshindrade

Läs mer

Krav på er som familjehem

Krav på er som familjehem Att bli Familjehem För de barn i Lund som av någon anledning inte kan bo kvar hemma är en placering i familjehem ett mycket fint alternativ. Det kan handla om både kortare och längre placeringar och ibland

Läs mer

LVU-utbildning den 24 mars 2011

LVU-utbildning den 24 mars 2011 LVU-utbildning den 24 mars 2011 LVU lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Förutsättningar för tillämpning Gäller alla barn som vistas i Sverige Missförhållande avseende hemmiljö eller eget beteende

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Information från. Askersunds kommun Socialförvaltningen FÖRSÖRJNINGSSTÖD. www.askersund.se

Information från. Askersunds kommun Socialförvaltningen FÖRSÖRJNINGSSTÖD. www.askersund.se Information från Askersunds kommun Socialförvaltningen FÖRSÖRJNINGSSTÖD www.askersund.se Försörjningsstöd vad är det? Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt

Läs mer

Till alla barn och ungdomar

Till alla barn och ungdomar VÅRD OCH OMSORG Till alla barn och ungdomar som träffar socialsekreterare i Sala Hej, Vi som jobbar som socialsekreterare här i Sala tycker att det viktigaste med vårt arbete är att se till att alla barn

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn God man för ensamkommande barn Att vara god man för ett ensamkommande barn innebär att du under en tid kommer vara en av de viktigaste personerna för barnet. Barnet kommer att träffa många personer med

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Socialtjänstens arbete brukar delas upp i

Socialtjänstens arbete brukar delas upp i Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Samverkansrutin Barn- och ungdomsenheten Hagfors och VISIT, Landstinget i Värmland 1.0 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Barn-

Läs mer

Till dig som bor i familjehem

Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Din socialsekreterare heter... och har telefonnummer... E-postadressen är... Gruppledaren för din socialsekreterare heter... och har telefonnummer...

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men vad kan du som vuxen göra om du är

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man för ensamkommande barn!

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man för ensamkommande barn! 1 Sida1 www.hassleholm.se Välkommen som god man för ensamkommande barn! 2 Välkommen Till ditt uppdrag som god man! Syftet med denna information är att ge dig, som nybliven god man en vägledning och ett

Läs mer

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Stöd ett barn Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Om den här broschyren Hej! Vad kul att du läser den här broschyren! Det betyder förhoppningsvis att du vill lära dig mer om de olika uppdragen

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

Vägledning god man för ensamkommande barn.

Vägledning god man för ensamkommande barn. Vägledning god man för ensamkommande barn. God man för ensamkommande barn Varje ensamkommande asylsökande barn har rätt att få en god man som kan företräda barnet i Sverige. Det är överförmyndaren i den

Läs mer

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet 1 Handlingsplan mot alkohol och droger i 2018-01-08 2 Handlingsplan mot alkohol och droger i Missbruk av alkohol och droger leder till ohälsa och nedsättning av en persons förmåga att utföra sitt arbete.

Läs mer