D-nr 14OLL6601 Trafikeringsförslag för kollektivtrafik i stråket västra länsdelen Örebro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "D-nr 14OLL6601 Trafikeringsförslag för kollektivtrafik i stråket västra länsdelen Örebro"

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 D-nr 14OLL6601 Trafikeringsförslag för kollektivtrafik i stråket västra länsdelen Örebro

20 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 3 Generellt... 3 Arbetspendling... 3 Stomlinjer... 4 Regiontrafik... 4 Skolskjuts/Närtrafik... 4 Degerfors... 6 Karlskoga... 6 Lekeberg... 6 Örebro... 7 Skolskjutsreglementen... 7 Justering av skoltider... 8 Trygghet Volymförändringar Kommunal medfinansiering Tidplan Bilagor Bilaga 1 Linjebeskrivning Bilaga 2 Tidtabellsförslag

21 Bakgrund Detta trafikeringsförslag berör primärt kommunerna Degerfors, Karlskoga, Lekeberg samt Örebro men även Hällefors, Kumla, Laxå samt Nora. Förslaget syftar till att genom effektiviseringar i befintlig samhällsbetald trafik, (linjetrafik med buss, skolskjutsar), undvika suboptimeringar och frigöra resurser för en attraktivare trafik i de stråk där det finns stora marknadspotentialer. Resultatet ska medverka till att kollektivtrafikens marknadsandelar ökar samt att binda samman orter och kommuner i stråk med hjälp av effektiv kollektivtrafik för att på så sätt förstora arbetsmarknadsregionerna. Ett annat syfte är genom integrering av skolskjutsar i linjetrafiken minska kostnaderna samt skapa förutsättningar för kollektivtrafik i glesbygd. Trafikeringsförslaget utgår från att kollektivtrafik förutsätts vara planerad för mesta möjliga samordning mellan tåg-, buss- och skolskjutstrafik. I dag är det till stor del skolskjutsarna som är dimensionerande för busstrafiken. Det effektivaste sättet att minimera trafikeringskostnaderna är att använda så få fordon som möjligt och därför måste all samhällsbetald trafik samordnas och samplaneras. Föreslagna förändringar är möjliga att genomföras med start höstterminen Linjevisa beskrivningar samt tidtabellsförslag framgår i bilagor. Förutsättningar Generellt Som grund för trafikeringsförslaget finns en omfattande inventering av den arbetspendling som sker i området. Skolskjutsarna för eleverna i årskurs 0 9 har också inventerats vilken dock måste revideras inför trafikstart. Förslaget baseras på tillämpning av respektive Exempel på analys över pendling Utpendling från blåmarkerat område 185 Till Karlskoga 98 Degerfors 26 Örebro 11 kommuns avståndsregler för rätt till skolskjuts. Arbetspendling Analyser över arbetspendlingen visar på en stor potential att öka resandet med kollektivtrafik i de stora pendlingsstråken Degerfors-Karlskoga, Karlskoga-Örebro, Fjugesta-Örebro samt Garphyttan /Vintrosa- Örebro. Även i andra relationer ser vi möjlighet att kunna öka kollektivresandet och då genom att integrera de kommunala skolskjutslinjerna i den allmänna kollektivtrafiken. 3 (12)

22 Stomlinjer Stomlinjetrafikens uppgift är att fungera som bastrafik för arbets- och vardagsresande mellan större orter. Trafiken ska bedrivas med moderna, tillgängliga och ändamålsenliga fordon. Prioritet för stomlinjetrafiken är restid och turtäthet. Utbudet bör vara timmestrafik hela trafikdygnet (cirka 06 23) vardagar, förstärkt till kvarts-/halvtimmestrafik i rusningstid och trafik varannan timme på helger. Karlskoga 502 Garphyttan Degerfors 500 Vintrosa Örebro 513 Fjugesta De stora pendlingsstråken i trafikeringsförslaget med stomlinjernas nummer Under högtrafik mellan kl samt föreslås att linje 502 Degerfors-Karlskoga körs i kvartstrafik linje 500 Karlskoga Örebro körs i kvartstrafik med förstärkning till var 7,5 minut i vissa tidslägen linje 513 Fjugesta-Örebro körs i kvartstrafik linjerna 522/523 Garphyttan-Vintrosa- Örebro körs i halvtimmestrafik som saxas så att resmöjlighet finns varje kvart. Regiontrafik Regionbussarna trafikerar fler hållplatser och den trafikförsörjer även områden och orter som inte har någon stomlinjetrafik. Målsättningen är timmestrafik hela trafikdygnet c:a (06-23) men detta kan i vissa relationer inte motiveras beroende på resandeunderlag och kostnader. Därför kan utbudet variera över dagen men trafiken bör möjliggöra arbets-/studiependling. De nya linjerna 505 Hällefors Karlskoga Laxå samt 532 Nora Karlskoga är några exempel. Skolskjuts/Närtrafik Att förbättra anpassningen mellan linjetrafiken och skolans start- och sluttider gör det möjligt att reducera såväl fordonsbehov som elevernas res- och väntetider. Därmed kan elever som bor vid sidan om de stora stråken erbjudas en avsevärt bättre kollektivtrafik. Ett väl samordnat skolskjutssystem gör det även möjligt att bygga upp en glesbygdstrafik (Närtrafik) där det annars av ekonomiska skäl skulle vara omöjligt att åstadkomma detta. 4 (12)

23 Trafikeringsförslaget bygger på att, där det är möjligt, integrera kommunala skolskjutsar i den linjelagda kollektivtrafiken. Den analys som klargör var denna integration kan ske måste fördjupas inför trafikstart i samverkan mellan kommunernas skolskjutsplanerare och länstrafiken. Ramschema Trafikplaneringen bygger på en tidtabell utan avvikelser vilket innebär att årskursens ramschema innebär samma skoltid måndag fredag. Det är därmed inte möjligt att sluta tidigare/senare vissa dagar. Perifera skolor startar skoldagen först och centralt belägna sist. Samma fordon tar då elever från samtliga stadier och skolor. Vid skoldagens slut sker resorna i motsatt riktning men då i flera vågor vilket innebär att gymnasielever som slutar tidigt får möjlighet att komma hem. Förslaget bygger på att ingen elev ska behöva starta sin skolresa före kl Trafikförslaget är beroende av att det finns en samsyn och att inga undantag görs för enstaka skolors skolskjutsar. De skolor som idag inte har några skjutselever kan fortsätta med samma skoltider som idag men i och med att många elever exempelvis har växelvis boende, väljer annan skola än den tilldelade etc. gynnar det såväl den enskilda eleven som skolan att ha skoltider som passar mot kollektivtrafiken. För skolor i centralorterna (inkl. gymnasieskolorna), Principen för linjelagd skolskjutstrafik är att perifera skolor startar först och centrala sist. som har hela kommunerna som upptagningsområde, är det av särskilt stor vikt att elever från olika delar av kommunen/kommunerna har möjlighet att ta sig till/från dessa. Utgångspunkt Vid analysen av möjlig integrering av skolskjutsar i den allmänna kollektivtrafiken så har utgångspunkten varit de avståndsregler som anges i de kommunernas skolskjutsreglementen. Hur strikt dessa tillämpas i dagsläget är oklart men trafiksäkerhetsaspekter samt särskilda behov har inneburit att man gjort vissa avsteg från reglementet. Vilka elever detta berör måste klargöras i den gemensamma översyn som ska föregå trafikstarten. Vidare har planeringen utgått från timplaner för respektive årskurs. 5 (12)

24 Degerfors Genom att tillämpa avståndsreglerna för rätt till skolskjuts utgår planeringen från ett ramschema mellan 8 15 på högstadiet i Degerfors samt 7:40 13:30 i Åtorp. Ingen hämtning sker före kl. 7:00. Det föreslås två turer hem från respektive skola med samma tider hela veckan. Bussarna i Åtorp kör även en utökad trafik för arbetspendling mellan Åtorp och Degerfors på linje 541 där de ersätter nuvarande glesa trafik. Anslutning till Karlskoga sker genom byte i Degerfors. Trafiksäkerheten behöver ses över längs väg 243 bl. a. vid vägskälen till Håkanbol och Högberg. I Fågelåsen behöver en vändplats anordnas. Genomgående linjetrafik etableras på östra sidan om Möckeln med anslutning till skolans tider i Degerfors och Karlskoga. Karlskoga En kraftig utökning av kollektivtrafikutbudet kan genomföras om skolscheman möjliggör fasta tider för hemskjutsarna. Detta förutsätter att skolstarten för grundskolor är mellan och Möckelngymnasiet startar Ur ett kollektivtrafikperspektiv är det önskvärt att gymnasieskolan i Karlskoga/Degerfors även i framtiden kan vara attraktiv. Ett sätt att medverka till detta är att erbjuda goda resmöjligheter från glesbygderna i båda kommunerna. Om skolorna i Karlskoga börjar sent kan grundskolans skjutsar i Degerfors kommun användas som framskjuts utan merkostnad. Hem sammanfaller vågen från Karlskoga efter kl 16:00 med trafik för arbetspendling. Dessutom finns hemturer c:a En sen skolstart medför även att fordonen hinner köra pendlarturer med ankomst Karlskoga före kl. 7:00. Om denna trafik körs även lovdagar blir pendling med buss möjlig i större delen av området. Skulle gymnasiet i Karlskoga/Degerfors minska i attraktivitet ökar belastningen på linje 500 till Örebro med åtföljande krav på fler tursatta fordon och därmed ökade kostnader. Genomgående linjetrafik etableras på östra sidan om Möckeln med anslutning till skolans tider i Degerfors och Karlskoga. Stadstrafiken föreslås ändras så att linjerna kör samma väg i båda riktningarna och att linjerna får fyra turer per timme i högtrafik. Trafiken till Bråten läggs samman med linje 502 till en sammangående linje Bråtenskolan Centrum Degerfors med anslutning till och från linje 500 i Centrum. Linje 537 Degerfors Knutsbol Karlskoga ersätter dagens skolskjutssystem öster om Möckeln samt den del av Karlskogas tätortstrafik som körs till Östervik. Lekeberg I Fjugesta har busstrafiken idag olika körvägar beroende på om turen vänder i Fjugesta eller går vidare till Mullhyttan. Därför föreslås att en vändplats anordnas vid Sannabadet som då blir den naturliga ändhållplatsen för linje 513 till och från Örebro. Sträckningen blir Fjugesta Letstig Storgatan Bergsgatan väg 204 via E 18 till Örebro. Linje 513 föreslås ej köra genom Lanna men att den angör hållplatsen vid Lannavägen. En ny hållplats efter väg 204 bör anordnas vid Lanna stationsväg med gånganslutning från de nya bostadsområdena i Lanna. En 6 (12)

25 ny linje (514) trafikerar Lanna men med ett begränsat utbud och den kör gamla E 18 till Örebro. Nuvarande skolstart i Fjugesta föreslås senarelagd med 10 min till kl. 8:40 med motsvarande förskjutning på hemturerna och på ytterskolorna. I övrigt föreslås två turer hem från respektive skola med samma tider hela veckan. Örebro I vissa fall har behovet av att skapa attraktiva tidtabeller för arbetspendlarna stått i konflikt med önskemålet att samordna skolskjutsar och linjetrafik. Detta är fallet i bl.a. Garphyttan och Vintrosa. Skolskjutsarna där innehåller en mängd utvikningar beroende på vägnätets utformning. Mellringeskolan, där eleverna från området har sin högstadieundervisning, ligger dessutom inte vid ordinarie linjesträckningar. Nuvarande skolskjutsupplägg förutsätts därför bli kvar i området, förutom att skolskjutsarna på eftermiddagen bör ha samma tider hela veckan så att omstigning mellan linjetrafik och skolskjutsar kan ske. Linje 524 Fjugesta-Örebro angör först Mariebergsskolan och därefter Adolfbergsskolan vilket innebär skolstart kl respektive samt två hemvågor, kl 14.00/15.15 från Adolfbergsskolan och kl 14.05/15.20 från Mariebergsskolan. För att sprida morgonbelastningen i trafiken in till Örebro bör man på sikt överväga att gymnasierna där börjar 8:30 8:40. Det är dock inte en förutsättning för att genomföra detta trafikeringsförslag. Skolskjutsreglementen Kommunernas skolskjutsreglemente anger följande avstånd som eleven själv måste ta sig mellan bostad och hållplats/skola: Degerfors Årskurs Avstånd km Bostadhållplats/skola Förskoleklass - årskurs 3 3 Årskurs (Källa: Degerfors kommun) 7 (12)

26 Karlskoga 1 Avstånd km Årskurs Bostadhållplats/skola Förskoleklass - årskurs 3 3 Årskurs Årskurs (Källa: Karlskoga kommun) Lekeberg Avstånd km Årskurs Bostad- Bostadhållplats 2 skola Förskoleklass årskurs Årskurs Årskurs Årskurs (Källa: Lekebergs kommun) Örebro Avstånd km Bostad- Bostadhållplats skola Förskoleklass årskurs Årskurs Årskurs (Källa: Örebro kommun) Justering av skoltider Trafikeringsförslaget bygger på att integrera skolskjutsar i ordinarie kollektivtrafik. Detta förutsätter att vissa skolor justerar sina skoltider och ett förslag framgår nedan. Det har inte kommunicerats med berörda skolor utan det måste respektive kommun ombesörja. Framkomna synpunkter måste kommuniceras med Länstrafiken innan den slutliga tidtabellen fastställs. Förslaget utgår från att ingen ska börja sin skolresa före kl Föreslagna ramtider: 1 I årskurs 1-9 erhålls skolskjuts med i första hand Länstrafikens busslinjer om bussförbindelse finns, i andra hand åker de taxi till närmaste lämpliga hållplats och i tredje hand taxi till skolan. 2 Om elev är berättigad till skolskjuts skall avståndet till närmaste busshållplats uppgå till högst angivet värde 8 (12)

27 Skola/skolor i Skolstart Skolslut Degerfors kommun Åtorp Möckelngymnasiet Parkskolan och Strömstorpsskolan Bruksskolan Stora Vallaskolan Svartå Karlskoga kommun Bråtenskolan Österledsskolan Möckelngymnasiet, Aggerudsskolan, Karlbergsskolan, Bregårdsskolan, Rävåsskolan, Skrantaskolan, Stråningstorpsskolan Lekebergs kommun Lekebergsskolan Mullhyttan Hidinge Örebro kommun Adolfbergsskolan Mariebergsskolan / / / /15.20 Mellringeskolan /13.30/14.30/15.30 Närkes Kil /14.00 Angivna tider är förslag och preliminära. Vissa justeringar minuter kan vara möjliga att göra. 9 (12)

28 Trygghet Erfarenhet visar att integrering av skolskjuts i allmän kollektivtrafik skapar oro hos föräldrar för att låta de yngsta eleverna, 6-9 år, åka linjebuss. Oron handlar om eleverna har en säker hållplats vid hemorten men även om att hitta rätt buss vid resan från skolan och att sedan stiga av vid rätt hållplats. Denna oro kan minska om skolan och bussföretaget anordnar och medverkar vid informationstillfällen inför/i anslutning till skolstart. Det är även önskvärt att vuxna reser tillsammans med de minsta under några dagar vid skolstart. Även vissa infrastrukturåtgärder måste vidtas där fokus är att skapa säkra hållplatser och anslutningar för barn/ungdomar. I dagsläget har det inte gjorts någon strukturerad bedömning ur trafiksäkerhetssynpunkt av de hållplatser som kommer att nyttjas av skolelever. Detta arbete måste ske i samverkan med väghållarna (kommun, Trafikverket) så snart slutlig trafikering fastställts och de platser som identifieras som trafikfarliga måste åtgärdas före trafikstart. Om det vid trafikstart finns hållplatser som fortfarande inte uppfyller krav på trafiksäkerhet kommer berörda elever att vara i behov av annan (skolskjuts med taxi) resmöjlighet. Volymförändringar Förslaget innebär fler turer än i dagens linjetrafik och antal körda kilometer samt tidtabellstimmar ökar vilket innebär ökade kostnader. Kommunal medfinansiering Trafikeringsförslaget måste inför trafikstart revideras och konkretiseras av Länstrafiken och kommunerna i samverkan utifrån de förändringar inom skolverksamhet, elevernas bosättning m m som skett sedan förslaget togs fram. Det innebär att de i förslaget angivna ekonomiska konsekvenserna inom den kommunala skolskjutsverksamheten i dagsläget inte kan preciseras. Länstrafikens preliminära bedömning är att kommunernas skolskjutskostnader kan minskas enligt nedanstående. Det ska betonas att detta ännu inte är avstämt med kommunerna. Skolskjutsar Prel. besparing Karlskoga Degerfors Lekeberg Örebro Total prel. besparing Preliminär besparing av kommunernas skolskjutskostnader 10 (12)

29 Utifrån att skolskjuts är ett kommunalt ansvar föreslås att kommunerna bidrar till finansiering enligt samma princip som tillämpas i den södra länsdelen och som innebär följande: Inför trafikstart (senast våren 2016) skall kommunerna beräkna samt beskriva de förändringar i skolskjutskostnaderna som ny trafik innebär. Om det innebär att kommunerna får sänkta skolskjutskostnader föreslås att de, under en 5-årsperiod med start läsåret 2016/2017, bidrar med besparingen till att medfinansiera den nya trafiken. Detta föreslås ske med avtrappning enligt nedan. Kommunerna kommer att få ökade kostnader för skolkort i linjetrafiken, utifrån överflyttning från skolskjuts till linjetrafik, och denna kostnad föreslås avräknas helt från medfinansieringen fr o m År 2 = läsåret 2017/2018. Del av kommunens besparing som ska tillfalla Region Örebro län Kommunens kostnad för nya skolkort Kommunens kostnad År /2017 År /2018 År /2019 År /2020 År /2021 År /2022 A=100 % B=80 % C=60 % D=40 % E=20 % F=0% a a a a a a A + a B - a C a D - a E - a a 11 (12)

30 Tidplan Remiss Åtgärd Klart Ansvariga Kommentar Mars 2015 Länstrafiken Ev. revidering av förslag utifrån remissvar Analys av trafiksäkerhet vid hållplatser Upphandling/ Omförhandling av avtal busstrafik Analys av skolskjutsar Uppsägning skolskjutsavtal Anpassning av skoltider Information skolor, föräldrar Åtgärder hållplatser och vändslingor Marknadsföring inför trafikstart Mars 2015 Maj 2015 Juni 2015 Länstrafiken Länstrafiken Kommun Länstrafiken Sept 2015 Kommun Vilka elever Länstrafiken kommer inte att kunna åka kollektivtrafik? Beroende på nuvarande avtal Våren 2016 Kommun Kommun Våren 2016 Kommun Länstrafiken kan medverka Juli 2016 Aug 2016 Kommun, Trafikverket Länstrafiken Kommun 12 (12)

31 Verksamhetsplan med budget 2015 Regional utveckling 1

32 Inledning 4 Örebroregionens styrkor och utmaningar 4 Ett regionalt politiskt ledarskap 4 Samarbete, dialog och tillit 4 Vision och värdegrund 5 Regional utvecklingsstrategi för Örebroregionen 5 Mål 6 Hållbar utveckling 6 Verksamhetsplanen som styrdokument 9 Regional utveckling 11 Region Örebro läns roll i det regionala utvecklingsarbetet 11 Område: Trafik och samhällsplanering 13 Område: Näringslivsutveckling 16 Område: Utbildning och arbetsmarknad 18 Område: Energi och klimat 22 Område: Kultur och ideell sektor 23 Område: Välfärd och folkhälsa 24 Förvaltningskansli 26 Ekonomi 28 Ekonomiskt utgångsläge och utveckling 28 Budget 30 Attraktiv arbetsgivare 31 Organisation 32 Uppföljning 33 Bilagor 34 2

33 Fullmäktiges uppdrag 34 Fullmäktiges uppdrag till nämnden för regional tillväxt 34 Fullmäktiges uppdrag till nämnden för samhällsbyggnad 35 3

34 Inledning Örebroregionens styrkor och utmaningar Liksom i alla regioner, finns i Örebroregionen både starka sidor att bygga vidare på och utmaningar att ta sig an. Våra styrkor är bland annat det centrala läget i Sverige, Örebro stad som ett starkt och växande centrum, många starka företag, ett universitetssjukhus och ett växande universitet. Våra utmaningar är till exempel en svag utveckling i flera mindre kommuner, svårigheter att få med våra nya svenskar in i samhället, miljö- och klimatfrågor, låga resultat i många skolor och för lite av innovation och entreprenörskap. Ett regionalt politiskt ledarskap Regeringen har aktivt påtalat vikten av ett starkt regionalt politiskt ledarskap för det regionala utvecklingsarbetet. Regeringen anser att ett tydligt, inkluderande och aktivt regionalt ledarskap som kan prioritera och besluta om strategiska vägval är en viktig förutsättning för ett framgångsrikt regionalt tillväxtarbete. Ett tydligt regionalt ledarskap ställer krav på en välfungerande samverkan och samordning i länet. Ett tydligt ledarskap kan bidra till att mobilisera regional kraftsamling och även förbättra möjligheterna till framgångsrikt gränsöverskridande samarbete. Ett tydligt regionalt politiskt ledarskap ställer krav på en väl fungerande samverkan och samordning i länet. Region Örebro läns fullmäktige väljs av medborgarna i länet. Därmed finns en politisk plattform för det regionala ledarskapet som utgår från hela länet. Samarbete, dialog och tillit Viktiga förutsättningar för samverkan och handlingskraft i det regionala utvecklingsarbetet är nära dialog, förtroende och tillit mellan alla som är engagerade i regionens utveckling. Det gäller kommunerna, företagen, universitet, idéburen sektor, arbetsmarknadens parter, liksom länsstyrelsen, arbetsförmedlingen och andra statliga myndigheter. Region Örebro län har ett viktigt ansvar att tillsammans med dessa aktörer utforma en gemensam vision och gemensamma mål för Örebroregionen och en gemensam strategi för att uppnå dessa mål. 4

35 Vision och värdegrund Region Örebro län har följande vision: Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling. Visionen är utgångspunkten för all verksamhet. Denna vision antogs enhälligt av landstingsfullmäktige i november Vision och värdegrund kommer att omarbetas under 2015 i samband med genomförd regionbildning. Region Örebro läns värdegrund utgår från visionen och lyder: Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människornas bästa. Vi visar respekt för allas lika värde och delaktighet. Vi finns nära medborgarna under hela livet. Vi ser behoven hos varje person. Region Örebro läns vision och värdegrund anvisar Region Örebro läns inriktning, men också hur chefer och medarbetare ska förhålla sig till varandra och till medborgarna. Förvaltningen ska i sin verksamhet under 2015 grunda arbetet i Region Örebro läns vision och värdegrund. En ytterligare utgångspunkt i verksamheten är den vision som finns i den regionala utvecklingsstrategin, RUS. Regional utvecklingsstrategi för Örebroregionen Utvecklingsstrategi för Örebroregionen, RUS, antogs av regionfullmäktige i april I detta övergripande styrdokument för Örebroregionen formuleras en vision: The Heart of Sweden Örebroregionen är ett attraktivt kunskapscentrum med en hög utbildningsnivå I regionen växer företag och nya idéer i ett aktivt samarbete mellan näringsliv, universitet, offentlig och ideell sektor I regionen blomstrar kultur, idrott och turism- det goda värdskapet ger lustfyllda möten och upplevelser. Regionens mångfald föder kreativitet, öppenhet och unga tankar Vi är den öppna regionen den goda grannen, den självklara mötesplatsen för människor och ett nav för handel och hållbara transporter Tillsammans är vi den pulserande regionen. 5

36 Mål Hållbar utveckling Den regionala utvecklingspolitiken har hållbar utveckling som övergripande mål. Ytterligare beskrivning finns i fullmäktiges verksamhetsplan. Den mest använda definitionen av hållbar utveckling är; "en samhällsutveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov" Begreppet hållbar utveckling brukar ofta beskrivas som en utveckling där tre perspektiv ingår i en självförstärkande process: socialt hållbar utveckling, ekologisk hållbar utveckling samt ekonomiskt hållbar utveckling. En socialt hållbar utveckling innebär stabila sociala förhållanden med social rättvisa och kvinnors och mäns hälsa i centrum och inbegriper bland annat demokrati, etik, folkhälsa, sysselsättning, jämställdhet, integration, mångfald, barnkonventionen, HBT-frågor och delaktighet. Med ekologisk hållbar utveckling menas en utveckling där vi förvaltar, nyttjar och skapar de natur- och kulturmiljöresurser som innebär en långsiktigt god livsmiljö och hälsa. Perspektivet innefattar till exempel kretslopp och effektiv användning av ändliga resurser, miljö, energi, avfall och restprodukter, matproduktion med flera frågor. Den ekonomiska dimensionen av hållbar utveckling syftar till stabilitet, hållbarhet och mobilisering av samhällets ekonomiska potential. Ekonomisk hållbarhet är en ekonomisk utveckling som inte medför negativa konsekvenser för den ekologiska eller sociala hållbarheten. Hållbar utveckling står inte i motsats till tillväxt. En hållbar tillväxt bidrar till hållbar utveckling men måste baseras på kunskaper om vad som är långsiktigt hållbart i ett brett socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. En hållbar tillväxt är ett mål men främst ett medel för att skapa ytterligare resurser för att exempelvis minska utanförskapet, öka välfärden eller förbättra miljön. De tre dimensionerna betraktas som likvärdiga, och hållbar utveckling uppstår i överlappningen dem emellan. För att den sammantagna utvecklingen ska vara hållbar måste samtliga tre dimensioner uppfyllas. Lösningar som ger synergieffekter mellan de ekonomiska, socialt/kulturella och ekologiska perspektiven ska prioriteras. Det gäller således att hitta helhetslösningar som påverkar inriktningen av den regionala utvecklingen mot en mer hållbar samhällsutveckling. Övergripande mål för social hållbarhet Örebro läns innevånare ska ha och känna lika tillgång till samhällets trygghet och service och möjlighet till delaktighet. Övergripande mål för ekologisk hållbarhet Region Örebro län ska främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling 6

37 bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl. Övergripande mål för ekonomisk hållbarhet Region Örebro län ska arbeta för att förutsättningarna för god, jämlik och jämställd hälsa och välfärd ständigt förbättras. Figur. Modell av hållbar utveckling. Den långsiktiga utmaningen är att perspektiven mer och mer överlappar varandra, det vill säga det röda fältet (som symboliserar hållbar utveckling) blir större och större. Hållbar utveckling uppstår sålunda i överlappningen mellan de tre dimensionerna. Alla nämnder och verksamheter har fått i uppdrag att beakta hållbar utveckling i sin planering och sitt dagliga arbete. Hållbarhetsperspektivet är också en central utgångspunkt i Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. I denna synliggörs fem viktiga perspektiv som ska finnas med i arbetet med de regionala utvecklingsfrågorna. De är: Barn och unga En jämställd region En god folkhälsa Ekologiskt hållbart Mångfald och integration Hållbarhetsperspektivet är integrerat i hela förvaltningen verksamhet De argument och förhållningssätt som redovisas i utvecklingsstrategin gäller också för förvaltningens arbete. Av denna orsak särredovisas inga specifika aktiviteter för de genomsyrande perspektiven. Dessa är istället integrerade i de verksamhetsområden som beskrivs nedan. Exempelvis är det angeläget att förmå fler kvinnor att starta företag om vi vill ha fler och växande företag i länet, att få fler pojkar att vilja gå vidare till högre studier är en förutsättning för en fungerande kompetensförsörjning, och en utvecklad kollektivtrafik är en viktig strategi för att nå ett hållbart transportsystem. 7

38 8

39 Verksamhetsplanen som styrdokument Varje nämnd och förvaltning har ett ansvar att ta fram en egen verksamhetsplan utifrån regionfullmäktiges verksamhetsplan. I åtagandet för respektive nämnd eller regionstyrelsen framgår de mål och uppdrag som fullmäktige bestämt. Verksamhetsplan med budget för Regional utveckling fungerar dels som verksamhetsplan för förvaltningen Regional utveckling, dels i tillämpliga delar som verksamhetsplan för nämnderna Samhällsbyggnad och Regional tillväxt. Till samhällsbyggnadsnämnden finns även en underställd fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor. Till nämnden för Regional tillväxt finns en underställd fokusnämnd för kultur, bildning och ideell sektor. Verksamhetsplanen för Regional utveckling är disponerad efter de områden som ingår i förvaltningen. För vart och ett av de nedanstående områden förutsätts att respektive områdeschef tar fram mer detaljerade aktivitetsplaner, med utgångspunkt i de mål och aktiviteter som beskrivs i denna verksamhetsplan. Nämnd för Samhällsbyggnad Nämnden bereder och beslutar i frågor som gäller infrastruktur för transporter och kommunikation, kollektivtrafik, samhällsplanering och miljö, energi och klimat på regional nivå. Inom de fyra olika ansvarsområdena ingår följande uppgifter: Infrastruktur för transporter och kommunikation Utveckla transportinfrastruktur Ansvara för att bedriva ett utvecklingsarbete samt följa upp och sammanställa analyser Ansvara för Region Örebro läns infrastrukturplanering Utarbeta förslag till länsplan för regional transportinfrastruktur Besluta om frågor som rör genomförandet av länsplanen Ingå avtal om utredningar, planer med mera Besluta om frågor som berör interregionalt samarbete Kollektivtrafik Utveckla en attraktiv och effektiv kollektivtrafik som bidrar till en positiv regional utveckling Bedriva ett övergripande arbete inom området samt följa upp verksamheten Fullgöra Region Örebro läns uppgift som regional kollektivtrafikmyndighet Fullgöra Region Örebro läns uppgift enligt lagen om färdtjänst och lagen om kollektivtrafik vad avser färdtjänstresor Ansvara för samordning av skolskjutsverksamhet. Regional samhällsplanering Ansvara för Region Örebro läns arbete inom regional samhällsplanering. Utveckla det rumsliga perspektivet i det regionala tillväxt-, planerings- och utvecklingsarbetet. Bidra till analyser och samhällsplanering 9

40 Delta i processer och driva arbetet så att underlag och riktlinjer utvecklas löpande Miljö, energi och klimat Verka för ett hållbart samhälle och bidra till att regionala och nationella miljömål kan uppfyllas Ansvara för att driva ett miljöarbete i hela länet i samarbete med andra viktiga aktörer Ansvara för utarbetande av förslag till länsövergripande program och handlingsplaner inom området Ansvara för ett samordnat genomförande och uppföljning av program och handlingsplaner Underställd fokusnämnd Fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor (tillika styrelse för Energikontoret) Nämnd för Regional tillväxt Nämnden bereder och beslutar i frågor som gäller tillväxt, kultur och bildning. Nämnden bidrar till regionens utveckling inom områdena innovationer, entreprenörskap, näringslivsutveckling, kompetensförsörjning, arbetsmarknad, turism och besöksnäring, natur och friluftsliv, kultur, bildning och ideell sektor, strukturfonder samt folkhälso- och socialt välfärdsarbete. Nämnden beslutar om fördelning av tilldelade ekonomiska resurser för bidrag till verksamheter som bedrivs inom nämndens ansvarsområde samt om regler för bidrag till studieförbund, politiska ungdomsförbund och övriga organisationer. Nämnden ska handlägga folkhögskolefrågor och fatta beslut i sin egenskap av folkhögskolestyrelse. Nämndens uppgifter är att: Besluta om användningen av de statliga 1:1 medlen för regional tillväxt. Ta egna initiativ och samordna insatser som bidrar till en hållbar regional utveckling. Stimulera och skapa förutsättningar för forskning, näringslivsutveckling, innovationer, förbättrad kompetensförsörjning och utveckling som främjar regional tillväxt. Ansvara för att sammanställa analyser och ta fram förslag till program och handlingsplaner samt följa upp verksamheten. Företräda Region Örebro län i arbetet med programframtagande och prioriteringar som gäller strukturfondsarbetet. Följa upp åtgärder och effekter av det regionala utvecklingsarbetet i regionen och årligen lämna redovisning till regeringen. Ansvara för utveckling och förvaltning av regionala leder och annan infrastruktur samt naturreservat för det rörliga friluftslivet. Rådgivande organ Ett rådgivande organ är underställt nämnden för regional tillväxt: Vilt- och naturvårdskommittén Underställd fokusnämnd Fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn 10

41 Regional utveckling Region Örebro läns roll i det regionala utvecklingsarbetet Regionalt utvecklingsarbete kan avgränsas brett eller smalt. Allt som händer i en region och som bidrar till utveckling är i vid mening regionalt utvecklingsarbete. Det innefattar olika saker som leder till hållbar regional tillväxt och att regionens attraktivitet ökar. Att bilda Region Örebro län är ett initiativ från den politiska nivån. Man är beredd att axla en annan roll och ett annat uppdrag inom det regionala utvecklingsarbetet än den som finns i landstingslän. Rollen innebär att kliva fram och tydliggöra att man är den regionala part som tar ansvar för prioriteringar och färdriktning för det regionala utvecklingsarbetet. Detta sker i dialog med parter som på olika sätt arbetar för utvecklingen i Örebro län. Det innebär att man skapar relationer med näringslivet, kommuner, ideell sektor, staten inklusive länsstyrelsen och universitetet samt andra externa aktörer t.ex. regionens grannar. Det regionala utvecklingsansvaret och andra uppdrag Region Örebro län har i uppdrag från regeringen att ha det regionala utvecklingsansvaret i Örebro län. Det betyder att man ska leda arbetet med att genomföra Örebroregionens regionala utvecklingsstrategi, RUS, i nära samarbete med kommuner, universitetet, länsstyrelsen och andra som aktivt arbetar för utveckling av Örebroregionen. Det är ett öppet processarbete som bygger på dialog och medagerande. Kopplat till det regionala utvecklingsansvaret finns uppdraget att besluta om medfinansiering av merparten av de regionala utvecklingsmedel som staten tillför för att förverkliga strategin, liksom att arbeta med finansiering på andra sätt. Inför den kommande strukturfondperioden förväntas Region Örebro län, som regionalt tillväxtansvarigt organ, ta en större roll i genomförandet av såväl regionalfonden, socialfonden som i rollen som samordnare av strukturfondsarbetet i såväl länet som Östra Mellansverige. Region Örebro län har också statens uppdrag att vara länsplaneupprättande organ, kollektivtrafikmyndighet och ansvara för arbetet med kompetensplattformar. Övergripande mål Bildandet av Region Örebro län och det regionala ledarskap regionen utövar förstärker den samlade handlingsförmågan i Örebro län genom aktiv samverkan med övriga aktörer inom och utom länet. Region Örebro län skapar förutsättningar för en smart, hållbar och inkluderande regional utveckling. Inriktningsmål Skapa delaktighet och engagemang för regionala utvecklingsfrågor i Örebro län. 11

42 o Indikator: Vid öppna forum, seminarier och övriga publika arrangemang ska privata, offentliga och ideella sektorn representeras. Mått: Redovisning av antal deltagare från respektive gruppering samlat under året. Regional utveckling sex verksamhetsområden med gemensamma mål Förvaltningen regional utveckling organiseras i sex områden och ett gemensamt förvaltningskansli. Mål och aktiviteter för dessa områden redovisas nedan. Alla aktiviteter som nedan redovisas ska bidra till det övergripande målet för Regional utveckling, men också till att vi närmar oss den vision som finns antagen för organisationen Region Örebro län samt Örebroregionens vision (RUS). För att det arbete som görs inom förvaltningen ska vara så kraftfullt som möjligt och få största möjliga genomslag, är det viktigt att samtliga områden mobiliserar för att initiera nya utvecklingsprojekt. I detta sammanhang är det också angeläget att också undersöka vilka samarbetsformer vi kan hitta tillsammans med andra län samt internationellt. Alla områden måste också delta i arbetet med att ta fram ett nytt Regionalt utvecklingsprogram (RUP). Förvaltningen ska även bistå med tjänstemannastöd till en kommande politikergruppering inom förvaltningens olika områden, kopplad till det Regionala samverkansrådet. Förvaltningen ska även, i lämpliga former, samråda med kommunala tjänstemän som ett led i beredningen av ärenden till det Regionala samverkansrådet. 12

43 Område: Trafik och samhällsplanering Målen i verksamhetsplanen för 2015 är en nedbrytning av de mål som fastställs i den regionala utvecklingsstrategin, RUS, och till den underordnade strategidokument. Inom detta område handlar det om Länsplan för transportinfrastruktur, Regional översiktlig planering samt det Regionala trafikförsörjningsprogrammet. Samhällsplanering Regionala utvecklingsfrågor handlar i många fall om hur vi planerar samhället också rent fysiskt. I takt med att människor allt mer rör sig över kommun- och länsgränser blir det inte möjligt att lösa dessa frågor i varje enskild kommun. I samspel med kommunerna måste det regionala utvecklingsarbetet förhålla sig till de fysiska planeringsfrågorna. En viktig utmaning är att planeringen ska bidra till att länets befolkning ökar och att inflyttningen ska öka i länets alla kommuner. Det är också angeläget att skapa en samhällsstruktur som bidrar till hållbara transporter och att vi kan nå de mål som finns uppställda i Energi- och klimatprogrammet. Infrastruktur Region Örebro län har regeringens uppdrag att utarbeta en länsplan för den regionala transportinfrastrukturen. Beslut om planen fattas av regionfullmäktige. Planen utarbetas och genomförs i nära samarbete med kommunerna, trafikverket och andra som vill utveckla infrastrukturen i vår region. En viktig utmaning som framgår av RUS är att restiderna med kollektivtrafik minskar såväl inom länet, som till angränsande nodstäder. Logistik Örebroregionen har idag en stark ställning i riket inom logistiksektorn. För att bibehålla och utveckla denna position är det viktigt vi gemensamt arbetar för att logistikberoende företag väljer Örebroregionen ur ett hållbart ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Viktiga utmaningar är bland annat att förbättra effektiviteten i transportsystemet samt att ge förutsättningar för fler och större logistikverksamheter i regionen med kärnområdet Hallsberg-Örebro-Örebro flygplats. Kollektivtrafik Det överripande målet i verksamhetsplanen för 2015 är en nedbrytning av det Regionala trafikförsörjningsprogrammet. Region Örebro län har ett statligt uppdrag som utförs i samarbete med kommunerna och andra som vill bidra till att kollektivtrafiken utvecklas i vår region. Viktiga utmaningar är att skapa kortare restider, anpassad turtäthet för behoven samt enkelhet för resenären. På uppdrag av kommunerna i länet administrerar också Region Örebro län färdtjänst och i vissa fall även skolskjutsar. Landstingsfullmäktige har antagit följande mål för 2015: Övergripande mål Örebro län har väl fungerande infrastruktur och kommunikationer både inom och utom länet som möjliggör en fungerande vardag i ett större geografiskt sammanhang. Örebroregionen fortsätter att utvecklas som en ledande logistikregion i norra Europa. 13

44 Resandet med kollektivtrafiken ska fördubblas från 2006 till Inriktningsmål Infrastrukturen till och från Örebroregionen utvecklas till hög internationell standard. Indikator: Aktivt utveckla och bedriva påverkansarbete till relevanta organisationer. o Mått: Ökat antal politiska debattartiklar om behovet av nationella infrastruktursatsningar kopplade till Örebroregionen. Antalet resenärer ökar i kollektivtrafiken. Indikator: Andel resenärer med kollektivtrafik ska öka. o Mått: Andel resenärer med kollektivtrafik o Mått: Antal resenärer i kollektivtrafik Restiden med kollektivtrafiken ska minska. Indikator: Restidskvoten minskar på minst en linje under o Mått: Minskning av restidskvoten på minst en linje Kvaliteten i kollektivtrafiken ska öka. Indikator: Andelen resenärer nöjda med senaste resan ökar till 86 procent under 2015 (Enligt Nöjd Kund Index, NKI, idag 81 procent, Q1-Q3 2014). o Mått: NKI Q1-Q3 2014: 81 procent, 2015: målvärde NKI 86 Indikator: Taxorna för kollektivtrafiken ska vara låga i jämförelse med andra landsting/regioner. o Mått: Taxor i jämförelse med andra landsting/regioner. Aktiviteter Förvaltningen ska under 2015 genomföra nedanstående aktiviteter. Etablera en regional arena för diskussioner och höjd kunskapsnivå om möjligheter att få till stånd ökat bostadsbyggande och samverkan mellan aktörer i regionen. Utveckla bostadsförsörjningsperspektivet i samband med arbetet med revidering av RUP och RÖP. Utveckla den regionala översiktliga planeringen och öka ömsesidig samverkan med kommunernas översiktliga planering. Bidra med regionala analysunderlag och erfarenhetsutbyte för kommunal och regional översiktsplanering. Utveckla samarbetet med östra mellansverige inom strategisk utvecklingsplanering. Driva på och bidra till att skapa planberedskap så att objekt, som ingår i den Nationella planen som är viktiga för Örebroregionen, byggs enligt tidplan. Driva på så att interregionala samarbeten för strategiskt viktiga stråk utvecklas eller om behov finns nyetableras. Driva påverkansarbete inför nästa nationella plan. Aktivt delta i det storregionala samarbetet med att ta fram en ny regional systemanalys inför nästa nationella plan. 14

45 Driva på och skapa planberedskap så att åtgärder i regionens Länstransportplan utförs enligt tidplan. Driva påverkansarbete inför nästa TEN-T revidering. Driva på så att interregionala samarbeten för strategiskt viktiga godsstråk utvecklas eller om behov finns nyetableras. Göra Örebroregionen mer attraktiv som ett nationellt logistiknav. Driva/utveckla strategiska internationella samarbeten. Utveckla kollektivtrafiken i södra och västra länsdelen i enlighet med påbörjade MerKoll-satsningar Driva på långsiktigt arbete tillsammans med Örebro kommun för bussarnas framkomlighet i Örebro stad. Ta fram strategisk inriktning för den regionala och storregionala kollektivtrafikens utveckling Samordna och driva på arbetet med utveckling av kollektivtrafikens infrastruktur Utveckla kommunikations-, informations- och försäljningssystem Ta fram förslag till taxestrategi för kollektivtrafiken Utveckla kundrelationer och informationen mot resenär Genomföra årlig planering för att tillhandahålla en attraktiv kollektivtrafik Administrera färdtjänst och tillhandahålla färdtjänstresor av god kvalitet Förvalta ingångna trafikavtal avseende kollektivtrafik och serviceresor. 15

46 Område: Näringslivsutveckling Inom detta område arbetar Region Örebro län tillsammans med många andra. Universitetet, Almi Företagspartner, Örebroregionen Science Park, Inkubera, kommunernas näringslivskontor är bara några som är engagerade i det innovations- och företagsfrämjande arbetet. Region Örebro län leder arbetet med att ta fram en regional innovationsstrategi kopplat till smart specialisering tillsammans med dessa organisationer. Inom ramen för Business Region Örebro driver regionen strategiska näringslivsfrågor tillsammans med länets kommuner med syfte att få ökad hållbar tillväxt i näringslivet. I samband med regionbildningen fick Region Örebro ansvaret för de statliga förordningarna kopplade till företagsstöd. Dessa medel används för att stödja långsiktig lönsamhet och tillväxt i länets små och medelstora företag. Som en del av insatserna för regional tillväxt, ges bidrag till bland annat investeringar och innovationer. Dessutom finns ett särskilt stöd till kommersiell service på landsbygden, exempelvis butiker på landsbygden och drivmedelsanläggningar. På regional nivå samordnar Region Örebro län den turistiska marknadsföringen av vår region utomlands, deltar i nationella nätverk, arbetar med utveckling av länets destinationer och företag samt håller samman turismarbetet i länet. Här finns också natur- och friluftsliv som en viktig attraktionskraft i vår region. Målen i verksamhetsplanen för 2015 är en nedbrytning av de mål som fastställs i den regionala utvecklingsstrategin, RUS, och till den underordnade strategidokument. Inom detta område handlar det om Handlingsplan Innovation och entreprenörskap samt Handlingsprogrammet för turism. Följande övergripande mål och inriktningsmål har formulerats i landstingsfullmäktiges verksamhetsplan Övergripande mål Ett starkt hållbart näringsliv och hög sysselsättning i Örebro län samt en bra miljö för entreprenörskap, innovationer och hållbar näringslivsutveckling. Örebro län har en välfungerande utbildning, folkbildning och kompetensförsörjning. Inriktningsmål Region Örebro län är en aktiv part i relevanta internationella sammanslutningar. Indikator: Ökat deltagande i olika internationella sammanslutningar. o Mått: Redovisa deltagande i olika internationella organisationer, projekt och nätverk i jämförelse med tidigare år. Region Örebro län ska aktivt delta i arbetet med att säkerställa en tillräcklig tillgång till riskkapital för företag i länet som befinner sig i tidiga utvecklingsskeden. Indikator: Riskkapital som tillförs företag i tidiga skeden ska öka. o Mått: Redovisa riskkapital som tillförs företag i tidiga skeden. 16

47 Region Örebro län deltar aktivt och bidrar till att antalet nystartade och växande företag ökar. Indikator: Ökning av antal nystartade företag av män respektive kvinnor. o Mått: Redovisa antal företag i jämförelse med tidigare år, könsuppdelad. o Mått: Redovisning av antal företag som verkar efter två år, könsuppdelad. Aktiviteter Förvaltningen ska under 2015 genomföra nedanstående aktiviteter. Aktiviteterna ska bidra till uppfyllelse av övergripande mål och inriktningsmål för 2015, såväl som till målen i den regionala utvecklingsstrategin. Samordna och driva utvecklingsfrågorna inom Innovationer och Entreprenörskap och fortsätta vara en aktiv ägare/finansiär i det regionala företags- och innovationsfrämjande systemet. Följa upp genomförandet av Handlingsplanen för Innovation och Entreprenörskap som ett redskap för den regionala utvecklingen Utveckla nätverket för det företags- och innovationsfrämjande systemet. Kartlägga och utveckla företagens möjlighet till kapital i olika skeden. Tillsammans med länets kommuner inom Business Region Örebro fortsätta arbetet kring näringslivets kompetensförsörjning och utveckling, nyföretagande, kommunservice och investerings- och etableringsarbete. Mobilisera nya utvecklingsprojekt för företags miljöarbete, internationalisering och energieffektivisering Intensifiera arbetet med en regional innovationsstrategi och smart specialisering i samverkan med det innovationsfrämjande systemet och i samarbete med övriga regioner i Östra Mellansverige. Utveckla arbetet med Region Örebro läns innovationssluss som en del av det regionala innovationssystemet. Aktivt marknadsföra och fördela företagsstöd och stöd till kommersiell service för att sträva efter långsiktig lönsamhet och tillväxt i länets små och medelstora företag Utveckla arbetet med serviceprogrammet Genomföra planen för projektet Regional turismutveckling i samverkan med andra aktörer. Medverka till att regionens internationella turistiska marknadsföring utvecklas. Stödja kommuner, destinationer och företagare/ entreprenörer i deras utvecklingsarbete kring besöksnäringen. Driva utvecklingen inom verksamhetsområdena, natur och friluftsliv, cykel- och måltidsturism. Tillsammans med Örebro kommun och länets övriga kommuner utveckla Naturum. 17

48 Område: Utbildning och arbetsmarknad Arbetsmarknad Den regionala arbetsmarknaden står inför stora och komplexa utmaningar. Samtidigt som arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens står alltför många utanför arbetsmarknaden. En välfungerande arbetsmarknad kräver åtgärder inom olika politikområden och samverkan mellan samhällets aktörer. Staten har idag huvudansvaret för svensk arbetsmarknadspolitik, och målen ska överensstämma med de mål som finns i EUs strategi Europa Lokala och regionala initiativ blir allt viktigare och kraven på samverkan mellan myndigheter, organisationer och företag ökar. Socialfonden ska användas för att förstärka den nationella arbetsmarknadspolitiken samtidigt som detta kräver medverkan av arbetsgivare och aktörer på lokal och regional nivå. Kompetensförsörjning Region Örebro län har i uppdrag av regeringen att organisera regionala kompetensplattformar. Syftet är att öka samverkan så att rätt kompetens finns i förhållande till vad som efterfrågas på arbetsmarknaden. Arbetet sker i nära samarbete med bland annat arbetsgivare, utbildningsanordnare, kommuner, arbetsförmedlingen, universitetet och andra som är betydelsefulla för en god kompetensförsörjning i Örebroregionen. Några viktiga ambitioner som beskrivs i den regionala utvecklingsstrategin är att vår region har en väl fungerande kompetensförsörjning som balanserar utbud och efterfrågan samt att alla regionens företag och organisationer genomför systematisk kompetensutveckling av medarbetare. Utveckling av utbildningsformer Den långsiktiga inriktning som är fastslagen i den regionala utvecklingsstrategin är bland annat att alla elever i grundskolan avslutar sina studier med minst godkänt betyg i alla ämnen samt att alla gymnasieelever avslutar sina studier med minst godkänt betyg. För att kompetensförsörjningen ska fungera krävs också att fler än hälften av gymnasieeleverna påbörjar en eftergymnasial utbildning inom tre år. Skolutveckling Region Örebro län har kommunernas uppdrag att på den regionala nivån organisera ett systematiskt utvecklingsarbete inom skolområdet med utgångspunkt i vetenskap och beprövad erfarenhet. Uppdraget är att bygga upp en kompetens att stödja kommuner och enskilda skolor så att elevernas resultat förbättras. Detta uppdrag är på regional nivå unikt för Sverige. Samverkan inom gymnasie-, vuxen- och yrkeshögskoleutbildning När det gäller gymnasieutbildning har Region Örebro län i uppdrag att samordna det samverkansavtal som slöts mellan regionens kommuner Syftet med samverkan är att erbjuda regionens ungdomar en likvärdig utbildning med god kvalitet. Samverkan är ett led i att verka för regionens fortsatta tillväxt. En viktig utgångspunkt för denna samverkan är att varje kommun ytterst ansvarar för att ungdomarna erbjuds utbildning av god kvalitet. Det finns också behov och efterfrågan att utveckla samverkan inom vuxenutbildningen. Genom en mer omfattande och mer effektiv regional samverkan skulle sannolikt såväl utbud som kvaliteten på vuxenutbildningen kunna öka. Utifrån uppsatta mål och behov så är fler 18

49 yrkesutbildningar ( yrkesvux ) prioriterat. Det finns behov av fortsatt stöd för nätverket REKO och Region Örebro län har en processledande roll i det fortsatta utvecklingsarbetet. Region Örebro län är regional kontakt till Myndigheten för yrkeshögskolan och svarar årligen på en enkät som utgör ett viktigt underlag för att kunna prioriera utifrån regionala kompetensbehov. College Syftet med collegeutbildningarna i Örebro län är att samordna och effektivisera samarbetet mellan arbetsliv och utbildning för att få en väl avvägd matchning mellan behov av och tillgång på kompetent arbetskraft. I denna samverkansform ingår Region Örebro län som huvudman, arbetsgivare och utbildningsanordnare. Det finns utvecklad collegeverksamhet inom vård- och omsorg samt inom teknik. Ett college för besöksnäring är under uppbyggnad. Folkhögskolor Region Örebro län är huvudman för Kävesta folkhögskola och Fellingsbro folkhögskola, vilka är två av länets fem folkhögskolor. Länets tre övriga folkhögskolor får finansiellt stöd av Region Örebro län. Kävesta folkhögskola och Fellingsbro folkhögskola arbetar för att ge deltagare från 18 års ålder förutsättningar att utvecklas inom sitt område, få behörighet för högre studier och växa som människor. Kävesta och Fellingsbro har båda Allmän linje där personer studerar motsvarande gymnasiekompetens, med målet att nå behörighet för högre studier. Utöver Allmän linje har Kävesta folkhögskola en kulturprofil med särskilda linjer för dans, musik samt konst och formgivning. Fellingsbro folkhögskolas profil är funktionsnedsättningar och skolan har särskilda linjer för personer med funktionsnedsättningar och linjer för personer som vill arbeta för att stötta personer med funktionsnedsättningar. Övergripande mål Örebro län har en välfungerande utbildning, folkbildning 1 och kompetensförsörjning. Inriktningsmål Verka för att fler elever i grundskolan och gymnasieskolan avslutar sina studier med minst godkänt betyg. o o Indikator: Andel elever som lämnar grundskolan med behörighet till nationella gymnasieprogram ska öka. Mått: Redovisa andel behöriga elever i jämförelse med tidigare år. Indikator: Andel elever i gymnasieskola behöriga till högskola av de elever som fått slutbetyg ska öka. Mått: Redovisa andel behöriga elever i jämförelse med tidigare år. 1 Den del av folkbildningen som behandlas i detta avsnitt avser de folkhögskolor som har Region Örebro län som huvudman. Studieförbund etc. behandlas under området Kultur och Ideell sektor. 19

50 Genom folkbildningen 2 bidra till att minska utbildningsklyftor och ge människor vägar till delaktighet, egenmakt, kompetens och jobb. o Indikator: Folkhögskolorna tar i anspråk 100 procent av tilldelade deltagarveckor från Folkbildningsrådet. Mått: Tilldelade deltagarveckor från Folkbildningsrådet är 100 procent. Nämnden för regional tillväxt inriktningsmål, i tillägg till fullmäktiges mål: Vår region har en välfungerande kompetensförsörjning som balanserar utbud och efterfrågan Indikator: Matchad förvärvsgrad, andelen som arbetar i yrken som matchar utbildningen, per utbildningsgrupp. Mått: Redovisa andelen av arbetskraften som har utbildning som motsvarar efterfrågan Indikator: Matchningsgrad, andelen som arbetar i yrken som matchar utbildningen, bland anställda. Mått: Redovisa andelen av de yrkesverksamma som har utbildning som matchar. Aktiviteter Förvaltningen (område Utbildning och arbetsmarknad) ska under 2015 genomföra nedanstående aktiviteter. Aktiviteterna ska bidra till uppfyllelse av övergripande mål och inriktningsmål för 2015, såväl som till för området relevanta mål i Utvecklingsstrategi för Örebroregionen (RUS). Vissa av aktiviteterna kommer med nuvarande resurstilldelning endast att kunna genomföras i begränsad omfattning. Omfattningen av varje aktivitet kommer att klargöras i den aktivitetsplan som tas fram för området. Samordna och påbörja uppbyggnad av utvecklingsfrågorna inom arbetsmarknadsområdet. I samverkan med ESF-rådet och övriga regioner i Östra Mellansverige ansvara för att socialfondsmedlen används effektivt och bidrar till resultat och effekter som ligger i linje med RUS. Samordna och driva utvecklingsfrågorna inom kompetensförsörjning och kompetensplattformen. Leda processen med att genomföra handlingsplanen för kompetensförsörjning i samverkan med andra aktörer. I samverkan med andra regioner utarbeta strategier för att möta kompetensbehovet inom gruvnäringen. Tillsammans med region Östergötland, Länsstyrelsen i Västmanland, Regionförbundet Sörmland ta fram utbildnings- och arbetsmarknadsprognoser för år Tillsammans med länets skolchefer och andra intressenter ta fram en handlingsplan för den regionala utvecklingsstrategins målområde Kunskapslyft för barn och unga. 2 Se fotnot 1. 20

51 Driva nätverk inom utbildningsområdet i syfte att stärka kvalitetsarbete för nämndpolitiker, skolchefer och rektorer. I processform samordna utvecklingsarbetet inom ramen för vuxenutbildningen i syfte stärka utbudet av fler yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen Genomföra och utvärdera pilotstudien Skolkommunsatsning. I processform samordna utvecklingsarbetet inom ramen för avtalet om gymnasiesamverkan. Tillsammans med länets kommuner och Örebro universitet (RUC) bidra aktivt i arbetet med att skapa en plattform för forskningsbaserad skolutveckling. Stärka och utveckla EU-arbetet inom sysselsättning och kompetensförsörjning i samverkan med Central Sweden. Aktivt delta i omorganisationen och omcertifiering av Teknikcollege under Utred och tydliggör BROs medverkan och roll i det fortsätta arbetet med yrkeshögskoleutbildningar På lokal och regional nivå arbeta med karriärvägar inom vård- och omsorgssektorn för att höja kvaliteten på vården och omsorgen men också för att vara attraktiv som arbetsgivare. Vård-och omsorgscollege kommer aktivt att arbeta med frågor om genus och jämställdhet i syfte att påverka och bryta den könssegregerade arbetsmarknaden. Länsövergripande arbeta med kvalitetsutveckling i frågor om validering och handledarutbildning inom vård och omsorg. Utreda och tydliggöra Region Örebro läns roll inom ett tilltänkt Besöksnäringscollege Kävesta folkhögskola ska stärka det specialpedagogiska arbetet för att ge deltagare bättre förutsättningar att klara sina studier. Kävesta folkhögskola ska arbeta för att förtydliga kulturens betydelse för lärandeprocessen och för samhället. Fellingsbro folkhögskola ska medverka till att öka inkluderingen av personer med funktionsnedsättningar dels genom att bedriva utbildningar som i möjligaste mån anpassas till individen och dels genom yrkesutbildningar för de som vill arbeta med personer med funktionsnedsättningar. Folkhögskolorna ska genomföra Studiemotiverande folkhögskolekurs. Kursen ges i samarbete med Arbetsförmedlingen. 21

52 Område: Energi och klimat Den globala utmaningen att nå tvågradersmålet 3 innebär att de totala utsläppen i världen måste kulminera före år 2020 och halveras till år 2050(jämfört med 1990 års nivå). Region Örebro län är en viktig aktör för att bidra till att de nationella energi- och klimatmålen uppfylls. Region Örebro län har tagit på sig uppdraget att samordna energi- och klimatarbetet i hela länet. Detta sker tillsammans med Länsstyrelsen, som har ett statligt uppdrag inom området. Tillsammans med kommuner, fastighetsägare, energiföretag och andra som arbetar med energi- och klimatfrågor drivs utvecklingsarbete inom ramen för Energikontoret Örebro län för ökad energieffektivisering och ökad andel förnybar energi i alla samhällssektorer. De övergripande utmaningar som lyfts fram i det regionala energi och klimatprogrammet är att minska energiintensiteten samt att öka andelen förnybar energi som används Örebro län. Ett långsiktigt mål är att regionen ska vara utan nettoutsläpp av växthusgaser till år Ett viktigt fokusområde är transportsektorn. I den regionala handlingsplanen för klimateffektiva godstransporter pekas aktiviteter inom sex viktiga utvecklingsområden ut för att företagen inom logistik och transportsektorn ska kunna ställa om till mer klimateffektiva transportsystem. Övergripande mål Hållbart nyttjande av naturens och Örebro läns resurser utan nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären. Aktiviteter Förvaltningen ska under 2015 genomföra nedanstående aktiviteter. Aktiviteterna ska bidra till uppfyllelse av övergripande mål och inriktningsmål för 2015, såväl som till målen i den regionala utvecklingsstrategin. Att vara en regional energiaktör och driva processen för genomförande och aktualisering av energi- och klimatprogrammet. Samordna och stödja den kommunala energi- och klimatrådgivningen Öka kunskap och påverka beteenden för hållbart resande. Främja utvecklingen av hållbara godstransporter. Samordna och driva processer för energieffektiva byggnader och verksamheter. Stödja aktörer att ställa om till förnybar energi. Bidra till klimatsmart livsmedelskonsumtion och mindre matsvinn. 3 En ökning av medeltemperaturen med max två grader över förindustriell nivå har antagits av EU och Sverige. 22

53 Område: Kultur och ideell sektor Inom området kultur och ideell sektor är den starkaste utmaningen att verka gränsöverskridande med andra samhällssektorer. Det faktum att området nu hamnat under samma tak som regional utveckling i stort är positivt för att främja en breddad samverkan, bland annat med området välfärd och folkhälsa, liksom för arbetet med skolstöd. Samtidigt är det viktigt att fortsätta samarbetet inom områden med annan förvaltningstillhörighet, såsom hälso- och sjukvården. Kulturenheten har på kort tid lyckats etablera nätverk med hög kompetens för en närmare samverkan inom sjukvårdsområdet, och detta arbete kommer att fortsätta. Naturvetenskap och humaniora har i många stycken närmat sig varandra under de senaste åren. För ett offensivt arbete med kulturfrågor krävs att ständigt hålla sig väl bekant med aktuell forskning, men också ha förmågan att förmedla evidens och goda exempel för att bryta och förändra traditionella förhållningssätt. Samma inställning gäller även för genomsyrande hållbarhetsperspektiv generellt, som också tar tydlig plats i fullmäktiges verksamhetsplan. Förutom kultur & hälsoområdet lyfts inom kulturområdet särskilt arbetet med barn och unga, mångfaldsfrågor samt jämställdhet. Vad gäller ekologisk hållbarhet finns behov att utveckla målbilder i samråd med expertis. Övergripande mål Region Örebro län bidrar och skapar förutsättningar för ett levande kulturliv av hög kvalitet för alla i hela länet samt en smart, hållbar och inkluderande regional utveckling. Barns och ungas tillgång till kultur och deras inflytande i kulturlivet prioriteras. Inriktningsmål Stärka förutsättningarna för länets kulturliv att utvecklas och nå alla länets invånare med kultur av hög kvalitet. Indikator: Kulturplanen ska i högre grad styra de regionala prioriteringarna. o Mått: Redovisa mått för publik/deltagare med jämförelser och analys mellan åren. Aktiviteter Förvaltningen ska under 2015 genomföra nedanstående aktiviteter. Aktiviteterna ska bidra till uppfyllelse av övergripande mål och inriktningsmål för 2015, såväl som till målen i den regionala utvecklingsstrategin. Ta fram ny kulturplan för I samverkan med kommuner, ideell sektor och andra aktörer arbeta för att barn och unga ska möta professionell kultur och ges möjlighet till egna kulturuttryck. Starta upp Regional Ung Peng för ett breddat ungdomsinflytande i länet. Genomföra analys och verksamhetsförslag inom området kultur och hälsa, utifrån aktuell forskning och rapporter. Minst tre forskarledda studiecirklar för sociala innovationer ska vara verksamma. 23

54 Område: Välfärd och folkhälsa Långsiktigt samarbete mellan samhällsaktörer, är avgörande för att förbättra folkhälsan och den sociala välfärden. I strategidokument som beslutats politiskt i Region Örebro län finns grunden för ett samlat utvecklingsarbete för att skapa en region där människor har rätt till lika villkor för hälsa och livskvalitet och en region där alla människor lever ett värdigt liv och deltar aktivt i samhället. Målen i verksamhetsplanen för 2015 är en nedbrytning av de mål som fastställs i det regionala programmet för social välfärd som antogs av Regionfullmäktige i Örebroregionen 2012 för perioden Programmet ska bidra till regional utveckling av den sociala välfärden. De sociala frågorna i det regionala perspektivet behöver synliggöras. För att göra ett samhälle attraktivt för människor att bo och leva måste den sociala välfärden vara tillgänglig och hålla en hög kvalitet. Programmets övergripande mål är att alla människor i Örebroregionen ska leva ett värdigt liv och delta aktivt i samhället. Målen i verksamhetsplanen är också en nedbrytning av regionens folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål En god och jämlik hälsa i Örebro län Det övergripande målet i denna plan en god och jämlik hälsa ska främjas genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Målen i verksamhetsplanen är för det tredje en nedbrytning av det regionala programmet för ehälsa som syftar till att länets kommuner och Region Örebro län ska arbeta gemensamt med införandet av den nationella ehälsostrategin. Landstingsfullmäktige har för detta område inte antagit några övergripande mål och inriktningsmål. Nämnden har för egen del antagit nedanstående övergripande mål. Målen tar sin utgångspunkt i Programmet för social välfärd, regionens folkhälsoplan samt det regionala programmet för ehälsa. Övergripande mål Alla människor i Örebroregionen ska leva ett värdigt liv och delta aktivt i samhället En god och jämlik hälsa som främjas genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Verksamheten ska delta aktivt till att realisera det Regionala programmet för ehälsa. Aktiviteter Förvaltningen ska under 2015 genomföra nedanstående aktiviteter. Aktiviteterna ska bidra till uppfyllelse av övergripande mål och inriktningsmål för 2015, såväl som till målen i den regionala utvecklingsstrategin. Starta och genomföra projekt, utvecklings- och forskningsprocesser utifrån program och handlingsplaner Bedriva omvärdsbevakning för nytänkande och innovation samt sprida detta Stödja ett främjande och förebyggande förhållningssätt Stärka ledarskapet och det systematiska kvalitetsarbetet Stödja en utveckling mot en kunskapsbaserad verksamhet inom socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård 24

55 Med individen i fokus utveckla och förstärka samverkan inom det sociala välfärdsområdet. Samverka för en god hälsoutveckling Angripa den ojämlika fördelningen av hälsa Verka för en god hälsa hos barn och ungdomar Verka för ett hälsosamt åldrande Stärka det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet. 25

56 Förvaltningskansli Förvaltningskansliet har till uppgift att stödja förvaltningens chef och förvaltningens områden. Kansliet arbetar med övergripande frågor som planering och administration, projektstöd, kommunikation, hållbar utveckling, ekonomi och administration, analys, HR och IT. Projektstöd Enheten projektstöd stödjer arbetet med att utveckla projekt för Örebroregionens tillväxt. Här ges råd och stöd om olika finansieringskällor för att nå målen i vår regionala utvecklingsstrategi (RUS). När det gäller medel från det statliga anslaget för regionala tillväxtåtgärder (1:1-anslaget) bereder och beslutar Region Örebro län om dessa. Förvaltningskansliet är också engagerade i genomförande av regionalfonds- och socialfondsprogram, bland annat genom mobilisering och medfinansiering av projekt. Man har också i uppdrag att samordna samtliga regionalt tillväxtansvariga i Östra Mellansverige i kontakter med bl a förvaltande myndigheter och strukturfondspartnerskap. På enheten finns internationell samordnare som stödjer verksamhetsorganisationen avseende internationella frågor. Enheten förstärks också genom Central Sweden (regionens Brysselkontor). Omvärldsanalys Analys och statistik är viktiga verktyg för att kunna fatta kloka och väl underbyggda beslut. Omvärldsbevakning är nödvändigt för att fånga in trender, tendenser internationellt och nationellt som får betydelse regionalt eller lokalt. Administration och verksamhetsstöd Inom Förvaltningskansliet finns även för förvaltningen stödjande verksamheter och övergripande frågor som planering och administration, kommunikation, hållbar utveckling, ekonomi och administration, HR och IT. Följande inriktningsmål och indikatorer/mått har formulerat i landstingsfullmäktiges verksamhetsplan. Inriktningsmål Utveckla systematisk projektfinansiering Indikator: Verka för att bibehålla och öka extern finansiering vid olika typer av projekt. o Mått: Redovisning av antal externt finansierade projekt samt erhållna projektmedel. o Mått: Antal olika EU-program som delfinansierat utvecklingsprojekt i Örebro län. Aktiviteter Förvaltningen ska under 2015 genomföra nedanstående aktiviteter. Aktiviteterna ska bidra till uppfyllelse av övergripande mål och inriktningsmål för 2015, såväl som till målen i den regionala utvecklingsstrategin. Stödja regional mobilisering av utvecklingsprojekt med strategisk ansats och långsiktiga effekter. Finna lämplig finansiering till projekt som möter regionala utmaningar 26

57 Verka för ökad EU-finansiering. Utifrån systematisk omvärldsbevakning och analysunderlag skapar vi goda beslutsunderlag för en effektiv styrning av det regionala tillväxtarbetet. Samordna regionens arbete med att påverka EUs politiska agenda till vår regions fördel genom att aktivt bevaka, analysera och påverka EU politik. Samordna de regionalt tillväxtansvarigas arbete gällande ESI-fonderna i Östra Mellansverige. (Europeiska struktur-och investeringsfonder) I egenskap av regionalt tillväxtansvarig ta en ledande roll i genomförandet av regionalfonden och socialfonden tillsammans med andra i förvaltningen Regional utveckling. Samordna återrapporteringar enligt årligt villkorsbeslut från regeringen. Inleda arbete med att beskriva ur ett integrations- och mångfaldsperspektiv kan utvecklas och integreras i det regionala tillväxtarbetet, i enlighet med villkorsbeslut från regeringen. 27

58 Ekonomi Ekonomiskt utgångsläge och utveckling Förvaltningen är nyformad, med verksamheter hämtade från flera olika områden. Under nämnden för Samhällsbyggnad samlas kollektivtrafik, infrastruktur för transporter och kommunikation, regional samhällsplanering, samt frågor som rör miljö, energi och klimat. Dessa verksamheter har tidigare drivits i Länstrafiken Örebro AB och Regionförbundet. Under nämnden för Regional Tillväxt samlas näringslivsutveckling, utbildning och arbetsmarknad, kultur och ideell sektor, samt välfärd och folkhälsa. Dessa verksamheter har tidigare bedrivits inom andra förvaltningar i landstinget, i Regionförbundet, eller under Länsstyrelsens ansvar. Den nya förvaltningen kompletteras med ett kansli, där resurserna har hämtats från Länstrafiken Örebro AB och Regionförbundet. Den nya förvaltningen börjar därför utan ekonomisk historia, innebärande att jämförelsetal med tidigare år saknas. Övergripande mål Det övergripande målet för Region Örebro läns ekonomiska politik är att skapa en långsiktig stark ekonomi samt uppnå en verksamhetsmässig och finansiell god hushållning. Region Örebro län ska redovisa ett positivt resultat som över mandatperioden motsvarar minst 2 procent av regionens skatteintäkter och generella statsbidrag. Inriktningsmål Styrelsen och nämnderna ska ha en positiv budgetavvikelse. Budgeterat utfall 2015 Förvaltningen lämnar en budget i balans för verksamhetsåret Budget 2015 inrymmer de uppdrag som beslutades av Landstingsfullmäktige formulerat i dokumentet Verksamhetsplan med budget Förvaltningen Regional utveckling har tidigare haft sin ekonomiredovisning i tre olika ekonomisystem; inom landstingets ram, i Regionförbundets ekonomisystem och i Länstrafiken Örebro ABs ekonomisystem. Ekonomiredovisning samlas 2015 i befintligt ekonomisystem inom Region Örebro län. I det korta perspektivet är därför utmaningen att bygga ekonomiredovisning och ekonomistyrning som passar förvaltningens vitt skilda verksamheter samt rapporteringskraven från Regionledning. Det innebär också att skapa en kultur där begrepp och ekonomiska uttryck uppfattas på ett entydigt sätt av förvaltningens medarbetare. I ett ekonomiskt riskperspektiv spelar kollektivtrafiken i en egen division. En avsevärd andel av finansieringen för kollektivtrafiken kommer från resenärerna själva. Resande- och taxeförändringar har därför stort genomslag i områdets ekonomi. Avgörande påverkan för områdets ekonomi finns i det faktum att all kollektivtrafik upphandlas i fleråriga avtal av 28

59 kommersiella aktörer inom buss- och tågtrafik. Den årliga kostnadsutvecklingen och utfallet vid nya upphandlingar kan påverka resultatet avsevärt. Ekonomiska nyckeltal Nyckeltal Utfall 2014 Budget 2015 Löneökningstakt 2,5% Nettokostnadsutveckling i.e Övriga ekonomiska nyckeltal kommer att utvecklas under 2015 och anpassas till förvaltningens olika verksamheter. 29

60 Budget Resultatbudget Belopp i mnkr Verksamhetens intäkter Avgifter och såld vård Övriga intäkter Summa intäkter Förvaltning Regional utveckling Budget 2015 Nämnd Samhällsbyggnad Nämnd Regional tillväxt Verksamhetens kostnader Personalkostnader Övriga kostnader Avskrivningar, inventarier Avskrivningar, fastigheter Summa kostnader Verksamhetens nettokostnader Finansnetto Regionbidrag/-ersättning Resultat Investeringsbudget 2015 Belopp i mnkr Byggnadsinvesteringar Förvaltning Regional utveckling Budget 2015 Nämnd Samhällsbyggnad Nämnd Regional tillväxt Medicinteknisk utrustning IT-utrustning Övrig utrustning Summa

61 Attraktiv arbetsgivare Region Örebro län ska vara en arbetsplats för utvecklingsinriktade chefer och medarbetare. En arbetsplats som tillåter utveckling i yrket, att gå vidare och göra karriär. Allas kompetens ska användas på bästa sätt. En hållbar hälsosam modern arbetsplats med ett aktivt och tydligt ledarskap och medarbetarskap och goda utvecklingsmöjligheter. Motiverade medarbetare är en avgörande framgångsfaktor för att säkerställa kompetensförsörjningen. Övergripande mål Region Örebro län uppfattas av nuvarande och blivande medarbetare som en attraktiv arbetsgivare som erbjuder förutsättningar för ett långsiktigt spännande, utvecklande och hållbart arbetsliv. Inriktningsmål Region Örebro län är en attraktiv arbetsgivare med medarbetare som trivs och utvecklas i sin yrkesroll. Indikator: NMI Nöjdmedarbetarindex ökar 2015 jämfört med mätningarna 2011 och Mått: 2011: NMI 76, 2013: NMI 76, 2015: målvärde NMI 80 Indikator: AVI Attraktiv arbetsgivarindex ska öka Mått: 2013: AVI 117, 2015: målvärde AVI 120 Indikator: Jämix Jämställdhetsindex ska öka Mått: 2013: Jämix 122, 2015: målvärde Jämix 125 Indikator: Frisktalet ska bibehållas Mått: 2013: 80 procent, 2015: målvärde: 80 procent Indikator: Antal oönskade deltider ska minska Mått: Antal personer med oönskade deltider Region Örebro län har en kompetensförsörjning som stödjer verksamhetens uppdrag och framtida utmaningar och säkerställer det framtida behovet. Indikator: Det finns strategisk kompetensförsörjningsplan för Region Örebro län. Mått: Förbättrad balans mellan befintlig och önskad kompetens. 31

62 Organisation 32

63 Uppföljning Verksamhetsplanen följs upp tertialvis och vid årets slut. Respektive områdeschef ska inför tertialuppföljning leverera status för genomförda aktiviteter till Förvaltningskansliet. Förvaltningskansliet ansvarar för att sammanställa tertialrapporter och årsbokslut för vidarebefordring till Regionkansliet och hantering i respektive nämnd. 33

64 Bilagor Fullmäktiges uppdrag Nr Fullmäktiges uppdrag till nämnden för regional tillväxt och nämnden för samhällsbyggnad. Ansvarig inom förvaltningen Genomförande av uppdraget Tidpunkt för genomfört uppdrag 5. Alla nämnder och verksamheter har i uppdrag beakta hållbar utveckling i sin planering och sitt dagliga arbete. Förvaltningschef Hållbarhetsperspe ktivet integreras i allt arbete Alla nämnder får i uppdrag att välja ut minst ett verksamhetsområde där en gender budgeting-analys genomförs. Förvaltningschef Fullmäktiges uppdrag till nämnden för regional tillväxt Nr Fullmäktiges uppdrag till nämnden för regional tillväxt. Ansvarig inom förvaltningen Genomförande av uppdraget Tidpunkt för genomfört uppdrag 36. Utveckla nya lösningar och insatser avseende social ekonomi och lokal mobilisering. 37. Ta fram förstudie avseende sociala investeringar. 38. Utifrån tecknade samverkansavtal leda och utveckla näringslivs- och tillväxtfrågor inom samverkansorganisationen Örebro Business Region (BRO). 39. Tillsammans med Örebro kommun och länets övriga kommuner utveckla Naturum. 40. Ge Örebro läns museum förutsättningar att uppföra en Områdeschef kultur och ideell sektor Områdeschef välfärd och folkhälsa Områdeschef näringslivsutveckl ing Områdeschef näringslivsutveckl ing Områdeschef kultur och ideell 34

65 större stadshistorisk utställning. 41. Utveckla Länsmuseets påbörjade omställningsarbete för att bättre harmonisera med länets kulturplan och dess utvecklingsområden. sektor Områdeschef kultur och ideell sektor Fullmäktiges uppdrag till nämnden för samhällsbyggnad Nr Fullmäktiges uppdrag till nämnden för samhällsbyggnad. Ansvarig inom förvaltningen Genomförande av uppdraget Tidpunkt för genomfört uppdrag 42. Genomföra en utvärdering av den särskilda kollektivtrafiken. Uppdraget omfattar en dialog med kommunerna om åtgärder för att öka kvaliteten och tillförlitligheten i verksamheten samt en översyn av lämpliga former för organisering av verksamheten. Områdeschef trafik och samhällsplaner ing 43. Med ett ekonomiskt tillskott på 5,8 miljoner kronor driva busstrafik mellan Nora Hällefors Områdeschef trafik och samhällsplaner ing Tidtabellplanering och dialog med entreprenör Augusti Utreda hur en förändrad organisering och/eller förändrat huvudmannaskap för busstrafiken kan bidra till en högre tillförlitlighet och kvalitet för invånarna. Områdeschef trafik och samhällsplaner ing 45. Genomföra åtgärder som innebär en bättre synkronisering av trafiksystemet. Områdeschef trafik och samhällsplaner ing Genomförande av MerKollsatsningarna. Realtid, Storregional taxa/betalsystem, 46. Under 2015 ta fram fler och mer specifika mål vad gäller resandeutvecklingen där olika trafiktyper och regionala områden skiljs ut. Områdeschef trafik och samhällsplaner ing Genomförs inom ramen för revidering av trafikförsörjningspro grammet Våren

66 Örebro Särskilt yttrande angående Verksamhetsplan med budget 2015 för Samhällsbyggnadsnämnden Vi hade velat se att verksamhetsplanen för 2015 för Samhällsbyggnadsnämnden hade haft sin utgångspunkt i Alliansens förslag till verksamhetsplan med budget för Urban Svensson (KD) Pär-Ove Lindqvist (M) Lars- Göran Zetterlund (C) Erik Johansson (FP) Alliansen i Nämnden för Samhällsbyggnad.

67 Komplettering av regionalt trafikförsörjningsprogram för Örebro län. En tillgänglig kollektivtrafik Landstinget ska tillhandahålla trafiklösningar som tillgodoser alla människors resebehov. Anpassning av fordon och hållplatser, införande av informationssystem och en ökad insikt om funktionsnedsattas situation är viktiga delar i detta mål. Dessa åtgärder är också angelägna för att skapa en attraktivare kollektivtrafik och bidra till ett ökat resande. Kriterierna för delmålen innebär att kollektivtrafiken normalt kan anses vara anpassad för äldre, rollatoranvändare, rullstolsburna, hörselskadade och synskadade. Nuläge I nuläget är 97 procent av bussarna anpassade för rollatorer och rullstolar, medan 36 procent av audiovisuellt utrop. Det innebär att sammantaget är 36 procent av bussarna anpassade enligt de målkriterier som anges ovan. För den regionala tågtrafiken finns ingen sammanställning över tågfordonens utrustning, men merparten av fordonen i den upphandlade tågtrafiken uppfyller kriterierna för ovan angivna resenärsgrupper. Mindre hållplatser landsbygd Mindre hållplatser tätort Stora hållplatser Resecentrum/Terminaler Ingen uppgift 0-24% 25-49% 50-74% 75-99% 100% Figur 1: Kravuppfyllnad för hållplatser, % 20% 40% 60% 80% 100% När det gäller infrastrukturen vid hållplatser så finns det idag stora brister i tillgängligheten för resenärer. I Figur 1 visas graden av kravuppfyllnad. Där framgår att endast en liten del av hållplatserna uppfyllser samtliga tillgänglighetskrav. Det bör dock tilläggas att kartläggningen ännu inte är fullständig.

68 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% 10,00% 0,00% Stadstrafik Stadstrafik Närtrafik Regionbussar Expressbussar Örebro Karlskoga Figur 2: Kravuppfyllnad för hållplatser per trafiktyp, 2015 Av Figur 2 framgår att det finns stora skillnader i kravuppfyllnaden mellan de olika typerna av kollektivtrafik. Generellt uppfylls kraven i högre grad i stadstrafiken. Delmål Den byggda miljön på resecentrum, bytespunkter och hållplatser med fler än 50 påstigande per dag ska vara anpassad för alla resenärer till år Alla fordon ska vara anpassade för alla resenärer till år Informationssystemen ska vara anpassade för alla resenärer till år Alla expressbuss- och regionaltågslinjer samt stomlinjer i stadstrafiken (linje 1-10) ska vara fullt tillgängliga för alla resenärer till år 2030, med avseende på byggd miljö, fordon och informationssystem. 1 Utformade enligt busshållplats typ 1 eller 2 enligt Trafikverket och Sveriges kommuner och landsting Krav för Vägars och gators utformning, Trafikverkets publikation 2012:179. Ytterligare beskrivningar finns även i Länstrafikens Hållplatshandbok. I bilaga 2 framgår vilka hållplatser det handlar om.

69 På kartan framgår de expressbuss- och regionaltågslinjer som ska vara ska vara fullt tillgängliga för alla resenärer till år 2030, med avseende på byggd miljö, fordon och informationssystem. Stationer i Örebro län Örebro C, Örebro S, Frövi, Lindesberg, Storå, Kopparberg, Ställdalen, Kumla, Hallsberg, Laxå och Degerfors. Expressbusslinje Örebro-Askersund, Hållplatser Askersunds busstation, Gårdsjögatan, Idrottsvägen, Lundby Askersund, Skyllbergsvallen, Lerbäcksvägen, Björkallén Åsbro, Missionshuset Åsbro, Brändåsen Rv 50, Södra station, Örebro resecentrum, USÖ S:a Greve Roseng. Expressbuss Örebro-Karlskoga, Hållplatser Våtsjötorp nedre, Sandbäcken, Våtsjön, Lekhyttan, Klunkhyttan, Rosendal, Sandviken, Brickegården Norra, Immetorp norra, Centrumleden, Södra station, Örebro resecentrum, USÖ S:a Greve Roseng. Expressbuss Örebro-Nora, Hållplatser Nora Resecentrum, Norra kyrkogården, Konserthuset, Örebro resecentrum, USÖ S:a Greve Roseng. Expressbuss Örebro-Hällefors, Hållplatser Hällefors busstation, Ovako Steel, Kyllervägen, Svartälvsvägen, Måltidens hus, Norra kyrkogården, Konserthuset, Örebro resecentrum, USÖ S:a Greve Roseng. På kartan framgår de stomlinjer i Örebro stadsbusstrafik som ska vara ska vara fullt tillgängliga för alla resenärer till år 2030, med avseende på byggd miljö, fordon och informationssystem. Stomlinjer i Örebro stadsbusstrafik Linje 1 Mosås-Slottet Linje 1,2 Lundby-Slottet Linje 2,3 Brickebacken-Slottet Linje 3,4 Mellringe-Slottet Linje 4 Adolfsberg-Slottet Linje 5 Adolfsberg-Slottet Linje 5 Hovsta-Slottet Linje 6 Hjärsta-Slottet Linje 6 Tybble-Slottet Linje 7 Björkhaga-Slottet Linje 7 Lillån-Slottet Linje 8 Bettorp-Slottet Linje 8 Björkhaga-Slottet Linje 9 Björkhaga-Slottet Linje 9 Universitet-Slottet Linje 10 Lundby-Våghustorget Hållplatser framgår av Bilaga 1

Trafikeringsförslag för kollektivtrafik i stråket västra länsdelen Örebro

Trafikeringsförslag för kollektivtrafik i stråket västra länsdelen Örebro 141217 Remissversion D-nr 14OLL6601 Trafikeringsförslag för kollektivtrafik i stråket västra länsdelen Örebro Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 3 Generellt... 3 Arbetspendling... 3 Stomlinjer...

Läs mer

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion Bilaga 1 Remissversion Linjebeskrivning Förklaring: Högtrafik är trafik vardagar mellan kl 06.00-09.00 samt 15.00-18.00. Lågtrafik är trafik under vardagar 09.00-15.00 samt efter kl 18.00 till trafikdygnets

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Region Örebro län. Därför bildar vi en ny regional politisk organisation

Region Örebro län. Därför bildar vi en ny regional politisk organisation Region Örebro län Därför bildar vi en ny regional politisk organisation 1 2 Inledning Örebroregionens styrkor och utmaningar Örebroregionen. Liksom i alla regioner, finns här både starka sidor att bygga

Läs mer

Ärende 9. Mer kollektivtrafik i Degerfors och Karlskoga kommun - genomförande och medfinansiering

Ärende 9. Mer kollektivtrafik i Degerfors och Karlskoga kommun - genomförande och medfinansiering Ärende 9 Mer kollektivtrafik i Degerfors och Karlskoga kommun - genomförande och medfinansiering Tjänsteskrivelse 1 (4) 2015-12-14 KS 2015.0036 Handläggare Hans Bergh-Nilsson Kommunstyrelsen Mer kollektivtrafik

Läs mer

NÄMND FÖR SAMHÄLLSBYGGNAD PROTOKOLL

NÄMND FÖR SAMHÄLLSBYGGNAD PROTOKOLL NÄMND FÖR SAMHÄLLSBYGGNAD PROTOKOLL Nr: 1 Datum: 2016-01-18 Bilaga 3:1 Bilaga 3:2 Bilaga 3:3 Bilaga 4:2 Bilaga 4:1 Bilaga 5:2 Bilaga 5:1 Bilaga 2 Datum: 2016-01-13 Underlag förslag Verksamhetsplan

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

Svar på remiss: Trafikeringsförslag för kollektivtrafik i stråket Västra länsdelen - Örebro

Svar på remiss: Trafikeringsförslag för kollektivtrafik i stråket Västra länsdelen - Örebro Datum Beteckning Sida Kommunstyrelseförvaltningen 2015-02-27 KS 249-2014/6 1(5) Handläggare Sören Hedberg Tel: 0586-486 15 E-post: soren.hedberg@degerfors.se Mottagare Kommunstyrelsen Svar på remiss: Trafikeringsförslag

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag Projekt Region 2015 130513 ver 9 Region Örebro 2015 Förslag - Regionens roll och uppdrag Inledning och syfte Regionbildningen i Örebro län innebär att den regionala politiska nivån tar på sig en annan

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

Fler turer att välja på. Framtidens kollektivtrafik i stråket Sydnärke Örebro Mats Gunnarsson, MP, Vice ordf RKTM ÖLL

Fler turer att välja på. Framtidens kollektivtrafik i stråket Sydnärke Örebro Mats Gunnarsson, MP, Vice ordf RKTM ÖLL Fler turer att välja på Framtidens kollektivtrafik i stråket Sydnärke Örebro Mats Gunnarsson, MP, Vice ordf RKTM ÖLL Eller Hur kan kommunerna spara $ & ändå få mer busstrafik? Bild Patrik Hansson www.phbuss.se

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 Maria Svensson Hallberg Utvecklingsledare - målområdesansvarig Regionförbundet Örebro Agenda Uppdrag och bakgrund Hur arbetar

Läs mer

Indikatorer. The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. Utgångsläge för. Inriktningsmål. Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens

Indikatorer. The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. Utgångsläge för. Inriktningsmål. Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens Indikatorer The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens Kunskapslyft för barn och unga: Alla elever i grundskolan avslutar sina studier med minst

Läs mer

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom olo/ i or 3Ö för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 EU strategiskt läge i en stark region 2 1.2

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017 Vi blir ännu bussigare från 14 augusti 2017 Vi vill vara ditt bästa resealternativ Den 14 augusti startar vi fler linjer, inför kortare restider och skapar tätare turer för dig som bor i Lekebergs kommun.

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen NTF 2 oktober 2007 Regiondirektör Magnus Persson Regionförbundet Örebro Länets tolv kommuner och landstinget Start 1 jan 2006 1 jan 2007 övertog samordningsansvaret

Läs mer

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Sveriges demografiska mittpunkt Cirka 280 000 invånare Gränsar till 6 andra län Delar av 5 stift Örebro län ett län, men 6 landskap Närke, Västmanland, Värmland,

Läs mer

Länstransportplan Örebro län

Länstransportplan Örebro län Länstransportplan Örebro län 2018-2029 Dagordning 09.00-09.10 Hälsa välkomna och syfte med dagen Mats Gunnarsson 09.10-09.40 Upplägg och tidplan för att ta fram ny ltp, Jan Berglöf Koppling LTP till andra

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun 1 (5) KF 125/2011 Dnr 2011/95 623 Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun Kommunfullmäktiges beslut Det reviderade skolskjutsreglementet för Hultsfreds kommun godkänns. Ärendebeskrivning Förslag till

Läs mer

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna!

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna! Utvecklingsområde 1 Kunskap och kompetens Välkomna! Workshop Kunskap och kompetens Introduktion av Peter Morfeldt Vart ska vi och vad gör vi för att nå målen, inom kunskapslyft barn och unga (5 min) Presentation

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-04-15 Dnr: RS 2015-277 Regionstyrelsen Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner Bakgrund Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Från landstingspolitiker till regionpolitiker

Från landstingspolitiker till regionpolitiker Från landstingspolitiker till regionpolitiker Magnus Persson Senior rådgivare regional utveckling Region Örebro län f d regiondirektör Regionförbundet Örebro län Magnus Persson Posten Fackföreningsrörelsen

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Vision 2020 Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Länsstyrelsens vision Tillsammans för en hållbar framtid Tillsammans för en hållbar framtid är vår vision och den ger oss samlad kraft att

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Region Skånes arbete med. Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk

Region Skånes arbete med. Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk Region Skånes arbete med Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk Flerkärnig ortstruktur Sysselsättningsgrad 2010 Strukturbild för Skåne sedan 2005 Arena för dialogen

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Del fyra: Det regionala utvecklingsansvaret Vad innebär det att ha regionalt utvecklingsansvar? Den 1 januari 2019 förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna och bildar

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen)

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) 4 april, 2014 Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) Samverkansstruktur mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län Ett väl fungerande samarbete

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län (RJL) har getts möjlighet att yttra sig över remissen Regional indelning tre nya län. Regionen har tagit

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Gräv där du står! Vision 2016: Örebro universitet är ett framstående universitet med ämnesmässig bredd, mod att ompröva och förmåga att utveckla Vårt

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Fler jobb och fler i jobb Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Så skapar vi fler jobb i Eskilstuna Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner.

Läs mer

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen Sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2016-09-07 Näringslivsprogram Näringslivsprogrammet utgår från det kommunövergripande målet Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen.

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017 Regional utvecklingsstrategi för Örebro län Presentation av remissversion Framtidsforum 25 mars 2017 Vi Uppdraget Utvecklingsstrategi för territoriet Bästa möjliga förutsättningar Hållbarhet - Social hållbarhet

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott 1 (7) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-10 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet Handläggare: Jan Efraimsson Telefon: 0703 63 92 89 E-post: jan.efraimsson@vgregion.se Till kollektivtrafiknämnden

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 För tiden 2017-01-01-2017-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2018-11-06 Diarienummer:

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Handlingsplan för besöksnäringen

Handlingsplan för besöksnäringen 2016-12-07 15RK2154 Regional utveckling Handlingsplan för besöksnäringen 2017-2020 En strategi för besöksnäringen i södra Småland 2013-2020 har tagits fram genom aktiv samverkan mellan Regionförbundet

Läs mer

Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län

Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län 2016-08-16 1 (8) Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län Kommunerna i Stockholms län har fått möjlighet att yttra sig över Stockholms läns landstings intention att skicka in en ansökan om

Läs mer

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting,

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting, 1 (10) Överenskommelse avseende behörighet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län Denna överenskommelse avseende

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning , REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning Handlingsplanen framtagen av: Conny Danielsson Dan Gustafsson Region Dalarna, Tillväxtenheten Avdelningen för kompetensförsörjning Mars 2017 0 Regionala

Läs mer